Fast Internet over ISDN

Het Duitse bedrijf AVM heeft een compressietechniek ontwikkeld die internet via ISDN tot 120 procent sneller kan maken. Het mooie hieraan is dat de je zelf niets aan je computer hoeft te veranderen om dit te kunnen gebruiken. Alleen je ISP moet deze techniek inschakelen. Duitse providers maken al enige tijd gebruik van deze techniek. AVM wil nu ook de Nederlandse markt op.

De Duitse producent van ISDN-kaarten heeft een methode voor datacompressie ontwikkeld waarmee internetten via ISDN naar eigen zeggen 30 tot 120 procent sneller kan worden. De techniek, 'Fast Internet over ISDN' geheten, maakt volgens AVM snelheden tot 240 Kbps mogelijk.

Een gebruiker hoeft niets aan zijn instellingen te veranderen om van de hogere snelheden te profiteren. Voorwaarde is alleen dat de internetprovider een compressieroutine activeert.

[...]In een tijd waarin breedband het toverwoord is, komt een techniek voor sneller internet via ISDN wat achterhaald over. Van Uden is het hier uiteraard niet mee eens. "Er is veel aandacht voor kabel en ADSL, maar voorlopig wordt de belofte niet waargemaakt. Bovendien kunnen veel mensen het niet krijgen, omdat zij buiten het dekkingsgebied wonen. Die zijn gebaat bij sneller internet via de telefoonlijn."
[break]Helaas is blijkbaar niet iedere ISP geschikt om deze techniek te gebruiken: [/break] Of een ISDN-internetter van de techniek gebruik kan maken, is afhankelijk van het inbelplatform van zijn internetprovider. Van Uden weet tot nu alleen zeker dat het bij Zonnet en UUNet kan.

Wij danken Tesha voor de submit.

Door Tweakers.net Nieuwsposter

16-11-2000 • 12:06

55 Linkedin

Bron: WebWereld

Reacties (55)

55
55
28
1
0
25
Wijzig sortering
Waarom geldt dit alleen voor ISDN? Compressietechnieken worden toch overal gebruikt.

Waarom praten ze hier dan alleen over ISDN?
Het heeft volgens mij niets specifieks met ISDN te maken. Het artikeltje geeft aan dat de provider ook over de benodigde hardware moet beschikken om gebruik te kunnen maken van deze compressie. Dus compressie op hardware-niveau.

Ik denk dus dat ze compressie uitvoeren op laag 2 van het OSI model, zeg maar het niveau waarin de datapakketjes het modem binnenkomen en weer verlaten, nog voordat er iets aan foutafhandeling of interpretatie gedaan is. Op dat niveau is compressie en decompressie alleen mogelijk als de routines in hardware (on-board) zijn opgenomen. De kaartjes of modems zullen dus wel over een apart chippie beschikken die de (de-)compressie uitvoert.

Het gevolg hiervan is trouwens inderdaad dat er meer data tussen deze modems uitgewisseld kan worden en dat (waarschijnlijk) de processor niet belast wordt voor deze (de-)compressie. Gaat dus sneller en kost geen processorcycles. Prettig toch? :*)
Het heeft volgens mij niets specifieks met ISDN te maken.
je hebt helemaal gelijk, alleen natuurlijk heeft dit WEL met ISDN te maken:
De Duitse producent van ISDN-kaarten..blablabla
ze maken ISDN kaarten, goh.. zouden ze dan die hardwarematige compressie in de kabelmodems van de concurrent gaan plaatsen? juist.
Het zal er wel mee te maken hebben dat isdn digitaal is en via een normale telefoon analoog.
Hmmm internet via de kabel bij bijv UPC of @home
is ook digitaal, zou het daar ook kunnen worden toegepast?

Het betekent dan zeker wel dat de providers wat meer power achter hun servers moeten zetten, dat comprimeren zal niet zo 123 kunnen worden geimplementeerd... maar och, het zal altijd goedkoper zijn dan een extra lijntje + de bijbehorende dure servers.


* 786562 Red
sorry hoor
maar kabel is NIET digitaal :(

vanaf jouw pc naar je kabelmodem is het signaal digitaal (tenzij je coax gebruikt), vanaf het moment dat het je TV-kabel op gaat is het signaal net zo analoog als de normale TV-ontvangst en dus technisch hetzelfde qua compressie als analoge telefoonlijnen..
Dat zou wel beteken dat (A)DSL versneld kan worden lijkt me. Dat is toch ook digitaal? Misschien kom je dan wel in de problemen met het mooie zwarte kastje, wat het signaal omzet, maar daar vind KPN vast wel weer een oplossing voor... :z
Volgens mij heb je het toch verkeerd hoor.

Kabelinternet = digitaal tot aan het wijkkastjuh op de hoek van de straat. Vandaar tot aan je kabelmodem is het dan analoog, waarna het weer digitaal over je netwerkkabel naar je pc gaat.

Wat jij dus zegt is niet correct.
Het is dus al mogelijk bij Zonnet??

Ik lees net dit:
The reference file "acsbible.txt" in particular is comparable with files typically encountered by Internet users. This is a real, typical text file containing an excerpt from the Bible, and can be transfered at a speed of 214 kbit/s--seven times faster than with a conventional modem.

Beetje nep dus, alleen text en html wordt dus sneller :(
Nee, er staat dat het mogelijk is bij zonnet. Zonnet moet het dan natuulijk wel gaan aanbieden. Tevens zou het ook nog wel een mogelijk zijn bij andere ISP's, maar dat was dan nog niet bekend bij die man.
Nee, hij zegt dat het mogelijk zou kunnen zijn.,
Wat mij opvalt is dat GEWOON ISDN (dus 1 lijntje / 64k) weinig snelheidswinst oplevert. Dus als ik het goed begrijp, merk je pas echt verschil als je de beide ISDN kanalen inschakelt.

Als dat zo is wordt deze techniek natuurlijk nooit wat, want voor een normale thuisgebruiker is gewoon ISDN snel genoeg om op de meeste sites te surfen. NIEMAND die thuis lekker zit te surfen gaat toch zeker dubbele telefoonkosten betalen, ook al surf je dan sneller misschien een factor 2 sneller?

Lijkt me erg stom, maar misschien begrijp ik het wel verkeerd... :)
Als je naar het plaatje kijkt zie je dat bj 1 kanaal de "bandbreedte" oploopt van 64 naar 128 k dus 100% winst...
Oja nu zie ik het pas. Sorry je hebt gelijk :)

Nouja baat het niet dan schaadt het niet (tenminste als het niks extra kost).
..waarmee internetten via ISDN naar eigen zeggen 30 tot 120 procent sneller kan worden. De techniek, 'Fast Internet over ISDN' geheten, maakt volgens AVM snelheden tot 240 Kbps mogelijk.
?? 128 Kbit + 120 % is toch 281 KBit

Maar goed ALS de ISP het gaat ondersteunen in het wel leuk maar die 120% haal je waarschijnlijk nooit dus zal het wel bij een 30 a 40 % blijven.
Een gebruiker hoeft niets aan zijn instellingen te veranderen om van de hogere snelheden te profiteren. Voorwaarde is alleen dat de internetprovider een compressieroutine activeert.
Er zal toch wel software geinstalleerd moeten worden lijkt me bij de gebruiker. Als iets gecomprimeerd wordt moet het toch ook ooit weer gedecomprimeerd worden lijkt me....

Nog iets als ik een Gezipte ISO download van zeg 600 MB kunnen ze deze toch nooit kleiner maken?? (Een veel) Betere compressie bestaat er toch niet..

Dus alleen winst bij gewoon surfen.. En wat doet de gebruiker(de meeste) het meest juist downloaden van grotere bestanden.


* 786562 Rene
En wat doet de gebruiker(de meeste) het meest
juist downloaden van grotere bestanden.
Dat waag ik te betwijfelen. Er zijn ongetwijfeld gebruikers voor wie dit hun voornaamste internet-bezigheid is, maar ik denk dat dit niet voor de meerderheid geldt.
Ikzelf download af en toe een bestand(je), maar mijn voornaamste internet-gebruik ligt toch in het lezen van lappen tekst op www.tweakers.net B-) en het emailen.

Dus mijns inziens heeft dit wel degelijk nut voor de gebruiker, maar het nut voor de (gratis) internetprovider is wat ambivalent: enerzijds hebben zij voordeel van een tragere verbinding omdat dit meer omzet genereert, anderzijds trekt een hogere snelheid natuurlijk meer klanten.
De aantal tweakers haalt grote ISO's binnen De gewone gebruiker veel minder, of zelfs nooit. En die heeft er dus wel voordeel van. Vergeet bv ook niet de nieuwsgroepen. Zelfs binaries zijn daar UUEncoded. E kan je weer een beetje comprimeren
Bovendien is het natuurlijk zo dat als jij een grote ISO binnen haalt, en je zit ook nog te surfen je de bandbreedte moet delen. Vroeger was dat dan bv: 90% ISO en 10% rest. Als de rest nu lekker gecomprimeerd word, is het 95% ISO en 5% rest. Je ISO is niet veel sneller binnen maar de rest is een factor 2 eerder binnen.
De isos zijn meestal al zwaar gecomprimeerd, meestal door rar, ik denk niet dat het zinvol is om dit nog een keer te comprireren.
De isos zijn meestal al zwaar gecomprimeerd, meestal door rar, ik denk niet dat het zinvol is om dit nog een keer te comprireren.
Dat zegt Ortep ook niet. Zijn inzichtvolle idee is dat je ISO relatief meer bandbreedte krijgt, doordat de hoeveelheid bytes die door je ISDN-lijn geduwt of getrokken worden van het surfen, door compressie daalt.

Bovendien geldt niet voor alle iso's dat ze gecompimeerd zijn. Bijvoorbeeld voor Linux-iso's...
...Alleen is 90% van de files op een Linux ISO al gecomprimeerd... Dus het heeft nog niet het gewenste voordeel...

Dus dit is inderdaad een beetje nepperij; het werkt alleen bij textfiles... Alsof iedereen een beetje de Bijbel gaat downloaden ;)
Alle data welke over je ISDN lijn wordt getransporteerd, wordt verdeeld in pakketjes, en deze worden over de ISDn lijn verzonden of ontvangen. Door gebruik van compressie worden deze pakketjes kleiner, waardoor ze sneller (of meer tegelijk) getransporteerd kunnen worden.

Voor een ISO of RAR bestand maakt dit niets uit; dit wordt immers ook uit elkaar gerafeld in kleine pakketjes over ISDN verzonden.
Op het plaatje staat een tekst van 2 B-Channels, Dat is wat het gewone klootjesvolk thuis heeft liggen..
Kan dit ook op 30B Channels? en gaat het dan ook 120 % sneller

En van het plaatje klopt ook geen bal.
Er staat v.34, v.90. ISDN en zo verder..

Wat hebben protocollen nu met transmissie media te maken?? Ik kan nog wel een snellere verbindingsoort:
ATM.. Slaat toch ook nergens op? Op de AVM-site staat dat er gebruikt wordt gemaakt van BAP/BACP in combinatie met Lempel Ziv datacompressie(RFC 1974)

Ik haal uit de tekst eignelijk het volgende: het meeste tijdwinst wordt uit de short-hold mode gehaald.. en dat is de bottleneck.. niet alle ISP kunnen dat garanderen op hun apparatuur..
En van het plaatje klopt ook geen bal.
Er staat v.34, v.90. ISDN en zo verder..
Dat is iets wat eigelijk wel klopt, 1 van de weinige dingen...

v.34 = 28k8
v.90= 56k
Of een ISDN-internetter van de techniek gebruik kan maken, is afhankelijk van het inbelplatform van zijn internetprovider. Van Uden weet tot nu alleen zeker dat het bij Zonnet en UUNet kan.
Haha Zonnet is echt niet de provider die de gebruiker zo snel mogelijk wil laten surfen. Die drukken juist de bandbreedte om zo de mensen het langst aan de lijn te houden wat weer resulteerd in een hogere inkomstenbron via de KPN.
Haha Zonnet is echt niet de provider die de gebruiker zo snel mogelijk wil laten surfen. Die drukken juist de bandbreedte om zo de mensen het langst aan de lijn te houden wat weer resulteerd in een hogere inkomstenbron via de KPN

Ik denk dat zonnet dat wel zou willen, als jij bij hun sneller kan interpretten dan gaan meer mensen bij hun interpretten. De meeste lui gaan niet even die 10 pagina's bekijken die ze willen, nee ze gaan een uurtje internetten....
Staat ook in het plaatje zie ik nu..
Number of HTML page loaded when started simultaneousley.
Een echte test is pas een bestand van 100 MB downloaden. Maar ja dan zie je (bijna) geen verschil..

Niet echt nuttig dit compressie verhaal tenzij je alleen pagina's bekijkt..
Ach ja alle kleine beetjes helpen. Zolang het mij als eindgebruiker niks extra gaat kosten :)
maar wat je niet moet vergeten is dat als je die 100 MB aan het binnenhalen bent je bandbreedte behoorlijk afneemt en het internetten (html pagina's bekijken) een stuk langzamer gaat. en daarvoor is deze techniek dus welheel makkelijk omdat juist die snelheid weer een beetje wordt opgeschroeft. :9
Hee Erwie mij tegenspreken??

:-) Wat bedoel je eigenlijk met afnemen van de bandbreedte?? Als ik met ISDN 1 kanaal verbind en download op 7kb is mijn bandbreedte gewoon volledig in gebruik.. toch?
nee, met 8 kbyte/sec 64Kb/ec gedeeld door 8 = 8
Dit zou sjello dus moeten doen met hun mail en newsverkeer, dat gaat altijd zooo slooooommmmm, vandaar dat ik nu een eigen mailserver heb, dat is wel snel.
er staat nergens dat zonnet het aanbied, maar dat het compatible is met hun systeem
Nu maar hopen dat meer provider in nl deze techniek gaan ondersteunen
wat internetten met isdn ook eens leuk voor mensen die geen kabel hebben on kunnen krijgen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee