Gebruikers glasvezel melden gemiddeld minst vaak storing

Gebruikers van glasvezel melden gemiddeld het minst vaak een storing met hun internetverbinding. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder meer dan 10.000 internetgebruikers van zestien providers.

Van klanten met glasvezel meldde over de periode november 2014 tot en met april 2015 ongeveer acht procent een storing, veel minder dan de gemiddeld 12 procent bij dsl-klanten en 14 procent bij klanten met een kabelverbinding.

Van alle providers komen OnsBrabantNet en Solcon er het beste af. Bij hen meldde per maand gemiddeld 5 procent van de klanten een storing. Bij voormalige UPC-klanten en Online.nl-klanten kwamen de meeste storingen voor. De Consumentenbond onderzoekt de oorzaak van de storingen niet.

De Consumentenbond komt tot de cijfers door een onderzoek onder een panel van meer dan 10.000 klanten van providers. Alleen als er meer dan 75 klanten van een provider waren, kwamen ze in de lijst met cijfers terecht.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-07-2015 • 10:15

200 Linkedin

Lees meer

Online.nl kampt met internetstoring Nieuws van 27 oktober 2016
Xbox Live op Xbox 360 kampt met storing Nieuws van 19 augustus 2015
Ziggo kampt met dns-storing - update 4 Nieuws van 18 augustus 2015

Reacties (200)

200
192
157
0
0
0
Wijzig sortering
Rekenen ze onder storing ook als het Wi-Fi niet werkt? Ik zie dat namelijk vaak terugkomen terwijl dit helemaal niet het probleem van de ISP is.

Nog nooit een storing gehad trouwens met Ziggo. Enkel gepland onderhoud dat tijdig is aangegeven en alleen in de nacht plaatsvindt.

[Reactie gewijzigd door 646678 op 3 juli 2015 10:21]

Dat vermoed ik wel, vooral de modems van Ziggo/UPC hebben doorgaans slechte ingebouwde WIFI zenders. Vooral in huizen met veel betonstaal en in wijken waar veel wifi zenders zijn loont het zeer om een eigen Accesspoint van een goed merk neer te zetten.
Vooral in huizen met veel betonstaal en in wijken waar veel wifi zenders zijn loont het zeer om een eigen Accesspoint van een goed merk neer te zetten.
Wat nog beter helpt (zeker in flats): zoek de vrije bandbreedte op. De 2,4 GHz band zit vaak vol met ruis terwijl de 5 GHz zat ruimte heeft. Natuurlijk moet je hiervoor wel apparatuur hebben die het ondersteunt en (wat ook voor 2,4 GHz telt) niet te veel afstand en obstakels tussen de apparaten.
Of anders even op een andere wifi kanaal gaan zitten wilt ook vaak helpen.
Die 5 GHz doet het hier niet zo best. (Huis met veel betonstaal.) en in de tuin is het gewoon niet meer te ontvangen. Niet goed werkbaar dus, al heb ik hem wel erbij aanstaan voor sommige apparaten.

Mijn 0,6 watt 2.4 GHz Accespoint doet het daarentegen perfect. Het mag niet maar het werkt wel ...
5GHz komt niet zo ver, wat vaak als nadeel gezien wordt maar in mijn ogen is het ook een voordeel: namelijk minder interferentie in huis van andere APs.

Bij 5GHz is het een idee dat je meerdere APs plaatst met elk een kleiner vermogen en dito kleiner bereik. Bijvoorbeeld een AP per verdieping op laag zendvermogen. Dan haal je toch een hogere doorvoer dan met 1 grote AP.

Voor 2.4GHz geldt dit vaak ook, zelfs als zet je hem zo hoogmogelijk. WiFi is tweeweg verkeer, je moet niet alleen de AP kunnen horen op je apparaat, maar de AP moet ook jouw apparaat kunnen horen. Soms kan een wat sterkere zendkracht helpen, maar vaak zorgt dat juist voor meer interferentie en reflectie. Een betere oplossing is vaak werken met gevoeligere antenne's of meerdere APs. Zeker voor 5GHz omdat deze sneller uitdooft.

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 3 juli 2015 11:07]

De V10 (van KPN) heeft een gewledig 5Ghz (1 watt?) bereik, wat ongeveer even ver is als 2.4Ghz
De wapenwedloop met je buren op WiFi zendvermogen. Er zijn redenen voor die regels. Als al jouw buren ook upgraden omdat jij hun wifi onbruikbaar maakt, moet jij weer upgraden enzovoort. Tot jullie allemaal op 1kW zenden en iedereen in jullie buurt toch ineens last krijgt van onverklaarbare migraine. Denk gewoon eens na voordat je de regels overtreedt. Neem desnoods extenders, maar ga niet je buren lastig vallen met je overdreven sterk wifi signaal.
Zenden jouw apparaten ook op dat vermogen uit? Anders heeft het betrekkelijk weinig nut. Zie het als een concert-installatie aan de ene kant van de snelweg tegen een versterkertje op batterijen aan de andere kant. Op het moment dat het rustig is, kun je elkaar allebei goed verstaan, als het verkeer druk is, zal degene met het batterijenversterkertje niet meer te verstaan zijn, terwijl de concert-installatie nog prima te verstaan is.
Het accespoint heeft naast een hoger vermogen ook een veel betere ontvangst. Kan ook nog op kanaal 13. Dus ja, ik merk echt een heel groot verschil.

Voor de liefhebbers, het is een Engenius.
Wel handig voor op de boerderie maar in een flatje lijkt he me niet handig, wat eerder ook al is gezegd straks moet iedereen in je flat zulke apparatuur aanschaffen om een beetje goede wifi verbinding te krijgen en dan gaat het bij jou ook weer storen ..
Alleen val jij je buren er mee lastig.
tot ze een keertje met een controlebusje langsrijden, dan heb je dus wel een probleem...
Veel geluk ermee dan
Ik rij inderdaad wel eens te hard ja. Geen 120 in een woonwijk trouwens.

Maar goed, jullie kunnen het asociaal vinden dat ik een zwaardere Wifi Accespoint heb. Prima.
Goed te begrijpen dat je daar negatieve responses over krijgt. Het is niet voor niets illegaal, en het voordeel dat je eruit haalt is vrij laag, alleen sterker zenden heb je niet zo veel aan als de de andere devices ook niet minstens zo sterk zenden.

Als je nu toch al goed ontvangst heb, dan zal dat weinig te maken hebben met het extra vermogen, de AP is tenslotte in staat om zwakkere signalen te ontvangen. Dus waarschijnlijk heeft je AP een stuk betere antenne dan menig AP's, daar haal je dus je voordeel uit, niet het sterkere signaal (wat dus alleen maar andere mensen zit te pesten).
ik ben van 5 naar 9 db antennas gegaan en mijn download snelhedenzijn van rond de 20 mbit naar 75 mbit gegaan dis het helpt wel degelijk.
Nou is mijn upload maar 20 mbit dus daar kan toch al niets beter aan worden.

Dat anderen in de wijk daar last van hebben interreseerd me niet zoveel.
moeten ze maar niet 2 a 3 routers per huis (huizen met begane grond en 2 verdiepingen) en dan nog een mediabox met wifi en een leuke upc hotspot bijplakken waardoor ieder kanaal meer dan 5x bezet is en met overloop nog veel meer.

ik heb ook 5ghz draaien maar op mijn tablets en telefoons wil ik dat niet hebben omdat ze simpelweg sneller leeg gaan daardoor omdat het meer stroom vreet.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 3 juli 2015 14:48]

apart, ik heb boven op zolder nog best aardig bereik ongeveer 20-30mbps vanaf beneden.

niet erg veel omdat maximaal 120mbit kan maar beter dan geen bereik XD
Ik heb Ziggo gehad, Vodafone en nu KPN en alle 3 is het wifi waardeloos, ik woon dan wel in een nieuwbouwhuis dus idd 1 zooi beton met betonstaal :D Komt ook dat mn appartement in een L vorm loopt en het modem (met wifi) dus alleen bereik heeft tot de hoek.

Mijn eigen 15 euro kostende AP in de hoek plaatsen zorgt gelukkig wel dat ik overal wifi heb, muv het balkon, maar daar zit ik toch om van de zon te genieten en heb ik ook gewoon 4G als het ik wat moet doen.
Ik heb Ziggo gehad, Vodafone en nu KPN en alle 3 is het wifi waardeloos
Hoezo ligt dat dan aan de ISP's? Of bedoel je daarmee de standaard wifi die in hun modems zitten?
In mijn ervaring moet je nooit de wifi van de router gebruiken. Met een eigen wifi-router/ap heb je zo veel meer mogelijkheden en over het algemeen veel beter bereik.
Maar goed, dat zal de gemiddelde consument niet zo snel snappen, daarom wellicht handig om een alles in 1 apparaat te hebben, maar als de wifi daarvan zo slecht is, dan gaat dit meer gezeur opleveren dan dat dit voordeel biedt. Daarom snap ik nooit zo goed waarom ze van die vreselijke zwakke wifi-modems leveren.
In mijn ogen moeten de providers een goede router/modem leveren. En sommigen doen dat ook. De meeste klanten willen "gewoon" internet wat werkt.
Rekenen ze onder storing ook als het Wi-Fi niet werkt?
Uit het artikel:
De Consumentenbond onderzoekt de oorzaak van de storingen niet.
Dit maakt de waarde van het onderzoek beperkt, zoals je zelf ook aangeeft. Er had een onderscheid gemaakt moeten worden tussen de aard van de storing: intern (provider) of extern (klant/omgeving).

Neem bijvoorbeeld de grote hoeveelheid gemelde storingen bij afnemers van de kabel, waarbij de bron brakke bekabeling na het Abonnee Overname Punt is.
Komt nog bij dat de gemiddelde internet afnemen, de kabel kiest en niet veel technische kennis heeft. Iemand die specifiek voor glas gaat heeft vaak een voorkeur voor nieuwe technieken (lees meer technisch onderlegd).
Of je hebt alleen maar keus uit kabel en ADSL, zoals ik in Maastricht...
Of de man van reggefiber komt met z'n bodywarmer alle voordelen opnoemen aan de deur en zegt dat het goedkoper is
Tja, Consumentenbond, nou niet echt de meest betrouwbare "instantie" als het op onderzoeken aan komt...
Niet het probleem van de ISP?
Die leveren zo' n pauper modem.

Maar inderdaad hebben ze dit aan ITers gevraagd of aan normale consumenten?
Dan wordt het antwoord op je vraag een stuk duidelijker.
De ISP is verantwoordelijk voor de bekabeling tot je AOP (Ziggo). Daarna ben je er zelf verantwoordelijk voor.
De ISP is verantwoordelijk voor de bekabeling tot je AOP (Ziggo). Daarna ben je er zelf verantwoordelijk voor.
Niet helemaal waar. De ISP is ook verantwoordelijk voor de configuratie van het uitgeleende (kabel)modem/router, in ieder geval voor het deel dat goed moet samenwerken met de WAN kant van de verbinding. Voor Ziggo zijn dat de kabelmodems, voor glasvezelaanbieders zijn dat bijvoorbeeld uitgegeven Fritz!Boxen.
Zet je er toch een eigen router oid achter?

Dat lost in 90% van de gevallen de problemen op
Het is waar maar natuurlijk een waardeloze oplossing voor de gemiddelde gebruiker.

De meeste mensen die een internet abonnement afsluiten INCLUSIEF een WiFi modem / router combi gaan er gewoon van uit dat het werkt. Dat is terecht wat mij betreft, Je betaald immers ook voor de bruikleen van het Modem/Router/WiFi.

Daarnaast is het vooral bij Glas moeilijk om je eigen router aan te sluiten omdat je dan met VLAN's zit voor Telefonie TV en internet of het apparaat van de ISP in bridge modus moet zetten. Probeer dat mijn moeder maar eens uit te leggen.
Dat hoeft toch niet? Mijn oma heeft haar oude linksys aangesloten op haar KPN box en had weer overal haar vertrouwde WiFi netwerk.
Daar gaat het niet om, als jou Oma een KPN abonnement afsluit met een WiFi modem mag ze er vanuit gaan dat dit gewoon werkt.

Ja, een Tweaker weet dat die Xperia boxen niet optimaal werken. Maar als het bij een normale gebruiker niet werkt zal deze dat melden als storing.
tja, en daarom moet er dus in dit soort onderzoeken goed aangegeven worden om WAT voor storingen het gaat.. Een storing aan de kant van de provider vindt ik toch echt iets compleet anders dan een storing dat iemand niet fatsoenlijk wifi in zijn/haar huis heeft..
Ik denk dat de meeste mensen die nu glasvezel hebben niet je average consumer is, daardoor is het storing percentage (altijd)lager dan bij kabel en dsl op dit moment...

ik gok dat 30% van de bezoekers van tweakers glasvezel heeft, het percentage huishoudens met glasvezel is nog niet eens de helft van dat.
Tweakers kunnen vaker kleine problemen verhelpen en weten hoe ze een modem moeten resetten.

Daar zit dus het hele verschil in percentage in ...
Ik was en ben het met je eens alleen niet over je mening dat het moeilijk is om een standaard router aan een glasvezel "modem" te koppelen. Je hebt in principe niks te maken met vlan instellingen.
Ik ben met je eens dat het zou moeten werken. Maar met mij UCP doosje ben ik niet tevreden.

Complexiteit wel mee, zoals Arcticwolfx ook zegt. Zelfs router achter router werkt vaak best "uit de doos". Maar in dit geval is dat zelfs niet eens nodig. Je eigen router met wifi router gewoon via één van de LAN-poorten aansluiten ipv via de WAN en het werkt zonder dat je met een router-achter-router configuratie zit. Je gebruikt de wifirouter van jezelf dan niet meer als router maar als access-point.
Wel even de DHPC uitzetten, je wil niet dat meerdere apparaten IP-adressen gaan uitdelen.
"Wel even de DHPC uitzetten, je wil niet dat meerdere apparaten IP-adressen gaan uitdelen."

Leg jij het Oma even uit? De gewone gebruiker weet niet wat DHCP is hoor. Of wat een LAN poort is :P

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 3 juli 2015 13:23]

Mijn oma interesseert dat ook niet zolang ze nog Goede Tijden terug kijken kan!

Maakt toch niet uit dat dhcp dan aan staat.

Maar al goed je hoofd punt blijft in stand, je hebt gelijk.
en het werkt ook gewoon ze beloven echter niet hoe sterk en ver het signaal moet komen.

als het product echt kapot is dan sturen ze meestal gewoon een nieuwe en doen ze niet moeilijk

maar ze gaan echt niet een goed wifi signaal garanderen dat verschilt nogal per huis
En dan is er nog verschil met wat jij goed WiFi vindt, en wat ik goed wifi vind.
Daarnaast is het vooral bij Glas moeilijk om je eigen router aan te sluiten omdat je dan met VLAN's zit voor Telefonie TV en internet of het apparaat van de ISP in bridge modus moet zetten. Probeer dat mijn moeder maar eens uit te leggen.
Je zou toch (net als bij veel kabelmodems) het internetverkeer 1-op-1 kunnen doorsturen naar een router en het overige verkeer (bij glas telefonie en televisie) op het apparaat zelf af kunnen handelen? Ja, daarvoor is standaard geen ondersteuning bij veel ADSL/glasvezel modems/router, maar dat zou er eigenlijk wel moeten zijn.
En daarom dus glas, die blijkbaar betere modems mee leveren waardoor dat niet nodig is :)

Dat iets op te lossen is maakt het nog niet goed, want het had standaard juist al goed genoeg moeten zijn!
Ja, of die leveren dezelfde brakke kwaliteit mee en het ligt gewoon eraan dat de glasvezel netwerken kleiner en dus makkelijk te beheren zijn en dus vooralsnog minder storing ondervinden. Dik kans dat dit niet voor altijd zo blijft.
Dat laatste heb je gelijk in dat die kans er is, echter gaat het om nu, en nu komt glas gewoon het beste uit deze test...
Tuurlijk, maar jullie zaten allemaal te praten over de oorzaak en hoewel de wifi kwaliteit wel enige invloed kan hebben, is het denk ik niet erg waarschijnlijk dat de kwaliteit van die dingen grof verschilt. Die bedrijven gebruiken immers allemaal ongeveer hetzelfde.
Tweak levert standaard een of andere brakke Zyxel mee die alleen werkt op 2.4ghz. Oplossing: met 2 muisklikken een Asus router omkatten naar een AP met 5ghz (n-only) en 2.4ghz en de Zyxel wifi uitzetten zodat niemand er nog last van heeft.
Denk dat de problemen eerder in wifi zitten.

Daarnaast kun je er van uitgaan dat mensen die op dit moment glas kiezen meestal technisch iets betere kennis hebben. Misschien nog een eigen wifi box er bij, sterkere antenne in je laptop.
Ze weten waarschijnlijk ook dat als het bereik niet genoeg is met wifi het modem niet het probleem in.

De testen van de consumentenbond zeggen gewoon niets zonder meer info. Ze doen daar wel meer van dit soort onzinnige testen.
is ook echt afhankelijk van de provider..
Bij KPN krijgt je dezelfde router/modem combinatie voor Glas en DSL. Alleen is de modem functie uit voor glasvezel gebruikers
Een accesspoint is de beste oplossing in mijn ogen omdat je hier niet met dubbel NAT e.d. zit
Daarom kun je ook vragen dat standaard modem in bridge modus te laten zetten
Dit is bij veel providers helaas niet mogelijk. Bij ziggo wel volgensmij
Een wifi router via een LAN poort aan het netwerk koppelen zorgt dat je geen last van NAT-achter-NAT hebt, je router degradeer je dan feitelijk tot accesspoint. Vaak goedkoper dan een echt accesspoint kopen. En je hebt er vaak weer een paar extra RJ45 poortjes erbij.
Wifi valt hier niet onder, het is namelijk zo dat ziggo niet verantwoordelijk is voor je wifi signaal alleen voor het signaal van je kabel.

Ze kunnen je wel tips geven hier over om problemen te voorkomen, ze komen alleen tegen betaling om naar je wifi te bekijken.
maar die gemeldde wifi storingen zijn dus wel in dit 'onderzoek' meegenomen...
Dat kan je eigenlijk concluderen dat dit niet betrouwbaar onderzoek is, want iedere locatie is wifi weer anders(aantal wifi punten,geluids golven)
Ik heb helaas wel een paar keer storingen gehad met upc/ziggo. Alleen dat kwam omdat erin de wijkkast een paar keer dingen mis waren. Dit is dan snel gevonden en ook snel opgelost en erg vriendelijk. Ik ben dus erg tevreden met upc/ziggo.

over de kwaliteit van het tv kastje zeg ik maar niks...
Vooral de Digi1 ontvanger die we ooit kregen en niet mogen omruilen omdat deze nog "functioneert"
Een gepland onderhoud is geen storing, maar kan wel als storend worden ervaren.
Daarom is dit meestal s nachts
Zou je op een andere manier kunnen verklaren waarom klanten van online.nl de meeste klachten hebben. Ze gebruiken zelf toch dezelfde techniek als kan. Maar hun Thomson modems zijn nogal brak.
Heb sinds een jaartje internet van online. Echter geen brake Thompson modem maar een Huawei, met de storingen valt het dan ook mee.
Dan heb je heel veel geluk. Heb nu al jaren Ziggo en iedere keer als er een grote wijziging is dan heb ik problemen met de verbinding. Laatste tijd heb ik erg veel last van wegvallen van de verbinding, iedere keer maar een paar minuten en maar een paar keer per dag. Het begint nu minder vaak per dag te worden dus ze hopelijk wordt het binnenkort weer stabiel.
Daarnaast is het, lijkt mij, ook zo dat de gebruikers van glasvezel gemiddeld iets meer kennis hebben van waar ze mee bezig zijn en hun thuisnetwerk etc. dan de gemiddelde Ziggo gebruiker bij wijze van spreke. Ik bedoel een 'normaal' gezin zal denk ik eerder kiezen voor Ziggo waar een ICT'er / veel gebruiker eerder voor glasvezel kiest en niet voor het minste en geringste de ISP opbelt.
Glas van KPN, nog nooit storing gehad.

Wel onderhoud, maar dat werd netjes van ten voren aan gegeven!
Net een paar maanden glas van KPN, hiervoor van XS4all (eigenlijk ook KPN)

500/500 mbit en je kan prima je eigen router en switch gebruiken.
Volgensmij kan dit straks (of nu al) niet als je ook TV hebt
Dit kan ik bevestigen. Met een TV abonnement is het niet mogelijk om de Experiabox ertussenuit te halen.
Naar mijn weten wel, je moeg alleen de vlans goed instellen.
Klopt, IPTV staat op VLAN 4. Telefoon zul je helaas wel altijd via de experiabox moeten laten lopen, maar dat is een kwestie van VLAN 7 doorlinken naar je experia 'bridge'. Dit omdat KPN nog steeds de VOIP gegevens niet wil vrijgeven..

Mijn ExperiaBox moest vroeger regelmatig gereleased worden en ook als je veel (bittorrent) verbindingen hebt, wordt de Eb flink trager. Sinds ik de MicroTik router gebruik is niet alleen de snelheid iets hoger, maar ook zijn er veel minder collissions waardoor je de snelheid ook behoud..
Dit is helaas niet mogelijk omdat we nu RoutedITV hebben waardoor TV het Internet en TV vlan nodig heeft
Nouja, tot nu toe kan dat. Maar RoutedITV komt er aan waarmee dat niet meer kan

[Reactie gewijzigd door RobinF op 3 juli 2015 15:50]

Dit kan ik bevestigen. Met een TV abonnement is het niet mogelijk om de Experiabox ertussenuit te halen.
Wel waar. Je moet alleen de VLANS scheiden.
Heb het hier zelf ook gedaan en het werkt prima.

Zoek even op het forum want daar staat het heel goed uitgelegd.
Helaas wordt het binnenkort allemaal anders. TV heeft dan TV en Internet VLAN nodig.
Jaren lang 100/100 glas gehad en nu 500 up/down en ik haal zelfs meer 536 in de piek. Dit is echt mooi en geen storingen! Via XS4all. Monteur heeft alles netjes gedaan, gemak dient de mens.
500 mbit!!?? Wanneer kan je dat gebruiken? Ik heb thuis intern nog 100 mbit liggen en 30 mbit adsl.
Ik manage 1000 mbit servers en backup databases van 3,5 gb per keer dus dat gaat lekker.

Daarnaast heb ik een thuis server, dus dat gaat ook mooi vlot.
Same here, en dat met managed switch en eigen router. Kost wat maar dan heb je ook iets.
Dat idee had ik ook maar bij fiber Nederland MOET je de fritz box direct na je modem zetten \o/ |:(

Verder weinig te klagen, het begin was een beetje moeizaam maar de laatste tijd gaat 't wat beter. snelheid zit beetje tussen de download 75-80% van de specificaties en upload 85-95%.

voor de mensen die van cijfertjes houden of willen weten hoe 'goed' fiber is :

http://www.speedtest.net/...18b06354d59&ria=518899872
Is dat niet zakelijk?

Hier een speedtest van de KPN 500/500;

http://www.speedtest.net/result/4453016112.png
Nein is gewoon particulier.

Ja zo hoort eigenlijk ook ... Het is dat 1000 toch al belachelijk snel is dat het me niet zo veel uitmaakt dat het soms 800 is maar eigenlijk is het een beetje meh kwaliteit.

Andere kant kost ook geen zak...
Glas gehad van Telfort, Tweak, Concepts. Kabel van Ziggo. ADSL van Telfort. Eigenlijk heb ik nooit last van storingen. Ik kan me twee storingen herinneren in 10 jaar tijd.
Ik kan helaas geen glas afnemen, maar sinds caiway glas aanbied in regio heb ik steeds vaker storingen met internet en telefonie via de kabel (naast dat de glas abonnementen goedkoper zijn dan kabel en je met kabel veel minder snelheid krijgt).

Kan ook komen door het warme weer, in de zomer periode heb ik meer last dan in de winter.
Inmiddels een jaar glas via Tweak en ik kan me niet herinnerend at het ooit (ongepland) offline is geweest. Ook van onderhoud heb ik weinig gemerkt, misschien dat ze dat alleen 's nachts om 3 uur doen, maar ik heb hier gewoon altijd internet.

Dat was met Ziggo (kabel) wel anders: daar had je toch zeker eens per maand dat het eruit lag, onderhoudswerkzaamheden gepland waren of het (brakke) modem gereset moest worden. Ons huidige modem/router (Zyxel ding) draait al een jaar zonder ook maar 1 keer vast te lopen :D

En dan heb je nog een veel snellere upload (100/100 abonnement) ook!

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 3 juli 2015 10:36]

Kabel van KPN en het lag gisternacht nog plat, maar dat kan best aan de Experia troep liggen die je verplicht tussen de muur en je router moet plaatsen als je digitale TV wilt…
Kabel van KPN? DSL zeker? De experiabox is inderdaad nodig voor IPTV.
De experiabox is NIET nodig voor IPTV. zie bijvoorbeeld: http://netwerkje.com/eigen-router
Nee dit is oud, inmiddels heeft ITV meerdere VLAN's nodig
Zeker niet oud, op de site staat precies hoe het met meer VLAN's werkt.
De V9, V10 en (binnenkort) de V8, maken sinds kort gebruik van RoutedTV waardoor de TV per se via de experiabox moet.
Nee hoor, dat hoeft niet perse, de experiabox heb je daar niet voor nodig. Wel een (eigen) router uiteraard. How-to staat op de hierboven genoemde site.
Ik heb sterke twijfels bij deze getallen, bij UPC zou 17% maandelijks klachten ondervinden, dat kan toch bijna niet?
Inderdaad. Tijd voor een poll op tweakers.
Dat is toch ook niet echt representatief? Die hebben vaker eigen hardware op plaatsen waar een ander een modem/router van de provider gebruikt...

Niet dat ik zn poll niet interessant vind trouwens, laat maar komen ;)
Nee volgens mij ook niet. Ik heb hier al een tijd UPC (tegenwoordig Ziggo). Wanneer mijn internet niet werkt haal ik de router 5 minuten van de stroom af en doet hij het weer. Voor de rest alleen onderhoud gehad.

Over de Horizon box ben ik wat minder enthousiast maar gelukkig heb ik die niet laten routeren. Misschien dat daar vandaan de klachten komen.

[Reactie gewijzigd door MarsC op 3 juli 2015 10:44]

Maar, eigenlijk zou de router altijd moeten werken zonder hem van het stroom te halen
Lijkt me ook sterk. Uit het artikel hier (kan artikel van Consumentenbond niet vinden) blijkt niet duidelijk hoe getest wordt, maar aangezien over een panel gesproken wordt, heb ik het vermoeden dat er gewoon een enquete geweest is met vragen als "heeft u de afgelopen maand een storing gehad?". Als dan 17% zich meent te herinneren dat hun telefoon op een gegeven moment niet lekker connecte met het modem, dan kan het hard gaan.
Het hoeft dus niet te betekenen dat 17% van de UPC klanten ook met de helpdesk of Consumentenbodn hierover contact heeft opgenomen.

Ik heb zelf UPC (nu Ziggo) en ben op zich best tevreden. Maar eens per maanden moet ik wel het modem resetten om dat de verbinding weggevallen is. Als ik dat als een storing zou tellen, dan is die 17% nog aan de lage kant! Maar goed, voor sommige klanten is een modem resetten als heel spannend. Mijn moeder zou mij daarvoor bellen.
Opmerkelijk dat Vodafone er niet tussen staat. Dit is een best grote speler volgens mij. Of hebben hun helemaal geen storingen? ;)
Ik gok dat het hiermee te maken heeft:
De Consumentenbond komt tot de cijfers door een onderzoek onder een panel van meer dan 10.000 klanten van providers. Alleen als er meer dan 75 klanten van een provider waren, kwamen ze in de lijst met cijfers terecht.
Te weinig mensen in panel consumentenbond met Vodafone.

Overigens verbaast het me niks dat glas-klanten minder storing melden. Over het algemeen zullen die stuk minder met verouderde apparatuur te maken hebben dan je bij de oudere infrastructuren nog tegen kan komen.
Overigens verbaast het me niks dat glas-klanten minder storing melden. Over het algemeen zullen die stuk minder met verouderde apparatuur te maken hebben dan je bij de oudere infrastructuren nog tegen kan komen.
Dat inderdaad, maar ook de bekabeling in huis is beter gezien het vaak nieuwbouw betreft. Alleen wifi is in nieuwbouw weer minder, zeker op 5Ghz (wat de meeste providers niet in hun modem stoppen)...
maar ook de bekabeling in huis is beter gezien het vaak nieuwbouw betreft.
Dat is natuurlijk niet echt helemaal waar :) Reggefiber heeft in heel veel plaatsen glas aangelegd en dat is echt niet allemaal nieuwbouw ;) De wijk waar ik in woon is van eind jaren '70/begin jaren '80. En zo zullen er in alle plaatsen, waar glas mogelijk is, hele wijken zijn die al wat ouder zijn. (heck, ik ken zelfs mensen in een jaren '50 huis die glas hebben :+ )
Pas als Glas vrijwel overal in Nederland verkrijgbaar is is de verhouding met nieuwbouw gelijk aan ADSL en Kabel :)

Tot die tijd is de verhouding met nieuwbouw bij Glas gewoon het hoogste, daar doen die oude wijken niks aan, want kabel en ADSL liggen praktisch in alle (oude) wijken in NL :)

En Glas ligt standaard in nieuwbouw (voordat je daar over valt, ook daar zijn vast uitzonderingen), en wordt ook in sommige oudere wijken aangelegd.

Daarnaast laat mijn statement toch duidelijk uitzonderingen toe, ik zeg nergens dat het alleen maar nieuwbouw is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 juli 2015 10:59]

Maar het stomme is, glasvezel ligt alleen in nieuwbouw met 200 of meer huizen.
Of waar veel vraag is

[Reactie gewijzigd door RobinF op 3 juli 2015 15:58]

Maar de wan-lijn + apparatuur in de wijkkasten is dan wel nieuw :)
Dat scheelt een hoop
Klopt, maar er staat
bekabeling in huis
;) :+
Ziggo en KPN (de twee grootste providers) bieden op dit moment 5Ghz aan. Ziggo met de Ubee routers (802.11n) en KPN met de V10 (802.11n en 802.11ac)
Ik heb als klant van Vodafone in bijna 2 jaar nooit storingen gehad.
Toch wel humor, gister een flinke inslag gezien en daarna was een half uur m'n glasvezel weg.
Zekering wijkkast eruit gevlogen gok ik.
Gekke was dat hij tijdens het noodweer binnen 15 minuten weer online was.
hmmm overspanningsbeveiliging dan waardoor er een reboot gebeurde?
ik gok ook alleen maar.
Nou, hier heb ik geen inslag gezien. Maar was mijn glasvezel wel langer weg.
Minder dan een maand aangesloten, maar nu al 2+ uur storing.
Anoniem: 476688
3 juli 2015 12:01
Meeste storingen worden veroorzaakt doordat de kabels veelal 30 á 40 jaar in de grond zitten en alleen in uiterste gevallen worden vervangen.
Niet alleen de kabels.
afgelopen 2 jaar geregeld storingen bij ziggo.
Toen werd eens de wijkkast compleet vernieuwd (waarschijnlijk omdat ADSL geupgraded werd naar VDSL => concurentie) en ineens werkt de boel.
Nooit problemen met Ziggo gehad. sinds het samengaan met UPC heel regelmatig storingen. En dat heeft dan dus niets met kabels of kasten te maken.
Hoe gaat dat in z'n werk? Degradeert het koper? Vergaat de mantel zodat er meer instraling en interferentie is? Stroomkabels blijven het heel erg lang gewoon doen dus dit is een interessante kwestie. Zou de reflectie in de glasvezel op den duur ook gaan afnemen?
Ik zit nog bij Ziggo kabel, en heb echt dagelijks last van de vreselijkste choke spikes, packet loss, uitval en inconsistente snelheden. Ook op LAN. Kan niet wachten om naar glasvezel over te stappen.
"ook op LAN"
Is het dan nog wel de schuld van Ziggo....?
Ja, juist op LAN. LAN = bekabeld, en aangezien de kabels niet kapot zijn, en de router het prima doet, kan het alleen aan Ziggo liggen.
Jouw LAN verkeer loopt helemaal niet via Ziggo...

Maar ik denk dat je de betekenis van LAN niet helemaal scherp hebt. LAN staat voor LOCAL Area Network. Dus LAN is jouw interne netwerk thuis.
Maar jij bedoelt denk ik "zelfs als ik alles bekabeld aansluit dan werkt het brak, dus het ligt niet aan brakke WIFI dus het moet wel aan Ziggo liggen ".
Maar ik denk dat je de betekenis van LAN niet helemaal scherp hebt.
Hoewel Chromatrope misschien niet helemaal de correcte benaming gebruikte was het mij wel meteen al duidelijk wat hij bedoelde.
De kans dat de genoemde problemen bij Ziggo liggen lijkt me vrij hoog.
Dat lijkt me onmogelijk. Tenzij je gewoon goed gokt. Want zoals het geformuleerd werd had het ook anders bedoeld kunnen worden (meerdere opties) en dat waren net zo'n geldige beweringen.
Namelijk:
  • "mijn LAN via kabel geeft problemen, en ik geef ziggo de schuld omdat ik het niet zo goed begrijp"
  • "mijn LAN via kabel geeft problemen, en ik geef ziggo de schuld omdat ik de switch van het ziggo modem gebruik"
  • "mijn LAN via WIFI geeft problemen, en ik geef ziggo de schuld omdat ik het AP van mijn ziggo modem gerbuik en dat is een brak ding"
  • "zelfs als ik via de kabel verbind heb ik internetproblemen. Hiermee sluit ik problemen van een brak wifinetwerk lokaal uit.
Dat lijkt me onmogelijk. Tenzij je gewoon goed gokt.
Maar niet als in mijn wereld (software ontwikkeling) LAN gewoon bedraad netwerk is en WIFI draadloos netwerk. Dan blijven je opties 1 en 4 over. En omdat we hier op Tweakers zijn eigenlijk alleen optie 4 :)
Dat krijg je als een sotwareontwikkelaar zich met infra gaat bemoeien ;-)

(Geldt niet voor alle blijkbaar , want ik verdien mijn brood als ontwikkelaar)

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 7 juli 2015 08:09]

Ik bedoelde via LAN aangesloten op Ziggo's service, ja.
maar LAN != bekabeld.
WIFI of bekabeld kan allebei LAN zijn
Van wat ik weet is LAN wel bekabeld, want als een moederbord 'gigabit LAN' heeft, dan is dat gewoon een ethernet port.
LAN definieert slechts de SCOPE van het netwerk, LOCAL dus beperkt tot lokaal verkeer. de gebruikte netwerktechniek hierbij kan bijvoorbeeld Ethernet zijn (Bekabeld)
Sorry, dan "weet" je het toch niet goed.
Je had in plaats van iedereen tegen te spreken ook gewoon even op Wikipedia kunnen kijken, daar staat het in de eerste paragraaf al...
TIL2, ik had nog nooit van welp en til gehoord :*)
Ik heb nu bijna 20 jaar kabel via zeelandnet (10 jaar bij mijn ouders, en daarna 10 jaar in eigen huis) en heb ook serieus maar 1x een probleem gehad, en dat was een kapotte voeding voor het modem, niks te klagen hier dus :)
Maar ben je altijd bezig met je internet? Misschien is het er wel vaker uit geweest en had je er geen last van...

Hier op het werk hebben we ook geen last van storingen in de nacht en in het weekend ;)

Wat iemand dus mee krijgt van een storing geeft niet aan wie de meeste storingen heeft...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 juli 2015 11:01]

Goed punt ;) Als ik thuis ben wel, maar zeker mijn vrouw heeft continu wel live internet aan, en als dat al eens hapert (nav wifi via onze eigen router) dan heeft ze dat snel genoeg door :+
Ik wacht nog op glas. Dat is wel het nadeel van in een stad wonen, lijkt allemaal zo langzaam te gaan met de aanleg. Bizar dat er in 2015 niet te kiezen valt wat voor internet je neemt. Alleen kabel biedt iets van snelheid, maar nu wel gebonden aan Ziggo (UPC) dus, en dat bevalt me totaal niet sinds de overname.
Je zou denken dat steden het eerder hebben. Hier in Enschede bijvoorbeeld hebben we het al sinds eind 2010.

Het lijkt me logischer om grote steden eerder van glasvezel to voorzien dan minder stedelijke gebieden. Daar zijn mijnder klanten en je hebt meer geld nodig om daar kabels neer te leggen.

over het nieuwsbericht:
Ik heb zeer mijn twijfels over de betrouwbaarheid van deze cijfers. Ze vergelijken hele kleine lokale providers met grote jongens die miljoenen klanten hebben. Lijkt me toch dat daar wel een verschil in zit qua service die geleverd kan worden.

[Reactie gewijzigd door keranoz op 3 juli 2015 11:10]

Het schijnt dat flats in grote steden nogal lastig zijn om achteraf glasvezel in aan te leggen en men daarom liever voor kleinere steden kiest. Ik vind het trouwens prima, glasvezel als eerste in de minder drukbevolkte gebieden en 4G als eerste in de grote steden in het westen. Eindelijk wordt de rest van het land, dat geen randstad is, bij iets niet achtergesteld.
Het verbaasd mij dat ADSL van XS4all toch nog zo hoog staat. Ik heb in de afgelopen 5 jaar maar 2 storingen gehad volgens mij. En die duurde minder dan paar uur
Ik heb zeker 1x per jaar een storing bij xs4all. De laatste is pas anderhalf jaar (!) na melden opgelost - dit betrof plotseling verminderde bandbreedte. De uitval storingen bij xs4all voldoen ruimschoots aan business DSL SLA's. Geen klachten dus (al zou ik wel graag overstappen naar glas)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee