'Totale aantal geleverde oled-tv's is de 10 miljoen gepasseerd'

Marktonderzoeksbureau Omdia stelt dat de wereldwijde oled-tv-leveringen eind september het aantal van 10,32 miljoen hebben bereikt. Daarmee is de 10 miljoen voor het eerst gepasseerd sinds LG Electronics ongeveer zeven jaar geleden zijn eerste echte oled-tv introduceerde.

Naar schatting zullen de leveringen in het vierde kwartaal op 1,2 miljoen stuks uitkomen, wat een stijging van dertig procent is ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat schrijft het Koreaanse Pulse News op basis van het onderzoek van Omdia. In het eerste kwartaal van 2021 zou de vraag redelijk op peil blijven, met een verwacht leveringsaantal van 1,04 miljoen oled-tv's.

Uiteindelijk zouden de wereldwijde oled-tv-leveringen in heel 2020 op 3,3 miljoen uitkomen, wat tien procent hoger is dan het cijfer van vorig jaar. Overigens heeft het onderzoeksbureau deze schatting van de totale leveringen in 2020 meer dan eens naar beneden bijgesteld; eind 2019 werd bijvoorbeeld nog een aantal van 5,5 miljoen voorspeld. Waarschijnlijk hebben die verlagingen te maken met berichten over productiebeperkingen bij LG Display. Die productiebeperkingen komen op hun beurt deels voort uit zorgen bij de fabrikant over oplopende verliezen door een verwachte afname van de vraag, onder meer vanwege de coronacrisis.

Volgens de schattingen van het onderzoeksbureau worden er dit jaar dus in totaal 3,3 miljoen oled-tv's geleverd en dat zou ondanks de huidige coronasituatie oplopen naar 5,5 miljoen in 2021, 6,7 miljoen in 2022 en 9 miljoen 2024. Die aantallen moeten onder meer mogelijk worden door de start van de volledige panelenproductie van de Chinese fabriek van LG Display in Guangzhou.

Het cumulatieve aantal van 10 miljoen geleverde oled-tv's is door het onderzoeksbureau berekend vanaf 2013, toen LG zijn eerste oled-tv zou hebben geïntroduceerd. Dat laatste klopt overigens niet helemaal. Het onderzoeksbureau heeft kennelijk dat jaar als uitgangspunt genomen omdat in 2013 de eerste oled-tv's pas echt beschikbaar kwamen voor consumenten. LG introduceerde in 2010 eigenlijk al zijn eerste echte oled-tv, de 15EL9500, een 15"-oled-tv met een aparte, gebogen voet waarin de elektronica in een aparte box is geïntegreerd. In 2012 toonde LG op de CES de eerste 55"-oled-tv: de LG 55EM9600. Een jaar later bracht LG voor het eerst een 55"-oled-tv uit voor consumenten, waarbij het nog om een 1080p-televisie ging, die toen net onder de tienduizend euro moest gaan kosten.

De LG 15EL9500 uit 2010.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-10-2020 • 13:24

220 Linkedin

Reacties (220)

Wijzig sortering
Ik overweeg al een tijdje een OLED tv te kopen. Eigenlijk vind ik ze nog net iets te prijzig, ik vind 1000 euro eigenlijk de max voor een mooie 55 inch oled. Momenteel moet je er toch 250/300 euro meer voor neerleggen. Misschien komt er met blackfriday nog een mooie actie.

Ik denk dat veel mensen een OLED kopen als hij net onder die 1000 gaat komen.
Tip van de dag: Ga eens rond snuffelen in Tweakers Forums over OLED TV's. Daar worden (gouden) tips gedeelt en gediscussieerd :) .
Richt je juist niet op Blackfriday. Zeker, er zijn aanbiedingen op Blackfriday, maar het is de eindejaarsperiode, het moment dat winkels hun geld willen verdienen, men zal tegen het jaareinde nooit een echte prijsverlaging inplannen.

Het juiste moment om toe te slaan is als de nieuwe modellen voor 2021 aangekondigd worden: Dat is het moment dat de waarde van een 2020-model in de ogen van de consument zakt. Zelfs als een oud model beter is dan het nieuwe (denk bijvoorbeeld Samsung Q90R versus Q90T), dan zal het oude model afgeprijsd worden, want ja, nieuw-is-nieuw en dus duur.

Zo rond februari, maar bereiken de prijs van de modellen vaak het minimum en tegen de zomer raken de oude modellen langzaam aan op, waarna de winkels die ze nog hebben de prijs vaak weer wat verhogen.
Beter zoeken want je kunt echt voor €1000 een nieuwe LG 55 inch OLED kopen.
Zou niet weten hoe jij zoekt, maar ik zie ze er niet voor staan...

Neemt niet weg dat een old tv echt SUPER lekker kijken is!
Beter zoeken want je kunt echt voor €1000 een nieuwe LG 55 inch OLED kopen.
Heb inmiddels 2 jaar geleden mijn OLED gekocht nog steeds erg blij met de beeldkwaliteit.
Bioscoop valt nu soms gewoon tegen t.o.v. thuis kijken.

Destijds via onderstaand forum een goede deal weten te scoren:
https://gathering.tweaker...ist_messages/1832627/last
De bioscoop zal nooit in de buurt komen qua beeldkwaliteit. Maar de overall beleving ga je nooit evenaren met een OLED TV. Wellicht dat er in de toekomst 1000 inch OLED's in de bios hangen maar ik betwijfel het :D
Voor de mooiste kleuren gebruik ik mijn OLED. Voor het bios gevoel een 4k beamer met 150inch scherm. Is voor je gevoel nog groter dan in de bios. Scherper ook. Dus nee ik kom niet in de bios meer :)
Ik weet er alles van. Heb zelf ook een 4k beamer op een 130 inch scherm met dolby atmos (7.1.4.). Daar kan geen enkele consumenten TV tegen op qua beleving. :)
hahaha precies. Vooral de surroundset niet vergeten idd. Soundbar is leuk voor de slaapkamer, meer niet :P
Ik kijk films ook liever op een beamer... ik denk dat ergens ook wel een grens is waarop films minder echt worden met de verhoging van resoluties.. films zijn net spelletjes wat dat betreft er zitten allemaal effecten in die een beetje verborgen worden.. maar als je alles zo scherp maakt vallen veel meer dingen je op die vaak afdoen aan het geheel.. dat heb je met oude films niet zo erg als tegenwoordig.. terwijl de effecten nu vaak beter zijn..
Hier thuis een LG C9 oled en een 100'' beamer scherm icm een panasonic PTAE4000 beamer (al een oudje)
Kan je vertellen dat een oled zeker vele malen beter beeld geeft natuurlijk, maar de beleving bij een beamer is voor mij meer een wow effect dan de oled tv. Zeker als je een beamer hebt die mooi plaatjes kan laten zien..
Zelfde gevoel hier. Ik heb een 4k beamer op 130inch scherm met dolby atmos. Daar kan geen enkele tv tegenop qua beleving.
Welnee joh, je zit straks allemaal met een vr brilletje in een virtueel bioscoopzaaltje. Dan is een oledschermpje van 2 inch diameter per oog voldoende.
Bioscoop, bestaat dat nog? 🙈🤣
Niet lang meer nu Disney de bioscopen gaat overslaan.
Met een linkje had dit een perfecte reactie geweest. :Y)
Kamera Express: 3649 euro met 5 jaar garantie zonder cashback; garantievoorwaarden https://www.kamera-express.nl/garantie-aanvragen
Apollo: 3650 euro met standaard garantie zonder cashback, 5 jaar garantie 89 euro; garantievoorwaarden https://www.apollo.nl/nl/...ntie-75-tm-85-inch/?pos=0
Platte TV: 4299 euro na veel aandringen met standaard


Ik verwachtte een PW link :?
LG OLED tv's zijn vaak goedkoper als je de winkel belt of erheen gaat, bellen kan zomaar 200 euro goedkoper zijn dan goedkoopste in de pricewatch.
Voor goede deals moet je bellen/mailen. Tweakers.net forum is goed om te leren wat wel/niet n goede deal is.
Vorig jaar januari het sony topmodel oled gekocht met Iets van 1100€ korting. Stond overal in price watch voor 3800€.. Gekocht voor 2700€. Nog veel geld.. Maar echt een super beeld.
Gekocht bij KameraExpress
Interessant om te weten, alleen ben ik iemand met een 50€ TV die ik 10? jaar geleden 2de hands kocht 8-)
En die staat al paar maanden in het rommelhok.

Ik kan met de beste wil van de wereld geen 3k uitgeven aan een lichtbak.
In de pricewatch kun je een prijsalert instellen. Zo heb ik in aug. 2019 een 55" OLED van LG gekocht voorr €999,-
Ik heb een LG OLED 55” ~€1050.- incl. btw gekocht bij de Makro.
Ow vet. Ja ik hoor dat die sinds de lockdown weer open is voor particulieren!
Op de site van de Makro staat geen enkele TV, waar heb je deze gekocht dan want kan geen TV's vinden bij Makros in de buurt.
De grotere vestigingen bieden vaak elektronica aan, staat niet op de website.
Ik kwam vooral bij de Makro Groningen en die hebben een hele TV afdeling (ik ken eigenlijk geen Makro die geen TV's in de winkel heeft) Online kun je ook kijken in de Non-food folder. Normale prijzen zijn niet echt denderend, aanbiedingen kunnen echter wel zeer scherp zijn.
Duh! Makro,
Zo kan ik er nog wel een verzinnen, das toch geen vergelijking man.....
Ga een ander plagen als je te lui bent om te kijken of te begrijpen waar ik op reageer.
De hisense O8B is meermaals onder de 1000 euro geweest. Zo ook de LG B9. Even het forum doorstruinen voor welke zaak je het beste kan BELLEN! Mij leverde een belletje naar een tv zaak 150 euro korting op, op de scherpste pricewatch prijs.
Ik heb al bijna een jaar de B9. Gekocht black friday 2019 voor 1111,- Euro bij MM Eindhoven.

Als je deze nu kunt scoren voor 999,- meteen doen! Verschil met de C9 of de CX is verwaarloosbaar en deze heeft itt de CX 4x HDMI 2.1 op volledige bandbreedte (voor als je met next-gen consoles aan de gang wilt) C9 heeft dit overigens ook.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:13]

https://tweakers.net/tele...qRyALdWVfjYzzojrbTJzxyzl8

€ 1000 wordt niet gehaald, maar het komt dichtbij.
Heb je de links naar het Zero tolerance topic niet gelezen?
Die plaats ik hier niet zomaar.
Nogmaals! NIET de Pricewatch gebruiken voor OLED prijzen.
Oprechte vraag, waarom dat verschil in prijs? Mag het niet van de distributeur of zo?
Dat is volgens mij inderdaad het issue. De fabrikanten stellen minimum prijzen om de winst van iedereen op een bepaald niveau te houden, maar een belletje werkt daar om heen.
Het prijsverschil is inderdaad heel groot.
Reclame maken met hele lage prijzen wil LG niet vandaar de vreemde constructie dat je zelf om de prijs moet vragen en daarbij moet verwijzen naar het Tweakers topic.
Winkels en webshops concurreren flink met elkaar en kennen de manier van werken wel.
Ondanks dat verdienen ze nog steeds flink ook al zijn de marges wat kleiner.
LG verdient er natuurlijk zelf ook aan.
Klopt helemaal. Die topic is echt heerlijk.
Ik heb een 65inch Lg E9 voor 2059 euro gekocht. De promo prijs op webshops was toen 2800 euro. Allemaal door het rechtstreeks mailen en aanhalen van de deals die mede-tweakers gekregen hadden.

Ps: is excellente tv. Buiten het extreem mooi beeld, ook nog eens prachtig gebouwd ding met dat glas op glas design.
Anoniem: 501293
@HoppyF16 oktober 2020 07:27
Beter zoeken want je kunt echt voor €1000 een nieuwe LG 55 inch OLED kopen.
Nieuw in de doos kom je echt niet onder de 1400,- en dan heb je een extreem goede deal qua korting.
Anoniem: 501293
@HoppyF16 oktober 2020 23:18
Ik nam aan dat de nieuwe bedoelt werden, althans, ik ga altijd voor een recent model en niet een oudere.
Dit is een recent model!
De B modellen komen altijd pas uit na de mainstream C modellen.
onder de 1000 is het lage segment tv's. Voor goede kwaliteit betaal je meer. Ik heb mijn 65 inch OLED al bijna 4 jaar Die was toen nog 4500. Nu zie je die voor 2500 ofzo. Techniek kost geld. Ik wil ook wel een bmw voor 10.000 nieuw :)
Onzin. Een B9kost 999 en is echt geen 'laag segment', dat zijn de LED tv's van 400-600 Euro.

Middensegment (niet OLED) begint tegenwoordig bijna zo'n 700 Euro en hoger segment is ongeveer 1000 Euro tot wat de gek er voor geeft.

Let wel: ik heb het even over 55 inch. Groter is natuurlijk duurder, maar dan betaal je voor de screen real estate en niet meer voor hogere kwaliteit. Dezelfde types leveren dezelfde kwaliteit, ongeacht de schermgrootte.

(Oh, en een 65" OLED vind je al voor zo'n 1700-1800 Euro)

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:22]

Ik heb een 55' Samsung die vijf jaar geleden 2.500 kostte en toch al na 3,5 jaar vreemd oplichtende randen kreeg. Voor dat geld had ik meer verwacht. De Panasonic plasma die ik daarvoor had, ging 10 jaar mee en die was een stuk goedkoper.
Ik kocht mijn 55" OLED voor €949 twee jaar geleden en het beeld is prachtig. Voorheen had ik een plasma tv en nu OLED, wil ik absoluut nimmer een lcd tv.
Wow ik heb een oled + van Philips (is LG scherm) namelijk 903 met B&W speakers en wat ik fijn vind is dat ik overdag de radio of even spotify kan afspelen en het scherm kan uitschakelen dankzij de subwoofer onder de tv.

Ik heb de tv nu volgens mij 1 1/2 jaar en wat goed is dat de tv vaak het scherm verschoond en je kan dat zelf ook doen en kost 10 minuten en advies is dat elke maand eens te doen en dat kan gewoon als je op bed gaat. Er zit ook een screen saver in die na een paar minuten al gaat lopen. Als je het scherm te lang op een enkel beeld laat staan zie je dat hij snel aangeeft om het scherm te verversen en te verschonen.

Ik wist niet dat er maar 10 Miljoen Oled schermen zijn verkocht en is blijkbaar nog een kleine markt.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 15 oktober 2020 20:37]

Ik heb zomer vorig jaar een LG OLED55B8PLA gekocht voor 999 euro bij audiomixonline. Belgisch bedrijf met ook een Nederlandse webshop, gevonden via de pricewatch. De prijs neemt dan kort voor release van de volgende generatie nog een duikje, daar heb ik van geprofiteerd. Erg tevreden over, ook over de verkoper. Had na een paar weken een dode pixel, ze hebben toen een monteur aangestuurd die bij mij thuis het paneel heeft vervangen. Onder garantie.
Netjes!, ik wacht dan denk ik even tot hij weer een duikje neemt ;)
Nee, er zijn genoeg 55 inch oleds van onder de 1000 te vinden.
Er zijn geregeld mooie instap oleds voor 1000 te vinden hoor. Zelf tevreden bezitter van de LG oled b9 voor 999
Daar zat ik naar te kijken, kan heb alleen niet voor die prijs vinden ;-)
Ik heb er recent een aangeschaft (philips 854/12) en heb er eerlijk gezegd spijt van. Kleuren, contrast en zwartwaarden zijn geweldig, maar bij snel bewegende beelden, of bewegingen over een bepaalde achtergrond (gras, horizontale en verticale objecten etc.) stoor ik me mateloos aan de motion artifacts.

Als je er een gaat kopen raad ik aan hier op te letten. Ik dacht dat het met de instellingen te maken had, maar wat ik ook instel, globaal gezien is het stotteren (zonder interpolatie) of storende artifacts (met interpolatie). Ook met origineel bluray 4k materiaal, maar vooral bij netflix etc.
Netflix stottert idd ivm de bandbreedte.
Bij interpolatie uit je met een UHD (of HD) blu-ray zou je echt nergens last van moeten hebben...?
Ik iig niet met mijn B9.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:26]

Ach, het blijft een Hollander hè?

Als je nou zo blijft uitstellen, dan kom je er nooit achter watje werkelijk mist, en dat is zo zonde man! Ik heb ook pas mijn spaarpot omgedraaid om een 55 inch oled te kopen, ik geniet er elk moment van. Dus, doen man, krijg je geen spijt van. Enne een tip, kijk op bol.com, daar staan LG toestellen die door een externe partij worden geleverd, ga naar die externe partij en merk dat je op die manier al geld hebt bespaard. :) Good luck!
Ik heb net een nieuw huis houdt ook een keer op he haha
Zolang de garantie op het inbranden vaag blijft kies ik nog voor LCD.

"Bij normaal gebruik is het geen probleem" dan zou garantie erop geven ook geen probleem zijn.

"Deze YouTube pagina heeft een burnin test gedaan, en er is niks of weinig aan de hand."
Genoeg mensen hebben wel problemen. En dat kan je niet ongedaan maken, door het zelfde te doen en een ander resultaat te krijgen.
Inbranden is een hoax. Je moet het wel heel bond maken, wil je scherm inbranden. Zeker met de ingebouwde software van OLED tv's van de laatste jaren komt dit zeer weinig voor nog.
Als je eenmaal de sublieme beeldkwaliteit gewend bent wil je niet meer terug naar LCD.
Inbranden is een hoax, maar kapotte TFT’s zeker niet op LG OLEDs. Zie deze kapotte C7, gebeurd na 3 jaar, geen garantie en coulance.

Als je zoekt op green hue on yellow screen OLED kom je er meer tegen (en niet weinig).

https://tweakers.net/foto...Mah3jCkRjfqgYyBHjQwWE.jpg
Inbranden is op OLED panelen is nog altijd aan de orde van de dag en zeker geen hoax.
Ik had op sowel mijn galaxy S7, S8 en S9 na diverse tijden gewoon het toestenbord en meestgebruikt app (spel) permanent in beeld. (vooral de S8 maakte het bont hier, dat begon al na enkele maanden) Legio voorbeelden van andere mensen met soortgelijke klachten in TV en smartphone land.
Dit is in beginsel nogsteeds niet echt onder controle met deze beeldtechniek want diezeflde klachten hebben mensen ook met courante toestellen.
En ja dit zijn geen TV's maar dat is verder ook niet zo relevant. Op een fundamenteel niveau is het dezelfde technologie.

Opzich zal er qua detectie ongetwijfeld verbeteringen zijn doorgevoerd maar het blijft een mogelijkheid en garantie blijft vaag. Ik kan me best voorstellen dat je dat nog even in het midden laat voor het geld.
En ik ben het verder zeker wel met je eens dat het veruit de mooiste beeldpanelen zijn. Maar dat heeft wel gewoon nadelen.
Zeker als je zo'n tv koopt en dat ding ook gewoon een jaar of 8 mee moet gaan.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 15 oktober 2020 15:00]

Het gaat hier over LG OLED tvs, niet Samsung OLED smartphones. dat is een heel andere techniek.
heb al bijna 4 jaar een 65 inch OLED. Kijk geeneens tv erop. Gebruik hem om te gamen, youtube, netflix, amazon prime. Val vaak in slaap dan staat hij urenlang op hetzelfde scherm. Nergens last van. 1st gen had last al jaren niet meer.
Dat geld ook voor mij, ik doe dit er ook mee en nog geen inbranding.
Daarbij heb ik een S8 gehad en nu een S10, daar is ook niks mee aan de hand.
Nee, op fundamenteel niveau is een Samsung AMOLED display van een telefoon heel anders dan een LG OLED tv. Iets dat LG bovendien goed beschermd heeft met patenten, vandaar dat elke OLED tv die je kunt kopen een LG panel heeft.
Ik kijk blijkbaar veel youtube in portrait mode op mijn s9. Ik zie na 2 jaar duidelijk het onderscheid tussen het bewegende beeld en de comments sectie.

Dat weerhoudt me om voor een Oled te gaan aangezien ik die ook als monitor wil gebruiken.
Dat is een andere techniek...

Oled smartphone is geen oled tv

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:29]

Hier totaal geen last van inbranding op Samsung s8 van 3 jaar oud. Ondanks dat ik hem ook wel op het felst gebruik 3 uur lang als navigatie.
Dit had ik ook niet bij mijn s5. Tegenwoordig branden OLED schermen echt niet zomaar in.

[Reactie gewijzigd door JKen op 16 oktober 2020 23:51]

Het is geen hoax hoor. Het NPO logo is met z'n superfelle saturated oranje kleur erg inbrand onvriendelijk :P Ik heb na 3 jaar met m'n LG B6 altijd mooi een blauw (inverse kleur) npo-logootje op al m'n content.

Gelukkig hebben de nieuwste modellen daar tegenwoordig goeie detectiefuncties tegen! Dus jullie hebben beide een beetje gelijk.
Wel eens van transparante logo's gehoord?
Verder bestaat er een logo luminantie dimmen functie waarmee je eventuele te aanwezige logo's kunt laten dimmen.
Ja ik heb wel eens van transparante logo's gehoord, hoezo?

Ja die dim-functie heb ik nog niet op mijnes. Dit zit er toch pas vanaf 2018 in? (hoorde ik iemand zeggen)
Juist omdat mensen logo's te aanwezig vonden van veel zenders hebben zenders besloten hun logo's te wijzigen of transparant te maken. Hierdoor dus ook geen last meer van inbranden.
Dit gecombineerd met functie in de TV zoals pixelshift en logo dimming vermindert de kans op inbranden heel veel.
Hm, NPO heeft die memo nog even gemist ben ik bang...
Nee hoor, bestaat al zo lang, ruim 6 jaar geleden al in het nieuws.
https://www.ad.nl/tv-en-r...go-op-televisie~a3fc8cc1/
Misschien is het dan de NPO Start tv-app...

Hoe dan ook: Altijd bij het live kijken of terugkijken met de NPO Start Tv-app: Rechtsboven, Fel oranje npo-logootje. het omroep logootje staat dan links, die is altijd anders, maar het npo logo is altijd hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 15 oktober 2020 14:52]

Bij Eleven Sports hebben ze ook nog nooit van inbranden gehoord. Net hun logo gewijzigd en opnieuw een knallend wit logo ... de term 'dimmen' kennen ze daar ook niet. Hun oud logo is na een maand zonder Eleven Sports te kijken nog steeds zichtbaar op m'n plasma (I know, oude technologie). Wel goed om te horen dat ze daar tegenwoordig bescherming voor hebben, van 'logo dimming' had ik tot nu toe geen weet.
Ja dat klopt. Meer recentere modellen (sowieso vanaf de C8) hebben goede software ingebouwd om dit tegen te gaan.
Het lijkt me sowieso niet erg om het NPO logootje een beetje gedimd te zien worden :)
Het is sowieso belachelijk dat die omroepen niet een inbrand vriendelijk logo gebruiken.Ik bedoel dat die felle contrastrijke logos voor inbrand problemen zorgen is al zo lang bekend.
Iemand anders kwam nog met deze link: https://www.ad.nl/tv-en-r...go-op-televisie~a3fc8cc1/
Blijkbaar zijn ze dat alweer vergeten ofzo.
Dus hoe is het precies een hoax? Men moet het dus actief voorkomen, het is niet dat het alleen bij extreme situaties voorkomt zoals bij een publiek scherm op een station of vliegveld wat 24/7 dezelfde layout toont.
Goed punt.

Geen hoax idd. Maar inmiddels ook geen probleem meer op de moderne oleds
Mijn B6 gaat nog altijd goed mee.. Was eerst bang van een hondertal uurtjes Zelda, dat de hartjes zouden inbranden ofzo, maar zelfs dat gebeurde eigenlijk niet.

Nog niets van inbranden gemerkt, neem ook geen specifieke maatregels tegen inbranden. Nu, met Netflix en consoorten is dat risico sowieso beperkt.
Ik heb op mijn E6 in de bovenhoeken op rood 2 menuknoppen van Cities:Skylines ingebrand ;) Daarvoor heb ik wel heel veel moeten spelen... En ik kan deze burn in nu alleen zien bij rood beeld. Als er een andere kleur bij komt zijn ze al niet meer te zien.
Sindsdien heb ik weer een monitor en ben ik wat voorzichtiger met statische content op mn oled
Kijk jij zo lang NPO???
Ja ik verbaasde me er ook over..

Naja ik kijk meer netflix, maar die heeft natuurlijk geen logo. Verder heb ik geen reguliere tv, ik kijk op de Npo-Start WebOS app alleen dingen als Op1, Nieuwsuur, Lubach, KVW, en natuurlijk Promenade enzo. Maargoed, dat telt blijkbaar op, al na twee jaar begon ik het te zien.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 15 oktober 2020 13:52]

Ik zou eerder denken dat je hem misschien per ongeluk een keer een nachtje hebt laten aan staan ofzo? Van 1 / 2 uurtjes NPO kijken zelfs elke dag zou het niet moeten inbranden lijkt me.
Zo inbrandgevoelig zijn Oleds nou ook wel weer hoor. 2 uur een fel oranje npo-logo elke dag dat gaat het hem wel doen. En een enkele luie middag dingen terugkijken ofzo.. maar da's ook nooit meer dan een paar uurtjes.

Maar verder totaal geen playstation of netflix of youtube dingen! Terwijl ik dat toch ook echt vaak doe.

Edit: En bij de modellen vanaf 2018 is het sowieso geen probleem, want die detecteert en dimt dit soort logootjes.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 15 oktober 2020 13:59]

Bijzonder, mijn C6 heeft na bijna 4 jaar nergens last van
Interesting.

Hoe hoog heb je de Oled backlight en het Contrast staan? Ik zelf altijd wel op vol namelijk, 100 of 90 ofzo.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 16 oktober 2020 13:28]

Uiteraard, meeste content die ik gebruik is sowieso Dolby Vision of HDR
Als het een hoax is, dan kunnen ze er toch garantie op geven?
Volgens mij heb je standaard gewoon 1 jaar garantie. Ook daarop.
Maar ik zou er niet zo bang voor zijn. Heb nu sinds 2 jaar voor eerst een OLED (C8) en gebruik deze voornamelijk voor gamen en Netflix/Amazon Prime en ervaar 0 issues. TV staat dagelijks meerdere uren aan. Beeld is nog steeds zo mooi als dag 1. Ikzelf koop sowieso elke 3 a 4 jaar weer een nieuwe TV.
Ikzelf koop sowieso elke 3 a 4 jaar weer een nieuwe TV.
Dan hoef je inderdaad niet bang te zijn voor veel van de zaken die eventueel kapot kunnen gaan. Wat doe je met jouw oude tv als je een nieuwe koopt, als ik vragen mag? iedere 3/4 jaar een tv weggooien is wel een tamelijk grote belasting op het milieu lijkt me.
Tot nu toe neemt een zwager van mij ze altijd over voor een zacht prijsje ;-)
Je hebt standaard 2 jaar garantie.
Op.alles.in.de EU.

En daarna ook nog op basis van de verwachte levensduur. Is je tv na 26 maanden kapot, dan maak je grote kans een gedeelte van de aankoopprijs terug te krijgen, of coulance bij reparatie. Je moet alleen volhouden en wellicht grof geschut inzetten dmv reviews of consuwijzer-hulp of een rechtsbijstandverzekering iod. Veel mensen nemen in de huidige wegwerp maatschappij allen de moeite niet en laten zich (zelfs met 1 jaar garantie-verhalen, wat helemaal kul is) naar huis sturen

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:42]

Klopt. Bij gevarieerd gebruik niets aan de hand. Maar elke dag de hele dag fifa of cnn gaat wel zn sporen achterlaten.
Mijn E6 heeft last gehad van een paar plekken die waren ingebrand. Ik kijk graag Twitch streams op mijn TV, en dan is de kans aanwezig dat sommige UI elementen van de games in de TV branden.
Na regelmatig ''Clear Panel Noise'' te gebruiken zijn de meeste plekken bijgetrokken, echter zit er nog 1 rechthoekig vlakje wat ik niet weg krijg.

Zeer geringe kans... kan ik mee leven. Hoax? Nee.
Precies, hier ook een E6 waar na 2 jaar een NPO en een RTL logo te zien waren en het rode knopje om naar interactieve tv te gaan bijna het opstarten. Dit was vooral te zien bij een volledig rood scherm. Toen een maand voor de garantie ten einde liep dit gemeld bij LG. Ik moest wat foto's maken van het scherm en een week later is het panel vernieuwd. Gelukkig hebben de meeste tv's hun logo's nu transparant gemaakt, maar mijn kinderen mogen geen Nickelodeon meer kijken met een groot rood logo. Maar verder zijn het wel de mooiste tv's wat mij betreft. Geen backlight bleeding, geen probleem met kijkhoeken en tegenwoordig best betaalbaar.
"Hoax" was ook overdreven van mij, maar bij nieuwere OLED tv (vanaf 2018) komt dit bijna niet meer voor. Ik lees voornamelijk inbrand issues bij oudere modellen.
Ik had een C7 met gigantische inbranding een groot vlak.
Gelukkig werd het vervangen en ik heb geen idee hoe het er kwam, maar het was naar.

Tot nu toe heb ik na vervanging geen burn in meer ervaren (gelukkig) maar het is wel een angst die blijft.
Een hoax... OLED geeft een prachtig plaatje, maar komt ook echt wel met zijn eigen nadelen.

Burn in: https://www.google.com/se...oECA8QAw&biw=1920&bih=938
En hetzelfde probleem als op mijn 9 jaar oude Plasma, wanneer je veel films/series kijkt met ondertitels: subtitle burn-in https://www.google.com/se...oECB0QAw&biw=1920&bih=938
Wat nou hoax? Heb je al eens rond gekeken op internet of zelfs hier op het forum hoeveel mensen er last van hebben? Zelf zit ik met een 3 jaar oude LG TV waarin zelfs 2 regels te zien zijn op de positie waar altijd de ondertiteling staat, naast de verkleurde plekken. Ik heb dit aangekaart bij LG en ze zijn bereid hem te laten repareren, mits ik zelf €650 wil bijleggen...
Dat is dus echt 100% onzin wat je nu zegt, het inbranden is zeker wel mogelijk, mijn ouders hun lg oled van 2 jaar oud heeft heel fijn de logo's van bepaalde tv zenders ingebrand in de hoeken.. en het is niet weg te krijgen.
"Hoax" was ook overdreven van mij, maar bij normaal gebruik gebeurt het bijna niet meer bij modellen uitgekomen vanaf 2018. Ik heb dat probleem met logo's sowieso niet omdat ik bijna geen TV kijk, maar alleen game (PS4, Switch) en Netflx/Amazon Prime kijk.
Ik denk meer dat jou bericht een hoax is, ook recente OLED TV's kunnen nog steeds inbranden aan de technologie is niks veranderd, alleen de fabrikanten doen allerlei trucjes toepassen om te zorgen dat het niet gebeurd. Maar toch zijn er nog steeds heel veel klachten alleen worden de panelen dan weer vervangen.

OLED is alles behalve perfect, het heeft een betere zwartwaarde maar minder helderheid dan LCD. Het is dus vooral een kwestie van smaak. Voor mij voldoet LCD uitstekend. Als jij liever een OLED koopt die gemiddeld 2x zoveel kost als LCD moet je dat vooral doen. Overigens 10 miljoen OLED TV's is wereldwijd gezien echt niks, het mag duidelijk zijn dat de grote voorkeur dus nog steeds naar LCD uitgaat.
De voorkeur gaat vooral naar LCD omdat OLED bijna 3x zo duur is. Voor 300€ koop je al een 55" 4K LCD maar bij OLED start dat pas op 1000€ als je goed zoekt, voor de meeste mensen te duur voor een tv. Dat heeft dus weinig met de beeldkwaliteit te maken. OLED heeft niet alleen een veel betere zwartwaarde maar ook een veel groter kleurbereik. Op zich heeft het maar 2 echt nadelen t.o.v. LCD en dat is inbranden en lichtsterkte. De lichtsterkte zal voor 95% van de mensen ruim voldoende zijn. Als het onvoldoende is omdat je in een sterk verlichte ruimte vertoeft, kan je die altijd wat verduisteren door een gordijn dicht te doen bijvoorbeeld, voor mij is dat echt een non-issue. Inbranden is een andere zaak, voor 'normaal' tv-gebruik niet echt een probleem, maar als je graag uren aan een stuk hetzelfde spel speelt, moet je je mogelijks wel zorgen maken.
Als jij 300 euro uitgeeft voor een 55 inch LCD dan heb je rotzooi. Als je 2-2,5x zoveel uitgeeft dan komt het in de buurt maar dan gaat jou argument niet op want is het prijsverschil al een stuk minder. En LCD kan net zo goed HDR met hoge NITS waardes, overigens dat hele HDR kan mij gestolen worden, wat een kut systeem! Als je in de mediamarkt staat heeft iedereen natuurlijk zijn eigen voorkeur maar ik kan niet zeggen dat OLED er bovenuit springt.

Bovendien is de kans best groot dat OLED op termijn vervangen gaat worden door microleds of iets anders, qua ontwikkeling gebeurt er niet veel meer op OLED gebied.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 16 oktober 2020 10:55]

Als je in de mediamarkt staat heeft iedereen natuurlijk zijn eigen voorkeur maar ik kan niet zeggen dat OLED er bovenuit springt.
Dan kijk je toch echt met je ogen dicht! OLED haal je er direct tussenuit
Als jij dat wilt geloven prima. Ik kijk alleen naar het feit dat 10 miljoen OLED schermen wereldwijd echt niks voorstelt. Er staan al meer TV's in Nederland dan dat.
Het wereldwijd totaal aantal verkochte tv's zegt natuurlijk helemaal niets over de kwaliteit:
Ik geloof dat er wereldwijd ook veel minder Rolls Royce verkocht zijn dan Volkswagen Golf.
(En nee, ik vergelijk LG niet met RR, gaat om het punt)

Kwaliteit is erg objectief, zeker bij een beeldscherm Wat de een mooi vindt is voor de ander lelijk.
Maar zet 10 mensen op een rij voor een blinde test en 9 ervan kiezen de OLED bij gelijke instellingen.
Er is dan ook veel meer keuze in LCD tv's he. In alle prijs categorieën. Aanbod OLED is aanzienlijk minder, dus ook logisch dat dit veel minder goed verkoopt. Voor mensen die houden van een zo realistisch mogelijk beeld met 100% contrast is OLED van ongeëvenaarde beeldkwaliteit. Als je houd van overdreven kleuren en helderheid moet je gaan voor Samsung QLED. Kwestie van smaak.
Ga dan maar eens op zoek naar een autofabrikant die garantie geeft op gebruikslijtage, want dat is inbranden. Het is niet iets wat je bij pech overkomt, want dan is het gewoon garantie volgens de Nederlandse wet, maar iets dat door ouderdom van het apparaat ontstaat.
Gebruiksslijtage lol. Of je motor na 30.000 km ploft oled.... of een lcd die 600.000 km rijdt zonder te ploffen.
Dat is dus omgekeerd: Er staan meer meldingen in het forum hier van defecte LCD's dan defecte OLED's.
en wat word er 1000x en meer verkocht die lcd's..... dus daar komen ook meer meldingen van. wat is het niveau hier toch triest geworden.

oled brand in zal altijd zo blijven accepteer het of niet. dat het nu iets langer duurt door domme software maakt ook niet uit.

want slimme software is het niet :D ze noemen alles slim tegenwoordig. ook al is het gewoon dom ;D
Dat is een valide kanttekening tegen de manier waarop ik meld dat OLED-televisies betrouwbaar zijn, maar het is toch echt zo. Zelfs één van de grootste OLED-haters, Fomo, heeft toe dat OLED"s zeer betrouwbaar zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=cCmb0RC14bg&t=242

Zoek het na, vraag winkels hoeveel garantiegevallen hebben, dat OLED's onbetrouwbare televisies zijn is kletskoek.

Op je vervolg: Brandt OLED in, ja dat doet het. Zeker. Lig ik daar wakker van? Nou, mijn Commodore 64 is aangesloten op een beeldbuismonitor uit de jaren '80. Nul inbrandverschijnselen. Op dezelfde manier zal ik wellicht ooit en wellicht nooit constateren dat mijn OLED-TV ingebrand is, zeker is dat 'ie nog lang mee zal gaan.
Een oled “ploft” niet maar degradeert misschien iets sneller. Ligt ook aan je eigen tolerantie voor minder dan perfect beeld. En als je maar 3000km per jaar rijdt kan je er toch nog prima 10 jaar mee doen 🙂
"Ga dan maar eens op zoek naar een autofabrikant die garantie geeft op gebruikslijtage, want dat is inbranden"

Sorry, maar welke LCD fabrikant geeft volgens jou dan WEL garantie op inbranden??

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:59]

Ik denk dat je een verschrijving hebt gemaakt en je afvraagt welke OLED-fabrikant garantie heeft op slijtage. Welnu, dat is afhankelijk van je interpretatie geen of allemaal. Als het slijtage is door intenstief gebruik, geeft geen één fabrikant garantie. Als het apparaat normaal gebruikt is en er inbrandverschijnselen ontstaan, geven ze allemaal garantie, want dat zijn ze wettelijk verplicht.

En wat je van verhalen van medetweakers hier leest gebeurt dat ook gewoon netjes, een voortijdig defect paneel wordt vervangen en de consument krijgt ook nog vaak het voordeel van de twijfel.
Burn-in is ook niet het grote probleem, wel 'image-retention' en slijtage. OLED neemt behoorlijk af in helderheid en daarmee ook de heldere kleuren. Met een dergelijk prijskaartje vind ik dat persoonlijk niet kunnen.
Heb hier een 7 jaar oude plasma, dat werd daar toen ook van gezegd, maar daar valt nog steeds prima naar te kijken, beter beeld dan veel nieuwe lcd’s.
Nu kijk ik selectief, dus alleen als ik iets wil zien staat de tv aan. Nooit als “behang”. Ik vermoed dat dat bij veel van de mensen met problemen wel het geval is...
Ongeveer 10 jaar oude plasma hier, staat niet op max helderheid/contrast.
Het is echt: inbranden, wat is dat?
Nog een paar jaartjes mee gaan, dan zal er vast een zuinigere en goedkope OLED komen.
Voor mij geld inderdaad hetzelfde.
Hier komt geen OLED in huis i.v.m. inbranden.
Als het geen probleem is: geef dan inderdaad gewoon garantie.
Of specificeer 'normaal gebruik' en log het gebruik, zodat je kan aantonen dat je 'normaal' bent.
Oude series kun je inmiddels niet meer kopen vanaf serie 9 zie ik geen problemen meer met inbranden.
En ik heb mijn 55inch C9 vorig jaar op Black Friday gekocht voor 1109 euro. Dat is inderdaad nog steeds wat duurder dan een even grote en kwalitatief gelijke LCD. Ik heb ook een 5 jaar oude topper van LCD LG (kostte toen ook 1100 euro) en die komt uit mijn voeteneinde van mijn bed omhoog. Het verschil is soms echt direct zichtbaar en het geld dik waard vind ik, maar daarnaast is veel content helaas nog kwalitatief niet zo goed dat het gelijk opvalt. Toch ben ik zo dik tevreden en als de TV van de woonkamer over een jaar of 5 naar de slaapkamer verhuisd komt er zeker weer een nieuwe OLED beneden.

[Reactie gewijzigd door millenarian op 15 oktober 2020 23:03]

Daarom dat ze ABL zo aggresief hebben ingesteld, logo dimmers inbouwen en pixel refresh programma's. Kleine kans op inbranden, gegarandeerd slijtage en image retention.
Kan jij dan zo lang steeds naar dezelfde zender?

Af en toe wisselen kan geen kwaad.....

Je moet het dan wel heel bont maken.
Dat niet bepaald. Maar ik ben wel de luie persoon die het netflix menu open laat staan tijdens het eten, of de hond uitlaten, etc.

Dus het kan best zijn dat er 2 uur lang 'Wie kijkt er' op m'n tv staat.
Niet op een OLED van LG. Die dimt automatisch en gaat vervolgens naar de screensaver bij een statisch beeld.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:44]

Inbranden is alleen een probleem bij omroep-logo's. En de nieuwe modellen hebben daar detectie en dim-functies voor.

Maar ook buiten dat is het het meer dan waard.
Inbranden van OLED tv's is eenzelfde verhaal als bereik bij elektrische auto's. Voor 90% van de gebruikers een non-issue. Ga je 24 uur per dag naar hetzelfde beeld kijken? Ja dan heb je misschien een punt, koop een LCD.
Mijn iphone 6s LCD begint na 5 jaar in te branden,
Mijn ISP dell scherm uit 2016 begint in te branden (1 van de 2 exemplaren)

Mijn OLED tv, (heb ik nu een jaar) heeft nog nergens last van.
We zullen zien over een jaar of 4, neemt niet weg dat ISP/LCD net zo goed in kan branden.

Dat heeft wel een stuk meer statische content dan een tv, denk bv waze (telefoon) of whatsapp op een tweede scherm. Dus mocht jij 24/7 teletext gaan bekijken denk ik dat je nog wel eens een issue gaat hebben. Gelukkig houden OLED tvs rekening met dit soort dingen, een stuk meer dan ios / windows ;)

Mijn punt is, niet alles blijft eeuwig goed. Oled of niet.
Vroeger in de beeldbuis tijd hadden alle tv's last van inbranden. Je wist gewoon dat je niet te lang dezelfde content op dezelfde plek moest houden. Dat hoorde nou eenmaal bij tv kijken en dat was prima. We zijn ook een beetje verwend geraakt met LCD's.

Ikzelf heb ook een OLED tv in huis en vind het beeld echt prachtig. Ik gebruik hem toch meer echt om content te kijken en laat hem niet onnodig aan staan.
het inbranden gebeurt bij een LCD zo laat dat je je tv allang vervangen heb.
Het is gewoon een feit dat inbranden bij OLED gebeurt. Dat er allerlei truuks wordt gehaald om deze te uit te stellen zegt genoeg. Ieder maakt zijn keuze of het het waard is.
Eh nee, LCD's kunnen niet inbranden, maar gaan vaak stuk aan lijnen in beeld, of lampen die stuk gaan. Menig LCD overlijdt eerder dan een OLED. Inbranden is in die zin een redelijk vriendelijk ouderdomskwaaltje: Licht inbranden valt bij normaal gebruik slecht op en maakt de televisie dan ook niet onbruikbaar.
Daar ben ik het niet mee eens
LCD gaat veel en veel langer mee dan oled. Ik zei al ieder zijn keuze.
Waar ik mij erger al wat inbranden ziet de ander het niet. Die vindt de lollypop kleuren en pikzwart mooier.
Ik zou zeggen, zoek het maar eens na, OLED's gaan helemaal niet zo vaak stuk. Het is onbestreden dat een LCD-paneel niet inbrandt en de verlichting bij ouderdom weliswaar achteruit gaat, maar niet inbrandt. Maar dat een LCD-televisie langer mee gaat dan een OLED-televisie is een misverstand, LCD heeft zijn eigen defecten.
Jij moet eens zelf in lezen
En niet blind discussiëren.
Heb al een lcd sinds 2008 en geen enkel logo is ingebrand met 6 uur per dag aan.
Oled is organisch en is lang en breed bekend dat blauwe ledjes het snelst begeven. Hoe je wendt of keert gaan oled veel minder lang mee. Blijf maar ontkennen omdat je dol bent op oled.
Een verwijt tegen een expert dat hij zich moet inlezen... ja ja... Succes met je LCD , ik hoop dat hij lang leeft en als hij stuk gaat, vraag gerust om raad in het forum, genoeg mensen die ik daar help en jij bent zeker welkom.
Dan ben je geen expert. Wat ik noem is allemaal wel bekend.
OLED heeft zijn beperkingen. LCD ook dat ontken ik ook niet. Maar we hebben het over inbranden. Blijf maar ontkennen. Bij MM had ik daar nog over met een verkoper. Die vertelde mij dat ze weleens na sluiting de oled tv's meteen uitzetten zonder dat deze kans hadden om software te draaien die inbranding voorkomt. En voila. Deze tv's hadden het wel. In het vervolg lieten ze de tv's bij het uitzetten het programma wel draaien. En het effect van inbranding was er niet meer. Mijn concl. Ja inbranding kan nog steeds voorkomen. Alleen wordt deze met software zoveel mogelijk vermeden Nu jij weer expert

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 15 oktober 2020 18:11]

En ik heb een LCD waar een backlight het begeven heeft na 2 jaar, een andere LCD gaf geen beeld meer na 3 jaar en ik heb een LCD liggen die technisch gezien geen burn-in heeft maar image persistance, maar het eind resultaat is hetzelfde tewijl, hout afkloppen, ik tot hier toe nog geen OLED's met defecten heb gehad.

En wat zegt dat nu over de gemiddelde levensduur? Niets, helemaal niets. Er spelen zoveel meer factoren mee waarbij veel mensen de indruk beginnen krijgen, hoe nieuwer het toestel hoe sneller ze defect gaan.
Ik had het over inbranden. Jij hebt het over totaal iets anders
Je communiceert echt op een bijzonder onvriendelijke manier. Je loopt mij van alles te verwijten dat ik niet bij ben, dat ik inbranden loopt te ontkennen en als iemand het precies heeft over waar ik het over had, loopt je hem maar meteen te beschuldigen dat hij het over totaal iets anders heeft.

Ik zal verleiding om uit mijn slof te schieten weerstaan en het nog één keer mijn punt duidelijk maken: OLED kunnen inbranden. LCD's kunnen niet inbranden, maar ze kunnen wel op vele andere manieren stuk, inclusief dat de verlichting in de loop der jaren slechter wordt. Het is niet op feiten gebaseerd dat een LCD een hogere leeftijd bereikt dan een OLED.
"Oled is organisch en is lang en breed bekend dat blauwe ledjes het snelst begeven. Hoe je wendt of keert gaan oled veel minder lang mee. Blijf maar ontkennen omdat je dol bent op oled."

Alle ledjes zijn wit en er wordt een kleurenfilter overheen gelegd.

Ze slijten dus allemaal even snel, daar heeft LG nu juist het patent op (overigens gekocht van Kodak meen ik) en is de reden waarom Samsung geen OLED heeft... Die hebben ze wel enkele gehad, maar die verslijten dus inderdaad verschillend per kleur. Waar ze ook weer iets op gevonden hadden, maar eens was niet rendabel genoeg ioid geloof ik. Dan maar de marketingmachine QLED laten verzinnen, dat lijkt voor de leek meer dan genoeg op OLED 😕

(Ja, ik ben ook dol op oled)

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 15 oktober 2020 23:55]

a) toen hadden de zenders nog geen logo's continue in een hoek staan
b) toen begonnen de reguliere uitzendingen nog om 18:00; overdag had je testbeeld en af en toe schoolTV en stichting Socutera.

In elke televisie-winkel stonden dus alle TV's (bij ons in het dorp alle zes, ha ha) constant op het testbeeld, dagen, weken aan een stuk. Nooit enig inbranden van gezien. En toch tientallen van die dingen onderhanden gehad, reparatie als hobby....
Logo's continu in een hoek zeker wel hoor. En overdag alleen testbeeld? Jij haalt echt 2 tijdsperiodes door elkaar. Beeldbuis tv's waren gewoon gebruikelijk tot halverwege jaren 90 hoor. Toen had je allang overdag kids channels en Rob's tuin verbouwing etc. Jij doet nu net alsof beeldbuis tv's alleen in de jaren 60/70 bestonden, maar dat is niet zo! De flatscreen bestaat relatief nog maar heel kort en die techniek is echt heel rap gegaan!
Heb vroeger wel heftig ingebrande beeldbuizen gezien (monitoren van beveiligingscamera’s). Het zal met 8 uur per dag in de paar weken/maanden voordat een tv verkocht wordt misschien niet zo hard gaan, maar inbranden kunnen buizen zeker.
O zeker wel, sedert de jaren '90 staan er permanent logo's in beeld op zenders. Volgens mij had RTL4 ze al, RTL-V destijds, in hun allereerste uitzending in 1990.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 15 oktober 2020 14:57]

Ik heb de stap maar gewoon genomen, ook al staat een groot deel van de dag mijn PC op het scherm. Waar anderen zeggen had het maar geen auto moeten worden zeg ik: had het maar geen TV moeten worden. Ik ben me er dus ook van bewust dat ik met deze wel eens wat minder lang zou kunnen doen dan mijn vorige TV. En eerlijk gezegd beginnen de schermbeveiligingen(te lang enigszins statisch beeld= stuk minder helderheid) mij zo te irriteren dat ik zeg: laat maar inbranden. Ik heb ze tot nu toe ook niet volledig uit weten te krijgen. :S

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 15 oktober 2020 13:53]

Slechts 10 Miljoen?

Lijkt heel weinig, OLED wordt steeds betaalbaarder dus had verwacht dat die aantallen al veel hoger zouden liggen.

Zelf sinds een half jaar een Philips 804 OLED met Ambilight.

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 15 oktober 2020 13:39]

Mijn ervaring is dat er maar een marginale hoeveelheid mensen geeft om mooi beeld.

Als ik ‘s avonds door de buurt loop valt het mij vaak op hoe beroerd het tv beeld bij de meeste mensen is, moet wel groot natuurlijk maar fletse of juist zwaar overdreven onnatuurlijke kleuren...
Ik denk dat veel mensen weinig geven om tv's. Ik zelf ook niet, koop er pas weer 1 als hij stuk is. Voor dat uurtje, misschien 2 per dag dat ik er naar kijk ga ik geen andere kopen.
Heb nog een prima Sony Bravia met VA-paneel waar ik erg van geniet. Kijk nooit 4K-geschikte content, maar geloof graag dat OLED veel beter is.

Zodra mijn tv aan zijn einde raakt wordt het dan ook zeker een OLED en zullen ze ongetwijfeld wat betaalbaarder zijn.
Anoniem: 159816
@THE_BASE15 oktober 2020 14:24
OLED is op dit moment al redelijk goed betaalbaar en eigenlijk een no-brainer voor iedereen die graag films en series kijkt. Maar het is nog steeds een TV voor liefhebbers, niet iedereen geeft evenveel om beeldkwaliteit.
Ik had een plasma TV: prima beeld, maar eigenlijk niet echt zwart, wat gezien de technologie wel zou moeten kunnen. Hij wilde na 13 jaar nog steeds maar niet kapot gaan, tot ik het zat werd en een OLED tv kocht.... oops, wat een verschil! TV heb ik gelukkig weg kunnen geven, mijn grootste bezwaar was een prima werkende TV weg te gooien.
Afgezien daarvan: als je het geld hebt, vaak genoeg TV kijkt om het de moeite waard te maken en het geen probleem vindt om je kamer donker te laten, koop er nog deze winter 1, dat zul je niet berouwen!

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 15 oktober 2020 20:59]

Het probleem van echt zwart is dat het beeldscherm zich in de buurt van het nulpunt grillig gedraagt en je daardoor lastig verschil tussen zwart en het donkerste grijs kunt maken. Bij OLED geldt dat op zich net zo als bij plasma, maar is het gelukt het te beheersen en OLED-pixels kunnen daardoor geheel uitgezet worden (het is evenwel nog steeds de oorzaak van de zgn. 'black crush'), bij plasma lukte het niet om het beheersen en fabrikanten kozen er dan ook voor om een pixel altijd een minimale lichthoeveelheid uit te doen stralen.

Zoals je zegt, niets staat het wat natuurkunde betreft in de weg, als plasma doorontwikkeld was, waren er wellicht TV's met echt zwart gekomen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 15 oktober 2020 17:07]

He bedankt!
Ik heb nooit begrepen waarom die stomme dingen niet gewoon uitgingen... zelfs de randen onder en boven de film werden niet echt zwart! mijn model had ook nauwelijks regelmogelijkheden: helderheid, contrast, intensiteit, kleurbalans en dat was het dan....
Ik meen me te herinneren dat de pioneer Kuro series het beter deed, maar daar was de prijs ook naar en nu begrijp ik de black crush problematiek ook beter.
Alle schermen branden in zolang er maar langdurig hetzelfde stilstaande beeld op blijft staan (Crt, Lcd, Plasma). Om dit nu als reden te nemen om er geen aan teschaffen lijkt mij overdreven. Beeld kwaliteit is subliem.
Wat voor mij vooral de doorslag gaf:

- Bij OLED loop je een risico op slechte beeldkwaliteit door inbranden.
- Bij LCD is slechte beeldkwaliteit gegarandeerd aanwezig, al vanaf de start.
1200US$ betaalt voor een redelijke specs Samsung 4K 55" niet- OLED 2jaar geleden, die waren ruim boven het mijn budget toen

de keuze tussen een nieuwe auto of een van deze is denk ik nog wel makkelijk
https://tweakers.net/tele...8Tm-p8wiMLqEPzt25Vsy845y8

Zou wel een 65" 4K OLED willen, maar 1800Euro is toch best veel geld en Netflix, Amazon, Hulu geven nog niet genoeg signaal om dit het waard te laten zijn.

3 personen en de TV staat minder aan dan vroeger met ipads en macbook zodat ieder dat wat je willen zien/doen
Dat dacht ik ook... maar ten eerste helpt die opschaling kennelijk beter dan gedacht, maar bovendien zijn de kleuren (bij mij Amazon prime): vuur in de nacht, zonsop- en ondergang, en besneeuwd bos, wateroppervlakken en ga maar door.... echt heel, heel, heel erg mooi, daar hoef je echt geen UHD Blu-Ray voor te kijken. Het blijft allemaal een keus, natuurlijk.
Niet zaligmakend, in sommige gevallen kwetsbaar, maar zeker in de juiste omstandigheden onovertroffen. Ik ben er ook nog steeds erg blij mee :)
In zeven jaar tijd is er nog best veel veranderd en het is snel gegaan naar die tien miljoen.

De OLED schermen zijn absoluut het mooist voor donkerdere ruimte.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 15 oktober 2020 13:32]

Ik ben ook fan van OLED. Het kan waanzinnig mooi zijn. Zit nu te kijken naar een 48 of 55 inch CX om als pc-monitor te gebruiken. Als ik ooit nog een rtx 3080 binnenkrijg.

Het is wellicht een beetje gekkenwerk, maar ik ben ook nog op zoek naar een desk mount voor een 55 inch.
De groei zal alleen nog maar verder toenemen omdat OLED's nog steeds goedkoper worden en de formaten ook diverser worden zoals de recent geïntroduceerde 48 inch.
Daarbij komt dat de concurrentie toeneemt en ook Samung heeft besloten OLED's te gaan produceren. In het verleden hebben dit eerder geprobeerd maar lukte het niet. Nu dus een tweede kans.
Meer concurrentie betekent dat LG Display scherp zal moeten blijven om geen marktaandeel te gaan verkiezen.
OLED techniek blijft voorlopig superieur in de toekomst wellicht Microled maar zover is het nog niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee