KPN zet inbelplatform uit en laat Xs4all inbelverkeer afhandelen

KPN heeft de apparatuur van zijn inbelplatform voor internet uitgezet. Het blijft nog wel mogelijk om in te bellen via het nummer 06760-12321, maar het inbelverkeer wordt voortaan afgehandeld door provider Xs4all.

U.S. Robotics 56k (Analoog, Serieel)Afgelopen december zou het inbelplatform uit gebruik zijn genomen en afgelopen maandag is de apparatuur uitgezet, blijkt uit een bericht op het intranet van KPN, dat door Tweakers is ingezien. Volgens KPN vindt er nog sporadisch internetverkeer plaats via het inbelplatform, het zou met name gaan om 'zondagochtendtelefonie'. Hiermee doelt de provider op inbellen om de kerkdienst via internet te volgen.

Het besluit om de apparatuur uit te zetten volgt uit het sterk dalende gebruik en de verouderde apparatuur. Ondanks het uitschakelen van de KPN-apparatuur, blijft het mogelijk om in te bellen via het bestaande nummer. KPN heeft Xs4all bereid gevonden om het inkomende inbelverkeer af te handelen.

Niels Huijbregts, woordvoerder van Xs4all, bevestigt desgevraagd aan Tweakers dat de provider het inbelverkeer van KPN voor zijn rekening neemt. Volgens Huijbregts komt de motivatie om het internet via inbellen in leven te houden grotendeels voort uit nostalgie. Xs4all werd in 1993 opgericht en sommige werknemers die er in de begindagen al bij waren, beheren nog altijd de 'redelijk antieke' apparatuur die het inbellen mogelijk maakt.

Zelf heeft de provider ook nog een actief inbelnummer: 0205350535. Daarop ontvangt Xs4all naar eigen zeggen wekelijks zo'n vijf tot tien inbeltelefoontjes. Op het nummer van KPN zouden volgens Huijbregts afgelopen kerst 215 calls zijn binnengekomen, samen goed voor een datastroom van 5Mbit/s. Vermoedelijk ging dat om inbelgesprekken om een kerkdienst te volgen. Nadat KPN in 2013 stopte met het aanbieden van zijn kerktelefoondienst, kwam DCT Net met apparatuur die gebruikmaakt van een inbellijn om thuis kerkdiensten te volgen.

Huijbregts stelt ook dat het in leven houden van het inbelinternet nog nut kan hebben. Toen de regering van Egypte het internet tijdens de revolutie in 2011 afsloot, opende Xs4all een inbelnummer voor Egyptenaren, zodat zij met een modem in konden bellen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-01-2016 • 15:38

281

Reacties (281)

281
275
182
4
0
33
Wijzig sortering
Ooit werd dat nummer door KPN gebruikt voor Gratis Internet.

nieuws: KPN biedt internet aan zonder abonnement

(Wie kent er trouwens nog 12MOVE? Dat was toen ook 'gratis internet'.)
12move was de gratis versie van World Online. Gratis in die zin dat je geen abonnement (normaal 30 gulden per maand) nodig had om in te kunnen bellen. Eind jaren '90 had je veel 'gratis' providers, je betaalde via je telefoonrekening en met je privacy }> . Ik herinner me nog Freeler, Wanadoo en (al in 1997) Flevonet. Ook hetnet.nl van KPN wat eerst een intranet was; je kon alleen sites bezoeken die bij hun aangesloten waren. Trok natuurlijk nauwelijks klanten (het was een soort veredelde Viditel :) ) dus dat werd al snel 'gewoon internet'.
Met de komst van kabel en ADSL begin 2000 zijn die providers een stille dood gestorven.
Zelf heb ik vanaf 1994 tot 1998 ingebeld, eerst bij de VPRO (die hadden in 1994 een serie over het 'worldwide web' en een inbelnummer dat meestal ingesprek was) en later bij XS4ALL. Eerst moest ik interlokaal naar Amsterdam bellen maar vanaf 1995/96 kon dat lokaal omdat ze overal in Nederland inbelapparatuur plaatsten. Bij World Online stonden die vrijwel altijd op treinstations omdat ze een joint venture hadden met NS Telecom wat later Telfort is geworden.
Heb al een tijd dat oude "modem-geluid" als ringtone. En als die in gezelschap af gaat dan zie je gelijk een 2-deling.... Van na 2000 vinden ze het een rotgeluid, en de mensen van ervoor raken bijna in trance :-)
http://www.youtube.com/watch?v=aV8DEJ8ydJQ&sns=em
Nice! Die had ik nog nooit gezien.
Zelf ook al vanaf '94 'actief', kan mij de inbel cd-tjes etc nog wel herinneren. Het upgraden van de verschillende modems, volgens mij was mijn eerste een 1200 baud modem. Heb ik nog wel ergens liggen in een doos...een van de vele dozen waar ik mij geen afscheid van kan nemen met allemaal dat soort dingen, oude tape drives, floppydisks/drives, oude HD's etc etc.
De dame des huizes heeft al vele malen gedreigd met het verwijderen van dit soort materiaal...maar beseft dat ze zelf erachter aan gaat O-)
Niet wegdoen! Dit is potentieel undergroundmaterieel tegen de NSA en vrienden. Als straks iedereen standaard een drone boven zijn huis heeft rondvliegen en het hebben van non-cloud hardware verboden is kan het veel geld waard worden. :+

Ik heb net voor de lol weer een Pentium 75 neergezet als data 'overbruggingssysteem' voor hardware met 3,5" floppies. Mijn seriele linkkabel kan ik vooralsnog niet meer vinden.

[Reactie gewijzigd door blorf op 27 juli 2024 20:38]

Mede een reden dat ik en eigen server heb staan met (fax) modem waar ik op kan inbellen als ik ergens in het buitenland geen GSM mast kan vinden maar wel een 'normale' lijn...
Vergeet Zonnet niet en ... hoe hete die gratis provider ook al weer waar je opties kon verdienen voor wanneer ze naar de beurs gingen? Eind jaren 90 was het inderdaad een wilde tijd met al die gratis providers. Ruim daarvoor had je ook al jaren een duur inbel nummer van Tulip Computers, dat was mijn eerste ervaring met internet.

Wat ik nooit zal vegeten is dat ik in 1996 het idee had geopperd bij de bibliotheek om het mogelijk te maken via internet te kijken of een boek nog beschikbaar was. Werd toen keihard uitgelachen en belachelijk gemaakt want... wie gebruikt dat internet nou?

Bijzondere tijd was dat, blij dat ik het heb mogen mee maken.
hoe hete die gratis provider ook al weer waar je opties kon verdienen voor wanneer ze naar de beurs gingen?
Leuk, er ging gelijk een belletje rinkelen. Dat was Raketnet :-)
In die tijd moest je zelf nog naar de bieb om daar te kunnen internetten. Dus dan kon je meteen ook wel even in het echt kijken of het boek er nog was :+
Het allermooiste was MyWeb, daar kon je sparen voor gratis minuten wat betekende dat je met een 0800-nummer kon inbellen!
Met Wish had je elke dag twee uur internet voor een vast bedrag per maand :) Ik heb misschien wel een cd vol gedownload destijds :P
Ik ondersteun zo heel af en toe nog steeds wel eens klanten die nog 12move.nl (of tip.nl, wolmail.nl, tiscali.nl) mailadressen hebben. Maar ons inbelplatform[1] is een paar jaar geleden al een stille dood gestorven.

[1] Althans, onze ingang op het kpn inbelplatform.
Vergeet DDS (vooral Amsterdam) en UWnet (Noorden van het land) niet.

Wat vooral irritant was; hoe sneller je modem hoe langer de handshake. Met 2400baud had verbinding in circa 2 sec, die V.92 deden er soms veel langer over en trainden om de haverklap op lagere snelheden...

En al die digibeten (dat was nog 'ns een woord) die niet begrepen dat je urenlang in gesprek was ....
Inderdaad, nog voordat hier in Zeeland een internetprovider bestond, belde ik 'long distance' helemaal naar Hilversum (035) om te kunnen internetten. Vraag mij niet waar ik Trumpet en Mosaic vandaan haalde, misschien dat ik dat op een BBS had gedownload.

In '95 kreeg ik lokaal internet (ZeelandNet) en een jaar of 5 daarna via de kabel. Ben er nog steeds abonnee.
Anoniem: 167472 @janbrede16 januari 2016 13:57
Wat een tijd was dat hé! Vooral die snelle opkomst van de gratis inbelproviders zoals wat je al noemde, Freeler en Wannadoo etc. In die periode (was 13 /14 jaar) en had altijd een kookwekkertje op het bureau staan om zo de tijd in de gaten te houden vanwege de kosten! Zakgeld had ik niet veel, en de telefoon rekening voor de tijd dat wij inbelden, moesten we (2 broers) zelf betalen :P Nee, onze pa vond het maar niks dat we onze geld uitgaven aan het inbellen! Wat een geweldige ervaring was dat! Hoe snel internet groeide. En die mega grote. com (dotcom) zeepbel dat uiteenspat! Dat XS4ALL dit nog blijft ondersteunen siert hun wel. Nostalgie mag zeker gekoesterd worden . 8-)
Anoniem: 319464 @janbrede18 januari 2016 12:50
Wat dacht je van compuserve. Dat kreeg je toen overal bij. Kwam laatst nog een cd tegen met opruimen haha.
Correctie:12move was een initiatief van Shell. Het waren mooie tijden. Alles en iedereen probeerde een graantje mee te pikken. Wie herinnert zich De Digitale Stad nog?
Vanwege De Digitale Stad had ik eindelijk thuis internet, via een 14K4 modem. Provider was toen Hacktic.nl (voorloper van XS4ALL) en mijn emailadres (alleen mijn voornaam at xs4all.nl) heb ik nog altijd omdat ik nooit ben weggegaan. De beste provider van Nederland!
Ik ben in de begintijd op bezoek geweest op de Prins Hendrikkade en heb toen een rondleiding gehad en de ruimtes gezien waar tientallen modems stonden opgesteld. Met de bijbehorende herrie :-)
12Move heb ik ook nog eens gehad. Verder Worldonline (was de eerste) en nog een betalende provider beginnend met een C (kan er even niet op komen maar was niet Compuserve). Tsja, de tijd van het 56k-modem met de leuke hoge rekeningen als je weer eens te lang op het net zat.

[Reactie gewijzigd door martwoutnl op 27 juli 2024 20:38]

Cistron; uiteindelijk vakkundig de nek omgedraaid door de PTT (KPN) d.m.v. gigantische tegenwerking op telefoniegebied.
Bedankt. Dat was de naam die ik zocht.
12move ging op in Telfort, deze heeft de inbeldienst vorig jaar opgeheven, zie het Telfort forum.
12move was tot november 2001 een jointventure tussen Shell en World Online. Shell had in januari 2000 40% van 12move gekocht omdat men terecht grote verwachtingen had van ecommerce. Helaas maakte het knappen van de internet bubbel in 2001 een einde die gedachte. 8)7 Toen verkocht men het belang aan Tiscali.
Ohja feest, en Compuserve! :+
Anoniem: 280967 @osmosis15 januari 2016 18:14
Daar werd je toen destijds mee dood gegooid met die CD's van hun. Was zeer irritant Compuserve. Net zoals Zonnet die cd's zaten er ook overal bij.

Leuke oude tijd. Uit die periode heb ik nog steeds een e-mail adres van Zonnet. Gebruik het alleen nog maar voor echte troep ontvangen.
Compuserve was ook echt troep met een eigen inbel gebeuren maar ZonNet was gewoon prima te gebruiken en prima zelf te doen zonder die CD te gebruiken. Als je wel de CD gebruikte werd je IE verneukt. Zo vervingen ze onder andere het logo'tje links boven in de hoek.
Virussen uit die tijd probeerde ook nog je inbelverbinding te kapen door een ander nummer in te stellen. Dan gingen de bel inkomsten naar de virus schrijver en ze konden je volledig afluisteren.
Ik heb destijds bij Compuserve gewerkt en wij lachten ons krom om de actie op Tweakers waarin werd opgeroepen om de CD's terug te sturen naar ons antwoordnummer. Er werd opgeroepen om de CD's te bekrassen zodat ze niet opnieuw gebruikt konden worden. Alsof we die CD's met de hand zouden gaan ompakken 8)7 .
Overigens werden de geretourneerde CD's keurig verzameld en gerecycled.
Fantastisch ja ik kan me die actie nog goed herinneren, we worden oud ;)
Haha mooi man, wanneer was die actie 1998? Ik was altijd wel blij met compuserve. Kreeg er toch netscape bij op die cd?
Actie was in 2001: http://tweakers.net/plan/76/compuserve-actie-20.html

Netscape kreeg je er niet bij hoor, wel de CompuServe client ;)
Ik vind nog steeds Compuserve CDs tussen oude magazines of in een kast.
Ik kwam er een paar dagen terug ook nog ééntje tegen in de kast.Vroeger had ik hem direct weg gegooid nu heb ik hem er maar laten liggen vanuit sentiment overwegingen...
Ik heb nog ergens een stapel liggen. Destijds waren er verzamelaars van de AOL/CompuServe CD's. De meeste werden in een kartonnen hoesje of Amaray DVD box verpakt maar we hadden ze ook wel verpakt in heel fraaie blikken doosjes.
Ik herinner mij vooral die typische Zonnet reclames op TV (ja kinderen, toen konden we die nog niet doorspoelen), met een kantoor vol (CRT) beeldschermen, waarop de zon opkwam en het hele kantoor werd verlicht. Mooie jaren '90 flashback :)
Hahah ja super was dat _/-\o_

Goede oude tijd
Ik heb nog een zonnet kussensloop :)
m'n allereerste e-mail adres was van wish.net

via wish/noknok, tiscali en nu telfort is het nog steeds in gebruik (en nog steeds gratis btw)
(Wie kent er trouwens nog 12MOVE? Dat was toen ook 'gratis internet'.)
Ja, als ik weer eens CD hoesjes nodig had haalde ik een paar van die installatie CD's :)
Straks en misschien nu al nodig voor veel ouderen. Hun pensioentjes worden gekort, de gemeente belastingen gaan omhoog en dan de verkapte prijsstijgingen. Ik kan het nog net behappen. Misschien de krant eerst opzeggen, hebben velen trouwens afgedaan. Fijn dat xs4all het heeft overgenomen, Geef er meer bekendheid aan en hoe dat te doen velen zullen dan dankbaar zijn, maar ja die modem kopen, had net die oude lang bewaarde weg gedaan :/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 599361 op 27 juli 2024 20:38]

Inbellen, haha ik wist niet eens dat dat bestond.
Is dat nog een soort tussenvorm na BBS of zoiets?
Inbellen is via je telefoonlijn internetten. Dus je 'belt' een telefoonnummer met een modem in je computer die vervolgens via de telefoonlijn kan communiceren met een server aan de andere kant. Je hoort je modem ook daadwerkelijk een telefoonnummer bellen waarna er allerlei mooi digitaal gekraak te horen is (vooruit Samueldw, ik zal het de 'handshake' noemen ;)) (https://www.youtube.com/watch?v=iHW1ho8L7V8). Als de verbinding was gelegd kan je gewoon internetten.

Nadeel was dat de telefoonlijn bezet is, omdat je in feite in gesprek bent. Je betaalde per minuut (telefoon tik) zolang de verbinding open stond, onafhankelijk van de snelheid en de hoeveelheid data. Maar goed, met een maximale snelheid van 56kbit kon je natuurlijk ook niet zo heel veel...

ADSL gaat ook via de telefoonlijn, maar is in feite een apart signaal naast spraak, terwijl je met het inbellen een 'gesprek' aan het voeren was met allerlei digitale geluidjes.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 27 juli 2024 20:38]

Gekraak? Handshake zul je bedoelen :)

http://www.tested.com/tec...own-dial-modem-handshake/

Toch mooi dat zo'n stukje techniek hoorbaar was (/is). Nu moet je maar afgaan op een paar ledjes op je modem.
Gekraak? Handshake zul je bedoelen :)
Noem het wat je wil, het blijft gekraak. Als je handen bij het schudden zo kraken vallen ze er binnen de kortste keren af.

Inbellen, dat heeft mooie telefoonrekeningen voortgebracht.. :+
Maar gelukkig had je daluren en zondagmiddag.
Midden jaren negentig kon ik na 18:00u inbellen via een nummer van een Universiteit. Dit had een vriend voor me geregeld. Internet providers, zoals we die nu kennen, waren er helaas nog niet. KPN rekeningen kwamen per 2 maanden en zaten rond de 1100 gulden. Best pittig inderdaad. Toch nooit spijt van gehad. Erg veel geleerd in die periode, met een laptop en een 14k4 modem ;)
Ik denk dat je een beetje in je eigen wereldje leefde hoor ;-)

1) Internetproviders bestonden wél, waaronder bijv. Demon, xs4all etc.
2) Er was al prima kabelinternet vanaf 1995.
Dat van "eigen wereldje" klopt wel. ;-)
Helaas was het zo dat ik echt geen andere optie had in die tijd. Geloof me, ik had graag minder betaald en was ook graag onafhankelijk van de tijdsbeperking. Tussen 9:00u en 18:00u kon ik niet internetten....
Kabel was hier nog geen optie in die tijd. Ik weet niet meer exact hoe lang het duurde voordat ik eindelijk via een provider kon inbellen. Ik schat een jaartje. Eerste provider was "Planet", van KPN...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Planet_Internet

Oh ja, op Windows 3.11....

[Reactie gewijzigd door Synthiman op 27 juli 2024 20:38]

DDS en Xs4all had je in principe al eerder bij terecht gekunt, DDS nog wel gratis! :) Planet was er relatief laat bij.
DDS had alleen een 020 nummer, interlokaal waren die rekeningen niet slechts 1100 gulden geweest ;)
Windows 3.11 for Workgroups bedoel je dan....de gewone Windows 3.11 had geen netwerkondersteuning.

Maar echt internetten kon je pas met Windows 95...want die leverde IE mee ;) op Windows 3.11 had je volgens mij alleen Netscape :)
Windows 3.11 for Workgroups bedoel je dan....de gewone Windows 3.11 had geen netwerkondersteuning.
Daar hadden we Trumpet Winsock voor ;)
En dan eindelijk inloggen met je Postbank 2400 baud modem bij de DDS. (ik heb nog steeds mijn originele DDS mailadres).
Eerst met klooien met Gopher en later met Netscape.
Argh! ik wordt oud!
Was er ook een "gewone" Windows 3.11 dan?
Volgens mij was er alleen Windows 3.11 for Workgroups.

En ja, ik bedoel inderdaad Windows 3.11 for Workgroups.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_3.x

Ik denk dat je in de war bent met Windows 3.1, die bestaat wel:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_for_Workgroups_3.11

[Reactie gewijzigd door Synthiman op 27 juli 2024 20:38]

Eh..ja klopt inderdaad...die andere heette Windows 3.1 :)
Ik denk dat je een beetje in je eigen wereldje leefde hoor ;-)

1) Internetproviders bestonden wél, waaronder bijv. Demon, xs4all etc.
2) Er was al prima kabelinternet vanaf 1995.
Dan ben ik wel benieuwd in welk wereldje jij leefde, want hier in Dordrecht was ik in 1995 een van de eerste klanten van een provider waar je hier lokaal kon inbellen. (Metropolis) dat scheelde een kapitaal met het inbellen naar Amsterdam wat ik voorheen deed.. Pas in 1998 kwam Eneco ( nu UPC) met kabelinternet in de regio waar je via providers als Quicknet of BART tegen een duizelingwekkende snelheid van 64kbit, waarbij je blij mocht zijn als je s'avonds in de buurt van de helft kwam. Het Werd pas een beetje beter toen de een anderhalf jaar later de KPN de concurrentie aanging met adsl
CAIW had gewoon werkend kabelinternet vanaf 1995. Welliswaar met 64kbit, maar wel met significant betere ping (en goedkoper) dan ISDN.

Verder kan je al lang vóór 1995 gewoon inbellen op DDS of Xs4all, en voor die twee was er nog een provider die ook publiekelijk toegankelijk was meen ik.

[Reactie gewijzigd door majic op 27 juli 2024 20:38]

CAIW had gewoon werkend kabelinternet vanaf 1995. Welliswaar met 64kbit, maar wel met significant betere ping (en goedkoper) dan ISDN.

Verder kan je al lang vóór 1995 gewoon inbellen op DDS of Xs4all, en voor die twee was er nog een provider die ook publiekelijk toegankelijk was meen ik.
Klopt helemaal, maar mijn punt is dat jij blijkbaar in de gelukkige omstandigheid was dat je lokaal goedkoop het internet kon, maar dat de rest van ons tot voor 1995 alleen de mogelijkheid had om via een duur interlokaal nummer bij dds of xs4all in Amsterdam in te bellen, en dat in de meeste regio's breedband pas een paar jaar later werd uitgerold.
De situatie zoals jij omschrijft is meer jaren 80, maar dan met een 2400 of 9600 baud modem.. Ik had geloof ik in 97 voor 't eerst kabel internet, (heel even uncapped, woei, 100Mbit Symetrisch op Chello.. ) En m'n school had een 512KB huurlijn in 1996, helemaal te waus natuurlijk..

Mooie tijden, dat wel :) mis de BBS tijd nog wel eens :)
Naast mijn werktafel staat een Telebit Xpresso 8396A, die gebruikte ik om in te bellen naar mijn werk, waarna ik via een router op Novell Netware via de USA het internet op kon. Toevallig vorige week nog eens aangesloten, hij werkt nog!

Mooie tijden. Ook thuis één van de eerste ISDN aansluitingen in onze regio gehad, daar kwamen ze nog met drie monteurs voor langs. Dan inbellen op het netwerk van de baas en je met een slim script weer terug laten bellen over het andere kanaal. 64kbit maar liefst!
128kbit en het D kanaal misbruiken :D
nog net voordat DSL of kabel echt hot werd was KPN aan het onderzoeken of Always On ISDN kon .. Via D kanaal verbinding opbouwen en dit dan gebruiken om een permanente verbinding te onderhouden, waarmee dan bijv. emails verstuurd kon worden want dat had toch geen hoge bandbreedte nodig .. werd er meer gevraagd dan zou een B kanaal bijgeschakeld worden

tis nooit uit het test centrum gekomen, maar wel prachtig om het te zien werken.
Prachtige tijd
Om even heel flauw te doen, omdat je zegt dat je 8396a nog werkt : pics or it didn't happen ! :P
Ja de school was fantastisch. Ik ging vaak in de avond daar nog heen, want dan had ik de huurlijn praktisch voor mezelf (overdag moest het gedeeld worden met alles studenten en personeel). Ik ging pas weg toen de schoonmakers het pand verlieten en het alarm erop ging :) ...
Die rekeningen van 1100 gulden kan ik me ook nog herinneren, Wat moet PTT/KPN toen een geld hebben gemaakt! Jammer dat ze er niks zinvols (innovatie) mee hebben gedaan.
ADSL apparatuur van gekocht en uitgerold ?
Dat is omdat je niet op 2400 baud (of 1200/75 of 300, ligt eraan hou oud je wilt doen) ingebeld hebt.

het is geen gekraak; het is gefluit :-)

En erg nuttig; je kon aan de handshake horen hoe goed de lijn was/hoe hoog je snelheid werd. :+
1200/75 (V23) en 300 (V21) bps was inderdaad FSK met toontjes, 2400bps (V22bis) was echter al "gekraak". Binnen je handshake en je standaard kon je snelheid variëren afhankelijk van de kwaliteit van de lijn, dat hoorde je overigens niet. Wel wat de standaard was, V22bis, V32, V32bis en hoger. En de echte crack kon ook nog de chipset herkennen aan de handshake toontjes. Mooi hoor. Ik maakte ooit firmware voor modems, heb nog steeds een paar van die dingen in huis. Niet omdat het moet, maar omdat het kan :)
ahahah echt wel ..
kon altijd horen of ik naar een 19k2 V32-Terbo modem Smartlink belde .. Geweldig !
en ook of tie retrainde waardoor je al wist dat je niet de maximale snelheid kon halen

AT&F&C1&D2S95=47 en om weg te schrijven AT&W (Rockwell AT commands, ken ze nog steeds uit mijn kop
en als je weet wat S95=47 doet ben je een freak ;-)
Jij hebt het over de standaard, die kan je inderdaad wel horen! Maar ik bedoel: Of hij tijdens het trainen in 19k2 kwam of in 16k8, dat kon je niet horen, dat waren een paar bits in de hele sliert ...

Overigens werden de S registers bepaalt door de firmware en niet door de chipset, maar dat ter zijde, "mijn" firmware had een hele batterij hidden settings voor diverse klanten. Omdat Rockwell een standaard firmware voorbeeld mee leverde en de meeste lage S registers waren gestandaardiseerd kwamen die wel vaak overeen bij verschillende fabrikanten. Ineens schiet me "Procomm plus" door het hoofd, die zat toen vaak als schijfje bij modems meegeleverd, wie kent dat nu nog ...
Gewerkt voor Tron?

Ik werkte indertijd voor Dynalink, OEM modems meestal van de fabrikant Askey .. ooit ook een van E-tech gehad, wat een draak van een 28k8 modems waren dat .. pf als ik er nu nog aan dacht..
Nope, Repko. Die kochten hardware in Taiwan en daar heb ik voor een paar versies de firmware voor gedaan. Standaard kwamen die dingen met "gewone" firmware. Wij deden specials voor bedrijven. Vervangen van "oude" modems waarbij wij de oude qua commando's emuleerden. Security / terugbel software ervoor gemaakt, 11 bits ondersteuning (naast de bestaande 10 bits), huurlijnemulatie, halfduplex modes, verzin het maar. Bij sommige bedrijven draaien ze nog steeds. Mijn grootste trots: automatische 10/11 bits detectie van "AT" commando's met pariteitscontrole op 115Kb/s interface snelheid. En dat met een 8051 processor in pure assembly. Heb ik toen nachten van wakker gelegen. 't Was totaal niet nodig, maar "omdat het kon" ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 27 juli 2024 20:38]

Nee, ik heb mijn analoge modems de deur uit gedaan. Erg lang met een 9600 baud met MNP5 gedaan (metalen kast, weet het merk niet meer)
Later eens zo'n 56k6 modem gehad, maar dat was kwalitatief toch een stuk minder.
Vanaf de 14k4 modems was het vooral de duur van de handshake die je erop wees of je een hoge/lage snelheid kreeg. Hoe langer het duurde, hoe slechter de verbinding vaak...

Heh. Ooit begonnen met een Tel*Tron 1200/75 modem op mijn C64... Ik ga al een tijdje mee in modemland als ik zo over nadenk :+
Kun je uitleggen hoe je kon horen hoe goed en snel de verbinding was? Voor mij klonk het toch altijd hetzelfde (toegegeven, mijn leeftijd zat bij het inbeltijdperk nog niet in de dubbele cijfers).
Als je hier luistert https://www.youtube.com/watch?v=iHW1ho8L7V8 dan hoor tussen de 20 en 23 seconden een soort riedeltje wat soms in een loop kwam voor 2 of meer keer. In dat geval kon je de verbinding beter meteen verbreken want dit resulteerde eigenlijk altijd in een connectie van 33.6kbit/sec i.p.v. 56kit/sec.
Een goede AT command als basis kon helpen. Niet altijd maar wel vaak. En soms had de tegenpartij gewoon een ruk modem met bagger firmware . .
Of zat je in een koperbundel met vervelend veel overspraak van buurtgenoten ... ISDN was wel een zegening toen. Weet nog goed dat je je op je hoofd zat te krabben om een Linux ISO binnen te halen van 600Mb op ISDN. Daar lach je nu om ...
Haha, na 7 uur pas internetten en niet langer dan een kwartier. Good times :+
Klopt, maar als je bij UPC een abonnement had met onbeperkt bellen kon je voor 15 gulden? per maand onbeperkt internetten.
Hiervoor gebruikte ik een trucje, de meeste providers gebruikten een 06 nummer maar er was een provider, ik weet zo niet meer welke, maar deze had ook een 020 nummer voor abonnees uit het buitenland, op een of andere manier kon je op die wijze inloggen en dan "gratis" internetten.
Dit was eigenlijk een soort van voorloper van het huidige systeem.
Regelmatig discussies met de bazin thuis over de buitensporige telefoon rekeningen. Totdat de nieuwe werkgever een terugbel mogelijkheid bleek te hebben. }> En tja ik moet toch echt monitoren of de productie omgeving nog leeft. En om de lijn bezig te houden maar even een ftptje aftrappen. 8-)
Nou wees maar blij dat het niet hoorbaar is met de huidige generatie(s) Met in verhouding belachelijke hoge data-rates.
Je zou helemaal gek worden :+

Inbelbeepjes met een bpm van 180, het klokje rond 24/7

[Reactie gewijzigd door osmosis op 27 juli 2024 20:38]

Ik denk dat het iets meer als 180bpm zal zijn als je er gigabit snelheden overheen gaat trekken :+
Grappig...

Toevallig heb ik uit nostalgische gevoelens vorige week een handshake als ringtone gezet. :+
Vergeet niet dat je bij luxe varianten de mogelijkheid had om meerdere lijnen te bundelen (bijv ISDN) om zo een snellere verbinding te maken...

[vroeger_mode_on]
Ik weet nog dat ik van CompuServe een cd'tje binnenkreeg per post of bij een blad, met daarom 'Internetten vanuit je huis! Alleen een modem nodig!'. Ik had (waarom weet ik niet) een modem in mijn pc, dus:

Telefoonlijn erin, cd'tje installeren, pieeeeeepkraakkraakpieeeeeep, internet!

Ik helemaal wreed en direct allerlei dingen uitgezocht zoals downloaden van bulletinboards enzo. Ging niet erg snel dus maar aangezet en naar school gegaan.

3 dagen later komt onze buurman langs met de vraag of de hoorn er niet goed op lag (ja, vroeger hadden telefoons losse hoorns die je eraf kon pakken en dan was de lijn bezet) omdat hij al 3 dagen probeerde te bellen. Zowel ik als mijn ouders geen idee wat er aan de hand was tot mijn vader de 'hoofdstekker' eruit trok en ik erachter kwam dat mijn downloads waren afgebroken.

Kregen we aan het einde van de maand een telefoonrekening van KPN van 800+ gulden!!! (guldens waren de muntjes waarmee we konden betalen voor de euro er was ;)) Dat heeft een hoop uurtjes bij de AH vakkenvullen gekost a 3 gulden 75 per uur ;(

En dat was het begin van de 'internet-bel' planning bij ons thuis, er mocht alleen nog op bepaalde tijden geïnternet worden omdat we anders niet te bereiken waren :)

[Reactie gewijzigd door P-e-t-j-e op 27 juli 2024 20:38]

Ik woonde in de tijd die je beschrijf in de V.S., en na een eerste telefoonrekening van $300 (die je niet echt snel terugbetaalde met een simpel krantenwijkje, dus bijbaantje hier, gras maaien daar, auto van de buurman oppoetsen, etc. ) kwam ik al snel uit bij phone phreaking...
Het blijft me trouwens verbazen hoe weinig je terugvind over Phreaking in Nederland uit die tijd.

[Reactie gewijzigd door BitsOfskin op 27 juli 2024 20:38]

en had je ook succes met het phreaken?
Ja, net als zo'n beetje iedereen in die tijd...
Sprint en MCI nummers waren zo gevonden met ToneLoc e.d.
[vroeger_mode_on]
Wel eerst (Trumpet) Winsock installeren onder Windows 3.x :)
Vroeger, toen je zoiets nog gewoon terugbetaalde aan je ouders...
Ik geloof niet dat ik een keus had ;) Heb uiteindelijk niet het hele bedrag betaald, de PTT/KPN had volgens mij uit coulance de rekening wat gekort maar het waren nog wel honderden guldens...

[Reactie gewijzigd door P-e-t-j-e op 27 juli 2024 20:38]

Haha ik heb hier ooit ook zoiets mee gemaakt. Het was 2001 ik denk dat MSN messenger 3 net uit was. Avonden en nachten lang lopen chatten met m'n aller eerste vriendinnetje totdat de telefoonrekening binnen kwam.... Manmanman wat was m'n vader pissig! En inderdaad bijna alles terug moeten betalen... Gelukkig kregen we in 2002 of 2003 adsl maar dan onder een andere naam van KPN mxnet ofzoiets?
Dat was hem inderdaad!
Haha, zo herkenbaar. Ik heb een vergelijkbaar verhaal. Leuk om dit te lezen. :+

Ik heb destijds freeler, zonnet en noem het maar op geprobeerd met de befaamde cdtjes.

Het moment dat ik mijn eerste game online speelde, ik weet het nog goed. ;( (zwaar bagger natuurlijk...)

[Reactie gewijzigd door FreqAmsterdam op 27 juli 2024 20:38]

Je kon niet zo heel veel? Je kon de laatste Netscape browser van 30MB in enkele uren downloaden. Dat was heel wat!
Dat die netscape browser zo groot was was wel echt pas vlak voordat mozilla er de blits mee maakte en netscape er mee kapte. In de hoogtijddagen van Netscape was de download echt maximaal 5 MB. (En dat duurde al een uur om binnen te halen haha)
En dan maar hopen dat niet ergens bij de laatste kilobytes de verbinding verbroken werd omdat een huisgenoot de telefoon opnam om te bellen. Dan kon je van voren af aan beginnen, want een afgekapte download herstarten was er niet bij...
Dan had je moeten kiezen voor Z-Modem download, die had resume i.t.t. X-Modem ;)
En het is Analoog gekraak... Digitaal wordt het pas richting de databus van het modem.
Maar dit terzijde... Wel lollig dat er inmiddels alweer tweakers zijn die nog niet eens hiervan gehoord hebben. De tijd gaat veel te snel!
Ik ben 16 jaar en ken het wel, maar heb het zelf nooit gebruikt of gezien daar we hier thuis onze eerste pc pas in 2007 kochten. Misschien wel eens onbewust gebruikt bij familie of vrienden.

Ik vind het wel jammer eigenlijk dat ik het inbellen, floppy's etc nooit heb meegemaakt :+
En daar tussenin was er nog ISDN, waar je ook een nummer bezet hield met 'uitbellen' maar aangezien je meerdere nummers op een ISDN aansluiting had (meestal 4) en steeds 2 'lijnen' per aansluiting was dat een stuk minder hinderlijk.
Bovendien was bij ISDN de latency aanzienlijk lager, wat een aardig voordeel gaf bij het spelen van Quake 2 om maar eens wat te noemen.
Dat gekraak wat je hoort is analoog geluid hoor ;)

Pas met ISDN werd het digitaal.
Anoniem: 420461 @Luuk198315 januari 2016 15:58
Zo'n snel modem was luxe - internetten begon met een US Robotics Sportster 14k4... ;)
Psssht...
Verwende ettertjes met 2400 baud modems, ik moest het lange tijd doen met 300 baud :P

YOU KIDS GET OFF MY LAWN, DANGIT ! :+
In de tijd van de bulletin boards nog wel, ja, maar toen ik voor het eerst het net op ging was het gelukkig allemaal wat sneller. :)
Ik heb het vrij lang uitgehouden in de BBS scene, pas toen het internet echt vorm begon te krijgen stapten m'n pa over op een fatsoenlijke PC en een snellere modem.
Nou ik had een 56k-modem...maar die kwam door de brakke telefoonlijn niet verder dan een handshake (:P) op 26k4...
ik had ook een 56k modem als 11 (denk ik) jarig jongetje maar die deelde blijkbaar de zelfde IRQ als de muis.

als ik iets probeerde te downloaden dan ging dat altijd zo traag... tot ik merkte dat als ik de muis bleef bewegen de snelheid van de download omhoog ging! hield je stil, zakt het meteen weer in. 8)7

dus dan zat je daar, rondjes met de muis te maken, wachtend tot je mp3 of game ect binnen was.

[Reactie gewijzigd door Countess op 27 juli 2024 20:38]

Nog best vlot. Ben begonnen met een 14k4 modem met eerst hele concerten experimentele elektronische muziek. Pure nostalgie
Dat geluid klink als nostalgisch music in mij oren.
Anoniem: 319464 @Luuk198318 januari 2016 12:57
Kon je gewoon uitzetten dat gekraak haha. Kwam er zelf pas achter nadat ik al tijdje over was op kabel haha
Yep. Was er ook voor mobiel internet (WAP) voordat GPRS er was. Toen kon bijna elke GSM telefoon ook faxen. Het zou me verbazen als moderne telefoons nog steeds een data lijn kunnen bellen of kunnen faxen.
Er is ook nog I-mode geweest al sloeg dat niet echt aan.

Onze buurman had als eerste internet in onze wijk. Al was dat geen internet maar Hetnet. hij kon alleen naar Nederlandse pagina's surfen. Later kwam internationaal pas. En die compu-serve cd's de lichte waren een ramp als je een trayless verticale speler had.
Was zelfs nog voor WAP.
De betere mobiele telefoons rond de eeuwwisseling hadden een analoog modem en waren via RS232 te verbinden met je PC. Je kreeg in die tijd zelfs een apart data en faxnummer van je telefoonprovider als je hier om vroeg. Eigen nummer op de dataverbinding was handig voor de PCAW terugbelfunctie om systemen te beheren, telefoon wist dan dat het om een dataverbinding ging.

Innovatie op ICT gebied is hard gegaan de afgelopen 20 jaar.
Anoniem: 126717 @Klaus F.15 januari 2016 15:54
Is dat nog een soort tussenvorm na BBS of zoiets?
Toen ik begon te internetten (in 1990) was er geen enkele andere mogelijkheid. Het was ook vrij normaal om mensen te bellen en de ingesprektoon te krijgen omdat ze ergens ingelogd waren. Internet, BBS en dergelijke. Bij mij kreeg je altijd het modem aan de lijn, ik draaide een BBS. Daarom kreeg ISDN ook zo'n vlucht toenderijd.
Internet kwam pas in 1995 naar Nederland, bedoel je BBS vanaf 1990?
Anoniem: 126717 @gjmi15 januari 2016 16:18
Grappenmaker. :)
reviews: Internet in Nederland viert vijfentwintigste verjaardag

1995 is het jaar dat http sites echt begonnen.
Inderdaad, daarvoor kon ik allang het internet op met inbellen - ik deed dat al vanaf 1992 of zoiets en ik was lang niet de eerste. Er was alleen geen www toen. Maar wel (anonymous) ftp, usenet (news), mail (smtp/pop e.a.), gopher, telnet.
Anoniem: 126717 @arsimo15 januari 2016 16:30
Dat is dus ook wat ik deed. Funet.fi en sunet.su zijn adressen die nog steeds niet uit mijn geheugen zijn.
Maar vooral de mail was voor mij belangrijk. En telnetten naar servers om bestanden op te halen die ik nodig had.
Ja, die adressen wekken bij mij (ook) gevoelens van nostalgie op.

Ik was ook een tijdlang (1993 - 1996) in de gelukkige omstandigheid van een terugbelaccount. Ik belde in, de provider legde op, belde mij meteen terug en maakte toen de TCP/IP-verbinding. Lijn nog steeds de hele tijd bezet natuurlijk, maar geen belkosten. NB: beetje flauw: die "provider" van mij was de TU Delft waar ik voor werkte toen, dus geen commerciele aanbieder voor particulieren.
In 1992 bestond het internet wel, maar waren er geen internetproviders in nederland voor consumenten. De eerste was XS4All in december 1993.
En niet te vergeten Compuserve, waarop veel bedrijven een eigen pagina hadden en waar je bijvoorbeeld drivers kon downloaden ;)
Maar Compuserve was geen internet, of althans heel lange tijd niet. Dat was een eigen systeem, een soort super BBS. Wel met een email adres waarmee intermetgebruikers met "echte" email je konden bereiken: <usernummer>@compuserve.com, vanaf 1990. Pas weer enkele jaren later werd het een echte internetprovider en mergde het met AOL.
Uiteraard was CompuServe geen echte voorloper van het internet, ik vond het gewoon leuk om te noemen in dit kader. Het bood wel enige functionaliteit die je later bij websites dan ook weer in een bepaalde vorm tegenkwam, dat dan weer wel.
Internet kwam in de jaren '80 naar Nederland. En vanaf 1989 ook beschikbaar voor particulieren. Je zou hooguit kunnen zeggen dat het in 1995 mainstream werd.
Dan was ik fout ingelicht. Ik heb het hier nog eens nagekeken:
https://nl.m.wikipedia.or...het_internet_in_Nederland

In 1989 was het nog niet voor alle particulieren. Dat begon pas in 1993.
Uit het stuk wat je net zelf plaatst: 1992 dus via Stichting intetnet acces. en daarvoor als particulier ook als als je lid was van hcc. "NLNet bood in 1989 aan bedrijven lokale dial-in-faciliteiten. Het was in die tijd niet toegestaan internet publiek aan te bieden, je moest ten minste lid zijn van een besloten gebruikersgemeenschap. De HCC had zo'n besloten gemeenschap en bood voor haar leden ook dergelijke faciliteiten aan. Omdat de behoefte aan een openbaar en vrij Internet door een aantal pioniers al vroeg werd gezien richtten Fred van Kempen, Bert Laverman, Jac Kersing, Michael Smoorenburg en Henk Klöpping al in 1992 Nederlands eerste publieke ISP op: de Stichting Internet Access (Internet Access Foundation IAF).Abusievelijk wordt wel aangenomen dat XS4ALL de eerste was, maar dat is aantoonbaar onjuist. "
Nope. Internet is pas vanaf eind 1993 beschikbaar voor particulieren in Nederland, met de oprichting van XS4All.
Sterker nog, Nederland was het eerste land na de Verenigde Staten die internet had.
Ik zat in 1991 al te internetten. Waar was jij toen?
Inbellen is gewoon volwaardig internet door middel van een analoge of digitale telefoonlijn.

Het is alleen enorm traag met zo'n 56kbps op het einde. Middels ISDN kon het dacht ik nog een stukje sneller maar ik weet nog dat alleen al een mp3 binnen halen een enorm spannende bezigheid was zeker als je bron niet zo betrouwbaar was.
Inbellen is gewoon volwaardig internet door middel van een analoge of digitale telefoonlijn.

Het is alleen enorm traag met zo'n 56kbps op het einde. Middels ISDN kon het dacht ik nog een stukje sneller maar ik weet nog dat alleen al een mp3 binnen halen een enorm spannende bezigheid was zeker als je bron niet zo betrouwbaar was.
ISDN kon volgens mij tot 64 kbps, maar je kon meerdere lijntjes combineren om de snelheid te verdubbelen :)
klopt, alleen werden dan ook je telefoonkosten verdubbeld.. :'(
De jaren 80 en 90 waren de gouden jaren voor kpn...

[Reactie gewijzigd door poktor op 27 juli 2024 20:38]

Inderdaad. Telefoonrekeningen van fl 900,- per maand, wie kent ze niet... :X
Tussenvorm? Inbellen is een aantal jaren zo'n beetje de standaard geweest om thuis te kunnen internetten.
We moeten anders maar eens jongeren een uurtje op zo'n modem zetten, dan appreciëren ze wel waarvan we gekomen zijn. ;)
Ik heb tussen '94 en '99 voor mijn internet thuis gewoon moeten inbellen.
En volgens mij is dat ook na 2000 nog wel redelijk in gebruik geweest voor die plekken waar geen xDSL of kabel lag.
2005 werd het nog volop gebruikt. Daarna ging het hard.
Het is meer een soort zeer trage glasvezel en waarbij de modem ook nog rare geluidjes erbij maakt.
Nee joh, het echte internet! Zo ben ik ook begonnen, met een inbelmodem van 2400baud (0.0024 Mbit). Dat groeide tot tot 56k. (64k/128k op ISDN). Later kwam pas ASDL en kabel. Toen bestonden de meeste pagina's ook nog uit een beetje tekst en hooguit wat Gifjes. Dus dat is wel te doen. Maar als je iets wou downloaden dacht je wel even na hoe lang het zou duren en hoeveel tekefoontikken dat kostte.
Je moet nu ook zeker niet meer proberen om met een inbelverbinding naar een 'gewone' internetpagina te gaan.
Inbellen, haha ik wist niet eens dat dat bestond.
Is dat nog een soort tussenvorm na BBS of zoiets?
Ja zoiets. Een BBS stond bij iemand thuis en daar kon je op inbellen, maar dat was nog geen internet want al die BBSen waren niet gekoppeld.

De eerste internet providers hadden alleen inbellen. Die hadden dus een stapel met modems staan die opnamen als je met jouw modem inbelde. Zo kreeg je dus je internet koppeling over je analoge telefoon PSTN lijn. Eerst 9k6, dan 14k4 en daarna 56kbps modems.
Later kwam ISDN met ISDN modems, en daarna dubbele lijnen over ISDN voor 2x de bandbreedte. Ik kan me nog telefoon rekeningen van 300-600 gulden per maand herinneren voor het spelen van de eerste MMOs :D De PTT (KPN) had het toen al aan zien komen en per-gesprek betalen al enige tijd vervangen door per minuut.

Pas daarna kwam ADSL/kabel met vaste per-maand prijzen. Scheelde een hoop geld voor de intenet addict ;)

[Reactie gewijzigd door Durandal op 27 juli 2024 20:38]

BBS-en niet gekoppeld? er waren zat netwerken waaronder Fidonet er 1 was. Elke serieuze sysop was wel aan zo'n netwerk (of meerdere gekoppeld), de sysop belde dan op gezette tijden via een programma zoals bijv. Frontdoor naar een hoger gelegen host om berichten (echomail / netmail) te versturen. En dat ging dan wereldweid. Op dat moment had je nog geen email adres maar een 'fidonet' adres. Het was mogelijk om directe berichten af te leveren (kostte je soms een internationale call van een paar seconden) of je stuurde ze gewoon naar je uplink die het dan weer doorstuurde.

zo heb ik bijna 10 jaar een echt 'point' bbs gehad, waarbij de nadruk lag op het met elkaar onderling berichten uitwisselen via echomail en netmail (locale echomail kanalen maar ook regionaal, nationaal en zelfs internationaal

bijv. overig.028, nederland.028 etc..
als je dit niets zegt: je hebt wat gemist ;-)
Vergeet niet de 28k8 en 33k6 modemsnelheden. ;)
Dank, nu voel ik mij met 36 jaar een oude l*l :+
wow. ik was me geheel niet bewust dat deze aparatuur nog draaide. ik dacht dat er misschien hier en daar nog een inbelmodem aan een router zou hangen voor out of band management, maar niet dat er nog consumenten zouden zijn die het gebruiken.

Ik snap xs4all wel, en hoop dat ze de nostalge nog lang in leven houden. Misschien dat ze een keer een filmpje kunnen maken over hoe ze deze oude dienst nog in leven weten te houden? of een rondleiding aanbieden voor de echte nerds, dat lijkt me ook geweldig :P
Heeft er iemand foto's van deze oude apparatuur ter beschikking? Ben wel benieuwd eigenlijk?
Nou... nee. Ik heb vroeger deze dingen verkocht en hoewel ik ze niet precies meer kan vinden, was het dit idee: http://www.recycledgoods....600-bps-v-32-dial-up.html

Dit is er dan één waar alles in geïntegreerd is, degene die wij verkochten, hadden losse insteekkaarten per modem. Zo'n insteekkaart ziet er dan zo uit: http://www.recycledgoods....-modem-quad-serial-c.html

De systemen die wij verkochten, waren 4U hoog en hadden per stuk (uit m'n hoofd) 16 modems. XS4all had vele honderden modems hangen en er was een goede handel in tweedehandssystemen. Uit m'n hoofd verkochten we zo'n 16-poorts kast voor een paar duizend euro per stuk.

Later zijn er ook systemen gekomen die ISDN en 57k6 aankonden. Die zagen er wat moderner uit dan deze foto's, maar het principe bleef gelijk.

edit: Nog wat meer informatie uit m'n hoofd. De kasten waren verbonden op 10Mbit met de rest van het netwerk: 16 modems van 57k6 trokken nog niet eens één megabit vol ;). Redundante voeding en allemaal gekoppeld aan een WTI NPS-230: een Network Power Switch. Daarop konden de techneuten met Telnet inloggen en zo op afstand de stroom uit- en aanzetten: die inbelmodems hadden nog wel eens de neiging om op tilt te slaan en een harde reset was dan de beste en makkelijkste oplossing.

Ja, mooie tijden ;)

Edit 2: even doorgezocht en wat leuke foto's gevonden
http://mulogic.com/mcf-16-600.jpg
http://www.bell-202.com/images/pic-bell-202t-modem-rack.png
http://www.bauschdatacom.be/productdata/PRACKMMULR2.gif

Ik zie ook dat ze schijnbaar 3U hoog waren. In mijn herinnering waren ze 4. Ach, het idee is duidelijk!

[Reactie gewijzigd door don_jorg op 27 juli 2024 20:38]

brrr iemand die in de modemhandel heeft gezeten en dan 57k6 durft te schrijven... brrrr ;-)
* zeroday oud sysop en jarenlang bij een modemboer heeft gewerkt en het Rockwell AT commando bijkans uit het hoofd kende ..
Hehehehe, oeps! Ik ben na 33k6 overgestapt op ISDN ;). Overigens was mijn 33k6 de US Robotics Speedstar, geïmporteerd uit de VS. Eén van de weinige interne 33k6 USR's die er waren hier, ze zijn nooit zo verkocht in Nederland.

Ik ben ook SysOp geweest, Illusion System ][ (2) in Bunnik en ja, ik ken ze ook nog wel, hoor ;). AT S11=50, anders kon hij geen handshake maken op de één of andere manier. Sloeg nergens op, maar het was wel zo ;).
US Robotics gebruikte vaak een andere AT commando set dan de vaak standaard Rockwell dingen, later kwam AT&T nog bij met de soft modems, waarbij de software van je computer bepaalde dingen overnam, goedkoper en meer bagger.
Ja, dat was bijzonder irritant ;). Hoevaak ik niet met andere USR-gebruikers contact heb gehad over de juiste instellingen... Met sommige 28k8-modems wilde hij niet eens verbinden boven de 14k4. Heb er toen 1000 gulden voor uitgegeven en was dolblij toen ik kon overstappen op ISDN. Inbound konden mensen natuurlijk nog steeds op 33k6 inbellen, maar de gigantische snelheid van ISDN was toch wel erg lekker!

Van softmodems ben ik altijd ver gebleven. Frontdoor/ProBoard draaiden niet lekker onder Windows en die softmodems werkten alleen met dat besturingssysteem.
Google even op 'Ascend Max 4000'. Die dozen werden door World Online gebruikt voor inbellen. Konden 4 ISDN-30 lijnen aan (in de praktijk maar 2 :( ) en deden ISDN en analoog tegelijk. Omdat WOL een joint-venture was van NS Telecom (later BT/Telfort) stonden ze vrijwel altijd op treinstations. In 1996/97 moesten er regelmatig van die dingen worden bijgeplaatst om de groei bij te houden. En dan een frame-relay lijntje van 2 Mbit (of minder...) naar het datacenter in het NS hoofdgebouw in Utrecht...
Vanaf 1998 kwamen er centrale inbelnummers, je hoefde alleen maar 7001234 te kiezen zonder netnummer en dan kwam je uit bij een grote POP van BT. Dat was nog voor de tijd van de 06760-nummers.
Bij ons in de kerk nog een paar oude mensen met deze https://www.streamit.eu/nl/producten/kerkradio/lukas-ii (Die bellen volgens mij via het nummer in het artikel)
Als je XS4ALL aanschrijft met een verzoek tot een rondleiding bij deze afdeling, heb je een best grote kans dat ze hier toe bereid zijn een afspraak te maken.

Een Tweakers rapportage zou ook leuk zijn ja.
Ik denk dat onze netwerkbeheerders wel een rondleiding willen verzorgen. Stuur me maar een mailtje, dan gaan we iets organiseren. nielsh@xs4all
Vet, dank voor je reactie!
Heb je een mailtje gestuurd, even kijken of we (centraal) iets kunnen regelen voor de geïnteresseerde Tweakers. :)
Als oude(re) Fidonet BBS admin (en gebruiker) lijkt het me prachtig om te zien hoe dat soort oude hardware er nu bijstaat, zeker aangezien het nog steeds gebruikt word.
Waar ligt dat? Dat lijkt me geniaal om te zien.

edit: en ik wil even zeggen dat ik dit een heerlijk bericht vind dat echt typisch bij xs4all past om dat alsnog voor deze mensen te regelen. Hulde.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 27 juli 2024 20:38]

Goed idee, ik denk dat ik binnenkort xs4all even ga schrijven. misschien dat er ook iets met tweakers te regelen valt. Ik ga het in ieder geval proberen!
Anoniem: 382732 15 januari 2016 15:56
5 tot 10 inbeltelefoontjes per week. Dus pak 'm beet 1 per dag. Maar goed dat ze uit nostalgie doen. Als je de kosten-baten analyse zou doen val je van je stoel. Het is bijna goedkoper om die paar mensen die het gebruiken een CD-tje op te sturen van de dienst. Ik neem aan dat ze nu de dienst downloaden. Streamen via een analoge modemverbinding lijkt me ook een uitdaging.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382732 op 27 juli 2024 20:38]

Nee, ze luisteren gewoon live mee. Zie bijvoorbeeld ook http://www.sikn.nl/actueel/inbellen
Een low quality Skype videogesprek is er nog mee te voeren hoor. Zelf laatst getest.
AMR-NB is gemaakt voor lage bitrates :-)
Geoptimaliseerd voor gesproken woord. (Er wordt zeer aggressief laag/hoog uitgefilterd, er blijft alleen een stukje rond het gebiedt van menselijke spraakfrequentie over (ongeveer 200Hz - 4KHz))

Muziek klinkt alsof je een emmer over je hoofd hebt gezet, maar spraak werkt goed :-)
5 tot 10 inbeltelefoontjes per week. Dus pak 'm beet 1 per dag. Maar goed dat ze uit nostalgie doen. Als je de kosten-baten analyse zou doen val je van je stoel. Het is bijna goedkoper om die paar mensen die het gebruiken een CD-tje op te sturen van de dienst.
Het ligt er maar aan wie betaalt. Ik kan me voorstellen dat de kerken betalen om deze service in stand te houden. Dit is misschien een dure oplossing maar glasvezel trekken naar afgelegen boerderijen is ook niet goedkoop.

Ik vermoed dat de kosten van XS4All reuze meevallen. Waarschijnlijk is er al 10 jaar niks wezenlijks meer veranderd aan dat platform, de ontwikkelingen staan helemaal stil, en apparatuur die het al zo lang vol houdt is praktisch onverwoestbaar. De reguliere verbindingen van XS4All maken ook gebruik van PPP, vanaf het moment dat de verbinding tot stand is gekomen is er dus geen verschil meer tussen zo'n antieke telefoonlijn of een moderne glasvezel verbinding.
En al die apparatuur heeft geen stroom nodig?
Het verbruik van zo'n paar modems zal wel meevallen. In vergelijking met wat er verder in zo'n datacentrum hangt is het peanuts. Het is niet gratis maar ik schreef dan ook dat de kosten wel mee zullen vallen, niet dat het gratis is ;)
Nu een android app waarmee ik kan inbellen en ik kan in het buitenland gratis internetten :P
Je zult dan ook een modulator-demulator moeten hebben. En die in de smartfone zit is alleen bedoeld voor mobiele netwerken. ;)
Zou dat niet lukken in software? Misschien niet op 56k6, maar op een wat lagere snelheid zou het me niks verbazen als een hedendaagse smartphone zo'n ding best kan emuleren :P
Het is analoog, dus het zou kunnen, lijkt me. Je bereikt er weinig mee, maar zou wel leuk zijn om te kunnen emuleren.

Een nadeel: De inbelkosten 😉
Aangezien bellen inmiddels volledig onbeperkt is, kun je een GSM modememulator gebruiken. Als je databundel op is, dan kun je gewoon verder met internetten over CSD. Grappige van CSD is dat je tussen terminal en modembank geen overboeking hebt :)
Bij XS4ALL moet je toch nog steeds inbellen ongeacht je verbindings techniek.
Modem gaat via ppp.
DSL gaat via ppp
Glasvezel gaat ook via ppp.
Gaat hun mobile spul ook via ppp?

[Reactie gewijzigd door wica op 27 juli 2024 20:38]

Bij XS4ALL moet je toch nog steeds inbellen ongeacht je verbindings techniek.
Modem gaat via ppp.
DSL gaat via ppp
Glasvezel gaat ook via ppp.
Het is meer 'verbinden', niet zozeer inbellen. PPP is een laag hoger, en hoeft daarom ook niet over PSTN. ;)

Iedereen met een oud Zonnet account kan ook nog steeds inbellen bij 06760-75030. Dat wordt nu door Tele2 beheerd, maar ik vraag mij af of überhaupt iemand dat nog gebruikt.

[edit]
Kennelijk kan je op dat nummer nu elke gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 20:38]

Misschien een wat rare vraag hoor, maar is dat nou gratis? Als je onbeperkt bellen hebt en je belt in naar Zonnet, hoef je niets te betalen? :P

Of moet je een maandelijks bedrag dokken aan Zonnet?
Ben benieuwd of mn oude HetNet cdtje nog werkt...
Je had vroeger geloof ik ook Supernet. Voor een vast tarief per maand kon je onbeperkt inbellen op een gratis 0800-nummer, geloof ik.

Ik heb het nooit geprobeerd, maar uit ervaringen van anderen kan ik me nog goed herinneren dat de inbelmodems vaak bezet waren. :D.
Volgens mij heette dat Superweb. Je had rond het einde van het inbeltijdperk verschillende van die diensten waar je of volledig gratis, of tegen een beperkt maandbedrag kon inbellen op een 0800 nummer. Volgens mij deed TMFweb dat doen ook.
Dat werd dan een enorme run, waardoor na een week oid van het bestaan die nummers steeds in gesprek waren en je moest zoeke naar een andere.
En op een gegeven moment wist ik ook wanneer welke provider goed te bereiken was, en welke er 'snel' was. Later had ik een apart Freesco routertje daarvoor.
Het """voordeel""" van in een dorp wonen is dat ik wat langer heb kunnen 'genieten' van nostalgische internetverbindingen.

[Reactie gewijzigd door thegve op 27 juli 2024 20:38]

Je had vroeger geloof ik ook Supernet. Voor een vast tarief per maand kon je onbeperkt inbellen op een gratis 0800-nummer, geloof ik.

Ik heb het nooit geprobeerd, maar uit ervaringen van anderen kan ik me nog goed herinneren dat de inbelmodems vaak bezet waren. :D.
Superweb, ja ....
Je betaalde per maand een bedrag ( 50,- ) en daarvoor mocht je gratis inbellen.
Na 2u werd je disconnected, en kon je opnieuw inbellen.
Dat was een ramp, de windows dialler kon auto dial doen, maar wachtte iedere keer 5 seconden , en ging dan opnieuw proberen.

Met ISDN had je een voordeel, een externe dialler + het digitale connecten was 10x sneller. Later kwam WISH met een soortgelijk abonnement, maar die deden het niet veel beter ;)

* FreshMaker was blij om als eerste een testabo te bemachtigen via de kabeltrekker in de straat :)
256kb download ( maar wel een megatrage ping dus niet online gamen )
Idd Met ISDN en een externe Dialer kon er wel 200x per minuut ingebeld worden.

Ik gebruikte daar toen de DAZ SuperDialer voor. ;) Maar dan duurde het nog wel af en toe een tijd voor je er op zat.
Heel vaak bezet, toen gingen ze een maximum tijdsduur instellen. Na in meen 45 minuten ene disconnect. Ik had toen al isdn met een wardialer dan Had je redelijk snel een connectie. Maar het was vooral erg langzaam. Geen supernet maar superlangzaam.
Dat kon(gratis inbellen) inderdaad als je een geografisch telefoonnummer ervoor gebruikt. Echter, zonnet / Tele2 heeft deze regionale nummers paar maanden terug offline gehaald.

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 27 juli 2024 20:38]

Ook onbeperkt gratis bellen zoals bij simpel is niet onbeperkt. Zit een fup op. Dus als je t als babyfoon gaat gebruiken of inbelmodem of wat dan ook waar continue lijn activiteit is word je geblokkeerd
Ja dat is per provider afhankelijk. Bij KPN is de onbeperkt limiet 10.000 belminuten. Dat is iets van 166 uur. Met 5 uur per dag internetten zou je het makkelijk de hele maand volhouden, heh.
Nee, Tele2 heeft deze dienst sinds vorig voorjaar afgesloten. Veel regionale inbelnummers hebben ze in maart afgesloten, het06760 nummer was daarna nog paar weken te gebruiken voor internet. Inmiddels krijg je alleen nog maar een intern ip adres en kun je het internet niet meer op. Modem beantwoordt nog wel steeds de lijn.
Modem beantwoordt nog wel steeds de lijn.
Een vergeten systeem?
Misschien. Maar eigenlijk hadden ze het dan beter kunnen laten zoals het was, want sindsdien heeft er wel een aantal mensen via hun forum erover geklaagd.
Ooit begon het voor mij met rechtstreeks inbellen naar een BBS (anno 1983!) met een Viditel modem :P. Lange tijd nog in moeten bellen t/m ISDN. ADSL kwam in de achterhoek pas ca. 10 jaar geleden, maar gelukkig nu Glas!
Maar ik ben toch wel verbaasd dat het inbel-netwerk nog bestaat!
Jahaa Viditel, dat was dé toekomst toen... In 1985 ook nog even lid van geweest, kostte een vermogen aan abonnement én inbellen (kon alleen naar Amsterdam en Den Haag...). En het zag er gewoon uit als Teletekst, met een snelheid van 1200/75 bps! Later in de jaren '80 had je ook particuliere Viditel-achtige systemen zoals Hobbytel van Veronica-dj Bart van Leeuwen. En je kon zelfs telesoftware downloaden (die stond dan gecodeerd op pagina's). Maar het werd al snel ingehaald door de BBS'en met veel snellere modems en mooiere graphics (ANSI!). Dat duurde tot 1995, toen kwam inbel-internet en stopten de meeste BBS'en ermee. Vandaag de dag zijn er overigens nog wel een handjevol online, de meesten alleen via internet...
Nostalgie, ik heb in een grijs verleden zelf nog een Amiga BBS beheerd, samen met andere BBS'en een groepje gevormd. Afgesproken om op vaste tijden on-line te zijn. De hele meuk ligt nu op zolder. Ongeveer 22 jaar geleden mee gestopt, over 10 jaar kijken hoe het toen allemaal ging.
Er zijn er genoeg die naast het internet ook nog via Telnet en een eigen telefoonnummer te bereiken zijn, wel veelal in de U.K. en U.S.A., maar ze bestaan nog wel.
Heb begrepen dat zelfs Fidonet nog bestaat, wel in zéér beperkte mate, maar het is er nog wel.
"KPN heeft Xs4all bereidt gevond". Xs4all = KPN. Gezien de doelgroep van de systeem hadd het beter bij Solcon gepast.
Je hebt natuurlijk gelijk dat XS4ALL een KPN-provider is. De vraag is dan altijd hoe zelfstandig (of niet) zo'n bedrijf is. Je ziet wel vaker dat dochterondernemingen een redelijk eigen koers mogen en kunnen varen (binnen de beperkingen van het moederbedrijf natuurlijk). Ik heb bij XS4ALL in ieder geval het idee dat ze redelijk zelfstandig opereren in ieder geval.
Ik zit bij xs4all, maar xs4all doet bijna alles zelf op het netwerk na dan. Ze hebben hun eigen lijnen, eigen helpdesk (die een stuk behulpzamer zijn), eigen modem (fritzbox),etc. Dus KPN moet wel ff overleggen met xs4all, al vraag ik me af of xs4all nee had mogen zeggen ;).
Ik zit bij xs4all, maar xs4all doet bijna alles zelf op het netwerk na dan. Ze hebben hun eigen lijnen, eigen helpdesk (die een stuk behulpzamer zijn), eigen modem (fritzbox),etc. Dus KPN moet wel ff overleggen met xs4all, al vraag ik me af of xs4all nee had mogen zeggen ;).
Euh, netwerk doet XS4ALL júist zelf. De rest wordt steeds meer KPN. Heel het team voor de zakelijke markt is er al uit bijvoorbeeld.
Kabels in de grond is het netwerk van kpn, maar het verkeer wordt geregeld door XS4ALL apparatuur. Dat is waar Bliksem B op doelde denk ik.
Tot je problemen hebt met je ADSL, dan wordt je van XS4All naar KPN heen en weer gestuurd.
Oh maar daarvoor hoeft het geen moederbedrijf/dochterbedrijf te zijn hoor. In alle situaties waarbij de ene partij over de infrastructuur gaat en de ander over de dienstverlening wijzen ze naar elkaar ;)
Dat geeft juist aan dat ze zelfstandig zijn. KPN beheert de ADSL lijn. Je krijgt te maken met 2 instanties.
Je bedoelt Kliksafe
Ik gebruik zelf af en toe nog wel een inbelmodem, deels vanwege nostalgie, deels omdat het soms nog zo verdomd handig kan zijn.

Het is alleen niet meer zo geschikt voor het hedendaags mediagebruik maar surfen en mailen gaat er prima mee. Ik heb er 2 jaar terug ruim een jaar mee moeten werken / studeren omdat internet dmv andere technologie niet mogelijk was.

In de kerkelijke kringen wordt er momenteel nog genoeg gebruik van gemaakt, dus ik hoop dat XS4all het voorlopig nog niet uitfaseerd.

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 27 juli 2024 20:38]

Wauw; dat klinkt alsof je echt in de middle of nowhere zat.... ?! Heel benieuwd!

Ik heb vroeger met een 28k ingebeld op de 'laptop' die m'n pa van z'n werk eens in de maand ofzo naar huis kon nemen. Zat in groep 7 en gebruikte het om voor alle vriendjes op CheatCC.com cheats op te zoeken voor onze games :)

Wij hebben vrij snel een ADSL lijn gekregen thuis toen we de fl. 5.000,- Pentium III PC-Privé computer kregen; ISDN hebben we overgeslagen geloof ik.
In Afrika is inbellen nog heel gewoon hoor. Zit je in een internet cafe met 10 man op een 56k lijntje...
Denk dat het in India en Zuid Amerika ook nog wel normaal is trouwens.
Maar toen ik paar jaar geleden in India zat deden ze ook veel met USB stickies en GPRS.
Wat een ramp als je ADSL/glasvezel gewend ben.

[Reactie gewijzigd door NBK op 27 juli 2024 20:38]

Ik werk nu een jaartje voor KPN. Voor diegene die niet doorhebben wat de verhouding Telfort - XS4ALL - KPN is, misschien helpt het volgende. Let wel, ik werk daar met plezier, voor objectiviteit moet je elders wezen.

KPN profileert zich voornamelijk als 'zorgeloos'. Veel pakketten en optie richten zich op gezinnen. Veel pakketten worden voordelig wanneer de extra content wordt genuttigd, zoals spotify. In plaats van te kiezen en te delen koop je bundels. Tevens wordt de bedrijfscultuur hier ook op ingericht. Dit zie ik onder andere terug dat er meer wordt gekeken naar serieuze werknemers die de telefoon afhandelen in plaats van alleen maar studenten. Opleidingsbudgetten worden beschikbaar gesteld en ook vaste contracten (een zeldzaamheid in die wereld) worden ook voor de toegewijde werknemer opgemaakt.

Telfort is de budget maatschappij. Waar KPN V9 en V10 aflevert met nieuwe orders (waarbij de V10 ook een 5ghz wifi chip heeft), krijg je bij telfort altijd een V8. Bij de pakketten is vanalles en nogwat optioneel, wat je in staat stelt een goedkoop afgeslankt pakket samen te stellen. Als je een beetje de moeite neemt en een pakket samenstelt dat gelijke inhoudt heeft als een KPN abonnement zie je al snel dat je op hetzelfde prijspeil uitkomt. Maar stel je wilt alleen internet, bij Telfort betaal je 24 euro, bij KPN 32,50 en heb je nog een lagere Mbit snelheid.
Dit is voornamelijk bedoelt voor de consumenten aan wie het moeilijk uit te leggen is dat ze 5-10 euro extra per maand moeten betalen ten opzichte van een Tele2. Andere hardware, net iets uitgeklede functionaliteit en klantenservice als bedrijfscultuur is lastig uit te leggen en mensen zonder ervaring. Dat verschil wordt pas pijnlijk duidelijk wanneer je een modem uit 2005 in huis hebt dat met een wifi signaal dat uitsluitend op de g standaard functioneert. Dit is zeker niet altijd het geval, en vaak kunnen problemen gemakkelijk worden opgelost als je handig genoeg bent om een modem te bridgen en er zelf een goede router tussen te pluggen, maar dit brengt kosten met zich mee en enige inzet en expertise op IT gebied voor veel mensen.
Ook zal het je verbazen hoe gelimiteerd de gemiddelde Nederlandse consument is op het gebied van thuisnetwerk. Het kost even tijd om uit te leggen dat een gemiddelde consument niet op zoek is naar 120 Mbit lijn (reclame van de kabel). Negen van de tien keer is het WIFI signaal de bottleneck, wat bijna niet op te lossen is als je in een huis woont van gewapend beton. Je hebt situaties dat mensen een Wifi versterker aanschaffen voor de playstation op zolder, en vervolgens deze Wifi versterker naast de playstation zetten, wat netto nauwelijks resultaat oplevert aangezien het wifi signaal van de modem domweg niet op zolder komt.
Al met al liggen telfort en KPN zeer dicht bij elkaar. Maken van dezelfde hardware gebruik, al zijn die van KPN sneller vernieuwd, en is het budget en de inzetbaarheid van klantenservice bij KPN net wat uitgebreider.

XS4ALL staat wat dit aangaat redelijk op zichzelf. Ze hebben eigen hardware (hallo Fritzbox), eigen invulling van klantenservice en hebben net even andere dienstverlening. Vooral voor de ITer geeft dit voordelen: Vast IP adres dat ook kan worden meeverhuisd en een klantenservice waar meer expertise aanwezig is. Je betaalt wat extra voor service, rust en expertise. Als luxe product is dit ontzettend moeilijk te verkopen aan de leek voor wie internet nog steeds gewoon internet is. KPN heeft 100% van de aandelen, over en weer worden er ook mensen uitgeleend voor kostenbesparing, maar de uiteindelijke bedrijfsvoering krijgt een geheel andere invulling.
Anoniem: 343906 @Kelin16 januari 2016 02:23
Bij mijn weten heeft XS4LL aardig wat vaste krachten het aanbod gedaan als ZZP-er verder te gaan dan wel afscheid te nemen van XS4LL met een maandsalaris per gewerkt kalenderjaar.

Of dat nu zo verstandig is als bedrijf? Wilt toch wel een vaste backbone hebben ten behoeve van de continuïteit van je bedrijf lijkt mij. ZZP-ers hebben voordelen voor werkgevers maar tegelijkertijd ook nadelen.
Re: v8/9/10, wat ik gehoord heb is dat Telfort als beleid de oneven Experia boxen overslaat. Het is dus wel de bedoeling dat de v10 door Telfort geleverd gaat worden.
Tot begin 2015 had ik internet, tv en bellen van Telfort. Overigens ook veel goedkoper dan een vergelijkbaar KPN abonnement.

Daarbij hadden wij een ZyXel modem/router, geen Experia box. Dus dat hele V8, V9, V10 gebeuren was een jaar geleden in ieder geval nog niet aan de orde. Ze waren wel aan het experimenteren met een nieuwe modem/router. Ik heb me destijds voor de pilot opgegeven en kreeg toen een Experiabox V9 thuisgestuurd.

Volgens mij ligt het toch iets anders bij Telfort. De klantenservice was overigens ook zeer kundig, het webcare-team in ieder geval welke zowel op het eigen Telfort-forum als op het Tweakers-forum goede support gaf.

Bovendien was Telfort relatief vroeg met een IPv6-pilot waar ik ook aan meegedaan heb. Helaas hadden ze deze na een tijd met plezier er gebruikt van gemaakt te hebben weer afgeschoten.

Voor mij voelt Telfort dus meer als een broedplaats voor nieuwe dingen die ze misschien ook bij KPN willen gaan toepassen dan als een ondergeschoven kindje voor zuinige consumenten.
De Zyxels zijn de modems die Telfort gebruikte voor de Experiaboxen.

2602H[W]-6[13]C, 'de zwarte' (1/3 is pots/isdn, W is al dan niet met wifi)
2602R-D[13]A, 'de zilveren met 1 ethernetpoort'
2602H[W]-D[13]A. 'de zilveren met 4 ethernetpoorten
2601HN-F1, 'de eerste witte'. Deze en alle voorgaande modems zijn alleen nog als legacy aanwezig bij sommige long-time klanten.
2812HNU-F1, 'de tweede witte'. Deze wordt nog steeds geleverd als vervanging bij een defecte Zyxel HNU. Eerste Telfort modem dat VDSL en VVDSL ondersteunt.

Daarna is Telfort overgegaan op de Experiabox v8, de Arcadyan VGV7519. De v9 en v10 zijn ZTE H368N en ZTE H369A, maar die levert Telfort niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.