Actiecomité vraagt nieuwe KPN-ceo om Xs4all te redden

Het actiecomité Xs4all Moet Blijven heeft de nieuwe ceo van KPN, Dominique Leroy, gevraagd Xs4all te redden. Het comité wil in gesprek gaan met Leroy 'om de kansen en mogelijkheden te bespreken'.

Het actiecomité Xs4all verzoekt Leroy in een open brief om bij de provider aan te dringen om zo spoedig mogelijk verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van Xs4all. Leroy gaat per 1 december aan de slag als ceo van KPN. Volgens de groepering is het comité met KPN in een 'publieke loopgravenoorlog' beland, een impasse die de ceo kan doorbreken, zo lijkt Xs4all Moet Blijven te hopen.

In de brief wijst het comité erop dat het juridische en langdurige procedures bij de Ondernemingskamer kan starten en dat tienduizenden Xs4all-klanten dreigen over te stappen, mogelijk naar de nieuwe provider die de groepering wil starten.

De open brief is een nieuwe poging in een lange reeks van het comité om het stoppen met Xs4all door KPN tegen te gaan. Ondanks die druk lijkt de directie niet voornemens te zijn om terug te komen op zijn besluit de merknaam Xs4all te schrappen, de provider op te heffen en verder te gaan met enkel het KPN-merk.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-09-2019 • 11:36

173 Linkedin

Reacties (173)

173
168
116
14
0
25
Wijzig sortering
Ik hoop dat er iemand opstapt en een Xs2stay opricht en de club met zich meeneemt ... ;)
Da's toch de circle of IT life? Een club enthousiastelingen begint een bedrijfje, worden opgeslokt door een grotere vis, de founders pakken een zak geld en beginnen weer opnieuw terwijl het oorspronkelijke bedrijf de vergetelheid in gaat. Hetzelfde zagen we met Ben, oorspronkelijk een hip imago, opgeslokt en de nek omgedraaid totdat een of andere manager opeens denkt dat een herintroductie wel weer eens een goed plan zou kunnen zijn.

Wat ik hier op zich wel opvallend vind is dat de dienstverlening van xs4all kennelijk zo goed is (of de marketing, dat laat ik even in het midden) dat de klanten haast religieuze volgers zijn. Ik zou graag eens de rekensom willen zien die die opbrengst (zowel imago als inkomsten) afzet tegen de besparingen die KPN voor ogen heeft. En die dan voorleggen aan de nieuwe KPN directie die over 10 jaar besluit om xs4all weer eens als merk uit te mottenballen te halen om de dertien in een dozijn service wat op te leuken.

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 17 september 2019 16:52]

De wens om Xs4all op te doeken maakt nogal een vreemde indruk. Het is een erg goed renderend bedrijfsonderdeel dat zich in een markt die vooral op prijs concurreert nog enigszins weet te onderscheiden. De gedachte dat Xs4all klanten bij KPN zullen blijven is even naïef als arrogant. Ik kan alleen voor mijzelf spreken, maar denk dat de klanten bij bosjes gaan vertrekken. Zelf ben ik een wat meer geavanceerde gebruiker die een aantal van de features van Xs4all kan waarderen (vast ip-adres, etc.), en daarnaast het internet voor diverse familieleden heeft geregeld. Door de forse prijsstijgingen vraag ik me al wat langer af of ik die familieleden niet eens moet gaan aanraden/helpen bij het overstappen: zij maken helemaal geen gebruik van de geavanceerde features, maar betalen inmiddels wel een flink premium. Als het afgelopen is met Xs4all ga ik zelf in elk geval een alternatieve provider kiezen (bijvoorbeeld het nieuw op te richten alternatief voor Xs4all) en ga ik de anderen helpen bij de overstap naar een goedkope provider. Blijft volgens mij geen klant over. De klanten van Xs4all hebben helemaal niets met KPN.

[Reactie gewijzigd door SPT op 19 september 2019 14:41]

Het probleem is eigenlijk dat ik eigenlijk niet goed weet wat het alternatief is. Waar krijg ik een vast IPv4 adres en een IPv6 blok? Alle gegevens om zelf de VOiP in te kunnen stellen met eigen apparatuur? Een bedrijf waarbij zaken als privacy en netneutraliteit de policy zijn? Tsja... wie levert? Het is ook maar afwachten of de mogelijk op te richten nieuwe provider het haalt.
Tja, XS4ALL is ook echt een stuk beter dan KPN in veel opzichten. Als XS4ALL er niet is kun je beter voor Ziggo gaan over het algemeen, stukken stabieler en sneller in veel regio's.
XS4ALL of KPN maakt voor stabieler en sneller weinig uit. KPN heeft nagenoeg geen landelijke storingen en de lokale storingen hebben veelal ook invloed op de XS4ALL verbindingen.

Het verschil zit hem in de service en extra diensten die XS4ALL biedt t.o.v. KPN/Ziggo. Bij XS4ALL is veel mogelijk door het gewoon vriendelijk te vragen (of door een appeltaart op te sturen).

Bij Ziggo/KPN kom je in een call center waarbij een medewerker niet van een procedure kan/mag afwijken en wordt afgerekend op het aantal minuten dat hij met een klant aan de lijn zit.

Ziggo noemen als waardig alternatief voor XS4ALL slaat nergens op. Maar vermoedelijk zal Stichting Appeltaart wel met een waardige opvolger komen.
Niet helemaal waar, XS4ALL heeft vaak veel snellere routes dan KPN, dat verschil merk ik duidelijk bij het beheren van servers buiten Nederland. XS4ALL heeft vanuit het verleden veel traffic deals, KPN moet moet voor het grootste gedeelte van zijn traffic betalen en kiest daarom jammergenoeg de goedkopere routes.
KPN is een Tier 1 ISP met AS286, en heeft dus daarmee geen transit meer in hun netwerk. Geen idee waar je dit vandaan haalt.

XS4ALL stuurt hun meeste verkeer gewoon richting KPN: https://bgp.he.net/AS3265

Dit zie ik ook in vrijwel alle traceroutes, bijna allen lopen direct naar eurorings.net, beter bekend als KPN.
KPN is geen Tier 1 ISP, een enkele peering met AS286 gaat daar geen verandering in aan brengen. Daarnaast is AS286, ook wel beter bekend als KPN Eurorings recent verkocht aan GTT.
Het zal wel aan de routes liggen die ik voornamelijk gebruik dan. Ik heb net 20 verschillende traceroutes gedaan en 1 loopt via eurorings en de rest gaat direct met veel minder hops naar de eindbestemming.

Een ping naar één van mijn servers in de VS gaat via XS4ALL in 8 hops (33.511 ms)
Bij KPN maarliefst in 21 hops (83.160ms), dat vind ik een flink verschil. Via KPN loopt het via Eurorings, bij XS4ALL niet.

[Reactie gewijzigd door HSL op 17 september 2019 18:25]

Vanaf NL naar de VS in 3 ms? Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Meestal is het rond 70-90 ms. Ikzelf heb rond de 80-85 ms maar New York.
Whoops, daar moest een 3 voor. :)
Die server staat in NY.
33 ms heb ik ook nog nooit gezien. Zou ik je traceroute mogen zien, ben wel benieuwd waar ie allemaal langs gaat.
Het licht is al langer onderweg dan 88 ms, dus dat kan sowieso niet. Die server kan dan fysiek niet in de VS staan.
Het licht is al langer onderweg dan 88 ms
88 ms * c ~= 26.000 km. Nou kan ik wel de afstand van Amsterdam naar New York opzoeken, maar aangezien de omtrek van de aarde 40.000 km is, kan die nooit meer zijn dan 20.000 km.

Zelfs als je het had over licht in een fibre optic kabel, dan nog zitten we op 88 ms * 200.000 km/s ~=17.600 km. (Voor de volledigheid, Amsterdam - New York is (of moet ik zeggen Amsterdam - Nieuw Amsterdam? ;) ) is minder dan 6000 km.)

Edit:
Ik was de x2 vergeten (zie reactie hieronder), dus je moet rekenen met Amsterdam - New York - Amsterdam en dus bijna 12.000 km. Dan kan 88 ms in theorie nog wel, maar beginnen de getallen al redelijk in dezelfde buurt te komen.
De 33 ms van HSL geeft, met 200.000 km/s lichtsnelheid in glas, 6600 km; net genoeg voor een enkele reis, volkomen onmogelijk voor een ping.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 18 september 2019 01:27]

Een ping is roundtrip. Dus 2x 60 ms. Licht moet heen en terug.

De snelste fiber route die ik ken doet 60ms, dus dan kom je minimaal op 120 als je even vergeet dat er ook nog iets van processing tussenzit.

[Reactie gewijzigd door Plofkotje op 18 september 2019 00:24]

Het verschil zit hem in de service en extra diensten die XS4ALL biedt t.o.v. KPN/Ziggo. Bij XS4ALL is veel mogelijk door het gewoon vriendelijk te vragen (of door een appeltaart op te sturen).
N=1 verhaal van mij, maar mijn reden om Xs4all vaarwel te zeggen was juist hun servicedesk, en het niet in staat zijn een administratieve fout aan hun kant recht te zetten waardoor ik 3x binnen een half jaar afgesloten werd (en vrije dagen moest opnemen omdat ze met alle geweld een monteur langs wilden sturen die dezelfde conclusie trok als ik).

Wil best geloven dat mensen ook goeie ervaringen met ze hebben, maar echt niet alles is rooskleurig bij ze.
Ik zit zelf bij KPN en ben daar zeer tevreden over. XS4ALL is uiteindelijk toch hetzelfde als KPN. Het callcenter kan misschien heel goed zijn, maar die heb ik gelukkig nooit nodig.
Dat is niet geheel waar. De lijnen en straatkasten zijn wel gelijk want van KPN, maar de modems en de achter liggende infrastructuur in het data center van XS4all zijn wel degelijk verschillend.
Ja maar bij *DSL is de koperlijn van je huis naar de straatkast de bottleneck voor alles: latency, bandbreedte, stabiliteit.

Want vanaf de straatkast ligt er glas van KPN. Welke apparatuur of wie het beheert daar achter maakt weinig verschil.
Natuurlijk maakt de backbone wel uit. Dát is nu net het verschil tussen alle ISP's die op koper (of glas van KPN) leveren... Dat het datacentre die je ppp sessie opbouwt (dwars door die backbone van KPN wholesale heen) geografisch redundant is uitgevoerd is gewoon een ontzettend grote plus voor XS. Vliegt mijn BRAS eruit (wat al vrij zelden voorkomt natuurlijk, maar toch) dan ben ik nog voor ik het doorheb alweer online via een andere route.

Overigens is de latency natuurlijk door meer bepaald dan het koper. Juist de opzet van de volledige infra heeft ook veel invloed: Hoeveel subscribers per BRAS, hoe zitten je core routers en wat is de capaciteit van de uplink richting de internet exchanges etc. Overal in het netwerk kan een bottleneck zitten en ook dat is een sterk punt van XS4ALL.

Andere pluspunten:
Dual stack IPv6 implementatie die ze bij geen enkele andere provider normaal werkend weten te krijgen, een gegarandeerd vast IPv4 adres en een makkelijke hostname maken het plaatje gewoon totaal anders dan elke andere internetboer die er is. Het thuis mogen draaien van servers (zelfs mailservers, zolang je er maar geen open relay van maakt) is niet voor veel mensen interessant, maar dat is voor mij toch ook een flinke pré...
Alsof die bij KPN niet redundant zijn uitgevoerd...

Verder kan je ook bij KPN al die servers thuis draaien (doe het zelf namelijk).

En dan komen we toch weer terug bij het enige argument: IP adressen. (Of misschien toch een beetje nostalgie en emotie?)
én de hostname; als de concurrenten dát zouden bieden is daarmee in ieder geval een alternatief bij een wisselend ip-adres voorhanden. Bij ziggo wordt de hostname naar mijn weten op basis van ipv4 gezet, dus ik maak zelf al lange tijd gebruik van DynDNS of eigen NS om daar omheen te werken.
Gelukkig in het voorbeeld Ziggo wisselt het publieke ip-adres zo weinig dat een handmatige wijziging ook een optie zou zijn; maar alles-behalve ideaal.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 17 september 2019 18:52]

Inderdaad. De mogelijkheid om je Reverse DNS aan te mogen passen is uniek. Voor zover ik weet heeft geen enkele andere ISP dat. En native IPv6! Ook dat is uniek te noemen volgens mij.

Voor mij is dit de hoofd reden om bij XS4ALL te blijven (en het nostalgische natuurlijk ;) ). Overigens vind ik het wel een plus dat de KPN diensten bijgeleverd worden (telefonie en IP-TV). Ikheb drie TV toestellen in huis en die draaien met IP-TV heel goed. Alleen CAT6A kabels in de muren gezet en ik kan de TV (met bijbehorende SET-TOP boxje) gewoon ergens anders neerzetten. Aansluiten en draaien.
Inderdaad. De mogelijkheid om je Reverse DNS aan te mogen passen is uniek. Voor zover ik weet heeft geen enkele andere ISP dat.
Ook buiten *.xs4all.nl?

Ik heb een extra subnet, maar kan niet vinden hoe ik de reverse DNS naar mijn domein kan laten wijzen. Als je een hint hebt, graag!
[bijgewerkt na het lezen van mijn eigen tekst . . .]
Je kunt je reverse DNS aanpassen door in het XS4ALL Service Menu te kiezen voor de INTERNET verbinding.
Je ziet dan halverwege je IP adres staan en een veld erachter met een hostnaam. Dit zal een XS4ALL naam zijn, maar die kan je aanpassen. Dan moet je wel in de DNS Server die je eigen domein naam beheerd de forward ook goed zetten natuurlijk. Als die via XS4ALL loopt dan vind je die hier:

[originele bericht]
Dat zit onder de experimentele diensten.
Ga in het XS4ALL Service Menu naar 'OVERIG' (onderaan in het menu).
Kies daar dan 'EXPERIMENTELE DIENSTEN AANZETTEN' (als het niet al aanstaat).
Kies dan 'DNS CONFIGURATIE AANPASSEN'.
Je kunt dan je Domijn naam kiezen, als die bekend is bij XS4ALL.

Ik heb toevallig mijn domein naam via XS4ALL lopen, dus die is er standaard in. Ik denk dat als je een andere registrar gebruikt je dat wel voor elkaar kan krijgen als je de helpdesk belt en een techneut aan de lijn vraagt . . . succes niet gegarandeerd :)

[Reactie gewijzigd door DJ op 18 september 2019 19:33]

Yup, hij doet het! Thanks voor je off-topic input ;-)

Eerder kreeg ik een foutmelding, geen idee wat ik fout deed of wat er veranderd is.

Het zou nog kunnen dat ik er zometeen achter kom dat de reverse DNS vanaf 'domeinnaam.nl'.xs4all.nl komt, dat was voorheen het probleem meen ik. 'domeinnaam.nl.', met punt aan het eind, geeft in ieder geval een fout bij opslaan.

Je tip, bellen, volg ik op als het nu stiekem toch domeinnaam.nl.xs4all.nl geworden is.
En bij de kpn heb je geen vast ip adress of sip gegevens van de voip.
Ik ben daarvoor weg gegaan bij de kpn kon alleen zakelijk een heel duur ip adres krijgen no way.
Was zelfs goedkoper bij xs4all dan voorheen bij kpn.
En kan mijn eigen apparatuur gebruiken met voip en al.
Hij Ziggo worden sommige uitgaande poorten geblokkeerd, zoals SMTP poort 25, erg vervelend als je daar voor je werk van afhankelijk bent en thuis wilt werken.
Is poort 465 voor secure SMTP ook geblokkeerd? Als het mogelijk is zou ik sowieso die gebruiken en niet poort 25. Indien mogelijk bij zowel werkgever als Ziggo.
Is poort 465 voor secure SMTP ook geblokkeerd? Als het mogelijk is zou ik sowieso die gebruiken en niet poort 25. Indien mogelijk bij zowel werkgever als Ziggo.
Maar dat is helaas niet de wereldstandaard. Mijn eigen mailserver luistert en krijgt mail aangeboden van de buitenwereld op poort 25, zoals dat in de - voor internetbegrippen - steentijd is vastgelegd. Intern maken mijn mailclients alleen maar gebruik van IMAP of secure SMTP inderdaad, daar is poort 25 door mijzelf geblokkeerd. Mailclients op poort 25 is inderdaad niet meer van deze planeet!

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 17 september 2019 21:29]

Het gaat om verkeer naar buiten toe bij Ziggo nu, niet van buiten naar binnen.
Yep, snap ik. De optie is overigens ook bij Ziggo aanwezig om Ziggo Zakelijk (Pro) aan te schaffen, ben je wat meer kwijt, maar wel de lol van open poorten en vaste IP nummers. Er zijn dan ook wel alternatieven voor XS4ALL hoor, zo zwart wit zie ik het allemaal niet. IP6 is wellicht nog een dingetje, maar ook bij XS4ALL is niet alles koek en ei. Een subnet van 8 IP4 adressen is keurig te krijgen, maar in combinatie met de 7583 die ze nu bieden werkt dat nog allemaal niet zo fijn. En zo heeft iedereen wat. Internet is vandaag de dag overal wel stabiel, het is maar waar je je het lekkerst thuis voelt. Niks mis mee.
Het probleem met Ziggo is alleen de belachelijk lage uploadsnelheid. Zelfs op KPN als je in een gebied met vdsl zit krijg je vaak al meer dan 50Mbit up bij het standaard abonnement van 100/10 of de upgrade 200/20. En het spreekt voor zich natuurlijk, maar als er glasvezel ligt dan wil je ook niet naar Ziggo maar naar de provider die dat aanbied, zoals KPN, Tele2, T-Mobile, Tweak, et cetera.

De stabiliteit van Ziggo is overigens ook discutabel, maar dat is een n=1 gebeuren dus dat kan toevallig hebben gelegen aan de regio waar ik Ziggo had. (Verschrikkelijk instabiel, viel vaak uren weg (in de hele straat), en altijd 's nachts dus als het overdag werkte vond de KS "alles is goed, doen we niets mee". :+)
Ik privé op meerdere plekken in meerdere steden in NL (in zowel Essent/@Home als Casema-gebied), en nooit problemen, behalve misschien 1 storing per 3 jaar. Wel veel kennissen met problemen en da's nooit Ziggo. Maar goed, dat is ook n=weinig natuurlijk. Aan de andere kant hebben ze wel meerdere awards (waaronder die van Tweakers) gewonnen, dat gebeurt ook niet zomaar.
"Aan de andere kant hebben ze wel meerdere awards (waaronder die van Tweakers) gewonnen, dat gebeurt ook niet zomaar."

KPN ook, maar ik heb het idee dat met die providers en dergelijken het vaker neerkomt op wie de meeste klanten heeft die wint. :+
Ach, het is overal wat. Ooit bij XS4ALL weggegaan toen ik op 6Mb down zat en 380Kb up. Naar Ziggo zakelijk gestapt wat jaren fantastisch heeft gewerkt. Totdat er iets misging wat maanden heeft gesleept en ik na een driftaanval terug kon naar XS4ALL, nu met 200Mb down en 66Mb up (bonded inderdaad). Die upload is een verademing inderdaad. En dat gaat inmiddels weer helemaal top. Dus ja, er valt weleens wat van de wagen, dat geldt voor alle partijen wel.
Ik heb veel problemen met Ziggo gehad, kreeg een paar keer een DDOS. Ziggo was daar niet blij mee, Telfort glasvezel 100/100Mbit ook niet. Maar 200/200 in de eerste paar sec heb ik al 800Mbit gehaald, geen probleem. Heb zelfs 1x terug kunnen duwen, ip ging offline. Was op de poort voor ik dacht MW3SA, tool om in MW3 als je de host was mensen (cheaters) te kicken. Daar mee hadden ze mijn ip waarschijnlijk ook mee gevonden, heb wel 2 of 3 nieuwe ip's gekregen. Nog steeds geen flauw idee waarom :P .
Klinkt niet alsof dit bij de gemiddelde gebruiker gebeurt! :D
Hoezo niet? We speelden alleen MW3 en we waren goed.
Da's al genoeg om een DDOS te krijgen tegenwoordig, echt?
Was toen het spel 1/2 jaar oud was.
Nee jammer genoeg niet.....
Ik ervaar het tegenovergestelde. Kom dan wel uit het zuiden, maar vrienden en kennissen lopen altijd te klagen over Ziggo en hoe het vaak eruit ligt of heel langzaam internet heeft. Bij KPN zelf nog nooit problemen gehad.
Totale onzin. De gebruikte infrastructuur dicteert voornamelijk stabiliteit.
Zelf heb ik Ziggo en zoals vele gebruikers zijn er problemen met de modem die ze providen. Onderandere dat het internet meerdere keren kan uitvallen op een dag voor een periode. Maar buiten die periode is het ineens een super stabiel apparaatje.
Da's toch de circle of IT life? Een club enthousiastelingen begint een bedrijfje, worden opgeslokt door een grotere vis, de founders pakken een zak geld en beginnen weer opnieuw terwijl het oorspronkelijke bedrijf de vergetelheid in gaat.
Maar in dit geval niet van toepassing. Een van de oprichters is nog steeds werkzaam bij XS4ALL en de andere zijn geen nieuwe provider begonnen (of iets vergelijkbaars).

XS4ALL is overgenomen omdat inbelverbindingen overgingen in DSL verbindingen en een zelfstandig bestaan vermoedelijk geen kans van overleven gaf. Hierop hebben ze verkocht aan KPN en deze heeft XS4ALL zelfstandig laten doorgaan omdat XS4ALL (zelf nu nog) erg winstgevend is.

De nieuwe merk strategie van KPN komt uit de koker van de inmiddels oud directeur, mogelijk dat de nieuwe directeur hier een andere mening over heeft, immers is er geen enkele noodzaak voor het opslokken van XS4ALL.

Het grote verschil tussen de grote aanbieders en XS4ALL is dat bij XS4ALL een medewerker buiten de kaders een oplossing mag vinden voor een klant.

Heb er zelf enkele jaren gezeten en genoeg klanten geholpen met situaties die buiten de normale dienstverlening lagen, hierbij ook een keer 20 appeltaarten gekregen van een klant als dank. Daarnaast wordt je als medewerker afgerekend op het resultaat (de oplossing) en niet op de duur dat je met een klant aan de telefoon zit. Ooit naar een mevrouw van in de 80 jaar een monteur gestuurd om haar e-mail adres in te stellen op haar PC omdat haar zoon te druk was, dit soort uitzonderingen kunnen/mogen ze bij KPN/Ziggo niet maken.

Indirect betaal je ook voor deze service, maar het is fijn een provider te hebben die snapt wat privacy inhoudt en welke hier ook eerlijk en transparant over is.
XS4ALL is overgenomen omdat inbelverbindingen overgingen in DSL verbindingen en een zelfstandig bestaan vermoedelijk geen kans van overleven gaf. Hierop hebben ze verkocht aan KPN en deze heeft XS4ALL zelfstandig laten doorgaan omdat XS4ALL (zelf nu nog) erg winstgevend is.
XS4ALL is verkocht aan KPN omdat XS4ALL geen winst kon maken als onafhankelijke entiteit, dat heeft niets te maken gehad met DSL. Het idee was goed, de uitwerking niet, daar hebben ze duidelijk KPN voor nodig gehad. En KPN heeft aangegeven dat ze al lang, lang hun investeringen in XS4ALL hebben teruggewonnen.

Ik breng de distinctie naar boven omdat XS4ALL NOOIT een commercieel bedrijf is geweest en dat zonder hulp ook niet kon worden. Dus zonder hulp, op zou hebben te bestaan.
Ik breng de distinctie naar boven omdat XS4ALL NOOIT een commercieel bedrijf is geweest en dat zonder hulp ook niet kon worden. Dus zonder hulp, op zou hebben te bestaan.
Die mening deel ik ook, of XS4ALL niet winstgevend was op dat moment durf ik niet te zeggen, echter zonder KPN was er geen XS4ALL geweest.De overname speelde wel toen DSL zijn intrede deed.

Het geroep "Voor KPN het overnam was het beter" slaat veelal kant noch wal gezien van het bestaat XS4ALL maar een heel klein deel zelfstandig is geweest en naast dat ze een van de eerste waren er niet veel bijzonders is gebeurd in die periode.

XS4ALL maakt veel meer operationele kosten dan KPN, immers een helpdesk die zelf denkt kost gewoon meer dan iemand die puur een script afleest. Los daarbij mogen klanten voor alles bellen (best effort) wat ook weer veel telefoontjes oplevert. In de periode dat ik er werkte waren dit er ruim 1 miljoen per jaar, wat op basis van de klanten base behoorlijk hoog is.

Er is geen goed alternatief voor XS4ALL beschikbaar voor klanten die best meer willen betalen voor deze service.
Callcenter van XS4ALL is ook heel fijn, als je weet wat je doet en je hele rotzooi is een dag eerder opgeleverd dan bel je ff met XS4ALL "Hey, alles is aangesloten maar ik heb geen internet" en na een paar minuten "Probeer het nog eens!" en het werkt.
Bij KPN krijg je de dood dood doener "Ja meneer, U heeft toch een brief ontvangen? We leveren pas morgen".
Welnee, bij KPN (dsl at least) kon ik gewoon ook een paar dagen eerder zelf installeren en werkte het al. Glas doen ze een beetje moeilijk qua monteur en installatie, maar zou je ook zelf kunnen doen.

Xs4all service is (veel) beter, maar dit zijn standaard dingen.
Ik had het ook over glas... Heb al zo lang glas dat ik vergeten was dat er nog mensen zijn die op DSL zitten :X
Brief en apparatuur van mijn kpn lijntje kwamen ongeveer twee week voor de leverdatum binnen. Ingeprikt, belletje naar kpn en binnen een dag had ik internet.
Helemaal waar, alhoewel ik "opgeslokt" anders zou verwoorden, de founders hebben actief XS4All te koop gezet. Op zoek gegaan naar kopers, het is niet zo dat ze iets overkomen is.

Wat dat betreft heeft het nog extreem lang geduurd voordat het echt intern opgeslokt is bij KPN.

Het is een beetje zoals een Whatsapp founder die eerst 10 miljard in de zak steekt en dan na een tijdje klaagt dat Facebook het niet zo nauw neemt met privacy. Ineens zijn er gewetensbezwaren en vertrekt men. Schijnheiliger kan haast niet.

Vervolgens wordt de 10 miljard gebruikt voor de nieuwe startup, welke dan uiteraard zeer ethisch van opzet is. Dat het gefund is met bloedgeld vergeten we maar even.
Het is een beetje zoals een Whatsapp founder die eerst 10 miljard in de zak steekt en dan na een tijdje klaagt dat Facebook het niet zo nauw neemt met privacy. Ineens zijn er gewetensbezwaren en vertrekt men. Schijnheiliger kan haast niet.
Mwah, dat is niet helemaal waar wat je daar zegt. Met de overeenkomst die gesloten was en de FTC die enkel onder voorwaarden de deal wilde goedkeuren, mocht er aan een aantal zaken niet getoornd worden waardoor ze veel makkelijker akkoord konden gaan met de deal. Facebook ging echter de randjes opzoeken en erbuiten, zoals FB zo achteraf bleek wel vaker deed - en dat is ook waarom bij alle bedrijven die Facebook heeft opgekocht in die tijd *alle* founders weg zijn omdat ze pissig zijn over de gang van zaken - dat was toen nog niet bekend. De founders hebben dat toen FB het probeerde ook nog jarenlang tegengehouden met de encryptie te klooien, en intussen heeft FB het opgegeven omdat ze anders nog eens een paar miljard boete krijgen. De founders hebben WhatsApp jarenlang bij de core gehouden ondanks enorme druk van Facebook, en nu kan Facebook niet anders meer omdat er teveel op het spel staat.

Schijnheilig is daarnaast als je net doet alsof het geen risico was. Brian Acton heeft letterlijk gezegd "I'm a sell-out". Dan ben je dus niet schijnheilig, maar geef je ruiterlijk toe dat je voor het geld gegaan bent.
Nu wordt een deel van dat geld overigens heel goed besteed, ik ben er blij mee. Signal heeft grote stappen gemaakt na zijn flinke donaties.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 17 september 2019 13:37]

Het was maar een voorbeeld om een punt te maken dat founders niet moeten jammeren wat er met hun creatie gebeurd na de verkoop.

Omtrent Facebook die zich niet aan de afspraken of verwachtingen houd: goh, no shit. Had niemand zien aankomen. Geen excuus. Verkopen aan FB is duidelijk: je geeft er gewoon geen reet om en kiest voor eigen gewin.

"I'm a sellout" is nietszeggend. Woorden zijn goedkoop, hij heeft gewoon nog steeds zijn geld. Je verdient er geen "nieuw" respect mee en het corrigeert helemaal niets. Principes doen pijn en kosten geld, dus als hij echt berouw heeft dan die 10 miljard van de rekening en besteden aan daadwerkelijke ethiek.

Als dat teveel van het goede is, en dat is het, dan blijft gewoon een onethische steenrijke founder over die geen haar beter is dan Facebook. Het beste is dan om gewoon je mond te houden, en het woord ethiek niet eens in de mond te nemen.
Maar hij heeft ook niets te corrigeren. Ik reageerde puur op "schijnheilig". Dat is niet waar, want hij komt er gewoon voor uit dat hij de toko verkocht heeft voor dikke knaken. Van schijnheilig is dus geen sprake.
Wat is er trouwens onethisch aan het doneren van geld aan ethische projecten zoals Signal? Die snap ik even niet.

Verder ben ik het ook geheel met je oneens, al helemaal op het vlak van ethiek, maar die discussie is hier echt te ver offtopic. Ik denk dat je de founders niet goed genoeg kent om er uitspraken over te doen, laten we het daar maar bij laten. :P
Omdat het geld onethisch bemachtigd is?
Persoonlijk behoorlijke vragen gesteld aan Xs4all. Niets was te gek en alles werd beantwoord. Werd zelfs teruggebeld of het gelukt was. Zo lang dit zo blijft ga ik daar niet weg!

Eigen configuraties, geen probleem!
Een merk is niet wat een bedrijf zegt te zijn maar wat klanten ervan vinden.
XS4ALL levert gewoon een goede service en ik betaal graag wat meer hiervoor.
Dat gaat nooit werken, als ik de meningen hier goed begrijp is Xs4All vooral bekend om zijn goede uitgebreide klantenservice. Ik zou er niet op rekenen dat de dames en heren van die klantenservice meeverhuizen naar deze XS4all-kloon, aangezien ze vaak goede arbeidscontracten hebben bij XS/Kpn. Daarnaast is het in het huidige arbeidsklimaat vrijwel uitgesloten dat je genoeg ervaren helpdesk medewerkers gaat vinden om dezelfde service te leveren als Xs4all. Ik verwacht dus niet dat KPN zoveel te vrezen heeft ze kunnen ook gewoon een premium product lanceren onder kpn naam om het gat in de markt wat xs4all achterlaat op te vullen, ze hebben immers alle hardware en kennis al in huis.
Als je bedenkt dat kpn de helpdesk van xs4all gaat overnemen en verder gaat uitbaten, dan zou je gelijk kunnen hebben. Maar waar heeft kpn haar helpdesk nu zitten? Is dat net zo'n eigen, in-house helpdesk zoals xs4all dat heeft?

Zelf heb ik niet het idee dat kpn lang een eigen helpdesk gaat uitbaten. Het overzetten van de helpdesk naar een echt helpdeskbedrijf (waar dan ook ter wereld) is eerder aan de orde. KPN zal zeggen dat het dan een echt, speciaal en zo helpdesk bedrijf zal zijn. Maar neem van mij aan dat het vooral om geld gaat en het in no-time een call-center bedrijf is dat de helpdesk uitbaat. Ik mag hopen dat deze helpdesk dan bij de ANWB-Wegenwacht wordt ondergebracht.

Maar gelukkig is het nog niet zo ver. Er is nog hoop voor XS4ALL.
KPN kan wel eens oud-xs medewerkers aannemen, maar persoonlijk heb ik dat aanbod geweigerd omdat de bedrijfscultuur een behoorlijke wereld van verschil lijkt. (Dat had ik destijds ook mede meegekregen van wat oud-kpn collega's.) Nu is dit wel al eventjes terug, maar ik zou mij prima kunnen voorstellen dat voor sommigen ook nu vergelijkbare motivaties kunnen gelden.

Er zijn legio redenen waarom ik persoonlijk mijn werktijd bij XS HD als een van mijn leukste werktijden tot dusver zal blijven zien en net-zogoed legio redenen waarom ik daar, op voorhand, sceptischer tegenover zou staan bij KPN... Dit zijn echter grotendeels aannames (!) en zegt niets over KPN in haar geheel.

Ikzelf had vooral wél het gevoel dat ik mij hoofdzakelijk op het probleem van de klant kon richten, in plaats van vooral wat een werkinstructie aanduidt... Je komt daardoor soms in situaties die minder standaard zouden zijn, maar ik durf tegelijkertijd te stellen dat door opgedane kennis van die momenten ándere problemen in standaardsituaties alsnóg inzichtelijker kunnen worden; een vorm van flexibiliteit die ik elders nóóit had ervaren. Puur omdat je zo echte hands-on ervaring opbouwt mbt hoe dingen werken in plaats van hoofdzakelijk af te kunnen leiden wat wanneer hoort te werken (dit laatste is hoe ik tot zover enig contact met Ziggo HD ervaar in de persoonlijke sfeer).

Neem je door die ervaring vervolgens het moeilijke besluit om iets toch dieper uit te zoeken kan dat ook zéker lonen; ik durf te stellen dat er klanten zijn geweest die ook door gedegen storingsonderzoek versterkt vertrouwen krijgen en heb letterlijk van klanten woorden gehoord als "Dit hadden ze bij Ziggo nooit geprobeerd." / "Maakt mij het uit dat ik daar dit voor nodig heb, het lost het probleem wél op."

Ik vind een mooi voorbeeld ook vooral de WiFi-issues waar ik mij graag op vastbeet; een klant gehad die inmiddels wel 3 extra repeaters via powerplugs in het huis geplaatst had en na uitvraag bleek het huis wat klein voor zoveel repeaters... hier bleek niet het probleem dat de de range tussen apparaten of isolatie overdadig was; er was gewoon keiharde overspraak van nabijgelegen zenders op 2.4Ghz (5Ghz was behoorlijk "stil".)

Modem doorgelicht, gekeken naar andere aanwezige apparaten en uiteindelijk advies moeten geven de 2.4ghz band compleet te mijden wegens complete drukte. Tóch viel vervolgens mij op dat de routers (niet ons modem, dat toegegeven) eigenlijk gewoon 5Ghz-kon zenden... de klant haar twee tablets en telefoon die ze het meest gebruikte ondersteunden geen 5Ghz... En de klant was botweg blij met het advies te kijken naar of een vervanging een optie zou zijn; Het viel op dat de chromecast nooit dergelijke problemen had en bleek achteraf het énige 5Ghz-wifi-apparaat dat veel tijdens de, voor andere apparaten, probleemmomenten gebruikt werd
Dit soort dingen kwam ik eerlijk gezegd niet veel tegen bij klanten die langere tijd bij "ons" waren, dit waren eerder klanten die recentelijk overgestapt waren en als ik ze af-en-toe (tijdens het wachten op andere dingen zoals modem/routerherstarts) kon uitvragen lijkt dat soms wel óf door tijdsdruk óf door andere restricties dat Klantenservice of Helpdesk-medewerkers sneller móeten kiezen (desnoods op de gok) voor een oplossing. Zoals éxtra AccessPoints/Routers gaan inzetten; vaak genoeg op kosten van de klant.

Ook sommige IPTV-via-oudere-PowerPlug situaties waar ik alleen vanuit de afdeling schade-en-schande dorste te gokken dat net-als bij sommige zeer goedkope switches misschien wel eens VLAN-tags gestript zouden kunnen worden; en inderdaad... een paar keer bleek dat inderdaad ook de boosdoener.

Niet dat ik toen voor élke willekeurige situatie zomaar zo enorm buiten het gewone kon stappen; toch hadden "we" naar mijn gevoel, over het algemeen, meer de flexibiliteit om af en toe daar wél de tijd voor te nemen als we goede redenen hadden iets te vermoeden.

Als self-supported gebruiker is voor mij wel op de eindstreep kosten vs snelheid de hoofdafweging geworden, maar ik heb nog steeds zondermeer een hogere dunk van Xs4All dan Ziggo en betreur zodoende vooral dat hier geen glasvezel beschikbaar is (en ik niet in een positie ben om te verhuizen daarvoor ;) ) één hoofdreden voor mij is wel hoe brak/ongetest naar mijn mening mijn eigen modem (TC7210.Z) is
Haal het bijvoorbeeld in je hoofd om het subnet om te willen zetten en je krijgt de ene interfacebug na de andere... ergens tussen 30-40d moet ik vaak het ding rebooten omdat het ineens vollédig weigert te communiceren (en na de reboot zijn de logs die ook niet door SNMP meer binnenkwamen weg; dus wat er gebeurd is... joost mag het weten?)
Heb je het modem een eeuw in bridged, is er ineens een update voor het modem, en is-'ie ineens uit bridged-mode...
Logt SNMP-events; geeft ze in zo'n kleine interface dat ze niet leesbaar zijn... noemt de SNMP-Trap "Remote Logs" en Traps over SMTP "Local Logs"...

Niet dat de FRITZ!Box-en in elk aspect heilig zouden zijn; maar zelfs zeer experimentele dingen werken daar veelal beter dan in dit voorbeeld Ziggo's "standaard"-zooi... iets wat ik oprecht nooit heb kúnnen begrijpen.

Dat soort stomme dingen maken het ook dat ik veelvuldig (in andere nieuwberichten) reageer in de trend van dat ik wel eens een "echt" modem-modem wil... iets waar je bij XS zelfs hulp bij kan krijgen en ook bij KPN via self-support mogelijk is omdat na te gaan is welke settings nodig zijn voor het modem... maar áls je dan de KPN HD belt met dat andere modem eraan; stel je in op wat mogelijke weerstand (zelf mogen merken bij een kennis)... jammer.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 17 september 2019 20:20]

Ik zou er niet op rekenen dat de dames en heren van die klantenservice meeverhuizen naar deze XS4all-kloon, aangezien ze vaak goede arbeidscontracten hebben bij XS/Kpn
OF KPN neemt dit goede support personeel over en zet deze in, dat zou het issue over KPN mogelijk oplossen. Want dat goede support personeel wordt immers ingezet... OF KPN neemt het niet of maar gedeeltelijk over, ik vermoed dat dit goede personeel immers duurder is dan wat je bij KPN in de eerste instantie aan de lijn krijgt... Dan is dit personeel beschikbaar op de arbeidsmarkt, afhankelijk van hoe vlot je ingrijpt is de kans groot dat zo een groep als geheel aan de slag zou willen bij een zelfde aanbieder met een zelfde visie.

Het issue zal natuurlijk altijd zijn: Geld. Want zo een bedrijf heeft geldschieters nodig om te kunnen starten en de vraag is hoeveel mensen er mee zullen gaan...
Dit personeel valt naar alle waarschijnlijkheid gewoon onder de KPN holding. Maw ze zijn al in dienst van KPN en persoonlijk (!) Zou ik geen reden zien mensen met zoveel kennis te laten gaan, ik zou hen en hun kennis liever inzetten voor een verbetering van de services. Ik verwacht dan ook dat oud xs4all klanten een adequate oplossing tegemoet kunnen zien. Aangezien het zonde zou zijn om gewaarderde en goedbetalende klanten zomaar buiten de deur te zetten.
But just my 2 cents.
Goede domeinnaam, jammer dat die dus vandaag geregistreerd is door iemand wie (nog) niet in de actiegroep zit.
Ik vind XS4u beter klinken
Ik lees bij sommige dat ze de experiabox een drama vinden? Het is gewoon mogelijk je eigen router aan te sluiten. De uitleg staat zelfs in hun forum.

Verder snap heel die ophef niet. Als het allemaal zo goed werkt, waarom heb je dan de klantenservice nodig? Ik heb in al die jaren dat ik klant was bij KPN, de klantenservice nog nooit nodig gehad.
Omdat er meer redenen zijn voor XS4ALL klanten om niet voor een andere partij te kiezen. Zoals @The Zep Man al een keer aangegeven heeft in een ander nieuwsartikel:
[...]
Er is geen enkele andere provider die de 'prosumer' bedient. Een greep uit het aanbod:
• Gegarandeerd vast IPv4 adres.
• Gegarandeerd vaste IPv6 range (/48).
• Optie om extra vaste IPv4 adressen af te nemen.
• Volledige ondersteuning voor het gebruik van eigen netwerkapparatuur, ook voor telefonie.
• Een klantenservice die daadwerkelijk technische vragen kan beantwoorden.

[Reactie gewijzigd door TweakOverflow op 17 september 2019 14:47]

Ik heb nog nooit een ander IP adres gekregen bij KPN. Heb al jaren mijn A record gewoon naar mijn huis staan.

Sure, het zal vast niet 'gegarandeerd' zijn. Extra IPv4 heb ik niet, geen idee of dat mogelijk is, zou ook niet weten wat ik er mee moet.

Je geeft 5 punten die dus eigenlijk 2 zijn: IP adres en klantenservice. Ik heb ook nog nooit naar KPN gebeld eigenlijk. Raar dat zo veel Tweakers zo vaak hun helpdesk moeten bellen.
Een gegarandeerd vast IPv4 adres is in sommige gevallen een must. Tuurlijk, de meeste mensen zullen het niet gebruiken, maar dan is XS4ALL ook niet de partij voor jou. De IPv6 reeks is mooi meegenomen als je het mij vraagt en als je toch al bezig bent om thuis apparatuur te draaien met externe services dan is de mogelijkheid om meer IPv4 adressen af te nemen erg prettig.

Daarnaast heeft geen enkele ISP ondersteuning voor eigen netwerkapparatuur (wordt wel gedoogd, maar als er problemen zijn: "Succes!") en van de helpdesk wordt je bij de meeste ISP's als tweaker ook niet echt vrolijk met de standaard uitvraag scripts.

Ik snap juist heel erg goed dat er mensen zijn die heel graag bij XS4ALL willen blijven.
Bij Zakelijke abbo's van KPN kun je sowieso meerdere IP adressen krijgen. Dus als jij als 'prosumer' principieel tegen een reverse proxy bent kan dat makkelijk daar. Je kan oneindig veel externe services draaien op één IP. (Ik heb thuis een DNS server, mailserver, website en nog wat Docker zooi).

Ik heb niks tegen XS4ALL, van mij mag het blijven. Maar ik snap het fanatisme niet echt over een bijna identieke provider met enkel meerdere IP adressen bij consument i.p.v. alleen bij zakelijk en blijkbaar een goede helpdesk.
Bij Zakelijke abbo's van KPN kun je sowieso meerdere IP adressen krijgen. Dus als jij als 'prosumer' principieel tegen een reverse proxy bent kan dat makkelijk daar. Je kan oneindig veel externe services draaien op één IP. (Ik heb thuis een DNS server, mailserver, website en nog wat Docker zooi).
Dat kan wel, maar dan geef je wel je rechten als consument op. Zo raak je bijvoorbeeld het recht kwijt om je abonnement (na 1 jaar) op ieder moment op te zeggen.

Met één ip-adres kun je alle diensten één keer draaien. Ik heb twee mailservers, en die moeten toch echt allebei op poort 25 zitten. Andere diensten, zoals web en ssh, laten zich iets makkelijker naar een andere poort verplaatsen, maar dan moet je weer een administratie gaan bijhouden over wat waar zit.
Met meerdere IP-adressen werkt echt veel fijner.

Er is niet één reden waarom XS4All de beste is. Het is een opeenstapeling van kleine dingetjes. Persoonlijk ben ik erg blij met de mogelijkheid om zelf reverse DNS in te stellen, om zelf te bepalen welke poorten worden doorgelaten door de firewall van XS4All, en geen gedonder als je je eigen apparatuur gebruikt ipv de router van de ISP. Ook ben ik erg blij met de 4G SIM + dongle die ik van ze heb gekregen, die is al erg vaak goed van pas gekomen. Dan is er nog zoiets als dat ze frames van 1500 bytes accepteren over PPPoE, te technisch om uit te leggen, maar erg prettig en redelijk uniek. Dat ze DNSSEC aan hebben staan op hun DNS-servers is ook weer zo'n pluspunt. Op zich zelf allemaal kleine dingetjes die de prijs niet kunnen verantwoorden, maar wel allemaal dingen die je eigenlijk nergens anders kan krijgen.
Maar ik snap het fanatisme niet echt
Het is niet dat ik zo gek ben op XS4All, maar dat er gewoon geen andere (consumenten)providers zijn die zich richten op bovenkant van de markt. Ze leveren allemaal nagenoeg hetzelfde kale product over dezelfde lijn van KPN tegen een zo laag mogelijke prijs. XS4all is de enige die nog een beetje onderscheidend is, en die tent staat eigenlijk al 10 jaar stil. Zelfs na 10 jaar stilstand zijn ze nog altijd geavanceerder dan alle concurrenten.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 17 september 2019 18:43]

Ik zie de logica niet zo waarom je ondernemer moet zijn om meerdere ip-adressen te hebben. Ja, niet iedere thuisgebruiker heeft er behoefte aan, maar dat niet iedere zakelijke gebruiker ze nodig heeft is eveneens zo. De enige reden waarom ze bij zakelijke abonnementen aangeboden worden is dat er nog wel eens beheerders werken die de waarde van ip-adressen inzien.

Maar die mensen hebben ook thuis een internetverbinding en daar zien ze die waarde net zo.
Tja, ik zelf zie de meerwaarde van extra IP adressen niet echt voor thuisgebruik. Jij Iemand gaf hierboven aan dat het voor jou 'een must' is. Kun je me uitleggen waar jij ze voor gebruikt?

Verder gaf ik alleen aan dat XS4ALL van mij mag blijven, maar ik snap zelf alleen niet waarom mensen zo fanatiek worden als het enige tastbare verschil tussen KPN en XS4ALL is dat je IP adressen krijgt en een helpdesk die net wat meer snapt.

edit: niet jij, iemand anders.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 17 september 2019 15:34]

Nee, ik gaf niet aan dat het een must is, dat was een andere Tweaker.

De waarde van een ip-adres is dat ieder apparaat op internet een ip-adres nodig heeft. Een ip-adres hebben staat dus gelijk aan het recht om een apparaat toegankelijk te maken via internet. Apparaten kunnen vele dingen doen, het is daarmee onmogelijk om een compleet betoog te houden. Wat je wel kan zeggen, is dat bijvoorbeeld bedrijven e-mailen en particulieren dat ook doen. Waarom heeft een bedrijf het recht om een eigen SMTP-server te draaien en moet een particulier zich behelpen met Gmail? Ik zie dat onderscheid niet.

Op dezelfde manier kun je redeneren over VPN: Waarom mag een bedrijf een VPN-server het internet op brengen, maar waarom mag een particulier dat niet?

... en ga zo verder.
Wellicht heb je mijn post waar je hierboven zelf op reageert gemist. Hier staat namelijk: " (Ik heb thuis een DNS server, mailserver, website en nog wat Docker zooi)."

Ik heb zelf een mail server, Nextcloud, website, Wireguard (vpn) en Plex server thuis draaien. Allemaal op 1 IP.

Elke particulier heeft dus het recht een SMTP server te draaien of een VPN. No problem.

"... en ga zo verder."

Ja graag, want alles wat je nu noemt kan al gewoon.
Jij kent de haken en ogen van portforwarding, ik ken ze ook, dus daar hoeven we geen discusssie over te voeren. Een ondernemer kan ook portforwarden, dus dat is geen antwoord op de fundamentele vraag waarom een bedrijf recht heeft op meerdere adressen en waarom een particulier zich maar moet zien te redden met eventueel een paar geforwarde poorten is mijns inziens nog altijd niet beantwoord.
Dat is niet wat port forwarden doet. Je moet nog steeds port forwarden als je achter je firewall wat wil hosten.

Maar je kan super makkelijk alles op 1 ip adres gooien met een reverse proxy.
Een reverse proxy stelt je in staat meerdere webservers achter 1 ip-adres te hosten en bijvoorbeeld niet meerdere SSH-servers. Allemaal trucks om ip-adressen te besparen, nogmaals, ik ken ze allemaal. Maar bij herhaling, ik heb de relatie met het woord ondernemer, handelsbelangen en dergelijke nog niet gehoord.

Toch kan een ondernemer twee SSH-servers op poort 22 hebben en een particulier niet... behalve bij XS4All dan.
Prima discussie. Enige toevoeging die ik mis is dat KPN heeft aangegeven voornemens te zijn vrijwel NIETS te wijzigen voor huidige Xs4all klanten. Dit is natuurlijk geen garantie, maar zou ook gewoon kunnen betekenen dat ze het uitdelen van vaste 4/6 IP adressen gewoon overnemen.

Klantenservice is een hekel punt, sure. Maar de rest is prima kopieerbaar voor KPN. Het is ondoenlijk om er nu al vanuit te gaan dat dit wel/niet gebeurt, en te concluderen dat iedereen vertrekt.
Verder snap heel die ophef niet. Als het allemaal zo goed werkt, waarom heb je dan de klantenservice nodig? Ik heb in al die jaren dat ik klant was bij KPN, de klantenservice nog nooit nodig gehad.
*kijkt naar de registratie datum van Glassertje*
Volgens mij vallen die 'al die jaren' wel mee qua aantallen... Het probleem is niet dat je vaak de helpdesk nodig heb, maar als je deze eens een keer nodig heb dat je kundig wordt geholpen. In de afgelopen 20 jaar internet thuis ook bitter weinig de helpdesk nodig gehad, maar als je die nodig heb wil je dat ze bereikbaar zijn als je thuis bent (wat een issue is bij een aantal ISPs) en dat je vervolgens goede troubleshooting heb. Omdat je zelf in de IT support zit, heb je dan wel enig inzicht over de kwaliteit van de support medewerker die je aan de lijn krijgt.

Zeker omdat ik ook vaak zakelijk aan de lijn hing voor klanten kreeg je een betere inzicht over de kwaliteiten en tekortkomingen van ISPs. Bij XS4ALL was deze over het algemeen van hoge kwaliteit, tegenwoordig ligt het iets meer aan wie je aan de lijn krijgt qua kennis en kunde. Bij zaken als KPN/Ziggo/UPC kreeg je in de eerste instantie iemand met bijzonder weinig kennis, puur scriptjes doorlopen waarbij je op een gegeven moment direct de scriptjes opdreunde van wat je al had gedaan, vaak werd je daarna direct doorverbonden met een 'expert' die je mogelijk weer doorzette naar een betere expert. Natuurlijk bel je niet over wisse wasjes als ITer/Tweaker, de meest voor de hand liggende zooi heb je al uitgeplozen, je heb direct die expert nodig.
Ik snap het nog steeds niet. Je hebt gewoon een goed lopend onderdeel (xs4all) met tevreden klanten en kwaliteit.

Dan ga je dat helemaal kapot slopen en samenvoegen met het moederbedrijf. Waarvan iedereen weet dat het dikke doei kwaliteit en support gaat worden, en waardoor waarschijnlijk 50% van de klanten gaat overstappen die kunnen overstappen naar bijvorbeeld T-mobile of Ziggo.

Wat ga je hier mee winnen KPN? Dit gaat helemaal verkeerd. Let maar op.

Ik ben zelf tevreden met Ziggo nu maar was op mijn oude adres erg te spreken over xs4all. KPN is voor mij altijd al een no-go geweest.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 17 september 2019 11:45]

Wat gaat men winnen? winstgevendheid.

XS4ALL is een duur onderdeel voor KPN. Er zijn onderdelen binnen het bedrijf die hierdoor dubbel lopen zonder dat het noodzakelijk is en de kosten wegen niet op tegen de baten. Zelfs met het verlies van een deel van de klanten gaat men onder de streep netto meer overhouden.
En dit is hét probleem van de tijd waarin we leven. Geld is het enige dat een rol speelt. We hebben geen idee waarom we zo veel geld willen, wat we met het geld willen doen, waarom we als we rijk zijn nóg rijker willen worden, maar iets moois afbreken voor een beetje meer geld onder de streep, dat doen we graag.

Nog een voorbeeld hiervan is Netflix die alles wat een beetje bijzonder is en niet mainstream genoeg is aan het cancellen is nu. Probleem is dat er een eenheidsworst ontstaat die niet bijzonder is en dat er uiteindelijk geen enkele reden meer is om voor jouw merk te gaan, want ik kan dezelfde eenheidsworst overal krijgen. Op de lange termijn is het gewoon geen sustainable business.

Helaas zien veel mensen dit niet in, en zijn dat ook de mensen die zich hardop of alleen in hun hoofd afvragen waar ik over zeur, en oprecht vinden dat ik nu onzin zit te leuteren. Ik vind het jammer ...
Weet niet of het een probleem is. KPN is een beursgenoteerd bedrijf. Xs4all is een (rebels) 'vrije jongens' bedrijf, althans zo komt dit onderdeel van xs4all nog steeds over. Service is top, kennis is top - maar het is een dochter van beursgenoteerd KPN sinds 1998 - Voor KPN is xs4all vooral dus een staatje in de jaarrekening.

Dat vrije jongens bedrijf kan zeker weer terugkomen. Maak er een cooperatie van of in een ander soort van verenigingsverband.
Dat is dan ook het plan B dat het Actie committee heeft.
Voorkeur van het Actie committee is XS4ALL zoals het nu is, anders Plan B.
Ik snap het nog steeds niet. Je hebt gewoon een goed lopend onderdeel (xs4all) met tevreden klanten en kwaliteit.

Dan ga je dat helemaal kapot slopen en samenvoegen met het moederbedrijf. Waarvan iedereen weet dat het dikke doei kwaliteit en support gaat worden, en waardoor waarschijnlijk 50% van de klanten gaat overstappen die kunnen overstappen naar bijvorbeeld T-mobile of Ziggo.

Wat ga je hier mee winnen KPN? Dit gaat helemaal verkeerd. Let maar op.
KPN heeft de inschatting gemaakt dat de meeste klanten niet zullen overstappen. T-Mobile en Ziggo leveren immers ook niet de kwaliteit van XS4All.
Een klein deel van de klanten zal overstappen uit boosheid, maar niet omdat ze elders een beter product kunnen krijgen. Het grootste deel zal gewoon blijven, zeker als je ze nog een beetje paait met een extra korting, een net wat hogere snelheid, of gratis spotify of zo iets.

Aangezien klanten toch niet overstappen (ook niet naar KPN toe) is de enige manier om meer winst te maken te bezuinigen op de kosten. Daarom moet alles eenheidsworst worden zodat KPN zo veel mogelijk schaalvoordeel heeft.
Mee eens. Maar ik vermoed ook om KPN klaar te maken voor een overname. Op EU-niveau is KPN geen grote speler. KPN is in NL een sterk merk, maar heeft ook veel dochtermerken. Door alles samen te voegen onder dezelfde naam is KPN wellicht interessanter voor een overname kandidaat. Daarom ook dat ze mevrouw Leroy hebben benaderd; zij heeft wel ervaring met saneren, reorganiseren en verkopen.
Maar bovenstaande is nergens anders op gebaseerd dan een onderbuikgevoel. Ik pretendeer geen (voor)kennis op dit vlak ;) .
Op EU-niveau is KPN geen grote speler. KPN is in NL een sterk merk, maar heeft ook veel dochtermerken.
Dat is niet waar. KPN International is gewoon een Tier 1 netwerkaanbieder.
Door alles samen te voegen onder dezelfde naam is KPN wellicht interessanter voor een overname kandidaat. Daarom ook dat ze mevrouw Leroy hebben benaderd; zij heeft wel ervaring met saneren, reorganiseren en verkopen.
KPN heeft eerder in de aanbieding gestaan, echter is toen een overname en/of verkoop door de minister tegengehouden vanwege het strategisch belang. Wat denkt u dat er nu anders aan zou zijn?

Ik hoop eigenlijk dat KPN van deze keuze terug komt, maar als dit niet het geval is, stap ik gewoon weer over naar een andere provider. Ik heb namelijk mijn eigen servers in huis en dat gaf met KPN eerder het grootst mogelijke gedonder. Daarnaast kijk ik toch al jaren lang geen TV meer.
KPN International is overgenomen door GTT een paar maanden geleden.
Dit stond ook op de agenda van de vorige CEO echter is deze om redenen vertrokken voordat dit gebeurd.Hij heeft op z'n CV namelijk meerdere van deze acties staan.

Wel bijzonder is dat het actie comité voor het bedrijf(XS4ALL) gaat praten. Dit terwijl zij duidelijk geen samenwerking genieten en andere toekomst ideeën hebben over de huidige situatie.
De ondernemingsraad en het comite zijn het eens. De werknemers zijn het ook eens met de ondernemingsraad. De enigen van Xs4all die het niet eens zijn met ondernemingsraad en comite, is de directie van Xs4all (die door KPN is geinstalleerd). Dat vazallen het eens zijn met hun meesters ligt nogal voor de hand.
Daarmee maakt KPN een enorme inschattingsfout.
XS4all klanten zijn loyaal maar laten zich niet door KPN in de zeik nemen.
Het opstap percentage zal dus erg hoog zijn tov een ander merk of overname.
Vergis je niet in de actiebereidheid van XS4all klanten.
Het is niet voor niets dat iedere keer opnieuw nieuwsberichten verschijnen over dit item.
Ik denk dat het wel meevalt. Toen Ziggo aankondigde sponsor te worden van Ajax zei half Rotterdam (Feyenoord) en Eindhoven (PSV) dat ze Ziggo de deur uit zouden lazeren. Achteraf bezien kijkend naar de cijfers valt dat allemaal reuze mee. Er wordt ook niemand in de zeik genomen, die paar klanten die het écht een probleem vinden zal KPN denk ik niet bijzonder wakker om liggen. Met alle respect. Het is ook een non-issue als KPN doet wat het beloofd heeft en de diensten van XS4ALL zelf gaat aanbieden. Dan verandert er eigenlijk helemaal niets, behalve dat het dan ook KPN heet ipv XS4ALL... Nou, rampzalig. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 17 september 2019 13:44]

als KPN doet wat het beloofd heeft en de diensten van XS4ALL zelf gaat aanbieden
Tja, lekker makkelijk. "Als er niets verandert, verandert er niets". Maar er zijn nogal wat steekhoudende argumenten om aan te nemen dat er op middellange termijn weldegelijk wat gaat veranderen. Het complete gebrek aan een goed integratieplan, bijvoorbeeld. De belofte van KPN bestaat vooralsnog vooral uit loze woorden en weinig daden. Ik vertrouw daar liever niet blind op, want als het niet waar blijkt dan is het al te laat.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 17 september 2019 15:04]

En dan kan je altijd overstappen. Ik ga ze in ieder geval niet veroordelen voordat er daadwerkelijk een probleem is. Iedereen heeft z'n zegje gedaan, KPN, de eigenaar, heeft blijkbaar een besluit genomen. Deal with it(tm). Als ze niet doen wat ze beloven, even goede vrienden en met opgeheven middelvinger de deur uitlopen. Doen ze wel wat ze beloven, prima. Misschien goed om dan even op te merken dat alle huidige doomscenario's fout waren en een compliment wel terecht is met excuses voor de hele heisa - en voila, iedereen tevreden. Er wordt nu net gedaan alsof KPN het al helemaal gesloopt heeft en het nooit goed kan komen - en dan opeens hoor je die plannen over "wij willen zelf een provider oprichten" en denk ja: aha... Dus vandaar de constante ophef en aandacht zoeken: marketing. :X

Daarnaast: early stages. ;) De argumenten die ik voornamelijk tot nu toe heb gezien waren van het kaliber "ja want KPN is gewoon kut en slecht". Kan je echt helemaal niets mee en het lijkt er op dat de hardcore fanbase weigert ook maar de optie open te houden dat het best wel eens helemaal niet zo verkeerd uit hoeft te pakken en zelfs nog beter kan worden in plaats van slechter. Yellow guys good, green guys bad. Daar komt het eigenlijk op neer, kansen geven doet men niet aan - their way or the highway. Maar KPN is nu eenmaal de eigenaar. :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 17 september 2019 15:53]

En dan kan je altijd overstappen
Nee, want er zijn geen providers die bieden wat xs4all allemaal biedt, of je moet het dure zakelijke segment in (en dan nog). Dat is het hele probleem. Als het zo makkelijk was als jij stelt dan waren mensen wel gewoon overgestapt. Over het opdoeken van Telfort hoor je ook niemand, maar die heeft dan ook geen unique selling points. En ja, er zijn al heel wat meer mensen weggegaan bij Telfort dan KPN aanvankelijk had ingeschat.
Er wordt nu net gedaan alsof KPN het al helemaal gesloopt heeft en het nooit goed kan komen - en dan opeens hoor je die plannen over "wij willen zelf een provider oprichten" en denk ja: aha... Dus vandaar de constante ophef en aandacht zoeken: marketing. :X
Maar dat is gewoon bullshit. Het hele plan van zelf een andere provider oprichten ligt momenteel op z'n gat omdat ze andere mogelijkheden zien om de boel te laten doorbestaan.
Daarnaast: early stages. ;) De argumenten die ik voornamelijk tot nu toe heb gezien waren van het kaliber "ja want KPN is gewoon kut en slecht"
Misschien moet je je dan ook niet concentreren op een paar comments op tweakers, maar even lezen wat de OR erover te zeggen heeft. Zij hebben die plannen laten doorrekenen, en daar lijkt weinig van te kloppen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 17 september 2019 16:29]

Daarmee maakt KPN een enorme inschattingsfout.
XS4all klanten zijn loyaal maar laten zich niet door KPN in de zeik nemen.
Het opstap percentage zal dus erg hoog zijn tov een ander merk of overname.
Vergis je niet in de actiebereidheid van XS4all klanten.
Het is niet voor niets dat iedere keer opnieuw nieuwsberichten verschijnen over dit item.
Ik hoop het echt, maar ik zie het nog niet gebeuren. Ik zie namelijk niet waar die klanten heen zouden moeten. Ik heb verschillende keren naar alternatieve providers gekeken en nooit een gevonden die ook maar in de buurt van XS4All komt. Ik zou niet weten waar ik naar toe zou moeten.

Een tijd geleden werd er gesproken over het opzetten van een nieuwe provider maar daar heb ik al maanden niks meer van vernomen.
Die alternatieve provider is juist waar de actiegroep mee bezig is.
Als KPN stug blijft vasthouden en de mogelijkheden zijn uitgeput zal die nieuwe XS4all (die niet zo mag heten) gestart worden.
Reken maar dat er veel XS4all klanten zullen gaan overstappen en wellicht in hun kielzog nog meer KPN klanten die een betere provider ook wel zien zitten.
Ze hadden ook een inschatting gemaakt voor Telfort, daar verdwenen meet Abonnees dan ze hadden ingeschat, XS4all had al meer abonnees dus daar zou het verloop nog wel eens groter kunnen worden,
Om te beginnen ben ik al van Telfort afgestapt, als Xs4All ophoudt, dan ga ik ook mijn internetverbinding ergens anders naar toe.
Ik heb geen ervaring met beide bedrijven, maar als Xs4all onderdeel is van KPN, waarom zou de kwaliteit en support dan slechter worden als KPN beslist om de naam Xs4all te schrappen?
De infrastructuur blijft toch dezelfde zou ik denken en ik veronderstel dat de helpdesk van Xs4all intern toch ook gewoon die van KPN is?
Of is dat effectief een apart onderdeel binnen KPN?
Sterker nog, het was juist Xs4all dat er de afgelopen jaren een paar keer flink lang uitlag door storingen. Bij KPN was er toen niets aan de hand. Maar goed, daar betaalde je dan ook een meerprijs voor. ;)

Alvast voor degenen die gaan mening-minnen: Dit is een feit, dit is ook terug te vinden op Tweakers Nieuws.
Link dan ook meteen even naar de nieuwsartikelen:

- Internet voor deel klanten van XS4ALL, T-Mobile en KPN offline
- Xs4all-storing duurde 24 uur en trof klanten in verschillende regio's
- Xs4all kampt sinds zaterdagochtend met een storing
- Xs4all kampt met landelijke internetstoring

Teruggegaan tot 2015. Vier meldingen waar Xs4All een (grote) storing heeft gehad, waarvan één (de meest recente) toch ook KPN en T-Mobile betrof.

Dat zijn inderdaad de feiten. Net zoals het feiten zijn dat KPN méér storingen heeft gehad in diezelfde periode:
- Alarmnummer 112 en hulpdiensten zijn onbereikbaar door KPN-storing
- Storing bij provider leidt tot landelijke pinproblemen in Nederland
- KPN maakt melding van landelijke storing
- KPN heeft landelijke storing op internet en e-mail
- Internetstoring KPN treft vooral gebruikers in noorden van Nederland

Kijk ook even op allestoringen.nl, waar ook de kleinere storingen worden bijgehouden:
- https://allestoringen.nl/storing/kpn/overzicht
- https://allestoringen.nl/storing/xs4all/overzicht

Vergelijk en trek je eigen conclusie zou ik zeggen.

En dan als afsluiter: De beste provider volgens de Consumentenbond

Bij Xs4All betaal je dus precies voor wat je krijgt: de beste provider.
En dan als afsluiter: De beste provider volgens de Consumentenbond

Bij Xs4All betaal je dus precies voor wat je krijgt: de beste provider.
Beetje vage conclusie die je trekt. Helemaal omdat diezelfde site ook de volgende pagina groot bevat :+ Waarom KPN algemeen de beste internet provider is. Daarnaast zie ik de consumenten bond niet als een autoriteit op dit gebied.

De postcode check laat ook te wensen over, diverse bestaande postcodes+huisnummers geprobeerd (uit interesse) maar volgens de site allemaal ongeldig. Vind het maar een vage website.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 17 september 2019 16:43]

Klopt, vind ik ook een beetje vreemd eerlijk gezegd. Op de website van de Consumentenbond wordt het wel uitgelicht: https://www.consumentenbond.nl/alles-in-1/beste

Het ging me ook meer om de bewering "het was juist Xs4all dat er de afgelopen jaren een paar keer flink lang uitlag door storingen. Bij KPN was er toen niets aan de hand.", en dat dit "feiten" zouden zijn. Dat probeer ik toch enigszins in perspectief te brengen.

Het blijft natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur. Veel (lees: het overgrote deel) van de consumenten zal de unieke extra's die Xs4All biedt t.o.v. elke andere provider niets interesseren. Daar zal voornamelijk prijs/kwaliteit verhouding op de basale dienstverlening doorslaggevend zijn. "Ik wil internet dat het doet en een router met goede WiFi".

Betekent wat mij betreft niet dat Xs4All geen bestaansrecht meer zou hebben.

Edit: consumentebond link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 17 september 2019 14:13]

De consumentenbond is tegenwoordig ook gewoon een private, commerciele instelling. Geen enkele verassing dat de meningen daarom uiteen liggen en conflicterend zijn. Inderdaad de consumentenbond niet als autoriteit aanhouden op dit gebied.
Echt humor, de link die je aandraagt is van het bedrijf seventy9.nl
Een bedrijf als deze (marketing bedrijf) exploiteert dergelijke websites door geld te rekenen voor een artikel zoals jouw link. Lekker betrouwbare bron!

Clown icon is on you? :+
Ik gebruik enkel dezelfde website als bron die Sjnieboon eerder gebruikte om aan te tonen dat zijn bron nogal vaag is. Lees mijn post nog eens goed door ;)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 17 september 2019 16:49]

Bedankt voor de links. :)

Zelf heb ik liever soms een paar minuten storing dan enkele dagen. Zowat vanaf het begin zit ik bij Telfort en ik werk thuis, dus dat ding staat 24/7 aan. Eigenlijk heb ik de laatste 10 jaar niet echt een storing meegemaakt. Dat het KPN (of Telfort) e-mailgedeelte een keer een storing heeft boeit me niet, ik ken eigenlijk geen bedrijven of kennissen die e-mail van de provider gebruiken. Die zitten allemaal op G Suite, Office 365, Outlook/Hotmail of Gmail. Mijn ouders en vriendin zitten al jaren bij KPN, die heb ik ook nog nooit gehoord over een storing.

Dus mijn eigen conclusie is en blijft: Ik zit liever bij KPN/Telfort dan Xs4all. :)
Dat is je goed recht. Het komt gelukkig ook zelden voor dat we in Nederland bij een provider een 'grote' storing hebben. Neemt niet weg dat statistisch gezien Xs4all de minste storingen heeft. Dat leek je nogal uit verband te rekken.

Consumentenbond: Klanten zijn dik tevreden (8,6) en zullen niet snel overstappen. Vooral de internetkwaliteit wordt gewaardeerd (8,8), maar ook telefonie (8,5) en televisie (8,2) komen goed uit de verf bij klanten. Er is geen enkele provider die dit kwartaal hoger scoort op deze diensten. Dat komt ook doordat bij XS4ALL de minste storingen worden ervaren vergeleken met andere aanbieders.

Lang verhaal kort: zowel KPN als Xs4All hebben bestaansrecht
Apart, bij de consumentenbond vinden ze xs4all nr 1 en bij tweakers staat ziggo op 1, zie kopje
"Beste internet provider Consumentenbond & Tweakers"

Lijkt niet helemaal te stroken met de geluiden die ik hier lees.
Zelf jarenlang xs4all gehad, nu al jarenlang ziggo, niks mis mee, helpdesk en connectie doen het prima wmb.
Recent nog voor iemand anders die Ziggo heeft met hun helpdesk gesproken.
Wat een ramp! Maar liefst 40 minuten aan de lijn gehangen met twee Ziggo medewerkers en het ging niet eens om een technisch ingewikkeld probleem. Dit zegt mij al genoeg en ik weet nu dus ook waarom ik XS4all heb.
Het is gewoon een alleenstaand bedrijf. KPN is eigenaar maar zaken zoals support, installatie ect. gebeurd allemaal apart. De support van XS4ALL is vele malen beter dan van KPN (mijn mening maar ook van vele andere)

XS4ALL gebruikt de zelfde infra als KPN maar gebruiken wel andere hardware dan KPN. Heel veel problemen zitten vaak in de kwaliteit van het modem :) En sinds de introductie van de o zo mooie "experiabox" is het er niet beter op geworden bij KPN.

Hier levert XS4ALL een betere fritzbox en/of heb je vrije modem keuze.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 17 september 2019 12:08]

XS4ALL gebruikt de zelfde infra als KPN
Mwa, nee, ook dat niet. Wel dezelfde last-mile-infrastructuur (zoals voor iedere aanbieder over het KPN-netwerk geldt, niet alleen XS4ALL), maar de eigen netwerkinfrastructuur is toch echt gescheiden. Dit is ook heel duidelijk te merken als je bijvoorbeeld in Dordrecht centrum zowel KPN als XS4ALL gebruikt hebt; XS4ALL is superstabiel, KPN is hopeloos.

Dat zie je ook terug in je traceroutes: https://i.imgur.com/rHTbzqU.png

Edit: Meh, blijkbaar kun je geen code-blokken doen op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door svenslootweg op 17 september 2019 12:32]

Je bedoeld de ''explodiabox'' :+

XS4ALL onderscheid zich ook met andere diensten omdat ze extra service aanbieden. Een vast IVP6 adres kan jeb.v nergens anders vinden.
waardoor waarschijnlijk 50% van de klanten gaat overstappen die kunnen overstappen naar bijvoorbeeld T-mobile of Ziggo.
Ik denk dat geen enkele gebruiker van XS4ALL over zal stappen van glasvezel naar kabel van Ziggo, qua prijs hoef je het in ieder geval niet doen. En ik zou Ziggo zeer zeker niet van een betere service dan KPN willen betichten (in tegenstelling zelfs).

T-mobile zou kunnen, ik vermoed echter dat veel XS4ALL gebruikers juist een KPN contract hebben afgesloten met KPN voor €5 extra korting en meer data. Wellicht dat je onder je XS4ALL abo uit kan, maar kan je ook onder je mobiele contract uit, ik voorlopig nog niet...

Daarnaast, worden uit alle XS4ALL diensten dan ook direct de stekker getrokken? Newszilla for example...

Ik denk dat jij en anderen die 50% klanten die opstappen zwaar overschatten... Ik vermoed dat 10-20% al een hoop zou zijn...
Wat ik dan niet weer begrijp is dat je nu bij Ziggo zit.

Mijn vriendin in Nijmegen heeft Ziggo en ervaar er zelf gewoon veel ellende mee,
Thuis heb ik zelf KPN en mijn ervaring is dat ik zelden tot nooit problemen heb met KPN

In het verleden heb ik XS4all gehad maar omdat XS4ALL toentertijd geen tv in het abonnement had was ik overgestapt naar KPN en tot heden bevalt mij dat meer dan prima.

Het enige wat ik bij KPN vind is dat de kwaliteit van de helpdesk niet constant is , maar gelukkig heb ik die hooguit 1x per jaar nodig
Daar waar ik woon is de kwaliteit en snelheid van Ziggo stukken beter dan die van KPN.
Ik zie dus jou N=1 en streep die weg tegen de mijne. Overigens geldt die snelheid op dit adres OOK voor Xs4all.

Dan blijft over het hacktivisme van Xs4all. Dat draag ik een warm hart toe, maar niet voldoende om met minder dan een kwart van mijn huidige snelheden te willen internetten.
Ik heb nooit problemen met mijn ziggo verbinding (noord-brabant). Mijn modem staat in Bridge mode en heb een Unifi router en AP's daarachter hangen.

Een goede tip voor je vriendin: zet je modem van Ziggo in bridge mode en hang je eigen router erachter (wel van een beetje kwaliteit graag). Het modem van Ziggo zelf is gewoon troep en dit lost alle problemen met internet op!

Het is voor mij op het moment kiezen tussen de snelheid van Ziggo (600/50 zakelijk) of de vdsl+ bonding (of hoe ze het nu weer noemen) troep van KPN waar ik maximaal 50/5 mee zal halen hier.

Dan is die keuze snel gemaakt!

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 17 september 2019 12:02]

Same here. modem in bridge en eigen router. retestabiel en nooit problemen met Ziggo. (Groningen)
en dat tienduizenden Xs4all-klanten dreigen over te stappen, mogelijk naar de nieuwe provider die de groepering wil starten.
Maar is er eigenlijk al wat bekend over deze nieuwe provider? Het lijkt wel erg verdacht stil op dit moment.
Of wacht die provider even alles af voordat ze met een guerrilla-campagne gaan komen waar stad en land niet omheen komt?

Ik hoop gewoon dat de naam XS4ALL behouden zal blijven, en dat de support ook zo zal blijven.
Wat je normaal bij een tweede-lijns klantenservice hebt, heb je bij XS4ALl al als eerste lijns. Vraag bijvoorbeeld KPN eens om een DLM-reset, en ze snappen niet waar je het over hebt.

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 17 september 2019 11:54]

Helemaal eens met XS4all. Niet alleen de naam maar het hele bedrijf moet zelfstandig blijven. Heb altijd met plezier een beetje extra betaald voor XS4all. Klantenservice is subliem, daar kan het gewone KPN nog veel van leren. Volgens mij is er voldoende ruimte in de markt voor XS4all.

Dat Simyo en Telfort zouden verdwijnen, daar liggen vrij weinig mensen van wakker lijkt me, het gaat dus ook echt alleen om XS4all, wat naast dat het alleen een merknaam is ook een duidelijk bestaansrecht heeft.
Klantenservice van xs4all blijft gewoon die durven ze echt niet weg te doen, zal alleen als extra dienst verkocht gaan worden bij KPN abbo.

Xs4all is allang niet meer zelfstandig en zolang dezelfde dienstverlening blijft zie ik geen issues dat het straka helemaal KPN heet
Denk erom dat het niet zo simpel is als alleen zorgen dat de poppetjes op hun plek blijven zitten. Zo'n helpdesk als XS4All heeft, is niet alleen succesvol omdat er kundige mensen werken, maar ook omdat ze dingen gedaan kunnen krijgen: Dat is bij de instellingen kunnen, bij de beheerders langs wandelen en ga zo maar door.
Nee ze hebben al gezegd dat ze de klanten service van XS4all en KPN in elkaar willen schuiven, zodat KPN gebruik kan maken van de betere helpdesk van xs4all. Probleem bij dit soort zaken is echter vaak dat je eerder afglijd naar het mindere / grotere KPN dan dat de algehele kwaliteit omhoog gaat. Zeker als mensen met kennis weg gaan lopen.
In Nederland sinds 1994 bij xs4all. Altijd perfecte service en ondersteuning wanneer nodig en ga graag mee naar een nieuwe org.
Mocht de naam verdwijnen dan zijn er genoeg mogelijkheden om middels een 'nieuwe naam' een link met het oude te maken.
TVI, de nieuwe provider

TVI > Toegang voor iedereen :+
Prima! Naam gelijk registreren! :)
[...]
Ik hoop gewoon dat de naam XS4ALL behouden zal blijven, en dat de support ook zo zal blijven.
Wat je normaal bij een tweede-lijns klantenservice hebt, heb je bij XS4ALl al als eerste lijns. Vraag bijvoorbeeld KPN eens om een DLM-reset, en ze snappen niet waar je het over hebt.
Ja want dat heb je ook iedere week nodig? :/
Zie: https://www.google.com/se...eset+site%3Aforum.kpn.com

Kom op, dat hele gedoe om XS4ALL begint langzaam vermoeiend te worden. Natuurlijk is er nostalgie, natuurlijk is er een goede klantenservice maar we kunnen niet eeuwig in het verleden blijven hangen. De klanten die naar KPN / "het XS4ALL alternatief" overstappen lopen uiteindelijk toch weg als er een geen goede service geboden wordt. Dat is dus of ingecalculeerd of KPN gaat zijn dienstverlening aanpassen. Missen we Saab ook nog dagelijks? Nee, alleen de liefhebber. In het geval van XS4ALL heb je gewoon (goede) internettoegang nodig, de rest komt vanzelf of ga je ergens anders zoeken.

[Reactie gewijzigd door holoX op 17 september 2019 12:51]

Ik vind dat hele verhaal over de nieuwe provider rieken naar een poging zelf geld te gaan verdienen over de rug van ophef m.b.t. XS4ALL en het lijkt me stug dat er tienduizenden klanten direct zouden overstappen. Pure bluf om druk te zetten. Als puntje bij paaltje komt... Ik bedoel, je moet er dan ook nog maar op hopen dat die nieuwe provider het even goed doet en niet totale ruk kwaliteit biedt.
Het maakt echt niks uit voor de klanten. Als XS4ALL naar KPN ga en het wordt slechter qua ondersteuning gaan we ze weg. Door al deze heisa zal er vast wel meerdere gasten een start-up bouwen en perfecte dienstverlening geven. ex-klanten xs4all gaan dan daarheen. Opgelost.
Lastigheid is dat je flink wat kapitaal nodig hebt om een nieuwe provider op te starten. En dan ben je nog afhankelijk van de bandbreedte die jouw concurrenten moeten leveren.
Als KPN geen gehoor geeft wordt er een nieuwe xs4all gestart. Genoeg geldschieters daarvoor.
Als er genoeg geldschieters zijn hoef je je toch niet druk te maken om KPN? Ga gewoon beginnen.
Mwoah, de vraag is of dat zomaar kan zonder dat het extreem duur wordt. Je moet alles immers vanaf de grond weer opbouwen en daar ook geld voor zien te vinden. Als XS4ALL niet meer bestaat dan kun je beter naar Ziggo gaan, niet alleen omdat het daadwerkelijk een beter product is, maar ook om een duidelijk signaal af te geven in de enige taal die KPN lijkt te spreken: geld.
Ik heb vaker problemen met Ziggo dan KPN, dus nee
Ik denk dat het stiekem niet zozeer financieel is, maar een cultuurstrijd. KPN heeft gewoon een hekel aan Xs4all omdat zij hun dingen op hun eigen manier willen doen.

Ik weet dat Xs4all klanten altijd veel mogelijkheden gaf, zoals ipv6 en poorttoegang. Ik denk dat veel providers (misschien ook niet kpn) me niet naar huis laten SSHen. Ik weet ook dat KPN huiverig is/was met investeren in glasvezel, en ik denk dat Xs4all dat anders wou.

Kortom, het is waarschijnlijk KPN management dat af wil van Xs4all omdat ze niet in lijn willen liggen. Een beetje als een baas die je ontslaat omdat je kritiek op het beleid had: je werk was prima, maar de baas wil de macht houden en duldt geen tegenspraak.
Zijn er andere providers die Bonded VDSL aanbieden? Dat wil ik nl wel graag houden.
Hoe dom kun je zijn
Het is beslist , dus je kunt het alleen iets uitstellen
Maar dat ze op besluiten terug komen dat bestaat echt niet
Dus ophouden met zeuren , en allemaal overstappen naar iets wat niet
van KPN is (dat vinden ze nou net niet leuk)
KPN gaat xs4all ten grave dragen - waarom zou mevr. Leroy die knop terugdraaien? CEO's zijn meestal narcisten met een hyperhoge eigendunk. Of mevr. Leroy anders is - ik zou't niet weten.Gaat ze luisteren?
Misschien - maar meestal wordt er ook zoveel geroepen dat de CEO het niet eens hoort. Rondom de CEO wordt meer weggecensureerd dan ons lief is. Dat kan niet anders.
Vaak zit men te ver van alles af en wordt men als CEO ook nog 's meegesleept in die maalstroom - die allesvernietigend is.
Of ik dat zou willen doen - nee, niet echt. Je moet sterk zijn in cijfers, enorme uithouding hebben - met mensen om kunnen gaan en toch snel en rationeel kunnen beslissen - en dan nog 's langetermijn-visie kunnen ontwikkelen en doen volgen.
Hoop niet te veel.
In België is 't zo als men de tarieven wijzigt dat je kan opstappen - zonder kosten. Maar 'tis ook zo dat je maar een beperkte tijd hebt om op te stappen zonder meerkosten. Eens een bepaalde termijn van het contract overschreden kan je weer maandelijks opzeggen... Dus eenvoudig is 't niet.
Het heeft niets te maken met zeuren om een naam, het heeft te maken met pure kapitaalvernietiging als dit doorgezet wordt (denk jij dat de klanten van XS4ALL vrolijk door naar KPN gaan ofzo?). De aandeelhouders zijn boos, dat is wat mij betreft volledig terecht. Jaren reclames voor naamsbekendheid en kwaliteit en service van XS4ALL worden zo weggegooid.
En dacht je dat met deze onzekerheid ook maar 1 persoon overstapt naar XS4All op het moment, of ook maar KPN? Dikke doei.
Nou wij zijn anders overgestapt naar XS4ALL super goede deal. Kostenloos overstappen, 20 euro onder de prijs van oude provider (KPN) met behoudt van alle bonussen die we bij KPN hadden en nu hebben we een FRITZ!Box i.p.v. een Horrorbox. Alleen maar voordelen! Alleen al voor die FRITZ!Box zou ik het al gedaan hebben want die Horrorbox is echt troep. Ik kan nu alles instellen wat ik in wou stellen wat simpelweg niet mogelijk was op die Zyxel.

Daarnaast zijn die Horrorboxen vrijwel hellemaal locked down alswaar met een FRITZ!Box je hellemaal vrij staat. En de Firmware wordt actief bijgehouden!

Wij zaten bij KPN op een 500/500 en nu bij Xs4All 500/500. Geen downtime gehad en alleen maar positief over het alles. Ik zie wel wat er gaat gebeuren, hoop natuurlijk dat het allemaal behouden blijft. Mijn inziens XS4ALL altijd al een goede provider gevonden.

[Reactie gewijzigd door Muna34 op 17 september 2019 12:43]

Lol, ik kan bij XS4all niet uit de voeten met de Fritzbox en draai nu met een USG, Fritzbox hangt er nog achter voor de telefonie.

Maar ja, dat kan allemaal gewoon bij XS4all en ze helpen je er ook nog eens mee.
Nja je kan je wel voorstellen dat als je van een Horrorbox af komt een Fritzbox een frisse verademing is :Y)

Netjes! En best fijn dat ze daarmee helpen! Welke USG heb je?
Zit sinds we glas hebben bij eerst Solcon en toen XS4all. Nooit internet van KPN gehad, voor glas zat ik bij Ziggo, op zich ook prima, maar heb alle coax in de woning er uit getrokken, alleen nog in de meterkast.
Ik heb 2 Unifi AP's een POE switch en de USG: pricewatch: Ubiquiti Unifi Security Gateway (USG)
Heeft usg geen telefonie oplossing?
Bij xs4all kan je ook de telefonie ook op andere apparatuur zetten, als het maar het juiste voip protocol gebruikt. Misschien hebben de mannen van GigaSet (voorheen Siemens) een leuke voip-dect oplossing. Desnoods op je eigen mobieltje met de juiste software, al moet ik zeggen dat ik dat 10 jaar geleden alleen maar even getest heb maar niet praktisch gebruik. Vraag de xs4all helpdesk maar eens om informatie.

Sorry, ik weet de details niet, ik ben een tevreden xs4all fritbzbox gebruiker.
Weet ik niet, maar aangezien ik 2 Fritz dect toestellen heb, was het de meest eenvoudige oplossing om de FB achter m'n router te hangen.

Van mij hoefde vaste telefonie niet meer, vrouw vind het nog wel prettig.
Ik ben blij dat je een leuke provider hebt gevonden die geen problemen geeft. Maar het punt is nou juist dat je pas weet of ze goed zijn als er wél problemen zijn.
Persoonlijk ben ik juist daarom ooit bij XS4ALL weggegaan. Uiteindelijk ben ik bij Tweak terecht gekomen en daar is het ook uiterst stabiel.

Maar goed, anekdotisch bewijs zegt niet zo veel natuurlijk en ik denk ook dat het zwaar overdreven is dat er ineens veel mensen zouden overstappen. Het argument van kapitaalvernietiging is m.i. nogal zwak en nauwelijks onderbouwd.
Ook is naïef om te denken dat een nieuwe CEO ineens een heel ander beleid zou gaan voeren op dit punt. Dat zou niet alleen ongeloofwaardig zijn, maar het zou ook de rest van het management te kakken zetten.
Je reactie is wel beetje overdreven, want het is wel wat meer dan de naam, maar ik snap je wel, het begint voor mij nu ook een beetje irritant te worden, het blijft maar doorgaan, ze moeten en zullen hun zin krijgen. Beetje kinderachtig. De beslissing is er, KPN is eigenaar, punt, uit. Accepteer je dit niet als klant? Prima, je goed recht, zeg je op en ga je ergens anders klant zijn.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 17 september 2019 11:52]

Probleem is dat er geen waardig alternatief is. Ik vind er niets kinderachtigs aan. Als bij jouw werk de directie iets beslist wat waarschijnlijk zowel in het nadeel van de klanten als voor de werknemers is, zeg je dan ook: de directie heeft besloten, accepteren maar?

Enige die hier profijt van heeft is de directie/ aandeelhouders.
Klopt, en de directie/aandeelhouders beslissen nou eenmaal. Zoals ik zei, je hoeft het niet te accepteren, dan stap je over.

Geen waardig alternatief is een mening, niet een feit. Dat ‘probleem’ kan je niet bij KPN of iemand anders neerleggen.
Er zijn genoeg diensten die alleen XS4ALL voor een normaal bedrag aanbied, sterker nog er zijn genoeg diensten die alleen XS4ALL aanbied.

Voor veel ''advanced users'' zijn providers zoals Tweak ook voldoende (vrije routerkeuze b.v) maar er zijn ook genoeg powerusers die bijvoorbeeld een vast IVP6 adres willen. Als KPN besluit deze diensten over te zetten naar een veel te duur zakenabonnement zijn veel mensen gewoon de sjaak.

Zolang de nieuwe provider geen feit is, kan ik me voorstellen dat het actiegroep doorgaat met het voorkomen dat XS4ALL verdwijnt.
Solcon geeft vaste IPv4 en IPv6 adressen, al is de IPv6 zviw op aanvraag.

Zo zijn er her en der nog wel wat meer kleinere providers waar veel te regelen valt.
Klopt, en de directie/aandeelhouders beslissen nou eenmaal. Zoals ik zei, je hoeft het niet te accepteren, dan stap je over.

Geen waardig alternatief is een mening, niet een feit. Dat ‘probleem’ kan je niet bij KPN of iemand anders neerleggen.
Natuurlijk wel, en daar is niks kinderachtigs aan. Mondood maken met dit soort dooddoeners kan niemand iets mee.
Je hoeft het niet te accepteren en je kunt het ook aanvechten. En dat doen ze. Prima toch? Dat dat kan en mag is een feit, en dat je het wel degelijk bij KPN kunt neerleggen is ook een feit.

Dat directie niet zomaar kan doen wat ze wil en dat de Ondernemingskamer er een stokje voor kan steken is ook een feit.

Voor zover je het niet met de feiten die ik noem eens bent kun je je wellicht verdiepen in het ondernemingsrecht, waarin letterlijk uitgelegd staat dat wat ik noem feiten zijn.

Verder is het duidelijk wat je mening is dus die hoef je niet verder uit te leggen.
KPN zelf is anders een prima alternatief. Zeer stabiel internet, goede klantenservice en de backbone van KPN werd al gebruikt door XS4ALL. Als KPN zich aan de belofte houd en bredere technische support, meer modems gaat aanbieden en de paar services die XS4ALL uniek maakte (zoals je eigen v4 blokje): dan heb je exact dezelfde dienstverlening. Waarschijnlijk tegen dezelfde prijs, want zelfs als KPN €10 per maand meer gaat vragen voor die extra's kom je ongeveer uit op wat XS4ALL nu vraagt.

Men is gewoon heel bang voor verandering. Snap ik wel als je jarenlang bij een bepaalde provider hebt gezeten en tevreden bent, maar dat mensen het niet eens een kans willen geven vind ik maar raar.
Zelfs als KPN het zou opslokken maar de naam in stand houdt zouden sommige mensen het al prima vinden, dan gaat het dus werkelijk puur en alleen om de naam - en dat slaat imho nergens op.
Als Apple zichzelf morgen Pear gaat noemen zal het mij een rotzorg zijn als de dienstverlening hetzelfde blijft, wat interesseert mij die naam nou?
De backbone/ servers van XS4All zijn anders dan die van KPN. Daarnaast is de klantenservice van KPN acceptabel voor de normale gebruiker, terwijl bij XS4All de klantenservice verder gaat dan: heeft u de modem al opnieuw opgestart.
Verder geef je zelf al aan wat KPN extra moet gaan doen voor dezelfde dienstverlening. En daar is men juist bang voor, dat dat niet gaat gebeuren. Dat nog even afgezien van hetgeen waar XS4All ook voor staat: privacy, geen censuur en veiligheid. Dat is iets wat je niet naar KPN mee kan nemen.

Dus nee, het gaat men niet om verandering van het naampje, het gaat om verandering van heel het bedrijf. Jouw vergelijking tussen Apple en Pear raakt dan ook kant noch wal.
Daarnaast is de klantenservice van KPN acceptabel voor de normale gebruiker, terwijl bij XS4All de klantenservice verder gaat dan: heeft u de modem al opnieuw opgestart.
De KPN klantenservice gaat ook een stuk verder dan dat hoor, no worries. :)
Verder geef je zelf al aan wat KPN extra moet gaan doen voor dezelfde dienstverlening. En daar is men juist bang voor, dat dat niet gaat gebeuren.
Tja, dat is gewoon afwachten. Als ze doen wat ze beloven is die angst onterecht. Ze dan bij voorbaat al geen kans geven is een beetje overdreven. Als ze het waar maken is alles prima. Maken ze het niet waar, dan stap je toch lekker over? Is al die ophef niet voor nodig.
Dus nee, het gaat men niet om verandering van het naampje, het gaat om verandering van heel het bedrijf. Jouw vergelijking tussen Apple en Pear raakt dan ook kant noch wal.
Mwah, het komt nagenoeg op hetzelfde neer - zoveel gaat er niet veranderen namelijk.
Kan zijn van wel dat ik dat zeg. Dat hangt helemaal van de situatie af. Ik heb geen zicht op de boekhouding bijvoorbeeld maar meen mij te herinneren uit de comments onder een vorige post dat het onderdeel XS4ALL nu niet echt winstgevend genoemd kon worden en dat je daarnaast een afdeling hebt die enorm zelfstandig werkt en dus moeilijker te controleren is van bovenaf.

En ja, dan moet je als bedrijf durven kijken naar het grotere geheel.
https://xs4allmoetblijven...h-250e-meer-gaan-betalen/

Blijkbaar is XS4All dus zeker winstgevend...
Juist die zelfstandigheid zorgt ervoor dat XS4All is wie het is. En ja, daar zal KPN waarschijnlijk vanaf willen. Deze protesten zijn het gevolg. Eigen schuld van KPN.
Hoe kom je daarbij, het gaat helemaal niet om de naam 8)7. Het gaat om het achterliggende bedrijf en waar ze voor staan. KPN kan dat onmogelijk in stand houden als ze de hele bedrijfsvoering in zich opnemen.
Tja, dan moeten ze dat niet doen, of op een andere manier doen door bijv. klantenservice anders te organiseren voor XS4all-klanten en hen directe toegang tot de tweede lijn te geven. Zoiets.

XS4all is nu een los bedrijf, en als het te moeilijk is allemaal dan moet dat gewoon zo blijven maar :)
Idd. en dan ook nog een naam die écht niet bij iedereen gelijk staat aan kwaliteit en service.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee