XS4ALL gaat klantgegevens delen met KPN in voorbereiding op samenvoeging

XS4ALL gaat gegevens van klanten delen met moederbedrijf KPN. Het is een nieuwe stap in de consolidatie van het merk, dat op den duur volledig op moet gaan in de provider. Er worden onder andere namen, adressen, en contractgegevens overgezet naar KPN.

Dat staat in een update van de faq op de site van XS4ALL, merkte de stichting XS4ALL Moet Blijven op. In de faq staat dat XS4ALL 'binnenkort' gegevens van klanten met KPN gaat delen. Het gaat om naam- en adresgegevens, maar ook productgegevens en technische informatie over de aansluiting. XS4ALL gaat ook factuur- en contractgegevens van gebruikers delen met KPN. Dat is volgens de provider wettelijk verplicht. XS4ALL benadrukt dat de gegevens niet voor commerciële doelen gebruikt worden.

Het uitwisselen van info zou bedoeld zijn om 'verschillende diensten werkend te houden'. Dat is allemaal in voorbereiding op de consolidatie van XS4ALL door KPN. Het moederbedrijf maakte begin 2019 bekend te stoppen met de merknaam XS4ALL en ook met het andere dochtermerk Telfort. KPN nam de provider in 1998 over, maar XS4ALL werkte tot nu toe altijd zelfstandig en had een groep trouwe fans die zich goed konden vinden in het open karakter van de provider. Ook XS4ALL zelf was niet blij met de overname; de OR stapte vorig jaar naar de rechter om de opheffing tegen te gaan. KPN blijft daar wel mee doorgaan. Het bedrijf wil XS4ALL-klanten uiterlijk begin 2022 hebben overgezet.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

26-11-2020 • 11:28

230 Linkedin

Reacties (230)

Wijzig sortering
Toen XS4ALL begon, was het zo mooi....einde verhaal dus.
XS4ALL is begonnen in 1993 en al in 1998 overgenomen door KPN. Het waren 5 prachtige jaren, meer dan 2 decennia geleden.

XS4ALL is zeker belangrijk geweest in de geschiedenis van het internet in Nederland. Maar de afgelopen 22 jaar hebben ze altijd onder de KPN paraplu geopereerd. Eigenlijk was het in 1998 al einde verhaal, maar blijkbaar roept de naam XS4ALL bij een groep mensen nog een bepaald sentiment op. Ik vraag mij af waar dit op gebaseerd is, het grootste deel van de strijders voor de merknaam XS4ALL hadden in 1998 nog niet eens internet volgens mij.

In die tijd (1998) werkte ik bij WorldOnline en hadden we diverse merknamen. Alles draaide op dezelfde infrastructuur, had dezelfde medewerkers en verschilde niets. Toch hadden sommige mensen liever TIP (The Internet Plaza) of later 12Move. Het maakte niets uit, maar er was een bepaald sentiment.
Dat is natuurlijk gewoon niet waar. Alhoewel xs4all uiteindelijk ook gebruik maakt van KPN wholesale, hebben ze ook echt een stuk infra in eigen beheer.
- vast IP
- Echte ipv6 ondersteuning in een heel vroeg stadium
- DNS over HTTPS en DNS over TLS
- Een fatsoenlijke nieuwserver
- best effort ondersteuning als het gaat om custom routers
- De standaard router was ook van betere kwaliteit
- reverse DNS voor je eigen IP
- ssh toegang tot b.v. je webspace.
- en waarschijnlijk nog wel andere dingen die ik nu vergeet.

En natuurlijk een van de betere support afdelingen, al staat dat los van techniek.
Daarbij wist je dat xs4all toch wat meer nerds en wat minder "target managers" in dienst had dan de gemiddelde andere KPN dochter. Daarnaast vonden ze zaken als goede beveiliging en privacy ook belangrijker dan de gemdidelde andere KPN wholesale klant.

Hoe dan ook, ze hebben niet "gewoon" onder de KPN paraplu geopereerd, maar ze hebben wel wat extra geboden.
Herinner je je het Fishman Affidavit nog, waarbij xs4all tot aan de hoge raad procedeerde voor haar klanten? Ik heb het t-shirt nog in de kast liggen.

KPN zou haar klanten op dag 1 voor de leeuwen hebben geworpen terwijl ze hard huilend in een hoekje vluchtte. En xs4all dus niet. Dat is het grote verschil. En dan heb ik het niet eens over de service, het kennisniveau, de infrastructuur, en de algemene cultuur.

Dat laatste is een sterk onderschat punt maar maakt het verschil tussen een goed werkend bedrijf en eentje dat langzaam sterft tot iemand het koopt en de bezem er door haalt.
Je noemt niet op dat in die 22 jaar na de overname het bedrijf zich op verschillende onderwerpen heel duidelijk onderscheiden (en gescheiden) heeft van het moederbedrijf. Alleen al uit het feit dat ze nu pas klantgegevens moeten gaan delen blijkt dat al. Wat jij sentiment noemt is voor anderen kennelijk duidelijk onderscheidend genoeg. Dat alles op dezelfde infrastructuur zou draaien is ook onzin. Veel werd inderdaad afgenomen bij KPN maar dat is niet wat het bedrijf maakt. Eigen mailservers, eigen webservices, eigen helpdesk, eigen klantensysteem, eigen modems, etc kan je daarbij niet zomaar even vergeten om te doen alsof het allemaal al het moederbedrijf zou zijn. Nog los van de manier hoe ze sponsorden en opkwamen voor bepaalde waarden als bedrijf wat nogal verschilt van het moederbedrijf.
Klopt, XS4ALL was eigenlijk hetzelfde als een andere partij die WBA toegang gebruikt op het KPN netwerk. De TV kastjes waren dezelfde en het fysieke netwerk was hetzelfde.

Voor de rest was alles apart, en als XS4ALL verkocht werd in plaats van ingevoegd zou er nagenoeg niks veranderen aan de systemen. Het was echt anders dan bijvoorbeeld Telfort, dat gewoon een whitelabel van KPN was.

Ik snap het sentiment nog steeds niet helemaal, maar misschien ben ik daar te jong voor.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 26 november 2020 13:03]

Sentimenten zijn lastig uit te leggen, dus daarom een analogie om aan te geven hoe ik er over voel.

In de jaren 90 was het internet een soort Wilde Westen.
Er was eindeloos veel ruimte en vrijheid, je hoefde er alleen maar naar toe te gaan en een claim te maken.
Ik, en vele anderen met mij, trokken met onze huifkar door de bossen, bergen en prairies.
Maar het land zit vol met gevaarlijk terrein en wilde beesten.

De mensen van XS4All waren onze verkenners die te paard voor de colonne uittrokken om doorwaadbare plekken te zoeken, bruggen te bouwen en de wilde beesten weg te jagen met hun revolvers. Als iemand een wiel brak of z'n trekpaard verloor dan kon je op XS4All rekenen voor hulp.
Het was af en toe misschien een zooitje ongeregeld tuig, maar het waren ook onze zonen en dochters die we vertrouwden om voor ons te vechten.

Na een aantal pioniersjaren hebben we met z'n alleen een paar mooie dorp gebouwd maar toen begon de buitenwereld ons te zien. Allerlei boeven en struikrover werden aangetrokken door onze rijkdom. Daarnaast probeerden verschillende koningen om ons in hun macht te krijgen, belasting te heffen en onze burgers te veroordelen volgens hun eigen wetten.

Gelukkig hadden wij onze helden tot sherrif gemaakt om het dorp te verdedigen, muren te bouwen, de boeven weg te jagen en de legers van de koningen op afstand te houden zodat we geen last hadden van gekke wetten en verre landen van koningen die ons land nog nooit gezien haden en enkel waren geinteresseerd in onze grondstoffen.

Nu is dat voorbij. Onze sherrifs zijn weg en er lopen wat buitenlandse bankiers rond in het uniform van onze sherrif. Er zit een mooie ster op, gemaakt van karton een goudfolie. Die ontwikkeling was al jaren aan de gang, maar zolang onze oude sherrifs er nog waren ging het allemaal nog wel. Maar nu zijn de laatste sherrifs vertrokken en zijn een nieuw dorp begonnen. De uitkijkpost die we aan de rand van ons dorp bouwden om de boeven in de gaten te houden wordt nu gebruikt om onze eigen burgers te bespioneren.


Sorry als het wat dramatisch en sensationeel overkomt, maar sentiment valt niet uit te leggen in een droog verhaal.

<bonus>
Steeds meer burgers overwegen om de huifkar en revolver van hun opa en oma op te knappen en achter de sherrifs aan te reizen naar het nieuwe dorp om Vrijheid te zoeken. Maar het is moeilijk om je kinderen te overtuigen dat ze hun veilig en luxe leven moeten verlaten om ergens in het bos een akker te ontginnen en een blokhut te bouwen. Het is hard werken en het nieuwe dorp is nog een beetje kaal en saai. Gelukkig wordt het steeds makkelijker sinds we een kerk en een saloon hebben gebouwd. Met onze eigen sherrifs aan de poort slaap ik weer beter. Het is nog maar de vraag of ze op kunnen tegen het leger van de koning, maar ze helpen in iedere geval niet om de poort open te zetten.
</bonus>
Ja ja terug naar 1996.. dat waren nog eens tijden.. Lekker met netscape de wereld verkennen

https://web.archive.org/w...341/http://www.xs4all.nl/

En wat kostte dat nou?
XS4ALL prijzen tabel
There is also an English version available.
Alle op deze pagina genoemde prijzen gelden inclusief 17.5 % BTW. Voor een nadere uitleg van de services verwijzen we naar de account Veel Gestelde Vragen
Standaard account

30,00 gulden per maand
eenmalig 30,00 aansluitkosten
Met als belangrijkste mogelijkheden:

inloggen met ANSI/VT100 op een public unix systeem met Internet toegang
inloggen met SLIP of PPP voor grafische Internettoegang (World Wide Web)
Een email address op Internet
Het volgen van vrijwel alle Newsgroup discussies op Internet
Een persoonlijke WWW homepage, met 5 MB diskruimte voor uw files
Geen uurtarieven
Inloggen via ISDN zonder extra kosten

[Reactie gewijzigd door Tmaster op 26 november 2020 19:44]

Ja mooi, die wayback.

Een paar jaar later:
https://web.archive.org/w...announce/persbericht.html

Persbericht
Diemen, 17 december 1998

XS4ALL wordt onafhankelijke dochter KPN Telecom
XS4ALL Internet is overgenomen door KPN Telecom. Vandaag is overeenstemming bereikt over de overdracht van alle aandelen. XS4ALL wordt een onafhankelijke dochter van KPN Telecom en wordt niet ondergebracht binnen de KPN Telecom organisatie. De overeenkomst is bijzonder omdat XS4ALL haar eigen operationele vrijheid en maatschappelijke betrokkenheid behoudt.

[...]

XS4ALL is op zoek gegaan naar een bedrijf dat die toegevoegde waarde bezit. Daarbij is het een voorwaarde geweest dat XS4ALL zijn positie als maatschappelijk betrokken bedrijf in stand houdt. KPN heeft laten blijken het beste in de behoeften van XS4ALL te kunnen voorzien.
Ik was destijds meer dan tevreden klant van Demon internet. Daar kreeg ik voor een leuke prijs (34.95 als ik me niet vergis) 2048/1024 internet wat in de praktijk als 4096 (en later als 8 Mbit) binnen kwam . Daarbij was vrije modemkeuze standaard. Ook de nieuwsgroepen waren prima.

Toen kwam daar de grote boze wolf die de boel overnam. Ik kreeg een aanbod waarbij het abonnement bijna twee keer duurder werd. Je raad het al, die grote boze wolf was XS4all.

Kleine selectie uit het tweakers archief
Het enige waar ik niet vrolijk van wordt zijn de prijsverschillen tussen demon en xs4all. Mijn huidige abbonement is namelijk 6000/768. Daar betaal ik momenteel 34.95 voor. Xs4all bied dat pakket ook aan, maar kost dan opeens 59.95. dat noem ik een behoorlijk verschil. Mijn contract duurt tot augustus, dus ik hoop dat ze een goed alternatief bieden.
Het verschil is nog groter als je graag 1024 upload wilt hebben (zoals ik).
Dan moet je bij XS4All € 79,95 betalen bij Demon is dat € 31,00.
(Overigens handelde AFAIK XS4all toen al onder de vlag van KPN).
Ah, pas in de trant van iets wat ik pas tegenkwam:
First they came for hidden VPN customers
And I did not speak out
Because I was not a VPN customer

Then they came for anonymous Tor users
And I did not speak out
Because I was not a Tor user

Then they came for free speech advocates
And I did not speak out
Because I was not an advocate

Then they came for privacy-friendly developers
And I did not speak out
Because I was not a developer

Then they came for privacy activists
And I did not speak out
Because I was not an activist

Then they came for me
An I could not speak out
Because I could no longer be me
Vrij naar onbekende bron..

[Reactie gewijzigd door Jogai op 26 november 2020 23:53]

Niet heel onbekende bron:

First they came for the socialists, and I did not speak out—
Because I was not a socialist.

Then they came for the trade unionists, and I did not speak out—
Because I was not a trade unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out—
Because I was not a Jew.

Then they came for me—and there was no one left to speak for me.

https://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came_...
Thanks, dat wist ik niet.
Ha, wat een leuk verhaal. Ik heb (/had inmiddels) zo een gevoeg bij FTD, die Nederlandse Usenet community waar alles mocht en kon.

Ik snap dat het allemaal minder voelt, maar het is nog niet allemaal weg, integendeel!

Je kan super makkelijk je eigen website hosten nu, hardware is goedkoper dan ooit, data ook. Als je buiten de grote platformen zit kan alles nog.
Ik denk dat het verschil een beetje is of alles nog kan dankzij het grote platform (XS4ALL) of ondanks het grote platform (KPN).

Ik heb voor mijn vaders eens een beveiligings-camera installatie aangesloten, die je via het netwerk/internet kon benaderen en bekijken. Binnen het netwerk ging al, en het enige wat nodig was om het buiten het netwerk toegankelijk te maken was port forwarden op het modem. Dit had ik al bij meerdere andere modems gedaan om andere redenen, en is nagenoeg triviaal. Een regel aanmaken van het soort externe poort 8001 -> intern ip 192.168.1.###:8000.

Maar tot mijn verbazing, dit modem had gewoonweg geen opties voor handmatig port forwarding instellen. Uiteindelijk opgelost door er een router achter te hangen die wel port forwarding ondersteunde, netwerk daarop aan te sluiten, en DMZ aan te zetten in het modem. (DMZ is als het ware zeggen dit modem doet geen router functionaliteit meer, alle verkeer gaat nu naar dit interne IP onveranderd).

Vergelijkbaar blokkeren ISPs sommige poorten naar het internet. Bijvoorbeeld poort 25, die gebruikt word om e-mail tussen servers te sturen, is standaard bij nagenoeg alle ISPs geblokkeerd. Dit levert in zekere mate wat veiligheid op, maar beperkt wat je kan doen op jouw aansluiting. Zelf een prive mail server in huis hebben is dan bijvoorbeeld niet mogelijk.

De indruk die ik ervan heb gekregen uit 2e hands verhalen, is dat je een XS4All nog kon opbellen met de vraag "kan deze poort open?" en dat je dan het antwoord krijgt "ja, zo doe je dat" of "Prima, geef me 5 minuten, dan wordt dat geregeld". Bij een KPN zou je dan te horen krijgen "sorry, is technisch niet mogelijk". Dus dat XS4All je een stuk meer liet doen en mogelijk was als je het zou willen, terwijl KPN gewoon iets basics aanbied en daar doe je het maar mee.

EDIT: zie ook Welke provider blokkeert welke poort(en) (weliswaar 10 jaar oud)
KPN Glasvezel:
25TU (SMTP)
135TU (RPC Endpoint Mapper)
137TU (NetBios)
138TU (NetBios-dgm)
139TU (NetBios-ssn)
445TU (SMB over TCP)
Workaround:
een mailhost van KPN in zonefile met lager prioriteit

XS4All:
25T (SMTP)
53TU (DNS)
135TU (RPC Endpoint Mapper)
137TU (NetBios)
139TU (NetBios-ssn)
445TU (SMB over TCP)
1080T (SOCKS)
1433U (MS SQL Server)
1434U (MS SQL Monitor)
Workaround:
deze zijn zelf via het service centrum wel weer open te zetten door middel van niveaus:
0: Niks geblokkeerd
1: 135, 445, 1434
2: 135, 445, 1434, 137, 139
3: 135, 445, 1434, 137, 139, 25
4: 135, 445, 1434, 137, 139, 25,
53, 1080, 1433
Waar het bij KPN deblokkeren kon ondanks KPN, kond deblokeren bij XS4ALL dankzij XS4ALL

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 26 november 2020 16:53]

Ik heb nog nooit een modem gezien waar geen poorten open konden. Ik heb nu zelf KPN (echt al jaaaaren) en heb altijd poorten open gezet voor mijn server thuis. Ook 25 is nooit geblokkeerd geweest.

Dus het lijkt toch meer sentiment dan wat anders.
Er zijn providers die o.a. poort 25 dicht zetten. Als je de documentatie doorleest, kom je dat tegen.
Ik kan, sinds ik een 'wit Ziggo modem' heb poort 25 niet meer forwarden. Voorheen kon dat wel. Helpdesk kon/wilde het niet snappen, vervolgens iets met 'spam gaat over die port' terwijl het over incoming verkeer gaat. Dat is 'lief' dat ze dat dan voor mij blokkeren - maar als ik een mailserver wil draaien dan kan ik zelf heus wel de spam buiten de deur houden mocht ik dat willen...
Bij ziggo kon het wel, tot UPC te tent had overgenomen, binnen een half jaar waren de Ziggo systeem door de UPC systemen geassimileert. en werkte oa. port 25 verzenden en ontvangen niet meer.
Verzenden alleen via een UPC (eh Ziggo) server.
double

[Reactie gewijzigd door ReneX op 27 november 2020 12:57]

Je kon zelf op de setup pagina instellen of je Beperkt, standaard, of geen port filtering wilde hebben.
Erg mooi verwoord, ik heb er van genoten! _/-\o_
Ik snap het sentiment nog steeds niet helemaal, maar misschien ben ik daar te jong voor.
Wat je bij xs4all ziet is het resultaat als bijna niemand naar de lokale ondernemer gaat waar je nog op persoonlijke aandacht kan rekenen en die vaak meer moeite doet om te laten zien wat er mogelijk is. Wat je bij KPN ziet is een bedrijf dat nu ook last heeft van concurrentie en toch maar kijken naar hoe die lokale ondernemer het deed. Bedrijven die eenheidsworst leveren lijken aantrekkelijk tot klanten er achter komen dat de wereld uit meer bestaat dan wat een bedrijf meent wat goed voor je is.
Dan is het gewoon niet voor jou. Ik snap ook niet waarom iemand liever in een BMW 330i zou willen rijden ipv een Dodge Charger, maar ik snap wel dat smaken en eisen gewoon verschillen.
Sterker nog er is ooit een aankondiging geweest (van rondom de arabische lente) waarbij de inbel modems van KPN door XS4ALL waren overgenomen (=gekocht). En daarmee hebben ze toen internet toegang voor die gebieden ondersteund... Dat alles in de tijd dat XS4ALL nog wel wat uit maakte.
Het is net als bier. Uiteindelijk vallen heel veel merken onder hetzelfde bedrijf. Er zit toch degelijk verschil tussen een Heineken pils en een Brand pils, ook al vallen ze onder hetzelfde moederbedrijf tegenwoordig.
Begrijp ik nou goed dat je zegt dat X4ALL dus eigenlijk alleen maar verliesgevend was?
Nee XS was bijzonder winstgevend.
Nee, zeker niet, van alle kpn labels bracht de gemiddelde klant zelfs het meeste op. Wel waren de kosten per klant hoger. Servicedesk krijgt ruim 200seconde meer om je te helpen. Fritz!boxen zijn duurder. En Gidion monteurs kosten ook meer.
Maar het grote probleem was vooral dat de winsten vooral werden afgedragen aan kpn. Waardoor er weinig geld overbleef om te investeren. XS4ALL wilde graag brassen van junipar. Daar deed kpn moeilijk over omdat er ook goedkopere merken zijn. Zo zijn ze ook door kpn verplicht om van voip provider te wisselen en mochten ze geen eigen TV platform ontwikkelen.

Maar aan het einde van de rit was XS4ALL in sommige periode meer winstgevend dan kpn (en nu neem kpn als provider) niet als volledig bedrijf.
dat jij misschien een andere mening hebt, betekent nog niet de "die anderen" alleen maar "zeuren"...
Ben al heel lang abbonnee geweest bij XS4ALL maar nu helemaal happy bij Freedom.
Onbegrijpelijk dat KPN het waardevolle XS4ALL merk gewoon met het badwater weggooit.
Volledig terecht dat de Ondernemingsraad van XS4ALL dat besluit destijds aangevochtren heeft.

Aangezien we graag simplificeren op dit forum zou ik Freedom/XS4ALL als nerds en KPN als visie-loze boekhouders willen karakteriseren.
Hier nog een. Ben via Demon met een heel kort tussenuitstapje naar Ziggo bij XS4ALL terecht gekomen. Als KPN destijds besloten had om XS4ALL buiten de een merkstrategie te houden en de boel daar gewoon de boel liet, had ik daar nog gezeten. Nu overgestapt naar Freedom, werkt prima. Maar KPN h.o.d.n. XS4ALL heb ik nul vertrouwen in.
Merken zijn sterk hoor, vergis je niet. Zelf voordelen of positieve zaken die nergens op gebaseerd zijn kunnen in het hoofd van mensen zitten.
Het is daarom ook precies waarom zorgverzekeraars verschillende labels hebben. Doorgaans is de achterkant hetzelfde. Als klantenservice zie je aan het je scherm voor welk label je moet opnemen.

Ik heb geen ervaringen XS4ALL maar volgens mij hadden ze binnen KPN wel een speciale positie die ze nog wel uniek maakte, toch?
Ik heb geen ervaringen XS4ALL maar volgens mij hadden ze binnen KPN wel een speciale positie die ze nog wel uniek maakte, toch?
Geen grote verschillen, maar juist de kleine dingetjes, sommige alleen voor de nerds, maakten het verchil: shell-server-toegang, wat poort-beveiligingszaken, gewoon support voor eigen modem (of anders Fritz!Box, ipv. dichtgetimmerde xperia-box), IPv6-ondersteuning en aantal andere netwerk-routeringen

Maar ook was XS4All een partij die van begin af nek uitstak voor internetgebruikers, zoals Karin Spaink, maar ook tegen de zinloze blokkeer-akties van Brein.

Allemaal redenen dat spirituele opvolger Freedom Internet volgens mij wel bestaansrecht heeft.

[Disclosure: ik heb via crowdfunding geld geinvesteerd in Freedom]

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 26 november 2020 12:50]

Alle data verliep via eigen DC's met eigen core-routers/brassen en eigen privacy policies. Tel daarbij eigen aansluitingen op amsix en andere belangrijke knooppunten op en het gegeven dat de overboeking beduidend beter was.

KPN stond voorop om packet sniffing te implementeren en die data te gebruiken/verkopen, XS stond hier lijnrecht tegenover.

XS4ALL was 100% tegenovergesteld van KPN en bovendien nog winstgevender ook.
Ik zit sinds eind 1994 bij xs4all maar ben nog niet overgestapt op Freedom Internet. En uit mijn Nederlandse omgeving ken ik eigenlijk ook niemand die deze stap al gemaakt heeft. Ben dan ook heel benieuwd over de ervaringen met deze XS4all Part II
Ik ben vrijwel vanaf het begin abonnee van xs4all. Ik ben 14 oktober overgegaan. Zonder problemen. Snelheid is duidelijk hoger omdat ik in Cambriumgebied zit.
Ik had wel meerdere ip adressen nodig gehad. Maar dat heb ik op een ander manier opgelost.
Ik ben blij dat ik over ben. Een fantastisch team zit er bij Freedom.
Ze doen zeker goede dingen. Denk aan de hosting van de website van de coronamelder app o.a. extra aandacht voor de beveiliging etc. Er ontbreken nog wat functionaliteiten, maar die komen er wel aan. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een succes wordt.

Dat KPN al de gegevens heeft van xs4all was mij al bekend omdat ik werd gebeld door KPN om te vragen of ik wilde overstappen van xs4all naar kpn. Ik had niet gezegd dat ik een xs4all abonnement had. Dit speelde al een 2 maanden geleden.

[Reactie gewijzigd door HoleinOne op 26 november 2020 13:12]

Freedom host alleen de website coronamelder.nl. De (backend van de) hele app zelf wordt, beetje ironisch gezien je bericht, door KPN gehost: https://coronamelder.nl/nl/privacy

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 26 november 2020 13:11]

Een terechte opmerking. Ik heb het aangepast in de post.
Dat klinkt in ieder geval al positief! Dank voor je toelichting.
Ach als je een goede verbinding hebt, heb je helpdesk niet nodig. Heb 10 jaar telfort gehad, 3 keer helpdesk moeten bellen, voor de rest werkte alles gewoon. nu glas binnenkort.
Internet als het werkt is steeds meer iets als stroom, het werkt en zo lang het werkt heb je geen helpdesk nodig. Om dan in de maand meer te gaan betalen omdat het bedrijf op andere gebieden bezig is, is meer een emotionele keuze.
Emotie is het niet echt, meer een keuze op basis van principes. Maar ik ben nog niet over.
Sinds een maand ben ik ook over naar freedom. Alleen al de klant communicatie is stukken beter, bovendien betaal ik nu minder voor een hogere snelheid. (Zelfs via het kpn-netwerk, glasvezel van origineel ons-net, nu kpn).
Ik ben wel is benieuwd hoe je een hogere snelheid kan hebben bij freedom. Als ik kijk dan krijg ik gewoon dezelfde bedroefde snelheid al bij KPN. Dat is 29mb down en 5mb up. :( en dat voor 47 euro per maand.en bij mijn kabelboer betaal ik alleen internet 55,50 dan heb ik 250 down en 50 up.
Ik ben ook al maanden geleden gebeld door KPN, terwijl ik sinds de zomer over was naar Freedom (volledig tevreden). Ze wisten ook dat is XS4ALL klant was. Bijzonder dat ze het nu dus pas formeel aan het regelen zijn.
Ze hosten ook petities.nl nu XS4ALL dat niet meer wil doen. Een petitie starten met "XS4ALL moet blijven!" was natuurlijk tegen het zere been van de huidige bestuurders. Ik ben privé ook al over naar Freedom Internet, en ook met de stichtingsaccount. Met gemak dubbele snelheid op 'good old telephone cable'.

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 26 november 2020 13:51]

Afgelopen zomer overgestapt van xs4all naar freedom, als oorspronkelijk utopia-gebruiker (hack-tic periode).

Genoeg problemen gehad met de fysieke verbinding, veel nieuwe modems, firmware issues in combinatie met straatkast enz. Maar laatste twee jaar wel redelijk stabiel: de DSL-lijn klapte er nog maar een keer in de 48 uur uit en dan vrijwel altijd ‘s nachts. Kon ik mee leven. Met de opslokking door KPN niet (xs4all was een apart bedrijf, eigendom van kpn, maar wel met een heel eigen cultuur en filosofie - die zou gaan verdwijnen en dat blijkt nu ook).

De overstap naar Freedom ging naadloos, aanvankelijk gewoon met xs4all modem, later met het freedom-modem (allebei fritz). Gekke is dat ik ongetwijfeld nog op dezelfde straatkast zit, en dat de DSL nog steeds gewoon van KPN komt maar dat de verbinding rock-solid blijkt én fractioneel sneller. Ik heb in al die maanden niet één disconnect gehad.

TV en telefonie neem ik niet af bij freedom, daar weet ik dus niets van. Wel er een eigen domein onder gebracht voor email, werkt prima. En ze zijn strijdlustig in hun idealen qua bv privacy - exact zoals ik verwachtte van xs4all maar dat door kpn steeds meer aan banden werd gelegd.

Kortom, ik ben tevreden met freedom.
Ik ben in juli overgestapt naar Freedom.nl Overgang was best soepel.
TV was nog een beetje gamel, maar is in begin september opgelost door bij iedereen de STB te vervangen. Telefonie had ik voor die tijd zelf opgelost omdat die pas later beschikbaar was.

De overgang was heel bijzonder omdat ik een retourdoos voor het XS4all modem een week voor de ontvangst bevestiging voor de overstap kreeg.
Er zat een paar uur uitzoek werk in het TV deel configureren op m'n zelfbouw firewall. Met name omdat een deel niet volledig gedocumenteerd door de leverancier van de backbone dienst.
In 2000-2003 kon je bij XS4ALL met telnet en pine gewoon je mail lezen. Ga jij maar roepen dat je dat bij KPN ook kon.
Bij elke provider met een POP3 server kon dat. Pine kan prima omgaan met POP3 servers namelijk. Gewoon ergens Pine draaien en connecten met de juiste server.

(Info: http://underpop.online.fr/l/linux/tips/linux-062.htm)
Nee hoor. Want Pine kan jij gewoon lokaal draaien op jouw Linux systeem. Of eventueel Windows. Heb je niet eens telnet meer nodig.

Overigens heeft XS4ALL, net als elke provider, al jaren een prima webmail. Wat nog eenvoudiger is.
Je kon niet telnetten bij KPN, dat is het punt.
Als je kon poppen kon je telnetten dat is nou net wat pop3 moet kunnen. Pop3 ziet niet of jij via telnet of Outlook Express binnenkomt, telnet is een gewone client. Alles gaat over poort 110 en de commandoset en aanmelding is identiek.
Nee, je maakt een connectie met telnet, krijgt dan een prompt, start daarna Pine, en lees je je mail. Lokaal, in de telnet sessie.
Dan stond poort 23 telnet denk ik dicht. Ik ken Pine niet even gezocht, wat ik bedoel is telnet over poort 110 dat heeft altijd gewerkt.
Je bedoelt remote shell access, maar wat is daar zo bijzonder aan dan?
Klopt. Bij WorldOnline ook niet, bij andere providers wel. Het was niet uniek voor XS4ALL, maar ik geloof direct dat het voor sommige mensen 1 van de redenen was om voor XS4ALL te kiezen jaren geleden.
Dat was echt niet alles, bij XS4ALL kon je ook gewoon een vast IP en batched SMTP krijgen. Dat kon ook nergens anders.
XS4ALL had positieve en negatieve kanten, net als alle andere providers. Je hoeft niet alles stuk voor stuk te benoemen, ik ben al goed geïnformeerd.

Bestaande, ondertussen niet meer zo unieke diensten, worden naar KPN overgeheveld. Je kan meegaan of overstappen, keuze genoeg tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Drardollan op 26 november 2020 20:21]

Negatieve kanten? Welke dan?
Helpdesk was lang niet altijd professioneel. Ze hebben fikse prijsstijgingen meegemaakt. Storingen. Verbieden van Eggdrop. Overgenomen door KPN. Leveren op verkeerde adres.

Maar ja, zulke verhalen kan ik je over elke provider vertellen. XS4ALL is tenslotte 1 van de vele providers in Nederland.
XS4ALL helpdesk niet professioneel? Dat vind ik zeer moeilijk om te geloven.
Dat ergens pine draaien was al geregeld, je had alleen SSH toegang nodig.(Shell server).
Weet nog goed Cistron toentertijd waren tenminste providers waar alles mogelijk was _/-\o_
Ben destijds ook als Cistron Broadband abonnee begonnen.
Met een ADSL-verbinding via BBNED. (met een Allied Data Copperjet ADSL modem in bridged mode)

Kwam tijdens het inpakken (vanwege verhuizing) nog een wit T-shirt van Cistron tegen, met Tux en het Cistron logo op het shirt. Vroeger werkte ik in Alphen aan den Rijn in het pand naast ze. Heel handig als je met een Linux probleem zat en echt even vast zat.

Zij hostte destijds de websites en mail van onze klanten.
Was een goeie club. Enkele medewerkers van Cistron kwamen uiteindelijk bij XS4ALL terecht.
(nadat Cistron vanwege faillissement was overgenomen door XS4ALL)

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 26 november 2020 12:27]

Ik ook als Cistron abonnee, eigenlijk nog steeds; ik heb nog steeds hetzelfde IP \0/
https://www.xs4all.nl/actueel/
> Gaat u hier veel van merken?
> Het kan wel zo zijn dat bijvoorbeeld uw IP-adres eenmalig verandert.

Cistron ip adressen zullen zeer waarschijnlijk overgaan naar KNP ip-adressen. Maw die oud cistron abonnees raken hun ip-adres, dat ze 20+ jaar bezitten, kwijt :(
Mijn IP-adres veranderde toen ik van voorheen Cistron RFC1483-bridged ADSL naar PPPoE-over-VDSL ging, hopelijk niet nog een keer.
Waarschijnlijk ben je met de overgang naar PPPoE-over-VDSL overgegaan naar een KPN/xs4all ip-reeks en verandert er nu niets. Op ripe.net kun je zelf uitvinden.
ik heb dat bridged IP inderdaad nog steeds, als je de helpdesk nu belt zijn er maar een paar die weten hoe het werkt.
Ik mag hopen dat het IP-adres NIET veranderd, ik heb er namelijk meerdere vaste IP-adressen waar ik ook voor betaal... (standaard optie in het abonnement) en nee, gaat niet om een zakelijk adonnement.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 28 november 2020 10:18]

Ik was 1 van die medewerkers die bij Xs2Hell terecht kwam.
Op Cistron HQ had ik het beter naar mijn zin. :-)

Leuke herinnering nog aan BBQ voor de klanten in de achtertuin van Cistron. :-)
BBQ was echt super! Keer kijken in de keuken van de provider welke techniek er achter zat!
Rotterdam West Cistron Pilotklant hiero. Sweet memories aan de top-ondersteuning. Danny t H, Miquel S, Maarten te P.
TIP mijn eerste provider in 1996, ik heb de installatie floppy nog liggen hier :)
Die heb ik ook nog ergens :)
Maar heb je ook nog het kekke (gele) tshirt? :) toendertijd gekregen (gewonnen) als lid - en een sneer naar scientology - met de Karin Spaink rechtzaak
Too cool for school! Ik bedoelde overigens TIP, The Internet Plaza. Later ging dit op in WOL en weer later Tiscali, welke rond 2007 ook is overgenomen door KPN en die heeft er Telfort van gemaakt, www.tip.nl.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 26 november 2020 16:59]

Ik zat al bij XS4ALL toen het nog Hacktic was maar ben inmiddels naar Freedom over. 😁
Hier ook sinds de HackTic al met wat nu nog net xs4all heet bezig. Na een paar omzwervingen toch weer terug gekomen bij xs4all.

Ondertussen investeerder en pionier in Freedom.nl al heb ik nog niet de tijd genomen om definitief over te stappen.
Maar XS4ALL had daadwerkelijk extra diensten die je niet bij de simpele ISP kreeg, bv shell.xs4all.nl en IPv6 begin 2000.
Dat is allemaal leuk een aardig, maar in 1998 was XS4ALL gewoon nog een onderscheidende provider met veel meer extra's tov. KPN (shell access, uitgebreid control panel, reverse DNS, etc. etc. Later is daar ook nog Native DualStack IPv6 aan toegevoegd).

En die onderscheidende provider is het tot voor kort altijd nog geweest.

Als je dat niet ziet dan ben je gewoon aan het muggenziften over de jaartallen qua wanneer ze officieel al onder KPN vielen, maar snap je inderdaad niet waar nu alle ophef op gebaseerd is. Namelijk op méér dan sentiment.
X$ALL heeft bv als eerste ISP jurisprudentie gecreëerd, en waren al met "privacy" bezig.
Dat is dus niet hoe tussen XS4ALL en KPN ging. XS4ALL operende zelfstandig. Had eigen datacenters, eigen personeel. Natuurlijk hadden ze verantwoordelijkheid naar de moeder toe. Maar konden princiepe alles zelf bepalen. Alleen incasso was uitbesteed aan KPN. Dit was mede om er voor te zorgen dat wanbetalers en oplichters niet bij KPN en XS4ALL en Telfort schade konden maken.

Verschil is wel kleiner geworden. TV is een KPN product wat ingekocht word. Maar VoiP is een volledig eigen platform wat ook echt anders werkt.
De service, apparatuur en opties waren en zijn toch wel veel beter, dus voor veel ouder en/of minder technische mensen is dat wel wat waard, zeker toen en dan vooral de service/helpdesk. Dus om het op sentiment alleen te gooien lijkt mij een beetje kort door de bocht.
Dit kan dan ook zo zijn geweest met WorldOnline en TIP/12Move, maar dat weet ik niet.
[off-topic]
TIP! Ah, wat een heerlijke nostalgie. Eerst inbellen met 1200/75, daarna ISDN, toen dubbel ISDN: telefoonrekening was Kassa! in die tijd. Geweldig!
[\off-topic]
Er waren maanden (spreek over 94-96) dat al mn studie geld eraan op ging...en pappa en mamma iedere keer maar uitleggen dat het echt de toekomst zou gaan worden en of ze wat konden bijdragen aan tbv betaling rekening :P

Feitelijk heb ik KPN al genoeg gespekt

[Reactie gewijzigd door litebyte op 26 november 2020 16:33]

Je weet dat KPN al sinds 2002 eigenaar is van XS4all? Dat is al ruim 18 jaar...
1998 zelfs, al 22 jaar.
Zat ik er een paar jaar naast. En dan te bedenken dat in 1998 een groot deel van Nederland nog nooit op internet was geweest.
Eigenaar van een onafhankelijk zelfstandig opererend dochterberijf.
Het is nu een Etiket dat over KPN geplakt wordt. (een etiket overplakken is niet het moeilijkste, KPN is al 1.5 jaar bezig om zaken over te zetten, en hopen / verwachten daar in 2022 mee klaar te zijn...
Dat is veeeel meer dan een nieuw etiketje.

In eerste instantie was aangegeven dat de overzetting enkele maanden in beslag zou nemen... 30 maanden is niet een paar of enkele...
Het was te verwachten. Ik zit nog steeds te twijfelen om XS4ALL te houden of om over te stappen naar Ziggo.
Ik heb nu beide Ziggo voor TV en XS4ALL voor Internet (en ook nog TV).

En heb al aanbiedingen gehad vanuit KPN om al over te stappen naar hun eigen KPN abonnementen. Maar ik kreeg minder voor meer geld, andere nieuws server, geen vast IP. Eigenlijk zou ik hetzelfde bij Ziggo krijgen.

Mocht de kwaliteit of functionaliteit van XS4ALL (/KPN) naar beneden gaan, stap ik denk ik maar over op Ziggo.
Weet niet of je vrolijk wordt van Ziggo, heb dat eens geprobeerd, maar gelukkig nog op tijd om mijn XS4ALL cancellation te stoppen en Ziggo eruit binnen 3 dagen.
ZO slecht!
Weet helaas ook niet wat het alternatief is, eerst maar eens zien wat de service blijft doen.
Misschien dan toch Freedom Internet, ben al donateur.
Dat iets anders je voorkeur heeft, is natuurlijk prima maar ik snap die ziggo haat niet helemaal. Kan je dat iets meer toelichten?

Ik heb al meer dan 10 jaar op verschillende adressen goed, stabiel, snel internet. Niet 100% vlekkeloos natuurlijk maar minder dan 1x per jaar een probleem, lijkt mij acceptabel.
Ik denk dat in mijn geval zelfs 1 keer per jaar een overdrijving zou zijn. De laatste keer dat mijn internet eruit heeft gelegen had een gemeentemedewerker met een onkruidbrander per ongeluk de wijkkast in brand gezet (omdat de actieve koeling zijn vlammen naar binnen zoog). En eerlijk is eerlijk, daar kon Ziggo niks aan doen en bovendien lag ook de VDSL in hetzelfde meterkastje dus niks werkte nog.

Ik heb persoonlijk goede ervaringen met Ziggo. Het modem staat netjes in bridge-modus (was via webchat binnen minuten geregeld) en mijn netwerk loopt zo netjes via mijn ASUS router. De snelheid is 24u per dag constant en exact als geadverteerd. De klantenservice is goed bereikbaar, maar uiteraard is de eerstelijns support niet zo kundig, maar ik ken tegelijk geen enkele provider waarbij dat wel het geval is.

Afgezien van de uploadsnelheid (die, heb ik mij onofficieel laten zeggen, misschien wel eens binnenkort verhoogd zou kunnen worden nu de analoge TV en eventuele AM Radio plaats gaat maken) heb ik niet veel reden om over te stappen (mocht glasvezel beschikbaar komen) en voor gelijke snelheid over VDSL (200/30 op mijn adres) denk ik niet dat ik elders beter terecht zou zijn.
De verhoging van de upload en het praatje "wordt binnenkort verhoogd" hangt al 5 jaar in de lucht. Ze verhogen altijd maar met 10-20% vanaf de basis van je pakket. Ga er maar niet op rekenen dat het Ziggo Alles-in-Een pakket opeens een upload van 100mbit gaat krijgen. Die 250/25 zal eerder veranderd worden in 250/50 dan in 250/100.
In het jaar dat ik UPC probeerde hing hun geweldige modem gemiddeld elke 2 weken, voor zover ik kon zien was alles up and running volgens de status van het ding, maar geen extern verkeer mogelijk. power off/power on was de oplossing. Ik was blij toen ik ervan kon, in de paar jaar daarna ging de prijs vervolgens volkomen over de kop voor internet "only". Een paar jaar geleden heeft Ziggo overigens de kabels in de straat naar de huizen vervangen, maar alleen bij bestande abonnees.

Het blijft overigens lachen als ik weer spam van Ziggo in de brievenbus krijg, de slogan "meer voor minder". Het is inderdaar meer betalen voor een minder product bij Ziggo.
ISP's zijn nogal polariserende onderwerpen. Bijna net zo erg als politieke voorkeuren. Naast Ziggo is Caiway nog zo eentje die altijd compleet afgefakkeld wordt.

Toen ik nog in het westen woonde, was het of dsl of Ziggo. Dus op een gegeven moment jarenlang Ziggo gehad, eigenlijk nooit problemen. Goede service en vriendelijk contact. Goed geholpen toen ik 1 keer een echt probleem had, waarbij ik netjes op de hoogte werd gehouden over voortgang.

Nu inmiddels al weer een paar jaar geleden verhuist naar het oosten, en heb de keus uit of dsl, of glasvezel via Caiway. Dus is het Caiway geworden. In de afgelopen 3 jaar 1x een storing gehad, die gewoon Caiway breed was verder niks. Het werkt gewoon, heb al jaren hetzelfde IP adres en de aangeboden snelheden worden elk moment van de dag gewoon gehaald.
Ik heb de eerste jaren dat ik op mijn huidige adres woonde Ziggo gehad voor TV. XS4ALL had ik al voor internet. Geen problemen gehad met Internet (misschien 2x een storing in 15 jaar tijd), maar regelmatig bij Ziggo dat zenders uitvielen of ik gewoon helemaal geen TV doorkreeg. Toen ik al naar een alles in 1 aan het kijken was begonnen de problemen steeds erger te worden bij Ziggo, tot het punt waar ik in 2 weken tijd ongeveer 4 dagen totaal WEL TV had. De Ziggo helpdesk kon het niet verhelpen.

Daarom ben ik destijds naar alles in 1 van XS4ALL gegaan. 1x gehad dat mijn modem problemen begon te geven, gebeld en een nieuwe gekregen. 1x gehad dat mijn TV kastje problemen gaf met updaten, gebeld en een nieuwe gekregen. Afgezien van het traag opstarten van het TV kastje (ik laat het kastje en mijn TV niet in standby stand staan, dus iedere keer dat ik het ding aan zet moet ie eerst weer even updates checken en zo) heb ik er geen problemen mee.

En toch zit ik een overstap naar alles in 1 van Ziggo te overwegen. Niet omdat ik zo blij was met Ziggo, maar omdat als KPN voor KPN kwaliteit en service het XS4ALL bedrag gaat proberen te vragen ik net zo goed kan overstappen. Meer dan 20Mbit kan ik niet krijgen via KPN (10 meter van mijn huis ligt glasvezel, maar in deze straat doet KPN niet aan glasvezel), en als ik overstap wordt de lijn dus in ieder geval wel een stuk sneller.
Ik heb al meer dan 10 jaar op verschillende adressen goed, stabiel, snel internet. Niet 100% vlekkeloos natuurlijk maar minder dan 1x per jaar een probleem, lijkt mij acceptabel.
Zolang het werkt is Ziggo prima. Eigenlijk het beste product hier in mijn buurt.

Maar als het niet werkt en je met de klantenservice te maken krijgt, dan is het drama. (instabiel internet, klapte er steeds uit, snelheid veel te laag) Lange wachttijden, elke keer je verhaal weer uit moeten leggen, elke keer doorverbonden moeten worden naar een andere afdeling. Monteur langs gehad, die in de hele straat allerlei kabels heeft gecheckt, maar geen succes. Nog een aantal keer moeten bellen om het opgezegd te krijgen omdat zij niet kunnen leveren. Uiteindelijk geld terug, maar wat een rotproces wat 4 weken in beslag nam.

En dan bij XS4all: probleem uitleggen bij 1 medewerker. Deze medewerker legt mij duidelijk de stappen uit welke we kunnen ondernemen om oorzaken uit te sluiten. (alles loskoppelen, 1 apparaat checken etc) De medewerker belt mij de volgende dag of het allemaal gerepareerd is. Niet, dan sturen nieuw modem, belt de dag daarna weer. Weer niet, dan monteur, die checkt wijk kast en uiteindelijk een defecte lijn tussen de buitendeur (appartement) en mijn meterkast wat de oorzaak was. Ook 2 weken bezig, maar ik hoefde XS4all maar 1x te bellen en wist precies wat me te wachten stond.
Weet niet of je vrolijk wordt van Ziggo, heb dat eens geprobeerd, maar gelukkig nog op tijd om mijn XS4ALL cancellation te stoppen en Ziggo eruit binnen 3 dagen.
ZO slecht!
Heb enige tijd geleden contact gezocht met Ziggo, om een overstap te overwegen.
Ik vroeg of ik kon worden doorverbonden naar een technisch persoon, omdat ik wat technische vragen had. "Ik ga u helpen en als het nodig is, verbind ik u door".

De reactie op mijn eerste vraag "Momentje, ik verbind u door" ;)

Mijn vragen:
* Gevraagd of fixed IP voor particuleren mogelijk was: Nee

* Of je de reverse lookup (ptr) record zelf kunt aanpassen: Ja, kan in je modem instellingen ( 8)7 )
(moet in de DNS van de provider worden aangepast).

*Of je dedicated servers mag draaien bij Ziggo.
Medewerker heeft hier niets over kunnen vinden. Bij de meeste providers worden eigen servers gedoogd, bij XS4ALL mag het gewoon. Bij Ziggo weten ze niet of het mag.

* Of poort 25 (SMTP) nog steeds dicht staat. (aangezien ik mijn eigen mailserver host)
Medewerker heeft hier niets over kunnen vinden. Uitgelegd hoe de medewerker met Google zelf het antwoord kan vinden met de zoektermen "Ziggo poort 25 blokkade" en dat hier zelfs items op de Ziggo Community vindbaar zijn. (poort staat nog steeds dicht).

Gaf mij niet veel vertrouwen.

Heb de overstap dan ook maar niet gemaakt.
Als je eisen hebt aan vaste ip-adressen, draaien van (mail)servers e.d. Dan kun je beter uitwijken naar een zakelijk (Ziggo) abonnement. Je moet wel begrijpen dat je vragen stelde aan de consumentendesk en dat die vragen zo goed als nooit langskomen daar.

Los daarvan is de administratie van Ziggo sinds de samenvoeging met UPC al jaren een drama.

Maargoed, allemaal offtopic geneuzel.
Je moet wel begrijpen dat je vragen stelde aan de consumentendesk en dat die vragen zo goed als nooit langskomen daar.
Da's natuurlijk onzin.
Ik ben geen zakelijke klant, maar particulier.
En er wordt genoeg geld binnen gebracht, om er daarvoor elk geval te zorgen dat je geen crap antwoord krijgt. Da's een kwestie van zorgen voor een goed gevulde knowledgebase.

Als ik via Google al door zoeken op "Ziggo poort 25 blokkade" het antwoord kan vinden, waarom kan een technische medewerker dit dan niet vinden?

Zulke moeilijke vragen heb ik nog niet eens gesteld.
Daarnaast had ik reeds naar een technisch persoon gevraagd, waar ik na mijn eerste vraag direct mee werd doorverbonden. Die moest op de meeste vragen het antwoord schuldig blijven, dit uitzoeken en mij er later over terugbellen.

Ik werd er later (dezelfde avond) over teruggebeld, maar de antwoorden waren bedroevend.
Of had niets kunnen vinden, of het antwoord klopte gewoon niet.

En juist bij XS4ALL kom je naar mijn idee juist de tweakers tegen, die net dat beetje meer willen.
Als ik daar een vraag stel, heb ik bijna direct antwoord. En anders proberen ze het uit te zoeken, terwijl je nog aan de lijn hangt.
Je hebt ook gelijk hoor, de kennis en kunde is onder de maat. Ben niet voor niets overgestapt naar KPN.
Dat moet niet nodig zijn, als je technische support aan de lijn hebt moet die toch wel antwoord kunnen geven lijkt me? Anders heb je alleen de eerste lijn te pakken, die vaak niet de technische kennis heeft.
Die vragen komen inderdaad niet veel voor bij de eerste lijn, maar ze kunnen als het nodig is ook een 2e lijn inschakelen, en dat is waar dan ook om gevraagd werd. Die technische support moet dat soort vragen toch wel kunnen beantwoorden lijkt me (sowieso de vraag of je een statisch ipadres kunt krijgen zou al door de 1e lijn beantwoord moeten kunnen worden).
En terecht dat poort 25 dicht is. Waarom als je dan toch een eigen mailserver host niet 465 (SSL) of 587 (TLS) gebruiken.
Behalve dat je dan geen mail gaat ontvangen. 465 is niet gestandardiseert en submission is niet voor het ontvangen van mail vanaf een MTA maar voor het versturen van mail vanaf een MUA.
Poort 25 dient gewoon open te staan als ik als gebruiker daar diensten op wil draaien. Mocht er iets mis gaan bij mij verwacht ik dat ik door de ISP gefiltert wordt indien mijn IP in blacklists terecht komt (dat dient een ISP te monitoren).
Poort 25 is dicht vanuit kostenbesparing. Niet hoeven te monitoren is het niet hoeven maken van kosten. Die 1 klant op de 1000 die misschien eigen mail server wil draaien heeft dan pech.
Wat moeten ze monitoren dan? Of elke poort 25-mailserver die ze vinden onbeveiligd is? Da's niet te doen namelijk.

Standaard afsluiten is een verantwoorde en juiste keuze. De mogelijkheid om dit alsnog open te zetten voor techneuten zou erg mooi zijn, zie bijv. hoe TransIP dat aanpakt op haar BladeVPS'en.
Wat moeten ze monitoren dan? Of elke poort 25-mailserver die ze vinden onbeveiligd is? Da's niet te doen namelijk.
Dat is prima mogelijk. Als je een open ding bij xs4all aan het netwerk knoopte, of een virus opliep, had je in no time Scott van abuse in je nek hijgen. (1 keer een false positive gehad, waar we beiden hartelijk om hebben gelachen).

Bij de ISP waar ik werkte hielden we het ook in de gaten. Ieder IP wat met onze mailserver connecte werd gescanned op open relay en open proxy. (De ilo’s van die tijd waren leuk ;) ). We hadden een van de populairste DNSBL’s in die tijd, die we op die manier van informatie voorzagen.
Aan de andere kant, moet je je voorstellen dat je een digibeet aan de andere kant hebt met een gehackte router of camera of weet ik het. Die heeft echt geen idee waar je het over hebt. Is echt niet te doen qua communicatie in zo'n geval.
Aan de andere kant, moet je je voorstellen dat je een digibeet aan de andere kant hebt met een gehackte router of camera of weet ik het. Die heeft echt geen idee waar je het over hebt. Is echt niet te doen qua communicatie in zo'n geval.
Ik heb toen ik zelf eerst helpdesk en later systeembeheer/abuse deed bij een ISP nooit moeite gehad een digibeet dingen duidelijk te maken. Het koste soms wat meer tijd (we hadden op de helpdesk geen tijd limiet), maar dat was alles.
Waarom vind je het terecht dat 25 dicht is maar prima dat 465 of 587 open staan?
Omdat poort 25 vaak word gebruikt door geinfecteerde systemen welke spam versturen.
Vervolgens moet de provider weer zorgen dat dit IP van de verschillende blacklists worden gehaald om dit vervolgens te herhalen bij de volgende infectie.
Omdat poort 25 vaak word gebruikt door geinfecteerde systemen welke spam versturen.
En waarom zouden spamverstuurders dan niet de andere poorten kunnen gebruiken?

.edit: voor de goede orde, ik weet het antwoord al, dat is ook gegeven door Dorank hierboven, maar het lijkt bij jezelf dus nog niet doorgedrongen :). Poort 25 wordt nog steeds gebruikt voor mailservers om onderling te kunnen communiceren. Als ik een mailserver wil draaien, dan moet dat dus op poort 25 om mail van anderen bestemd voor mij te kunnen ontvangen. De poorten waar jij het over hebt gaan over de verbinding die een mail client maakt met de server om een mail te versturen (submission) via TLS. Bij 587 is dat iig zo, bij 465 is dat niet gestandaardiseerd maar wel de praktijk.

Spammers maken dus geen gebruik van die poorten om het simpele feit dat je aangedragen oplossing niet werkt voor dat doel, en als hij wel zou werken dan zouden spammers daar natuulijk net zo goed gebruik van maken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 november 2020 13:26]

Waarom als je dan toch een eigen mailserver host niet 465 (SSL) of 587 (TLS) gebruiken.
Dat zijn aannames die je doet ;)
Zowel poort 465 alsook 587 zijn hier geconfigureerd en actief.

Maar zoals Dorank ook aangeeft zou poort 25 gewoon open moeten staan, zodat ik daar als gebruiker gewoon gebruik van kan maken (als ik dat zou willen). Ik verwacht namelijk mijn internet-aansluiting volledig te kunnen gebruiken, zonder dat daar beperkingen worden opgelegd.
Je betaald er tenslotte genoeg voor.

Ik vind het dan erg storend dat een medewerker niet eens kan achterhalen of deze gebruikt kan worden en/of je überhaubt servers mag draaien op je internet verbinding.
Dls jij en je vrienden op een andere poort willen gaan draaien, dan kan dat, maar de rest van de wereld zet gewoon connecties op op poort 25. Misschien even lezen: https://en.wikipedia.org/wiki/Simple_Mail_Transfer_Protocol
Ben ik klant bij een Internet provider, of een kreupelnet provider.
Kreupelnet lijkt veel op internet, maar het werkt niet voor allerlei door KSP arbitrair gesloten poorten.

Een ISP kan je helpen door zoals XS4ALL deed, een keuze te geven waarbij je ook allen kon en mocht dan wel een soort van filter voor je poort zette.
Je hebt wel regelmatig met een portscan te maken (maar dat heeft toch iedereen vanuit de hele wereld) van je ISP voor gevoelige poorten.
Veroorzaakte je problemen (of had je foute firewall instellingen), dan zat je al snel in quarantaine.
[...]


Heb enige tijd geleden contact gezocht met Ziggo, om een overstap te overwegen.
Ik vroeg of ik kon worden doorverbonden naar een technisch persoon, omdat ik wat technische vragen had. "Ik ga u helpen en als het nodig is, verbind ik u door".

De reactie op mijn eerste vraag "Momentje, ik verbind u door" ;)
....
Gaf mij niet veel vertrouwen.
Toevallig ook nog gevraagd of ze al Internet aanbieden zonder TV abonnement? Los van alle andere nadelen, vond ik het altijd een no-go dat bij dat bedrijf "Internet" nog altijd een extraatje is (was?) bij het TV-abonnement.

Edit: en natuuriljk, zoals verderop ook beklaagd wordt, gebrek aan symmetrische verbinding.

[Reactie gewijzigd door wankel op 26 november 2020 14:20]

Wat heeft Ziggo jou kunnen aandoen in 3 dagen tijd, vraag ik mij dan weer af...
Ik heb ook ooit eens een tijdje Ziggo gehad, waar ik mij vooral aan ergerde:

- Een DS-lite verbinding bij Ziggo
- Geen vast ip adres meer
- Een brakke connectbox die ik steeds moest herstarten

Inmiddels ben ik tevreden klant bij Freedom :)
Poortje 25 (smtp) potdicht.. }:O
Om de 2 maanden bellen naar de Ziggo of ze de modem in de wijkcentrale weer konden resetten, omdat eigen modem reset niet meer hielp.

Ooit ook begonnen bij xs4all.. 14k4 modem :) -> ISDN -> ADSL..
Toen multikabel later overgenomen door ziggo, Snelheid was een verademing, maar stabiliteid slecht.

Nu glas via KPN.. een verademing ten opzichte van Ziggo.

Enige wat niet helemaal super werkt is eigen server op IPV6..
Poort forwards stoppen soms ineens met werken.. alle forwards verwijderen en weer opnieuw aanmaken is dan het enige dat werkt.
Port forwarding op ipv6? Wat is dat voor een constructie?
Port forwarding op ipv6? Wat is dat voor een constructie?
Vast en zeker: poorten in de firewall openzetten; afhankelijk van de router best kans dat het die naam heeft om het in dezelfde structuur / hetzelfde scherm als bij IPv4 aan te bieden.
poorten openzetten en forwarden zijn 2 verschillende dingen.
Geen idee maar in oud UPC gebied heb ik gewoon een mailserver op poort 25.

Verder, vroeger hadden ze een slechte naam. Mijn afkorting was U Pay Cash. Gewoon omdat de factuur al niet goed ging. 10 jaar geleden verhuisd en van mijn 20mbit tweak lijntje bleef 13 mbit over. Toen maar Ziggo genomen wegens gebrek aan alternatief. Dat werkt al 10 jaar probleemloos. Af en toe gaat er een Mediabox stuk. Dan spring ik in de auto en wissel hem even om bij de winkel.

Wat ik niet gedaan heb is met de mode mee waaien en de nieuwste apparatuur van Ziggo hebben.
445 is ook nog steeds dicht, ook uitgaand dus. Leuk als je dingen als Azure Files wilt gebruiken.
https://docs.microsoft.co...use-1-port-445-is-blocked
-Vast IP adres valt te fixen door bridge mode aan te zetten en je eigen router te gebruiken.
-“Brakke” connectbox hangt hier al 4 jaar in bridge mode aan het aansluitpunt zonder ooit maar 1 probleem te hebben gehad.
Ik heb dezelfde constructie, maar toch wijzigt mijn IP heel soms. Hoe zet je het vast dan?
Niet. Alle discussie over veranderende IP-adressen is in de regel een beetje overtrokken. Mijn ouders zitten al jaren bij Ziggo en hebben jaren hetzelfde IP-adres gehad, tot het gisteren toevallig ineens veranderde. Meestal zijn de 'dynamische' IP-adressen die veel providers bieden behoorlijk vast, alleen kunnen en willen ze niet garanderen dat het ook altijd zo blijft.
ik gebruik een dynamisch DNS service. die draait op mijn nas, maar die kan vaak ook in routers, linux of Raspberry-pi worden geïnstalleerd en die houden je IP-adres in de gaten, als die veranderd verwijzen ze het ingestelde domein naar je veranderde ip-adres. in principe kan je het zelf ook maken, met extra server van buitenaf die je af en toe pingt en je dns instellingen aanpast bij je hosting. maar dit is wat gemakkelijker.

Het is gratis.
https://www.noip.com
Meestal is dit tijdens een backend update (waar die ook is). Bij mij zijn ze recentelijk veel aan het doen geweest met de coax endpoints (geen idee hoe die dingen heten) en iedere keer als die geswitched werden/down gingen dan kreeg ik een nieuw ip, ook al was de downtime significant minder dan de dhcp lease.

Ik gebruik nu een check die via de API van mijn domeinboer de boel update indien het weer eens veranderd. Daarvoor is het ~4 jaar hetzelfde gebleven maar na de merge van UPC/Ziggo is het veel vaker dat het ip wisselt.
Same here, niet tevreden met Ziggo maar er valt goed omheen te werken. Ten eerste een geluksfactor, ik heb volledige dual stack i.p.v. DS-lite (dus met eigen IPv4 adres in plaats van een gedeelde IPv4 adres ala carrier grade NAT).

Connectbox problemen ben ik bekend mee, maar alles uitzetten en het ding draait rete stabiel (geen Wi-Fi, geen DHCP, geen firewall en dergelijken). Daarachter heb een tweede router gehangen. Geen bridge mode omdat dan IPv6 ondersteuning uitvalt. Een extra hop van minder dan 1 ms.

Ziggo heeft ondersteuning voor DHCPv6 prefix delegation dus mijn 2e router krijgt zijn eigen IPv6 prefix. De IPv6 firewall moet sowieso uit op de Connectbox want anders wordt het verkeer niet gerouted naar mijn eigen router. Deze route alleen de prefix die is toegekend aan de Connectbox. Ondanks het uitzetten van de firewall blijft het IPv6 adres van de Connectbox gesloten van buitenaf. De IPv6 firewall van mijn eigen router zorgt verder voor bescherming van alle IPv6 devices die in het netwerk hangen. Qua IPv4 zet ik mijn eigen router in de DMZ. Al het inkomende IPv4 verkeer gaat netjes naar mijn eigen router toe. NAT op mijn eigen router zorgt verder wel voor wat er wel of niet wordt doorgelaten.

Voor de rest heb ik een bash script op mijn router draaien die mijn publieke IPv4 adres en de IPv6 prefix controleert op wijzigingen elke keer dat de WAN interface online komt. IPv4 heeft in mijn Ziggo regio een best lange lease tijd. Deze is in al die jaren nog nooit veranderd. IPv6 heeft een korte leasetijd, en kan al veranderen bij een reboot. Bij wijzigingen update het bash script de IPv6 prefix in mijn firewall instellingen en IPv6 records bij TransIP (zij hebben een mooie DNS API). Hetzelfde gaat op voor mijn IPv4 adres als deze mocht veranderen.

Een soort van super Dynamic DNS. Zoals @Zezura aanhaalt is noip.com een mogelijke DDNS service je als geen eigen domein hebt. Het is een gouden oude, maar ze zijn te commercieel geworden imho. DuckDNS.org is een goeie no-nonsense alternatief. En ik heb de bovenstaande setup ook werkend gehad met DuckDNS. Zij hebben immers ook een API om DNS records te wijzigen :).

Alleen reverse DNS heb ik nog geen oplossing voor gevonden. Gelukkig zijn de services die ik draai niet afhankelijk van reverse DNS. Geblokkeerde poorten ook geen ervaring mee, maar daar valt ook wel iets voor te verzinnen, weliswaar met een dikke omweg.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 26 november 2020 18:13]

Nou heb een Fritzbox van ze, maar dan kan niet in bridge mode. Ook niet volgens de helpdesk...
Fritzboxen hebben inderdaad geen bridge modus (meer). Die functionaliteit is er door AVM uitgehaald.
-Vast IP adres valt te fixen door bridge mode aan te zetten en je eigen router te gebruiken.
Da's nog steeds niet vast. Sure, als je de lease intact houdt dan wisselt ie niet regelmatig, maar mijn IP is door de jaren heen weleens veranderd toen ik nog bij Ziggo zat. Bij xs4all en Freedom heb je gewoon een écht vast ip-adres.
Bij Tweak heb ik dat ook, dat is ook een redelijke no-nonsense provider die gewoon werkt.
Vast ip is inderdaad wel jammer, maar verder heb ik eigenlijk geen problemen met Ziggo. Wel vindt ik de Mediabox XL een draak van een ding, maar ik gebruik nu een CI+ module zodat ik die box kan laten verstoffen op zolder.
Ziggo kan een heleboel in korte tijd heel erg veel fout doen. Ik ben heb mijn abo van een jaar na 10 maanden opgezegd om terug te keren naar KPN vanwege technische problemen. Als ik daar dan voor belde werd er eerst vanuit gegaan dat het mijn fout was of mijn kabels of apparatuur. Dan stuurde ze een monteur op een niet afgesproken tijd en willen mij dan in rekening brengen dat ik er niet was. Vervolgens komt die monteur nog een keer en begint splitters en kabels te vervangen, terwijl ik hem gelijk al vertelde dat het hoogstwaarschijnlijk aan het next modem lag. (Ik had de rest allang gecontroleerd). Hij vertrekt weer en probleem was er nog steeds. Wel weer een rekening, terwijl de spullen die vervangen waren van Ziggo zelf waren en een jaar garantie op zit. Na veel bellen en correcties dan toch een ander modem, maar toen had ik al KPN overstap aangevraagd. Ook de overstap is een probleem want in plaats van twee maanden dubbel betalen kreeg ik een extra rekening van 511 euro. Nu drie maanden verder is het nog steeds niet opgelost, want ze crediteren wel steeds een fout, maar maken dan weer een nieuwe. Zo kreeg ik nu weer een rekening voor "overige abonnementen" voor december van 113 euro? Ik heb bijna een dagtaak aan alle fouten die Ziggo maakt.
Een verbinding die meer niet dan wel werkte, een helpdesk waar het verstand en technische kennis niet aanwezig was.
Ziggo is bagger. Ik heb 't zakelijk en prive. De prive verbinding is stabieler dan de zakelijke verbinding. Die laatste gaat al jaren ( >5jaar!) wekelijks een of 2 keer minuten lang down. ze hebben alles vervangen, metingen gedaan e.d., ze kunnen het niet vinden....
Ziggo is bagger. Ik heb 't zakelijk en prive. De prive verbinding is stabieler dan de zakelijke verbinding. Die laatste gaat al jaren ( >5jaar!) wekelijks een of 2 keer minuten lang down. ze hebben alles vervangen, metingen gedaan e.d., ze kunnen het niet vinden....
En waarom denk je dat een andere provider dat wel zou kunnen oplossen?

Ik had een storing waarvan we bijna een jaar de oorzaak niet konden vinden. Tot ik doorhad dat het altijd gebeurde als het warm en zonnig was. Bleek uiteindelijk een verbinding te zijn die boven de 35 graden geen verbinding meer had. Bij een dergelijke storing is het probleem dat ze moeten meten als de storing optreed. Dat is vaak erg moeilijk te regelen.
Die is idd leuk :)

Ik had onder het raam een kastje staan van Ziggo, de Cable modem termination system: als de zon scheen dan verslechterde of verdween de verbinding, als later op de dag ging regenen dan kwam de verbinding weer terug. Als je dan belde met de helpdesk de vroeg dan "Hoe lang heeft u dit probleem?" en dan wist de helpdesk medewerker zich geen raad met het antwoord "dat probleem doet zich 10jaar voor" :). Probleem is later opgelost door een ventilator toe te voegen, als ik me goed herinner.

Ook na de upgrade naar docsis 3.1 doet het CMTS het onder alle weersomstandigheden.
Een andere provider gaat dat niet oplossen want Ziggo heeft monopoly op de kabel...
Een monteur suggereerde al dat 't mogelijk een kabel is in een kast die niet goed vast zit en dan even los trilt als er een vrachtwagen voorbij rijdt bijv.
Toen ik daarom suggereerde om niet alleen onze lijn te meten maar van de hele straat of wijk om die info met elkaar te vergelijken om zo te bepalen in welke kast dat is keek ie me aan alsof debiel was.. den werd alleen onze lijn gemeten waar je vervolgens nooit meer wat van hoort.
Afgelopen maandag overgestapt van XS4ALL naar Freedom, de klanten service medewerker (Sébas) is een aardig persoon, er waren wel wat problemen met de glasvezel beheerder, maar zo goed als alles werkt nu naar behoren. Een min puntje, de klanten service is beschikbaar van 11:00 tot 17:00.
(sluitingstijd klanten service aangepast, type foutje)

[Reactie gewijzigd door Bram_H67 op 26 november 2020 12:09]

Grappig dat de ervaringen zo uiteenlopend zijn. Heb zowel particulier als zakelijk alleen maar goede ervaring met ziggo, en juist als gezijk is is het altijd de kpn.

Je hebt indd geen vast ip adres maar zolang jou modem niet langer dan 20 min offline is wisselt het hier niet. Heb in 8 jaar 1 ip wissel gehad en dat was bewust omdat mn ip op een of andere blacklist stond.
Hetzelfde heb ik met KPN gehad. Leuk verkocht, maar werkte voor geen meter.

Dit kun je dus eigenlijk wel over iedere provider zeggen en melden. Maar als het werkt, werkt het vaak gewoon. Heb je problemen, kan het een stuk lastiger en complexer worden.
Ben onlangs overgestapt op Freedom Internet en dat vind ik tot nu toe nog steeds een erg goeie keuze. Heb 't nu zo'n 2 maanden nog helemaal nergens last van gehad. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom je níét zou overstappen.
Zat altijd bij xs4all maar uiteindelijk toch naar Ziggo. Nog geen spijt van gehad alleen wel een mail only account aangehouden bij xs4all ivm al heeel oud adres wat ik niet kwijt wou. Dat kost me alleen al 15 euro p/m dus daar was ik niet zo blij mee...
Bij Pack horen ook de Virus scanners.. etc. (Al zijn die er sinds 11/11 ook bij Freedom.nl).
En inbel toegang op KPN punten.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 26 november 2020 18:06]

Heb ook even gedacht aan het houden van een e-mail only abonnement, maar ik vond dat te prijzig. Sinds deze zomer zijn ISP's verplicht je e-mail door te sturen (wel goed voor het opheffen instellen). En door bij Thunderbird een regel aan te maken die emailberichten een ander kleurtje als ze via het oude adres binnenkomen, kan ik zien wie ik was vergeten in te lichten over mijn e-mail verhuizing.

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 26 november 2020 18:36]

Heb laatst een paar weken geen glasvezel gehad, en dat is uiteindelijk heel netjes opgelost door XS4ALL, met een hotspot, en een financiele tegemoetkoming voor die periode. Vond ik erg netjes van ze. Dus mij houden ze voorlopig nog wel als klant. _/-\o_
Die tegemoetkoming is wettelijk bepaald. XS4ALL wijst het zonder problemen en ruimhartig toe, maar het is wel een beetje een sigaar uit eigen doos:
https://www.rijksoverheid...ternet-televisie-telefoon

Die hotspot is natuurlijk wel een mooie oplossing, maar aangezien ik toch unlimited data is het niet alsof ik bij Freedom issues heb. Bovendien is geval van een BRAS storing ook de hotspot zinloos aangezien ook die zijn PPP sessies opzet met KPN/XS4ALL.
Als je op de centen zit en voor de aanbieding gaat, waarom heb je dan 2 tv abonnementen?

Als je voor de technische kwaliteit gaat, dan zou je ze gescheiden kunnen houden. Glasvezel of adsl voor internet (en vaste lijn telefonie) en de kabel voor de tv.

Als je voor redundancy gaat, dan hou je natuurlijk beide aan, dan heb je altijd wat.
Kosten maakt voor mij minder uit. Voor mij was een CI+ kaart een belangrijke en een vast IP adres.
Dus ging ik voor de beste kwaliteit en daarom heb ik nu 2 TV abonnementen.

Maar momenteel is beide voor mij minder belangrijk en kan ik eventueel nieuwe keuzes maken.
Harde eis zou wel zijn, extern IP adres direct op mijn firewall. Dus bridge mode vanuit Ziggo.
Overweeg Freedom: minder betalen, betere up- en download snelheid.
Ik ben met plezier overgestapt naar freedom.nl ze hebben nog niet alles, maar 4G backup was bij XS4ALL ook pas na een jaar of 15... en wat er wel is werkt , best een prestatie, die m.i. terecht een computable award gewonnen heeft.
Moet XS4ALL niet formeel toestemming vragen aan iedere persoon of deze persoonsgegeven gedeeld mogen worden met het moederbedrijf? Bij de multinational waar ik werk (met vele zusterondernemingen), mag dit zeker niet zo makkelijk zoals het hier geschetst wordt.
Dan moet je dat expliciet in je voorwaarden van dienstverlening hebben staan waarmee de afnemer/consument akkoord gaat. Ik zie dat niet terug in de voorwaarden van XS4ALL, eerlijk gezegd.
Iemand hier een beter beeld bij?
Ik zie het probleem niet van het delen. Ik krijg al jaren een bundel korting bij KPN omdat ik ook XS4ALL klant ben, dus ergens moet er al een link zitten tussen de klanten bestanden van KPN en XS4ALL.
Ik zie het probleem niet van het delen. Ik krijg al jaren een bundel korting bij KPN omdat ik ook XS4ALL klant ben, dus ergens moet er al een link zitten tussen de klanten bestanden van KPN en XS4ALL.
Het is ook geen probleem, maar de regels zijn nu eenmaal dat je data niet zomaar door mag geven.
Net zoals het geen probleem is als ik de sneeuwschuif van de buurman gebruik, maar van de wet moet ik dat wel eerst even vragen.
Daar geef jij jezelf als klant voor op of geef je wel de desbetreffende partij toestemming voor, volgens mij. In dit geval doe je dat niet, als het niet in de voorwaarden opgenomen is.
Nee, XS4ALL = KPN, zie ook de algemene voorwaarden:
1.12 XS4ALL: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid KPN B.V., statutair gevestigd te Rotterdam, handelend onder de naam XS4ALL.
Waarschijnlijk zijn klanten netjes geïnformeerd over de gewijzigde algemene voorwaarden, durf niet te zeggen hoelang dit er al in staat.
Correct, ik heb nu wat tijd gehad om ook de reacties even terug te lezen :)
XS4ALL is inderdaad niet meer dan een handelsnaam inmiddels, dus niet eens een dochteronderneming.
Dat is ook terug te lezen in het privacy statement van XS4ALL. Die hebben ze wel een paar keer moeten wijzigen om dat duidelijker uit te leggen, maar is wel helder daarin.
Dat is sinds ongeveer 1 maart dit jaar.
Voor die tijd was XS4ALL een eigen BV, waarvan de aandelen in bezit waren van KPN.
KVK nummer in Februari: 33287534
KVK nummer in Maart: 2712470
Dat is op de facturen.

Je kan de info verder in KVK.nl opzoeken.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 26 november 2020 18:16]

Ik weet uit betrouwbare bron dat ze bij een andere dochter onderneming van kpn de klanten stuk voor stuk benaderen voor oversluiting en dat daar expliciet toestemming voor nodig is.
Moet XS4ALL niet formeel toestemming vragen aan iedere persoon of deze persoonsgegeven gedeeld mogen worden met het moederbedrijf? Bij de multinational waar ik werk (met vele zusterondernemingen), mag dit zeker niet zo makkelijk zoals het hier geschetst wordt.
XS4ALL wordt volledig geintegreerd in het moederbedrijf. Die situatie lijkt me vergelijkbaar met een fusie of overname. Dat is wat anders dan het delen van informatie.
XS4ALL is sinds maart jl. geen afzonderlijke rechtspersoon meer. Het is dus geen dochterbedrijf meer van KPN, het is gewoon een afdeling/vestiging van KPN
Anoniem: 470811
@Venator26 november 2020 12:43
Dat mag gewoon. Met overname gaat ook je consent aan XS4ALL mee. Maar er is ook gewoon een gerechtvaardigd belang om die gegevens uit te wisselen, en het is ook nodig voor de uitvoer van een overeenkomst.
Niet sinds 1 maart 2020, toen is de juridische samenvoeging geweest.
Je had voor die tijd met voeten kunnen stemmen, door voor 1 februari op te zeggen (als je 1 maand opzeg termijn had).
Het onderscheid vermogen van XS4ALL was enkel nog hun rebelse imago. Maar de originele spirit is al jaren geleden verdwenen toen verschillende technische kopstukken de organisatie verlieten.
Freedom Internet is het echte XS4ALL. (https://freedom.nl/). KPN heeft naamsrechten op XS4ALL en het bestaande klantenbestand, en probeert dit op te eten om hun monopolie positie nog meer te vergroten. Alle goede jongens welke bij XS4ALL werkten zitten nu bij Freedom en zijn niet afhankelijk meer van KPN

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 26 november 2020 11:52]

“Alle goede jongens welke bij XS4ALL werkten zitten nu bij Freedom en zijn niet afhankelijk meer van KPN”

Dit is pertinent onwaar en doet veel zeer getalenteerde technici die nog altijd in dienst zijn ernstig tekort. Freedom kan ook helemaal niet het complete personeelsbestand betalen en ook lang niet iedereen, evenals de klanten, zat te wachten om over te stappen op een nieuw project.
Er zijn veel getalenteerde XS4ALL-medewerkers (en ja daar reken ik mezelf ook toe) geweest die KPN de middelvinger hebben gegeven en zijn overgestapt naar Freedom, of elders. Daarmee wil ik zeker geen afbreuk doen aan de technici van beheer waar onmiskenbaar nog talent rondloopt, maar er zijn zeker ook getalenteerde beheerders overgegaan naar Freedom.

KPN maakte al jaren de helpdesk met steeds pittigere targets (gesprekstijden, salestargets en dergelijke) een vijandige werkplek voor de betere technici die gewoon klanten goed en uitgebreid te woord wilden staan, puur om de winstgevendheid te verhogen. De helpdesk was daardoor een aflopende zaak qua kennis en kunde. Degenen waarvan ik weet dat ze naar freedom zijn gegaan, steek ik mijn hand voor in het vuur dat die het gemiddelde echt omhoog duwden.

Neemt niet weg dat ik denk dat XS4ALL nog steeds goed is qua helpdesk, maar de daling in NPS is terecht en ze zijn gewoon niet langer de beste.
Oh zeker! Ik wilde ook niet suggereren dat er geen kundig personeel naar Freedom is gegaan, dat is ontegenzeggelijk waar; immers stamp je anders ook niet ff zo’n provider uit de grond, wholesale of niet. Reageerde enkel dat het onzin is dat er nu bij KPN geen “goede jongens” meer rondlopen en dat wat er loopt geen enkele passie zou hebben voor het vak danwel hun baan.

Ik moet zeggen dat ik dat als klant nauwelijks merk van die helpdesk. Ik neem niet eens die techdesk af, maar krijg 9 van de 10 keer als ik iets wil weten of aanpassen echt kundig personeel aan de lijn die ook open staan voor een praatje over de techniek en nieuwe diensten. (Waarschijnlijk omdat een inhoudelijk technische zaak een fijne afwisseling is met “heeft u het modem al herstart?”, “U wilt die €0,10 gecrediteerd hebben?” etc :P) Heb niet het idee dat het gehaast is ofzo, verre van. Moet daarbij wel zeggen dat dit voornamelijk opgaat in de avond/nacht. Overdag loop je wel meer risico een script-volgende stagiaire aan de lijn te krijgen zegmaar.
Laat ik het zo zeggen, mensen met passie voor hun werk zitten niet bij KPN. Bij bedrijven als KPN krijg je weinig gedaan als je een goed idee hebt door alle bureaucratie.
Ik denk dat ook dat niet waar is en een generalisatie. Wellicht projectie? :) Er zit een klein leger aan hele slimme technici, specialisten en productontwikkelaars bij KPN met veel passie voor hun werk. Zelfs op de klantenservice kan je al goede technici met passie voor hun werk aan de lijn krijgen. Ik ben bijvoorbeeld ook eens met een groepje Tweakers (al was ik er op uitnodiging van een vriend bij KPN destijds; ging om de VoLTE-pilot) in de NOC/SOC-bunker van KPN geweest , stuk voor stuk enorm kundig personeel met bijzonder interessante ideeën en interessant werk dat ze duidelijk en met plezier uitlegde. Geen twijfel over mogelijk dat die echt wel passie hadden. :)

Gaan de ontwikkelingen misschien trager dan bij een klein bedrijfje met 10 werknemers dat heel snel kans schakelen? Ongetwijfeld, maar bij een bedrijf zo enorm groot als KPN spelen ook heel andere belangen en kan je net wat minder risico nemen omdat de schade bij fouten evenredig vele malen groter is. Het zal dus wat langer duren door bureaucratie en de grootte van het schip, maar dat hoeft innovatie en passie echt niet in de weg te staan. :) Dat is meer een kwestie van smaak, niet iedereen vindt het belangrijk dat alles van de een op de andere dag gedaan moet zijn in een soort bleeding-edge beta fashion. (Al zijn er dus afdelingen binnen KPN die dat wél doen. Ik weet nog dat op hun kantoor in Den Haag een paar gasten zaten die de hele dag niets anders deden dan een beetje brainstormen over nieuwe ideetjes voor het Digitale TV-platform en ook van alles aan het testen waren. Dat leek me best een leuke baan eigenlijk. :P)
Dat is 100% niet waar. Ik ken genoeg technici die heel veel passie hebben voor hun werk binnen KPN. Het probleem is dat je als gebruiker alleen maar de buitenkant ziet. De kern van heel veel diensten van KPN draait op enorm vakkundig personeel. En natuurlijk heb je er ook een paar mindere techneuten tussen zitten. Die heb ik ook gekend. Die zitten er dan nog omdat ze niet zo maar weggestuurd kunnen worden en geluk hebben met alle reorganisaties.

Qua bureaucratie heb je wel gelijk. Hoewel het echt wel beter is dan 20 jaar geleden. Het probleem met elk groot bedrijf is dat je eilandjes en koninkrijkjes krijgt. Waar een manager de baas is en zich niet wil laten weghalen, en dan gaat politiek belangrijker worden dan wat juist is voor het bedrijf. Maar daar kunnen de techneuten helaas niets aan doen (en die hebben er net zo'n hekel aan).
Daar doe je de XS4ALL'ers die niet zijn overgestapt toch wel erg mee tekort. En dat zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt.
Ja inderdaad en die vallen onder een stichting die het laatste woord heeft over eventuele overnames. Dus het is helemaal niet zo jammer dat XS4All nu ingelijfd wordt, er raakt niets van waarde verloren.
Op het moment dat XS4ALL een 'dochteronderneming' van KPN werd was het voorbij met de goede service. Waar XS4ALL flink tekeer ging bij brakke lijnen tegen KPN om mij te helpen was dat op gegeven moment gewoon over. Zit hier met koper uit ~1958, gare stap 58N constructie welke aan alle kanten rammelt. KPN blijft maar melken en er komt niets nieuws.

Hele tijd 55mbit gehad maar op gegeven moment zakte dit naar ~28mbit en een klapperende lijn. Monteur gehad tot 2 of 3 keer toe maar KPN was gewoon niet bereid er wat aan te doen. Dus nu Ziggo en ben blij, werkt gewoon goed, en ruim factor 10 sneller dan dat KPN kan leveren op mijn locatie.

Het is gewoon jammer dat XS4ALL die kant op is gegaan.
Dat was niet de keus van XS4ALL, maar een keus van KPN... Elke andere DSL provider zou daar op die locatie een probleem gehad hebben.

En Ziggo stelt de kabel niet open ==> dat is geen alternatief pad.
Met KPN als eigenaar heeft XS4ALL niet de vrijheid alle opbrengsten te investeren in de eigen onderneming. De opbrengsten zijn netjes overgemaakt aan de KPN aandeelhouders & management in de vorm van dividend en bonussen.
Het ging er ook om hoe XS4ALL het wilde oplossen. Waar ik eerst 55mbit stabiel had in dezelfde situatie en het dus ineens naar 28mbit en instabiel ging was de 'oplossing' : 'We zetten de lijn wel naar 20mbit dan klappert hij niet'. Dat is geen oplossing, ik wil mijn 55mbit weer terug welke gewoon 2-3 jaar stabiel was.
Na aandringen en ook meldingen van andere gebruikers en klanten bij XS4ALL welke ook problemen ondervonden was XS4ALL niet bereid het op een goede manier op te lossen. Ik ben klant bij XS4ALL (die andere ook) en verwacht dat XS4ALL voor mij klaar staat/problemen oplost.

Uiteindelijk gaf de monteur (die voor 30 minuten was ingepland) en al 3 uur bezig was aan dat het 'waterleidingen' zijn en de 'ondergrondse' moest komen om deze ellende op te lossen. Die monteur belde gewoon handsfree naar de afdeling en werd gewoon uitgelachen/afgepoeierd, het is nu nog steeds een drama en DSL gebruikers hier zitten met 20-35mbit. Het mooie is dat ze bij de snelheidscheck nog steeds aangeven 100/10 beschikbaar.

En of Ziggo de kabel wel of niet openstelt boeit me niet, het werkt, het is snel en iets anders is hier niet te krijgen. het is ~20mbit of 500, dan maar 500.
Voor DSL is terug schroeven van een paar Mbps helaas wel de oplossing.
Het voorkomt cell-loss op de ATM verbinding onder IP.
Je hebt verschillende cellen nodig per IP pakket Minimaal 3.
Als de cell loss te hoog is krijg je een zeer onstabiele verbinding ip IP.
Dat is nu eenmaal de DSL techniek, heb je een goed aderpaar dan kun je gelukkig zijn, heb je een slecht stel... tja, ik had voor glasvezel ook Max. 10Mbps op de link... Dat was te doen totdat KPN het langzaamste DSL profiel op 20Mbps zette... Geen land meer me te bezeilen. (Oh en dat was gewoon in een Almeerse woonwijk dus geen buiten gebied oid).
Het onderscheidende van het bedrijf lijkt me juist dat ze vaak voorop lopen op wat we nu normaal vinden. Daar verandert met een administratieve wijziging niets aan. Want wat versta je dan onder rebels? Kennelijk niet echt de inhoud.

Want die inhoud is dat klanten blij zijn met een helpdesk die bij een glasvezelstoring een alternatief bieden via mobiel netwerk terwijl ze daar bij andere providers naar kunnen fluiten. Of dat ze eigen services hebben die andere providers pas recent en tegen meerkosten zijn gaan aanbieden of nog steeds niet aanbieden. Of dat ze inbellen mogelijk maken voor niet-klanten in bijzondere situaties dat er ergens geen open internet is. Of wel al eigen modems toestonden en vaste IP-adressen leverden of IPv6 al jaren standaard ondersteunen. Als dat soort inhoud voor je niet mee telt is het natuurlijk makkelijk om te zeggen dat het slechts een verschil in rebels imago is.
Ben toch al klant bij KPN, dus dat maakt mij weinig nog uit. Wel wist KPN medewerker te vertellen dat dus ook cistron domein zal verdwijnen (alles komt straks onder die ... van een KPN webmail), dat gaat nog een leuke uitdaging worden om dat nog om te gaan zetten :/
Hmmm, goede reden om nu van een provider-afhankelijk mailadres af te stappen misschien?
Goede reden zal het niet zijn, Hotmail was jarenlang een drama om imap/uitgaand werkend te krijgen, Google is de laatste waar ik mijn email achter zal laten, en ook alle alternatieve 'mail services' hebben geen eeuwig leven. Providers die nu hoog staan aangeschreven, zijn er mogelijk over 10 jaar ook niet meer, providers die de top mid 2000's waren zijn nu opgekocht en niet meer dan een uitknijpbedrijf geworden (hallo Godaddy). Ik zit al bij Xs4all sinds eind 90's, daar kan menig non-provider mailservice nog een voorbeeld aan nemen. Daarnaast had/heeft xs4all nog steeds 1 van de betere mailservices, ik hoef geen toeters en bellen met plugins, agenda's en andere onzin, ik wil een snel werkende mailservice die doet wat het moet doen.. mail.

Het probleem is helemaal email niet, het probleem zijn de bedrijven waar je staat geregistreerd. Grote jongens doen niet moeilijk om 'even' je email om te zetten, maar genoeg bedrijven waar simpel wordt gezegd 'maak maar nieuw account aan, account is je email, jammer joh'.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 26 november 2020 12:34]

mxroute moesten jullie er nog een zoeken :)
Gelukkig is er freedom internet.
Alleen bieden die bij mij in ieder geval geen abonnement aan wat vergelijkbaar is met mijn huidige xs4all abonnement....
Geen idee wat je mist.
jammer dat ik een 0 krijg aangezien freedom van xs4all moet blijven is
Simpel, ik ga meer betalen dan wat ik nu bij xs4all betaal. Daar krijg ik wel een hogere snelheid voor, maar die heb ik niet nodig.
Welk abonnement hebben we het dan over?

Als ik bijvoorbeeld kijk naar 500mbit glas, dan kost dat €68,50 bij Xs4all, en €74 bij Freedom. Alleen kun je bij Freedom per jaar betalen, en dan krijg je een maand gratis, wat het effectief €67,83 per maand maakt. En als je een eigen router hebt kun je afzien van de meegeleverde Fritzbox, wat ook weer €2 per maand scheelt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 november 2020 13:07]

XS4ALL Internet Smart € 52,- /mnd
Freedom DSL pairbonding € 57,- /mnd

BIj XS4ALL krijg ik een modem en betaal per maand, dus die kortingen zijn niet echt relevant.
De jaar-korting is sowieso alleen het eerste jaar leuk, daarna wil ik gewoon maandelijks op kunnen zeggen.
Abonnement is altijd na het eerste jaar per maand opzegbaar, ook als je een jaar vooruitbetaalt.

Ben trouwens wel benieuwd of ze deze regeling überhaupt aan blijven bieden, het was vooral bedoeld om een buffer te creëren tijdens de opstart. Kan me goed voorstellen dat ze dat na een tijdje niet meer nodig vinden.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 november 2020 13:48]

Abonnement is altijd na het eerste jaar per maand opzegbaar, ook als je een jaar vooruitbetaalt.
Daar is echter niks over te vinden op hun website, sterker nog, je moet in de algemene voorwaarden duiken om wat te vinden over het opzeggen van een abonnement.
Alle abonnementen zijn jaarcontract en daarna maandelijks opzegbaar.
Jup, maar daar staat niet dat je het vooraf betaalde abonnementsgeld terug krijgt.. of hoe je opzegt etc
Ik heb het voor je nagevraagd.
Natuurlijk is ook bij jaarbetaling na 1 jaar je abonnement maandelijks opzegbaar en krijg je naar rato terug.
Die maand korting krijg je ook bij Tweak (niet hier, de ISP, bij een jaar vooruit betalen) het zullen de voorwaarden/kortingen van Cambrium Internet zijn.

Fix Tweak.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 26 november 2020 20:18]

Ook als je Freedom Internet niet via Cambrium Internet verloopt krijg je die korting. En het is juridisch zo dat je een jaarabonnement niet stilzwijgend met een jaar mag verlengen.
Klopt, voor zover ik weet doe tweak internet dit al jaren op deze manier.
Het idee op zich is niet nieuw.
En het is juridisch zo dat je een jaarabonnement niet stilzwijgend met een jaar mag verlengen.
Klopt, maar de provider mag een abonnement voor bepaalde tijd ook gewoon automatisch stoppen na de afgesproken periode en een nieuw abonnement aanbieden.
Internet Smart is 100/10. Freedom DSL zonder pairbonding is de max snelheid van VDSL2. Met pairbonding krijg je de dubbele snelheid van VDSL2. Wanneer je ver af zit van je DSLAM kan het dus inderdaad zijn dat Freedom Internet relatief duur is. Voor mij is dat gelukkig niet zo :Y)

Helaas met opzeggen Xs4all kun je mooie extras verliezen zoals Newszilla, shell access, gratis Spotify, en gratis SIM kaartje. Die shell server en Newszilla zal ik niet zo missen, maar dat gratis SIM kaartje is nice en Spotify zou me dan 10 EUR per maand kosten.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 26 november 2020 20:19]

Internet Smart is 100/10. Freedom DSL zonder pairbonding is de max snelheid van VDSL2. Met pairbonding krijg je de dubbele snelheid van VDSL2. Wanneer je ver af zit van je DSLAM kan het dus inderdaad zijn dat Freedom Internet relatief duur is. Voor mij is dat gelukkig niet zo
Ik zit niet ver, en kan ook gewoon 200 mbit krijgen, zowel bij xs4all als freedom. Alleen hoef ik dat niet en kan bij xs4all gewoon 100 mbit afnemen, freedom biedt alleen 200 mbit aan.
Dan moet je er maar wel het geld voor hebben om een jaar vooruit te betalen. Dat is ook niet voor iedereen weggelegd....
Op zich heb je daar gelijk in, maar als je de reserves niet hebt om dat een jaar vooruit te betalen en het lopende het jaar weer aan te vullen, wellicht zit je dan bij xs4all óók niet op de juiste plek en kun je beter voor een goedkopere provider kiezen ;).

Maar het is zeker een punt om mee in overweging te nemen idd.
als ik me niet vergis is al het XS personeel al over naar KPN en bestaat XS4ALL BV niet meer of is het leeg. ze zijn nu vol met de technische migratie bezig. dat dit pas in 2022 rond zou zijn bevreemd me. als ik het zou lezen als 2e helft 2021 dan nog heeft het langer geduurd dan verwacht.
Klopt per 1 maart 2020. (Op facturen is het KVK nummer dan ook veranderd).
sommige zullen zich nu Groen of Geel ergeren. :+
verwijzing naar XS of KPN kleuren.
Vind niemand het trouwens apart dat XS4ALL klanten dit op Tweakers moeten lezen?
Volgens mij heeft hierover nog niemand vanuit KPN berichtgeving ontvangen!

Beetje raar toch? Als je leverancier ineens je gegevens met het moederbedrijf gaat delen, terwijl dat voorheen dus schijnbaar niet gedaan werd, dat je daar dan niet vooraf fatsoenlijk over op de hoogte gesteld wordt?
Ik heb ook een bericht gehad van stropop Jörg Kramer met de strekking dat KPN volledig open en eerlijk zou communiceren over alle wijzigingen met betrekking tot de inlijving van XS4ALL en dat er voor bestaande klanten aan de serviceverlening absoluut niets zou veranderen.

Dat blijkt dus inderdaad 'gelul van een dronken aarbei' zoals ik hem toen ook al verteld heb.
Die brief van Kramer moest wel luid en duidelijk rondgestuurd worden.
Volgens mij heeft dat "Damage Control"...
Nu is elk bericht meer van het soort "het slapende honden wakker maken" en dat wil je niet, ze zouden eens weg kunnen lopen.
uhm, ik bespeur emotie. je klinkt als een xs4all medewerker.
wat KPN doet is geheel binnen de we en ze hoeven de klant neit te updaten omdat XS4ALL kpn is. ofwel het is KPN bedrijf met merk XS4ALL. administratieve migratie is begin dit jaar al gedaan. XS4ALL bestaat niet meer. en Jörg kramer is inderdaad KPN directeur en directeur van XS en is gewoon een personeelslid die zijn werk doet. elke medewerker is slechts een pion in een groter spel met als eigenaar die die zijn salaris betaald.
Ja is dit nu nieuws? Lijkt me volkomen logisch en is toch ook al aangekondigd?
Zo'n nieuwsbericht was er toch ook niet met de samenvoeging van Casema, Multikabel en @Home naar Ziggo. En daarna met Ziggo en UPC? Lijkt me nogal handig voor de bedrijfsvoering dat je weet wie je klanten zijn als je een bedrijf en de dienstverlening samenvoegt.

Wat mij betreft allemaal oud (nieuw?) zeer bij de stichting die vast wil houden aan XS4all. Volgens mij zijn daar toch al alternatieven in als in Cheapconnect (voor de echte tweaker) en Freedom?
Vrijdag 3 maart 1995 om 10 voor half 1 PST voor het eerst ingelogd via de xs4all shell.

Voelde magisch! Ik mis xs4all al een tijdje , dat gevoel van pionieren en Iets nieuws en oneindige mogelijkheden zorgde voor gigantische hoge telefoon rekeningen 😄

Ik voel me oud , maar die tijd komt nooit meer terug ..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee