KPN stopt hostingdiensten XS4ALL per 1 oktober

KPN stopt per 1 oktober met de hostingdiensten van zijn merknaam XS4ALL. De provider meldt klanten dat ze voor die tijd hun domeinnaamreservering, webhosting of e-mail op eigen domeinnaam bij een andere partij moeten onderbrengen.

KPN's XS4ALL meldt het stoppen met de hostingdiensten per 1 oktober in een e-mail aan klanten en op de website xs4all.nl/hostingdiensten. In de praktijk betekent de stap dat de provider stopt met domeinnaamreservering, e-mail op domein en webhosting. Klanten die deze diensten afnemen dienen deze op te zeggen of over te stappen op een andere aanbieder. Voor deze laatste stap verstrekt XS4ALL een verhuiscode, waarmee een derde partij de domeinnaam kan overnemen. Wie op 1 oktober nog geen actie heeft ondernomen, verliest automatisch toegang tot de diensten.

Actiecomité XS4ALL Moet Blijven legt de link met het opgaan van XS4ALL in KPN en spreekt van 'ontmanteling op stiekeme wijze', omdat de wijziging nog niet aan alle klanten is gecommuniceerd en de hostingpagina van XS4ALL nog online staat. De provider Freedom, ontstaan via het actiecomité en ontevreden klanten die het niet eens waren met KPN's voornemen om te stoppen met XS4ALL, zou nu versneld zijn sharedhostingdiensten willen aanbieden aan klanten.

KPN maakte begin 2019 bekend te stoppen met XS4ALL, maar na veel kritiek, weglopen van klanten en het opzetten van een alternatieve provider door critici, liet het bedrijf begin 2020 weten dat de merknaam toch gehandhaafd blijft, met de belofte dat klanten dezelfde dienstverlening van hetzelfde team zouden krijgen. Wel zou als onderdeel van de integratie in KPN de infrastructuur van XS4ALL samengevoegd wordt met die van KPN en de aparte bv en de ondernemingsraad opgeheven worden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-03-2021 • 11:16

263 Linkedin

Reacties (263)

263
260
132
10
0
75
Wijzig sortering
Als voormaling demon.nl klant bij xs4all heb ik nog steeds <ikke>.demon.nl in gebruik, voornamelijk voor email maar ook voor een webpagina (www.<ikke>.demon.nl). En dat is 1 van de voornaamste redenen om nog iets bij xs4all over te houden.

Ergens in de ingewanden bij xs4all zie ik af en toe zaken waarbij ik denk dat de <gebruiker>.demon.nl klanten onder water als hosting klant of zo iets worden beschouwd.

Bij deze vraag ik mij af: Hebben ze demon.nl nu aangeschreven om de hosting over te doen? Maar dat is 'ins blauw hinein' gegaan en ben ik in oktober alles kwijt?

Of zijn en blijven voor ons als demon.nl gebruikers nog wel de 'niets veranderd' uitspraken gelden?
Persoonlijk heb ik het idee dat het intern bij Demon al enigszins een puinhoop was toen het nog zelfstandig was, en dat het er daarna bij XS4All niet beter op is geworden.

Ruim 20 jaar geleden was ik Demon klant (inbelklant). Had daar ook een paar domeinen (.org). Nadat ik begin 2001 weggegaan ben gevraagd of ik de domeinen kon overnemen. Na 5 pogingen om daarover in contact te komen het maar gestaakt - zo heel spannend waren die domeinen nu ook weer niet.

Echter, Demon bleef de domeinen gewoon verlengen (nee, ik kreeg geen rekening, maar mijn persoonsgegevens zaten er nog steeds aan gekoppeld). Daarover ook een aantal keer contact proberen te krijgen, en na vele kastjes en muren er maar mee gestopt: het zijn hun kosten. Toen het overgegaan is naar xs4all heb ik nogmaals een poging gedaan, met hetzelfde resultaat.

Nu 20 jaar later zie ik dat de domeinen nog steeds geregistreerd zijn, gebruik maken van demon.nl DNS servers, en administratief op mijn naam staan... zucht...
Ik weet de juiste term niet maar als je een zeg maar toplevel registrar bent, betaal je volgens mij een flatfee bedrag voor domeinregistraties per jaar. Dus dan boeit het financieel ook weinig meer misschien, want het kost niets méér.
Die kosten liggen wel een stuk hoger, en het is niet flat fee.
Als "toplevel registrar" betalen wij op het moment €3,48 per .nl-domein per jaar aan de SIDN, dus zeker niet flat fee. Ik heb ook nooit gehoord dat SIDN zoiets aanbiedt. Wel kun je een paar procent korting krijgen als je grote aantallen domeinen afneemt, en tevens is er een beloningsprogramma voor registrars die hun zaken op orde hebben, zoals geen lame delegations, uitrol van DNSSEC etc.
Tja.... die paar duizend domainnamen, a ~3,- ..... zal wel wegvallen in de overige kosten
Demon klanten waar voor help en servicedesk altijd een “pain in the ass”. Stond niets in de kennisbank. Alles werkte net ff anders, niets in de interne kennisbank. Is eigenlijk geen onderdeel van de training. In mijn tijd bij xs4all (2013/2016) genoeg shit voorbij zien komen betreft demon. Maar uiteindelijk alles voor elkaar gekregen. Was zelfs op een gegeven moment zo dat vraagbaken, seniors en trainers naar mij verwezen als ze er niet uit kwamen met demon. Vooral de mail was lastig.
Geld ook voor die domeinnamen. Maar moet handmatig door de onderdesk (dacht ik) verwerkt worden. Dat betekend veel bellen en ook veel uitzoek werk voor hen.

Collega hadden dan ook vaak een hekel aan deze klanten. Was slecht voor hun statistiek en dus voor hun salaris... was toen al de invloed van de groene mama.
Dat laatste verklaart wel e.e.a. inderdaad. Waar enkele anderen op reageerden (het financiele verhaal) was ook niet mijn voornaamste punt wat ik wilde maken; het voornaamste was: hoe kan het zo moeilijk zijn om voor een klant enkele domeinen over te dragen.

Toen het xs4all werd heb ik dus nog even hoop gehad dat het wel zou kunnen, maar jouw achtergrond laat me weten dat het bij xs4all ook in een verdomhoekje terecht gekomen is.

Ik snap dus de angst van Beerse ook erg goed; grote kans dat dit door de groene toko (als het gebeurd) als "colleteral damage" gezien wordt...
Tja het verdomhoekje...
Op een gegeven moment maakten nog 1,8% van het klantenbestand gebruik van diensten die via overname (demon, hcc!, sictron enz) waren binnen gekomen. Is niet meer economisch te vervarworden om daar veel tijd aan te besteden in trainingen.
Als je die domeinnamen nog wilt emailtje naar SIDN, Demon/XS4all krijgt dan 5 dagen de tijd om te reageren, doen ze dat niet dan krijg je de Tokens van SIDN en kun je ze naar een willekeurige provider verhuizen.
Helaas, het gaat niet om .nl domeinnamen. Bovendien is het zo dat die regeling 20 jaar geleden nog niet bestond. En wat ik al zeg: ik vind het allemaal wel best nu, maar blijf het vreemd vinden dat het toendertijd (en ook daarna lange tijd) niet lukte, puur vanwege onwil/onkunde/administratieve zooi binnen de organisatie.
Ik maak hier ook gebruik van (alleen mail) maar ze zullen hier ongetwijfeld van af willen. Nog geen brief gehad.
Zojuist mijn <ikke>@xs4all.nl mailbox weer eens nagezien. Nee, daar staat ook geen bericht in.
Vraag me af of mensen een (civiele) rechtszaak op gaan zetten omdat ze niet op de hoogte gesteld worden van het eenzijdig afsluiten van een hostingcontract. D'r zal vast wel een clausule in een contract staan dat ze dat mogen doen.

[Reactie gewijzigd door YopY op 31 maart 2021 14:25]

Vrij simpel. Als je contract afgelopen is mag ook de aanbieder dit zonder opgaaf van reden opzeggen, net als jij.
Zonder opgaaf van reden is wat anders dan zonder notificatie.
En die notificatie moet ook nog eens binnen een redelijke en billijke periode voorbij komen.
Dit gaat niet over de e-mail adressen die je gratis hebt via Xs4all of overgenomen adressen van andere aanbieders, maar over hosting van domeinnamen en gekoppelde e-mail domeinnamen etc.

Klanten behouden hun e-mail adressen van Xs4all of andere mail account die gratis zijn en gekoppeld zijn aan het klantnummer.
Ik ben ook een voormalig demon gebruiker en net als jij gebruik ik voornamelijk de email.
Ik hoop wel dat deze blijft want er zitten vele andere accounts via dit email adres gekoppeld


Update 1 april
Ik heb vandaag xs4all gebeld. Volgens xs4all zal er voor oud demon klanten niets wijzigen.

[Reactie gewijzigd door scorpion_1911 op 1 april 2021 22:32]

Opmerking van een XS4ALL-systeembeheerder (ex-cistron) in xs4all.general:
Oh en wat betreft het hosting bericht van vandaag.. de homepages blijven wel bestaan, en colocation (wat ook onder hosting valt) ook. Het gaat over shared webhosting.
Waarop meteen de reactie kwam:
Ik neem aan dat je bedoelde te zeggen “blijven VOORLOPIG wel bestaan”... Niets is wispelturiger dan KPN.

[Reactie gewijzigd door Jan-E op 31 maart 2021 20:06]

Tja.... dat zal de volgende stap zijn van KPN vermoed ik.... want het past niet in de 'standaard kpn producten'
1 van de redenen dat ik weggegaan ben bij XS4ALL.

Vandaag juist internet-verbinding via Freedom geactiveerd en zeer tevreden.

XS4ALL / KPN tot nooit weerziens!

En stop eens met bellen om te vragen waarom ik bij jullie weggegaan ben, word flauw van die telefoonterreur van jullie!
Freedom biedt nu ook hosting aan: https://freedom.nl/nieuws...ort-met-shared-webhosting Dus mocht je nu klant zijn bij Xs4All en alles bij een nieuwe partij onder willen brengen dan kun je (nog steeds) voor Freedom kiezen ;)
Al kan je dan beter niet twee keer dezelfde fout maken; en als je dan toch moet verhuizen niet wéér alle eitjes in één mand leggen... Zorg dat je jezelf niet afhankelijk maakt van één bedrijf.
Nee, je krijgt bij Freedom gewoon een eigen .nl domain. Je wordt zelf eigenaar, dus die kan je altijd verhuizen.
Dat was bij KPN ook ‘t geval. Maar dat verandert ook niets aan mijn punt. Het is om meerdere redenen een slecht plan om alles bij één partij te dumpen en over ‘t algemeen is het best-practice om op z’n minst je domeinnaam *niet* te registreren bij de partij die ook je hosting- of andere diensten levert.

Doe jezelf een lol, registreer op z’n minst je domein niet bij Freedom als je er ook shared hosting afneemt; en als je er al internet afneemt zou ik er niet ook nog shared hosting bijnemen; maar dat is ieder voor zich.
De info die je nodig hebt voor domein registratie staat gewoon in je account vermeldt.
Gewoon aanloggen, code op pikken en verhuizen als je dat wil.....

Je hebt de helpdesk in principe niet nodig voor die handeling.
Ik probeer ook altijd om alles vóór te zijn, heb dus de hosting in het verleden altijd verdeeld over twee partijen, nog langer geleden nog meer partijen, maar dat werkt ook tegen je: Helpdesk, ticket-syteem, server-inrichting, beheer-module, notatie van. het dns-beheer, etc zijn bij elk hostingbedrijf weer net anders opgezet. Dus hoe meer je je hosting spreidt, hoe meer tijd je kwijt bent aan het uitzoeken daarvan.

Elke host heeft wel eens een tijdelijk probleem met een server of een ddos-aanval. Daarnaast kan het zomaar zijn dat van de 10 servers die ze hebben, er 5 nergens last van hebben. Omdat ze op een andere locatie staan of omdat een ddos nou eenmaal beter werkt op 5 dan op 10 servers of omdat ze op een ander moment een update krijgen (want ook daar kan het bij mis gaan).

Het elders registreren van je domeinnaam ten opzichte van je hosting, daar zie ik sowieso het voordeel niet van. Het is meer gedoe om in te stellen en je kan er op wachten dat het mis gaat op het moment dat de hosting-server wordt 'verhuisd' oftewel afgeschreven en vervangen door een nieuwer exemplaar. Dat is vaak elke 4 jaar.

Je domeinnaam blijft hoe dan ook toch altijd van jou, ook als het bedrijf failliet gaat of de fout in gaat. Het is een gedoe, maar uiteindelijk krijg je hem terug via de ISDN. En bij welke registrar hij ook staat, je weet toch nooit vooraf bij wie het mis gaat. Door hosting en registratie bij aparte bedrijven te zetten, verdubbel je juist de kans je te maken krijgt met een failliet bedrijf.

Kortom, ik heb nu vrijwel alles bij twee bedrijven. Als je (klant) echt alles voor wil zijn, kun je beter een speciaal abonnement afsluiten, dat je site dubbel gehost wordt bij twee servers of zo. Maar daar zal wel een prijskaartje aan hangen.
Dat zal vast, maar je legt wel wéér je hosting vast bij een partij die dat erbij doet, en niet als primaire taak.

Kun je beter voor €10 p/m ergens hosting afnemen dan €15p/m extra betalen voor je internet en 'gratis' hosting.
Wat dat betreft is Freedom al goed bezig. Je kan je @freedom.nl e-mailadres gewoon behouden ook al stap je over naar een andere provider.
Nee, elke provider moet dat vanaf nu doen voor 6 maanden. Maar tenzij je ervoor betaalt zal het adres daarna verwijderd worden.

[Reactie gewijzigd door BHQ op 1 april 2021 09:00]

Ehm... elke provider moet dat nu doen voor maximaal 6 maanden.., het mag ook een doorstuur service zijn.
Ik nam niet eens op toen ze me gingen bellen nadat ik was overgestapt, dat was voor hun reden om mijn afzeggen te annuleren 8)7 grappenmakers zijn het.
Maar je zit alsnog wel op het KPN netwerk toch?
Half Nederland en zijn moeder heeft wel TCP/IP via een KPN kabel lopen. Dat neemt niet weg dat de dienstverlening stabieler en misschien goedkoper is, dat de servers voor je mail niet bij KPN staan (misschien in hun datacenter, en zelfs dan), je hosting niet ad hoc wordt opgeheven, je facturen kloppen etc.
Om toch nog even wat aan te vullen. Voor mail werkt Freedom samen met een 3rd party sovereign.net. Ook voor televisie wordt met een third party samengewerkt, Canal Digitaal, en voor telefonie (Voip) met Voipgrid (Vois).

Toevallig heb ik vanmorgen naar de mogelijkheid van Freedom gekeken. Vaste telefonie hebben we nog wel, maar is gereduceerd tot red line naar de ouders, dat zouden we kunnen opgeven. Al die externe services hebben wel zo hun voor en nadelen. Een voordeel dat ik zie is dat Freedom het zo kan boetseren dat de servies precies aan haar voorwaarden voldoen. Die externe partijen maken echter ook kwetsbaar. Ik zou het wel mooi vinden als Freedom ook iets zou gaan doen met mobiele telefonie. Dit zag ik vanmorgen nog niet zo snel terug. Zitten we nog met meer dan een aanbieder.

Maar ja, al met al zijn we niet voor niets naar Freedom aan het kijken :).
Ik heb onze vaste telefonie omgezet naar voip (met behoud van nummer etc), en daarmee kon alles over het glaslijntje van Freedom in een van de founding-rondes.
Weinig issues en een zeer goede helpdesk, ik ben erg tevreden.
In WBA gebied wel, daarbuiten niet. Dus niet per se.
In WBA gebied wel, daarbuiten niet. Dus niet per se.
Maar in de praktijk vaker 'ja' dan 'nee', zeker met de snelheid waarmee KPN nu FttH uitrolt.
Ik denk niet dat mensen daar op zichzelf zoveel problemen mee hebben, KPN bouwt prima netwerken. Bij XS4ALL werd ook gebruikt gemaakt van het KPN netwerk, dat werkte prima.
Officieel gezien bestaan er dan ook verschillende KPN entiteiten. Het onderhoud en de aanleg van de kabels wordt geregeld door KPN Netwerk (en aangelegd door VolkerWessels).
Met ziggo net zo, die recent opgezegd. Werd ook 6 keer gebeld, twee brieven en 5 e-mails. Ongelofelijk irritant.
Ik vind het geweldig dat providers dat doen. Als je dreigt met opzeggen, ze niet de korting geven die je wil en vervolgens je dreigement kracht bij zet door een overstap aan te vragen, bellen ze je op en krijg je opeens wel extra korting. Toppie. En doen ze het dan alsnog niet? Nou, dan ga je dus wel over. Niets te verliezen. :P
Opzich, maar dat mag van mij ook wel één telefoontje en e.v.t. een mailtje blijven. Daarnaast reden van overstap is glasvezel. Zelfde prijs als wat ik nu bij ziggo betaald voor 50/5 + verplichte tv die ik niet gebruik, ga ik nu naar KPN, 250/250, geen verplichte tv rommel die ik niet wil, voor 3 euro p/m minder. Dan hadden ze wel met een mega korting moeten komen.
Opzich, maar dat mag van mij ook wel één telefoontje en e.v.t. een mailtje blijven.
Tip: bel ze zelf, voordat je ook maar iets opzegt. Geef aan dat je een ander aantrekkelijk bod hebt en je wilt weten of jouw provider daarin kan meegaan. Vraag vriendelijk een doorverwijzing naar de afdeling Klantbehoud, en zie wat je voor elkaar kan krijgen. ;)

Levert jou mogelijk wat op (korting), levert de provider wat op (behouden klant, geen noodzaak om brieven te sturen en jou te bellen), iedereen blij.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 maart 2021 13:23]

Ja dit dus. En de Facebook pagina spammen/benaderen en daar je conclaaf doen wil ook zeer goed helpen zelf bij zaken zoals de wehkamp en de Otto. Vaak sneller bericht terug dan een helpdesk telefonische medewerker en ook een solutie! Aangezien ze slecht voor de dag komen daarmee. En dat is ook tevens de enigste reden dat ik nog Facebook heb. Maar ja off-topic.
Als het echt alleen om de centen gaat stap je niet over naar freedom maar naar een van die andere halfgare grootgrutters, daarvan zijn er genoeg.
Oh wow. Mijn ervaring is totaal anders. Belde om TV (dat is het enige wat ik had bij ze) op te zeggen. Zou geregeld zijn en maand later zou het dan ingaan (want 1 maand opzegtermijn).

Zag ik twee maanden later dat ik alsnog 2 facturen had e.d. Ik vervolgens via de Twitter contact opgenomen met Ziggo verhaal gedaan. Eerst zou dat gesprek niet zijn geweest, toen ik een exacte tijd en datum noemde (want die stond nog netjes in de telefoon), gingen er opeens deuren open en werd de opzegging per direct gedaan.

Voor de rest verder nooit gebeld, geen brieven gehad en geen e-mails gekregen.
Verschillen zullen er altijd zijn :) Ook mijn ervaring met Ziggo trouwens, dat je telefonisch wat afspreekt, nog vraagt kan je dat in je gesprekverslag zetten, ja meneer gaan we doen. Om vervolgens totaal verkeerde handelingen uit te voeren, waarna je ervoor belt en er ineens geen eerdere gesprekken genoteerd staan. :?
En stop eens met bellen om te vragen waarom ik bij jullie weggegaan ben, word flauw van die telefoonterreur van jullie!
Dit. En als ik dan zeg dat ik ben overgestapt naar Freedom vanwege het opheffen van XS4ALL, weet de telefonist van het bestaan van Freedom niet eens af 8)7
Dat is toch ook niet zo vreemd...? Freedom is hier bekend vanwege de aandacht, evenals XS4ALL hier verhoogd populair was door de historie, maar vraag het willekeurige mensen op straat en die zullen waarschijnlijk nog nooit van Freedom gehoord hebben. ;) Dat een telefoonmiep bij KPN ze dan ook niet kent vind ik ook niet gek, er zijn ook tig andere kleine (virtuele) providers (Freedom is niet de enige), denk ook dat ze die niet allemaal bij naam kennen... Freedom is voor sommigen hier misschien iets speciaals, voor de doorsnee consument is t gewoon een in een dozijn onder de aanbieders die je niet perse gaat onthouden.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 31 maart 2021 11:55]

Freedom is geen virtuele provider. Maar geloof me, de mensen die de telefoonscripts schrijven voor deze verkoopmaffia weten heel goed dat ik bij XS4ALL vandaan kom, en waarschijnlijk zelfs ook dat ik naar Freedom ben gegaan.
Freedom is geen virtuele provider. Maar geloof me, de mensen die de telefoonscripts schrijven voor deze verkoopmaffia weten heel goed dat ik bij XS4ALL vandaan kom, en waarschijnlijk zelfs ook dat ik naar Freedom ben gegaan.
En daar zit je dan op het juiste spoor,
De schrijver / opdrachtgever weet dat ook wel, maar die student / uitzendkracht die 2x per week een gebouw binnenloopt, achter een werkplek gaat zitten en inlogt op die terminal boeit dat geen meter.

Die wordt betaald voor x aantal telefoontjes, vandaag gaat dat voor KPN, morgen belt die om een fietsplan te verkopen, en over 3 weken zit hij/zij voor de belastingdienst issues op te lossen, die na uitvraag op het script op zijn scherm tevoorschijn komen.

En 8,5 uur later logt hij uit, en verlaat het spreekwoordelijke pand, en vergeet 90% van de bezigheden.
En daarboven worden dit soort dingen ook nog uitbesteed aan 3e partijen, het is ook altijd zo iets:

Hallo met X
Goede dag uhm, meneer, met jason van, uhm, uhm, KPN zakelijk, ik zou ben op zoek naar meneer X.
Geen interesse
O spreek ik met meneer X? Wat nou als ik u vertel dat we een geweldige aanbieding hebben met super snel glasvezel, en mobiele telefonie en een gratis sleutelhanger voor.....
Geen interesse, goede middag.
<klik>
Gaat niet eens naar een pand en ..., gewoon werken vanuit huis is dat tegenwoordig.
Gaat niet eens naar een pand en ..., gewoon werken vanuit huis is dat tegenwoordig.
Met alle veiligheidsrisicos van dien ...

I know, heb regelmatig met die wereld te maken
Die belletjes worden ook niet door xs4all gedaan. Maar door een 3e partij namens xs4all. Morgen bellen die zelfde mensen weer of je geen donatie wil doen voor het Ronald McDonalds Kinderfonds en overmorgen kan je die zelfde persoon een afspraak maken voor je COVID-19 vaccinatie (als je gemiste aan de beurt bent)

Nee die mensen kennen de markt echt niet.
Dat bellen wordt waarschijnlijk niet door KPN gedaan maar door een of ander bedrijf wat een behoorlijk bedrag krijgt voor elke klant die terugkomt bij KPN/XS4ALL.
Vergoeding van 1 heel abonnementsjaar zou me niets verbazen, daar kun je wel een paar keer voor bellen.
Ik snap dat het helldesk-personeel misschien niet opgeleid is, en de eerste week nog van niks weet, maar je zou toch verwachten dat ze in elk geval iets meegekregen hebben van een uitleg over XS4ALL, en/of de concurrentie als ze je bellen waarom je vertrekt... Ik kan dan ook alleen maar bedenken dat ze of incompetent zijn, of opdracht hebben om dom te doen. In beide gevallen mijn tijd niet waard.
Dus u kent ook alle concurrenten van het bedrijf waar u werkzaam bent? Of zit u in een dusdanige niche markt waardoor er maar bar weinig bedrijven zijn die eenzelfde soort service/product bieden?

Ik weet van mezelf dat ik lang niet alle concurrerende bedrijven ken, omdat ik werkzaam ben in software- en web-ontwikkeling, dus ik kan me prima voorstellen dat een helpdeskmedewerker dit ook niet weet.
Toch worden dit soort dingen gecommuniceerd intern. Het komt er op neer dat ze de klant “dom” moeten houden bij dit soort strategieën. Geloof mij! Ik heb het werk zelf gedaan en ben een paar keer berispt.
Ik denk dat dit afhankelijk is van de provider waar je werkzaam voor was/bent. In mijn tijd, nu zo'n 8 jaar geleden, werd dit bij KPN Contact niet benoemd, maar ook niet afgestraft als je het met de klant er over sprak. Goed ik zat ook op de technische afdeling, misschien dat het bij de andere afdelingen not-done is.

Er werd mij juist meegedeeld, laat de klant zoveel mogelijk zelf doen en geeft ze tips waar ze wat kunnen vinden zodat ze 'slimmer' worden, en niet voor ieder probleem gaan bellen.

E-mail instellingen? Doe het 1 keer samen, en geeft daarna aan: kijk op de website.
Draadloos instellen op mobiel? Doe het 1 keer samen, en geeft daarna aan: kijk op de website
Pakket wijzigen? Doe het 1 keer samen, en geeft daarna aan: kijk op de website.

Let wel op, ik heb het hier over KPN Contact, het 'officiële' bedrijf welke hoofd verantwoordelijk is voor de helpdesk. Ik heb het dus niet over een ander bedrijf (wat meestal 1 of meerdere detacheringsbedrijven zijn) die ingehuurd is door KPN Contact om personeel te leveren.

KPN Contact in het kort, wilt tevreden klanten voor KPN, want tevreden klanten blijven klant,
Detacheringsbedrijf in het kort, wil zo veel mogelijk telefoontjes beantwoorden want daarvoor worden ze betaald. (hoe meer telefoontjes per dag, hoe meer inkomsten voor het detacheringsbedrijf, kwaliteit staat ergens onderaan de lijst met belangrijke zaken voor deze bedrijven), een 'dommere' klant is hier inderdaad meer omzet.
Diegene die jij belt zijn vaak wel iets verder in de materie, dan diegene die jou belt

Alleen hebben ze beide een script waaraan gehouden moet worden.
Die scripts zijn voor 99% van de bellers afdoende, zo'n script is samengesteld over de jaren ervaring, écht die klopt zeker wel

Wat je hier op Tweakers tegenkomt, is een selectie in geconcentreerde vorm, ook voor hen zou het script prima voldoen, maar maken de persoon aan de helpdesk het onnodig lastig door er van uit te gaan dat zij ( de tweaker ) alles al gedaan hebben, en het beter weten.
Hierdoor krijg je een scheef lopend gesprek, de HD medewerker die gewoon alle vinkjes / antwoorden moet aangeven om bij de oplossing te komen, maar niet met zekerheid kan zeggen dat de tweaker dit écht gedaan heeft.
Hierdoor ontstaat onbegrip, en irritatie - zou de 'tweaker' gewoon die 5 minuten de tijd willen nemen om de vragen te beantwoorden, is het gesprek zoveel handiger, en sneller opgelost ;)
Maar nee .... de "ik weet het beter" arrogantie is er al vóór je iemand gesproken hebt helaas.

Simpel voorbeeld,

Ik test op mijn werklocatie elke maand een aantal vitale onderdelen, en ondanks dat ik dit al meer dan 10 jaar doe, gebruik ik elke keer een checklist om zeker te zijn dat ik alle onderdelen meeneem hierin.
De kleine kans dat ik een nood-gsm een keer niet test kan reden zijn dat ik bij apparaat wat niet opstart, niet de juiste persoon kan bereiken ( want dat GSMnummer is gewhitelist ) en er dus geen actie op de storing genomen kan worden.
Of een testprint maken op die éne laserprinter, "want die doet het altijd" en blijkt dat er een onderdeel is vastgelopen.

Lijstjes zijn lastig, maar kunnen oh zo handig zijn
Bij mij wel.
Hij zei: "ik ga je niet proberen over te halen, want degene die die overstap maken hebben daar al goed over nagedacht" of zoiets.
Alles leuk en aardig, maar freedom loopt alsnog via kpn op mijn nieuwe adres.
T-mobile gaat via dezelfde glasvezel en scheelt 17! Euro per maand. De huidige bewoner heeft t-mobile en merkt geen verschil met de kpn setup, behalve dan een lagere rekening en een snellere upload.

Zelfs t-mobile met een duur ziggo tv abonnement (omdat die wél een fatsoenlijke app op android TV hebben) is nog voordeliger dan kpn internet+tv
Zal wel internethaat hiervoor krijgen, maar ik blijf de ophef betreffende dit onderwerp en de ontstane fandom van XS4ALL toch apart vinden. XS4ALL is gewoon niet meer, het is nu KPN. Dat is hoe de wereld werkt en om daar tegen te strijden kun je jezelf op zaterdagen nat laten spuiten door de ME, maar veel zal je er niet mee bereiken. Is het jammer? Zeker, maar daar koop je niets voor. Er is ruimte ontstaan op de markt. Wellicht staat er een nieuwe partij op die de leegte van XS4ALL op weet te vullen, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik zal mijn donaties aan bits of freedom niet stoppen. Dat is een desparate poging om de minnetjes hier te vermijden! ;)
Het lastige van dit soort dingen is dat een perfecte vervanger voor xs4all niet bestaat, omdat de domeinnaam bij KPN hoort. Er is dus niemand die deze gehoste pagina's kan overnemen. Weer een bos aan dode links.

Ik denk dat de kritiek allang voorbij zou zijn gewaaid als KPN gewoon direct had aangegeven dat ze diensten gingen afbouwen. Echter hebben ze glashard staan liegen om klanten te behouden met uitspraken als "voor u verandert er niets".

Ondanks dat xs4all gewoon onderdeel was van KPN, waren er alsnog jarenlang services die xs4all hostte en dingen die ze deden waar KPN nooit aan zou denken. Denk aan noodinbellijnen, nieuwsgroepen, donaties aan privacy-organisaties, etc.

xs4all is niet opgegaan in KPN zoals Telfort dat deed. Telfort bood dezelfde diensten aan en deed verder weinig, het was een alternatieve KPN. xs4all was een activistische internetprovider met nevenactiviteiten. Om die reden heeft xs4all nog best wat te zeggen gehad onder de hoede van KPN. Het was een soort KPN-pro op dat punt. Zo werd het ook een tijd gemarket. De oude garde, die nog inbellijnen van xs4all hebben gehad, had geen enkele boodschap aan die wijziging, en die mensen zijn gerustgesteld door de oude services bij de overname in stand te houden.

Dat veranderde allemaal toen KPN besloot de boel compleet af te breken; het "idee" xs4all werd afgebroken, xs4all werd toen onderdeel van de eenheidsworst. Dat is gewoon jammer, vooral als je achter het idee dat tot het ontstaan van xs4all heeft geleid staat.

Bekijk het zo: Tweakers is gewoon een merkje van DPG Media, net als nu.nl. Het originele Tweakers is er gewoon niet meer, het is nu DPG Media. Toch denk ik dat er nog behoorlijk wat protest zal ontstaan zodra Tweakers zijn forum naar https://www.nu.nl/nujij migreert en daarna sluit, de de pricewatch verplaatst naar Independer en de redactie fulltime op Nu.nl tech wordt gezet. Dan kun je inderdaad zeggen: er is zojuist alleen maar ruimte gekomen voor de concurrent, en mensen moeten zich niet zo druk maken over fandoms van merken, maar zelfs als die concurrent opstaat, zal de nieuwe plek nooit meer zijn zoals Tweakers ooit was of nu is.
Dat zou een goede 1 april-grap zijn, NuJij intergratie in t.net.. Echt, onthouden voor volgend jaar.
En dat je dan een abbo moet afnemen om deze integratie niet te zien.

* Tukk pakt popcorn.

[Reactie gewijzigd door Tukk op 1 april 2021 12:00]

Waarom zou je minnetjes krijgen? Het is de harde werkelijkheid van de commercie en concurrentie.
Zelf ben ik ook wel fan van XS4ALL geweest maar zag dit al geruime tijd aankomen.
En daarom ook overgestapt naar Freedom om ze te steunen.
Beetje apart dit... had geen samenwerking gezocht kunnen worden met een andere hostingpartij?

Nu worden klanten gedwongen over te stappen, opnieuw te configureren en mogelijk extra kosten te maken voor overzetten/exporteren etc.
Wat ik dan weer helemaal niet snap is dat KPN wel hosting heeft, waarom niet gewoon overzetten naar KPN? In de eerste instantie dacht ik, KPN gaat zich bezighouden met zijn core business, maar ze hebben gewoon zelf hosting die nog steeds beschikbaar is.
KPN heeft alle hosting en domeinnaam beheer uitbesteed/verhuist naar Argeweb (onderdeel van TWS).

En dat is maar goed ook, want bij KPN ervaarde ik (en een tiental klanten) echt heel veel problemen.
- Traag support kunnen krijgen
- Als je al support kreeg dan moest je echt door hoepels springen voordat ze het begrepen
- Oude software. Geen PHPv7 mogelijk tot pas heel laat. Controlpanels waar je zelf niets kunt.
- Oude omslachtige gebruiken. DNS wijzigingen moesten via de post of fax(!) doorgegeven worden. Ik heb het over 2015 hier...

Sinds het bij Argeweb zit (2019) kan ik er tenminste zelf weer e.e.a. aan DNS, PHP, en webruimte sleutelen. Maar ik kan iedereen aanraden om zelf op zoek te gaan naar iets wat goed bij je past. Ik voel me wel thuis bij een Hosting2Go(100% NL) en soms TransIP. Ook AWS cloud is in sommige gevallen aan te raden.
Voor de duidelijkheid, KPN heeft hosting inderdaad ondergebracht bij Argeweb, maar dat daarna (in 2019) verkocht. Voor zover ik weet heeft KPN helemaal geen hosting meer, of er in ieder geval geen interesse meer in.

DNS bij Xs4all is sinds 2015 ook niet meer gewijzigd, ze sturen je nog steeds een brief als het is aangepast :')
Voor de zakelijke markt inderdaad, maar volgens mij zijn dit vooral diensten naar de consument die nu gaan stoppen. Deze clouddienst is overigens ook een totaal andere soort hosting dan wat e-mail, domeinregistratie, of een websiteje hosten. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 31 maart 2021 13:11]

Maar domein registratie en websites hosten doen ze ook gewoon (zakelijk).
Ja - daar wil ik ook vooral aanraden om daar geen gebruik van te maken omdat dat deel nog heel archaïsch werkt.

DNS wijzigingen gaan traag. Je moet zelf een mail sturen en dan passen zij het voor je aan. Verhuizen van domeinnamen duurt daaagen ("wat is een EPP code?") en qua support zijn ze eigenlijk niet bereikbaar. Ik krijg altijd veel keuze menu's waar de juiste afdeling eigenlijk nooit bij zit... :(

Dus tenzij je graag voor de moeilijke weg kiest laat je KPN je domeinnaam registreren.

[Reactie gewijzigd door Stranger__NL op 31 maart 2021 17:56]

Heb je het hier over consumenten hosting? Ik heb zelf bij KPN storingsdienst voor MKB gewerkt en ik weet dat zelfs al in 2010 op het Software Online platform DNS e.d. gewoon via een online control panel kon worden gedaan.

Support, tja, dat lag aan het probleem..
De DNS editor van xs4all is ook geen pretje. Het is duidelijk een bijproduct. Werkt alleen voor ipv4, IPv6 records moet ik nog steeds via de mail aanvragen! In 2021..
Dit dus - het is en blijft een onderdeel van KPN - hoe moeilijk is het dan de hosting te handhaven als KPN? Ok, de kosten zijn misschien anders, maar dan geef je mensen nog een optie...
XS4ALL was een zelfstandige onderneming binnen het KPN concern met zijn eigen netwerk en diensten. Door het besluit van KPN wordt het gewoon een merk van KPN en is het gewoon identiek aan KPN en de daarbij behorende dienstverlening.

De webhosting diensten die XS4ALL aanbod zit nu niet in het aanbod van KPN zelf daarom faseren ze het gewoon uit door de dienst verlening te stoppen.

Op termijn is XS4ALL gewoon een label van KPN en is er niets meer over van het oude XS4ALL waar je met een appeltaart of sushi nog iets kon bereiken.
Mogelijk omdat KPN zijn hosting in de nabije toekomst afstoot/over laat gaan in een ander bedrijf? .
Dan zoekt kpn toch ook een andere partij? Of zeggen ze gewoon hetzelfde als nu bij xs4all? Lekker makkelijk.
dat kost ze ze extra geld dit is "gratis". Gewoon een bezuiniging dus.
Anoniem: 310408
@Cergorach31 maart 2021 11:55
omdat XS4All altijd meer opties had doe KPN niet wil bieden. Dan moet je dus mensen overzetten terwijl er functies verloren gaan. Allemaal heel pijnlijk, dit doet nu even pijn maar over een week zijn we het allemaal vergeten.
Dat is geen samenwerking waarbij een hoster klanten en contracten overneemt.
Dit is een hoster die slim inspeelt op de markt en hier een marketingactie op uitgezet heeft.
Die ik ook nog 'ns best dubieus vind: gratis verhuizen aanvinken kost gelijk minimaal 179,40.. Da's niet gratis, dus noem 't dan ook niet zo.

Edit, @.oisyn Mooi! Zou zweren dat daar vanochtend onder stond:
 • Incl. telefonische servicedesk
 • Blijheidsgarantie
 • Gratis verhuis- en installatieservice

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 31 maart 2021 17:17]

Dat staat er niet.
Zo kun je met extra hoge korting ten opzichte van onze reguliere actietarieven je website naar Argeweb toe verhuizen. Of je kiest voor extra service, waarbij je een gratis verhuisservice krijgt van je domeinnaam en website.
Dus óf extra hoge korting, óf gratis verhuisservice. Dat vinkje zelf heet gewoon "ja, ik wil verhuisservice".

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 maart 2021 12:16]

Als je korting krijgt wanneer je geen verhuisservice neemt, is die verhuisservice niet gratis natuurlijk...
Hij is gratis tov de normale prijs als je niet de xs4all link volgt. Linksom of rechtsom wordt er altijd íéts doorberekend, nooit is iets daadwerkelijk gratis.
Nope, op de website van Xs4all verwijzen ze er zelfs naar!
Net als naar webhosters.nl
Lijkt me niet echt een samenwerking, meer een hele dure hostingpartij die graag deze klanten gratis over wil nemen
Minimaal 1200 euro per maand voor een klein hostingpakket?! Zijn ze gek geworden bij Argeweb?!

[edit] Ze hebben zojuist de website aangepast en de prijzen iets verlaagd. Zie mijn screenshot voor de eerdere versie.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 31 maart 2021 11:49]

Ik zag zojuist hetzelfde als wat jij in de screenshot zag, na een refresh van de pagina was het verdwenen. Interessante bug.
Klopt idd. Eerst staan er normale prijzen, als je dan in de dropdown kiest voor particulier (die je alleen krijgt als je voor het eerst de website bezoekt), dan staan daar ineens die absurde bedragen. Na een refresh is het weer weg. Je kunt het reproduceren door even je cookies te verwijderen.
Bij mij staan er hele andere bedragen (19.95, 14.95 en 9.95). Heb je misschien een andere locale/currency?
Ik gok dat de prijzen incorrect getoond werden, aangezien de prijzen nu onder de €25,- zitten voor het duurste pakket en rond de €12,- voor het goedkoopste pakket.

Want inderdaad, €1200 voor een beetje hosting, als consument, is wel extreem veel.
Ook pijnlijk: Als je E 1200 pm betaald in plaats van E 2400 pm dan is de laadsnelheid van je website lager.
Dat zou betekenen dat KPN geld in hun klanten stopt.. het is een stuk goedkoper voor KPN om de (nu ex-) klanten met het probleem op te zadelen
Dan blijven de contracten en afspraken door lopen. Daar wil KPN vanaf.
Door een klant zelf te laten zoeken en nieuwe contract (ergens) aan te gaan, heb je als KPN geen 'last' meer van oude(re) contracten en voorwaarden.
Dat is wel heel vervelend nu moet ik op zoek gaan naar een ander bedrijf.

Tot zo ver de belofte kpn dat er niets zou veranderen voor bestaande klanten.

[Reactie gewijzigd door avanhel op 31 maart 2021 11:58]

Sja, de freedom optie is helaas ook niet wat ze er van doen geloven hoor.
Als ik hetzelfde abonnement bij freedom neem dat ik bij XS4ALL heb ben ik per maand 16 euro duurder uit. Daarbovenop komt nog eens dat ik zelfs functies inlever, zeer beperkte zenders die een opname of terugkijk functie ondersteunen, maar wel een dikkere premies tellen ten opzichte wat XS4ALL bied. De elende die dit door vrouwlief oplevert hebben we nog niet eens genoemd ;)

Mocht je dan ook nog eens je lot met je mobiel aan KPN koppelen, dan wordt het geheel nog goedkoper en loopt het prijsverschil op tot in de 300 euro op jaar basis.

Ik zou heel graag de overstap maken en van KPN af willen maar, momenteel, is dit in financieel opzicht geen slimme zet.
Als ik hetzelfde abonnement bij freedom neem dat ik bij XS4ALL heb ben ik per maand 16 euro duurder uit.
Even een vergelijking die ik laatst heb gemaakt voor de snelste internetverbindingen zonder extra poespas (geen televisie, geen telefonie):

Zep en de Kunst van het Computeronderhoud: Vast internet voor de Nederlandse ...

Freedom Internet is gewoon erg duur, zeker het eerste jaar. We praten dan over een bijna 50% hogere prijs ten opzichte van KPN, en bijna 30% hoger ten opzichte van XS4ALL.

Uiteraard gaat dit enkel over internettoegang, en heeft dit niets met hosting te maken. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 maart 2021 13:08]

Klopt. Freedom is duurder. Perse de beste keuze voor je schoonouders, nee. Maar je krijgt er wel extra's voor(die veelal elders niet kunnen en dus zal moeten afnemen extern). Bij Freedom zit dat er dus weer bij, en ja, daarvoor betaal je een meerprijs.
Ook krijg je een vast IP, een een gratis eigen .nl domain bij, mogelijkheden tot reverse DNS(b.v. voor mailserver) , fatsoenlijke webmail(ook op je eigen maildomain dus) en leuke security en antispam mogelijkheden(ook "burner" emailadressen).
Klopt. Freedom is duurder. Maar je krijgt er wel extra's voor
Jammer dat ze dan weer niet de opties bieden die bij XS4ALL wel kunen.
1 vast IP is leuk, maar 8 zijn nog veel leuker en dat kost je een tientje bij XS4ALL.

Misschien kijk ik er overheen, maar het lijkt erop dat Freedom niets buiten een standaard abbo aanbiedt.
Denk dat Freedom al moeite genoeg heeft om IPv4 ranges te bemachtigen voor haar potentiele abonnees. Het is nou niet alsof die in de huidige markt nog vrij in grote blokken tegen een aantrekkelijk prijsje verkocht worden.
Xs4all had vanuit de historie een stevig blok adressen, Freedom moest ze inkopen op een moment dat de hele wereld de laatste blokjes aan het opkopen is en historische grote blokken opknipt worden om (deels) in kleinere blokken te verkopen/verhuren.
Je kijkt er niet overheen, maar IPv4 adressen zijn al een jaar of 4 een schaars goed geworden, en sinds een jaar of 2 horen daar ook redelijk forse bedragen bij.

Zoek maar eens op Adres lease of Adres brokerage opties en huiver welk bedrag er voor een /24 (256) adressen neergelegd moet worden / maand of / jaar. USD 28/adres voor koop van een /24.
https://auctions.ipv4.global/prior-sales
en 10-tal jaar terug kon je nog een /17 oid krijgen voor registratie kosten bij RIPE.

Dus KPN kan meer verdienen op de markt dan ze aan jou uitlenen.
Bijkomend probleem kan zijn dat je een adresblok op de kop tikt dat een tijdje aan een spammer is uitgeleend. Dan kun je dat blok ook niet met goed fatsoen binnen enkele maande gebruiken voor iets dat ook met mail te maken kan hebben.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 1 april 2021 01:03]

Ook krijg je een vast IP, een een gratis eigen .nl domain bij, mogelijkheden tot reverse DNS(b.v. voor mailserver) , fatsoenlijke webmail(ook op je eigen maildomain dus) en leuke security en antispam mogelijkheden(ook "burner" emailadressen).
Maar dat heeft men nu ook bij XS4ALL, en goedkoper. Verder is providermail anno 2021 echt niet slim om af te nemen, want dat bindt je te veel bij een migratie.

Daarom schreef ik ook dat artikel. Ik wil niet veel krijgen bij mijn internetverbinding, behalve alles dat direct een internetverbinding ondersteunt. IPv4+IPv6? Yes! Vaste IP adressen? Yes! Extra IPv4 adressen? Yes! Reverse DNS? Yes! Televisie en telefonie? Nee. Mail, security, en antispam? Nee.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 maart 2021 13:30]

Nee, je krijgt een eigen .nl.domain. Die kan je ook gebruiken als maildomain. Je kan ook je eigen domein, als je die hebt, gebruiken voor mail. Dat heeft xs4all nooit gehad. En op die manier kan je altijd binnen een half uur(DNS TTL) zelf je hele mail migreren naar een andere provider. Ik host zelf m'n mailserver, en gebruik freedom als fallback in het mx record record. Ik snap je opmerking over 'bind je teveel bij een migratie' dan ook helemaal niet, want flexibeler dan dit kan het niet.
Vast een newbie vraag ik de het gewoon. Ik heb nu een mailonly acount bij xs4all.nl en dat mail adres heb ik al heeeeel lang. Dat wil ik dus graag beheouden, kan dat dan bij zoiets als Freedom ?
Ik betaal nu alleen al voor dat account 15 euro (!) per maand dus al Freedom dat zou kunnen voor 10 en dat ik dan mijn mailadres blijf behouden zou dat vor mij perfect zijn...
Weet je zeker dat dit een Business Mail account is en niet gewoon een reguliere provideraccount @xs4all.nl of @x.demon.nl of een andere providerhostname? Want alleen de Business Mail accounts worden nu opgezegd, zeg maar de @eigennaam.nl accounts.
Ik heb geen bedrijf dus is het zal ik maar zeggen gewoon een prive account.
Mailadressen @xs4all.nl blijven (voorlopig?) bestaan. Wat ze nu opheffen is alles met een eigen domein.
Precies, en dat heeft niks te maken met dit nieuws. Het zijn de Business Mail activiteiten die worden gestopt.
Ik betaal nu alleen al voor dat account 15 euro (!) per maand dus al Freedom dat zou kunnen voor 10 en dat ik dan mijn mailadres blijf behouden zou dat vor mij perfect zijn...
Helaas kan enkel XS4ALL @xs4all.nl mailadressen beheren, dus nee.
Dus dat ben ik na al die jaren mooi kwijt :X Lekker dan...
Bedankt Zep Man, duidelijk !
Dit is een rede waarom ik geen mail van de provider gebruikt. Een Outlook (voor mij gevoel blijft het Hotmail), Yahoo of Gmail heb je geen problemen met wanneer je van provider verwisseld of in dit geval dan een dienst stop. Natuurlijk zouden die 3 diensten ook kunnen stoppen maar de kans is wel veel kleiner verwacht ik.

Of je zou een eigen domein moeten maken. Zelfs al zou die bedrijf dan stoppen of failliet worden kan je de domeinnaam overzetten en behoudt je ook de emailadres. Al vind ik dit zelf overdreven maar het is een optie.
Dat ben je niet kwijt. Je huidige Pack-account blijft. Tenzij je dat opzegt, dan ben je wel je @xs4all.nl adres(sen) kwijt.
Nee, deze blijven nog wel bestaan. Want dit valt niet onder hosting. Maar je zit wel vast aan xs4all en zijn eigenaar.
Mail adressen van een domein zijn heel makkelijk (technisch gezien) werkend te houden en ik verwacht dat @xs4all.nl de kromde 10-20 jaar nog wel blijven bestaan
@bonus Neem aan dat je een xs4all.nl mail account bedoelt? Er wordt hieronder al wat over gezegd, neem nu alleen een email account bij xs4all af voor het lieve bedrag van 15 euro in de maand. Veel te veel. Waar ik op hoop, dat dat een vriedelijker bedrag wordt. Zeker als je nog wat producten van de kpn afneemt.

En ja weet, een eigen domein neem je mee.Maar het is een adres wat ik al heel lang heb en gebruik, het is ook het gemak.
Ik ben al jaren aan het klagen over het feit dat 15 euro veel te veel is. Zeker als je weet dat bv een Gmail account gratis us. Maarja ze hebben je in hun greep en dat weten ze.
ja, herkenbaar, ook gebeld met de KPN, toen kreeg ik het verhaal, ja dat is aan xs4all. Heb ook wel gedacht om na heel erg lang dit email adres te hebben over te gaan op een ander adres. Eigen domein of een big tech adres. Laatste vind ik minder aantrekkelijk. Liefst gewoon houden wat ik heb. Nog een keer proberen als xs4all echt volledig onder KPN valt.
Geen idee hoe dat kan. Ik heb zojuist mijn overstap aangevraagd naar Freedom, en ga voor hetzelfde abonnement (alleen internet, VDSL met pair bonding) 12 euro in de maand omlaag icm betalen per jaar. Nou valt wel mijn gratis Spotify Premium weg, maar dat gebruikt mijn vrouw alleen. Ik heb zelf Apple Music en Youtube Music, dus dan moeten we van één van die 2 maar een family-abonnement maken. :P
Hm. Het snelste dat KPN mij kan bieden (daar belden ze recentelijk voor dat de snelheid nu hoger kon dan 100Mbps.... nu was 500/500Mbps mogelijk op mijn aansluiting... (jammer dat er ten minste 2 providers providers zijn die minimaal 1/1Gbps leveren op diezelfde glas aansluiting).

Voor die aansluiting betaal ik nu EUR 519 / jaar dat is minder dan ik voor de 100/100Mbps aan XS4ALL betaalde. Dus YMMV, maar mijn internet is goedkoper bij Freedom....
Het probleem zal groter zijn in gebieden waar de connectie over KPN moet lopen.
Tenzij je met een compleet gezin op KPN mobiel zit zou ik me daar niet teveel aan vastklampen, KPN mobiel is in de basis gewoon ontzettend duur. Wij zitten met ons tweetjes bij Youfone en zijn samen(!) voor €20 per maand klaar, zij een abo met iets meer bellen en ik eentje met iets meer data. En je zit alsnog gewoon op het mobiele netwerk van KPN.
Waarom freedom? Omdat daar ex xs4all medewerkers werken?
Ze hebben geen eigen infrastructuur, ze maken alleen maar gebruik van https://www.procolix.com/
Ehm ... dat is de partner voor hosting...
Maar goed, er is een ISP in een jaar tijd uit de grond gestampt. En dat betekend een forse klus in contract beheer, en integreren van tooling zodat het nodige ook werkt. En dat met een Budget voor enkele jaren van EUR 2M.
Dat ze samenwerken impliceert niet dat er geen eigen infrastructuur van ze op de datacenterlocaties hangt.
Dat heeft KPN nimmer beweerd dat er niets zou veranderen.
Zeker wel, de ceo zelf
Met de toevoeging: niets is ook echt niets.
Maximo Ibarra zei: "Nothing will change, and nothing means nothing"

Hij kán daarmee hebben bedoeld dat er echt niets zou veranderen of dat het woord 'nothing' geen betekenis had voor hem. Gezien de koers die KPN al langer vaart met Xs4all en zijn eigen rol in het bedrijf is het mogelijk dat hij eigenlijk het laatste bedoelde.
Waar lees je dat er niets zou veranderen? De berichten lijken allemaal te zijn dat niet duidelijk is wanneer wat zal veranderen, niet dat er niets zal veranderen. Ze lijken er bij KPN vooral van te maken dat het zo vaag mogelijk blijft om klanten zo lang mogelijk te houden.
In de nieuwsbrief van begin vorig jaar ( [url]https://blog.xs4all.nlhttps://blog.xs4all.nl/uitspraak/[/url] ) werd de suggestie gewekt dat niets zou veranderen. Je hebt wel gelijk, dat domain hosting niet specifiek wordt genoemd.
Uitspraak van de grote baas nav de ophef die ontstond over de aankondiging.

Zie ook item: FvdM in 'nieuws: KPN stopt hostingdiensten XS4ALL per 1 oktober'
Alleen is die al sinds 2019 niet meer de baas en leek die uitspraak toen al niet geloofwaardig doordat uit verder niet bleek dat er daarmee echt niets zou veranderen of voor hoe lang. Daarbij lijkt die uitspraak juist gedaan toen duidelijk was dat er al zaken aan het veranderen waren, wat het nog minder geloofwaarig zou maken.
Oh Eens, het werd toen ook al niet geloofd, en daarom werd het destijds nog een paar maal benadrukt...
Anders was Freedom Internet ook niet ontstaan.
De roots daarvan liggen in een poging om de activiteiten van XS4ALL lumpsum over te nemen van KPN, maar dat wilde KPN niet.
Het is vrij naief om te vertrouwen op niet juridisch bindende uitspraken van een grote partij.
Die belofte hadden ze bij mij al verbroken voordat het officiele contract met KPN in ging na overname Telfort. "Er veranderd voor u niets"; behalve dan dat je geen Bridged TV meer kan hebben. "U hoeft niets te doen"; behalve een nieuwe router van €130 kopen om te voorkomen dat KPN de router updated op de meest vervelende momenten..
En dat de KPN servicedesk net zo goed is als die van XS4ALL.
Serieus vorige week gewoon ruzie gehad met een dame van de KPN desk. Had abonnement besteld, kreeg brief thuis voor activeren en dat moest ik snel doen anders kon nummer niet geporteerd worden.
Activeren lukte natuurlijk niet, porteerdatum werd uitgesteld, dus helpdesk bellen:
Nee meneer u hoeft niet een sim te activeren. Euh, en die brief dan? Tsja lastig, dan moet het waarschijnlijk nadat het geporteerd wordt. Euh, en die brief dan? En uitstellen datum? Dat was allemaal niet waar, want het stond niet in haar systeem.
Serieus!? Dus u zegt dat ik hier sta te liegen?!

Ik was wel slechte service gewend van T-Mobile, maar KPN is toch echt de overtreffende trap.
Omdat je één slechte ervaring hebt?! Ik kom uit de Telecom wereld en baseer mijn mening op meer dan één ervaring. De klantenservice van KPN is prima. Geen enkel bedrijf kan het perfect doen maar ik heb hen bovenaan het lijstje staan.
Waardeloos. Medewerker wist te vertellen dat xs4all geen KPN was en ik dus geen recht had op mobiel korting. xs4all huurt ruimte bij KPN was het verhaal. later heeft een andere helpdesk dit rechtgezet, maar ik wacht af of dat in werkelijheid ook gaat gebeuren.
Zelfde ervaring hier hoor. Over het algemeen is de KPN helpdesk heel erg prettig om mee te werken. Nu bel ik niet bepaald dagelijks, maar als ik ze moet hebben dan wordt eigenlijk altijd het probleem direct opgelost. Net nog een medewerker aan de lijn; een korting die ik had gekregen voor verlenging was toch niet berekend. Dat konden ze nu niet meer in het systeem zetten. Dus hebben ze meteen maar het volledige bedrag gecrediteerd. Zo hoort dat; belofte nakomen, actie ondernemen, hoppa.

Natuurlijk heb ik ook wel eens een rotte appel aan de lijn gehad die het niet snapte of moeilijk deed. Kwestie van ophangen en terugbellen. :+
Nee, dit was wel het dieptepunt qua ervaring, zeker niet de enige negatieve ervaring.
Maar punt is dat als ze basale zaken als een simkaart activeren al niet goed kunnen komen, dan is de kans niet zo heel groot dat ze me kunnen helpen met het gebruiken van mijn eigen router, opzetten server en port forwarding, etc.
Bij XS4ALL was dat altijd prima, vonden ze het ook leuk je daarbij te helpen als het niet direct werkte. Bij KPN durfden ze te beweren dat ik niet mijn eigen router mag gebruiken, maar T-Mobile dat het al niet veel beter op dat punt.
link

[Reactie gewijzigd door supertheiz op 31 maart 2021 18:10]

Toch had iedereen dit toch wel verwacht? Natuurlijk was dit het hele plan van KPN. Ze wilde het klantenbestand van XS4ALL, maar willen wel hun eigen voorwaarden kunnen hanteren.
KPN is uiteindelijk gewoon een (beursgenoteerd) commercieel bedrijf dat streeft naar winstmaximalisatie.
Het klantenbestand van XS4ALL hadden ze in principe al, XS4ALL is immers al eigendom van KPN sinds 1998. Al 23(!) jaar dus, hehe.
Ze hadden 100% van de aandelen XS4ALL. XS4ALL was tot 1 Maart 2020 een zelfstandige BV, met als eigenaar KPN.
En dat is toch echt anders als een bedrijf KPN N.V.
(op die datum veranderde vorig jaar ook op het brief papier het KVK nummer en het BTW nummer.)
Dus al was KPN eigenaar van het bedrijf ze konden niet zomaar de data eruit trekken.
Lijkt me logisch, tijden veranderen bedrijven veranderen. Je kan niet altijd alles tot in het oneindige hetzelfde blijven houden.
Hosting en internet providing zijn twee compleet verschillende dingen. Ik begrijp sowieso niet waarom je bij je internet provider ook hosting diensten gaat afsluiten. Wel handig voor klantenbinding: het is dan een extra obstakel om van provider te veranderen als je daar ook websites en domeinen hebt draaien.
Beetje vergelijkbaar met klanten die als prive email het adres van hun provider gebruiken, alleen dan nog een stap verder.
Ik zou hosting nooit onderbrengen bij een provider die de focus heeft op access. Dat geldt dus ook voor Freedom. Het is vooral lock-in voor niet zo savvy klanten die een alles-in-1 oplossing voor hun bedrijf willen bijvoorbeeld. Die hebben dan één aanspreekpunt, maar beter wordt het er niet van. Ook bij XS4ALL is hosting al jaren een ondergeschoven kindje wat ze er gewoon maar bij deden.

Ik snap ook niet dat Freedom zich hierop wil richten. Ik gok dat hun clientèle heel goed weet dat ze een website elders goedkoper en net zo goed kunnen hosten als bij een acces provider.
Volgens mij is het ook opgezet op VERZOEK van klanten.
Waarom niet? Een ISP heeft bijvoorbeeld kennis van VPS'en en ook met (up/down)schalen van hun resources. Tevens bieden ze al een backbone aan, dus daarmee zit je in theorie ook meer bij de kern. Ook zijn er bedrijven die hun diensten uitbesteden aan derden, maar hun infrastructuur delen of vice versa (support uitbesteden bijvoorbeeld).

Verder kan je prima verhuizen hoor vanaf een ISP, genoeg keren gezien en gedaan. Het internet werkt met DNS-records die je aanpast aan de nieuwe partij (of voor je wordt gedaan) en met IMAP is het verhuizen van e-mail providers ook stukken eenvoudiger geworden als deze ook verwijzen naar je domein en niet je ISP. Ziggo is bijvoorbeeld gestopt met hosting en die verhuizing ging wel soepeltjes naar nieuwe partij (eigen ervaring met kennis).

Als je zakelijk inderdaad een e-mail gebruikt als bedrijf@kpn.nl dan vraag je er inderdaad een beetje om. Voordat soort zaken is er ook een forwarden uitgevonden, mochten er mensen nog naar je oude e-mail adres mailen, al weet ik niet of KPN deze (standaard) aanbiedt.

Het is geen extra obstakel als je de zaken vanaf het begin goed regelt. Helaas hebben er veel niet verstand van of willen niet betalen ervoor, die klagen dan ook het eerste als hun ISP's e-mail adres verdwijnt omdat ze het zakelijk nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 31 maart 2021 12:11]

Waarom niet? Een ISP heeft bijvoorbeeld kennis van VPS'en en ook met (up/down)schalen van hun resources.
Ondanks dat een ISP goede kennis in huis heeft, hebben hostingbedrijven gemiddeld gezien bij gelijke bedrijfsomvang meer kennis in huis over het aanbieden web hosting services (waaronder VPS-en) dan een ISP. De core business van een ISP is het verschaffen van Internet toegang, al het andere valt onder aanvullende diensten. De prioriteit ligt daardoor bij internet toegang, waar hosting ondergeschikt aan is. Dit zie je dan ook exact terugkomen in dit voorbeeld van XS4ALL: hosting is dusdanig ondergeschikt dat het zelfs op 'stiekeme wijze' 'ontmandelt' wordt. De "waarom niet" vraag wordt dus eigenlijk al beantwoord met het bestaan van dit Tweakers nieuwsbericht.
Nu wellicht niet meer, maar twintig jaar geleden was het heel normaal, en zo oud is het merk Xs4all onderhand al. Nog steeds hosten providers inderdaad mailadressen voor iedere klant, ondanks dat tegenwoordig steeds minder mensen daarvan gebruik maken, en sommige hosten zelfs nog een paar nieuwsservers waar discussies op gevoerd worden.

De oude opzet van een internetprovider was dat je er (eventueel voor een meerprijs) ook meteen al je internetdiensten kon afnemen. E-mail. hosting, nieuwsgroepen, FTP, ga zo maar door. De algemene internetafnemer weet tegenwoordig nog amper hoe ze apps op hun smartphone moeten installeren, dus al die opties worden dan inderdaad minder aantrekkelijk.

Xs4all was, na de opkomst van niet-technische internetgebruikers, altijd een duurdere provider waar dit soort extra's nog wel beschikbaar waren voor de oude garde. Ze hebben/hadden tot recent zelfs nog inbellijnen die bij het conflict in Syrië werden geadverteerd als een (dure) manier om om de internetblokkade heen te komen.

Onderhand heeft de tand des tijds ervoor gezorgd dat internetproviders zo simpel en goedkoop mogelijk moeten zijn voor de meeste mensen. Ik vind het best grappig dat mensen vallen over dit soort diensten, terwijl het aanbieden van een mailhosting dan wel weer nog steeds als "normaal" wordt gezien.
Ik hoor het KPN nog zeggen: “er verandert niets voor XS4all klanten....”.
Leugens dus maar dat wisten de meesten wel.
Ik ben vorig jaar vertrokken bij Xs4all na dik 20 jaar. Ik herinner me idd de brieven en e-mails nog waarin expliciet stond: u merkt niets cq. er gaat niets veranderen. De welbekende (vaak valse) beloftes die bijna altijd volgen na overnames. fusies e.d...

De vraag is nu natuurlijk ook: wat wordt de volgende dienst die ze stoppen cq. laten afsterven?

[Reactie gewijzigd door zordaz op 31 maart 2021 16:38]

Ik zit nog wel bij XS4all maar dit zal niet eeuwig zo blijven.
Als Freedom nog wat meer gaat aanbieden ben ik ook weg.
Mijn ervaring is dat je het beter andersom kunt bekijken: maak je gebruik van diensten die op korte termijn in de gevarenzone zitten danwel mogelijk als melkkoe gaan dienen? Zo ja: aan de slag met alternatieven. Doe je dat niet dan loop je straks onder tijdsdruk en met frustratie naar alternatieven te zoeken. Dat ben ik met de overstap voor geweest.

Mijn inschatting van de eerstvolgende diensten in de gevarenzone bij xs4all: gratis Spotify Premium die mensen vanuit het verleden nog hebben, gratis mobiel internet van 1GB per maand en de gratis Wifi versterker.
Klopt.
Gratis Spotify heb ik nu ook.
Gratis mobiel internet ook hoewel ik dit nu niet gebruik.
WiFi versterker heb ik ook gratis gekregen dus die blijft!
Waar gaat het nu dan nog om?
De diensten die Freedom nu aanbiedt, gaat over het KPN netwerk. Schiet ik dus niets mee op.
Hun TV platform, ben ik ook niet zo blij mee.
Dat kan dus nog beter.
Freedom biedt over het KPN netwerk aan als er geen alternatieven zijn. Die zijn er op veel plaatsen echter wel. Verder staan al hun andere diensten los van KPN, voor mij was dat voldoende reden om over te stappen. Dat netwerk boeide me eigenlijk niet zo. Ik deed het verder niet vanwege het geld (grosso modo ongeveer even duur in ons geval), maar juist ook vanwege de principes die Freedom uitdraagt. TV van Freedom hebben we niet. Alleen Netflix/NPO/Disney e.d. voldoet prima hier, ook voor de kinderen.
We hebben hier al heel wat jaren glasvezel.
Echter Freedom levert alleen via KPN. Wellicht gaat dit in de toekomst veranderen.
Het geld is inderdaad niet de reden om te blijven.
Ik blijf echter wel kritisch en zal vast nog wel een keer gaan overstappen.
XS4all internet is natuurlijk weer wat anders dan de hostingdeel..
Ja, maar dit alle valt toch onder de XS4all producten en diensten uit hun portfolio?
in zeker zin misschien wel, maar dan moet je in eerste instantie geen brieven en e-mail gaan sturen dat er voor bestaande klanten helemaal niets zal veranderen. Dat die toezeggingen een wassen neus waren kon je op zich al voorspellen, maar toch.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 31 maart 2021 21:13]

De hosting pagina is ondertussen aangepast, maar de tekst die daar staat maakt het niet overdreven duidelijk welke hosting er precies verdwijnt. Ik neem aan dat ze ook de hosting bedoelen die je onder *.home.xs4all.nl krijgt.
Er zijn genoeg mensen die dat gebruiken, bij mij staat er alleen een lege index.html.

Het lijkt me ook wel handig als ze op 'Hoe maak ik een homepage' vermelden dat je je homepage dan niet meer bij XS4ALL kunt hosten.

Zie xs4all userpages
https://www.xs4all.nl/ser...hoe-maak-ik-een-homepage/
Vroeger mochten klanten van xs4all.nl kleine website plaatsen samen met de abonnement. Dit service zie je tegenwoordig niet meer overal. Er zijn namelijk veel meer hosting diensten aanwezig tegenwoordig.

Ik heb gekeken en zie dat mijne nog steeds loopt. Ga straks oude data maar eraf halen mochten ze inderdaad boel afsluiten. Betekent dat veel oude data zal verdwijnen die veel mensen hebben achtergelaten en vergeten dat ze ook nog kleine website hebben.
KPN gaat xs4all toch ontmantelen.

In ander nieuws: water is nat.
In ander nieuws: water is nat.
Mwah, niet persé. Als je een paar zuurstof en waterstof moleculen bij elkaar gooit heb je water maar nat is het niet. :Y)

[Reactie gewijzigd door er0mess op 31 maart 2021 11:29]

Dan heb je nog geen water. Wel een heel explosief mengsel.
Wat na de explosie toch weer nat is.
Moet je nog even wachten, heel hete stoom is nog niet zo nat :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee