G4S: duizenden alarminstallaties vanaf 1 april onbruikbaar door afsluiten ISDN

Beveiligingsbedrijf G4S waarschuwt dat 'duizenden' verouderde alarminstallaties vanaf 1 april geen alarm meer zullen slaan, omdat KPN op dat moment het ISDN-netwerk definitief uitzet. Daardoor kunnen ze vanaf dat moment geen verbinding meer maken met de meldkamer.

Dat zegt het bedrijf in De Telegraaf. Volgens G4S gaat het om bedrijven die gebruikmaken van oude alarminstallaties. G4S telt zo'n 2700 klanten met een dergelijk verouderd systeem dat gebruikmaakt van ISDN, maar zegt dat bij concurrenten 'ruim tienduizend' klanten er nog gebruik van maken. KPN gaat het ISDN-netwerk op 1 april afsluiten, waarna oude alarminstallaties een foutmelding zullen geven doordat ze geen verbinding meer kunnen maken met de meldkamer.

KPN kondigde in 2017 aan te stoppen met ISDN en het zou in september 2019 beginnen met afscheid nemen van het netwerk. Het zou echter pas vanaf 1 oktober 2021 helemaal worden uitgezet. De staart daarvan zit in ISDN voor alarminstallaties; daarvoor gaat de dienst per 1 april uit. Veel grotere bedrijven zijn al over op nieuwere systemen. Volgens G4S is het vooral 'de slagerij op de hoek van de straat' of een 'kantoor op een industrieterrein' dat nog gebruikmaakt van het ISDN-netwerk. Ook sommige consumenten gebruiken nog een ISDN-alarminstallatie.

KPN zegt tegen De Telegraaf dat het klanten al meer dan eens op de hoogte heeft gebracht van het afsluiten van ISDN en dat het in het kader van een test het netwerk onlangs al even heeft uitgezet. Daar kwamen 'nog wel wat reacties op', zegt het bedrijf, maar KPN heeft niet het idee dat er eind maart nog veel bedrijven op het ISDN-netwerk zullen zitten.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

14-02-2022 • 15:34

180 Linkedin

Submitter: MCP cloud

Reacties (180)

180
177
84
12
0
90
Wijzig sortering
Voor wie nog even terug wil in de memory lane: reviews: USB ISDN Modem vergelijking geschreven in 1999 door @Anton, inclusief een gedetailleerde beschrijving van het installeren van ISDN-adapters en het verbinding maken ermee. Ik denk dat velen van ons het nog wel zullen herinneren.

Ook ben ik benieuwd of er meer SuperWeb lotgenoten zijn van destijds.. was zonder ISDN bijna niet te bereiken. Herinner je DaZZle's SuperDial nog? :+
Yup. Hier ook een superweb gebruiker. Was ook een irc kanaal voor superweb gebruikers
Weet je nog dat we destijds chatberichten over het D kanaal stuurden? Gratis! Dat was toen al heel wat.
Mooie tijd!

SuperDialer, die heeft bij mij echt overuren gedraaid :D
Ja, dat chatten via D werkte erg leuk. Als dat toen met IRC kon, zou het heel veel telefoontikken gescheeld hebben.. ;(
SuperDial kreeg bij mij de wijkcentrale meerdere keren plat, als proberen om in te bellen langer dan een half uur duurde. Moest KPN de boel weer resetten.. :Y)
Ik herinner me wel m'n ingebouwde Teles ISDN-modem waarvoor de driver ontzettend beroerd te vinden waren. Het was wel een enorme stap vooruit t.o.v. m'n 56k6 analoge modempje, zeker bij het opbouwen van de verbinding.
ik heb ISDN overgeslagen. Ik ging van een 56k inbel verbinding naar maar liefst 4mb/s adsl.
Haha, ik was ook zo'n lotgenoot en heb die SuperDial ook gebruikt. Wat een soap was dat zeg! Gelukkig niet lang daarna MxStream gaan gebruiken ;)
Is het niet mogenlijk dat dit soort systemen via een of andere converter via het voip te laten werken?
Alarmsystemen maakten gebruik van het D (data) kanaal van een ISDN verbinding dmv het X25 protocol.
Het voordeel was dat je een verbinding had onafhankelijk van je eigen ISDN centrale dus mocht een boef de stroom er af halen dan ligt je router plat en valt er weinig meer te versturen over voip.

Dat datakanaal was een rechtstreeks lijntje je huis uit waardoor het alarm gewoon blijft werken indien de alarminstallatie een ingebouwde accu heeft, ook als de eigen ISDN telefooncentrale door stroomuitval niet meer werkt.
Als ik dit lees ik dat al sinds 2015 niet meer zo. En ISDN2 is ergens in 2020 uitgezet. Ik denk dat het nieuws uit het artikel over ISDN30 gaat wat binnenkort uit gaat. En dat zal de de 'slagerij op de hoek van de straat' echt niet hebben als telefoon aansluiting!
Zit hem vooral in de meldkamer zijde zelf. De ontvangers maken nog gebruik van ISDN voor het ontvangen van kiesverbindingen. Dit gaat vervallen en daardoor kunnen kies verbindingen niet meer ontvangen worden. De betreffende alarmsystemen kunnen worden voorzien van een module die de kiesverbindingen converteert naar een single of dualpath verbinding via IP en eventuele GPRS backup.

Deze modules krijgen hun 12v voeding uit de centrale en zijn daardoor ook direct voorzien van een backup spanning bij uitval van de 230V.

[Reactie gewijzigd door djtricky op 14 februari 2022 20:02]

Precies dit, wij hebben de op de sport vereniging gewoon ip telefonie waar het alarm overheen gaat. Echter komt deze aan de meldkamer kant binnen op hun ISDN. Dat stopt nu dus ook waardoor het alarm zich niet meer kan melden. Bij ons heeft de installateur twee opties aangeboden, over internet of via een 4g kaartje.
ISDN 15/20 kwam vaak voor bij kleine kantoren die hun eigen ISDN telefooncentrale met bijpassende toestellen hadden staan en deze destijds niet zo graag wilden vervangen.
Inmiddels zijn er genoeg alternatieven beschikbaar maar ik ken nog 1 particulier en 1 klein kantoor die gewoon nogsteeds gebruik maken van ISDN voor hun telefooncentrale en alarminstallatie.
Was zelf ook verbaasd dat het blijkbaar nog steeds functioneert.
Bij een kantoor kan ik me daar nog iets bij voorstellen. Maar een particulier met een ISDN15 thuis? Dan woon je denk ik op Drakenstein :)
Kantoor en werkplaats bij het huis, de gemiddelde particulier/winkelier had idd meer dan genoeg aan ISDN 2.
Stroom eraf is toch al een aantal jaar geen issue meer met failover 4G routers met accu? Ik bedoel, het blijft geen week draaien, maar als iemand de verkeerde kabel doorknipt dan draait het internet gewoon door.
We hebben het hier over een techniek en installaties van 20 a 30 jaar geleden.
Mocht je een ISDN alarmsysteem in je huis/praktijk etc. hebben dan werkt dat nu gewoon nog steeds.
Zolang het systeem nog draait, alarmknop, glasbreuk- en deursensoren functioneren en het D kanaal beschikbaar is was er weinig reden om de boel te gaan vernieuwen.
D-kanaal voor alarmering en pinnen - DigiAccess - werkt als sinds 2015 niet meer. Als iemand dat nu nog niet doorheeft, komt dat moment ook niet meer denk ik :+
Zal doorgeven dat ze die oude muk eens op moeten ruimen haha.
Alarm blijkt inmiddels een upgrade gehad te hebben met een simkaartje erin, net even langsgelopen n.a.v. dit bericht.
En als dat simkaartje ook gewoon een analoge kiezer is .... bij mij werkt dat ook meer.
Alles gaat over ip tegenwoordig
Dat was digiaccess... die dienst is er al eerder mee opgehouden. Dit was een zogenaamde gecontroleerde lijn.
De lijn bleef idd altijd werken, maar mocht er bv kabelbreuk zijn, dan werdt dit binnen 90 seconden opgemerkt door de meldkamer.
Dit type doormelding werd vaak toegepast bij hoog risico objecten.

De isdn lijnen die er nu af gaan verzorgen nog de 'normale' kiesdoormelding met een testmelding per 24 uur.
Het mooie van ISDN was verschillende kanalen. Het D kanaal, zeer traag, kon simpel data versturen op lage snelheid (who needs mbits voor meldingen).
Hiermee had je een permanente verbinding en dus controle, via koper, losse lijn, niet te beinvloeden door ddos of provider invloeden (muv kpn issues, maar ik heb destijds nooit storing gehad op ISDN)

[Reactie gewijzigd door badnews.nl op 14 februari 2022 18:44]

Mooiste herinnering aan contact met de meldkamer (was in dit geval ook G4S) is een verbaasde medewerker aan de lijn krijgen die zei: Ik weet niet hoe het kan maar ik krijg een IP netwerk uitval binnen via een ISDN lijn.
Die beste medewerker was niet helemaal op de hoogte dat de specifieke klant een high priority klant was die dus een dubbel pad had naar de meldkamer.
Beide kiezers zijn al 8 jaar geleden vervangen voor een IP+GPRS backup (in 1 kiezer)
Wel grappig (of eigenlijk jammer) dat nagenoeg iedereen (incl. Tweakers zelf) de term ‘meldkamer’ gebruikt. Ook in de beveiligingswereld zelf overigens… waarbij beveiligers je corrigeren wanneer je spreekt over de alarmcentrale naar meldkamer :X

De ‘meldkamer’ = brandweer/politie en ambulance.

Wat G4S / Securitas etc hebben, is géén meldkamer maar een alarmcentrale ofwel een PAC wat staat voor Particuliere AlarmCentrale.
Bij de politie/brandweer/ambulance heet het allang geen meldkamer meer ;-)
Daar is het OC (Operationeel Centrum) voor terug gekomen.

Het is maar welke definitie je gebruikt, een meldkamer is waar je een melding doet toch?

Bij ons gaat zo'n meldkamer verder dan wat jij benoemd, ook verkeerscentrales, luchtverkeersleiding, operationele bewaking energienetten, etc. vallen bij ons onder dezelfde noemer, geef het beestje een naam.

Ze zijn allemaal 24/7/365 bezig met bewaken en aansturen bij meldingen/alarmeringen.
Niet bij Verisure, want daar heb je volgens de reclame een "versnelde politie verbinding".
Klopt, maar dat is een uitzondering op de regel. Daarbij zit je dan wel direct 5 jaar vast aan een contract indien ik mij niet vergis, en dat is waar veel mensen dan weer niet (voldoende) rekening mee houden.

En een versnelde politie verbinding is 100% verkoop praatjes.

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 15 februari 2022 08:22]

Dat is dus precies hetzelfde. "Versnelde politie verbinding" is inhoudsloos marketing gelul.

De politie komt niet voor een inbraakmelding, tenzij het om een hoog risico pand gaat. Eerst moet een PAC bevestigd hebben dat er een inbraak gaande is. Een melding van een alarmsysteem zelf is daarvoor niet afdoende.

Het werkt daardoor als volgt:
1. Alarmsysteem geeft alarm. Stuurt melding naar PAC
2. PAC belt de eigenaar met "Hey wij krijgen een alarm! Is er wat aan de hand?"
3. Eigenaar zit op kantoor/vakantie en kan niet nagaan wat er loos is.
4. Alarm is niet bevestigd, geen doormelding naar politie.

Alleen als de eigenaar bijvoorbeeld een buurman zo ver weet te krijgen om op te merken dat er een raam ingetikt is kan er alsnog een politie melding gedaan worden. Maar dit duurt natuurlijk allemaal zo lang dat een "versnelde politieverbinding" helemaal niets meer zegt.
De politie komt niet voor een inbraakmelding
Nou toen ik op kantoor een nieuw alarmsysteem kreeg en dat (uiteraard) een keer mis ging met de schoonmakers had ik toch echt binnen een kwartier de politie over de vloer.
Dat is dan al lang geleden.. Politie komt echt niet meer opdraven bij een ongeverifieerde inbraakmelding. Maar zoals gezegd, hierop zijn risicopanden uitgezonderd.

Zie ook:

https://www.g4s.com/nl-nl...7/04/24/het-alarm-gaat-af
Ik weet niet wat jij lang geleden vindt maar dit was in 2019 of zo op z'n laatst.
Haha goeie, zo had ik het nog nooit bekeken!
Het mooie van ISDN was verschillende kanalen. Het D kanaal, zeer traag, kon simpel data versturen op lage snelheid (who needs mbits voor meldingen).
In het begin kon je zelfs bitjes oversturen zonder verbinding te maken, totdat KPN daar een stokje voor stak. Zette totaal geen zoden aan de dijk, maar 'omdat het kon' 8-)
Ook nog mee gespeeld. Helaas alleen naar een of twee hack achtige BBS, mijn reguliere internetprovider indersteunde dit soort D-kanaal gebruik niet.

En traag, ach. Zoals velen ben ik met 1200 baud begonnen. Had mijn provider het ondersteunt, dan was het voor email-continue-aan toch wel nuttig geweest.
Beetje nutteloos om van digitaal signaal naar analoog te gaan voor puls signalen, meeste alarmsystemen hebben een 4g module of een tcpip module beschikbaar.
Het toepassen van een converter is inderdaad nutteloos voor nieuwe systemen. Maar *niet* voor deze oude installaties. Bijna 3.000 volgens de OP, da's best een flink aantal installaties die dan van de een op de andere dag nutteloos worden (en voor de rest nog prima werken). Een kleine unit die aan de ene kant een ISDN lijn nadoet en aan de andere kant een TCP/IP stack zou kunnen helpen deze installaties nog wat langer door te laten draaien...
Voor alle systemen is al een module beschikbaar om het via internet door te geven. Alleen dat kost wel wat en je moet de installateurs code hebben van je systeem. Anders moet je systeem terug naar fabrieksinstellingen en opnieuw ingesteld worden. Al met al kost dat wel een paar centen en daar zit het probleem.
ISDN was niet afhankelijk van een stroomvoorziening in woning of bedrijf. Door deze overgang moet ook de IP-infra van een UPS (met batterij voor langere tijd) worden voorzien, waar deze tot dan toe alleen in de alarminstallatie zat, voor die installatie zelf. Die worden ook nog 'ns vaak vervangen, gezien de gewenste betrouwbaarheid. Kortom: het maakt e.e.a. ingewikkelder, kwetsbaarder en niet eens goedkoper.
UPS voor je internet verbinding kan maar is wel een beetje overkill. Toen ik in het vak werkte sneed men vaak genoeg de telefoonleiding door voordat ze aan de gang gingen. Dan heb je ook niks.

Heb je trouwens wel eens gezien wat voor iemand er langs komt en hoe belachelijk lang ze er over doen als er een alarm melding is? De sirene op zich schrikt meer af. ;)
Was je vroeger inbreker?
Dat was juist het mooie van ISDN, je kon zien nakijken of er een verbinding was te maken met een ander toestel.

Oftewel een alarm centrale deed dat gewoon elke 5 minuten en als dan de lijn doorgesneden werd dan leidde dit binnen 5 minuten tot alarm bij de alarmcentrale.

Ik kan me niet echt voorstellen dat dat over Internet tegen hetzelfde tarief wordt aangeboden, internet heeft ietwat meer uitval als ISDN.
Is het niet mogenlijk dat dit soort systemen via een of andere converter via het voip te laten werken?
Er zijn FritzBoxen te krijgen met POTS, ISDN en zelfs een DECT basisstation ingebouwd. Er zullen wellicht ook wel andere fabrikanten zijn die het mogelijk maken om ISDN apparatuur aan te sluiten. Er zijn echter een paar zaken om rekening mee te houden (en dan moet ik meteen erbij zeggen dat ik alleen ervaring heb met alarmsystemen die via POTS werken):
- Niet alle apparatuur kan er goed tegen dat het ineens over VOIP gaat. Ik heb diverse systemen gezien, die geen verbinding wilde maken met de centrale.
- Er is in veel gevallen geen garantie vanuit de leverancier. Zeker als een verzekeraar een alarm eist, is dat wel belangrijk.
- Er zit een extra apparaat tussen dat stroom nodig heeft. Je standaard telefoonlijn van kpn heeft zelf geen stroom nodig en een alarmsysteem kan via een accu actief blijven als de stroom uitvalt. Nu moet de modem en wellicht ook nog andere apparatuur ook onder spanning staan, om de lijn actief te houden. Dit is uiteraard onwenselijk, want als een inbreker de stroom uitschakelt, dan is je beveiliging weg.
- Andersom zijn er alarmsystemen, waarbij de centrale het alarm kan zien. Een lijn via een modem is veel vaker onbereikbaar, zoals bij werkzaamheden, updates of gewoon crashes van het modem. De vraag is hoe leuk een centrale het vindt als een alarm regelmatig op zwart gaat.
Die FritsBox is ISDN voice. ISDN was een vrij directe voorganger van GSM (2G). Zo had ISDN al de data types. ISDN onderscheidde data, fax en voice. VOIP is een vervanging voor ISDN voice.
Kan je dan niet beter over 3G/4G gaan? Genoeg modems die het kunnen en je hoeft 'enkel' een kleine UPS te hebben om de centrale up te houden. Voor de centrale moet het toch te zien zijn dat de UPS bijvoorbeeld wordt gebruikt?
Beide, zowel een vaste dataverbinding via de ene provider (bijvoorbeeld KPN) als een mobiele 3G/4G op een ander netwerk (bijvoorbeeld Vodafone) i.c.m. een een fatsoenlijke accu om stroomuitval te overbruggen.
Dat is mogelijk. Zo heb ik een telefoon centrale met een ISDN-30 verbinding gekoppeld aan een VOIP verbinding. Werk perfect.
Wat heeft dat gekost? Op enig moment is een nieuwe alarminstallatie - of in elk geval de centrale "doos" daar van - vervangen denk ik goedkoper.
Valt wel mee hoor, voor pstn hadden we de spa-112 van cisco of een Patton fax gateway, er zijn prima vergelijkbare oplossingen voor isdn die een fractie kosten van een nieuwe alarmcentrale.
Is er hier geen oplossing voor? Een slim apparaatje dat aan het alarmsysteem een virtuele ISDN lijn aanbiedt en de communicatie vertaalt naar TCP/IP? Er worden wel vaker trucjes gebruikt om legacy systemen draaiende te houden.

[Reactie gewijzigd door Tyrian op 14 februari 2022 16:08]

Ja, andere centrale unit met een SIM kaart en Ethernet poort, dan werkt het zolang je internet hebt, en valt die uit is er fall back op de SIM kaart.
Is dit niet gewoon de oplossing? Je kunt beide verbindingen gewoon actief houden, lijkt me niet dat er veel data overheen gaat - en bij alarm zijn die extra GB's een voordeel boven mogelijke schade.
Gewoon een oude Fritzbox is al voldoende hoor. Ik heb nog een tijdje zo gedraaid met ISDN to VoIP. Tenzij ze het D kanaal gebruiken voor die alarms, dat kan de Fritz denk ik niet aan.
Het D-kanaal in de zin van X.31, dataoverdracht voor pinnen en alarmering heette DigiAccess en staat al sinds 2015 uit. Het D-kanaal werd alleen nog maar gebruikt voor nummerweergave en dat soort meldingen, maar dus niet meer voor dataoverdracht van klantdata. Oftewel, ook al zou de Fritz!box het ondersteunen, dan loop je stuk. Cisco had daar een conversie dinges voor die (moest het even opzoeken) XOT heette. X25 over TCPIP. Geen idee of dat überhaupt nog bestaat.
Precies dat D kanaal is het grote gemis bij VoIP.
Er hoeft maar heel weinig data overheen maar moet wel enorm stabiel en betrouwbaar zijn en dat was Digiaccess.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 14 februari 2022 16:17]

De Fritzbox is prachtig, ik gebruik ook nog een ISDN-centrale thuis, maar je krijgt er geen ISDN-netwerk mee. Bellen gaat prima, faxen kan de Fritzbox volgens mij ook, maar als je meer wilt dan dat dan houdt het op, omdat het equivalent niet in VoIP bestaat en de Fritzbox dan ook geen conversie kan uitvoeren.
Als je al aan je alarminstallatie moet gaan trekken en er dingen voor moet gaan kopen waarom zou je daar niet gewoon gelijk een juiste oplossing toepassen?
Kosten. Heel simpel. Het is goedkoper om een VOIP / ISDN converter er tussen te zetten dan een alarm installatie compleet te vervangen. En als ik het goed lees gaat het om klanten aan de onderkant van het MKB. Daar moet elke euro al vaak omgedraaid worden.
Het lijkt mij toch wel sterk dat je je hele installatie moet vervangen en niet gewoon alleen de aansturing of zelfs een component in de aansturing?

Linksom of rechtsom zal er iemand moeten komen om dat te installeren en denk toch dat die al snel significant meer kost dan de hardware die er achtergelaten wordt.
Je wil toch dat dat goed gebeurd want als dat puntje bij paaltje niet werkt heb je andere uitdagingen.
Het probleem met die "kosten-besparende" oplossingen is echter dat een verzekeraar het wel goed moet keuren en die zal dat niet al te snel doen bij een MKB'er die al via een consumentenlijn gaat (want kosten etc)

En als je dat niet navraagt, dan kom je er pas achter als je verzekering niet uitkeert en dan ben je weg.

[Reactie gewijzigd door Wizard op 14 februari 2022 21:18]

Aangezien ik zelf geen merk ken die een "onboard" ISDN kiezer heeft zal dit vaak een extra module zijn (vaak IMOD genoemd). Het is per merk verschillend of deze ook IP kiezers aanbieden. Er zijn ook een IP-kiezers die 'universeel' bij verschillende merken inzetbaar zijn. Het zij doordat deze kiezer zelf een PSTN lijn simuleert of dat deze direct op de communicatie bus aangesloten kan worden.

Wat hierboven door @Wizard gemeld wordt door de verzekeraar, als de kiezer aan de juiste Grade classificatie voldoet en door je installateur is geïnstalleerd dan is dat afdoende. (installateur is verantwoordelijk voor goede installatie en werking)

IP kiezer hebben vaak ook nog een additioneel 2e pad via het mobiel netwerk. Hier wordt vaak een m2m simkaart voor gebruikt. Door die simkaart worden de maandelijkse kosten vaak wel hoger want daar zit ook een abonnement op.
Ik heb geen verstand van zaken, maar zomaar een theorie: waarom vele honderden euro's uitgeven aan een nieuwe installatie die door een vakman geïnstalleerd moet worden als je ook voor een paar tientjes zelf een kastje ertussen kan klikken? Dan hoef je ook geen nieuwe centrale de configureren en je hoeft niet te leren hoe het nieuwe apparaat werkt. Of zo'n kastje technisch haalbaar is durf ik niet te zeggen, maar het idee is lang niet gek.
Laat staan dat MKB tegenwoordig nog veel cash moeten bewaren in de zaak. Het is/lijkt me beter om aan pinbetaling te doen bijvoorbeeld, dan nog altijd contant te betalen. Voor mij blijft het vreemd dat, vooral de oudere generatie, blijven vasthouden aan contant geld.

Niet dat een alarmsysteem is enkel voor cash, begrijp goed dat je ook buiten kantooruren je zaak wilt beschermen.
Er is veel meer te halen dan alleen maar cash.
Omdat de verzekering juist die vakman vaak vraagt om zeker te weten dat het ook vakwerk is, ipv via 3-dubbel geNATte verbindingen over consumenten internet lijnen zonder enige SLA etc.

En dat simpele kastje voor een paar tientjes daar ga je het alvast niet mee redden, want je moet ook nog een UPS erbij neerzetten en die moet een x vermogen hebben en dan ook nog eens een dubbel uitgevoerde verbinding die niet door de schoonmaker elke maandag een reset krijgt.
Dan moet het kastje wel NCP keur krijgen...
... waarom vele honderden euro's uitgeven aan een nieuwe installatie die door een vakman geïnstalleerd moet worden als je ook voor een paar tientjes zelf een kastje ertussen kan klikken? ...
Dat hebben die 3000 klanten van G4S ook allang gedaan maar dat hebben ze G4S niet verteld want die gaan er dan vreselijk over zeuren
Kan , had hier een auerswald isdn centrale
Met een auerswald isdn naar pstn omvormer en die weer op het ziggo modem (pstn voip) ... werkte goed.

Nu de centrale vervangen voor een auerswald voip , waarin gewoon dezelfde isdn insteekkaarten gaan...
Binnen het bedrijf niets veranderd en nog steeds dezelfde binnenlijnen , deurbellen ,intercoms en andere functies
Er zijn ISDN/VoIP gateways op de markt, gaande van een kleine adaptertje met 1 enkele ISDN interface, tot gateways met meerdere ISDN-30 interfaces.

Bij VoIP heb je wel een stuk meer delay en jitter dan bij ISDN, wat een synchrone verbinding is, daardoor is er geen garantie dat je alarmsysteem zal werken als je het op zo een gateway aansluit, het is wat afhankelijk of het gebruikte transmissieprotocol omkan met deze extra delay en jitter.
Bij sommige alarmprotocollen werkt dat perfect, bij anderen moeten er in de gateway wat parameters getuned worden, en sommige alarmsystemen of modems zullen helemaal niet werken op zo een IP gateway.
KPN heeft de afgelopen jaren meerdere keren per jaar per brief en via andere middelen klaten gewaarschuwed ISDN gaat verdwijen. Bedrijven, waaronder G4S, hebben dit genegeerd.
Nee hoor.
Wij zijn door zowel de installateur als de meldkamer jaren terug al op de hoogte gebracht van de aankomende situatie. Heb destijds direct opdracht gegeven alle gebouwen met een ISDN naar een 4G module om te laten bouwen.

Wie nu nog op ISDN zit met zijn alarmsysteem is gewoon een oen.
Waarom is G4S niet verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat hun gebruikers hun diensten kunnen blijven gebruiken? Of gaat G4S na 1 april gewoon lekker door met geld innen van deze ontwetende klanten, terwijl ze helemaal geen verbinding meer hebben op dat moment?

Als je het mij vraagt ligt deze opdracht bij de aanbieder, niet bij de afnemer.
Dat hangt er vanaf, als G4S de ISDN-lijn heeft geregeld, en dus onderdeel is van een pakket wat ze aan de klant verkopen, dan moet G4S ook zorgen dat er wat nieuws voor in de plaats komt. Maar als de klant zelf een ISDN-lijn heeft geregeld (ook om gewoon mee te bellen), en misschien pas jaren later een dienst afneemt bij G4S wat toevallig over dezelfde ISDN-lijn kan lopen, dan treft G4S geen blaam, lijkt mij.
De abonnementshouder van de ISDN-lijn is altijd de klant. KPN heeft alle ISDN-klanten meermalen met per post en per mail verstuurde informatiepakketten gewaarschuwd dat ISDN gefaseerd zou worden uitgeschakeld en daarbij uitgebreid geïnformeerd over de consequenties en mogelijke oplossingen. Dat begon al jaren geleden, zodat klanten ruimschoots de tijd hadden om de noodzakelijke acties te ondernemen. Iedereen die nu nog een alarmcentrale aan een ISDN-lijn heeft hangen, heeft niet zitten slapen, maar heeft welbewust alle informatie die hij heeft ontvangen genegeerd.
Mocht je je bedrijf rustig aan het afbouwen zijn dan zit je niet te wachten op een flinke investering voor dat jaartje vlak voordat je de toko opheft.
Het jaartje is jaren...... b kanaal ging in 2015 al uit... en dat isdn stopt is al jaren bekend. Geen enkel bedrijf staat te springen om iets te veranderen wat nu schijnbaar gewoon nog werkt , maar t houd een keer op....
Nooit gehoord van afschrijving? Voor de belastingsdienst en de accountant is het na 5 jaar afgeschreven, tenzij jij aan kunt tonen dat dat voor jou anders werkt.
Ergo; je hebt twintig jaar geleden G4S gebeld met de aanvraag voor een alarmsysteem. Deze hebben je gezegd: prima, moet je even zelf een aanvraag isdn2 bij KPN doen en wij regelen de rest. Je betaald al die jaren aan G4S voor het abonnement inclusief service.
Het lijkt mij dan ook dat je als G4S hier in de lead bent om je klanten te gaan vertellen hoe je dit gezamenlijk gaat oplossen. G4S moet de klanten dus simpelweg een pasklare oplossing bieden hoe de installatie blijft werken en als de klant daar iets voor moet doen is prima maar niet de verantwoordelijkheid van de afnemer.
G4S gaat geen ISDN-lijn voor je regelen, want dan zijn zij opeens ook aansprakelijk bij graafwerkzaamheden in de straat waarbij de kabel doorbroken wordt etc.

Die zaken mag je allemaal zelf regelen, G4S kan het in uiterste nood voor je regelen echter dan mag je rekenen op giga-hoge kosten want G4S gaat dan elk risico uitsluiten en doorbelasten, oftewel dan krijg je 10 verbindingen binnen voor het geval er 9 uitvallen etc.
Waarom is G4S niet verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat hun gebruikers hun diensten kunnen blijven gebruiken? Of gaat G4S na 1 april gewoon lekker door met geld innen van deze ontwetende klanten, terwijl ze helemaal geen verbinding meer hebben op dat moment?

Als je het mij vraagt ligt deze opdracht bij de aanbieder, niet bij de afnemer.
Je kunt van de aanbieder (of je daarmee nou KPN of G4S bedoelt) hooguit verwachten dat ze de klant waarschuwen. (Je zou aan een G4S klant met een ISDN-verbinding moeten vragen of ze al eerder, persoonlijk, gewaarschuwd zijn. Ik kan het niet bewijzen, maar vermoed van wel.) Als de klant besluit daar niets mee te doen, dan is dat toch echt zijn eigen schuld.
Als je als afnemer zorgt dat je de juiste hardware hebt en je zaken goed geconfigureert hebt dan zel het toch wel vanzelf verbinden met de meldcentrale?
Maar die hardware levert G4S toch? Of wat is het precies voor dienst die zij aanbieden?
G4S levert de meldkamer, en indien er een alarm is dan een mannetje die komt kijken, de spin bij de sensor wegjaagt, en de deur weer op slot doet.

Alles om in die meldkamer terecht te komen met je melding is je eigen pakkie an. :).
Ik denk dat spullen verkopen niet echt hun ding is. Miscchien dat je via dergelijk e bedrijven aan je apparatuur kunt komen maar ik denk dat ze je eerder koppelen aan een installateur die dat voor je regelt.
90-99% (schatting) van de alarminstallaties met doormelding naar een PAC (naar de meldbank van de alarmcentrale, geen meldkamer(!)) worden geleverd en onderhouden door een tussenpartij (installateur).

Of G4S ook eigen hardware heeft en levert kan ik niet uitsluiten maar ik verwacht weinig tot niet.
Uiteraard hebben de mensen genoeg tijd gehad om op een ander systeem over te stappen maar wat heeft het Beveiligingsbedrijf G4S gedaan om hun klanten te informeren? Ik neem aan dat je als "slager op de hoek" een dienst afneemt (beveiliging) bij bijvoorbeeld G4S en dan verwacht je toch ook service.

edit: spelling

[Reactie gewijzigd door Technomania op 14 februari 2022 15:59]

Het geeft vooral de kwaliteit van G4S aan en hun vermogen om klanten gedurende 5 jaar lang in de steek te laten bij deze transitie. Dit klinkt als een soort paniek kreet omdat ze bang zijn klanten te verliezen.
G4S is toch een prima alarmkamer hoor. Ze melden dit ook al een lange tijd aan klanten. Veel klanten willen alleen niks investeren om over te stappen. Daarom zitten ze ook nog steeds op ISDN. Vaak moet er een gsm module of ip kaart worden ingebouwd en dat vinden ze te duur. Dus wachten veel klanten tot echt het laatste moment.
Klopt, alarm (en brandmeld) is 'niet sexy' en vaak noodzakelijk kwaad.
Veel klanten leggen de brieven hierover bij het oud papier en denken dat het wel blijft werken...
Uit ervaring bij een telco, weet ik er massa's klanten die gewoon niet reageren op berichten dat een bepaalde dienst zal gestopt worden, en hun oude systemen blijven gebruiken to de stekker eruit gaat, en vervolgens verontwaardigd zijn dat hun toestel of dienst niet meer werkt.
Mensen hebben nu eenmaal de neiging om dingen uit te stellen tot ze met hun neus op de feiten gedrukt worden.
Bij de outphasing van ISDN werden klanten jaaaaren op voorhand verwittigd, en deze verwittigingen werden regelmatig herhaald, en er werden alternatieven aangeboden, maar toch bleven er tot op het moment dat de stekker eruit ging nog duizenden klanten aktief.
Het is dus geen kwestie dat klanten niet op de hoogte gebracht waren
wat heeft het Beveiligingsbedrijf G4S gedaan om hun klanten te informeren?
Misschien gaat het stiekem niet over de klanten van G4S, maar juist om de klanten van hun concurrenten? Als je net hebt gehoord dat één van je concurrenten nog helemaal niets heeft gedaan, dan is dit het ideale moment om een persbericht uit te sturen waaruit blijkt dat ze niet alleen hun eigen klanten, maar "geheel belangeloos" het grote publiek waarschuwen. Stel dat jij bij zo'n concurrent zat en hier nog niets van had gehoord, ga je dan je eigen leverancier vragen hoe ze je kunnen helpen of ben je kwaad dat ze je laten stikken en stap je acuut over naar G4S?

Of misschien willen ze dat iedereen tegen elkaar zegt (zoals hier ook gebeurd) "ja, groot gelijk KPN, als mensen al zo lang niets gedaan hebben, dan is het ook hun eigen schuld". Daarmee voorkomen ze dat op 2 april heel Twitter vol staat met (volkomen onterechte) berichten over wat voor waardeloos bedrijf G4S is, geschreven door het soort klanten dat tien brieven gekregen hebben, maar desondanks keihard beweren dat ze nooit gewaarschuwd zijn. Klagen op sociale media is een stuk leuker als al je vrienden jouw kant kiezen (omdat ze alleen jouw kant van het verhaal kennen en dat blind geloven). Als je alleen maar reacties krijgt van "hoe dom ben jij, hier waarschuwen ze al jaren voor" dan is de lol er snel vanaf...

Als je de echte reden wilt weten dan moet je even in het hoofd van de baas van G4S kijken. Maar ik vermoed dat dit niet de eerste keer is dat ze aan de bel trekken; hier hebben hoogstwaarschijnlijk al een paar stappen voor gezeten.
Vaak zijn dit soort centrales ook verouderd. Veelal zit er een onderhoudscontract, er zal dan een schatting gemaakt worden van de betrouwbaarheid van het systeem. Bij een verouderde installatie zal ook gezegd worden dat het vervangen van onderdelen niet mogelijk/moeilijker zal zijn. Dus als het essentieel is had je al het een en ander moeten vervangen/aanpassen.
Ik vraag me dan af wat G4S actief heeft gedaan om hun klanten om te zetten naar een andere manier van doormelden. Ik vraag me ook af waarom er nog "bakkers en slagers op de hoek" nog gebruik maken van een dure ISDN lijn.

Er is wel een work-around door een fritzbox met ISDN poort aan je centrale te hangen afhankelijk hoe de doormelding plaatsvind. Beter is misschien om die oude centrale (welke nu wel 7 a 10 jaar oud is) te vervangen door iets moderners.
Als voormalig werknemer van G4S: zij malen daar echt niet om hoor. Nog nooit een bedrijf gekend dat zo hard overal de hoeken af rijdt. Waarschijnlijk hebben ze wel een plan gereed om maximaal winst uit de switch te halen.
Beter is misschien om die oude centrale (welke nu wel 7 a 10 jaar oud is) te vervangen door iets moderners.
Zo oud is een centrale van 7 á 10 jaar anders nog niet. Wij hebben zelfs nog een centrale uit de jaren 90 hangen. We hebben een paar jaar geleden wel een ISDN-2-IP converter laten installeren omdat KPN aangaf dat ISDN werd uitgefaseerd. Dat kost natuurlijk wel wat, maar het is een stuk goedkoper als een nieuwe centrale. Het ding doet verder gewoon wat ie moet doen. En zolang ie dat blijft doen zonder hoge onderhoudskosten, waarom dan vervangen? Het is niet dat een nieuwe centrale sneller alarm slaat ofzo ;)
In Belgie moeten klanten van een telco niet zelf zorgen voor een ISDN-IP converter.
De klanten werden jaaaaren op voorhand verwittigd, en kregen de keuze tussen een nieuwe, goedkopere VoIP lijn, of het plaatsen van een ISDN-IP converter (zonder extra kosten) als ze hun bestaande ISDN abbonnement wilden behouden.
Op die manier werd het ISDN geleidelijk afgebouwd.
Voor klanten waarbij de ISDN-IP converter geen oplossing was, omdat hun apparatuur (bvb modems of alarm installaties) niet werkte op de converter, werden er gedurende enkele jaren, nog een paar openbare ISDN centrales in de lucht gehouden, maar ook deze klanten kregen een duidelijke einddatum te horen wanneer ook deze laatste ISDN centrales zouden stopgezet worden.
Ik vraag me dan af wat G4S actief heeft gedaan om hun klanten om te zetten naar een andere manier van doormelden.
Gewoon, zolang mogelijk doorgegaan met de verkoop. Kan je straks lekker weer alles vervangen €€€.
Aangezien ISDN2 al een jaar of twee geleden uitgegaan is gaat een Fritzbox niet helpen. Het enige ISDN wat nu nog werkt is een ISDN30, wat vroeger in ons callcenter gebruikt werd om 30 gesprekken tegelijk te kunnen voeren. Dat heeft de slager op de hoek echt niet als beloplossing.
Waarom zou dat niet werken? Dat wordt in de fritzbox toch omgezet naar VoIP. Daarmee kun je juist wel alle legacy ISDN apparatuur blijven gebruiken.
Ah, je bedoelt ISDN aan de "binnenkant". Die FB is een voice only box. Datagebruik heette bij ISDN iets als "64Kb unrestricted" mode en dat ondersteunt de FB niet. Bellen gaat inderdaad prima, maar geen data.
Dat vermoeden had ik al. Dan moet je kijken of de centrale belt, netzoals de centrales die analoog doorbellen of omgebouwd moet worden naar ethernet (als dat al kan).

[Reactie gewijzigd door jongetje op 14 februari 2022 21:36]

Check. En dan is de vraag of je codec aan de SIP kant lossless is (G711 bijvoorbeeld) anders blijft er van DTMF tonen die vaak gebruikt worden geen spat over. Met alarmering is dan het devies: Gewoon niet doen. Als het vandaag werkt, is het niet gezegd dat het morgen ook werkt doordat SIP zichzelf morgen een andere codec kan toewijzen. Alarmering over IP of 4G/5G is al jaren het hippe - uitstekend werkende - alternatief voor het antieke ISDN en PSTN.
Niet alles werkt na omzetting naar VoIP.
VoIP heeft meer delay en jitter dan ISDN, en er is ook geen network wide synchronisatie van kloksignalen, waardoor bepaalde modemsignalen, niet correct meer werken

Bij fax moet bvb de transmissisnelheid verlaagd worden, en moeten er wat parameters getuned worden, idem bij modems, en sommige alarmprotocollen werken helemaal niet meer omdat ze frekwenties gebruiken, die ook door telecom gateways gebruikt worden om echo cancelling aan of uit te schakelen.
Meeste pinautomaten zaten ook op ISDN, nu allang over op 4G. Dus het zou met deze installaties ook moeten kunnen denk ik.
Je wil niet weten hoe vaak kleine ondernemers hun PIN apparaten hebben moeten vervangen vanwege veranderende technologieën. Dan een nieuwe aansluiting, dan een nieuwe pas, dan een chipknip, dan weer Maestro, dan weer contactloos betalen. Dit loopt behoorlijk in de papieren als je een eenmanszaak hebt.
Die hebben daar toch vaak een abonnement voor? Maandelijks betalen aan de pin leverancier en die komen eens in de zoveel tijd langs voor die handel, dan zit vervanging gewoon bij dat abonnement inbegrepen. En met de opkomst van Visa/Mastercard Debit ipv Maestro zie ik ze binnenkort wel weeer rond gaan rijden.
Bij een defect ofzo krijg je een vervangende, maar bij wissel van technologie ga je gewoon dokken. Voor contactloos had ik volgens mjj €800 per stuk moeten dokken voor enkel de clientzijde (was in dit geval voldoende).
Met visa/MC debit zou een push van een nieuwe configuratie vanuit je betalingsverwerker genoeg moeten zijn, misschien nog een firmware update erbij.
Totdat je een zo oud apparaat hebt dat het aantal merchants over de max heen gaat en je terminal in een bootloop terecht komt na een update.
En ja; echt gebeurt jaren geleden.
Dat valt reuze mee, heb je een modern apparaat dan kun je daar nog zeer lang mee doen, nieuwe functies komen er via firmwareupdates bij.
De oude terminals hebben ook echt zeer lang werk gedaan, dus als je die vaak hebt moeten vervangen heb je of jezelf laten overhalen doorverkooppraatjes of net aan het einde van de cycle nog oude apparaten gekocht.
Dat kan zeker.
Heb zelf meerdere panden van ons een paar jaar terug naar 4G om laten bouwen.
Na 5 jaar communiceren en gefaseerd afsluiten zeg ik: zet maar uit.
Eigen schuld als je nog steeds niks hebt ondernomen.
Ik vind dat KPN juist veelste "lief" is.
In Spanje zijn ze heel het land aan het verglazen. Als er eenmaal glasvezel ligt, dan krijgen alle ADSL-gebruikers 30 dagen om "op te hoepelen". Je moet het dan dus ook meteen regelen, want na 30 dagen wordt de ADSL centrale uitgezet en ontmanteld.
Volgens de Spaanse Telefonica heeft het ook met kosten te maken: Het onderhouden van ouderwetse telefooncentrales is veel duurder dan glasvezelcentrales.
Dat is weer het andere uiterste. Dertig dagen is extreem kort, mensen moeten ook de kans krijgen om de boel aan te passen. Vaak moet er nog een monteur langs, die hebben ook niet altijd tijd en de klant moet daar ook tijd voor hebben/aanwezig zijn. KPN doet het dan inderdaad gewoon netjes, als je na vijf jaar nog niet reageert stopt de dienstverlening gewoon en zijn er genoeg kansen geweest.
Nu ligt zo'n glasvezelkabel er niet zomaar en gedurende het halve jaar dat de gekleurde glasvezelrollen overal neergelegd worden, is iedereen op de hoogte dat er wat gaat wijzigen. De termijn is dus geen 30 dagen.
Exactly. Plus als je vandaag glasvezel afsluit, dan staan ze vaak dezelfde dag nog bij je voor de stoep om het aan te sluiten. Ik begrijp best dat 30 dagen kort lijkt, maar Telefonica liet een paar jaar geleden weten dat heel het land, 100% glasvezel werd. Alles en iedereen moet wijken voor de glasvezelkabels.
Providers hebben het recht om alle huizen te voorzien van internet, en dat mag gewoon via de voorgezels van de huizen. Als je weigert, dan word je voorgevel onteigent.

Het klinkt allemaal heel extreem, maar dan heb je wel binnen 5 jaar heel je land van glasvezel voorzien.
Er komt maar geen vaart in de verglazing van Nederland. KPN heeft de "ambitie" om 80% van NL te verglazen in 2026. Is dat nou ambitie? |:( Het is gewoon zeer triest.

[Reactie gewijzigd door Rex op 14 februari 2022 17:17]

Na 5 jaar communiceren en gefaseerd afsluiten zeg ik: zet maar uit.
Eigen schuld als je nog steeds niks hebt ondernomen.
Het is inderdaad helemaal eigen schuld, maar je moet er niet aan denken dat iemands hart-monitor geen alarm kan slaan bij een hartaanval of de spoorwegbewaking niet functioneert of zo iets. Ik heb overigens geen idee of dat soort systemen echt zo zijn aangesloten maar het lijkt me niet onvoorstelbaar.

Dit soort aansluitingen wordt vooral gebruikt om "belangrijke dingen" in de gaten te houden.

Of het nu terecht is of niet, ik zou er niet lekker van slapen als ik die knop had omgezet en iemand daardoor fors in de problemen komt. Om het maar niet te hebben over het risico dat je de publieke opinie tegen je krijgt, terecht of niet. Ik snap heel goed dat ze extreem voorzichtig zijn.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 14 februari 2022 17:34]

Ik moet er inderdaad niet aan denken nee, maar alsnog kan in dit geval een G4S niet het probleem wegzetten als "KPN zet het netwerk uit". Nee, G4S heeft niet z'n bestaande klanten meegenomen in een migratie naar een alternatief omdat ze al jaren wisten dat het netwerk uitgezet ging worden.

En zo zou ik als KPN wel gewoon die knop om zetten want je kan niet alles maar hufter proof maken terwijl je de grootste moeite doet om de transitie op tijd te communiceren.
Was het maar 5 jaar, dit is ondertussen al vanaf ongeveer 2014 bekend en diverse keren naar de klanten gecommuniceerd.
Gewoon uit zetten die handel, komen ze vanzelf wel klagen, ook G4S had de klanten al eerder kunnen inlichten (neem ff aan dat ze dat weer niet gedaan hebben in het kader van klantvriendelijk zijn :+ )
dat het in het kader van een test het netwerk onlangs al even heeft uitgezet.
heerlijk zo'n screamtest na jaren van waarschuwingen. zal vast ook niet stil blijven zometeen ondanks wat KPN zegt.

Kan me goed voorstellen dat gros van de ontvangers van die test het genegeerd hebben onder het mom van KPN zal wel met onderhoud bezig zijn en vervolgens alsnog doodleuk niets doen.
Aan de andere kant is het wel weer een rotperiode voor zo'n screamtest.

Menig paps en mams winkeltje zal dichtgeweest zijn de afgelopen 2 jaar vanwege corona en dan heeft niemand de screamtest gehoord en komt het wel even rauw op je dak vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee