Sharp toont Aquos R6-smartphone met 1"-camerasensor en 240Hz-scherm met vrr

Sharp heeft in Japan de Aquos R6 gepresenteerd, een smartphone die een 1"-camerasensor heeft en een Leica-f/1.8-lens. Het scherm heeft een variabele refreshrate tot 240Hz. De smartphone moet halverwege juni in Japan beschikbaar komen, een prijs maakt het bedrijf nog niet bekend.

De 1"-camerasensor is ook meteen de enige camerasensor aan de achterzijde van de smartphone. Het is de grootste camerasensor die nu verkrijgbaar is op een smartphone en heeft een resolutie van 20 megapixels. Sharp zegt voor deze camera te hebben samengewerkt met Leica. Naast de camerasensor is er een time-of-flight-sensor en een flitser. Aan de voorzijde zit een enkele 13-megapixelsensor in een cameragat in het midden van het scherm.

De smartphone heeft verder een Qualcomm Snapdragon 888, 12GB-Lpddr5-geheugen en 128GB-UFS 3.1-opslag. Deze opslag is met een microSDXC-kaartje van maximaal 1TB groot uit te breiden. Het igzo-oledscherm is 6,6" groot en heeft een resolutie van 2730x1260 pixels. Dit scherm heeft een maximale helderheid van 2000cd/m2, ondersteunt hdr en heeft een variabele verversingssnelheid van 1Hz tot 240Hz.

De Aquos R6 is 74x162x9,5mm groot, heeft een 5000mAh-accu en heeft een Qualcomm 3D Sonic Max-ultrasonische-vingerafdrukscanner onder het scherm. De smartphone is daarnaast water- en stofbestendig volgens de IPX5, IPX8 en IP6X-normen, heeft een USB Type-C-aansluiting, een 3,5mm-poort en ondersteunt WiFi 6. De Sharp Aquos R6 wordt geleverd met Android 11.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-05-2021 • 14:48

78 Linkedin

Reacties (78)

78
73
37
3
0
33
Wijzig sortering
Sharp maakt vaak erg mooie telefoons maar zijn zeer slecht verkrijgbaar buiten Japan. Ik denk dan ook niet dat je dit toestel makkelijk in NL gaat krijgen.

Een paar jaar terug had ik heel veel interesse in de Sharp Aquos R2 compact, met 5.2 inch scherm met weinig bezels, zo groot als de iPhone SE 2016 ongeveer. De enige echte compacte telefoon destijds met redelijke specs. Maar hij was gewoon niet te krijgen, ook niet via de gebruikelijke import routes.

Een groot gemis voor onze markt, maar ja, Sharp heeft ook niet het marketing budget dat bij ons nodig is om succesvol te zijn.
Klopt, en tegenwoordig ook vrij onbekend bij het jongere publiek.

Vroegâh, toen alles beter was, was Sharp een vrij bekend merk.
Anoniem: 377399
@Cybergamer17 mei 2021 19:29
Jaaaa! 1977, Sharp 'scientific calculator' gekocht, was toen de dunste ooit - slechts een paar mm - en zonder knopjes. Doet het nog steeds. In 1979 een met Basic-achtig programmeerbare calculator gekocht en - ja hoor - die doet het ook nog... recentelijk voor het eerst! de 5 knoopcel-batterijen vervangen. Het was zo'n vooruitstrevend bedrijf.
Een rekenmachine zonder knopjes?
Anoniem: 377399
@Mayonaise17 mei 2021 19:55
ja een touchpad, vond ik toen best wel indrukwekkend
Heb je een plaatje? Ik kan het me niet echt voorstellen.
Ze zijn nu onderdeel van Hon Hai, dus dat budget zou best wel beschikbaar gemaakt kunnen worden. De vraag is wat voor doelen Hon Hai heeft voor Sharp. Ik denk zelf dat ze meer geïnteresseerd zijn in de innovatieinfrastructuur dan het merk weer internationaal op de kaart te zetten.
Leuk dat het ze is gelukt om een 1" sensor toe te passen en de dikte van de behuizing onder controle te houden. Maar zie ik het goed dat er een 19 mm lens op zit? Met de cropfactor (x2.7) geeft dit een equivalent van 51 mm. Op zich geen verkeerde brandpuntafstand, maar zeker geen wide-angle zoals we gewend zijn op smartphones. Interessante keuze!
De 19mm is de 35mm equivalent, het is dus een supergroothoek.
Ofwel een 9,5mm op microfourthirds (2x cropfactor) of 12mm op APS-C (1,6 cropfactor). Lijkt me inderdaad een flinke wideangellens.
Het is een 19 equivalent, dus een supergroothoek. Het wordt erg lastig om daadwerkelijk 19mm in een smartphone weg te werken
Ah oke, wellicht ook een iets logischere keus op een smartphone @Daverius @arjandijk162. Was even in de war met hoe ze het op cameralenzen aangeven :)
Hoogwaardige Smartphone camera's die naar 1" sensoren gaan wordt de dood van APSC format camera's. De compact camera is het al.
Je mist nog wel verwisselbare lenzen/zoom. Maar voor vakantiekiekjes en landschappen is dit een prima camera. Voor portret-, wildlife- en straat-fotografie, heb je liever toch een andere lens.
Vrees dat het niet voldoende is om de APSC camera gaat redden, vooral ook omdat de Canon/Nikon/Pentax/Sony van deze wereld om de een of andere reden geen computational photography functionaliteit in hun Cameras stoppen.
Ik heb een prima Canon 5D mark II maar die vervang ik niet totdat Canon een FF camera uitbrengt met de functionaliteit van mijn iPhone er in.
computational photography heet bij ons 'nabewerking'. :)

(lightroom, photoshop, topaz denoise, topaz gigapixel, dxo deepprime, etc, etc).
Het lijkt mij bv heel fijn als ik bij Macro opnames ik een mogelijkheid heb waarbij de camera of een App daarop zelf de focus stacking doet, bij productfotos het vrijstellen regelt, Correctie voor draaiende sterren aan de hemel bij astrofotografies, stacking voor nachtopnames zonder ruis, documenten scannen met OCR, 3D scannen van objecten of ruimtes in combinatie met Lidar om ruimtes en objecten op een "foto" van alle kanten te bekijken, ideaal voor Makelaarsfotos ipv een fisheye. Of HDR bij video?
Zo zijn er nog veel en veel meer mogelijkheden die er komen als je Cameras van Apps gaat voorzien en een krachtige SoC.
Verder zou ik graag meer RAW formaten willen zien bij video opnames.
Er is autofocus, auto belichting, auto witbalans, er is follow focus, beeldstabilisatie, dus waarom zo negatief als ik veel meer technologie in de camera wens?
Camerafabrikanten hangen teveel vast aan het soort denken wat nog op analoge fotografie stoelt.
Olympus bouwt veel slimme technologie in hun camera's. Zo heeft de om-d m1 vogelherkenning op basis van ai. Hierdoor blijft hij continue focussen op een foto.

Maar ook focus stacking, live composition, ster focus, fatsoenlijke tracking en nog veel meer.

Voor je vakantiekiekjes of Instagram hebje gelijk. Maar voor het grote doek of als je fatsoenlijke tele nodig hebt, ben je kansloos met een smartphone. Deze sharp is wel een uitzondering, want deze zal naar verwachting scherpe foto's kunnen maken ook voor op het grote doek door zijn relatief grote sensor.

Vergeet niet, smartphones hebben slimme trucjes nodig om reguliere camera's te kunnen bijbenen. Neem HDR, op mijn olympus heb ik geen hdr nodig, want het dynamisch bereik en lichtgevoeligheid is voldoende groot.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 17 mei 2021 17:25]

Mijn camera stacked. Moet alleen de step instellen (hoeveelheid focus shift van 0 naar +10) en het aantal fotos die ik wil hebben (van 2 naar 9999).

Allemaal in een RAW 'wrap', waarbij ik eventueel RAWs kan weggooien. Moet hem inderdaad zelf stacken op de computer, nadat de RAWs in batch zijn bewerkt.

Bij een concurrent kun je wel 1 gestackede RAW foto produceren uit meerdere RAWs. Dat kan mijn camera ook wel, maar helaas alleen in 1 jpg.
Bij de nieuwste camera van deze concurrent kun je zelf live meekijken wat het gestackede effect is (dus 1 raw output, live composite heet die functie).

Ik snap je punt wel, maar kijk eens naar mirrorless ipv dslr. Zijn best veel functies bijgekomen. 🙂
Bij 'computational photography' denk ik aan AI-achtige algoritmes die elementen (zoals structuur of details) aan de foto toevoegen die niet in het origineel zitten. Dat zou ik onderscheiden van gewone nabewerking. Of is er een heel grijs gebied tussenin?

[Reactie gewijzigd door pmeter op 17 mei 2021 16:41]

Dat is het mooie van fotografie; hoe onze creatieve keuzes en de techniek samengaan. Als je apparaat in het samenvoegen (omwille van belichting of scherpte) een grassprietje weghaalt, is dat wat anders dan een subtiele verandering van de gelaatsuitdrukking? En wie maakt die keuze dan? Ik denk (ook mbt wat @Jan Onderwater voor ogen heeft) dat camerafabrikanten wellicht zullen zeggen, ‘okay, we geven jou zo goed mogelijk alle data, maar we gaan beeldbewerking overlaten aan jou en de beeldbewerker’. Een iets sterker voorbeeld is dat een iphonegebruiker prima kunstmatige onscherpte laat toevoegen en zn pukkels laat wegpoetsen maar een fotojournalist zal misschien niet aan dat soort beeldbewerking willen en soms zelfs mogen doen.
Dat is ten een tamelijk bevooroordeeld beeld van computationele fotografie, en niet correct dan wel volledig. Zoals ik eerder schreef Het lijkt mij bv heel fijn als ik bij Macro opnames ik een mogelijkheid heb waarbij de camera of een App daarop zelf de focus stacking doet, bij productfotos het vrijstellen regelt, Correctie voor draaiende sterren aan de hemel bij astrofotografies, stacking voor nachtopnames zonder ruis, documenten scannen met OCR, 3D scannen van objecten of ruimtes in combinatie met Lidar om ruimtes en objecten op een "foto" van alle kanten te bekijken, ideaal voor Makelaarsfotos ipv een fisheye. Of HDR bij video?
Zo zijn er nog veel en veel meer mogelijkheden die er komen als je Cameras van Apps gaat voorzien en een krachtige SoC.
Verder zou ik graag meer RAW formaten willen zien bij video opnames.
Er is autofocus, auto belichting, auto witbalans, er is follow focus, beeldstabilisatie, dus waarom zo negatief als ik veel meer technologie in de camera wens?
Camerafabrikanten hangen teveel vast aan het soort denken wat nog op analoge fotografie stoelt.
Is niet negatief bedoeld, probeer me een beetje in te beelden wat de gedachtegang zou kunnen zijn van camerafabrikanten naast de beperkingen van de huidige techniek.
Texture slider of structure slider inderdaad op instagram.
Met softwarematige beeldmanipulatie kun je een hoop bereiken op gebied van dynamisch bereik en scherptediepte, zeker met AI. Maar dat APS-C eruit ligt door 1” sensors, laat staan in smartphones, dat zal nog wel even duren. Dat zit hem denk ik in de brandpuntsafstand. Je ziet bijvoorbeeld al met deze Sharp dat het lensontwerp op een platte smartphone beperkt is tot 19mm (35mm eq.). De gangbare 31mm (ongeveer) voor smartphones zal misschien lastiger te ontwerpen zijn op een 1” sensor zonder dat die teveel uitsteekt. Dat zijn gewoon de fysieke beperkingen. Met 35 eq. brandpuntsafstanden van 40mm of hoger, niet ongewoon in de fotografie, zal een smartphone dus alsnog digitaal flink moeten uitsnijden. Maar het is een interessante vraag; hoe ver kan softwarematige aanpassing, misschien met nieuw lensontwerp, op smartphones andere camera’s verder in de marges drukken? Dat is natuurlijk al voor een heel groot deel gebeurd maar de weerstand die de cameramarkt met sensors boven 1” kan bieden is vooralsnog wel voldoende aanwezig.
Ik hoop sterk, bid, smeek en wens dat de Camerafabrikanten eens hun conservatisme opzij zetten en de mogelijkheden die een smartphone heeft gaan adapteren en veel verder uitbreiden met de mogelijkheden die je hebt met wisselbare lenzen, een FF sensor en computationele fotografie. En hun cameras dan open stellen voor Apps van derde partijen (kijk wat je met Magic Lantern ineens kon op een Canon), stel je een Macro App voor op je FF die je 100mm Macro objectief de focus verschuift en daarbij 100 foto's maakt en deze stapelt, en je een perfect foto geeft van een insect.
snachts door de stad lopend en iedere keer dat je afdrukt tientallen foto's maakt waarbij door stacking de beeldruis wordt weg-gerekend. De beperking alleen maar ligt in de creativiteit van fotograaf en app ontwikkelaar.
Kan iemand mij een usecase verzinnen waar 240Hz bruikbaar/nodig is?
Als jij een usecase voor me hebt voor 120hz, doe ik je gelijk één terug voor 240hz
Ik moet zeggen dat 120hz op mijn Xbox in vergelijking met 60hz echt wel lekkerder is. Op een telefoon heb ik het nog niet geprobeerd, maar kan me voorstellen dat je dat wel merkt met bepaalde games.
Ik merk dat ik het op mijn iPad pro wel erg fijn vind maar op mijn telefoon geen last heb van 60hz. Misschien dat het effect ook duidelijker is bij een groot scherm?
Wat bedoel je met 'last'? 120hz op een mobiel vs 60 merk je net zo goed als op een monitor.
Maar met 90 Hz zou je dat verschil toch ook wel voelen?
Ik merk op mijn iPad Pro wel een verschil in algemeen gebruik zoals scrollen en openen van apps etc. Het voelt allemaal toch net wat vloeiender tov 60hz. 240hz kan ik niet over meespreken, maar ik neem aan het het ook enorm vloeiend zal werken.
Ik weet bij de iPad Pro nooit of dat nou is omdat t ding gewoon veel sneller is dan de meeste telefoons of dat het door het scherm komt.

Ik heb als ik een tijdje met de iPad gewerkt heb niet het gevoel dat het scherm van m’n iPhone 8 een straf is ofzo.
Ik werk zelf met een iPhone XR en de iPad Pro 2018. Ik merk het het hardste als ik net van men iPad kom en dan meteen ga scrollen op men iPhone. Dan merk het je best hard. Ik vermoed wel dat dit te maken heeft met het pro motion scherm (120hz) en niet zozeer met de snelheid van de soc.
Het is merkbaar vloeiender en in principe ook accurater dan 60hz. Hoeveel je dat merkt neemt wel af naarmate het meer wordt, maar van 60 naar 120 is zeker merkbaar.

In principe hetzelfde effect van 30 naar 60 Hz, alleen merk je dat relatief veel meer.
Accurater ligt meer aan de aanraakgevoelige laag op het scherm, die tegenwoordig vaker op een hogere hz pollen dan het scherm zelf.
Dat heeft er zeker ook mee te maken, maar het is ook accurater wat je ziet natuurlijk :9
VR, en gewoonweg een vloeiender scherm. Ik geloofde er ook niet zo in, totdat een maat zijn oneplus 8 pro naast mijn telefoon legde, en we beiden door de website van tweakers scrollden. Wat een wereld van verschil. Zoveel rustiger aan de ogen.
Op 120Hz kan 24, 30, 60, en 120 FPS content afgespeeld worden zonder judder.
Scrollen door webpagina's op 240hz lijkt me icm een extra snelle touchscreen sensor een genot om naar te kijken
Mits alles eronder op minimaal dezelfde snelheid kan draaien, scherm alleen maakt het weinig beter als de gpu kant 'maar' 60 fps eruit kan pompen.
Meen dat vaak de touchscreen polling rate de beperkende factor is, maar de 888 lijkt ook maar tot 144hz te gaan op 1440p. Nu heeft deze Sharp een iets andere resolutie maar ik vraag me idd af of de soc op native reso boven 144hz uitkomt.

Gelukkig kiest Sharp voor een ongehoorde 1 tot 240hz variabiliteit.
Ik dacht dat 1 van die Pixels een 120hz polling had?
Soms krijg ik het gevoel dat ze maar gewoon een grabbelbak aan onderdelen bij elkaar slingeren, et voila.. telefoon. Match het een beetje met elkaar? Neuh maar staat goed in de verkooppraatjes :P

Wat ik best bijzonder vind bij de iphone, ondanks alles daar 60hz draait (touchscreen dacht wel 120hz), altijd het gevoel dat het vanwege de iets betere match van onderdelen vloeiender lijkt te lopen dan doorsnee androidtoestel.
Niet als je 60 tegen 120 of zelfs 90hz afzet. Je ziet echt direct het verschil. Iphone lijkt dan echt hakkerig.
gsm gebruiken als VRscerm? Nog vlotter door tweakers heen scrollen? :D
Dezelfde als bij een 240hz monitor.
hoop dat de sensor geen quad bayer is, zou zonde zijn op zo een resolutie op zo een gigantische sensor
Met quad-bayer zou 20MP zo'n 4,5MP worden. Dat lijkt me te laag.
Precies, ik erger me er zoizo kapot aan dat niet-samsung fabrikanten alleen sensors lijken te kopen met een pixelfilter dat de verhoging in resolutie praktisch ongedaan maakt
Ja, als je graag meer dan 12MP zoekt is er niet zo gek veel keus. Veel 40 of 50MP sensoren 'binnen' terug naar 10 en 12,5MP. Zelfs de 108MP op de Galaxy gaat terug naar 12MP met 9-pixel binning. Xiaomi heeft trouwens wel quad-binning op hun 108MP sensor zodat die 27MP produceert.
Verschilt ook bij xiaomi per telefoon overigens, qua RAW output na pixel binning heeft de Samsung gw2 de hoogste resolutie omdat ie 64mp met een standaard RGB filter is, helaas wordt deze momenteel alleen in Samsungs gebruikt
"Aan de voorzijde zit een enkele 13-megapixelsensor in een cameragat in het midden van het scherm."

Het zal toch niet?
Als ik naar de foto kijk, wordt denk ik "gecentreerd in de breedte van het scherm" bedoeld. Is inderdaad niet heel handig omschreven, zou wat zijn!
Hij heeft een headphonejack, 5000mah, microSD,... :9~
Lijkt me erg gaaf zo'n grote sensor te hebben voor foto's (er ook vanuit gaande dat het ook betere foto's gaat opleveren) Maar het camera eiland, die is wel de lelijkste die ik imo tot op heden heb gezien. Vooral in de witte versie
Die 240 Hz is leuk, maar de 2000 nits vind ik persoonlijk nog indrukwekkender.

Leuk toestel, maar waarschijnlijk een duur grapje (Helemaal als je bedenkt dat wij hem moeten importeren).
Daarnaast zit er waarschijnlijk een sim-lock op dit Japanse toestel. Die kun je er pas vanaf 6 maanden eraf halen als je contact opneemt met de provider (Docomo of Softbank).
Appears, from the YT video, the 2 fingers must be applied simultaneously. What if the end-user wants to use fingers that are separated, e.g. thumb and 4th digit?
That would require a contortionist or sequential application.

[Reactie gewijzigd door witstert op 18 mei 2021 16:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee