KPN kondigt beëindiging isdn1/2 aan

KPN geeft aan te stoppen met zijn traditionele analoge pstn- en met de isdn1/2-diensten. Vanaf 1 september 2019 zullen de meervoudige diensten niet meer beschikbaar zijn voor klanten van KPN en KPN Wholesale.

KPN ISDNVolgens KPN moeten klanten de komende jaren overstappen naar op breedband gebaseerde alternatieven. Het aantal gebruikers van de traditionele telefoniediensten nam volgens het bedrijf hoe dan ook al af, terwijl voip-diensten juist in populariteit toenamen.

De komende beëindiging van de dienstverlening betreft alleen meervoudige pstn en enkelvoudige en meervoudige isdn1/2. De isdn/15/20/30-diensten blijft het bedrijf nog tot ten minste 1 januari 2021 ondersteunen. Het getal geeft het aantal digitale communicatielijnen aan.

Isdn, of integrated services digital network, is een oude techniek voor digitale techniek die nog steeds door met name een deel van de bedrijven gebruikt wordt. In het derde kwartaal van 2016 waren er nog 287.000 aansluitingen voor isdn1/2 volgens de ACM.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-04-2017 • 17:09

154

Submitter: FordDriver

Reacties (154)

154
150
54
0
0
74
Wijzig sortering
Leuk, voor ons bedrijfsadres is er geen sneller internet leverbaar dan 14/1 op ADSL2+, als daar de 4 ISDN lijnen overheen moeten houden we helemaal niks over... Kom op KPN, lever eens VDSL2 op industrie zones!
Met voip gebruik je vaak een stuk minder dan 64 kbps per gesprek, dus 8 gesprekken (4 ISDN lijnen) zullen je niet de helft van je upload kosten (met 1 Mbps upload)
Neemt niet weg dat je wel degelijk issues kunt krijgen met de gesprekskwaliteit wanneer de spraak niet gescheiden is, of in elk geval geen goede garanties krijgt.

KPN heeft ook nog SDSL met voice over DSL. Voordeel is dat je dan 2 Mbps up hebt en 300 kbps gereserveerd blijft voor de spraak. Aan de achterkant is het dan ook ISDN, zodat je de bestaande telefooncentrale kunt blijven gebruiken.
Deze techniek hadden ze al zeker 10 jaar geleden.
Helaas zijn dergelijke SDSL-oplossingen vaak wel voor een premium prijs.
En het is inderdaad niet meer van deze tijd om geen glas te hebben liggen naar industrieterreinen, zodat het laatste stukje een fatsoenlijke VDSL zou kunnen zijn.
Meervoudig voip gaat prima over adsl. En inderdaad, kost minder bandbreedte dan je denkt (en dan nog alleen maar tijdens het gesprek).
Ik had tot eind 2015 ook isdn-2, ben overgestapt op voip (cheapconnect inkomend, freevoipdeal uitgaand). Met een fritzbox-modem (zoals de 7490) heb je ook een interne S0 (isdn) aansluiting. Kortom: ik kon gewoon m'n bestaande isdn-centrale en telefoons overprikken op de fritzbox, en alles bleef keurig werken.
Ik heb maar twee nummers van kpn naar cheapconnect geport (meer heb ik niet nodig), en ben nu met lijnen en gesprekskosten (eigenlijk flat fee freevoipdeal) nog geen €70 per jaar kwijt - daar zat ik met kpn binnen twee maanden al ruim overheen...
Anders neem je 4G af voor je spraakverbindingen. (voip)
Latency is laag genoeg meestal voor goede voip gesprekken.
Ik hoop dat je bedoelde:

Kom op KPN en lever eens gewoon Glasvezel via Reggefiber en als het even kan niet alleen in industrie/kantoor zones maar gewoon lekker overal. :+
Inderdaad, dat zat ik ook al te denken.
Zo niet, dan blijft er voor mij, voor zover bekend alleen nog maar COAX over :/
Kost slechts 137 miljard om in heel europa glasvezel in de straten te leggen.
Ja maar we hebben het hier over nederland, een van de dichtbevolkste landen ter wereld waar je dus enorm veel rendement kunt halen en het aantal aansluitbare huizen per km glasvezelkabel veel hoger ligt dan in vrijwel alle andere Europese landen... plus wij hebben in Nederland niet zo veel inwoners als in heel veel andere Europese landen.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 24 juli 2024 02:38]

Anoniem: 87301 @Ayporos16 april 2017 16:05
Een van de dichtstbevolkte landen ter wereld?
We komen niet eens in buurt!!
http://www.alletop10lijst...volkte-landen-ter-wereld/

27 Vlag van Nederland Nederland 409,6/km² (2016) tegen over
1 Vlag van Macau Macau 19.914,2/km² (2016)
Mja.. daar valt nogal wat op af te dingen. :P

1) De 'landen' op die lijst die zogenaamd veel dichtbevolkter zijn, zijn stuk voor stuk minuscuul van oppervlakte: Soms maar een paar vierkante kilometer, terwijl de gemiddelde Nederlandse gemeente al bijna 1.500 km2 is.

2) maar vooral: Het zijn allemaal kunstmatige 'staten'. Meestal voormalige koloniale enclaves, "Speciale administratieve regio's" zoals de lijst het noemt, bedacht om belasting te ontduiken of handel te drijven zoals Gibraltar, Macau, Singapore, Hong Kong of die om politieke redenen zijn geschapen vanachter een tekentafel, zoals om de Paus een stukje grond te geven (Vaticaanstad) dat niet onder de Italiaanse overheid valt.

3) Vaak hebben deze 'landen' dan ook geen eigen taal, cultuur, volk etc. en in de praktijk zijn ze totaal afhankelijk van één land waar ze in / aan liggen.

Nederland heeft wél een eigen historie, volk, taal, geschiedenis, cultuur, onafhankelijkheid.
Naast wat breakers aangeeft gaat de vergelijking natuurlijk ook mank op het gebied van praktische bevolkingsdichtheid. Hoe kleiner het land, hoe minder spreiding tussen dun- en dichtbevolkte gebieden (platteland en stad zeg maar). Een groter land heeft meestal een groter aandeel dunbevolkt gebieden, waardoor het gemiddelde sterk daalt, terwijl de bevolkingsdichtheid per stad vaak groter is. Extreme voorbeelden zijn New Delhi en Mexio Stad.

De vraag is dus niet of je een 'land' in de definitie van (deels) soevereine staat kan vinden met een hogere dichtheid, maar of je een land kan vinden waarbij de de dunbevolkte gebieden gemiddeld dichter bevolkt zijn. Of er dus sprake is van grote lege gebieden of dat er overal wel een dorpje te vinden is (zoals in Nederland). Die dekkingsgraad van dorpjes bepaalt vaak ook de dekkingsgraad van breedbandinternet en mobiele telefonie.
Met een ADSL modem kan je ook gewoon telefonie ontvangen, dan verlies je bijna geen snelheid, betekent wel nieuwe modems aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 02:38]

Met G729 met een packetization interval van 20ms is 4 kanalen maar iets van 125kbit/s. Maar ga naar een provider die g726 support en je kan met 200kbit/s 4 kanalen gebruiken met een uitstekende kwaliteit.
Anoniem: 532811 @qless14 april 2017 18:44
De impact van VoIP op je bandbreedte is gelukkig niet zo heel groot. Neemt niet weg dat 14/1 voor bedrijfstoepassingen erg mager is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 24 juli 2024 02:38]

Als ik aan het bedrijventerrein in ons stadje denk, dan stel ik me zo voor dat de meeste bedrijven die daar zitten weinig internet nodig hebben. Denk dan aan bedrijven met weinig medewerkers per m2, dus bouwmarkten, magazijnen, autodealers, etc.
Ga eens met je buren om de tafel zitten en kijk of er iets met glasvezel te regelen is. Als je mij de postcode / huisnummer DM't kan ik ook wel even kijken of er wat in de buurt ligt.
Bestaan er geen 4G-modems? Dat zou in jullie geval een optie kunnen zijn. Een onbeperkt-data Abbo kost geen drol meer. (zeker als je je vast recht van jullie telefoonlijn er af trekken)
4g kan inmiddels op meerdere wijzen.
Sommige modems met usb aansluiting ondersteunen al een behoorlijke reeks usb 4g modems, maar toepassingsgericht zijn er ook; 4g specifieke modems en ook multi-sim (zo ook in rackformaat) modems.

De prijs luistert er echter ook naar, en als alles over die lijn gaat zal het datagebruik best wel eens niet zo nihil kunnen zijn.

Echter, als fallback, mogelijk een zeer flexibele uitkomst ;)
Anoniem: 890159 @qless14 april 2017 19:34
Ik zou overgaan op mobiele telefonie als ik daar zat.
KPN is een commercieel bedrijf, wat is hun voordeel om VDSL2 te leveren als bedrijven veelal gewoon een glasvezelverbinding nemen.
waar zit je dan? misschien kan ik wat regelen
Stephensonweg in Gorinchem, 2.5 km van centrale Haarwijk, 44 meter van inpandige kvd, er ligt in het gebouw ook glas van KPN en Ziggo. Maar voor een 10/10 glas abo ben je al direct 250-290,- per maand kwijt
Hier ook het zelfde slechte internet 2,0 mbit download en 0,3 mbit up en dan ook nog eens de lijnen.
Dankjewel ISDN dat je er was.
Je bent nu niet meer zo nodig.
Maar wat was je in de jaren '90,
toch verschrikkelijk handig!

ISDN maakte het mogelijk om doormiddel van één telefoonaansluiting meerdere telefoonverbindingen te hebben. Dat betekende dat als je gebeld werd op telefoon 1. Dat telefoon 2 met zijn eigen nummer nog steeds beschikbaar was! Of nog beter, in de tijd dat je moest 'inbellen' om te internetten via je modem.. dat wanneer je internette mensen niet dit epische geluid hoorden maar je gewoon telefonisch bereikbaar was. Dankzij ISDN hebben we als miljoenen consumenten de eerste stapjes gezet in digitaal telefoneren. Uiteindelijk heeft breedbandtechniek & voip isdn vooral voor particulieren volledig overbodig gemaakt.
Anoniem: 889777 @3x314 april 2017 17:28
Ook een voordeel was dat isdn bleef werken als de stroom uitviel. Als je een laptop had, bleef je internetverbinding dus ook werken.
Meestal hingen er achter de lijn huiscentrales als de quattrovox en duovox om analoge toestellen aan te sluiten. Die vielen alsnog uit zonder stroom.
Anoniem: 889777 @apt14 april 2017 19:10
Daarom noemde ik het voorbeeld met de laptop, die blijft (enkele uren) werken als de stroom uitvalt.
Ook een voordeel was dat isdn bleef werken als de stroom uitviel.
Inderdaad. Op ons (Belgisch) bedrijf hebben we nog een ISDN-lijn. Die is nooit gebruikt voor internet, maar wel voor
* fax
* analoge modem (om bij klanten in te bellen in de machines die wij gebouwd hebben). Dat werkt niet zo lekker via VoiP.
* alarm

Fax en analoge modem worden vrijwel niet meer gebruikt, maar het alarm via ISDN heeft inderdaad als voordeel dat die lijn bleef werken.

Als een stroompanne buiten het gebouw optreedt (2x gebeurd de afgelopen 6 maanden), dan gaat de hoogspanningscabine plat en moet die manueel opgestart worden.
Met een UPS redt je dat niet, tenzij de panne 1-2-3 hersteld kan worden en dat betekent dus ook: geen alarm meer.
Met een UPS redt je dat niet, tenzij de panne 1-2-3 hersteld kan worden en dat betekent dus ook: geen alarm meer.
Je moet wel een erg oud alarm hebben indien de doormelder niet vervangen kan worden door iets met GSM.
Anoniem: 889777 @Dorank14 april 2017 22:34
GSM is ook niet altijd bruikbaar in noodgevallen. Niet alle masten hadden eigen noodstroom. Daarnaast raakte GSM snel overbelast omdat in zo'n situatie iedereen het tegelijkertijd wil gebruiken.
Alsof alles tegelijk ermee zou kappen, standaard gaat het via een ip lijn en zit er als backup gsm in (mits je certificeert alarm hebt). Dan moet het wel heel erg overal om zeep zijn als dat beide uit valt, dan zijn er vast belangrijkere dingen om druk over te maken dan het alarm.
Proximus heeft al te kennen gegeven om die functie uit te schakelen op termijn, spijtig inderdaad want ik ken veel klanten die enkel een analoge lijn hebben speciaal omdat er stroom op de lijn zit waardoor hun alarm steeds blijft werken zelfs bij stroomuitval.

Trouwens, Telenet kan bvb zelfde functie leveren door een speciale moden met batterij in.
En daar hebben we nu een UPS voor. Mits de wijkkast eigen voeding heeft.
Toch denk ik dat UPS'en lang niet zo wijdverspreid zijn als ISDN vroeger.
Zowel bij particulieren als zakelijk was de techniek gigantisch populair.
UPS is alleen voor je lokale apparatuur. Dan heb je nog geen verbinding. Daar kon je bij isdn wel op vertrouwen, dat was mijn punt.
Analoog blijft ook gewoon werken zonder stroom.
Zou kunnen tegenwoordig, maar het ging over de situatie in de tijd dat ISDN populair was, jaren 90/2000.
Overigens ben ik benieuwd of analoog ook blijft werken na 1 september 2019, als KPN 'de stekker' er uit trekt. :)
Analoog bleef werken tijdens een lokale stroomstoring, ook in de jaren 90 van de 19e eeuw!.
Anoniem: 889777 @MSalters15 april 2017 22:03
19e eeuw? Dat was dus 1890. Grapje of foutje?
Geen van beiden, telefonie is serieus oud.
Analoog is niet meer van deze tijd en de techniek is niet verbeterd en is erg storingsgevoelig. Dus terecht dat KPN er mee stopt.

Ziggo (of welke andere provider) biedt toch ook geen analoge telefonie meer. Waarom zou een commercieel bedrijf als KPN het nog in stand moeten houden.
Ehh.. Hoe dan? Het kastje waar de lijnen op binnenkomen gebruikt toch stroom?
Volgens mij kon je daar optioneel een adapter op aansluiten, zodat geavanceerde toestellen niet een eigen stroomaansluiting nodig hadden maar dit via de ISDN lijn konden krijgen. Maar voor een basistoestel was dat niet nodig.
Anoniem: 889777 @kakanox14 april 2017 22:31
Stroomvoorziening via de isdn-lijn vanuit de centrale.
Volgens mij had je daar niet per se ISDN voor nodig, dat werkte bij ons namelijk al zonder dat we ooit ISDN hebben gehad. Toen we na een inslag in een verdeelstation zonder stroom kwamen te zitten, konden we nog steeds telefoneren.
Sterker nog je kon gewoon 4 nummers hebben en 2 lijnen. Scheelde toen aardig in de kosten ten opzicht van 2 of meer analoge lijnen.

Nu met voip heb je eigenlijk niet meer aan isdn.
Dankjewel ISDN dat je er was.
Je bent nu niet meer zo nodig.
Maar wat was je in de jaren '90,
toch verschrikkelijk handig!

ISDN maakte het mogelijk om doormiddel van één telefoonaansluiting meerdere telefoonverbindingen te hebben. Dat betekende dat als je gebeld werd op telefoon 1. Dat telefoon 2 met zijn eigen nummer nog steeds beschikbaar was! Of nog beter, in de tijd dat je moest 'inbellen' om te internetten via je modem.. dat wanneer je internette mensen niet dit epische geluid hoorden maar je gewoon telefonisch bereikbaar was. Dankzij ISDN hebben we als miljoenen consumenten de eerste stapjes gezet in digitaal telefoneren. Uiteindelijk heeft breedbandtechniek & voip isdn vooral voor particulieren volledig overbodig gemaakt.
Het is allemaal wat voor mijn tijd, maar wat ik altijd begrepen heb is dat ISDN nogal vervelend (zacht uitgedrukt) is met aanleggen en troubleshooten. Vaak kreeg ik bij een ISDN aansluiting te horen 'Niks aan doen nu het werkt'.

Gelukkig zijn er nu de VoIP en andere mogelijkheden, daarmee is het toch allemaal wat handiger geworden met managen.
Of zoals brugpieper-mij al heel snel door had, dat je kon uitbellen met twee lijnen tegelijk! Het bedrijf van m'n vader niet meer berijkbaar, twee keer de kosten maar de albums van audiogalaxy kwamen wél twee keer zo snel binnen!

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 24 juli 2024 02:38]

Ik had een modem wat zelf een lijn afkoppelde als een gesprek binnenkwam en daarna weer aankoppelen. Maximale flexibiliteit 😁.
Misschien heb ik het niet goed begrepen, maar hoe moet dat dan met de systemen voor personenalarmering?
Die functioneren op dit moment veelal enkel goed icm een analoge lijn.
Daar krijg je bij KPN simpelweg te horen 'niet ons probleem'

Veel van die dingen zijn langzaam aan over aan het gaan naar een gsmoplossing.
We hebben er bij ons in het bedrijf ook last mee gehad, een pilot die een paar jaar geleden was opgestart, is om de reden van einde ondersteuning POTS niet doorgezet.

Er zitten teveel haken en ogen aan, als zo'n ding geen goede verbinding kan opbouwen.
Enkelvoudig PSTN blijft voorlopig bestaan. Voor pin terminals, liften, alarm systemen en allerlei andere zooi die analoog nodig heeft.
dit gaat over ISDN niet over PSTN
KPN geeft aan te stoppen met zijn traditionele analoge pstn- en met de isdn1/2-diensten.
Dat heeft de redactie enigszins fout geïnterpreteerd. KPN stopt met enkelvoudig en meervoudig ISDN2 (ISDN1 bestaat eigenlijk niet; da's ISDN2 met 1 lijn ongebruikt), en met meervoudige analoge PSTN.

ISDN2, al dan niet meervoudig, is vrij wijdverspreid nog maar ik geloof dat meervoudig analoog wel echt nagenoeg niet meer gebruikt wordt.
Ja meervoudige pstn dat is wat anders
Gelukkig " nog tot ten minste 1 januari 2012 ondersteunen. "... ;)

Maar wat als er geen "breedband"alternatief aanwezig is voor de bestaande klanten...... worden ze dan gewoonweg afgesloten ? Ik kan me voorstellen dat er nog voldoende locaties zijn waar PSTN/ISDN als enig verkrijgbaar is.
Maar wat als er geen "breedband"alternatief aanwezig is voor de bestaande klanten...... worden ze dan gewoonweg afgesloten?
Mwah wat heb je nodig voor VoIP? 128 - 384kbps ofzo? Ik kan me voorstellen dat er enkele buitengebieden zijn waar dit een issue kan worden, maar dan hebben we het echt over hooguit tientallen tot enkele honderden mensen (gok ik) en volgens mij hebben die al lang het voordeel van 4G+ ingezien. Data kost dan wel een stuk meer, maar als je toch al geen breedband internet gewend bent, moet je prima binnen bepaalde limieten kunnen blijven.
G.711/G.722 op 64kbit doet onder de 90kbps aan bandbreedte.
Hier staat een tabel met bandbreedtes en MOS waarde die een kwaliteitsindicator is. GSM heeft een MOS waarde van 3.5 over het algemeen, ISDN zit op 4.2 wat zo ongeveer ook gehaald wordt door G.711 / G.722. Ergo, reken met 100kbit per voicekanaal en je bent het baasje.

Dus met een 14/1Mbit verbinding blijft het natuurlijk tobben, maar 6 voicekanalen op SIP lukt prima, zolang je maar prioriteit geeft aan het voiceverkeer. Aangezien de upload de beperking is, kan je dat zelf fijn fixen in je eigen router.

Overigens is het echt (heel veel) meer dan tientallen / honderden mensen, tot in de binnenstad van Den Haag aan toe waar geen ruk te krijgen is op xDSL.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 24 juli 2024 02:38]

Maar in de binnenstad van Den Haag is coax toch wel weer gewoon beschikbaar? Heb je misschien ook nog eens meer upload, dus genoeg VoIP opties? In de buitengebieden heb je, naast koper, gewoon helemaal niks in de grond.
Tuurlijk, een beter voorbeeld was geweest het gebied ruwweg ten oosten van de lijn Leeuwarden - Utrecht - Eindhoven, met de stedelijke uitzonderingen. Daar heb je in de buitengebieden behalve regenwormen bar weinig in de grond, zoals je al zei. Maar ook in de steden - was de strekking van mijn bericht - is het niet overal 'haleluja' met xDSL ... 5G gaat wellicht een oplossing zijn in die buitengebieden, maar dan moet dat wel "unlimited" zijn, anders ga je failliet :)

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 24 juli 2024 02:38]

Gelukkig inderdaad tot 2012. Ik geloof dat de Maya kalender dan ook afloopt, dus ik snap dat ze daarna geen garanties bieden.

Ben heel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren in 2013, 2014 en vooral 2015.
dus mensen die nu een simpele isdn2 lijn thuis hebben _moeten_ overstappen rond die tijd? Of zullen er geen nieuwe klanten meer worden aangenomen maar oude klanten blijven bestaan?
En waarom zou je thuis isdn willen? Het is duurder en trager dan DSL of ADSL. En ja, men moet verplicht overstappen en anders doet de boel het simpelweg niet meer.
ADSL kan prima met ISDN hoor..

Mijn ouders hebben beide een eigen bedrijf en werken veel vanuit thuis, meerdere lijnen voor telefoon en fax is dan ideaal. ISDN hebben ze nu alleen nog voor de telefoon sinds er glas ligt, maar daarvoor was het ADSL. (20/1)

Helaas is er hier overigens geen provider die meerdere nummers/telefoonlijnen uitdeelt over glas dus echt een stabiel alternatief is er ook niet..
Cheapconnect: zoveel lijnen als je toestel aan kunt. Een goedkope Siemens N300 IP kan al 6 voip lijnen aan. Inbel nummer bij Cheapconnect kost €8,95 p/j. Evt zou je nog uit kunnen bellen via Voipbuster.
Dan moet je wel meerdere aderparen hebben dacht ik en veel woningen hebben er maar 1.
Isdn kon prima over 1 aderpaar, probleem is echter dat het onderhouden van dat netwerk te duur word wanneer er een dalend aantal gebruikers is...
Geen idee hoeveel ze er hebben, maar ze hebben het in twee huizen gehad in ieder geval. :P
Voor ADSL over ISDN heb je gewoon 1 aderpaar nodig. Los dat de meeste woningen 2 aderparen hebben.
Tip: kijk eens naar voys. Die bieden je een online centrale aan met goede support. Dan ben je gelijk niet meer provider gebonden en kan je ook een vaste lijn op je 4g toestel gebruiken :-) Ze kunnen je ook de juiste hardware adviseren.

Disclaimer: ik hoor niet bij Voys maar ben een tevreden klant.

[Reactie gewijzigd door servicedb op 24 juli 2024 02:38]

Zal mijn pa eens op de hoogte brengen daarvan, thanks! :)
SIP is daar het antwoord op. Dan kan je zoveel afnemen als je maar wilt ...
Daar gaat het niet meer om, ISDN wordt allang niet meer gebruikt voor internet, maar er zijn zat bedrijven/woningen die ISDN hebben als enige aanvoer.

Dus per 1 September 2019 gaan die niet meer werken.

Dus ISDN lijntje voor telefoon/fax (als je nog niet om bent) stopt
Dus ISDN lijntje voor een alarmmelden stopt
Dus ISDN lijntje waarover je DSL loopt, stopt.

Heb je ALLEEN ISDN in de woning/pand jammer vraag maar een nieuwe lijn aan, analoog met een vdsl/bvdsl en neem er meteen void bij.
ISDN gaat over dezelfde lijn als analoog het is enkel een andere techniek.
Veelal gevallen van 'het was er al', of van eerdere bewoners, of omdat pappa of mamma dit tot nodig had voor werk. ISDN is nog vrij lang een van de beste opties geweest, dus er zijn genoeg huishoudens die zo'n aansluiting hebben.
m'n moeder heeft gewoon een kabel verbinding voor internet, en een losse telefoonaansluiting die geloof ik isdn is (want ooit met bedrijfje vanuit thuis twee lijnen nodig gehad).

Aansluitingspunt van kabel is in de kelder van het huis en dat is dus waar het modem staat, en dus ook waar de telefoonaansluitingen zouden komen uit het modem. Is een k*t klus om vanuit daar door te trekken door de rest van het huis heen.

Dat wordt dus met een dect basis in de kelder en dan maar kijken waar je bereik hebt... zijn er dect extenders? :)
Wat bedoel je met kabel? Als in Ziggo? En die ISDN lijn is toch ook gewoon verbonden met een ingangslijn van KPN? Dat werkt dan gewoon niet meer op het ISDN protocol. Dsl komt ook gewoon binnen via de hoofd telefoonaansluiting. Maar dan zit je met twee providers neem ik aan? Weet niet of je bij KPN nog alleen telefoon kunt nemen. Maar alle nieuwe aansluitingen lijken me toch sowieso al VoIP gebaseerd?
En zal vast veel draadloos kunnen. Daar heb ik me nooit in verdiept.
Je kan bij KPN nog steeds alleen telefoonabonnementen afsluiten, stekker in de telefoonaansluiting prikken en bellen maar.

Is vaak wel duur, maar ze doen nog steeds ook alleen telefonie.
Zeker, Dect repeaters. Werkt uit stekend om je bereik te vergroten.
Je kan telefonie gewoon over 1 aderpaar van de cat5kabel naar kabel de modem/router transporteren (pin4/5 (blauw)). Nadeel is dat de verbinding nog maar max 100Mbps is.
10mbps zul je bedoelen met 2 aders uit een cat5 😉 Niet dat het uitmaakt voor telefonie maar afijn...
hij bedoeld dat je een Cat5 voor je netwerk gebruikt wat dus 100mbps is, je telefoon werkt niet met het IP denk ik :9
Sommige telefoons wel 😂😂😂 maar dat is ook waarom isdn gaat verdwijnen😉
Maar in die context heb je gelijk, zou zelf dan ook een 5e minimaal trekken maar dat ben ik 😉
En waarom zou je thuis isdn willen? Het is duurder en trager dan DSL of ADSL. En ja, men moet verplicht overstappen en anders doet de boel het simpelweg niet meer.
Waarom ISDN?
Meerdere nummers, 2 separate lijnen voor telefonie en fax bijvoorbeeld.
Sommige mensen vinden dat handig.
Bovendien kun je ADSL op ISDN afnemen hoor.
Kan ook allemaal via VOIP.

Dat lukt je hier (In Belgie) al in geen jaren meer. Je kan wel ISDN over IP afnemen. Dan krijg je tegenwoordig een IAD (soort NT1 aangesloten op je router) Of je gaat volledig VOIP, wat nog wat flexibeler is maar kan problematisch zijn voor faxen.

ISDN en ADSL hebben een overlap waardoor zowel de snelheid(upload) als de betrouwbaarheid regelmatig in het geding kwamen.

Maar alle aanbieders willen naar alles over IP, dit in verband met de kosten voor centrales te onderhouden. Overal een optische kabel naar binnen en daar de apparatuur op aansluiten is op dit moment het ideaal. Sommige centrales staan op plaatsen in binnensteden waar het lastig is om te komen voor noodzakelijke werken. Staan op plaatsen waar de grond in de vele jaren veel geld waard geworden is etc. En dat kunnen ze nu af met een paar verdeelkasten en een paar routers.
Kan ook allemaal via VOIP.
Sure, maar de vraag was: "En waarom zou je thuis isdn willen?" en jij komt met een alternatief waar je internet voor nodig hebt.

Waarom zou je boodschappen doen met een VW Golf?
Kan ook met een Ferrari.

Voor sommige zaken zijn nou eenmaal meer oplossingen.
Nee, je hebt zelfs geen internet-verbinding nodig. Dit kan zonder internet-toegang-abonnement en gaat op seperate vlans. Je staart je blind op de technologie, niet op de producten/features die je wilt hebben/nodig hebt.
En jij vergeet voor het gemak de fax. Modem/fax kan nogal slecht tegen compressie, hetgeen standaad is op VoIP.

Ik meen dat faxen vanwege de aantoonbaarheid (verzendrapport, ontvangstrapport) een andere status hebben voor juridische zaken dan (bijvoorbeeld) e-mail. Vlak de fax niet uit!
Via een IAD, dus ISDN emulatie, is dat helemaal niet van toepassing. Ook ISDN-bedrijfs/thuiscentrales zijn met dat soort oplossingen niet meteen waardeloos als ISDN als netwerk wordt uitgeschakeld. Sip-achtige oplossingen zijn door de lossy-compressie inderdaad slecht voor fax.

Vergeet niet dat het interne netwerk van de meeste aanbieders al volledig IP gebaseerd is en dat gebruik van een IAD feitelijk niet veel anders is dan de IP-ISDN schakeling verplaatsen van de centrale naar de klant.
Anoniem: 889777 @dipje214 april 2017 17:24
"stoppen met de diensten" is duidelijk.
Sowieso verbazend dat er nog 10% marktaandeel was in 2012, maar we zitten nu in 2017 wat veel interessanter is. Heeft de ACM daar geen cijfers van?

Edit: Toevoeging...
https://www.acm.nl/nl/download/publicatie/?id=17096

Dus in het 3e kwartaal van 2016 waren er nog 287.000 ISDN aansluitingen in Nederland

[Reactie gewijzigd door Technomania op 24 juli 2024 02:38]

De meest recente cijfers die ACM vermeld, zijn hier te vinden. Op basis daarvan is het aandeel ISDN tot onder de 5% gedaald.
Zou moeten staan in Marktanalysebesluit-vaste-telefonie. Ik kan het echter zo snel niet vinden.

edit:
dus op bais van ACM documentatie: ISDN1/2 aansluiteing in NL
2014Q4: 449000
2016Q1: 325000
2016Q3: 287000

[Reactie gewijzigd door Dorank op 24 juli 2024 02:38]

Hoezo verbazingwekkend?

Het is volgens mij alleen bij wet geregeld dat een pstn lijn (analoge lijn) binnen 24 hr moet zijn gefixt bijnstoring. Bij alle voip, nternet plus bellen en andere (digtale)ongein bestaat die verplichting niet, dat is de echte reden van KPN om alles wat analoog is maar weg te willen doen. Als oud helpdesk medewerker heb ii wel eens meegemaakt dat 'storingen' dan rustig maanden duren. Je uiteraard niet van je contract af kunt maar wel een betalingsverplichting blijft houden. En coulance? Ja als de consumentenbond weer een keer boos is!

Jammer dat we een volksvertegenwoordiging hebben die het alleen maar over poezen heeft en niet ver dit soort zaken.
Bij internet verbindingen kun je gewoon een SLA afsluiten met een oplostermijn en dit kun je voor VOIP diensten ook doen.

VOIP diensten zijn veel goedkoper en onderhoudsvriendelijker. Die 24 uur termijn heeft er iets te mee te maken, als VOIP stuk is dan is het stuk voor iedereen.

Storingen die maanden duren? Volgens mij heeft KPN een escalatiedesk die netjes compensatie heeft zonder dat je naar de consumentenbond moet.

Al is naar de consumentenbond stappen vaak zinloos (al heb je sinds kort klachtkompas.nl). Beste weg is de geschillen commissie, dit kost de provider ook direct enkele honderden euro's (ongeacht wie er gelijk heeft).
Zal het er nu dan eindelijk van gaan komen...

Volgens mij wordt er jaren geroepen door KPN dat het gaat stoppen maar wordt telkens opgeschoven..
De datum die genoemd wordt staat al jaren op de site bij KPN Wholesale en via Wholesale kon je al jaren geen nieuwe ISDN/PSTN lijnen meer bestellen officieel. Daarbij worden klanten al jaren actief benaderd om over te stappen naar VoIP om centrales leeg te maken. Hopelijk komt daarmee ook de uitrol van IPTV via CI+ 1.4/2.0 op gang.
Zit wel een fout in het artikel: verander dit maar in 2021 ipv 2012->
Voor ISDN15/20/30 geldt dat KPN deze dienstverlening vooralsnog continueert en tenminste tot 1 januari 2021 blijft ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 24 juli 2024 02:38]

Bij de grote KPN storingen van de afgelopen jaren waarbij internet en voip het niet deden werkte onze ISDN2x2 gewoon en konden onze klanten ons gewoon bereiken. Dit zijn we dus kwijt vanaf september 2019.

Zijn er nog andere ISDN aanbieders die dat na september 2019 nog in stand houden?
Zijn er nog andere ISDN aanbieders die dat na september 2019 nog in stand houden?
In Nederland niet. KPN is de enige.
Ik raad je aan om SIP van twee verschillende leveranciers af te nemen als bereikbaarheid belangrijk voor je is.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 24 juli 2024 02:38]

Alhoewel de betrouwbaarheid van ISDN over het algemeen zeer hoog is, zijn er natuurlijk simpele oplossingen als fallback zoals doorschakelingen naar mobieltjes na tijd of indien je voip centrale niet aangemeld/bereikbaar is. Voor de kosten van die 2 ISDN2s kan je een paar mobiele abonnementen aaschaffen (meer dan 4).

De enige reden dat ik PSTN/ISDN ga missen is omdat ik mensen aanraad om deze te gebruiken voor fax.
De tijd vliegt. Weet nog wel dat we thuis halverwege de jaren '90 van pstn naar ISDN overgingen, dat was lage pings en snel inbellen. Eerste moment dat ik het geluid van inbellen modem voorgoed niet meer zou horen. Nostalgisch gezien mis ik het wel, maar praktisch gezien mis ik het niet meer. En nu komt er aan ISDN dan ook weer een einde.
Nostalgie ... Proprietary protocol wat je hier hoort ... Geen regulier V32/V32bis/V34/V56 modem. Ook leuk om even terug te kijken (in HD is de tekst leesbaar): https://www.youtube.com/watch?v=abapFJN6glo
Heb jaren lang een BBS gehad, begonnen met 14k4 , en later een 56k. Toen kwam er ISDN met 2 lijnen.. Wat een genot. Alleen jammer dat de telefoonrekening elke keer dik over de 600 GULDEN was. :(
Met ISDN had je CID voordat dit beschikbaar was voor analoge lijnen. Destijds wel eens een programmaatje gedraaid dat bij inkomende oproepen de naam opzocht in de digitale telefoongids.

"Hallo, meneer de Groot, u heeft waarschijnlijk het verkeerde nummer gedraaid". "U spree.., wat, hoe weet je hoe ik heet?". O-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.