XS4ALL stopt op 1 oktober met internet via inbellen wegens uitfasering ISDN30

XS4ALL stopt op 1 oktober met het publieke inbelnummer, waardoor het vanaf dan niet meer mogelijk zal zijn om via de analoge telefoonlijn in te bellen voor een internetverbinding. KPN stopt begin oktober namelijk met ISDN30, de techniek achter het inbelnummer.

Volgens XS4ALL zijn er nu 'minder dan vijf' actieve klanten van het inbelnummer. Zij zullen dan over moeten stappen naar een andere vorm van internet. De provider schrijft dat dit aantal al jarenlang laag is; tegen 2010 was het aantal klanten 'nihil'.

Hoewel de functie weinig actieve gebruikers had, werd het ook sporadisch ingezet in speciale situaties. Het laatste decennium is de inbelverbinding een aantal keer beschikbaar gesteld voor andere gebruikers, zoals voor mensen in regio's waar internettoegang door de overheid werd geblokkeerd. Dat gebeurde onder andere tijdens de Arabische Lente in 2011, en bij de protesten in Hongkong in 2019 en Belarus in 2020. Op deze manier zouden journalisten en anderen e-mails of andere tekstberichten kunnen sturen. Hier hebben mensen 'mondjesmaat' gebruik van gemaakt, schrijft de provider.

De provider stopt met het inbelnummer vanwege technische redenen. KPN staakt op 1 oktober namelijk ISDN30. Het moederbedrijf werkt al een tijdje aan het uitfaseren van de ISDN-technologie. XS4ALL gebruikte ISDN30 voor de inbelverbinding. Met het staken van inbellen voor XS4ALL-klanten vervalt waarschijnlijk ook het inbelnummer voor KPN-klanten. Deze klanten belden sinds 2016 in via het XS4ALL-netwerk.

Het inbellen was in de jaren negentig de enige manier om bij de provider een internetverbinding te krijgen. Voor het inbelnetwerk had XS4ALL op het hoogtepunt in Amsterdam 1200 aparte telefoonlijnen, met elk een eigen modem. Elke inbelinternetklant hield immers een telefoonlijn bezet. Toen was het ook 'doodnormaal' om een half uur te moeten wachten op een vrije telefoonlijn, schrijft de provider. In de jaren negentig had de provider daarnaast twintig locaties door het hele land, om een landelijk dekkend inbelnetwerk te kunnen realiseren zonder dat klanten dure interregionale telefoontjes moesten plegen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

07-07-2021 • 10:51

162 Linkedin

Submitter: davdinges

Reacties (162)

162
160
65
6
0
77
Wijzig sortering
Dus nu 4G/5G als back-uplijn opzetten?
da's geen alternatief.

Stel je bent in Belarus, en wil een email sturen. Maar internet wordt daar via DSL/kabel/mobiel afgezet door de overheid. Dan kan je nog met een gewone vaste lijn/modem je email sturen. Vaste lijnen zou de overheid ook kunnen afzetten, maar da's niet zo praktisch :)

Wat je eventueel nog kan doen in zulke landen is bij de grens gaan, en hopen dat je op mobiel netwerk van een buurland geraakt. Of satelliet, maar dat is moeilijker mee te nemen :)
da's geen alternatief.

Stel je bent in Belarus, en wil een email sturen. Maar internet wordt daar via DSL/kabel/mobiel afgezet door de overheid. Dan kan je nog met een gewone vaste lijn/modem je email sturen. Vaste lijnen zou de overheid ook kunnen afzetten, maar da's niet zo praktisch :)
Denk nog aan simpeler situaties zelfs, zoals brandmeldsystemen of alarmcentrales die nog een (inbel) telefoonlijn vereisen om te voldoen aan de keuringsnormen. Meestal hangen die wel aan internet, maar voor de situatie dat het internet het niet doet, moet zo'n centrale 'zelf' kunnen inbellen.
Die kan je prima overzetten op VOIP, het grootste probleem is veelal dat die systemen afhankelijk zijn van de stroom die KPN via de telefoonlijn leverde. Maar daar is KPN al jaren geleden mee gestopt en die systemen werken toch niet meer of via houtje-touwtje oplossingen.
ja idd oudere centrales zullen zo zijn. Maar hier in NL/BE kan je wss terugvallen op gprs/edge/lte, maar wss moet je dan een nieuwere centrale zetten.

[Reactie gewijzigd door bjp op 7 juli 2021 14:22]

Vergeet niet dat providers 2g en 3g aan het uitschakelen zijn
Maar bellen dat soort centrales in naar internet? Ik meen naar een meldkamer of ander centraal punt, toch niet naar xs4all om het internet op te kunnen?
Dat ligt maar net aan welk systeem je geïnstalleerd hebt. De ene centrale gebruikt een modem om naar de eigen meldkamer te bellen, de ander heeft misschien een ethernet-aansluiting met een dial-up modem als failover.

En dan heb je ook nog industriële installaties zoals PLC's die met de inbelmodem het internet op gaan voor remote service. Maar dat je die zo snel mogelijk eens mag gaan upgraden lijkt me ook wel logisch ;)
Eigenlijk stuitend dat "weerbare" communicatiemiddelen (inbellen, analoge TV, analoge radio) in Nederland volledig wordt uitgefaseerd.

Als er in de toekomst regering(en) aan de macht komen die het nog minder met de burgers voor hebben dan wat er nu in Den Haag en Brussel rond loopt, of Nederland wordt aangevallen door een vreemde mogendheid, vrees ik dat het verzet enkel gebruik kan maken van communicatiemiddelen uit het Napoleontische tijdperk.
Wat is er weerbaar aan analoog inbellen ?
Gôh, waar zou ik toch op doelen?

Misschien dat bjp iets zei over Wit-Rusland en dat vaste lijnen afzetten praktisch moeilijk kan?

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 7 juli 2021 16:09]

ik heb geen idee waarom jij denkt dat een analoge telefoonlijn moeilijk af te zetten is ?
Das ook niet meer dan een kruisdraad of automatische schakelaar in een centrale.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 7 juli 2021 16:42]

Automatische schakelaar? De poort kan op afstand worden geconfigureerd. Via kruisdraden wordt deze naar de juiste poort van de klant geleid.
Daarnaast is PSDN ook uitgefaseerd en overgegaan naar E-pots. Nadeel is dat de spanning een stukje minder is, waardoor bepaalde apparaten niet meer goed functioneren.
John wick niet gezien? Het hele ondergrondse markt gebruikt duiven. :+

Even serieus de tech dat je aandraagt word amper nog gemaakt. Uitfaseren is heel normaal en gebeurt behoorlijk langzaam. Eens komt er gewoon een eind aan en hoe graag je het ook anders zou willen kan je er helemaal niks tegen doen.
Er is zelfs een RFC voor avian carriers... RFC-1149
Gewoon een iridium telefoon meenemen en via die telefoon een dataverbinding opzetten en je bent af van de firewall issues van het land waar je verblijft.
Regering heeft nationaal noodnet lopen via analoge systemen en vermoed dat dat nog wel zo blijft.
Dat loopt al jaren niet meer via analoog. Het nationale noodnet is in 2010 gestopt en vervangen door de NoodCommunicatieVoorziening die is gebaseerd op VOIP over DSL.
Ik zag wel dat je bij KPN nog steeds een PSTN verbinding kan aanvragen. Maar goed, die zal stiekum aan het eind van de straat dan wel overgaan in voip.
Als nederland door een vreemde mogendheid wordt ingenomen, dan kan XS4ALL misschien nog wel ergens een inbelnummer hebben, maar daar zal je dan weinig meer aan hebben omdat het XS4ALL netwerk waar je op dat moment op inbelt waarschijnlijk door de bezetter geblokkeerd wordt voor verbindingen naar de rest van het internet, als bij XS4ALL de stroomvoorziening niet gewoon uitgaat en personeel naar huis gestuurd wordt. Zal overigens half Europa niet blij van worden als de Amsterdam Exchange op zwart gaat. (is één van de grotere internet knooppunten wereldwijd gezien)

Maar er zijn nog POP inbelpunten genoeg in de wereld waar je naartoe zou kunnen bellen, geloof me.. In de VS, Afrika, Rusland. Er zij nog zat plaatsen waar een 14K4 modem nog steeds de snelst verkrijgbare internetoplossing is. Maar goed, een bezettingsmogendheid kan ook al het reguliere telefoon verkeer gewoon stil leggen. Dus dan houdt dat ook op.

Ik denk echter dat er tegenwoordig ook wel betere methoden zijn om alsnog internet verkeer het land uit te smokkelen. Er zullen in zo'n situatie ongetwijfeld gelegenheidsprovidertjes zijn (verzetsmensen) die ondergronds netwerkverbindingen met het internet leveren via satelliet telefoons, starlink of via Infrarood lasers net aan de grens.
Heeft niet iedereen daar al een van in zijn broekzak zitten. Dat is snel opgelost!
Bedoel meer voor je servers
Bedoel meer voor je servers
Er zijn meer providers dan XS4all.
Ik betwijfel of er veel bedrijven dit via een 4G oplossing willen inzetten.

Wij gaan de oude ISDN30 omzetten naar de de nieuwe oplossingen van KPN ( One ) wat een opvolger aanbied voor ISDN, op dezelfde mogelijkheden, alleen een voip/sip oplossing
Kijk daar mee uit,
We hebben geexperimenteerd met alarm apparatuur die nog via audio over de telefoonlijn communiceert (denk aan "fax tonen") en een voip>isdn convertor. en dat ging lang niet altijd goed :(
Kwestie van de juiste codec gebruiken, G711 en T38. Dan zou het goed moeten gaan. Desnoods fax terugschroeven naar 9600bps ;)
Het is geen fax, maar alarm apparatuur welke via eigen antieke protocollen werken.
En wij bleven tegen timings problemen aanlopen. met meerdere protocollen.
(zat zelf iets verder weg, weet niet wat wel en niet geprobeerd is, maar er waren redelijk wat in en externe slimme koppen naar aan het kijken, en die kregen het niet opgelost.)
Leverancier van de alarmapparatuur erbij betrokken? Misschien anders ook het moment om die alarmapparatuur plus leverancier te heroverwegen.
Zoals @Ascension aangeeft, G711 codec moet werken.

We zijn ondertussen nog volop aan het testen, maar het langdurig uitstellen van stoppen met ISDN, en dan nu ineens wel een oplossing bedenken - maar niet op tijd klaar hebben ( Tele2 ) helpt niet mee.
Hoe zit dat met fax modem?
Er zijn nog steeds bedrijven die dat gebruiken.
Zover ik weet staat er in de wet namelijk dat belangrijke documenten niet via een verbinding mogen die sneller is dan 19200 baud. En dat is alleen fax verkeer.
Alles wat sneller is dan 19200 baud zou dan geen foutloze data transmissie kunnen ondersteunen en dus dan niet rechtsgeldig zijn
Ik ben heel benieuwd naar dat wetsartikel, heb je daar een linkje bij?

Alleen al omdat wetsmakers ook wel weten hoe snel zoiets verouderd en daarom meestal specifieke details (zoals 19200 Baud, 'faxverkeer') zoveel mogelijk vermijden.
Ik kan je verzekeren dat er op een 19200 verbinding in heel veel gevallen behoorlijk wat foutcorrectie plaatsvindt. Die seriele protocollen zijn niet voor niets voorzien van pariteits bits en CRC's.

Dat zal op ADSL niet anders zijn ovrigens. Maar zolang het protocol gewoon goede error correctie heeft (en dat heeft ADSL) dan kan er geen reden zijn om dat type verbinding te verbieden.

Dat Faxen wat sommige bedrijven maar blijven doen met een angst voor vernieuwing en het idee dat je iets wat werkt niet moet vervangen door iets nieuws. Daarnaast is de techniek inderdaad best robuust. Omdat je er niets meer voor nodig is dan één aderpaar en twee faxapparaten en een voeding op de lijn. Bijna analoog.

[Reactie gewijzigd door erix4me op 9 juli 2021 00:44]

Wij gaan de oude ISDN30 omzetten naar de de nieuwe oplossingen van KPN ( One ) wat een opvolger aanbied voor ISDN, op dezelfde mogelijkheden, alleen een voip/sip oplossing
Ehm, dit klinkt als nieuwe oplossingen voor telefonie, niet voor inbellen. Anders: Internet over voip ... tuurlijk.
Internet over VoIP werkt opzich prima. Je gaat wel niet hoger dan 33k6. Het zou me verbazen als je op ISDN nog richting 56k kon halen, ISDN native doet maar 64k per lijn.
Met isdn is het koppelen van 2 lijnen mogelijk enkele lijn is 64kbps dubbel lijn is 128kbps.

Je hebt dan alleen geen plek meer voor andere communicatie.
Je hebt nog een D kanaal voor signalering :-) maar daar kan je niet veel mee idd.
Nou dat scheelt anders wel 25% overhead t.o.v. een analoge lijn.....
De Start en Stop bit gingen idd over een apart kanaal.

Ook het ontbreken van de modulator and demodulator ( analoog <> digitaal signaal ) scheelde nogal de nodige ms in ping.

[Reactie gewijzigd door dwwolf op 7 juli 2021 13:39]

Vroeger werkte sommige pin devices toch met het D kanaal?

Scheelde altijd een boel tijd, niet inbellen en door D kanaal te gebruiken was je betaling lekker snel

[Reactie gewijzigd door badnews.nl op 8 juli 2021 08:22]

Mijn punt was dat je met VoIP per definitie al internet moet hebben. Je gebruikt ISDN dus ook niet om een analoge lijn te simuleren waarover je vervolgens weer gaat modemen. En als KPN dat wel doet zijn ze gewoon een lapmiddel aan het gebruiken om oude technologie aan de praat te houden.
Bij VoIP moet de provider per definitie al internet hebben, maar om een of andere rare reden hadden ze dat ook vroeger altijd al, geen idee waar ze dat voor gebruikten.... Oh wacht :9 . De inbeller hoeft geen VoIP te hebben, alleen maar een of andere verbinding met het telefoonnet. Dat kan een analoge lijn zijn waar die nog beschikbaar is, bijvoorbeeld.

En trouwens, niet alle dataverkeer is internetverkeer, al zal dat bij een provider meestal wel zo zijn.

En tenslotte: wat is er mis met het (beperkt) ondersteunen van oude technologie? Tenminste als het nog voor deze of gene nut heeft.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 juli 2021 22:42]

Dit gaat inderdaad over datalijnen, maar vooral apparatuur die om welke reden dan ook niet zijn vervangen

Niet elke datastream is internetverkeer, en/of heeft de mogelijkheid om rechtstreeks over internet aangesloten te zijn
Wacht even Digitale communicatie (voor het modem) is na het modem analoog, dat dan via VOIP weer digitaal over de kabel gaat..... dit is geen handige move.

Ik denk dat je beter kan kijken hoe je de communicatie geheel digitaal kan houden...

En mijn ervaring: Er is mij ook KPN One aangeboden als vervanging van ISDN. Dat zou voor mij bij GELIJKE functionaliteit van EUR 25,-- / maand (ISDN-2, 4 nummers) -- naar EUR 235,- maand (KPN ONE) gekost hebben... VOIP kan echt veel goedkoper....
In een beetje datacentrum zit meer dan 1 netwerkleverancier. Dan hang je je out-of-band-connectie aan een andere provider dan je standaard uplink (op een kleinere link, 1 gbit/sec is echt genoeg voor OOB) en je hebt een makkelijkere, snellere en waarschijnlijk goedkopere oplossing dan een telefoonlijn het DC in krijgen
Anoniem: 30722
@CyberMania7 juli 2021 13:38
Je hebt nu een inbel verbinding als backup voor servers? :+
Ik heb het zo'n inmiddels alweer 15 jaar geleden wel eens mee gemaakt dat ik in een datacenter stond en naast mij vanuit een rack ineens een modem hoorde inbellen :D
Als het goed is heb je van XS een simcard ontvangen waar je 1GB data mee kan verstoken per maand. Mocht ADSL/Fiber er uit liggen.
Dat bied (bood?) xs4all al jaren, gratis als onderdeel van internet. Al moet ik zeggen dat ik daar nu niets meer van op de site kan terug vinden. Is dat ook al ergens opgeruimd?

Een aardig detail is tegenwoordig wel dat de meeste vaste-telefoon gebruikers dat via de internet verbinding doen in plaats van dat de internet verbinding via het telefoon signaal gaat.
Dat bied (bood?) xs4all al jaren, gratis als onderdeel van internet. Al moet ik zeggen dat ik daar nu niets meer van op de site kan terug vinden. Is dat ook al ergens opgeruimd?
volgens mij kon ik dat nog wel aanvinken in het service portaal van xs4all. Op de site lijkt alle informatie daarover inderdaad onvindbaar.
Ach ja ...
ATDT5350535 ....
Dat was dacht ik ook met BBS inbellen met de C64.

En met de PC eind '90?... ik weet nog wel dat als ik inbelde, ik de websites de ik wilde bezoeken vliegensvlug opende in verschillende vensters en dan alle pagina's snel opende die ik wilde lezen. Daarna wachten (en wachten...) tot alle pagina's volledig geladen waren en dan weer de lijn verbreken ;) Wel weer balen als er op zulke pagina's verborgen tekst zat, dan moest ik weer inbellen...
Ik deed wel eerst even een ATZ

Dat brengt wel wat herinneringen terug.... ik heb toen een hele tijd gezocht naar een modem met een hardware UART voor mijn Linux bak, ipv zo'n softmodem zonder Linux-drivers en wat al snel 100MHz CPU neemt. Uiteindelijk een gevonden, had als enige nadeel dat het voice deel (was ook te gebruiken als 11kHz sound card) half-duplex was. Anders had ik er nog wel een telefoon/bel applicatie omheen gemaakt, is hem niet geworden helaas.

Good old times... Wel blij dat we nu verder zijn :)
jeah, de Hayes command set, die goede oude tijd.
Ik heb mijn US Robotics 28k8 baud modem nog liggen. kostte toen zo'n 1200 gulden.
deze was te upgraden naar een 33k6 en zelfs naar een 56k, maar die upgrade was ook rond de 900 gulden. Toen maar een goedkoop taiwan modem gekocht.
Toen 56k v90 kwam moesten we 4 komma's (,) achter het inbelnummer doen zodat het protocol overgeslagen werd wegens langere wachttijd. Wat een tijd.
Bij moest er nog 020 voor :)
en nog een ATL0 :)

en vroagah, was het nog 4229700 :)

(en dan ben ik ATS11=50 nog vergeten, dat het allemaal wat sneller ging :) )

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 7 juli 2021 11:59]

Ja met War Dialing destijds op een telefoonnummer gestuit waar ik uitkwam op de prompt van een andere modem. Nooit geweten van wie die was of waar hij stond, maar ik heb via die weg voor lokaal tarief de halve wereld afgebeld naar BBS-en overal en nergens :-)
Ben wel benieuwd om wat voor gebruikers het gaat en vooral waarom ze die dienst nu nog gebruiken.
in ieder geval gebruikers die nog een pots-aansluiting, een echte vaste telefonie aansluiting hebben.

Tot mijn 'schrik' ontdekte ik 2 jaar geleden dat mijn schoonmoeder nog zo'n aansluiting had bij de kpn. Voor het 2-maandelijkse bedrag van ruim € 60,- (meestal ruim € 80,- ivm belkosten).
POTS? Maar XS4ALL doet dat toch met ISDN30? Of werkt dat gewoon samen? Ik heb al sinds 1998 geen vaste lijn meer dus weet niet meer hoe dat precies zit. Maar in mijn herinnering is POTS analoog en ISDN digitaal en kun je niet met POTS op ISDN inbellen.
POTS? Maar XS4ALL doet dat toch met ISDN30? Of werkt dat gewoon samen? Ik heb al sinds 1998 geen vaste lijn meer dus weet niet meer hoe dat precies zit. Maar in mijn herinnering is POTS analoog en ISDN digitaal en kun je niet met POTS op ISDN inbellen.
Je telefoon thuis is analoog (als je geen ISDN hebt). Het eerste wat de centrale vervolgens doet is dat digitaliseren. Dus ja je kunt prima inbellen op ISDN vanaf POTS.
Correct. Dat digitaliseren gebeurt al zo'n 50 jaar. ISDN is simpelweg de eindklant-variant van het ISUP protocol dat destijds tussen centrales werd gebruikt. En ISDN30 was dus voor eindklanten die een eigen bedrijfscentrale hadden. De PTT was een voorloper, net zoals British Telecom, vandaar dat de Nederlandse en Britse ISDN net niet helemaal standaard waren.
Het werk gewoon samen. Je kan/kan op een isdn lijn ook gewoon een fax hangen. fax is ook niet meer dan analoog signaal.
Je kunt over een ISDN verbinding prima ook nog ouderwetse analoge modems of faxen faciliteren. ISDN is alleen maar de drager, de apparatuur die je erop aansluit bepaalt wat precies de mogelijkheden zijn.
In de jaren '80 van de vorige eeuw is het hele telefoon netwerk gedigitaliseerd. Van de centrale's uit de jaren '90 herinner ik mij dat op 1 kaart (van zo'n 20x20 cm) wel 2 tot 4 analoge aansluitingen pasten, of 16 tot 24 digitale (isdn) aansluitingen. Dat was omdat op die kaart voor analoge signalen dus ook de a-d converter moest.
In NL was de KPN niet zo actief bezig met het pushen van isdn, gewoon omdat de noodzaak niet zo hoog was: Ruimte genoeg in de kasten/rekken en het analoge signaal was 'goed genoeg'.. In DE deed de monopolist daar wel haar best om alles tot het einde te digitaliseren. ook/mede vanwege het extra aantal mogelijke aansluitingen, de betere kwaliteit (want mogelijk langere lijnen en/of bovengrondse lijnen met meer storingen).
Maar ja, isdn is niet meer en ook pots is eindig. Dat de KPN nog lang isdn-30 aanbiedt is omdat isdn-30 technisch (qua hradware) gewoon een dikke (30 x 64Kbit == 1,5 Mbit) data-netwerk kabel is, die net zo makkelijk voor andere data-protocollen gebruikt kan worden.
Jawel,zoals mensen al hebben aangegeven kan die wel.

Sterker nog ik heb half jaren 90 heel wat Livingston inbelsystemen geconfigureerd en geplaatst. Tot die tijd had je als POP inderdaad analoge modem banken (met analoge lijn) en ISDN banken, meestal met ISDN-30.

Livingston had een chassis (ben even kwijt welke) waar je alleen ISDN30 voor nodig had. En het chassis bepaalde of de inbeller analoog of ISDN was. Daarmee had je dus de analoge lijnen en modem banken niet meer nodig, wat tijd, beheer en ruimte scheelde. Zeker omdat we toen veel klanten in amsterdam hadden met kleine server ruimtes. Dan kon je met 1 chassis 60 telewerkers zowel analoog als digitaal aanbieden. Tenzij je veel inbellers had die de 2 kanalen ISDN bundelde.

Edit: :Livingston Portmaster 3 was het chassis.

[Reactie gewijzigd door eelco74 op 7 juli 2021 13:16]

volgens mij hadden wij destijds (1999) inbelbanken van cisco staan, met dialshelfs die elk 144 modems bevatten in een 6500 chassis. Dat werd gevoed met ISDN, ongeacht of de eindgebruiker nou wel of niet op analoog zat, bij ons kwam alleen ISDN binnen.

maar ik kan de details verkeerd onthouden hebben, het is alweer even geleden, en zoveel had ik niet met dat spul te maken. Ik deed de FreeBSD servers bij die ISP. :)
Dat zou best kunnen, maar voor de prijs van een leeg 6503-E chassis had je een groot aantal van die Portmasters. En dan had je nog geen insteek kaarten.
Dus een 6503 lag prijstechnisch voor veel bedrijven in de jaren 90 voor 20-30 telewerk lijnen ver boven budget.

Wat je dus veel zag was een Cisco 2520 met een speciale kabel en daar een aantal USRobotics modems op. Ik heb nog wel eens een lokale POP op deze manier moeten opbouwen.
Daar kwamen die livingston portmasters goed van pas. Veel makkelijker management, minders storingen (zo's US robotics wilde zich nog wel eens opghangen) en "neemt minder ruimte in, in de beperkte 19'ruimte.
Mijn moeder ook. Kost €48 per maand tegenwoordig met onbeperkt bellen. Ik krijg haar er niet vanaf. 'Ja maar dan moeten ze allemaal een ander nummer...bla...bla...'. Terwijl ze dus al een mobiel heeft (die ze niet of nauwelijks gebruikt).

Onbeperkt bellen op d'r mobiel: €4 per maand bij Simpel. Je zou toch zeggen dat dat voor iemand met AOW en een klein pensioentje een no-brainer is. Maar vergeet het maar.
Gewoon zeggen dat je het allemaal oplost voor haar maar het aanzienlijk minder gaat kosten. Niet praten over voip, computers en internet maar gewoon een oplossing regelen.
U is een grappenmakert.

Internet heeft ze niet en wil ze niet, en als ik dat zou moeten inregelen alleen voor bellen is het niet goedkoper meer. Gewoon haar mobiel gaan gebruiken (met het nummer wat ze daarop al heeft, wat ik natuurlijk gewoon naar Simpel kan meenemen) is dus de enige realistische optie, en als ze dat niet wil, ondanks dat ik meerdere keren heb uitgelegd dat dat 45 euro in de maand scheelt, houdt het wel op.

Mensen moeten wel geholpen willen worden.
Terwijl ze dus al een mobiel heeft (die ze niet of nauwelijks gebruikt).
Dat zal het probleem wel zijn. Veel ouderen vinden mobieltjes maar ingewikkeld en houden liever vast aan wat ze kennen.

Mijn vader had in zijn laatste jaren ook een mobiel met prepaid die hij nooit gebruikte. Elke keer als ik er kwam dan klaagde hij weer dat zijn mobiel “alweer” stuk was. Als ik aanbood om ernaar te kijken dan werd dat afgewimpeld maar ik ben ervan overtuigd dat die prepaid abbo’s gewoon verliepen.
Hij ging dan weer terug naar de winkel waar ze dan “gerepareerd” werden (lees: saldo opgewaardeerd) maar die klunzen hadden hem gewoon een volwaardig abonnement moeten verkopen. Dat zou zakelijk niet de slimste optie zijn maar dan had ie tenminste altijd een werkende mobiel gehad.
Dat zal het probleem wel zijn. Veel ouderen vinden mobieltjes maar ingewikkeld en houden liever vast aan wat ze kennen.
Precies het probleem inderdaad.
Bij mijn schonmoeder heb ik het door ziggo laten overnemen en het zelf overgezet zonder monteur. Ze heeft het waarschijnlijk niet eens door gehad.
Voordeel voor mijn schoonmoeder: een stuk voordeliger.
Bij komend voordeel voor mij en de kleinkinderen: Oma heeft nu ook wifi!
Ik weet niet hoe dat met je moeder zit, maar ik gebruik een vaste telefoon omdat ik het heel irritant vind, om als ik onderweg ben, gebeld te worden. Vreselijk overprikkelend, als je ergens bent en iemand komt dan via de telefoon bellen over iets heel anders dan over waar je op dat moment bent. Dan raakt mijn hoofd te vol (ik heb autisme). Bellen doe ik liever vanuit thuis en als ik niet thuis ben, dan kunnen mensen mijn antwoordapparaat inspreken. Mobiel bellen gebruik ik alleen voor noodgevallen en om te communiceren voor iemand met wie ik onderweg uit ben, maar bij bekijken van verschillende dingen even uit zicht en ik wil weten waar ze zijn.
Haha, dat klinkt mij bekend in de oren... Mijn moeder heeft een prepaid van Simyo maar ik moet iedere 6 maanden een keer ermee bellen om te voorkomen dat nummer en beltegoed verloopt :) . Vorig jaar lag de KPN-lijn er weken uit door de verbouwing van de centrale en moest ze wel, maar dat heeft haar niet van gedachten kunnen veranderen.

Aan de andere kant, overschakelen op VoIP is ook niet veel goedkoper vanwege koppeling aan Internet-abo (wat ze niet gaat gebruiken) en rompslomp met extra kastjes. Maar wellicht moet ze wel een keer als KPN het kopernetwerk hier definitief opdoekt...
is er geen gsm die eruitzíet als een oud bedraad toestel ?
Dat grenst aan oplichting.
Ik ben ook benieuwd. Is er een Tweaker die toevallig zo'n systeem onder zijn hoede heeft?
IK deed tot een paar jaar terug nog wel analoog inbellen op alarminstallaties met een US robotics 56k modem.
Ja, dat is natuurlijk nog steeds mogelijk. Inbellen op een specifiek systeem. Dit zijn dus systemen die zelf inbellen op internet. Ik stel me voor dat er grote autonome unieke machines zijn, zoals gemalen, die eens in de zoveel tijd een waterstand doorgeven ofzo. Ik kan wel iets verzinnen, maar ik ben vooral benieuwd naar de grote bouwwerken die al zo lang mee gaan en toch online zijn soms.

Maar misschien is het gewoon een opaatje uit een streng christelijk dorp die stiekem achterin een stoffige schuur online komt om via internet de Veronica Magazine (ja, bestaat nog) te lezen.
Of de Buzzer UVB-76 luisteren om toch niet dat ene spraakmoment te missen. :-)
Dat is nou de hamvraag. Dat er tijdens een oproer in verweggië een handvol mensen er gebruik van hebben gemaakt, kan je moeilijk 'vaste klanten' noemen.
Verder moet je echt wel heel weinig gebruik maken van het internet om te blijven inbellen, want een beetje ADSL abbootje is dan toch al gauw flink goedkoper.

Kortom, zoals Kaag zou zeggen, wie zijn die mensen?
Kaag is dan ook wereldvreemd.
De vraag wie die mensen zijn die er gebruik van hebben gemaakt, wil ik niet weten, ook en vooral omdat ik hoop dat die gegevens niet zijn bijgehouden om te voorkomen dat ze kunnen worden misbruikt.

Aan de andere kant wil ik wel weten of het echt wel gebruikt is. Ik weet dat het destijds is aangeboden, dat is immers ook in het nieuws geweest. Al is er maar 1 disident/journalist/gebruiker die er serieus gebruik van heeft gemaakt, dan is dit soort infrastructuur nog nodig, ook in dit land, juist in dit land, met name voor andere landen.
En dan blokkeren ze in dat land de uitgaande telefoonverbindingen... en dan houdt het alsnog op..
Als je als journalist data naar buiten wilt smokkelen dan zijn er wel andere opties. En genoeg landen in de wereld waar nog providers zijn die wel inbellen ondersteunen gewoon omdat een substantieel deel van hun klanten niet anders kan.
ja, ik krijg er ook een 'opa gophered op win3.11 met nog z'n oorspronkelijke DX2 en Dolphin 33k3 faxmodem' nostalgie bij :D
Hehe... eindelijk iemand die Gopher nog kent... uit de tijd dat xs4all nog een machinenaam was... dat ze continue met PTT Telecom (waar ze nu onderdeel van zijn) de strijd aan moesten gaan, en dat Cor Bosman het domein ter.net gebruikte om aan te geven of-ie inter of outer bij de zaak was...
Wij hadden destijds een PC die alleen maar kon communiceren met een andere inbel-PC in België voor financiële gegevens. Die was dus compleet afgeschermd. Je zou dus zo'n systeem nog altijd kunnen hebben, volledig los van het internet.
Wow, dat dit nog bestaat! Ik vraag me af wie die 'minder dan 5' mensen dan zijn. Er is toch geen enkel voordeel meer om nog in te bellen? Of is dit is wat nog in super oude liften of andere industriële toepassingen zit?
Dat staat in het oorspronkelijke artikel:
Tijdens de Arabische Lente in 2011 hebben meerdere regimes toegang tot het internet geblokkeerd. Zo werd het demonstraten moeilijk gemaakt met elkaar te communiceren. Ook journalisten ondervonden hier problemen mee. Door ons inbelnummer beschikbaar te stellen konden mensen tóch online. Niet voor regulier gebruik, maar genoeg voor een e-mail of ander tekstbericht. In 2019 en 2020 hebben we hetzelfde gedaan voor Hong Kong en Wit-Rusland. Uiteindelijk hebben mensen hier mondjesmaat gebruik van gemaakt.

[Reactie gewijzigd door gorgi_19 op 7 juli 2021 10:56]

Hebben westerse journalisten daar niet gewoon een satelliet telefoon (met inernet) of zo?
Ik denk dat je danig onderschat wat het gemiddelde redactiebudget is dat de meeste journalisten (die daar vaak freelance werken) krijgen. Misschien dat AP of Reuters hier nog wel geld voor kunnen vrijmaken maar de gemiddelde correspondent echt niet.
Ik kan mij zo voorstellen dat je bij een politiecontrole een en ander uit te leggen hebt als je een satelliettelefoon bij je hebt in bepaalde regio's.
Dat krijg je in verschillende landen niet zomaar binnen.
En dat is zelfs in democratische landen en regio's zo.

Ik weet nog dat ik een satelliet tracker/messenger bij had tijdens een tripje in de Himalaya in India. Daar diende zoiets in principe ook aangegeven te worden gezien er nog wat gebieden zijn die in conflict zijn. Dus kan me inbeelden dat in de wat minder koosjere regimes zo'n ding gewoon in beslag genomen wordt wanneer je de grens over gaat.

Je haalt die dingen er vrij makkelijk uit namelijk.

Data-verbinding via (bijvoorbeeld) Iridium is ook nog altijd belachelijk duur. Denk daarbij al snel aan 1$/1KB ... Voor een minuut bellen zit je ook al snel aan die prijs. Even wat foto's of een filmpje doorsturen via je satelliettelefoon als modem kost dus heel erg veel geld (nog los van de practische zaken dat je line-of-sight moet hebben en dergelijke, even snel vanop je hotelkamer iets doorsturen via je satelliettelefoon doe je niet zo 1-2-3)

[Reactie gewijzigd door DinX op 7 juli 2021 13:00]

Niet alleen zijn satelliettelefoons heel duur, ze zijn zelfs illegaal in veel landen (heb een verhaal van iemand gelezen die dat niet wist op zijn doorreis door India,weg backup...)
Dat is de eigen bedrijfsnaam wel heel letterlijk nemen zeg!

Wat een idealisten zijn/waren dat bij XS4All

Met dit soort acties die nu onmogelijk zijn snap ik het onderbuikgevoel van klanten van XS4All wel enigzins met het kaalstrippen van features door KPN
Je kunt KPN van veel de schuld geven in het uitkleden van de XS4All dienstverlening, maar in dit geval is dat niet helemaal terecht. ISDN is gewoon verouderde techniek die inmiddels aan alle kanten is ingehaald door alternatieven en waarschijnlijk al jaren en jaren veel meer kost dan het oplevert. Op een gegeven moment zal iedere commerciele partij de afweging maken of het nog waard is om dat in de lucht te houden. Best kans dat er ook al jaren geen ISDN apparatuur meer gemaakt wordt, dus onderdelen vervangen om het netwerk stabiel te houden, wordt op een gegeven moment ook een probleem.
daarom is freedom / xs4all moet blijven ook niet gaan stuiteren hierover, wat ze bij alle andere geschrapte diensten wel deden. Het is al een hele tijd bekend dat ISDN er uit gaat (iedere VoIP partij adverteerde ermee), inderdaad omdat het gewoon obsoleted tech is.
Je kan als provider ook gewoon een inbelmoden aan telefoonnummer op een voip verbinding knopen. Dat kost niks, even zoeken bij de kringloop winkel en je hebt zo 30 modems gevonden. Dat is waarschijnlijk wat XS4ALL gedaan zou hebben als het nog XS4ALL was geweest en ze hadden van KPN gehoord dat hun ISDN30 verbinding niet meer ondersteund ging worden.
Dat dat nu niet gebeurd is dus wel degelijk de verdienste van KPN die het idealisme van XS4ALL niet kent KPN kent sechts aandeelhouders en divident.
Dit soort sporadische situaties mag volgens mij geen "actieve klant" heten.
ze hadden 5 echte klanten die er gebruik van maakten, en daarnaast nog sporadisch gebruik zoals de situaties die aangegeven worden. Althans, dat is hoe ik 't artikel lees.
Deze info staat ook gewoon in het Tweakers artikel? Maar ik ging ervan uit dat dit niet de 'actieve klanten' waren waar ze ook nog over spreken.
Oh nostalgie, met maandelijkse rekeningen waar je nu een heel jaar 100mb glas voor hebt (zelfs na omrekenen naar euro)
Of dat je moeder de telefoon oppakt om te bellen terwijl je iets zit te downloaden 8)7. Was in het BBS tijdperk ook altijd zo'n feest.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 juli 2021 21:25]

Dat kan met ISDN niet. :+
Quattravox jieha
En vaders die haast een hartverzakking kregen bij het zien van de telefoonrekening na de zomervakantie :P
Oh nostalgie, met maandelijkse rekeningen waar je nu een heel jaar 100mb glas voor hebt (zelfs na omrekenen naar euro)
gelukkig kon ik die kosten 1:1 naar de baas doorzetten. (ik werkte bij de ISP in kwestie, en dat was een deal voor het technisch personeel, als ik ergens anders had gewoond had ik een huurlijn gekregen). Zolang ik maar inbelde op het enertel/energis nummer waar we een kickback voor kregen.

Het leuke was dat ik ook gelijke hele stevige monitoring was voor die inbel voorziening, ik hoorde aan de handshake of het wel of niet goed ging. De hele enkele keer dat er een storing was hing ik binnen een minuut of 2 aan de telefoon met iemand van NOC :)
minder dan 5, waarom dan niet gewoon noemen of het er 3 of 4 zijn ?

[Reactie gewijzigd door DDX op 7 juli 2021 11:58]

Misschien is het er juist 1, en zeggen ze daarom niet het exacte aantal
In de jaren negentig had de provider daarnaast twintig locaties door heel het land, om een landelijk dekkend inbelnetwerk te kunnen realiseren zonder dat klanten dure interregionale telefoontjes moesten plegen.
Het duurde tot eind jaren 90/begin jaren 2000 voordat 'gratis' partijen zoals Zonnet opkwamen, met speciale telefoonnummers waar altijd een regionaal tarief tegenover stond. Het nummer van Zonnet was 06760-75030. Die is helaas (eind/na 2019) stilletjes offline gehaald. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 juli 2021 11:03]

Daarvoor waren de kosten van lokaal bellen alleen de starttik, dus voor 10 cent kon je dan uren bellen of langzaam internetten.
De provider schrijft dat dit aantal al jarenlang laag is; tegen 2010 was het aantal klanten 'nihil'.
Zo ongeveer 10 jaar geleden had mijn opa's Windows 95-PC het begeven. Hij had zelf een nieuwe uitgezocht en laten bezorgen. Een paar dagen later belt hij me op; "Ik krijg het internet niet aan de praat."

Ik ga daarheen, voorbereid om hem uit te moeten leggen hoe Windows Vista werkt. Eenmaal daar bleek hij prima in staat geweest te zijn om Windows Vista zelf te ontdekken. Wat blijkt echter; de "internetkabel" past niet in de nieuwe computer. De kabel loopt van de computerkamer naar, jawel, de telefoonaansluiting op de slaapkamer. Hij heeft al die tijd nog ingebeld.

Hij heeft later breedband afgesloten en is nog steeds dik tevreden met de PC. Al draait die ondertussen Ubuntu.
XS4ALL was er ook vaak bij als er ergens in de wereld het internet massaal werd afgesloten, om dan inbelverbindingen aan te bieden. Bijvoorbeeld de 25 januari 2011 protesten in Egypte: https://scorpio.home.xs4all.nl/egypt.txt

Einde van een tijdperk.
Ik begrijp hem niet, ook in de jaren 90 kon ik altijd prima inbellen op internet ik heb nooit meegemaakt dat je moest wachten tot er een beschikbare lijn was.

Dus toen was dat ook alles behalve niet normaal om te moeten wachten daarop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee