XS4ALL stopt eind dit jaar met Webdisk, verwijst klanten door naar KPN Cloud

XS4ALL stopt vanaf 17 december met de Webdisk-dienst. Alle online opgeslagen bestanden worden op die dag verwijderd. Klanten worden doorverwezen naar een alternatief op de opslagservice, KPN Cloud van moederbedrijf KPN.

Klanten van XS4ALL hebben met KPN Cloud nog steeds toegang tot 10GB opslagruimte per e-mailadres, al moeten bestaande bestanden binnen de Webdisk-omgeving eventueel wel verplaatst worden. Dat kan door bestanden te downloaden, eventueel met FileZilla als het om meerdere bestanden gaat. Vervolgens moeten de betreffende bestanden handmatig naar KPN Cloud geüpload worden, zo leggen de bedrijven op een supportpagina uit.

XS4ALL zegt in een bericht aan klanten dat de dienst van het moederbedrijf 'meer mogelijkheden' heeft vergeleken met Webdisk, waaronder de mogelijkheid om bestanden automatisch te synchroniseren. Bestanden worden daarnaast nog steeds op Nederlandse servers opgeslagen.

De XS4ALL Webdisk-service werd in 2006 geïntroduceerd en liet gebruikers oorspronkelijk een virtuele opslagschijf gebruiken als lokale schijf. In 2006 hadden klanten toegang tot 200MB aan cloudopslag. Het verdwijnen van de dienst gaat gepaard met het algemene uitfaseren van de merknaam XS4ALL door KPN. Klanten van het dochterbedrijf van de Nederlandse provider worden langzaam maar zeker overgeheveld naar het KPN-ecosysteem waardoor eerder bijvoorbeeld al specifieke e-mailfuncties werden geschrapt.

Door Yannick Spinner

Redacteur

09-09-2022 • 21:20

164

Submitter: Prlwytzkowsky

Reacties (164)

164
161
59
4
0
78
Wijzig sortering
Waarom doet KPN niet zelf een migratie naar hun eigen platform? Of is gewoon normale service bieden tegenwoordig al te veel gevraagd?
Heel simpel, dan zou KPN dus ook de homepage van tante Truus meenemen die er nog op een webdisk staat maar sinds 2006 niet meer aangeraakt is.
Op deze manier krijg je alleen de bestanden mee die actief zijn en waarschijnlijk zal dat iets van 90% oid schelen.
En dus zou het KPN sieren als ze klanten de optie geven om over te gaan op KPN-Cloud. Laatstgenoemde is immers ook een dienst die geld kost. Ik vind het in zo'n situatie eigenlijk niet meer dan normaal dat je klanten de optie geeft om over te stappen en, als je daarvoor kiest, dat KPN dan regelt dat de data van Webdisk wordt overgeheveld naar Cloud. Dat de homepage van Tante Truus al 16 jaar niet is aangeraakt doet eigenlijk niet ter zake; als mensen het graag in de lucht willen houden en ervoor willen betalen zie ik niet echt een probleem.

[Reactie gewijzigd door Harrie_ op 23 juli 2024 02:25]

Als tante Truus maandelijks haar factuur betaalt zou het wel netjes zijn als ze dat doen. Tante Truus heeft in de eerste plaats al niet gevraagd om van xs4all over te gaan, laat staan een handmatige migratie te verrichten.

Wat kpn had kunnen doen is via opt in migratie aanbieden en dan een e-mailtje rond sturen. Was gebruikersvriendelijk geweest en dan hadden ze niet dingen hoeven te migreren waar de eigenaar niet meer om geeft.
Waarschijnlijk omdat het geen migratie maar een opheffing is. Klanten hebben gekozen voor gebruik van webdisk, niet voor het andere product van kpn. Het lijkt me dan redelijker dat er niet een automatische migratie van persoonlijke gegevens is naar een dienst waar klanten juist niet zelf voor gekozen hebben. En waarschijnlijk menen ze bij kpn dat de klanten van xs4all dan juist zelf te willen kiezen en verplaatsen.
Maar klanten hebben er niet voor gekozen dat het verdwijnt én er niet voor gekozen dat XS4ALL stopt dus iets van service om het leed te verlichten is dan wel chill.
Een keuze voor automatische migratie aanbieden zou klantvriendelijker kunnen zijn.

Dat hangt er vermoedelijk vanaf of het rendabel is daar tijd en geld in te stoppen en de klanten die er dan wel gebruik van maken daar dan tevreden mee zijn. Denk je dat kpn dat waar kan maken als ze zich niet willen richten op klanten van xs4all?
Het is absoluut niet rendabel om zo’n migratie tool te maken, maar het is wel netjes. Die tool is geen USP. Eenmalig gebruik voor mensen die toch al klant zijn.

Het niet doen levert meer op, want geen ouwe meuk die je tot in den treure moet blijven ondersteunen.
Even vanuit de invalshoek van KPN: zelf migreren ruimt lekker op. Als KPN het voor haar klanten doet, moeten ze waarschijnlijk veel meer datacapaciteit reserveren.
"Webdisk" is dus gewoon WebDAV-toegang tot je home directory bij XS4ALL. De NetApp. Wat je ook als $HOME zag op shell.xs4all.nl. Waar je homepage in staat.

In de e-mail werd genoemd dat je je homepage op 'n andere manier moest gaan bijwerken maar ik heb geen idee hoe je daar straks nog bij kan. sftp.xs4all.nl doet het ook niet meer.

[Edit 1 dag later: sftp.xs4all.nl werkt nog, met password-authenticatie. sftp bood hier eerst al m'n SSH keys aan waarna de verbinding verbroken werd vanwege teveel auth attempts; dit werkte vroeger nog wel. Bedankt voor de correctie, @meppelink!]

[Reactie gewijzigd door LanTao op 23 juli 2024 02:25]

"Webdisk" is dus gewoon WebDAV-toegang tot je home directory bij XS4ALL. De NetApp. Wat je ook als $HOME zag op shell.xs4all.nl. Waar je homepage in staat.
Ja... en met KPN Cloud kan dat dus niet. Je moet een app installeren. WebDAV word (nog) niet ondersteund. Daarnaast werkt het sowieso nog heel buggy. Dus ze hebben bij KPN nog heel wat werkt te verzetten.
[...]
Dus ze hebben bij KPN nog heel wat werkt te verzetten.
Waarom?
KPN biedt gewoon een ander product aan, dat product hoeft niet gelijkwaardig te zijn aan het XS4All product...
.... maar dat "moet" eigenlijk wel. Bij de oorspronkelijke berichtgeving dat alle dochterondernemingen als KPN werden gebrandmerkt werd duidelijk gezegd dat dit was om alles homogeen te houden en dat enkel de naam op het contract zou veranderen. Alle diensten zouden geïntegreerd worden, niets zo verdwijnen, en alles zou enkel hetzelfde of beter werken. Maar ondertussen is dit al het zoveelste dat ze schrappen om er een inferieure "gelijkwaardige" dienst voor in de plaats aan te bieden.

KPN boycot ik met alle liefde.
Ik denk dat niemand (zelfs KPN niet :p ) ooit geloofde dat het alleen de naam zou zijn.
Dat maakt niks uit. Ze hebben een belofte keihard gebroken. Ik was er zelf ook enorm argwanend in en heb ondertussen al een tijdje geen XS4ALL meer, maar het maakt de actie van KPN niet minder kut na de eerste communicatie over het samenvoegen.
Wel als xs4all claimt dat het kpn product beter in de features zit
Omdat het buggy werkt. Er zitten gewoon bugs in de software. Het is prut. Daarom.
Nee hoor, sftp.xs4all.nl werkt nog steeds en blijft dat ook doen.
Deze feature stamt nog uit de tijd voor Google Drive en is niet meer van deze tijd (behalve de USP hosted in NL door privacyvoorvechter). Hetzelfde mbt de andere services zoals Newszilla en shell access.
Fijn he, dat iedereen andere use cases heeft. Ik mis de shell nog elke dag. Google drive is nooit een optie. Weten we het nog? Als het product gratis is, ben jij het product. Blijkbaar maakt het weinig mensen meer uit, schrikbarend is dat.

Stukje uit het Google privacy statement:
We verzamelen ook de content die u maakt, uploadt of van anderen ontvangt wanneer u onze services gebruikt. Dit zijn onder meer de e-mails die u schrijft en ontvangt, foto's en video's die u opslaat, documenten en spreadsheets die u maakt en reacties die u achterlaat bij YouTube-video's.

Ongeveer hier ging het echt mis.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 02:25]

Behalve dus dat je met E2EE prima kunt storen op Google zolang je wachtwoord maar sterk is. En shell mis ik totaal niet. Ik heb 230/30 mbit, ik heb een server met 64 GB die zat VMs kan draaien, ik heb zelfs een shell op m'n smartphone. Dan zeg je verschillende use cases maar zo bijzonder is dit tegenwoordig allemaal niet. Miljoenen huishoudens hebben bijvoorbeeld glas.
Google drive hoort in dezelfde categorie, is ook niet meer van deze tijd.
Met name de aantallen: 10, 15 GB. Zgn. 'gratis', maar 'gratis' bestaat niet.

Bij TransIP en Jottacloud krijg je TBs voor minder dan 10 EUR/maand. Bij Apple, doorgaans de duurdere optie, krijg je voor 1 EUR/maand 50 GB iCloud. Oh, en 5 GB gratis. Bij Google One is 100 GB 2 USD/maand, te gebruiken voor Google Drive.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 02:25]

Echter geeft diezelfde Google Drive voor mij wel geweldige opties voor opslag en delen van fotos en het zoeken daarin. Ik kan zoeken naar "_Pussycat_ with dog" en vond fotos waar ik met een hond in sta. Dat is toch wel meer waard dan een veredelde USB-Stick.
Klopt, dat kan Nextcloud ook, en kun je prima self hosten.
echt? Is dat ook vergelijkbaar goed?
Als het een goedkoper alternatief is voor Google drive wil ik er best over nadenken.
Met de Face Recognition plugin. Die werkt redelijk goed. Kost je wel CPU en GPU time. En de energieprijzen liegen er niet om.

Om eerlijk te zijn ga je goedkoper zijn met Google Drive. Maar je kunt bij Jottacloud vele TBs hosten, hosted in Noorwegen. Of die die plugin ook hebben weet ik niet.
Oh, ik ge in geen geval thuis een server neer plempen om stroom te verkwisten. Maar ik zal eens naar de jottacloud kijken, met dank.
Nou ja een RPi4 kan het al maar ik snap je punt, kan er alleen naar begrip voor hebben. Echter zullen hosters het doorberekenen. Als je het hosted wilt hebben (TransIP Stack en Jottacloud is Nextcloud under the hood, met ZFS) dan betaal je daar voor. Ik gebruik zelf Jottacloud als tweede offsite backup.
XS4ALL zegt in een bericht aan klanten dat de dienst van het moederbedrijf 'meer mogelijkheden' heeft vergeleken met Webdisk, waaronder de mogelijkheid om bestanden automatisch te synchroniseren.
Maar blijkbaar niet vanaf Webdisk? ;)
Je zou toch denken dat die bestanden automatisch geupload kunnen worden.
Nog een reden om niet meer te verlengen. Het is nu zo uitgekleed dat het zelfs met korting niet meer de moeite waard is.
Zullen we in deze artikelen voortaan gewoon zeggen dat KPN stopt met de dienst? Xs4all bestaat niet meer, de BV is opgeheven, het is puur een marketing label dat, compleet conform verwachting volledig uitgekleed wordt.

Gelukkig hebben we freedom internet.
Nu ben ik ook al lang bij Freedom.nl en is bij de vorige grote 'omzetting' (opruiming) van xs4all klanten ook mijn xs4all abonnement beëindigd. Maar volgens mij was de hele webdisk omgeving daar voor al opgeruimd, volgens mij zo ongeveer gelijk met het opruimen van de shell-toegang of zelfs nog daar voor.

Nu is er bij het omzetten van mijn xs4all abonnement naar een pack account ook veel mis gegaan, wat bij een eerdere overgang, toen nog het echte xs4all, echt niet gebeurt was. En ja, ik heb ook documentatie (echt op papier!) waarin staat welke diensten (toen) nog beschikbaar zouden blijven. De webdisk/homepage/homedirectory stond daar volgens mij toen al niet meer bij.
Ik snap het nog niet helemaal. Homepage is een subdir van de webdisk. Homepage blijft (voorlopig?) nog en is via sftp bereikbaar. Gaan ze dan alles behalve homepage verwijderen en het quotum terugschroeven? sftp en webdav zijn handig te gebruiken vanuit Linux en die KPN Cloud totaal niet.
Bij de overgang van Xs4all naar kon zou er niets veranderen... Op het laats kregen we van KPN een boekje met 24 pagina's verslechteringen!!! Kpn oplichtersbende.
Kijk eens wat daar staat over de home-directory (van de shell-toegang), de webdisk en de home-page? Volgens mij bleef daar niets van over.
Hmm niet vergeten om alles eraf te halen. Nog even dan ben ik weer helemaal terug bij KPN.
Dit was allang bekend vanaf dag 1 dat KPN begon XS4ALL op te slokken in zijn eigen merk. Niks nieuws.

Het is nog steeds niet te laat om naar Freedom Internet te switchen. ;)
Freedom mag dan wel beste providers zijn, maar als je max 200 Mbit/s kunt leveren, waar anderen 1 Gbit/s (of meer) kunnen leveren, kun je dit niet meer als een fatsoenlijk alternatief noemen, anno 2022.
Volgens wie is Freedom de beste internetprovider? En waar is dat op gebaseerd? (Hoe en waar is dat op gemeten?) ik heb oprecht geen idee.

Ik heb jarenlang bij Ziggo gezeten. Nooit problemen gehad. Ik zit nu sinds een jaar bij KPN glas (meer voor minder) en tot nu toe ook nooit problemen.
Uiteraard anekdotisch :) ik weet dat er zat mensen zijn die extreem veel gezeur hebben gehad met Ziggo of KPN
Ik denk dat het voordeel van Freedom vooral tussen de oren zit. Zo van de underdog is altijd beter en grote bedrijven zijn slecht.
Welke underdog? Ze zijn gewoon de XS4ALL van T-Mobile met soms een nog hogere opslag dan XS4ALL. Onder aan de streep zijn het allemaal dezelfde bitjes en de vraag is of het echt de prijs waard is. Zeker nu de maandelijkse kosten voor meer mensen belangrijk begint te worden.
Dat gevoel heb ik ook. Dat het voornamelijk sentiment is. Wat mij heel erg tegenstaat bij Freedom is de verplichte koppelverkoop van een domeinnaam en F-secure en dat soort zaken. (Uiteindelijk betaal je natuurlijk voor alles. Niks is gratis. Dat kan ook niet)
Noem je newszilla en de virusscanner van xs4all en de kpn-cloud dan ook koppelverkoop?
Persoonlijk heb ik heel bewust geen Gmail account, puur om de reden dat wat Google met jouw informatie doet. Denk jij dat het een gratis account is, omdat jij er geen geld aan hoeft uit te geven? Jij betaald gewoon met jouw data/informatie. Veel mensen beseffen het niet, maar zet jij jouw data in de Cloud dan is het niet meer jouw data. De enige uitzondering die hier in gemaakt is, is voor de financiële wereld. Een poosje geleden was hier op de frontpage daar nog een leuk stuk over.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 02:25]

Denk jij dat het een gratis account is, omdat jij er geen geld aan hoeft uit te geven?
We raken volledig off-topic, maar nee, dat zeg ik nergens en suggereer ik ook niet. Ik zeg alleen dat ik veel mensen zie met een gmail account en vrij weinig mensen met een @kpn.com of een @ziggo.nl account (of hoe die adressen er komen uit te zien), maar dat iedereen wel meebetaald aan de mailinfrastructuur voor die mailboxen (want niks is gratis)
Veel mensen beseffen het niet, maar zet jij jouw data in de Cloud dan is het niet meer jouw data.
Wat ik uit dat artikel haalde, is dat data überhaupt geen eigenaar heeft.

Ik citeer uit het betreffende artikel:
Data is niets, juridisch gezien. Je kunt dus niet spreken van eigendom van data, en er is ook geen wettelijke manier om data op te eisen van een dienstverlener.
Het enige verschil is, is dat wanneer je het in eigen beheer houdt heb je er in elk geval controle over hebt, maar het maakt jou blijkbaar niet eigenaar (in de juridische zin). Dit was voor mij wel een eye-opener om eerlijk te zijn.
Dat valt wel mee, ik ben Salarisadministrateur. Persoonlijke mailadressen zijn vooral de kpn en ziggo mailadressen, vooral ouderen.
Tussen de 30 en +/- 40 jarige hebben vooral Hotmail, MSN en gmail. Nog jonger vooral de gmail.
Voor welke toepassingen gebruik je meer dan 200Mbit/s?

4k Netflix doet het vanaf 15Mbps connecties, dus je kunt met 6 huisgenoten elk een andere 4k film kijken en nog geen 100Mbit/s gebruiken.

Vandaar m'n vraag.
Er zijn situaties waar het wel lekker is als je niet zo lang op een download hoeft te wachten en gewoon die maximale downloadsnelheid kan aantikken.
Bijvoorbeeld bij het downloaden van een iso, pc of console game of als je een volledige VM binnen krijgt voor werk.
En met fiber krijg je dezelfde snelheid ook omhoog, wat voor bepaalde doelgroepen ook wel praktisch is.
Ah, dan bof je met je werkgever,
VM's naar locale devices i.p.v. in de cloud. En uplinks die 1Gbps per user ondersteunen.

ISO's zijn typisch 4,7 GB toch?
Dus dat scheelt inderdaad, i.p.v. 3 minuten is het 5x zo snel: 38 seconden. Dat is relaxed.
Beetje vage reactie van je.

Ik zit in de verkoop van software. Demo’s geven vanuit de cloud is daarbij kostbaar en niet altijd handig omdat ik ook bij streng beveiligde klanten kom en dan moeten die vms daadwerkelijk lokaal op mijn laptop draaien omdat er geen verbinding naar buiten mogelijk is (en nee, ook niet via een hotspot, want je moet je mobiel daar inleveren).
Daarnaast kan je bij Microsoft ook hele testomgevingen downloaden van 100+ GB.
Upload is bij bepaalde beroepen ook handig. Je roept zelf al iets met de cloud. Daar kun je als fotograaf mogelijk ook je backup naar toeschrijven van raw foto’s of thuis een nas draaien waar je vanaf locatie direct je foto’s naar weg schrijft.

En in welke tijd leef jij dat isos maar 4,7gb zijn? De tijd van dvd’s zijn wel voorbij. Mijn Xbox haalt al grotere downloads binnen van 30+ GB.

Da jij het niet nodig hebt wil niet zeggen dat de hele wereld het niet nodig heeft. Zo te lezen heb jij voldoende aan een 50/1 verbinding. Maar voor vele anderen is dat toch echt te weinig.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 02:25]

Sorry, was niet als sneer bedoeld.

Repo's waar ik in werk zijn vaak maximaal maar een paar MB en de CAD bestanden zijn ook klein, dus dacht inderdaad aan DVD's als 'groot'.

Op mijn werk is de uplink ⅓Gbps dus vandaar dat je in mij ogen boft met snellere downloads. En 2,5 minuut besparen per download als je dat vaak doet, is gewoon relaxed.

Ik begrijp uit jouw reactie dat het zelfs 15 minuten of meer scheelt, alleen maar beter.

Excuus dat mijn reactie vaag overkwam.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 02:25]

Yup 38 seconden is relaxed, maar we hebben het tegenwoordig over downloads van 100gb niet 4,7. Toch fijn 10 min ipv een uur. Morgen gaat het om 500gb.

Dat ik bewust iets van 4,7g heb gedownload is jaaaaren geleden.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 02:25]

:*) heerlijk!
Dank je voor het delen!
Daarmee plaats je een uitspraak in het rijtje met "640k ought to be enough for everyone". Heb je 1G absoluut nodig? Nee, natuurlijk niet. Maar het is met momenten verdomd handig. Het is niet alsof bij iedereen 4K Netflix het zwaarste is waarvoor ze hun internet gebruiken.
Voor welke toepassingen gebruik je meer dan 200Mbit/s?
Da's toch een vrij normale vraag van @djwice ?
Het is meestal iets meer dan een vraag. Waarom moet iemand überhaupt weten wat iemand anders doet met zijn verbindingen. Als iemand veel grote pakketten met de post verzendt, zijn het mijn zaken absoluut niet wat daar in zit.
Tsja, als je zo gaat kijken kunnen we wel met deze site stoppen. Waar heb je alle andere nieuwe producten nu echt voor nodig? Ontwikkelingen gaan door en iets wat nu misschien nog wat overkill is, kan binnen korte tijd te weinig zijn. Simpel voorbeeld voor 1Gbps toepassingen: stel er komt een cloud storage provider waarbij je met dit soort snelheden bij je storage kunt. Dat opent compleet nieuwe mogelijkheden.
Ok, prima. Op S3 halen we inderdaad ook snelheden ruim daarboven (~133Gbps) door parallelle verbindingen, maar dat gebruik ik voor parallelle berekeningen met 8.000 concurrent AWS Lambda instances.

Had gewoon zelf echt geen beeld wat het voor prive gebruik op dit moment zou toevoegen. Ik dacht simpelweg dat streaming video voor Netflix of cloud gaming de typische meest netwerk belastende use cases zouden zijn. Vandaar.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 02:25]

Games / updates downloaden, zeker als je een Xbox Series X/S of PS4/5 hebt.

Uiteraard kun je daar ook op wachten of het in de nacht doen, maar als je eenmaal de snelheid gewend bent, wil je eigenlijk niet meer terug.
Thanks, had in nooit ingeschat dat die dingen zo groot waren, maar 64GB binnen halen, ja, dan snap ik het :)

Je wil niet de download tijd van een 'cassette' van een Commodore 64, als je een nieuwe game gaat spelen.
Downloaden moet sneller zijn dan 'even naar de winkel fietsen'.

Ik snap zeer zeker dat je daar niet meer naar terug wil! Thanks, ik heb weer wat geleerd!

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 02:25]

D'r zijn echt wel pogingen gedaan om het zeg maar te 'verKPNnen', dus met behoud van functionaliteit, maar verder maintainbaar door KPN, maar het past technisch gewoon niet in de hokjes van KPN.

Bron: ik werk er en heb ook samen gewerkt met oud XS4all mensen om dit voor elkaar te krijgen.

[Reactie gewijzigd door ISaFeeliN op 23 juli 2024 02:25]

"technische hokjes" of toch meer "financiele hokjes"? 2 soortgelijke diensten is altijd duurder dan 1, dus ik kan me haast niet voorstellen dat techniek hier de echte bottleneck was.
Uiteraard zit er ook een kostenaspect bij. Als je twee dezelfde functionele diensten hebt zoals “een internetpijp” of “cloudopslag” maar beide zijn op twee totaal verschillende manieren opgebouwd en de connectiviteit van en naar die diensten zijn totaal afwijkend van elkaar is dat natuurlijk gewoon niet handig. Dat is alleen maar nodeloos complex om te onderhouden en daarmee dus ook nog is duurder.
Die complexiteit maakt het ‘in z’n algemeen’ ook niet stabieler, want iedere vorm van complexiteit draagt bij aan potentiële fouten die gemaakt kunnen worden bij onderhoud en dergelijke.
Toch maakt Volkswagen ook Audi's, Seats en Skoda's. Ik vermoed dus dat als er een regel zou zijn dat we alleen met auto's van één bedrijf de snelweg in handen van datzelfde bedrijf op zouden mogen al die merken zouden verdwijnen en we allemaal een golfje kregen.
Ja, maar dat is natuurlijk een commerciële keuze.
Volkswagen, Audi, Seat en Skoda hebben allemaal een andere uitstraling en mogelijk zelfs allemaal een ander publiek dat de invidividuele merken aldanniet mooit/interessant vinden. (ik heb nul-komma-nul interesse in auto's. Ik wist niet dat Volkswagen AG die merken produceerde :) )

Dat is voor een stukje cloud-opslag natuurlijk niet echt van toepassing. Bij een auto hebben veel/de meeste mensen ook een soort gevoel. Bij een stukje cloud-opslag is dat toch niet echt van toepassing (lijkt mij?)
Gebruiken al die merken niet grotendeels dezelfde gestandaardiseerde onderdelen? Chassis en motoren worden ook al jaren vaak gebruikt in meerdere merken en modellen.
Of het technisch past is simpelweg niet relevant, het gaat erom of management de boel wil behouden.
En management kiest er gewoon niet voor.

Technisch gezien hadden ze gewoon de kpn-cloud kunnen whitewashen (voor zover ze dit niet al standaard met elke dienst doen) dan een xs4all logo'tje erop, aanbieden onder xs4all domeinnaam.
Et voila, je hebt met absolute minimale kosten een webdisk 2.0 die technisch geen issue is.

Alleen als even een logootje ergens op plakken al te veel werk is, tja dan wil management gewoon dat het niet meer bestaat
Het is nog steeds niet te laat om naar Freedom Internet te switchen. ;)
Da's leuk, maar ze bieden hier bij mij alleen nog maar een karig DSL-lijntje aan.
Hier bieden ze alleen toegang aan via een niet bestaande T-Mobile glaslijn (T-Mobile heeft alleen de kabel in de grond gerost met magenta onkruid nu tot gevolg om het gebied te "claimen") aan en bij aanvraag komt T-Mobile of we even 60k ophoesten voor de aansluiting. Voor levering via KPN glas moet je een extra toeslag betalen dus Freedom zal hier nooit komen, want waarom zou ik meer betalen?
Heb ik oook sterk overwogen maar heb ten lange leste toch voor KPN gekozen.

En dat eigenlijk maar om 1 reden: Canal Digitaal .... nou, nee. Dank je.

Als Freedom KPN televisie gaat aanbieden reactiveer ik mijn Founding Membership.

En omdat ik het ze toch gun blijf ik lid voor (ik meen) 50 euro per jaar. OMdat ze toch echt wel de waardige opvolgers zijn van XS4All.
Dank je, ga ik zeker binnenkort doen.
Eigenlijk wil ik gewoon eens meemaken hoe het is om bij een provider te zitten en te zien hoe je langzaam alle diensten kwijt raakt die je belangrijk vind.
Anoniem: 345323 @avanhel9 september 2022 22:07
Heb het uitkleden van XS4ALL niet meer afgewacht, zodra Freedom de orderstraat opende voor de eerste 'beta klanten' overgestapt en geen moment spijt van gehad.

Bedrijfstechnisch zal het allemaal wel kloppen om XS4ALL op te heffen, maar KPN had beter zichzelf kunnen opheffen en de dames en heren van XS4ALL de tent laten runnen.
Ja zo zijn er wel meer overnames geweest die beter niet hadden kunnen gebeuren. Beter voor die bedrijven, werknemers, en klanten.
Even uit oprechte nieuwsgierigheid. Wat maakte xs4all nou zo geweldig, wat kpn/ziggo nu niet heeft/doet?

Ik krijg altijd het gevoel dat het allemaal vooral veel sentiment is maar technisch en functioneel eigenlijk allemaal hetzelfde is?
Men roept veel over de helpdesk, waar ik in een grijs verleden senior was, maar dat was niet het hele verhaal:
  • De voormalige beheerders waren echt extreem goed in wat ze deden. Het niveau lag zo ontzettend veel hoger.
  • De organisatie was zo klein en wendbaar dat elk groot issue nagenoeg direct bij de verantwoordelijke op het bord lag.
  • Sterke hackerscultuur, ook intern. Dat resulteerde in goede oplossingen waarbij privacy en security al in 1993 voorop stonden.
  • Ethisch een sterke speler met invloed op politiek vlak.
  • Uiteraard waren ook de toewijding en het (mogen) bedenken van eigen oplossingen van de helpdesk en klantenservice onmiskenbaar
  • Helpdeskers hadden een dermate hoge dat ik ze momenteel zonder meer zou aannemen als beheerder
  • Best effort modemondersteuning van niet-XS modems was vanzelfsprekend, ver voordat dit bij wet verplicht werd!
Overigens zijn dit punten waarvan ik weet dat Freedom er ook goed op scoort. Niet verrassend dus dat die nu met enige regelmaat als beste uit de test komen.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 23 juli 2024 02:25]

Dat zijn inderdaad mooie voorbeelden die je opnoemt. Maar niet alles is uniek voor de huidige tijd natuurlijk.

Ziggo en KPN zijn gigantische mammoeten maar ik heb niet het idee dat hij beheer-organisaties onkundig zijn, of dat zij niet snel kunnen schakelen.

Een hackerscultuur is iets wat organisatorisch niet meer van deze tijd is. Maar voor toen inderdaad een zeer handige en goede zet. Ik kan me voorstellen dat dat echt wat bijdroeg!

Een goede service desk met goed verstand en kennis van zaken die ook nog de vrijheid heeft om zelf oplossingen te bedenken is wel echt een zeer goed iets. Dat is denk ik het sterkste argument dat je aangeeft. Dat is echt iets waar meer bedrijven iets mee moeten. Risico is natuurlijk dat je teveel ‘beunen’ krijgt die niet verder kijken dan hun hoekje van de mega-organisatie, maar daar moet iets op te vinden zijn.

Bedankt voor dit inzicht :)
Ziggo en KPN zijn gigantische mammoeten maar ik heb niet het idee dat hij beheer-organisaties onkundig zijn, of dat zij niet snel kunnen schakelen.
Ik wel. IPv6 is bij beiden nog niet goed op orde, idem voor de beter beveiligde DNS varianten.
Een hackerscultuur is iets wat organisatorisch niet meer van deze tijd is.
In deze tijd zie ik steeds meer dat privacy en security ondergeschikt zijn aan geld. Het hebben van principes wordt vermeden zodat de bottom line niet in gevaar komt. Ik weet niet of dat iets is waar we blij mee moeten zijn. Een hackerscultuur is organisatorisch overigens prima in te regelen. Het hóeft namelijk niet anarchistisch.
XS4all was een bedrijf waar mensen werkte omdat ze het een tof bedrijf vonden. Ze waren oprecht trots op hun werkgever. Werknemers werkten daar vanuit hun intrinsieke motivatie. Dan telt een werknemer ook voor minimaal 2, als het niet meer is. En er was gewoon veel meer mogelijk, zeker in die tijd. Iedereen wilde toffe dingen maken.

Dat is zonder gevoel, zonder spijt, zonder wat dan ook, zo in de prullenbak gegooid door zo'n overname. Ik heb het bij EuroNet (overname door France Telecom) ook mee gemaakt (ook gewerkt). Bedrijf, cultuur, alles, weg ermee. Het liet mij en vele collega's met mij heartbroken achter.

Enigen die er beter van zijn geworden zijn de voormalige eigenaren. De rest (werknemers, klanten) zijn allemaal de afgrond in getrapt, als ze niet direct al weg zijn gegaan na de overname.

"ER VERANDERT NIETS!" is het eerste wat werknemers en klanten horen. Right. In de eerste maanden houden de mensen die aanblijven de boel zo goed mogelijk draaiende. Dat gaat al lastig want een boel kennis vertrekt direct. Dan gaat de overnemende partij meestal wel binnen 1 a 2 jaar meer grip uitoefenen en wil het dingen gaan doen zoals zij dat willen. Dat botst met de oude cultuur. Dan vertrekken er nog meer. Oude platformen worden ouder, worden uiteindelijk gefenced en voor je het weet zijn die EOL. En dan gaat het hard ..

[Reactie gewijzigd door ISaFeeliN op 23 juli 2024 02:25]

Goede helpdesk die verstand van zaken heeft. Privacy hoog in het vaandel. Zaken zoals een ssh server om mee te testen. Geen wappie-flappie modem die dichtgetimmerd zit. tcp poorten die niet dichtgezet worden van buitenaf (zoals smtp), zodat je je eigen mailserver kunt draaien. Etc etc etc. xs4all is/was voor de tech-savy persoon, die weet wat 'ie doet. KPN en anderen is voor de gemiddelde huisman/vrouw.

[Reactie gewijzigd door segil op 23 juli 2024 02:25]

tcp poorten die niet dichtgezet worden van buitenaf (zoals smtp), zodat je je eigen mailserver kunt draaien.
Dat gebeurt bij KPN ook niet. Het is immers wettelijk niet toegestaan poorten te blokkeren tenzij de veiligheid van het netwerk daarmee in het geding is en alleen na aanschrijven van de abonnee.
Zeker wel KPN heeft bijvoorbeeld poort 25 niet echt open staan waardoor een eigen mail server ingewikkeld wordt. Daarnaast zijn de consument IP adressen van KPN standaard opgenomen op SPAM lijsten, jij moet zelf actie ondernemen om daar af te komen als jij net even iets meer wilt met jouw Internet verbinding.

Daarnaast zijn de technieken zoals KPN e gebruikt inferieur aan de technieken van voormalig XS4ALL, ik heb nooit last gehad van spam in mijn mailbox of false positives, sinds ik overgezet ben naar de zogenaamde KPN techniek is het werkelijk drama.

Als XS4ALL abonnee ben je het afgelopen jaar steeds meer gaan inleveren, maar een prijscompensatie vindt niet plaats. Dan zou je zeggen dan stap je volledig over naar KPN, echter betekend dit nog meer inleveren tegen een kleine prijsverlaging.

Zou je zeggen stap je over naar een andere provider (ik zou graag over naar Freedom), helaas zit ik op een glasvezel van monopolist KPN waardoor je belachelijk veel meer betaald bij een andere provider. Met andere woorden als je iets meer met je verbinding wilt doen zit je gewoon klem/vast.

Wat KPN verder betreft, zij zijn werkelijk geen enkele belofte rondom XS4ALL abonnees nagekomen en dit is precies hoe ik ze ook vanuit de zakelijke markt ken. De simpelste afspraken kunnen/konden ze niet nakomen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 02:25]

Zeker wel KPN heeft bijvoorbeeld poort 25 niet echt open staan waardoor een eigen mail server ingewikkeld wordt. Daarnaast zijn de consument IP adressen van KPN standaard opgenomen op SPAM lijsten, jij moet zelf actie ondernemen om daar af te komen als jij net even iets meer wilt met jouw Internet verbinding.
Nogmaals, poort 25 wordt niet geblokkeerd bij KPN en kan door de abonnee dus volledig opengezet worden. Dat er meer bij komt kijken om een mailserver te draaien, zoals een sluitend PTR record en het verwijderen van het IP adres uit de PBL lijst van Spamhaus moge duidelijk zijn maar de stelling dat KPN poort 25 zou blokkeren is onjuist.
Sterker nog, XS heeft poort 25 zèlf wel dicht getimmerd op een gegeven moment. Was voor abonnees middels een beheerticket (al dan niet gemotiveerd met een appeltaart) overigens op verzoek open te zetten, maar abuse wilde wel eerst zeker weten dat je wist wat je deed.
Wanneer was dat? Dat heb ik echt nooit hoeven doen.

De Abuse-afdeling bij XS4ALL deed regelmatig portscans en sloot je af als je 'gevaarlijke' protocollen ondersteunde die misbruikt kunnen worden voor DDoS, zoals rpcbind (111/udp). Maar in mijn ervaring is port 25 open altijd 200 OK geweest. Mogelijk mits geen open relay maar ik geloof niet dat dat ooit door ze getest is.
Poort 25 staat gewoon open bij KPN, heb zelf jarenlang een mailserver gedraaid en daar weinig speciaals voor hoeven doen. Uiteindelijk mee gestopt omdat het weinig toegevoegde waarde had buiten het hobbyen en er mee bezig zijn.
Jawel hoor, meeste providers blokkeren inkomend port 25 (smtp). KPN ook.
Jawel hoor, meeste providers blokkeren inkomend port 25 (smtp). KPN ook.
Hoe kom je daar nu toch bij? Ik heb KPN en poort 25 (smtp) staat inkomend gewoon open.
Modem keuze is vrij. Dus dat is geen argument meer. Bij KPN kan je ook gewoon je eigen modem/router aansluiten. Als techie wil je waarschijnlijk sowieso al niet dat je provider überhaupt in je router kan, of die UI nu openstaat of dichtgetimmerd is.
dat is sinds een jaar zo... daarvoor niet.
Een helpdesk die verstand van zaken heeft is inderdaad fijn en moet zeker niet onderschat worden. Ik heb zelf in de afgelopen 15 jaar denk ik vier of vijf keer met een helpdesk moeten bellen, met inderdaad wisselende ervaringen. Het verschilde heel erg wie je aan de lijn had.

Hoe had xs4all privacy hoog in het vaandel? En hoe is/was dat anders dan elke andere isp? (Heb er geen voorstelling van)

Toen ik ooit een dsl-lijn had bij… weet niet eens met wie, kocht ik zelf een modem en had ik ook thuis en SMTP-server draaien. Volgens mij had ik bij Ziggo ook een tijdje een mailserver draaien en nu bij kpn ook?

Een ssh-server van een isp zou ik niet weten waar ik die voor nodig heb? Ik had thuis altijd wat Linux en BSD dingen draaien… tegenwoordig een paar vps’en.
xs4all maakte zich hard in de zaak tegen brein, om maar geen piratebay blokkade te hoeven instellen. Ze gingen hier veel verder in dan bijvoorbeeld KPN.

Als het goed is, kan jij geen mailserver thuis draaien op port 25, omdat deze port van buitenaf wordt geblokkeerd.
Hoe ik het in m’n hoofd had, was xs4all geen partij in die rechtszaak. Alleen BREIN, KPN en Ziggo. Zowel KPN als Ziggo hebben zich volledig verzet in de rechtszaal, en kregen uiteindelijk een gerechtelijk bevel waar ze zich uiteraard aan houden.

Xs4all heeft vooral een hoop poeha gemaakt in de media maar was er geen partij in toch?

Ik zal het dit weekend even proberen of ik port 25 kan benaderen vanaf buitenaf. Ben nu wel nieuwsgierig. (M’n privé mailserver staat op een VPS). Kom ik op terug :)

Edit: ik heb op m’n router een Port-forward gedaan op poort 25 en ik kon hem van buitenaf benaderen. (Ik heb geen mailserver opgezet maar gewoon met netcat een listener gemaakt, puur om de poort te testen)

Maar je had het over privacy… hoe is xs4all daar beter in?

[Reactie gewijzigd door lenwar op 23 juli 2024 02:25]

Bij overgang naar kpn neem je gewoon jouw eigen modem mee, dus wat is het probleem? Mijn verbinding heeft er s'nachts slechts 3 minuten uitgelegen.
De helpdesk behandelde je niet als een debiel als je zei dat je a, b, en c geprobeerd had, en dat er aan hun kant iets niet goed was.
Zonder het gebruikelijke oplezen van het stappenplan waarbij je halverwege je modem...
Ik heb in 30 jaar internet nog nooit een helpdesk nodig gehad dus hoe belangrijk is zo'n helpdesk nu helemaal?
Het is wat dubbel. Ene kant is een kundige hulpverlening handig. Aan de andere kant heb ik ze nog nooit nodig gehad. Die van kpn, ziggo tot freeler niet.
In de jaren dat ik gedwongen XS4ALL abonnee ben geweest na overname van Demon heb ik één keer de helpdesk nodig gehad ivm instabiele verbinding en kwam gewoon in een stappenplan terecht. Alles wat reeds gedaan was werd genegeerd en ik moest maar eens het modem resetten wat ook al tig keer gedaan was. Half uur in de wacht en dan je modem moeten resetten, handig als je ook via dat modem belt....
Mijn ervaring zat hem niet in de geweldige helpdesk van XS4ALL, maar in de ronduit belabberde service van KPN. Een beloofde zorgeloze overstap werd een nachtmerrie van twee weken zonder internet, tv en bellen. Iets wat ik op de dag van de overstap al volledig kon voorspellen door het contact met de 24-uurs helpdesk. Het is een ritueel dansje wat je met KPN moet doen om er achter te komen dat ze een monteur naar de wijkcentrale moeten sturen. Heb dat in een paar jaar een keer of vier moeten doen. Was er weer een GBIC uitgevallen oid. Het voordeel van XS4ALL was en nu ik bij Freedom zit is dat de doorlooptijden aanzienlijk korter zijn. Ook zij zijn natuurlijk afhankelijk van die monteur. Maar ze hoeven in ieder geval niet twee weken te hannessen (iedere dag meerdere keren bellen, steeds opnieuw je modem resetten etc. etc.), maar worden binnen een dag of twee geholpen. Als het werkt is KPN prima, heb je een probleem, dan is het waardeloos.
Daarnaast heeft het gewoon lang geduurd voordat KPN zijn 'wij weten wat voor internet jij wilt'-mentaliteit heeft verandert in wij zorgen voor een veilige verbinding waar je op kunt doen wat jij wilt.
Ja, dat zal je inderdaad net zien. Mijn overstap van Ziggo naar KPN glas ging vlekkeloos. Geen seconde zonder internet gezeten. (ik heb geen tv-abonnement). Ik heb vooralsnog geen ervaring met de helpdesk van KPN, dus daar kan ik niks over zeggen, maar de keren dat ik die van Ziggo nodig had ging het eigenlijk altijd goed. Nooit gezeur. Vriendelijk geholpen en ik had ook het idee dat de personen die ik aan de lijn had wisten waar ze het over hadden.

Nou kan ik domme mazzel gehad hebben, of jij domme pech. Als je natuurlijk gaat Googlen is de KPN/Ziggo helpdesk de hel op Aarde, maar dat is ook op volume natuurlijk.
Daarnaast heeft het gewoon lang geduurd voordat KPN zijn 'wij weten wat voor internet jij wilt'-mentaliteit heeft verandert in wij zorgen voor een veilige verbinding waar je op kunt doen wat jij wilt.
Dat hoorde ik inderdaad vaker. De houding van het staatsbedrijf zat er schijnbaar erg lang nog in.
Al die budget providers zijn over het algemeen net zo snel. Ik zit bij Online.nl en bij bepaalde problemen heb ik dezelfde dag nog een afspraak met een KPN monteur laten inplannen. Die doorlooptijden zijn bij al die virtuele providers gewoon hetzelfde. Het is ook heel afhankelijk van de medewerker die je aan de lijn krijgt en je hebt bij elke provider wel van die beginnende IT-ers zitten die je het liefst aan de lijn wil krijgen.
Westwood Studio’s 😕
Sierra On-Line 😔
Wat bood XS4ALL dan wat nu niet meer mogelijk is? Ik heb vaak horen praten over hun geweldige helpdesk, maar ik heb bij andere providers de helpdesk nooit nodig gehad omdat alles gewoon werkt
Xs4all key
Gratis SIM datakaart
Gratis spotify
Gratis nieuwsgroepen
Elk jaar nieuw modem bij verlengen
Controle firewall van buitenaf

[Reactie gewijzigd door lfah2000 op 23 juli 2024 02:25]

Dat heet gewoon service en dat werd te duur voor KPN.
Gratis spotify
Dat was alleen voor hele oude klanten.
Gratis nieuwsgroepen
Ja, met bijbehorende kwaliteit. Newszilla was meer Misszilla
Elk jaar nieuw modem bij verlengen
Dat was alleen als je modem je nieuwe abonnement niet meer kon waar maken.

Onder aan de streep lijken het allemaal gratis diensten, maar de opslag van de prijs XS4ALL was voldoende om het allemaal te dekken. Als je gaat shoppen dan kom je overal goedkoper uit zelfs zonder te zoeken.
Het was hoe dan ook een gratis modem als je huidige je abonnement niet waar kon maken, maar als je verlengde kreeg je hoe dan ook de nieuwste.
Je vergeet het vaste ip adres ipv4 en ipv6 waar je de rDNS zelf van kon instellen zodat je moeiteloos je eigen mailserver kon draaien. En van begin af aan eigen modem/routerkeuze iets waar KPN en andere providers toe gedwongen moeten worden.
Toen ik die helpdesk één keer nodig had bleek die net zo beroerd als wat er over andere providers geroepen wordt. Scenario aftikken en vooral niet luisteren. Misschien had ik pech maar een prettige ervaring was het niet.
Bezint eer je begint. IP reeksen komen uit kleine blokjes, waarbij geolokatie vaak niet goed werkt. TV van Canal+ is ruk, en heeft geen 4K. Erger, de user interface is zo goed als onbruikbaar. En belangrijker, al die diensten die XS4ALL/KPN aanbied hebben ze daar ook niet. Sterker nog, al die dingen als een extra SIM enzo ga je verliezen.

Ze hebben nu al hun eieren in de hosting gelegd dus je kan ook wel vergeten dat er nog wat interessants bij komt. Ik raad het niet aan in ieder geval, ondanks dat ik het idee op zich prima vind.
Vast wel heel goed, maar ik ga geen 79 euro per maand betalen voor gigabit glas als dezelfde verbinding via KPN € 57,50 kost en bij T-Mobile zelfs maar € 45 per maand. En dat is dan nog los van eventuele hussel/combinatie kortingen die je daar ook nog kan krijgen in combinatie met een mobiel abonnement.
Dat 45 Euro bij tmobile is ook een tijdje voorbij, als ik nu kijk kom ik zelfs duurder uit bij tmobile dan kpn.
Dat zal dan wel wisselend per postcode zijn want heb het nog gecontroleerd voordat ik reageerde. Was ook wel verbaasd dat ze het aanbieden voor die prijs aangezien het wel over een KPN glaslijn gaat hier.
Heb net nog even gecontroleerd, maar ook hier nog steeds €45 voor 1Gbit, en €50 voor een combo met onbeperkt mobiel (256 Mbps / 60 Mbps (Speedtest 288 Mbps / 29 Mbps)).

Bij Freedom zou ik ruim over de €100 gaan, vind het idee van Freedom heel leuk en interessant, maar het is mij gewoon geen €6~700 per jaar extra waard!

Edit: Maar het is ook een goede les en beetje een kip en ei verhaal met Freedom.
Idealen zijn vaak heel duur, en je moet moet voldoende massa hebben om echte inkoop kracht te hebben, hadden alle 240.000 XS4ALL klanten de volgende dag hun Abo opgezegd had KPN nooit door gezet.

[Reactie gewijzigd door player-x op 23 juli 2024 02:25]

45 euro voor 1Gbps is nog gewoon hun standaard prijs. Gisteren toevallig nog eens gekeken.
Nou hier net gekeken, eerste 6 maanden korting en daarna gewoon 60 euro per maand voor 1gbps.. Voor 45 Euro kan ik 100mbps krijgen

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 02:25]

Dat is afhankelijk van het netwerk waar ze over leveren. Indien dat KPN is, dan gaat de KPN-tax gelden: KPN verkoopt toegang tot hun glasnetwerk voor absurd hoge bedragen.
Die zijn nogal duur en in deze tijden met inflatie en tijden waarin ze zich nog niet bewezen hebben en dus niet altijd de beste ervaring bieden op alle vlakken (tv) geen optie.
tijden waarin ze zich nog niet bewezen hebben
"Beste uit de test - juli 2022"
Consumentenbond.
Geen volwaardig alternatief. Zelfs minder.
Heeft Freedom al z'n eigen Newszilla?
Zelf draaien voor de groepen die jij interessant vindt?
https://www.openusenet.org/diablo/
Nee, die bieden niet dat soort extra's met allerlei smoesjes als je ernaar vraagt. Ook geen SSH. Maar dat simpele extra's geeft zo'n provider wel net extra dat Xs4all gevoel. Jammer, Freedom is daarom een normale provider met een ondermaats TV aanbod.
XS4ALL vs Freedom als ik vandaag zou overstappen (mijn contract loopt nog tot en met december). Dan is dat financieel gezien zeker geen alternatief (voor velen). Een nieuw KPN abonnement zou overigens ook geen goed alternatief bieden vanwege de hoge prijzen en de vele kortingen die ik de laatste 4 jaar op heb gebouwd.

Freedom met 200Mbit glasvezel: Totaal zonder korting €86,95 / eerste 3 maanden: €71,95.
Het opname pakket, Fritzbox (voor behoud van Mesh netwerk) en 2e receiver zijn al bij de prijs inbegrepen.
Losse diensten komen hier nog bovenop: Videoland, Spotify Premium Individual, ESPN Compleet, data simkaart en 2e datasimkaart.

Tot het einde van dit contract betaal ik bij XS4ALL "slechts" €69,95.
Dit is inclusief gratis data simkaart, Spotify Premium, ESPN Compleet jaar lang gratis (Black Friday aanbieding) en Videoland met korting. De 2e data simkaart is slechts €5,- ipv zo'n €15,- als je dat los moet aanschaffen.
Ach ja, iedere echte XS4ALL, is al lang overgestapt. RIP, sweet memoties.
Nou, ik zou best naar Freedom willen, maar hun TV-oplossing staat mij niet aan. Ben trouwens via Demon bij Xs4all terecht gekomen (ja, ik word oud..}.
Precies hier net zo en de extra's zijn niet op niveau van Xs4all ooit. Freedom is een gewone provider.
Toen ik nog bij XS4All zat heb ik het TV abo er al uitgedonderd. Zootje streaming oplossingen als NL-Ziet, Netflix enz. op de Apple-TV en nooit meer terugverlangd naar een TV abo.

Ik zit overigens bij Freedom vooral vanwege hun idealistischer en qua bv. privacy proactievere inslag in vergelijking met andere 'gewone' providers. En die inslag En vanwege de stok die Bits of Freedom heeft om Freedom Internet mee te slaan als ze zich niet aan hun doelstellingen houden: de domeinnaam freedom.nl is niet van Freedom Internet, maar van Bits of Freedom. Ook het feit dat alle aandelen van Freedom Internet in handen zijn van Stichting Appeltaart spreekt me aan.

En qua het produkt heb ik niets te klagen.
Ik ben een echte xs4all'er (sinds '94) en ik ben nog niet overgestapt (wel dus overgeheveld). Reden is ...nog geen echte reden. Het combi abonnement, met mobiel van KPN is tot nu toe prima. Mochten m'n mail adressen vernanderen dan wordt het een ander verhaal.
Waarom gebruik je uberhaupt nog mailadressen (en eventuele andere vendor lockin diensten) van een provider? Dat deden we in de vorige eeuw.
Xs4all had privacy hoog in het vaandel staan, Gmail en consorten niet.
Protonmail is een prima alternatief.
Ik gebruik idd protonmail al een aantal jaren voor mn werk, prima dienst. Voor prive gebruik ik al bijna 30 jaar xs4all adres(sen) dat wil ik graag zo houden.
En Xs4all mailadressen waren de enige die ik serieus nam. Ziggo mailadressen, ik weet het niet.
Zelfs wxs.nl leeft nog, dus Xs4all.nl houden ze nog jaren.
wxs is gewoon nieuwlichterij! Ik begon bij worldacces.
heheh die leeft ook nog steeds :)
Ik niet Deamon overname door XS4all overname kpn.
Voor mij verandert er niet veel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.