LG maakt minder winst op tv's door lagere prijzen

De operationele winst van LG op tv's is in het afgelopen kwartaal flink gezakt door de lagere prijzen die de fabrikant heeft moeten hanteren. De prijsverlagingen waren nodig door concurrentie op de markt voor dure tv's.

Waar LG over heel 2018 nog een operationele winst van 9,2 procent had, was dat eind 2019 gedaald tot 2,4 procent, blijkt uit de kwartaalcijfers. Behalve de prijsverlagingen maakte LG ook meer marketingkosten, merkt de fabrikant op. De lagere prijzen vielen op; geregeld dook de prijs van bepaalde modellen oled-tv's onder de 1000 euro. Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. LG verwacht dit jaar meer dure tv's te verkopen.

LG gaat dit jaar goedkopere telefoons met 5g-ondersteuning uitbrengen. Vorig jaar bracht het bedrijf alleen de high-end V50 ThinQ met 5g uit, maar dit jaar moeten er ook midrangemodellen met ondersteuning voor de nieuwe generatie mobiel netwerk komen, zo blijkt uit de rapportage.

Het concern boekte in het vierde kwartaal van 2019 een omzet van 16 biljoen Koreaanse won, omgerekend ongeveer 12,2 miljard euro. Dat is 1,8 procent meer dan een jaar ervoor. Het operationele inkomen was omgerekend 770 miljoen euro en dat is 26 procent meer dan het jaar ervoor.

Terugkijken: preview van LG-tv's voor 2020 vanaf de CES

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-01-2020 • 16:23

101 Linkedin

Reacties (101)

101
91
26
3
0
50
Wijzig sortering
Misschien dat mensen een beetje upgrade moe worden.

Iedereen wordt gepushed/verleid om grotere tv's te kopen en van HD ready naar fullhd naar 4k naar 8k straks, 3d, hdr, Dolby vision Dolby Atmos. En dan het liefst iedere 3 tot 4 jaar weer een nieuwe.

Bij ons is van de week de 5 jaar oude Samsung kapot gegaan en ik kon me er niet toe zetten om uit te gaan zoeken waar ik allemaal rekening mee "moest" houden.

Couldn't be arsed om het in correct Engels te zeggen. :P

Formaat geselecteerd, prijs van laag naar hoog. En de finlux en solara om onduidelijke redenen overgeslagen (ook ik ben gevoelig voor marketing :P) en het is een of andere Philips geworden die in de aanbieding was.

Nou heb ik blijkbaar 4k en Dolby vision.... Nou wauw zeg, mijn kwaliteit van leven is er echt met sprongen op vooruit gegaan,

Netflix abbo naar 13 euro om vooral gebruik te kunnen maken van al die verbeteringen... en dat is wel de meest nutteloze 3€ die ik nu maandelijks aan ze gaan afdragen ben ik bang. :+

Het is allemaal marketing wanking bullshit en mensen laten zich helemaal gek maken en geloven onderhand echt dat het ook maar een beetje belangrijk is.

Maar die groep wordt dus blijkbaar steeds kleiner en mensen gaan blijkbaar wat meer door die onzin heen prikken. Het is ook gewoon te vaak en teveel "innovatie" en de innovatie is simpelweg marketing BS.
Upgrade moe is niet de rede vermoed ik. Er zijn volgens mij nog voldoende mensen die een nieuwe (grote) tv willen ook door (marketing)termen als 4K, UHD, HDR, Dolby Vision, QLED, OLED, Mini-LED etc. Los van marketing voegt HDR (i.t.t. resolutie) wel daadwerkelijk wat toe als de tv tenminste capabel genoeg is.

Bovendien is er overaanbod/productie van LCD-schermen; gevolg zakkende toestelprijzen, met name in de grote formaten (65''+). Ook is de intensiteit van de concurrentie groter geworden, met name in Europa. Dit zorgt ervoor dat de verkoopprijzen sneller zaken dan de kosten. Daarbij zijn er ook opkomende merken en fabrikanten, met name uit China. Denk aan Xiaomi, TCL, Hisense en Changhong. Allen misschien niet even actief in Nederland maar wel in andere (West-)Europese landen.

Lang was LG Display de grootste, maar inmiddels ingehaald door het Chinese BOE. De verwachting is dat ze ook ingehaald worden door CSOT, Innolux en HKC. ''Toevallig'' allemaal Chinees. Er vindt een verschuiving plaatst. Jaren geleden waren de Koreaanse merken in opmars, nu gebeurt hetzelfde alleen dan bij Chinese merken/fabrikanten. Het gevolg is dat gevestigde merken hun productie staken of halveren, waaronder LG. Gelukkig voor LG hebben ze in het high-end segment nog de oled tv line-up.
Upgrade moe zou ik het ook niet noemen. Ik neem de verbeteringen er nog altijd graag bij, het bemoeilijkt de keuze eerder.
Maar net zoals bij de PC hardware is het verschil niet meer zo groot in vergelijking met de vroegere overstap van PAL naar HD ready naar fullhd. Wat was het beeld slecht op die niet eens HD ready platte schermen.
Maar nu kan je moeilijk zeggen dat er slechte schermen zijn. Jazeker Oled staat voor topkwaliteit en wil je dat evenaren met LCD dan zit je in dezelfde prijsklasse. En dankzij jouw vermelde concurrentie en overproductie valt die prijs eigenlijk nog best mee. Maar dat duidt ook aan dat de gewone schermen kunnen concurreren.
Ikzelf heb ook net een 43" Philips aangeschaft voor in de keuken. Een voordelige prijs, een mooie voet smartTV en meer dan goed genoeg beeld.
Weet je wat je ook kan doen in de keuken?

Koken :+
En de afwas :Y)
Maar wij eten er ook, en dan is een TV toch aangenaam. Voordien was het de laptop/radio.
Ja in de slaapkamer is die er al _/-\o_ . Ik zal er aan denken om eerst de dag te bespreken vooraleer de TV aangaat.
We kijken wel altijd samen TV.
Het lijkt mij wel wat multitasking te zijn als je bezig bent in de keuken of alleen 's morgens.
Mijn TV kijken valt nu al bij al mee, mijn internet consummatie is veel erger, en die kan je wel overal al meenemen. :o
Dat is jouw mening. Jij geeft er liever geen geld aan uit, dat is prima, maar dat neemt niet weg dat het verschil gigantisch is tussen toestellen en kwaliteit. De overgang van plasma naar OLED was een wereld van verschil, vooral met HDR+ of Dolby Vision. Geef ik graag het geld aan uit. Het verschil tussen een OLED en een LCD met LED backlight is werelds (de nieuwe QLED komen aardig in de buurt van een OLED qua contrast), maar als je het al wanking bullshit noemt dan vraag ik me af hoe serieus we je moeten nemen.

[Reactie gewijzigd door SgtElPotato op 30 januari 2020 18:44]

Sluit ik mij volledig bij aan.
Van LCD naar OLED is nou eenmaal een verschil waar je niet omheen kunt draaien. Prima dat jij het met een goedkope televisie kan doen. Maar voor men die best wat geld over hebben voor een andere "beleving" zoals die er nu is, is dat totaal niet "een beetje belangrijk" maar een weloverwogen keuze.

Je kunt er voor kiezen om in een Fiat te rijden, of je rijdt een mooie Audi. Beide doen waar ze goed in zijn, namelijk, ze brengen je van A naar B. Maar het verschil zit 'm in het comfort en nogmaals, de beleving.

Ik wilde niet op jouw post reageren, maar jouw kortzichtige reactie was voor mij te tenenkrommend om te laten varen.

Het is en blijft een luxe product zo'n televisie.
Van LCD naar OLED is nou eenmaal een verschil waar je niet omheen kunt draaien.

Bij deze, mijn vader is over gegaan van een oled B6 naar een qled 55q80r (wat eigenlijk gewoon LCD is). Maar ik vind nou niet echt dat het beeldkwaliteit er op achteruit gegaan is.
Daar noem je ook de allerbeste lcd techniek van dit moment.

Niet vergelijkbaar met de boven genoemde zwak aftreksel wat onder de naam Phillips wordt verkocht maar niets met het van oudsher ooit geroemde bedrijf te maken heeft.
Ik dacht dat Raxeller het had over alle LCD tv's.
mag ik vragen waarom hij al over ging?
De B6 heb ik ook en is van 2016 dus de TV was nog maar 3 tot 4 jaar oud...
Omdat hij kapot ging.
Wat was kapot gegaan als ik vragen mag?
Niet kunnen maken in de garantie of in de coulance periode?
Gewoon ingebrand. Na de eerste keer is het paneel vervangen. Na de 2de keer coulance geld terug gekregen van lg.
Ik wist niet dat je contact op kon nemen met LG voor zoiets? Dan ga ik dat misschien ook maar eens even doen binnenkort.

Er loopt een lange witte streep ( ledjes zijn kapot denk ik ) over mijn beeld van boven naar beneden :/ het begon als een lichte afwijking maar inmiddels is er niet meer omheen te kijken
De q80 komt aardig in de buurt van OLED wat betreft contrast (op het oog) maar vooral bij donkere scenes (zie deze video (wat een q90 is en dus nog iets beter) van JerryRigEverything: https://youtu.be/226kWMOVGGc?t=263) dan zie je een duidelijk verschil waar QLED (LCD) gigantisch achter loopt en je dus dingen mist op het scherm bij donkere scenes.

[Reactie gewijzigd door SgtElPotato op 31 januari 2020 00:24]

Klopt, maar dat neemt niet weg dat de resultaten er zijn. Je mag het tegendeel bewijzen, maar ik zie je daar niet eens moeite voor doen.
Ik hoef niet elke telsel reclame te ontleden. Iedereen kan zelf kritisch naar reclame filmpjes kijken.

Er is vast beeldmateriaal te vinden dat er op de qled beter uit ziet dan de oled.

Zwartwaarden zijn misschien net iets beter(in het donker). Maar met het oog is het zo goed als niet te zijn. Een camera ziet altijd veel meer licht bij een LCD scherm dan het menselijk oog(maak maar eens een foto van een LCD tv met voornamelijk zwart beeld.)

In het licht zijn de zwartwaarden van de qled beter vanwege zijn anti glans laag. En oled heeft vaak een paarse glans laag die weerspiegelt.

Daarnaast vind ik nieuwe oled VS qled vergelijken. Een beetje als nieuwe bloemen VS nep bloemen vergelijken omdat oled degradeble is. Nieuwe verse bloemen zien er mooi uit maar na een paar jaar zien de nep bloemen er mooier uit.
Ja ik kan eventueel nog wel meer materiaal aanleveren waarbij te zien is dat OLED superieur is aan QLED, maar die kun je zelf ook makkelijk vinden.

Zwartwaarden zijn gewoon stukken beter bij OLED (ook in het licht) en dat is echt vrij goed met het oog te zien. Met een directe lichtbron op het scherm zijn beide niet super, maar de grootste antiglare optie zal daar geen soelaas bieden.

Kromme vergelijking. Op die manier kun je alles goed praten (of fout).
Https://www.avforums.com/...ead.2108262/post-25174214 een qled heeft een beter zwart beeld dan op deze onderste foto.

[Reactie gewijzigd door WokeBroke op 31 januari 2020 11:14]

Zoals ik ook zei, met een directe lichtbron op de achtergrond (zijn raam / deur).
Als je inderdaad in het scenario valt waarin inbranden/slijtage een rol speel dan kies je best voor Qled, maar in het algemeen is Oled wel beter. Elk heeft zijn voordelen en nadelen.
En dat wordt niet verteld in de video van JerryRigEverything. De video suggereert dat oled in elk geval beter is. En dat de nieuwe oleds niet kunnen in branden.
Zack is anders behoorlijk objectief en smeert je niet zomaar iets aan. ;)
Van LCD naar OLED is nou eenmaal een verschil waar je niet omheen kunt draaien. Prima dat jij het met een goedkope televisie kan doen. Maar voor men die best wat geld over hebben voor een andere "beleving" zoals die er nu is, is dat totaal niet "een beetje belangrijk" maar een weloverwogen keuze.
Het is niet alleen kwestie van er geld voor over hebben, maar ook van er überhaupt geld voor hebben. Ik kan nog net een goedkope tv betalen, maar dat is al op het randje. Dus laat staan dat ik een OLED zou kunnen kopen...

"Je kunt er voor kiezen om in een Fiat te rijden, of je rijdt een mooie Audi. Beide doen waar ze goed in zijn, namelijk, ze brengen je van A naar B. Maar het verschil zit 'm in het comfort en nogmaals, de beleving."

Ik heb vaak genoeg in een Audi gezeten/gereden, maar ik vind dat Fiat me meer comfort en beleving geeft (plus ik vind Audi's persoonlijk ook lelijk). Ook al is Fiat niet mijn favoriete merk. Het is vooral een kwestie van "waar voel ik me fijn in?". Dus ook al heb je 1 miljoen te besteden, als jij je fijner voelt in een Toyota, dan koop je geen Mercedes.
Ik ben zelf voor mijn werk/game/bioscoopkamer voor omvang gegaan en heb daar een 75" LCD TV gehangen. Het was of dit of een 65" OLED en een 75" OLED is dermate duur dat ik het geen optie vond. Ik vond 65" ter vervanging van mijn beamer toch te klein. En ik heb er zeker geen spijt van gehad. Ja OLED is mooier, maar of ik het nou 4x de prijs waard vindt op 75", nee. Misschien over een X aantal jaar nog eens een upgrade naar microled/oled.
Ik ben zelf voor mijn werk/game/bioscoopkamer voor omvang gegaan en heb daar een 75" LCD TV gehangen. Het was of dit of een 65" OLED en een 75" OLED is dermate duur dat ik het geen optie vond. Ik vond 65" ter vervanging van mijn beamer toch te klein. En ik heb er zeker geen spijt van gehad. Ja OLED is mooier, maar of ik het nou 4x de prijs waard vindt op 75", nee. Misschien over een X aantal jaar nog eens een upgrade naar microled/oled.
Ja, ik vind het ook nog wat te duur. Ja OLED is mooi, m'n iPhone X heeft 't, en m'n PS Vita ook. Het is mooi, maar niet tegen <X> maal de prijs. Plus dat de OLED schermen allemaal in een formaat komen wat ik ook veel te groot vind. Ik heb nu 32 FullHD", en omdat de PS5 wel een excuus geeft om te upgraden ga ik naar een 43" 4K HDR scherm die nog uit moet komen. Ik zit dusdanig dicht op het scherm in de woonkamer, dat meer echt niet gaat werken. Misschien als ik nog eens een groter huis koop met enorme woonkamer, dat het dan een ander verhaal wordt. (zien we dan wel, en wie weet is OLED of een opvolger dan ook goedkoper en aantrekkelijker, voor nu vind ik 't niet belangrijk genoeg)
In de woonkamer zou ik zelf ook niet snel veel groter gaan dan ik nu heb (47"), maar afhankelijk waar je zit is dat een afstand van ongeveer 3 tot 5 meter. Echter in mijn andere ruimte is het 75" op ongeveer 2.5m en dat is wel echt ongelooflijk gaaf om te gamen of een film te kijken.
Jij zit blijkbaar niet in de doelgroep voor duurdere tv's dus je bent in deze helemaal niet relevant. Dat je weinig verbetering in de beeldkwaliteit ziet met je nieuwe tv is ook nogal nietszeggend aangezien je blijkbaar de goedkoopste van een bekend merk die je kon vinden gekozen hebt... Ja, dat zal best dat je daar niet veel verbetering mee ervaart ja.
Nee je bent daar zeker niet uniek in, maar om er moe van te worden moet je om te beginnen er eerst wel interesse in gehad hebben (of er in ieder geval mee in aanraking komen). Ik denk dat jij dat misschien zo voelt omdat jij er zelf niet in geïnteresseerd bent blijkbaar, maar wel op deze site rond hangt en er dus mee in aanraking komt. De meeste mensen die een goede tv niet zo belangrijk vinden die zijn zich waarschijnlijk niet eens bewust van al die zaken.
En daarom is er dus ook geen sprake van upgrade moeheid want de doelgroep waar jij over spreekt was al nooit in de running voor een tv van het kaliber waar we het hier over hebben.
Je hebt helemaal gelijk dat kwaliteit van leven niet beter wordt met een (duurdere) TV, maar ik heb afgelopen najaar mijn 6 jaar oude 47" LG LCD ingewisseld voor een 55" OLED en het is elke dag een feestje als ik 'm aanzet. En ik heb de instapper B9 gekocht, geen luxere C of E serie.

Je kunt voor 400 Euro prima een 55" TV kopen en je kijkt ongetwijfeld fijn een eind weg, maar ik denk zo:
Ik kijk dagelijks meerdere uren naar m'n tv. Allerlei bronnen. (Eerst nog DVD en HD, maar nu ook 4K met HDR nu ik de mogelijkheid heb). Waarom zou ik dan niet wat meer uitgeven voor de beste beeldkwaliteit? M'n dochter kocht vorige week een 43" LG van 299 voor op de slaapkamer, Ook prima beeld, maar ik zie toch echt heel duidelijk het verschil tussen zwart (OLED) en donkergrijs met een lichte zweem. Ik zou na 3 maanden echt niet meer terug willen naar een instapper. Verschil tussen 1080 en 2160 is niet erg groot, maar de toevoeging van HDR is dat zeker zeker wel. Allemaal marketing bullshit is het zeker niet (maar ik ben het met je eens; Veel wel: Ik lach om 8K bijvoorbeeld en ook Dolby Atmos kan me gestolen worden.

Is mijn kwaliteit van leven nu beter geworden? Tja, misschien wel als ik er zo over nadenk... :-) Maar écht belangrijk is het natuurlijk niet.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 30 januari 2020 20:24]

Probleem wat ik heb is dat de programma's er niet beter van worden. Er is helemaal niks meer wat ik wil zien.

Beetje passief hangen en naar een schermpje staren heb ik inmiddels wel gezien na 40 jaar.

Een saaie uitgemolken flutserie is dat dan nog steeds alleen het beeld is wat beter. Maar de serie/film wordt er niet beter van. Ook niet met hdr.
natuurlijk een flutserie blijft een flutserie
maar een goeie serie wat in 4K met HDR geschoten is kan ik toch echt wel extra van genieten.
Ben het op zich wel eens dat de lineaire televisie vooral bagger is tegenwoordig, maar je kunt zoveel meer met een tv. Er zijn tegenwoordig best mooie serie te zien, o.a. op Netflix. Daarnaast is gamen ook echt een genot in 4K HDR op mijn 65C9 OLED tv. Snap goed dat dat dan misschien niet jouw favoriete tijdsbesteding is, maar voor mij persoonlijk vind ik de investering in een OLED het meer dan waard.
Mijn zus denkt dan weer zoals jij, zij kijkt misschien een uur televisie per week. En heeft dan ook een goedkoop lcd'tje en vind een OLED waanzin. Dat kan ik goed begrijpen.
Zoveel mensen, zoveel smaken. Laat een ieder blij zijn met z'n ding.
En jij kunt niet het verschil zien in beeldkwaliteit tussen de oude en nieuwe TV ? Blijkbaar toch wel want anders ga je niet 3 euro extra uitgeven, niemand verplicht jou dat toch?

Ik heb het idee dat je enorm overdrijft, tuurlijk is er technologie waar je weinig van merkt of niks mee gaat doen, maar je kunt ook kiezen om een super goedkoop model te kopen maar je zou toch zeker verschil moeten zien in beeldkwaliteit tussen die van 5 jaar terug en nu, want ontwikkelingen gaan nu eenmaal verder. Anders vermoed ik toch dat je er weinig kijk op hebt, het je niks interesseert of ronduit slechte ogen hebt.

Neem het verschil tussen OLED en LCD TV's, Wil jij perse enorm goede zwartwaardes en ben jij bereid om daar gemiddeld 500-1000 euro extra voor uit te geven, dan kies je OLED. Persoonlijk heb ik geen interesse en kies ik liever voor een fatsoenlijke LCD maar om dan dingen af te doen als marketing bullshit omdat jij het niet interessant vind of niet begrijpt dat is pas echt onzin!
Ja ik zie ook wel verschil, maar het doet er niet toe. De programma's worden er niet beter van en als er dan een programma is wat echt goed ben je je niet meer bewust van dat het beeld beter is.
Het is denk ik waar je prioriteit ligt. Ben persoonlijk wel een elektronica freak, maar om nou telkens aan die tv race mee te moeten doen?

Verder begrijp ik je frustratie hoor, maar zo werkt marketing nou eenmaal.. Het wordt gepresenteerd als een eerste levensbehoefte en als je het niet thuis hebt staan mis je de wereld.. Aldus de fabrikant
Nou was echt niet moe hoor, was vooral moe van LCD, nu heb ik een fijn OLEDje als monitor en dat werkt echt top. :)
Herken mij hier totaal niet in.
OLED, 4K, HDR, Dolby Vision maken echt een groot verschil in beeldkwaliteit in vergelijking met een oudere LED tv. Plus HDMI 2.1.

Totaal geen marketing BS. Dat was wel het geval met 3D of curved wat meer hype gedoe was.

Het plaatje met Netlfix in 4K op de nieuwste LG C9 OLED is gewoon adembenemend mooi. Die 3 euro per maand extra voor Netflix is zeer goed besteed.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 30 januari 2020 21:46]

Ag ik ben ieder geval niet meer van plan om te update. Elk jaar moet je je nu een nieuwe tv kopen.
Heb nu zelf een lg tv uit 2016. het heeft dolby vision maar lg is al lang gestopt met enige addon updates. Mijn xbox one support dolby vision maar kan al niet meer met de verouderde dolby vision van de tv omgaan.
Vroeger klaagde de consumenten bond dat mobiels niet werden geupdate. google pixel en one plus update nu teminste hun mobiels voor een paar jaar.Nu zijn de tv's het probleem.

[Reactie gewijzigd door pepijnm op 30 januari 2020 22:33]

Bij de "water cooler" over een aflevering van een nieuwe serie kan ieder over meepraten ongeacht de device waarop je het hebt gekeken want het "plot" veranderd niet door hogere piekwaardes, dus ook niet op een TV van € 3000,- t.o.v. een tv die 20% van dit bedrag kost. In dit voorbeeld betaal je dus € 2400,- voor details in hoe je het beleeft en dezen zijn zeer subjectief in wat men belangrijk vindt. Maar hoe belangrijk is het om als liefhebber van entertainment anderen te laten zien doormiddel van jouw keuze hoe zeer jij liefhebber bent! Dit geld voor iedere vorm van liefhebberij:

Is een fles wijn van € 300,- 20x zo lekker dan die van € 15,-
Rijdt een auto van € 600.000,- 20x beter dan die van € 30.000,-

Nee, deze vergelijkingen gaan nooit op want als connaisseur let je op de subtiele verschillen en heb je dat er voor over, maar waar eindigt het plezier/beleving voor jezelf met dat wat je naar de wereld wilt uitdragen dat jij er verstand van hebt en deze nuances kunt waarderen.

En de vraag: ben je als "expert" ook purist?
Hoe groot is het verschil dan tussen gekalibreerde tv's in Filmmaker mode "Zoals de filmmaker het bedoelt heeft dat je het moet zien" waar in alle (dure) beeldverbeteraars uitstaan?
Want in een donkere bioscoopzaal met laserprojectie is ongeveer 200 nits de piekwaarde op een witte doek, en is in een verlichte kamer op de nieuwe Qled met 4000 nits piekwaarde met micro-led dat in de buurt komt van Oled zwartwaarden dan wel te vergelijken laat staan identiek is!

Maar als je luistert naar liefhebbers onderling wordt er vooral het hogere waardes die hun tv's theoretisch kunnen weergeven geargumenteerd, want een groter getal is beter en ik kan je een onafhankelijke review laten zien van een erkende tester die dit groter getal hebben gepubliceerd en daarom is mijn tv beter en heb ik meer verstand van en is jouw TV inferieur aan de mijne, wel degelijk een factor.
Je hebt voor een deel uiteraard gelijk! Dat is ook hoe de consumptie maatschappij / economie werkt. Bedrijven maken spullen, maken er reclame voor zodat consumenten denken dat ze het nodig hebben en dus gaat het geld rollen.

Maar anderzijds zijn er ook mensen die het wél echt belangrijk vinden. Ikzelf vind mijn TV bijvoorbeeld best belangrijk. Ik gebruik het ding veel, het staat prominent in mijn woonkamer, ik hou van groot en mooi beeld omdat ik dan meer geniet van wat ik er op kijk. Maar dat wil niet zeggen dat ik aan upgrades doe om het upgraden (vind mijn bankrekening ook niet goed!). Ik heb daarom nog steeds mijn 8 jaar oude plasma TV staan.... Deze is niet best meer (dode pixel-strepen, gaat soms niet meer aan en het stroomverbruik is een ramp natuurlijk!). Maar als opvolger is er voor mij maar één optie: OLED, minimaal 4K. Alleen die bankrekening heeft er nog geen zin in... dus ik hoop dat mijn huidige toestel het nog even uithoudt! ;)
Ik heb iets meer gelet op de eigenschappen van de tv en een LG C9 OLED tv gekocht. Ik kan je melden dat met name HDR, waaronder dolby vision, echt prachtige beelden kan opleveren, en is zeker niet alleen marketing. Als je gewoon de goedkoopste tv neemt dat kan hij weliswaar dolby vision content afspelen, maar als de tv het contrast en kleurbereik niet haalt zal je er niet zo veel aan hebben.
Een goede HDMI doet wonderen,

-daarnaast koop je Apple-tv als je weinig gezeur wilt,
-koop je een android-doosje als je constant wilt kloten (kost weer een stuk minder maar je het is in principe een halve console met de talloze games)
-Laptop streamen/verbinden of windowsdoosje.


Smart-gedeelte ben je sowieso kwijt naar een paar jaar,
te veel geld uitgeven daaraan is compleet onzinnig.
Een goed scherm dat duurzaam is is vele malen belangrijker.
Je zegt dat bij het kopen van een Android box men constant ermee moet 'kloten', maar Ik gebruik een Nvidia Shield model 2017 met een 5.1 home cinema systeem en heb al een heel jaren geen probleem mee gehad, of mee moeten 'kloten'.

Ik game erop via Moonlight of Steam Link met een Steam Controller door middel van streamen mijn PC.
HDMI CEC werkt goed, als Ik de Shield aanzet met de Shield remote, gaan de TV en Receiver aan, zet de Shield uit, gaat alles uit.

Ik gebruik ook vaak de Chromecast functie om muziek te luisteren of om een tekst in het groot te lezen van mijn smartphone door scherm te casten.

Mijn kennis heeft een Xiaomi Mi Box 3, Ik hoor nooit geklaag en ze vertellen hoe ze soms op YouTube gaan om muziek op te zetten, filmpjes kijken, Netflix en dat in microphone inspreken erg leuk is.

Wel is het bij de Xiaomi Mi Box 3 dat de Chromecast optie niet beschikbaar is als de Mi Box 3 te lang in slaapstand staat, totdat je die weer wekt door deze aan te zetten, en dat is wel weer klein beetje vervelend (althans voor mij, mijn kennis gebruikt Chromecast weinig en zet de Mi Box aan als die het gebruikt).

In tegendeel met 'Smart' OS van TV's heb Ik wel dat deze snel de ondersteuning van apps stopt of Ik het vervelend langzaam aanvoelt.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 30 januari 2020 18:25]

In tegendeel met 'Smart' OS van TV's heb Ik wel dat deze snel de ondersteuning van apps stopt of Ik het vervelend langzaam aanvoelt.
Ik heb zelf een LG Oled en ik moet zeggen dat het "Smart"OS gedeelte in ieder geval voor mij en de kinderen subliem werkt. Er lijkt echt over nagedacht te zijn.

Hoelang de ondersteuning werkt? Geen idee. Maar als ik de LG vergelijk met de Philips Oled (Android TV) bij mn ouders dan zie ik een wereld van verschil in gebruiksgemak. (LG winner).

Andere merken heb ik helaas geen ervaring mee.
Je kan gelijk hebben, op veel nieuwe TV's met Samsung's Tizen en vooral LG's WebOS heb Ik wel gemerkt dat deze vloeiender werken, merk ook op dat mensen eerder geneigd deze hierdoor goed genoeg te vinden en geen extern apparaat te nemen.

Mijn ervaring met Android TV op TV was ook slecht, Ik had de X900F van Sony en de PUS6704 van Philips geprobeerd.

YouTube video's hadden micro-stutters, menu waren langzaam en wilde heel soms vastlopen of klein tijdje niet opstarten na crash, maar was wel leuk hoe Ik de TV volledig met mijn smartphone of Xbox controller kon bedienen of alle audio naar elk bluetooth speakertje kon sturen. Games streamen via Moonlight ging wel vlekkeloos.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 30 januari 2020 18:36]

Een goede HDMI doet wonderen,
Ehhhh? Ben jij zo iemand die 60 euro gaat betalen voor een kabel met vergulde HDMI stekkers? Dit is tweakers he, hier weten we beter. HDMI is namelijk een digitaal signaal, dus daar heeft dat niet zoveel zin.
Dat je televisie minimaal hdmi 2.0 heeft.
Zelfs een wat tweedehands televisie met 4k kan prima voldoen als je bijna geen lineaire televisie kijkt.
Doe eens niet zo populair joh. :)
Ik koop graag nieuw 'tech spullen' maar alleen als ze ook aan mijn wensen voldoen:
Aangezien ik een tv wil die >60hz bronnen aan kan en VRR ondersteund voor het occasioneel tv gamen doe ik het nog steeds met mijn +-8j oude full HD tv. Dit of volgend jaar kan ik dan eindelijk upgraden.

Als men bij elke nieuwe feature meent op de 'band wagon' te moeten stappen wordt het n heel dure hobby en krijg je weinig extra's voor je geld.
4K + HDR is leuk maar het voegt weinig toe als het hoofdzakelijk is om tv te kijken.

Niet marketing gevoelig zijn heeft zo zijn voordelen :)
Dat kon vorig jaar al aangezien de huidige LG oled modellen dat al ondersteunen en de nieuwe er aan zitten te komen :)

Maar ja, daarvoor zat ik daar ook op te wachten (alleen voor mij lagen de financiële prioriteiten even anders, hopelijk dit jaar :9)

Ik moet ook zeggen dat die "randzaken" zoals 120 Hz, vrr (en nu gsync :D), superlage inputlag in game mode mij nog meer overtuigen toch door te sparen voor een oled dan het beeld zelf. Anders zou ik misschien toch voor een grotere goedkopere LCD gaan (immers is het qua beeld waarschijnlijk alsnog een flinke upgrade ten opzichte van mijn beamer waar ik nu naar kijk).
Ja weet ik, maar 55 inch past niet bij mij en heb helaas ook andere financiële prio's :)
De LG van vorig jaar (bv C9) heeft al die features toch al?
"LG verwacht dit jaar meer dure tv's te verkopen."

Ik vraag me af wat de redenering hierachter is. Zitten mensen hierop te wachten dan? Los van het feit dat mijn vorige TV (uit 2015) het nog prima doet, ben ik niet van plan om een OLED-tv te kopen van meer dan 1000 EUR. Zeker als ze kleinere modellen gaan uitbrengen moet dat zeker lukken.

Misschien de olympische spelen?
Ik vermoed de Olympische zomerspelen en de Europese kampioenschappen voor voetbal. Dit zijn altijd de momenten waar nieuwe TVs goed verkopen, hoe groter, hoe beter. De doelgroep is voornamelijk mannen, die helemaal gek zijn van sport kijken. In de VS zal dat American football en basketball zijn...
Amerikanen hebben vaak grotere woonkamer in vergelijking tot Nederland of Japan. De Amerikaanse TV kan niet groot genoeg zijn _/-\o_

[Reactie gewijzigd door vdr01 op 30 januari 2020 18:01]

Nja de 2020 lineup van LG is nu niet heel erg vernieuwd tov de 2019 versies. Natuurlijk zijn er zat mensen die een nieuwe generatie moeten hebben. Maar iedereen die een beetje onderzoek doet zal voor een 2019 model gaan en die 200-300 (als het niet meer is) in zijn zak steken
Later dit jaar komen er meer televisies op de markt met de nieuwe HDMI 2.1 standaard.
Een aantal consumenten zal hier op wachten en dan een nieuw vlaggenschipmodel televisie kopen.
De LG OLED reeks vanaf 2019 beschikt reeds al over HDMI 2.1. Dus nu nog wachten hoeft niet meer :-)
Als ze het lukt om de oprolbare tv uit te brengen, zou ik daar wel wat extras voor over hebben (als ik een tv zou willen hebben).
EK voetbal? Dat is de tijd dat iedereen een groot scherm wilt kopen.
Olympische spelen en dit jaar hetEK voetbal zorgt altijd voor een piek in verkopen van TV' in Europa.
Dit dus. Ik ga (zoals de zaken er nu voor staan) zeker een LG OLED televisie kopen als vervanger van mijn huidige TV (die de geest aan het geven is).... Maar dat gaat zeker niet gebeuren zonder een mooie aanbieding onder de 1000 euro! Voor een TV is dat gewoon echt te veel geld en ik denk dat het overgrote merendeel van de consumenten daar hetzelfde over denkt.
Consumer friendly! - van 9.2 naar 2.4 procent is wel zorgwekkend trouwens.
Voor zover ik in het jaarverslag kan zien is de operationele winst van 2.4% enkel Q42019, niet het hele jaar. Ergens ook wel logisch, eind van het jaar met veel kortingen + LG zal waarschijnlijk een push doen om van "oude" voorraad af te komen met het oog op de introductie van televisies in 2020.
Voor de overige kwartalen van 2019 is er een gezonder operationeel winst percentage, de totale operationele winst voor 2019 komt uit op 6.1%, wel lager in vergelijking met 2018 maar niets wereldschokkends volgens mij.

Overigens @arnoudwokke het is wat verwarrend dat je in het stuk praat over "LG" terwijl je het voornamelijk over de H&E divisie van LG hebt. Echter in de laatste alinea wordt wel de omzet van het hele concern genoemd. Helemaal verwarrend om dan in 1 alinea te praten over de 5G introductie op goedkopere telefoons, had dat niet beter een apart artikel kunnen zijn?
Prijsvechten is niet nodig als je je onderscheid in oa kwaliteit en goede service.
Wie doet dat nog? Elke manufacturer die goede service en kwaliteit belooft probeert je na een torehoge verkoopprijs alsnog driedubbel kaal te plukken.
Ik heb het afgelopen jaar een 77" LG C9 gekocht, geen goedkope tv, maar op geen enkel moment heb ik gedacht: was hij maar gekromd, had hij maar 3D of wat ik echt mis in 5G.

Waar doen die televisie fabrikanten in godsnaam hun marktonderzoek?
Waar doen die televisie fabrikanten in godsnaam hun marktonderzoek?
Mijn vermoeden is dat ze geen marktonderzoek doen zoals jij dat bedoelt, maar dat ze samen met andere fabrikanten een markt creëren. Het begon met de 1080p hetze rond de voetbal kampioenschappen, datzelfde geintje ook weer voor 4k en straks ook weer voor 8k. Don't get me wrong, 4k op een groot scherm (32") op een PC waar veel tekst op wordt gelezen is ideaal, maar voor film best wel overkill. Laat staan voor gestreamde sportwedstrijden...

Dan hadden we de hele dunne TV gekte, smalle randen heisa, etc. SmartTVs die na een paar jaar obsolete zijn en vaak niet meer ondersteund. Fabrikanten zoeken allerlei manieren om een TV maar zo een kort mogelijk leven te geven zonder dat de koper dat echt door heeft...

Persoonlijk vond ik 3D erg vet, een hele mooie toevoeging, maar ik kon er niet langer dan 5min naar kijken zonder zeeën van tranen en koppijn. Zelfs mensen die daar veel minder gevoelig voor waren merkte vermoeidheid en soms lichte hoofdpijn naar langer kijken. Dus dat is slechts voor een beperkt publiek.

Persoonlijk gebeurt dit ook bij 3G/4G/5G fabrikanten die steeds een nieuwere standaard produceren die ze steeds weer opnieuw kunnen verkopen en de patenten die relevant zijn niet verlopen. 4k streamen op een smartphone... *facepalm*
Tja, Het allerergste vind het wel het schrappen van een SCART-aansluiting.
Doei, Gamecube en andere spelcomputers. :|
De GameCube kwam standaard met wit/geel/rood tulpje die je in een scart adapter moest prikken. ;) Die hele SCART-aansluiting is dikker dan een huidige OLED.
Nee, dank je, SCART wil je vanwege de RGB, niet omdat er ook composietverloopjes bestaan. De Gamecube heeft evenwel gewoon RGB, SCART is dan ook een kwestie van de juiste kabel en even Googelen laat zien dat die nog steeds verkocht worden.

Het schrappen van SCART-aansluitingen wat mij betreft een misdaad, sedertdien lopen we te klooien met allerlei externe "oplossingen" en geen één is goed.
Voor dat soort ongein kan je meestal adapters krijgen, hoewel die afhankelijk van de kwaliteit bijzonder prijzig kunnen zijn (duurder dan een 2e hands console). Wat dat betreft vind ik het niet heel vreemd, aangezien er bijna geen moderne consumenten hardware meer wordt geleverd met een SCART aansluiting. Laat ik heel eerlijk zijn, ik ben ook geen fan van SCART. HDMI vind ik een pain, maar dat komt meer vanuit mijn perspectief als ITer en dat veel TVs niet lekker interfacen qua resolutie. Displayport vind ik prima!
Blokje smart naar hmdi ?
Hoe dat zo? Daar zit 99,9% van de consumenten niet op te wachten... En die 0,1% kan voor 10 a 15 euro een converter SCART > HDMI kopen. Problem solved. ;)
[...]

Mijn vermoeden is dat ze geen marktonderzoek doen zoals jij dat bedoelt, maar dat ze samen met andere fabrikanten een markt creëren. Het begon met de 1080p hetze rond de voetbal kampioenschappen, datzelfde geintje ook weer voor 4k en straks ook weer voor 8k.
In mijn tijd bij Scheer & Foppen (failliet gelukkig) begon het al met 50 en 100 Hertz, want om van een trillingsvrij beeld te kunnen genieten toen moest je toch echt een 100 Hertz toestel kopen... :z
En dat klopte ook. Die 100 Hz tv's waren stukken beter dan de standaard knipperkasten.
Zoals de befaamde Philips 100 Hz Matchline's. Prachtige bakbeesten.
Die alinea gaat over telefoons. :)
Headline is ook een beetje misleidend, het lijkt alsof het hele artikel over tv's gaat. Maar gaat over heel LG.
De 5G alinea gaat over telefoons, niet televisies.
Nou, goede 3D lijkt me nog steeds zeer aantrekkelijk.


Helaas is Philips nooit verder gegaan met hun brilloze 3D ervaring. Die hadden ze jaren geleden al staan op de TU. Dat was toen weg overtuigend, als je op de juiste plek stond.
En dat is het ook! Ik heb nog het laatste model van LG met 3D op de kop kunnen tikken en ook nog een tweedehands 3D-camcorder om eigen 3D-content te filmen van mijn reizen. Dichterbij het herbeleven van mijn reizen kom je niet.
Heb mijn best gedaan hoor om een oled LG te kopen :P
The LG Mobile Communications Company
A full-year operating loss of totaled KRW 1.01 trillion (USD 858.34 million)

The LG Vehicle Component Solutions Company
operating loss of KRW 194.9 billion (USD 165.6 million),

Die mobiele tak heeft het toch aardig zwaar gehad, goeie miljard verlies op die 2 takken.

Maar hoe zit die vertaal slag in de cijfers?
Artikel zegt 26% meer voor Q4.
quarterly operating income of KRW 101.8 billion (USD 86.5 million) was a sound 34.5 percent higher than the final quarter of 2018
2.4% YOY winst
revenues of KRW 62.3 trillion (USD 53.0 billion) in 2019
Full-year operating profits of KRW 2.44 trillion (USD 2.07 billion)

2miljard op 53 miljard lijkt mij geen 2,4%?
Ik heb het vermoeden dat de berichtgeving niet helemaal juist is: Bladzijde 11 van de heeft het over de televisieverkopen als geheel, niet specifiek over de OLED's. Verkregen uit andere bronnen: Op de OLED-televisies zitten op zich prima marges, dat de prijzen daarvan onder de 1000 duiken is geen drama. Waar geen goede marges op zitten zijn de LCD's, die voor afbraakprijzen in de winkel moeten liggen. De prijzen van LCD's zakten sterker dan verwacht, wat ook zijn gevolgen had op de vraag van consumenten: Er zijn meer LCD's verkocht dan de bedoeling was en niet zoveel OLED's als gehoopt.
€1000,- voor de oled 48" !? Geloof me die gaat ongeveer het dubbele kosten. Maart / april gaan we het zien...
Nieuwe Line up is in het begin altijd de hoofdprijs. Kijk maar s wat de 49Q6 en de 49Q7 van Samsung een jaar geleden kosten tov de huidige prijs. Zie ook oa de 55C9 van LG. Introductie prijs 2499,- nu zeker 1000,- lager. Maar goed heel positief in het filmpje, maar nogmaals voor 1000,- gaat de 48" oled TV bij release niet zo "laag" zijn qua prijs.
Dit is dan ook het moment om te scoren. Ik heb zelf mijn C7 twee jaar terug gekocht toen de C8 aangekondigd werd. De meerprijs zijn de nieuwe functies gewoon niet waard.

Ik denk wel dat de 48" goede kans heeft om in de loop van het jaar onder de 1000 te duiken. LG heeft namelijk een nieuwe panelenfabriek in Kanton en de beste manier om die gevuld te krijgen is een nieuw prijssegment aanboren. Misschien dat ze om die reden zelfs de introductieprijs iets minder hoog zullen inzetten.
Lage prijzen? Niets van te merken in de Pricewatch.
Vergelijk de volgende modellen eens;
https://tweakers.net/pricewatch/compare/1365318;1344288/

Kan iemand mij verklaren waarom de LG OLED65W9PLA bijna € 5000,- moet kosten, terwijl de
LG OLED65C9PLA voor ca. € 2000,- te koop staat. Beiden modellen;zijn geïntroduceerd in 2019.
De vergelijking laat ook weinig verschillen zien in de specificaties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee