Tele2: 50.000 zakelijke isdn1/2-klanten riskeren hun verbinding te verliezen

Volgens een schatting van Tele2 zijn zo'n 50.000 bedrijven in Nederland nog afhankelijk van isdn1/2 voor hun telecommunicatie, terwijl dat systeem vanaf 1 september niet meer werkt. Een overstap naar een modernere aansluiting kan in de extreemste gevallen zestien weken duren.

De bedrijven kunnen isdn-lijnen gebruiken voor meer dan alleen internet en bellen. Ook faxen, pinapparaten, inbraak- en brandalarmsystemen en de noodhulplijnen in liften kunnen werken via deze lijnen. Als veel van deze onderdelen aangepast moeten worden en er veel nieuwe lijnen aangelegd moeten worden bij een bedrijf, kan de duur van de overstapwerkzaamheden oplopen tot zestien weken, aldus Tele2.

De schatting van Tele2 is gebaseerd op cijfers van de ACM. Volgens de Telecommonitor Q1-Q2 2018, de meest recente cijfers die de ACM heeft, waren er halverwege 2018 nog 173.000 isdn1/2-aansluitingen in Nederland. Het overgrote deel daarvan zijn zakelijke aansluitingen.

Tele2 neemt contact op met zijn klanten die nog op isdn1/2 zitten. Zij die binnen vier weken het overstapproces in gang zetten, vermijden dat ze per 1 september tussen wal en schip vallen. KPN kondigde het einde van de levensloop van isdn1/2 al aan in 2017. De isdn/15/20/30-diensten ondersteunt het bedrijf nog ten minste tot 1 januari 2021.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

16-04-2019 • 16:38

132 Linkedin

Reacties (132)

Wijzig sortering
Wat buitengewoon triest is aan deze ontwikkeling is dat voor de meeste partijen waar we dit voor hebben moeten regelen de maandelijkse kosten (flink) omhoog gingen. ISDN met een afgekochte belbundel is een relatief goedkope oplossing. De vaak bejaarde lokale PBX doet prima werk en is uiteraard al lang afgeschreven. Overstappen naar VoiP met abo kosten per maand en het moeten aanschaffen van nieuwe toestellen is daarom alles behalve prettig en alleen noodzakelijk omdat KPN de stekker uit ISDN trekt.

Het oudste toestel wat ik recent heb laten weghalen stamde uit 1999 en werd sinds die tijd dagelijks door een receptioniste gebruikt - inclusief naam/nummer herkenning. Ik ben vóór vooruitgang, maar alleen als het ook echt de gebruiker/organisatie vooruit helpt. De commercieel directeur noemde op BNR vanochtend als voornaamste vooruitgang de vast-mobiel integratie die mogelijk is met 'het nieuwe bellen', maar daar zit in onze klantenkring niemand op te wachten (ook al is dat op zich een aardige functie uiteraard).

Kortom: het is in mijn ogen niet gek dat velen niet overstappen - er is simpelweg geen usecase, geen businesscase en het daarmee een 'moetje'.
Wij konden onze PBX behouden. Telenet heeft er een soort modem tussen geplaatst waarmee het verkeer over internet wordt gestuurd. Ging eigenlijk probleemloos.

Meer tijd bezig geweest met het omschakelen van het alarmsysteem van ISDN naar internet.
Had ooit fritzbox daar zat gewoon isdn2 uitgang op.
Fritsbox aan het net of de router, voip nummers instellen oude isdn centrale/toestellen aansluiten en klaar.
Veel huidige fritzboxen nu nog. Vooral de grotere, duurdere.
De 7490 wel maar de 4040 bijvoorbeeld niet.
Een ATA (Analog Telephone Adapter) :)
Een ATA (Analog Telephone Adapter) :)
Volgensmij wordt er een siptrunk geplaatst, een ATA heeft niks te maken met de omzetting van ISDN naar voIP
Nee, je bedoelt een IAD.

Een ATA is voor analoge devices en heeft een fxs poort. Er is niks analoogs aan ISDN.
Voor alarmsystemen is VoIP niet zo geschikt. Er zijn wel kastjes die een analoog alarmprotocol omzetten naar een ip protocol. De AlphaCom van Alphatronics is daar een voorbeeld van. Dan kan de bestaande alarminstallatie gewoon blijven zitten.
Inderdaad, je hebt genoeg verianten van Ata's die analoog omzetten naar voip.
Dit kan zowel per telefoon dmv een simpele ATA of een grotere die je achter je centrale hangt.
Niet in alle gevallen is het nodig toestellen te vervangen of zelfs PBX.

Unify openscape centrales (voorheen Siemens Hi-Path) kan in veel gevallen oude toestellen hergebruikt worden (optiset 500 en openstage modellen). Alleen de PBX vervangen is vaak voldoende en die hoeft echt niet zo veel te kosten. (bij ons de meest voorkomende oplossing op het moment). Grotere systemen (x8) is een software migratie traject nodig.

Avaya PBX ligt weer aan de software release, een R7 kan nog tot eind dit jaar worden ge-update met een licentie voor SIP trunks daarna is het niet meer mogelijk.

Anders is er altijd nog de mogelijkheid om een voip gateway ervoor te plaatsen, of het verstandig is ligt aan hoe oud de pbx is.

Helaas hebben we zelf nog wat klanten op excotische plekken waar amper een internet verbinding te krijgen is die voldoende is voor internet en voip laat staan dat er 2 dik aders beschikbaar zijn, toevallig vanmiddag een klant die belde dat glasvezel eindelijk rond is en pas eind juni geïnstalleerd is en voor een aantal komt glas na september.

Daarnaast is dat veel bedrijven/organisaties het niet snappen en/of nog steeds moeten beslissen in wat ze willen en als ze tot het het laatste moment blijven wachten dan denk ik dat ik geen vakantie heb deze zomer. KPN is zelf ook al tijden actief bezig om al hun klanten op ISDN2 te benaderen en KPN-1 aan te smeren wat in veel gevallen een duurdere oplossing is. Dus sta een beetje te kijken dat Tele2 dat nog niet zelf gedaan heeft.
Tele2 besluitvorming werd wel bemoeilijkt door de T-Mobile overname.
Kun je dat uitleggen. Waar werd het bemoeilijkt?
De service van tele2 ging en gaat gewoon door ook na de overname.

Snap de link dus niet met dit overzetten.
Rondom een overname spelen allerlei krachten, mensen worden voorzichtig voor hun baan, er zijn afspraken wat wel en niet mag gedurende het overname project, al het andere vereist extra lagen van toestemming. Kortom, het is complex.
Maar de vraag was of dit werd bemoeilijkt. Aangezien er al eerder een besluit was genomen door KPN de stekker eruit te trekken. Daarmee moeten bedrijven ISDN1/2 Dus uitfaseren in hun bedrijf.

En tuurlijk spelen er altijd bepaalde zalen tijdens een overname periode.
Ja, een overname bemoeilijkt de bedrijfsvoering tijdens het traject. Dus ja, er was bekent dat ISDN1/2 ging stoppen, maar Tele2 moet dan strategisch besluiten, wat wordt het alternatief dat we bieden en via wat voor campagne. Een eigen oplossing, of de T-Mobile oplossing is dan een keuze. Maar wat als de overname niet door gaat? Eind resultaat, de besluitvorming wordt vooruit geschoven tot het niet langer kan.
vergeet de tarieven voor internationaal bellen niet
Wat buitengewoon triest is aan deze ontwikkeling is dat voor de meeste partijen waar we dit voor hebben moeten regelen de maandelijkse kosten (flink) omhoog gingen.
Wat precies de reden voor aanbieders is om dit uit te faseren. Het leverde niet veel op, en die oude infrastructuur moet ook onderhouden worden.
Kortom: het is in mijn ogen niet gek dat velen niet overstappen - er is simpelweg geen usecase, geen businesscase en het daarmee een 'moetje'.
Dus uiteindelijk zullen zij wel overstappen. Wij gebruiken hondenkarren ook al een tijd niet meer omdat die uitgefaseerd zijn. Daar zijn prima alternatieven voor in de plaats gekomen.

Don't look back. You're not going that way.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 april 2019 16:49]

Het lijkt net of ze in Nederland elke week opnieuw de wiel moeten uitvinden.

Hoe moeilijk kan het zijn om kopercentrales in stappen te sluiten, en bedrijven op tijd te benaderen om over te stappen?
In Spanje doen ze precies dat: Eerst rollen ze glasvezel uit in een zone, dan is er een overgangsperiode waarin alle koper-klanten (POTS/ISDN/DSL) gevraagd wordt om naar glasvezel over te stappen. Doen ze het niet, dan wordt het contract na X maanden opgeheven.
Elke kopercentrale heeft dus een andere sluitdatum.
Zo'n stapsgewijze opzet is veel beter dan een vaste datum te prikken waarbij alle ISDN-lijnen gestopt worden. Straks krijg dat alle bedrijven eind Augustus last-minute nog allemaal gaan overstappen, waardoor het megadruk wordt met nieuwe installaties in het midden van de zomervakantie. |:(
Wie dit bedacht heeft is echt dom.

Als KPN en Tele2 al pro-actief en stapsgewijs hun klanten zouden hebben benaderd, dan kreeg je al deze problemen niet. Ze hadden alles netjes kunnen spreiden om zo geen problemen te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Rex op 16 april 2019 17:15]

KPN laat zijn klanten benaderen door onbenullen, geen enkele kennis van telefonie , ze weten niet eens wat een MSN- nummer is. ik heb er 8 die mee moeten. Ze sturen me een offerte die nergens op slaat en als je ze terug mailt met de juiste informatie, zeggen ze 3 dagen later dat ze geen Email kunnen ontvangen.

Echt belachelijk. ;(
Vanwege de grote aantallen klanten die nog over moeten worden er imho belteams op gezet met weinig technische know-how die alleen een paar klantscenario's moeten uitvragen (heeft u een alarm, heeft u een fax) met de voorgebakken antwoorden (contact opnemen met de alarmboer, fax gaat via e-mail). Wat je het beste kan doen is naar de dichtstbijzijnde KPNXL winkel (vroegere Business Center) en vragen naar een medewerker die alles van ISDN2 en KPNEEN MKB weet.
Heeft me al gebeld, maar ook daar moet alles in hokjes en profielen.
komt door het produkt denken van de marketing afdeling ipv van het oplossing gerichte aanpak van alle mogelijkheden.

straks komen ze er achter dat sommige klanten niet over kunnen.
Kpn noemt dat nummer blokken.
Volgende keer als ze vragen of u nummer blokken bedoelt gewoon ja zeggen.
Als KPN en Tele2 al pro-actief en stapsgewijs hun klanten zouden hebben benaderd, dan kreeg je al deze problemen niet. Ze hadden alles netjes kunnen spreiden om zo geen problemen te krijgen.
Je lijkt er van uit te gaan dat dit nog niet is gebeurd, maar dat haal ik niet uit het nieuwsbericht.
Ik weet al jaren dat ISDN er uit gaat en ik heb het niet eens meer. Volgens mij ben je als bedrijf gewoon laat als je nu nog een heel migratieproces op poten moet zetten voor complexe scenario's.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 april 2019 17:19]

Ik weet niet of ze pro-actief contact met hun klanten hebben opgenomen, maar daar lijkt het niet op.
Dat we al jaren weten dat de centrales gaan sluiten, heb je als klant niks aan. Dat is allemaal een "ver van mijn bed-show".
In Spanje wordt elke dag 1 kopercentrale gesloten. Daar krijg je 6 weken van tevoren een brief als jouw verbinding opgeheven wordt. Plus ze sluiten alleen kopercentrales op plekken waar een glasvezel-alternatief beschikbaaar is.
Omdat al die centrales verspreid over het land liggen, hoeft ook niet iedereen op dezelfde dag over te stappen.
Dat is allemaal een "ver van mijn bed-show".
Dit is allicht het probleem, maar die mentaliteit repareer je niet opeens met een gelokaliseerde uitfasering van ISDN. Dan gaan mensen alleen op lokaal niveau roepen dat ze van niets wisten. Lekker nuttig.

Dit is gewoon een structureel probleem met het beeld dat de klant heeft van dienstverleningen die ze afnemen en de gevolgen van die dienstveleningen voor hun bedrijfsproces.
Ik denk niet dat Telco's daar wat aan kunnen doen.

Tevens gaat het hier niet om koper, maar alleen ISDN hé.
Volgens mij zijn de gevolgen voor de meeste bedrijven helemaal niet zo super zwaar als ze zich er even écht op storten.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 april 2019 17:30]

Dit is allicht het probleem, maar die mentaliteit repareer je niet opeens met een gelokaliseerde uitfasering van ISDN. Dan gaan mensen alleen op lokaal niveau roepen dat ze van niets wisten. Lekker nuttig.
Je dat is zeker nuttig! Het is makkelijker om verspreid over een jaar 50.000 klanten over heel het land te helpen, dan dat je ineens 50.000 klanten in de zomervakantie hebt die allemaal tegelijk met problemen zitten.
Het is een probleem die je zowieso gaat hebben, dus hoe meer je het kunt spreiden, hoe beter.
Ik denk dat het eigenlijk prima is dat al die late wedding crashers gewoon even een nee op hun rekest krijgen als ze je vragen om op de laatste femtoseconde nog even een oplossing uit je mouw te schudden.

Je kan hier als integrator ook gewoon op inspringen door je klanten aan te schrijven om dat liever eerder dan later aan te vragen omdat ze een groter risico lopen niet tijdig geholpen te kunnen worden hoe dichter ze tegen die uitfaseringsdatum aan gaan zitten.
Al die "mannetjes" die die uitgave tot op het laatste moment uit zitten te stellen rekenen er op dat ze dat nog even geregeld kunnen krijgen in de laatste week van dienst omdat dat er in een excel sheet goed uit ziet maar dat gaan faciliteren door hemel en aarde te bewegen dat mogelijk te maken lijkt me eerder slecht dan goed.
Ik heb ooit eens een werkgever gehad die geen geld wou uitgeven aan hardwarevernieuwing, en toen het uiteindelijk eens een keer naar te kloten ging was het wel mijn over time om die aftandse zooi weer in de lucht te helpen.
Daar heb ik ook wel snel een eind aan gemaakt door gewoon formeel af te spreken geen overtijd meer te gaan boeken voor problemen die ik planmatig had kunnen voorkomen. Toen was er huub huub barbatruuc opeens ook budget voor vernieuwing.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 april 2019 18:00]

Ik denk dat het eigenlijk prima is dat al die late wedding crashers gewoon even een nee op hun rekest krijgen als ze je vragen om op de laatste femtoseconde nog even een oplossing uit je mouw te schudden.
Ik vind hem wel mooi gevonden. Typisch Nederlands om je eigen klanten maar flink te straffen. Ben je niet op tijd overgestapt, terwijl je het al jaren kon weten? Dan heb je pech. Geen lift meer voor jouw bedrijf tot je met een oplossing komt voor een probleem dat KPN voor je veroorzaakt.

Wat heeft KPN trouwens gedaan met het contractstermijn van al hun ISDN klanten? Hebben ze per direct alle jaarabonnementen omgezet in maandabonnementen zodat iedereen op tijd kan overstappen? Of zit iedereen aan een jaarabonnement vast en proberen ze allemaal tot het laatste moment hun abonnment te benutten?
Ik vind hem wel mooi gevonden. Typisch Nederlands om je eigen klanten maar flink te straffen. Ben je niet op tijd overgestapt, terwijl je het al jaren kon weten? Dan heb je pech. Geen lift meer voor jouw bedrijf tot je met een oplossing komt voor een probleem dat KPN voor je veroorzaakt.
Ik denk dat het fundamentele verschil tussen jou en mij is dat ik op dit stadium niet vind dat KPN de partij is die hier een probleem veroorzaakt maar de actieloosheid van hun klanten aan het probleem ten grondslag liggen.
Ik bedoel, op wat voor moment wordt het wél redelijk voor KPN om die dienst weg te schoppen? Volgens mij is het antwoord gewoon "nooit" als je keer op keer maar moet meeveren met lakse klanten die tevens je communicatie niet lezen.
Het houd toch gewoon een keer op?

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 april 2019 18:44]

De eerste berichten en aangeboden alternatieven zijn van begin 2017. Genoeg tijd om er over na te denken, tenzij je als MKB'er (want dat zullen de meeste gebruikers zijn) te veel tijd kwijt was de afgelopen 2 jaar aan alle wetswijzigingen waar je aan moest voldoen.....
Maar wat je ook beargumenteerd, dit kost tijd en geld voor iets wat in principe gewoon goed werkt, en heeft dus prio 0 gehad.
(Wij zitten gelukkig al jaren lang op VOIP, dus geen ISDN problemen. Maar wel onlangs heeft de VOIP aanbieden hun systemen gewijzigd, dus wij moesten ook aanpassen. Ik ben bang dat VOIP op lange termijn minder stabiel is, dan ISDN is geweest. Lees: VOIP sneller nieuwere technieken impelmenteert, die weer gevolgen voor de gebruikers hebben. ISDN is minstens 15 jaar stabiel gebleven, VOIP is na 5 jaar al aangepast.)
ISDNklanten zitten niet meer aan een KPN abonnement met looptijd en krijgen al jaren info over vervanging van ISDN2, de meeste zijn dan ook al over. Nu staan er al tijden berichten over einde ISDN2 op de tweemaandelijkse factuur, worden klanten gebeld, krijgen klanten DM's en nu zelfs aangetekende brieven met een last-resort verwijzing naar een SIPtrunk oplossing zodat klant zelfde kosten houdt en geen andere toestellen hoeft aan te schaffen.
Isdn gaat over koperlijnen hoor. Het signaal is digitaal.
We spreken nog wekelijks retailers waar op het hoofdkantoor geen enkel benul is wat er nu in de winkel ligt....

er zijn er meer dan je denkt.
Snap ik.
De hamvraag is natuurlijk of dat iets is waar zo'n provider wat aan kan/moet doen.
Die kan niet meer dan waarschuwen...
ondanks dat wij er niets aan kunnen doen als leveranciers willen we wel straks chaos voorkomen.
Wat dacht je van al die liften door het land.

Pstn, isdn, moesten we dat bijhouden dan welke liften welke aansluiting hebben?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 april 2019 22:55]

Klant van ons is liften installateur en die zijn hier al een aardige tijd mee bezig ja.
Ik ben zelf KPN monteur en kan zeggen dat KPN al erg lang bezig is klanten pro-actief te benaderen over het uitfaseren. En ik kom nog regelmatig klanten tegen die nu pas daadwerkelijk stappen beginnen te ondernemen om over te stappen.

Het uitfaseren van centrales is trouwens een gigantisch project. En geloof me, er zijn genoeg klanten die niet naar glasvezel willen ook al kost het ze niets meer -- ik kom het echt tegen in de praktijk. Zo eenvoudig gaat het dus allemaal niet! Er komt gigantisch veel bij kijken, zowel bij KPN maar ook bij de klanten zelf.
Sowieso roepen ze al sinds eind 2017 dat ISDN er uit gaat met mailverkeer en campagnes dus nu net doen of het aan de telco’s ligt is nou ook niet helemaal reëel.
Iets in stappen afsluiten is altijd complexer dan alles in 1 keer. Je communicatie moet bijvoorbeeld gefaseerrd gaan en je gaat vragen krijgen van: waarom ik wel en hij niet? Met 1 enkele datum is het duidelijk voor iedereen: vanaf die datum geen dienst meer. Vanaf die datum mag alle apparatuur weg en niemand kan per ongeluk de verkeerde zone uitschakelen.
Een eigen telefooncentrale hoeft echt geen rib te kosten met producten als asterisk (zowel sip als isdn opties), wat je bijna op elke aftandse server kan installeren als er niet té veel traffic overheen moet. Die kan je vervolgens prima laten babbelen met een goedkoop sip trunkje.
Ik vind bedrijven die hun oude meuk willen aanhouden niet een super stevig argument om oude netwerken in de lucht te houden. Wanneer stopt dat? En in tot hoeverre moet KPN daar kosten van dragen? Dat ISDN netwerk in de lucht houden kost ook geld.
De ip-ficatie van telefonieverkeer is niet een ontwikkeling van gister en bijna iedereen is al over.

Er zullen ook heel veel mensen zijn die het stom vinden dat Ziggo met dat analoge signaal stopt maar het zit gewoon ruimte/capaciteit te vreten wat beter elders benut kan worden.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 april 2019 17:22]

Klinkt mooi wat je zegt en leuk voor tweakers. oude server hup asterisk kloon erop en gaan. Maar niet tweakers en dat zijn de meeste, tja heel ander verhaal.

Ander probleem is fax over voip gaat ook niet bij iedere provider, Voor fax (wordt nog steeds gebruikt) heb je andere lijn nodig.

Maar goed overstappen kan en is vaak goedkoper en zelf je oude isdn apparatuur kun ej met een adapter zo gebruiken.
Klinkt mooi wat je zegt en leuk voor tweakers. oude server hup asterisk kloon erop en gaan. Maar niet tweakers en dat zijn de meeste, tja heel ander verhaal.
Ik mag dan ook aannemen dat ze gewoon iemand hebben die zich gericht met de techniek bezig houd. Hetzij een on-site ICT'er of gewoon een partij op afroep/uurbasis.

Ik doe natuurlijk niet de suggestie dat Bob van accounting dat even gaat doen. :')
Je zal er versteld van staan maar ict en telecom/isdn zijn soms toch 2 andere zaken. Bij veel bedrijven en dan vooral kleinere want isd is feitelijk 2 lijnen met max 4 nummers, dat zijn geen grote bedrijven.

isdn nam je eigenlijk tel ene lijn fax ander lijn. Je kan dan tegelijk bellen/faxen of met 2 uitbellen, dan niet meer faxen. Geen echt grote bedrijven dus.

Dat wil zeggen ze moeten dat gaan inhuren, voor 80-100 euro per uur. 1 dagje en kleine middenstander is zo 800 euro verder. Dan maar hopen geen cowboy te treffen, die lopen er op telecom gebied ook aardig wat rond.

Er wordt daar helaas op bezuinigs en pas op het laatste moment zal men iets doen.

Denk 12 jaar geleden had ik ook isdn2, toen ook centrale. Problemen van nu 12 jaar geleden al opgelost met pbx toen. Fritzbox 7050 had isdn2 uitgang. Centrale aansluiten aan de fritzbox, sip lijnen instellen op de fritzbox en isdn/pbx kon gewoon via de fritzbox met sip bellen.

Verbaasd me daarom dat bedrijven tot op heden nog isdn2 gebruiken.
Jaren terug was het probleem bijv als als je adsl via isdn2 lijn ging je snelheid lager was dan adsl2 via analoge lijn. Het isdn gedeelte nam toen als snelheid weg van adsl.
isdn2 heb ik denk ik 10 jaar gelden al de deur uitgedaan, daarna alleen adsl over kale analoge lijn.

Maar goed als bedrijven nu zo laat zijn ligt er dus voor veel bedrijven een kans om wat klanten te scoren.
Is ook een keuze van een bedrijf om nooit te innoveren of te investeren in IT/telecom. Jaren van gemakzucht, luiheid en gierigheid en volgend jaar allemaal klagen bij Kassa/Radar dat hun Homevox uit 1995 niet meer werkt omdat het grote boze KPN eenzijdig de stekker uit ISDN heeft getrokken terwij die cetrale wel bij de PTT Telecom of Primafoon gekocht is(!)
Verder wel een hogere internetsnelheid verlangen ("op de site staat 200 mbit/s beschikbaar" Ja, op BVVDSL - u zit nog op shared line ADSL2-ISDN van 12 mbit/s) maar zelf te beroerd zijn maar iets te wijzigen.
Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt/stage gelopen op grote industrieterreinen waar er over ADSL niet meer dan 3Mbit down en 384kbps up overheen ging. Afstand naar de wijkcentrale was rustig 5km. Daar lag ook ISDN, juist om de telefonie buiten het internet te houden. Wat dat betreft was ISDN een ideale oplossing. Op de vraag waarom men gaan VoIP wilde gebruiken was het antwoord ook heel simpel; ISDN werkt prima.

En "even" 50.000 neerleggen om glas te krijgen wat niet direct haalbaar. Ze zaten dus min of meer vast aan ISDN.
met 3mbit down en 384 up kun je best voip gebruiken, voip heeft mag 64k nodig (HD) en eerder de helft.
Daarnaast als men nu adsl over isdn heeft is de snelheid al lager. ADSL over analoog zal al een iets hogere snelheid geven.

Maar je ziet nu ook dat kpn analoog eruit wil gooien, d.w.z er komt een adapter tussen naar voip.
Klopt, maar er hoefde er maar iemand even iets te downloaden/uploaden en de latency schiet omhoog. Kwestie van QoS, maar dan nog.

Die ADSL hangt trouwens naast de ISDN lijn op een analoge lijn.

Nu was dit enkele jaren geleden, maar aangezien er nog steeds geen glas, kabel of VDSL aanwezig is, schat ik dat ze nog steeds ISDN hebben.
Je geeft het als aan adsl over analog + isdn
Lijkt me eenvoudig je neemt 2de adsl lijn over analoog. 1 adsl voor telefoon 1 voor internet.
Tsja, dit had ik enkele jaren ook al aangegeven :P.

Ging het bedrijf echter niet in mee ;) Beetje conservatief wel.
Nu het wordt afgesloten zullen ze wel iets moeten doen. Maar idd het werkt dus laten we er vooral niet aankomen. Nu werkt het straks niet meer en hebben 50.000 bedrijven het op zijn beloop gelaten en moeten nu snel iets.
Fax is vaak analoog dus geen ISdn dat is nog wel op te lossen met een ATA er tussen. Sowieso faxen op een VoIP platform wil je niet
Fax op ISDN2 zie je ook vaak, werkt goed. VOIP faxen is ruk, dat wil je inderdaad niet. Fax to email biedt vaak uitkomst, behalve als je fax wilt versturen (advocaten ed) dan fax omzetten naar een losse PSTN. Alarmsystemen moeten ook vaak worden geüpgrade om te blijven werken. Lastiger zijn de intercom, deurtelefoon(met deuropener) en hekwerk op een ISDNcentrale.
Asterisk is niet gratis als je support van Digium wilt - en dat wil je als bedrijf.
Daarbij moet je bij Asterisk toch wel echt weten wat je doet, voor je het weet heb je de hele zaak open staan "omdat dat zo makkelijk is voor remote access".
Jij en ik weten dat je fail2ban of zo erop moet zetten en de zaak netjes moet firewallen, maar of dat bij veel MKB-bedrijven bekend is vraag ik me af. Kortom: die moeten iemand inhuren om Asterisk in te stellen en dan valt het toch al snel duurder uit dan 'een rib' :)
Overstappen naar VoiP met abo kosten per maand en het moeten aanschaffen van nieuwe toestellen is daarom alles behalve prettig en alleen noodzakelijk omdat KPN de stekker uit ISDN trekt.
Dan hebben jullie geen goed onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Een oplossing met minder impact zou zijn geweest om een Voice-over-IP Integrated Access Device (VoIP IAD), eentje met een SIP/ISDN gateway. Dan kan je de telefonie infra bij de klant behouden en heb je alle mogelijkheden om stapsgewijs over te stappen naar iets anders.
Zo een sip/isdn kijk eens bij de fritzbox. 10 jaar geleden dacht 7050 had al een isdn uitgang.
Dus 7050 aansluiten aan je router, sip nummers instellen.
isdn poorten instellen met nummers van sip, stekker van je oude apparatuur er in en je isdn pbx werkt gewoon via sip.
Precies, ik heb ooit ook z'n ding gekocht, die kan alles aan elkaar knopen. Oorspronkelijk aan de isdn2 aansluiting, was ie telefooncentrale voor 3 toestellen. En de brug naar internet. Na isdn2 hing er een adsl modem tussen die voor internet zorgde, en naar buiten bellen via sip met de Fritzbox, binnenkomend ook over de fritzbox. En al de tijd hing er een ptt isdn telefooncentrale aan. Ook toen naar buiten geen isdn meer plaatsvondt.
En nu een ziggo kabelmodem die hem van internet voorziet, en analoge lijn voor binnenkomende gesprekken. Naar buiten nog steeds met Sip bij webcalldirect. Hoewel we nog zo weinig bellen dat het weinig zin meer heeft, tis dat het niks extra kost bij Ziggo.
Nouja, niets... kost je 1 euro per maand bij Ziggo die telefoonaansluiting. Als je die migreert naar VoIP of af laat sluiten gaat je abonnement 1 euro per maand omlaag.
Ik behoud graag het bestaande nummer, dat kan met voip wel maar dat kost ook geld.
Mee eens. Mijn VoIP provider kost 8 euro per jaar voor mijn nummer. Maar ben wel flexibel. Bij overstappen van internet provider nooit gedoe meer met nummer portering (+ gratis voicemail naar mail en gratis onderling bellen, in mijn geval naar familie).
www.cheapconnect.nl minder dan 10 euro per jaar voor vast sip nummer.
Het hangt er denk ik ook vanaf wat je nu al met je PBX kon. Wij zijn vorig jaar ook overgestapt op een lokale Asterisk met een aantal trunks. Daarvoor hadden we nog een gigantische KPN/PTT doos hangen waar je via een oud Windows pakket op moest inbellen voor de meest simpele dingen. Wat is dit dan een verademing!

Ik heb nu een toestel thuis staan waarmee ik gratis intern en extern bel (op kosten van de zaak). Onze zusterbedrijven zitten nu ook extern op dezelfde Asterisk omgeving en zijn dus direct te bereiken. Doorschakelen, tijdschemas, conference boxes en queues zijn zoveel eenvoudiger aan te passen. Voorheen deed je dat niet als iemand een dagje ziek was of moest met veel moeite de shortcodes opzoeken.

De enige echte investering was een nieuwe switch met PoE, aangezien de oude toestellen ook via de centrale prik kregen.

[Reactie gewijzigd door eborn op 16 april 2019 17:49]

Klant van mij had een meervoudig ISDN aansluiting en een losse ISDN2 voor fax. Die betaalde alleen aan vastrecht al 80 euro per maand. Vervolgens nog ruim 100 euro belkosten erbij.
Overgezet naar VOIP met flatfee abonnement, paar Yealink toestellen erbij, fax vervangen door fax2mail en nu 6 tientjes per maand ipv 180. Elke maand verdien je een toestel terug...
oh en niet te vergeten: van 1,5Mbit ADSL naar 100Mbit VDSL. VDSL en ISDN gaan niet samen, al helemaal niet als al je aderparen in gebruik zijn voor ISDN.
Je hoeft helemaal je legacy spullen uit te faseren. Sip trunk met sip/isdn converter (bv Patton) en je bent om. Hoeft geen 16 weken te duren en ook geen scheepsladingen met geld te kosten en iedereen mag z’n antieke toestel blijven gebruiken.
Anoniem: 310408
@NiGeLaToR16 april 2019 18:10
Kortom: het is in mijn ogen niet gek dat velen niet overstappen - er is simpelweg geen usecase, geen businesscase en het daarmee een 'moetje'.
Maar dan moet je ook niet piepen als het in September niet meer werkt. En ik kan je voorspellen data dat wel gaat gebeuren. Veel bedrijven zijn erg lax op dit soort dingen.
De Volkswagen Golf 2 werkt ook prima. Met goed onderhoud wordt zo'n auto met gemak 40 jaar oud. Maar kun je verwachten dat de dealer hem blijft onderhouden met legacy spul? Neen.
Nou noem je er net één. Ja dus. Of je Kia de veertig jaar haalt .....
Leuk voorbeeld van oude techniek die idd. eeuwig meegaat ,alleen is het wel jammer dat al die 150 pk 900 cc 3 cilinders met pijn en moeite de ton halen, ook die van VAG.
Telefonie is voor veel bedrijven cruciaal. Ik kan me niet voorstellen dat bij veel van de 50k klanten dat niet het geval. Als het cruciaal is, dan moet men niet pbx'n gaan toepassen waarvan de fabrikant niet meer bestaat of support levert.
KPN is al meer dan twee jaar bezig met allerlei instanties van alarmbedrijven, verzorgingstehuis, instanties etc. om te melden dat het vast gedeelte van KPN zal verdwijnen met als eerste ISDN. Als bedrijven nu nog klanten moeten informeren terwijl dit al twee jaar bekend is dan denk ik dat Tele2 heeft zitten te slapen of ze hebben slapende klanten die geen berichten lezen van de aanbieder.
Voor veel bedrijven is de aanschaf van een Patton een prima en betaalbare oplossing. Stel klant heeft nu 2 x ISDN-2. Patton met installatie kost rond de 800 euro.
ISDN per maand 72 euro
Voor de VoIP met 4 spraakkanalen kost 7,16 per maand
Is exclusief gesprekskosten.

Overigens gaat de stekker er in september nog niet uit. Zo word het wel gebracht. Het is end of sale en end of service. Heb je een storing gaat Kpn je niet meer helpen. Definitief heeft Kpn ons niet verteld wanneer de stekker er uit gaat maar vermoedelijk maart 2020
Wij hebben na het nieuws in 2017 inderdaad al ons alarm systeem om laten zetten van een ISDN kiezer naar een Analoge kiezer. Vooralsnog blijft analoog nog bestaan en de grootste tip van de monteur was dat er voor analoge kiezers conversie modules naar IP beschikbaar waren terwijl dat voor ISDN kiezers niet zo is.

Het ergste voor oudere alarm instalaties (zoals die van ons), is dat onderelen vaak niet eens meer beschikbaar zijn en je gelijk een compleet nieuw systeem aan kunt schaffen...
Het ergste voor oudere alarm instalaties (zoals die van ons), is dat onderelen vaak niet eens meer beschikbaar zijn en je gelijk een compleet nieuw systeem aan kunt schaffen.
Een probleem waar je ook mee gaat worstelen als er onaangekondigd iets kapot gaat in dat systeem...
Het ergste voor oudere alarm instalaties (zoals die van ons), is dat onderelen vaak niet eens meer beschikbaar zijn en je gelijk een compleet nieuw systeem aan kunt schaffen...
Op ICT-vlak is dit een gevolg van slecht Lifecycle Management.

Op business-vlak is dit ook precies de reden waarom je dit soort investeringen in je boekhouding moet afschrijven over een bepaalde looptijd. De theorie is dat na aflopen van de afschrijving het investeringsbedrag weer beschikbaar zou moeten zijn voor herinvestering als het nodig is.
sip/ip naar isdn bestaat al heel lang. Had denk nu 11 jaar geleden als fritzbox 7050 met sip lijnen. 7050 had isdn uitgang. dus iosdn toestel/centrale aansluiten op de fritzbox, in de fritzbox sip nummer instellen en alles werkte gewoon.

Maar misschien werkt een alarmsysteem anders, geen idee.
Een soortgelijk iets in ook in België gaande, hoewel wat minder abrupt.

Een logistiek centrum van mijn opdrachtgever, naarbij een klein dorp in het franstalig gedeelte van België.
Hebben 4 ISDN2 lijnen lopen met een nummerblok van 20 nummers, dat gaat jaren prima, maar vanwege nieuwbouw zijn ook de sales mensen ingetrokken, zodoende dus meer externe nummers nodig.

Belgacom heeft blijkbaar een nieuwe policy, nieuwe nummers worden alleen nog via SIP verstrekt, configuratie wijzigingen aan ISDN staan op slot, tenzij het gaat om opheffen.

En dat is lastig, internet op die locatie is verre van stabiel, ADSL haalt hooguit 768/64kbit met vreselijke pings, kabelinternet ( VOO ) is beter maar heeft aardig wat packetloss, jitter en valt regelmatig uit.
Oplossing van Belgacom: €85k investeren in een glasvezelverbiding.
Een andere ISDN provider, bestaat daar helaas niet.
Euro 85k kan goedkoper zijn dan verhuizen.
En anders is VAMO een optie? VAMO werkt in principe gewoon over CSD.
85k is inderdaad goedkoper dan verhuizen, maar is vies geld als je het moet uitgeven om alleen maar een bepaalde functionaliteit te kunnen behouden. 10 nummers toevoegen aan een ISDN blok was al voldoende geweest.
VAMO helaas geen optie, mobiel bereik is daar ook ver onder de maat. Mensen moeten naar een raam lopen om een mobiel gesprek goed te kunnen volgen.
Bij een klant in Nederland was de eenmalige eigen bijdrage voor een antenne 50k. Wellicht is er bij jullie ook zo'n deal mogelijk? Dan ben je van het bereik probleem af en de provider verzorgt de straal- of glasvezelverbinding naar hun netwerk.
Koop een Elmeg centrale https://www.teldat.com/te...rsion-adsl-vdsl-wifi-fxo/

zowel als ISDN als VOIP aan te sluiten
En zon soho centrale doet magische dingen aan je lokale brakke internet mogelijkheden ? 8)7
Is wel een beetje laat om dit 5 maanden van te voren aan te geven.. dit was toch veel eerder bekent, heeft een provider niet de taak dit eerder aan te geven?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 16 april 2019 16:46]

Dat zou gedaan zijn, maar veel klanten negeren het.
Lijkt me sterk dat dit de eerste melding is en dat dit eerder een laatste waarschuwing is.
Ze hebben dit waarschijnlijk al lang aangegeven. Wij kregen bijv. van Telenet een jaar geleden de eerste melding en zijn per brief en telefonisch een paar keer herinnert. Dit zijn de klanten die nog geen actie ondernomen hebben en nu wakker geschud moeten worden.
Die 5 maanden zijn in ieder geval ruim genoeg om "de meeste extreme gevallen" in 16 weken te helpen.
Maar jeetje, ISDN... Flashback muchlee!
Her was in April 2017 bekend dat op 1 september dit jaar de stekker eruit zou gaan. Lijkt me voldoende tijd.🙄
Niet iedereen zal het ip de voet hebben gevolgd, maar het is al langer bekend
nieuws: KPN kondigt beëindiging isdn1/2 aan

Overigens zag ik bij mij in de buurt ergens de afgelopen maanden zelfs advertenties in bushokjes hangen met een aanbieding n.a.v. de uitfasering.
Is wel een beetje laat om dit 5 maanden van te voren aan te geven.. dit was toch veel eerder bekent, heeft een provider niet de taak dit eerder aan te geven?
Kpn heeft dit in 2016 al aangekondigd. Er zijn zelfs nu nog mensen die denken dat het niet zover komt.

Ook de annex B adsl gaat stoppen.
Tele2 neemt contact op met zijn klanten die nog op isdn1/2 zitten
Als ze dat nou een paar jaar geleden al hadden gedaan toen KPN en andere clubs dan ook deden was het misschien niet nodig geweest om nu zo te paniekpeeuwen.
Wat ik vanochtend op BNR begreep van de Tele2 directeur is dat dit nog alle ISDN gebruikers zijn. Een deel daarvan is bij Tele2. Volgens eigen zeggen roepen ze het al heel lang, maar negeert een deel van de klanten de berichtgeving blijkbaar. (wat ik begrijp, aangezien er voor velen ook geen voordeel is om over te stappen)
(wat ik begrijp, aangezien er voor velen ook geen voordeel is om over te stappen)
Een kortere onderbreking op je dienstverlening is zeker een voordeel om op tijd over te stappen ten opzichte van overstappen wanneer de dienst al opgeheven is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 april 2019 16:50]

Ook faxen, pinapparaten, inbraak- en brandalarmsystemen en de noodhulplijnen in liften kunnen werken via deze lijnen.
Dat zijn geen systemen die je sneller wilt afschrijven. Die worden aangeschaft voor een bepaalde termijn volgens bepaalde normen,
en wanneer je een cruciaal communicatie onderdeel gaat vervangen zal dat moeten gebeuren met de juiste certificering.


“Eventjes” een onderdeel vervangen zit er niet bij.
(wat ik begrijp, aangezien er voor velen ook geen voordeel is om over te stappen)
Je moet toch bewegen als je er bedrijfs/procesmatig op leunt, je kan het wel onzin vinden omdat SIP je geen (direct tastbaar) voordeel geeft ten opzichte van je fax en je bakelieten telefoon maar als het niet meer werkt straks heb je evengoed een probleem dus lijkt me actie liever eerder dan later, beter.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 april 2019 17:13]

De hele voip wereld roept dit al meer dan een jaar,
Toevallig vandaag, bijna jaar geleden offerte gemaakt, komen ze nu op terug of we het kunnen gaan regelen.

Veel ondernemers wachten zo lang mogelijk met deze investeringen of migraties, want kosten en het duurt nog een jaar, alleen niemand kan garanderen als jij eind augustus om wil of dit ook echt nog gaat lukken natuurlijk.
Veel ondernemers negeren het omdat ze met enige regelmaat gebeld worden door bedrijven die alles bij elkaar liegen om stroom of telefonie te verkopen.
Helemaal mee eens hoor, maar buiten de telefonische verkopers zijn er zat bedrijven waar je een relatie mee hebt die ook eea kunnen vertellen.
Veel telecom leveranciers (die ze nu al hebben) doen ze waarschijnlijk een aanbieding.
veel ICT partijen (die ze nu ook al wel kennen) hebben voip oplossingen,. dus je moet dan een aardig eind komen.
Onderschat niet de MKB'er die helemaal niks weet. Ik heb mechanisatiebedrijf als klant, die beste man kan me alles over tractoren en machines vertellen, maar een simpele "waar zit je nu met telefonie en wat ben je kwijt per maand" duurt weken voordat er een antwoord komt. Eerst krijg je 3 facturen van mobiele abonnementen en uiteindelijk komt dan toch de ISDN factuur van 200 per maand van Yes Telecom.
Ik ken ze...
maar klanten waar wij als ICT partij al jaren over de vloer komen en we zien dat ze nog op ISDN zetten krijgen dit zeker vanuit ons altijd te horen, hij mag t misschien niet weten, maar wij herkennen die ISDN kastjes en centrales altijd wel :P
Ik verwacht bij verschillende bedrijven grote verstoringen.

Ow ging dat signaal daar overheen...
Juist, ik denk ook dat die bedrijven die er nu nog op zitten niet eens snappen welke apparaten daar nou gebruik van maken. Je kunt verschillende gedachtegangen bedenken:
1. Die van jou: "ooh ging het signaal dáár overheen.... *facepalm*"
2. Mail-lezer stagiair à lá jaar 2016/2017: " :| ISDN? Dat bestaat toch al niet meer? Zal wel niet aan ons gericht zijn. Even naar de leiding..."
3. Leiding: "Waar heb je het in godsnaam over, dat bestaat toch niet meer?. Ik zal wel even aan de CEO vragen."
4. CEO: "Doe jij je werk niet ofzo?? Pak je spullen maar." -> CEO gaat weer terug naar zijn cubaans sigaartje en lurkt door tot het te laat is.
5. IT-manager binnen het bedrijf: "*ZUCHT* waarom luisteren ze nou niet, we gaan straks op zwart!! Laat het bedrijf maar knappen, ik stap op."
ISDN is digitaal. Staat voor Integrated Services Digital Network. Maar liefst 64kb/s per kanaal... Maar we hebben het over een ontwikkeling uit eind jaren '80 ;)
Wel een gegarandeerde 64kbps per kanaal. Niet meer, maar ook nooit minder.
Ik kan me eerlijk gezegd anno 2019 niet echt nog bedrijven voorstellen die voor hun dagelijkse dataverkeer nog ISDN gebruiken. Zeker niet voor zaken als bellen en internet.
Blijven over "faxen, pinapparaten, inbraak- en brandalarmsystemen en de noodhulplijnen in liften". Volgens mij kunnen de meeste van die zaken ook 'gewoon' via verbindingen als glas, coax, DSL of eventueel een 3-, 4- of straks 5G.
Ik ga zelfs verder: breedband internet (als vervanging voor dail-up) is ondertussen zo'n jaar of 20 normaal. Ik herinner me dat een toenmalige werkgever ergens in 2002 zijn inbelpunten sloot, omdat de software ondertussen dusdanig was aangepast dat een beveiligde verbinding tussen klant en ons niet meer vereiste dat klant expliciet naar ons inbelde.
Advocatenkantoren, i.v.m. ISDN fax. Omdat helaas de rechtbank nog faxen verstuurt.
Of bedrijven die met Duitsland communiceren. In Duitsland is de fax nog veelgebruikt.
Huisartsen voor communicatie naar ziekenhuizen/apotheken etc.
Onderschat het argument niet zolang iets werkt hoeven we het niet te vervangen en je krijgt enkel wat je echt nodig hebt. Ik moet zo nog 2 pentium 3 servers weg gooien, ja dat lees je goed.
Was ik blij dat een nieuwe site glasvezel kreeg om vervolgens te horen dat die lijn afgeknepen word op 50Mbit, tenzij ik kan aangeven dat het uiterlijk noodzakelijk is om meer te krijgen moet ik het daarmee doen.
Ga er maar vanuit dat er nog allerhande ISDN verbindingen liggen, genoeg user cases waarbij de snelheid geen zak uitmaakt als er maar een verbinding is waar data over kan. Een alarmcentrale is maar 1 voorbeeld, mogelijks heb je ergens remote een meting van wat dan ook. En met name op die remote locaties kan een overstap alles behalve gemakkelijk, lees goedkoop gebeuren, vaak wegens gebrek aan andere verbindingen of nutsvoorzieningen.
Met PSTN had je ook nog voeding via de lijn. Bij ISDN Is dat niet zo geloof ik.
Dat er dus al voeding is maakt het wel iets makkelijker een alternatief te bedenken.
"Een overstap naar een digitale aansluiting"

ISDN is toch al digitaal?
ISDN is toch al digitaal?
Klopt:
Integrated Services Digital Network

Uit de tekst:
Ook faxen, pinapparaten, inbraak- en brandalarmsystemen en de noodhulplijnen in liften kunnen werken via deze analoge lijnen.
ISDN betreft digitale lijnen, niet analoog.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 april 2019 16:45]

Veel van deze apparaten werken op een analoge lijn en zullen vast via een converter op ISDN aangesloten zijn. Ik denk dat het gewoon een aansluiting is dat al jaren zijn werk doet en blijkbaar genoeg bedrijven niet hebben nagedacht over een overstap.
ADSL werkt ook gewoon via een analoge lijn.
Toch is ADSL digitaal, net zoals ISDN dat is.

Maar ja, ISDN wordt uitgefaseerd, ook bij ons.
Wij gaan waarschijnlijk naar een virtuele VOIP telefooncentrale.
Helaas worden we nu nog meer afhankelijk van een Internet verbinding.
ISDN deed het altijd, ook als Ziggo wegviel.

Nu zullen we waarschijnlijk ook een backup lijn gaan aanschaffen (ADSL of 4G).
Je kunt het niet maken om niet telefonisch te bereiken te zijn.
Een backup via 4G (prepaid) is doorgaans wel goedkoper en veelzijdiger dan een ISDN-lijn.

Heb is goed gelachen toen de lokale supermarkt al 2 dagen geen pin en postpunt transacties kon doen vanwege misgelopen graafwerken en hun internet er volledig uit lag. Toen ik de beste man vertelde dat hij gewoon van zijn telefoon een hotspot kon maken en daar zijn pinterminals mee kon laten verbinden... priceless! (en dat Proximus hem dat niet kon vertellen of even een 4G modem aanbieden...)
Integrated Services Digital Network, Wikipedia.
Precies, ik denk omdat het voor sommigen al zoooooo oud is, dat het mogelijk als analoog opgevat wordt.
Haha, een 32k modem is ook digitaal. Maar de bandbreedte, daar zit het 'm in. ;)
Eind vorig millennium een studio-opleiding gedaan waar ook ISDN lag. Dat gebruikten ze toen al bijna niet meer omdat (A)DSL sneller was. :)
Tele2 neemt contact op met zijn klanten die nog op isdn1/2 zitten. Zij die binnen vier weken het overstapproces in gang zetten, vermijden dat ze per 1 september tussen wal en schip vallen
Wat is dan de zin van dit rapport? Als Tele2 slim is gaan zij door waar KPN mee ophoudt, 50.000 potentiele klanten!
Vermoedelijk is de ISDN apparatuur in de wijkcentrale nog steeds van KPN en huurt Tele2 deze van KPN. Ik denk dat het beheer van deze apparatuur te duur wordt, ook al zou Tele2 alles overnemen.
Ik denk niet dat KPN de stekker er uit zou trekken als er nog serieus brood zat in het servicen van die mensen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 16 april 2019 18:06]

Ik denk niet dat KPN de stekker er uit zou trekken als er nog serieus brood zat in het servicen van die mensen.
het probleem is dat de hardware end of life is. Kpn zal dan volledig nieuw moeten aanleggen dat kost enkele miljoenen, en ze gaan echt niet in verouderde technologie investeren.
Mag niet. Tele2 kan niet zomaar ongevraagd reclame sturen naar KPN klanten, want zij mogen de klantgegevens van KPN niet zomaar gebruiken.
Klopt. En daarom breng je dan openbaar zo'n rapport uit. Dat leidt dan tot dramatische artikelen als "50.000 KPN klanten in de problemen" en Tele2 heeft de oplossing daarvoor. Maar Tele2 heeft hier helemaal geen oplossing. Dus waarom dan dit rapport?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee