Joost Farwerck wordt nieuwe ceo van KPN

Joost Farwerck wordt de nieuwe ceo van KPN. Farwerck is een oudgediende bij de telecomprovider en is daar momenteel chief operating officer. KPN krijgt daarnaast een nieuwe cfo die Jan Kees de Jager gaat vervangen.

De 54 jaar oude Joost Farwerck start op 1 december van dit jaar met zijn nieuwe functie. Hij is op dit moment al de coo van KPN, en voorzitter van het bestuur van de provider. Die laatste functie blijft hij ook houden. Hij krijgt de rol voor vier jaar. Farwerck zegt dat hij de komende jaren 'de groei van het bedrijf op natuurlijke wijze wil versnellen.'

De aanstelling van Farwerck is niet de enige stoelendans binnen het bedrijf. Chief financial officer Jan Kees de Jager vertrekt per 1 maart 2020. Een maand eerder start Chris Figee als de nieuwe cfo. Figee is op dit moment nog cfo bij verzekeringsmaatschappij ASR. Het is niet duidelijk waarom De Jager stopt, behalve dat dat is 'om zich te richten op een ondernemerscarrière.' De Jager blijft tot 1 maart ook bestuurslid. KPN gaat de Raad van Bestuur bovendien verder uitbreiden. Vanaf 1 december komen daar bestuurders in te zitten die zich meer kunnen richten op 'business, technologie en mensen.' Zo neemt het bedrijf een chief people officer aan, en een chief consumer market.

Er is al weken gebakkelei over de aanstelling van een nieuwe ceo bij KPN. Aanvankelijk nam het bedrijf Dominique Leroy aan als topvrouw, maar de ex-ceo van Proximus is in België verwikkeld in een onderzoek naar handel met voorkennis. De aanstelling werd daar eerder deze week ingetrokken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-10-2019 • 08:04

73 Linkedin

Reacties (73)

73
70
29
1
0
5
Wijzig sortering
Om even te reageren op de aanstelling van die "bestuurders die zich meer kunnen richten op 'business, technologie en mensen.':
Die mensen zijn er nu gewoon ook al, inclusief die functie.
Ze zaten echter tot nu toe net onder de Raad van Bestuur en werden door Maximo Ibarra aangestuurd. Er was dus een CEO en die stuurde direct een klein team aan onder de Raad van Bestuur. Vier van die functies (en de mensen die ze nu vervullen) worden dus een laag omhoog gehaald naar de Raad van Bestuur.
Exact. De CPO rol zal wel overgenomen worden door de HR verantwoordelijke, na een sollicitatieprocedure & vastlegging van het profiel met eventueel medezeggenschap (gebeurt daar vaak voor dergelijke top-functies). Ze doen dan een check op 'fit', maat vaak genoeg is het doorschuiven.

De Chief Consumer Market vind ik niet zo'n verassing. KPN heeft een jaar geleden al een aantal splitsingen aangebracht onder de CCO (Chief Commercial Officer) en zakelijk meer van de consumentenmarkt gescheiden. Daar komt dus nu voor consumer een evenknie. Geen idee wat dat betekent voor de CCO, zal niet meer bestaan denk ik zo.

-- Anders

Jan Kees de Jager trouwens ook niet heel onverwacht. Heeft zich de afgelopen jaren al veel meer gericht op het KPN startup-fund e.d. Slimme CFO, en die carriere-switch had je kunnen zien aankomen.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 1 oktober 2019 15:29]

Ben benieuwd wat zijn mening is m.b.t. XS4ALL. Heeft iemand hem dat al gevraagd?
Misschien zoiets.. "De XS4all klanten verdienen dezelfde goede ervaring en service als KPN klanten."
Wel, hij is zoals in het artikel staat momenteel COO bij KPN, dus onderdeel van de gevestigde orde. Dat voorspelt wmb weinig goeds.
'Chief people officer'? What is dat voor een rol in vredesnaam? Een soort erg goedbetaalde HR-functionaris?

En verstandig dat KPN even in eigen huis zoekt voor de CEO, dan weet je al wat je in huis hebt, ipv mogelijke problemen door een onhandige CEO...
What is the Chief People Officer's main job?

We are on the hunt for our first ever VP of People Strategy. This person will operate as a CPO in many ways and will certainly be the top strategist within the HR organization. Where many organizations look for a classic head of HR with roots in business partnership and operations, our search is focused on a strategist that can help us with organizational design, executive coaching and development, and the implementation of learning and development programs. Our needs center around how to grow the organization and leadership in the most sustainable way possible.
Een manager personeelszaken dus.
Niet vervelend bedoeld, maar het klinkt alsof ze een bepaald quotum willen halen en er daarom maar wat hoge functies bij verzinnen.
Too many chiefs, too little indians.
Nondeju. Nu je het zegt..
@DigitalExcorcist

nickname wijzigingen hierzo:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/812397

[Reactie gewijzigd door Fraggert op 1 oktober 2019 09:57]

Ik zag 'm al, dank! Heb een RFC ingediend ;)
van de CPO hebben ze er daar geen 3 van nodig ?
dan weet je direct ook wat het doet.
Een CPO he, als je er zo drie hebt heb je C3PO...

(sorry :) )
Chief party officer FTW!
Wij hebben bij ons effectief een "Chief Happyness Officer".
Dat meen je niet? Die zorgt voor feestjes en dergelijke ofzo? Of is het meer in de richting van psychologische ondersteuning?
Beetje vanalles, van planning van interne "fun" events tot aanspreekpunt voor allerhande zaken. Voornamelijk bezig met de boel aangenaam te houden om in te werken.
We zijn een 6000 werknemers groot bedrijf dus er is op zich wel wat te doen in die rol.

We hebben overigens ook "een geweten", iemand die geconsulteerd wordt door de bestuurders wanneer er belangrijke maar ethisch gezien misschien niet correcte beslissingen genomen moeten worden.
Goh, het klopt dus toch wat ik al jaren had vermoed. Toplevel managers hebben helemaal geen geweten meer dat ze "het geweten" kunnen consulteren. :)
Mwa, mijn CEO is één van de meest atypische CEO's die je ooit zou ontmoeten.

Als je hem ziet lopen binnen het bedrijf ( en ook qua handelen) zou je het hem niet aangeven dat de man allicht meer dan een miljard euro waard is ( hoofd aandeelhouder).

Laatst hebben ik en men collega nog gewoon met hem staan kletsen, hij moest op dieet volgens hem ;)

[Reactie gewijzigd door kristofv op 1 oktober 2019 14:02]

Het zijn net mensen he
Of het is de stagair(e) die koffie moet zetten :+
Allemaal Chiefs ....
Het begint een indianenverhaal te worden, bij de cowboys van KPN
Kijk eens op KPN mooiste contacten : https://kpnmcf.com/nl/ al meer dan 10 jaar aktief en daarvoor had het een andere naam.

Het is een goede keuze om iemand binnen het bedrijf aan te wijzen en hij heeft mede de strategie voor 2019-2021 bepaalt en dus de grondlegger voor de toekomst van KPN
Hier bij Proximus heet die gewoon Chief Human Resources Officer.
CPO is gewoon een meer flashy naam voor dezelfde functie volgens mij.
Chef Menselijke Grondstoffen Officier :'). Walgelijk al die 'hippe' Engelse termen in het bedrijfsleven.
Resources zijn niet echt grondstoffen, eerder hulpbronnen of middelen. Als je grondstoffen als 'resource' wilt vertalen, is het eerder 'natural resource'. Menselijke grondstoffen klinkt wat luguber, Matrix-style. :) Maar het klinkt wel (onnodig) formeler dan 'people' idd.
In het geval van human resources heb je het, in het Nederlands, over 'arbeidskapitaal'.
Dan klink people toch een stuk vriendelijke dan "resources" als je het over mensen hebt.....
Hoofd personeelszaken. Waarom wordt iedereen officier? Het is het leger niet.
Omdat een hoofd poersoneelszaken niet onderdeel is van de Board of directors, de CPO word dat wel.
Is natuurlijk best een goede ontwikkeling, dat iemand die het beste voor heeft met de medewerkers onderdeel word van the board.
...dat iemand die het beste voor heeft met de medewerkers onderdeel word van the board.
Sarcasme?
Dat is een kwestie van beleid. Bij ons zit P&O gewoon in het Mt.
Werkte ergens waar ze een 'Human Talent Manager' hadden.
Agile coach, Product owner, Chapter Coach... allemaal van die wazige functie benamingen
Als je als developer aan software werkt zonder duidelijke product owner die prioriteit geeft aan incidenten, bugs en inkomende klant wensen voor nieuwe functionaliteit is dat een ramp. En daarbij wil je dat zo iemand functioneel gezien een toekomst visie heeft voor het product. Wij kregen als dev team allemaal incidenten en verschillende klantwensen over legacy software waar niemand zich functioneel gezien verantwoordelijk voelde. Sales is alleen geinteresseerd in nieuwe functionaliteit dat te verkopen is en interesseert het niet om wat er na de verkoop nog moet gebeuren. Project managers zitten ergens gedurende een project bovenop maar na het project zijn ze weg. En de support afdeling krijgt alle klachten over zich heen. Dan werk je maar op basis van logisch inschatten welke dingen het belangrijkst zijn zonder dat je als developer inzicht hebt in wat het voor het bedrijf financieel oplevert om bugs op te lossen of functionaliteit te bouwen.

Als ik als freelancer ergens reageer op een opdracht is mijn eerste vraag ook wie is de product owner voor de software waar ik aan ga werken. Of dat een aparte rol is of een manager dat het erbij doet maakt me niet uit, maar als een bedrijf die verantwoordelijkheden niet op orde heeft en ik binnen de organisatie op zoek moet naar wie wat moet beslissen wordt dat een frustrerend traject.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 1 oktober 2019 09:37]

Lijkt mij gezien zijn bijbaan slecht nieuws voor de klant. Eerder iemand die voor aandeelhouderswaarde gaat i.p.v. het belang van de klant.
Welke bijbaan?
Of bedoel je zijn huidige functie?
Wat moet ik me voorstellen bij:
'de groei van het bedrijf op natuurlijke wijze wil versnellen.'
Volgens mij valt er binnen Nederland niet veel meer te groeien. De markt is verdeeld tussen KPN, Ziggo en wat kruimels. Met Ziggo wordt al jaren niet meer geconcureerd.
Veel groei in de markt voor televisie of telefoon zie ik ook niet gebeuren.
Wat blijft er dan voor manier over om "de groei te versnellen"? Overnames? Uitbreiden naar het buitenland? Prijsverhogingen?
"de groei op natuurlijke wijze wil versnellen" jajaja zo lust ik er nog een paar. Eerst kleden ze KPN uit en nu moeten ze weer groeien.
Geen idee hoe het in de "grote mensen wereld" is maar bij mij heb ik niet het idee dat KPN nog zo'n bekend en sterk merk is. Meer een kandidaat om opgeslokt/overgenomen te worden en daarna volledig ontmanteld te worden.

Ik word altijd misselijk als ik al die holle praat en termen van het management hoor. Functie erbij met een fancy naam en het probleem is opgelost... sorta.
He Joost doe ons eens even xs4all houden.
Anoniem: 176636
1 oktober 2019 09:24
KPN is een bedrijf wat alles op alles zet om te overleven maar het businessmodel is sterfende. Er zal zeker een bepaalde runrate beschikbaar blijven maar de komende jaren gaan hier extreem zware klappen vallen qua ontslagen. De omzet is de afgelopen 11 jaar alleen maar gedaald:

Ter info: in 2008 14.6 miljard en in 2007 6.4 miljard...

Zeker op de zakelijke markt staan tarieven onder druk en worden de dure MPLS verbindingen omgezet naar goedkopere Internet verbindingen. Qua aandelen zou ik er even wegblijven.. Ter info: In 2000 stond het aandeel op 150 euro vandaag de dag op 2.86. Hier zijn een hoop mensen die nog steeds hun wonden likken.

Erg benieuwd wat de nieuwe CEO gaat veranderen om weer naar de 150 euro te gaan!
Je vergelijkt de aandelenkoers op zijn hoogtepunt van de bubbel (internethype WOL 2000) met een normale aandelenkoers. De koers uit 2000 was geen realistische waarde en zegt helemaal niets over KPN.
Dat maakt niets uit. Tuurlijk hebben een hoop IT bedrijven tijdens de bubble een klap gehad maar zo extreem als KPN zijn er maar weinig. Neem aandelen van Apple, Microsoft bijv. KPN mist gewoon de innovatie slag. Ik weet nog goed een gesprek met een KPN topman in de ochtend bij BNR: Wij gaan een eigen Whatsapp maken. Als je zo denkt dan weet je 1 ding zeker, je snapt er werkelijk geen hout van.
KPN vergelijken met Apple en Microsoft is wel echt appels met peren vergelijken :)
Anoniem: 176636
@thePiett1 oktober 2019 14:17
Zo ziet KPN het niet. Maar vooruit.

Neem aandeel ATT: Op 2000 ~56 dollar vandaag de dag: ~38 dollar OF T-mobile: 112USD in 2000 en nu 77USD

Kortom je kan er van alles bijhalen, feit is gewoon dat KPN zijn zaakjes niet op orde heeft. Ze willen zich voordoen als een IT dienstverlener maar de beurs denkt er anders over.
Een beurskoers is gebaseerd op vraag en aanbod van de aandelen. Er is blijkbaar veel vraag naar aandelen Apple, MS en in mindere mate ATT en T-Mobile en nog minder van KPN.

Wat zegt dat over het bedrijf? Niet heel veel. Dat zegt meer iets over hoe graag mensen aandelen willen hebben van een bepaald bedrijf en dat is in veel gevallen gebaseerd op vertrouwen en hype. Mensen vinden het aandeel van KPN blijkbaar niet zo interessant of ze vinden andere aandelen interessanter.

Vandaar ook de koersen in 2000, iedereen vertrouwde erop dat IT-gerelateerde bedrijven het helemaal gingen zijn en waren volledig gehyped. Op dat moment zei dat niets over de bedrijven die op dat moment zeer hoog genoteerd stonden, maar vooral over vertrouwen en hype. Dat is vandaag de dag niet veel anders. Er zijn genoeg bedrijven die verlies draaien maar enorm populair zijn op de beurzen.

Ik denk dus niet dat je aan de hand van een koers zomaar kunt zeggen of een bedrijf de boel op orde heeft of niet.

[Reactie gewijzigd door thePiett op 1 oktober 2019 14:53]

Nouja, het gebrek aan vraag naar KPN heeft natuurlijk wel een (mogelijke) oorzaak. Ik kan wel wat bedenken.. Namelijk dat ik geen enkel groeipotentieel zie in KPN. Dus waarom zou ik KPN kopen als ik geen stijgende koers verwacht?

KPN doet al jaren niets nieuws. Ze nemen her en der wat over, maar meer doen ze niet. Ziggo innoveert wat dat betreft een stuk meer naar mijn eigen. Een eigen sportzender, een mediakastje die zowaar wat begint te worden, etc.
Uiteraard heeft dat invloed op de populariteit van een aandeel; maar je kan aan de hand van een koers niet zomaar iets over een bedrijf roepen denk ik.

Overigens vind ik een eigen sportzender of een STB die eindelijk eens doet wat hij moet doen niet echt vallen onder innovatie, meer onder broodnodige extra inkomsten ;)
Of het nou innovatie is of niet, we delen de mening dat het zorgt voor extra inkomsten. Dus nieuwe klanten. En dat zie ik KPN nergens doen.
Anoniem: 176636
@thePiett1 oktober 2019 16:44
Sorry? De aandelenkoers zegt niet veel over de koers van een bedrijf? Beleggers van grote firma;s dus niet Jan en Piet met de Binck rekening verhandelen aandelen omdat ze vertrouwen hebben in een bedrijf, wat is de koers van het bedrijf? Hoe functioneert het MT van een bedrijf. Kortom de aandelen koers is zeer bepalend. Een bedrijf wat verliesgevens is en veel issues heeft zal lager gewaardeerd worden.

Leestip: https://www.investopedia....ow-stock-market-works.asp
> Een bedrijf wat verliesgevens is en veel issues heeft zal lager gewaardeerd worden.

https://www.marketwatch.com/investing/stock/tsla
https://www.marketwatch.com/investing/stock/spot

Deze bedrijven die moeite hebben met winst maken zijn hoger gewaardeerd dan het winstgevende KPN ;)

Mijn punt is: een koers zegt lang niet zoveel als je doet vermoeden.
Anoniem: 176636
@thePiett1 oktober 2019 20:20
Maar hier sla je dus de plank mis. Tesla mag dan wel verliesgevend zijn maar men heeft wel erg veel vertrouwen in de toekomst en de koers die het bedrijf voert. Dit is ook wel te zien aan de monsterverkopen (alleen al in NL). Ondanks dat de winst wegblijft (iets wat startups vaker hebben en Tesla wil nog steeds als een startup worden gezien)

Dus je geeft hier een perfect voorbeeld en komt het terug op mijn eerste bericht, Men heeft geen vertrouwen in KPN. Wat ik goed kan begrijpen :)
Zo simpel als je het hier doet voorkomen is het natuurlijk niet. Het is nogal vreemd om Dotcom bubble koersen te vergelijken met de koersen nu, vrijwel alle koersen waren destijds belachelijk hoog. Daar zijn flink wat mensen enorm rijk van geworden en er zijn er inderdaad ook een boel die er enorm op verloren hebben maar een normale aandelen koers was dat zeker niet.

In 2001 stond de koers bijvoorbeeld al op 2,36 euro op een gegeven moment. Ook zijn er voor zover ik weet nu veel meer aandelen KPN in omloop door diverse emissies wat de koers ook lastiger te vergelijken maakt.

Qua omzet moet je er ook rekening mee houden dat KPN in de jaren tussen 2008 en nu diverse onderdelen verkocht heeft. Wat uiteraard ook invloed heeft op de omzet. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van E-Plus dat uit mijn hoofd voor zo'n 4 miljard minder omzet zorgde.
de enigste reden waarom je een aandeel zou kopen is dat je toegang hebt tot de bijeenkomst voor aandeelhouders/board meetings, waar aandeelhouders present mogen zijn.

alhoewel je mening weinig uitmaakt omdat je een minority stock holder bent, is het wel een handig iets om te hebben.
Jan Kaas de Jager? ;)
(ja ik weet dat hier een forum voor is, maar dit is te leuk om te laten)
Ja nou, moest wel lachen :+
lol, stom ja! :P
Zo kreeg ik gisteren al een uitnodiging voor een 'sinterkaasfeest' :+
Gele pieten dus, dan is dat probleem ook opgelost.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 1 oktober 2019 13:04]

Jan Kees de Jager wat een lul van een vent.

Die kerel kwam, en plots moest er bezuinigd worden maar de beste man kreeg wel zijn zak centjes bonus die hij miste bij de vorige partij als welkomst cadeau(vast niet helemaal zo gegaan) mee. Althans zo kwam het wel over.. bult goede collega's met tranen in de ogen zien vertrekken...
Het klinkt als iemand met een grote naam die wordt binnen gehaald door de aandeelhouders om een opdracht uit te voeren (lees: eens flink de bezem door personeelsbestand). Welkom bij een multinational. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee