De Koninklijke Bibliotheek archiveert oude homepages van XS4ALL-klanten

De Koninklijke Bibliotheek heeft de homepages van XS4ALL-klanten uit de periode van 1993 tot 2001 gearchiveerd als onderdeel van de KB-webcollectie. Het gaat om ruim 18.848 pagina's die veelal nergens anders gearchiveerd zijn. Daarmee begon de KB in 2019.

De archivering gebeurde in samenwerking met de stichting SIDN, die verantwoordelijk is voor domeinregistratie in Nederland, en wordt aangestuurd door Conservator Digitale Collecties Kees Teszelszky van de KB. Hij legt uit dat veel homepages van XS4ALL zo oud zijn dat geen andere website er nog naar linkt, waardoor ze voor Google en crawlers van het Internet Archive onvindbaar zijn en daardoor niet eerder gearchiveerd zijn. Het archiveren werd hierdoor 'puur handwerk', volgens Teszelsky.

Teszelsky selecteerde zelf welke homepages gearchiveerd zouden worden en welke niet. De onderbouwing schreef hij in de collectiebeschrijving van de KB. Niet elke pagina werd gearchiveerd, onder meer als een pagina te veel op een andere lijkt of omdat de eigenaar van een pagina geen toestemming verleende. Van de 18.848 pagina's die bewaard zijn, erkent de KB er 413 als 'topstukken'. Dit zijn pagina's met 'uitzonderlijke cultuurhistorische waarde'. Voorbeelden daarvan zijn de digitale metro van De Digitale Stad, het virtuele huis van Liesbet en de Nederlandse versie van Hamster Dance, een van de eerste internetmemes.

Alle gearchiveerde homepages zijn met een lidmaatschap op de KB te bekijken en te bestuderen in de leeszaal van de KB. De KB begon met verzamelen in 2019, toen KPN aankondigde de zelfstandigheid van XS4ALL op te heffen. 30 juni dit jaar was de collectiebeschrijving afgerond. Stichting SIDN gaat vervolgonderzoek doen samen met hoogleraar Digital Humanities Susan Aarsman van de Rijksuniversiteit Groningen op zoek naar de persoonlijke verhalen achter de homepages.

XS4ALL-homepageoverzicht, zoals deze rond 2000 aan klanten werd getoond.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

24-09-2021 • 07:53

47 Linkedin

Submitter: Coffee

Reacties (47)

47
47
28
1
0
10
Wijzig sortering
Maar worden deze al niet gearchiveerd op archive.org? Het virtuele huis van Liesbet is gewoon te vinden bijvoorbeeld:
https://web.archive.org/w...home.xs4all.nl/start.html
Lang niet alles wordt door Archive.org gearchiveerd. Niet alles is makkelijk te archiveren via crawlers. Huis van Liesbet is natuurlijk een klassieker, dus die is toevallig wel gearchiveerd, ook omdat daar naar gelinkt is en er zoekresultaten voor bestaan. Dat geldt niet voor anderen van de 18 duizend homepages.
Zelfs mijn MxStream FAQ is niet te vinden op archive.org, hoewel de URL wel zichtbaar is (maar je krijgt dan mijn Java implementatie van Skein, waarmee ik nog de test vectoren van die hash functie heb helpen corrigeren). Zonde, zal hem nog eens insturen, lijkt me wel van toepassing, met tienduizenden hits per maand.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 24 september 2021 11:29]

Staat letterlijk in het artikel.
Zelfs al zou het wel bij het internet archive opgeslagen zijn, zou je daar graag alleen op willen vertrouwen als deze websites je als conservator belangrijk lijken? Zeker als dat internet archive een wat ander doel en (on)zekerheid heeft dan de eigen collectie en het verzamelen nog kan.
Collecties gaan er niet alleen om dat een ander het al heeft, maar ook wat je zelf belangrijk genoeg lijkt om te hebben en behouden.
Prachtig deze en nog steeds relevant.
De spermabank 😂
https://pjbrink.home.xs4all.nl/apekool/050/001.html

En Wife 1.0
https://pjbrink.home.xs4all.nl/apekool/050/018.html

[Reactie gewijzigd door his.dudeness op 24 september 2021 14:45]

nostalgie, met een eenvoudige tekst editor je homepage maken _/-\o_
Ergens op een Zip-drive heb ik nog de oude website van het grafische vormgevingbedrijfje van mijn pa staan. Een grafisch menu met hovers, image maps waar je met je imagebewerkingssoftware alle coördinaten handmatig moest opzoeken, jpegs die precies op maat en compressie tot je het net begon te zien om de bestanden maar zo klein mogelijk te maken, animated gifs waar je alle plaatjes eerst zelf moest maken en dan achter elkaar zetten en dan de hele html-code in kladblok geschreven. En voor mailen had je weer een andere partij nodig die CGI kon verwerken. Ik kreeg voor Sinterklaas een boekje HTML. PHP? Nooit van gehoord ;-)
Ironisch genoeg is het kapot comprimeren van afbeeldingen nog steeds alledaagse praktijk, ondanks gigantische sprongen in bandbreedte en opslag. Twitter gebruikt slechts 100kb/megapixel in jpeg
Twitter gebruikt slechts 100kb/megapixel in jpeg
Da's nog steeds handig in gebieden/landen waar data schaars/duur* is.
En het deert je toch niet?

*naar lokale inkomstenratio

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 september 2021 15:10]

Doe je dat niet meer dan? :9
Daar kreeg je dus RSI van :) Zou dat nog bestaan eigenlijk ? Je hoort er nooit meer iemand over. Rond 2000 waren de "ergonomische" muizen, trackballs, keyboards, muism gel matten en stoelen niet aan te slepen.
RSI is voornamelijk verdwenen door de hoogresolutie schermen, kan me nog herinneren dat ik op de Wang AT (1985) Bitmap posters maakte met een schermresolutie van 800x600 en later dankzij d'Opsteks op deVoorstraat een Digital research monitor eraan gefröbeld had 1024x768 was wat nu 8K is...


Je zat dagen pixels te hunten en in en uit te zoomen, zo kwam je op miljoenen kleine kutbeweginkjes, en dikke lagen stof op de rubberen muiswietjes die dan vastliepen.

Pas met de optische muis verdween dat in de 90er jaren, en pas met de laser muis is het mogelijk echt wysiwig te scrollen en pannen, dus weg RSI..
Het helpt ook dat de DPI van zelfs een 10,- muis vele malen hoger is dan wat we toen gewend waren, waardoor je dus je pols en arm veel minder beweegt.
Dat is exact mijn betoog, dat de muis nu echt accuraat werkt zorgt dat de micromanipulaties die door de overshoot van oudere muizen niet meer nodig zijn.

Al is helaas zoiets als het veel te dunne kader rond vensters, en steeds wisselende CUI design principles weer een extra stressor, zeker nu de gemiddelde leeftijd van de gebruikers hard richting de 60+ dendert.

Toen ik aan de Note begon vond iedereen me raar, maar nu zie je veel kinderen met Telefoon RSI, terwijl ik met dat pennetje veel ontspannener typerdetyp.

Vooral doordat je meer en verschillender grootte bewegingen maakt, mocht je nog mensen met (latente) RSI kennen, adviseer ze een (Wacom/MPP) tablet wat je met een stylus bedient, alleen al doordat je pols recht blijft komt de carpaaltunnel niet meer in de verdrukking...
Ja ik heb zelf twee Wacom Intuos 3* tekentabletten, en ook een Samsung Tab S6 puur om digitaal met een pen notities, schetsen, schilderijen te kunnen maken wanneer ik niet achter een pc zit.
Ik gebruik mijn Wacom wel alleen als ik aan het werk ben met grafische 2D/3D software, dus niet echt bij algemene zaken en internetten.
Ik heb ooit in 2007 een Logitech G9 laser muis gekocht, en die gebruik ik dus sinds 2007 dagelijks zonder ooit pijn / RSI te hebben gehad.
Heb vanaf het begin alle DPI settings weggehaald (DPI knoppen andere functies gegeven), en de muis vast op 3200DPI gezet. Ik gebruik het nog altijd op een harde muismat van Razer, maar helaas maken ze die niet meer.
Heb een aantal van de nieuwste en duurste logitech muizen gekocht, maar kon er niet aan wennen qua vorm, omdat de G9 zo lekker kort en laag is vergeleken met de meeste moderne muizen (en kreeg ook nog eens binnen een week het beruchte dubbelklik probleem bij een G604). Hopelijk gaan mijn G9 + eXactmat nog vele jaren mee.

* Intuos 3's zijn oud, maar werken even goed als de nieuwste wacom tablets in mijn mening (ik vind ze fijner werken dan de Intuos 4)
Ik had eerst een A5 wide (toen ze net nieuw waren voor ongeveer €500 gekocht, maar heb sinds kort ook een A4 formaat voor minder dan €50).
Toen kwamen we erachter dat RSI grotendeels te voorkomen is met een fatsoenlijke werkhouding. Alhoewel die trackbal muizen en een paar van die gevouwen V vorm keyboards die periode overleefd hebben.

Maar vergis je er niet in hoeveel er ergonomisch wel veranderd is de afgelopen 20 jaar bij het gemiddelde bureau. Je mocht al blij zijn als je een verstelbare bureaustoel had.
Spieren zijn aangesterkt? Mensen weten beter hoe ze moeten zitten? Sneller toegestaan om even rust te nemen van de baas? Maar RSI van code schrijven slaat nergens op :D
RSI heb ik idd al jaren niemand meer over gehoord, maar ik meen mij te herinneren dat het kwam door een combinatie van verkeerde houding en té lang de muis krampachtig vasthouden, met maar steeds korte bewegingen.

Tegenwoordig is kantoormeubilair thuis al heel gewoon en zijn ergonomische middelen zoals grotere muizen, toetsenborden met onderlegger en het inderdaad bekende "effe opstaan" gemeengoed.
Misschien waren de muizen toen ook gewoon een stuk slechter. Denk nog met dat balletje en je dan zeer regelmatig de interne wieltjes schoon moest maken. Wat natuurlijk niemand doet. Kan me voorstellen dat je het dan wat krampachtig vasthoud.
Ben ik nu oud omdat ik veel uit het begin van internet heb meegemaakt? :D Het beste en het slechtste van de ongereguleerde wild west periode kwam boven drijven. De verwondering dat een CompuServe e-mail naar het verre Amerika toch maar een paar seconden nodig had om te arriveren.

/offtopic

Wat bijna niemand weet is dat via het KB een grote collectie brailleboeken te leen is.
Na fidonet waar mail enkele malen per dag doorging was e-mail toch wel echt iets nieuws ja. Maar dat je naar de winkel ging om tijdschriften te kopen met interessante websites erin klinkt nu wel een beetje raar denk ik. Wel dat je bij ieder tijdschrift zo'n Compuserve CD er bij kreeg.
Heel erg tof dat dit gebeurd!

Ik hoop stiekem ook dat de huizen van DDS gearchiveerd worden.
DDS was toch een beetje het zusje van XS4ALL en de digitale stad is wel belangrijk geweest in de start van internet in je huis.

*offtopic denk ik meteen aan mijn telnet-sessies om te kunnen mailen via DDS*
En Knoware niet te vergeten, en inderdaad dat DDS opgeheven is, is schandalig zeker als je ziet dat een virtuele server bij Strato of 1&1 maar een paar tientjes per jaar kost, en je daar hele ISP's uit de vorige eeuw op kunt hosten.

Toen plaatjes nog 45 KB waren inplaats van 12 MB...
Mooi initiatief, er zitten prachtige staaltjes internet geschiedenis tussen. Precies wat KB moet doen: historisch verloop bewaren (iets anders dus dan álles bewaren)
Ik vind het vooral erg fijn dat de hamster dance een 'uitzonderlijke cultuurhistorische waarde' heeft :P
Daarom ben ik blij dat Archive twilight-cd.com en tl-cd.com heeft gearchiveerd. Soms zwijmel ik nog even weg naar de tijden van toen waarin ik altijd in gevecht was met cdfreaks,com en mijn zoektocht naar de echte Twilight crew (kwamen uit Italie).

Ja mooie tijden waren dat 🥰
En voor andere pareltjes web 1.0 welke nog steeds vandaag de dag actief zijn: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1241597
:)
Zit er een geheime afdeling voor de illuminati-tweakers? :o
Lekker dan: Je hebt geen toegang tot dit forum

Het topic dat je op hebt gevraagd bevindt zich momenteel in een voor jou afgesloten forum.
Ja sorry, had niet door het in de Huiskamer staat en niet iedereen daar toegang tot heeft.
Deze regels houden helemaal geen rekening met de introverte tweakers.
En ook niet met tweakers die te weinig te melden hebben op de technische topics. Toen ik een abonnement nam, wou ik ook graag de Huiskamer kunnen bezoeken als een "plek waar je je kunt ontspannen en vermaken op Gathering of Tweakers [...] echter ook een forum waar serieus gepraat kan worden en waar mensen het over persoonlijke zaken [...] kunnen hebben." Maar ik haal nooit de 50 posts per 3 maanden.
Zijn dat 50 posts op het forum of telt posten op nieuws ook mee?
Dat specificeert de hierboven gelinkte FAQ niet, dus ik weet het niet.
Lekker dan als introvert die heel graag wat andere mensen schrijven leest, maar minder vaak schrijft.
😕tot zover dus geen toegang tot TL en HK
Voorlopig waarschijnlijk ook niet; Al is het heel moeilijk, zal ik proberen wat vaker te schrijven (maar 50 posts in 3 maanden is wel heel veel).
De oudste Hamster dance is gewoon het leukste. Laatst nog eens opgezocht om aan mijn dochtertje te laten zien.

Ik moet ergens (geen idee hoe die gratis site heette) nog een website 1.0 gemaakt. Zou wel tof zijn om die ooit terug te zien, maar vraag me af of het überhaupt nog bestaat.
GeoCities was het, is natuurlijk niet meer bestaand. En dan moet je natuurlijk nog weten wat je url was.

[Reactie gewijzigd door Arunia op 24 september 2021 11:15]

Hier staat blijkbaar een copy van de originele https://hamster.dance/hamsterdance/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee