LG leverde afgelopen kwartaal 16 procent minder smartphones

LG meldt dat het in het afgelopen vierde kwartaal van vorig jaar minder smartphones heeft geleverd. Daardoor heeft het hele concern een beduidend lagere winst heeft geboekt, zo zegt het Zuid-Koreaanse bedrijf.

LG geeft bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers geen exacte cijfers over het aantal geleverde smartphones, iets dat de fabrikant tot enkele jaren geleden wel deed. Het bedrijf meldt dat ondanks het uitbrengen van een 'nieuw competitief premiumproduct' de leveringen met 16 procent omlaag gingen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat premiumproduct is vermoedelijk de V40 ThinQ die binnenkort in de Benelux verschijnt.

Bij het onderdeel dat verantwoordelijk is voor de productie van televisies ging het beter, maar ook hier was sprake van een lichte daling in de leveringen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017. De fabrikant wijt dit aan meer concurrentie en ongunstige wisselkoersen. LG zegt dat het in de komende jaren de omzet en winst bij dit home entertainment-onderdeel wil laten groeien door zich te richten om meer leveringen van oled-tv's en lcd-tv's met relatief grote schermen.

Twee andere onderdelen presteerden relatief goed, met name het onderdeel dat voertuigcomponenten maakt. Daar stegen de leveringen met 71 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, wat LG toeschrijft aan massaproductie van nieuwe producten voor de infotainmentsector en de markt voor autoverlichting, waar de fabrikant door de overname van het bedrijf ZKW ook actief in is. Bij het LG- onderdeel dat wasmachines en koelkasten maakt was er een toename van de leveringen van 3,3 procent.

De winst van LG kwam in het afgelopen kwartaal uit op omgerekend 67,1 miljoen dollar, terwijl dat een jaar eerder nog 331 miljoen dollar was. De omzet kwam uit op 14 miljard dollar, wat een daling van zeven procent is ten opzichte van een jaar eerder. Over heel 2018 kwam de omzet uit op 54,4 miljard dollar, wat een record is voor het bedrijf. De winst kwam over het gehele vorige jaar uit op 2,4 miljard dollar, een stijging van tien procent ten opzichte van 2017.

Door Joris Jansen

Redacteur

31-01-2019 • 11:21

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
25
0
0
9
Wijzig sortering
'De winst van LG kwam in het afgelopen kwartaal uit op omgerekend 67,1 miljoen dollar, terwijl dat een jaar eerder nog 331 miljoen dollar was.'

Dat is wel een heel groot verschil, klopt dat wel of lees ik nu iets verkeerd?
Dat de winst 80% daalt bij een 15% teruglopende omzet is te verklaren door factoren zoals bijvoorbeeld vaste kosten die niet dalen bij teruglopende omzet en prijskortingen die zijn gegeven om de teruglopende omzet te counteren. Bij een kleine winstmarge kan de winst daardoor zeer snel dalen bij minimale wijzigingen in omzet en prijs.
Dat verschil valt eigenlijk best mee voor zo'n groot bedrijf. Het verschil wordt niet alleen veroorzaakt door de Smartphone divisie maar is een optelsom voor de gehele productlijn van LG. Ik kan me wel flink grotere resultaatverschillen herinneren, van ons "eigen" Philips destijds bijvoorbeeld.
Op een omzet van 17 miljard hoef je maar een beetje tegenvallende verkopen te draaien en je winst keldert.

Blijft een lage marge business, Android telefoons. Allerlei spelers die wel hoge omzetten draaien, maar winst ho maar. Alleen Samsung lijkt het redelijk te redden, de rest zit allemaal in dezelfde cyclus van investeren, aggressief verkopen, veel omzet draaien, niks verdienen, prijzen omhoog om te proberen eindelijk wat marge te maken, verkopen dalen, verliezen, exit, en de volgende hoopvolle fabrikant stapt er weer in.
ik ken eigenlijk ook niemand met een LG telefoon meer....vroeger heb ik zelf de NExus4 nog gehad die door hun gemaakt werdt maar daarna ook nooit meer naar LG gekeken.
Heb de LG g3 gehad. Heb nu een LG Q6. Beide fijne telefoons vind ik voor een competitieve prijs destijds. Zeker de Q6 een lekkere kale versie van android. Ik snap niet waarom er zo vaak voor samsung gekozen wordt eerlijk..
Vooral marketing heb ik het idee. Samsung heeft, naar eigen observatie, veel talloze reclamecampagnes opgezet en ze hebben van jong tot oud te pakken gekregen. Wat ik in mijn eigen gezin merk, ben 1 van de 3 zoons, is dat toen vaders verkocht raakte aan Samsung hij het hele gezin behalve mij heeft overgehaald.

En ja, wie heeft nou meer verstand van technologie dan vaders... Het hoofdargument is altijd goede prijs/kwaliteit verhouding wat ik van de budgetsamsungs nog niet zozeer tegenspreekt, maar ik erger me aan het blindelings aanschaffen van een Samsung zonder de overige merken bekeken te hebben.

Wat ik ook altijd verschrikkelijk vind is het "heb je toevallig een Samsunglader bij?". Nee toevallig niet, maar bestaan die dan?
Ik ben wel benieuwd welke telefoon jij hebt? ;)
Terechte vraag, een Sams.... Nee flauw grapje, heb een Xiaomi Mi Mix 2s.
heb zelf een Oneplus6, zou niet anders meer willen.
Ik ben anders erg tevreden met mijn LG V30.
er is gewoon meer te krijgen dan wat LG biedt voor het geld.
Nou...
Ik wil(de) graag een 3.5mm jack, goed geluid en goede foto's en een accuduur van meer dan een dag. Het toestel heb ik voor 400-450 gekocht dus qua prijs prestatie was het onovertroffen. Qua software krijg ik nog steeds updates.
Heb ook speciaal voor LG gekozen vanwege de headphone jack. En de DAC.

Introductieprijzen van LG zijn vaak aan de hoge kant. Prijzen dalen echter snel. Heb zelf 412 euro betaald voor de LG G7. Die is ondertussen verder gezakt naar 376 volgens de Pricewatch.
Kijk eens in de pricewatch naar de prijs van de v30 ...
ja kom op een toestel uit 2017?! natuurlijk is die goedkoper dan modellen uit 2018 en 2019 maar een Xiaomi Red One kost minder...er is altijd een goedkoper toestel ergens
Zelf nu een half jaar naar volle tevredenheid een LG G6. Super snelle smartphone voor een nog mooiere prijs :)

Wel het nodige aan getweaked zoals:
Bloatware verwijderd
Softbuttons verwijderd
Gestures geinstalleerd
Nova launcher
iPhone icoontjes (blijft toch een vertrouwd look)
Hierdoor lijkt het erg op een iPhone X zonder notch. Prachtig wat je allemaal met er Android telefoon kan doen zonder root.

Updates zijn misschien wel iets langzaam. Maar de Pie update komt dit jaar nog rond de zomer. Beveiliging updates zijn van november vorig jaar.


Mijn volgende smartphone zou zo weer een LG kunnen zijn (y) de LG G7 vindt ik ook een pareltje :)
Waarom wil je m op een iPhone laten lijken?
Na heel wat verschillende icon packs geprobeerd te hebben. Blijven die icoontjes van de iphone (voor mij dan) gewoon het mooist. En daardoor ook meest vertrouwd.
Jammer, ik vind dat LG vaak op een goede prijs kwaliteits verhouding zit als je niet meteen iets van hun koopt als het net uitgebracht is.
Qua smartphones vind ik het toch wel tegenvallen. Waarom zou ik een LG kopen als Nokia, Motorola en Huawei voor hetzelfde geld betere specificaties bieden, of dezelfde specificaties goedkoper?
LG is qua TV's echt geweldig maar de smartphones zijn echt niet zo speciaal. En aangezien we nu in de race to the bottom tijd zitten qua prijs prestatie net zoals met laptops een aantal jaar geleden koop je gewoon een betere voor minder geld.
Ik had best een V40 willen kopen, maar als ze die net zoals voorgaande modellen pas veel later uitbrengen in Nederland is de kans nogal groot dat mensen iets anders gaan kopen he.

In plaats van de V20 is het een S7 geworden
En recent is dat in plaats van een V40 een P20 pro geworden.

Ik had in beide gevallen liever de LG gehad...
Hopelijk gaat het beter met de smartphones...... ;-)
Misschien ligt het aan mij, maar al die LG smartphones zijn mij dit jaar volledig voorbij gegaan. Ik volg het nieuws op het gebied van smartphones best wel nauw en LG glipt er bij mij gewoon om een of andere manier langs. Soms zie je een aankondiging en een review van een LG telefoon en vaak scoren ze ook best goed, maar daarna hoor je er amper meer van. Een beetje hetzelfde effect als HTC, maar dan in mindere maten.

Ik denk dat dit deels komt vanwege het Aziatische geweld dat de Europese markt heeft gehad op het gebied van smartphones. Oppo, Vivo en Xiaomi zijn Europa flink binnengevallen afgelopen jaar en deze merken hebben naar mijn mening veel meer interessante toestellen te bieden voor een fors lagere prijs.

Ook vind ik de toestellen gewoon een beetje saai. De flagships hebben vaak wel iets origineels of speciaals zoals hoogwaardige audio, maar niet echt een grote wow factor o.i.d.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 31 januari 2019 11:47]

De smartphonemarkt heeft daarnaast zijn hoogtepunt bereikt. Mensen houden langer vast aan hun huidige toestellen, omdat de verbeteringen ieder jaar kleiner zijn.
Ik denk dat dat ook deels komt omdat toptoestellen elk jaar flink duurder worden. Elke twee jaar een nieuw toestel is een redelijk duur grapje geworden.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 31 januari 2019 12:00]

Probleem is ook dat LG telefoons op verschillende momenten op verschillende continenten uitbrengt. Een toestel dat al 1-2 kwartalen op de markt is (Vx0 series heeft hier een handje van) in bv de VS en dan nog als mosterd na de maaltijd hierheen komt is gewoon oud nieuws.
En ligt het aan mij dat ik me hele leven bijna nooit iemand met een LG smartphone gezien heb.
Op werkelijk 1 hand te tellen.
En hun updatebeleid is om te janken. Daardoor laten een groep ze ook links liggen. En terecht, heb destijds een LG G4 gekocht, en die bleef hangen op beveiligingsupdate van juni 2016. En ik lees regelmatig dat dit nog steeds drama is. De telefoon zelf was echt meer dan prima, uitstekende camera ook. Die laatste was nog beter dan de midranger die ik nu bezit.

[Reactie gewijzigd door spokje op 31 januari 2019 11:55]

Met m'n LG G7 regelmatig updates binnen hoor. Zit op security van dec 2018 nu maar vorige week kwam er ook nog een update binnen met optimalisatie vd software.
Ook de bloatware is minimaal op de G7 en een andere launcher staat er zo op als je dat wil.
En met de knock-on, groothoeklens, degelijkheid etc zijn het echt wel goede telefoons alleen is de marketing de laatste tijd niet zo best heb ik het idee.
De prijs is aan de (te) hoge kant als ze net nieuw zijn, maar daarom wacht ik ook minimaal een half jaar en dan is het voor die specs vaak een erg goeie deal. Ik ben in elk geval al jaren een tevreden klant.
Mijn LG G5 zit nu op security patch November 2018. Best netjes vind ik.
Dat niet alleen. Er is ook een reviewers-bias waar LG en andere merken moeilijker langs komen dan iPhone en Samsung.
Hier een paar voorbeelden:Er was nog een mooier voorbeeld, maar ik krijg tegenwoordig van google veel teveel NL resultaten 8)7 :( .
en ik maar denken dat ze met smarthones in de titel smarthomes bedoelden 8)7

[Reactie gewijzigd door cyble op 31 januari 2019 11:30]

Huh? Maar ik las onlangs nog dat een aantal tweakers hier schreef dat LG's smartphone-verkoop gestegen was, dus hoe kan dit dan ineens?
2018 was een zwak jaar voor LG telefoons. De G7 ThinQ was niet onderscheidend genoeg, voor hetzelfde bedrag kocht je een Samsung S9 met een OLED scherm en betere camera. De V40 komt dan weer veel te laat uit in de hele wereld behalve Amerika. Dan verprutsen ze het ook nog eens met een tijdelijke bootloop voor de G7 en zijn ze veel te laat met de Pie-update...

Volgens de geruchten komen ze op MWC met een G8 en een V50 5G... Ben daar toch wel benieuwd naar, de V30 was immers een heel goed en fijn toestel dat voor mij 'bijna alle boxes ticked'.
Ik ben op zich wel blij dat ze volgende maand al met de V50 komen. De V40 lijkt mij een leuk toestel en die prijs moet dan naar de beneden, vind ik :)

Op die V40 zit eindelijk weer een deftige main camera met 1,4µm pixels en als extraatje een tele-lens naast de ultrawide lens. OLED vind ik ook leuk. Het enige zozo eraan is de accu en de beeldverwerking van LG. Dat laatste kan ik hopelijk weer fixen met een Gcam.
Mijn G6 staat bij de CB nog steeds als goeie 2e. Is even weggeweest en hebben ze hem nu weer teruggezet. Ik ben best tevreden, maar zouden ze niet verder gekeken hebben dan hun neus(lab) lang is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee