Ondernemingsraad van Xs4all adviseert KPN om opheffing niet door te laten gaan

De ondernemingsraad van Xs4all heeft KPN geadviseerd om de voorgenomen opheffing van de provider niet door te laten gaan. De OR redeneert dat de opheffing negatief kan uitpakken voor het bedrijf. De OR toonde zich al eerder tegenstander van het plan.

De OR schrijft in een rapport dat aan het advies ten grondslag ligt dat opheffing van Xs4All negatief kan uitpakken voor KPN en voor klanten van Xs4all. Bovendien ontbreekt er volgens de OR een goede reden om de provider, volledig dochterbedrijf van KPN, te integreren in KPN. "Xs4all is kerngezond, maakt veel winst en heeft nog enorm veel potentie. Privacy en internetveiligheid zijn steeds vaker onderwerp van gesprek. Wij zien hier een belangrijke rol voor Xs4all in weggelegd."

KPN kan het advies naast zich neerleggen, maar moet wel goed motiveren waarom dat gebeurt. Bovendien kan de OR daarna in beroep tegen de beslissing bij de Ondernemingskamer, een onderdeel van het Gerechtshof in Amsterdam dat uitspraken doet bij conflicten binnen bedrijven.

De OR zei al eerder te overwegen om KPN voor de rechter te slepen vanwege vermeend wanbeleid. De provider vroeg eerder dit jaar advies aan de OR over de opheffing. KPN besliste dit jaar om te stoppen met Xs4all. In de loop van volgend jaar zou de merknaam verdwijnen. KPN kreeg de naam in 1998 in handen bij de overname van het bedrijf.

KPN zegt in een reactie het advies te gaan bestuderen en betreurt het. "Het management van Xs4all hecht er veel waarde aan om het proces met de ondernemingsraad zorgvuldig te doorlopen, in het belang van medewerkers en de klanten van Xs4all. KPN zal klanten van Xs4all pas over laten gaan als KPN een vergelijkbare of betere dienstverlening kan bieden. Dat zal naar verwachting in de loop van 2020 zijn."

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-09-2019 • 08:30

241 Linkedin

Reacties (241)

Wijzig sortering
2 augustus stuurde de OR een brief aan KPN...
Dat staat in een brief die de ondernemingsraad van XS4ALL vorige week donderdag naar de directies van XS4ALL en KPN heeft gestuurd. KPN heeft 30 dagen tijd gekregen om te reageren
KPN heeft dus niet gereageerd, en de OR gaat dus nu de volgende fase in.

En aangezien xs4all een winstgevend bedrijf is is hier een redelijk uniek OR verhaal.

[Reactie gewijzigd door leuk_he op 3 september 2019 11:37]

Even een vraag aan de auteur: is het een absoluut "nee" van de OR, of een "nee, tenzij"? Er is namelijk een heel erg groot verschil tussen de twee. In het geval van een "nee" mag KPN niet doorgaan met de reorganisatie. Bij een "nee, tenzij" mag KPN wel doorgaan met de reorganisatie als zij voldoet aan de voorwaarden gesteld in de "tenzij". Misschien een klein detail, maar het verschil in de gevolgen is ontzettend groot.
Dit valt onder het adviesrecht, ze hoeven het sowieso niet op te volgen, ook al zegt de OR "nee". Zie WOR art. 25.5: "Indien het advies van de ondernemingsraad niet of niet geheel is gevolgd, wordt aan de ondernemingsraad tevens meegedeeld, waarom van dat advies is afgeweken.".

Vervolgens kan de OR wel wat stappen ondernemen om hier op in te gaan, maar in principe is het 'maar' een advies.
Ook aan het stappen ondernemen zitten nog wat haken en ogen. Als het advies genegeerd word, dan moet er een maand gewacht worden met het uitvoeren van de beslissing. Deze maand is er om voor de OR om er achter te komen of de procedure goed gevolgd is. Als dat niet het geval is (en alleen in het geval van zo'n procedure fout) kan er een procedure bij de rechtbank gestart worden. Het is niet zo dat ieder advies waar het bestuur tegen in gaat bij de rechtbank zou komen (dat zou het immers geen advies meer maken)
Precies. Ik zie al publicaties (NOS) roepen dat het nu op losse schroeven staat, maar op papier verandert er nog weinig.

Een stap naar de rechter zie ik helaas ook niet kansrijk, maar dat deel van het recht is niet bepaald mijn expertise. :)
Dat ligt er maar net aan natuurlijk welke fouten KPN in het voorgenomen besluit heeft gemaakt en welke procedures er niet correct zijn uitgevoerd en hoezeer de ondernemingsraad van XS4ALL daar "makkelijk" een zaak van kan maken. Zonder de ins en outs te weten van de gehele situatie kan je hier als buitenstaander geen enkel zinnig oordeel over vellen of het wel of geen zin heeft. Bepaalde zaken zullen ook niet zomaar naar buiten gebracht worden in verband met bedrijfsgeheimen.
Volgens mij gaat een eventuele rechtsgang vooral (of alleen) over de procedure, absoluut niet over de inhoud. Dus de rechter gaat zich dan echt niet buigen over welk rekenmodel klopt.

Procedureel is omgang met een OR niet zo moeilijk. Het proces is best helder. Ik denk dat een partij als kpn, waar ze heel veel ervaring hebben met adviestrajecten, hier niet veel fouten (procedureel) in maakt.
Dat is niet helemaal waar. Het gaat hier om een advies wat dus gaat om het adviesrecht in het OR. Ze mogen afwijken van het advies in het nemen van een besluit!

" Indien na het advies van de ondernemingsraad een besluit als in het eerste lid bedoeld wordt genomen, wordt de ondernemingsraad door de ondernemer zo spoedig mogelijk van het besluit schriftelijk in kennis gesteld. Indien het advies van de ondernemingsraad niet of niet geheel is gevolgd, wordt aan de ondernemingsraad tevens meegedeeld, waarom van dat advies is afgeweken. Voor zover de ondernemingsraad daarover nog niet heeft geadviseerd, wordt voorts het advies van de ondernemingsraad ingewonnen over de uitvoering van het besluit."

Bron:https://www.ornet.nl/blog/2006/08/15/wor-art-25-adviesrecht/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.133261837.2085617034.1567495984-1881915671.1567495984

Zou het hier om een instemmingsrecht gaan, dan is KPN zich er wel verplicht aan te houden. Een wezelijk verschil dus.
I stand corrected. Het is inderdaad adviesrecht. Zoals @Chester al aangeeft, een "nee" heeft andere consequenties dan "nee, tenzij". Dat was vooral wat ik wilde aangeven. Desalniettemin, ben ik blij dat jullie nog meer detail en betere invulling hieraan gegeven hebben.

@Chester: "'maar' een advies" is natuurlijk ook wel kort door de bocht. Door een "nee" of "nee, tenzij" heeft de OR nog eventuele maatregelen achter de hand, zoals je zelf al aangeeft. Ze kunnen dan bijvoorbeeld naar een rechtbank (Ondernemingskamer) stappen.
Het is uberhaupt geen harde nee. Het is een advies. KPN hoeft hier helemaal niets mee te doen, behalve antwoorden op het advies en motiveren waarom het bedrijf anders besluit.

Dit zal in dit geval overigens niet moeilijk zijn. De OR kan aandragen dat het mogelijk 'slecht' is voor het bedrijf KPN, en de medewerkers van XS4ALL, of dat XS4ALL winst maakt. Maar dit zijn allemaal geen 'harde' redenen om het eventuele opheffen tegen te gaan. B.v. het privacy argument, KPN hoeft alleen aan te geven zich hier meer op te gaan richten zodra het XS4ALL annexeert.

Ik snap het wel, het is een poging om maatschappelijk belang aan te tonen, maar het zijn geen zwaarwegende argumenten.

Ik ken het adviesrapport natuurlijk niet, maar ik kan me voorstellen dat er ook is gekeken naar gevolgen voor de medewerkers, specifieke kennis, inschattingen van het personeel dat blijft v.s. weggaat en invloed op commerciele doelstellingen (al heeft een OR daar bij KPN altijd weinig zicht op) of de 'strategie' die ten grondslag ligt aan het reduceren van de merken onder KPN. Daar zou eventueel nog een argument van gevolgen v.s. noodzaak gemaakt kunnen worden. Maar dan moeten vooral de personele gevolgen wel heftig zijn. Ik heb het integreren van Hi en deels Telfort meegemaakt vanuit OR-perspectief, en juist die gevolgen zijn vaak niet zo groot, erg handig (muv Telfort winkels e.d.).

Ik zie dan ook niet in wat een gang naar de ondernemerskamer zal opleveren, behalve wat druk op KPN.
Over het algemeen zijn reorganisaties er goed door te drukken, mits de persoon die requirements daarvoor schrijft het personeel, de organisatie en de branch goed genoeg kent. Geen enkel bedrijf van dat formaat is 'perfect' er is dus genoeg te verbeteren, daar is natuurlijk niet altijd een reorganisatie voor nodig, maar bij veel van dat soort bedrijven lijkt het wel alsof veel van dat soort zaken altijd blijft liggen om juist naar voren te worden geschoven bij een reorganisatie...
Ben ik de enige die het belangrijker vindt dat de dienstkwaliteit en service van XS4ALL behouden blijft? Leuk dat XS4ALL straks blijft maar als KPN dadelijk de touwtjes strakker in handen krijgt en gaat stoppen met bepaalde services en de werkwijze van XS4ALL klantonvriendelijker maken dan zijn we alsnog niks verder gekomen.

De laatste tijd heb ik het idee dat de merknaam belangrijker is dan het redden van de bedrijfsvoering.
Kun je mij eens uitleggen wat die kwaliteit en service van xs4all dan is.

Heb voor mijn moeder al denk 7 jaar telfort abbo. Gewoon internet, modem er aan en werkt. Heel af en toe storing gehad maar dat zijn dat de landelijke storingen. voor de rest kan ik me niet herinneren wanneer ik de klantendienst heb moeten bellen voor problemen. Het werkt of werkt niet.
Ik vraag me dan af waarom ik x euro in de maand extra moet betalen voor xs4all. Wat bieden ze voor dat geld nu echt meer dan een gewone goedkope internet verbinding.
Ik snap het ook niet, ik heb al 18 jaar ADSL, en sinds een jaar glas, en heb nog nooit de servicedesk moet bellen. Ik ben echt wel benieuwd waar anderen de servicedesk dan zo vaak voor nodig hebben.
Driekwart van de belletjes naar een servicedesk zijn doorgaans niet de schuld van de provider. Mensen bellen voor slechte wifi, instellen van een e-mail, "help ik heb een virus/melding/geen signaal op mijn scherm", tv niet op HDMI en problemen met devolo toestanden. Ik en met mij vele medewerkers/ex-medewerkers in telecom kunnen je boeken volschrijven over idiote zaken waarvoor mensen hun provider lastig vallen ;)
Ik snap het ook niet, ik heb al 18 jaar ADSL, en sinds een jaar glas, en heb nog nooit de servicedesk moet bellen. Ik ben echt wel benieuwd waar anderen de servicedesk dan zo vaak voor nodig hebben.
Het is één van de excuusjes die consumenten vaak hebben om vast te houden aan iets. Net zoals KPN, KPN medewerkers en haar klanten vaak zeggen "KPN is 24/7 bereikbaar". Vraag ze waarom dat zo prettig is en een goed antwoord blijft uit.

Een goede kwaliteit klantenservice kan leuk zijn, maar hoe vaak heb je deze werkelijk nodig? Een klantenservice die 24/7 bereikbaar is klinkt leuk, maar als jij als enige, op een Zaterdagavond plots zonder signaal zit op je DSL of glasvezel verbinding, zul je toch echt moeten wachten tot een maandag of soms zelfs langer.
Op dit punt moet ik zeggen dat KPN vrij redelijk functioneert. Ze gaan inderdaad zeker niet midden in de nacht je telefoon repareren, maar als je een storing meldt, reageren ze wel kordaat. In het weekeinde bellen en maandagochtend een telefoontje krijgen van een monteur dat hij je storing heeft opgelost is mogelijk.
Ik denk dat je dit onderwerp (de servicedesk) het beste kan benaderen zoals de meeste mensen een verzekering benaderen.

Er zijn bepaalde dingen waar je niet specifiek voor betaald om er direct gebruik van te maken, maar meer als vangnet qua ontzorging. De één hecht daar meer waarde aan dan de ander.

Kortom: de één kiest ervoor om zijn Ferrari WA te verzekeren (want hij maakt toch nooit schade) en de ander kiest wel voor een all-risk verzekering met werelddekking want, je weet maar nooit.

Keuzes gemaakt op gevoel zijn niet altijd logisch te onderbouwen.
Ik heb ze ook vrij zelden nodig (ooit was ik XS4All, en zelfs daarvoor Hacktick lid). Maar als je ze nodig hebt, is het kennisnivo bij zo'n non-skilled helpdesk van bv Ziggo met hun teletubbies om te gillen. Ik durf niet eens te bellen als ik iets heb. Ervaring leer dat het vie Twitter dan sneller en beter gaat.

Maar aangezien XS4All een bepaalde categorie klanten aantrekt, waarvan een groot deel redelijk technisch (gezien de fixed IP optie en vrije keuze in modem) krijg je over het algemeen ook meer technische vragen. Daar hoef je bij KPN of Ziggo niet mee aan te komen. Soms tref je het, maar vaak heb je van die gasten die alleen het script kunnen volgen.

Maar goed, ik heb geen behoefte aan de extra's van XS4All en heb al jaren kabel. En Ziggo werkt prima. Eigenlijk nooit problemen, afgezien van de landelijke storingen en een modem wat een keer stuk ging.
Je moeder is niet de doelgroep van XS4ALL. Iemand die vooral een goedkope internet verbinding wil die het ook wel eens een dagje niet mag doen moet vooral lekker de goedkoopste nemen. Dan kom je niet bij XS4all uit.
Zoals gezegd leg mij dan eens uit wat de meerwaarde van xs4all rechtvaardigt ?
Wat is de meerwaarde van bonbons van de banketbakker.
Je kunt die ook in de supermarkt kopen.
Zolang er er klanten zijn, die bereid zijn er voor te betalen heeft het de meerwaarde.
Wat ze nu doen, is een goed lopende banketbakker sluiten en zeggen we leggen wel wat luxe bonbons in de supermarkt voor je.
De volgende stap is, dat de luxe bonbons verdwijnen omdat de supermarkt niet over het verkooptalent beschikt om ze te verkopen.
De stap daarna zou moeten zijn dat iemand denkt “hee die banketbakker deed het super en is nu weg: gat in de markt waar ik inspring” ( en met een beetje pech is de stap daarna dat de supermarkt de bakkerij weer overneemt en het circus opnieuw begint).
Dit is een redelijk goed vergelijk.
Iedereen heeft zijn voorkeuren als bakker zijnde. De bonbons zijn bij de banketbakker altijd lekker volgens het eigen recept handgemaakt.
Nu gaan diezelfde bonbobns (vooralsnog) met de banketbakker naar de AH.
AH denkt: Ik heb nu een stukje extra markt aan klanten > joepie.
Vervolgens zijn de klanten van de banketbakker bekend bij de AH en zet AH een streep onder de altijd "huis en hand" gemaakte bonbons en bied men nu bonbons aan vanuit een massaproductie bedrijf uit Belgie (wel even in de chocolade bijlven).
AH vertelt er een zielig verhaal bij dat de vorige bonbons niet meer konden, maar zet erbij dat men een alternatief heeft.
Nou......, zo wordt je met je ogen open bedrogen en gemanipuleerd.
KPN heeft geen belang bij meerdere namen en dienstverleningen. KPN heeft baat bij een zo groot mogelijk marktaandeel (helaas ten koste van mens en kwaliteit). Op management niveau wil men alleen schaalvoordeel en is men er echt niet voor de klant!
Bedrijven die het snapppen bij overnames voegen namelijk "extra" kwaliteit en/of producten toe. KPN heeft een andere agenda dan dat wij weten 8-)
Dit is dezelfde discussie als over supermarkten.
Iedereen kan ook prima naar de Aldi, stabiel aanbod en lage prijzen.
Toch gaan er mensen naar de Jumbo, Albert Heijn en noem maar op.
Soms omdat het dichterbij is, maar heel vaak omdat ze de service beter vinden. Snellere kassa's, bredere paden, groter assortiment.
Dat is met XS4All niet anders. Zij hebben diensten en producten die een bepaalde groep mensen aanspreekt.
Maar ik begrijp niet waarom iedereen hier zo overtuigd wil worden van waarom ze naar XS4All zouden moeten en alle argumenten die dan genoemd worden, van tafel vegen.
Kunnen we niet gewoon accepteren dat er genoeg mensen zijn die XS4All aanspreekt en dat zij daar klant zijn en dat anderen elders klant zijn?
Je gaat een AH-fan toch ook niet proberen te overtuigen naar de Aldi te gaan..? Beide winkels kunnen toch prima naast elkaar bestaan?
Tuurlijk kan dat prima en blijkbaar is er een markt voor als xs4all winst maakt.

De vraag is wel of kpn gedwongen kan worden xs4all voor te laten bestaan als apart merk/bedrijf.

Als er echt voldoende markt is voor de diensten van xs4all zou er gauw genoeg een ander moeten zijn die er brood in ziet die diensten aan te bieden als KPN ermee ophoudt.
Als we kijken naar het verleden, dan zien we meer aanbieders die met hun klanten meedachten, zoals Cistron of Demon en ook Tweak doet vandaag nog in deze categorie mee. Wat je echter ziet, is dat het voor een onafhankelijke internetaanbieder erg lastig is om de kosten voor toegang tot de lijn te betalen, het hogere serviceniveau te leveren, een kleinere schaalgrootte te hebben en dan toch prijsconcurrerend te blijven. Ik denk dat we kunnen stellen dat een belangrijke reden dat XS4All nog bestaat heel eenvoudig is omdat het onderdeel is geworden van KPN.

Voor een eventuele nieuwe aanbieder zie ik vraag vanuit de markt als het minste probleem. Het bedrijf winstgevend runnen is een heel andere kwestie.
Als het niet mogelijk is zo’n bedrijf los van een gigant als KPN te laten bestaan is er dus niet genoeg markt voor. Dan kan het alleen bestaan door het schaalvoordeel dat KPN biedt. Dan vind ik het jammer dat KPN er mee wil stoppen maar wel hun goed recht.
Voor je moeder in ieder geval niets. Maar voor de doelgroep:
- vrije keuze in apparatuur, als je een eigen modem wilt gebruiken kan dat.
- vast ip, bijvoorbeeld voor je hobby servers.
- goeie service, want als je een keer wel de klantenservice moet hebben, heb je alleen wat aan de klantenservice van kpn, telfort etc. als ze eruit komen met hun procedures. Als ze daarmee niet bij de oplossing van je probleem komen heb je dus nog niks. Bij xs4all hebben ze wel de kennis om ook buiten het boekje problemen op te lossen. (en als ze dat niet kunnen, dan is dat terecht.)

Dat lijkt me al voldoende rechtvaardiging.
Xs4all geeft net dat beetje extra service, maar zij zijn ook gewoon afhankelijk van KPN, dus een dagje offline kan net zo goed met Xs4all gebeuren als met die goedkopere provider.

Je hoort het vaak klant A heeft daar goede ervaringen mee en klant B daar weer mee, kwa downtime maken ze elkaar weinig.

Zo heb ik T-Mobile daar hoor ik ook wel eens dingen over, maar ik heb nooit last van gehad en de verbinding is rete stabiel, vaak ligt het ook aan de consumenten zijn eigen troep thuis maar krijgt de provider de schuld.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 3 september 2019 17:00]

Voor je moeder biedt het waarschijnlijk niet veel extra's, de mensen die bij XS4ALL zweren doen dit vanuit een niche. Je kunt opties krijgen als consument die andere providers alleen aan bedrijven bieden, kijk ook even de lijst van @The Zep Man. Hierdoor krijg je gewoon gigantisch meer opties over je eigen netwerk terwijl andere providers de toegang alleen maar meer dichttimmeren. Dus nee, tenzij je moeder enorm betrokken is bij het inrichten van haar eigen netwerk zal ze geen meerwaarde in XS4ALL hebben.
- Beter modem
- Degelijke service aan de telefoon (er is geen lijnstructuur), doorverbonden worden aan iemand anders, is alleen bij escalaties met onbeschofte/scheldende klanten.
- Support op eigen apparatuur
- Er wordt echt gestimuleerd op een hoge First-Contact-Resolution
- Technische support mogelijk voor je oma en je systeembeheerder

Ik heb bij XS4ALL een van mijn leukste functies gehad. Om half 12 's avonds proberen om met een klant over zijn telefoon aders een 2de Fritzbox te knopen, zodat hij in zijn huurhuis toch op de bovenste verdieping toch TV zou kunnen kijken en wireless zou hebben. Toffe collega's, vrijwel allemaal nerds of open-minded mensen (ook bij Sales). Of een eenzame bejaarde vrouw voor het eerst een e-mail laten sturen, terwijl de computer eerder een eng ding was. En altijd de boze systeembeheerders die mopperen op de lijn, terwijl het probleem toch echt verder dan het IS/RA lag :+.

[Reactie gewijzigd door Lampiz op 3 september 2019 11:00]

Je hoeft geen abonnement bij XS$ALL te nemen, als je blij bent met ziggo of telfort en de overname door KPN , blijf dan lekker zitten. Dat is niet het issue. De ( meeste) klanten van XS4ALL willen niet over naar KPN.
Ze willen misschien niet maar waar gaan ze dan wel naartoe als ze niet naar kpn gaan ?

Vraag me gewoon af wat dan de meerwaarde van xs4all is ten opzicht van kpn.

misschien moeten alle trouwe klanten die niet weg willen dan een coöperatie oprichten waarmee ze zelf provider gaan worden en dan toch dat krijgen wat ze willen ?
Je beschrijft eigenlijk waarom project appeltaart is gestart: een alternatief voor xs4all klanten die niet over willen naar kpn en nergens anders terecht kunnen vanwege de ontbrekende meerwaarde al heeft KPN die de afgelopen jaren al behoorlijk uitgekleed. Ook daarover loopt een procedure bij de Ondernemingsraad bij XS4All, getuige NOS.nl:
De ondernemingsraad van XS4ALL startte begin vorige maand een andere procedure tegen KPN. De raad beschuldigt KPN van jarenlang wanbeleid bij de internetprovider.
Maar KPN krijgt uiteindelijk toch wel haar zin. Het hele proces wordt gerekt. Als ik nu bij xs4all zou werken zou ik rustig uit gaan kijken naar een andere werkplek. Het werk zal dan vast worden ingevuld door KPN-mensen of door minder capabele/ervaren personen. Algehele leegloop bij xs4all. Zelfs al wint XS4All eventuele rechtszaken enz, dan lijkt dit een pyrrusoverwinning te worden. Ergo, KPN wint.

Ik zit nog bij xs4all maar zodra project appeltaart van start gaat, stap ik direct over. Of, als een andere provider besluit om de waardes van xs4all te adopteren dan ga ik die provider zeker overwegen. Ik wil liever niet het eindspel van deze KPN-soap afwachten.

Voor de volledigheid, het persbericht zoals dat door xs4all is verstuurd: https://xs4allmoetblijven...laat-xs4all-voortbestaan/
Ben je nu nog serieus of een heel klein beetje aan het trollen?

Iets bestaat, iets gaat ophouden te bestaan, klanten vinden dat niet fijn, de OR vindt dat niet fijn en dan is jouw oplossing: niet zo zeuren, richt zelf maar een coöperatie op...

Over kort door de bocht gesproken.
Wat is jou oplossing dan als de eigenaar kpn dit gewoon doorzet.

Klanten willen het niet, eigenaar zegt pech.
Dit thema speelt al langer en welke provider is dan een alternatief ?
Ik heb voor deze doelgroep geen zinnig alternatief gehoord, maar misschien weet jij meer ?

In deze zelfde discussie is er ook al geroepen we richten een nieuw bedrijf op als kpn dit doorzet. Dan kun je daar net zo goed een coöperatie van maken. Dan heb je als klant c.q lid/eigenaar ook meer inspraak. Het toekomstige bedrijf verkopen gat dan ook niet zo maar.
Dat laatste is waar het om gaat. Stel er komt een nieuw bedrijf, wie gaat dat betalen, je praat al snel over 10 tal miljoen. Investeerders willen geld zien, winst en wie weet wordt het over 10 jaar dan weer verkocht en begint het weer van voren.

Maar laat me jou oplossing maar horen als bovenstaande maar kort door de bocht is.
De laatste tijd heb ik het idee dat de merknaam belangrijker is dan het redden van de bedrijfsvoering.
Mag ik vragen waarom je dat zegt?
Die opmerking hoor ik namelijk wel vaker, maar ik snap niet waarom. Ik ken helemaal niemand die zich echt druk maakt over de naam. Het is jammer van uit historisch perspectief gezien, maar ook niet meer dan dat. Mensen maken zich druk over kwaliteit en privacy, de zaken waar XS4All tegenwoordig voor staat, de naam is niet meer dan symbolisch.
Ik vraag me dus echt af waarom dat maar terug blijft komen, er is nu wel vaak genoeg gezegd dat het niet om de naam gaat. Ik wil jou nergens van beschuldigen maar af en toe vraag ik me af of het propaganda is om af te leiden van de hoofdzaak.
Heel simpel omdat de actiegroep al een ''plan B'' heeft en dat is het oprichten van een nieuwe provider die dezelfde diensten en service willen aanbieden die het huidige XS4ALL doet. Ik snap werkelijk waar niet dat er nog moeite gestoken wordt in het redden van een bedrijf wat toch al genageld is aan de KPN touwtjes. XS4ALL is al flink afgezwakt tov wat het een paar jaar geleden was. En stel KPN draait de beslissing terug dan zal het me niks verbazen als XS4ALL alsnog gaat afslanken/diensten gaan stopzetten. Zolang XS4ALL bij KPN zit is het vergaande glorie.

Richt een nieuwe provider op, neem het personeel van XS4ALL over, adverteer flink op techsites zoals Tweakers oid en zorg er voor dat de dienstverlening en service net zo goed, - nee beter is dan het huidige XS4ALL. En laat KPN verder maar in hun eigen sop gaarkoken.

Dan heb je:

- Dezelfde (niche) service die het huidige XS4ALL levert, maar zonder de bemoeienis van KPN kunnen ze nog meer niche service aanbieden. Zoals het voortzetten van ISDN, een eigen NL'se, privacy vriendelijke (opensource) cloudopslagdienst, openlijke ondersteuning van 5g routers ect.
- Nog betere service aanbieden omdat je niet meer geld hoeft af te staan aan KPN (behalve koper/glashuur) en dus ook niet meer voor KPN's
- Inverteren in zaken waar de Tweaker gelukkig van wordt, want je zit niet meer met de KPN drek.
- fatsoenlijke snelheden leveren die glasvezelwaardig zijn. Want KPN zit je niet meer dwars met het afknijpen van snelheden.

Maak van ''plan B'' het ''plan A'' en laat het huidige XS4ALL gewoon wegzinken. Met een beetje geluk kan je over een paar jaar ook nog eens de naam terugkopen.
Een nieuwe ISP opzetten is veel werk en vereist een stevige investering.
Met alleen een paar techneuten kom je er tegenwoordig niet meer. Je moet maar mensen vinden die hun tijd en geld in dit plan willen investeren. Het heet niet voor niets Plan-B. Deze mensen willen eigenlijk helemaal geen ISP opzetten, maar zien zich door omstandigheden gedwongen.
Als er een andere oplossing is dan heeft dat de voorkeur.

Ik ben helemaal voor dit plan en hoop dat het een succes wordt, maar volgens mij wordt het heel erg lastig omdat je nog altijd vast zit aan de infrastructuur van KPN.
In het verleden heb ik vaker betoogd dat erg moeilijk is om nog een nieuwe provider op te richten. Je moet kabels van KPN gebruiken en zit daarmee ook vast aan allerlei randvoorwaarden, zoals dat je ook hun televisie-signaal moet gebruiken.
Daarnaast is het niet meer mogelijk om nog genoeg IPv4-adressen te krijgen om een nieuwe provider op te richten. Juist deze doelgroep hecht erg aan een vast IP-adres, maar die zijn allemaal al bezet door de bestaande provider.

Ik hoop echt dat Plan B een groot succes wordt, of XS4All nu blijft of niet, want we kunnen wel wat meer concurrentie gebruiken in deze markt, maar ik ernstige twijfels bij de kansrijkheid.
Ben ik de enige die het belangrijker vindt dat de dienstkwaliteit en service van XS4ALL behouden blijft?
Je kan wat XS4ALL uniek maakt niet behouden onder KPN. Daar is KPN te groot voor. Veel van wat XS4ALL biedt spreekt een niche aan waar een groot bedrijf geen investeringen voor zal doen.
Een oprechte vraag van iemand die niet bij XS4All zit: Wat maakt het zo uniek dat we XS4All moeten blijven houden? Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat XS4All nu zo beter maakt dan een KPN en Ziggo. Dus wat op het gebied van dienstverlening mis ik nu al niet XS4All klant?
Wat maakt het zo uniek dat we XS4All moeten blijven houden?
Er is geen enkele andere provider die de 'prosumer' bedient. Een greep uit het aanbod:
• Gegarandeerd vast IPv4 adres.
• Gegarandeerd vaste IPv6 range (/48).
• Optie om extra vaste IPv4 adressen af te nemen.
• Volledige ondersteuning voor het gebruik van eigen netwerkapparatuur, ook voor telefonie.
• Een klantenservice die daadwerkelijk technische vragen kan beantwoorden.

Verder is XS4ALL in het verleden ook veel meer maatschappelijk betrokken geweest in verhouding met KPN en Ziggo.
Dus wat op het gebied van dienstverlening mis ik nu al (sic) niet XS4All klant?
Waarschijnlijk niets. Dat is ook het hele punt. XS4ALL is voor een (significante) niche.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 september 2019 09:03]

U vergeet dat u bij XS4ALL de de verbinding, in beide richtingen, 24/7/52 maximaal in mag benutten zonder dat u erop aangekeken wordt.
Daarnaast is het ook heel erg prettig om thuis gewoon een eigen mail- en/of DNS-server te kunnen draaien.
Dat zijn leuke perks maar met de opkomst van cloud e.d. niet een beetje overbodig? De dingen die je opsomt zijn meer leuk voor gebruik in een datacenter.

Ik zie ISP's echt als bedrijven die een werkende lijn leveren en je internet hebt. Al de rest e-mail, VPS, cloud etc neem je gewoon af bij een partij als trans-ip ofzo.

Doe mij maar enkel een werkende lijn en de goedkoopste prijs dan hoef je voor de rest niks te doen.
Dat zijn leuke perks maar met de opkomst van cloud e.d. niet een beetje overbodig? De dingen die je opsomt zijn meer leuk voor gebruik in een datacenter.
Niet alles wil/kan je in een datacenter draaien. Daarom het 'prosumer' deel. Voor zakelijke klanten zijn er natuurlijk andere faciliteiten.
Ik zie
En ik niet. Beiden zeggen wij niets. De markt zegt dat er vraag naar is, gekeken naar hoe goed XS4ALL draait. Daar gaat het aan het einde van de dag om.
Doe mij maar enkel een werkende lijn en de goedkoopste prijs dan hoef je voor de rest niks te doen.
Dat dat jouw keuze is houdt niet in dat anderen de keuze ontzegd moet worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 september 2019 09:09]

Doe mij maar enkel een werkende lijn en de goedkoopste prijs dan hoef je voor de rest niks te doen.
Dat verschilt per persoon.
Ik heb vrienden die minder handig zijn met computers.
Ieder keer gedoe met computer en internet.
Bij de vorige providers werden ze continu van het kastje naar de muur gestuurd.
Bij Ziggo was altijd de strategie om een onhandige klant niet te helpen, maar hem een monteur aan te smeren.
Nu ze xs4all hebben, bellen ze gewoon en helpdesk praat ze er door.
Ook als b.v. je printer het niet doet, proberen ze je hulp te bieden.

Bovendien is xs4all continu bezig met nieuwe ontwikkelingen.
Bij andere providers doen ze dat pas, als ze er brood in zien.
Neem nu Sieve, welke andere provider ondersteunt dat?
Beetje kort door de bocht denk ik. Ik zou ook graag een eigen ip adres hebben en een klantenservice die ook daadwerkelijk technische ondersteuning kan bieden zou ik ook heel praktisch vinden. Echter dat icm met een hoge bandbreedte hebben wij hier helaas niet... Heb thuis echter geen datacenter staan maar wel wat kleine servertjes waarop ik nog eens wat wil hosten. En dan zijn dynamische ip adressen gigantisch onhandig.
Voor een euro per maand huur je al een VPS tegenwoordig waar je alles op kunt draaien met een vast IPv4 adres, bovendien heb je dan de herrie en het stroomverbruik thuis niet.
Voor een euro per maand heb ik geen plek om Home automation te draaien, een plek voor 3 a 4 TB data. Eigen DNS is niet bepaald praktisch als hem als caching server gebruikt en je version controlled yum repos buiten je eigen netwerk is ook wat zonde. Dus voor de pro-sumer is een goede service provider echt wel van meer waarde.
Ja ok als je het zo bekijkt, maar er zijn toch nog wel steeds bedrijven die dit bieden?
Buiten xs4all zijn er voor zover ik weet geen isp's die dit bieden. Nu zit ik zelf ook niet bij xs4all omdat de snelheden bij ons om te janken zijn. En daarom geforceerd ben om ziggo af te nemen (hoezo we hebben concurrentie).
Dus....?
Mag XS4All daarom niet meer bestaan?

Alle diepvriespatat ook maar uit de supermarkt halen? Voor een paar euro haal je het bij de snackbar en heb je thuis het stroomverbruik en de frituurlucht niet?

Er zijn genoeg redenen om dit allemaal thuis wél te willen hebben. Ik heb thuis ook een server draaien en dat is toch een stuk voordeliger dan ergens een VPS huren. Want met die VPS van een euro van jou, kan ik niet uit de voeten.
Beetje krom. Ik snap je wel, maar jij begrijpt natuurlijk ook dat deze use-case nooit genoeg zal zijn om een heel bedrijf in de lucht te houden. Als het voor KPN interessant genoeg was om XS4ALL te houden zoals het is, financieel gezien, dan waren ze hier nooit aan begonnen.
https://www.ad.nl/economi...bij-het-volk-is~ac10ddf8/


Denk dat XS4all het ongewenste kindje van het gezin is dat het eigenlijk beter doet dan zijn ouders.
Voormalig hoofd (die totaal niet bewust was met de emotionele en historische waarde van XS4all) kreeg opdracht om alles onder 1 naam te brengen als 1 partij (ook zo om vrije keuze te beperken) , gek genoeg blijft Simyo wat ook van KPN is als pre-paid mobiel wel onder Simyo staan. (dus alles onder 1 naam gaat niet helemaal op)
Telfort is inmiddels al KPN en wordt al in reclame genoemd, hier was lang niet zo veel ophef over dan bij het XS4all gebeuren, maar hier zijn ze ook al een 25.000 klanten aan verloren.
https://www.telegraaf.nl/...na-schrappen-merk-telfort

in de enquete voor behoud XS4all waren het rond 55.000 die tekenden.
ander leuk gerelateerd artikel
https://www.ad.nl/home/kp...reen-desastreus~a7bc9b51/
Klopt hoor. Alleen die enquetes zijn spannend. Bij Hi was er ook een enquete die belachelijk veel ondertekend was (jongeren he, lekker via social) en uiteindelijk is KPN er alleen beter van geworden na het inlijven van. Het is altijd afwachten wat er gaat gebeuren, al acht ik bij XS4ALL de kans groter dat er uiteindelijk mensen weglopen (geen 55000).

Simyo was ik ook persoonlijk verrast over trouwens, al ik het vanuit merkperspectief wel uit te leggen. Simyo is ooit opgezet als counter voor Tele2, die toen de hele sim only markt naar beneden trok in prijs. Nog steeds ook wel een prijsvechter, maar kan al lang niet meer mee en trok qua prijspunten dicht naar Telfort Sim Only toe. Dan is de keuze Telfort dat laten overnemen (maar minder rendabel want duurdere organisatie) of Telfort er tussenuit en Simyo laten en optimaliseren. KPN-merk kan het sowieso niet, en was soms al te goedkoop.

Overigens is Ibarra meer de denker achter het lozen van merken, dan dat hij de opdracht kreeg. Hij heeft in Italie bijvoorbeeld hetzelfde gedaan.
[...] maar jij begrijpt natuurlijk ook dat deze use-case nooit genoeg zal zijn om een heel bedrijf in de lucht te houden.
Dus je ontkent dat XS4ALL een goedlopende en winstgevende organisatie is?
Als het voor KPN interessant genoeg was om XS4ALL te houden zoals het is, financieel gezien, dan waren ze hier nooit aan begonnen.
Dit is exact waar het advies van de OR en de hele discussie over gaat.
Ik ontken niks. Ik zeg alleen dat wanneer het dermate winstgevend zou zijn dat er een groot genoeg risico op omzet zou bestaan wanneer het over zou gaan naar KPN, KPN hier nooit aan begonnen was. Alles in perspectief dus.

Dat de OR daar vraagtekens bij stelt is goed, zeker vanuit perspectief medewerker. De OR kan echter ook gewoon niet hardmaken dat KPN financieel gezien beter/slechter af is wanneer XS4ALL wel/niet zou worden ingelijfd.
Ik denk dat je een (flinke) aanname maakt wat betreft de strategie en hoe die strategie tot stand komt.

Als voorbeeld noem ik Telfort, waarvan de merknaam onlangs ook door KPN is geschrapt. In Q2-2019 kostte KPN dat 24.000 klanten voor internet en 7000 klanten voor TV-diensten. Als zoiets met XS4ALL zou gebeuren, zou het volgende "commerciële" besluit hoogstwaarschijnlijk zijn dat deze klantengroep niet meer effectief bedienbaar zou zijn: einde dienstverlening.

De omzet van KPN daalt al 10 jaar, de netto winst daalt mee. Onlangs is Ibarra vertrokken. Ik denk dat de meeste mensen de neerwaartse spiraal/instabiliteit wel zien en zich terecht zorgen maken of zelfs willen verzetten.

Update: ik zat naar de "verkeerde" use-case te kijken, snap je voorgaande reactie nu.

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 3 september 2019 11:55]

Dat de OR daar vraagtekens bij stelt is goed, zeker vanuit perspectief medewerker. De OR kan echter ook gewoon niet hardmaken dat KPN financieel gezien beter/slechter af is wanneer XS4ALL wel/niet zou worden ingelijfd.
Dat hoeft ook niet, juridisch gezien gaat het hier om het wel en wee van de onderneming XS4ALL en niet dat van de eigenaar. De OR heeft de uitdaging wanbeleid aan te tonen bij het runnen van de onderneming. Dat zal niet meevallen, maar klanten die dreigen weggejaagd te worden zijn daarvoor wel een steekhoudend argument.
Benieuwd hoe ze dat benaderen. Het 'wel en wee' van de onderneming is lastig, XS4ALL is al een tijdje een merk van KPN, niet perse een aparte onderneming (met uitzondering van een aantal afspraken die zijn vastgelegd in een contract tussen beide partijen).

Van voornemen om te integreren naar wanbeleid is nogal een grote stap, om heel eerlijk te zijn. Het is nu nog een voornemen dat heeft geleid tot een advies. Dat advies zal na tot zich nemen van de bestuurder ook openbaar zijn neem ik aan, dus erg interessant welke punten daarin zijn meegenomen en of er aanleiding is voor een verder onderzoek naar wanbeleid. Overigens, na Hi en Telfort te hebben meegemaakt ga ik er vanuit van niet.

Dan nog zou de OR beroep moeten aantekenen en een procedure moeten starten bij de OK, en dan eventueel gebruik maken van een enqueteprocedure bij de OK.
Wat je je niet realiseert is dat voor een euro per maand (of zelfs een paar euro) je een erg beperkt abonnement krijgt. Ik heb al rondgekeken of ik wat ik thuis op een servertje heb draaien zou kunnen uitbesteden en dat viel vies tegen. Ik sta graag open voor suggesties van alternatieven die ik gemist heb.
Ik heb thuis ruwweg een halve terabyte staan op mijn servertje (vooral foto archief, ook enkele (met wachtwoord beschermde) bladmuziek en opname archieven, en nog zowat meer. Genereert weinig dataverkeer maar de opslag die on-line beschikbaar moet zijn voor wanneer er iemand toegang tot wil dat vind ik dus niet bij welke aanbieder dan ook. Alle abonnementen die ik heb kunnen vinden waarbij je een halve terabyte on-line op een virtuele server beschikbaar stelt zijn godsgruwelijk duur. En ik heb ook een paar verschillende domeinnamen die ik naar mijn servertje leid en dus moet ik ook een webserver kunnen configureren om al die namen correct af te handelen die naar hetzelfde IP nummer leiden. Dat krijg je ook niet zomaar...
Ik ben zelf erg tevreden met Scaleway. Die gebruik ik onder andere als VPN server en edge server. Alleen qua storage kom je daar niet uit natuurlijk. Sommige dingen host ik nog wel thuis maar dat gaat via externe IP's op de VPS - die routeert via de VPN door naar huis. Moet hier ook wel want ik kan geen XS4ALL krijgen (buitenland).

Maar als ik XS4ALL kon krijgen zou ik het zeker doen.
Check contabo.de voor goedkope cloud abonnementen. Ze hebben in het verleden wat vage trucs uitgehaald (zie je wel aan de reviews van 5-10 jaar terug) maar ik maak gretig gebruik van hun goedkope service. Voor 8 euro in de maand heb je 700GB aan opslag (HDD), 10GB RAM en 4 cores tot je beschikking.

Downside: 100mbps networking, en als je heel lang heel veel resources gebruikt worden ze boos (dus 't is geen goede seedbox). Upside: goedkoop veel RAM en storage, maandelijks opzegbaar.

Ik zou iedereen aanraden een maandje contabo te proberen. Voor sommigen zal de performance niet voldoende zijn, voor anderen voldoet het prima.

Dat het goedkoop is komt volgens mij omdat ze oud spul gebruiken (tweedehands etc.), niet omdat het een scam is.
bovendien heb je dan de herrie en het stroomverbruik thuis niet.
Want een Raspberry Pi (die al in veel behoeftes kan voorzien) maakt zoveel kabaal en vreet zoveel energie. 8)7

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 september 2019 09:29]

Een goed voorbeeld om thuis te draaien is domotica zoals Home Assistant. Het draait op een Pi en er is vaak behoefte om deze buitenhuis aan te spreken. Een vast IP is dan zeer handig..
Die euro per maand vps is geen kwaliteit. Net zoals een vdsl verbinding van 1 euro dat niet is.

Xs4all is kwaliteit voor veeleisende klanten, en dat bieden ze. Ik heb 2 verbindingen, en hoewel de xs4all lijn niet de bulk van het verkeer trekt, is het wel de belangrijkste.
Dat zijn leuke perks maar met de opkomst van cloud e.d. niet een beetje overbodig?
Iedereen heeft het tegenwoordig over de cloud en hoe geweldig dat is, terwijl je daar veel mee uit handen geeft en er daardoor een deel de controle over weggeeft. Daarnaast maak je als je van clouddiensten gebruik wilt maken ook nog extra kosten, terwijl je thuis meestal ook best een degelijke internetverbinding beschikbaar hebt, welke goed geschikt is voor veel zaken die je zelf wilt doen.

Als ik naar mezelf kijk, wetende dat er meer XS4ALL klanten zijn zoals ik, doe ik dat soort dingen liever in eigen beheer, op mijn eigen verbinding, op mijn manier. Overigens is ook lang niet alles geschikt voor "in de cloud".

Er zijn zat gebruikers met eigen webservers, mailservers, gameservers etc, waaronder ikzelf.
XS4ALL is de enige welke particulieren ook de mogelijkheid geeft om meerdere IPv4 adressen te gebruiken, bij overige providers kan dat vaak alleen maar met een zakelijk abonnement.
Doe mij maar enkel een werkende lijn en de goedkoopste prijs dan hoef je voor de rest niks te doen.
Dat wil ik ook, maar voor mij horen IPv4 en IPv6 adressen daar bij.
De mogelijkheid om je eigen router te draaien ook.
Er zijn providers die min of meer eisen dat je hun router gebruikt en met een beetje pech is dat een brak ding waar je nog voor moet betalen ook. Dan betaal ik liever om zelf een router te kunnen kiezen.
Ten slotte is mijn tijd ook geld waard. Als er een probleem is wil ik een helpdesk die me begrijpt en gericht het probleem oplost, niet alleen maar een suf script afwerkt.
Ik vind dat allemaal essentiële zaken voor een provider, geen perks.
Doe mij maar enkel een werkende lijn en de goedkoopste prijs dan hoef je voor de rest niks te doen.

Dat wil ik ook, maar voor mij horen IPv4 en IPv6 adressen daar bij.
De mogelijkheid om je eigen router te draaien ook.
(...)
Ik vind dat allemaal essentiële zaken voor een provider, geen perks.
Precies! Enkel een werkende lijn, zonder beperkingen; een domme pijp met een vaste adressering, even dik van voor naar achteren als van achteren naar voren. Nauwelijks te vinden in consumenten-ISP-land.
XS4ALL heeft ook gewoon datacentres met shared hosting en colocation als je wilt, hoef je niet voor naar trans-ip.
Dat zijn leuke perks maar met de opkomst van cloud e.d. niet een beetje overbodig?
Ik denk dat je even moet nadenken waarom mensen dingen in de cloud zetten. Ik neem zelf een V-server bij Strato af. Als ik even nadenk waarom ik dat verkies boven een server thuis, dan kom ik op de volgende argumenten:
 • De internetverbinding van Strato is een stuk beter dan mijn VDSL-lijn en al helemaal dan de ADSL2-lijn die ik had ten tijde dat ik bij Strato begonnen ben
 • Een vast publiek IPv4-adres is een dingetje op een internetverbinding van een particulier. Ik dacht overigens destijds dat ik dat bij Tweak goed geregeld had, doch het ip-adres bleek toch zomaar zonder aankondiging te veranderen.
 • Thuis is er geen serverruimte met koeling aanwezig. Het ding zou op een kamer staan, herrie maken en in de weg staan.
Als we kijken naar de ontwikkelingen:
 • Een Raspberry Pi heeft in de laatste generatie inmiddels voldoende rekenkracht om een serieuze website te hosten. Mijn V-server heeft maar één virtuele kern, ik kan er zo meer huren, maar je neemt wat je nodig hebt. De RPi heeft er evenwel 8. Past prima in de meterkast en gebruikt nagenoeg geen stroom, geen hitteprobleem.
 • Uploads van internetverbindingen nemen toe. Met ADSL was het ondoenlijk, mijn VDSL-lijn zou met 4 megabps al een lichte website kunnen hosten, met glasvezel is het geen probleem meer.
 • De kwestie IP-adres neemt af doordat IPV6 steeds meer gebruikt wordt. Voor een website die voor het hele internet bereikbaar moet zijn is het nog steeds geen optie, maar een hoop andere servertaken zijn al prima met IPV6 te doen. Blijft de kwestie dat je een vast ip-adres wilt, wellicht kun je met dynamisch DNS iets doen, maar je blijft hier enigzins afhankelijk van je aanbieder.
Kortom, de redenen om in de cloud te gaan zitten zijn aan het verdwijnen en dan begin ik me af te vragen waarom ik maandelijks abonnementsgeld loop te betalen. Ik sluit daarom niet uit dat er in de toekomst iets van een Raspberry Pi draait om mijn V-server te vervangen.

Dus maakt nu de cloud een sjieke internetverbinding overbodig, of wordt met het beter worden van internetverbindingen niet juist de cloud overbodig?
Als die niche zo significant is, zal KPN er alles aan doen die tevreden te houden (commercie > alles bij KPN). Alle perks die jij list zijn dan prima kopieerbaar (behalve de klantenservice).
Als die niche zo significant is, zal KPN er alles aan doen die tevreden te houden (commercie > alles bij KPN). Alle perks die jij list zijn dan prima kopieerbaar (behalve de klantenservice).
Als die niche zo significant is, zal KPN er alles aan doen die tevreden te houden (commercie > alles bij KPN). Alle perks die jij list zijn dan prima kopieerbaar (behalve de klantenservice).
Ben ik niet met je eens. Ik denk zelf dat marktaandeel ten gevolge van de volledige inlijving een belangrijkere rol hier speelt dan die "niche".
Vraag je eens af waarom KPN zich zo gedraagt en niet "gewoon" mee gaat in de verzoeken/adviezen van XS4ALL? Er speelt echt iets anders, dan dat wij tot nu toe denken!

[Reactie gewijzigd door bvo2411 op 3 september 2019 18:07]

KPN's marktaandeel is al jaren 39/40% met uitschieters naar boven. Als ze bijv net als bij Telfort 24000 klanten verliezen doet dat meer pijn in abonnementsomzet dan marktaandeel. De gemiddelde consument is grillig, 6 maanden korting en iedereen gaat weer een andere kant op.
Wat mij betreft is een vast IPv4 adres en full stack IPv6 met een hostname die je zelf in kan stellen al voldoende onderscheid. Toch doe ik nog een duit in het zakje:

De volledig geografisch redundant uitgevoerde eigen datacentres waar je verbindingen eindigen. Niet alleen zitten er gemiddeld minder klanten op dezelfde core router in vergelijking met andere ISP's (stabielere verbindingen), maar het voornaamste voordeel: Als een BRAS over zijn nek gaat onderbreekt je PPP sessie misschien een seconde of twee, maar wordt die door een BRAS op de geografisch andere locatie.

Zijn beide BRASSEN up dan wordt je door degene met de laagste latency verbonden. Uiteraard alleen op moment van verbinden, het is niet zo dat je verbinding eruit vliegt zodat een andere BRAS lagere latency kan leveren.

https://blog.xs4all.nl/ons-netwerk-nu-nog-robuuster/
XS4ALL maakt gewoon gebruik van het KPN netwerk, wellicht dat ze bepaalde uitvoeringen in datacentres eerst testen, maar bij succes volgt KPN gewoon altijd. Zo deed KPN dit met meerdere merken.
Nee, dat is gewoon niet waar. Ze maken gebruik van de KPNnetwerkNL (voorheen bekend als WBA) backbone en koper, maar absoluut niet het KPN netwerk.
Ik doelde natuurlijk gewoon op eigendom (en daarmee ook de invloed op alle investeringen & optimalisaties) niet alle vertakkingen die er nog steeds in het (even al geheel beschouwende) netwerk van KPN bestaan.
Uitsluitend de fysieke laag van het netwerk (in ieder geval volgens het osi model) is KPN. PPP is reeds laag 2 en die wordt door het modem al opgebouwd met de datacentres van XS4ALL, waarbij inderdaad een deel tussenliggende infra door KPN wordt onderhouden op eenzelfde wijze waarop KPN door de ACM verplicht wordt dat te doen bij elke DSL provider.

Die "vertakkingen" zijn dus exact hetgeen wat XS4ALL onderscheid van KPN en daarmee dus antwoord op de vraag wat XS4ALL onderscheidend maakt dat het behouden moet blijven.
Dan doel je op specifieke servers als shell.xs4all.nl? Zeker cool, maar zo specifiek qua use-case. Eens, voegt een aparte laag toe, dat wel. In de praktijk wel benieuwd hoeveel je daar nu echt van merkt.
Nee ik doel op de eigen netwerkinfra van XS4ALL die je verbindingen up houdt. Dus de PPP sessie.
Helemaal mee eens. Plus vergeet niet een super stabiele verbinding leveren zelfs op afgelegen gedeeltes. En inderdaad. Bij xs4all kun je nog gewoon mailen met iemand die je verder helpt en je contact persoon is gedurende het proces. Je moet kpn eens 2 keer achter elkaar bellen en proberen dezelfde slecht Nederlands sprekende persoon aan de lijn te krijgen.
Ik denk ook echt dat als XS4All verlies zou draaien, en zeg 5 euro per maand per abbo extra vraagt, er heel weinig opzeggingen zouden zijn.

Xs4all heeft het voordeel dat mensen bereid zijn om er meer voor te betalen.
Ik zou zeggen bel de klantenservice eens met een technische vraag.
Dat geloof k (heel) graag, maar hoe vaak bellen technische mensen (de XS4All abonnees zijn dit veelal) naar de klantenservice? Je zal ongetwijfeld perfect geholpen worden door mensen die weten waar ze (en jij) het over hebben, maar is dat de (meer)prijs waard of het stoïcijns vasthouden aan dit onderdeel?
Eerlijk gezegd: ja. Ook al zou ik niet vaak bellen naar de klantenservice, op het moment dat ik bel doe ik dat omdat ik hulp nodig heb. Dat ze m'n vragen kunnen beantwoorden en/of problemen kunnen oplossen is dan ook heel belangrijk. Een forum hebben (zoals bij de meeste providers) is niet alles, soms wil ik informatie direct vanuit de bron hebben. Als je dan geen info erover online hebt staan en de klantenservice niet capabel genoeg is getrained, wat moet je dan?
KPN heeft ook gewoon NPS als meest belangrijke succesfactor in het jaarverslag staan (al een paar jaar). Als blijkt dat er veel technische vragen binnenkomen en de klantenservice dat nu niet kan (dus: slechte NPS) dan komt dat vanzelf.

(lees: ik denk niet dat die zoveel binnenkomen).
-Kwaliteit klantenservice
-Kwaliteit modem (Fritzbox ipv chinameuk)
-Vast ip adres
-Geen geblokkeerde poorten (thuis eigen server draaien)
Meeste autos worden hedendaags zonder reserveband geleverd. De toegevoegde waarde hiervan wordt pas duidelijk als jij met een lekke band naast de weg staat. Ik bel niet vaak met de klantenservice, maar indien het moet, dan is het meestal als ik al zelf niet eruit komt. Dan is extra hulp die goed en doelgericht meekijkt echt goud waard!.
Dat geloof k (heel) graag, maar hoe vaak bellen technische mensen (de XS4All abonnees zijn dit veelal) naar de klantenservice?
Ik ben ook al jaren lang lid van de wegenwacht.
Heb het nog maar 1 keer gebruikt.
Dat geloof k (heel) graag, maar hoe vaak bellen technische mensen (de XS4All abonnees zijn dit veelal) naar de klantenservice?
Niet flauw bedoelt maar van sommige andere ISP klantenservices heb ik ook geen hoge pet op.
Als ik op basis van de klantenservice moet beslissen of ik ga overstappen, dan komt het elk geval niet goed.

Ik heb jaren lang niet zo'n snelle ADSL verbinding gehad, maar na de laatste upgrade heb ik tenminste een snelheid waar ik blij van wordt.
Vóór deze upgrade nam ik contact op met Ziggo, omdat de lage snelheid echt een issue voor mij werd. Ik had echter een paar vragen, waarop ik eerst antwoord wilde hebben, alvorens de knoop door te hakken.

Ik vroeg de medewerker, welke ik aan de lijn kreeg of ze mij kon doorverbinden naar een collega met technische achtergrond. Als reactie kreeg ik het antwoord "Als ik uw vraag niet kan beantwoorden, verbind ik u door met een collega van mij".

ik: "Kun je voor je verbinding een hostname instellen, zodat het IP-adres resolved naar de opgegeven naam?"
Ziggo :"Moment, ik verbind u door".

Uiteindelijk kreeg ik het antwoord dat ik dit op het modem zou moeten instellen.
PTR records moeten in de DNS worden geconfigureerd, niet in in je modem, dus hier klopte niks van.
Bij XS4ALL kun je dit zelf vanuit de portal op je verbinding instellen.

Ik draai mijn eigen web-, mail- en DNS servers.
Hierom vroeg ik of je bij Ziggo wel je eigen mailserver kunt en mag gebruiken, omdat ik wist dat bij Ziggo poort 25 dicht staat. (Bron: Als je op Google zoekt op "ziggo poort 25 blokkade" vind je genoeg ;))

De medewerker moest dit uitzoeken en mij hierover terugbellen.
Ze heeft terug gebeld, maar kon er niets over vinden, terwijl er genoeg op https://community.ziggo.nl over te vinden is.

Op de vraag of het wel is toegestaan om thuis servers te draaien, moest de medewerker mij ook het antwoord schuldig blijven, omdat ze hierover ook niets kon vinden.

Antwoorden op enkele andere vragen werd niet veel beter.
Uiteindelijk besloten toch maar bij XS4ALL te blijven...

[Reactie gewijzigd door MarcAngel0 op 3 september 2019 14:03]

Uiteindelijk kreeg ik het antwoord dat ik dit op het modem zou moeten instellen.
PTR records moeten in de DNS worden geconfigureerd, niet in in je modem, dus hier klopte niks van.
Omdat je geen vast IP-adres hebt moet je dit instellen via DDNS. Als dan het IP-adres van je router veranderd wordt dit aan de DNS server doorgegeven. Dit doe je dus wel op je router.

Bij XS4ALL heb je een vast IP-adres, dus dan kun je het eenmalig op de DNS server instellen.
Omdat je geen vast IP-adres hebt moet je dit instellen via DDNS.
Als dan het IP-adres van je router veranderd wordt dit aan de DNS server doorgegeven. Dit doe je dus wel op je router.
Dat betreft dan dus niet de daadwerkelijke hostname / reverse lookup record op de verbinding zelf, maar een dienst (DDNS), welke je daarnaast gebruikt om onder een vaste naam bereikbaar te zijn, zoals DynDNS. De naam van de verbinding zelf wijzigt daardoor niet.

Als ik "ping -a 83.160.58.79" uitvoer, krijg ik bij XS4ALL netjes "a83-160-58-79.adsl.xs4all.nl" te zien. In de portal van XS4ALL kun je voor jou verbinding die naam dus wijzigen naar een hostname die jij wilt laten resolven. In mijn geval heb ik bij mijn verbinding mijn domeinnaam staan.

Wanneer ik dan "ping -a xx.xx.xx.xx" naar mijn IP-adres uitvoer, krijg ik mijn opgegeven naam terug, in plaats van het "xx.xx.adsl.xs4all.nl" naampje te zien.

Je hebt hiervoor inderdaad een vast IP-adres nodig. In het gesprek met de Ziggo medewerker, bleek enkele vragen later ook pas dat fixed IP niet bij Ziggo mogelijk is voor particulieren.
Niet goed gelezen dat dit PTR records betrof. Ook dat is via DDNS op te lossen, maar zullen veel providers inderdaad niet aanbieden aan particulieren.
..... ? Je zal ongetwijfeld perfect geholpen worden door mensen die weten waar ze (en jij) het over hebben, maar is dat de (meer)prijs waard....
JA! onder andere....
En meer:
- Vast IP adres,
- eigen beheerbaar DNS,
- eigen poorten beheer,
- Beter Helpdesk,
- Beter Continue Support over verbindingen (vergelijkbaar tov bv Ziggo, KPN zelf, Tweak, Telfort, Tmobile.)
En een redundante toegang (BRAS is dubbel uitgevoerd), begin dit jaar heeft dit zijn dienst bewezen. Normaal gesproken is zo'n failover binnen een minuut, alleen door de grote hoeveelheid aansluitingen welke waren geraakt, duurde het 10 minuten... was dit niet aanwezig geweest, dan had dit uren dan wel langer geduurd in dit specifieke geval. Waar vind je dit nog en dat dient dus ook te blijven. En zo zijn er legio voorbeelden.
Redundant?? :+
Dubbel uitgevoerd? Oh? :o
Hoe maak ik daar gebruik van dan? :?
Gebeurt automatisch. Normaal gesproken kom je uit op de dichtstbijzijnde, alleen als die niet beschikbaar is, word je automatisch doorgezet naar de andere.
[...]

JA! onder andere....
En meer:
- Vast IP adres,
- eigen beheerbaar DNS,
- eigen poorten beheer,
- Beter Helpdesk,
- Beter Continue Support over verbindingen (vergelijkbaar tov bv Ziggo, KPN zelf, Tweak, Telfort, Tmobile.)
Shell-account op de XS4all-servers; met een VPS bereik je hetzelfde, maar is een extra uitgave.
Maar werkt ook al 20 jaar zonder problemen.
Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar vroeger konden de mensen van XS4ALL echt met je meedenken als je een probleem had. Het waren gewoon nerds die dat echt leuk vonden. Bij de klantenservice van KPN zitten mensen die een flowchart volgen en die bij wijze van spreken morgen de klantenservice van TUI zouden kunnen bedienen.

Je merkt het ook bij de monteurs van KPN. Ervaren monteurs zijn blijkbaar te duur, dus zijn het allemaal broekies die nog nooit een ISDN-centrale hebben gezien en het gewoon niet weten als een probleem niet op hun korte cursus is behandeld.
Vraag ik mij ook af. Ik zit zelf bij KPN en ervaar dit juist als een hele goede partij.

Hier nog een topic dat specifiek gaat over waarom iemand voor XS4All zou kiezen t.o.v. KPN: Glasvezel abo, KPN of xs4all ?

Wat ik uit dat topic opmaak is dat XS4All:
 • je beter tewoord staat
 • je iets als een Experia box zelf kan regelen (meer vrijheid qua apparatuur zal ik het noemen)
Voor mij persoonlijk geen redenen om te kiezen voor XS4All; betrouwbaarheid qua dienstverlening is voor mij het belangrijkst. Maar goed, XS4All bestaat al sinds jaar en dag en heeft naar mijn idee een trouwe klantenbasis, snap dat die het dan ook erg jammer vinden als ze stoppen.
Toevallig had ik gisteren bij iemand anders even de helpdesk van KPN nodig, terwijl ik zelf XS4all klant ben.
Het verschil in benadering van de klant is werkelijk om te janken.
Ik werd nog net niet afgeblaft door een nitwit bij die KPN helpdesk, iets wat mij bij XS4all contact nog nooit gebeurt is en gezien de kennis en kunde bij XS4all ook nooit voor zou komen.

Wat een deceptie was dat.
Voor mij maakte dit eens te meer duidelijk het 2 totaal verschillende bedrijven zijn en ik desnoods naar een compleet andere provider overstap indien XS4all ophoud te bestaan.
Een voorbeeld van mezelf:
Ergens vorige week internet storing en het modem kwam niet terug online, al was ie al teruggevallen op de gratis 4G backup.

De klantenservice gebeld, direct doorverbonden met de technische dienst die remote het modem ging doormeten.
Probleem zat niet in het modem, een paar uur later!!! stond de monteur voor de deur die het oploste.
Oe! Dat kan ik beantwoorden!

Tot recent zaten mijn ouders by XS4all (eindelijk glas) we zaten toen op een koperleiding die flink klapperde en echt mega kut was. 700kb/s down als je geluk had, 40-70kb up. Als ik belde voor dit dan waren ze altijd behulpzaam en werden er direct metingen gedaan i.p.v. eerst een tig miljoen keer door hetzelfde riedeltje te moeten. Na de 2'e keer bellen werd direct de suggestie gedaan om het internet om te gooien van ISDN naar (volgens mij) digitaal, dus telefoonkastje weg en over op alles via internet. Direct monteur in de agenda gezet, nieuw modem opgestuurd, en geregeld met de agent dat ik zou bellen via mobiel als het werkte.

Heeft direct goed gewerkt en de snelheid was nog steeds verbazingwekkend laag, maar de stabiliteit was veel hoger. UIteindelijk denk ik dat ik een paar uur met de helpdesk aan de gang ben geweest, maar het was wel mooi opgelost!
mijn emailadres bijvoorbeeld.
KPN is een bedrijf dat de professionele particulier fundamenteel niet snapt. Als je kijkt naar de geschiedenis van KPN, naar de produkten voor particulieren, zoals de Experiabox, waar je niet eens de ip-adressen van je thuisnetwerk kon instellen, naar de reclamefimpjes, die enorm geënt waren op mensen die het niet snappen. Bij het stoppen van ISDN is ook weer pijnlijk duidelijk dat ze de professionele particulier totaal niet begrijpen door te stellen "ga maar VoIP en zoek het maar uit", terwijl juist de particulier die nu nog ISDN heeft waarschijnlijk veel waarde hecht aan de 4 telefoonnummers of zijn ISDN-apparatuur.

Specifiek wat XS4All betreft heeft KPN nog totaal geen enkele blijk gegeven het te snappen, door op zijn eigen internet bijvoorbeeld diensten als extra IP-adressen, configureerbare poort-25-filters, dual stack ipv4/ipv6 aan te bieden of fatsoenlijke DSL-modems. Ze kunnen wel zeggen dat ze de dienstverlening verderzetten, maar ze geven geen enkele blijk dat ze de klanten van XS4ALL begrijpen en in de toekomst in de behoeften van die groep zullen voorzien.

En daarom, valt of staat het voortbestaan van de bedrijfsvoering met het voortbestaan van de organisatie. Ik kan je conclusie dat het bij deze handeling van de OR om de merknaam gaat niet staven, dit gaat om het bijeen houden van de mensen die het wel snappen.

(Ik ben overigens geen XS4All-klant.)
Sorry, maar dit soort claims snap ik nooit. KPN heeft al jaren invloed op de strategie van XS4ALL. Het is natuurlijk makkelijk om te roepen dat KPN de XS4ALL-consument niet begrijpt, maar dat is onzin. KPN kent het verschil dondersgoed, en kies ervoor iets anders te doen. Dat hoeft niet leuk te zijn, maar is een commercieel besluit.

Bovendien weten we (letterlijk) gewoon nog niet wat KPN gaat bieden zodra het XS4ALL volledig in de merknaam inlijft. Wellicht helemaal niets anders zoals je aangeeft. Maar trust me, als een commercieel bedrijf als KPN er voor kiest een gedeelte van de dienstverlening van XS4ALL te stoppen, dan is het dus qua euro's gewoon niet interessant genoeg. Verwacht dat er wel e.e.a. zal worden aangepast. Kijk naar het inleven van Hi, er is toen een hele reeks aan 'jongeren abonnementen' onder het KPN merk geintroduceerd. De hele merkstrategie van KPN aangepast, enorme wijzigingen in bijv databundels en voorwaarden. Het kan dus wel, maar hoeft inderdaad niet.

Service/dienstverlening en mensen met verstand bij elkaar houden is denk ik een goed punt. Heel benieuwd hoe ze dat willen doen.

(Ik ben overigens wel XS4ALL klant, heb ook liever dat het blijft. Maar ik begrijp de hele hetze rondom het aanbod niet.)
Als het commerciële beslissing is om de professionele consument niet te bedienen, dan lijkt de ophef en het verzet mij terecht, toch?

Als KPN het wel snapt en van plan is de professionele particulier op de juiste manier te bedienen, dan kunnen ze veel onrust wegnemen door blijk te geven dat ze het snappen. Ik stel vast dat ze daar geen blijk van geven.
Aan de buitenwereld kan dat dan ook gewoon nog niet meer dan ze al hebben gedaan in diverse quotes waarin ze aangeven dat (het idee is) dat er voor de XS4ALL klant weinig veranderd. Hoe dat er echt uitziet, tja, giswerk.

Ik neem aan dat de OR daar nu wel meer inzicht in heeft gehad, maar KPN kan daarmee pas naar buiten bij een besluit.
KPN heeft gezegd dat mensen hun modem kunnen blijven gebruiken en soortgelijke toezeggingen. Voor een klant is dat niet bepaald een geruststellende gedachte, want dan ben je een soort uitzondering binnen het grote geheel voor hoe lang het duurt. Het aanbod wat op de toonbank ligt is net zo belangrijk als wat klanten op dit moment hebben en ik denk dat KPN daarop moet handelen als het het vertrouwen wil winnen.
Eens hoor. Het enige dat ik aangeef is dat het nog niet MAG naar de buitenwereld voor er een getekend advies & besluit ligt (tenzij de OR dan naar de ondernemingskamer gaat, dan duurt het nog langer).
.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 3 september 2019 12:56]

Ere is niet zoiets als de professionele particulier, je heb een particulier of een bedrijf/overheid. KPN snapt heel goed de particulier, die heeft geen 4 aparte telefoonnummers nodig. KPN snapt ook heel goed het bedrijfsleven, die hebben wel meerdere telefoonnummers nodig. Wat jij de professionele particulier noemt is vaak een ZZPer, een kleine ondernemer of iemand die voor een bedrijf werkt, veel thuis werkt en meer nodig heeft dan standaard particulieren. Dat zijn nog steeds zakelijke situaties en KPN heeft daar goede oplossingen voor, die significant duurder zijn dan de niet-zakelijke oplossingen van KPN.

Er is een heel klein segment dat niet-zakelijk extra IP adressen gebruikt, die zijn dan aangewezen op een hele kleine selectie ISPs, waarvan XS4ALL er 1 is. Maar als je bij XS4ALL gaat vragen hoeveel niet-zakelijke klanten er extra IP adressen afnemen, dan is dat een hele kleine selectie. Dat komt omdat dingen als websites hosten beter/goedkoper kan bij iets als TransIP, tenzij je een hele berg websites host en dat is dan meteen vaak alweer zakelijk.

Ik ben wel XS4ALL klant en gebruik die lijn ook zakelijk. Ik heb voldoende aan het XS4ALL abo, aangezien ik geen enorme uptime hoef te hebben, tegenwoordig kan ik ook via 4G aan de slag zonder dat het een arm en een been kost.

@dmantione Het is goedkoper om webruimte te huren bij bv. Transip. Die extra IP adressen kosten €9,50/maand extra plus een servertje, plus stroomkosten. Een enkel vast IP adres simuleren kan ook bij andere providers, daar moet alleen wel een dienst tussen. Daarnaast zijn er voor OS projecten vaak beter bezochte oplossingen, zoals bv. Github.

Het grote verschil met 'vroeger' was dat je bij niemand anders al die hobby projectjes kon doen, online is alles veel goedkoper geworden en er zijn nu veel goedkopere tools om dat bij een doorsnee ISP te doen. Waarbij vroeger je niets over poort 25 mocht doen bij veel ISPs, mag dat nu wel, maar in veel gevallen zou ik zeggen: er zijn veel betere oplossingen dan je eigen mailserver te draaien... Het grootste issue met een niet zakelijke lijn van KPN/XS4ALL is dat je uptime niet gegarandeerd is en dat zou je toch wel willen bij een website, zeker als een groot deel van de wereld deze bezoekt buiten kantoortijden.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 3 september 2019 11:44]

Misschien is dit een teken van hoe KPN denkt? Voorbeeldje: Je runt een open-source project en wilt daar een server voor in de lucht hebben. Is niets zakelijks aan, toch een valide reden om er een ip-adres op te willen en ik kan me voorstellen dat de nodige XS4All-klanten zo een server draaien. Ik gebruik daar zelf overigens een Strato V-server voor, er leiden meerdere wegen naar Rome, maar ik kan me goed voorstellen dat je er thuis een Linuxbak voor opzet.

Ik denk dat het fundamentele onderscheid is om een particulier alleen maar als consument te zien die alleen maar mag consumeren, of iemand die allerhande productieve hobby's en activiteiten kan hebben, die iemand lang niet noodzakelijk ondernemer maken.
KPN is een bedrijf dat de professionele particulier fundamenteel niet snapt.
Ze snappen het juist heel goed.

Er is praktisch geen concurrentie meer onder de Nederlandse internetproviders. KPN en Ziggo hebben samen het allergrootste deel van de markt in handen en leveren ongeveer dezelfde dienst. Wat service, kwaliteit en dienstverlening betreft is er nauwelijks onderscheid tussen die twee. Bij allebei is het net voldoende, maar ook niet veel meer dan dat. Als er ergens op geconcurreerd wordt is het op prijs.

Alles wat extra is, is dus commercieel gezien niet interessant. Het levert meer op om je dienstverlening zo ver mogelijk uit te kleden om je kosten zo laag mogelijk te houden, de klanten hebben toch geen echt alternatief.
KPN en ZIggo verdelen de taart, dat is logisch. De rest krijgt de kruimels.
Voor mij is XS4ALL een ISP gerunt door Tweakers.. ( die vertrouw ik )
Bijna alle andere ISP,s worden gerunt door Marktplaats mensen :P ( boeven )


XS4ALL is de Rimac C1 onder de providers en die heb ik toch liever dan een Opel Corsa die ook van A naar B gaat
dan kost het maar wat meer ;)

Hoop oprecht dat de OR van XS4ALL de boel kan redden, al is het maar vanuit nostalgisch oogpunt.

[Reactie gewijzigd door Nebulasky2 op 3 september 2019 09:44]

Hoop oprecht dat de OR van XS4ALL de boel kan redden, al is het maar vanuit nostalgisch oogpunt
Ik ook, ik hou wel van een beetje actie.
KPN zal het dan kwaadschiks aanpakken. Over het algemeen doet een dochterbedrijf haar inkopen bij het moederbedrijf vanwege de bulk-inkopen die het moederbedrijf doet. Wanneer KPN dit niet langer toestaat zal XS4ALL zelf een partner moeten gaan zoeken met als gevolg dat het vele malen meer kwijt is voor investeringen. Dat zelfde geldt ook voor toegang tot DSL en glasvezel... wanneer KPN deze tarieven naar het maximum door de ACM gestelde verhoogt, zal XS4ALL dit moeten doorrekenen aan de consument die vervolgens tientallen procenten meer per maand kwijt zal zijn.

Let wel; KPN zal als enorm groot bedrijf een dergelijk verlies op de koop toe nemen. Dat XS4ALL kerngezond is, is dan misschien één (1) maar dat houdt niet in dat KPN ook daadwerkelijk winst ziet via XS4ALL. Misschien is XS4ALL tenslotte zo kerngezond door de continue geldstroom vanuit KPN.

Links of rechtsom zal XS4ALL op termijn toch verdwijnen.
En het persbericht van KPN zelf: https://overons.kpn/nl/ni...s-ondernemingsraad-xs4all

[Reactie gewijzigd door Alpha89 op 3 september 2019 08:35]

Uit het persbericht:
KPN zal klanten van XS4ALL pas over laten gaan als KPN een vergelijkbaar of betere dienstverlening kan bieden. Dat zal naar verwachting in de loop van 2020 zijn.
De kwaliteit van de dienstverlening van Xs4all zit naar mijn ervaring grotendeels in de (relatief kleine groep) mensen van Xs4all. Ik vrees toch dat je van een enorme groep KPN'ers niet binnen een jaar Xs4all'ers kunt maken. Zo'n cultuuromslag - als-ie al slaagt - is een kwestie van jaren.
Zo een cultuuromslag zal er helemaal niet komen bij kpn. Het past net als bij veel andere grote bedrijven niet in het bedrijfsmodel. Service kost geld en dat gaat ten koste van de marge.
Met extra service kun je misschien iets geld verdienen zoals met het merk xs4al, echter het het maar een klein deel van de markt die meer wil betalen voor service. De rest wil er niet meer voor betalen.

Bovenstaande zie je trouwens bij veel bedrijven in veel branches.
Inderdaad die cultuuromslag komt er niet. KPN zal misschien Xs4all klanten tevreden houden door in de eerste paar jaar een aparte service afdeling op te zetten. Maar deze afdeling zal in paar jaar al lang uitgefaseerd zijn omdat de kosten veel te hoog zijn.

Het is mooi dat de ondernemingsraad er tegenin gaat, maar die mensen zullen over paar jaar ook geen werk meer hebben. Vandaar dat het management van XS4ALL het negatieve advies betreurt. Die willen gewoon graag hun baan houden. Misschien kan KPN een service afdeling opzetten met het management van Xs4all, want er zullen vast al genoeg "managers" rondlopen bij KPN.

KPN was tientallen jaren geleden zo goed als op de afgrond. Door genoeg kapitaal hebben ze belangrijke innoverende merken opgekocht, zonder dat dit blijkbaar een probleem was voor de marktwerking. Maar welke marktwerking? Er is totaal geen keuzevrijheid. In bepaalde gemeenten heb je helemaal geen keuze m.b.t. televisie, internet of telefonie. Ik snap niet dat de overheid dit al die jaren geleden allemaal heeft toegelaten.
Vandaar dat het management van XS4ALL het negatieve advies betreurt. Die willen gewoon graag hun baan houden.
Hier gebruik je het verkeerde argument waarom het management van XS4All het negatieve advise betreurt.
Ze betreuren het negatieve advise namelijk omdat nagenoeg alle management posities binnen XS4All de afgelopen jaren zijn ingevuld voor KPN managers.
KPN is al lange tijd van plan om de merknaam XS4All op te doeken, dus zijn ze begonnen met pro-KPN managers op cruciale plekken te plaatsen binnen de XS4All organisatie.
[...]
Ze betreuren het negatieve advise namelijk omdat nagenoeg alle management posities binnen XS4All de afgelopen jaren zijn ingevuld voor KPN managers.
KPN is al lange tijd van plan om de merknaam XS4All op te doeken, dus zijn ze begonnen met pro-KPN managers op cruciale plekken te plaatsen binnen de XS4All organisatie.
Ik neem aan dat wanneer men slim genoeg is dat men geen echte KPN managers heeft genomen. Want dan is het natuurlijk wel belangenverstrengeling en ik neem aan dat KPN niet zo dom is.
In de volgende zin geef je aan dat men begonnen is met pro-KPN managers. Maar waarom zijn die managers pro-KPN? Juist omdat ze waarschijnlijk een mooie positie krijgen binnen KPN.

Dus ik snap niet echt waarom mij argument verkeerd zou zijn, nu is het wel een aanname want ik werk er niet en ken ook niet de exacte details.
De CEO van XS4All is een voormalig KPN topman. Deze is vorig jaar aangesteld. Zo zijn er meerdere hoge functies binnen XS4All in de laatste jaren ingevuld door voormalige KPN topmensen, in plaats van mensen met een XS4All verleden.
Waarbij ik - al dan niet via onbevestigde bronnen - heb vernomen dat KPN managers/topmensen of vertrekken (met relatief veel verloop) omdat ze niet kunnen wennen aan de XS4all cultuur of de XS4all cultuur omarmen.

Je kunt wel pro-KPN mensen neerzetten op cruciale plekken, maar als de medewerkers, (midden)management, klanten en de bijbehorende cultuur niet meewerkt dan werkt dit soort organisatie-politieke spelletjes om de cultuur om te "bouwen" naar een KPN-cultuur simpelweg niet.

Het enige wat ze kunnen doen is de veranderingen forceren - wat ze nu dus ook hebben geprobeerd - en wat je nu verneemt is dat de OR (spreekbuis voor de medewerker) alsmede de klanten duidelijk laten horen dat deze reorganisatie ondoordacht is en alleen maar verliezers kent (al dan niet op korte termijn).
En juist daarmee geef je aan waar het onderscheidend vermogen van XS4All zit.
Heel de bedrijfscultuur binnen XS4All is gebaseerd op klantgerichtheid, openheid en keuzevrijheid. KPN is bijna het compleet tegenovergestelde.
KPN kan dus proberen te forceren om de bedrijfscultuur te veranderen via de top-down benadering, maar de ingebakken cultuur is zo sterk, dat dit een averechts effect heeft.

KPN zou de XS4All cultuur moeten omarmen in plaats van geforceerd proberen te veranderen.
Ik ben toch wel benieuwd waar je het op baseert. KPN heeft sinds 2017 de missie om het leven leuker, vrijer en makkelijker te maken. (Lees https://overons.kpn/nl/het-bedrijf/onze-missie). Al veel langer heeft KPN als doel om het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland te zijn.
Klantvriendelijk != Klantgericht.
Daar zit een heel groot verschil in. Ik kan iemand aan de telefoon of via een e-mail heel vriendelijk de grond in boren, of heel vriendelijk vertellen dat ik bepaalde dingen niet kan (of mag) beslissen en het naar mijn leidinggevende of afdeling X is doorgestuurd (om vervolgens niets meer te communiceren). Is allemaal heel vriendelijk en netjes, maar als klant heb je er niets aan.
Vriendelijkheid staat centraal en niet het helpen van de klant. South park weet het mooi te omschrijven

Klantgerichtheid legt de nadruk op hoe help je de klant op een zo effectief mogelijke manier. Daarmee geef je dus je personeel ook een bepaalde vrijheid om dingen uit te zoeken, iets hoger de boom in te kruipen of contact op te nemen met andere afdelingen.

Dat verschil ziet KPN (en heeeeeeeeel veeeeeeel andere bedrijven trouwens ook) helaas niet….
Missie. Mooie woorden is nog geen omslag. Ofwel "talk is cheap"
Ik ben toch wel benieuwd waar je het op baseert. KPN heeft sinds 2017 de missie om het leven leuker, vrijer en makkelijker te maken. (Lees https://overons.kpn/nl/het-bedrijf/onze-missie). Al veel langer heeft KPN als doel om het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland te zijn.
Ik denk dat het ook fout is om KPN als klantonvriendelijk aan te duiden. Net zoals waarschijnlijk velen heb ik in mijn leven vaak met KPN van doen gehad en valt beslist best wel het één en ander positiefs te zeggen en als ik met de klantendienst te maken had kwam ik er altijd wel op een goede manier met ze uit.

Ga even naar het ISDN-artikel van enkele dagen geleden ( reviews: Het einde van isdn - Doek valt voor netwerktechniek van de jaren 90 ) en bekijk de daarin gelinkte filmpjes van Rijk en Maarten. Bekijk het filmpje op 0:40 waarin Rijk in gewone mensentaal uitgelegd krijgt wat ISDN inhoudt. Rijk staat wat mij betreft model in dit filmpje hoe KPN consumenten ziet. Als je kijkt hoe KPN de consumentenmarkt sedert die tijd heeft benaderd, van de reclames van Het Net, Hi, Telfort, overal zit hetzelfde patroon in. En dat uit zich niet enkel in de marketing, maar ook zeker in de daden van het bedrijf.

Enkele voorbeeldjes:
 • Experiabox waarin je niet eens de IP-adressen van je thuisnetwerk kunt instellen
 • Het nieuwe Digitenne, waar je geen eigen apparatuur meer mag gebruiken.
 • KPN IPTV eveneens geen vrije ontvangerkeus met totaal dichtgetimmerde ontvangers. Het kunnen pauzeren van televisie was een enorme reclamecampagne waard, terwijl ik dat met mijn eigen apparatuur al jaren kon.
 • Enorme campgnes om onwetende consumenten Internetplusbellen aan te prijzen, wat in alles inferieur was aan ISDN of zelfs een analoge lijn.
... mijn lijst is kort, maar zeer, zeer onvolledig.

Dit soort kwesties zijn geen kwestie van hoe vriendelijk iemand aan de helpdesk is. De helpdesk van XS4All is zeker onderscheidend, maar het is niet puur een kwestie van vriendelijk of onvriendelijk geholpen worden. Het is een kwestie van filosofie, wil je dingen die je klanten willen faciliteren en aan dat faciliteren verdienen, of wil je kunstmatig dingen inperken en vervolgens dankzij de beperkingen alsnog dingen kunnen verkopen (opnemen in de cloud?).

Juist omdat het zo fundamenteel onderdeel van het handelen van KPN is, ziet iedereen de spanning die ontstaat.... behalve KPN zelf zo lijkt het. KPN zal zeker wat gaan organiseren voor de XS4All-klanten, maar de aard van het beestje...

...zal precies hetzelfde blijven.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 3 september 2019 21:50]

Zo een cultuuromslag zal er helemaal niet komen bij kpn.
KPN heeft in het verleden al veel bedrijven overgenomen, zo ook het bedrijf waar ik destijds voor werkte.
Enige tijd later werd de partij Getronics ook overgenomen.

Omdat de mentaliteit van ons bedrijf zo positief was, werd de hele club uit elkaar gerukt en her en der binnen de (overgenomen) Getronics tak naar binnnen gegooid, in de hoop dat onze mentaliteit een positieve werking op de Getronics tak richting de KPN medewerkers zou hebben.

Collega's welke jaren in teams hadden gewerkt, werden uit elkaar gehaald en keken soms als herten in de koplampen van een auto, wat er nu eigenlijk gebeurd was.

Van ons bedrijf was niets meer over, vanwege de bereidwilligheid van de KPN medewerkers is er, voor wat de mentaliteit betreft, weinig van terecht gekomen.

Bij de opvolgende bezuizigingsrondes kwamen diverse collega's op straat te staan.

Als KPN aangeeft om XS4ALL te integreren, weet ik al hoe laat het is...
Ik wordt elk geval geen rechtstreekse klant bij KPN.
Grote gemiddelde wordt de norm. Niet bijzonder slecht, niet bijzonder goed.
Heineken pils.
Bij KPN heb ik niet de illusie dat ze na 20 jaar nu wel iets van de filosofie van xs4all gaan oppakken. Ze hebben het in 20 jaar niet gedaan dus verwacht ik het nu ook niet.

Mijn reden om bij xs4all te blijven is in de eerste plaats de filosofie die ze aanhouden. Xs4all is voor mij een internet aanbieder. Daarbij bieden ze een serieus aantal services voor mij en ook voor de rest van de wereld.

Dat ze bijvoorbeeld de helpdesk heel bewust in eigen hand houden en daar meer hulp bieden dan voor de eigen producten vind ik een pré, bij KPN weet ik dat ze meer dan 1 helpdesk hebben. Dat ze de consument, de burger-klant als eerste in gedachten houden vind ik een pré, bij KPN weet ik dat ze eerst naar de pijpen van de holding, de aandeelhouders en de grootste klanten dansen, bij de KPN komt de consument pas aan bod op het punt waar ze er niet onderuit kunnen omdat ze toevallig klanten hebben. Bedenk alle merken die de kpn de afgelopen 20 jaar gevoerd heeft. Allemaal 'voor de klant'...
Ik moet zeggen dat het hele bericht me kriebels geeft. Ze positioneren het als "kijk waar het OR mee komt, zelfs het management van XS4ALL zelf vindt dit niet leuk!" terwijl ze zelf dat management zijn.

Voor de rest ben ik benieuwd naar die laatste twee zinnen:
KPN zal klanten van XS4ALL pas over laten gaan als KPN een vergelijkbaar of betere dienstverlening kan bieden. Dat zal naar verwachting in de loop van 2020 zijn.
Als KPN het laat verdwijnen en me geen opties laat gebruiken die ik nu heb (zelfs al valt er maar 1 optie weg), dan houdt het voor me op en ben ik weg bij KPN. Dan maar alsnog naar Ziggo terwijl ik ze eerder heb afgezworen, de enige reden dat ik op dit moment op een tergend langzame lijn zit is vanwege de opties die XS4ALL me biedt.
KPN kan helemaal niet een vergelijkbaar of betere dienstverlening bieden, de processen zijn er niet voor. Kan ik zeggen als ex-medewerker van KPN en ex-medewerker van XS4All.
KPN kan toch een Internet Advanced pakket aanbieden waarbij je de XS4all mogelijkheden krijgt zoals gebruik eigen modem/fritsbox, vast-ip en speciale helpdesk. Dit zal dan bijv. 5euro extra per maand kosten. De vraag is hoeveel klanten dat er in de praktijk voor over hebben.
Daar zal dan ook een speciale helpdesk moeten zitten want het kennis niveau bij XS4All is ongeevenaard. Het is daarom ook dat XS4All landelijk de beste servicedesk heeft op ISP gebied. Ik zeg landelijk, omdat Zeelandnet.

In ieder geval is het toch voor KPN veel makkelijker om XS4All te behouden, ipv een speciale interne afdeling, met een speciaal pakket, met een speciaal nummer, met speciale CRM-software en speciale procedures er op na te houden. Dit is veel overzichtelijker en goedkoper, alles is er al (en is winstgevend).
Ik snap je zeelandnet opmerking niet. Landelijk de beste = de beste van het land, land = heel nederland met alle provincies. Als je nou op het nederlandse vasteland zei had de uitleg misschien verheldering nodig gehad omdat op een buitengewone gemeente (sint-maarten, bonaire etc) een onbekende maar zeer kundige ISP zat. Voor de rest weet ik niet of zeelandnet nu goed of slecht of bijna zo goed als xs4all is.
Zeelandnet levert alleen in Zeeland. In Zeeland is Zeelandnet over het algemeen de beste qua service, levering, snelheid, uptime etc.
Het lijkt me overigens makkelijker om het in 1 provincie te doen ten opzichte van een heel land.
Je doet net of XS4ALL een pakketje is dat je zomaar even op verkoop neer kunt leggen.
Er is in de loop der jaren al heel veel XS4ALL gevoel gesloopt door KPN.
XS4ALL is een bedrijf dat ontstaan is uit de passie voor internet en computers.
KPN is een verkoopmachine die ontstaan is uit de PTT.

Als je denkt dat 5 euro per maand de oplossing is, dan snap je het niet.
Natuurlijk werkt het zo.
Elk bedrijf heeft als doelstelling om winst te maken. Uiteindelijk is XS4all in 1998, dat is al 21 jaar geleden toen internet nog in de kinderschoenen stond bij consumenten, al aan KPN verkocht (als ze zo idealistisch waren hadden ze het niet aan KPN verkocht).

En dan kan KPN deze dienstverlening niet als pakket aanbieden, dat is toch juist wat iedereen wil. Die helpdesk bezet door nerds, een vast-ip etc.?
Het was toen een kwestie van tussen servet en tafellaken.
Er was toen sprake van zelfstandigheid.
Nu weten we, dat dit steeds minder is geworden.
Vraag me echt af hoe veel mensen die "betere" service desk van XS4ALL gebruiken.. je zit op tweakers en gaat voor technische ondersteuning zeker de klantenservice bellen.. welke IT'er doet dat nu ?

Ik zit al jaren bij KPN en heb nog nooit mee gemaakt dat ze een vraag van mij niet kunnen beantwoorden.

Tevens is het ook gewoon zo dat wanneer jij een probleem hebt met je verbinding, Dan komt er gewoon een monteur van KPN langs.
Hier heb je een vraag die geen enkel kpn medewerker kan beantwoorden.

“Wat zijn de RFC3442 opties van het dhcp request om IPTV handmatig te kunnen instellen?”

Bij xs4all weten ze het antwoord wel en elke it’er moet hier voor de klanten service bellen want zonder deze gegevens is het niet vaak niet mogelijk om tv goed aan de praat te krijgen op zakelijke/prosumer routers. En niet alle iters zijn netwerk specialisten waardoor ze weten wat dhcp options zijn en hoe routings werken.
En hiervoor dus gewoon de helpdesk bellen.
Het zal dan wel zo zijn omdat ik zelf Netwerk Engineer ben bij KPN dat ik deze problemen niet zie ;)
Het enige wat ik jammer vindt is dat ik geen vast ip heb bij kpn en ik al een paar keer heb gehad dat deze wijzigt. Dit gebeurt juist altijd wanneer dit het minst uitkomt 😅

En meerdere ip adressen zou ik vinden. Maar dit zijn dingen waar de de normale gebruiker niets aan heeft.

Wat wel echt heel vervelend is bij kpn. Is dat ze bij zakelijk glasvezel wel vast een ip kunnen leveren maar dan weer geen iptv.
En als je op tv hebt kunnen ze weer geen vast ip leveren. Dat heb ik echt nooit begrepen alsof er geen zakelijke klanten zijn vaste ip-adresen nodig hebben en tv willen?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 3 september 2019 11:58]

Of ipv mensen alleen helpen bij het instellen van hun e-mail client, kun je bij XS4All geholpen worden met het instellen van je e-mail server.
Ik.

Maar misschien stel ik andere vragen dan jij ;)
Als ik opbel naar de klantenservice bel dan heb ik een gerichte vraag of een probleem dat ik zelf niet op kan lossen. Hiervoor wil ik dan als klant niet het standaard "have you tried turning it off and on again" riedeltje horen, maar iemand die me wel kan helpen op niveau. Het verschil zit hem dus niet in het wel of niet beantwoorden van een vraag, maar de toon van de klantenservice. ;)
Toen ik nog adsl had, kon ik bij xs4all gewoon een eigen adsl modem aansluiten en bij de helpdesk kreeg ik gewoon de juiste instellingen om dat allemaal te doen. Bij de KPN kreeg ik die gegevens niet en werd ik verwezen naar een bij hen te huren modem.

Tegenwoordig met bellen over internet: Bij xs4all krijg ik gewoon alle gegevens, inclusief wachtwoorden om mijn eigen apparatuur in te stellen. Bij andere operators heb ik die ervaring niet, onder het motto: gebruik onze apparatuur.
Ik zit al jaren bij KPN en heb nog nooit mee gemaakt dat ze een vraag van mij niet kunnen beantwoorden.
Mijn ervaring is anders.
Zakelijke aansluiting.
Storing in het gedeelte waarvoor KPN verantwoordelijk is.
Geen IT'er die de bureaucratische medewerker kon overtuigen om het onderdeel te vervangen.
Toen het uiteindelijk vervangen was, bleek de nieuwe een defecte te zijn van een vorige klant.
Maar dat wisten we toen ook nog niet.
Toen een eindeloze discussie met KPN.
Toen dagen later een andere monteur kwam, zag hij het meteen.
Zelfde met zakelijke ziggo klanten mee gemaakt. De modem van ziggo was vervangen goed dus het kon echt niet aan Ziggo liggen. Ze bleven maar volhouden dat het continu uitvallen van internet aan onze gateway lag.

Die hebben we dus 2 keer op onze kosten vervangen. Na maanden vingerwijzen naar ons bleek toch aan het afwerkpunt van ziggo te liggen. Man Man Man, ik werk toch liever samen met de KPN de helpdesk en monteurs. Die doen of die hier in de regio doet gewoon waar je om vraagt en kijkt dan samen met kpn achteraf waar de rekening heen moet.
Soms ligt de oorzaak niet aan jouw kant zodat je toch echt even de telefoon moet pakken. (heb meerdere keren gehad dat een of andere hork mijn aansluiting eruit getrokken had aan de kant van de telefooncentrale, dan ben je wel blij met een helpdesk die iets verder denkt dan 'zet je modem uit en weer aan'...).
Heb ze al een paar jaar niet aan de lijn gehad, maar in het verleden kon je ze in ieder geval alles vragen en was het antwoord meestal wat genuanceerder dan 'die software/hardware ondersteunen we niet'. Meedenken ipv zoveel mogelijk belletjes per minuut afpoeieren.
Hier heb ik wel andere ervaringen. Als tweaker weet je wat van een dslan, en doggen en zo. Als mijn lijn er door een klojo in de wijk is vernagelt meld ik dit ook als zij een lijnmeting doen en er nix uit komt of een rare waarde geeft. Beetje tweaker weet ook de afstand van zijn lijn naar de wijk. Ik wordt vaak makkelijk door de 1e lijn doorgezet en geholpen. Ook begonnen bij xs4all en ik begrijp de vooroordelen naar KPN, maar als je jaren bij xs4all zit, is je referentie dan een belletje van je schoonouders naar de helpdesk van KPN ? Ik beeld mij zo in dat dit wel een problematisch gesprek kan worden. Schoonouders als voorbeeld, no offence :)
Vraag me echt af hoe veel mensen die "betere" service desk van XS4ALL gebruiken.. je zit op tweakers en gaat voor technische ondersteuning zeker de klantenservice bellen.. welke IT'er doet dat nu ?
Als het stuk is dan zal ik de klantenservice moeten bellen.
De meeste ISP's eisen dan dat je eerst hun router aansluit en met een beetje pech verwachten ze ook nog dat je een Windows systeem hebt om mee te testen.

Als ik aankom met een verhaal over vlans, routering, IPv6 of SNMP dan beginnen ze bij andere ISPs schaapachtig te lachen, en vertellen me dan dat ze me echt niet verder kunnen helpen.
Niet dat alle XS4All medewerkers dan wel weten waar het over gaat, maar ze poeieren me in ieder geval niet af maar gaan echt proberen me zo goed mogelijk te helpen en weigeren niet om een monteur te sturen tot ik hun script heb doorlopen.
In hoeverre kan de ondernemersraad van xs4all objectief oordelen aangezien het over hun eigen opheffing?

Daarnaast is het een kwestie van tijd voordat xs4all gaat opereren naar de (lagere) standaarden van KPN. Uiteindelijk is xs4all dan niets meer dan een leeg omhulsel, terugdenkend naar de tijden van weleer..
Ze hebben het (volgens de NOS) laten doorberekenen. Ze hebben dit laten doen door Stratix een onafhankelijk bureau dus dit zou objectief moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Bram_H67 op 3 september 2019 09:03]

De doorberekening is gemaakt door een bedrijf wat eerder is ingehuurd door.... Juist KPN :)
Een ondernemingsraad is een wettelijk verplicht orgaan binnen bedrijven met meer dan 50 werknemers. Het is juist bedoeld om de belangen van werknemers te behartigen. Natuurlijk hebben ze andere belangen dan het bedrijf zelf, maar dat is het hele idee. Ze zijn wel objectief, maar met het belang van de werknemers in gedachten, in plaats van (alleen) het belang van het bedrijf.

Zie ook: https://www.rijksoverheid...chten-ondernemingsraad-or
"In hoeverre kan de ondernemersraad van xs4all objectief oordelen aangezien het over hun eigen opheffing?"
Dat kunnen ze niet (binnen de kaders van een ondernemingsraad).

Dat lege omhulsel is niet helemaal waar, ze hebben nog een hoop eigen infra en gewoon een andere mindset.
In hoeverre kan de ondernemersraad van xs4all objectief oordelen aangezien het over hun eigen opheffing?
Daarnaast....
Omdat de OR van XS4All niet alleen nu voor de werknemer er staat, maar ook voor de klant. Daar hebben klanten en werknemers immers nu voor gekozen. De strijd aan te gaan, met z'n allen, tegen het grote moeder bedrijf.
Klant en werknemer willen beiden dat het bedrijf blijft, zoals het nu is.
KPN gaat nóóit het serviceniveau van XS4ALL halen. Dat is het probleem. Legio voorbeelden uit eerste hand waarbij KPN simpelweg incapabel blijkt.... KPN kan wel dénken dat ze dat ooit zullen halen, maar zolang de rechterhand daar niet weet wat de linkerhand uitspookt is het sowieso gedoemd om te mislukken.
Mee eens. Enige vlekje van XS4ALL (waar ik ook zelf in ben gaan wrijven op een gegeven moment) was het beruchte Fritz!Box 7581 modem, want niet zo'n strakke actie was.

Gelukkig geven ze nu de 7590 bij verlenging aan nieuwe klanten en bij verlenging (mits je geen bonding hebt/hoeft).

Er is nu wel een 7583 en was ik er van lees (deze is dus voor bonding klanten) is deze SW ook nog niet "af" zoals het zou moeten.
Ik heb een 7581 en niets op aan te merken.
Functioneert prima en een prima interface.
Issue is wel dat de 7581 per October "EOL" is, dus er komen geen SW updates meer en ze zijn "op" bij XS4ALL.

Daarom moest XS4ALL wat anders, dus het is nu:
- 7590 voor enkel koper (en glas neem ik aan)
- 7583 voor bonding

De 7590 heeft een Lantiq chipset (Intel) itt de 7581 die het met Broadcom doet. Issue was ook dat KPN de wijkkasten moet upgraden om Vectoring met Intel chipsets mogelijk te hebben. Daar zijn ze in Q1/Q2 mee gestart, dus vandaar dat XS4ALL nu de 7590 kan aanbieden.

Echter de SW van de 7590 is stabieler, ook al draait de 7583 7.13 en de 7590 7.12.

Een van mijn laatste frustraties met de 7581 is vooral 5 GHz WIFI. 7590 is veel beter.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 3 september 2019 11:09]

KPN had een experiabox die in een aantal gebieden niet kon leveren vanwege een fout in de postcode table die niet kon worden geupdate.
Edit: Was overigens een fout van Siemens, maar het accepteren van de Experiabox was een fout van KPN - hij voldeed niet aan de eisen die KPN had gesteld (en ook voor had betaald), maar werd door iemand op magische wijze toch geaccepteerd

[Reactie gewijzigd door Thystan op 3 september 2019 15:41]

Mja, die Fritzboxen vind ik sowieso ellendig, maar heb daar weinig issues mee gehad over het algemeen. Zelf heb ik geen XS4ALL, ook nooit gehad, maar een aantal van mijn klanten wel. In elk geval 100x beter dan die Experiabox-troep van KPN.
Je hoeft geen fritzbox te gebruiken, je kan en mag gewoon je eigen apparatuur aanschaffen. De klantenservice wil ook daar wel bij helpen. De juiste instellingen en gegevens zijn online beschikbaar.
KPN is zeer goed in het manipuleren van zaken om dingen naar hun hand te draaien. Ik ben dan ook zeer benieuwd met welke argumenten ze komen om XS4ALL ten gronde te slaan. Want uiteindelijk is de hoofdreden zoveel mogelijk mensen KPN uitwerken om die 300 miljoen euro te besparen. En hoe ze dat voor elkaar krijgen maakt ze niet uit. Met dank aan de Italiaan, maar goed dat hij er weer vandoor gaat!

Edit: dit zal wel gedownmod worden, echter is dit wel de keiharde realiteit. KPN geeft totaal niet om zijn eigen mensen. Verschuift werk om afdelingen overtallig te maken, zet zijn mensen op straat en neemt vervolgens weer uitzendkrachten of buitenlandse krachten aan om die werkzaamheden weer op te vullen.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 3 september 2019 08:42]

Ik snap ook niet wat voor een winst er te halen valt om de klanten van XS4ALL in het harnas te jagen, denken ze serieus dat ik wil overstappen naar het KPN systeem?
Gaat niet om wat klanten willen, maar wat ze op papier kunnen besparen.
Jah.. maar als ze denken dat de XS4ALL klanten (aka inkomsten) braaf naar KPN gaan, dan vraag ik mij af of er een steekje los zit bij het management van KPN.
Net als ik zal een substantieel deel va de 53000 mensen die de petitie ondertekenden zal ook hun abonement gaan opzeggen. Nog liever naar Ziggo of Tele2 dan dit over mijn/onze kant te laten gaan. :P
Nou... Tele2 gaat het zowiezo niet worden, maar okay.
Ik noemde ook maar even een (verschrikkelijk slecht) voorbeeld :D
Ze houden ongetwijfeld rekening met een bepaald verlies aan klanten, maar als op termijn de besparing op diensten en personeel groter is dan wat het verlies aan klanten hen kost dan is het boekhoudkundig gezien een juiste beslissing om Xs4all op te heffen omdat het winstverhogend werkt.
Er is nog wel meer over nagedacht.
- Hoe betrouwbaar is KPN in vergelijking met concurrentie? 1 vd beste
- Waarom is KPN niet de beste? Omdat XS4All
- Haal XS4All weg en KPN wordt 1 vd meest betrouwbare ISP's, wat het in weze ook is
- Hoeveel klanten kan men met acties en nare ervaringen bij andere ISP's terughalen, %?
- De mensen die meer betrouwbaarheid willen kunnen ook een zakelijk abonnement nemen, zoals de opkomst van ZZP ook al kan voorspellen, en die betalen meer
Waar ga je dan wel naartoe overstappen ?

Neem aan je hebt een internetverbinding nodig die gewoon werkt.
Werkt die bij kpn dan niet ?
Wat is de meerwaarde van xs4all, waardoor jij dus per maand nu meer uitgeeft.
Heb je iedere maand de helpdesk nodig ?
Is je dsl verbinding sneller ?
Wat is het dat xs4all nu zo uniek maakt ?

Heb al jaren bij mijn moeder telfort, gewoon internet goedkoop, werkt zonder problemen al jaren, nooit helpdesk hoeven bellen. email gaat niet via telfort, bellen via sip provider. Gewoon lage prijs, die helaas ook omhoog gegaan is. Het werkt en als het werkt wat heb je dan nog meer nodig.

Ik zie internet meer als een stroomaansluiting. het werkt of het werkt niet. normaal werkt het en heb je geen contact met je stroom leverancier. als er iets is is het een storing en wordt die opgelost. zit ook niet maandelijks of jaarlijks met de aardige klantenservice aan de tel.
Dat is natuurlijk prima en een groot gedeelte van Nederland zal het met je eens zijn. Toch bied XS4ALL features die door sommige veel gebruikt worden, nomadisch bellen, vaste ip adres, open en zelf in te stellen modem, volledige IPv6 ondersteuning. Zaken waar ik veel gebruik van maak en die ik niet zomaar terug heb bij een andere provider.
Als ik me niet vergis kun je aan de dsl verbinding zelf ook een eigen modem hangen.
Nomadische nummers kun je ook bij voip providers krijgen. Dat heeft sowieso een voordeel als je van internet provider veranderd en aan voip niets veranderd.
ipv6 weet ik niet bij telfort, dus dat is dan enige xs4all voordeel ?
Ja bbob1970, je mag je Eigen modem eraan hangen, en je krijgt nog ondersteuning tot hoe ver de betreffende medewerker je kan helpen.

Daarbij staat ook de SMTP poort open, dus je hebt een mogelijkheid tot een emailserver vanuit huis.
Bij andere providers staat deze dicht, om spam te voorkomen, maar de firewall van XS4All is uniek. Deze firewall is op network niveau, ook alleen via je klantenportal te beheren ipv op je modem.
Nee, de voordelen die ik noemde zijn voor mij het voordeel. Dat je bij verschillende aanbieders de functionaliteit kunt nabootsen geloof ik zo. Maar nu zit het allemaal bij elkaar bij een provider die ik vertrouw met mijn data en die de expertise heeft om de functionaliteiten te ondersteunen.

Dat je vervolgens een modem aan je eigen DSL verbinding kunt hangen is leuk maar als je daar geen ondersteuning op krijgt als je problemen hebt helpt het niet voor veel klanten. Daarbij heb ik daar ook geen behoefte aan door het modem dat XS4ALL me aanbiedt welke alles ondersteund wat ik nodig heb.

Maar nogmaals, dit zal voor iedereen anders zijn en zeker voor de gemiddelde internet gebruiker zijn he features die ze misschien niet nodig hebben, al kan het dan erg fijn zijn om een Helpdesk klaar te hebben zitten die je goed kan ondersteunen bij problemen wanneer je die nodig hebt.
dsl….? Ik zit op glasvezel, ik schuif gewoon over naar een provider die iets kan leveren wat vergelijkbaar is aan mijn eisen.

Maar als ik naar KPN kijk en die gruwel van een experia box... nope.
Wat zijn je eisen dan ?
Wat bied xs4all meer dan andere providers.
Een beetje in extremis, hierboven werd ook al eens de vergelijking met auto's aangehaald. Als het gaat om van A naar B te komen, zou ook iedereen in een (no offense) Aygo, C1 of 108 kunnen gaan rijden. Alledrie even groot, het zijn betrouwbare auto's en je komt van A naar B. Als er iets mee is, bel je de hulpdienst, ook al heb je geen idee of ze weten hoe jouw auto werkt of dat ze meteen snappen wat er aan de hand is. Toch zijn er allerlei merken, met allerlei types in diverse varianten en in zeer uiteenlopende prijsklasses. Toch dienen ze allemaal 1 doel: vervoer van A naar B.
Het gaat toch om de keuze die mensen hebben en wat ze ervoor willen betalen. Uiteindelijk moeten ook providers zich kunnen onderscheiden op andere vlakken dan alleen de prijs, want die ligt volgens mij al jaren redelijk bij elkaar. Het onderscheid zit 'm dan in de geleverde diensten en opties voor die prijs.
Ik stel voor dat je zelf enige moeite doet om die vragen te beantwoorden, want dat is vrij eenvoudig te vinden, waaronder een deel al in de overige reacties in dit draadje. Telnet en XS4All zijn zo'n beetje te twee uitersten die je kunt hebben. Als je gewoon wilt browsen en geen verstand van internet hebt dan ik Telfort inderdaad aanraden. XS4All is het andere uiterste. Dat mensen twijfel hebben dat dat in één aanbieder te verenigen valt, terwijl die aanbieder keer op keer duidelijk maakt het niet te begrijpen... tja...
Klanten zijn bij KPN ook niet belangrijk. Het gaat erom dat de aandeelhouders tevreden zijn, meer niet.
Ja en die aandeelhouders zijn tevreden als er geen klanten zijn? Jezus wat een domme opmerking.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee