LG leverde ruim twintig procent minder smartphones in het afgelopen kwartaal

LG heeft in het afgelopen kwartaal ruim twintig procent minder smartphones geleverd dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Volgens de fabrikant hangt dat samen met een stagnerende vraag in de smartphonemarkt en een voortdurende agressieve prijsstelling bij Chinese merken.

LG meldt bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat het aantal verkochte smartphones met 21,6 procent is gedaald ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte smartphones is volgens het bedrijf wel met 6,8 procent gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Mede door deze daling van de verkochte smartphones kwam het verlies van de smartphonetak uit op omgerekend 240 miljoen euro.

Dat verlies schrijft LG toe aan hogere marketinginvesteringen voor het uitbrengen van nieuwe modellen en additionele kosten voor verplaatsen van de smartphoneproductie naar Vietnam. Het bedrijf denkt wel dat de introductie van competitieve smartphones voor de massa's en een groeiende vraag naar 5g-producten zal bijdragen aan verbeterde prestaties in het derde kwartaal.

Bij het onderdeel LG Vehicle Component Solutions Company ging het een stuk beter met een omzet van 1,1 miljard euro, een omzetstijging van 63 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. LG verkocht met dit onderdeel naar eigen zeggen veel infotainmentsystemen en ook de toenemende vraag naar elektrische auto's heeft hieraan bijgedragen. Dit onderdeel maakte nog wel een verlies van 42,8 miljoen euro, maar dat schrijft LG toe aan de initiële kosten die gemaakt moeten worden voor het opzetten van nieuwe projecten en vertragingen bij het opzetten van fabricageprocessen voor bijvoorbeeld center information displays.

Het onderdeel dat verantwoordelijk is voor de productie van televisies zag zijn omzet met 4,5 procent dalen naar 2,8 miljard euro. Volgens LG komt dat door een dalende vraag in Europa en Zuid-Amerika; die dalende vraag schrijft de fabrikant toe aan grote sportevenementen die in deze markten plaatsvonden in het tweede kwartaal van 2018, zodat die goede verkopen van een jaar geleden nu niet gehaald worden. LG verwacht dat er in het komende kwartaal een toenemende vraag naar premiumproducten ontstaat, zoals LG's oled-tv's en NanoCell-lcd-tv's.

Het LG- onderdeel dat wasmachines en koelkasten maakt haalde een omzet van 4,69 miljard euro, het hoogste resultaat dat dit onderdeel ooit heeft gehaald. Dit is een stijging van 16,1 procent.

Over de hele linie kwam de omzet van LG uit op 12 miljard euro en de operationele winst op ruim 500 miljoen euro. Dat is respectievelijk 4,1 procent meer en 15,4 procent minder in vergelijking met dezelfde periode uit 2018.

Door Joris Jansen

Redacteur

31-07-2019 • 08:08

56 Linkedin

Reacties (56)

56
54
39
2
0
1
Wijzig sortering
gewoon een combinatie van varkenscyclus, consumenten overload en markt verzadiging. Net als bij wasmiddelen (nu nóg beter, wie gelooft het nog) halen consumenten hun schouders op bij wéér een nieuwe phone/gadget. Er is geen incentive meer om voor de zoveelste keer een bak geld uit te geven.

Andere fabrikanten hebben het ook lastig als je alleen naar de verkopen kijkt. De gemiddelde consument is inmiddels erg afwachtend geworden door de ontwikkelingen op de wereld markt en politieke onrust

Je ziet het op alle markten waar een zichtbare technologie transitie is:
cassette/lp --> CD, booming tussen 1983 en 1990, daarna mainstream, nu nihil
buis TV --> plasma 1995-2005, daarna mainstream, plasma nu nihil
buis/plasma -->. LCD/LED 2005-2015, nu mainstream, verzadiging
dumb phone -->. smart phone 2010, nu mainstream, verzadiging
autos:ICE--> EV, volop in transitie. Over 5-8 jaar ook mainstream

Dus alle klaagzangen van LG of om het even welke smartphone leverancier dan ook. Tijd voor iets écht nieuws.
LG OLED tv gekocht. Prachtige TV, maar ook meteen de laatste keer dat ik een TV van LG koopt. Hun ondersteuning is ruk en het model van vorig jaar krijgt nu al geen updates meer met nieuwe features zoals AirPlay 2. Dikke vinger dan.
Volgens mij kun je een Apple TV koppelen en wham Airplay2...
Dat is een dure en onhandige patch, ik wil gewoon die features van LG krijgen. De TV kan het prima hebben, ze weigeren alleen om de update ter beschikking te stellen in de hoop dat je na een jaar je OLED al upgrade naar een nieuw model.
Ik ken het probleem, denk je nieuwe versies te krijgen, kan je fluiten naar feature updates, en krijg je alleen security patches! Maar helaas zijn er veel meer tv merken met dat euvel. Schijnbaar denken ze dat hun vaste klanten niets geven om nieuwe features.
Helaas ook niet alleen tv’s. Ik heb een mooi multiroom systeem van yamaha, die lijkt ook geen airplay 2 te krijgen. Als ik dus een nieuw device koop heb ik het daar wel, maar niet in combi met de oude apparatuur. Alsof je met die wetenschap nogmaals in een avontuur stapt!
Ontwijk Sony dan ook maar, want daar hoef je ook geen ondersteuning van te verwachten. Trage CPU, slecht update beleid.
Sinds twee maanden maak ik gebruik van een LG Q7. Dat is geen topper, maar ik vind het veel waar voor het weinige geld bieden. Het ding is zelfs waterdicht. Dat laatste was voor mij een vereiste, naast een goede bouwkwaliteit. Mijn telefoons worden namelijk nooit oud, door water- en/of valschade. Tot nu toe stelt LG mij op die punten niet teleur, want het toestel is al meerdere malen hard op de grond gevallen. Dat heeft ie prima doorstaan, zonder lelijk hoesje!
Dan is hij een stuk steviger dan mijn G6. Die is 1 keer gevallen, niet eens van heel hoog, waarna die vermaledijde glazen achterkant versplinterd is. Ik heb hem 'gerepareerd' met een skin, maar echt fijn is het niet. Verder is de G6 best een redelijk toestel, maar niet meer dan dat. Zeker niet voor de toch vrij hoge prijs die ze toentertijd vroegen.
Ja, dat is altijd zuur. Zelf heb ik de kwetsbaarheid van glas in een telefoon ook diverse malen ondervonden. Net als velen hier waarschijnlijk. Zo'n achterkant van glas ziet er mooi uit en heeft z'n voordelen, o.a. het opladen en het verbinden met netwerken. Maar eigenlijk is het natuurlijk een bijzonder slecht idee om het meest gebruikte gebruiksvoorwerp zó kwetsbaar te maken. Om vervolgens dat mooie design te verstoppen achter een lelijk hoesje.
Klopt helemaal, die redenatie. Ik zou hem nu niet meer kopen, zoveel is wel duidelijk. Glas is inderdaad een ontzettend slechte keus geweest.
De launch prijs was veel te hoog voor wat we ervoor kregen.

Ik ben nog steeds "in love" met het scherm (zeer goede screen to body ratio, geen rare inkepingen, mooi beeld, en normale bezel randen links en rechts). De UI is ook prima en we hebben ook nog een paar updates gehad.

Helaas klink ik (met twee toestellen, de eerste geretourneerd) op sommige plekken waar ik bel als een robot. 1 van die plekken is thuis, ondanks vol bereik. Zodra ik mijn headset er in prik is het opgelost. LG doet alsof het probleem niet bestaat (twee telefoons, zelfde probleem, *beep*-off LG).

Wat me ook opvalt is dat hij echt trager begint te worden. Na een reboot is het een dag of 2 ok, en dan zakt ie weer weg.

Dat laaste probleem kan ik wel mee leven. Het probleem met een robot stem is voor mij echter een reden om LG een stuk lager op de lijst te zetten wanneer ik mijn volgende telefoon koop, misschien zelfs wel onderaan.
Tot nu toe stelt LG mij op die punten niet teleur, want het toestel is al meerdere malen hard op de grond gevallen. Dat heeft ie prima doorstaan, zonder lelijk hoesje!
Dan kan je er wel vanuit gaan dat het toestel ondertussen niet meer waterdicht is. Vallen en harde stoten zijn vaak funest voor de waterdichtheid van een telefoon. Het probleem is alleen dat je dat niet zeker weet, dus voorzichtig zijn kan geen kwaad.
Dat zou best wel eens kunnen, maar ik ga het zeker niet testen...Tijdens het douchen heb ik meestal een podcastje aan staan en dat soort omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid ga ik niet mijden, want zelfs niet-waterdichte telefoons kunnen daar gewoon tegen, is mijn ervaring.
LG heeft volgens mij ook moeite om zich echt te kunnen onderscheiden. Ook is de kwaliteitscontrole niet altijd om over naar huis te schrijven.

Ik heb geprobeerd LG echt een kans te geven aangezien ze best leuke telefoons maken die je vaak kan kopen voor een redelijke prijs. Ik heb de V10, V30 en de V40 gehad.
De V10 kreeg te maken met bootloops en heel veel problemen met het beeldscherm en is dus 5 keer opgestuurd ter reparatie.
De V30 had ook problemen met het beeldscherm het was oneven verlicht en ook was het zeer slechte zichtbaar bij minder dan 10% helderheid.
De V40 had geen problemen met het scherm, was een prima scherm maar de batterij was verschrikkelijk snel leeg. Meerdere keren teruggezet naar fabrieksinstellingen maar het hielp niets. Toen heb ik besloten om de V40 terug te brengen.

Kortom leuke telefoons maar ze moeten echt iets doen aan de kwaliteitscontrole en het update beleid.
U lijkt wel uitzonderlijk veel pech te hebben dan. G5 na 26 maanden nog een update, en de v30 en 40 "problemen" heb ik niet gehad.
Ik heb dezelfde ervaring als OP. Ik heb ze ook een kans willen geven omdat ze qua hardware specs wel goed zaten. Maar veel problemen gehad, ook met de G5. Was me dat een buggy telefoon zeg. Ook nooit een update voor gekregen in België, zelfs geen security fixes.

Een van de beste features was voor mij de vervangbare akku, maar zijn ze ook mee gestopt, dus biedt LG voor mij geen enkel voordeel meer. De G5 was dan ook mijn laatste LG ooit

[Reactie gewijzigd door Aardbol_23564 op 31 juli 2019 09:07]

Ben zeer tevreden over mijn V30, beste telefoon die ik ooit gehad heb eigenlijk. Ik mag een nieuwe bestellen bij mijn nieuwe werkgever, maar ik ga deze nog even houden ;)

Zit sinds deze week ook op android 9. Laat, ja, maar daar lig ik gewoon niet wakker van.
Huh whut? De G5 een buggy toestel? Dat is de eerste smartphone waar ik 3,5 jaar mee heb gedaan naar volle tevredenheid. Wel na 2,5 jaar de batterij vervangen en toen had ik bijna een nieuw toestel.
Ik wil graag voor jou eens opsommen wat mijn slechte ervaringen waren en waarom het voor mij het slechtste toestel ooit was.

- Kleurenfoto's werden (gedeeltelijk) als zwart-wit foto's weergegeven in hun app
- Op FLAC bestanden moest ik tientallen keren drukken om ze af te kunnen spelen in de muziekapp.
- Bij het insteken van de 3,5mm plug, kwam de audio regelmatig luider uit een oortje dan de andere. Enkele keren uittrekken en terug insteken loste het probleem wel elke keer op. Soms pas na vele keren
- GPS fix krijgen was ook geen sinecure
- Oproepen willen plots weg
- Af en toe was een Android crash ook niet ongewoon (lees: veel meer dan met welk toestel van mij ooit)
- Nooit geen enkele update ontvangen (antwoord klantendienst: sorry, we kunnen niet zeggen wanneer er updates zijn)
Met exact hetzelfde type toestel heb ik dit nooit meegemaakt. FLAC bestanden gebruik ik niet maar zeker kleurenfoto's waren altijd zoals het hoorde. En zeker in de handmatig modus kan je leuk met de instellingen spelen. Android crashte bij mij nooit, oproepen vielen maar zeer zelden weg en dan nog is het de vraag of dat aan het toestel of het netwerk ligt.

GPS was inderdaad een zwak punt van het toestel. Fix duurde lang en een fix houden was ook een uitdaging.

Zo zie je maar dat de kwaliteitscontrole bij LG wel een tandje strakker mag. Zelfde toestel, maar een compleet andere ervaring doordat jij een maandagmorgenmodel had.
Ik herken het wel. De G5 van mijn vrouw liep ook veel sneller leeg dan de mijne terwijl we op hetzelfde netwerk zaten enz.
Hoe zat het dan met updates bij jou? Kreeg jij security fixes en eventueel Android updates binnen? Had je NL versie of BE?
Ik had ren NL versie. Volgens mij heb ik tot afgelopen voorjaar security updates gehad. En een tijdje daarvoor ook de update naar Andtoid 8. Dat verraste mij nog het meest.
Voor mij om de paar maand fixes en uiteindelijk Nougat gekregen in het 2e jaar. NL versie.
Bizar, dit komt mij niet bekend voor. Het enige wat iets bekend klinkt is gps. Dat duurde soms lang om een fix te krijgen.
welke update praat jij over? van de G5
Zelf de v30, niks over te klagen. Batterij gaat bijzonder lang mee als je het hoge contrast thema gebruikt. Ik heb always on maar met een hoesje + klep, waardoor always on alleen aan gaat als de klep open is.

Enige waar ik over wil klagen is de android 9 update. In augustus 2018 uitegebracht, in juli 2019 pas beschikbaar. Waar ik op mijn pixel een dark theme had, ben ik bij LG gebonden aan hun eigen thema systeem. Dit systeem is bagger. Je kan niet zoeken, het is een gigantische lijst, je kan niks configureren... Ik wil het hoog contrast schema maar zonder al die witte schermen tussendoor, dat lijkt niet mogelijk te zijn.
Het bedrijf denkt wel dat de introductie van competitieve smartphones voor de massa's en een groeiende vraag naar 5g-producten zal bijdragen aan verbeterde prestaties in het derde kwartaal.
Zouden er echt zoveel mensen geinteresseerd zijn in 5G? Mij als techneut interesseert het al nauwelijks, ik heb 4G nog nooit ergens als te traag voor beschouwd waardoor ik zou denken “als ik nou 5G had gehad...”.

5G is een logische doorontwikkeling, techniek zal zich blijven verbeteren, maar noodzakelijk is het niet en voor de gemiddelde consument de prijs van een nieuw toestel niet waard. Die zullen gewoon wachten tot de huidige aan vervanging toe is en dan automatisch een ding krijgen dat 5G ondersteunt. Maar een goed werkende telefoon wegdoen omdat er nu 5G is? Ik denk dat je het aantal mensen dat zoiets doet niet zult merken in je verkoopcijfers. Ik denk misschien hooguit een handje vol gamers die de lagere latency wil benutten, maar games op telefoons zijn daar over het algemeen te casual voor.
Ik denk niet in Nederland, maar het grootste voordeel van 5G is de latency, handig voor veel toepassingen als zelf rijdende auto's en gaming, etc.. gaming op de telefoon b.v. is helemaal niet zo groot, maar in Azie...
5G bied marketingafdelingen weer iets om de verkopen te helpen aanjagen, ondanks dat het misschien niet heel veel brengt voor de smartfoon gebruikers hier in Nederland, zullen er genoeg zijn die willen opscheppen dat hun toestel het kan, zonder dat ze weten wat het eigenlijk is.

Maar er is een onderliggend probleem, de wereldwijde smartfoon markt is grotendeels verzadigd, de groei is er uit, en er zijn meer aanbieders dan afnemers, dat betekend dat een aantal van de aanbieders zullen moeten gaan consolideren (fusies, overnames) of failliet gaan. In Azie met alle staatssteun is dat minder vanzelfsprekend als in delen van de wereld waar ongesubsidieerde marktwerking is.
Oftwel gewoon, ze bewegen gewoon mee op de conjuctuur van wereldwijd dalende smartphone-verkopen en een enkele opleving in tv's in 2018. Niks mis met een beetje krimp van tijd tot tijd.
Min 20 procent omzet, dat is niet “meebewegen met de conjunctuur”, dat is duidelijk marktaandeel verkiezen in de markt van smartphones. In het licht van de steeds betere en goedkopere Chinese concurrenten is dat zéér zorgwekkend voor LG, immers, wat maakt een LG toestel onderscheidend?!
Mwah een van de dingen waar LG mee kampt is dat ze hun high end toestellen stelselmatig later uitbrengen dan de rest. Waarbij hun prijzen onevenredig hoog zijn itt de concurrentie. Dan snap ik wel waarom hun verkopen dalen. Toestellen voor 900+ verkopen terwijl de concurrentie 250 lager zit omdat die hun toestellen al eerder op de markt uit hebben gebracht.
Niet alleen later, maar ook steeds vaker niet hier in Europa of zo laat dat ze eigenlijk al achterhaald zijn.
Als verstokte LG smartphonegebruiker baal ik daar best van. Ik vind hun UI prettig werken, maar bijvoorbeeld de G8 ThinQ bleef maar uitgesteld worden voor een release in de Benelux en dan lees je gisteren dat hij helemaal niet naar hier komt.

Wat dat betreft heeft LG zijn pijlen van de smartphonedivisie duidelijk niet op Europa gericht
Verbazingwekkend aangezien Chinese merken als Huawei en Xiaomi zich wel steeds meer op Europa richten.
Lekker dan. Deze had ik uitgezocht als vervanger van mijn Samsung S7. Ik kan pas in augustus verlengen, dus maakte me er nog niet zo veel zorgen over dat hij nog niet leverbaar was in Nederland. Dat zou vast wel goed komen tegen die tijd.

Fraaie boel. Nu heb ik geen idee welke ik dan wil hebben. De G8s in elk geval zeer zeker niet.

:'(
Blijkbaar niet. Vandaar dat ik die 20% krimp in smartphone verkoop ook wel snap. In China en omliggende landen zijn er veel meer bang for buck toestellen te verkrijgen. Dus tja LG mag zich dan even achter de oren gaan krabben waarom ze de Europese markt overslaan?
gelul.

LG heeft zkrs mooie modellen op de markt gebracht zoals de curve mb LG Flex { 1 tot 2 }
LG 3 en 4 waren ook goed....v10 en v20 ook prima met goed geluid + acc bat vervangen.

Het enige wat echt slecht is....de update beleid + secr
LG is heel veel groter dan alleen een smartphone-maker.
Zoals anderen ook zeggen, met betrekking tot de smartphones doen ze een HTC'tje. Te duur, te laat, niet onderscheidend.
Nou met hun DAC onderscheiden ze zich anders wel degelijk. Geen enkel ander merk (zover mij bekend) kan daar ook maar enigszins bij in de buurt komen.

Mijn 250 ohm Beyerdynamic hoef ik op geen enkel ander merk aan te sluiten, want dat klinkt voor geen meter.
V20 gehad. Geweldig ding! Verwisselbare accu, aluminium behuizing, 2e scherm bovenin, fingerprintscanner verwerkt in aan/uit knop achterop, tap to wake en tap to sleep.

Zo maken ze ze niet meer helaas.

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 31 juli 2019 11:32]

Heel veel betere toestellen? op welke vlakken dan?
Disclaimer: Ik heb zelf de V30 dus mijn mening is biased, maar ben oprecht benieuwd.

Toestellen != update beleid dus dat valt niet aan het toestel aan te rekenen maar aan de fabrikant.

Verder is de V series simpelweg het beste qua geluid. Tenminste qua opnemen en afspelen via headphones. Er mist alleen een stereo speaker.

Manual camera opties zijn zeer uitgebreid, alleen laat de software verwerking wat steken vallen met de originele camera app. Dit is deels op te lossen door de GCAM (Google Pixel Camera App) te installeren, maar dan mis je ook de manual opties die zo uitgebreid zijn. Wide angle lens camera is ook super.
OLED Scherm is goed, batterij duur is heel goed (zelfs na anderhalf jaar kan ik nog makkelijk een volle dag met de batterij doen.
Tap to wake/sleep is inderdaad super fijn, en de fingerprint scanner in de aanknop op de achterkant verwerkt voelt ook zo natuurlijk.
Micro SD kaart slot die tot 2TB ondersteund...

Ik zie niet veel wat nog beter kan
Nova Launcher installeren, dan heb je die functie weer.
Ja dat is mooie van Android: launchers!
Life's still Good (aan de cijfers te zien). Prima merk ook, dus waarom niet?
"Volgens de fabrikant hangt dat samen met een stagnerende vraag in de smartphonemarkt en een voortdurende agressieve prijsstelling bij Chinese merken."

Ik denk dat hier zeker wel een kern van waarheid in zit, ik zie en hoor steeds meer mensen over alternatieve merken ook zeker buiten mijn IT kring. Steeds meer mensen raken ook bekend met Aliexpress, Alibaba, Banggood etc. De drempel van het aanschaffen van een chinees toestel bij dit soort sites ligt tegenwoordig een flink stuk lager merk ik. Ook voor de wat minder technische mensen.
Hoe zit het met het update beleid

Heb nu de lg8s thinq en ben benieuwd naar de volgende updates

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee