Windows 10 Mobile wordt mogelijk 64bit na Redstone-update

Microsoft lijkt met zijn volgende grote Windows 10-update, die bekendstaat onder de codenaam Redstone, 64bit-ondersteuning toe te willen voegen aan Windows 10 Mobile. Momenteel draait het mobiele OS op 32bit, ook op apparaten met een 64bit-soc.

Smartphones zoals de Lumia 950 en 950 XL beschikken over een 64bit-soc van Qualcomm, maar Windows 10 Mobile draait momenteel op alle ARM-apparaten in 32bit. Daar gaat verandering in komen, blijkt uit een vacature die Microsoft op zijn carrièresite heeft geplaatst. Het bedrijf zoekt voor zijn Windows and Devices Group een Senior Program Manager, die de upgrade naar 64bit van Windows 10 Mobile op ARM-apparaten moet begeleiden.

In de functieomschrijving staat dat Windows wordt klaargestoomd voor werking op 64bit op alle apparaten die gebruikmaken van de ARM-instructieset. Volgens de vacature moeten er nog veel problemen worden overwonnen om dit succesvol te laten verlopen. Een geschikte kandidaat zal een plan moeten opstellen voor ARM64-ondersteuning, in lijn met Redstone. Onder die codenaam staat de volgende grote update van Windows 10 bekend. De verwachting is dat de Redstone-golf van updates tegen het einde van 2016 wordt gestart. In feite moet het de eerste 'opvolger' van Windows 10 worden en het wordt dan ook vergeleken met de stap van Windows 8 naar 8.1.

Omdat Windows 10 Mobile momenteel op 32bit draait, kan er maximaal 3GB aan werkgeheugen gebruikt worden. Dat is ook de hoeveelheid ram die in de Lumia 950 en 950 XL wordt gebruikt. Mocht Microsoft Lumia's willen uitbrengen met meer geheugen, dan is een 64bit-versie van het OS vereist. Mogelijk kan het OS met een update naar 64bit ook beter gebruikmaken van de optimalisaties van de 64bit-socs in smartphones.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-01-2016 • 14:55

257 Linkedin

Reacties (257)

257
243
142
5
0
41
Wijzig sortering
Misschien een domme vraag maar als windows mobile 10 64 bit wordt, kunnen de gebruikers van bijv. een L920 of L1020 een update wel vergeten omdat die processor geen 64 bit ondersteund?!
Bij Windows -en de meeste andere OSen- is de architectuur een miniskuul klein onderdeel van het geheel. De NT kernel in Windows staat in zijn geheel los van de architectuur van de gebruikte CPU. NT heeft een kleine API welke weer praat met een blobje architectuur specifieke assembly code die verantwoordelijk is voor de communicatie met de CPU. Dit blobje is het enige onderdeel wat ze dienen te vervangen als ze Windows op een andere architectuur willen laten draaien. Hierdoor staan updates in Windows zelf los van de architectuur en hoef je niet bang te zijn dat je 32bit OS geen updates meer krijgt, want het is voor MS slechts een kwestie van de boel compileren voor de juiste architectuur.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je (en mijn) 920 straks geen updates meer krijgt.
Native code, d.w.z. code die direct op een CPU draait moet kloppen met de processor. Ondersteund de processor 32-bit en 64-bit code (zoals bijna alle Intel en AMD processoren), dan kun je beide draaien. Code die via een stub (of interpreter) draait zal dus geëmuleerd moeten worden. Dat komt de prestaties nooit ten goede.

Het feit dat Intel processoren 32- en 64-bit ondersteunen is gelijk de reden dat er ook (nog) een 32-bit Windows versie op geïnstalleerd kan worden. Zou de processor alleen 64-bit zijn, dan moet het OS ook 64-bit zijn.

Voor geheugenbeheer dat meer dan 32-bit kan adresseren, heb je een kernel nodig die daar mee overweg kan (geheugenbeheer is een taak van de kernel). Ook daar kan via emulatie/trucs meer dan 3GB gebruikt worden, maar is een onlogische optie als je processor 64-bit ondersteunt.

Een 32-bit processor die geen 64-bit instructies (of algemener een processor die bepaalde instructies niet ondersteunt, ook opeenvolgende 64-bit processoren krijgen nieuwe instructies erbij, denk aan SSE3, SSE4 etc voor Intel desktop processoren) kan die of emuleren of kan er niets mee. Emuleren van CPU instructies kost (veel) prestaties.

De kosten voor een fabrikant zitten juist in het compileren (en daarmee testen) van spullen. De zin 'slechts de boel compileren' is een enorme onderschatting. Door over te stappen op 1 variant (bijv 64-bit) ipv 2 halveer je zomaar de benodigde testtijd.

Als je mij voorbeelden weet te geven dat je 64-bit software kunt draaien op een 32-bit processor dan kun je me overtuigen, maar volgens mij heb je het nu mis. Zeker op relatief bescheiden processoren voor telefoons kan ik me emulatie niet voorstellen (maar mijn ervaring ligt meer op (veel) grotere systemen, waar alles al jaren en jaren 64-bit is).

Windows levert (of leverde) ook kernels (in 1 Windows distributie) die processor specifiek waren (d.w.z. de laatste features/instructiessets gebruiken). Dit kan dus dynamisch. Op iet als Solaris is ook bijv (1 van de belangrijkste systeem libraries = DLL in Windows termen) libc ook processor specifiek. Idem de kernel.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 16 januari 2016 20:19]

Het lijkt erop dat jij denkt dat ik bedoel dat zijn 32bit telefoon een 64bit OS gaat draaien. Ik heb alleen uitgelegd hoe Windows met architecturen omgaat. Welke architectuur het is, is een kwestie van de NT Kernel de juiste assembly blob geven en de boel te compileren.

Wat valt er te testen? Compileren van Windows kan zonder problemen naar een tal van architecturen. Ja er gaat wat werk in zitten om de blob assembly te bouwen, maar buiten dat is Windows (NT) zelf totaal architectuur onafhankelijk. Windows compileren voor een andere architectuur is inderdaad zo simpel als "slechts de boel compileren".

De 32-64bit Windows heeft een volledig 64bit Kernel. 32bit wordt ge-emuleerd in een virtuele omgeving binnen Windows.
I.d.d. op een 32-bit telefoon gaat een 64-bit OS niet draaien, dat bedoelde ik.

Ik weet niet hoe de code verdeling is van Windows mobile, maar ik vermoed dat er een fors deel nog gewoon C/C++ is ipv .NET. En daar is overstap van 32-bit naar 64-bit verre van een 'slechts de boel compileren'. Omdat Windows mobile een stevige relatie zal hebben (vermoed ik) met de desktop tegenhanger, zal het aandeel native code vrij hoog zijn (ook i.v.m. performance. Een interpreter taal als .NET is doorgaans langzamer).

Maar veronderstel dat je gelijk hebt. Op moment dat je als software boer een 32-bit en 64-bit variant uitbrengt van je software heb je opeens 2 ipv 1 product te testen. Dat is dubbel werk. De overstap naar 64-bit heeft gevolgen (anders zou je het niet doen). Ik noem slechts de grotere (integer) getallen (al kan dat ook op 32-bit OS versies), maar meer nog het grotere adresbereik. Dat zijn toch dingen die je toch moet testen.
In Windows is er geen "native" (assembly) code buiten de blob data dat met de CPU babbelt. De Windows Mobile gebruikt verder dezelfde codebase als Windows sinds WP8 (Naja, Kernel, paar modules en voor de rest veel WP8 eigen code, W10M shared wel zo'n beetje alles).

Natuurlijk zal er altijd getest moeten worden, maar eventuele problemen die zich voordoen op een andere architectuur in Windows zal doorgaans in de Assembly blob zitten. NT is vanaf het begin met de gedachte opgebouwd dat de gebruikte architectuur niet van belang is voor de rest van het OS. NT en Windows hebben op meer architecturen gedraait dan alleen X86 en ARM, het doet nauwelijks onder aan Debian als het op kernel ondersteunde architecturen aankomt. En net als op Debian, als je daar bij het schrijven van de applicatie goed gebruikt maakt van de richtlijnen en dus programmeerd zoals het hoort, zal je applicatie zo goed als geen problemen moeten vertonen als deze gecompileerd wordt voor een andere architectuur. Dit wordt telkens gezien als Linux grootste/sterkste punt, maar dit is net zo van belang op Windows.
Ik ben C/C++ ontwikkelaar op Windows. Elke binary/DLL die we maken is native code. En anders weet je niet waarover je praat. Heb jij het alleen over .NET of zo?
Leuk dat jij ontwikkelaar bent voor windows, er is genoeg binary meuk beschikbaar voor Windows. Veranderd er niets aan dat het enige van Windows en NT zelf wat in assembly geschreven is, de API is wat met de CPU praat.

DLL bestanden zijn gecompileerd. En als je op die fiets gaat, alles wat gecompileerd is, is dan assembly. Geen idee waarom je DLL bestanden zelf in assembly zou schrijven wanneer dit gewoon in C++ kan.
Volgens mij snap je niet waarover je praat. C/C++ code compileer je en die levert instructies op voor (een bepaalde) CPU. Ik denk dat voor de desktop Windows versie veruit de meerderheid CPU gebonden code is. Zodra ik in de compiler (bijv. Visual Studio) bepaalde vlaggen aan zet (zie bijv. https://msdn.microsoft.com/en-us/library/7t5yh4fd.aspx), dan draait de code niet meer op CPUs die de gekozen instructies ondersteunen.

Waar dacht je dat die binary meuk vandaan kwam? Die wordt dus wel door ontwikkelaars geschreven. Die moeten wel degelijk weten voor welke CPU ze code maken.

De kernel scheduled processen in en uit (en doet nog meer), maar de code uit de DLL draait zonder tussenkomst van de kernel direct op de CPU. Sterker nog: user code en kernel code zijn vrij strak gescheiden. Fouten in de kernel is een blue screen, fouten in user code is slechts (in het ergste geval) een gecrashed programma/app.
Zo leer je elke dag, nooit geweten dat dat zo werkte. Thanks!
Geen probleem :)

editeditedit:
Er was ook nog een part 3, maar mocht iemand meer willen weten hoe Windows, ARM en de bijkomende assembly werkt:
Understanding ARM Assembly part 1
part 2
part 3

[Reactie gewijzigd door batjes op 15 januari 2016 18:55]

If (64-bit)
install 64-bit OS
Else
install 32-bit OS
Of je maakt gewoon een OS wat op beide werkt, Mac OS X deed dit b.v. in het verleden toen er nog 32-bit en PPC machines ondersteund werden. Gewoon 1 installatie die je op verschillende types machines kon booten.
Het 32-bits OS werkt momenteel al op zowel de 64-bits telefoons (950 en 950 XL) - in de nieuwe situatie heb je wel degelijk twee versies van het OS zodat de 64 bits telefoons de volledige kracht en functies van de cpu kunnen benutten.
Ik bedoel 1 installatie die als 32-bit OS boot op een 32-bit systeem en als 64-bit OS op een 64-bit systeem. Waarom zou je 2 verschillende versies maken ?

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 15 januari 2016 16:00]

Ah op die fiets. Maar waarom zou je één grote versie maken als je de telefoons ook zodanig kan configureren dat ze de 32-bit of de 64-bit versie downloaden afhankelijk van de soc? Dat scheelt weer bandbreedte ;)
Bandbreedte, benodigde opslagruimte, etc.
Kan met Windows ook al een eeuwigheid. Kwestie van setup aanpassen en een grotere install maken. Is alleen niet zo efficiënt. Enne, de stup is van beide, maar er wordt maar 1 Mac OS versie geïnstalleerd. Tijdens de initiële boot moet het systeem namelijk in of 32 bit of 64 mode gezet worden. Dat is zowel bij Windows als OSX als Mac OS als welk ander OS dan ook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 15 januari 2016 18:15]

Echter zaten vroegah bij Apple de PPC en Intel kernels in dezelfde 'fat' binary. Hierdoor hoefde maar één kernel meegeleverd te worden, maar kon deze op zowel PPC en Intel hardware worden gedraaid. Zo kon de eindgebruiker één Mac OS installatie disk voor beide type systemen gebruiken.
Dat lijkt me op een telefoon OS waar elke byte telt nou niet echt een winnend concept.
Dan ga je er wel van uit dat Microsoft netjes alles updates die aan de 64 bits editie worden toegevoegd, ook op de 32 bits versie doorvoert :)
Het zou wel een stomme keuze zijn van Microsoft om de huidige generatie telefoons niet meer van nieuwe features te voorzien zodra ze een 64-bit versie van het OS hebben. Wel denk ik dat Microsoft een aantal features niet de moeite waard acht om voor zowel 32-bits als 64-bits toestellen te maken, zoals Continuum. Dat draait momenteel alleen op toestellen met een 64-bits soc en het zou gek zijn moeite te steken in een 32-bits versie daarvan zodra alle toestellen die er krachtig genoeg voor zijn op een 64-bits OS draaien. Pas na een aantal jaar na het verschijnen van het laatste 32-bits toestel zullen alle features die nieuw zijn alleen werken op 64-bits devices. Dat heeft niks te maken met het verschil tussen 32/64 bit maar vooral dat de ondersteuning voor die toestellen sowieso is afgelopen.
Volgens mij is dat gewoon nog 32-bits aangezien er nog geen 64-bits ondersteuning is ;)
Om de Continuum dock voor toetsenbord, muis en beeldscherm te kunnen aansluiten heeft de betreffende telefoon sowieso een USB-C aansluiting nodig aangezien micro-USB niet genoeg bandbreedte heeft. Op het moment hebben alleen de 950 en 950 XL dat nog maar en vallen oudere modellen daar door per definitie af voor Continuum.
Doen ze op de desktops, dus waarom niet op de telefoons?
Dat weet ik, ik leg puur de angst uit van de postvan @Bramji 117.
Microsoft ondersteunt oude versie een bepaalde tijd"Microsoft will make updates available for the Operating System, including security updates, for a minimum of 24 months after the lifecycle start date. Th....."

Dus 32 werkt nog wel.
je bent de { en de end vergeten :p

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 15 januari 2016 15:46]

eerder de end if
Nee dat zal Microsoft voorlopig nog niet doen, net als er voor PC's nu een 32-bit en een 64-bit versie is zal Microsoft ook voor telefoons verschillende versies uitrollen.

Uiteraard komt er wel een moment dat het 64-bit only wordt, maar dat is pas over een aantal jaar.
Windows 8 voor desktops is toch 64 bit only? De versies waren geplitst in 32 en 64 bit.
Edit
Ik had het mis: http://www.microsoftvolum.../ProductPage.aspx?pid=460

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 15 januari 2016 16:11]

Dat zal op het moment komen dat de 32-bit toestellen uit de upgrade pad vallen, en dat duurt nog wel even: de net geintroduceerde Lumia 550 heeft nog een 32-bit Snapdragon 210 aan boord zitten, en ook de huidige mid-rangers 830, 735 en 640 hebben nog 32-bit Snapdragon 400's.
64bit wordt een aparte editie zoals dat nu ook al is op desktop. Ze gaan niet plots gewoon de 32bit toestellen laten vallen.
Lumia 550 soc zal ook niet 64 bit zijn dus ondersteuning zal wel lekker doorlopen zoals we inmiddels gewend zijn.
Volgens mij wil men het mogelijk maken om een 64-bit W10M te hebben, maar is het geen vereiste om nog updates te krijgen.

Edit: typo's weg

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 467952 op 15 januari 2016 15:07]

Nee die krijgen de update ook. Het is een van de vele features die in de nieuwe update komen. Er zal voorlopig ondersteuning blijven voor zowel 32 als 64 bit.
Waarschijnlijk optie zoals bij Windows 10 voor desktop?
Als ik het nieuws bericht zo lees wordt er 64-bit-ondersteuning ingebouwd. Daarmee wil dus niet zeggen dat het OS niet meer op 32bits werkt.

Zowel de normale Windows 10, als android hebben ook 64-bit ondersteuning. Maar werken nog wel op 32 bit apparaten. Ik verwacht dat dit dus ook zo zal zijn met Windows 10 Mobile.

Microsoft zou ook wel gek zijn om de 32 bit support nu te laten vallen. Daarmee schieten ze alle Windows Phone gebruikers af. Alle Windows Phone telefoons hebben een 32 bit processor namelijk. Dit zal dus gaan om het over grootte deel van de Windows Phone / Mobile gebruikers.
Zoals in het artikel staat draait Windows 10 Mobile momenteel alleen als 32-bits OS. Bovendien heeft Microsoft beloofd vele toestellen te updaten naar W10M, en dus is een soc die 64-bit ondersteunt absoluut geen vereiste.
Op de lange termijn is het wel logisch dat 64-bit een vereiste wordt om de nieuwste versies van het OS te kunnen draaien maar aangezien Qualcommm en andere fabrikanten allemaal al over zijn op 64-bit architecturen gaat dat over een aantal jaar probleemloos kunnen zodra de beloofde ondersteuningstermijn voor de laatste 32-bits toestellen zijn is verlopen (momenteel is het recentste 32-bits W10M toestel de Lumia 550).
Ik vind het dan ook een logische ontwikkeling om het OS 64-bits te maken. Niet dat het strikt genomen op het moment nodig is maar de trend is 64-bit en het is niet dat er grote nadelen aan kleven waardoor overgaan onverstandig is.
logisch? op windows desktop was 64 bit nodig voor meer dan 4 GB applicatie geheugen. ik hoop dat apps zich nog even inhouden zoveel te gebruiken.
Klopt, als de hardware geen 64 bits ondersteuning bied, zal de software dat niet kunnen veranderen.
Toch vraag ik me echt af waarom Microsoft er zoveel energie in blijft stoppen, het is nooit iets geworden en gaat ook niets meer worden. Als zelfs de eigen CEO al niet meer positief is...

https://www.tabletsmagazi...windows-phone-wordt-niks/
Ik denk wel te weten waarom ze er zoveel energie in stoppen. Windows 10 Mobile in combinatie met de user base van Windows 10 is een gigantische markt. Door deze gigantische markt hopen ze app developers zover te krijgen om apps te schrijven voor het Windows platform. Als de apps dan meteen via UWP geschreven wordt, kunnen ze ook overal op gebruikt worden (Tablet, PC, Telefoon). Hierdoor wordt de Windows Store gevuld met apps en wordt het verschil tussen Windows, iOS en Android hopelijk kleiner.

Tegenwoordig hangt en staat het succes van een OS bij de Store die het heeft, mocht de Windows Store door deze 'samensmelting' een succes worden dan acht ik de kans groot dat ook het Windows 10 Mobile platform groter wordt.

Verder heb ik het dan nog niet eens gehad over Continuum. De ideale oplossing voor de zakentelefoon. Schaf voor elke werknemen een Lumia en een dock aan en de apparaten zijn klaar. Continuum staat nu nog wel in de kinderschoenen, vanwege het ontbreken van de apps (vergeleken met Windows 10), maar dit komt vooral doordat er geen win32 applicaties gedraaid kunnen worden vanuit de telefoon.

Ik verwacht echter wel dat Microsoft ook een telefoon uit gaat brengen met een Atom processor, hierdoor wordt dit probleem opgeheven en kan er echt volledige Windows 10 gedraaid worden vanuit je telefoon. Dat lijkt me echt de toekomst!

Ik heb nu een Asus Transformer T100 en daarmee doe ik eigenlijk al wat ik hierboven beschreven heb. Ik gebruik de tablet in de trein en tijdens vergaderingen en wanneer ik thuis kom prik ik mijn USB-Dock en HDMI connector erin verbonden met een Full HD scherm. Vervolgens kan ik verder werken waar ik gebleven ben, maar dan op een groot scherm. Ideaal!

Ik begrijp ook wel dat een telefoon nooit de kracht van een volledige desktop kan evenaren, maar voor mail en office werkt een telefoon en tablet in combinatie met een dock prima.
Ik heb hier toch wat kanttekeningen bij.

Allereerst zijn er diverse signalen dat het niet al te best gaat, en het stoort me een beetje dat vele fans goed weer blijven spelen. Het marktaandeel is ingestort, en het was al niet veel. Van dat piepkleine deel is ook nog eens een zeer groot deel low-end. Microsoft heeft zowat de complete overname van Nokia moeten afschrijven inmiddels. Er zijn weinig partners, er is het store probleem, en Microsoft zelf lijkt zeer weinig haast te hebben met hun eigen lineup up to date te houden. Je moet wel een heel erg vertroebeld beeld hebben om te blijven volhouden dat het goed gaat of wel goed komt.

Dan is er die blinde hoop op universal apps en continuum. Ik denk dat fans echt onderschatten hoe compleet irrelevant WP is in het eco systeem. Developers van zowel software als rand-apparatuur laten het platform compleet links liggen. Twee platformen managen is al moeilijk genoeg.

De theoretische enorme markt van Windows desktop users + mobile is vooral een theorie. Op de desktop is er al jaren een store, en ik heb niet het idee dat dat storm loopt. Het is sowieso al niet erg gebruikelijk voor de gemiddelde consument om uberhaupt desktop software te kopen. Dit nog even los van het feit dat desktop gebruik jaar op jaar sterk afneemt.

Microsoft heeft vele keren zich laat in een markt kunnen inkopen, maar dit keer lopen ze naar mijn mening toch tegen een achterstand aan wat amper in te halen is. Android en iOS woekeren overal uit: in content stores, app stores, de auto, health, smartwatches, het huis, enz enz. Microsoft speelt geen rol van betekenis hierin, en ik zie niet in hoe dit gaat veranderen, ook niet met universal apps.

Zelfs Microsoft lijkt dit te begrijpen, vandaar de move naar diensten die ook op concurrerende eco systemen werken. Nu de rest nog.

Dit even los van het platform zelf. Het gaat er niet zozeer om of het goed of slecht is, en of jij weinig of veel apps nodig hebt, ik heb het over het grotere plaatje, en de toekomst die het heeft, die niet al te best is.
Je gaat alleen helemaal voorbij aan bijvoorbeeld het nut van universal apps. Deze zorgen er net voor dat een developer zich niets moet aantrekken van het onderliggende device. Of je nu werkt op een XBox One met een 60" TV aan of een smartphone met 5" je draait dezelfde binary met eenzelfde layout. Het enige waar je als dev rekening mee moet houden is dat verschil in form factor.

MS hoopt net dat de univversall app een meerwaarde betekend doordat apps veel eenvoudiger zowel op desktop als op mobiel worden uitgebracht.

Developers laten het platform zeker ook niet links liggen. Tegenstanders roepen altijd maar naar de achterstand in apps maar vergeten dan wel dat op enkele jaren tijd die achterstand al enorm gekrompen is van 1:10 in 2008 naar 1:4 in 2014 .

Op de desktop is er al jaren een store maar er is voor gebruikers weinig noodzaak om daar in te komen, men is het niet gewoon om dat te gebruiken op een desktop. Maar als er eenmaal degelijke apps inzitten dan krijgt deze wel degelijk een meerwaarde. Waarom zou ik bijvoorbeeld Adobe Reader nog van de Adobe website downloaden en zelf up-to-date houden wanneer ik even goed de versie uit de store kan nemen?

Als een achterstand niet in te halen zou zijn dan had Apple nooit Microsoft van de troon kunnen stoten met hun iPhone en had Android niet hetzelfde kunnen doen met Android. Er is altijd ruimte voor nieuwe spelers maar je moet je voldoende kunnen differentiëren. Iets wat ik enorm mis bij vele van de echt kleine platformen die allemaal linux based zijn met de android kernel en dan ofwel moeten roepen dat ze ook android apps ondersteunen ofwel gewoon helemaal binnen de kortste keren verdwijnen.

Met de move naar diensten maakt het onderliggende platform ook niet veel meer uit, maar ook het onderliggende apparaat niet. Waarom dan niet doorzetten met je eigen mobiel platform dat eigenlijk al sinds WP7 enorm in beweging is? Vele gebruikers worden net afgeschrikt door alle veranderingen die MS maakt in het platform. Het platform moet eerst wat stabiliteit krijgen voor je terug kan gaan bouwen aan de gebruikersbasis. Laat daarna de mond op mond reclame zijn werk maar doen.

Windows mag dan door velen al op de terugweg aanzien worden, ik zie rondom mij net steeds meer Windows telefoons opduiken en velen kopen hem net aan omdat ze van anderen zoveel positiefs horen en er zelf ook eens mee mogen spelen hebben. Mijn eigen 640 gaat vandaag weer naar iemand anders om het eens uit te proberen.
We mogen met zijn allen toch wel concluderen dat de smartphone markt niet meer zo in beweging is al twee jaar geleden.
De groei vlakt af en de nieuwigheid is er al lang van af, het gros heeft inmiddels ervaringen met één of meerdere platforms en is er zo aan gewend dat je je af kunt vragen of deze nog heel erg snel zullen switchen.
En Microsoft moet dan eigenlijk nog beginnen.

Van Windows 7, rt en nokia is inmiddels afscheid genomen, wat volgde was 8 en nu inmiddels windows 10.
Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat Microsoft nogal zwabbert met hun initiatieven om de mobiele markt te betreden.
Ik verwacht niet dat ze nog heel veel marktaandeel gaan halen, zeker gezien het gegeven dat de hele markt al met een teruggang bezig is.

Van nieuwe klanten komt het dus niet meer, ze moeten het dus van overstappens hebben.
En dat zie ik eerlijk gezegd niet veel gebeuren. Onbekend maakt toch een beetje onbemind in dit geval.

Maar ja misschien zit ik er wel helemaal naast en bezit Microsoft een kwart van de markt over vijf jaar.
Het stoort me eerder een beetje dat sommige het grote plaatje van One OS niet (willen)zien, geen Windows phone gebruiker zijn en toch moeite doen om maar hun beeld te moeten ventileren en negatief lopen doen. Ik zie meer realisme in de post van rens-br En dan nog. Als je geen Windows phone gebruiker bent, waarom zou je dan überhaupt zoveel moeite doen om te lopen knuppelen. Dat doen we bij Linux toch ook niet.
Het stoort me eerder een beetje dat sommige het grote plaatje van One OS niet (willen)zien
Ik ben een tevreden WP gebruiker, maar dat One OS... Ik geloof er niet meer in. Ik moet er niet meer aan denken om terug te stappen naar Windows voor PC.
Inmiddels >200 miljoen gebruikers denken daar anders over.
De vraag is wel of die Windows kiezen vanwege de One OS strategie of dat er simpelweg een gratis update was. Mijn schoonvader heb ik iig niet gehoord over de One OS strategie.
Hier maak je een flinke denkfout: ik ben namelijk WEL een WP gebruiker.

Maar het feit dat jij denkt dat dat er toedoet om uberhaupt een mening te mogen hebben, is vrij triest. Nog triester is dat blijkbaar alleen positieve berichten zijn toegestaan.
Ik heb geen Android phone, en dat ook nooit gezegd. Ik heb wel een Android tablet. En inderdaad, ook een Windows Phone. Punt blijft overeind dat dat allemaal niet ter zake doet.
Op het puntje van 'auto' moet ik je toch echt teleurstellen.. je wilt niet weten hoeveel auto's een CE versie van Windows onder de motorkap hebben draaien... (als je doelde op infotainment, heb je een punt :) )
Er wordt volgens Nu.nl momenteel 4 keer zoveel aankopen gedaan in de windows store dan voorheen. Dus er lijkt toch wel beweging in te zitten.
Ik heb hier toch wat kanttekeningen bij...

Ja het marktaandeel is naar beneden gegaan...dat is niet zo raar. ze hebben voor het uitbrengen van win10 mobile met de 950/950xl e.d. niet veel activiteit naar buiten getoond.

Blinde hoop op universal apps en continuum vind ik een beetje overdreven gesteld. Microsoft geeft gewoon een blik in wat zij als toekomst zien..en Continuum, hoewel dat nu in de kinderschoenen staat, is gewoon mooi en zeer interessant voor kantoor gebruik. Het is nieuw, geen concurrent biedt hetzelfde.
Ik denk dat de MS voor de zakelijke markt juist een interessante propositie heeft of wordt. Ik merk dat klanten afwillen van iphones/ipads die slecht beheersbaar zijn en Android wordt sowieso zakelijk (nog) niet serieus genomen. Daar zit voor MS de kans...niet de consumentenmarkt waar jij denk ik naar kijkt.

De move naar diensten die op concurrerende eco systemen draait is niks nieuws.. Microsoft is nu omgekeerd toch ook bezig met tooling waarmee IOS apps omgezet kunnen worden naar win10 zodat het voor IOS developers makkelijker wordt om aan te haken aan de windows kant. Goeie ontwikkeling lijkt me.
ditzelfde wilden ze ook voor Android doen maar is nu (tijdelijk?) in de ijskast gezet.
één vraag... heb jij een lumia 950 of 950xl?
Je kan ook beter testen na de eerste updates en niet direct bij release. Is zo met iOS, Android als ook Windows phone.
Want zo te lezen is dat voor de firmware en 2 OS updates.
Ga maandag nog maar eens testen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 15 januari 2016 23:15]

Ik? Sinds 4 december in bezit van een 950xl. Geen crashes, geen bugs, alles draait soepel. Uitermate tevreden. Dus ik herken me niet in die probleem verhalen. Instabiliteit? Nee, herken ik ook niet.
Continuüm is in theorie leuk in de praktijk is het vooralsnog alleen een leuk concept met een paar apps. Het is absoluut niet de WOW killer feature die alles gaat veranderen en ineens er voor gaat zorgen dat Microsoft de mobiele markt gaat domineren.
Over een paar jaar denk je er aan. How it all started. En Continuum is slechts een deel.
Continuüm is geen killer feature, en geldt alleen voor Microsoft produkten, zoals office. Kortom, redelijk beperkt en de vraag is of het ooit massaal door ontwikkelaars gaat worden opgepakt.
Ik schat zomaar dat je het nog niet eens gebruikt hebt. Of wel? Je weet dat Q4 2016 de x86 Surface phone uitgebracht gaat worden. Ubuntu verder is met de ontwikkeling? Weet je nog hoe de smartphone begonnen is?
En troost je, niet Windows phones zullen het te zijner tijd ook krijgen.
Is het al q4?? Ik vind het op dit moment een slecht uitgewerkte mogelijke feature die in mijn ogen weinig meer toevoegt dan het zijn van een gimmick.

En ja, ook ik heb het uitgebreid gebruikt en getest.
Het is nooit eerder of later geweest :+
Ja, je gaat testen 3 weken geleden. Laat eergisteren de RDP app update gekomen zijn met Continuum. Samen met RDP en Citrix Receiver zijn dat de apps die het per definitie een super toevoeging maken. En opgepakt wordt het al. Zoals met de nieuwe Facebook app. Vraag me af wat je getest hebt...

Edit: Lees net al je reacties. Stond de uitslag al van te voren vast? :X

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 15 januari 2016 23:16]

Edit: Lees net al je reacties. Zo te lezen stond de uitslag al van te voren vast :X
Gezien je overige posts en je Microsoft brilletje snap ik dat je het nodig vindt om je eigen overtuiging hard door te drukken in elke reactie die je post.
Nee hoor. Simpelweg feiten. Je pro A reacties zijn bijna allemaal losse flodders. Maar de uitslag stond al van te voren vast of vergis ik me?
Geen vooringenomenheid....ik heb in de loop der jaren alles ervaren en mogen testen en gebruiken.
Waarom zou je anno 2016 nog Citrix of RDP willen gebruiken?
Waarom zou je anno 2016 niet Citrix of RDP willen gebruiken?
Als ik kijk naar de bedrijven waar ik kom, gebruikt 90% RDP of Citrix. Is het niet door de gebruikers dan is het wel door de beheerders.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 16 januari 2016 17:16]

Voor een beheerder kan ik me het nog een beetje voorstellen, maar Citrix, mijn god... Wat een armoe! Wij gebruiken ook nog Citrix, maar dat is voor welgeteld één ERP applicatie. Aangezien het ERP pakket lastig te koppelen is, zal het daarom dit jaar het veld gaan ruimen. Schoppen we meteen Citrix + de beheerder het pand uit. Hoppa!
Ik weet niet wat je doet maar vele bedrijven zweren bij Citrix. Weet je wel zeker dat het niet aan je implementatie ligt?
Er is ook niets mis met Citrix, maar het is gewoon niet meer van deze tijd.
Zijn de klanten het niet me je eens. Ja, VDI kan een deel vervangen, maar dat is veelal duurder. Mede door de back end.

Maar wat is er dan van deze tijd dan Citrix/RDP ? (zover iets van een tijd kan zijn)
Ik geef je gelijk. Continuum is geen killer feature. Het is wel een hele mooie feature en de gemiddelde Tweaker zal dit best interessant vinden. Maar naast Tweaker ben ik ook ondernemer en dan piep je wel anders.

Om te beginnen weet ik hoe mijn personeel omgaat met de door de zaak beschikbaar gestelde hardware. De PC's overleven het wel, maar er sneuvelt helaas weleens een smartphone. Dat is mezelf ook overkomen, dus het overkomt de beste. Maar, als ze die smartphone alleen gebruiken om wat te bellen, appen en mailen dan is het prima. Gaan ze daar ook nog andere werkzaamheden op uitvoeren, dan hou ik mijn hart vast. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Windows document in het niets verdwijnt (dat hebben we toch allemaal weleens gehad hè, Windows gebruikers).

Los van het feit dat een telefoon kapot kan gaan, zie ik nog andere praktische problemen. De telefoon wordt nog weleens vergeten, de accu is leeg, de oplader is kwijt, we zijn vergeten de juiste stekkers mee te nemen. Oftewel: al het gezeik wat we nu met de laptop ook al wekelijks voorbij zien komen. Of, terwijl je net lekker middenin een document zit te werken gaat je telefoon over. Stekker eruit halen (pruts pruts) en ... te laat.

Helemaal erg is het beheer van die Windows omgevingen. Los van het feit dat wij al lang zijn overgestapt naar een ander OS, is het ook nog eens zo dat het beheer van een reguliere Windows infrastructuur een kostbare hel was. Gaan we dat ook nog eens doen op smartphones, brrr...

En last but not least... Het is er gewoon niet voor bedoelt. De gemiddelde smartphone van 2016 is veelzijdiger dan een zwitsers zakmes. Maar dat wil niet direct zeggen dat een smartphone ook beter is. Net zoals je kunt gamen op een telefoon, maar face it: een console is ook beter.
Grappig hoe je ervaring zo verschilt met die van mij en vele bedrijven waar ik kom. Draaien allemaal Windows. Velen RDP/Citrix met alleen een verdwaalde Linux server. Windows is juist het meest kosten effectief. Lijkt er eerder op dat het aan de handjes ligt.

En ja ook (steeds meer) Klanten met Windows phone. Veel Lumia 640s. Prijs kwaliteit super beter dan iOS en beheerskosten lager dan Android. Per saldo geven Windows phones de beste prijs/kwaliteit. En laat vorige week een klant effectief Continuum gebruiken in een pilot. Met van die display kastjes. Lader zit er aan. Kabels ook. Gebruikers kunnen nu juist hun eigen lader of kabels vergeten. Best geniaal.
Grappig hoe je ervaring zo verschilt met die van mij en vele bedrijven waar ik kom. Draaien allemaal Windows. Velen RDP/Citrix met alleen een verdwaalde Linux server. Windows is juist het meest kosten effectief.
Het eerste wat ik kan bestrijden is dat Windows juist het meest kosteneffectief is, want dat is gewoon niet het geval. Als je gaat kijken naar de gemiddelde ICT-kosten voor een werkplek, dan kom je uit op een bedrag van rond de 2500-2600 euro per jaar. Ik vind dat nogal fors vergeleken bij de kosten die wij op jaarbasis maken, want inclusief licenties kom ik uit op een bedrag van maximaal 900 euro per jaar.
En ja ook (steeds meer) Klanten met Windows phone. Veel Lumia 640s. Prijs kwaliteit super beter dan iOS en beheerskosten lager dan Android. Per saldo geven Windows phones de beste prijs/kwaliteit.
Dat ben ik zeker met je eens. We hebben bewust voor Windows Phone gekozen voor ons bedrijf en dat scheelt enorm in de beheerkosten. Maar helaas is de ondersteuning naar andere partijen toe bedroevend slecht.
Satya Nadella heeft anders gesteld dat ze de komende tijd gewoon doorgaan met hun visie:

"If no OEM stands up to build Windows devices we'll build them. There will be Lumia devices. So I'm not afraid of saying, okay, it's all about the OEMs, or it's all about the ecosystem. It's about Windows. It is about the overall health of Windows and being grounded in any given day's reality, but having ambition of where the market is going versus being bound by current definitions."

"If there are a lot of OEMs, we'll have one strategy. If there are no OEMs, we'll have one strategy. We are committed to having the phones in these three segments. And I think the operational details will become clear to people as they see it."


bron: http://www.windowscentral...ld-windows-phones-we-will

Het gaat hun niet meer om een marktaandeel te verwerven met telefoons, maar met Windows 10 als een dienst ;) En telefoons is daar gewoon een onderdeel van.
Juist, kijk naar de surface pro. Totaal geen markt voor, oem's durfden niet, Apple gaf aan daar geen brood in te zien..

Ik kijk nu, bijna elke grote oem komt met een serie devices in dezelfde categorie. Zelfs Apple doet er een gooi naar met de iPad Pro.
Ja een volledig mislukte gooi :+
Er komen ook builds van Windows Mobile die je gewoon op een chinese droid kan gooien(of was er niet al 1 tje vrijgegeven/gelekt). Windows 10 als dienst aanwezig zijn in je leven is een beetje het idee.

Professioneel gezien zijn er juist een aantal klanten die overgaan op Windows Mobile en waarbij we dit jaar een port naar Windows 10 gaan doen. Bij een andere B2B app zien we een 80 % aandeel voor Android, 15+ % Windows en 5-% iOS.

UWP is echt heel krachtig en ongelooflijk fijn om voor te ontwikkelen, en ik denk zelf(in combinatie met een (al dan niet x86) Surface Phone de grootste belofte is.

Ik heb momenteel een 930, en mocht deze stuk gaan, dan zou ik voor een 950 gaan. Ik werk dagelijks met Android en iOS en heb jaren een iPhone gehad, maar alleen voor snapchat ga ik niet weer terug.
Omdat de CEO liever ziet dat het OS straks op vele soorten hardware kan draaien, zodat je overal dezelfde software tot je beschikking hebt. Dan maakt het niet uit of het een Microsoft telefoon is of een van HTC of welk merk dan ook......

Staat zelfs in het artikel:
Het idee is dat je apps, je data, je context, meebewegen van apparaat naar apparaat, als je mobiel bent.”
Dat klinkt leuk, maar er zijn nog maar weinig fabrikanten die nog hardware maken, en dan heb ik het nog niet eens over de app developers die het platform massaal links laten liggen.

P.s. dag oud collega :)
Herinner je Xbox nog.
Of is die bij iedereen bekend?


Microsoft heeft er bakken met geld tegenaan gegooid en plukt er vandaag de vruchten van. Het was juist een andere partij die het onderspit delfde. Had je vroeger Atari, Sega, Nintendo. Toen kwam de PlayStation ten kostte van de Atari, Sega weer ten kostte van de PlayStation.

En je ziet in meer sectoren dat bij drie partijen er een soort evenwicht ontstaat.
Onder de huidige markt kan MS nog aanblijven en het ziet er niet naar uit dat er snel een andere partij komt met de kennis en kunde. Die tijd gebruiken ze om de diensten op elkaar af te stemmen en dat doen ze goed, daar valt weinig aan af te dingen.

En hardware...
Intel is hard op weg om een x86 CPU mobile proof te maken. De huidige atom x5 en x7 zou je in een telefoon kunnen plaatsen, die heeft een tdp van 2 watt en het hoeft geen wiskunde te zijn om een moederbordje met soc. te maken. De Intel-stick heeft het ook op enkele vierkante centimeters.
De console markt is in handen van twee partijen, daar is Microsoft een van.
De mobile device markt is in handen van twee partijen, daar is Microsoft geen van.

Sterker nog, volgens Gartner en IDC zal het een niche fabrikant blijven: zelfs in de komende 5-10 jaar zal de markt gedomineerd blijven door twee partijen, en dat is niet Microsoft.
Gartner kan niet zien wat de nieuwe Intel Cpu's voor verandering te weeg kunnen brengen. Zeker op de mobile markt is 5-10 jaar vooruit kijken nauwelijks mogelijk.
Had jij 10 jaar geleden verwacht geen BlackBerry meer op straat tegen te komen?
De meeste consumenten kijken niet naar wat voor CPU er in een toestel zit. Dus wat de toekomstige intel CPU's brengen is bijzaak. En deze processoren zullen ook in andere toestellen gebruikt worden.
Tuurlijk is de cpu geen bijzaak.
De cpu is het hart van je mobiel. Die biedt mogelijkheden. Windows is van oudsher geschreven voor die processor en Microsoft heeft daar een berg met kennis zitten. Dus dat is absoluut niet uit te vlakken.
En wat voor mogelijkheden?
Windows Mobile heeft al weinig power nodig om smooth te werken dus dat zit al goed.
Mac1987 komt met een goed idee ervoor (Mobiel als desktop vervanger) maar dit brengt ook weer vragen met zich mee aangezien het moeilijk zal zijn een balans te vinden. Of het ding zal niet genoeg power hebben voor desktop applicaties of het ding heeft zoveel power dat het teveel vreet wanneer je het als mobiel gebruikt.

En ik betwijfel dat dit ervoor zou zorgen dat de verkoop cijfers opeens exploderen.

Want andere bedrijven kunnen ook gebruik maken van Intels x86 CPUs voor hun apparatuur en als er een markt komt voor zoiets mag je er vanuit gaan dat Android en Apple hier ook in duiken.

Hardware is het probleem niet, want de nieuwe Lumia's zijn qua hardware gewoon super maar toch verkopen ze niet. Het is puur het OS wat veel mensen niet aanstaat.
Ik heb er zelf een tijdje mee gewerkt en ja het werkt smooth maar ik zelf vind het voor mij niet lekker werken en geef zelf de voorkeur aan Android.
Hardware is het probleem niet, want de nieuwe Lumia's zijn qua hardware gewoon super maar toch verkopen ze niet. Het is puur het OS wat veel mensen niet aanstaat.
Ik heb er zelf een tijdje mee gewerkt en ja het werkt smooth maar ik zelf vind het voor mij niet lekker werken en geef zelf de voorkeur aan Android.
Wat een onzin!... de winkels verkopen het niet of zetten misschien ergens achteraan een windows phone verstopt neer. Daardoor weet de gemiddelde consument niet eens van het bestaan van windows phone af dus laat staan of ze weten of het ze aanstaat! Veel mensen die het zien vinden het juist verfrissend ipv die zelfde icoontjes grids die android en ios al jaren hebben.
Je ziet meters grote ads voor android en ios devices dus dat kennen ze. Zelfde als met blackberry, toen ik bij een kpn winkel om een bb Passport vroeg, lachte de verkoper wat schaapachtig en wist hem niet eens te vinden in de winkel. Alle winkels zetten in op massa telefoons van samsung en apple. Dat is bekend dus dat verkoopt als een dolle.

Ga eens naar Spanje of naar de Canarische eilanden...daar zie je heeeel veel reclame voor windows phone en veel toestellen in het wild. Het is maar net hoe de markt is en wat de winkels willen verkopen.

Loop eens een winkel in en zeg "ik ben op zoek naar een nieuwe telefoon". Dan zeggen ze "oké wilt u een iphone of een samsung galaxy?" en daar houdt het wel zo'n beetje op. (eigen ervaring)
Voor de gemiddelde consument (niet-tweakers) is CPU totaal onbelangrijk. Ik heb nog nooit iemand aan een verkoper horen vragen wat voor CPU er in zit...het woord CPU alleen al. Hoogstens vragen ze hoevaal megapixel de camera is en of je er mee kan whatsappen ;-)
Je snapt het niet. De intel CPU biedt nieuwe MOGELIJKGEDEN. En die vindt de gemiddelde consument WEL belangrijk.
Windows is helemaal niet voor een specifieke processor geschreven. Windows staat in zijn geheel los van de architectuur.

Windows laat zijn NT kernel met een klein blobje assembly praten welke de communicatie met de CPU doet. De rest van het OS zal het een worst wezen of het een PPC, ARM, X86 of andere CPU is. (Zolang het er voor gecompileerd is natuurlijk)

Voor de rest heeft Windows, net als elk ander OS wel specifieke optimalisaties voor de gebruikte(ondersteunde) CPU's(en dat zal met ARM64 gewoon uitgebreid worden). Maar ook dat bevind zich allemaal in de kernel, en het OS zelf waar wij mee werken houd zich hier niet mee bezig.
CPU is geen bijzaak idd. Maar nu CPUs krachtiger worden, het OS met minder af kan en applicaties steeds meer browsergebaseerd worden, is een CPU wel minder relevant geworden.
Dat hoeven ze ook niet te weten. Waar SunnieNL waarschijnlijk op doelt, is dat als Intel een X86 CPU kan leveren voor telefoons, je opeens desktop applicaties kan draaien via Continuum. Hiermee wordt je telefoon opeens een volwaardige desktop vervanger. Je kunt dan echt alles via je telefoon draaien, mits de applicaties niet te zwaar zijn. De applicaties hoeven dan immers niet opnieuw voor ARM gecompileerd te worden.
Dit is weldegelijk een belangrijk punt.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 15 januari 2016 16:59]

Hiermee wordt je telefoon opeens een volwaardige desktop vervanger. Je kunt dan echt alles via je telefoon draaien, mits de applicaties niet te zwaar zijn.
En gij gelooft dit? Zelfs Microsoft geeft aan dat je telefoon geen volwaardige desktop wordt. Het benaderd hoogstens de functionaliteit van een desktop, maar volwaardig is toch echt iets anders. Waar de desktop met 1 specifiek doel ontwikkeld is, wordt een smartphone met meerdere doelen ontwikkelt. En die doelen conflicteren met elkaar, waardoor de smartphone altijd een compromis zal zijn en dus nooit het beste van alles kan bieden.
Nou, met de Intel based Surface/Panos phone eind van het jaar kon het inderdaad wel eens vele desktops effectief gaan vervangen.
Echter het feit dat zon mobiel alles kan wat je pc ook kan kijken die consumenten weer wel naar. Meer hoeven ze niet te weten.
Gartner kan niet zien wat de nieuwe Intel Cpu's voor verandering te weeg kunnen brengen. Zeker op de mobile markt is 5-10 jaar vooruit kijken nauwelijks mogelijk.
Klopt, maar hetzelfde geldt voor iOS en Android. Of denk je dat die ontwikkelingen stil staan....

Dus niets is van te voren te voorspellen, hoe de techniek zal zijn voor alle fabrikanten....en toch denken idc en gartner dat het weinig baanbrekende wordt met Microsoft mobile.
Kijk eens naar 3, 4 jaar gelden. Toen voorspelden beide een enorme groei voor Windows phone. Dus ja, hecht er niet te veel waarde aan. Zoals inmiddels tig keer tegen je gezegd is.
Blijkt dat Microsoft inderdaad wederom enorm heeft teleurgesteld.

En met het recente afwaarderen van Nokia verwachten beide (onafhankelijk van elkaar) geen grote dingen van Microsoft op het gebied van mobility.
Nee, dat betekent ze kunnen niet voorspellen ;)
Sta niet verbaasd wanneer ze het weer eens niet goed hebben.
Ze hadden trouwens het iOS aandeel al wereldwijd op 50% geschat. En dat is ~20% geworden. Na al die jaren. En intussen zakt het aandeel. Blijkt dat dan dat Apple inderdaad wederom enorm heeft teleurgesteld?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 16 januari 2016 02:08]

Als Intel met net zo zuinige en net zo snelle processors komt als dat er nu ARM processors zijn, dan is Windows 10 op je mobiel ineens een super interessant platform. Dat is wat 99% van de mensen thuis draait. Alle software die je thuis hebt kan dan ineens op je mobiel. Mij lijkt het wel wat.
Ja dat leek mij ook heel interesant... maar nu ik een windows tablet heb kom ik tot de conclusie dat mijn voornaamste gebruik een browser en spelletjes zijn. Voor de rest draait mijn PC eigenlijk niet zo gek veel.

Een browser heb je overal. Een voordeel kan nog zijn dat je net nog wat meer compatible blijft, maar voor de meeste mensen is er weinig verschil tussen een browser op full windows, of die op iOS/Android/Windows mobile.

Spelletjes is in theorie leuk, maar in de praktijk draaien maar weinig spelletjes goed op een atom, en dan nog zijn veel van die spelletjes niet ingericht op touch input.

Dus, wat hou je dan nog over? Wat doe je op een PC wat niet vrij specialistisch is (en wat dus interessant is voor het grote publiek)?

Met continuum zou het nog interessant kunnen worden omdat een telefoon dan uiteindelijk voor mensen met weinig eisen de PC volledig kan vervangen. Dan kun je bijvoorbeeld je telefoon gebruiken voor die ene keer dat je wel een windows applicatie moet draaien. Voor wie echter al een PC heeft staan zie ik de aantrekkingskracht eerlijk gezegd niet zo (voor de gemiddelde consument).
Wat dacht je van alle zakelijke telefoons? Aangezien zakelijk bijna 100% bij Windows zit (al dan niet via VM) ligt hier een enorme kans aangezien dan alles in 1 ecosysteem zit.

Vervolgens kunnen ze vanuit deze positie verder werken aan de consumentenmarkt (waar ook verreweg de meeste mensen Windows draaien). Zeker aangezien veel mensen tegenwoordig gewoon de telefoon van de zaak ook gewoon prive gebruiken. Dan heb je ze dus eigenlijk al binnen.

Dan komt nog eens dat het Windows platform 1 grote troef heeft: Office. Dat is zo ongeveer het belangrijkste softwarepakket voor het allergrootste deel van de gebruikers en de OSX en iOS versies daarvan kunnen niet eens in de buurt komen van de Windows versies. Sommige onderdelen zijn er zelfs alleen voor Windows (Visio, Project). Maar als alleen al kijkt naar de performance en featureset van Office 2016 tussen OSX en iOS vs Windows is het een verschil van dag en nacht. Dat is een van de meest storende zaken voor mij als volledig Apple gebruiker, aangezien bij veel andere software er juist wel gelijkheid is ongeacht platform (of het op OSX zelfs beter werkt). Maar van het belangrijkste pakket nou net niet...

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 15 januari 2016 17:32]

Denk je nou echt dat Microsoft het office product op iOS/OSX net zo goed zal maken als op Windows?

De reden dat ze het nu BV wel op iOS uitbrengen is dat ze er geld op verdienen. De slag op mobiel gebied zullen ze nooit winnen van Android en iOS. Ze zullen wel moeten uitbrengen op andere platformen want op hun eigen platform lopen de aantallen alleen maar terug.

Ik snap niet goed wat je zo enorm geweldig vind aan office? Er zijn op dit moment prima alternatieven die ook nog eens gratis zijn.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 15 januari 2016 18:14]

Nee dat zullen ze nooit doen, en geef ze eens ongelijk.

Maar dat was dus mijn hele punt; ze hebben een extreem krachtig wapen in hand in de vorm van Office.

Vergeet overigens niet dat Android zakelijk een no-go is vanwege de vele beveiligingsproblemen en bugs waarvan de fixes nooit de gebruiker bereiken (totdat ze een keer een nieuwe kopen) door het updatebeleid van Android.

Daardoor hou je iOS en Windows 10 Mobile over. Gezien de hele inrichting al Windows based is maakt het sense om als zakelijke partij ook Windows telefoons te gaan gebruiken. Je zult altijd dat laagje topmanagers houden die perse Apple spulletjes wilt, maar de 99% van het bedrijf moet gewoon gebruiken wat IT voorschrijft. En die zakelijke IT'ers zijn bijna zonder uitzondering gespecialiseerd in Microsoft en Linux (maar dat is meer voor servers etc.).

Het grote nadeel van Windows Mobile (de lege app store) is voor zakelijk ook geen issue. Het ontbreken van YouTube of Angry Birds speelt niet voor de zakelijke sector. Die geeft om zakelijke software zoals Office (zie eerdere verhaal die zal op Windows OS apparaten juist beter zijn) en specialistische software. Specialistische software die sowieso al voor Windows wordt gemaakt en het dus een kleinere stap is om daar ook een WP variant van te maken, en soms is dat al helemaal niet nodig aangezien er vaak op mobiel wordt ontsloten via browser based methodes. Gezien de bedragen die er omgaan in zakelijke software en maatwerk is het ook niet raar om te verwachten dat men simpelweg de leverancier betaalt om een WP app te maken, net zoals ze nu betalen voor andere maatwerkaanpassingen in software. Dat is ongehoord in de consumentenwereld maar volstrekt normaal in de zakelijke sector.

Onthoud: Windows 10 Mobile is pas net uit. Er valt nog helemaal geen conclusie te trekken over het marktaandeel aangezien het zeker een tijdje nodig zal hebben om uit te kristaliseren. Op dit moment beoordelen we het eigenlijk op basis van het marktaandeel van WP 8.1 en eerder, wat overduidelijk losstaande OS'en waren zonder Universal Apps.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 15 januari 2016 18:23]

Ik denk dat qua zakelijke omgeving Apple de juiste keuzes maakt door met IBM een partnership aan te gaan. Ik verwacht in de enterprise markt meer van deze samenwerking dan het hele Windows moble verhaal.

Bovendien neemt de desktop markt steeds meer af, en daalt het aantal Windows machines überhaupt reeds gestaag.
Is heel wat anders. Zullen we het over Active Directory hebben ;)
Aantal iPads daalt inmiddels al veel harder. Die zullen eerder verdwijnen dan desktops/laptops. Dus?
IOS devices verkopen inmiddels beter dan Windows devices....

http://9to5mac.com/2016/01/12/iphone-sales-outpace-windows/

https://mobile.twitter.com/asymco/status/687048149358231552

[Reactie gewijzigd door Isheara op 15 januari 2016 20:33]

Sinds wanneer is een iPhone een PC? Wat hebben ze dan een tijd bij Apple lopen slapen trouwens. En de grafiek klopt niet want iphone verkopen dalen inmiddels. Die grafiek zegt eerder dat iPads nog harder zakken dan gedacht.
En als je er toch mobieltjes bij pakt: Android walk over :)
http://uk.businessinsider...g-ground-2015-9?r=US&IR=T

Maar afijn, voordat het een de mijne is groter dan die van jou wordt, je bevestigt hiermee dat dingen snel kunnen veranderen. En dat is het onderwerp van de post waarop we reageren :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 15 januari 2016 23:06]

Ook voor mij als niet zakelijke vebruiker is de app gap niet van belang. Alles wat ik nodig geb heb ik gewoon kunnen vinden.

Komend van een iphone mis ik niks op een lumia 640, heb een veel langere accuduur, betere integratie en kan ook nog eens een hoop geld aan andere leuke dingen besteden.

Of wm zo groot wordt als ios of android betwijvel ik maar wat mij betreft moven ze best groeien.
Absoluut goede punten, maar Danny waar ik op reageerde had het over "wat je thuis draait", dus ik reageerde vanuit wat aantrekkelijk is voor de consument. Dat Microsoft best wel eens vanuit de zakelijke markt dan de consumentenmarkt kan veroveren is zeker mogelijk en ik zie het graag tegemoet want het is een fijn systeem en Android heb ik de laatste tijd minder vertrouwen in, maar dat gaat dan toch echt nog een tijdje duren.
Dat laatste is inderdaad een van de sterke punten tegen de tijd dat we x86 CPU's in smartphones gaan terugzien.
Alleen baal je dan wel als je al je software die je over de jaren hebt aangeschaft allemaal op CD, DVD of Blu-ray’s hebt aangekocht.
Die past immers niet in je telefoon, Tablet zal nog wel willen denk ik, maar goed.
Nu zijn er ook wel andere manieren om die software toch op je tel te krijgen, door er ISO's van te maken, en die op je tel te zetten.
En aangezien je tel tegen die tijd x86 software kan draaien, kun je ze dus vervolgens op je tel wel mounten met de juiste software.
Maar toch, dat worden een bult ISO's maken voor die mensen die bijna alles op schijfjes hebben staan :P

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 15 januari 2016 17:35]

Die zijn er al een tijdje, probleem is dat dat enkel high-end chips zijn, en Microsoft dus voor de low-end devices ARM moet blijven gebruiken - dat is totaal onpraktisch. Het is naast de cpu-kant uit het oogpunt van de andere hardware ook vervelend, alle Qualcomm chips hebben Adreno gpu's en kleine variaties op dezelfde Qualcomm LTE/WiFi/etc hardware, de Intels hebben totaal andere PowerVR gpu's en Intel WiFi en comm hardware. Dat wordt 2x zoveel development werk qua drivers, en Windows Phone loopt al niet bepaald ver voor op schema.
Toen MS met de Xbox kwam was de markt ook in handen van twee partijen: Nintende on Sony. MS komt met de Xbox en weet uiteindelijk met de 360 wel de markt te domineren.

Gartner en IDC kunnen wel voorspellingen doen, maar niemand kan de toekomst zien. Niemand weet hoe wij over 10 jaar met een smartphone zullen omgaan. Als je de markt vandaag bekijkt ben ik er zeker van dat die 2 het 10 jaar terug ook niet goed hadden voorspeld.
Dus wat wil je dan zeggen? Of denk jij echt dat Windows mobile aan marktaandeel gaat winnen, en uiteindelijk de grootste wordt?
Hij zegt niemand kan de toekomst zien.
Je moet niet proberen iemand woorden in de mond te leggen.

En ja, zo hadden ze ook niet verwacht dat de verkoop van pure tablets al zo hard gingen dalen.
Ik stel de vraag...aan hem....ik leg geen woorden in de mond...

De markt van tablets is verzadigd en tablet devices worden blijkbaar minder snel vervangen.
De markt van tablets is verzadigd en tablet devices worden blijkbaar minder snel vervangen.
Worden vervangen voor een groot deel door 2in1 devices. Zeker kleine tablets zijn alweer ingehaald. Het kan snel veranderen ;)
En welke 2in1 devices bedoel je dan? Surface Books?
2in1 devices. Precies zoals ik zeg. Met een overlapping aan de onderkant door grote smartphones.
Nintendo is er toch ook nog?
Nintendo is net zo niche als Windows mobile en BlackBerry.
Mwah, dat lijkt mij wel mee te vallen wanneer ik kijk naar het aantal verkochte devices:
https://en.wikipedia.org/...ion-selling_game_consoles
https://en.wikipedia.org/...g_game_consoles_by_region

Ben niet echt thuis in de consoles en game-market maar wanneer ik de engelstalige wikipedia-pagina over Nintendo lees dan is Nintendo aardig actief dit komende jaar door 1) een nieuwe console te lanceren, de NX, en 2) spellen beschikbaar gaat maken op mobieltjes.

Met dat tweede punt lijkt Nintendo niet weinig aan te sluiten op de woorden van de CEO van Microsoft.
Dit soort uitspraken zijn altijd wel gevaarlijk hoor, zeker als je het over de extreem lange termijn hebt wat betreft mobiele markt.
In smartphone-land is 10 jaar een astronomisch lange tijd. In 2006 was de iPhone nog niet eens uit en in 1996 wilden mensen niet eens een mobiele telefoon. Nog eens 10 jaar eerder (1986) en de mobiele telefoon zoals wij die kennen (candybar design) bestond nog niet eens.
Je kunt in deze fase nog niet 10 jaar vooruit kijken, en deze uitspraken van Gartner zijn loze kul.
Daarom zijn het ook VERWACHTINGEN....ik zou de uitspraken van gartner en idc geen kul willen noemen, maar wat jij vindt moet je zelf weten.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 15 januari 2016 20:49]

De console markt was ooit in handen van twee partijen en 1 challenger, geen daarvan was Microsoft.

Microsoft wint nooit in 1 grote slag,dat is Apple. Maar door constant druk uit te blijven oefenen worden ze in veel gevallen van zelf een partij om rekening mee te houden. Ik zeg niet dat dat voor mobile ook gaat gelden maar wordperfect en wordstar zijn het bewijs van de kracht die Microsoft kan hebben, zo ook Sybase, verschillende CRM vendors, Sega,ICQ, etc etc. Elke stap die ze zetten verlaagt de drempel en de wet van de remmende voorsprong zorgt dat de veel al vanzelf in lopen (zie ook het marktaandeel van Bing)
Dus? In de post boven je kan je kant en klare voorbeelden zien hoe snel dat zaken kunnen veranderen.

Over Gartner en IDC, kijk eens naar wat ze 2 jaar geleden zeiden.

Het enige wat we weten, is wat we geleerd hebben uit het verleden. En die verteld ons dat het inderdaad heel snel kan veranderen.

Maar het belangrijkste: het gaat helemaal niet over mobiel alleen.
Dat is ook 1 van de grappen onder consultants: analisten zijn vooral goed in het voorspellen van het verleden.
Zijn vast Microsoft consultants die dat grapje maken....
Nee, bedrijfskundige consultants (degene die zelf het niveau van analist zijn ontstegen waar iedere consultant eigenlijk op begint bij grote bedrijven).
Nee, alleen bij Apple hebben officieel 'Apple Consultants'. Bij Microsoft zijn het 'Professionals'.
Maar alle gekkigheid op een stokje. Als je even meedraait in de IT, weet je wat de beperkte waarde van Gartner en IDC is.
Maar ja, managers en dergelijke moeten iets hebben om mee te zwaaien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 15 januari 2016 23:00]

Maar daar zijn straks de Universal Apps dan weer heel handig voor en natuurlijk Windows 10 i.c.m. Continuum (zoals ook door anderen al aangekaart).

En als je als app-bouwer Windows 10 buiten beeld laat, schiet je jezelf toch aardig in de voet denk ik.
En wat gebeurd er met de oude Windows phone apps? Ik heb een Lumia 735 en die draait WP 8.1. Heb enkele apps gekocht. Als ik mijn phone straks upgrade naar WP 10, gaan die apps dan nog werken?
Ja die zijn gewoon backwards compatibel. Ik draaide zelfs oude WP7.X apps op mijn W10 Mobile Preview
Klinkt aardig Continuum maar is een deelverzameling tussen verschillende API's met als gevolg dat het nergens maximaal presteert.
Kun je dat 'geen enkele appbouwer neem tde moeite universal apps te ontwikkelen' onderbouwen? Je bent zonder uitzondering negatief over álles uit de MS koker, maar ik vraag me toch af hoe je toch altijd aan die informatie komt.
Nee, dat zeggen ze niet. En je onderbouwing zal vast dat recente interview met Satya Nadella zijn waar de reporter er zelf een draai aan gaf. Vind je jezelf niet een beetje te simpel door dat als feit aan te nemen? :X
http://www.buzzfeed.com/m...-satya-nadella#.mbvn590Qn he admits that Microsoft has lost much of that developer energy. But he also argues (of course) that with Windows 10 and its ability to move from device to device, Microsoft is going to get a lot of those developers back.

“What you’re referencing is what I’d call the elite developers, and a lot of them go to the volume platform," he says. "There’s no question that in the case of the smartphone, today,

Er zijn betere artikelen waar hij meer duidelijk over is.
Welke niet aangeeft dat Microsoft dat zegt :+
Lees nog eens goed, dan ga je het ook begrijpen.
Of een van de comments in het originele artikel.
In het kort: de woorden zijn verdraaid. En een opmerking is in quotes gezet om te doen alsof Satya dat gezegd heeft. You got fooled ;)
Anoniem: 126717
@19JM8115 januari 2016 15:14
Omdat het een hele grote markt is, vooral met Continuum. Simpelweg telefoon of tablet aansluiten op de werkplek en doorgaan waar je gebleven was.
Daarnaast is het simpelweg een prettig OS. Ik gebruik het al jaren (vanaf 7) en het werkt als een trein. De update naar 10 heeft het (nog) overzichtelijker gemaakt, rapper en eenvoudiger.
Ik gebruik Windows op de telefoon, Android op de tablet dus gebruik beide dagelijks.
Dat verder werken heb ik nu ook zonder dat ik daarvoor mijn telefoon hoef aan te sluiten. Bovendien is je telefoon bij lange na niet krachtig genoeg om alles te draaien wat een laptop of pc draait.

Het is een leuke gimmick maar totaal onpraktisch en volledig overbodig.
Nee, dat kan je niet als je geen Windows of Ubuntu phone hebt. Wie hou je voor de gek?
Het lijkt wel of je zuur bent dat je het niet kan gebruiken.
En ja, het is meer dan een gimmick, is praktisch en een mooie aanvulling voor bepaalde cases. Ik kan het weten. Heb er al mee mogen spelen en ga het voor het werk af en toe gebruiken 8-)
Op het moment dat je de aanname doet dat ik geen Windows phone heb is je reactie ineens helemaal niet meer relevant.....
Je gedraagt je er wel naar. En ga testen wanneer firmware en de eerste updates uit zijn. En de RDP UWP klaar is. Of had er een ander logo op moeten staan? Gezien je reacties is die reden de meest plausibele. Dan was het vast The Next Big Thing. Afijn, ga maandag nog maar eens testen. De updates zijn er, dus je kan los gaan.
Het gaat niet om individuele gebruikers maar om een totaal van bijna 800 telefoons. Denk je echt dat onze organisatie dat risico gaat lopen met een onaf produkt wat eerst elke week gepatcht moet worden om überhaupt een beetje functioneel te zijn? Uit de doos zijn de produkten op dit moment niet in te zetten....
Dat was met een iOS versie ook. Versie 8.0 zo uit mijn hoofd. Kon je niet eens bellen en/of liep de accu leeg waar je bij stond.
Hoe je het wendt of keert: je organisatie moet nooit spullen uitrollen die pas uit zijn. Je conclusie had je dus van te voren kunnen opmaken.
En je draait ook geen Pilot eerst met key gebruikers?
Dan ben je al zo een paar weken verder.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 15 januari 2016 23:30]

Microsoft breng de lumia 950 en 950xl uit. Dus het is toch logisch dat bedrijven daar naar kijken om uit te rollen naar hun organisatie.

Een Samsung S6 of iPhone 6 werken gewoon out of the box. Dat Microsoft deze produkten met inferieure (beta?!) software uitbrengt is nou niet echt een goede zet geweest. Dat ben je hopelijk toch met me eens?

Logisch dat elk produkt gepatched wordt en/of voorzien wordt van updates. Maar bij de genoemde Lumia's werken er een behoorlijk aantal zaken niet of slecht.

Je iOS 8 probleem herken ik niet trouwens, maar dat terzijde. Het heeft ook niks met deze discussie te maken: Microsoft heeft een onaf produkt op de markt gezet, daar gaat het om.
Nee, voor bedrijven is het logisch voorzichtig te zijn en de eerste patch af te wachten. Je kan het hoogstens jezelf verwijten, maar iets anders verwijten is makkelijker natuurlijk. Dat iOS probleem is algemeen bekend. Was bij een klant met vele iPhones. En het vervelende was dat het ook bij oude modellen was. Konden of niet bellen of accu liep binnen en paar uur leeg. Dan kan je nog beter een af en toe instabiele phone hebben. Kan je tenminste nog bellen ;)
Dus ja, ook Apple zet onaf producten op de markt.
Per saldo is binnen het bedrijf de persoon degene die de juiste beslissingen maakt. Gebruikmakende van OTAP. schoolvoorbeeld van hoe je iets nieuws uitrolt. Misschien moeten ze er gelijk een spiegel bij doen :)
Als het martkaandeel van windows 10 mobiel inderdaad nu reeds 1.7% is met alleen de Lumia 950 reeks als commercieel beschikbaar apapraat dan is het juist een groot succes.
Dat is tenslotte wat de kop stelt van jouw artikel Marktaandeel Windows 10 Mobile: 1,7 procent
Kortom, gewoon even afwachten en het zaakje komt nu vanzelf op stoom.
De nieuwe generatie apps is veelbelovend en de single core strategie is de basis van nieuwe ontwikkelingen.
Ik vrees dat die 1,7% alle versie van Windows mobile betreft...
Dat was me wel duidleijk, maar zoals zo vaak hebben journalisten een koppensneller die zelden de tekst leest. Ook dat getal van 1.7% is trouwens per land anders en zegt dus nog erg weinig.
OOk de hier gegeven interpretatie van de tekst wijkt naogal af van wat er staat. Dus een pakje zout is op zijn plaats ;)
Die 1.7% klopt niet. Dat is al meermaals aangegeven.
Zeg maar: 5 rapporten zeggen 3% en 1 rapport zegt 1.7%
Op een of ander manier weten sommigen de minste rapporten alleen maar te vinden.
Alsof het toevallig goed uit komt zou je bijna denken.

Het is ~3% wereldwijd, met ~10% in Europa..
10% in Europa is al een hele tijd hoor. Waaronder stuivertje wisselen in Italië met iOS. Polen gaat ook heel goed. Verder toppers zijn UK, GE en FR. BE gaat ook goed. NL is een van de minst goedlopende Windows phone landen in de EU. Je wil toch niet zeggen dat je dat niet wist?
"niks worden" mag wel iets genuanceerder, zoals ook in die bron staat:
“Ik denk dat we onszelf tekort doen als we ons succes afmeten door alleen maar te kijken naar de vraag wat het marktaandeel van de Hololens is, of de Xbox, of het marktaandeel van pc’s. En dat geld ook voor: wat is het marktaandeel van onze telefoons?
Ik heb zelf juist het idee dat Windows Phone eindelijk wat momentum aan het opbouwen is mbv Continuüm en Windows 10. Eerlijk is eerlijk, een derde speler in de telefoonmarkt kan alleen maar voordelig uitpakken.
Anoniem: 726138
@19JM8115 januari 2016 15:12
Heb je uberhaupt verder gelezen dan de titel? Die telegraaf headliner slaat natuurlijk nergens op als je het artikel helemaal doorleest. Gaat volgens mij over dat het marktaandeel niets voorstelt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 726138 op 15 januari 2016 15:13]

Satya zei absoluut niks over het marktaandeel van Windows Phone. De interviewer haalde het aan dat het "unsustainable" was, en Satya knikte, daar is dat hele artikel op gebaseerd. En dat is pure onzin. Want als je naar de video kijkt zie je ook dat die knik niet bedoelt was als "inderdaad" maar als "ik begrijp de vraag".
Telefoons zijn tegewoordignet zo krachtig als low end desktops.
1 OS voor al je devices heeft een enorm schaalvoordeel.
Er zal nimmer 1 enkel OS uit gaan komen voor totaal verschillende devices. Dat is ook niet wat Microsoft ambieert met Continuum.
Wat mij betreft zou het erg jammer zijn als de enige echte keus nog Android of iOS is. Voor mij persoonlijk is WP/WM toch wel een hele mooie middenweg tussen de twee, jaren lang updates krijgen, een simpele interface en een behoorlijk goed aanbod in het budget segment.

En nu hoor ik al mensen roepen, dat heb je op Android ook allemaal!
Klopt, er zijn skins voor Android die de interface makkelijker maken, er zijn telefoons die jarenlang updates krijgen en er zijn extreem veel budget telefoons. Er zijn er echter weinig telefoons die alledrie hebben.
Same here. Is het niet Windows 10 op de phone, dan wel een ander OS/Platform.
Jolla, Ubuntu komen zo bij me op.
Het lezen van de bron is vaak een goed idee voordat je zo'n ongenuanceerde stelling neerplempt:
“I think we do ourselves a disservice if we measure our success by just looking at: What’s the market share of HoloLens? What’s the market share of Xbox? What’s the market share of PCs? What’s the market share of our phones?” Nadella says. “Go back to what I said about the mobility of experience. If you think of this more like a graph, these [devices] are all nodes. Sometimes the user will use all of these devices … sometimes they’ll use only one or two of our devices and some other platforms — so be it. But we want to make sure that we are completing the experience across all of these devices.”
Hier lees ik juist uit dat MS het belangrijk vindt om de MS-ervaring op alle devices te kunnen bieden. Het onderhouden van een mobiel OS hoort hier dus gewoon bij.
Je vergeet dat het 1 OS is. Met de toepasselijke naam OneCore. Het gaat dus niet alleen over mobiels.
En die link die je geeft is een verdraaide opmerking gemaakt door de reporter en niet door de CEO zelf. Zoals ook daar in de comments te lezen is. Stop dus maar met je afvragen ;)
het is nooit iets geworden en gaat ook niets meer worden. Als zelfs de eigen CEO al niet meer positief is...
Niet meer positief is? Valt je de hele verdraaiing van het verhaal niet op? Journalistiek niveau -1
Wat had die CEO moeten doen? Liegen? Negeren? Volgens mij kun je alleen maar accepteren dat het zo is. De insteek van de CEO is dat 'customer love' een betere succesfactor is dan omzet of winst. Goede insteek volgens mij.
het is nooit iets geworden en gaat ook niets meer worden.
Joh, misschien moet je het gewoon zelf eens proberen, misschien wordt het dan nog eens wat.
Ik zie t nog wel iets worden, als ze wat aan t vreselijke standaard app design doen. Buiten dat heeft het best wel voordelen TOV Android en iOS voor sommige mensen. Zie het hebben van een bestandsverkenner en een standaard geoptimaliseerde UI (looking at you here Samsung).
Er staat nergens in dat bericht dat de CEO niet positief is.

Hij zegt dat het marktaandeel onhoudbaar is, en verderop lees je dat hij zegt dat je het success niet met marktaandeel moet meten. Hij beargumenteerd dit met zijn lange termijn strategie. Hartstikke positief.
De hele reden dat mensen niet naar windows willen overstappen is het app aanbod en hoeveel geld mensen in apps hebben gestoken. Maat van mijn heeft ong 250 euro aan apps gekocht. 90% werkt überhaupt niet met windows phone en als dat wel het geval was is hij een klein voormogen kwijt om ze terug te kopen. En daarom switchen mensen niet. Maar niet omdat WP 10 zo crap is. Zeker als fabrikanten moeten melden hoevaak en hoelang ze updates gaan geven zullen mensen wel 2 keer nadenken. Want alleen bij de 600 euro telefoons krijg je nog enigszins updates. Mijn vrouw der android heeft sinds release wel geteld 1 update gehad in de 2 jaar dat ze hem heeft. Mijn wp heeft er in 1 jaar tijd al meer gehad. En blijk ook nog wel even komen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 15 januari 2016 16:55]

Vind jij, ondertussen begint het aardig te lopen hoor. Ik ben zelf "overgestapt" naar een Lumia 950 en wil voorlopig niks anders meer...

Ik was net als jou, had er geen vertrouwen in maar sinds Windows 10 (mobile) zijn ze zeker wel op de goede weg en moeten we niet vergeten dat de voorsprong van android en apple ongekend groot is. Desondanks is vrijwel iedereen die een Windows Phone heeft zeer te spreken over hoe het allemaal werkt. Tegenwoordig kiezen mensen alleen blind voor een iphone of Samsung...
Tegenwoordig is het zeker een bekend en relatief veel (tov de leeftijd) gebruikt besturingssysteem. Ik ken genoeg mensen die het prettig in gebruik vinden en de automatische integratie met hun desktop/laptop ideaal vinden.
Volgens mij heb je de bron die je aanhaalt, zelf niet eens gelezen. De misleidende URL-titel van Tablet Magazine helpt daar overigens niet bij, toegegeven. Staaltje extreem slechte journalistiek als je het mij vraagt.

Hoe dan ook, het artikel schetst een heel ander beeld, beter eerst even lezen.
Het navolgende lijkt mij recht te doen:

'The focus on mobile experiences makes sense for a company trying to push into cloud services, especially because mobile as a category been a disaster for Microsoft. The latest Gartner report estimates that the company’s share of the mobile market is a measly 1.7%. Nadella admits that’s unsustainable, but argues that the company is already trying to get to a world where the device matters less than the services it is accessing.

“I think we do ourselves a disservice if we measure our success by just looking at: What’s the market share of HoloLens? What’s the market share of Xbox? What’s the market share of PCs? What’s the market share of our phones?” Nadella says. “Go back to what I said about the mobility of experience. If you think of this more like a graph, these [devices] are all nodes. Sometimes the user will use all of these devices … sometimes they’ll use only one or two of our devices and some other platforms — so be it. But we want to make sure that we are completing the experience across all of these devices.”'

http://www.buzzfeed.com/m...-satya-nadella#.uk5xO80DW
Precies. Hij ziet het niet als een categorie an sich, dat schept niet het juiste beeld. In de nieuwe strategie van Microsoft is Windows 10 Mobile slechts één radertje in een grote machine van hardware, software en diensten. En in die hoedanigheid kun je het eigenlijk al niet meer vergelijken met iOS en - in mindere mate - met Android.

En eerlijk, Windows 10 Mobile is nog maar zo kort op de markt, net als Windows 10 überhaupt, dat het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken en interviews met Nadella uit zijn verband te trekken door te beweren "Windows Phone wordt niks".
Succes is een subjectief iets, in een potentiele markt van 3 a 5 miljard apparaten is 1,7% nog altijd tussen de 50 Miljoen en de 85 Miljoen telefoons....
Die r&d en overige kosten zitten voor een groot gedeelte in het OS. En laat de basis daarvan nou toch al ontwikkeld worden. Dan kan dat kleine beetje r&d voor mobiel er ook nog wel bij.
En dan heb je nog alleen maar keuze uit iOS en Android. Nee danku.
Kortom als ik dit allemaal lees en de meest recente berichten volg: voorlopig nog geen Lumia 950/950XL kopen en gewoon wachten + sparen tot de opvolger komt?
Dit is een beetje een vicieuze cirkel. Koop geen S6 Edge/iPhone/Vlaggenschip telefoon want over 8 maanden is er een opvolger.

Kortom als je dit allemaal leest is windows bezig met 64bit ARM support voor Windows 10 en Windows 10 Mobile wat waarschijnlijk rond einde Q3 of begin Q4 uit gaat komen samen met nieuwe devices en zullen een aantal selecte devices hier ook profijt van hebben tegen die tijd.
Zoals ook de 950/950XL die al de 64bit hardware hebben.
Je moet sowieso geen 950 kopen als je geen echte fan bent van dit platform. De software zoals op de 950 staat zit nog vol met bugs, het is een soort beta software verkocht als final versie, elke site adviseert daarom om geen 950 aan te schaffen als doorsnee gebruiker.

Misschien is 64-bit ook nuttig voor IoT? Voor mobiele apparaten zie ik Microsoft namelijk toch nog wel een keer kiezen voor Intel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 15 januari 2016 15:17]

Mwoah..valt best mee. Ik heb een 950 XL en na de laatste firmware update draait ie als een zonnetje. Ben zeer tevreden en het zal alleen maar beter worden.
Alleen die hebben getest pre firmware en oudere .00 of .11 software. De firmware update + recente updates (zijn er al 3 geweest, we zitten nu op 29 (Insiders .63)) hebben de meeste, zo niet alle serieuze, bugs geplet.
Waarom zou een doorsnee gebruiker geen 950 of 950 XL moeten kopen? Ik heb een XL vanaf dag 1 en het toestel is prima te gebruiken zonder dat je een nerd of ICT specialist moet zijn. Ik heb 1 vastloper gehad, maar die had ik met mijn vorige telefoons ook weleens (iOS en Android) en mijn telefoon is twee keer uit zichzelf opnieuw opgestart. Ik zie geen reden om hierom een ander dit toestel af te raden.
Hoe zit het met de 'app-gap'? mis je dingen?
Hoe doe je dat met games?
En vooral: hoe bevalt de mobiele browser je? Doen alle toepassingen het goed of zijn er veel sites die niet werken?
Ik ben wel een Microsoft / Windows fan, maar ik heb nog geen ervaring met het mobiele OS van Windows, Windows 10 Mobile. Momenteel heb ik een Galaxy S4 en die is eigenlijk aan vervanging toe. Maar als ik overal hoor en zie en lees dat er inderdaad een Microsoft telefoon gebaseerd op Intel uit gaat komen, dan houd me dat toch een beetje tegen.

Waarom nu iets kopen van €650 als het over een jaar al achterhaald is (dat zijn alle telefoons, maar na zo'n overstap is dat wel heel erg achterhaald) en er een nieuwe telefoon op een veel beter platform is?
Je moet sowieso geen 950 kopen als je geen echte fan bent van dit platform. De software zoals op de 950 staat zit nog vol met bugs, het is een soort beta software verkocht als final versie, elke site adviseert daarom om geen 950 aan te schaffen als doorsnee gebruiker.
Ik zou mij niet laten leiden door de opinie van sites maar liever door die van gebruikers.
Dus keek ik even op Amazon.com en zag daar wat ratings voor verschillende toestellen. Wat opvalt is dat de Lumia 950(XL) heel goed gewaardeerd wordt door de gebruikers. Even de ratings van iPhone, Lumia en Samsung:

iPhone 6s:

*****----> 67%
**** ----> 10%

Lumia (XL):

*****----> 63%
**** ----> 16%

Samsung Galaxy S6:

*****----> 57%
**** ----> 16%

Zoals je ziet is de Lumia 950 dus een goede 2e kwa gebruikerswaardering.
Percentages geven een vertekend beeld als de aantallen gebruikers niet bekend zijn.

Het maakt nogal wat uit of 63 van de 100 5-sterren geven, of 600.000 van de 1.000.000
Als het aantal maar groot genoeg is om representatief te zijn.
Je hebt duidelijk geen kaas gegeten van statistiek... :)
Ik citeer jou: "Dan nog zegt een percentage vergelijking tussen tevredenheid van produkt a niks ten opzichte van het tevredenheidspercentage van produkt b, tenzij de aantallen waarop de percentages gebaseerd zijn exact even groot zijn."

Jouw uitspraak is statistische onzin. Als je dat niet begrijpt, moet je eens een inleiding in de statistiek lezen.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 15 januari 2016 18:40]

Wat een onzin, het aantal recenties bepaalt de betrouwbaarheid. De betrouwbaarheid neemt snel toe met het aantal recenties, en eenmaal je een paar honderd recenties hebt, maakt het relatief weinig uit of je er dan nog duizenden of tienduizenden of honderdduizenden extra hebt. Je bewering dat je "evenveel recenties moet hebben" is COMPLETE ONZIN.

Probeer me niet de les te spellen: ik heb verschillende vakken statistiek gevolgd in een WO-opleiding, met uitstekende resultaten. Sorry als dat arrogant klinkt, maar je maakt jezelf publiek belachelijk.
Zo kan je altijd wachten op iets nieuw. Er komt altijd iets beters. Dat toekomstige telefoons meer geheugen gaan krijgen kan ik je nu al vertellen. 64-bit Windows Mobile is meer een noodzaak (om meer geheugen aan te kunnen spreken later) dan dat het is vanwege de performance. Op een Lumia met 3GB geheugen heb je echt geen voordeel met 64-bit.
Juist wel, want de Lumia 950/XL hebben al een 64 bit SOC.
En de verhalen zijn bijna allemaal pre firmware update. De mijne kwam al snel met de firmware en sindsdien is er geen enkele issue waarom je zou wachten. De hardware is top en de software wordt verder bijgewerkt. Zo ook te zijner tijd met een 64bit versie van het OS.
Kortom als ik dit allemaal lees en de meest recente berichten volg: voorlopig nog geen Lumia 950/950XL kopen en gewoon wachten + sparen tot de opvolger komt?
De 950 (XL) is een beetje het proefballonnetje. De eerste 64-bit SoC (nu nog niet volledig in gebruik, straks wel), de eerste met Continuum (nu nog redelijk nutteloos, straks hopelijk nuttiger...).

Zelf zou ik niet de 950 (XL) overwegen, tenzij je alleen gaat voor Windows Phone en high-end. Al ga je voor Windows Phone mid-end, dan kan je ook voor een 640 (XL) gaan. Vergelijkbare fysieke maten, en werkt ook goed (mocht er recentelijk met 1 spelen). Al zoek je iets nieuws, dan zou ik wachten op de Surface Phone of een dergelijk toestel met een x86 processor. Het zal nog even duren maar als die uitkomt, dan is Continuum wat beter uitgewerkt en kan je wellicht ook x86 legacy software draaien. Alleen dan heeft Continuum echte meerwaarde voor de meeste gebruikers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 januari 2016 16:28]

Ook die krijgt weer een opvolger. :)
Hoewel MS hier in vergelijking met Google en Apple z'n mobiele OSen wel redelijk laat mee is, moet ik wel zeggen dat me dit het eerste mobiele OS lijkt waar 64bit echt bruikbaar/handig is. Bij iOS en Android voegt de 64bit architectuur eigenlijk (nog) niks extra's toe, waar het bij W10M heel handig is vim continuum (en ook de win32>Universal App port tools die MS aan het ontwikkelen zijn).

Ben benieuwd :)
Beter lezen

64-bits ARM biedt naast het geheugen > 4 GB vooral voordelen qua instructie set. ARMv8-A heeft bv. betere SIMD (NEON) instructies, betere floating point en instructies voor AES/SHA.
Maw het voegt ook bij W10M nog niets fundamenteels toe, maar in de toekomst misschien wel...
Nu nog niet echt nee (continuum is vrij beperkt). Maar om continuum uit te breiden is 4gb ram toch zeker wel een vereiste om alles goed te laten draaien lijkt me. :)

Mijn reactie was tov bv Android of iOS waar het meestal gewoon 32bit programma's zijn die ook prima kunnen draaien op 2/3gb ram. Waar je bij Windows straks misschien ports gaat krijgen van Photoshop en Illustrator. :)
Ik weet niet hoe het met Android zit, maar op iOS hebben alle up-to-date programma's een 64bit versie. Apple heeft dat beheerd via een strak tijdsschema: sinds de eerste helft van 2015 moeten zowel nieuwe apps, als app updates die in de App Store gesubmit worden verplicht 64-bit support hebben. Bovendien is alle hardware die je van Apple kan kopen inmiddels 64-bit. Maw, tenzij je een iPhone of iPad van lanceerdatum 2012 of ouder hebt, is alles 64-bit. Zie http://arstechnica.com/ap...nd-whats-left-to-be-done/
Tussen hebben en kunnen zit een groot verschil. En het zal voordelen bieden op bepaalde plekken. Maar gaan we over 3GB of 12 GB machines hebben, dan praten we over een andere dimensie.
Het grootste voordeel is dat Apple en de developpers de transitie reeds gemaakt hebben en zich nu op andere dingen kunnen concentreren.
Dat verandert niets aan de dimensie.
Dimensie = de mate waarin 64bit echt iets betekend. Bij iOS is het redelijk marginaal met apparaten met weinig geheugen. Meer leuk voor in de spec lijst.
Pas met bakken geheugen zet het echt zoden aan de dijk. Zoals jaren geleden met SQL server. Database software was niet voor niets de eerste software wat voordeel had van 64bit hard en software.
Je weet wel dat de iPad Pro al 4 GB RAM heeft? Het is ook voor Apple slechts een kwestie van tijd totdat die grens overschreden wordt. Je lijkt de voordelen die het nieuwe instructieset levert te bagatelliseren. iOS-ontwikkelaars kunnen al sinds eind 2013 apps in 64-bit aanleveren, sinds februari 2015 is dat verplicht. Net zoals Windows universele apps toestaat, trekt Apple ook steeds meer de SDK’s tussen OS X en iOS naar elkaar toe en is 64-bit-ondersteuning geen barrière meer.
Toch blijf ik IOS gemankeerd vinden in vergelijking met OS X, Windows, Linuxvarianten en Unixforks. Zodra er een vlotte X86 processor in mobile nodes komt zou het wel eens hard kunnen gaan voor Microsoft dat wel bereid blijkt haar volwaardige OS voor zulke apparaatjes werkbaar te maken. Ik verwacht dat ook menig Linuxdistributie daar een boost van krijgt. Al was het maar omdat mensen daarmee weer baas over eigen apparatuur blijven.
4GB is ongeveer de grens dat het een grotere dimensie in voordeel oplevert. Dus 4GB is nog magertjes. 8 -128 GB is meer het voordeel zit. En natuurlijk zal Apple ook >4GB gaan doen. Ik zeg toch niet dat ze dat niet gaan doen :? Je bevestigt feitelijk wat ik zeg: nu marginaal en straks met meer geheugen aanzienlijk.
Voor het ontwikkelen is het echter allesbehalve marginaal wat iOS betreft.
Vertel eens wat concreter? Wat merkt de gebruiker bij de huidige met 4GB en minder apparaten?
Kunt toch lezen wat ik schreef? Voor ontwikkelaars scheelt het veel en dus indirect ook voor gebruikers. Komt niet zo maar dat veel apps frequent worden ge-update..
Neem aan dat beide ondersteund blijft. Heb zelf een 550, en die zal voorlopig ook ondersteund moeten blijven

*sorry, overbodige dubbele reactie*

[Reactie gewijzigd door petervdr op 15 januari 2016 15:07]

Dacht eerst even dat ze het over Minecraft hadden.

Ontopic: Zeker als android gebruiker wordt Windows 10 wel intressanter. Zeker met de 'volwaardige desktop' modus optie. Wel mooi dat je dan telefoons van 4GB > krijgt en die modus veel stabieler wordt. Het is alleen nog qua apps en bugs goed genoeg voor mij om van Android over te stappen.
Over 6 jaar wil iedereen een pc in de pocket. Dan heeft Intel volwassen zuinige chips voor mobiel en is Continuum tot in de perfectie uitgewerkt (omdat MS er al zo vroeg mee is begonnen, te vroeg want Intel chips zijn er nog niet.). Continuum is de toekomst en wordt zwaar onderschat. iOS en Android worden over 6 jaar als speelgoed gezien. "Wist je nog toen we nog niet konden 'werken' op onze telefoon"? Je telefoon is je centraal apparaat voor alles. Draadloos zul je op welk formaat scherm dan ook doen of kijken wat je wilt. Of je werkt op kantoor op een monitor of je streamt Netflix via je telefoon naar je TV. Mensen willen nog maar 1 apparaat. Als je dit niet snapt dan mis je echt hersenen. Het boeit MS geen ene zak dat Windows mobile geen groot markt aandeel heeft momenteel, want over een tijdje dan bestaat er geen splitsing tussen desktop/mobile. Het is gewoon Windows. Welk formaat scherm wil jij? Who cares?
Mensen lijken ook te vergeten dat apps over een tijdje verleden tijd zijn. Voor iedere scheet een app installeren is echt niet optimaal. Zelfs Apple wil eigenlijk liever dat we terug naar de browser gaan. Apps zullen verdwijnen en dan doet het er niet meer toe dat MS geen apps heeft voor de mobiele kant. Overigens merk je dat er nu al veel apps komen vanwege de universele mogelijkheden. Geen enkele developer kan Windows 10 gaan negeren. Geen enkele. De Surface werd eind 2015 al meer verkocht dan de iPad.

[Reactie gewijzigd door enomiss op 15 januari 2016 20:03]

Ja, op termijn loopt iedereen met een desktop in de binnenzak.

Het Continuum concept is nog onvolwassen maar is briljant in zijn eenvoud.
Apple, Android, etc. gaan dit imiteren, ze zullen wel moeten.
De telefoon functie wordt secundair.
Voorop staat productiviteit.
Je device, je apps, je data, alles beweegt met jou mee in 1 consistente
en eenvoudige en comfortabele user interface.

Steeds snellere en zuinigere processors en geheugen worden in deze
miljarden business niet ontwikkeld voor consumenten die vooral
willen kunnen bellen, chatten, gamen en Facebooken.

Naar mijn mening is Microsoft op de goede weg en ze zijn en blijven
een belangrijke speler op heel veel fronten.
Microsoft heeft een inschattingsfout gemaakt met smartphones, maar nu denk ik dat ze de goede richting uitgaan.
Ze hebben mij toch overtuigd. Sinds kort een l950 in mijn bezit en ben zeer tevreden.
Het moet toch niet eenvoudig zijn om de strijd aan te gaan in de mobile sector.
Succes of niet, ik vind het knap wat Microsoft doet
Gaat dit grote voordelen bieden voor m'n 950? Of zal ik hier niks van merken?
Dat is een vraag die velen nu al graag zouden willen weten. Alleen is die nog niet te beantwoorden.
De hardware is er in ieder geval klaar voor.
Ik denk dat we er niet veel van gaat merken.
Waarschijnlijk merk je er niks van. 64 bit heeft weinig met snelheid te maken en meer met hoe veel je tegelijk kan doen (aangezien applicaties meer geheugen aan kunnen spreken). Er zijn echter weinig (misschien wel geen) programma's op huidige telefoons die meer dan 1gb gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee