KPN: merknamen Telfort en Xs4all gaan verdwijnen

KPN gaat stoppen met de merken Telfort, Xs4all en Yes Telecom. Het bedrijf heeft gezegd dat het 'vol in wil zetten op het KPN-merk'. Voor de klanten van de merken gaat, naast het verdwijnen van de merknamen, niets veranderen.

De wijziging van de merken gaat in de loop van 2019 en 2020 van start, zegt KPN. Het telecombedrijf laat de diensten verdergaan onder zijn eigen merk en wil 'de sterke eigenschappen van de merken combineren'. Zo wil KPN de klantenservice van Xs4all en de aantrekkingskracht voor prijsbewuste consumenten van Telfort onderbrengen bij het KPN-merk.

Het verdwijnen van het merk Xs4all is opmerkelijk. Xs4all begon als eerste provider in 1993 en was afkomstig uit hackersorganisatie Hack-Tic. KPN nam de provider over in 1998. Het is onbekend of KPN nu ook de maatschappelijke posities van Xs4all gaat overnemen. De dochteronderneming nam onder meer publiekelijk standpunten in voor netneutraliteit en tegen aftappen door de overheid.

Telfort kwam bij KPN na een overname in 2005. Onder die naam heeft KPN jarenlang mobiele en vaste diensten aangeboden. Het is nog niet bekend wanneer de merknamen precies verdwijnen. KPN was niet onmiddellijk bereikbaar voor een toelichting. KPN blijft wel werken met dochtermerken, zoals Simyo, iBasis en Solcon.

Update 10 januari, 15:26: Een woordvoerder van KPN meldt aan Tweakers dat het nog niet zeker is wanneer de verandering zich gaat voltrekken en in welke fasen. Het telecombedrijf wil per merk 'precies kijken hoe zij het gaan aanpakken'.

Door Loïs Franx

Redacteur

10-01-2019 • 10:01

663 Linkedin

Reacties (663)

663
649
444
26
3
93
Wijzig sortering
Als XS4ALL medewerker ben ik bijzonder droevig hierover, hoewel ik de insteek begrijp: Als klein merk kan je onmogelijk opboksen tegen de grote concurrenten en door de krachten te bundelen kan je een grotere vuist maken. Vandaag overheerst de teleurstelling, maar volgende week met frisse moed zorgen dat tot de tijd daar is de boel goed blijft draaien.
Wat een bijzonder trieste ontwikkeling.
Naar mijn mening is de merknaam XS4All veel sterker dan KPN.

Daarnaast ben ik gewoon bang voor de gevolgen op technisch vlak:
Bij XS4All heb ik een vast IPv4-adres, native IPv6, je wordt gewoon geholpen als je je eigen apparatuur gebruikt, geen rare (insert rant) nepmodems waar je niet eens je eigen LAN-IP-reeks in kan aanpassen (Die Experia box moet per wetgeving verboden worden wat mij betreft) (/rant).
Maar ook dingen als:
- Shellservers
- Zelf je PTR records kunnen aanpassen (reverse DNS)
- Unfiltered internet, geen handicappinet zoals geblokkeerde SMTP-poorten en dergelijke.
En ga zo maar door....

Het is ook de laatste stap in de voltooing van het Duopolie Liberty Global / KPN op ISP gebied in Nederland, dus ook vanuit concurrentieperspectief is het diep en dieptriest.
Precies.

En daarnaast heb ik het ook fijn gevonden dat ze af en toe politieke standpunten innamen, zoals op het gebied van net-neutraliteit, software patenten, e.d.

Ik ben al heel lang klant van XS4ALL, en met reden. Ik weet dat ik meer betaal, maar ik weet ook waar ik meer voor betaal.

Ik geloof niet dat onder de naam KPN dezelfde service geleverd gaat worden als nu door XS4ALL gebeurt. (Ik weet dat ze al heel lang een dochter bedrijf zijn)

Als het geen XS4ALL meer is, dan heb ik ook geen reden meer om klant te blijven.
Ik vrees er inderdaad ook voor als ik dit lees . . .
- vaarwel vrijheid;
- vaarwel goede support;
- vaarwel 'alles kan' mentaliteit;

Ik hoop (maar vrees dat het niet zo is) dat KPN dit begrijpt en een soort 'KPN Elite' dienst er van maakt. Dit dan ook nog eens met behoud van de XS4ALL medewerkers (support staf) en diensten zoals het zelf aanpassen van DNS en Shell servers etc. . . .
Die “elite” dienst gaat dan ook eilte prijzen krijgen vrees ik.. XS4ALL is niet de goedkoopste maar ook zeker niet heel veel duurder..
Het is toch helemaal niet erg om meer te betalen als je meer krijgt?
Het zal mij ten zeerste verbazen als KPN het serviceniveau en diensten van XS4ALL op hetzelfde peil houdt.. Zaken als een vast IP zullen straks verdwijnen naar alleen zakelijk etc..
Die vrees heb ik ook. Maar in dat geval zou er dus ook geen reden zijn om een hogere prijs te rechtvaardigen.
De service van xs4all valt echt reuze mee. Ook ik ben jarenlang daar klant geweest totdat ik ook IPTV van ze afnam. Vanaf dat moment knalde de verbinding er om de haverklap uit, kon het tot 15 minuten duren voordat de verbinding weer op kwam. Urenlang aan de telefoon met hun helpdesk gehangen. Uiteindelijk bleven ze maar nieuwe dozen sturen, nieuwe splitser, kabels, Fritzbox, IPTV kastje etcetera. Op een gegeven moment pakte ik ze geeneens meer uit.

Uiteindelijk overgestapt op de kabel en sindsdien nimmer meer problemen gehad.

De KPN service verschilt niet van de XS4ALL service, de kwaliteit van de telefoondraadjes en de afstand tot de centrale blijkt allesbepalend te zijn bij VDSL. XS4ALL is een sympathiek bedrijf maar zodra het KPN wordt, gaat de kwaliteit voor de gemiddelde gebruiker er echt niet op achteruit.
De service van xs4all valt echt reuze mee.
<snip>
De KPN service verschilt niet van de XS4ALL service,
Laat ik een ding voorop stellen, de service van XS4ALL is niet meer wat het is geweest sinds de overname door KPN. Echter is/was de kwaliteit van de technische ondersteuning toch echt gelijk of beter dan die van de KPN. Waarbij je bij de KPN een scriptlezer tot een gemiddelde medewerker aan de lijn kreeg, kreeg je bij XS4ALL een gemiddelde tot goede medewerker aan de lijn. Wellicht dat dit ondertussen ook niet meer het geval is en dat beide op het niveau zitten van KPN...

Voornamelijk de 'oudere' generatie die het oude XS4ALL kon, zal daardoor overgehaald worden. Op korte termijn zal KPN daar weinig van merken, maar op langere termijn zullen de oude XS4ALL klanten minder loyaal blijven aan KPN. Als ik bv. de optie zou kunnen krijgen om over te stappen naar Tweak.nl zou ik daar veel eerder geneigd naar zijn dan voorheen...
Dus de service is al 20 jaar lang niet meer wat het geweest is? KPN nam XS4ALL in 1998 over. Het is wel erg lang geleden om nu nog zo'n uitspraak te doen lijkt me.

Wat betreft het verdwijnen van XS4ALL ben ik erg teleurgesteld. Ik ben geen klant maar ik kon ze wel waarderen. KPN zelf is helaas een partij waar ik zo weinig mogelijk mee te maken wil hebben. Wat hebben die al een hoop verprutst zeg. Ze zijn gewoon te groot om nog op een normale manier met hun klanten om te gaan.
Ik zat ook bij xs4all ten tijde van de overname door KPN.
Paar maanden daarna kreeg ik opeens heel veel ongewenste reclame per post.
Xs4all had mijn achternaam met 1 foutieve letter in het systeem staan en krijg ik nu net met die foutieve achternaam opeens veel reclame.
KPN had gewoon even de klantgegevens verkocht; direct weg gegaan bij xs4all !
Kom je hier nu je gram halen voor iets uit 1998? Er golden toen vast iets andere regels mbt reclame-uitingen.
KPN had ook een grote poot in de DM markt. Dus die zullen vast de adressen van de collega overgenomen hebben... Meer een KPN probleem schat ik in.
En dat zal niet wezenlijk veranderd zijn.

Maar maak je geen illusie over KPN die zijn niet wezenlijk veranderd schat ik in.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 11 januari 2019 15:54]

Als XS4ALL niet een eigen TV dienst kan opzetten, maar gewoon de KPN TV moet doorgeven, dan kun je nauwelijks een beter dienstverlening op dat gebied verwachten toch?...

Ik vermoed dat XS4ALL het wel beter had gekund (Zij leverden KPN de oplossing toen er een antenne mast in Smilde omlazerde). Maar een matig product tijdens transmissie verbeteren gaat het niet worden denk ik.
Maar dat zijn de voordelen van gedwongen winkelnering, je krijgt het slechtste (noem het goedkoopste) van de verschillende mogelijkheden.
Hmmmm...ik meen mij toch te herinneren dat een directe collega van mij deze oplossing heeft gebouwd. Een website voor getroffen klanten om zich aan te melden en zo een tijdelijk account te krijgen om de IPTV streams van KPN te kunnen kijken.
Ter info: Ik werk bij KPN TV.
Iemand bij XS4ALL legde het een en ander aan me uit hoe zij TV zouden gaan implementeren en kort daarna dat het toch even anders zou gaan lopen.
XS4ALL heeft niet de Website gebouwd, maar een stuk achterliggende techniek voor presentie op losse mobiele apparatuur (telefoons, tablets etc. en evt. ook browsers) gemaakt (daar was op dat moment niemand anders mee bezig).

Maar ik ben niet zo gecharmeerd van de track,trace en profiling technologie van tegenwoordig (aka Interactive TV).
Wat mij betreft kan Interactive geschrapt worden.

(enkele typo's aangepast).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 11 januari 2019 15:55]

Kan zijn dat XS4ALL wat servers beschikbaar heeft gesteld, ik weet het niet meer precies, maar ik weet dat het een project bij ons was, dus XS4ALL heeft zeker niet de oplossing "geleverd". Ze hebben meegewerkt.

En al die tracing. Ja....ik ben het met je eens. Is ook niet aan mij besteed, maar dat zijn gegevens die ze kunnen gebruiken om jou gerichter dingen te verkopen, dus dat is waardevol.
Gelukkig maakt de GDPR het al wat beter. Het mag alleen nog maar met opt-in.
Mag Interactive TV alleen nog maar met opt-IN?....

Maar goed dat is niet waardevol ik ben niet geïnteresseerd in gerichte reclame.
Bij gerichte reclame hoort een profiel... met allerlei zaken die daar aangehangen worden....

Er is een mogelijkheid geweest om bij FB reclame te laten bezorgen bij "mensen in land X die tegen partij Y gestemd hebben" ... hoe wenselijk is het dat een reclame boer dat soort etiketten verkoopt?
(Y heeft overigens een vrijwel totalitaire macht) Het is dus een kwestie van even kijken waar die reclame bezorgd wordt om wat mensen op te pakken.
DM maakt vrijwel spionage op iedereen noodzakelijk...

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 11 januari 2019 15:58]

Mag Interactive TV alleen nog maar met opt-IN?....
Aangezien je voor de dienst moet betalen is het per definitie opt-in.
Maar het gebruik van jouw gegevens, anders dan wat noodzakelijk is voor het kunnen leveren van de dienst moet via opt-in. Dus gegevens over jouw TV gebruik verzamelen voor reclame doel-einden mag niet zonder dat jij toestemming hebt gegeven. Bovendien mag je die toestemming ten alle tijden weer intrekken.
En hoe is dat te controleren?....
Tussen niet mogen en niet doen zit nogal wat.
Gebruik is een ding, maar vastleggen voor evt. toekomstig gebruik als het wel weer makkelijker wordt?.
Dat doet de Autoriteit Persoongegevens. En als jij denkt dat er bedrijven zijn die zich niet aan die wet houden, dan kun je dat daar melden.

En ik zei inderdaad gebruik, maar vastleggen mag al niet. Dus bedrijven mogen niet zonder jouw toestemming jouw gegevens bewaren.
Had je niet per ongeluk elders in je netwerk een router staan die de "IGMP proxy" setting aan had staan? Bij mijn TP-Link Archer C5 was dat is de default setting en knikkerde de televisie er ook om de havenklap uit, ook al stond die C5 aan de andere kant van het huis en op een heel ander deel van m'n netwerk.

Dussss, Fritzbox resetten, custom configuratie bestanden, weet ik veel wat. Het duurde lang voordat ik erachter was dat het daardoor kwam en de klantenservice kon hier natuurlijk niks aan doen, want ik had deze situatie zelf veroorzaakt xD
Ik gebruikte het meegeleverde Fritz modem. Ze hebben hem ook nog een keer vervangen en dat maakte verder geen verschil. Het probleem zat in VDSL. Voordat ik IPTV afnam, had ik ADSL en die was altijd wel stabiel, echter die ging bij mij tot 16Mbit. Toen ik ook IPTV afnam, werd ik omgezet naar VDSL (meer bandbreedte was nodig omdat anders de IPTV ten koste van mijn Internet bandbreedte ging). De VDSL ging bij mij tot 33 Mbit, echter die was erg onstabiel. Volgens de helpdesk kwam dat door de afstand tot de VDSL server in de centrale en de kwaliteit van de bedrading van mijn huis naar de centrale.

Hoe en wat heb ik verder nooit begrepen want met ADSL was dat nimmer een probleem, echter het kon niet opgelost worden wat ze ook probeerde. Vandaar ik overgestapt ben naar de kabel.

Ik geef het voorbeeld alleen maar om aan te geven dat de helpdesk er verder weinig aan kan doen. Bij VDSL ben je nou eenmaal afhankelijk van de bestaande bedrading en de afstand tot de wijkcentrale. Of je dan een KPN helpdesk of een XS4ALL helpdesk hebt, maakt niets uit.
Ik zit in hetzelfde schuitje; verbinding over de ouderwetse koperlijn blijft hier in het meer zuidelijke deel van 070 ernstig achter, geen vectoring, uberhaupt een matige verbinding, maar de toegang tot shell servers, subnetting, (redelijke) modems met meestal een fatsoenlijke toegang tot instellingen*, zelf je netwerk filters aan de ISP kan kunnen regelen (MAW, uit die zooi!), en de deskundige service van de 2de/3de tak van techsupport maakte dat het de prijs en lagere snelheid waard was.

Ik ben, omdat de meeste van mijn buren ver boven de 70 zijn en redelijk technofoob, diegene die meestal problemen oplost met internet en TV, en weet dus (helaas) uit ervaring dat deze zaken bij moederbedrijf KPN SCHRIKBAREND SLECHT GEREGELD ZIJN.
Ik ben het roerend met DSmarty eens dat die Experia box een gedrocht is en verboden moet worden, en laat ik maar niet beginnen over de moeite die het kost om je door de first line support te laten doorverbinden als het probleem niet in hun standaard scriptje zit...

Goed, als voormalig NOC medewerker bij de andere monopolist op provider gebied weet ik dat het aldaar ook verre van goed geregeld is, maar daarom zat ik dan ook bij XS4ALL.
Ik ben van mening dat, als ik dan toch aan service moet inleveren, ik liever bij m'n voormalig werkgever zit dan bij KPN (al was het maar omdat ik dan altijd nog m'n ex-collega's om hulp kan vragen en de techsupport kan overslaan).

*Mijn grootste fout ooit was de overstap op de FB7581... wat een %*^$&^(# ding. Heeft tot midden 2018 geduurd voor het hier eindelijk écht stabiel werkte, maar zelfs nu nog loopt het verre van soepel.
Waarom ben jij op de 7581 overgegaan als je toch geen vectoring ed kan krijgen? Koop op Marktpkaats voor zacht prijsje een 7490 en je hebt een geweldige box!
Het antwoord is simpel : Pair bonding.
Was (en is) de enige optie om nog een beetje fatsoenlijke bandbreedte uit de lijn(en) te krijgen.
Daarnaast ben ik letterlijk terwijl ik dit typ m'n overstap aan het regelen, dus om nu nog geld uit te gaan geven...
Nu overstappen? Weet jij of jouw wijk in 070 één van de wijken is waar T-Mobile met glasvezelaanleg wil starten?

https://founders.t-mobile...n-glasvezel-van-t-mobile/
Nergens kan ik bij T-mobile exacte gegevens vinden over waar men dan glasvezel gaat aanleggen, en op welke termijn, en met alle loze praatjes over snellere glasvezel uitrol* over de jaren heen heb ik geen zin meer om nog langer te wachten.
Bij Reggefiber stond dit stadsdeel (Loosduinen) op de kaart... maar toen kwam dat $(%&^#!@ KPN, nam de boel over, en sindsdien word er alleen aangelegd bij nieuwbouw in de omgeving (dubbel frustrerend : er ligt op nog geen 600 meter afstand glasvezel dat aangesloten en actief is).

*Gemeente Den Haag, Ziggo, Reggefiber/KPN, allemaal de mond vol van glasvezel, maar daadwerkelijke uitrol ? Yeah, right... niet hier i.i.g.
Precies, wat mij betreft steekt XS4ALL met wat ze bieden ver boven het maaiveld uit.
Als alles toch afgemaaid gaat worden dan wordt ik zeker geen KPN klant.

Recentelijk is ISDN in het afvalputje gegooid. Ik kan m'n eigen VOIP broek wel ophouden, maar van EUR 25,-- / maand voor ISDN met een paar nummers naar KPN EEN voor het "schappelijke tarief" van EUR 235,--/ maand voor DEZELFDE dienst verlening is mij te gortig.

Als XS4ALL KPN wordt op een vergelijkbare manier is een ander al snel beter dan KPN.
ISDN heeft niets met dit onderwerp te maken, is stokoude techniek die gewoon door de tijd achterhaald is. Met een heel klein beetje kennis regel je zelf een VoIP aansluiting voor 0 euro per maand en 1 euro per nummer. Daarnaast kloppen je feiten niet: KPN ÉÉN MKB zie ik staan in de simpelste vorm voor een bedrag net een tikkie boven die van ISDN. Met internet er ook bij. Kortom, dat valt reuze mee.
En het is in zoverre relevant, dat KPN de macht heeft om je een andere kant dan gewenst op te drukken door gewoon door te draven. KPN is hierdoor een klant kwijt geraakt.
Ik betaal natuurlijk geen overmatig hoog bedrag voor een belachlijke dienstverlenging.

mbt. KPN EEN, de bedragen waren genoemd en bij herhaling bevestigd dat dat was als VERVANGING voor wat ik op ISDN HAD (Exclusief vervanging van ISDN toestellen voor VOIP toestellen).
Of het stok oude techniek is of niet, het werkte vrijwel altijd. (Alleen niet bij vrij grote stroom storingen).

Let wel die EUR 62,- die genoemd wordt is VANAF, dat is 1 (een) nummer.
Basis prijs van ISDN is 25 EUR / maand en 4 nummers beschikbaar [ ik heb/had meer dan 1 nummer ], en Flatrate abonnement voor EU.

Bij VOIP ben ik nog de nodige zaken tegen gekomen die toch werkelijk lastige te verklaren zijn anders dan dat de techniek niet helemaal daar is waar die zou moeten zijn als vervanger van ISDN.
(bepaalde nummers die bepaalde andere nummers niet kunnen bellen via een bepaalde combinatie van VOIP plaforms...) Onderling contact niet mogelijk anderen bellen etc. geen probleem.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 11 januari 2019 13:49]

Bij VOIP ben ik nog de nodige zaken tegen gekomen die toch werkelijk lastige te verklaren zijn anders dan dat de techniek niet helemaal daar is waar die zou moeten zijn als vervanger van ISDN.
Niet elke vernieuwing is inderdaad vooruitgang. ISDN werd voornamelijk gebruikt om te bellen en tegelijk een tweede B-kanaal te kunnen benutten, ik deed dat om te internetten toen er nog geen xDSL was en ik nog thuis woonde. Maar die redenen zijn allemaal weg, ISDN heeft daarmee geen bestaansrecht meer. Om te "bellen" zijn er genoeg alternatieven en - eens - de provider moet wel zorgen dat dat goed blijft werken. Ik heb zelf gekozen voor een SIP provider op mijn (lang leve XS4ALL!) Fritzbox. Vaste telefonie wordt in mijn huis zelden gebruikt, als ouders en schoonouders er niet meer zijn, valt het gebruik weg tot 0 denk ik.

De andere kant is dat het in de lucht houden van een "dode" techniek domweg veel geld kost. Maar bovenal zorgen de oude technieken ervoor dat vectored VDSL niet vanuit de wijkcentrale geleverd kan worden, al die oude bende zit dwars. Dat zal mede de reden zijn dat ISDN15/20/30 en Vaste Verbindingen ook zijn aangekondigd om "uit" te gaan.

Tikkie offtopic allemaal, excuses daarvoor.
VDSL vanuit de wijkcentrale... dat levert geen verbetering op bji ~3KM afstand.
en de techniek is door marketing "dood" verklaard.
Precies! Als het geen XS4ALL meer is, is er geen reden meer om klant te blijven, maar wat is een goed alternatief?
Dat is nogal beperkt.....

Tweak geeft je min of meer dezelfde mogelijkheden, met een betere bandbreedte, echter GEEN IPv6.
Bij mij blijkt >50% van het verkeer toch IPv6 te zijn inmiddels.
(1Gbps waar mogelijk, ze doen in principe niet aan ratelimiting op glas).

IPv6 is in NL zo wie zo een dingetje. XS4ALL lijkt de enige serieuze aanbieder.
Ik heb destijds nog aan de IPv6 pilot meegedaan... dat is niet iets wat ik wil inleveren :/
En ik denk wel eens dat IPv6 sneller is dan IPv4...., maar mogelijk omdat het dan andere servers betreft die mogelijk minder load voor hun kiezen krijgen ;-) maar dat is lastig objectief vast te stellen omdat niet bekend is hoe de andere kant eruit ziet.
Ook ik zit bij XS4all vanwege deze punten, zowel op technisch vlak als op menselijk vlak.
Weet iemand een goed alternatief voor als de tijd zover is? Zodra het KPN wordt ga ik liever weg met goede herinneringen dan wanneer het niet meer uit te houden is... ;)
Als het geen XS4ALL meer is, dan heb ik ook geen reden meer om klant te blijven.
Het is niet zo zeer de naam, ook al heb ik er ook warme gevoelens bij. Maar simpelweg de service, het komt zelden voor dat er (via glas) storing is zelfs als er bij KPN wel storing is.

Ik begrijp dat ze al 20 jaar geleden verkocht zijn, daarom altijd zo'n rare gewaarwording als in de buurt iedereen met KPN via glas storing heeft maar XS4All niet. Het geeft wel iets aan!

Als KPN echt wil concurreren dan laten ze de naam KPN vallen. Hervormen zich naar XS4ALL als premium provider. De oude KPN infra en support wordt de budget afdeling.

Welke internationale telco wil nou niet XS4ALL heten. Het opent nieuwe marketing deuren naar het buitenland.
Dat is voor ons Tweakers misschien zo. Maar ik geloof niet dat van veel waarde is in de hele markt. Ik vermoed dat de internet diensten inmiddels zo volwassen stabiel zijn, dat Xs4all zich nog te weinig kan onderscheiden voor het gewone publiek.

Ik vind het persoonlijk ook klote. Ik zit nu een jaar of 3/4 op glas van Xs4all en ik ben blij dat ik naast het vaste ip, ook een extra range vaste ip adressen kan nemen. Ik hoop dat die diensten dus wel blijven bestaan.

Eerlijk gezegd lijkt het gewoon een ordinaire kostenbesparing. Terwijl ik juist de verschillende labels voor de verschillende doelgroepen nuttig vind.
Waarom zou ieder merk zich moeten richten op het 'gewone publiek'? Het is juist zo fijn als er verschillende partijen zijn die zich richten op verschillende delen van het publiek. En dat gaat niet alleen om 'labels' maar vooral ook om de hele werkwijze. Het is geen marketingtrucje, er zijn mensen die graag willen betalen voor goede service en specifieke diensten en een iets activistischere instelling, en anderen die gewoon een fantasieloze verbinding.
Dat zeg ik niet. Ik zeg dat het van mindere waarde is in de totale markt. Dat betekent niet dat het niet rendabel hoeft te zijn om een label als Xs4All te hebben. Alleen, vroegah, kon Xs4All echt zeggen dat zijn een beter netwerk had, en een hogere beschikbaarheid aanbieden. Maar doordat een groot deel van de infrastructuur hetzelfde is als van de andere KPN labels, kunnen ze dat niet echt meer roepen. En het is volgens mij echt niet meer zo dat je dagenlang zonder internet zit bij een willekeurige provider, dus hoe vaak heb je die super klantvriendelijke en kundige helpdesk eigenlijk nodig.

Dus dan snap ik best wel dat KPN dan denkt, laat ik die super helpdesk loslaten op een groter deel van de portfolio, en dus effectiever maakt. Immers meer klanten is potentieel meer storingen, en vaker contact met de super helpdesk.

Dus nee, ik vind het geen marketing truuk. Maar zoals ik al zei, gewoon een kostenbesparing. Ik had liever gezien dat ze juist investeerden in Xs4All om juist voorop te lopen met nieuwe ontwikkelingen, en ook meer diensten aanbieden die aansluiten op eisen van de veeleisende klanten. Doe bijvoorbeeld wat met IoT en home automation, of backup diensten die goed met privacy omgaan.
Het mooie aan XS4ALL is juist dat ze wel eigen infrastructuur onderhouden die stabieler is dan wat andere providers leveren (ook ten opzichte van KPN dus) en zich ook op andere vlakker onderscheidt.

Ik ga XS4ALL enorm missen. Het is al jaren de beste provider op veel vlakken en zo vertegenwoordigen nog de originele waarden van het internet en hebben een intrinsieke focus op kwaliteit en service.

Hopelijk gaat een deel van die service en kwaliteit verder als een KPN pakket, maar het verlies van het merk en de waarden van XS4ALL is erg triest :(

[Reactie gewijzigd door AgamemnonZ op 10 januari 2019 12:55]

In hoeverre is dit gewoon het netwerk van KPN en hun eigen ftp servers oid.
Voor zowel koper als glasvezel heeft xs4all hun eigen apparatuur in de centrales die stabiele zijn dan die van kon.
Kan dit beamen als voormalig KPN monteur.
Aan wat voor apparatuur moet ik dan denken? En waarom heeft KPN dat niet?
IP-level netwerk is XS4All eigen, dus apperatuur als routers, DNS servers, PPPoE endpoints, volgens mij ook switches, Voip, xs4all webtv, Youtube CDN servers, en vast nog veel meer. Vooral voor de laatste fysieke lijnen naar de klant toe zoals oude telefoonkoper of glasvezel leunen ze op KPN.

[Reactie gewijzigd door welmers op 10 januari 2019 14:48]

En in "the last mile" zit dus het probleem. KPN heeft in ons dorp waarschijnlijk al sinds het ooit is aangelegd hier nooit meer in geinvesteerd. Als ik nu kijk kan ik bij alle DSL providers een abbo afsluiten met de volgende snelheid:
Download 3 Mbit/s
Upload 1 Mbit/s

Allemaal door die half weggerotte lijnen van KPN. En dat is alleen internet. Laat staan dat daar nog aparte sidechannels worden opgesnoept door TV en telefoon.

Een onbeperkt 4G internet abbo met 5Mbit/s kost al minder dan een regulier DSL abbo en heeft een hogere snelheid (maar nog steeds niet van deze tijd).

Dus zit ik hier vast aan Ziggo die je hun waardeloze hardware (hun trage horizon box vreet per jaar net zoveel stroom als mijn 495L vrieskist, een los modem leveren ze niet meer, je moet de connect box (=router) gebruiken maar die kan dan wel weer in bridge modus gezet worden maar vreet daardoor niet minder stroom) door je strot duwt en de kabel gesloten houdt.

Glasvezel zou mooi zijn, maar ik vrees dat KPN dan alsnog het monopolie daarop krijgt voor de basisexploitatie.

Bah! Humbug!
Gewoon even wachten tot de nieuwe Horizonbox uit de testfase komt.. een verademing kwa snelheid en gemak.
Voor wat betreft hun modem/router/connectbox ben ik het wel met je eens... zou zelf ook liever maar 1 apparaat in de meterkast hebben staan die alles knap regelt, en het liefst een apparaat naar eigen keuze.
Ik mis hier en daar toch wat instellingen in de connectbox.
Snap niet als je in een dorp zit met zulk slecht adsl/vdls internet, zou ik allang op sateliet internet zitten.
Zoals via hier met diverse opties http://satelliet-internet.eu/, dat is dan veel beter qua download/upload dan dit langzame gedoe
Kun je aangeven welk dorp dat is, want als ik de situatiebeschrijving van het aanbod goed begrijp, dan kan ik daar vast wel een investeerder in glasvezel voor regelen, die niet KPN heet. :)

Als je het dorp niet wil noemen is de gemeentenaam ook goed.
beetje laat, maar hier komtie:
Gemeente Cranendonck. De hoofdkern Budel heeft glasvezel en de grotere kern Maarheeze. De kleinere dorpskernen eromheen nog niet, dat zijn Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel en Soerendonk. Er is wel een initiatief voor glasvezel in het buitengebied maar dat was a) reteduur (snap ik) en b) niet voor de kleine dorpskernen.
DSLAM, Switches in wijkcentrales.
EUR voor infra zijn EUR die niet in zakken van een Directie terecht komen.
Onwaar, het is 'gewoon' KPN WBA en de DSL-klanten worden ergens in A'dam overgedragen aan XS4ALL. Vanaf daar is het pas XS4ALL-netwerk, het VDSL-gedeelte is KPN (maar daar merk je in principe weinig van).
Nope, het is de hele weg tot AMS-IX XS4ALL.

1 <1 ms <1 ms <1 ms fritz.box •
2 6 ms 7 ms 7 ms lo0.dr12.d12.xs4all.net •
3 8 ms 6 ms 7 ms 0.ae22.xr3.3d12.xs4all.net •
4 10 ms 7 ms 7 ms 0.so-1-2-0.xr1.tc2.xs4all.net [2001:888:1:4001::1]
5 * * * Request timed out.
6 8 ms 8 ms 11 ms 2001:7f8:1::a501:5703:1
7 8 ms 8 ms 9 ms 2001:9a8:0:78::3
8 16 ms 8 ms 8 ms 2001:9a8:0:78::16
9 15 ms 17 ms 17 ms e600-1.eun-leaf-03.true.nl [2001:9a8:0:71::d]
10 8 ms 8 ms 7 ms tweakers.net [2001:9a8:0:e:1337:0:80:1]
Je ziet in een traceroute niet het transport van DSLAM naar het handover point van KPN <> XS4ALL. Dat je traceroute dat niet laat zien klopt, maar XS4ALL heeft *geen* eigen DSLAMs in de straatkasten hangen.
Ah, okay. Foutje van mijn kant dan.
Nope, ik zit op een andere DSLAM dan Telfort/KPN etc.
Er moest fysiek omgeplugd worden in het wijk gebouwtje..
En ik heb nu ook een andere versie van de DSLAM.
XS4ALL gebruikt KPN WBA. Het is dezelfde DSLAM als KPN/Telfort en partijen als Tweak / T-Mobile / etc gebruiken.
Dan nog maakt het uit welk bandbreedtecontract men met KPN sluit.

Xs4all koopt hoger in (meer bandbreedte per klant) over WBA, dan de meeste ISPs die gericht zijn op 'gewone consumenten'. Daar hebben ze ook een goede reden voor. Hun klantenbestand heeft veel meer verkeer.

KPN en Ziggo hebben diep in hun netwerk (decentraal) tegenwoordig CDN-servers staan. Bij Xs4all staan die centraal en koopt men royaler in. De meeste andere ISPs kopen centraal een hogere overboeking in.

Dit soort subtiliteiten in netwerkontwerp zorgen voor andere performance karakteristieken op je througput-ervaring. Dat is voor eindgebruikers niet simpel te meten (een speedtest probeert de maximumsnelheid te meten) het zijn juist echter de througput-kararakteristieken en de stabiliteit daarvan die bij het reguliere surfen op het web de performance ervaring leveren.

Bij Ziggo is tegenwoordig de througput nogal variabel. Ik hoor over enorme ervaringsverschillen. In de éne plaats is iedereen reuze tevreden, in de andere zakt 's avonds de performance in als een flink deel van de wijk diensten als Netflix opstart. Dat heeft veel te maken met dimensionering.
Ik heb zelf de apparatuur van xs4all geplaatst in de centrales dus wat jij beweert klopt totaal niet.
xs is deels afhankelijk van Kpn maar heeft 100% eigen apparatuur in de centrales staan.
Doe eerst je huis werk voordat je wat roept.
Alleen met itv zijn ze volledig afhankelijk van Kpn.

Je weet duidelijk niet hoe het netwerk van de providers in elkaar steekt.
Werk zelf 15 jaar in de telecom business en werk voor diverse providers, zelfs tele2 en Tmobile heeft hun eigen apparatuur in de centrales geplaatst en dan bedoel ik niet op wijk niveau maar echt in de hartje centrale (hoewel tele2 en Tmobile niet echt de beste naam hebben onder de monteurs).

[Reactie gewijzigd door casper956 op 10 januari 2019 20:51]

Maar qua internetaccess zijn we al zo ver dat je bijna geen specifieke diensten meer nodig hebt. Het werkt gewoon en wat heb je dan verder nog nodig?
Ik gebruik eigen apparatuur..., niet een volledig afgesloten modem etc.
Ik kan een server thuis draaien voor van alles en nog wat, kan eigen domainen gebruiken voor mail etc.
bij KPN of ZIGGO kan dan zeker niet standaard.

Jij hebt mogelijk geen behoefte aan dergelijke diensten, ik heb geen behoefte aan een kleuterjuf die toezicht op mij houdt.
Hoe zorgt jouw apparatuur dat de dienst veranderd dan? :) Ik snap best dat eea net even wat beter werkt met eigen apparatuur, dat heb ik hier namelijk ook. Maar dat veranderd niets voor de dienst die ik afneem bij mijn ISP.
Ligt er ook maar net aan. De meeste (consumenten) ISP's hebben dat dicht staan uit veiligheidsoverwegingen. De mensen die wel een eigen mailserver draaien, kunnen dan vaak een smarthost instellen, die de SMTP van de provider gebruikt, om te voorkomen dat IP-ranges blacklisted worden en afgesloten worden van het internet, omdat er binnen X tijd Y mailtjes zijn verzonden. Als je al een SMTP-server kan opzetten (want daar doel je op met jouw matige oneliner), is een smarthost instellen ook een peulenschil.

Die smarthost doet dan dus ook dienst als spamfilter e.d, dan hoef je die dus ook niet eens zelf te draaien. Lijkt mij alleen maar makkelijk dus.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 10 januari 2019 20:44]

Maar voor ontvangst is poort 25 ook afgesloten, dus je kan uitsluitend in het domain van je ISP mail ontvangen. een mail adres is voor mij NIET genoeg. Ik host op deze manier een paar domeinen voor familie.

Mijn SPAM filter is wat strakker (ik ontvang op m'n eigen domains mogelijk 1 a 2 SPAM messages per maand, zonder dat ik mail mis). In de mail box via XS4ALL zitten er enkele honderden die gewoon gewist hadden mogen worden maar dat niet zijn. (Makkelijk verklaarbaar: ISP kan makkelijk te veel afknijpen dus scannen ze wat minder rigoreus).
Dus ik doe het liever zelf inderdaad.

De SPF, DKIM & DMARC instellingen zijn peanuts, de issues zitten met name in het brakke Microsoft mail platform (Hotmail, outlook, etc.) waarbij domain names niet kloppen van servers icm. ip adres, hotmail servers een outlook SSL certificaat tonen etc. etc.
Zodat je voor het Microsoft platform allerlei specials en uitzonderingen moet verzinnen. Maar goed dat is inmiddels ook opgelost.
Dat is idd. ook de reden waarom ik xs4all heb. Zijn er andere (niet zakelijke) providers waar poort 25 gebruikt kan worden?
Volgens opgave Tweak, maar die hebben geen IPv6.
Ik heb net volgende week een abonnement op Xs4all genomen. Ik zat met glasvezel bij XMS, dat is een paar jaar geleden overgenomen door Telfort, en ik kreeg een bericht dat de laatste XMS infrastructuur er uit gaan. Ik gebruikte nog DVB-C, en dat is nu nergens meer te krijgen. Nu (blind) naar Xs4all overgestapt omdat ik zeker weet dat daar eigen apparatuur gewoon ondersteund wordt. Zelfde reden om niet naar KPN over te stappen, omdat ik zeker weet dat het daar niet ondersteund wordt.

Dus ik zie wel gebeuren dat over een jaar of twee alles wat xs4all uniek maakt verdwijnt en ik weer op zoek moet naar een andere aanbieder. Niet leuk.

Kan Tweak geen abonnement aanbieden op het glasvezelnetwerk waar ik woon? :)

[Reactie gewijzigd door MacFreek op 10 januari 2019 12:30]

Ik raad je HeldenVan.Nu aan, volledige eigen apparatuur ondersteuning.
Zojuist weer een klant van xs4all naar HeldenVan.Nu overgezet juist ivm de (on)bereikbaarheid van de helpdesk.
xs4all is qua infra prima, maar ik had dus echt last van hun helpdesk die denk ik al vooruit (of oet ik zeggen achteruit) zijn gelopen in de KPN branding.
Het is enorm zonde dat KPN nu alles op een grote hoop gooit. Ik heb wat apparatuur hangen bij XS4all (colocation), vanwege de hele fijne support en goede uplinks. Nooit wat te klagen gehad. En ook in het verleden "internet" afgenomen bij XS4all, fijne klantenservice en een betrouwbare lijn.

Ik ben inmiddels al twee jaar klant - voor internet lijntjes - bij Helden van Nu. Dat heeft mij wel doen overtuigen, als ze zo blijven als ze nu zijn: nooit meer een andere partij. Tijdens het aansluiten (gekozen om zelf te doen) bleek het ISRA punt omgebouwd te moeten worden. Mike heeft mij er telefonisch en via WhatsApp doorheen gelopen, een uur lang. Als er wat is (ongeacht wat) volstaat een belletje. Creatieve oplossing nodig? Geen probleem.

Bij andere klanten heb ik het ook al gemerkt. Bijvoorbeeld bij het aansluiten van een zakelijk partner. De installateur van HvN (eigen personeel, geen Guidion) had alles aangesloten toen bleek dat KPN de lijn nog niet had opgeleverd. Meneer reed even naar de wijk-centrale, kabeltje erin geprikt en de klant was online.

En zo veel meer voorbeelden. Ik kan er uren over doorpraten, maar het blijft: heb je een zakelijke inschrijving? Probeer het dan gewoon, je zult het dan vanzelf merken.
Zakelijk is hier geen probleem, de infra van KPN wel. Ook HvN kan mij een maximale snelheid van 3/1 Mbit/s up/down leveren.

Triest, maar het versturen met postduif is sneller dan het netwerk van KPN in ons dorp. Rest dus Ziggo die je geen vrije apparatuurkeuze geeft en de kabel dicht houdt.
Bij Ziggo kun je je router in bridge modus zetten. Zo gebruik ik zelf een ER-L ipv de Ziggo router.
Pas op dat ze bij Ziggo na een storing de router niet even 'resetten' grote kans dat de bridge modus dan eraf is. Helaas nu al een paar keer gehad bij klanten. Voor de rest is Ziggo prima als je maar een eigen router hebt.
Klopt. Maar dan vreet ie nog net zoveel stroom en moet ik een extra apparaat neerzetten. Het lijkt misschien zeiken om niks, maar in de USA heb je gewoon keus uit een aantal modems/modem-routers die gesupport worden door de maatschappijen. Ook Docsis 3.1 standaard. Dus het kan wel, maar Ziggo wil dit niet.
Juist ja de service van HvNu is super. En zei gerbuiken standaard Mikrotik router en ik dus ook. Geen probleem dus dat ik afwijkende configs gebruik in eigen snellere routers.
En inderdaad voor mij nooit meer een andere partij. Meteen 3e lijns hulp. Zonder moeilijke menu's en wachttijden.
De partij die jij noemt zijn voor de MKB markt en niet gericht op de thuismarkt, dus ook een andere prijstelling.
Dat valt best mee. Mijn klant betaalde bij xs4all € 48 per maand voor een 100Mbit VDSL abonnement. Als ik het goed heb is dat nu bij HvNu € 35.95 euro excl. BTW dat is ongeveer € 44,- .
Voor € 500 Mbit glasvezel betaal je bij HeldenVan.Nu 65,95 excl. BTW per maand. Dat is een prima prijs gezien de snelheden die je haalt.
Het leuke van HeldenVanNu is dat ze alleen shapen op download. Dus upload haal je vaak veel hogere snelheden. Ik haalde bijv. 800 Mbps upstream en gemiddel sowieso hoger dan 500Mbps.
Nope, bij een Postccode check kom ik weer op 30MB zonder bonding uit.
Oftewel een KPN DSLAM.
HeldenVan.Nu gebruik de infra van KPN/reggefiber voor hun aansluitingen via glasvezel en VDSL. Maar hun backbone netwerk is niet van KPN. Je merkt dat alles sneller loopt daardoor.
Maar wel is het zo dat ze niet meer kunnen bieden dan alle andere KPN whitelabel aanbieders. Wat de snelheid van de POP naar je huis betreft is en blijft het de fysieke snelheid die KPN op hun infra bied.
Je geeft heel goed aan waarom ik ook xs4all heb en ik ben bang dat goede eigenschappen (zoals inderdaad een vast IPv4 adres en ongefiltered internet) gaan verdwijnen.
De mogelijkheid om een eigen LAN-IP-reeks is overigens al verdwenen sinds de introductie van TV. Het stomme TV kastje wilde bij mij niet werken (IP reeks 192.168.1.1 dat ik al jaren gebruikte). Nee, de reeks moest 192.168.176.x zijn want anders werkt het kastje niet. Kijk, dat soort ongein komt door KPN (want de xs4all TV en KPN TV is eigenlijk gewoon hetzelfde).
Ik vrees dat thuis echt volwaardig internet hebben binnenkort tot het verleden gaat behoren...
Wat is er dan gefilterd aan het Internet van KPN? Ik heb nooit blokkades ervaren anders dan de, door een rechter opgelegde, pirate bay achtige zaken.

Op hun pagina rondom netneutraliteit zie ik ook niet staan dat ze filteren. Wel dat er wat met QoS gedaan wordt maar dat zal XS4ALL vast ook doen bij calamiteiten.
Bij Xs4all heb je diverse firewall niveaus:

Niveau 0: Biedt geen beveiliging, vrijwel alle poorten staan open en kunnen gebruikt, maar ook misbruikt worden. Gebruik hiervan wordt sterk afgeraden.

Niveau 1: Enkele veel misbruikte poorten worden beveiligd. Wordt al geruime tijd door XS4ALL toegepast om verbindingen veiliger te maken.

Niveau 2: Strengere beveiliging die een groot aantal poorten dicht zet. Op dit niveau is het nog wel mogelijk een mailserver in uw netwerk te gebruiken.

Niveau 3: Standaard niveau voor huis, tuin en keuken en kantoor gebruik. Werkt prima samen met uw tablets, telefoons, game consoles en computers thuis.

Niveau 4: Het hoogste niveau van beveiliging. Beveiligt uw netwerk tegen gerichte aanvallen op zwakheden in protocollen zoals SQL en DNS. Let op: dit niveau verhindert mogelijk goede werking van uw software.

Ook zit er een optioneel malware filter in.

Ook heb je bij Xs4all native IPv6, dual stack. Ook kun je een vast IPv4 krijgen met reverse DNS. Je krijgt toegang tot een shell server. Je hebt toegang tot Newszilla. Zo zijn er nog wel meer dingetjes.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 10 januari 2019 18:54]

Probeer maar eens een smtp-server thuis te draaien bij kpn. Dan blijken er toch ineens poorten dicht te zitten.
VOIP buiten KPN om is ook een tijdje een dingetje geweest. vanuit KPN netwerk,
Daarom bood (nou ja, momenteel nog bied) xs4all de mogelijkheid tot het instellen van firewallniveau's.

Je hebt de keuze. Standaard uit en als je het echt echt zeker weet, dan kan je je beveiligingsniveau naar beneden zetten.
Dat heb ik gehad met Planet (ook KPN). Wat een drama. Mails mochten niet groter dan een bepaalde grootte zijn, anders werden ze geweigerd. Ook meerdere keren dat er wat aan de hand was en mail niet binnenkwam. Mailrelay en KPN? Bleh!
Planet bestaat intussen al heel wat jaren niet meer. Ik neem aan dat een en ander intussen wel veranderd is, mag het op zijn minst hopen.
TV kastje werkt hier bij xs4all via volledig gescheiden vlan 4. Dus geen last van.
Dat kan natuurlijk. Maar het kastje wil zelf niet zomaar op elk willekeurig IP adres werken. Dat is een stomme beperking. Ik heb echt geen flauw idee waarom het kastje alleen maar verbinding met de services kan maken als het een IP adres in een bepaalde range heeft. Dat is toch een heel slechte ontwerpkeuze?
Vervelend ja. Toch de TV component elders inkopen of extra IP adressen nemen en achter een van die extra adressen een eigen router opstellen. Daarmee heb je vandaag nog alternatieven bij XS4all. Met een standaard Experia box en KPN abonnement kom je in verhouding nergens. Maar stilletjes hopen dat er hier ooit glasvezel komt waarop een provider aanbiedt met een soortgelijke insteek als XS4all vandaag doet.
Ongefilterd? Was the piratebay alweer beschikbaar?
Je slaat de spijker op zijn kop, ik heb voor het vaste IP adres, de native IPv6 maar vooral voor het gebruik van eigen modem voor KPNXs4all gekozen. Experiabox heb ik absoluut geen behoefte aan :(

[Reactie gewijzigd door Tomba op 10 januari 2019 13:35]

Bij mijn ouders inderdaad ook genoeg ellende gezien met die Experiabox. (settings weer naar default na een update bijvoorbeeld, elke keer weer)
Ikzelf ben helaas gedwongen om mijn XS4all abonnement op te moeten zeggen, omdat ons huis gesloopt en herbouwd gaat worden. Helaas kon XS4all niets voor mij doen om het abonnement te 'parkeren' of iets dergelijks, dus zal ik moeten opzeggen en als het huis er weer staat weer een nieuw abonnement afnemen.
Echter als het geen XS4all meer is, zit ik wel zeker met een zeer groot dilemma.
Sowieso is het al de vraag of er koper gelegd zal worden, aangezien de hele straat open zal gaan en alles dus eruit zal moeten. (en of er glas komt is ook maar de vraag)
Maar ik heb mij al jaren geleden (2001) voorgenomen geen Ziggo meer te nemen qua internet en sinds de streken van een verkoper ("nee geen interesse" en toch een abonnement afsluiten) wil ik helemaal niets meer met die toko te maken krijgen. (helaas ligt er in de wisselwoningen wel Ziggo :( )

Dus wat dat betreft is het ook hier in huize TD-er een gitzwarte dag nu XS4all gaat verdwijnen in de algehele KPN-bundel die beheerd lijkt te worden door managers die niet willen snappen wat een klant wil.
Account only abonnement? Mail kan dan bij hun nog via webmail oid.
dan kan het later weer uitgebreid worden.
Mail is het enige wat ik niet gebruik van mijn XS4all abonnement.
Maar bijvoorbeeld telefoon (als SIP-dienst) kan niet overgenomen worden en ook de opnames van TV zullen we niet kunnen afkijken in die periode.
Ik heb er achteraan gebeld en alleen de mail was mogelijk, maar de rest dus niet.
Heel jammer dat het zo moet, want er zullen nog velen volgen in deze regio. (tijdelijk in de wisselwoningen moeten)
Er is ook nog een mogelijkheid via 4G overigens.
(Het is UITWIJK voor normaal gebruik).
Hoi TD-er,

Ik ben bij mijn verhuizing ook in die situatie geweest, en toen hebben ze (xs4all) mijn abonnement omgezet naar een account-only (alleen email?) zonder verbinding. Minder kosten, je contract blijft lopen en je houd je eigen username.

Na de verhuizing en aanleg van glas (wat een paar maanden duurde) heb ik er weer een verbinding aan laten koppelen.

Groet, Bart
Voor kpn of voor xs4all? :/
Naar mijn mening is de merknaam XS4All veel sterker dan KPN.
Misschien is dit juist het probleem. Zeker XS4ALL, maar misschien zelfs nog Telfort, hebben teveel profiel, waartegen KPN zelf als merk bleek afsteekt. Blijkbaar kan dat ook. Als die merken niet in de KPN lijn kunnen volgen dan worden ze voor de KNP organisatie een blok aan het been, en ondergraven ze het KPN aandeel en imago.

KPN kan ons 20 keer vertellen dat ze de sterkte eigenschappen van de merken wil combineren. Wat is de KPN definitie van sterk, is die gelijk aan de definitie van een klant? En dat voor de klanten van de merken niets gaat veranderen, achter een dergelijk frase denk ik: "in eerste instantie niet". Ik verwacht als telfort klant na 1 a 2 jaar wel degelijk veranderingen, als de aandacht van deze verandering is weggezakt.

[Reactie gewijzigd door teacup op 10 januari 2019 12:48]

spijker op zijn kop! Zo denk ik er precies over. XS4All, technisch sterk. Telfort, werkt, "betrouwbaar" met een gunstige prijs. Het, wij zijn KPN, dus zal het wel goed zijn is niet meer. Volgens mij adverteert T-mobile ook al jaren de beste verbinding te hebben op mobiel. XS4All beste helpdesk. Nergens hoor ik KPN en waarom ik nu voor KPN zou moeten kiezen. Bovendien zijn mijn persoonlijke ervaringen ook niet al te best met KPN ;-)

Ik had zeker verwacht dat Telfort al sneller ge-rebrand zou worden naar KPN. Het verdwijnen van XS4All is treurig te noemen omdat het aanbod van XS4All zeker bestaansrecht heeft
T-Mobile adverteert met het snelste 4G netwerk en staven dat met speedtests van o.a. speedtest.net geloof ik.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 10 januari 2019 21:38]

Je zag het ook bij de overname van Ziggo door UPC.
Na pakweg een jaar werden de Ziggo "extra"'s afgeknepen en was Ziggo gewoon UPC met een andere naam. Inclusief blokades van bv. SMTP poort etc..
Was het niet andersom?
Ik was een blije UPC klant en ik werd niet zo enthousiast toen alles Ziggo werd.
Op zich ben niet ik niet een boze klant, maar ik ben nog steeds niet blij met de issues die ik om de x aantal maanden ervaar.
De service is wel verbeterd, ook met de helpdesk.
Nadeel vind ik nog steeds dat je niet losse tv kanalen kan afnemen, maar dat kan bij volgens mij geen enkele provider.
Inderdaad ik zoek nog een onafhankelijke TV provider want ik wil de KPN zooi niet.
(Zo wie zo is TV eigenlijk geen broadcast zoals Vroegah.).

TV is tegenwoordig een data collectie tool voor interesses, wanneer wordt welk kanaal aangezet, uitgezet, pauze... Welke reclame wordt weggezapt, welke wordt wel bekeken. Het laatste waar dat nog niet is is Digitenne.
de vraag is wanneer KPN/Ziggo etc. een deal gaan aankondigen met Google/FB etc.
We konden in ieder geval nog op eigen domains mail ontvangen en verzenden vanuit die domains, sinds de overname door UPC (ietsje later) kan dat niet meer. Alleen *.ziggo.nl... mogelijk dat er eerst meer mogelijk was doordat het een wat achtergebleven gebied beteft.
Het is ook de laatste stap in de voltooing van het Duopolie Liberty Global / KPN op ISP gebied in Nederland, dus ook vanuit concurrentieperspectief is het diep en dieptriest.
Helemaal eens dat het een slechte ontwikkeling is.

Ik zie ook niet voor me hoe KPN dit denkt te gaan oplossen. Hoe kun je het aanbod van telfort (goedkoop voor ok kwaliteit) en het aanbod van KPN (bovenkant markt) samenvoegen tot 1 productportfolio dat beide groepen van de markt bedient.Zonder naar beide concessies te doen. Geen idee.

Mijn verwachting is dat er vanzelf nieuwe partijen in de markt gaan stappen. Uiteindelijk kun je niet met 1 merk de hele breedte afdekken. In zoveel markten (supermarkt, telefonie, auto's, etc) zie je dat er bv een budgetmerken hoger gepositioneerd merk is. Dus dat zal denk ik weer ontstaan.

Of er voldoende ruimte (schaalgrootte) voor een merk als xs4all zal moeten blijken. Is lastiger op te bouwen omdat het niet alleen over technische mogelijkheden gaat maar ook over 'ervaring'. Moeilijker overstappers voor te vinden (denk ik). De onderkant van de markt stapt makkelijker over.
Dat is niet zo moeilijk je neemt de goedkoopste variant van elke dienst die er is en levert dat aan iedereen.
natuurlijk voor de prijs die duurste was. Dat betekent dat Directie/Aandeelhouder meer waarde krijgen..

Op het moment dat m'n dienst bij XS4ALL vormen gaat aannemen waar ik niet mee uit de voeten kaan, dan gaan die voeten op zoek naar een andere provider.
Ik denk dat ik die vrij snel kan vinden in bv. Tweak, ik ben nog niet echt op zoek geweest naar anderen, maar ik ga nu serieus rond kijken voor het geval ik over moet.
"Voor de klanten van de merken gaat, naast het verdwijnen van de merknamen, niets veranderen"

Ik ben er ook bang voor dat mijn op /instelling hierdoor ook verloren gaan
Naar mijn mening is de merknaam XS4All veel sterker dan KPN.
Eens. Volgens mij zien de meesten (dus ook niet-ICT'ers) XS4All als een premium merk. In zijn algemeenheid, en als ze ervan op de hoogte zijn dat het onderdeel is van KPN als het premium merk binnen KPN.
Daarnaast ben ik gewoon bang voor de gevolgen op technisch vlak:
Zoals vele klanten van XS4All.

Een groot probleem tegenwoordig is dat managers vaak maar relatief korte tijd binnen een bedrijf werkzaam zijn. Men zal op korte termijn snel resultaten boeken door kostenreductie te bewerkstelligen.

De gevolgen op wat langere termijn worden daarbij dan vaak over het hoofd gezien. Er zullen verdomd weinig XS4All-abonnees zijn die lid zijn geworden door puur naar de prijs-snelheidsverhouding van het abonnement te kijken. Die is elders vaak wel gunstiger te vinden.
Verreweg de meeste XS4All-klanten zijn klant geworden juist vanwege de door velen hier genoemde (technische, maar bijv ook experimentele en privacy etc) extra's. Ga je die weg halen, dan jaag je die klanten weg. Dat effect zal waarschijnlijk nergens zo groot zijn als bij de XS4All-klanten. Alleen al uit de reacties hier blijkt dat. Turf maar eens het aantal keren dat XS4All in de reacties aangehaald wordt en het aantal keren dat dat met bijvoorbeeld Telfort gebeurt.

KPN wil 'de sterke eigenschappen van de merken combineren'. Dat is gewoon fluttaal van een management. Alsof ze een Fiat Cinquecento voor dezelfde prijs ineens gaan leveren met Ferrari-motor. XS4All-abonnees zijn echter bang dat het een Ferrari met Fiat-motor wordt.
De extra's van XS4All kosten gewoon geld. De XS4All-klant begrijpt dat doorgaans prima (want XS4All behoort puur qua prijs-snelheidsverhouding tot de duursten), en is bereid daarvoor te betalen. Omdat ie die extra's wil.


Het management zal door alles (ook technisch) op 1 hoop te vegen vast een leuke bonus opstrijken omdat ze daarmee op korte termijn een kostenreductie kunnen bewerkstelligen. Op iets langere termijn jagen ze daarmee echter met name de XS4All-klanten grotendeels weg. Die zullen geen reden meer hebben klant te blijven. Maar dan is het huidige management waarschijnlijk ook al lang vertrokken met hun bonus.


Natuurlijk is bovenstaande ietwat speculatief, maar zo'n triviale opmerking als 'sterke eigenschappen combineren', zonder expliciet toezeggingen te doen omtrent met name XS4All, belooft niet veel goeds.
Ze melden:
Om uitvoering te geven aan deze strategie, zal KPN in de loop van 2019 en 2020 het KPN-merk aanvullen met de sterke eigenschappen van de merken Telfort, Telfort Zakelijk, XS4ALL en Yes Telecom. Voor klanten van deze merken verandert er niets. KPN heeft het voornemen om op termijn de dienstverlening van deze merken verder te laten gaan onder de vlag van het KPN-merk.
Die laatste 2 zinnen zijn zowat in tegenspraak met elkaar: Alsof alle abonnementsvormen van al die merken dan ongewijzigd (dus inclusief de extra's van XS4All) beschikbaar blijven met als enige verschil de naam.

Sowieso werden er de laatste jaren weinig echte extra's meer toegevoegd. Ja, een Spotify-abonnementje bij de duurste pakketten, maar dat is meer iets promotioneels. Een van de extra's is al jarenlang webdisk-ruimte. Waarschijnlijk zouden vele XS4All-klanten, die doorgaans vaak ook meer oog hebben voor privacy-aspecten, het bijvoorbeeld waarderen wanneer dat een Nextcloud-omgeving zou worden. Daarmee kun je je als kwaliteitsprovider echt onderscheiden en een hogere prijs rechtvaardigen.

Het lijkt er echter op dat men eerder het omgekeerde wil: Alles op 1 hoop vegen.
Maar ze zeggen toch dat dienstverlening hetzelfde blijft voor de klant. Alles prima toch ?

Totdat ze t natuurlijk toch veranderen :(
Sta er niet van te kijken dat dit alles wordt gedaan om KPN een groter klantenbestand te laten krijgen. en daarna KPN interessant te laten krijgen voor een eventuele overnamen.
het is zeker erg, je krijgt 0,000000% support
zelfs een 200-300 euro router {as rt-ac3200} kreeg ik niet werkend om de xperiabox te vervangen, terwijl ik wel alle poorten en vlans correct had ingesteld.

ook al is dit per wet verplicht dat ze helpen geven ze er geen zak om.
----------
ik heb ook gehad dat ik via windows share een nas had gemaakt van een klein itx mb en windows 10 kb {kale versie met alleen een antivirus}.

maar wat denk je dat die xperiabox mooi doet in de nacht dat ik documenten aan het kopieren ben: {HET VERVLOEKTE IP ADRESS AANPASSEN} {ik heb maar maximaal 5 apparaten verbonden met de xperiabox op elk gegeven moment}
hierdoor werkte namelijk mijn remote acces niet meer via teamviewer.

{moet nog wat kabels verplaatsen zodat mijn pc's direct op mijn router zit ipv de xperiabox} hierdoor kan ik ook een raspberry pi als pihole inzetten
Klein merk? Ik heb xs4all altijd juist als heel sterk merk gezien. Alles behalve klein maar juist heel technisch. Een voorloper op techniek en vooral een beter merk dan KPN, wat een grote logge organisatie is wat het liefst geen zelf-nadenkende gebruikers heeft.

Ik begrijp niet dat ze zo'n sterk merk zomaar wegpissen. Straks krijg ik ook zo'n experiabox door mijn strot geduwd en mag ik geen eigen servers draaien, is er geen shell server en usenetserver meer..

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
Wat mij opvalt aan de openingspost, is dat XS4ALL maar 5 jaar onafhankelijk is geweest (1993-1998), en nu ruim 20 jaar onderdeel is van KPN. Dus dat hele sterke merk dat ze nu hebben, is grotendeels opgebouwd onder de 'supervisie' van KPN...
Dit komt omdat XS4ALL veel al vrij is gelaten door KPN, het is pas de laatste jaren zo dat KPN zich meer bemoeit.
Klopt sinds met name TV geintroduceerd werd was het gedwongen winkelnering voor XS4ALL voor alles was er nog nieuw moest komen.
xs4all is heel vrij gelaten. eigen servers, eigen support, eigen infra (behalve natuurlijk die glasvezel of adsl verbinding naar de consument, die is van KPN).
Die eigen spullen maakte ze juist zo goed.
De Glasvezel verbinding was er al toen Reggefiber nog GEEN KPN onderdeel was.
Dus dat was in eerste aanleg ook een eigen XS4ALL ontwikkeling.
Ik heb ook in de jaren na de overname veel goede ervaringen gehad met XS4ALL.
Ook in gevallen waar ik direct de vergelijking kon maken met hoe KPN hetzelfe probleem oploste.

Bijvoorbeeld:
De hele straat Dingeslaan 1a t/m 1q per ongeluk afgesloten omdat iemand Dingeslaan 1 uitgezet had.
17 mensen hadden geen internet meer. De 2 met XS4ALL hadden het dezelfde dag nog weer opgelost.
KPN/hetnet duurde 2 weken.
Daar schrok ik inderdaar ook al enorm van.

Denk qua goede naam kunnen ze beter de naam KPN laten vallen trouwens :-)
Als KPN, verder zou gaan onder naam van XS4ALL maar toch verder het zelfde blijft dan is het ook vrijsnel afgelopen met hen goede reputatie en naam.
dat is ook wel weer zo.
Daar was ik wel bang voor bij de Ziggo overname, maar heb zelf nog geen klachten, behalve wat ik al jaren roep;
Ik betaal teveel voor diensten (te noemen vooral televisie) waar ik nauwelijks gebruik van maak en de alternatieven zijn of mondjesmaat goedkoper (waarbij ik dan snel weer ga twijfelen aan de service en kwaliteit). En heb geen opties om specifiek die zenders af te nemen die ik specifiek er bij wil hebben (alle Discovery en andere docu zenders) voor een schappelijke prijs. (Wat voor mij een reden is om langzaamaan te gaan zoeken bij on-demand diensten).

Verder de afgelopen jaren nauwelijks issues gehad met de stabiliteit van de diensten.

Snelheid is constant, geen grote of lange uitvallen gehad, lijn zelf is stabiel, TV zenders blijven werken.
Dus, heb je concrete voorbeelden of locatie waar ik kan terug lezen waar andere gebruikers last van hebben?
Een mailserver bij een klein bedrijf kon opeens niet meer werken bijna 1 jaar na Ziggo overname door UPC omdat SMTP afgesloten was behalve via Ziggo server, en alleen onder ziggo domain naam, niet de eigen naam.
Dus: OF extra geld voor een Ziggo Zakelijk.....
OF extra geld voor een (virtuele) server elders...

Dat kan ik zekere geen vooruitgang noemen.
Dat zal dan wel aan mij liggen, maar ik heb zelf KPN, nooit problemen, mijn pa heeft Ziggo, ook nooit problemen.
Het zijn beide geen slechte bedrijven, het is de unieke gebruikers ervaring waardoor het misschien voor de 1 wel een scheldwoord is en voor de ander niet, maar om nu voor alle ICT'ers te spreken is erg voorbarig. Deze ICT'er is het er in ieder geval niet mee eens.
Hier KPN klant maar de experiabox staat uit en is vervangen voor een Unifi Security Gateway (USG) zonder problemen met daarachter ook eigen servers zowel virtueel als gewoon een ouderwetse ijzeren webserver dus ook bij KPN kan dat gewoon

Edit:
Sowieso moeten providers je zometeen de vrije keuze geven nieuws: Kabinet: gebruikers moeten in 2018 alternatief voor providermodem kun...

[Reactie gewijzigd door lubbertkramer op 10 januari 2019 11:48]

Hier KPN klant maar de experiabox staat uit
Wat gebruik je als modem dan, als de Experiabox "uit staat"? Sinds wanneer heeft de USG een DSL modem ingebouwd?
Glasvezel en zoals in mijn bericht hierboven staat heb ik een Unifi Security Gateway (USG) (deze hangt ter vervanging van mijn experiabox) maar bijvoorbeeld een edgerouter (x) werkt ook als vervanger ;) Veel info hier @ tweakers over te vinden of kijk eens hier -> https://github.com/basmeerman/unifi-usg-kpn

Edit:
Sinds kort alleen nog maar internet (glasvezel) maar had hiervoor het alles-in-een 4K pakket van KPN en ook dat werkte gewoon vai de USG met interactieve tv

[Reactie gewijzigd door lubbertkramer op 10 januari 2019 14:12]

Dat bericht is al meer dan een jaar oud. Ondertussen wachten we nog steeds.
Het kan toch al zoals ik hierboven aangeef en zoals met mij vele andere tweakers hier het al hebben draaien (zoek eens in het kpn / unify(usg) topic )
De providers hoeven nog steeds geen gegevens vrij te gegeven. Als ze iets in hun netwerk veranderen hoeven ze dat niet bekend te maken. Maar dat het onofficieel al kon wist ik al, maar niet op alle routers. O.a. sip gegevens

[Reactie gewijzigd door Jessez op 10 januari 2019 14:40]

"Voor de klanten van de merken gaat, naast het verdwijnen van de merknamen, niets veranderen." Ik weet dat bedrijven dit altijd zeggen, maar voorlopig kan je dus gewoon je shell en Usenet servertje draaien.
Alle bedrijven zeggen dat bij een overname of een naamsverandering.

Maar als je dan 2, 3 of 5 jaar later down de road het weer gaat bekijken blijkt er toch wel het 1 en ander veranderd te zijn.

Men zegt altijd deze dingen in de media om te zorgen dat klanten niet weggaan. Het is absoluut geen garantie.

Men gaat niets zwart op wit zetten voor de klanten dat er niets gaat veranderen en echt alles bij het oude blijft. In dit geval je eigen servers draaien.

Ik heb een ipv4 net blok van XS4ALL voor 9,95 extra per maand, ik moet nog maar zien of ik dat dan nog ga hebben over een paar jaar.
Hier bij Telfort geen enkel probleem met eigen servers draaien oid. Gebruik ook de experiabox niet en gewoon mijn eigen hardware(pfsense).
Ook al een lange tijd een vast ip en tot nu toe geen enkele storing gehad.

Wel jammer van XS4ALL.
Precies waar ik ook bang voor ben, ik weet niet of dit wel zo'n goede stap is.
Volgens mij kan en mag een ISP geen apparatuur meer opleggen als jij dat niet wilt;
reviews: Zelf een thuismodem kiezen: gaat het dan toch nog gebeuren?
Ik sluit me hier bij aan als oud medewerker. In mijn tijd bij XS4ALL heb ik 2 dagen mogen rondkijken in callcenter van KPN om kennis uit te wisselen. Dat was echt een wereld van verscheel.

KPN zag klantkontact als een probleem dat tot een minimum, beperkt moet worden. Vooral geen best-offert op niet producten. Waar je bij XS4ALL alle vrijheid had om alle klanten ook echt te helpen.

Zal nooit vergeten dat ik halve dag met 1 klant bezig was om zijn IP-camera's aan zijn NAS te koppelen. Wat natuurlijk een 0,0 xs4all dienst is. Of de vele draytek die voorbij heb horen komen.
Zo ga het bedrijf naar de kloten, ik snap KPN wel, ze willen meer controle over medewerkers die geen facturabele uren maken. Het zou meer dan terecht zijn als deze medewerkers ontslagen worden.

De klantenservice van XS4ALL was wel top voor de hobbyist, maar de klantenservice van KPN is zeker de afgelopen 2 jaar goed verbeterd voor de niet-tech consument.
Zo ga het bedrijf naar de kloten, ik snap KPN wel, ze willen meer controle over medewerkers die geen facturabele uren maken. Het zou meer dan terecht zijn als deze medewerkers ontslagen worden.
Niet alles is gelijk uit te drukken in een aantoonbare winst.
Als een helpdeskmedewerker iets meer tijd uittrekt voor een klant, is dat een klant die ook positief zal vertellen over je bedrijf aan anderen.
Als manager ben je dan of heel erg aan het korte-termijn denken als je dat niet wilt inzien, of het is overduidelijk niet het product/dienst die je voor ogen hebt.
Dat laatste kan natuurlijk ook, maar dan heb je niet begrepen wat het eigenlijke bestaansrecht of product is van XS4all en gaat het dus precies de eenheidsworst worden waar pak'm-beet 3/4 van de reageerders hier bang voor is.

XS4all is als product/merk niet gewoon een verbinding naar het internet, want dat bieden ze allemaal.
En KPN lijkt dat ook niet te willen snappen, anders laten ze het merk XS4all niet verdwijnen.
Gezien door diezelfde managers-bril, betaal je bij XS4all gewoonweg iets meer geld voor je breedband-aansluiting, maar dan zie je dus niet dat je klanten niet daarvoor betalen, maar juist dat beetje extra wat je zo plastisch weet samen te vatten als "geen facturabele uren".
In feite is dat "geen facturabele uren" nu eigenlijk net precies dat wat het merk/product XS4all maakt en wat de hogere prijs verantwoord voor de klanten.
Dus als je dat eruit haalt, haal je het hele argument van de hogere prijs weg.
Kortom, het is nu nog even 'cashen' op de klanten die nog gewoon de XS4all tarieven betalen, maar als het product waarvoor ze betalen niet meer bestaat, zal dat aantal klanten snel afnemen en heb je heel succesvol een heel erg sterk en goed merk om zeep geholpen en dat krijg je nooit meer terug.

Het is triest dat juist in deze tijd waarin providers juist op zoek moeten gaan naar wat de klant nog wel weet te binden, dit soort beslissingen nemen.
Juist nu moet je een onderscheidende dienst weten te brengen, want anders is het gewoon puur een prijs-vergelijking en dan gaat KPN het hoe dan ook verliezen.
Ik snap best wel dat KPN nu echt de keutel niet meer in gaat trekken, maar als er iemand ontslagen zou moeten worden is het wel de management-laag die deze beslissing heeft genomen. Het is super kortzichtig en hele korte termijn planning. Op papier zal het vast wel even wat geld opleveren, maar op de lange termijn raken ze heel veel kwijt, alleen dat is niet makkelijk meetbaar. Zeker niet als je niet snapt wat je nu weggooit.
Deze houding is dus precies het probleem. XS4all is een premium merk tegen een premium prijs. Dat wordt gerechtvaardigt mede door de service. Dat KPN die uren niet 1-op-1 kan factureren aan de klant is een management probleem; de XS4all klant betaalt wel degelijk elke maand voor de service.

Voor een goede manager is dat ideaal. Een klant die bij voorbaat betaalt voor service, ook al is die niet nodig, is superwinstgevend wanneer je je zaakjes op orde hebt en er weinig telefoontjes bij de helpdesk binnenkomen. En je zaakjes op orde hebben is weer een onderdeel van een premium merk.

Het gebruik van facturabele uren in het bijzonder is een erkenning dat je je eigen product niet goed kunt benoemen. Een stucadoor durft een prijs te noemen per meter; hoe snel hij werkt is zijn probleem. Rijles moet per uur omdat je niet de competentie van elke klant goed kunt inschatten.
KPN zag klantkontact als een probleem dat tot een minimum, beperkt moet worden. Vooral geen best-offert op niet producten. Waar je bij XS4ALL alle vrijheid had om alle klanten ook echt te helpen.
Dat is ook een aspect waar klanten van XS4ALL ietsje meer voor betaalden. De "geen bullshit, gewoon werken en anders oplossen" factor is (was?) heel sterk. Je had niet het gevoel dat je tegen een bureaucratische machine aan het praten was.

Mijn ervaringen met KPN, integendeel...
Ik heb eens ooit bij de klantenservice van KPN gesolliciteerd via Tempo-Team. Dan moet je eerst uit het hoofd (zonder pc of beeldscherm) een technisch probleem oplossen en vervolgens vroegen ze een routebeschrijving van punt a naar punt b. Technisch was ik goed maar had te veel woorden nodig in de antwoorden. Die recruiter had het er steeds maar over dat ze uitsluitend kwaliteit wilden. Tja, dat gaat moeilijk als ze bij de belastingtelefoon en het uwv callcenter 2,50 euro per uur meer betalen. Deze drie callcenters zitten in Groningen op maar een paar 100 meter van elkaar. If you pay peanuts, you get monkeys. Ik ben het dus niet geworden, maar geen spijt van.
Mijn ervaringen met KPN, integendeel...
Exact het tegenovergestelde..
Ik ben zelf een veteraan uit de callcenters van KPN. Die benadering van de klanten kan ik beamen. De klant is gek, en weet niet hoe het werkt. Daarom moet je alles wat de klant zegt met een flinke korrel zout nemen. Je computersystemen zeggen je hoe het zit, met als hoogtepunt het ondersteunende expertsysteem. Die moest je slaafs volgen. Sterker nog, die vertelde wat er moest gebeuren, op basis van een aantal testen. De uitslag van de testen kreeg je te zien, maar de conclusies waren voor het expertsysteem. Niet alleen de klanten werden dus niet voor vol aangezien. Conclusies trekken en testen analyseren waren geen handwerk, maar vol geautomatiseerd. Wat grun93 zegt is ook waar. Ik heb twee keer de toegangstoets om bij KPN te werken gehaald. Ik kreeg alleen twee keer een technische test voor mijn kiezen, met basale vragen over computertechniek. Bij de tweede keer heb ik aan de uitzender gevraagd of ik de fouten er uit mocht halen....Ik heb jaren na mijn ervaring bij KPN bij een concurrent gesolliciteerd in het callcenter. Een rondje callcenter daar, en inderdaad die staan in Groningen op een korte afstand van elkaar, en ik had meteen de negatieve sfeer weer te pakken. Voor mij nooit meer een callcenter.
Als een medewerker van een callcenter een halve dag aan een klant besteed gaat dat wel ten koste van de bereikbaarheid en ben benieuwd hoeveel klanten hiervoor veel langer in de wacht hebben moeten staan en de belasting op collega's wordt dan ook behoorlijk hoger. (als dit 2e of 3e lijns was kan ik me er nog wat bij voorstellen maar anders is dit juist een slechte manier van service verlenen omdat je andere klanten en je collega's benadeeld.).
Haha, de details ken ik niet meer. Maar je keek altijd met een schuin oog naar het bord met aantal wachtende en wachttijd. Zal wel een rustige dag geweest zijn.
Van de andere kant maakte ik me ook nooit echt zorgen over die tijden. Ik "werkte" gemiddeld de call zo'n 200 sec sneller weg dan nodig was voor een uitstekende beoordeling zonder dat het ten kosten ging van Klanttevredenheid of terugbel-percentage. Dus als je een leuke klant was kon ik de tijd missen.
Daarom mag wat mij betreft ook de huidige constructie blijven: xs4all als 'nerd'-merk binnen KPN. Vooral omdat Simyo, Solcon en iBasis wel blijven zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen.

Er is trouwens al een petitie gestart (niet door mij, via twitter zien langskomen en meteen getekent) om xs4all als merk te behouden. In ieder geval een mogelijkheid om duidelijk aan te geven dat je het er niet mee eens bent!
Ik krijg kriebels van V.S. praktijken waar de markt gedomineerd wordt door Comcast ( hier dus uiteindelijk: Ziggo & KPN ).
Nooit goed voor de consument.. en ondanks dat de Fritz 7581 een ramp was, zakt mij de moed in de schoenen bij de gedachte aan een experiabox en/of horizon/mediabox T_T

XS4ALL 25 jaar, mooie natrap van KPN op deze manier. Gefeliciteerd en nu opgerot.
Jaren tevreden klant van XS4ALL geweest.
Echt een super service en zeker een meerwaarde voor de markt.

Helaas heb ik geen vertrouwen in "Zo wil KPN de klantenservice van XS4ALL onderbrengen bij het KPN merk" KPN kennende gaan ze gewoon de boel achter bandjes en vage websites wegbouwen....
Precies... dat gevoel krijg ik dus ook. Zo'n merge gaat niet zomaar werken, werkt zelden zoals gehoopt. Je krijgt niet 'zomaar' de support van XS4ALL geïntegreerd in je eigen draak van een service.

Nou.. prima.. daar gaat de meerwaarde van KPN in niet-glasvezel gebieden. Persoonlijk zie ik geen verschil in kwaliteit tussen Ziggo en KPN, behalve dat kabel meer snelheid te bieden heeft dan DSL. Zou dom zijn om dan voor het tragere dus 'inferieure' KPN te gaan.

in 2004 de overstap gemaakt van @home naar XS4ALL met de belofte nooit meer terug te keren.. traantje wegpinken doet ;(

[Reactie gewijzigd door quintox op 10 januari 2019 10:36]

De klantenservice van XS4ALL was onovertroffen. Waar andere ISP's je als een halve debiel behandelden (niveautje "have you tried turning it off and on again"), als je XS4ALL belde met een vraag of een probleem had wisten ze me meteen op niveau te helpen.

"Ah, je weet iets van computers, dan gaan we samen via telnet het probleem met je router fixen".

Wat een verlies.
Juist! de tijd dat XS4ALL mij hielp met het opzetten van een softwarematige telefooncentrale. Want: collega van helpdesk medewerker was een hobbyist/enthousiasteling en wilde mij graag helpen hiermee en hier vervolgens 2 uur lang mee geholpen heeft. Niet echt een standaard XS4ALL dienst :P

Zoiets had ik nog nooit eerder mee gemaakt bij een (niet zakelijke) helpdesk. Niet als je de @home Indian tech support gewend was waar zelfs de 'technische dienst' het niveau van een chimpansee had. Een chimpansee doet het waarschijnlijk beter omdat die niet het standaard protocol volgt.

[Reactie gewijzigd door quintox op 10 januari 2019 10:50]

XS4ALL is voor mij een sterk merk wat ze altijd (ook in KPN-dagen) zo gepromoot hebben: van nerds, voor nerds. En dat maakten ze ook daadwerkelijk waar.

Ik had in mijn eerste flat last van een klapperende verbinding (slecht aangelegd koper). Ik kreeg meteen na mijn melding per koerier een USB-modem met SIM-kaart toegestuurd totdat de monteur langs kon komen. Daar betaal ik graag meer voor.
Dat had deze medewerker ook gedaan als hij bij KPN zat en jij een KPN lijn had.
Ik snap deze opmerkingen niet zo. Dit heeft niets met zijn werkgever te maken, maar gewoon omdat hij dat persoonlijk leuk vind om te doen.
Dan heb je overduidelijk geen kennis van de 'normale gang van zaken' bij callcenters. Doorgaans wordt je door je supervisor afgerekend als je je bijv. niet aan het protocol houdt ( standaard vragenlijst ) en al zeker als je gemiddeld teveel tijd besteed aan één klant.

Dit heeft álles met het bedrijf te maken en niks met de lijn. De één is klantgericht de ander probleemgericht.. groot verschil.
Het probleem is dus wel dat je het geluk moet hebben dat je net die ene medewerker spreekt. Dat is leuk voor hobbyisten onder elkaar, maar je kunt geen consistente service bieden aan grotere aantallen klanten. Als je dit op prijs stelt en je genoeg tweakers mee kunt krijgen, dan word je klant bij KPN wholesale, en begin je je eigen provider met enthousiaste mensen op de helpdesk.
Nouja, geluk, ik had niet de hobbyist aan de lijn, ik werd doorverbonden met de hobbyist/collega. Het klopt dat dit niet altijd mogelijk is, maar dat is ook de reden waarom ik denk dat KPN dit nooit zal kunnen overnemen als ze de kracht van de XS4ALL helpdesk proberen te integreren met hun eigen helpdesk.

Het klantenbestand zal té groot worden en de hoeveelheid vakkennis op de 1e lijn helpdesk te gering zijn. Kan ook niet anders om de wachttijden acceptabel te houden, maar dan moeten we dus realistisch blijven en niet denken dat de KPN helpdesk kwalitatief gezien zal toenemen wanneer je Telfort en XS4ALL samenvoegt met het moederbedrijf, eerder afnemen.
maar je kunt geen consistente service bieden aan grotere aantallen klanten
Echter moet je je afvragen of je bij KPN de consistente lagere kwaliteitsservice wil hebben of bij XS4ALL een goede kans om beter dan dat te krijgen. Ik kies voor dat laatste voor €11,50/maand extra (met nog wat andere voordelen).
Maar de medewerker krijgt van XS4ALL wel de ruimte voor. Het is maar de vraag of dat ook echt gaat gebeuren onder noemer van KPN.
De klantenservice is al een tijdje minder.
Wachttijden en minder algemene kennis.
Met deze mededeling valt het kwartje.
Mail direct zelf ontvangen op xxxxxx.xs4all.nl adres kan ook niet meer, dat is tegenwoordig batch SMTP dat heeft wel wat ellende opgeleverd. ivm. de eigen SPAM checker die wat strakker stond ingesteld dan de KPNXS4ALL? systemen.
Na meer dan 25 jaar ga ik binnenkort ook vertrekken bij xs4all. Toegevoegde waarde is klein en die ene keer dat mijn modem geen ip-adres meer kreeg vroeg de xs4all-helpdesk medewerker me om m'n fritzbox te resten. Dat heb ik uiteraard geweigerd. Hij stelde ook niet voor om eerst een backup te maken. Tijdens het gesprek nog, kreeg mijn modem plotseling (nee, ze hadden niets gedaan zei meneer) weer een ip-adres. Aan het einde van het gesprek nog met meneer geëvalueerd: hij dacht dat etc. Een klacht bij xs4all over zijn gedrag werd niet echt serieus genomen.

Nu ze mijn vaste ip-adres gaan afnemen ivm consolideren van de ip-reeksen tijd om afscheid te nemen. Valt mooi samen met opheffen van het merk xs4all.
KPN kennende gaan ze gewoon de boel achter bandjes en vage websites wegbouwen.
Dan heb je de afgelopen paar jaar niet gebeld met KPN. 24 uur per dag te bellen, en eigenlijk altijd erg kundig, en anders wordt je vrij vlot naar iemand doorverbonden die er wel kennis van heeft.
Hahaha, kennelijk heb jij niet gebeld. Ze sturen je richting de website en proberen je de verbinding te laten verbreken. De kennis van de medewerkers is laag en als je dingen aangeeft die van belang zijn dan willen ze eerst het script doorlopen.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 10 januari 2019 13:56]

Als je niet tussen twee afdelingen van het kastje naar de muur wordt gestuurd.
Ik kreeg na de tweede keer stuiteren wel een uitstekend advies u moet gewoon alles bij één povider afnemen.
(het ging over telefonie via KPN en Internet via XS4ALL) ik heb dat KPN advies inderdaad opgevolgd, helaas voor hem alles naar XS4ALL en sindsdien een stuk minder gelazer.
De KPN klantenservice is allesbehalve slecht vind ik. Wel gaan ze misschien uit van een lager niveau dan Tweakers hebben, maar is een van de betere klantenservices die ik aan de lijn gehad heb. (Inmiddels wel een paar jaar geleden dat ik ze nodig gehad heb)
De KPN klantenservice is allesbehalve slecht vind ik.
Ik denk niet dat er wordt gesteld dat het slecht is, maar dat het slechter is/was dan XS4ALL. Natuurlijk ben ik ook veel slechtere technische ondersteuning tegengekomen, mensen die gewoon niet meer weten dat het scriptje dat ze doorlopen, en je vervolgens weer 20min in de wacht gooien wanneer je door mag naar de volgende afdeling waar het niveau weer een stukje hoger is...
100% mee eens. Als je belt heb je iemand aan de lijn die je ook echt goed kan helpen. Niet alleen de technische kant, ook de service kant. Helemaal top. Dat gaan ze noooooit van zijn leven behouden helaas.
Je kunt je ruk isp modem op bridge mode laten zetten en je eigen router gebruiken.
Heb je wel twee devices aan staan, maar geen last van slechte hardware
En Voip dan? KPN wil die gegevens niet zomaar vrijgeven. Mensen die een eigen mailbak draaien en reverse dns nodig hebben en KPN heeft poort 25 waarschijnlijk standaard dichtzitten en zo zijn er nog veel zaken die vervallen.
VoIP? Dat werkt uiteraard gewoon. Portforwarding en upnp ook. Poort 25 TCP weet ik niet, maar een eigen mailserver draaien doe ik toch niet en ik zet sowieso liever geen poorten open, maar VPN naar huis.
Heb Ziggo overigens.

Ah je bedoel een thuis telefoon ofzo? Gebruik ik niet ik heb een mobiele telefoon

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 10 januari 2019 13:29]

Nee alsof een eigen router alles oplost maar als je de voip inlog niet krijgt van KPN wordt het toch lastig en ben je verplicht die kut box van hun te gebruiken. En het feit dat jij iets niet gebruikt zegt niks over een ander.
Poort 25 staat bij KPN voortaan standaard open. Kpn heeft zijn relay servers uitgezet
Klopt, alleen is een beetje router niet goedkoop! Iets wat ik nu 'gratis' krijg. Je betaald wellicht minder voor een KPN abo, maar dan ben je minstens 2 jaar verder voordat je de aanschafprijs eruit hebt.
Die ExperiaBox prul komt er bij mij niet in alsnog. Heb lekker een EdgeRouter X van maar 50 euro. Routed IPTV met IGMP proxy? Zo geregeld. UPNP? Zo geregeld. IPSec tunneltje naar je ouderlijk huis? Zo geregeld.
Heb je dan bij je ouders ook alles custom ingericht?
Je kunt toch een simpel (oud) pc-tje als router/firewall maken achter de KPN bridge. Kost (bijna) niets. Er zijn legio voorbeelden kleine distro's met zeer stabiele en betrouwbare router/firewall functie. Bijvoorbeeld een raspberry-pi of vergelijkbaars kost nauwelijks stroom.
Heb hier de Ubiquiti USG als router, vind hem prijstechnisch niet duur als je kijkt wat je ervoor terug krijgt hoor :)
KPN Glas kan je prima je eigen router er neer zetten en de Xperia box ergens in een doosje laten liggen ;)
En ook nog eens minder gedoe als je van provider wisselt!
Door comcast, at&t, verizon en cox. Maar op veel plekken is er maar 1 van deze beschikbaar waardoor er monopolie problemen en uitbuiting plaats vind. Je wilt trouwens niet weten hoe snel service kan verbeteren en prijzen kunnen dalen zodra er concurrentie is.

En ja, Nederland gaat ook steeds meer naar een paar grote merken, maar zolang je kunt kiezen tussen ziggo/vodafone, kpn en tmobile over glas, koper of kabel dan kan het nog goedkomen. Mits er goed op word gelet.
heb al jaren een experia box v10 staan en geen problemen mee gehad.
Het enige wat mij niet aan stond was het wifi bereik en daarvoor heb ik een nieuwe router gekocht maar verder prima ding,
Nog nooit uitgevallen in de (denk ik) 3 jaar dat ik hem heb.

Dus daar hoef je je denk ik niet veel zorgen over te maken ;)
Todat je er achter komt dat jij je baan kwijt bent. Want daar zal het voor KPN waarschijnlijk om draaien. Een hoop medewerker er uit=winstmaximalisatie. En als 90% van die mensen gewoon blijven met 30% minder personeel dan is het zakelijk gezien een slimme stap.

Ik zou als ik in jouw situatie stond denk ik alvast orienteren op een andere baan.
Dat is niet de indruk die ik hieraan heb overgehouden: Het gaat om slagvaardiger worden en niet om winst maximalisatie op korte termijn.
Een quote van de heer Ibarra: “Ik denkt dat consolidatie in eerste instantie vooral voordelen biedt binnen landen, meer dan bij grensoverschrijdende fusies en overnames. In het eerste geval zijn er duidelijke synergievoordelen, omdat na verloop van tijd twee infrastructuren en organisaties één zijn geworden en ze daardoor veel sterker en tegen mindere kosten kunnen opereren."

Ergo, minder personeel, minder overhead, minder kosten. Natuurlijk zorgt die Ibarra ervoor dat hij die indruk wekt...maar come on...reality check!

bron: https://www.businessinsid...ensoverschrijdende-fusies
Er zullen zeker banen verdwijnen die dubbel zijn, zoals een HR manager of een directie. Maar op bijvoorbeeld het helpdesk niveau krijg je nog steeds dezelfde aantallen telefoontjes binnen als voorheen, die mensen blijf je nodig hebben.
De grote kostenbesparing komt voort uit het terugbrengen van bijvoorbeeld de verschillende types hardware bij klanten en ondersteuning daarvoor, het ontdubbelen van infrastructuren (eigen mail, web, telefonie en andere servers), en versimpeling van het eigen KPN applicatie landschap en de onderlinge integratie (Quad Play diensten).
Vergis je ook niet dat teamleiders, trainers, trafficers (regelen het belverkeer en vraag/aanbod) ook dubbel gaan worden. Locaties worden misschien afgestoten en alles meer centraal. KPN heeft ook veel locaties die half leeg staan, deze kunnen wellicht weer gevuld worden met XS4ALL personeel, wat weer zorgt voor minder huismeesters e.d. Ik wil niet vooruit lopen op zaken, maar dat alleen managers die dubbel zijn verdwijnen is kort door de bocht.

Laten we hopen dat KPN dit aanpakt door het servicecentrum naar een hoger niveau te tillen.
Niet alleen managers moeten eruit, er word (Q3) bekend gemaakt waar de klappen gaan vallen.
Dit betekent of accepteren dat je naar een andere locatie moet met andere sfeer? en meer afstand, of vrijwillig stoppen (wanneer de afstand te hoog is mag je weg met afkoop)

Bron : Telfort Zakelijk medewerker
Succes de komende tijd!
Het aantal telefoontjes zal wellicht gelijk blijven, maar het gaat hier meer om de afwijking ten opzichte van een gemiddeld aantal telefoontjes. Het samennemen van 2 afwijkingen zorgt over het algemeen voor een lagere afwijking, waardoor het aantal medewerkers benodigd om de pieken op te vangen lager is.

Verder is de KPN erg hard aan de weg aan het timmeren aan hun chatbot, die een groot deel van het aantal gesprekken op de juiste weg zet door ze door te leiden naar de pagina's waar de klant zelf iets kan regelen. Dat wordt door veel klanten goed ontvangen en werkt ook tot ergernis bij anderen, maar leidt op de lange termijn wel tot een minder benodigd aantal werknemers op hun afdeling klantenservice vermoed ik.
Ja, maar als je per ongeluk DWDD University gisteravond gezien hebt, zul je ook weten dat dat soort technische evolutie als de chat robot leidt tot heruitvinden van ons menselijk kunnen en andere invulling van banen.

Daarnaast zal er natuurlijk verloop ontstaan, mensen die de nieuwe cultuur / omgeving niet passend vinden zullen vertrekken en elders werk zoeken.
Wellicht. Dit is een strategische beslissing die invloed heeft op de komende 10/15 jaar. Als in de tussentijd zo'n bot grote sprongen maakt, dan zal dat inderdaad invulling krijgen, maar daar gaat de beslissing op dit moment denk ik niet over.
Marketing is ook een stuk simpeler met 1 merk ipv 4 merken, inkoop zal al wel centraal gedaan worden maar je hoeft nu maar 1 type sticker op te plakken ipv 4. Helpdesk kun je ook consolideren, inclusief trainingen, locaties en aankleding.
Dat klopt, maar je hebt altijd een intern verloop van personeel. Snijden in je personeel hoeft niet per se door mensen te ontslaan, maar kan ook door het stoppen van aannemen van nieuw personeel en je vacatures intern vullen. Daarmee bereik je effectief gezien hetzelfde.
klopt. mensen ontslaan kost veel geld, en als het niet per se nodig is, is natuurlijk verloop veel interessanter. Maar elke persoon die eruit gaat en niet vervangen wordt zorgt er natuurlijk ook voor dat je serviceniveau van Xs4All lastiger wordt om vol te houden.
Groot gedeelte van het personeel van XS4All werkt via uitzendbureau (Randstad) en daar is makkelijk afscheid van te nemen,
okee, ja ik werk zelf ook via zo'n schijnconstructie. Helaas.
Het kan zelfs goedkoper zijn om je hele handel naar Groningen te verhuizen en personeel reistijd te betalen en na een aantal jaren je boeltje weer naar Den Haag te verhuizen, dan taait een groot deel van je personeel vanzelf af en hoef je ze niet eens te ontslaan...
Dan heb je niet heel goed gekeken naar situaties hiervoor, dit soort moves zijn niet om beter, sneller of slagvaardig te worden. Het draait om rendement en de interesse van de aandeelhouders vast te houden.
En hoe gaat dat precies in zijn werk als je afstand neemt van één van je sterkste merken voor het premium en budget segment? :P Hoe plant KPN slagvaardiger te zijn als je met deze keuze ongetwijfeld klanten naar de consument drijft? Vooral de Telfort klanten zullen vanuit financieel oogpunt bij de buren gaan kijken.

Voelt eerder alsof beide bedrijven niet rendabel genoeg zijn en het gecombineerd klantenbestand een fikse omzet verhoging genereert door hogere prijzen voor Telfort klanten én gereduceerde kosten van de XS4ALL klantenservice die straks niet meer bestaat. Maargoed, not trying to argue, ik werk er niet voor en ik weet niet wat de uitkomst hiervan zal zijn. Hopelijk heb je gelijk ;)

[Reactie gewijzigd door quintox op 10 januari 2019 10:42]

Slagvaardiger tegen wie? KPN heeft XS4ALL en alle klanten en daarmee de inkomsten al lang in handen. Hun grootste concurrent is Ziggo. Juist door alles samen te voegen verliezen ze de bovenkant van de markt en de onderkant van de markt. Dit gaat ze hoe dan ook klanten kosten.
Erg jammer, juist overgestapt naar XS4ALL omdat het mij algeheel meer aansprak (meer techsavvy). Overigens had ik dat destijds ook bij Hi.

Edit:

Heb ik het niet alleen over het marketing aspect want het XS4ALL label spreekt mij wel degelijk meer aan door de 'extratjes' die er krijgt:
- extra ip's (vind ik handig)
- eigen HW
- extra data simkaartjes
- meer techsavvy klantenservice.

Hi daarin tegen was ook echt een jongeren merk, met (vond ik) betere app en website functionaliteiten (KPN is daar nu wel mee bij getrokken), daarnaast sprak idd ook de Hi marketing mij toen beter aan, maar Hi was ook daadwerkelijk stukken goedkoper dan KPN.

[Reactie gewijzigd door xvilo op 10 januari 2019 11:13]

Uiteindelijk is dat puur marketing :P
Uiteindelijk is dat puur marketing :P
Bij XS4ALL krijg je gewoon de benodigde verbindingsgegevens om alle zaken zelf in te richten op eigen apparatuur, zoals SIP voor telefonie. Bij KPN krijg je dat niet, totdat ze wettelijk verplicht worden om het wel te leveren.
In het geval van xvilo hierboven ging het letterlijk om 'het sprak me meer aan'; dat is echt marketing.

Dikke kans dat KPN inderdaad binnenkort verplicht die SIP moet vrijgeven. Daardoor is er vrijwel geen reden meer om een premium prijs te vragen voor XS4ALL en kan het merk vervallen.
Daardoor is er vrijwel geen reden meer om een premium prijs te vragen voor XS4ALL en kan het merk vervallen.
• Mogelijkheid tot het afnemen van extra IPv4 adressen.
• Native IPv6.
• Tijdsbesparing aan de kant van de klant bij de service desk ten opzichte van KPN.

En dat is slechts een greep.

Dit gaat KPN normaliseren. Native IPv6 komt wel op een dag, maar dat gaat nog wel even duren. De rest zal verwateren en niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 januari 2019 11:00]

Qua service is KPN zelf ook al heel goed bezig. Ik denk ook niet dat ze dat gaan laten vallen. Native IPv6 zal inderdaad waarschijnlijk ook snel bij KPN het geval zijn. Dit moeten ze toch doen, de kennis is er, bij XS4ALL hebben ze het ook al gefixt, wat zou ze nog weerhouden?

Het afnemen van extra IPv4-adressen is wat er resteert, maar vanuit KPN is dit simpel. Hoeveel mensen doen dit? En hoeveel zijn er bereid extra voor te betalen? Wie stapt er op als ze dit weghalen? Doordat andere providers het ook niet aanbieden... waarschijnlijk niet zoveel.
Ik doe dit, ik neem 8 extra IP's af van XS4All, draai een Tor exit node ( en met mij op hetzelfde AS nummer nog 2 ;) )
Voor de extra IP adressen betaal ik overigens nu al.

XS4All filtert geen verkeer, dus een mailserver (met SPF e.d. in eigen beheer) is geen probleem.

XS4All laat mij zelf mijn reverse DNS beheren

Ik heb er weinig vertrouwen in dat KPN al deze mogelijkheden ook biedt, en als iets uit dit lijstje voor mij niet meer mogelijk is dan stap ik zo snel mogelijk op.
En ja, er zijn inderdaad weinig andere klanten zoals mij, maar die zullen waarschijnlijk net zo snel overstappen.
Waar stap je dan naar over?
fieber.nl is evt. een partij, daar zijn extra IP adressen mogeijk, ga ik wel weer meer betalen maarja.

Andere optie is via extraip.com een subnet via een GRE tunnel af te nemen, geen idee of ik daar mijn TOR node kan draaien, maar ik ga er vanuit dat de gehele verbinding daar wel ongefilterd is. Wel wat meer overhead vanwege GRE tunneling maar de onafhankelijkheid daarna van transit isp maakt dit wel een fijne oplossing.
Je hele reactie is ook van toepassing op mijn situatie, en ik kan het alleen maar met je eens zijn (inclusief de conclusie). Van al die extra diensten wordt stevig gebruik gemaakt, inclusief eigen mailserver. Als KPN daaraan gaat zitten, dan houdt het heel snel op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 januari 2019 11:23]

Er zijn meer klanten zoals jij dan je denkt... vergis je daar niet in.
Qua service is KPN zelf ook al heel goed bezig.
Dat is een mening, mogelijk gebaseerd op ervaring. De ervaring van mij en van anderen is echt anders. Als het werkt bij KPN, dan is het goed. Als je echter problemen hebt kan je een kastje-muur situatie verwachten.
Native IPv6 zal inderdaad waarschijnlijk ook snel bij KPN het geval zijn. Dit moeten ze toch doen, de kennis is er, bij XS4ALL hebben ze het ook al gefixt, wat zou ze nog weerhouden?
Je geeft indirect het antwoord later in je bericht:
Doordat andere providers het ook niet aanbieden... waarschijnlijk niet zoveel.
Andere providers hebben het nog niet, dus waarom zou KPN de eerste zijn?
Wie stapt er op als ze dit weghalen?
Overstappen waarheen? Het is een duopolie. Voor velen is er geen enkele andere provider die enkel (geen koppelverkoop van andere diensten) Internet heeft op hoge snelheden. Dit komt voort uit het probleem dat de fysieke infrastructuur tot aan de huizen in eigendom is van de ISP's. Je krijgt dan Amerikaanse praktijken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 januari 2019 11:09]

Ja, maar xs4all kende ook kastjes en muren, dus verandert er nou echt zoveel? Als je geluk hebt kun je je niet voorstellen dat andere klanten slecht geholpen worden en als je pech hebt kun je je niet voorstellen dat andere klanten goed geholpen worden. Ik blijf gewoon zo veel mogelijk weg van KPN marketing en dat bevalt me uitstekend. Ik kan me voorstellen dat anderen daar anders over denken, maar ik kan me ook voorstellen dat dat er bij een merk als xs4all in de loop van de jaren toch te weinig zijn om het nog te handhaven.
De kastje-muur situatie had ik altijd bij Telfort. Bij de buren die KPN hadden, ging het juist veel sneller. Binnen de korste keren waren problemen opgelost.

Ik vermoed dat jouw ervaring met KPN meer dan 5 jaar geleden is. De plaatsing van het merk KPN is nogal veranderd.
Andere providers hebben het nog niet, dus waarom zou KPN de eerste zijn?
Omdat dit iets is wat ze toch ooit een keer moeten doen. Daarnaast zijn de investeringen laag en is de kennis al in-house.
De kastje-muur situatie had ik altijd bij Telfort. Bij de buren die KPN hadden, ging het juist veel sneller. Binnen de korste keren waren problemen opgelost.

Ik vermoed dat jouw ervaring met KPN meer dan 5 jaar geleden is. De plaatsing van het merk KPN is nogal veranderd.
[...]
Je wilt niet weten hoeveel moeite ik en mijn ouders hebben moeten doen om een storing bij KPN aldaar te laten verhelpen.
Het is dat er simpelweg geen andere mogelijkheid is, daar waar ze wonen, anders was het zeker een reden geweest om op te stappen. (ook mobiel internet is vrij lastig binnenshuis)
Maar ruwweg 3 weken zonder TV/internet/telefonie vind ik niet "binnen de kortste keren"
En dat was pak 'm beet een jaar geleden.
Dus als ze al veel verbeterd hebben, moet dat iets zijn van de laatste maanden.
Nou ja, het XS4ALL label spreekt mij wel degelijk meer aan door de 'extratjes' die er krijgt:
- extra ip's (vind ik handig)
- eigen HW
- extra data simkaartjes
- meer techsavvy klantenservice.

Hi daarin tegen was ook echt een jongeren merk, met (vond ik) betere app en website functionaliteiten (KPN is daar nu wel mee bij getrokken), daarnaast sprak idd ook de Hi marketing mij toen beter aan, maar Hi was ook daadwerkelijk stukken goedkoper dan KPN.
Die hardware kan je ook wel aansluiten op KPN hoor, tenzij je VOIP afneemt :P
Daarbij betaal je een dermate premium voor XS4ALL dat je makkelijk een KPN abo + simkaartje kan regelen. De klantenservice van KPN is ook vrij goed. Enkel de IP's en het VOIP blijft over.

Wat betreft Hi ben ik het helemaal met je eens. Die liepen echt voorop (ik ben zelf nog bij een brainstormsessie om een Hi Voicemail app geweest) terwijl ze minder geld vroegen voor verder hetzelfde KPN product.
Bij KPN heb je er ook weinig aan. Bij KPN zit telefonie een een apart VLAN (7). Waar je dus eigenlijk alleen via router inkomt. XS4ALL bied een normadische telefoon nummer. Zolang jij de sip kan bereiken is het prima. ookal zit je in China. en dus beschikbaar op een publiek IP adres
Een "normadische" telefoonnummer? Grammarly zegt dat er een geslachtsfout inzit en in m'n woordenboek kan ik het niet eens vinden. Wat bedoel je? China filtert het grootste deel van het internet, heeft het daar iets mee te maken? Werken ze daarmee samen?
"Nomadisch". Oftewel rondreizend. XS4all diensten zijn wereldwijd te gebruiken, niet alleen binnen het KPN netwerk. En dat is een oude KPN ziekte - zo hadden ooit het idee voor een "Nederland internet" genaamd Het Net.
Dat je nummer niet locatie gebonden is. Maar net als nomaden reizen. China is misschien niet het beste voorbeeld. Maar zolang "gewoon" kan verbinden met de sip-server kan je bellen. Waar ook ter wereld je zit.

Mijn zus heeft zo met een 030-nummer uit Afghanistan kunnen bellen tegen lokale NL-kosten (en ja ze was er ook bereikbaar op).
Die gegevens kan je best krijgen. Alleen de vraag is minder gebruikelijk dan bij xs4all. Dus je zal wat door moeten vragen en aangeven waarom je die gegevens nodig hebt.
Hoe is dat marketing als ik xs4all kan bellen wanneer ik wil om stap voor stap samen een unsupported vpn op te zetten op de modem? Bij KPN hebben ze geen idee van waar je het over hebt.
Hij zegt toch zelf "juist overgestapt naar XS4ALL omdat het mij algeheel meer aansprak (meer techsavvy)" - dat is puur vanwege marketingsdoeleinden.
Ik denk niet dat iedere helpdeskmedewerker van XS4ALL je met unsupported dingen zou helpen (je had gewoon geluk), daarnaast onderschat je de KPN helpdesk.
Heb je xs4all? =)
Ja. Vul dan a.u.b. geen dingen in over iets waar je geen ervaring in hebt.

Je weet niet wat je mist, tot je het hebt. Mensen reageren er hier niet voor niks zo heftig op. De service van xs4all is oprecht echt, persoonlijk en ingericht op mensen met een hobby.
Ik had ooit bij klanten xs4all en ik kan bevestigen dat het een stelletje hobbybobs zijn. Voor hobbyisten werkt dat misschien wel, maar als je zakelijke abonnementen hebt lopen is het knudde met een rietje - dan wil je geen hobby maar gewoon service. Hobbybob + bureaucratie van KPN zorgde samen voor klachten. Dat was al begin deze eeuw, dus ik vind het knap dat ze al die tijd toch nog een doelgroep hebben kunnen bedienen. Ze zullen dus ook wel genoeg goed gedaan hebben, maar zijn op geen enkele manier heilig al was de marketing daar altijd op gericht (en dat werkt na zoveel jaar kennelijk niet goed genoeg meer voor KPN).
Kan je de service inhoudelijk beschrijven waardoor je de medewerkers denigrerend hobbybob noemt? XS4ALL staat al jaren zeer goed aangeschreven in service. zonder concrete voorbeelden komt je reactie over als afgeven en trollen.
Nee dus, lees ook de reacties hierboven.
Kan je me nog een keer uitleggen? Ik heb denk ik 17 jaar geleden of langer Xs4@ll voor ongeveer 1-2 jaar gehad. En was toen nog een noob en downloade erg veel. Mijn IT carrière was nog niet begonnen. Maar toen ik begon met downloaden / Kazaa tijd en torrent tijd waar je nog veel warez had. Was ik elke 2 dagen van de week wel geblokkeerd. Na een tijdje had de klantenservice uit eigen wil gezegd je kan beter weggaan bij ons en een kabel provider nemen. Dit omdat ik om de dag belde mijn internet is afgesloten .

En nog steeds heb ik niet de juiste antwoord ontvangen. Misschien kan jij mij helpen??

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 10 januari 2019 12:06]

Waarschijnlijk haalde je gewoon bakken met virussen binnen en ja die gaan zich vanaf jouw netwerk weer verspreiden. Xs4all blokkeert je dan ;)

Nu doen vrijwel alle providers in NL dat overigens.
Bij xs4all heb je veel meer toegang tot het internet als bij een reguliere provider. Qua open poorten en such, zodat je dit als hobbyist gewoon op je "thuis netwerk" kan doen.

Inclusief alle open deuren die de normale providers blokkeren uit voorzorg. Gaat er iets "onveilig" per ongeluk open lig je er direct af.
Kazaa en Torrent gebruiken is nooit een probleem geweest bij XS4ALL. Daarentegen trojans vanaf jou verbinding andere laten besmetten zullen ze niet zo blij mee zijn geweest. Ik hoop toch serieus dat je inmiddels een andere carrière hebt gekozen als je dit niet begrijpt.
Zal wel een abuse Filter geweest zijn. Daar draait xs4all soms een beetje in door. Als ze ongewest verkeer meten blokeren ze je.

Andere providers doen dat vaak pas als andere gebruikers klagen jouw (of dat van een virus op jouw PC) doen en laten op het internet.
Het "probleem" van XS4all is dat ze reactief blokkeren. Je mag alles, tenzij. Een heleboel andere providers blokkeren standaard vrijwel alle poorten. Je mag niks, tenzij.

Als je het soort gebruiker bent dat virussen oploopt, dn ben je inderdaad gebaat bij die andere providers. Dat soort policies beschermt niet alleen andere gebruikers, maar ook jezelf.
XS4ALL heeft ook een instelling dat er standaard veel geblokkeerd is.
Het is je eigen keus.
XS4ALL is geen klein merk en hoeft nergens tegen op te boxen. Gaan de zaken zo slecht dan? Ik kan het me niet voorstellen. Dit is niks meer dan een hele domme kostenbesparing die waarschijnlijk nauwelijks wat oplevert, jullie eigen IP netwerk en de expertise van de medewerkers (jou baan) zal gaan verdwijnen.

Ik ben ook klant en ik ben hier niet blij mee !! Niet dat KPN z'n zaakjes niet voor elkaar heeft maar XS4ALL biedt een hoop extra's waar ik van profiteer en dat is ook de reden waarom ik XS4ALL heb gekozen. Op een dichtgetimmerde experiabox zit ik niet te wachten, Newszilla zal straks zeker verdwijnen etc. Nu zegt KPN nog snel dat alles hetzelfde blijft om alles geruisloos om te zetten en binnen jaar is alles ineens anders. Maar ondertussen gaan wij als klanten natuurlijk wel steeds meer betalen.
... Als klein merk kan je onmogelijk opboksen tegen de grote concurrenten ...
Dat betwijfel ik openlijk: XS4ALL bestaat sinds 1993, dus ze kunnen al 25 jaar niet tegen de grote concurrenten opboksen, maar ze blijven wel overleven?
Als ik moet overstappen, zou ik naar XS4ALL gaan. Daar heb ik het idee dat ze hun zaken goed op orde hebben en klantvriendelijk zijn.
Ik heb nu zelf Telfort, waar ik blij mee ben, omdat ze qua prijs/kwaliteit verhouding in mijn situatie uitstekend zijn. Lage maandlasten, glasvezel, nog analoge televisie (dus onbeperkt aantal toestellen uitbreidbaar ;) ) en weinig tot geen downtijd.
Ik wil niet graag veralgemeniseren, maar een collega heeft een half jaar pure drama gehad bij het verplicht overgaan van (ik geloof) onsbrabantnet naar KPN. Vele afspraken gemaakt waar mijn collega voor thuisbleef (goed voor je vakantieuren ... ), maar niet op kwam dagen, noch werd afgebeld, vele verschillende personen aan de telefoon gehad, het niet nakomen van beloftes, enzovoort, enzovoort. Ik was al na maand één gestopt, ze zijn doorgegaan. Als je je klant een half jaar lang zo te ka*ken kan zetten en dit valt niet op of wordt actief opgelost binnen een organisatie, dan geloof ik niet dat je klantvriendelijke serieus kan nemen. Doet me denken aan het akkefietje met parkmobile (https://www.parool.nl/kun...ltdown-in-radar~a4490611/).

Het is maar afzien hoe alles gaat verlopen ...
Kompleet overrompeld door dit bericht - XS4ALL is een absoluut sterkere merknaam , en biedt veel meer voor de wat meer eisende klant. Hoop voor jullie dat het geen verstrekkende gevolgen heeft.
Als dit inderdaad gaat gebeuren ben ik weg bij KPN. Dan stap ik direct over baar een niet KPN gerelateerde provider.
Dat vind ik nogal wat om te stellen: als dit altijd het geval zou zijn zouden er enkel grote multinationals overblijven en geen enkele "kleine" onderneming meer. Het is juist de diversiteit die de markt zo mooi maakt. Je ziet steeds meer de ontwikkeling dat er oa. in telecomland een paar grote reuzen overblijven, die alle concurrentie opslokken. Het hele idee van kapitalisme is dat concurrentie de markt gezond houdt, maar wat je nu ziet is dat er nog maar nauwelijks keuze is en een handje vol grote partijen het spel bepalen. Kijk naar wat er gebeurd is met Ziggo nu upc het overgenomen heeft: geen eigen ontvangers meer, geen eigen smartcards meer, aantal smartcards van max 5 tot nu 3, het wordt alleen maar minder. Het eens zo mooie ziggo nu gesloopt door upc. Ik sluit niet uit dat xs4all ook zo'n toekomst te wachten staat.
Als XS4ALL medewerker ben ik bijzonder droevig hierover, hoewel ik de insteek begrijp: Als klein merk kan je onmogelijk opboksen tegen de grote concurrenten en door de krachten te bundelen kan je een grotere vuist maken.
Klopt, maar ze blijven wel de lege namen gebruiken, ik vind het vreemd.
KPN blijft wel werken met dochtermerken, zoals Simyo, iBasis en Solcon.
ik denk dat dit nu in mijn lijst komt van trieste gebeurenissen.
Ik beeindig mijn abonnement als dit doorgaat. De enige reden dat ik, na de overname door KPN, nog bij Xs4all bleef, was dat ik vertrouwen had in de positie van xs4all als semi onafhankelijke partner. Dit voornemen haalt dat vertrouwen volledig weg. Ik zal dus moeten gaan kijken hoe ik nu aan mijn internet kom, aangezien ik geen enkele partij vertrouw. Maar KPN wel als minste...
Ik ben echt heel teleurgesteld over deze beslissing van KPN en ik begrijp er eerlijk gezegd helemaal niks van. Een oerdegelijk en sterk merk om zeep helpen ... extreem zonde. Het is niet alleen de naam maar ook super goede, betrouwbare en deskundige service waar KPN absoluut niet aan kan tippen.

Maar ik begrijp dat er helemaal niks verandert voor XS4All klanten, dus wellicht gaan ze XS4All's extreem goede service nu wel opschalen naar heel KPN. Wow cool, wie had dat gedacht!? ;)

Heel veel sterkte hottestbrain en bedankt voor jullie jarenlange extreem goede service.
Maar ik begrijp dat er helemaal niks verandert voor XS4All klanten, dus wellicht gaan ze XS4All's extreem goede service nu wel opschalen naar heel KPN. Wow cool, wie had dat gedacht!? ;)
Ja dat biedt wel perspectief! Zowel voor klant als medewerker: Het niveau van de gemiddelde XS4ALL-er is simpelweg wat hoger dan van de gemiddelde KPN-er en daar komt die kunde en kennis vandaan, maar ook de passie voor het vak (of nog beter: komt de kennis en kunde en daarmee het hogere niveau door passie?). Wellicht zijn dit eigenschappen waarmee je bij het grote KPN verder kan groeien, als je als medewerker bestand bent tegen hoe corporate KPN is tenminste.
<speculatie>
Mijn twijfels zitten er in dat juist de kleine en vooral platte organisatie het mogelijk maakte die service te verlenen, maar dat schaalt niet lekker. Wie weet wordt het huidige XS4ALL wel uitsluitend hernoemd naar KPN premium ofzo? Dan zou het kunnen...
</speculatie>
Heel veel sterkte hottestbrain en bedankt voor jullie jarenlange extreem goede service.
Bijzonder graag gedaan! Klantcontact is een vak apart en de mensen die er zitten doen het allemaal vanuit dezelfde passie. Het is dan ook ontroerend (en dat vinden veel collega's met mij als ik mijn facebook feed mag geloven) hoe veel reacties/steunbetuigingen we krijgen en hoeveel mensen die petitie tekenen, puur omdat ze dat herkennen. Ze staan soms twintig minuten in de rij uitsluitend om ons een hart onder de riem te steken! De liefde die we voelen voor onze klanten (als je die niet voelt kan je beter stoppen) is wederzijds!

Toen ik nog op de helpdesk werkte was het voor mij dan ook een eer om zulke vriendelijke klanten te mogen bedienen, ook als simpelweg hun printer niet werkte. Vervolgens heb ik veel kansen gekregen om mezelf te bewijzen en nieuwe dingen te leren, XS4ALL heeft mijn carrière gekickstart en daar zal ik dankbaar voor blijven.

Voor wie nog niet getekend heeft, maar wel overtuigd is van het belang van een maatschappelijk betrokken organisatie die de beste service levert, overweeg ook te tekenen:
https://xs4allmoetblijven.petities.nl/
Het bedrijf waar ik bij werk heeft niks anders dan allende gehad met XS4ALL. Onlangs nog. Klantenservice is ontzettend ruk, bepaalde dingen wordt je door verwezen naar de chat, die om zo laat actief zou zijn, en dan om 3 uur 's middags actief komt, klant had een domeinnaam bij XS4ALL, moesten een paar DNS zaken geregeld worden, uiteindelijk heeft het 3 (ja, DRIE) dagen geduurd om een site live te zetten, enkel door de brakke ervaring.
Ik snap hem ook niet heel erg.
Júist XS4ALL heeft een goede naam; KPN helemaal niet zo.

Nu vind ik het sowieso wel goed om met mínder bedrijfsnamen de wereld in te gaan. De verschillende spinnenwebben van dochterondernemingen, whitelabel oplossingen en alles zouden moeten ophouden. Je bent wie je bent en als je je anders moet voordoen om door te kunnen gaan, ben je fout.
Kan met je meevoelen. Zat vanaf '95 tot 2000 bij XS4ALL via de HCC! Was in die tijd zeker nog geen computernerd! Scherpe prijs via HCC en de allerbeste service. Na de overname ging het voordeel via HCC verloren en was ik mede door een WW-situatie gedwongen om XS4ALL vaarwel te zeggen! Met weemoed denk ik terug aan die tijd. Jaar op jaar bleef XS4ALL de beste provider met de beste service. Mag dat iets meer kosten? Verlies niet de moed! In een zeer concurrerende markt kun je je zeker onderscheiden door ver boven de rest uit te steken! in probleemaanpak, service naar de klant en ook in aantoonbare know-how!
Ben nu al bijna 20 jaar Ziggo-klant, in regio Breda! Internetsnelheid is prima, tv en telefoon goed en redelijk!
Al het overige blijft hangen op een "gemiddeld" en na de fusies is er maar weinig echt beter op geworden!
Wel is in de loop der jaren, mede door regionale "monopolie-positie" de prijs behoorlijk opgedreven hoor!
Klanttevredenheid, daar zou alles om moeten draaien! XS4ALL heeft daarop heel lang optimaal gescoord!
Zo bind je klanten! Als je ze niet kunt binden, worden het passanten, die even komen en snel weer gaan!

Gerrit1403, Oosterhout NB
Lijkt mij een zeer slechte keuze om XS4ALL te laten verdwijnen, KPN als merk en diensten leverancier, zeker zakelijk, heeft bij mij een zeer slecht imago.

XS4ALL biedt gewoon no nonsense goede kwaliteit & service en doet wat het beloofd.

Wordt interesant om te zien wie dat gat van XS4ALL dan gaat opvullen, want KPN zal het dus niet worden als het er een echte “KPN” onderneming van wordt gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 10 januari 2019 10:15]

Ik heb zelf KPN zakelijk internet/bellen en tot nu toe tevreden. Geen storing en netjes kabel laten doortrekken naar de computer (door 2 muren heen) omdat ik voor het boeken een stabiel signaal wil. Ik heb xs4all wel overwogen maar toen was er gedoe met vaste telefonie i.c.m. een bepaalde box. Die box zou ik dan krijgen dus voor KPN gekozen.
Kijk voor klanten welke hele simpele dingen willen is vrijwel elke provider geschikt, de problemen beginnen zodra je wat ingewikkeldere zaken wilt of of neemt.

Zaken als vervangen van het modem bij KPN is vrij veel hoofdpijn, terwijl dit eigenlijk gewoon zo simpel moet zijn als pppoe/voip gegevens invoeren en vlan toewijzen klaar, maar kpn geeft voip gegevens niet vrij voor consumenten en klein zakelijke klanten waardoor je alsnog die Experiabox moet aanhouden, 1 Extra IP, dan moet je over naar KPN één.

Begrijp me niet verkeerd, hekel aan vrijwel elke provider dat zij dit niet vrijgeven en extra ip's alleen bij groot zakelijk aanbieden.

Daarnaast biedt KPN tegenwoordig ook een hoop software & cloud producten aan maar biedt hier geen echte ondersteuning op, KPN is echter hierin het eerste aanspreek punt niet MS,Amazon of F-Secure. Naast dat je erg lang bezig bent voordat je de juiste persoon aan de lijn moet vaak is het vaak nog zo dat zij de ticket escaleren naar MS, Amazon of F-Secure.

Neem die diensten direct bij die partijen af of erkende partner welke hierin gespecialiseerd is en je wordt al een stuk gelukkiger.

Op het moment als KPN daadwerkelijk zaken overnemend en KPNiseerd is het vrij vaak einde oefening voor de goede kwaliteit van welke deze onderneming genoot. De reden dat XS4ALL zo succesvol is geworden als dat het is/was, is doordat deze voornamelijk met rust werd gelaten door KPN, helaas sinds de bemoeienis van KPN is toegenomen merk je ook daar dat de kwaliteit iets naar beneden is gegaan.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 10 januari 2019 11:13]

Zakelijk is bij KPN heel anders dan particulier. KPN Zakelijk is grotendeels prima in orde (er zijn een paar pijn punten, maar die vallen mee), KPN particulier is... tsja.
Die klantenservice is ook niet meer wat het geweest was, ben laatst verhuist en wilde mijn gebruikernaam/f-secure en sim meenemen naar het nieuwe huis, maar aangezien ik de verhuisdatum nog niet kenden en ze niet twee maanden wilden overbruggen moest ik maar een nieuwe order aanvragen en dan zouden ze het later samenvoegen. Nou dat samenvoegen kan blijkbaar helemaal niet, terwijl ik er meerdere keren om gevraagd heb op meerdere momenten. 8)7
XS4ALL biedt gewoon no nonsense goede kwaliteit & service en doet wat het beloofd.
Precies. En ik moet nog maar zien of/hoe KPN dat gaat opvullen. Ter illustratie, zelfs na 12 jaar doet mijn demon adres het nog steeds.
Ik vind het toch gek. Alsof Unilever zou stoppen met alle merken en alles Axe gaat noemen. Er is wel degelijk verschil tussen Telfort of XS4ALL of KPN en niet alleen de prijs, maar ook de mensen die je aan de telefoon krijgt, de implementatiesnelheid van nieuwe diensten en de doelgroep die zich met dit merk identificeert. Ik zit bijvoorbeeld bij Telfort en wanneer er bij KPN weer eens wat wordt ontwikkeld weer ik dat het voor Telfort klanten nog wel even gaat duren. Maar dat is geen punt, want daar betaal ik ook (niet) voor.

(nu mijn mening): XS4ALL is een merk met een zeer hoge kwaliteit, goede ondersteuning en niet de goedkoopste. KPN is een merk wat toch voor de wat meer behoudende consument en het bedrijfsleven is en Telfort wordt toch duidelijk neergezet als het budget merk. Helemaal prima toch?

Ik heb vrij slechte ervaring met KPN en ben tevredener en goedkoper uit bij Telfort. Mocht het dus allemaal KPN worden dan ga ik weer overwegen wat wijsheid is.
Ga je over op Tweak? Of een van de andere kleinere aanbieders die wel goede service leveren volgens hetzelfde motto als Xs4all?

Overigens zie je ook in supermarkten merken hernoemen en samenvoegen, loop maar eens door het chips vak en zoek Lays (was Smiths) of Nibbit of Wokkels (onder de Cheetos vlag nu was ook Smiths).
Ja, maar het is niet Lays normaal, Lays ribbel, Lays draai, Lays ...

Met KPN gaat dat wel gebeuren, bijvoorbeeld: Telfort => KPN Budget, XS4ALL => KPN Plus, etc...

[Reactie gewijzigd door Jogai op 11 januari 2019 09:01]

Oh sorry, nee, dat is maar een voorbeeld.
Volgens mij verwar je nu de relatie lays-smiths met die van kpn-xs4all. De relatie die kpn heeft met xs4all is meer te vergelijken met de relatie tussen lays en pepsico.
Inderdaad, Pepsico is degene die speelt met de chips merknamen, maar als reactie op dat Unilever de merken zou veranderen van naam naar een merk klopt het wel dat er gespeeld wordt met merknamen toch?
Ja, aangezien er wordt gespeeld met merknamen na de overname (of de naam en het merk worden volledig verwijderd zoals bij xs4all nu het geval is).
Wij hebben dezelfde ervaring. KPN is duur en ruk in service. We zijn expres overgestapt naar Telfort. Een stuk goedkoper en de service is ook een stuk beter.
Dat wordt dus na zo'n twintig jaar stevig wennen aan een nieuw e-mailadres. Dan mag ik nu dus niet alleen op zoek naar een nieuwe, betrouwbare provider, maar ook op zoek naar een e-mailadres dat het langer dan twintig jaar volhoudt bij een bedrijf dat niet meeleest, goede spam- en virusfilters heeft en dat niet na enkele jaren weer wordt overgeheveld naar een nieuw domein.
Als je blijft, blijft je mailadres ook bestaan, alle mensen met @home.nl adressen doen het ook nog altijd.
Goed moment om je eigen domein aan te schaffen.
Enorm zonde! Omdat beide merken toch hun eigen kracht hebben. Telfort voor budget klanten en XS4all voor de mensen die kwaliteit erg belangrijk vinden en daarvoor graag iets meer betalen.

Dit gaat KPN hoe dan ook klanten kosten.... Zonde!

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 10 januari 2019 10:05]

Maar wat is nou het effectieve verschil? XS4All is al tientallen jaren van KPN en heeft geen eigen koperdraadje naar je huis. Heb dat sentiment dan ook nooit gesnapt hier op Tweakers, om vrijwillig een premium provider af te sluiten over het zelfde lijntje als waar een budget-organisatie ook over gaat. Of het moet wellicht om technische fenomenen als pair bonding gaan, wat de resellers inderdaad niet is gegund.
De kunst is dat het om veel meer gaat dan alleen het koperlijntje. Als dat het enige zou zijn wat er toe doet zou het vreemd zijn.

Maar, zoals in het geval van XS4ALL, kan een premium provider veel verschil uitmaken. Zo heeft XS4ALL al jaren zaken die KPN niet of pas sinds kort heeft. Bijvoorbeeld: een vast IP (als je een abbo bij XS4ALL afsluit krijg je een brief waarin je IP staat en dat verandert daarna niet meer), standaard Dual Stack IPv4 en IPv6, vrije modemkeuze, controle over je DNS (je kunt jouw IP achter pietje.XS4ALL.NL zetten), ontzettend goede support (ook bij afwijkende voorkeuren of apparatuur en nog een reeks zaken.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 10 januari 2019 10:19]

Ik vrees dat juist die krenten in de pap een doorn in het oog zijn van het management die de boel veel efficienter willen kunnen draaien door al die fijne uitzonderingen, extra support en service te schrappen.
Dat kost allemaal maar tijd en geld en wanneer dit verdwijnt hebben alle klanten geen keuze meer en blijven ze toch wel.

Jammer, maar als ik een ding geleerd heb in mijn tijd bij KPN (vroegah) is het wel dat: KPN = reorganisatie

Ben zelf al vele jaren een meer dan tevreden XS4ALL klant, merkte daardoor het verschil al nadat KPN XS4ALL had overgenomen.
Indien XS4ALL in de grote KPN poel verdwijnt ben ik niet meer vanzelfsprekend bereid om voor die extra service te betalen die ongetwijfeld nog verder af zal nemen ten koste van efficientie en gaat het eens tijd worden om ordinair te gaan prijsshoppen.
De service van zo'n kleiner en fijner team gaat KPN in al haar enormheid nooit bereiken, hoe leuk ze het nu ook brengen.
Sterkte aan alle fijne XS4ALL medewerkers waarmee ik de afgelopen jaren zonder uitzondering een prettig contact mee heb gehad.
Die krenten in de pap kosten ook meer geld voor de klant, die daar vaak vrijwillig voor betalen. Dat moet toch uitkunnen lijkt me? Mocht KPN de extra "krenten" van mijn XS4All-abo gaan schrappen dan ga ik in ieder geval op zoek naar een andere provider, ook als die duurder is. Ik betaal er niet voor niets voor.
Precies, er zijn genoeg goedkopere providers maar ook ik betaal graag dat beetje extra voor de XS4ALL service en in mijn familie zijn er zo nog 2 huishoudens die er net zo over denken en ook uiterst tevreden zijn ondanks dat het maandelijks een paar euro meer kost.
controle over je DNS (je kunt jouw IP achter pietje.XS4ALL.NL zetten)
Of met reverse DNS je IP laten resolven naar "pietje.nl".
Alleen de fysieke drager is hetzelfde. De rest is gescheiden. Vanaf wijkcentrale gaat het naar eigen servers.
En wat is het effectieve verschil voor mij als klant als ik met een budgetprovider ook al het maximale uit mijn wijkcentrale trek? M.a.w. ik mis de meerwaarde, waar je flink voor betaald.
In mijn ervaring is het KPN-network in bijvoorbeeld Dordrecht zwaar overbelast, wat leidt tot bizarre stabiliteitsproblemen (op zowel ADSL als FttH). Omschakeling naar XS4ALL op hetzelfde adres met hetzelfde fysieke lijntje, en op magische wijze zijn alle problemen verdwenen.

Zelfde probleem met klantenservice; probeer maar eens iets nonstandaards geregeld te krijgen bij KPN. Terwijl dat doorgaans bij XS4ALL geen probleem is. Er zitten echt duidelijke verschillen tussen de twee, en die verschillen hebben voornamelijk te maken met "het werkt gewoon".
Dat heeft dan niks met de fysieke infra te maken. Die werkt gewoon. Echter vanaf de wijkcentrale wordt verkeer van XS4ALL naar de backbone van xs4all gestuurd. En als dat netwerk bij XS4ALL niet zo vol zit, dan heb je de problemen ook niet.

We hebben het hier ook gehad. ADSL lijnen gaven geen problemen met snelheid (20Mbit kwam binnen en haalde we ook), maar een 50Mbit VDSL lijn kwam overdag niet verder dan 5Mbit.

Gevalletje overboeking.
Ja, dat is precies wat ik probeer aan te stippen; het gaat niet om de last mile, want die is bij ~alle providers hetzelfde, maar om het netwerk dat erachter hangt. En dat is waar de meerwaarde van bijv. XS4ALL zit vanuit snelheids- en stabiliteitsperspectief.

[Reactie gewijzigd door svenslootweg op 11 januari 2019 03:51]

Het is al vaak gezegd in reacties, o.a. De service van mensen die verstand van technische dingen hebben, een vast ip, meer mogelijkheden etc. Precies wat Tweakers zoeken dus.
Niet bij Telfort.
Dat is gewoon 100% KPN met een andere huisstijl er op.
Ooit een keer de helpdesk daar gebeld vanwege hangende IP-lease. Dan wordt je binnen 15 seconden doorverbonden naar derdelijns die gewoon een knop inrammelt en het is opgelost. Dat was het fijne. Geen scripts, geen ellelange 'did you try to turn it off and on again' gezeur.

Dat is maar een voorbeeld van een 'betere' provider in vergelijking met sommige anderen. Ik kan me wel voorstellen dat mensen daar voor willen betalen.

Overigens komt elke provider over dezelfde draad je huis binnen, dus dat is ook niet echt een redenering ;)
Als ik KPN bel, heb ik ook altijd vrij snel een derdelijns aan de lijn. Dus dat is ook niet echt een redenering. :+
Ik hoop dat de "Shiboleet"-functie gehandhaafd blijft ;-) https://xkcd.com/806/
N=1 ;)

Ik weet niet hoe het nu is want ik heb al een decennium niet met Nederlandse providers iets gedaan. Weet dat mijn moeder tevreden is over Xs4all, maar daar houdt het wel mee op. Ging om de vraag waarom je meer zou betalen voor een dienst.

Veel helpdesken uit het budgetsegment vragen ook geld per minuut geloof ik, dus dan heb je het al niet dan, he.

[Reactie gewijzigd door Basszje op 10 januari 2019 10:41]

Resellers hebben precies dezelfde toegang tot het netwerk van KPN Wholesale, net als KPN Consumer Market dat heeft. Ze kunnen dus ook bonding aanbieden als ze dat willen.

Xs4all doet dat ook enige tijd, Telfort ivm kosten niet.
Ah helder. Dan is het blijkbaar voor velen te duur. Zit zelf bij NLE en die bied inderdaad ook geen pair bonding aan. Ken ook geen third parties die dat wel doen, alleen directe KPN-dochters lijken het te doen.
KPN wholesale brengt een ISP volgens mij gewoon twee lijnen in rekening, en technisch gezien kost het ook ongeveer twee keer zoveel om een bonded lijn te onderhouden. Dus ja, dat is echt een significant kostenplaatje.
De naam is een beetje nostalgie. Maar belangrijker, zij zeggen dat er niets veranderd, ergens vrees ik toch dat ik het straks bij vernieuwing met een Experiadoos zit opgescheept in plaats van de, in mijn ogen, veel betere Fritz Box.
Nou 1 ding kun je wel vanuit gaan: kpn gaat 'klussen' aan de prijzen.
En waar kpn altijd fier bovenaan stond als 'premium' zal dat vast niet veranderen.
In ieder geval helemaal niet qua prijs...

Wat dat betreft zie ik het verdwijnen van telfort met lede ogen aan.

En zo toch weer een paar concurrenten die ooit opgekocht zijn uiteindelijk weg door dit bedrijf.
Kom niet uit een ei, weet hoe de wereld werkt maar dat zegt niet dat ik het allemaal toejuich.
De keuze wordt alleen maar kleiner (en was voor mij al beperkt).

Ze moeten iig. wel met een heel goed bod komen om mij als klant te houden.
Het gaat ook niet om het fysieke draadje. Het gaat om wat ze aanbieden over dat draadje.
Vast IP-adres, weinig storingen, vrije keuze of je poorten al dan niet wil blokkeren, etc.
Dit dus. Juist vorige maand overgestapt naar glas van Xs4all vanwege het vaste ip-adres, reverse DNS en dual stack IPv4+6. Hoop niet dat het nu een grote eenheidsworst wordt en dit soort dingen gaan verdwijnen :(.

Ik snap KPN ook echt niet, Xs4all is een enorm sterk merk in NL. En buiten NL boeit die merge niet.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 10 januari 2019 10:47]

Xs4all heeft inderdaad hetzelfde lijntje, maar als ik mij niet vergis wel haar eigen serverpark alwaar je het internet opgaat.
Je eigen reverse dns instellen, vast publiek IP, mogelijkheid tot meerdere publieke IP's, wat meer technische kennis bij de helpdesk etc. Er zijn wel voordelen aan xs4all.
Nou, een fatsoenlijke Fritzbox ipv die wreckxperiabox, een capable klantenservice die snappen dat er meer op de wereld dan alles IOS, Windows en Android, bijna nooit een netwerkstoring. Ik kan zo wel even doorgaan.

En het verscheel tussen XS4All, en Telfort is als dag en nacht.
Het gaat meestal niet om de laatste meters koperdraad naar je huis toe, maar om de infrastructuur verderop. Die kan (en zal waarschijnlijk) los staan van de rest van KPN en zoals ze zeggen redundant uitgevoerd zijn om de hogere kwaliteit en zekerheid te behalen waar je voor betaalt.
Ik deel je mening wel. Ik ben klant bij een budget reseller en krijg gewoon kpn diensten die exact hetzelfde zijn en in het geval van tv zelfs kpn branded zijn. Ik betaal dus een stuk minder maar krijg hetzelfde.

Ik ga er vanuit dat het gaat om bijvoorbeeld de support en hardware van XS4ALL. Dat is natuurlijk een prima reden om voor die provider te kiezen. Ik krijg namelijk ook budget support nu. Als er echt iets is wat niet digitaal op te lossen is moet je lang wachten voor je telefonisch aan de beurt bent. Vervangende hardware is overigens wel de volgende dag al in huis dus op zich weinig te klagen.

Ondanks dat ik XS4ALL voor mij privé niet het extra geld waard vind, vind ik het wel jammer dat ze verdwijnen. Al is dat inderdaad meer sentiment dan iets anders.
XS4ALL heeft nu nog een eigen netwerk. De backhaul (jouw koper paar tot het netwerk van XS4ALL) loopt inderdaad over KPN infra, net zoals alle DSL en glasproviders, maar de koppeling naar Internet heeft XS4ALL nog zelf in beheer. Dat zal verdwijnen.

Een traceroute vanaf een XS4ALL aansluiting laat nu nog veel XS4ALL hostnames zien. Dat zal straks kpn.com zijn.
Omdat het samenvoegen van merken ook gevolgen kan hebben voor de diensten die worden aangeboden. Zo zou het kunnen zijn dat KPN niet de pakketten gaan aanbieden die Telfort aanbood. Dan verdwijnt er een budget aanbieder in Nederland op een relatief goed netwerk. Ze kunnen de prijzen makkelijker omhoog gooien en tegen de klanten zeggen: "jammer dan". Aan de andere kant van het segment bood XS4ALL extra voordelen en service voor een iets hogere prijs. Wat nu mogelijk is met XS4ALL is straks misschien niet meer mogelijk als het allemaal onder het KPN merk valt. KPN heeft natuurlijk een positie in de markt en de nodige verwachtingen die daar bij horen. Met dochterondernemingen kan je daarvan deels afwijken, maar nu gaat alles samengevoegd worden in één visie. Wat die visie gaat zijn weten we nog niet, maar het zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de huidige klanten van de dochterondernemingen, of van de klanten van KPN.
Dat heb ik juist altijd prima prietpraat marketing gevonden, maar kennelijk zijn de kosten van 2 afzonderlijke merken toch hoger dan de baten die ze ervan hebben. Ik denk dat ze met wat extra marketing en wat simpele premium extra's aanbieden die ze bij het andere merk niet voeren, heel veel mensen nog heel wat jaren teveel hadden kunnen laten betalen.
Er zijn merken die enorm groot geworden zijn met mensen het valse gevoel te geven dat hun merk verheven zou zijn boven alle andere merken. Als de prijs maar hoog genoeg is, gaan consumenten jouw merk dan vanzelf tot premium bombarderen.
Ik vind die marketingstrategie van KPN ook een hele slimme. Maak het een beetje een nerderig imago en de techneut in mensen wil actief bij die dure provider. Maar ik had op Tweakers toch wat meer verwacht dat men ook de feitelijke meerwaarde afzet tegen de prijs. Toch kom ik het hier zo vaak tegen, dat men voor het betrouwbaarheidsgevoel liever bij XS4All zit. Terwijl ik juist denk, liever 1 x in het jaar even de goedkoopheid ervaren van mijn provider, middels een wat tragere klantenservice bijvoorbeeld (even als voorbeeld, ik word bij budgetproviders alsnog vrij snel geholpen) dan preventief maandelijks +/- 20-30 euro meer betalen voor de beleving van meer betrouwbaarheid. De meeste storingen ontstaan toch, óf aan de providerkant, óf zijn een hardwarematig probleem, en bij veel storingen is iedereen op het koperdraadje de pineut zowel Piet budget, als Kees XS4All.
Het gaat vooral kosten besparen en die winst is al veilig gesteld. Cost Cutting, is het eerste wat ze doen in het kader van winstmaximalisatie, een betere dienstverlening (duur) om vervolgens beter betalende klanten aan te trekken.... dat is al lang niet meer de strategie.Waar ga je naartoe als beide organisaties (vodafoneZiggo/ en KPN ) hetzelfde doen om winst te maximaliseren.

Ga je opeens je internet verbinding opzeggen... ik denk het niet...
as we speak tbh. In dit hele kleine landje is het aanbod toch al om te huilen, dat is waar. Vrijwel alle mediakanalen bieden sesamstraatniveau entertainmet aan. Als ik dan iets knaps als HBO wil zien, kan dat niet bij xs4all. Granted, de service was leuk maar met huidige infrastructuur, mijn glasconnectie is het enige wat ik ga missen een degelijke modem. Die koop ik dan ook wel zelf.
Enorm zonde! Omdat beide merken toch hun eigen kracht hebben. Telfort voor budget klanten en XS4all voor de mensen die kwaliteit erg belangrijk vinden en daarvoor graag iets meer betalen.

Dit gaat KPN hoe dan ook klanten kosten.... Zonde!
De kwaliteit en behulpzaamheid van XS4ALL ken ik nog van 15+ jaar geleden, maar tegenwoordig zie ik daar nog weinig van.
Een klant van me heeft ADSL van XS4ALL en heeft sinds de kabelbundeling veel problemen, maar XS4ALL ontkent dat gewoon, heeft 3 x een KPN monteur gestuurd die de problemen onderkennen en vervolgens zegt XS4ALL dat zij geen storing zien.
Dat was vroeger wel anders.
Telfort was echt niet zo goedkoop als ze pretendeerde hoor.
Onder de paraplu van kpn wel zeker de goedkoopste.
En ze werken ook met 'pakketkorting' als je meerdere diensten van ze afneemt, dat kan ook erg schelen.

Anyway, voorheen had kpn hier Het Net voor, dat is al de nek omgedraaid (en logisch ergens ook want het net en telfort zouden wel erg bij elkaar in het vaarwater zitten).
Maar nu gaat telfort dus ook. Komt er nog wat voor in de plaats of jaagt kpn zo haar budgetklanten weg?

Dit ''spel' zie ik ons allemaal nog jaren spelen... Niet dat ik verwacht dat er heel snel nieuwe providers komen, dat zit wel vast hier in NL.
En kpn heeft nog altijd grote invloed en heeft al met al al best wat concurrenten uit de markt gehaald door ze over te nemen en een 'stille dood' laten sterven.
Hier is KPN de goedkoopste, nog goedkoper dan Telfort. Glas doet echt wonderen. :)
Dat is hier in de buurt (helaas) alleen via een lokale aanbieder verkrijgbaar en voor 'concurrerende prijzen' (die bij het ontbreken van die concurrentie mi. belachelijk zijn).
Dezelfde die ook de kabelaansluitingen doet.
En dan woon je in een dorp waar de inwoners (naar verluid) zelf gekozen hebben voor dit alternatief, waardoor kpn hier niet meer in infra gaat investeren.

We zullen zien hoe het allemaal uitpakt, het zal in mijn geval sterk afhangen van wat kpn te bieden heeft.
Ben niet van plan om een premium te gaan betalen voor bijv. betere klantondersteuning.

Ik wil gewoon een internlijn zonder poeha die het zo vaak mogelijk doet, dus zonder dat ik met klantenservice in conclaaf moet.
En dat deed telfort hier tot nog toe perfect voor me.
Maar wat zijn de alternatieven voor XS4all op VDSL / KPN netwerk? lokale kabelboer is hier geen optie.
Die kwaliteit was al jaren KPN. Een premium brand overeind houden is dan lastig en de reputatie wordt onvermijdelijk uitgehold. Natuurlijk blijven er altijd een paar die-hards die daadwerkelijk nog ergens meerwaarde uit halen, maar voor KPN loont het handhaven van een merk niet als het zich niet voldoende onderscheidt. Ik heb het er meer dan 10 jaar geleden al bij de laatste klant uitgegooid wegens belachelijk slechte dienstverlening op een overgenomen contract. Dat is een kunstje dat KPN helaas vaker uithaalt - eenheidsworst fabriceren, bezuinigen, enz.
En mijn mailadres @xs4all.nl blijft dan wel bestaan ? Dat wordt btw al jaren "gegijzeld waardoor ik aan een veel te duur mail only adres vast zit. Dat heb ik al sinds 1995 dus dat wil ik niet kwijt maar 15 euro p/m voor mail only is toch wel erg duur...
Is het niet tijd om een eigen domein aan te schaffen en daar op over te gaan?
Je gaat dat XS4all-adres nooit zelf in handen krijgen. Het best-case scenario is dat KPN gratis forwards in stelt voor alle klanten maar zelfs dat zal niet heel lang duren en is behoorlijk onwaarschijnlijk.
Het enige realistische scenario is dat je er op een of andere manier voor zal blijven betalen. 15 euro p/m is inderdaad afschuwelijk veel voor alleen e-mail, maar ik denk niet dat het nog beter gaat maken.

Deze actie van KPN wijst er op dat ze minder variatie in hun aanbod willen, waarschijnlijk om de kosten te drukken. Mensen die afwijken, bv met een mail-only-domain, zijn dan niet gewenst. Ze kunnen het uit PR-oogpunt niet maken om die er helemaal uit te gooien want de afhankelijkheid van zo'n mail-adres kan enorm zijn, dat hoef ik jou niet uit te leggen ;), maar ze kunnen het wel onaantrekkelijk maken met hoge tarieven.
Idd, normaal had ik er allang voor bedankt. Een mailadres is tegenwoordig eigenlijk al bijna gratis, maarja dit heeft historische waarde dus dan idd 15 euro. Maar voor die 15 euro hoeven ze verdomd weinig te doen...
Lijkt me juist heel waarschijnlijk. Het kost KPN geen drol om zo'n domeintje aan te houden en mensen zijn wel verknocht danwel afhankelijk van hun 20 jaar oude brievenbus. Volgens mij werken veel andere adressen met oude domeinen ook nog steeds.
@planet.nl/hetnet.nl mailadressen bestaan ook nog steeds, dus zo'n vaart zal het niet lopen ;)
Nog sterker, zelfs @wxs.nl (Worldaccess, voorloper van Planet) doet het nog gewoon...
Is geen voorloper, was een concurrent zelfs.
Je had World Access (gevestigd in Nieuwegein) en Planet Internet (gevestigd in Amsterdam), beide waren eigenlijk al van KPN en zijn toen samengevoegd onder de naam Planet Internet (samen met een verhuizing naar Amersfoort).

Qua mail addressen is de historie ongeveer dit:
@worldaccess.nl -> @wxs.nl -> @planet.nl
@pi.net -> @wxs.nl -> @planet.nl

(Dacht ik....is alweer lang geleden :-) )
Denk het wel.

Technisch is het niet heel moeilijk om dat te behouden. En eigelijk alle providers hebben oude mailadressen (van overname's of naamsverandereingen) die gewoon blijven werken?
ik gebruik nog steeds een oud *.demon.nl email adres (en subdomein), in 2006 al overgenomen door XS4All - Ben benieuwd of dat door KPN ook weer in leven gehouden wordt - de hoofdreden (naast de uitstekende en vakkundige helpdesk van XS4all) om nog steeds bij XS4All te blijven
Ik zat een paar jaar geleden in dezelfde positie, maar heb uiteindelijk alle websites overgezet naar een nieuw email adres. Nieuw adres aanmaken, alle websites waar je op kan komen omzetten en dan je xs4all adres nog een paar maandjes aanhouden voordat je er permanent vanaf stapt. Want je kan toch niet alle diensten onthouden. €180,- per jaar voor een email adres is gewoon zonde van het geld.
Logischerwijze gaan mail only van xs en Telfort hetzelfde kosten, en dat is stukken goedkoper dan die van xs pack. Overigens krijg je met Pack meer dan mail-only.
Overigens krijg je met Pack meer dan mail-only.
Tsja, dat heet geloof ik upselling. Iemand iets aansmeren dat hij niet nodig heeft, in combinatie met iets dat hij toevallig wel nodig heeft. Dat zet soms kwaad bloed, en terecht.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 10 januari 2019 12:43]

Je kunt je e-mailadres bij elke dienst wijzigen hoor. Dus gewoon overal een wijziging doorvoeren (facebook, pic-nic etc. ) en daarna opzeggen.
Volgens mij kan het op veel plekken ook niet. En al mijn contacten blijven mij toch mailen naar mijn telfort mail. :(
Tuurlijk wel, je kan je mailadres overal wijzigen.

Sowieso zorg je natuurlijk voor een paar maanden overlap, met een automatische reply op alle inkomende mail: "Beste, ik heb een nieuw mailadres xxx, gelieve in vervolg daar naar toe te mailen, deze mail wordt niet gelezen".
In deze software, geschreven in de jaren 90, kan ik niet meer zoveel wijzigen nu vrees ik. En daar staat het hardcoded in de aftiteling.
Niet als het adres hard ergens in software staat van bouwjaar 1995. Daar kan ik niks meer aan doen :) En daar er nog steeds via dat adres mensen me zoeken/vinden is het toch van belang dat dat blijft bestaan. Tuurlijk is eenieuw adres (wat ik ook al heb) nemen niet zo moeilijk, maar daar gaat het niet om...
15,- is idd niet goedkoop.. kun je net zo goed een eigen domain registreren. Zit je niet meer vast aan een email provider. Die software uit 1995 mag sowieso wel een keer omgebouwd worden. En op een logische domain naam kunnen mensen je makkelijker vinden dan op een oud email adres.
Dat had je / wist je toen allemaal nog niet. Dit is spul dat draait op Atari en de retro scene is hot. Via dat adres komen nu ineens weer oude contacten terug van jaren geleden. Dat mail adres staat in oude diskmagazines die mensen nu weer bekijken :)
Volgens mij (was zo toen ik werkten) is die prijs per 2 maanden (6* €16.50 per jaar) als mijn geheigen mij niet in de steek laat.
Legacy kun je uitfaseren... ;)
Maar dat wil hij dus niet
Waarom migreer je dan niet van dat adres af?
Blijft gewoon bestaan.
Zeer waarschijnlijk blijft dat wel bestaan.

Desalniettemin denk ik dat je heel (heeeeeel) veel geld kan besparen als je dat gewoon wijzigt naar een mailadres wat je in eigen beheer hebt.
Je mag het vast houden als je maar KPN klant blijft. Anders dokken.
Please geef me niet weer de rotzooi van kpn (experia box). Ik ben juist voor FRITZ over naar XS4ALL. Ik heb persoonlijk zeer slechte wifi ervaringen en compatibility problemen gehad met de experia box.
Precies dat was voor mij ook de reden om over te stappen van KPN naar XS4ALL. Ik mag hopen dat er op dat vlak niets verandert.
Idem. Voor kwaliteit en Fritz bij XS4ALL gekomen.
Dan zet je toch gewoon je eigen access point achter je modem. Dat doen zoveel mensen, ik ook.
Bij mijn ouders hebben we Telfort, met een Experiabox en een router van ASUS daarachter. Constant alleen maar gezeik, we hebben in een halfjaar 2 keer een nieuwe box gehad omdat de vorige er mee ophield en nu hebben we nog steeds met enige regelmaat geen verbinding. Nu mag het zo zijn dat mijn broertje een redelijke ICT-beunhaas is met een boel eigen apparatuur waar ik ook wel enigszins sceptisch over ben, maar hij lijkt dat redelijk op orde te hebben en ik kan me niet voorstellen dat dat de reden is van de constante problemen (ook omdat de Experiabox 2 keer echt kapot was).

Aan de andere kant, in mijn studentenhuis hebben we XS4ALL met een Fritzbox, en die heb ik in anderhalf jaar nog nooit opnieuw op hoeven te starten vanwege connectieproblemen. Daar hangt niet eens een router achter omdat de verbinding meer dan goed genoeg is, dus ik ben daar meer dan content mee.

Ik zou het heel jammer vinden als ze met deze move nu een Experiabox bij ons door de neus willen drukken, daar zit ik namelijk absoluut niet op te wachten.
De enige reden om een bepaald type modem te gebruiken, is dat de helpdesk je er doorheen kan lopen als er iets mis is. Ik neem aan dat ze, voor zover ze dat niet deden, ook gewoon een lijstje met de instellingen willen sturen als je een ander modem gebruikt.
Niet bij KPN :)

Ik weet niet hoe dat voor DSL is, maar de configuratie voor glasvezel is voor een huis-tuin en keuken gebruiker ook vrij complex. Je moet de verbinding in 3 VLAN netwerken opsplitsen (voor internet, TV en telefonie) en custom DHCP headers, routing settings, etc meegeven om IPTV aan de praat te krijgen.

Veel mensen op de KPN fora, vragen vrij vaak aan KPN om de settings te delen, maar KPN geeft formeel geen gehoor aan die vraag.

Er zijn wel genoeg informele guides te vinden; bijvoorbeeld op netwerkje.com, maar ook hier op tweakers.net forum zijn diverse topics te vinden.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 10 januari 2019 15:00]

Ik zit bij KPN en heb zelf een pfsense router aangesloten. Genoeg guides op het internet voor diverse router types en configuraties om het zelf in te stellen. Het is niet supported uiteraard, maar KPN houd je ook niet tegen. Op het KPN forum doen ze er iig niet moeilijk over, ze kunnen je alleen niet helpen.

Klantvriendelijk is iets anders, maar men maakt custom configs niet doelmatig onklaar ofzo.

Ik besef me terdege dat dit ook omgekeerde wereld is waar KPN verantwoordelijkheid afschuifd op de klant, maar bedoel bovenstaande meer als een FYI. Idealiter zie ook liever support voor eigen routers.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 10 januari 2019 11:55]

Dan had je beter kunnen investeren in een fatsoenlijke wifi oplossing. Je kan de wifi gewoon uit zetten van de Experiabox.

Fritz!Box is ook niet meer wat het was, ook goedkope massaproductie geworden. Helaas.
@Drardollan en @TrekVogel
Ik krijg een experia box thuis waarbij ik via een site en middels een (voor mij) zeer onhandige en ingewikkelde manier een eigen router kan ophangen. Dit zonder hulp of garantie van kpn, want nee alles moet via hun eigen apparatuur.. Ik had al een goed werkende infrastructuur thuis, maar mijn glasvezel provider werd overgenomen..

En een acces point klinkt heel erg als het verschuiven van een provider probleem (slecht werkende apparatuur en service) naar een probleem van de klant. Als ik meer problemen wil dan vraag ik mijn vrouw wel om het WiFi in te stellen 8)7
Ook de Fritz!Box wifi is niet meer je-van-het. Er wordt bij elke aanbieder bespaart op zaken als wifi. Ook Ziggo modems hebben hier last van.

De Fritz!Box is niet makkelijker of moeilijk met een eigen router dan de Experiabox of een Ziggo modem. Ik heb met allemaal ruime ervaring, de naampjes en knopjes zijn misschien anders. Maar het is mij tot nu toe bij elk modem zonder al teveel moeite gelukt.
Gewoon niet overstappen en je modem niet terug sturen, want je bent toch al klant van KPN :)
Xs4all heeft ondersteuning voor eigen hardware. Ik hoop dan toch dat KPN dit ook gaat aanbieden. Ik heb bewust voor Xs4all gekozen omdat deze veel meer biedt voor mensen die meer verwachten. Er staat weliswaar dat ze de sterke eigenschappen willen combineren, maar hoe dit echt vorm gaat hebben moet nog maar blijken.

Welke naam er op de factuur staat interesseert me echt helemaal niets. Ik wil de service van Xs4all.

[Reactie gewijzigd door RobNL op 10 januari 2019 10:05]

En xs4all biedt meerdere publieke IP addressen aan. KPN doet dit zakelijk al nauwelijks tenzij je een grote enterprise bent.
Probeer maar een subnet te krijgen bij KPN inderdaad. Of vrije router keuze.

[Reactie gewijzigd door RobNL op 10 januari 2019 10:08]

Dat kan bij KPN (in ieder geval bij glasvezel) zonder problemen. Config is voor 95% hetzelfde als bij XS4All.
Glasvezel... , die heb ik hier niet.
Terwijl door Reggefiber in het verleden meerdere omliggende wijken zijn verglasd.
Waarom zou Reggefiber daarmee toch gestopt zijn?
...
Oh, wacht...
Deze cijfers zijn inclusief de nieuwe woonwijken (circa 5000 woningen per week)
dan blijven er circa 1500 bestaande woningen over die glas krijgen. Wat de kans nog niet heel groot maakt dat sommige mensen die krijgen.

Om mijn woonwijk heen ligt overal glas, Maar kpn houd tot op heden gewoon de boot af.
Het zou nog steeds geen goede investering zijn is dan hun antwoord. Omdat mensen vlakbij de wijkkast met pair-bounding 200mbit kunnen krijgen (waar ik er ook een van ben), maar veel van mijn wijkgenoten kunnen maar 15mbit krijgen....
Je geeft het antwoord zelf al, er is in jou wijk nu nog steeds een redelijke verbinding, tot zelfs uitstekend.
Dus is er (nu nog) geen/te weinig reden om het up te graden. Ongetwijfeld komen jullie over een paar jaar ook aan de beurt.
Als ik nu al 200mbit had zou ik niet eens overstappen op glasvezel ;)
Moet zeggen dat ik een 200/200 toch meer kan waarderen dan een 200/20 ;-)
Mee eens hoor, maar dan ga je er van uit dat bij glasvezel de up gelijk is aan de down,
maar helaas is dat niet meer standaard, ook niet bij de KPN
Eh....volgens mij is dat alleen bij het 'allergoedkoopste' abo zo. De rest heeft 100/100, 200/200, 500/500 of 1000/1000.....althans dat is wel wat ik altijd overal aangboden krijg, nouja..behalve die laatste optie dan.
Nôh, het is inderdaad beschikbaar, maar niet gratis...
Bij KPN is het op veel plaatsen een optie en noemen ze het een upgrade. Bijvoorbeeld
Standaard pakket € 61,50 met 100/10 kost geüpgraded naar 100/100 €4,99 meer in de maand
4k duurder pakket € 71,50 met 150/15 kost geüpgraded naar 200/200 €8,99 meer in de maand
Upgrade naar 500/500 kost bij alle pakketten € 12,99
Dat lijkt me toch ook logisch, dat je voor 'meer snelheid' ook meer betaald. Dus als je glasvezel afneemt, dan ben je ook wel gek als je niet voor minimaal de 100/100 gaat natuurlijk. Net zoals je bij Ziggo eigenlijk nooit voor het 'langzaamste' pakket gaat.

Het is overigens nooit gratis geweest. Misschien dat ze jaren terug 100/100 als 'basis' hadden..maar ik ga eigenlijk altijd voor het snelste pakket ;-)

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 10 januari 2019 16:07]

5000 woningen per week komt nier op ~250.000 nieuwe woningen op jaarbasis. Momenteel haalt de bouwsector de gewenste 75.000 al niet eens (in 2017 waren dit er 63.000). dus zal eerder andersom zijn. (~1500 nieuwbouw per week)

https://www.vastgoedactueel.nl/nieuws/nationale-woonagenda-moet-75000-woningen-jaar-opleveren
Dan ga je enkel uit van nieuwbouw. KPN heeft het over aansluitingen opleveren, dus hoeft niet per se alleen bij nieuwbouw te zijn.
Het is NIET WAAR dat "KPN daar weer mee verder" gaat. KPN gaat NIET verder met de gemeenten of wijken die op de lijst stonden om te worden aangesloten in 2011/2012 toen de uitrol is stilgevallen. Wij zouden (in heel Eindhoven) vóór eind 2012 worden aangesloten maar staan nu niet op de lijst waar KPN mee "verder" gaat.

[Reactie gewijzigd door pauldebra op 10 januari 2019 18:38]

Die lijst bevat 4 wijken in 4 plaatsen.... niet bepaald de hele lijst dus.
Rustig afwachten om te kijken waar KPN nu glasvezel gaat aanleggen. Net als in de Reggefiber tijd blijft dat zo lang mogelijk geheim om Ziggo niet wijzer te maken.
Dan hebben we over pakweg 15 jaar heel Nederland aan de glasvezel... :P
Ligt hier geen glasvezel. Ga door.
Je kunt op ADSL toch uberhaupt niet je eigen modem aansluiten, want RJ11 aansluiting? Als je hem bij XS4All in bridge kunt laten zetten en daar dus je eigen router op kunt aansluiten, dan zal dat bij KPN ook mogeljik moeten zijn lijkt me? Dat kan zelf (iig een paar jaar terug kon het) ook bij Ziggo.
Natuurlijk wel, je kan gewoon een eigen DSL model kopen. (In tegenstelling tot de kabel is dit gewoon open)
vrije router keuze.
Geen modem, router. Het apparaat wat bij KPN geïntegreerd is met het modem.
Ik heb een hele mooie eigen cisco op mijn xs4all lijn. Gewoon even bellen. Medewerkers ging het even navragen en zou mij mailen.

Ik kreeg al gouw een mailtje met wat ik in moet stellen. en vola het werkte. Iets met eigen routes. Totaal 0,0 probleem bij xs4all. maar ze gaan er wel van uit dat je weet hoe je eigen modem werkt.
De afgelopen 8 jaar heb ik gewoon mijn eigen Linksys router/modem (met RJ11, nog zo'n oude vertrouwde blauwe) op de KPN lijn gedraaid. Nooit een probleem geweest. De DSL settings is misschien 2 minuten Google'n als je niet eerst de ExperiaBox instelt en het daaruit overneemt.

Je kan zelfs een DD-WRT draaien als je wilt, echt geen enkel probleem, je moet alleen een DSL modem/router aanschaffen.
Heb glasvezel. Kreeg het niet. Ook niet tegen betaling.

EDIT: Een eigen subnet. Niet modemkeus.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 10 januari 2019 12:18]

Hoezo 'kreeg het niet'? Ik heb nu glasvezel van T-Mobile en gebruik gewoon dezelfde router die ik ook al bij KPN en XS4All gebruikt heb...mijn eigen ;-)

Je moet ook niet vragen of het mag of kan...je moet het gewoon doen.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 10 januari 2019 10:54]

Oh je had het over modemkeus, niet over het IP adres gedoe. Nee, dat kan je niet zomaar doen zonder te vragen, zo werkt het internet niet :P
Dan zit de glasvezel bij een andere provider.
Sorry dacht dat het over IP subnet ging, niet modemkeus.
Vrije router keuze heb je overal al, en vrije modem keuze komt er ook aan gezien dat wettelijk bepaald is.

De rest is helaas lastiger.
Precies, ook een van de redenen voor mij om 3 maanden geleden voor XS4All te kiezen. Publiek /29 subnet + nog een vast IP-adres voor de router. Vaste IPv6-range. Reverse DNS-configuratie. Ondersteuning vanuit XS4All bij het vervangen van de Fritzbox door mijn eigen MikroTik-router op glasvezel. Helemaal perfect.

KPN is voor de massa. XS4All voor mensen die wat meer van hun verbinding willen. Daar betaal ik dan ook graag wat meer voor.

Ik ben heel benieuwd. Ze beloven nu dat er voor klanten niets verandert maar als je kijkt naar vergelijkbare acties in het verleden zie je dat daar in de praktijk weinig van terecht komt.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 10 januari 2019 10:59]

Zakelijk is dit gewoon beschikbaar hoor, ook op de goedkopere abonnementen. Ons kleine bedrijfje met ~8 medewerkers heeft gewoon 5 IP adressen. Zelfde geldt voor eigen router keuze.
Tsja, die service was in de loop van de jaren voor het grote publiek kennelijk ver genoeg uitgehold dat ze niet meer goed kunnen meesurfen op de oude reputatie. Zelfs al zijn er nog wat dingetjes van overgebleven die je als klant graag zou willen blijven zien. Eigen hardware kun je altijd blijven gebruiken, want dat kan bij KPN wholesale bijvoorbeeld ook, maar je hebt natuurlijk kans dat de helpdesk je daar niet doorheen gaat lopen. Aan de andere kant kan het natuurlijk dat ze een deel van de overgebleven sterke punten, meenemen in hun algemene merk. Daar hinten ze zo aan dit bericht te zien, wel op.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 10 januari 2019 12:35]

Er komt over enige tijd vrije modemkeuze, dan zal je dit ook bij andere providers kunnen doen.
Ik kan dat niet vinden, dit is het laatste bericht over de vrije modemkeuze:

nieuws: ACM: regels rond vrije modemkeuze komen wellicht nog eind dit jaar

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken liet eerder aan Tweakers weten dat het ministerie 'nader onderzoek doet naar de gevolgen van vrije modemkeuze' en dat het nog 'enige tijd zal vergen' voordat er een definitief besluit komt, zonder nadere details te noemen.

[Reactie gewijzigd door paulvdwal op 10 januari 2019 10:47]

Een router en een modem doen twee wezenlijk andere dingen.
Een router is niet hetzelfde als een modem.

Ja er is inmiddels vrije router keuze.
Nee, vrije modem keuze zit er aan te komen.
Er wordt niks gezegd over de (vele) banen die hierdoor verdwijnen en de mensen die hierdoor op straat komen te staan... Uiteindelijk is dit natuurlijk mede een kostenbesparende stap.
Noch over hoe ze onder één merknaam ‘prijsbewust’ van Telfort kunnen zijn en tegelijkertijd duurdere KPN prijzen kunnen hanteren? Dit is naar mijn idee gewoon de zoveelste beweging in Nederland waarvan de consument het gaat voelen in de portemonnee.
Telfort was altijd bekend als goedkopere optie, maar als ik de prijzen over het algemeen bekijk scheelt het nauwelijks met de prijzen van KPN zelf.
Internet dsl
telfort euro 35 per maand
kpn euro 41,50 per maand
dat is bijna 20% duurder. euro 78 per jaar voor hetzelfde.

Reken er maar op dat ze gewoon de prijzen langzaam gaan verhogen. Hoe kun je je kpn klanten anders verkopen dat ze meer moeten betalen dan telfort klanten die nu ook gewoon kpn diensten afnemen.
Het is dat Telfort nu een goede actie heeft lopen, maar die hadden ze helaas een paar maanden terug niet.

Telfort levert dezelfde diensten als KPN hoor. Alleen KPN heeft standaard al meer (HD) kanalen in het basispakket als ik het zo zie. Verder is iTV Online hetzelfde, tv ontvanger is hetzelfde en in beide gevallen krijg je een Experia Box als router. Wat betreft mobiele abonnementen heb ik geen idee.
Mobiel waren de prijzen in elk geval een wereld van verschil
Internet Only 200Mb/s
KPN: €616/jaar 54,49(eerste 3maanden 41,99)
KPN: €568/jaar 50,49(eerste 3maanden 37,99)
Telfort: €555/jaar 47,50(eerste 3maanden 42,50)
xs4all: €658/jaar 58,50(eerste 3maanden voor 44)

Nog aardig wat verschil

[Reactie gewijzigd door Loggedinasroot op 10 januari 2019 10:57]

Bij Telfort heb ik twee maanden behoud van mijn niet opgemaakte data- en bel bundel. Ik ben benieuwd hoe dat gaat worden als ik bij KPN terecht kom?
Ben al jaren een zeer tevreden Telfort gebruiker.
Telfort was gewoon duur, gewoon niet geloven in reclame.

Bolletje schrijft ook op de repen:"goed bezig" maar die repen zijn 40 % suiker.
Maar wel minder duur dan KPN, met name op vaste telefonie waarbij je bellen naar vast of mobiel apart kunt kiezen en zelfs samen minder betaald.
Maar gebeurd dat wel? Uiteindelijk blijft het klantenbestand bestaan en zal KPN hun capaciteit moeten uitbreiden in het "hoofdmerk". Als je hier een bron van hebt, zie ik het graag.
Ja, dat is een feit. Heb het uit eerste hand vernomen.
Ik denk niet dat er nog veel banen over zijn. Het gaat over een overname van 20 jaar geleden...

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 10 januari 2019 12:53]

1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee