KPN gaat door met opheffen Xs4all ondanks negatief advies ondernemingsraad

KPN zet het opheffen van provider Xs4all door en gaat daarmee in tegen het negatieve advies van de ondernemingsraad. De OR heeft een maand de tijd om te beslissen over een beroep tegen het besluit.

De directie van Xs4all heeft donderdag tegenover de ondernemingsraad bevestigd dat het plan om de provider op te heffen en te integreren in KPN doorgaat. In een verklaring schrijft KPN dat het van plan is om klanten vanaf de tweede helft van volgend jaar over te zetten, als KPN een 'op zijn minst vergelijkbare of betere dienstverlening' kan bieden.

Eind augustus bracht de ondernemingsraad van Xs4all een negatief advies uit. Omdat de directie daar nu van afwijkt, moet er verplicht een maand gewacht worden met de uitvoering van het besluit, meldt de OR in een persbericht. In die tijd kan de OR beslissen in beroep te gaan. Het is nog niet bekend of dat gaat gebeuren, woordvoerder Daan Willems zegt dat er op dit moment niets wordt uitgesloten.

Volgens het zestig pagina's tellende advies van de OR is er een reële mogelijkheid dat de integratie van Xs4all in KPN negatief uitvalt voor het bedrijf. Ook stelt de OR dat KPN de belofte dat er voor huidige klanten van Xs4all niets zal veranderen, niet kan waarmaken. Vanuit klanten en medewerkers is er al sinds de aankondiging van het voornemen om Xs4all op te heffen kritiek op de beslissing.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-09-2019 • 09:02

584 Linkedin

Submitter: DutchCrownNL

Reacties (584)

584
562
376
16
0
138
Wijzig sortering
Tjah, ik snap het wel ergens dat mensen dit niet waarderen. Verandering is nooit leuk.

Maar is KPN zelf dan zoveel slechter dan XS4All? Is dit onderzocht? Zit er bijvoorbeeld verschil in up- en downtime?

Ik ken KPN alleen maar van uitmuntende (24/7) service en zero downtime. Wat maakt XS4All dan zo speciaal? Is toch notabene hetzelfde netwerk?

No offence hé ik probeer het alleen te begrijpen!
KPN biedt een of andere dichtgetimmerde ‘box’, XS4All biedt standaard een zeer configurabele Fritz!box en publiceert de gegevens voor een vrije modemkeuze. Als jij er iets random aan wilt hangen, dan kan dat gewoon en helpen ze je in redelijkheid.

Dat soort dingetjes maakt het verschil voor mensen die net iets meer willen.

Biedt KPN al native IPv6, trouwens?

[edit]
@Johandmc @theduke1989 en anderen
Ja er komt vrije modemkeuze aan. Het is vooral om het verschil in cultuur tussen XS4All en KPN weer te geven. De ene deed het uit zichzelf al, omdat ze dat als een meerwaarde voor klanten zagen. De andere moet schreeuwen en spartelend door de wetgever over de streep worden getrokken, omdat ze het als kostenpost zien.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 september 2019 10:09]

@WhatsappHack : Jij vroeg:
"Zit er bijvoorbeeld verschil in up- en downtime?

Ik ken KPN alleen maar van uitmuntende (24/7) service en zero downtime. Wat maakt XS4All dan zo speciaal? Is toch notabene hetzelfde netwerk? "
antwoord:

bSMTP, HTTP forms, sFTP, Telnet access, 10GB opslagruimte voor je homepage. Om maar iets te noemen.

Als KPN dat gaat bieden dan denk ik dat ze echt wel die twee jaar nodig hebben
...

[Reactie gewijzigd door VirtualGuineaPig op 19 september 2019 22:00]

Xs4all geeft bijvoorbeeld ook de SIP gegevens vrij voor VOIP, waar KPN dat al jaren weigert. Ik gebruik al jaren de Experia box niet meer en maak gebruik van een Microtik router. Voor voip heb ik een externe voip provider moeten gebruiken. Gelukkig heb ik hiervoor een deal met mijn werkgever kunnen sluiten..

Daarnaast is xs4all ook al vergaand met IPv6. Ik heb geen idee wanneer KPN die mogelijkheid gaat bieden..
Dat zijn allemaal doodsimpele zaken, dat moet heel makkelijk aan te bieden te zijn. :)

Wel benieuwd, SFTP en Telnet waarheen precies? Ik kan m’n SSH bak thuis incl SFTP prima bereiken op m’n KPN aansluiting. Misschien doel je op iets anders, dus benieuwd. :)
sFTP en Telnet naar de servers van xs4all/
Maar hoe doe je dat dan met je modem en je ip adres?
Bij XS4all kan je in hun DNS een entry maken naar jou thuisadres. Ik heb die feature nooit gezien bij KPN
zero downtime en uitmutende service? je weet zeker dat je bij KPN zit? je bedoeld niet ziggo of een andere firma. Betreffende KPN kan dit namelijk onmogelijk kloppen. Te duur, slechte servcie, veel downtime, meer dan gemiddeld geklooi met administratie en abonnementen.....1 grote bak ellende!
Gelukkig hebben de ruim 2 miljoen andere klanten daar op dit moment geen problemen mee. Overal waar ik werk doen de KPN lijnen het beduidend beter dan de Ziggo lijnen.
ik zit dan al een goede 27 jaar in de IT, werkelijk waar, voor het eerst dat ik dit hoor! Maar fijn te horen. Werd ook eens tijd voor ze.
En laten we vooral de maatschappelijke aspecten ook niet vergeten.
Ten eerste is er de maatschappelijke toegevoegde waarde, die altijd heeft gezeten in o.a. het strijden voor privacy, veiligheid en het verzorgen van internettoegang voor iedereen. Karin Spaink vatte in het Parool een aantal van deze zaken in enkele voorbeelden samen: het starten van het Meldpunt Kinderporno, de oprichting van Bits of Freedom, het verzet tegen ongefundeerde internettaps, het steunen van het Internet Archive en de Wayback Machine -waar de hele geschiedenis van het internet op staat-, het in de lucht houden van kritische media in Servië tijdens de oorlog in Joegoslavië, het aanbieden van gratis inbelvoorzieningen in Egypte tijdens de Arabische Lente, om nog maar te zwijgen over de strijd tot aan de Hoge Raad tegen de censuur van Scientology en de zaak van Ziggo tegen Brein waar XS4ALL zich bij aansloot. Activisme zit in het DNA van XS4ALL. Er is in Nederland geen alternatief voor klanten die hier waarde aan hechten. En dat doen heel veel klanten, zo blijkt.
https://xs4allmoetblijven.nl/daarom/
Misschien kan KPN de naam XS4ALL vrigeven zodat deze activiteiten met een politieke partij of NGO kunnen worden voortgezet.
Nee! De naam Xs4all, inclusief domeinnaam, is van KPN. KPN kan de merknaam verkopen. Maar in dit geval is het een nieuwe partij met de idealen en werknemers van de oude. Klanten die overgezet worden naar KPN willen graag hun oude @xs4all.nl e-mail adres behouden.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 19 september 2019 13:12]

Ook je oude demon.nl adres, etc. die destijds door xs4all is overgenomen en erg is achteruit gegaan en ingewikkelder is geworden.
Overname heeft vaak nadelen en soms voordelen.
En @hacktic.nl, en Freeteam zullen ze ook wel opheffen.
Wat @Jerie ook al zegt, een hele dikke NEE.
Als het domein in andere handen komt, hoe krijgen klanten dan hun mail binnen om maar iets simpels te nomen.

Die verontwaardigheid van laatst van een of andere goededoelenorganisatie sloeg helemaal nergens op, dit kan niet zomaar overgezet worden.
Ja. Het is voor mij ook zeker een reden om klant te zijn bij XS4ALL.
Het is voor mij ook zeker een reden om klant te zijn bij XS4ALL.
Maar is dat een primaire reden? Dat is altijd de vraag bij dit soort zaken, bij mij zeer zeker niet. Het is wel heel fijn dat ze een stukkie actiever zijn dan de rest, maar is voor mij niet van doorslaggevende 'waarde'. Laat ik het anders zeggen, als dit het enige verkoop argument was geweest, dan was ik waarschijnlijk geen XS4ALL klant... Voor mij is het een combinatie van zaken die individueel niet van doorslaggevend belang zijn, maar samen zorgen dat de keuze snel is gemaakt.

Als XS4ALL zonder issue verder zou kunnen gaan is de enige echte concurrent Tweak met 1Gbit voor €39/maand, maar jammer genoeg (nog) niet beschikbaar in mijn gebied...

Ik vermoed dat deze beslissing gewoon al lang geleden vast stond en ik ga kijken op welk moment er teveel dingen niet meer kunnen bij KPN als ex-XS4ALL klant en mijn mobiel abo opzegbaar wordt bij KPN. Dan gaan we eens rondkijken wat er beschikbaar is en tegen welke prijs...
Kun je daar anno 2019 een merknaam en een apart bedrijf op draaien?
Hoe groot is de doelgroep die dat wil?
Apart bedrijf op draaien zeker wel. We hoeven niet te gaan doen alsof XS4All verliesgevend was. (Sterker nog, XS4All was/is bedrijfs-economisch kerngezond)

De vraag is vooral of je het voldoende winstmarge vindt. Dat zal vast wel lager hebben gelegen dan dat een type als voormalig CEO Ibarra lief is. Op papier haal je altijd marge-voordelen uit samenvoegen van merken. Je raakt overhead kwijt.

Ik denk alleen dat KPN zich grof vergist in hoe belangrijk de (zelfstandige) merken zijn voor hun marktpositie. Je ziet het al bij het klantenverlies met het verdwijnen van Telfort. De positionering van Telfort was budget... haal je die naar KPN dan denken ze "dat kan niet zo goedkoop zijn" en stappen er veel over.

In het geval van XS4All is er een hoop 'merkliefde'. Veel van die klanten zijn gaan vechten voor hun service. Je moet wel een enorme optimist zijn om te denken dat die bij een verloren strijd ook echt blijven.

De vraag aan het einde van de rit is dan dus "gaat de margegroei door het stroomlijnen opwegen tegen de lagere overall omzet". En een bijbehorende vraag: is het "samengevoegde" KPN makkelijke in de markt te zetten als "merk voor iedereen".

Tot vorig jaar was de positionering vrij duidelijk. Budgetmerk Telfort, mainstream-merk KPN, premium-merk XS4All. Vanaf volgend jaar moet je al die markten met 1 merk gaan bedienen. Dat is niet onmogelijk en KPN heeft redelijk goede marketing traditioneel, maar het is een behoorlijke opgaaf.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 september 2019 10:12]

"Tot vorig jaar was de positionering vrij duidelijk. Budgetmerk Telfort, mainstream-merk KPN, premium-merk XS4All."

Premium-merk Xs4all? Uhm, nou nee, zo heb ik het in elk geval nooit gezien. Ik zag het meer als het duurdere eigenwijzere broertje op hetzelfde netwerk. :) Ik vind KPN ook een betere en meer waardevolle merknaam dan Xs4all. KPN is toch de multinational en Xs4all hangt daar mijn inziens maar wat overbodig naast.

Ik kan me goed voorstellen dat ze het onderbrengen bij KPN. Dat is duidelijker voor de consument, en scheelt ze kosten om alles dubbel bij te houden (admi, personeel, marketing, support). Dat er nou een paar Tweakers meer truukjes kunnen uithalen met de Fritzbox okee. Dat zal voor de gemiste kosten van de overstappers niet opwegen tegen de extra kosten. Het zal ook weer extra support schelen.
Sinds wanneer is KPN een multinational. Sinds 2015 zijn ze alleen nog op de Nederlandse markt actief.
Sinds ze op de beurs staan?
Defenitie: Een multinationale onderneming, transnationale onderneming, internationale onderneming of kortweg multinational is een bedrijf dat in meerdere landen tegelijk geregistreerd en/of werkzaam is. In al deze landen produceert en/of verkoopt ze goederen en/of diensten.
"Voor zakelijke klanten verzorgt KPN complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen. KPN biedt wereldwijd wholesale-netwerkdiensten aan andere operators."

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_KPN
Samenvoegen in een ander bedrijf maakt het niet duidelijker maar onoverzichtelijker zoals ze de diensten van xs4all willen blijven behouden naast wat kpn al heeft. Het is nu duidelijk: xs4all is een ander merk met eigen pakketten en invulling. En daar hebben de klanten ook voor gekozen, anders waren ze wel naar een KPN pakket gegaan.

Er is sprake van twee bedrijven met eigen pakketten die onderling concureren en hoe dan ook winst voor KPN opleveren als klanten niet naar een ander bedrijf overstappen. In die zin is er geen sprake van dubbel waarop kosten zijn te besparen maar van diversiteit die klanten genereert en kans vergroot om winst te maken en behouden. Of het samenvoegen de winst kan behouden en zelfs kosten zal besparen is onzeker.
Dit past enkel en alleen in een besparing. Vanuit mijn ervaring binnen de telecom bij KPN , XS4ALL en Ziggo/Vodafone, kan ik alleen maar zeggen dat kpn de meest wankele is. Aan de buitenkant lijkt KPN het sterkste en meest betrouwbare brand. Maar dat is een farce. De interne systemen, de arbeidsethos e.d. ligt bij vodafoneziggo een stuk hoger. En dat weten ze bij KPN ook. Zelfs de klantvriendelijkheid. Bij XS4ALL hebben ze een interne desk. Bij KPN wordt er meer en meer uitbesteed in de hoop om zo de meubelen te redden.

Ze gaan nu proberen KPN EEN op de zakelijke markt te introduceren vanuit het oogpunt om er een ISDN melkkoe van te maken. ISDN houdt er namelijk mee op...
Maar dan ga je kijken naar de oplevertijd... Dat kan oplopen tot 40 dagen.... Als je dan naar de concurrent gaat vodafone Ziggo.. tja daar schakelen ze een stuk sneller. En dan ook nog voor een betere prijs.

De support desken, de interne processen,... Het is allemaal heel omslachtig. Dat gaat van de uitrol van een zakelijk pakket tot een simpele creditering van 20 euro. Bij KPN moet je elke keer een A4 the invullen. Bij Ziggo is het 4 regels of je voert het zelf in.

Bij Ziggo is er een facturatie systeem voor alle klanten, bij KPN is er per product een apart facturatie systeem. En dan hebben we het enkel over het facturatie systeem. Alle portfolios zijn elfstandig opgezet en uitgerold. En Ziggo heeft zelfs na al zijn integraties en overnames voor een werkend systeem gezorgd. Gewoon, ga der eens voor werken voor beide partijen en trek je eigen conclusies: al na 2 maanden heb je de verschillen gezien.

KPN bestaat nog bij de gratie van de overheid. Glasvezel moeten ze uitrollen. Glasvezel is superieur aan coax. Maar de kosten zijn te hoog en dus blijven ze maar vasthouden. Aan die koperlijnen ADSL, vdsl. De klanten van KPN blijven nu nog bij KPN omdat ze het idee hebben dat E goed zitten... Een idee , een gevoel... Gebaseerd op een oude merknaam met een oud cultuur en iets wat kon 15 jaar geleden wel nog was. Maar anno 2020, is het bedrijf leeg, futloos, een incompetent management en een Zeer logge bedrijfscultuur. Verder wordt de klantenservice op basis van vriendjespolitiek gerund. Kijk aan wie ze uitbesteden en kijk wie daar de macht heeft en hoe die persoonlijke carrières lopen .... Ze gaan nu doorvoeren waar een Vodafone Ziggo jaren geleden is mee begonnen. En tja.. noch de medewerker noch de klant doen er momenteel toe.. KPN is een zinkende Titanic, lek aan elke kant...

En het sluiten van XS4ALL is ook zo een noodoplossing , XS4ALL doet het goed zelfstandig, maar de systemen draaien nog op de oude meuk... En die moeten dus ook mee genomen worden want XS4ALL systemen draaien. Dan ook weer op KPN systemen die er bij KPN uitgaan.. dus het heeft niets met XS4ALL An sich te maken maar met de hervorming van kpn..
reactie onder een bericht over de plannen met XS4ALL op kpn intranet:
"Let me just give you another perspective on the matter. As someone who only moved here a few years back. I've never heard of KPN before moving to the Netherlands. I've known about XS4ALL 20 years ago. Due to its history and the special place it holds in the hearts of hackers all over EU it is still a very strong brand and is a go-to choice of many human rights and privacy oriented NGOs. I work for KPN. XS4ALL was and is my ISP of choice. My work laptop proudly sports an XS4EVER sticker."
KPN een betere provider, leuk gezegd maar de praktijk is toch echt dat het veel slechter is als het oude XS4ALL.
Ik ben als een van de eerste overgezet op het nieuwe netwerk dat ook meteen al technisch gezien een stap achteruit gegaan.Dit bericht kwam al maanden geleden. In het oude XS4ALL voor de overname waren er voor mij bijna nooit storingen met het internet. In die jaren heb ik maar enkele keren een paar uur zonder internet gezeten. Toen kpn het overnam begin de ellende en ben ik van de ene provider naar de andere opgestapt. Helaas dacht ik toen nog dat er concurrenten waren die misschien beter waren. Jammer maar helaas bleek al vrij snel na en overstap.
Maar niemand wist nog niet dat de grote jongens alles al aan et overnamen waren geweest, met alle gevolgen van dien.
Sinds ik over ben gezet naar het kpn netwerk heb ik elke week meerdere storingen en moet ik zelfs zeggen meerdere keren een probleem te hebben met het vinden van diverse sites.
Dit is ronduit typisch kpn en tsja je merkt het ook aan de service voordien werd je als je een lastig probleem had meteen doorverbonden met een 3e lijns pro die voor je ging kijken.
Tegenwoordig direct na de overname ben je alweer overgeleverd aan de script oplezende lastpakken die amper tot geen kennis hebben of het niet mogen maar dat maakt voor mij niets uit.
Daarom vertik ik het al om nog met support te bellen, de enige reden dat ik nog niet overstap is omdat er eigenlijk helemaal geen alternatief is waar ik naar toe zou willen.
Je hebt dan ook eigenlijk helemaal geen concurrenten meer al die merken, ze zijn allemaal van de 3 grote reuzen providers. Die bepalen dan ook de prijs en het aanbod. XS4ALL begon al te sterven toen kpn het in zijn klauwen kreeg. Want ja kpn is allang bezig iedereen en alles over te zetten. Dus vandaar die weigering ...want dat zou betekenen dat ze alles terug moeten draaien.
Daarbij komt dat je gewoon met een beetje verstand weet, dat kpn niet te vertrouwen is ze beloven goede bergen tegen een bonus prijs maar je krijgt een b product voor je goede geld.
Het lijkt wel of ze niets geleerd hebben sinds de monopolie positie uit het verleden.
Ik heb een kpn abonnement genomen op mijn telefoon, maar kan er niet eens fatsoenlijk mee belllen, omdat jawel er geen signaal is bij 12 huizen in mijn straat en toevallig val ik daar ook onder.
Denk je dat ze een oplossing geven, natuurlijk niet daar zijn ze veel te arrogant voor.
Zo gauw ik iets vind wat mij bevalt of dat er een altenatief is waar je niet met een verplicht bagger modem zit, en waar je zelf ook zaken kan instellen op je modem dan zal ik die overwegen. Dus valt eigenlijk meteen alles af wat er nu beschikbaar is. Mijn enige oplossing die ik zou kunnen bedenken is verhuizen.
Ik was jaren verplicht bij ziggo en heb jaren lang problemen gehad, maar ja het was de enige provider die er te krijgen was in mijn regio. Zelfs een gevecht met de consumentenbond viel in de sloot want die kon ook niets doen. Zelfs niet nadat ziggo toegaf dat ze een zooitje leverden en mijn klachten terecht waren. Maar ja die corrupte bende verklaarde jaar na jaar wel dat ziggo de beste provider was.
Als troost kreeg ik dan het enorme bedrag van 100 gulden om het goed te maken, terwijl ik al 6 jaar ellende heb gehad met die horken.
Ik betaalde voor het beste ruim 100 gulden per maand en moest het doen met snelheden die ik in mijn pre internet had met mijn 2400 baud modem. schandalig en schofterig en zo voel ik mij nu weer bij kpn/xs4all.
Je merkt aan alles dat het dood is gebloed.
Mochten de heren die een vervangend xs4all willen opzetten dan moeten ze wel opschieten, want ik ben elke dag naar een oplossing aan het zoeken om maar van deze bagger af te komen.
Want tsja als het te lang duurt ga ik maar voor de goedkoopste ellende die er maar is, beter dan bij het huidige te blijven hangen voor een premium prijs, en dan nog met troep te zitten.
Jawel ik erger mij meerdere keren per dag aan het moeten kijken naar pagina 404 meldingen zelfs bij hun eigen site. Of het regelmatig wegvallen van de tv zenders. Natuurlijk het werkt soms wel maar ja ik betaal niet voor niets 85 euro per maand toch, maar blijkbaar maakt dat kpn/xs4all geen ruk uit.

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 19 september 2019 18:31]

Maar waar kan de ontevreden XS4ALL klant dan straks naar toe? Op mijn adres kan ik slechts kiezen tussen KPN VDSL en Ziggo coax (online.nl/tele2/youfone buiten beschouwing gelaten). Dat vind ik eigenlijk ook de dubbele tragiek, er verdwijnt niet alleen een hele goede provider maar het is ook zo'n beetje de laatste stap naar het duopolie waar we nu inzitten.
Dan moet je klagen bij de mededingingsauthoriteit.
Helemaal mee eens we zijn weer bij af de zogenaamde privatisering heeft ook hier niets anders tot gevolg dan prijs afspraken en geen enkele concurrentie. en uiteindelijk zijn we allemaal weer veel duurder uit dan voor die privatisering met al die valse beloften.
Zie de zorg, ziekenhuizen allemaal van de verzekeraars die ook dan meteen maar de prijzen blijven verhogen en maar roepen dat alles maar duurder word. Maar wel tientallen miljarden binnen harken.
En dan praat ik niet eens over het monopolie van de oude energie giganten die alweer de enige zijn die heersen. Met de enorm hoge energie prijzen, want jawel die zogenaamde ontwikkel belasting eindigt toch echt in de zakken van deze giganten waar ze heerlijk dikke windmolens voor neerzetten waar jij weer dik voor moet betalen. Terwijl jij die dingen al 20 keer hebt betaald door die belasting. Dus hun gratis dikke windmolens en wij maar dokken.
Het is net of ik in de USA woon waar dit spel al jaren aan de gang is, iedereen gaat erop achteruit behalve de allerrijksten, alles is weer van de allergrootste en met die ellende ben je meteen weer jan met de korte achternaam. Privatisering heeft nog nooit iets bespaard, maar het word altijd wel door die vvd en mede kliek door de strot gedrukt. Vervolgens ga je elk jaar meer betalen voor minder.
Geweldig die privatisering.
Juist. Privatisering is een mooi toverwoord, waarbij in wezen de middelen die we als samenleving met veel moeite de afgelopen 100 jaar hebben opgebouwd, in een grote firesale aan de hoogste bieder worden verpatst. De overheid heeft één keer een paar miljard te besteden en vervolgens mag de samenleving (dat zijn wij allemaal dus) de kas gaan spekken van investeerders. Terwijl het product waar het ooit om te doen was uitgehold wordt, want daarin investeren levert immers niet direct geld op.

Tja, dit soort gedachten zijn de afgelopen 20-30 jaar allemaal gereduceerd tot 'links' en daarmee besmet. Maar feit is wel dat de VVD al zo'n 40 jaar lang in zo'n beetje ieder kabinet heeft gezeten maar het CDA en de PvdA iedere keer de klappen mocht opvangen van het slechte beleid.
Dat is onmogelijk want: waar je bij XS4ALL belde dan had je gelijk een monteur aan de lijn die alles wist. Bij KPN krijg je vast 1 of andere callcenter Miep. Die gewoon het lijstje afwerkt. Of je krijgt gelijk een bandje. Heeft u een makkelijke vraag toets 1. Bent u een oud XS4ALL klant met een moeilijke vraag toets 2. Ze denken overhead te schrappen maar uiteindelijk komen ze bedrogen uit. Immers waar de XS4ALL klant zelf op kan lossen belt hij ook niet voor. En wat hij niet kan oplossen krijgt hij gelijk 1 of andere callcenter Miep aan de lijn. Die hem waarschijnlijk 4* doorverbind.
Die paar klanten die een moeilijke vraag hebben en net wat meer premium diensten willen zijn het gewoon niet waard om apart campagnes op te voeren, call centers voor in de lucht te houden, plus een hele merknaam en marketingafdeling en wat niet meer.

Dat is een vrij simpele rekensom en die 'paar' klanten die weglopen kunnen ze prima missen met de base die ze hebben. Net als ze bij Telfor gedaan heben. Ja er gaan wat klanten weg maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. En de OR van XS4ALL zal dat uiteraard net anders berekenen dan KPN zelf. Op termijn levert het waarschijnlijk gewoon geld op.
Echt kortzichtig antwoord je praat over telfort dat is een prijsstunter die veel voor weinig aanbied.
Bij xs4all betaal je een premium prijs met niets meer dan telfort maar had je a) vrije keuze in modem en b) heel goede support (tot kpn het overnam) en c) het oude xs4all heb ik letterlijk jaren lang geen enkele storing gehad op mijn internet ( tot kpn het overnam)
Daarna ben ik overgegaan voor de goedkopere telfort bij gebrek aan beter, maar helaas was het daar ronduit beroerd. geen dag zonder storingen en ellende met tv en internet.
En sinds december vorig jaar is het nu niet veel beter bij kpn/xs4all maar nog steeds voor die premium prijs.
Het enige plus punt is dat ik dan wel een goed modem heb.. maar de rest is al vele malen minder dan voor de overname.
Aan de budget kant houden ze simyo. Dat de verschillen tussen simyo en telfort te klein voor 2 merken werd kan ik mij voorstellen.
De premium kant wordt zoals je zegt, een uitdaging...
Verschillen tussen Simyo en Telfort te klein?
 • Simyo levert een sim-kaart met of zonder abonnement.
 • Telfort leverde mobiele telefonie (sim-kaarten én toestellen), internet én iptv.
Dat verschil lijkt mij niet bepaald "klein".
In hoeverre kunnen oud XS4@ll leden een bedrijf oprichten om dat te kunnen aanbieden. Natuurlijk zullen de vele "customer support" mensen met hun salaris niet echt veel kunnen bijdragen etc. Maar er moeten toch wel grotere mensen daar ook werken of aandeelhouders. En dan iets zelf oprichten met doel kwaliteit / service wst ze gewend waren. Geloof me de meeste oud XS4ALL klanten vooral op Tweakers zullen echt wel weten hoe het bedrijf heet etc.
XS4ALL geniet natuurlijk bepaalde voordelen als KPN dochter, als die voordelen wegvallen, is het dan nog steeds zo winstgevend? En er is een verschil tussen 'winstgevend' en winstgevend. Men doet nu alsof KPN Apple winsten wil zien, maar ik heb situaties meegemaakt dat een bedrijf winst maakte, maar dat het geld in het bedrijf meer winst maakte als je het op de bankrekening zette (dat was toen een heel stuk meer dan nu). Is dat 1-2% winst of is dat 10% winst?
Je ziet het al bij het klantenverlies met het verdwijnen van Telfort.
Ik weet niet of het klanten verlies bij Telfort komt doordat het merkje verdween of dat men gewoon genoeg had van de kwalitiet van Telfort... Ik kwam bij XMS (Zeewolde) vandaan, deze was overgenomen en ik werd zonder pardon onder Telfort gedumpt. Ik zal niet zeggen dat XMS een uitstekende ISP was, maar het deed voldoende wat het moest en was ook buiten kantoortijden prima bereikbaar. Telfort was dat absoluut niet! Das ook de reden dat ik asap weg ben gegaan en gelukkig kon kiezen voor XS4ALL. Das ruim vier jaar geleden, nog geen 9 maanden uitgehouden bij Telfort, daarvoor 5 jaar bij XMS.
Daarnaast kan je je ook nog afvragen hoelang een bedrijf als XS4all zo winstgevend kan blijven. Ik zie bij mijn generatie (40+) een grote wens naar een provider zoals XS4all. Maar kijk ik naar de generatie van mijn kinderen, dan zijn die helemaal niet geinteresseerd in de materie. Die willen gewoon internettoegang en het maakt ze niet uit hoe en waar. Dus of de winstgevendheid van XS4all nog steeds goed is over 5 jaar is twijfelachtig. En dan kan je maar beter stoppen voordat het verliesgevend wordt lijkt me, zodat het bedrijf KPN over de hele linie gezond blijft.
KPN bied die zelfde Fritzbox ook gewoon aan, daar zit het verschil niet in.Ook bied kpn al jaren ipv6 aan.

Het enige is dat kpn officiële geen vast en meerdere ip adres aanbied.
En de sip instellingen niet deelt.

Verder is het netwerk van xs4all al sinds 2006/7 samen gevoegd en is het technische precies zelfde diensten. In 2007 noemde ze internet merken op de zelfde infra een groene provider. Alleen de factuur en klantenservice en klein verschil diensten.

Maar binnen kpn is het gewoon vinkje aan zetten dan ga je van kpn naar xs4all. 5 min werk en je krijgt gelen of groene factuur. Komt geen monteur aan te pas.

Fritsbox 7571
https://www.kpnwebshop.co...ternational/2?origin=2964

Fritsbox 5490
https://www.kpnwebshop.co...ternational/2?origin=2964

[Reactie gewijzigd door xbeam op 19 september 2019 11:09]

Bij KPN moet ik de Fritzbox kopen als ik geen Experiabox wil. Bij Xs4all krijg je hem direct in bruikleen bij het afsluiten van een abonnement. Dat vind ik toch echt wel een belangrijk verschil.
Bij xs4all toch ook! je betaald een 10,- permanent meer voor exact het zelfde netwerk. Dus indirect koop je hem toch ook.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 19 september 2019 10:46]

Je begrijpt niet dat XS4ALL feitelijk klant is van KPN en WBA van ze afneemt? Het netwerk (AS3265) is volledig los.
En dat doen ze dus al sinds 2007 niet meer. Xs4all is geen WBA klant. En klanten die overstappen binnen kpn (groene provider waar xs4all er een van is netzo als het vroegere Planet en Het Net) is het echt alleen verschil de factuur kleur en de klantenservice. Er is ook geen overstap tijd van 4 tot weken.

Technische is het exact de zelfde diensten. Kijk maar naar de modem instellingen wba klanten hebben andere vlan’s/vci’s op het glas en koper

Bij Xs4all is dat niet.
De ip adressen van bijv iptv zijn precies het zelfde als bij kpn. Je kan eigen router met kpn instellingen en zonder wijziging zo aansluiten op een xs4all aansluiten.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 19 september 2019 11:39]

Waar haal je die info vandaan? Klopt simpelweg niet. XS4ALL regelt zijn eigen ontkoppeling vanuit het WBA netwerk net als de connecties en routering richting het internet en alles daartussenin.

Er is wel degelijk overstaptijd wanneer je overstapt tussen KPN en XS4ALL, logisch, verschillende bedrijven en technisch is het ook zeker niet dezelfde dienst.

Dat op het WBA netwerk breeduit overal dezelfde VPI VCI waardes worden gebruikt en dat authenticatie niet meer gebeurt op basis van je inloggegevens in je modem maar je fysieke aansluiting doet niks af aan bovenstaande.
Sorry, maar dit is helemaal niet waar. Enige wat is (en logisch) is dat KPN een transit provider is op het netwerk van XS4ALL. XS4ALL heeft een eigen IP netwerk, als klant merk je dat zeker. Eigen aansluiting op de AMS-IX etc. Ze hebben eigen datacenters en eigen servers (DNS, Mail etc).

De IPs staan ook geregistreerd op naam van XS4ALL ipv KPN. Het is niet alleen de helpdesk dat het verschil maakt. Voor mij maakt het netwerk voornamelijk uit. En echte dealbreaker zal vaste IP en extra IP's zijn. En ik geloof echt niet dat KPN dit me gaat bieden voor dezelfde prijs. In begin wel, maar gegeven moment zal het verdwijnen. Waarschijnlijk als je opnieuw klant wilt worden zijn deze mogelijkheden niet eens beschikbaar. Tevens draai ik mijn eigen router (en geen Fritzbox), KPN zal hier ook niet al te happig mee zijn verwacht ik.

Wat ik zo her en der heb gehoord is dat de integratie van alle XS4ALL diensten in de huidige KPN infrastructuur erg moeizaam leek te gaan.

[Reactie gewijzigd door jDuke op 19 september 2019 11:59]

Klopt XS4ALL heeft inderdaad betere routering.
Heb een paar maanden geleden gemerkt dat KPN plotseling andere routes prefereert richting OVH. Hierdoor ging de latency omhoog, want het netwerkverkeer ging via Amsterdam, naar Frankfurt am Main om vervolgens op de bestemming OVH Roubaix aan te komen. Voorheen was er een directe verbinding via Amsterdam naar OVH Roubaix.

Toen ik hier over ging klagen was de oplossing van KPN dat OVH maar op de NL-IX (een internet exchange die eigendom is van KPN) moest gaan peeren.. Dit terwijl KPN en OVH nota bene beide op de AMS-IX aanwezig zijn!
Ik heb toen overwogen om over te stappen naar XS4ALL, omdat XS4ALL haar eigen ASN beheert en wel de optimale routes voor de eindgebruiker kiezen.

Het lijkt erop dat KPN grote datacenters en transit providers probeert te dwingen om op de NL-IX te peeren met het KPN netwerk, omdat KPN belang heeft bij die internet exchange.
Ziggo/UPC had in het verleden ook zoiets via nijmegen naar Amsterdam, vandaar naar Oostenrijk, Noorwegen, daar over op KPN Kwest, weer Amterdam en dan naar US-of A... helaas het target adres was inmiddels een paar hops te verder als waar de TTL dat toeliet.
>64 routers op weg naar een adres wat ook met een 30tal minder bereikt had kunnen worden.
Het grappig is dat KPN en OVH zelf private peeren. ( http://weathermap.ovh.net/ ) Als je op je OVH server de route terug kijkt zie je dat naar XS4ALL via de KPN private peering gaat. Heen gaat via AMS-IX. De private peering is ook in Frankfurt, denk daarom dat de routering niet optimaal is omdat de private peering in Frankfurt voorrang krijgt dan in Amsterdam.

Precies dit is het probleem van grote providers, de support afdeling is niet ingericht om dit soort problemen / vragen op te lossen. Jarenlang ellende gehad op het Ziggo netwerk, uiteindelijk een wat slimmere monteur aan de deur gehad die eindelijk toegaf dat de bandbreedte te weinig was (spectrum voor data downlink zat vol / te smal) in de wijk. Maar als je dan vervolgens weer support aan de lijn hebt begin je van voor af aan met dezelfde knudde vragen en weer geen oplossing.

XS4ALL had bij mij ook gegeven moment ook een een capaciteits probleem op de access router. Ik heb glas dus eerste reactie van een andere provider zou zijn, nee meneer dat kan niet. Hij ging even kijken op de monitoringspagina. En ja hoor, de belasting op de uplink was al meer dan 90%. Krijg netjes te horen dat ze bezig zijn om nieuwe routers te plaatsen en dat het helaas 2 weken wat minder is.

Zojuist een mail gehad van XS4ALL dat er niets veranderd aan de dienstverlening, ik mag dezelfde Frtizbox gebruiken (die gebruik ik niet), zelfde email adres (gebruik ik niet), zelfde TV en zelfde telefonie. Geen woord over de aanvullende diensten waar het juist (mij) om gaat.
Klopt, maar als ik mij niet vergis dan peert OVH met KPN International / KPN Eurorings (AS 286). Dat is de transit tak van KPN, die onlangs verkocht is aan GTT.
Het KPN netwerk dat wij als consument gebruiken (ASN 1136) maakt ook gebruik van KPN International, maar niet perse als preferred route.

[Reactie gewijzigd door Gijs007 op 20 september 2019 20:47]

Ja, je haalt Telfort en XS4ALL door de war.
Als je XS4ALL en Telfort om draait kloppen een paar van je puntjes nog.

Maar nu sla je de plank echt compleet mis. Je kan beter niets posten dan compleet verkeerde informatie aan mensen proberen te geven..
Ok dan zal ik het in 2007 wel verkeert begrepen hebben maar het ik blijf het apart vinden dat iedere wba provider zijn eigen vci en vlan krijgt. Maar dat xs4all en KPN de vci’s en vlan’s delen.
Terwijl Telfort wel een eigen vci en vlan heeft.

Maar als het verkeert heb begrepen excuus voor de verwarring.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 19 september 2019 17:16]

Google op "AS3265" en je kan e.e.a. waarschijnlijk wat beter plaatsen :)

[Reactie gewijzigd door BHQ op 19 september 2019 20:48]

Nee, dus XS4ALL heeft geen eigen routers, transits, (private) peering links en dergelijke en AS3265 bestaat niet :?

Ja, het TV-product is van KPN, maar dat impliceert niet dat de rest ook van KPN is. Het is een eigen netwerk.
Het wordt tijd dat Tweakers hier een los onderzoeksartikeltje aan wijdt want mensen zeggen echt totaal verschillende en tegenstrijdige dingen in de comments bij elk artikel hierover.

Ik dacht ook dat de netwerken duidelijk gescheiden waren tot op een bepaald punt. Traceroutes liepen via xs4all-infra, niet kpn-infra.
Dat klopt ook. XS4ALL neemt WBA en het TV-product af van KPN.

'na' WBA (waar je in een traceroute inderdaad niets van ziet) loopt je verkeer via apparatuur van XS4ALL zelf.

DSLAM -> transport -> handover naar ISP -> eigen netwerk ISP: alles 'daarvoor' zie je niet.

Allicht is het zinniger om xbeam te negeren door de feitelijke onjuistheden.
Ja, als je het zo bekijkt dan is T-Mobile Thuis dus ook gewoon volledig van KPN 8)7
Nee zeker niet het is gewoon het kpn netwerk sinds xs4all eigenaar werd.
Het enige is dat de heleboel samen gevoegd moest worden en dat is een hele poos gaande.
De beloften dat er niets veranderd is zoals gewoonlijk wassen neus.
Die €10 is voor meer dan alleen die modem, als je geen XS4ALL klant bent, zal je eerst wat meer onderzoek moeten doen. Die €10 is ook afhankelijk van wat je exact afneemt...

Voor mijn 500/500 abo is het verschil €13, maar daar krijg ik ook andere zaken voor terug (meer dan alleen een modem). Newzilla, AV, vast IP, betere ondersteuning bij issues (en als ITer kan je echt niet alle issues zelf oplossen). Dat prijsverschil maakt KPN zelf niet direct een concurrent, als ik een lagere prijs wil, kan ik ook naar T-Mobile.
Er is inderdaad rond de 10 euro meer prijs (verschilt welke dienst(en) je precies afneemt). Maar het is niet zo dat je dat 1op1 kan doorrekenen naar het 'kopen van de Fritzbox'. Bij KPN krijg je namelijk ook die experia box waarvoor je gewoon in je abonnement geld uiteindelijk betaald.

En het netwerk is niet het zelfde. Is het koperdraadje/glasfibertje het zelfde? Ja. Maar dat geld ook als je T-mobile thuis neemt...

Daarnaast krijg je ook andere zaken zoals virusscanner. Met jou beredenering kun je ook zeggen de virusscanner kost 10 euro per maand en de Fritzbox is gratis...

[Reactie gewijzigd door ObsoleteWTF op 19 september 2019 15:14]

10 per maand? Dan ligt mijn voorkeur sowieso bij zelf kopen. Scheelt ook gezeur als er discussie is of het apparaat wel of niet goed werkt, dan koop ik gewoon een nieuwe.... Ik hou niet van bruik'leen'(want eigenlijk is het gewoon huur). Dat alleen al is een goede reden voor vrije modemkeuze.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 19 september 2019 10:43]

Het ligt er echt aan.

Voor mensen met 2 linker computer handen is bruikleen wel handig omdat bruikleen ook vaak met support komt.
Daarom moet er ook keuze zijn. Wel of niet zelf doen en huren of kopen. Ik zou er juist meer mee geholpen zijn als ik het zelf kon(bijvoorbeeld een tweede eigen modem kunnen testen indien je vermoedt dat de andere vervelend doet). Nu ben je afhankelijk van wie je aan de lijn krijgt...
Eigenlijk is het ook vreemd dat je niet los zou kunnen kopen. Ik bedoel: stel je voor dat dat overal zo was: alleen nog maar huur- en (private)leaseauto's, alleen nog maar huurwoningen, etc.. Dat zouden velen ook niet accepteren.
Precies, ik houd mijn maandelijkse kosten graag laag door zo nu en dan 'investeringen' te doen voor de lange termijn. Maandelijkse afdracht voor een kastje past daar niet bepaald bij. Zeker niet aangezien je er totaal geen zicht op hebt hoe lang je met dat kastje mag/moet doen.

En dat geldt ook voor settop boxen, CI+ modules en CAM's.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 19 september 2019 12:29]

Overigens betaal je toch echt het modem of je het nu zogenaamd gratis krijgt of per maand op de rekening ziet. Je kan bij geen enkele provider het bedrijfs eigen modem weigeren. Ook al gebruik je die niet je moet er dan nog voor betalen. Bij welke van de 2 je dan ook zit.
Ik wil hem niet 'gratis' én ik wil er niet maandelijks voor betalen(op de factuur). Beide zijn hetzelfde(een huurconstructie) alleen zijn de kosten verborgen in het eerste geval.

Ik wil hem zelf kopen. En als je er geen één afneemt horen je maandelijkse kosten lager te worden.

Is toch idioot dat telefoons op afbetaling op straffe van een BKR registratie ontmoedigd wordt, maar we het wel normaal vinden dat je een modem permanent huurt...

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 19 september 2019 19:52]

Volgens mij kun je er bij geen enkele provider onderuit, tenzij je een zakelijk contract hebt.
Maar ervaring leert dat bij sommige providers tegenwoordig zelfs daar een modem word meegeleverd welke voor de meeste geen enkel nut hebben. Ik heb zelf een modem overgenomen van een klant welke vroeg wat hij met dat modem moest een fritzbox, toen de provider zei dat hij ermee mocht doen wat hij wilde.
Kon ik het modem voor een leuke prijs van hem overnemen. Later heeft hij mij nog laten weten dat hij naar zijn idee, nog steeds maandelijks betaalde voor dat modem.
KPN is de Fritz!box momenteel aan het testen, binnen een beperkte klantengroep. Waarschijnlijk om de Experiabox te kunnen vervangen of om klanten een keuze te kunnen geven. Als je nu, als klant van KPN, ook wilt kunnen bellen via de vaste lijn, zit je vast aan de Experiabox en kun je daar eventueel een Fritz!box of een andere router achter hangen. Met het verdwijnen van XS4ALL lijkt het in bruikleen geven van een Fritz!box i.p.v. een Experiabox mij een logische en goede keuze van KPN.
Heb je nagevraagd of die ook native (zonder tussenkomst van de Experiabox) gebruikt mag worden voor particulieren? Je links komen namelijk van de zakelijke site en die moet je ook nog los aanschaffen.
Wat ik uit het vrije router keuze forum begrijp is dat de fritsboxen met laatste firmware gewoon een kpn profiel bevatten.

https://www.totaaltv.nl/nieuws/vrije-hardwarekeus-bij-kpn
Update: KPN-woordvoerster René1 Schnitzler laat aan Totaal TV weten dat een selecte groep KPN-klanten het gebruik van Fritzbox op dit moment aan het testen zijn. Fritzbox wordt op dit moment nog niet door KPN officieel ondersteund. In twee onafhankelijk van elkaar uitgevoerde testen in opdracht van Totaal TV bleek echter dat ook zonder status als testpersoon de Fritzbox met succes geïnstalleerd kon worden.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 19 september 2019 10:36]

Fritzbox wordt op dit moment nog niet door KPN officieel ondersteund.
En dat zuigt enorm! Das leuk als alles werkt, maar je weet zelf dat dit niet altijd het geval is. Dan is het eerst wat een support medewerker zegt: "Ik zie dat er een Fritzbox! aanhangt, die ondersteunen we niet...". Ik wil er zelf nog wat anders aanhangen dan een Fritzbox! en ik heb al gesproken met XS4ALL personeel en die zijn daar heel behulpzaam in geweest.

Het is wel weer wat jaartjes geleden dat ik KPN voor internet aan de lijn heb gehad, maar dat was verre van behulpzaam op dat vlak. En heb toen best wel wat mensen gesproken voordat er een monteur op af werd gestuurd, UPC was toen niet veel beter, XS4ALL stak daar met kop en schouders bovenuit. En dan hebben we het niet altijd over zakelijke lijnen, maar wel over gebruik in een zakelijke omgeving, kortere lijnen betekend dan sneller weer in de lucht en minder kosten voor de klant omdat ik er minder lang mee bezig ben.

@WhatsappHack Maar dat doen ze nu nog niet. Het is niet de eerste keer dat KPN wat test en er niet mee doorgaat of dat het heel lang duurt voordat het voor iedereen beschikbaar wordt. We zitten naar de mogelijkheden van nu te kijken en niet de mogelijkheden in de toekomst, want we weten niet precies hoe die er uitziet. Zeker niet bij KPN...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 19 september 2019 12:11]

Ja, UPC was sowieso ruk. We hebben een keer met de hele straat waar ik toen woonde (nota bene in een stad!) een week zonder internet, tv en vast bellen gezeten omdat UPC maar bleef zeggen dat alles in orde was terwijl de hele straat dus zonder alles zat. Iedereen heeft dagenlang steen en been geklaagd bij UPC, maar UPC wilde niks doen. Pas toen na bijna een week ook bij KPN problemen kwamen en KPN wél een monteur stuurde, concludeerde die monteur dat er meer aan de hand was en nadat die monteur enige druk op UPC zette, kwam UPC dan eindelijk ook met een monteur waarna het ineens snel was opgelost.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 19 september 2019 12:04]

Gebruik gewoon de reageer functie in plaats van de edit functie, daar is ie helemaal niet voor bedoeld. :+

Anyway, nee: dat doen ze nu nog niet. Daarom gaan nu ook nog niet alle XS4ALL klanten over naar KPN. Dat is dus precies de reden dat KPN volgend jaar pas met de migratie wil beginnen. Dus dat ze het *nu* nog niet doen, is niet relevant.
Maar ze gaan het wel ondersteunen. Zodra het gereed is samen met het virtuele platform gaan XS4ALL klanten over. Terecht imho, maar alé.
Is dat zo? Jij hebt een contract afgesloten met KPN waarin ze die ondersteuning zwart op wit toezeggen? :)
Nee maar waarom zou ik dat in vredesnaam nodig hebben? Het is een feit dat KPN hier aan werkt en dat doen ze ook om geld te besparen. Waarom? Ze willen het virtualiseren zodat heel veel standaard voorkomende gebreken simpelweg via een geautomatiseerde tool door de klant opgelost kan worden. Op termijn gaat de 24/7 klantenservice dan weg en het geeft de klant meer vrijheid. Dit systeem is dus al gebouwd en het past precies in de XS4ALL strategie. Waarom KPN dit dan in een contract met mij zou moeten vastleggen is me even een raadsel, die functie komt er gewoon - niets meer, niets minder.
Waarom zou je dat nodig hebben? Omdat KPN wel vaker dingen belooft en ze niet nakomt. Zoals glasvezel aanleggen. Wat mij betreft is dit geen bewijs dat het er ook daadwerkelijk komt. :)

Bovendien, KPN sluit dagelijks contracten af, dus blijkbaar vinden ze contracten wel nuttig als het zorgt dat klanten hun verplichtingen nakomen. Een contractelijke verplichting lijkt mij dan hier ook op de plaats. :)
Dat over glasvezel slaat nergens op. Met alle respect, maar dat riekt een beetje naar klok-klepel. :P
Misschien moet je even kijken hoe KPN genaaid werd door de ACM en Ziggo een uitzonderingspositie kreeg met hulp van de EU. Gecombineerd met het feit dat de meeste huishoudens dat hele glasvezel geen reet lijkt te interesseren (en er dus niet voor willen dokken) snap ik wel dat ze het even op een laag pitje hebben moeten zetten, doorgaan op grote schaal was niets meer geweest dan financieel wanbeleid - iets wat ze wel willen voorkomen, voor je ‘t weet moeten ze Ad Scheepbouwer terughalen. :’) Intussen is de glasvezel uitrol weer volle bak bezig, mede omdat er nu een extra usecase is: 5G, waardoor KPN minder sinterklaas hoeft te spelen voor andere vendors dan anders het geval was geweest. Ook eerder stilgelegde projecten worden weer opgestart, zoals beloofd dus. Vertraagd? Ja. Maar dat kon haast niet anders.
En om even vooruit te lopen op wat je daarop 9 van de 10x te horen krijgt “Ja maar andere projectjes konden het toch wel!?”, ja: maar in één gemeente uitrollen met ofwel subsidie of huishoudens die honderden tot duizenden euro’s setup fee moeten dokken of x jaar €35 per maand extra is wel ff wat anders dan ‘t hele land ervan voorzien tegen dezelfde tarieven he. Compleet andere schaal, belangen en problemen. Afijn, genoeg over die glasbelofte - die wordt gewoon netjes ingelost.

Ook dat over contracten afsluiten gaat echt helemaal nergens over, althans: niet op dit moment. Dat systeem is nog niet beschikbaar voor consumenten (op wat beta testers na vziw), dus waarom zou KPN in godsnaam met mij een contract moeten tekenen dat ze dit gaan aanbieden in de toekomst? :+ Dat slaat toch nergens op? Maar hee, als het er onverhoopt toch niet komt weiger je toch lekker het aanbod en ga je ergens anders heen? Mocht je serieuze en realistische argumenten hebben ipv vage drogredenen dan hoor ik het wel. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 september 2019 00:16]

Binnenkort hebben alle aanbieders heel rap een fijnmazig glasvezel netwerk nodig. anders slaan ze de plank mis op 5G gebied. Dus dat KPN ineens haast heeft en dan een spindokter aan het werk zet om er voor klanten een positieve draai aan te geven tja...

En KPN met een contract aan een toezegging te houden zou een interessante wending kunnen zijn. Ze worden dan in iedergeval ergens op vastgelegd. Iets wat een vernieuwing voor ISP land zou zijn oveigens, gebruikelijk is dat de consumenten ongeveer niets in te brengen hebben anders dan geld.
Het is een feit dat ze ZEGGEN hieraan te werken.. maar zeggen en doen zijn 2.
Ze hebben Reggefiber overgenomen om beter op de glasvezel uitrol in te kunnen springen.....
(was een uitspraak)... Ik weet niet waarom stilleggen van alle nieuwe projecten (die door Reggefiber aangekondigd waren maar niet gestart) een verbetering is...

Verbetering op de glasvezel markt kan ook zijn een te actieve opkomende concurrent de wind uit de zeilen te nemen. Dat is niet een verbetering voor allerlei klanten die glasvezels verwachten.

Als ik het gehele aanbod van KPN bezie en wat ik nu heb dan ben ik og sceptisch m.b.t. zelfs op gelijk niveau houden van het aanbod.
Het klopt dat de Fritz!Box in OS 7.12 voorzien is van een configuratiewizard voor de KPN netwerken (koper en glas). Dat is ook wel logisch immers KPN wil de dienstverlening aan de XS4ALL abonnee op hetzelfde pijl houden als nu.
De SIP gegevens zullen om dezelfde reden binnenkort ook vast en zeker vrijgegeven worden. Pas als dat afgerond is kan KPN de Fritz!Box officieel gaan ondersteunen.

Er gebeurt meer bij KPN dan menig XS4ALL abonnee wil geloven, maar ik ben er van overtuigd dat de dienstverlening 100% hetzelfde zal blijven.
Dat ding heet een Fritzbox en geen Fritsbox. 8)7
Nergens maakt KPN duidelijk HOE ze de XS4all diensten en producten straks onder hun eigen naam gaan aanbieden.
Het zijn slechts woorden en er staat niets zwart op wit waarop je kunt terugvallen als ze de beloftes niet gaan waarmaken. KPN heeft een slechte reputatie wat dat betreft.
Het mag duidelijk zijn dat XS4all klanten totaal geen vertrouwen hebben in de toezeggingen van KPN.
"KPN Professional" voor 20 euro meer per maand dan je nu bij KPN betaalt. Gok ik.
ALs ik glasvezel internet wil bestellen krijg ik van KPN:
De ExperiaBox is ons betrouwbare WiFi-modem. Deze krijg je standaard met een stroom-adapter, 1,8 meter ethernetkabel en telefoonkabels.
https://www.kpn.com/internet-tv/internet-tv

Bij Xs4all krijg je de Fritzbox. Dus verschil is dat je misschien wel een Fritzbox kunt kopen bij KPN, maar die zit niet in je abonnement.
Toegegeven, dat KPN die in het aanbod heeft, wist ik niet. Maar dan blijft het verschil of dat het standaardmodem is vs. Experiabox. Want zelfs met het prijsverschilletje tussen KPN en XS4All is 225 euro bijleggen nog best veel!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 september 2019 09:59]

Die beide Fritzboxen worden als "zakelijk" geadverteerd, zie liever een "consumenten" aanbod.........
Alleen er was toch een wet in de maak (of is die er al?) dat je als klant een vrije modemkeuze moet hebben? Dus mag KPN dan wel ,als er zogenaamd niks veranderd dan wel aan XS4all klanten een Experiabox geven ipv een Fritzbox?
Klopt deels, die wet komt er inderdaad, maar KPN support hoeft daar (natuurlijk) niet aan mee te helpen. XS4All had dit als een van de KSP's.

Stel je voor dat je een Tesla leasewagen hebt, maar jouw leasemaatschappij wordt overgenomen en je krijgt er een Prius Plug-In voor terug. Ja, je gaat niet achteruit op mobiliteit en het zijn beide elektrische auto's, maar zijn beide nou echt hetzelfde?
Dat is wel een heel slecht voorbeeld ;)

Als je die analogie wilt volgen, moet je al meer in de richting gaan van dat vanaf dan niet meer die Tesla voor het sporadische onderhoud op locatie wordt opgehaald en teruggebracht, maar dat je 'm zelf naar de dealer moet brengen.
Niet zozeer, lees 'modem' voor 'voertuig'. Je mag je Tesla inleveren voor een voor een Prius als je ooit nog een grote beurt wilt of andere (pech)hulp nodig hebt.
Ik zie het verschil meer als bij KPN moet je naar een aangewezen dealer gaan voor onderhoud en bij XS4ALL kan je gewoon naar de dichtsbijzijnde gaan.
Ik ben het met je eens dat een helpdesk die meedenkt om eigen apparatuur aan te sluiten een grote waarde is, maar je moet ook bedenken dat AVM het nu wel heel eenvoudig heeft gemaakt om Fritsdoosjes aan te sluiten door de instellingen voor alle Nederlandse internetaanbieders voor te configureren. Op die manier zetten ze de internetaanbieders min of meer voor het blok: Je kunt een Fritzbox zo in de winkel kopen, aansluiten en hij werkt. Internetaanbieders die een modem opleggen voeren een achterhoedegevecht.

Natuurlijk betekent vrijheid van apparatuur ook de mogelijkheid om iets anders dan een Fritzbox aan te sluiten, maar juist doordat internetaanbieders niet meer aan kunnen nemen dat iedereen hetzelfde modem heeft, worden ze ook gedwongen er opener over te zijn.
Maar er wordt niet gezegd dat ISPs geen standaard router mogen aanbieden, ze moeten het alleen vrijlaten om een andere te kopen en zelf te configureren wanneer de consument daarvoor kiest.

Daarvoor hebben we ook standaarden.

Natuurlijk is de helpdesk dan vrij om te zeggen deze modem ondersteunen we niet.
Essentiële configuratiegegevens zoals het VPI-/VCI-nummer communiceren aan de klant is onderdeel van de wettelijke vrije modemkeuze. Daarmee moet een internetaanbieder vragen daarover kunnen beantwoorden en daarmee is de belangrijkste horde voor ondersteuning genomen. Alle overige vragen en problemen mogen ze inderdaad op zeggen "ondersteunen we niet" en alhoewel dat zeker nog wel zal gebeuren, ben ik hoopvol dat het kleine beetje klantvriendelijkheid dat nog extra nodig is door de meeste aanbieders wel opgebracht zal kunnen worden.
Nee hoor heb al heel wat woorden gehad met helpdesk figuren, die nadat ik om de nodige gegevens vroeg de hoorn op de haak gelegd. Nadat ze zeiden wij ondersteunen geen andere apparatuur.
Heb je al eens een modem kunnen instellen waarvoor je geen gegevens krijgt van de provider???
Zelfs de gegevens van je IP telefoon krijg je niet, hoe wil je dan deze instellen op een eigen modem.
En met gegevens bedoel ik de sip ,server namen en poorten die je nodig hebt.
Nog sterker de meeste providers stellen het modem al in voor jij het krijgt.
En aangezien jij geen root rechten hebt op het modem wat je verplicht krijgt, kun je niet zien wat je moet instellen.
Want de providers vertikten het om die aan mij te geven. Inderdaad wij ondersteunen een ander modem niet.
En daar mag je het dan mee doen.
Heb je een bron dat de Fritz!box gaat verdwijnen? Want dat zou ik oprecht erg jammer vinden.
Maar dit is echt iets wat in Nederland gewoon veranderd moet worden. Ik gebruik hier in Duitsland ook een eigen Asus DSL 87VG modem en niet van T-Mobile. Je kan beter dit op landelijk niveau aanpakken dan alleen een provider.

Ik vindt het zelf kiezen van modems inderdaad echt vele malen beter dan opgescheept zitten met hun vage spul.
Ze bieden dan wel een dichtgetimmerde box aan, maar toch heb ik mijn Exeriabox v10 eruit geknikkerd en hangt er nu een Asus router aan. Dus het kan wel degelijk bij KPN.

Ok, support hoef je er niet op te verwachten, maar als je al zover bent om zelf een andere router er aan te willen hangen dan ga ik er vanuit dat je hem ook wel zelf geconfigureerd krijgt (wat idd wel even een dingetje was).

En heb ook access tot ipv6, du shet zit allemaal wel snor
Goeie punten. Hoop dan dat KPN dat ook zal gaan doen. Zou al een hele hoop gedoe schelen.
Als ga ik wel het IPv6 negeren. Heb je op dit moment toch niet zo veel aan.
Naar mijn ervaring was XS4All retetraag. Dat was de grote reden voor mezelf om op Ziggo over te stappen (en ~4 jaar terug op glasvezel). Prima waar ze allemaal voor staan en wat ze allemaal gedaan hebben, overigens.
Je bedoelt dat het stukje koper van KPN tussen jouw huis en een PAP (Provider Access Point) retetraag is
Dat is een klein maar belangrijk verschil, koper is vaak gewoon bedroefend qua signaalkwaliteit.
Maar dan is het bedrijf X, niet techniek X.
Ziggo werkt vaak zo goed omdat het via coax gaat, daar heb je niet zo snel issues met slechte signaaloverdracht zoals bij koper. Maar glasvezel is uiteraard het beste als het ff kan :+
XS4ALL is ondertussen niets meer dan een merk?
Je bedoeld de Explodiabox van het Chineese ZTE?

Ja, die is vrij dicht getimmerd.
KPN biedt native ipv6 ja. Maar niet overal begreep ik. Ik heb hier wel ipv6.
Bij KPN kan ook poort 25 (ingaand) niet open gezet worden.
Dat kan sinds een paar jaar gewoon hoor
Oh, ook op glasvezel? Dat zou mooi zijn.
Ze hebben de poorten een paar jaar geleden men ik open gezet, voor glasvezel weet ik niet maar anders moest je via een relay werken.

Het beste even op het KPN forum navragen, daar kunnen ze eventueel ook nog wat voor je doen.

[Reactie gewijzigd door twizzle op 27 september 2019 00:47]

Voor up- en downtime vergelijkingen, zie mijn post in het vorige nieuwsbericht: Klik

Daarnaast onderscheid Xs4all zich gewoon in 'bedrijfscultuur'. Privacy staat hoog, maar ook technische zaken om een eigen modem te kunnen gebruiken en de technische gegevens hiervoor gewoon te publiceren zijn wat mij betreft een groot verschil met welke andere provider dan ook. Ze staan altijd voorop met de techniek. Het meest recent denk ik nog wel dat ze als een van de eerste aan de RPKI standaard voldoen op hun netwerk. Effectief een veiliger/betrouwbaarder netwerk.
Veel mensen weten ook niet wat voor verademing vrije modemkeuze is want de standaard modems heb ik al genoeg problemen meegemaakt bij zowel KPN als Ziggo.

Nou woon ik sinds een paar jaar in het buitenland en weet ik niet of KPN tegenwoordig betere routers heeft maar vroeger...
KPN integreerd hun budget merk Telfort en hun Premium merk Xs4all, en leveren zelf een gemiddeld product dat nergens in uitblinkt. Hoe kun je dan zowel de koopjesjagers van Telfort als de veeleisende klanten van Xs4all goed bedienen. Het is zoiets als een Mercedes A en S klasse allebei in een C klasse te willen aanbrengen, en voor de A klasse is dat een upgrade (en als de prijs hetzelfde blijft is die berijder blij), maar die S klasse berijder is niet blij, en na 30 jaar S klasse gaat die eerst protesteren voordat die een BMW of Lexus gaat kopen.

Mijn ervaring met Xs4all is uitstekende helpdesk bij problemen, terwijl je bij KPN een eerstelijns persoon krijgt die een script door loopt, en er alles aan doet om je af te wimpelen. Modem van Xs4all heeft ingebouwde VPN, dus op vakantie een onbeveiligde hotspot, je internet verkeer loopt veilig via thuis. Xs4all modem heeft ook mobiel internet integratie moelijkheid, dus mocht er een keer storing zijn (ze hebben minder storing dan KPN) kun je een backup ingeregeld hebben, etc.
Als je het zo goed voor elkaar hebt, waarom zou je dan een 'uitstekende helpdesk' nodig hebben. Sorry hoor maar dat is wel een kulargument. Ik zit al jaren bij Telfort (ergens 2006) en heb nog nooit een moment gehad van laat ik de helpdesk eens bellen..
Als je wil rommelen met eigen apparatuur bijvoorbeeld, of als je je computer in de knoei hebt zitten met instellingen of als je een virus hebt, als je eigen server wil hosten en hulp wil met de firewall correct instellen, dat kan allemaal bij Xs4all en niet bij KPN.

Verder, wat voor de een prima werkt, is voor andere wat anders, gelukkig is niet iedereen hetzelfde, voor sommige mensen is de geruststelling dat als er iets is ze goed geholpen worden al doorslaggevend, net als het afsluiten van een verzekering.

Neemt niet weg dat genoeg mensen prima bij KPN zitten (of bij Ziggo, T-Mobile, Tweak, of een van de andere aanbieders).
Jawel hoor, ik had een paar weken geleden een probleem dat port forwarding om de een of andere reden niet werkte voor een host. Heeft KPN prima opgelost. KPN biedt ook AV oplossingen, gratis, dus ook daar krijg je hulp mee - al vind ik dat persoonlijk geen taak van een ISP maar goed.
De helpdesk is al minder vaak nodig omdat veel van de benodigde gegevens die nodig zijn voor eigen apparatuur 'gewoon' gepubliceerd worden. Niet zoeken op tweakers of iemand anders toevallig al eens het gegaan heeft en achter de juiste gegevens is gekomen (die voor hem/haar werkte).
Het grootste verschil zit inderdaad in de cultuur van een klein, uiterst klantgericht bedrijf en een groot veel meer op bulk- en wholesale gericht bedrijf als KPN. Ook als KPN mgr heb ik consequent druk moeten zetten op klantgericht opereren, want de interne bedrijfscultuur heb je tegen en zelfs kleinere bedrijfsonderdelen binnen de eigen kring hadden en hebben daarbij altijd de wind tegen, laat staan als het dochter bedrijven zijn, zoals ik zelf in de jaren bij SNT moest merken. XS4ALL heeft het tij dubbel tegen, want in de huidige top wilde CEO Ibarra al weg, gaat CFO de Jager vermoedelijk binnenkort weg, dus beiden hebben belang bij opgepoetste cijfers. COO Farweck ziet XS4ALL als interne concurrent op zijns insziens exact dezelfde infra met onverklaarbaar hogere klantwaarderingscijfers en van de Belgische marketingman hoor je nooit wat. Kortom XS4ALL staat er alleen voor en de nieuwe ook Belgische CEO moet daadkracht bewijzen en zal per definitie marketing niet steunen om de schijn van vriendjespolitiek niet tegen te krijgen.
Precies, ik ben zeer te spreken over de service van KPN: snel iemand aan de lijn (of via chat) en efficiënt geholpen. Ook is m'n 500/500 verbinding enkel een half uur down geweest ivm gepland onderhoud wat ruim van te voren werd aangekondigd. Ook werkt de verbinding gewoon goed met een eigen router hier (Ubiquiti USG).
Heeft KPN dat op hun eigen site staan, hoe je die USG configureert?
Heb hier namelijk ook wel belang bij, aangezien ik ook een USG heb. Met daartussen dus nog de ExperiaBox van KPN en die mag er wel tussenuit van mij :)
Niet op hun eigen site, wel hier op het forum.
Eigen router kan altijd wel, maar een eigen modem kan niet bij kpn, want dan werkt je telefonie niet. xs4all geeft de benodigde gegevens vrij, die je op je eigen modem in kunt stellen, en daar helpen ze ook nog eens mee als dat nodig is.
Dat nog niet. Zelf geen last van omdat we geen vaste telefonie meer afnemen.
Op deze site: http://netwerkje.com/eigen-router staat een en ander prima uitgelegd.
Best goeie vragen. Ik moet zeggen dat wij een jaar of wat geleden ongelooflijk veel gedoe hebben gehad toen we XS4ALL nog hadden. Helpdesk-issues duurden weken, verbinding was erg slecht, hosting-problemen.... Maar blijkbaar ben ik in de minderheid en is XS4ALL een soort juweel van het Nederlandse internet-landschap.
Ik heb sinds paar jaar XS4ALL en ben er zo tevreden mee, zelfs als er goedkopere aanbieders zijn wil ik niet over.

Heb maar enkele keer een storing gehad en werd toen direct perfect geholpen. Gingen een keer zelfs zo ver dat er een techneut uit USA me terugbelde om dingen te verifiëren.

Denk wat XS4ALL zo goed maakt is hun klantenservice en het gevoel wat ze klanten geven. XS4ALL is een groep enthousiaste techneuten, KPN is een bedrijf.
Tja, ik heb als webdesigner nogal eens een hosting, domeinregistratie en dergelijke moeten aanpassen voor een klant en wat je dan af en toe meemaakt bij KPN… Monty Python is er niets bij.

Eindeloos gedoe om een domeinnaam te verhuizen bijvoorbeeld. Zonder overdrijven in twee weken tijd uren en uren over moeten bellen. Afdelingen die compleet langs elkaar werken en elkaar de schuld geven. Bleek onder andere dat er twee verschillende formulieren gebruikt werden voor hetzelfde… Sorry hoor maar mij maak je niet wijs dat ik de eerste ben dit hier tegenaan loopt.
Extra mogelijkheden, op een consumentenlijn kan je normaliter geen extra IP-adressen krijgen (voor hosting bijv.)

Zo hebben ze ook al 100% IPv6 (waar KPN (en ook Ziggo) bijv. op ~25% zit).
Daarnaast is de helpdesk (als iets niet werkt, van een hoger technische niveau dan 't moederbedrijf KPN).
Er is IPv6 en IPv6. Wat je wilt is dualstack. In ieder geval bij Ziggo heb je als je IPv6 hebt, alleen IPv4 via CGNAT en dat is nu net wat je als professionele particulier niet wilt.

Toch zit er een positieve kant aan dit: Als KPN door XS4All geprikkeld wordt om IPv6 aan te bieden (hopelijk op de goede manier), dan is opeens de meerderheid van de Nederlandse internetaansluitingen IPv6-geschikt en kan Nederland in één klap van een overwegend IPv4-internet een overwegend IPv6-internet worden.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 19 september 2019 10:43]

Dual stack of DS-Lite (v4 achter CG-NAT) gaat steeds minder verschil geven naarmate het internet IPv6 wordt - het probleem is nu voornamelijk dat de mobiele netwerken allemaal nog IPv4-only zijn, en dat betekent dat je thuisaansluiting ook volwaardig IPv4 moet zijn anders kom je vanaf je telefoon niet bij je eigen servers. Zodra alle endpoints op IPv6 zitten (hetzij dual stack, DS-Lite, 464XLAT) maakt het allemaal niet meer uit.
Bij CG-NAT zijn de issues met NAT nog groter dan op NAT op thuis routers, omdat je nog minder zeker een vast adres hebt en zeker een issue zult hebben met het instellen van Port-Forwards.

CG-NAT is vooral eenvoudiger voor de Carrier, niet voor de eindklant. (behalve voor de heel simpele configuraties... of privacy kostende configuraties waarbij perment verbindingen met Middle Man gemaakt moeten worden.

Het internet is bedoeld als een Peer 2 Peer netwerk ZONDER MITM.
CG-NAT is inderdaad eenvoudiger voor de carrier, maar met het opraken van de IPv4 adressen ontkom je er op een gegeven moment niet meer aan. Maar idealiter zet je iedereen die geen servers draait op CG-NAT, en iedereen die wel servers draait en port forwards nodig heeft op verzoek een eigen (al dan niet dynamisch) adres.
Het internet is bedoeld als een Peer 2 Peer netwerk ZONDER MITM.
Dit krijg je weer terug met IPv6. De huidige situatie met een heel thuis LAN achter 1 extern IPv4 adres is al een hack.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 september 2019 18:44]

De oplossing is dus(al >10 jaar ...) IPv6 en niet IPv4 nog verder verkrachten.

Dat de ISP's voornamelijk (>15 jaar) hebben liggen slapen en de warme (inmiddels best wel eetbare) aardappel voor zich uit liggen duwen is nog geen excuus om het dan nogmaals weer fout op te lossen.
Er is ook geen excuus voor ISP's dat ze het niet "wisten" het issue is al bekend sinds de jaren '1990 ...

en een jaar of 15 geleden was de procedure voor de laatste adressen bekend, en zelfs toen was er maar een ISP die er wat mee deed.. XS4ALL... zelfs KPN vond een vraag over IPv6 toen belachelijk.
Het probleem is niet zozeer IPv6 op zichzelf, maar de ellende van dual stacks onderhouden. Niemand wil langdurig een dual stack netwerk draaiend houden, dus krijg je een "game of chicken" waar de laatste ISP die overstapt van v4-only naar v6-only de laagste kosten heeft.
Dual stack is niet zo'n ramp ik draai 't hier al jaren....
In het begin was er nog wel eens wat op te lossen.., de laatste over stapper zal nog altijd dual stack moeten werken... of gaat ie cold turkey van 100% IPv4 naar 100% IPv6... dat zou pas lef zijn.
Voor switches is het geen issue..., voor routers alleen wat extra routering.

Daarnaast het gaat er niet om of je klant omgaat maar ook of de rest van de wereld omgaat.
Uiteindelijk moet iedereen dat is onvermijdelijk. Ik vermoed eerder dat de laatste ombouwer de meeste issues zal ondervinden, of in ieder geval het meest in het negatieve spotlight komt te staan.
Dual stack op je LAN is geen ramp, maar dual stack voor een netwerk zo complex als een hele ISP is andere koek natuurlijk. Niet voor niets houden de meeste bedrijfs netwerken het ook lekker nog op IPv4 only. Anyway, ik snap goed waarom providers treuzelen. Ik zou het graag anders zien, maar vanuit hun oogpunt is het nou eenmaal zo.
IPv6 is niet anders dan IPv4..., het concept is gelijk (het blijft IP). De adressering is anders en een paar problemen in TCP /UDP zijn aangepakt waardoor TCPv6 != TCPv4. en UDPv6 bijna gelijk is aan UDPv4.
(maar gooed het gaat hier over XS4ALL) en die HEEFT al jaren dual stack...
Dat is waar, maar ook een PS2 en BitTorrent hebben er last van. Het probleem is ontstaan omdat providers veel te laat zijn begonnen met dual stack implementeren. Dat komt door hun eigen egoistische instellingen, en dat kun je bij bedrijven aanpakken middels wetgeving en regulering. Helaas heeft de politiek daar destijds niet voor gekozen.
Het is niet zozeer een kwestie van laat of vroeg implementeren. Dual stack, al dan niet "lite", is voor de ISP eigenlijk ronduit klote, je moet alle aanpassingen op 2 stacks testen en dingetjes als foute routing tabellen etc zijn moeilijker te troubleshooten. Een IPv6-only netwerk zou vanuit de ISP ideaal zijn, en je ziet dat op mobiele netwerken dit ook geprobeerd wordt (via 464XLAT) maar dat vereist wel een zekere basisfunctionaliteit op de endpoints.
KPN biedt in veel glasgebieden al IPv6 en dat draait netjes native. Prima geïmplementeerd :)
Wat is je netmask? /48 (oude standaard), /56 (huidige standaard) of niet standaard.
en dit is dus o.a. het verschil tussen iets als KPN en XS4All.
KPN kan wel zeggen dat er voor de klant niets verandert, en dat ze de goede dingen van XS4All gaan overnemen, maar het zijn loze woorden, want:

- als ze dat echt zouden willen hadden ze dat allang kunnen doen

100% IPv6.
Betere klantenservice
En noem het rijtje maar op wat er eventueel beter is aan XS4all vergeleken met KPN.

Als KPN had gewild, echt had gewild, hadden ze dat allang gedaan.

Nu ze XS4all de nek om willen draaien vanwege merkbekendheid (KPN only) gaan ze doen alsof ze het willen, maar voor mij zijn het loze woorden.
Ik val in herhaling: als ze in KPN willen integreren wat XS4all beter heeft dan KPN zodat KPN-klanten er ook van kunnen profiteren hadden ze dat sinds 2007 al kunnen doen.
Hebben ze niet gedaan.
Nu ze van de merknaam af willen gaan ze ineens doen alsof ze het wel gaan doen.

Ik geloof er niets van.

[Reactie gewijzigd door tyrunar op 19 september 2019 17:46]

Je kunt bij XS4ALL ook extratjes kopen op je lijn. Bijvoorbeeld 6 ip adressen zodat je bepaalde zaken kunt scheiden, je hostnamen wijzigen etc. Probeer dat maar bij Telfort. en co.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 19 september 2019 12:18]

Zit er bijvoorbeeld verschil in up- en downtime?
Ja. Ik heb op mijn huidige adres op hetzelfde fysieke lijntje zowel KPN als XS4ALL gehad. Het moment dat ik overgestapt ben naar XS4ALL, verdwenen de langlopende stabiliteitsproblemen (disconnects iedere 5 minuten, uren downtime, enz.) als sneeuw voor de zon.

Mijn ervaring met KPN op andere adressen in het verleden is niet veel beter.
Is toch notabene hetzelfde netwerk?
Nee, XS4ALL heeft een compleet eigen netwerk. Het enige dat ze delen is de 'last mile', oftewel het lijntje naar je huis toe.
Na 8 maanden pogingen, en tientallen gesprekken met de kpn "service"-desk om een digitenne abbo opgezegd te krijgen kan ik je vertellen dat KPN is het meest waardeloze *#$%-bedrijf is dat ik ken, in ieder geval kwa service.

Inmiddels het het ze gelukt, maar ik probeer toch wel zo ver mogelijk van ze af te blijven.
Eigen ip adress, toegang to sip gegevens, veel chiller over het gebruik van eigen router, ipv6

Weet iemand wat het beste alternatief voor xs4all is vooral eigen ip adress en router is belangrijk voor me bijvoorbaat dank iedereen.
Het zal voor een fors deel in dat 60 pagina's tellende advies van de OR staan, maar goed, dat hebben wij niet. Er zijn een aantal valide, meer op "tweakers" slaande, redenen waarvoor mensen niet KPN, maar wél XS4ALL kiezen, naast de meer zachtere "cultuur" redenen die mensen aanvoeren. Denk aan IPv6, hun keuze voor kwalitatief hoge Fritz! producten ipv custom modems etc zoals KPN, en zo verder.

Maar goed, ik ben benieuwd wat de OR verder nog gaat doen, ze kunnen middels het al genoemde beroep, wat je als OR doet bij Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam, nog een serieuze stok in het wiel van KPN steken. Daarmee kunnen ze, als ze gelijk krijgen, dat hele opheffen en samenvoegen uit het water schieten. Ik ken uit mijn OR cursus jurisprudentie van de ondernemingskamer waarbij zo een complete fusie uiteindelijk niet door is gegaan, dus hier horen we vast nog wel meer van.
Ja, KPN is héél veel slechter dan XS4ALL... Heb ik in de praktijk moeten ondervinden. Menig maal....
Met KPN niets dan ellende gehad (nu bv. weer in de clinche met KPN over aanleg glasvezel kabeltje.... Niet te doen! Je wordt gewoon glashard (pun intended) voorgelogen, en als je daar iets van zegt krijg je een vaag excuus en dat ze terugbellen (wat vervolgens dan weer niet gebeurt). Al jaren zo... Toen ik ooit in een nieuwbouwhuis internet aansluiting moest (via een andere provider dan KPN) ging dat niet... Hele wijk had al internet, maar nee: er was écht een storing in het wijkverdeelstation waardoor ze het precies op mijn adres niet voor elkaar kregen... Bij de buren (die via KPN internet hadden) wel... Ja, héél gek!! Uiteindelijk uit wanhoop toen een KPN abonnement genomen. Volgende dag was de aansluiting ineens gereed. Heel wonderlijk! (en toen uiteraard direct weer opgezegd binnen de bedenktijd).

Alle extra's van XS4ALL zullen bij KPN ongetwijfeld op termijn gewoon verdwijnen (want kost extra geld). Klantenservice van KPN is één grote ramp. Niet omdat de dames en heren achter de telefoon niet hun best doen, maar omdat ook bij hun alles is dichtgetimmerd, zowel technisch, als met belscripts die ze moeten volgen. Bovendien hebben de meeste van de medewerkers daar geen klap verstand van de materie... (ook veelal niet hun schuld: ze krijgen de opleiding gewoon niet!). En dan de wachttijd als je ze moet bellen... Gerust 10-15 minuten. Bij XS4ALL heb je doorgaans binnen 1 a 2 minuten iemand aan de lijn die je ook daadwerkelijk verder kan helpen.

Dus zodra KPN daadwerkelijk de stekker uit XS4ALL trekt ben ik direct weg. Absoluut geen zin om enige zaken te moeten doen met die club....

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 19 september 2019 15:03]

Voor veel xs4all klanten gaat het niet alleen om de techniek. Het gaat ook om de waardering voor het volk. De toenmalige PTT had beslist niet de behoefte om internet voor het gewone volk aan te bieden. Dat wilden ze niet en dat deden ze niet. Daarom is XS4ALL ontstaan.

Xs4all heeft in mijn ogen altijd eerst gekozen wat het beste is voor de klant. Dan naar de kosten en wat/hoe dat betaald moet worden en daarna is daar een prijs uit gerold. Dat is iets heel anders dan dat de concurent/conculega biedt iets en kan daar geld mee verdienen, dat moeten wij ook doen.

En daarom, de waardering van de potentiële klant, blijf ik klant bij xs4all.
Ik ken KPN van peperduur prutswerk en een werkelijk stuitende klant onvriendelijkheid.
Het gaat om de extra service voor de meer gevorderde gebruikers, daar steekt Xs4all ver bovenuit de rest, daarmee bedoel ik niet downtime maar zaken zoals ipv6 etc.

Ik geef er ook niets om maar kan goed begrijpen waarom er zoveel weerstand is, als aandeelhouders/directie denken meer winst eruit te halen wordt Xs4all gewoon de nek omgedraaid, de klant staat altijd op 2e plek.
Ik vind persoonlijk de hulp die je bij XS4All krijgt vele malen beter dan bij KPN. Dus voor de normale internet gebruikers moet dat toch echt een + punt zijn. Ook heb ik het idee dat de helpdesk van Xs4all veel meer meedenkt aan oplossingen en de helpdesk van KPN altijd maar zo snel mogelijk weer het gesprek wilt eindigen of een upsell maken.
KPN biedt een kreupel internet aan. Heb jij wel eens een mailserver proberen te runnen vanuit huis?
Andere domeinen als KPN.NL mail adres?
Heb jij controle over je firewall, ik bedoel niet een beetje controle maar volledige controlle?
(Mijn firewall is een linux box... in mijn beheer).
Is toch notabene hetzelfde netwerk?
Nope ... XS4ALL heeft eigen servers, netwerk, peering, etc.
Yep: DSL is voor iedereen in NL van KPN. (Ja voor alle andere providers ook als Ziggo ergens DSL aanbiedt). Glas is hier van Reggefiber (=KPN ...)
Tjah, ik snap het wel ergens dat mensen dit niet waarderen. Verandering is nooit leuk.

Maar is KPN zelf dan zoveel slechter dan XS4All? Is dit onderzocht? Zit er bijvoorbeeld verschil in up- en downtime?

Ik ken KPN alleen maar van uitmuntende (24/7) service en zero downtime. Wat maakt XS4All dan zo speciaal? Is toch notabene hetzelfde netwerk?

No offence hé ik probeer het alleen te begrijpen!
Van XS4ALL mag ik de glasvezel zo achterin mijn Cisco drukken, zonder NT van hen of een router van hen ertussen. Bij KPN kon ik toen niet eens een router krijgen die in Bridge Mode kon, laat staan dat ik hun NT en router mocht bypassen.

Dat het twee stekkers scheelt in de meterkast is nog niet eens het belangrijkste voor mij. Dat ik alles graag via mijn eigen managed switches, ASA en dat soort dingen meer wil hebben lopen was voor mij de hoofdreden om extra te betalen voor XS4ALL.

En met het instellen van wat kleine dingen op de Cisco om de NT te bypassen heeft de helpdesk gewoon geholpen. De netwerk beheerder die ik uiteindelijk aan de telefoon had vond het zelfs wel een leuke vraag en puzzle, had ie nog niet eerder gehoord.

Ook heeft XS4ALL nooit geklaagd over de router-to-router VPNs die mijn broertje, vader en ik draaien. Ik heb in het verleden ISPs meegemaakt die of GRE volledig blokkeerden, of die eens per zoveel tijd gewoon de verbindingen afkapte. Want het was niet de bedoeling dat er constant verbindingen open stonden, daar zouden andere klanten last van hebben. Ik zie niet in hoe een VPN die het grootste deel van de dag idle is overlast zou veroorzaken. Maar bijvoorbeeld UPC kapte dagelijks die verbindingen af.
Zo uitmuntend is de service van KPN helaas niet. In juli ruim een dag zonder verbinding gezeten en die storing is nooit in hun systeem opgenomen. Veel contact gehad met de servicedesk en wist uiteindelijk meer aan hen te vertellen wat er gaande was dan zij mij konden vertellen... best slecht.

Verder klopt de tool die zogenaamd je verbinding checkt totaal niet. Het is gewoon een farce. Bij de storing meldde de tool dat het probleem bij mij in huis achter de Experiabox zat. De Experiabox zelf gaf met elk mogelijk signaal dat de buitenwereld eruit lag. Probleem was een doorgegraven glasvezelverbinding van de centrale naar de wijkcentrale...
Volgens de servicedesk worden storingen in een wijkcentrale automatisch gelogd in het storingssysteem. Echter - het niet kunnen bereiken van de wijkcentrale vanuit de centrale is kennelijk niet de ultieme storing... mag stiekem toch wel hopen dat ze een regelmatige heartbeat ping naar de wijkcentrales doen. Kennelijk niet dus :S het ergste hierbij is nog dat veel van de servicedesk medewerkers keer op keer begonnen over "het modem bij u in huis..." en ofwel een monteur wilde sturen dan wel een nieuw modem wilde opsturen.

Bij deze storing hebben ze ook toegezegd dat ze een dag kosten in mindering zouden brengen. Tot op heden is het helaas nog niet gelukt om dat door de systemen te krijgen. Het lijkt een redelijk wijd verspreid probleem te zijn dat systemen niet functioneren OF de medewerkers weten er niet mee om te gaan...

Anyway, qua service hebben ze bij mij, en de andere 618 getroffen aansluitingen in die storing, momenteel nog heel wat te bewijzen.
De glasvezelverbinding an sich werkt wel goed stabiel en de IPTV werkt ook heerlijk (eindelijk van die stomme coax kabels af in huis).
Beste XS4ALL-klant,
Het management van XS4ALL houdt vast aan haar besluit
Misschien heeft u het al vernomen van de media. Het management van XS4ALL heeft vandaag bekend gemaakt dat zij vasthoudt aan het plan om XS4ALL samen te voegen met KPN.
Wat betekent dit voor u?
Op dit moment blijft voor u alles hetzelfde. Uw abonnement en onze dienstverlening blijven ongewijzigd. Bij vragen kunt u gewoon naar hetzelfde nummer blijven bellen en zullen de XS4ALL-medewerkers u te woord blijven staan om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, zoals u van ons gewend bent. De Ondernemingsraad van XS4ALL heeft wettelijk nog één maand de tijd om op het besluit te reageren. Wij brengen u ruim van tevoren persoonlijk op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Begin januari presenteerde KPN de plannen om alle focus te leggen op het KPN-merk. De andere merken van het concern (Telfort, Yes Telecom en XS4ALL) zouden daarmee geïntegreerd worden in KPN. Op dit voornemen werd door XS4ALL-klanten en XS4ALL-medewerkers emotioneel gereageerd. XS4ALL is een merk dat bij veel klanten zeer geliefd is. Veel klanten noemen zich fan en er volgde veel ophef en emotie.
Waarom dit besluit?
De sterk concurrerende telecommarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. Om te kunnen blijven innoveren, zijn er financiële middelen, personele capaciteit en centralisatie van innovatie nodig. Denkt u bijvoorbeeld aan 5G, glasvezel en service. Door de focus op één sterk merk, kunnen KPN en XS4ALL de krachten bundelen om klaar te zijn voor de toekomst.
Geruisloze overgang en behoud van service
Als de integratie in KPN gestart wordt, gaat u als klant vermoedelijk pas op z’n vroegst in de tweede helft van 2020 over naar KPN. Dat gebeurt pas als de service en dienstverlening gelijkwaardig of beter zijn dan hoe u die nu ervaart. U houdt hetzelfde FRITZ!Box-modem met technische ondersteuning van de helpdesk, hetzelfde e-mailadres en u kijkt tv via dezelfde ontvanger. Ons doel is een geruisloze overgang. Daar gaan wij ons stinkende best voor doen.

Zoals altijd brengen we u ruim van tevoren persoonlijk op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn, ook op het gebied van producten en diensten.
Met vriendelijke groet,

Jörg Kramer
Algemeen Directeur
XS4ALL Internet bv
Als of Meneer Kramer iets anders kan. KPN is de baas en zo zal het gaan.
Jammer maar waar.
Als je commercieel niet verder komt dan zeggen dat je je best gaat doen, voor een soepele overgang notabene, dan zal er heel veel veranderen. De enige reden dat je de Fritz!Box voorlopig nog houdt is omdat het ze geld kost om die klanten allemaal over te zetten. Ze schrijven de huidige apparatuur af, maar doen daar nooit meer iets aan verbeteren/upgraden/vervangen. Overal waar de apparatuur op zijn einde loopt gaan ze je 2021-2022-2023 zoetjes aan naar de KPN experia overzetten, want 'je zit toch al bij KPN'... spectaculaire nieuwe snelheid, maar alleen met de Nextperia box. In ieder geval als je ook TV wilt. Dat soort werk.

Liever een provider die het niet alleen heeft over 5G, glasvezel en service. Doe mij maar een provider die in vrij internet gelooft en daarvoor op de bres staat. Wordt met geen woord over gesproken, want daar staat de KPN ook niet voor.

Al dat andere is mooi praten, want die investeringen werden grotendeels al gecentraliseerd, immers XS4all is ook al geen eigen 4G provider, dus 5G investeringen had KPN altijd al gedaan vanuit de moedermaatschappij. Bovendien krijgt KPN toch ook al de winst van XS4all als eigenaar, broekzak-vestzak verhaal.

En dan nog: KPN investeren? In glasvezel? In dual stack IPv6 ondersteuning zonder CGN? In IP ranges voor thuisgebruikers? In apparatuur keuze, VoIP server openstellen en ondersteuning van klantwensen? Laat me niet lachen, KPN investeert de laatste 20 jaar al nog maar het minimum-marktconform voor Jan doorsnee.

Jörg zit domweg klem, want moet als bestuurder doen wat het beste is voor KPN als beursgenoteerd bedrijf, anders is ie straks nog bestuurlijk aansprakelijk ook voor zijn negatieve uitspraken die schadelijk zijn voor het merk, ook al vloeit dat alles voort uit waanzin van het hoofdkantoor. Sterkte ermee, hopelijk spant de OR een rechtzaak aan en haalt de rechter een streep door dit business plan van kapitaalvernietiging.
Fake news.... Maar laat KPN de volgende uitdaging aan gaan: Zet met het KPN merk de zelfde kwaliteit neer als dat xs4all al jaren biedt. Dus de zelfde technische kwaliteit. De zelfde vooruitstrevendheid. de zelfde gedrevenheid, de zelfde filosofie en ook de zelfde continuïteit in dit beleid. Kortom: alles wat ze beloven gewoon alvast doen.

Dan zou het zomaar zo kunnen dat KPN een kans maakt om klanten van xs4all te behouden. Tot die tijd: Succes!
Deze mijnheer Kramer is dus geen echte XS4All man maar een stroman geplaatst door KPN.
Wie bepaalt dit: 'op zijn minst vergelijkbare of betere dienstverlening'?
Emotioneel reageren? Rationeel!
De leegloop bij XS4All is allang bezig en de lege plekjes worden opgevuld door KPN-ers.

Ik wacht Plan B nog wel af.
Nou geloof er helemaal niets van. Een aantal maanden geleden telefoontje naar de helpdesk van KPN met een verzoek tot uitbreiden datalimiet en opvragen huidige bandwidth van de 4g verbinding. Naast het niet kunnen beantwoorden van mijn vraag was er ook niets te regelen.

Op dat moment realiseer ik me dat ik ook een datakaartje van XS4ALL heb (4g) welke bij mijn glasvezel abbo zit. XS4all gebeld: direct antwoord op mijn vraag, daar bovenop voor mijn streaming activiteit 50GB data gekregen, binnen !15! minuten na mijn telefoontje met de benodigde bandbreedte.

KPN is typisch zo'n bedrijf waar veel medewerkers een belscript afwerken, wat ook prima is voor de gemiddelde consument. Wil je wat extra, dan moet je dus echt niet bij KPN zijn, maar bij XS4ALL. En precies hierom zit ik dus niet op het merk KPN te wachten, binnen X jaar is XS4ALL volledig afgebroken en is een sterk merk van de NL markt. Dienstverlening gestandaardiseerd.

Nou beste KPN: ik ben weg zodra de naam XS4ALL van de markt gaat, uit principe. Ik wens jullie veel succes.
Vooral dit is een belangrijk punt:
Geruisloze overgang en behoud van service
Als de integratie in KPN gestart wordt, gaat u als klant vermoedelijk pas op z’n vroegst in de tweede helft van 2020 over naar KPN. Dat gebeurt pas als de service en dienstverlening gelijkwaardig of beter zijn dan hoe u die nu ervaart. U houdt hetzelfde FRITZ!Box-modem met technische ondersteuning van de helpdesk, hetzelfde e-mailadres en u kijkt tv via dezelfde ontvanger. Ons doel is een geruisloze overgang. Daar gaan wij ons stinkende best voor doen.
Aldus een passant uit de gelederen van KPN :| |:(
Maak je maar geen zorgen tzt strippen ze de boel 1 voor 1 beetje voor beetje, men wacht even tot de ophef weer gedaald is.
XS4ALL was altijd een behoorlijke innovatie motor voor KPN, heel zichtbaar voor consumenten met VOIP en IPTV diensten, maar ook op het vlak van security, privacy, IPv6 tunnels etc. Het experimentele ontwikkelen en de kwaliteit van die innovaties raakt KPN hiermee volgens mij gewoon kwijt.

De vrije cultuur en de interactie met (tech saffy) klanten van xs4all in onder andere die experimentele diensten zijn voor mij nog altijd redenen om bij xs4all te blijven. Ik vrees dat dat bij KPN toch wel verloren raakt.

Strategisch kan het natuurlijk zijn dat de directie die basis momenteel niet (meer) van belang vindt, een andere koers heeft ingeslagen. Klanten en medewerkers die dat wel belangrijk vinden zullen dan iets anders moeten gaan zoeken. Wel jammer, maar na 20 jaar klant van xs4all wordt het blijkbaar tijd voor verandering, ook voor mij.
Waarschijnlijk/helaas zullen de experimentele diensten die niet in het formele/officiële pakket zitten niet door KPN worden voortgezet.

Een newzilla server die pas 30 jaar experimenteel is (https://www.xs4all.nl/klant/experimenteel-diensten/overzicht-newszillanieuw.htm), zullen ze heel makkelijk uit zetten. We bieden nntp news toch op news.xs4all.nl...

En zo zijn er vast meer zaken te vinden op https://www.xs4all.nl/service/diensten/internet/installeren/overzicht-serverinstellingen-1.htm.
Wat ik heb gemerkt is dat heel veel grote bedrijven afstappen van investeren in techniek en innovatie en overgaan op investeren in marketing en sales met alle gevolgen van dien.

Complacency in de IT wereld stijgt steeds harder en het is jammer om 1 van de grootste ISP in Nederland zo om te zien gaan met de toekomst
Kan iemand misschien simpel antwoord opgeven?
Wat is er anders aan het netwerk van XS4ALL dan die van KPN?
Waardoor is het netwerk van de eerst zogenaamd betrouwbaarder dan die van de tweede?
Om het ietwat versimpeld te zeggen, als je de route volgt van klant naar het grote wijde internet:
- de router die je krijgt van XS4ALL is een andere dan die van KPN, dat vinden veel tweakers een betere, maar dat is op zich niet eens het issue hier
- het laatste stukje "the last mile" naar je huis gaat inderdaad over hetzelfde netwerk als KPN
- daarachter heeft XS4ALL nog steeds zijn eigen netwerk infra met eigen peering naar de grote upstream data knooppunten, hun eigen DNS, mail, routing etc
- vanuit de grote knooppunten gaat alle verkeer weer richting andere landen, Amerika, etc over andermans netwerk, hoewel iedereen ter wereld nog steeds aan het Autonomous System Number (zeg maar een database met "welke IP range hoort bij welke provider, en waar zit-ie?") kunnen zien dat jij van XS4ALL komt en niet van KPN.

Oftewel als KPN een storing, routing probleem ofzo in zijn interne netwerk heeft, dan liggen de KPN klanten eruit maar XS4ALL niet. Als een buitenlandse website vindt dat er teveel spam/botnet verkeer van KPN klanten af komt en simpelweg alle verkeer van KPN dropt (een botte bijl, maar het komt voor), dan heb je als XS4ALL klant daar geen last van.

Verder krijg je bij XS4ALL een aantal features in je abonnement (een vast IP adres, dual stack IPv6/IPv4, reverse DNS) die je bij KPN niet hebt, maar dat heeft op zich ook weer niet echt met 'de kwaliteit van het netwerk' te maken)

KPN vindt het na zoveel jaren ietwat onzinnig (complex, duur, whatever) om een tweede, veel kleiner, netwerk draaiend te houden. De XS4ALL gebruikers zijn happy met wat ze nu hebben en willen geen verandering. De XS4ALL medewerkers (in de vorm van de Ondernemingsraad) willen ook liever als min of meer losstaande afdeling binnen KPN blijven bestaan. Resultaat: zie dit artikel.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 september 2019 19:13]

Ze zitten alle twee op hetzelfde netwerkt, maar XS4ALL heeft een betere klantenservice dan KPN in de meeste gevallen. Daarom willen mensen niet dat het samen gevoegd gaat worden, omdat dan de KPN klantenservice alles overneemt en de XS4ALL service verdwijnt.

Zelf heb ik geen glasvezel, maar wel kabel van Ziggo en KPN. KPN heeft maximaal 15-20 Mbit waarbij ik bij Ziggo altijd 100%+ van mijn snelheden behaal. Dus voor ons is er niet veel andere keuzen dan Ziggo (Zelf nog nooit een probleem mee gehad overigens).
Als de email-alias @xs4all.nl blijft werken, dan is de belofte dat er niets wijzigt voor de gebruiker redelijk voldaan.
Vaste IP's, eigen netwerk, eigen helpdesk, mwa, XS4All heeft wel degelijk meerwaarde.
Standaard native IPv6 ondersteuning (vaste /48 range), optie om extra IPv4 adressen af te nemen (vaste /29 range), ondersteuning voor enkel gebruik van eigen apparatuur (inclusief uitgeven van daarvoor vereiste technische informatie), SIP gegevens zodat je je eigen telefoonapparatuur kan gebruiken...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 september 2019 09:24]

kpn heeft ook ipv6 ondersteuning (met natuurlijk vast adres (duh) )

voor de rest heb je gelijk.
Volgens mij biedt KPN geen vaste IPv4/IPv6-adressen aan particuliere klanten aan? En ook IPv6 kom ik nog niet vaak tegen bij KPN-klanten eerlijkgezegd.
Nee, KPN biedt geen garantie op vaste IP adressen op thuis lijnen.
Het IP zal in de regel niet zo vaak veranderen, maar ze veranderen wel degelijk.
Wat ik bij een klant met een experiabox heb gezien is dat af en toe de verbinding overschakelt van ipv4 naar ipv6 en dan weer terug.
Alleen daar, echt raar.
Als het goed is, is zowel IPv4 als IPv6 verbonden. Je "switched" niet over.

Is het niet gewoon afhankelijk van welke hosts die klant bezoekt?
Sommige ondersteunen IPv6, sommige niet.
Nope, een scherm wat continue openstaat en met een ajax post iedere 10 seconden iets pollt. Uren lang ipv4 en dan opeens een tijdje ipv6. Dat was wel even zoeken...
Dat zal met DNS te maken hebben dan, denk ik.
Ja misschien, wat geregeld wordt door de experiabox. Oftewel: veel plezier er mee.
Uiteindelijk opgelost door minder paranoia om te gaan met wisselende IPs, maar blijft de bottom line: KPN met hun leuke mystery-box... Ik hoef em niet.
Dat is sowieso de ellende van dual stack, dat zal je net zo goed met XS4ALL krijgen, als er ergens in de hele route (maakt niet uit of dat op het ISP netwerk is of verder upstream) een timeout zit op IPv6 is de fallback v4, en bij de volgende connectie zit je weer op v6.

De permanente oplossing daarvoor is botweg IPv4 helemaal uitzetten of (iets meer werk) via routing tabellen de specifieke site blokken voor v4.
Ik zit al meer dan 10+ jaren bij Kpn en mijn IP adres is 1x veranderd omdat ik zelf verhuisde. Ik vind dat Kpn een vast ip adres afgeeft.
Wat je vindt, moet je naar de politie brengen.

Ik ben afhankelijk van een vast IP, ik moet garanties hebben, geen "ja, maar zal wel los lopen".

Dan kun je zeggen: pak een zakelijke lijn: nee, ik ga geen honderden euro's betalen voor iets wat een paar euro moet kosten.
Ik heb mezelf alvast voorbereid op de verkwanseling van xs4all en het uiteindelijk niet meer gegarandeerd een vast ipv4 adres hebben door een vpn verbinding op te zetten met een server in een datacenter. Vanaf daar kan ik dus zeker bij alles wat ik nodig heb en in de toekomst nodig ga hebben.
Wel even dat nieuwe vpn ip overal in doorvoeren natuurlijk.
Toen ik werkzaam was voor KPN, werd er nooit de garantie gegeven dat je een vast-IP adres kreeg. In de meeste gevallen was dat wel zo maar kon na X tijd wel veranderen en daar kon je als klant niets aan doen.

Let wel, dit was ongeveer 5 jaar geleden, weet niet of dit nu nog steeds zo is. Maar KPN kennende zal dit niet veranderd zijn de afgelopen tijd.
Ze geven niet de garantie van een vast IP bij particuliere klanten en behouden het recht om zonder opgaaf van reden deze te wijzigen, in de praktijk komt dit zo zelden voor dat je het kunt beschouwen als een vast IP.
het is zinloos om iedere keer aparte IPv6 adressen uit te geven. IPv4 wel, die is niet gegarandeerd. maar ipv6 is bij mij nog nooit gewijzigd.

mijn ok, dat was glas, verbinding was 100% ipv6. ik zit nu op T mobile want 40,- minder in de maand is veel.
T-mobile zit wel te kloten met Ipv6, waarom weet ik ook niet.
Vast wel ergens in Nederland dat ze ipv6 ondersteunen zodat ze kunnen zeggen dat ze ipv6 ondersteunen. Maar het merendeel van de klanten heeft het voor zover ik weet iig niet. Ikzelf heb het zeker weten nog niet.
en vast adres is ook bij ipv6 niet natuurlijk. het is daar in feite net zo natuurlijk als dat IPv4 dat nu is. totaal niet. aangezien je provider jouw een ipv6 subnet naar believen (/48 zoals XS4ALL of slechts /64 zoals ik begrijp dat veel providers doen) mag uitdelen, en ook wijzigen zonder overleg. of dat in de praktijk vaak gebeurt of niet is niet relevant, is is GEEN Garantie dus...
De IETF-aanbeveling is dat eindgebruikers meerdere /64-blokken hebben. Ik heb nog geen verhalen gelezen dat een aanbieder slechts één /64 levert. Volgens mij is naast een /48 een /56 vrij gebruikelijk.
ja in RFC6177 word specifiek /56 als wenselijk vermeld maar nergens voorgeschreven. de enige harde regel is nog steeds: "minimaal /64" uit RFC4291. en comcast geeft/gaf in elk geval /64 als default uit.

zie wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/IPv6#Global_addressing
Ik dacht dat gold "iedere nieuwe KPN-consumenten-aansluiting krijgt IPv6", maar ik zie op https://www.worldipv6laun...ent/images/graphs/KPN.png dat het percentage IPv6 bij KPN aan het teruglopen is. Zorgelijk.
Ik kan een paar redenen verzinnen. Of deze kloppen, dat weet ik ook niet.

Er zijn veel providers die internetdiensten bij KPN inkopen. Zo hadden Telfort/Oxxio/NLE klanten vrijwel nooit een IPv6 adres, alleen IPv4. Doe je een IP Whois, dan zie je alsnog alleen KPN staan, ook al zit je bij NLE of Telfort.

Oudere DSL aansluitingen hebben ook nog geen IPv6. Ik (helaas) dus ook niet.

En dan heb je nog klanten die overstappen naar een andere provider.

Maar er zullen ongetwijfeld meer redenen zijn.
Probleem is dat die stats vrij moeilijk terug te voeren zijn naar "hoeveel aansluitingen hebben IPv6", omdat het enkel het gebruiksverkeer (via ads) wordt gemeten. In een ietwat versimpeld voorbeeld: als een groot aantal gebruikers met een IPv6 aansluiting tegelijk op vakantie gaat dan schiet ineens het IPv6 *percentage* omlaag, zonder dat er iets veranderd is aan de netwerk infra.
Maar heb je dat als consument echt nodig bij je internetabonnement of is het beter om dit soort diensten elders af te nemen? Het blijft nog steeds dat bepaalde consumenten zakelijke toepassingen gebruikt op zijn eigen internetlijntje. Prima dat je dat wil doen, maar echt doorsnee is het niet. KPN wil nu eigenlijk dat je daar gewoon apart voor gaat betalen en ik zie niet echt waarom dat zo'n rare stelling is. Er is een reden dat XS4All niet meer zelfstandig is en waarom KPN het nu ook nog eens wil opdoeken: het kost simpelweg teveel geld.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 september 2019 10:29]

Maar heb je dat als consument echt nodig bij je internetabonnement of is het beter om dit soort diensten elders af te nemen?
Buiten de categorieën consumers en business zijn er nog prosumers. Niets kan tegen de prijs van (bijvoorbeeld) een self-hosted Raspberry Pi op, in de aanname dat men (als prosumer) toch systemen moet beheren.
En nog blijven sommigen roepen dat het allemaal écht niet zoveel uitmaakt.
Een shell doos voor klanten (xs9.xs4all.nl).
Eigen te configureren filters voor op je verbinding.
bSMTP
Vaste IP adres ip inbel verbinding.
Inclusief Spotify abbonement (al zal dit voor oudere klanten zijn).
Een (data) simkaart er standaard bij.

[Reactie gewijzigd door bakkerl op 19 september 2019 10:48]

KPN is ook bezig met het uitrollen van een soortement virtuele switch/router waar je zelf de boel kan inregelen, filteren, etc. Daar komt ook een heel self-help platform bij waarbij je zo’n beetje alles moet kunnen oplossen zonder tussenkomst KS.
Maar dat is er nu nog niet. Dus wat je wel en niet kunt is niet te vergelijken. Ook onduidelijk is welke info daar gaat komen.
En dat is dan steeds maar een enkele regel van mijn lijstje.
Nee het is er nu nog niet, daarom gaan nu klanten ook niet over van XS4ALL naar KPN. :P
Nee hoor. Wat gebeurt er met mijn extra subnet? Worden er nog Fritz!boxen uitgegeven of worden alleen Experiaboxen uitgegeven? Is de klantenservice bij KPN ondertussen technisch meer onderlegd? Wordt alle info nog altijd zo openlijk op de website zelf in plaats van een forum gezet om met eigen apparaten het netwerk op te komen? Blijven de shellservers toegankelijk? Blijft IPv6 te gebruiken (al dan niet met een tunnel die ze zelf leveren)?

Dit zijn allemaal factoren die veel zwaarder voor me meewegen dan een simpel e-mailadres wat ik nooit hebt gebruikt. Als ook maar 1 klein ding hieraan verandert ben ik weg. Ze zeggen niet van XS4ALL af te stappen voordat ze iets kunnen leveren wat minstens net zo goed is, dan laat ze ook maar aan die belofte vasthouden.

EDIT:
Vergeet niet de gratis datasimkaart en de nieuwsgroepen.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 19 september 2019 09:28]

Welke andere provider levert dat wel allemaal dan nog? Met andere woorden: wat zal KPN slechter zijn dan de andere spelers in de markt? Ik denk dat ze er n beetje vanuit gaan dat ze nog steeds de beste zijn en de 95% gewoon blijft zitten waar ze zitten omdat er geen beter alternatief is.
Welke andere provider levert dat wel allemaal dan nog? Met andere woorden: wat zal KPN slechter zijn dan de andere spelers in de markt? Ik denk dat ze er n beetje vanuit gaan dat ze nog steeds de beste zijn en de 95% gewoon blijft zitten waar ze zitten omdat er geen beter alternatief is.
Helemaal mee eens hoor. Vervelend voor de bestaande klanten, maar ze kunnen moeilijk zeggen "Nu heeft KPN geen USP meer", terwijl andere providers deze extra diensten ook niet aanbieden. Dus er is geen alternatief.
Natuurlijk wel, er zijn, als er verder geen USPs zijn, juist zat alternatieven. En die zijn vaak beduidend lager geprijsd dan KPN.
Noem eens een paar die ook vaste IP's en ook IPv6 aanbieden voor een lage prijs, ik ben benieuwd...
Dat zeggen we allebei toch juist: als XS4All wordt uitgefaseerd zijn dat soort USPs verdwenen.

En dan zou ik dus vooral naar de prijs gaan kijken.
Het gaat me om het principe in dit geval, ik weet waarom ik voor XS4ALL heb gekozen in plaats van KPN. Als KPN me dan een curveball gooit en naar ze terug sleurt zonder goed alternatief, dan ga ik alsnog naar een provider waar ik enigszins voor heb gekozen in plaats van er naartoe ben gesleept. Geld praat, vooral voor zo'n grote partij. In de tijd dat ik bij ze werkte weet ik nog dat elke corporate nieuwsbrief enkel sprak over hun verdiensten. Als dat het enige is waar ze op letten, dan zal ik op die manier een boodschap achterlaten en hoop ik dat meerdere mensen volgen.

Er vanuit gaande dat ze geen service kunnen bieden die voldoet aan wat XS4ALL me tot nu toe geboden heeft.
M'n vraag blijft staan: waar ga je dit dan wel vinden?
Waarschijnlijk nergens anders. Betekent dat echter dat ik moet blijven zitten bij een provider die mijn wensen niet respecteert door middel van zo'n actie?
Die keuze moet je zelf maken. Wat ik wil zeggen is dat als er geen alternatief is, de kans groot is dat je bij KPN toch het best uit bent en daar zal (verwacht ik) het merendeel het dus bij laten.
Mwoh... De eerste de beste concurrent (T-Mobile) die ik check (want ik neig nu toch ook wel erg sterk naar vertrekken bij XS4All) zit toch wel significant onder de prijs van KPN, zowel voor DSL als voor glasvezel. En ze leveren ook nog eens 750 mbit ipv 500. En aangezien de kwaliteit niet meer uit zal maken zal ik toch voor de laagste prijs gaan.
En ze leveren ook nog eens 750 mbit ipv 500.
Maar niet in KPN-gebied (WBA), dus dat zal voor de meeste mensen die nu xs4all hebben niet opgaan.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 19 september 2019 10:33]

Ik heb net voor de zekerheid even gebeld (want ze beweren het op hun site als ik m'n postcode invul), en de medewerker bevestigde dat ze bij ons in Hardinxveld toch écht 750 mbit kunnen leveren.

Terwijl FourStack maximaal 524 mbit meldt, trouwens...

[Reactie gewijzigd door Tijsbeer op 19 september 2019 10:19]

Hier is een kaart. Alleen in ODF-gebieden (roze) kan 750 mbit worden geleverd.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 19 september 2019 10:56]

Thnx! Daar staat Hardinxveld inderdaad tussen :-)
Ook T-Mobile heeft rattenstreken, zoals de onlangs afgeschafte kortingsregeling als je met je hele gezin klant wordt (Compleet aanbod), of op vakantie in Zwitserland niet kunnen roamen uit je eigen bundel wat Vodafone en KPN wel bieden.
Maar als je puur voor een internetlijn gaat op glasvezel, en ze zitten in je regio met eigen apparatuur, zijn ze wel competitief.
Waarschijnlijk gaat dat inderdaad het geval zijn, de meeste mensen bij KPN zullen natuurlijk niet omkijken naar de mogelijkheden die ik opnoemde. In dit geval maakt het me echter niks uit hoeveel effect ik zal hebben, als het onder doet aan XS4ALL stap ik weg. Dat is overigens inderdaad wel direct het probleem: de meeste mensen zullen zeggen "ja ik zal toch niet zo'n groot effect hebben" en blijven daarom maar zitten. Dat is met alles wat onvrede brengt helaas zo.
Dat is met alles zo.
Als iedereen denkt geen verschil uit te kunnen maken gebeurt er niks.
Ik weet dat ik ga vertrekken.
Je stelt niet de juiste vraag:
Als de optie er niet meer is, zul je dan bij KPN blijven?

Nee. Nee, dan ga ik naar T-mobile die beduidend goedkopere glasvezel lijnen aanbiedt.


Ik betaal met liefde voor de meerwaarde van XS4All, een volledig eigen netwerk met alle bijbehorende voordelen is daar de hoofdzaak in: eigen apparatuur, volledig IPv6, eigen IP, etc...

Als dat niet meer mogelijk is (nergens niet), dan ga ik voor de goedkoopste en snelste provider, dat is T-Mobile (op glasvezel bij mij thuis in ieder geval).
Als service belangrijk voor je is zou ik eerst even goed het T-Mobile topic lezen voor je daar mee in zee gaat. Bij de vorige actie met Ziggo hebben er velen weken zonder internet gezeten omdat ze t niet aan konden.
Ik ben helaas ook bekend met de "service" van het normale KPN kanaal.

Alhoewel ik weet dat velen er goede ervaringen mee hebben, heb ik niets dan slechte ervaringen.
Dus wat dat betreft maakt dat niet zo veel uit.

(Sowieso was de Ziggo actie met Vodafone, niet met T-mobile, aangezien het VodafoneZiggo is)
Het ging om Ziggo die de prijzen verhoogde waar T-Mobile op inspeelde met hun overstapweken. Zij konden de druk simpelweg niet aan.
Nergens. Daarom betaal ik nu nog relatief veel voor 'internet' door bij XS4All te blijven zitten.
Zodra alle partijen hetzelfde bieden ga ik gewoon naar de goedkoopste.
Dat is het probleem, en als KPN het ook niet levert, gaan veel xs4all klanten waarschijnlijk naar een andere provider, omdat KPN bij die mensen in een kwaad daglicht komt te staan.
Dat zou zo maar eens kunnen. Mijn @zonnet.nl werkt na al die jaren ook nog steeds.
Bel eens naar 06760 75030, het oude inbelnummer van Zonnet. ;)
Christus te paard !
Die doet het ook nog xD
Inbelmodems, dat is wel heel 1990 :)
Het oude vrije inbelnummer van KPn op 06760-12321 werkt ook nog steeds. Inmiddels regelt XS4ALL deze inbelbank: nieuws: KPN zet inbelplatform uit en laat Xs4all inbelverkeer afhandelen

In 2016 werd er nog heel sporadisch gebruik gemaakt van de inbelbank. :D
En uit het artikel blijkt dat 0205350535 ook nog werkt als inbelbank!

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 19 september 2019 13:33]

Als de email-alias @xs4all.nl blijft werken, dan is de belofte dat er niets wijzigt voor de gebruiker redelijk voldaan.
Poort 53 en 139 open op aanvraag?
Dat krijg je bijna nergens meer en zeker niet bij KPN. Bij XS4ALL kan het wel.

En zo zijn er nog wel meer van die kleine details.
Waarom zou je poort 139 SMB/NetBIOS open willen zetten naar het internet?
Omdat het kan.
Exact.

"Mijn geld, mijn lijn, mijn apparatuur, mijn regels (voor zover dit binnen de wetgeving valt)" is precies waarom ik bij XS4ALL ben gaan zitten.
Hoho, dat is slechts één van de onderdelen van de dienstverlening. Wat denk je van @demon.nl, die moet ook blijven werken. En Newszilla, de shell-toegang, het selectief wel/niet blokkeren van poorten (poortbeveiliging), het blijven ondersteunen van Fritz!-boxen ipv de KPN-troep, ga zo maar door.

Kan me niet voorstellen dat ze dát allemaal ongewijzigd kunnen blijven voortzetten en dan óók nog een positieve businesscase eruit halen.
Ik wel, want dat is niet zo moeilijk en KPN heeft met XS4ALL er al alles voor in huis :P De poortbeveiliging komt er ook sowieso, dat platform wordt al getest. Modem ondersteunen is appeltje eitje, etc. :)
Alleen is het punt dat juist vaak genoemd wordt de kwaliteitsservice van Xs4all, en dat is dus iets wat de gebruiker wel gaat merken.
Ik zit al bijna 20 jaar bij XS4ALL, maar gebruik dat mail adres (bijna) niet.

Ik zit bij XS4ALL vanwege de extra opties, goede ervaringen met de service, en hun activistische houding.

Ik heb 0 vertrouwen dat die dingen bij KPN behouden zullen blijven.
Ik hoop wel dat dit (bSMTP) blijft werken:
iets@username.xs4all.nl -> naar username@xs4all.nl
Dit gebruik ik namelijk om bij elke website een ander email adres in te vullen. Dat overal aanpassen is een flinke klus.
Die blijven vaak wel een lange tijd, ik heb nog een planet mailadress en ook nog een Tiscali adres, ondanks ik er niks meer mee doe werken ze nog gewoon, o ja Wanadoo heb ik ook nog ergens liggen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 september 2019 17:38]

Prima! Iedere verandering levert weerstand op maar uiteindelijk wen je er aan.

Ik hoor iedereen over een aantal kenmerkende XS4ALL zaken:

IPV6 -> Is KPN mee bezig, uiteindelijk komt het er.
FritzBox -> Standaardisatie van uitgegeven apparatuur levert besparingen op
@xs4all.nl e-mailadres -> blijft behouden, zelfde is met planet.nl gebeurd.
Technisch niveau klantenservice -> Al diverse technische termen die alleen de XS4ALL servicedesk zou kunnen oplossen (zoek maar in de vorige nieuws items hier op t.net) ingetikt op het KPN forum: overal antwoord op gevonden.

[Reactie gewijzigd door holoX op 19 september 2019 09:26]

Verandering is geen doel op zich. Dat men aan de ontstane verandering kan wennen is daarin ook geen argument voor verandering.

Dat het door een verandering beter kan worden is pas relevant als het realistisch is. Daar is een argument dat er plannen zijn niet erg waardevol in als het bij plannen blijft. Er zijn er al bijna een kwart eeuw plannen voor ipv6 maar bijna geen invoering. Effectief is zo'n plan dus niet waardevol en geeft eerder aan dat de verandering daarin niet haalbaar lijkt.

Standaardisatie is ook regelmatig een loos argument. Standaardiseren is namelijk ook geen doel op zich. Het levert pas verberering op als aan veel nieuwe eisen is voldaan, terwijl die niet altijd haalbaar zijn. Als daar ook nog eisen bij komen die anders zijn dan men als bedrijf zelf op ingespeeld is vraagt dat ook extra risicovolle inspanning en kosten.

Zelfde voor de technische dienstverlening. Er zijn verschillen in service en aanpak. Dat je op enkele details gelijkenis ziet is niet hetzelfde als een haalbare en waardevolle verandering voor de bedrijven en de klanten.
Fritzbox -> natuurlijk is standaarisatie handig en scheelt ondersteunings kosten, maar ze moeten toch andere apperatuur toelaten ( vrije modem keuze )

Verder doet xs4all bijvoorbeeld wel vdsl bonding tot 200/60 etc.

IPv6 -> Mee bezig? Het is 2019. Dat had alleen volledig geimplementeerd moeten zijn.
Kpn doet ook gewoon VDSL bonding hoor, mijn ouders hebben het, 60up is gewoon actief.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 september 2019 17:40]

Alleen al IPv6: al 20 jaar een standaard, en het nu nog steeds niet uitgerold hebben?

Dat geeft echt vertrouwen! Not!
Komt wel zodra de noodzaak er is, men stelt het uit tot het niet meer kan.
Laat ik die noodzaak nu al hebben, geef tech support op alleen via IPv6 berijkbare industriële netwerken. Intern werken die nog wel met IPv4, maar van buiten niet meer.
We hebben het hier over particuliere verbindingen, zakelijk kun je allang ipv6 krijgen indien gewenst.

industriële netwerken is niet echt particulier te noemen, en als het voor je werk is dan regelt je baas de voorzieningen wel.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 20 september 2019 13:27]

Vanaf kantoor gaat het prima, zakelijke aansluiting etc.

Nu werk ik ook wel eens thuis, daar gaat mijn baas geen zakelijk abbo voor sponsoren. Zou ik trouwens ook weinig mee opschieten, want zou ie dat wel doen, moet ik er ook belasting over betalen. En zakelijke abonnementen zijn niet goedkoop (zeg maar rustig zo duur dat het duurste particuliere abonnement goedkoper is als ik het zelf zou betalen). Dus kom je als enige optie uit bij XS4ALL.

Jouw argument: "Dan regelt de baas de voorziening wel" gaat dus niet op.
Ga dan maar in een doos onder een brug wonen. Geen weerstand bieden hé, je went er vanzelf aan.

Edit: natuurlijk een min 1, maar het argument wat er gegeven wordt is natuurlijk geen argument, en dat maak ik er mee duidelijk.

[Reactie gewijzigd door DrWaltman op 19 september 2019 09:13]

Nu wil ik best toegeven dat XS4All een zeer goede reputatie heeft, maar om XS4All te vergelijken met een huis en de overige providers met kartonnen dozen gaat me iets te ver.
We praten hier over een internetverbinding en doen alsof dat zo heel uniek is, dramatiseren is het enige dat ik in het hele xs4all verhaal zie.

Maar gelukkig rijden we ook niet allemaal in een 30 jaar oude auto want ook daar veranderen zaken en wen je ook aan die nieuwe moderne auto.
Moah... Ik denk dat als je het met auto's vergelijkt dat je het dan wel met ene non-standaard 30 jarige auto moet doen.

Eentje die wel bijv. Airbags heeft (IPv6) en gordels (technische helpdesk)

TL;DR op technisch vlak staat XS4ALL voor KPN.
Hier gewoon IPv6 bij KPN en in het zeer zeldzame geval dat je de KS nodig hebt zijn het 9 van de 10 keer kundige mensen met verstand van zaken. Al moet ik toegeven dat je overdag sneller een scriptkind krijgt in een callcenter, gewoon escalatie vragen en klaar.
Het was misschien niet duidelijk voor je wat ik bedoelde. Ik zeg alleen dat verandering an sich geen verbetering hoeft te zijn. Dat probeerde ik duidelijk te maken met mijn vorige post.

Daarom is wennen aan verandering een loze argumentatie. Je kan prima een andere situatie schetsen met eenzelfde negatief resultaat, maar door het voorbeeld in het extreme te trekken dacht ik duidelijk te zijn.
Klopt niet iedere verandering hoeft een verbetering te zijn, probleem is echter dat je pas weet of die verandering geen verbetering is als de verandering er is. Je kan voor die verandering aannames doen maar dat zijn alleen aannames.
Jij bent dus zo een die tegen niets iets heeft en alles slikt wat hem voor geschoteld wordt.
Dan ben jij geen typische klant voor XS4ALL.
Mensen kiezen bewust voor XS4ALL. Al was het alleen maar omdat zij wél voor de privacy van hun klanten opkomen.
Dan heb ik het nog niet eens over een vast IP adres, een router zonder limieten waar je alles aan kan tweaken, een mooie stabiele verbinding waar je op kan bouwen en nog veel meer zaken waar een doorsnee internet gebruiker weinig van weet of behoefte aan heeft.
Klanten van XS4ALL zijn vaak mensen die iets meer dan alleen een werkende WiFi willen hebben.
Wel voor de privacy van hun klanten opkomen, andere providers doen dat niet ? Er zijn wettelijke regels voor privacy, delen van informatie en daar moet iedere provider zich gewoon aan houden, non argument dus.

Mooie stabiele verbinding, die via kpn netwerk loopt met xs4all sticker. Als een kpn klant op adres x geen stabiele verbinding heeft zal een wissel naar xs4all via hetzelfde dsl draadje ook geen verschil maken, ook non argument.

Eigen router modem kun je bij anders dsl providers ook instellen, geen argument dus.

Vast ip adres daar heb je een argument.
wat een slecht argument...

De Duitse bezetting van Nederland was prima, tuurlijk leverde die verandering weerstand op maar uiteindelijk wen je er aan..... 8)7

Dat je ergens aan went wil bij lange na niet zeggen dat het dan ook prima of positief is.
ben je bekend met Godwins Law?
Je vergelijkt het opdoeken van een ISP dienst serieus met Nazi Duitsland en de tweede wereld oorlog?
nee, ik stel dat verandering niet per definitie prima is wat holoX wel stelt als je er eenmaal aan gewend bent.

Er zijn legio andere voorbeelden aan te halen, wat ik misschien had moeten doen :X

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 19 september 2019 09:48]

Waarom doet iedereen alsof de pluspunten van XS4ALL niet behouden kunnen blijven onder de naam KPN?

De helpdesk: voor zover mij bekend is zullen deze medewerkers gewoon in dienst blijven en er is geen enkel technisch beletsel dat klanten met het XS4ALL vlaggetje niet direct kunnen worden doorgeleid naar deze werknemers. Als het wat rustig is kunnen ze ook meteen een KPN klanten helpen en kunnen deze klanten ook genieten van de premium service. Ook kunnen de XS4ALL medewerkers helpen bij het opleiden van nieuwe KPN medewerkers en indien nodig het verbeteren van de huidige KPN medewerkers.

Vast IP: KPN biedt al diensten met een vast IP, dus waarom zou dit niet aangeboden kunnen worden voor consumenten, eventueel voor een klein bedrag extra.

Het modem: Volgens mij is vrije modem keuze binnenkort een ding, dus dat is ook een non-issue.
Vast IP: KPN biedt al diensten met een vast IP, dus waarom zou dit niet aangeboden kunnen worden voor consumenten, eventueel voor een klein bedrag extra.

Alleen zakelijk, als particulier heb je geen garantie op een vast IP.

Het modem: Volgens mij is vrije modem keuze binnenkort een ding, dus dat is ook een non-issue.

Heb je daar een bron van?

Zo lang deze punten nu nog niet mogelijk zijn blijven ze beide een issue.

[Reactie gewijzigd door ReVision. op 19 september 2019 10:09]

Het klopt dat ze geen vast IP aanbieden aan particulieren. Echter heb ik nu al ruim 6 jaar het zelfde IP bij KPN dus dat is echt een NON-Issue.

Vrije modem keuze is ook absoluut geen issue want het is ook bij KPN gewoon mogelijk om je eigen modem te gebruiken. Ja ze leveren geen support maar als jij zo graag een eigen modem wil plaatsen dan heb je dat denk ik ook niet echt nodig.
Het probleem is dat die ip-adressen niet geregistreerd staan als vast ip (ook al wijzigen ze in theorie niet)
Het is dus veel lastiger om een mailserver op dat ip te draaien. Je verzonden mail wordt door veel e-mailservers gewoon keihard geweigerd als je ipadres in een 'dynamic' blok hebt.
Ook instellen van reverse DNS (een vereiste om een mailserver te draaien), heb je als particulier niet bij kpn
Leuk dat het kan hoor, maar wellicht is het een beter idee om zoiets als een mailserver ergens anders te laten draaien en niet op je thuisnetwerk.
wellicht is het een beter idee om zoiets als een mailserver ergens anders te laten draaien en niet op je thuisnetwerk.
En waarom zou dat moeten?
Klinkt net zoals de opmerkingen "Waarom draai je dat niet in de cloud?".
Simpel weg omdat ik het op mijn eigen manier wil doen, volledig in eigen beheer en mijn verbinding meer dan voldoende is. Waarom zou ik daarvoor extra kosten maken door dit ergens anders te laten draaien?

Daarnaast is het bij XS4ALL toegestaan om eigen servers te draaien.
Bij sommige providers mag het eigenlijk niet maar wordt het gedoogd.
Er zijn ook providers, waarbij ze het je niet eens kunnen vertellen!

Toen ik een overstap overwoog had ik contact met een medewerker van Ziggo om wat vragen beantwoord te krijgen.
Op mijn vraag of poort 25 nog steeds bij Ziggo geblokkeerd werd, moesten ze het antwoord schuldig blijven, terwijl er best wel veel op de Ziggo Community over te vinden is.
Op de vraag of het is toegestaan om servers te draaien op je eigen aansluiting, kreeg ik als antwoord dat ze dat niet konden vinden en er daarom maar vanuit ging dat het waarschijnlijk wel mocht (of oogluikend werd toegestaan).

Waarom ik klant bij XS4ALL bent?
- Stabiele verbinding
- Vast IP-adres met mogelijkheid om een blok IPv4 adressen af te nemen (die kan bij andere providers niet, alleen bij zakelijke klanten).
- Instelbare hostnaam (reverse lookup) voor je verbinding.
- Eigen servers toegestaan
- instelbare beveiligings niveau van je verbinding, maar ook gratis virus beveiligingssoftware
- gratis DATA SIM-kaart
- gratis Spotify
- gratis Digitenne (handig voor op de camping en kinder kamers)
- Goede servicedesk
Die Spotify gratis doen ze niet meer. Bij KPN krijg je een EUR per maand korting op Spotify (10%).

Xs4all biedt ook shell access via SSH aan, Newszilla, native IPv6.
Toen ik een overstap overwoog had ik contact met een medewerker van Ziggo om wat vragen beantwoord te krijgen.
Op mijn vraag of poort 25 nog steeds bij Ziggo geblokkeerd werd, moesten ze het antwoord schuldig blijven, terwijl er best wel veel op de Ziggo Community over te vinden is.
Op de vraag of het is toegestaan om servers te draaien op je eigen aansluiting, kreeg ik als antwoord dat ze dat niet konden vinden en er daarom maar vanuit ging dat het waarschijnlijk wel mocht (of oogluikend werd toegestaan).
"Niet konden vinden in het script." Als ik een helpdesk bel, dan wil ik een mens spreken welke als mens denkt. Een script kan ik online ook wel volgen.
Probleem is dat veel mensen geen script kunnen volgen of dat internet alleen maar gebruiken voor feesboek en kattenfilmpjes. Iedereen die ooit op een helpdesk heeft gewerkt weet dat driekwart van wat er binnen belt flauwekul of user error is. Dus zet een provider een zo goedkoop mogelijk (extern) callcenter op om aan de wettelijke bereikbaarheidsverplichting te voldoen. En tja, de slimme mens is in de minderheid en in dit geval slachtoffer. We leven in Idiocracy, vergeet dat niet 🙂
Waarom?

Eén van de voordelen van XS4ALL is juist dat je mag draaien wat je wilt (zolang je geen illegale dingen of spam of zo doet natuurlijk).
Bij Xs4all zitten ook genoeg ZZP'ers/MKB.
Ik ben er zelf een van en we gebruiken weldegelijk de opties dat bijvoorbeeld poort 25 open is.
Dat is het hele issue, verschillende mensen verschillende ideeën. Misschien is het een nog beter idee om helemaal geen internet te hebben. Of helemaal niet te mailen. Sommigen gebruiken internet alleen voor Bol.com en Facebook, sommigen hebben een mailserver als hobbie. Moet iedereen maar postzegels gaan verzamelen omdat motorcrossen misschien niet zo'n goed idee is?
Ik ken genoeg mail servers zonder reverse-DNS en dat werkt gewoon prima dus om het nu een vereiste te noemen gaat een beetje ver denk ik?
Het _kan_ werken, maar zoals verderop al wordt gezegd: geen matchende reverse DNS: meer weging als SPAM (of zelfs gewoon gedropt) dus ja, voor _betrouwbare_ maildelivery is reverse DNS een vereiste.
Zonder valide (matchend met je SMTP HELO) reverse DNS krijg je snoeihard een refusal van je mail-relay naar gmail. In ieder geval via IPv6.
Het verschil is dus dat Xs4all wel support geeft erop.

Schandalig dat ze de boel ophefen gaat ze een hoop klantjes kosten.

Telfort klanten zijn ook massaal overgestap naar andere aanbieders.
En waar willen die dan naartoe gaan? Ziggo? Er is volgens mij niet echt een beter alternatief dan KPN zelf.
Wellicht nog een kleine provider als Tweak, maar die kan niet iedereen krijgen op zijn/haar adres.
Ik ben al jaren klant bij Ziggo en heel tevreden hoor.

De helpdesk daarzo is zeker flink verbeterd
O ja?
Heb pas voor iemand die Ziggo heeft de helpdesk moeten bellen.
Maar liefst 40 minuten met twee Ziggo medewerkers aan de lijn gehangen over iets simpels wat in vijf minuten opgelost had kunnen zijn. Dit maakt duidelijk dat de helpdesk van Ziggo al die jaren niets is vooruit gegaan. Ik ben blij dat ik al vele jaren bij ze weg ben.
En over die lage uploadsnelheid zal ik het maar helemaal niet hebben.
Ik praat ook uit mijn eigen ervaring.

En ik vindt 250/25 prima

Als ik glasvezel neem van bv kpn krijg ik 100/10

Dus voor mij reden genoeg om bij ziggo te blijven
Ik heb geen Ziggo, heb uitsluitend anderen met Ziggo geholpen. Mijn ervaring met Ziggo is dat je aanvankelijk personen aan de lijn krijgt die maar moeilijk onder definitie "homo sapiens" vallen, maar in mijn geval trokken deze figuren wel vrij snel de conclusie dat het een situatie was waar ze moesten doorverbinden en kon ik na doorverbonden te zijn wel snel schakelen om spijkers met koppen te slaan.
Het wordt een issue als je een eigen reverse hostnaam erop wil zetten.
Ik snap niet waarom iemand je een -2 heeft gegeven, dat moet een misklik zijn of onbegrip, wat de zelf instelbare reverse hostname is een belangrijke feature van XS4All die ik bij geen enkele andere Nederlandse ISP heb gezien.
Ik geef direct toe dat het een niche-feature is, maar wel eentje die in sommige situaties echt essentieel is, bv als je zelf een mailserver draait.
Ik heb een Duck DNS sync draaien. werkt goed!
Ik had het over een reverse hostname....

Dus welke naam krijg je terug bij het IP adres.
En niet welk IP krijg je bij welke hostnaam.
Ik weet wat een reverse DNS/Hostname doet maar waarom zou dit zo belangrijk zijn voor een thuis server?
waarom zou dit zo belangrijk zijn voor een thuis server?
Op het moment dat je een eigen mailserver draait is dat van belang.

Op het moment dat mailservers onderling verbinding maken om een bericht af te leveren, wordt gekeken of de naam welke op basis van het IP-adres wordt terug gegeven, overeenkomt met de naam welke voor de mail-server wordt gebruikt.

Wanneer dat niet het geval is, kan het zijn dat:
- de mail niet wordt afgeleverd
- de mail in de spam folder terecht komt
- de mailserver als onbetrouwbaar wordt aangemerkt en op een blacklist terecht komt, met als gevolg dat mails helemaal niet meer aankomen.

Bij XS4ALL heb je een vast IP-adres. Via de MIJN XS4ALL portal kun je voor jou eigen IP-adres een hostname invullen welke voor reverse lookup wordt terug gegeven. Ideaal!

Zelfs voor je IPv6 subnet kun je dit instellen, niet via de MIJN XS4ALL portal, maar wel als je daarvoor een verzoek via de helpdesk indient.

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 19 september 2019 11:45]

Gelukkig zijn er genoeg andere punten waar een mail server aan moet voldoen dat als er 1 punt niet goed gaat, bijvoorbeeld Reverse-DNS, de mail gewoon prima aankomt. Het dus aankaarten als een groot probleem zoals sommigen dat doen lijkt me dus een beetje overbodig, zo kan je van alles wel een probleem gaan maken natuurlijk.
Gelukkig zijn er genoeg andere punten waar een mail server aan moet voldoen dat als er 1 punt niet goed gaat, bijvoorbeeld Reverse-DNS, de mail gewoon prima aankomt. Het dus aankaarten als een groot probleem zoals sommigen dat doen lijkt me dus een beetje overbodig, zo kan je van alles wel een probleem gaan maken natuurlijk.
Dat onderschat je flink. Grote mailproviders zoals Google hechten enorm veel waarde aan rDNS. Ik draai privé en professioneel mailservers, en een verkeerde rDNS merk je onmiddellijk.

Dit is precies een van de punten waarin XS4All uitblinkt die je eigenlijk nergens anders kan krijgen.

Ik snap dat het voor de meeste mensen totaal niet interessant is, maar XS4All richt zich dan ook niet op de meeste mensen, maar juist op de niche van gebruikers die wel behoefte hebben aan dit soort details.
Niet ideaal natuurlijk, maar je kan de hostname van je mailserver natuurlijk gelijk maken aan de PTR van je KPN IP. Dat ie verder ook luistert op andere namen kan prima verder, merk je niets van. Alleen in de bron van de mail staat niet jouw custom hostname. Big whoop.

Maar goed, ik neem aan dat KPN dit ook gaat aanbieden. (Static blok + PTR)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 19 september 2019 12:24]

Uitgaande mail.
Genoeg filters die al extra (spam) punten geven als je hostnaam en je reverse geen match zijn.
Het klopt dat ze geen vast IP aanbieden aan particulieren. Echter heb ik nu al ruim 6 jaar het zelfde IP bij KPN dus dat is echt een NON-Issue.
Ik wil garanties, geen zachte beloftes die op ieder moment kunnen veranderen.
Vrije modem keuze is ook absoluut geen issue want het is ook bij KPN gewoon mogelijk om je eigen modem te gebruiken. Ja ze leveren geen support maar als jij zo graag een eigen modem wil plaatsen dan heb je dat denk ik ook niet echt nodig.
Dat is dus wel een issue. Als mijn internet stuk is wil ik support, geen dansje om het modem van de provider te zoeken en aan te sluiten.

Ik snap dat het voor jou allemaal geen probleem is, maar ik betaal extra om zekerheid te hebben.
Ja, en daarnaast is het zo, dat als het een optie is, het op termijn veel makkelijker wegbezuinigd kan worden.
O ja?
Hoe kan ik mijn VoIP gegevens configureren dan?
Geeft KPN deze vrij?
Ik zou juist extra willen betalen om GEEN vast IP te hebben, vanwege de privacy. Je IP adres maakt online tracking eenvoudig. Idealiter krijgt mijn router elke dag een nieuw IP zodat profiling weer net iets minder makkelijk wordt.
Ga dan zoveel mogelijk op IPv6 over. Dankzij de privacy-extensions is je ip-adres voor uitgaand verkeer anders dan je ip-adres voor inkomend verkeer. Je ip-adres voor uitgaand verkeer is iedere dag anders (afhankelijk van je instellingen), je ip-adres voor inkomend verkeer is vast, zodat je altijd met je eigen apparaten contact kunt maken.

Vanwege het grote aantal ip-adressen dat je hebt (vaak een /48 of een /56) is het haast onmogelijk dat iemand je ip-adres per toeval vindt.
Je ip-adres voor uitgaand verkeer is iedere dag anders (afhankelijk van je instellingen)
Hoe werkt dit precies? Qua privacy op zich geen probleem, een IPv6 routering zit al aan een timezone gebonden.
Eerst even checken of de privacy-extensions actief zijn. Onder Linux gaat dat als volgt:
commandchair:~ # cat /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/use_tempaddr
1
commandchair:~ #

De meeste Linuxdistributies zijn gemaakt voor privacy en zetten ze standaard aan, maar het kan zijn dat je ze zelf nog in wilt schakelen:

commandchair:~ # echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/use_tempaddr
commandchair:~ #

Je machine krijgt dan twee ipv6-adressen op zijn netwerkinterface:

[...]
commandchair:~ # ip addr
[...]
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP group default qlen 1000
link/ether 00:25:90:ad:de:e2 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.1.101/24 brd 192.168.1.255 scope global eth0
valid_lft forever preferred_lft forever

inet6 2002:1f15:xxxx:aaaa:bbbb:cccc:dddd:eeee/64 scope global temporary dynamic
valid_lft 6728sec preferred_lft 3128sec
inet6 2002:1f15:xxxx:ffff:gggg:hhhh:iiii:jjjj/64 scope global mngtmpaddr dynamic
valid_lft 6728sec preferred_lft 3128sec

[...]

De exacte adressen heb ik hier onzichtbaar gemaakt. Daarmee is het voor de lezers hier onmogelijk om het ip-adres van mijn machine te achterhalen. Het tijdelijke adres verandert regelmatig. Als je wilt kun je instellen hoe vaak je het wilt veranderen:

commandchair:~ # cat /proc/sys/net/ipv6/conf/eth0/temp_valid_lft
604800
commandchair:~ #

De machine gebruikt het tijdelijke adres voor al het verkeer dat hijzelf inititieert. Om het plaatje compleet te maken moet je (in Linux met iptables) al het ingaande verkeer naar het tijdelijke adres blokkeren. De websites die je bezoekt zien dan alleen een adres wat continu verandert, waar ze helemaal niets mee kunnen.

Voor situaties dat je contact met je machine wilt heb je het permanente vaste adres.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 19 september 2019 13:53]

Linux distributies zouden standaard bijv geen port 22 op die tijdelijke adressen open moeten hebben staan (niet luisteren ofwel blokkeren). Of dat standaard zo geconfigureerd is op gangbare distributies, weet ik niet.

Zoals @Dreamvoid zegt dan tracken ze gewoon complete ranges. Via een tracepath kunnen ze achterhalen onder welke range een IPv6 valt, om vervolgens die range te tracken. Icm browser fingerprinting kunnen ze dan redelijk makkelijk achterhalen dat jij het op je Linux laptop bent ipv je vrouw op de iPad. Ze combineren dan die meerdere IPv6 adressen naar eentje. Op een gegeven moment weten ze ook wel, statistisch gezien icm browser fingerprinting, wat voor range het is.
Hoe achterhaal je de ip-range?

daniel@daniel:~> /usr/sbin/tracepath6 2002:1f15:xxxx:aaaa:bbbb:cccc:dddd:eeee
1?: [LOCALHOST] 0.045ms pmtu 1280
1: 6to4.ams1.he.net 28.329ms
2: 2002:1f15:xxxx:aaaa:bbbb:cccc:dddd:eeee 46.128ms !A
Resume: pmtu 1280
daniel@daniel:~>

... geeft mij geen informatie over de ipv6-range?

Ik ben het met jou en Dreamvoid eens dat de prefix iets zegt en dus in zekere mate te gebruiken is voor tracking, maar als ze dat voor bedrijven de moeite waard wordt, dan hebben we op privacygebied iets bereikt.

Ik installeer nooit de SuSE-firewall op mijn computers en doe iptables met de hand, dus ik heb eigenlijk geen idee of het tijdelijk adres in de standaardinstellingen geblokkeerd wordt. Wel luisteren de meeste diensten gewoon op ::0, wat voor de hand ligt, omdat je op een machine met meerdere netwerkinterfaces standaard op alle interfaces wilt luisteren. De consequentie is dat ook op het tijdelijk adres geluisterd wordt. Firewallen of ingrijpen op welke adressen geluisterd is dus wel nodig.
Weet ik niet meer, zou ik in Tails of Whonix uit moeten zoeken. Voor autoconfig heb je minimaal een /64 nodig dus het is minder dan dat. Bij Xs4all krijg je een /48. Je zou in ieder geval even kunnen kijken op https://www.ipleak.net een website die dit checkt (van privacy activisten). Dan kun je ook meteen je browser fingerprint nakijken. Bij IPv4 kun je een whois doen op een IP adres, en dan zie je van wie die range is. Ook kun je het ASN achterhalen. Je kunt van deze informatie plus middels statistiek achterhalen wat voor soort verbinding dat is.

Ik denk dat je dat ook meer moet zien als ondersteuning voor browser fingerprinting. IP is een soort van laatste redmiddel. Cookie is de standaard die Google wil behouden. Browser fingerprinting is geavanceerder maar niet zo complex als het lijkt.

Ik heb ooit wel 'ns iets gelezen over IPv6 de-anonymization attacks (specifiek aanvallen op de privacy extension) maar ik weet de details niet meer. In ieder geval is de implementatie van Windows lek geweest. Ik zit momenteel bij VodafonaZiggo, ook op werk. Dus geen IPv6... *shrug* ik zou graag dual stack willen, maar ik wil geen IPv6 + DSlite of CGNAT op een vaste lijn.

PS: Kan goed zijn dat de adverteerders en data hoarders nog niet slim genoeg zijn maar van Google verwacht ik wel dat ze dit kunnen. Die zijn immers al sinds jaar en dag bezig met IPv6.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 20 september 2019 11:39]

DS-Lite is voor de langere termijn niet zo erg als het lijkt, maar nu er nog heel veel IPv4-only endpoints zijn (bv telefoons) is het wel knap vervelend.
Het is en blijft kut tot er meer dual stack is uitgerold. Iets wat al veel eerder had moeten gebeuren, via regulering.
Dual Stack (Lite of niet) is eigenlijk allebei klote, maar ja we moeten er even mee doormodderen totdat single stack IPv6 haalbaar is.
1x mee gemodderd bij Ziggo, ga ik niet nog 'ns doen. Als de klant er geen last van heeft, prima. Ik had er wel last van. Laat mensen die er geen last van hebben dan maar IPv6 plus DSlite nemen, blijf ik voorlopig op native IPv4. En zo blijft het probleem bestaan, tot er voldoende dual stack in de wereld is. Regulering, dat is wat nodig is.
Het wachten is dan wel totdat websites gewoon je /56 gaan gebruiken voor de profiling, dat hou je met PE niet tegen.
Tot op zekere hoogte, ja. Toch geeft dat ze niet zoveel informatie: Allereerst weten ze niet of het nu om een /48, /56, /64 of wat dan ook gaat, ten tweede is volstrekt onbekend hoeveel gebruikers erachter zitten. Dat kan er één zijn, of tienduizenden.

Op dit moment bestaan er veel nauwkeuriger methoden om te tracken: Cookies. Ik denk dat als we zover zijn dat de ipv6-prefix meer informatie over iemand geeft dan andere methoden, de privacy heel veel heeft gewonnen.
Een website weet in nu principe ook niet hoeveel clients achter dat ene IPv4 adres van je KPN aansluiting zitten, dat is niet zoveel anders.
Wettelijk gezien zijn providers verplicht voor volgens mij 2 of 5 jaar alles bij te houden. Of je nou wel of niet een vast IP hebt, het staat toch wel geregistreerd.
Ja maar het gaat om profiling. De website ziet telkens hetzelfde IP terugkeren en kan dat dus koppelen aan een unieke gebruiker, zonder dat ze iets hoeven te vragen aan de ISP. Wanneer ik als webhoster een xs4all IP zie dan weet ik dat die static is en helpt me dit dus profilen, ook al gooit de gebruiker altijd alle cookies weg.
Ik ben het dus met @unfold eens; ik heb voordelen van een static IP maar in deze tijd weet ik niet of dat nog opweegt tegen profiling. Wat mij betreft een wordt dit nog wel eens vergeten. Keuze zou fijn zijn (ik zit zelf bij XS4All).
Dit heb je met IPv6.
Het liefst 2 IP’s, eentje statisch en eentje dynamisch en dan in ‘t modem aangeven welke LAN-hosts via IP A moeten en welke via IP B.
Vrije router keuze wordt wettelijk geregeld.
Zie ook hier.

Vast IP: ik heb al anderhalf jaar KPN en sinds begin geen ander IP adres gehad.
Volgens diezelfde wet zou KPN zijn voip gegevens openbaar moeten maken... Ik zou zeggen ga het eens vragen. A de meesten bij de helpdesk weten er niets van en de rest lacht je vierkant uit en zegt "nee krijg je niet."
Er zijn hier genoeg mensen die hun experiabox er compleet uit zouden willen gooien om het allemaal in PFsense/OPNsense of een Unifi/Mikrotik willen doen, maar voor telefoon nog de experiabox MOETEN gebruiken.

edit: wat typos en opschoning.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 19 september 2019 14:28]

Klopt.
Iets wat KPN al lang opgelost zou kunnen hebben maar er totaal niets mee doet.
Alsof KPN ook maar in de buurt gaat komen van support op dit soort dingen. Je krijgt nooit de mogelijkheid bij hun om zelf bijvoorbeeld de telefonie in een SIP-modem te zetten.

Providers zijn van mening dat een router achter een providermodem (desnoods in bridge) ook voldoet aan de wettelijke eisen. Er zal niks veranderen tot over een paar jaar rechtzaken zijn uitgevochten.
Dat wordt al 2 jaar wettelijk geregeld, maar de providers negeren het, en de wet wordt niet gehandhaafd
Er zit een verschil tussen al een tijd lang geen nieuw dynamisch IP te hebben gekregen en een vast IP hebben. Vaak zijn de dynamische IP ranges als Consumer Public Dynamic gemarkeerd in veel IP databases en komen dus ook vaak op zwarte lijsten als het gaan om bijvoorbeeld SMTP verkeer. Want een consument draait zelf geen email server en dus zal het wel spam/malware zijn.

Een vast IP adres met de markering business static is vaak een must-have als je zelf SMTP wilt bedienen. En dat is nog maar een voorbeeld. Overigens zijn dit mijn ervaringen met zakelijke/prosumer lijnen. Geen ervaring met XS4ALL zelf.
Alleen zakelijk, als particulier heb je geen garantie op een vast IP.
Daarom is het een kleine stap voor KPN om klanten een vast IP te geven als dat al iets is wat ze aanbieden.
Dat het een kleine stap is betekend niet dat ze het gaan doen. Anders hadden zit dit ook al jaren geleden kunnen doen.
Maar toen kon dat via dochter XS4ALL. Dat gaat nu terecht weg, dus gaan ze het zelf aanbieden om de dienstverlening gelijk te trekken. :)
Das vreemd, ik heb glas en ik heb wel een vast IP. Dit omdat servers is toegestaan op mijn lijntje. Tenminste, dat is mij verteld door de helpdesk.

Maar nu spit ik even rond en zie ik op het KPN forum een bericht dat het in feite een dynamisch IP is, maar dat dit eigenlijk nooit veranderd, wat ik kan beamen want mijn servers draaien al bijna 2 jaar onder hetzelfde IP.

Toch baal ik nu, want ik vroeg toch echt een vast IP voordat ik glas nam ivm mijn server dus. Dus misschien wordt het maar eens tijd voor een deskundigere helpdesk dan de persoon die ik 2 jaar terug aan de lijn had :+
Hoezo kan een provider zien (of "toestaan") dat er servers draaien? Het enige wat hij ziet is verkeer van en naar de klant, of dat nou clients of servers zijn is onzichtbaar.
Dat kan eventueel doordat bepaalde poorten druk in gebruik zijn. Zoals pop of smtp verkeer. Het is heel makkelijk om te zien of er een server draait, maar denk niet dat KPN daar echt om maalt met een standaard abo.
ja de standaard POP of SMTP poorten, maar ik bedoel meer, als ik een of andere server applicatie draai op port 12345, hoe weet mijn ISP dat?
https://www.totaaltv.nl/nieuws/vrije-hardwarekeus-bij-kpn/

Het is beperkt, maar KPN is wel bezig met een test met een aantal klanten. Telefonie blijft inderdaad gesloten.

En wat betreft de VoIP. KPN is duur qua telefonie, ik regel dan liever een eigen provider.
De Fritzbox dient overigens wel door KPN-klanten zelf aangeschaft te worden.
Dat doe je bij XS4ALL ook, alleen zit dat bedrag o.a. ook in de prijs van het abonnement.
Waarom doet iedereen alsof de pluspunten van XS4ALL niet behouden kunnen blijven onder de naam KPN?
Er is niemand die zegt dat het niet kan, maar er is ook niemand die het gelooft.
Laat ik het omdraaien: waarom zou KPN zoveel moeite doen om alleen een naam te veranderen? Een naam die ook nog eens extreem goed bekend staat.

We kennen KPN langer dan vandaag. Het is gewoon een groot bedrijf, en zo'n beetje alle grote bedrijven worden gedreven wordt door het winstbejag van anonieme aandeelhouders die permanent druk uitoefenen om de winst te verhogen. Misschien is dit een keer de uitzondering, maar de manier waarop KPN met de zaak omgaat maakt voor mij duidelijk dat het ze geen bal kan schelen wat hun klanten er van vinden.

De punten die je noemt zoals een vast IP zijn maar een klein deel van wat XS4All zo bijzonder maakt. Ik ga hier niet beginnen aan een opsomming van punten waarom XS4All zo goed is, dat is nu wel vaak genoeg gedaan. Als KPN nu eens eerst alle bestaande KPN abonnementen naar het niveau van XS4All brengt dan praten we verder.
Ik ben bang dat KPN precies gaat doen wat jij voorstelt: ze houden twee of drie in het oog springende features in stand en de rest wordt al snel opgeheven.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 19 september 2019 10:47]

Als KPN de bestaande abonnementen op het niveau van XS4ALL zou brengen en ook de XS4ALL prijs zal gaan vragen, denk ik dat ze veel meer klanten kwijtraken dan dat XS4ALL heeft.

Maar dat in dit geval kijk ik puur naar mijzelf.

Ik heb niet het idee dat ik de service van XS4ALL mis en ik heb al helemaal niet de behoefte om 10/15 euro per maand meer te gaan betalen. Ik wil gewoon een werkende verbinding en dat doet KPN voor mij al 7 jaar vlekkeloos.
Ik heb niet het idee dat ik de service van XS4ALL mis en ik heb al helemaal niet de behoefte om 10/15 euro per maand meer te gaan betalen. Ik wil gewoon een werkende verbinding en dat doet KPN voor mij al 7 jaar vlekkeloos.
XS4All is als rijden in een BMW of Mercedes. Dat soort luxe auto's zitten vol kleine extra's die je niet nodig hebt om van A naar B te komen, maar erg prettig zijn. Daarbij hebben ze netwerk van garages en voorraden zodat je overal ter wereld geholpen kan worden met je problemen. Het kost allemaal een lieve cent, maar voor wie z'n auto de hele dag nodig heeft, of het geld over heeft voor wat extra, is dat de moeite waard.

Zo zie ik XS4All ook. Ik betaal meer dan elders, maar ik krijg er ook veel voor terug. Ik snap heel goed dat de meeste mensen niks hebben aan die extra's, maar ik wel.
Vergelijk het maar niet met een BMW. Die zitten hier tegenwoordig vaker om een boom of paal gevouwen, dan dat ze normaal rijden.... :) :)
En er lijken altijd wat zaken stuk bij die wagens. Knipperlichten doen het standaard niet, cruise control lijkt voor geen meter te werken. Al kan dat andere oorzaken hebben :+
Alsof KPN het geld gaat investeren in het opleiden van helpdeskpersoneel. Mensen met kennis zijn duur en blijkbaar zijn mensen zo gek te betalen voor hun huidige helpdesk (menu's en onbehulpzame met een script) dus waarom zou KPN daar wat aan veranderen?
Ik snap men wel. Ik zie dat een aantal security bedrijven ook omgezet zijn naar KPN (na het samengaamn/opgekocht worden)

En er is echt wel een hoop veranderd. Even de helpdesk bellen is er momenteel niet bij en verkoop / support en account management gaat allemaal via verschillende bedrijven (onder de noemer KPN)

Dit is niet allemaal ten goede. Hopelijk veranderd dit nog, maar je merkt dat je ipv met een kleine leveranvier opeens met een groot bedrijf te maken hebt.
Volgens mij hebben de bedrijven een heel verschillende bedrijfscultuur.

Op papier zal er dus op dag één niet zoveel veranderen, maar KPN is toch vooral een kosten georiënteerd bedrijf, dat probeert haar huidige klanten zo goedkoop mogelijk te bedienen, terwijl XS4ALL voor kwaliteit en service gaat, en dan kijkt wie er tegen hun prijzen klant wil worden.

Ik ben al jaren XS4ALL klant. De XS4ALL klant zoals ik die ken wil gewoon de beste service, en vind de prijs minder belangrijk. KPN is niet ingericht op die manier van denken.

Het verschil zit o.a. hierin: KPN zal waarschijnlijk veel dingen die bij XS4ALL standaard zijn, als extra's aan gaan bieden, met de kosten daarvan uitgesplitst. Bij €4 extra voor een vast IP adres. Dat is de manier waarop KPN denkt, want dan kunnen ze met een lager maand tarief adverteren.
Nou zou je denken dat dat prima is, maar er zijn twee problemen mee:
1) Als het een expliciete keuze is, dan zullen minder mensen het kiezen, wat de kans groot maakt dat het op termijn verdwijnt.
2) Op deze manier ziet het er voor KPN vooral uit als een kostenpost, wat het voor hen ook makkelijk maakt het niet meer aan te bieden.

De andere bedrijfscultuur levert dus op termijn een verschraling op van de geleverde diensten en opties.
Het is zeer aannemelijk dat KPN met een abonnement komt waarbij op zijn minst veel XS4All-features aanwezig zijn, echter het gaat net zo goed om de partij met wie je zaken doet. We hebben het hier over een bedrijf die net de keus voor eigen apparatuur bij Digitenne heeft afgenomen en nu gaan ze bij XS4All opeens het omgekeerde doen? Niet geheel geloofwaardig en de kans is reëel dat zonder de mensen die snappen waar de professionele particulier behoefte aan heeft, de boel over 10 jaar alsnog verwaterd is.
Waarom doet iedereen alsof de pluspunten van XS4ALL niet behouden kunnen blijven onder de naam KPN?
Ervaring...

Integratie, adoptie, etc. zijn mooie woorden en zelfs als er voor wordt gekozen om de methodiek in het klein of het groot te adopteren is het in de praktijk brengen daarvan vaak een enorme klus die ook nog eens vaak faalt.
Het is duidelijk een poging en een reden om binnenkort (na naamswijziging), weer meer te vragen voor je abonnement.
Als de Xs4all pluspunten behouden blijven, waarom in de hele discussie die al maanden loopt, heeft KPN de plannen daarvoor niet gepresenteerd, dat trekt de hele angel uit de discussie.
Puur uit interesse een vraag aan iedereen die zegt over te stappen naar een andere provider als Xs4all geintegreerd wordt in KPN: welke andere provider denken jullie dan aan?

Ik heb zelf nu twee jaar glasvezel van KPN en heb nooit problemen gehad. Echter, gezien de relatief hoge prijs voor mijn 100 mbit/s verbinding (47,50 euro p.m.) overweeg ik soms over te stappen. Als alternatief zie ik in onze buurt alleen T-mobile glas (goedkoper) of Ziggo (duurder). Bij T-mobile twijfel ik (wellicht onterecht) aan de kwaliteit. Overigens heb ik verder weinig (technische) eisen en kijk geen TV.
Anoniem: 1222698
@Hanske7519 september 2019 09:44
Bij T-mobile twijfel ik (wellicht onterecht) aan de kwaliteit.

Wat bedoel je precies met kwaliteit. Per saldo zijn het gewoon nulletjes en 1tjes die door die draad gaan.
Dus wat is precies die kwaliteit waar je het over hebt. Als het werkt, dan werkt het. Werkt het niet, dan is in ieder geval de KS niet van het nivo wat je er van mag verwachten.
Met kwaliteit bedoel ik in de geval betrouwbaarheid: uptime, stabiele snelheid, niet om de week de modem moeten resetten, enz.
Dat is prima bij T-Mobile. Het is een aanbieder die redelijk op de consument die van toeters noch blazen weet mikt, maar er is met de helpdesk e.d. te werken en de verbinding doet het gewoon goed.
Nog even een extra opmerking: Ik neem alleen internet bij T-Mobile af. Bij XS4All krijg je bijvoorbeeld VoIP-gegevens die je kunt invoeren op je Fritzbox en dan bijvoorbeeld via de S-bus van de Fritzbox een ISDN-telefooncentrale gebruiken.

VoIP-gegevens voor eigen apparatuur krijg je bij T-Mobile niet, maar er zijn oplossingen en dus is dat pech voor T-Mobile, ik heb mijn vaste telefoonnummers bij Budgetphone ondergebracht, krijg je wel VoIP-gegevens die je kunt invoeren in je Fritzbox en hopsakee, m'n ISDN-telefooncentrale is gewoon te gebruiken.

Evenzeer heb ik geen zin in een dichtgetimmerde televisieontvanger (zou ik ook niet bij XS4All nemen), dus is Canal Digitaal de gelukkige die mij televisie levert. Onder mijn TV staat een Vu+ Ultimo 4K, luxer kan haast niet.

Kortom.. gewoon een beetje creatief zijn, er oplossingen mogelijk als je thuis een beetje professioneel bezig wilt zijn.
Sat TV wordt zo onderschat.
@dreamvoid Hoe bedoel je onderschat, zelf vind ik sat tv erg mooi, zeker omdat ik het lange tijd heb gehad.
Helaas is het over het algemeen best wel een forse aanschaf en zijn de kosten hoger dan met de isp aanbiedingen.

Maar je zit soms ook te kijken met vreemde gemeentelijke regeltjes.
In mijn omgeving zul je geen enkele satelliet schotel zien waarom,
omdat de gemeente het plaatsen van zelfs een kleine schotel niet accepteert.
Het staat letterlijk in de koop en huur contracten vastgelegd.
Ik ontdekte dat je van de gemeente meer zaken blijkbaar niet mag, waaronder dat je jouw containers niet aan de straatkant mag plaatsen, als deze in het zicht staan.
Dat zowat iedereen hier inmiddels dit doet komt mede omdat niemand weer weet waar je die 3 grote dingen moet plaatsen, is men voor het gemak bij de gemeente daarbij maar even vergeten.
Maar ik zou graag weer terug gaan naar sat, dan heb ik eindelijk weer echt dingen op de buis die ik leuk vind en niet die verplichte ellende waar ik amper tot nooit naar kijk.

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 24 september 2019 22:00]

Voor zover ik weet mag je altijd een schotel ophangen (tenzij constructief onveilig natuurlijk), al die bepalingen in huurcontracten en VvE regels zijn onwettig.

Maar idd, Satelliet tv is ideaal (dat bedoel ik ook met onderschat), de kosten heb je er rap uit, en je plukt nog eens wat leuks uit de lucht (28.2E bijvoorbeeld).
Sommige dingen kunnen gewoon schraal zijn.
Ik zit bij de Duitse Tak van T-mobile en daar doen ze aan DNS Hijacking.Dus als ik een niet bestaande domeinnaam opvraag krijg ik een website met reclame "navigationshilfe".
Dan gebruik je toch 1.1.1.1 in je modem en/of je pc?
Die wordt dus gehijacked. Al het verkeer op poort 53 wordt omgeleid naar hun eigen DNS
DNS over HTTPS to the rescue!
De kwaliteit van de verbinding bij T-Mobile is prima. Hun TV-ontvangers zijn wel rampzalig en de klantenservice is natuurlijk veel beperkter dan wat je bij KPN krijgt. Als het niets of heel weinig scheelt zou ik bij KPN blijven.
KPN glas internet 100 mbit/s = 47,50 euro per maand.
T-mobile glas internet 100 mbit/s = 36 euro per maand.

Toch een redelijk verschil dus.
ik ben in Mei/ Juni overgestapt op Tmobile. Tmobile bevalt mij erg goed. Internet is doet altijd we hebben nog niet 1 keer storing gehad. En de buren hebben xs4all die hebben in deze tijd al een paar keer mijn wifi code gebruikt :p

Xs4all is ook niet allemaal geweldig ik ben ook opgestapt doordat internet wel vaak uitviel, tv had regelmatig problemen. Toen ik belde stond ik ook lang in de wacht.
in mijn inzicht prima! heb zelf slechte ervaring bij xs4all, denk hierbij aan slechte verbindingen, torenhoge telefonie(voip) kosten en daarna slechte service.
zo snel mogelijk over gestapt naar een andere provider.

maargoed voor elke 1000 goede ervaringen zijn er 5 slecht (bij élk bedrijf).
enige wat ik probeer te zeggen is dat xs4all niet zo "perfect" is als sommige hier proberen te beweren.

[Reactie gewijzigd door Ziglar op 19 september 2019 09:16]

Het gaat er niet zozeer om of xs4all niet helemaal perfect is. Er is eerder zorg dat KPN haar pr-beloftes kan en wil nakomen dat klanten dezelfde service of misschien zelfs beter krijgen.
KPN verzorgt de verbindingen voor xs4all, maar als xs4all wordt opgeheven zal het vast beter gaan met de kpn verbindingen.
Zit zelf sinds 2015 bij XS4ALL en maar één keer klantenservice hoeven te hebben. Kreeg gelijk een nieuwe router zonder poespas en sindsdien hen alleen hoeven te bellen om jaarlijks m'n contract te verlengen waarbij ik hele leuke aanbiedingen kreeg.
Ik maak me vooral druk over het vaste ip adres.
Heb een webserver draaien en anders moet ik over naar ziggo zakelijk gezien ik 1 2 3 geen alternatief kan vinden qua dsl wat betaalbaar is.
En ziggo zakelijk's uploadsnelheid is om te huilen.
Bij KPN is m'n op adres ook gewoon hetzelfde, alleen bij n verhuizing wijzigde die maar dat vind ik niet vreemd. Daarnaast bestaat er oplossingen voor dynamic DNS zodat je altijd op host name kind verbinden en het dus niet boeit of je IP wel vast is.
Ik was net even aan het zoeken en kwam erachter dat tele2 (t-mobile) ook vaste ip adressen heeft.
Denk dat ik even wacht wat de kosten/snelheden/opties worden bij kpn. Anders stap ik over.
Ik heb al ruim 4 jaar hetzelfde IP adres, ja echt bij KPN (en eigen web en mailserver draaien, het kan/mag allemaal)
Dat scheelt. Wat zijn je snelheden en kosten? (mits adsl) :)
Ik maak gebruik van Pair Bonding, totaal bereik (Up/Down) 22208/106427 kbps
Volgens mij is dit het standaard Internet en Tv abbo van KPN (62,50)? en dan gaan er nog wat kortingen af mbt alles in één, mobiel
Dat is erg netjes! Bedankt voor de tip.
Waarom is de vastheid van t IP-adres zo belangrijk dan als je, zoals ik zei, dit ook met een hostname kunt doen. Onthoud ook nog eens veel makkelijker.
Ik heb bij alle providers eigenlijk minimaal 1 jaar een vast IP adres gehad. Vaak blijft het een vast IP adres, tenzij je de router langere tijd loskoppelt. In de praktijk blijft het IP adres hetzelfde.
Ik heb van KPN al sinds 2011 hetzelfde IP adres, en die ook met een verhuizing gewoon meegenomen. Maar als de webserver de reden is voor een hoge upload is een VPS huren dan geen optie?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee