Joled begint massaproductie geprinte oledpanelen van 10" tot 32" voor monitoren

Het Japanse bedrijf Joled is begonnen met de leveringen van zijn zogeheten Oledio-oledpanelen. Het gaat om massageproduceerde, geprinte oledpanelen met diagonalen van 10" tot 32". Deze zijn onder meer bedoeld voor monitorfabrikanten.

Joled, een joint-venture van Sony, Panasonic en Japan Display, zegt dat deze panelen onder meer voor high-end monitoren inzetbaar zijn, maar bijvoorbeeld ook voor medische monitoren en voor in auto's. Voorheen werd nog geproduceerd voor prototypes, maar vanaf maandag wordt overgeschakeld van test- naar massaproductie. In 2019 gaf Joled aan dat de capaciteit uiteindelijk op 220.000 panelen per maand moet uitkomen.

In tegenstelling tot het chemische vapor deposition-proces dat LG Display gebruikt om de grotere oledpanelen voor televisies te vervaardigen, past Joled een rgb-printtechniek toe. Volgens het bedrijf is dit een grote innovatie voor het produceren van oledpanelen, omdat het om een 'simpel en efficiënt proces' zou gaan. Joled zegt dat het 's werelds eerste productielijn voor printbare oledpanelen is.

Op zijn eigen site geeft Joled een drietal verschillende oledpanelen weer, met schermformaten van 22, 27 en 32 inch. Dat zijn allemaal panelen met een 4k-resolutie. De 27"- en 32"-varianten hebben een piekhelderheid van 540cd/m², terwijl het 22"-paneel een piekhelderheid van 350cd/m² heeft. LG werkt al met Joled samen om 27"- en 32"-monitoren uit te brengen. LG kondigde eerder al de UltraFine OLED Pro 32EP950 aan, een 31,5"-monitor die is gebaseerd op een geprint oledpaneel van Joled.

ASUS en Eizo hebben de afgelopen jaren al monitoren uitgebracht met een geprint 21,6"-oledpaneel van Joled. Die schermen hadden bij de introductie een prijs van zo'n vijfduizend euro. Nu de massaproductie van de Joled-panelen van start is gegaan zouden de prijzen moeten zakken, maar gezien de fabrikant mikt op het high-end segment, blijft de prijs vermoedelijk hoog.

JOLED oledmonitor

Door Joris Jansen

Redacteur

29-03-2021 • 15:47

40 Linkedin

Reacties (40)

Wijzig sortering
Ben benieuwd of ook de 10inch varianten los verkrijgbaar worden, zou een leuk nieuwe 10inch voor in mijn auto kunnen zijn.
B2C is we een heel ander marktsegment dan B2B dus ik denk het niet als levering rechtstreeks vanaf Joled. Er zal vast wel een partij te vinden zijn die ze als dan niet via AliExpress aan hobbyisten zal willen slijten.

Maar voor in je auto, dat zijn nogal harde omstandigheden. Nou moet dat paneel er wel tegen kunnen, maar het is een nieuwe techniek. Als je in je dashboard gaat figuurzagen wil je niet dat er na een hete zomerdag een defect ontstaat. Hoe zou je testen of het paneel daar tegen kan?
Idd, auto / schip is een excellent usecase.

Zelfs op minimum functioneren monitoren nog steeds als storende lichtbak.
Beetje off-topic, maar:
Joled, een joint-venture van Sony, Panasonic en Japan Display
Is Japan Display (JDI) niet zelf al een joint-venture van Sony, Toshiba en Hitachi? Doet Sony dan dubbel mee?
Ja en nee. JDI is gevormd door een fusie van de LCD takken van die drie bedrijven - met andere woorden, daar zit iets in wat vroeger Sony was, maar inmiddels niet meer. Sony's OLED tak, waar het bij JOLED om gaat, stond en staat daar los van.

Lekker duidelijk, toch? :D
Ik ben wel benieuwd zodra dit product op de markt komt of deze dan ook hogere refresh rate monitoren zouden kunnen worden. In de gelinkte bron kan ik in ieder geval geen maximaal haalbare refreshrate van de panelen ontdekken.
De panelen van JOLED zijn vooralsnog 60Hz.
Vraag me af wat er gebeurt als je een ander controller bord erachter zet. Zou dit een limitatie van het paneel zijn of van het bord.
Waarschijnlijk heeft het zijn oorsprong in de maximale pixelklok van het paneel: Om een subpixel van kleur te veranderen moet je die eerst met rij en kolom selecteren en het deel van het paneel dat daar voor zorgt kan op een maximale hoeveelheid MHz werken.
Niet kopen dus, tenzij je een graphics artist o.i.d. bent.

Maar 60hz is imho echt not-done in 2021.
Dat er behoefte is aan meer beaam ik, maar als ik moet kiezen tussen 60Hz of de bewegingsonscherpte van LCD, doe mij die 60Hz maar.
Krijg je dan geen hoofdpijn als bij de 60hz crt's van vroeger?
Nee, want beeldbuizen hebben een nagloeitijd van de fosfors, zodat als je te traag ververst, het scherm flikkert. De verversingssnelheid moet overeenkomen met de nagloeitijd: De klassieke groene of amberen monochroombeeldbuizen flikkerden in het geheel niet, ondanks dat ze op 50Hz draaiden, maar de nagloeitijd was zo lang dat je vaak tot een seconde nadat iets van het scherm verdween de zaak nog zag nagloeien. De latere superVGA-buizen waren juist weer gemaakt voor het snel bewegend beeld van spellen en dat had tot gevolg dat ze op 60Hz totaal niet te pruimen waren.

OLED's branden permanent en flikkeren dus in het geheel niet, het is zuiver een limiet op het aantal fps dat een spel kan halen en ik vind spelen met 60 fps geen straf.
Als ze permanent branden heb je toch weer bewegingsonscherpte?
Dat klopt ook niet.

De bewegingsonscherpte van LCD's wordt veroorzaakt doordat het tijd kost om de kristallen te richten, dat kan langer dan één frame duren. Nu staat er in de specificaties van een LCD-scherm vaak een hele lage reactietijd, maar dat is om te beginnen de reactietijd van grijs naar grijs i.p.v. zwart naar wit (ze maken het zich dus makkelijker door de richting van de kristallen minder te veranderen) en bovendien wordt om die lage reactietijd te halen gebruik gemaakt van truuks: Als je van lichtgrijs naar donkergrijs wilt, dan stuur je het scherm eerst op zwart aan en daarna pas op donkergrijs. Pixels kunnen daardoor "doorschieten", maar dat wordt snel weer hersteld en het resultaat is dat je een betere reactietijd krijgt, goed voor je specificaties en dus marketing.

Leds (oleds inbegrepen) veranderen onmiddelijk de hoeveelheid licht die ze uitstralen naarmate er meer of minder stroom doorheen loopt. Daardoor is de reactietijd van een oledscherm geen waarde van betekenis, eerder bepaald door parasitaire capaciteit in de transistoren die ze aansturen dan de leds zelf.

Linus Sebastian heeft laatst een video gemaakt waarin het verschil getoond wordt met een hogesnelheidscamera. Hij nam daarbij een LCD-scherm met superlage reactietijd en toch is het verschil overduidelijk:

https://www.youtube.com/watch?v=x9n8Hz_RLqw&t=240s
Dat is niet helemaal waar. De bewegingsonscherpte komt niet allen door het richten van de kristallen maar omdat de beweging niet vloeiend verloopt zoals in het echt doordat deze enige tijd stilstaat bij constante achtergrondverlichting. Bij een flikkerende achtergrondverlichting (of PWM oled) krijgt je oog een korter beeld waardoor het lijkt alsof het object minder lang stilstaat. Michael Abrash van Oculus kan het beter uitleggen dan ik

Beide effecten spelen een rol.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 maart 2021 22:37]

Ik had begrepen dat motion blur ook kwam door sample and hold.
https://blurbusters.com/f...20low-persistence%20OLEDs.
Wat daar staat klopt wel, maar dat is dan bewegingsonscherpte die in je ogen ontstaat en niet in het scherm. LCD en OLED zijn beiden sample & hold, in tegenstelling tot beeldbuizen en dit punt zijn beeldbuizen dus nog altijd in het voordeel.
Dus dan is het scherp tot je met je ogen een bewegend object gaat volgen, waarna het allemaal onscherp wordt?
Het fenomeen bestaat wel, maar dat laat onverlet dat je bij overstap van LCD naar OLED er flink op vooruit gaat in bewegingsonscherpte.
Hoe zit dat met inbranden? Op je TV is dat meestal alleen een logo in een hoekje.

Maar zakelijk heb je de hele dag bijna dezelfde app open (bij wijze van spreken).
Er zijn veel factoren van invloed op inbranden: De gebruikte oledmaterialen, de lagen waaruit het paneel bestaat, het paneeltype (WOLED versus RGB), de koeling van het paneel, hoe fel je het scherm laat branden en ik mis er vast nog wel een paar. In beginsel kun je een scherm langer mee laten gaan door op enkele andere specificaties in te boeten.

Hoe dit bij deze JOLED-panelen zit, daar valt niets over te zeggen. Tot nog toe valt de hoeveelheid inbrandklachten bij laptops met OLED-schermen mee.
Goed onderbouwd. Er zijn meer toepassing waarbij refreshrate niet van belang zijn. Voor thuis kantoor vind ik oled fijn qua kleur en hoef ik geen hoge refreshrate hoorm
Dat is juist een verkeerde use case. :X Oled wil je absoluut niet gebruiken om in spreadsheets te werken of naar webpagina's te kijken of iets soortgelijks. En zelfs voor dat is een hogere refreshrate ook prettig, want soepeler beeld (raar dat sommigen claimen het niet belangrijk te vinden op een desktop, maar het wel willen voor exact dezelfde reden op een smartphone). Daarnaast is kleur niet het probleem van LCD (IPS LCD althans), maar contrast. En waarom heb je meer contrast nodig voor "thuis kantoor" als je niets grafisch doet?

Daarnaast heeft @Marctraider gelijk dat 60hz not done is. Tenminste niet in 2021 voor de bedragen dat deze panelen gaan kosten. Voor nog geen 200€ heb je enorm veel keus uit monitoren met een refresh van 120 Hz of hoger. >60Hz is gemeengoed geworden. Daarnaast zijn er zelfs OLED TVs met een 120 Hz refresh, die een stuk minder kosten dan monitoren met deze JOLED panelen zullen zijn.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 29 maart 2021 18:32]

Dat is juist een verkeerde use case. :X Oled wil je absoluut niet gebruiken om in spreadsheets te werken of naar webpagina's te kijken of iets soortgelijks. En zelfs voor dat is een hogere refreshrate ook prettig, want soepeler beeld (raar dat sommigen claimen het niet belangrijk te vinden op een desktop, maar het wel willen voor exact dezelfde reden op een smartphone). Daarnaast is kleur niet het probleem van LCD (IPS LCD althans), maar contrast. En waarom heb je meer contrast nodig voor "thuis kantoor" als je niets grafisch doet?

Daarnaast heeft @Marctraider gelijk dat 60hz not done is. Tenminste niet in 2021 voor de bedragen dat deze panelen gaan kosten. Voor nog geen 200€ heb je enorm veel keus uit monitoren met een refresh van 120 Hz of hoger. >60Hz is gemeengoed geworden. Daarnaast zijn er zelfs OLED TVs met een 120 Hz refresh, die een stuk minder kosten dan monitoren met deze JOLED panelen zullen zijn.
Misschien komt het door technische beperking van het huidige procédé en is het daardoor onmogelijk/niet rendabel?
Wanneer je kijkt naar de pro art markt, is 60hz niet zo raar. Dat is dus de doelgroep momenteel. Anderzijds, Wanneer je moderne HDR game wilt spelen op 4K, haal je niet snel 60+ fps. Competieve schermen hebben daardoor ook totaal andere eisen.

Maar eerlijk is eerlijk, een hogere refresh rate is altijd prettig. Ook voor in Windows of voor een niet AAA-game.
Deze voet lijkt exact hetzelfde als de oude Dell Ultasharp 2407fwp monitoren van 10 jaar geleden
Inderdaad, ik wilde precies het zelfde zeggen. Leverbaar van 17 tot 30 inch :P
Deze voet lijkt exact hetzelfde als de oude Dell Ultasharp 2407fwp monitoren van 10 jaar geleden
2407FWP FTW! Werk nog dagelijks met triple screen. Daarmee vergeleken is mijn duurbetaalde U3219Q nogal meh...
Dat heb je '(ultra)sharp' opgemerkt, @darkpluisje ;)
Is er ook bekend of deze print methode resulteert in minder sterke ‘burn-in’ in vergelijking met andere oled schermen?
De methode zal niet zoveel uitmaken lijkt me, inbranden is gewoon een nadeel van oleds.
Maar OLED schermen waren er al op de markt voor monitoren toch? Dan betekent dit dat de prijzen waarschijnlijk zullen dalen.
Een geweldige stap. Self-emitting schermen zijn voor mij dé logische stap. Als je ziet voor wat voor bedrag je een 48" LG OLED kan krijgen die (dankzij HDMI2.1) al een geschikte monitor is (resolutie/refresh/kleur), denk ik dat meer keuze goed is. Of het OLED of nanoled (niet verwarren met microled, dat is namelijk een LCD backlight variant) maakt me niet uit. Sinds ik naar 35" ben gegaan echter is kleiner niet echt meer een optie (zal eerder nóg groter gaan!, hence: LG OLED). Maar goed. Vooralsnog: meer keuze, meer beter.

Als ik echter kijk naar de grootte (max 32", staat niet bij welke ratio) en de toch nog wel beperkte max helderheid, dan heb ik wel nog het gevoel dat hier nog wat iteraties op mogen:

- 350cd/m (staat niet bij of er een piek is of niet) is wel erg laag. 500 is voor mij het minimum voor veel werkvormen, voor HDR content wil ik bij een OLED zeker 10%-pieken van rond de 1000 zien... dat kunnen zowel Samsung (telefoon OLED's) als LG al wél. Een van de andere redenen is dat je de helderheid daardoor ook lager kan afstellen, waardoor het scherm nóg langer meegaat (burnin is al geen mega kwestie maar daardoor nog minder)
- Méér of gelijk aan 100Hz. Ook qua kantoorwerk/GIS/CAD werk ben ik ondertussen om: zelfs een windows desktop is fijner op een hogere framerate (een scherm knippert niet dus ik ga geen ogen-rust argument gebruiken maar een soepele beweging voelt ZO fijn).
- Groter dan 32"

Maar goed. Nogmaals: mega goed dat er op de OEM-markt concurrentie is. Ik hoop dat naast LG (mega slim patent op alleen witte OLED overigens...) ook zaken als AU Optronics gaan komen met self-emmitting schermen (nogmaals: maakt mij niet uit of het OLED of nanoled is): dan pas zal het OEM-panelen landschap écht losbreken... hoewel ik stiekem toch wel vrij zeker weet dat een hoop al klaar ligt, terwijl de ROI nog gehaald moet worden uit onder andere IPS fabs...
Het Japanse bedrijf [...] zogeheten Oledio-oledpanelen.
Ik had verwacht dat die technologie eerder uit Zwitserland of Oostenrijk zou komen :+
Als ze nou eens 1 px vervangen door 4pixels, dan ben ik helemaal verkocht. Sinds ik de Lg ultrafine gebruik zie ik duidelijke op alle monitoren de pixels. Echt niet meer van deze tijd.
Yesyesyes, het begint. Nu nog even wachten op de 240hz 32:9 variant :+
Ik ben hier ook erg blij mee. Want dit heeft de potentie om veel betere monitors te kunnen produceren dan degene die er nu te koop zijn.
360hz 1440p ga ik voor maar eerste stap mag ook 1080p zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee