Nintendo levert meer consoles en games, maar stelt verwachtingen bij

Nintendo heeft dankzij games zoals Super Smash. Bros en Pokémon: Let's Go dubbel zoveel games verkocht voor de Nintendo Switch. De fabrikant stelt de verwachtingen over leveringen van de Switch-console voor dit boekjaar naar beneden bij.

Nintendo leverde ruim 52 miljoen Switch-games in het kwartaal tussen begin oktober en eind december, ruim dubbel zoveel als een jaar eerder. In totaal gaat het nu om 163,61 miljoen games voor de Switch-console. Vooral Super Smash Bros. Ultimate en Pokémon: Let's Go deden het goed. Van die games leverde Nintendo er respectievelijk 12,1 en 10 miljoen. Bij Super Mario Party bleef de teller steken op 5,3 miljoen exemplaren.

In de laatste drie maanden van 2018 leverde het bedrijf 9,41 miljoen Switch-consoles. Dat is 30 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Sinds de release van de console heeft Nintendo 32,27 miljoen exemplaren van de Switch geleverd. Daarmee staat de Switch op het punt om de Nintendo 64 in te halen, van die console gingen er een kleine 33 miljoen over de toonbank. Verder maakt Nintendo bekend dat het van de NES- en SNES Classic-consoles nu in totaal 5,83 miljoen exemplaren heeft geleverd.

Nintendo had vorig jaar in oktober voorspeld dat het in het financiële boekjaar dat loopt van april tot april in totaal twintig miljoen Switch-consoles zou leveren. Dat aantal staat na het aflopen van het derde kwartaal nu op 14,49 miljoen stuks. Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers stelt Nintendo de verwachtingen nu naar beneden bij, naar 17 miljoen Switch-consoles voor het complete boekjaar.

Dankzij de goede leveringen van consoles en games behaalde Nintendo een kwartaalomzet van 608,4 miljard yen, omgerekend zo'n 4,8 miljard euro. Dat is 26 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-01-2019 • 11:08

48 Linkedin

Submitter: JackAvery

Reacties (48)

48
46
26
1
1
15
Wijzig sortering
Wat verdere info:

- Nintendo's bijgestelde verwachting naar 17 miljoen verkochte consoles is nogal conservatief. Het lijkt vrij zeker dat ze dit cijfer gaan voorbijstreven om zo een goed-nieuws show te geven op de jaarlijkse cijfers eind maart. Overigens zijn de huidige cijfers zeker niet slecht: launch-aligned verkoopt Switch momenteel bijna even goed als Wii en beter dan PS4 (grafiekje)
- Deze kerstperiode haalde Nintendo de beste cijfers sinds de kerstverkopen van de Wii in 2009 (bron).
- Super Smash Bros Ultimate is de snelst verkochte Nintendo consolegame ooit. Vorige recordhouder was New Super Mario Bros. Wii, dat in een maand tijd ~10m exemplaren verkocht.
- Super Mario Party is voorlopig de 3de best verkochte Mario Party titel, en doet het in vergelijking met de laatste paar edities opvallend goed.
- Super Mario Odyssey is nu de best verkochte 3D Mario titel ooit. Vorige recordhouder? Super Mario Galaxy met 12.78m exemplaren.
- Digitaal groeit Nintendo's omzet sterk (Q3 vorig jaar vs dit jaar: 20.4 naar 45 miljard yen) maar heeft het nog een lange weg te gaan ivm. de andere platformhouders. De groei is niet alleen te danken aan software, hier zit ook Nintendo Switch Online in inbegrepen.

Om even die andere handheld aan te halen: 3DS is duidelijk aan het krimpen, en ook daar heeft Nintendo de verwachtingen bij mogen stellen naar beneden. Voorlopig groeit Nintendo toch dankzij de enorm goede performance van hun software en een stijgende winstmarge, maar op termijn wordt het interessant om te zien of de installed base van 3DS naar Switch omgezet kan worden.

Als we ook Microsoft (+8% year on year voor gaming in het algemeen; gamesoftware en -services +31%) en Sony's (verwachte) cijfers erbij halen, doet de volledige console markt het erg goed. Positief nieuws voor iedereen dus :)

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 31 januari 2019 11:52]

maar op termijn wordt het interessant om te zien of de installed base van 3DS naar Switch omgezet kan worden.
Die vraag is met de Playstation Vita en de introductie van de 3DS al eens beantwoord: een handheld met een prijspunt van 250 euro (laat staan 300 euro) is commercieel gezien kansloos. Voor een volwassene met normaal inkomen zijn dat soort prijzen geen probleem en als prijspunt voor een console ook niet. Maar voor kinderen en tieners (een belangrijk deel van de handheld markt) worden dat soort bedragen niet uitgegeven. Daarvoor moet je naar een prijspunt tussen de 150 a 175 eur. Voorlopig heeft de 3DS nog wel een eigen plekje en ik zie nog geen directe vervanger.
De Vita deed het zo slecht nog niet hoor. Best aardig verkocht, een stuk minder dan de 3DS dat wel. Maar of dat aan de prijs lag of aan de absurde design keuzes van Sony (Memory stick...) of aan het compleet niet meer ondersteunen met games na een korte periode door Sony weet ik niet.
Je hebt gelijk wat de Vita en 3DS betreft, maar net Switch haalt die redenering overhoop omdat het succesvol gemarket is als een hybride console. Dit lijkt het prijspunt deels te compenseren.

Wat kinderen betreft: het zijn regelmatig de (groot)ouders die een handheld of console deels sponsoren,, maar ik ga akkoord dat hier een groot deel van de markt nog te behalen is voor Nintendo. Je ziet dat ze al pogingen gedaan hebben om jongere spelers aan te spreken met o.a. Labo en Pokemon Let's Go - al vermoed ik dat die laatste toch meer oudere spelers heeft aangesproken.

Mijn verwachting voor Switch in de komende jaren is dat we vroeg of laat een prijsdaling van het huidige model of een goedkoper, compatibel model zullen zien om deze markt aan te spreken. Dit zou zelfs in 2019 al kunnen gebeuren - de launch van Animal Crossing is bvb. een goede opportuniteit... Maar ik denk niet dat ze deze onder de 199 gaan krijgen, en dat is best een optimistisch getal imo.

De 'core' markt zal eerder neigen naar een upgrade te willen, en het zal niemand iets verbazen om bvb een 'Switch Pro' te zien lanceren in de toekomst.
maar geven wel doodleuk 300 euro uit aan een telefoon!!!!
Juist. Maar dat is een aparte markt. Die telefoon heb je als 13-jarige op school nodig voor Magister en dat soort ongein, anders heb je niet eens je roosterwijzigingen en cijfers bij je, om over het sociale aspect maar te zwijgen. En dat kun je kul vinden of niet (mag allebei :) ) maar voor een hoop kinderen is dat wel een belangrijk ding.
gelukkig kan je nog steeds een android telefoon voor minder krijgen.
Of een 2de hands Iphone SE. An sich ook niks mis mee.
Mooi overzicht!

Weet wel zeker dat Nintendo voorzichtig bijstelt naar 17 miljoen stuks, maar dat is vooral omdat de koers van Nintendo als een gek heen en weer gaat bij elke scheet die ze laten... Daar zit niet altijd common sense bij. Over de linie is het nieuws gewoon erg goed.

Als je Switch en WiiU hadware bij elkaar optelt zullen ze misschien Microsoft voor deze generatie voorbijgaan. Of je daarmee kunt stellen dat de valse start begin van de generatie is goedgemaakt weet ik niet, maar het succes van de Switch kun je niet omheen.

Wel taak om dit jaar een paar dijken van games af te leveren. En mijn hoop rondom Metroid Prime 4 is in ieder geval van de baan, dusseeeee... Star Fox Grand Prix?
Ik hoop dat Nintendo met een paar dijken van verrassingen gaat komen.
Bedankt :)

Microsoft heeft momenteel ongeveer 41 miljoen Xbox One X en S verkocht volgens schattingen van analist Daniel Ahmad. Aan het tempo dat ze nu verkopen, haalt de Switch het XO platform dit jaar in.

Microsoft Gaming moet het momenteel vooral hebben van hun groei in software/services. Gamepass legt hun echt geen windeieren. 2020 wordt op hardware vlak veel spannender dan 2019 voor Microsoft (en Sony).

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 31 januari 2019 12:09]

Als de spellen nou betaalbaarder zouden worden trekken ze wellicht meer kopers over de streep. Wil zelf heel graag DK Tropical Freeze en Super Mario Bros maar zie 60 euro daar echt niet voor zitten. Het zijn notabene recyclers van Wii U.
Anoniem: 181786
@Rob SOS31 januari 2019 11:32
Waarom zou je de prijzen verlagen als de vraag nog hoog is? Sowieso zijn Nintendo titels zelden in de aanbieding en behouden ze vrij goed hun waarde. Dat is ook de reden dat ik probleemloos 60 euro neerleg voor een Nintendo titel en voor een titel van een andere uitgever eerst een maand (of twee) wacht op de prijsverlaging.
Tjah, ik heb juist geen Mario Kart voor de Switch aangeschaft omdat de prijs 2 jaar later nog altijd op €55 zit. Als de prijzen na een paar jaar(/maanden?) zouden dalen dat had ik waarschijnlijk wel zowel Mario Party als Kart aangeschaft.
Ik heb juist het probleem met de switch dat het prijzig is om een library op te bouwen. Ik zou best wat meer “oudere” games willen kopen. Maar wanneer ik iedere keer in een winkel loop en de prijzen zie haak ik toch af. Hier en daar eem keer 50-60 euro uitgeven vind ik niet erg. Maar je kan nooit met een leuke game voor 20-30 euro de winkel verlaten.
Dk tropical freeze is inderdaad een poort. Maar smash zelf vind ik niet :). Misschien toch beter in smash verdiepen?

-
Nvm ik las te snel. Excuus. Bedankt voor de oplettende tweakers die op mijn reactie reageerde :)

[Reactie gewijzigd door Jboy1991 op 31 januari 2019 11:57]

Rob doelt denk ik op deze: https://newsupermariobrosu.nintendo.com/ (wat wel een port is)
Rob heeft het over Super Mario Bros U: Deluxe gok ik.
Ik ben het helemaal met je eens w.b.t. de prijzen, deze games zijn gewoon (te) duur. Maar tweedehands is een goede optie voor Switch-games. Omdat het om 'cartridges' gaat blijft de kwaliteit goed. Zo heb ik al meerdere games tweedehands gekocht of geruild.
De prijzen liggen in lijn met andere consoles en bij de Switch heb je dan niet nog eindeloze downloadable content. Tenminste niet de games die ik speel.

Ik merk ook dat ik de Switch veel meer gebruik als sociale console om met vrienden op te gamen tijdens een borrelavond en de PS4 en Xbox meer alleen speel.

Overigens ik speel bij geen van de consoles online.
De prijzen liggen in lijn met andere consoles
Ja en nee. Voor net uitgebrachte spellen zijn de prijzen over het algemeen gelijk (namelijk 60 euro), maar omdat de Xbox One en Playstation 4 inmiddels al jaren uit zijn (en spellen geleverd worden op hele goedkope optische schijfjes), zijn er ook een hoop spellen te koop voor 10 tot 15 euro. Zowel nieuw als tweedehands.

Dat samen met een veel grotere keuze aan spellen zal de Xbox en Playstation voor veel mensen toch aantrekkelijker maken. Des te indrukwekkender dat de Switch toch zo goed verkoopt.
Als je een beetje zoekt vind je deze makkelijk aan 45-50 €
En daar heb je 2dehands voor PS4/Xbox eenvoudig 2-4 spellen voor. Dus dat de Switch het zo goed doet is opmerkelijk, zeker gezien de huidige mobile market hype.
Ben wel is benieuwd wie er nou echt spellen voor koopt? Heb ook een switch maar sinds hij te hacken is koop ik er niks meer voor. En sowieso de spellen van Nintendo zijn echt super maar de rest is echt bedroevend slecht. En sowieso die indie spelen die er voor uitkomen vragen ze super veel voor terwijl het gewoon mobile ports zijn.
Zonder prijsverlaging toch nog bijna 10 miljoen consoles in een kwartaal. Dat ding gaat als een tierelier! Na de N64 is de Xbox One reeks (3.5 jaar ouder dan de switch) in de buurt met zijn 39 miljoen verkopen (en daarna de snes met 50 miljoen).

En dan kan Nintendo nog met een prijsverlaging en/of Switch lite komen, de switch is immers pas 2 jaar oud :)
Hier mag ik uit opmaken dat Animal Crossing dus pas na april uit gaat komen? Want 100% zeker dat dat ook een kassucces gaat worden.
Als PC gamer die nadenkt over een switch voor casual party gaming op de TV met vrienden (racing, smash bro's etc) en regelmatig in hotels/vliegtuig zit voor werk, waar moet ik rekening mee houden bij aanschaf van een switch? Zijn er bepaalde accessoires of tips die mijn ervaring verbeteren? Denk aan powerbanks, reisladers, desnoods screen protectors of alternatieve controllers.
Die vraag kun je beter stellen in het topic [Nintendo Switch] Algemene ervaring topic - Deel 3, maar als je de Switch vaak onderweg wilt gebruiken is op z'n minst een simpele case en evt. een USB-C powerbank aan te raden wanneer de ~3 uur te kort is.
Heb je helemaal gelijk in. Ga ik doen!
Als screenprotector heb ik: https://www.amazon.fr/gp/...00__o00_s00?ie=UTF8&psc=1

En als bijkomende grip: https://www.amazon.fr/gp/...00__o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Vooral de laatste is een grote gamechanger voor mezelf. Vind de Switch veel te plat aanvoelen, vooral als je de shoulder buttons wil gebruiken voelt het voor mij niet prettig aan. Deze grip lost dat probleem volledig op. En hij is extra beschermd mocht hij vallen.
Als screenprotector heb ik: https://www.amazon.fr/gp/...00__o00_s00?ie=UTF8&psc=1

En als bijkomende grip: https://www.amazon.fr/gp/...00__o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Vooral de laatste is een grote gamechanger voor mezelf. Vind de Switch veel te plat aanvoelen, vooral als je de shoulder buttons wil gebruiken voelt het voor mij niet prettig aan. Deze grip lost dat probleem volledig op. En hij is extra beschermd mocht hij vallen.
Dat is een mooie grip en voor dat bedrag een koopje! Thanks for the tip.
kan je de switch met de grip in het dock plaatsen?

Mooie oplossing alleszins
Nee, dat niet helaas.
Maar wel supermakkelijk om case eraf te halen. Laat dat je zeker niet tegenhouden.
iPad-lader, screenprotector, etui, en een Pro Controller (en vind zelf de 8Bitdo Bluetooth SNES-controller eigenlijk ook wel een must voor bepaalde games) zijn volgens mij wat je dan zoekt :) Veel plezier met je Switch, je gaat er geen spijt van krijgen als je hem koopt.
Thanks! Ik ben super benieuwd.
Anoniem: 181786
31 januari 2019 14:57
Ik lees net de reacties onder de review van 2017 even en ben wel benieuwd wat oa @stewie nou van dit Nintendo succes vindt.
Vindt er niets van, het blijft een product met beperkt aantal games en zonder de exclusives (van non-studio) games die de kwaliteit hebben van de PS4 en ook third-party game support is matig met PS3/xbox360 ports of gestripte versies zoals Civilization of drol port van Fifa..

En veel games komen nog steeds niet uit op de switch, dus wat heb je nou bereikt met het trollen van je?
Dat lijkt me logisch, er komen ook weinig grote Nintendo titels uit komend boekjaar. Naast Yoshi's Crafted World, wat al niet echt een system seller gaat zijn, weet ik er geen op te noemen.
Het is ook nog maar januari. Kan me niet voorstellen dat dit het is voor 2019.
Precies dit! Nintendo zal dit jaar echt wel met een Mario en-of Zelda game moeten komen.
Er zit doorgaans een jaar of 5 tussen Zelda games, dus die kun je al wegstrepen.
Een nieuwe pokemon rpg lijkt me stuk waarschijnlijker. En Luigi's Mansion en Animal Crossing komen ook dit jaar uit, dus zo leeg is de kalender bij Nintendo ook weer niet

[Reactie gewijzigd door Nephalem op 31 januari 2019 12:34]

Anoniem: 181786
@rnenator31 januari 2019 11:24
Persoonlijk kijk ik wel uit naar Fire Emblem: Three Houses, Yoshi's Crafted World, Animal Crossing en Luigi's Mansion 3.

https://www.ign.com/artic...endo-switch-games-in-2019
Fire Emblem en Pokémon (main game) komen dit jaar uit naar verluid en sowieso is die 2de een goede system seller geweest in het verleden.
Je vergeet animal crossing en pokemon rpg etc die dit jaar uit gaan komen (ook grote titels)
Als ik het goed begreep was er vroeger een game recessie https://nl.wikipedia.org/...ikaanse_videospelrecessie , en kwam nintendo als antwoord met de SNES nintendo gecertificeerde spellen. Omdat er eerst zo veel zooi op de NES te koop was, waren mensen teleurgesteld in wat ze kochten.

Maar als ik in de switch store kijk, lijkt het wel een android/ios zooi aan spellen. Maar dan 10 keer duurder.
De games uit de stal van Nintendo zelf zijn eigenlijk allemaal wel goed maar ik zou zo graag wat meer third party switch exclusives willen zien en geen waterdowned ports die grafisch en qua prestaties ondergeschikt zijn aan PS4 en Xbone games.
Persoonlijk vind ik dit een gigantisch gemis.
Zelda's komen nooit op tijd en 2 jaar is véél te kort. Reken op 5.

Kom met iets heel nieuws zeg je, maar toch wil je Mario Galaxy? :) Nee, juist niet dus. M'n hoop is stilletjes gevestigd op de vage geruchten van Blizzard (Overwatch!) en dat Quantic Dream niet meer Sony-exclusief is. En KH3 kan prima. Alles wat op de PS3 draait kan de Switch makkelijk met iets er bovenop; dan schalen ze de resolutie maar wat terug en minder schaduwen en lichteffecten maar story-wise kan KH3 naar mijn idee prima, dat is nou ook weer niet dé grafische hoogvlieger. Zelfs de 3DS-Kingdom Hearts was uitstekend en zag er geweldig uit.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 31 januari 2019 13:22]

Het klopt dat de kwantiteit te wensen overlaat, maar de kwaliteit van de games die uitkomen is dan wel weer heel goed. En daarbij is het de vraag of het zo erg is dat er niet zoveel games uitkomen. De meeste mensen hebben niet eens de tijd om alle games die nu uitkomen, te spelen. Laat staan als er nog meer bijkomen. Heb het al druk genoeg met werk, gezin en andere hobby's. Een Skyrim of een Octopath Traveler heb ik nog lang niet uit, maar vermaak me er ondertussen nog erg goed mee. En daarbij nog heel veel goede casual games (Mario Kart, FIFA, Overcooked, Mario Party etc.) en een redelijk grote collectie goede Nintendo Indies.

Of het nou handheld in de trein is, of thuis op de bank voor de TV, de Switch is perfect en de game line-up voor een grote groep gamers helemaal in orde. Of zijn er wel heel veel mensen die 40+ uur gamen in de week? Kan het me niet voorstellen. Vind het daarom altijd een beetje een loos verwijt richting Nintendo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee