Ziggo kampt met dns-storing - update 4

Ziggo-gebruikers klagen over gebrekkige internetverbindingen als gevolg van dns-problemen. Klanten die alternatieve dns-servers instellen, melden namelijk geen problemen te ondervinden. De storing lijkt zich landelijk voor te doen, maar mogelijk niet in oude UPC-gebieden.

Op Twitter melden veel gebruikers dat ze problemen hebben, en ook op AlleStoringen.nl is een flinke piek te zien. De problemen lijken niet gebonden te zijn aan een bepaalde regio: klachten komen binnen uit onder meer Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Groningen.

Tegelijkertijd melden gebruikers dat ze geen problemen meer hebben als ze alternatieve dns-servers instellen. Dat wijst erop dat de dns-servers van Ziggo kuren vertonen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de gratis dns-servers van OpenDNS of van Google gebruiken in plaats van de servers van hun provider.

Het is niet bekend of het oude UPC-gebied van Ziggo eigen dns-servers had, en of ook die gebieden zijn getroffen door de storing. Op Twitter lijken gebruikers uit die gebieden niet te klagen over problemen. Ziggo was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Opvallend is dat ook de website van Ziggo problemen lijkt te hebben; het is onduidelijk of die problemen gerelateerd zijn aan de dns-kuren.

Update, 22:25: Een woordvoerder van Ziggo zegt tegenover RTL dat het mogelijk gaat om een ddos.

Update, 23:01: Op Twitter bevestigt Ziggo dat het gaat om een ddos. Het bedrijf zegt 'met man en macht' te werken aan een oplossing.

Update, 23:45: Ziggo bevestigt tegenover Tweakers dat het gaat om een ddos-aanval op de dns-servers in het gebied dat voor de overname door UPC tot het Ziggo-gebied behoorde.

Update, 07:28: Rond 01.30 was de storing voorbij, meldt Ziggo aan de NOS.

Alternatieve dns-servers
OpenDNS 208.67.222.222 208.67.220.220
Google DNS 8.8.8.8 8.8.4.4
OpenNIC 31.220.43.191 151.236.29.92
Norton 199.85.126.10 199.85.127.10
Comodo 8.26.56.26 8.20.247.20

Door Joost Schellevis

Redacteur

18-08-2015 • 21:58

475 Linkedin

Reacties (475)

475
463
141
2
1
0
Wijzig sortering
In plaats van nu allemaal massaal naar Amerikaanse DNS-providers (Google DNS, OpenDNS, Norton DNS) met bijbehorende privacy manco's (Patriot Act, NSA?) over te stappen is het misschien belangrijk om je privacy ook even te overwegen en te kijken naar een alternatief binnen de EU. Google weet al genoeg van mij :/ OpenDNS is recentelijk overgenomen door Cisco, dus daar zit nu ook een commercieel belang achter, helaas.

Ik gebruik daarom nu de OpenNIC DNS-servers. Zijn DNS-servers opgezet door vrijwilligers, servers bevinden zich in NL / DE / AT, iig in de EU. Volgens de website bewaren de servers geen logs :) Zie ook de wiki met meer informatie over de servers.

Of het eerder genoemde DNS.Watch (Duitse DNS-provider). Maar door de serverlocatie buiten NL kun je daar problemen mee krijgen (sites die ineens in het Duits laden bijv.). Verder ken ik de dienst niet.

De DNS-servers van Ziggo heb ik al tijden geleden afgezworen. Naast een brakke betrouwbaarheid laat de snelheid ook te wensen over, test zelf maar eens enkele providers (OpenNIC, DNS.Watch, Google DNS, OpenDNS, Ziggo DNS) met namebench en de resultaten zullen voor zichzelf spreken :+ In het Ziggo topic is een medetweaker die met 'smokeping' een aantal DNS-servers monitored qua stabiliteit en de DNS-servers van Ziggo komen er vrij slecht van af in vergelijking met andere DNS-servers.

Standaard handeling bij aansluiten internet bij iemand anders is dan ook om de Ziggo DNS-servers eerst te vervangen door wat anders (mits modem in bridge staat met eigen router erachter, in het Ziggo modem kun je niet altijd de DNS-servers aanpassen :( )

Beste is om het op je router in te stellen, dan gebruiken alle devices de custom DNS-instelling. Hoe je dat doet kun je o.a. hier en hier lezen (die van OpenDNS legt het wat duidelijker uit voor routers).
Als je geen eigen router in gebruik hebt maar het modemrouter van Ziggo (waarbij de DNS-instelling niet altijd is aan te passen), dan kun je de instelling ook op je PC aanpassen volgens mij zodat het alsnog werkt.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 19 augustus 2015 09:50]

Ik zie niet in waarom een pagina in het duits zou laden wanneer ik een duitse DNS server gebruik. Die query is gewoon een vraag om een IP te vinden bij een bepaalde domeinnaam en dat is helemaal niet afhankelijk van waar de DNS server staat. Er loopt verder geen enkele communicatie over die DNS server, het is dus zeker geen proxy. En de domeinnaam die je bevraagt is afkomstig van je eigen software. De enige reden dat je een pagina in het duits zou krijgen is omdat je ofwel een duitse site bezoekt of omdat de taalinstelling zo word doorgegeven aan de site.
Tsja, ik verzin het niet. Heb zelf met OpenDNS meerdere keren meegemaakt dat sommige pagina's (o.a. https://web.whatsapp.com) in het Frans werden geladen, terwijl ik mij toch echt in NL bevond op dat moment. DNS aangepast naar die van Google of Ziggo, even een flushdns en hij werd in het Nederlands geladen...

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 19 augustus 2015 08:27]

Toch wel. De authoritive DNS van bijvoorbeeld google kijkt naar het IP adres van de resolving DNS. Als die server in Duitsland staat zal de authorive DNS een ander antwoord sturen. Daardoor wordt je dan naar een webserver geleid in het land waar de resolving DNS staat.

Resolving DNS is wat jouw device gebruikt. De authoritive is waar de eigenaar van het domein werkelijk de koppeling maakt naar het IP adres.
Toch is het iets wat wel degelijk gebeurt. Zie de reactie van boonie hieronder hoe het werkt.

Een heel goed voorbeeld is bijvoorbeeld wat hier gebruik van maakt is bijvoorbeeld het playstation netwerk. Wanneer je gaat downloaden van het psn (bijvoorbeeld een game of een update uit de psn store), dan wordt je op basis van je dns servers gestuurd naar een download server bij jou in de buurt. Wanneer ik bijvoorbeeld de google dns servers instel wordt ik geleid naar een download server in de usa en is mijn downloadsnelheid afgrijselijk traag. Stel ik OpenDNS in, dan wordt ik naar andere contentserver geleid, en is mijn download snelheid stukken hoger.
Het was me nog niet opgevallen dat er issues waren maar dat komt omdat ik ook Opendns gebruik (in m'n openwrt router zodat ik niet alle devices af hoef). Dit gebruik ik voornamelijk voor de kids thuis en het blokkeren van bepaalde categorieën. Drugs, alcohol enz hoeft mij niet zo. Plus een beetje adblocking.
Kan je dit ook met OpenNIC? Ik heb er al eens naar gekeken maar kon die service niet vinden. Als dit er ook is ben ik meteen over.

[Reactie gewijzigd door Tadream op 18 augustus 2015 23:21]

Ik heb zelf al tijden problemen met mijn Ziggo internet verbinding. Die is totaal niet stabiel. Dan haal ik een download van 62 die afzakt naar 41 tijdens de speedtest. Upload doet het altijd goed. Daar haal ik wel 12 mb. Echter net de DNS veranderd en alles gaat in eens goed.

Ik heb in het topic over Ziggo problemen/storingen ook eerder grafieken gezien dat de DNS van Ziggo niet stabiel is.

Daarnaast zie ik net dit bericht terug komen op security.nl:
Security.nl: Lek dat BIND DNS servers laat crashen actief aangevallen

Hopelijk update Ziggo zijn software wel ...

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 18 augustus 2015 23:52]

Dat je download afzakt van 62 naar 41 heeft echt niks met DNS te maken. DNS is puur naam resolutie en heeft echt geen invloed op beschikbare bandbreedte.

Misschien heb je je router gereset ofzo na de instellingen te hebben gewijzigd en is het nu ineens goed maar dat ligt dus niet aan de DNS server die je gebruikt.
Dat heb ik ook altijd gedacht.
Maar een andere dns server instellen op je playstation kan wel je download snelheid verbeteren,rara politie pet.
Nee dat is ook een fabeltje. Probeer maar eens een download te pauzeren en weer op te starten. Als je dit maar vaak genoeg doet dan gaat hij wel ineens snel. Alsjeblieft de dns verandert dan doet hij dit ook. Vaak gaat het met een andere dns instelling ook langzaam. Het lijkt meer op puur geluk dan dat de dns servers instellen echt effect heeft op de snelheid van Psn.
Nee hoor, dit is geen fabeltje.

Op mijn PS4 ging het downloaden weliswaar altijd snel, maar op de XBox One niet! Ik heb me een ongeluk gezocht en van alles en nog wat geprobeerd. Toen de de DNS servers op die van Google zette was mijn download waarempel in ene gewoon de max die ik kan behalen, en is dat nog steeds.

Van DNS servers heb ik niet echt veel verstand, maar het lijkt me wel dat hier iets niet goed zit bij Ziggo.
Toch wel. DNS is eigenlijk niets meer dan een soort telefoonboek. Met DNS is het zo dat deze telefoonboek ook andere telefoonboeken heeft. Zodra je dus iets wilt downloaden zoekt de DNS server of het address van wat je zoekt, of een DNS server die het wel weet. Nadat je dus weet waar je moet zijn maak je een rechtstreekse (nou ok, redelijk rechtstreeks) verbinding met de server en heb je niets meer met de DNS te maken.
De DNS server bepaalt wel degelijk naar welke server je gestuurd wordt. Als die niet goed gekozen wordt, bijvoorbeeld op basis van locatie of latency, dan kan je verbinding een stuk langzamer uitvallen. Normaal zou de DNS server van je provider die keuze goed moeten maken, maar daarentegen zijn die van google erg slim, dus dat zou zomaar best kunnen schelen denk ik... https://developers.google...blic-dns/docs/performance
Dan ligt het meer aan hoe ze de download server hebben ingesteld met betrekking tot server load en dergelijk. DNS geeft idd gewoon het address van de gewenste server. Een andere DNS server zou geen invloed mogen hebben op de downloadsnelheid, tenzij deze dus naar een tragere server doorverwijst.
Als er 1 ding onbetrouwbaar is dan is het de netwerk test op playstation wel.

Snelheid word door sony zelf al geknepen en doe 4 tests en alle 4 geven vaak een mega afwijking van de rest
Ik ken de principes van dns en het zou niet moeten kunnen.
Maar toch is het merkbaar sneller dan met de ziggo dns servers. Alsof elk stukje van de download op een andere server staat... Heel raar.

Ik heb het trouwens niet over de speedtest, maar over download snelheid.
De download reken je dan grofweg uit op basis van wat er over blijft.
Klopt maar dat moet dan per persoon anders zijn ik heb het natuurlijk ook geprobeerd maar blijft enorm onstabiel.

Ga van 80 Mb naar 40 maar heb een 200Mb verbinding bekabeld natuurlijk op me.pc iets downloaden gaat mega snel maar ps4..... ellende.

Lees ook dat heeeeeeeel veel mensen het probleem hebben dus neem aan dat sony ook een beetje met het probleem te maken heeft ;)
Ziggo gebruikt unbound, volgens version.bind toen ze daar nog op reageerden.
Hier net zo, issues? Welke issues :+
Volgens mij is filtering niet mogelijk met iets als OpenNIC. Die is er juist op gericht om je zoveel mogelijk vrijheid te geven ("no censorship" noemen ze ook). Geen idee hoe de situatie eruit ziet bij jou thuis, maar wellicht op de devices van de kids OpenDNS en voor je eigen devices gewoon OpenNIC laten uitdelen door de router. Of net andersom, dan is het default OpenDNS (en dus veilig voor kids), tenzij je al weet waar je moet zoeken om het aan te passen.

Als je een router hebt met OpenWRT / DD-WRT kun je mogelijk zelfs op device basis (MAC-adres?) een andere DNS-server toewijzen.
Ja precies, dat is inderdaad ook een mogelijkheid (nog niet aan gedacht, dus thanks!).
Via DHCP en MAC kan ik verschillende DNS servers uitdelen, makkelijkste denk ik om mezelf die van OpenNIC te geven en de rest op standaard OpenDNS laten.
Alternatieve DNS servers zijn leuk, tot dat ze gehacked worden en ineens door verwijzen naar de verkeerde ip's.. (wat vrij makkelijk kan gebeuren)

Een dns is een heel belangrijk en gevoelig deel van je verbinding,
Iets dat opgezet is door vrijwilligers, hoe goed bedoeld ook.. zou ik nooit vertrouwen.

nee doe mij maar gewoon die "commerciele" dns van google, 100% uptime en praktisch 0% kans op problemen/hacks/enz..
Google weet alles toch al lang van je, dns of niet.
Volgens mij ondersteunen de servers van OpenNIC ook 'DNSCrypt' waarmee je je DNS-verkeer kan versleutelen. Heb het zelf niet in gebruik (is mij nog even te ingewikkeld), maar dan kan het onderweg iig niet beïnvloed worden. Dan kunnen de servers nog steeds gehacked worden natuurlijk, maarja dat risico neem ik. In dit geval krijg ik er wel een betere privacy voor terug.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 19 augustus 2015 08:31]

Klopt, maar DNSCrypt is niet hetzelfde als DNSSEC. DNSCrypt is transport layer security, oftewel het versleutelen van jouw verbinding met de DNS server zodat deze verborgen is. DNSSEC is het cryptografisch ondertekenen van de data in DNS, zodat je kunt verifiëren of je wel de originele data hebt ontvangen. DNSSEC zorgt echter niet voor het versleutelen van de data.

Voor het detecteren van een gehackte DNS-server moet je client dus DNSSEC vereisen en moet de eigenaar van het domein wat je opvraagt ook zijn domein met DNSSEC ondertekenen. Liefst wil je die data ontvangen over een verbinding die versleuteld is met DNSCrypt :).
Was ik inmiddels ook achter idd. DNSCrypt vind ik een beetje overdreven, het is niet dat ik informatie tegen de regering opzoek o.i.d.

DNSSEC ga ik wel mee aan de slag: http://gathering.tweakers...message/44768461#44768461
EN hoe verscilt dit met de DNS servers van je ISP of Google? Hebben zij misschien een geheime functionaliteit om te voorkomen dat ze gehacked worden?

Nee, alle DNS servers hebben een relatief even groot risico. Zelfs al zet je een eigen DNS server op dan kan het nog misgaan.
Wil je serieus beweren dat een server van een stel vrijwilligers net zo goed beveiligd en gemonitored is als de servers van Google (een miljarden genererend internet bedrijf)?

Of ze een geheime functionaiteit hebben kan ik verder niet beoordelen, maar dat lijkt me wel waarschijnlijk :P.

De dns van mijn provider (Ziggo) kan inderdaad ook gehacked worden, daarom gebruik ik die ook niet.
(De dns van ziggo staat bij mij helemaal onderaan het rijtje, dan nog liever open nic of opendns)

@Thinkpad Overigens wel erg bedankt voor de link naar Namebench, erg handig programma om eens te vergelijken!
OpenNIC is opzich inderdaad prima, maar een uptime van 99.10% is nog altijd ruim 78 uur per jaar, ofwel 1.5 uur per week offline. Weet niet of Ziggo daar ook aan komt?
Daarom stel je er ook meerdere in natuurlijk, zodat je automatische fallback hebt ;)
Juist, OpenNIC primair, OpenDNS secondary, Google als derde en je hebt nooit geen DNS problemen meer.
Dat is een goede risicospreiding inderdaad. Bij m'n OpenWRT router (TP-Link WDR3600) kan ik volgens mij zoveel custom DNS-servers opgeven als ik wil? :D Er staan standaard 2 of 3 invoervelden dacht ik, maar als ik op het plusje klik dan komt er telkens een invoerveld bij. Een stuk of 10 invoervelden lukt sowieso, of hij ze ook echt gebruikt weet ik niet.

'Nadeel' is alleen wel dat hij standaard gewoon random een DNS-server uit die lijst kiest dacht ik. Pas als ik in OpenWRT de optie 'strict-order' meegeef, dan werkt hij het lijstje van boven naar onderen af (gecheckt met www.dnsleaktest.com). Qua betrouwbaarheid is jouw oplossing dus dikke prima, maar qua privacy zal hij alsnog DNS-verzoeken naar Google en OpenDNS sturen. Voor bij iemand anders zou dit wel een oplossing zijn, zelf doe ik dat liever niet.

En met 'strict-order' heb je weer het nadeel dat als de eerste server wel online is maar niet de goede site teruggeeft/erg traag is hij daar op zal wachten en dan pas de tweede server zal contacteren. Ook weer onhandig. Ik heb voor mijzelf nu 3x OpenNIC ingesteld en die strict-order optie uitgezet.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 19 augustus 2015 08:29]

De vraag is of de router die DNS server IPs uitdeelt aan de devices of dat het zelf als DNS proxy gaat werken.

Als hij ze uitdeelt dan bepaalt het OS van de client of hij de eerste DNS gebruikt en als die te traag reageert besluit het OS om de volgende DNS te gaan gebruiken. In windows was dat al na 1 seconde.
De router werkt zelf als een proxy inderdaad, als ik een nslookup ofzo doe dan zie ik het IP-adres van de router, niet het IP-adres van de DNS-servers. Het is dus aan de router om te bepalen naar welke DNS-server het verzoek wordt gestuurd.
Ja dat weet ik dus niet hoe het met alternatieve dns servers zit, ik heb ook weleens op mijn ubee modem(niet hard coded naar mijn weten kan je op vrijwel elk modem van upc/ziggo de dns zelf aanpassen) de dns servers van Google gebruikt, maar ik merkte vooral met gamen dat het een stuk minder prettig werkten, ook websites volledig laden duurde bij mij langer (url was sneller gevonden maar het laden van de pagina in zijn totaliteit duurde weer langer). Vervolgens terug gegaan naar de standaard dns instellingen en nergens meer problemen mee.

Het is dus niet een zekerheid dat bijv de dns van google beter werkt dan de standaard dns instellingen.

Gister avond ook nergens last van gehad met de standaard dns instellingen in het modem, internet werkte zoals elke dag als een tiet.

Maar ik vraag me af of het hier echt om een ddos gaat ( ga er wel vanuit hoor dat ze hier niet over liegen .. ) aangezien ze toch met ip6 bezig zijn? Werkt dat dns systeem niet anders? Oftewel dat een ip6 test volledig de mist in gelopen is en ze de schuld niet bij zichzelf willen leggen en er daarom maar een ddos van maken? Lijkt me stug hoor wat ik nu zeg ( kan het uberhaupt?? )

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 19 augustus 2015 06:45]

Dat heeft te maken met de resolving n.a.v. locatie. Als je in NL een DNS-verzoek stuurt voor Google.nl dan zal hij een Google-server in een datacenter dichter bij huis teruggeven dan wanneer je dit in bijv. DE zou doen. Soms gaat dat echter mis met 3rd-party DNS-servers zoals OpenDNS en kom je op een server verder van je locatie terecht waardoor de dienst trager zal zijn. Bij iTunes en CDN's schijnt dit nog wel eens te gebeuren.
Wat mij vaak gebeurde toen ik nog OpenDNS gebruikte is dat https://web.whatsapp.com/ in het Frans werd geladen.

Maar de DNS-providers zijn hier zelf ook wel mee bezig om dit te optimaliseren: nieuws: OpenDNS neemt resolver in Amsterdam in gebruik
Goede, toegevoegd aan het stuk, samen met nog twee andere alternatieve servers.
Bij de ubee routers van ziggo kan je het nu instellen onder DHCP, en dan Lan dns instellingen
Thanks. Ik dacht shit kan de dns niet aanpassen staat er vast in. Op advies van hier boven gelijk maar standaard openNIC gebruikt.
Heb net de IPv4 gedaan, maar de IPv6 lukt niet met de gegeven adressen. Zie in de IP Lijsten wel een paar keer IPv6 langskomen, maar dan staat erbij "whitelist only". Wat betekend dat en moet ik IPv6 ook instellen ?
Ik heb zowel op m'n pc als op m'n Cisco 3925 modem de dns servers van Google en opennic ingesteld maar krijg geen werkende internet verbinding. Als ik ipconfig all doe krijg ik wel de ip adressen van deze 2 te zien maar that's all. Router opnieuw gestart (gaat vanzelf na t aanpassen van de dns ip) pc opnieuw gestart, lan adapter uit en aangezet maar niks werkt. Overigens heb ik niet tegelijkertijd de aangepaste dns op zowel m'n pc als modem ingesteld... Wie o wie weet of er nog andere mogelijkheden zijn. Usb tethering via m'n pockie gaat super instabiel door m'n ruk ontvangst met t mobile... Ja die andere ruk bedrijf die er uit lag... Lang leve New technology.. Not..
Je DM staat niet aan ;)

Dus zo maar even:

Als je de dns op je pc wijzigt geld ie alleen voor je pctje. Doe je hem in je ziggo modem/router dan pak je hem gelijk voor je hele interne netwerk.

Je moet even kijken of je een WAN IP heb. Dat kan ook nog een probleem zijn. Die kan je vinden onder Administration (management) Zoiets als hieronder:

DHCPStatic IPDual IP
Dual IP Address: . . .
RIP Advertisement: Enable

Kan je wel een tracert uitvoeren?
Het probleem zat m al in t feit dat ie geen wan ip zag... Nu ziet m'n modem de dns van Ziggo weer en heeft ie t ff gedaan maar nu weer geen werkende inet verbinding...
Wees dan verstandig en zet er alternatieve dns servers in. Zodra je weer een WAN ip krijgt werkt gelijk je verbinding een stuk stabieler
nu doet ie het weer en heb ik iig gelijk mn dns op mn pc naar die van google gezet. Voorheen eerlijk gezegd nooit last gehad van de dns servers van ziggo...
hoi ik was gisteren gta online aan het doen, ja ik had ook de ziggo probleemen. ik kon gewoon door blijven spelen behalve dan dat de lag erger was en dat ik om de zoveel tijd een berichtje kreeg met :u kunt geen verbinding maken met de rockstar services terwijl ik toch mooi met 1 amerikaan en 2 franse in een server zat.

en ik kon gewoon nog met mijn maat door skypen (die ook ziggo heeft)

kan/wil iemand mij dit uitleggen?

en wat is een dns server precies?
Een DNS server is zoals het telefoonboek van het internet. Het vertaald een domeinnaam (die we zeer eenvoudig kunnen onthouden) naar een IP adres (dat moeilijker te onthouden is). Naast het eenvoudiger onthouden betekend dat ook dat je systemen fysiek kunt verplaatsen, nieuwe IP adressen kunt geven en toch met dezelfde service verbinding kunt blijven maken.

Wanneer DNS uitvalt worden bestaande verbindingen hierdoor niet getroffen. Deze hebben namelijk reeds het IP adres bepaald en blijven gewoon verbonden. Als die sessie eenmaal word afgesloten en er een nieuwe moet gestart worden, of wanneer je gewoon een nieuwe sessie wenst te starten dan is de kans groot dat er opnieuw gevraagd zal worden wat het ip voor een gegeven domein is. Met een beetje geluk zit het nog in het cache van je systeem en kan deze het zo oplossen, indien niet zal deze aan een DNS server de vraag stellen en wachten op een antwoord.
In een Ubee router van Ziggo kan je de DNS servers gewoon aanpassen hoor.
Dan mag iemand mij vertellen hoe.
Sorry gevonden zie @Wild Chocolate

[Reactie gewijzigd door xTmPizzaMan op 18 augustus 2015 23:26]

Sorry, heb niks te verbergen.

Snap wel waar je naartoe wilt. Ik hou ook niet zo van die multinationals die steeds meer macht willen, maar goed...

Is het trouwens mogelijk om een DNS server van een andere (Nederlandse) provider te gebruiken? Of zijn die niet 'open'?
Ik kan in mijn Ziggo router gewoon de DNS servers aanpassen.
Super, mijn dank is groot! :)
Kan ik gewoon de alternatieve OpenDNS gebruiken?
Welke DNS-servers is goed?
OpenNic???
31.220.43.191 verwijst naar meo.ws
Doe maar eens een webbrowse op www.meo.ws !
Dubieus verhaal, met Litouwen en Oostenrijk ??????
Dat is volgens mij gewoon de informatiepagina, zie:
Other: Information about other, non OpenNIC TLD Peerings and DNSCrypt can be found here: http://meo.ws/dnsrec.php
http://wiki.opennicproject.org/Tier2 (even zoeken op 31.220.43.191 )
In plaats van nu allemaal massaal naar Amerikaanse DNS-providers (Google DNS (...)) met bijbehorende privacy manco's (Patriot Act, NSA?) over te stappen (...) Google weet al genoeg van mij :/
Ik geef toe, je weet het maar nooit, maar:
"Google Public DNS does not permanently store personally identifiable information."
https://developers.google.com/speed/public-dns/privacy?hl=en
doordat je buitenlandse dns servers gebruikt, wil nog niet zeggen dat je dan meteen de buitenlandse versie krijgt. je komt meestal binnen op een loadbalancer en die check doormiddel van je IP je locatie of die checkt het met javascript.

kleinere sites hebben geen loadbalancer maar daar is het gewoon 1 server.
alles daarachter is hetzelfde, check van ip of landtag dmv javascript.
Ik dacht eerst dat de DNS servers aanpassen niet kon in het Ubee Ziggo modem, maar het kan wel!

Onder het kopje 'Gateway' en dan 'DHCP'.
Hier kan je 'LAN Static DNS 1' en 2 aanpassen naar bijv. de DNS van Google.

Heb even een screenshot gemaakt: http://i.imgur.com/SUCqtB3h.jpg

Werkt nu gewoon weer :)
Anoniem: 520465
@stin0019 augustus 2015 01:18
Mensen met een Cisco modem kunnen het hier vinden.
http://i.imgur.com/fKEZq9y.jpg
Geavanceerde instellingen --> Setup --> Lan Setup. :*)
Oef, nu nog voor de Technicolor Modem... maar volgens het screenshot in de handleiding gaat dat niet lukken :/

edit: Tralapo geeft hieronder aan dat het hem wel gelukt is... vanavond even kijken, want het lukt me niet meer om er remote bij te komen :|

[Reactie gewijzigd door airell op 19 augustus 2015 10:25]

Het ding heeft nog verrassend veel opties, hij verraste mij ook met die configuratie opties.
Zojuist DNS instellingen gewijzigd naar die van Google en alles werkt weer, website van Ziggo.nl ligt er bij mij uit. Ik ervaar de problemen in Huizen (oud Ziggo/Casema gebied).

Alternatieve instellingen (https://developers.google.com/speed/public-dns/):
8.8.8.8 | 8.8.4.4

[Reactie gewijzigd door InComrad op 18 augustus 2015 22:13]

Kon de instellingen niet vinden in het Ubee modem, maar lokaal op de PC gewijzigd en internet werkt weer met de Google DNS instellingen. In Delft trouwens.
Bellen met de klantenservice gaf zelfs een storing... :z

[Reactie gewijzigd door Dwarlor op 18 augustus 2015 22:05]

Enige tijd geleden geswitched naar OpenDNS op het Technicolor UPC modem van mijn ouders.

Wilde hetzelfde doen met mijn Ziggo Ubee modem, maar die staat inderdaad niet toe dat je DNS wijzigt. Heel irritant, zeker in een dergelijke situatie. Nergens voor nodig ook, lijkt mij. Mag het überhaupt wel?
Het zou moeten kunnen onder "dhcp". Bij mijn ubee modem in ieder geval wel...
Hmm, meen mij te herinneren dat hij dat maar niet op wilde slaan. Ben nu helaas niet in de buurt maar zal het zodra ik dat wel ben weer eens proberen. Dank voor de tip.
Inderdaad:
"Geavanceerde instellingen"
"DHCP" (onder "gateway", maar daar gaat hij automatisch heen)
"Lan static DNS 1" (en 2, en evt. 3)
"apply"
Hmm, hij slaat wel op, maar lijkt er niets mee te doen, werkt nog niet :(

Inmiddels wel, FF tijd nodig blijkbaar?

[Reactie gewijzigd door Gugger op 18 augustus 2015 23:08]

Klopt het doet er niets mee, had het tijd geleden ingesteld en geen internet net. Snapte niet waarom eerste omdat de google dns server had ingesteld. Ipconfig gedaan en jawhoor, geen dns van google maar van ziggo.
Klopt, mijn ubee 321 wil dit ook niet lang onthouden, truuk is even DHCP uitzetten en weer aanzetten en ipconfig /renew doen. Zeer irritante bug die maar niet opgelost word.
Handmatig op de laptop de dns settings maar ingevuld :)
Ja hij heeft ff tijd nodig. Bij mij duurde het ook een paar minuten. Wel lekker dat ik nu weer kan internetten! :p
Als je je pc's adapter een nieuwe lease laat vragen is het meteen geregeld. Of in Windows em uitschakelt en weer inschakelt.
Gaat gewoon bij een ubee modem ( heb zelf een cisco gehad, vervolgens een technicolor en nu alweer een jaartje een ubee, je kan bij ze alle 3 de dns zelf instellen zonder rare trucjes...)
Zit in de DHCP settings onder geavanceerd. Daar kan je LAN static DNS servers invoeren. Zojuist getest, werkt.
Bedankt :)

Zwolle, werkt weer.
In het Ubee modem onder "gateway" -> "DHCP" kan je de DNS instellingen voor de dhcp clients aanpassen {{INTERN MODEM IP}}/RgDhcp.asp

naar b.v.: 8.8.8.8 en 8.8.4.4
Doet die hier in ieder geval niets mee al diverse maanden, kwam ik vandaag achter.
Vooralsnog geen succes. Vervelend allemaal.
Of als je geen fan bent van Google DNS: https://www.opennicproject.org/
Of je zoekt even op DNS servers, dan krijg je een aantal DNS providers.
Eens, ik heb zelf ook alleen maar servers van het OpenNIC project ingesteld. Er gaat van mij niets naar Google of OpenDNS. Ik heb alleen maar servers binnen de EU gekozen die aangeven helemaal niets te loggen.

Zo heb je geen last van overijverige Amerikaanse bedrijven of instanties die meekijken waar je naar surft en kun je ook nog eens servers dichtbij kiezen. Om te spreiden heb ik ook nog eens drie servers uit drie verschillende EU landen gekozen (en die DNSSEC ondersteunen).

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 18 augustus 2015 22:29]

Hoe weet je zeker dat OpenNIC geen log bijhoudt dan ?
Anoniem: 612047
@marvine19 augustus 2015 01:18
Hele goede vraag, altijd kritisch blijven.

Dat weet je ook helemaal niet zeker. Misschien zitten er wel servers van de AIVD of NSA tussen, het blijft een kwestie van vertrouwen. Een ding is echter wel zo goed als zeker: Google DNS en OpenDNS worden wel gelogd. Die zitten in de VS dus vallen onder allerlei obscure wetten die 0,0 bescherming bieden aan niet-VS burgers. Dus ik neem de gok maar...
Kun je me uitleggen hoe ze kunnen beveiligen tegen ddos aanvallen en dergelijken, dan moet je toch ook loggen/filteren ?
62.141.38.230 (ns1.dus.de) -- 99.38% uptime
185.97.7.7 (ns8.fra.de) -- 99.42% uptime
31.220.43.191 (ns1.fl.nl) -- 99.10% uptime
108.61.210.58 (ns26.de) -- 99.76% uptime

en de ip adressen van van OpenNIC
Waar heb je die servers dan gevonden??
Hier heb je een lange lijst met OpenNIC Tier 2 servers waar je uit kunt kiezen.

Omdat voor mij gevestigd in de EU, IPv6 en DNSSEC een vereiste waren heb ik eerst alle EU DNS-servers met IPv6 ondersteuning er uit gepakt die aangeven niet te loggen. Die ben ik toen gaan testen of DNSSEC ondersteunen (dat staat helaas niet in die lijst vermeldt). Van wat er overbleef ben ik toen gaan pingen om de drie met gemiddeld de laagste toegangstijd er uit te pikken.

Die drie heb ik toen mijn DNS servers gemaakt in mijn router zodat elk device in mijn netwerk nu automatisch via een van die drie servers gaat en niet van m'n ISP.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 18 augustus 2015 23:04]

Pingen is niet de meest handige manier om te testen. Beter kun je iets als namebench gebruiken, die kijkt ook of de verzoeken correct beantwoorden en niet ge-hijacked worden met een verkeerd antwoord. Als je het echt goed wilt testen zou je de test ook nog op verschillende tijdstippen kunnen doen :+ (ochtend, middag, avond).
Dank! Dat werkt gelukkig
dank het werkt weer. wat een gepruts! :(
Na het switchen naar de google dns heb ik nog maar 70down ipv de 200 waar ik voor betaal, ligt dit aan de dns of aan de storing?
Dns bepaalt niet je downloadsnelheid. Als de boel plat ligt vanwege ddos is het niet vreemd dat je niet de volle snelheid haalt.
Hier geswitcht naar de DNS van google en ik heb nog gewoon 200mb/s
DNS doet niets meer dan bijvoorbeeld google.nl omzetten naar een ip-adres, dus nope.
Dank _/-\o_ ,
Kon ook de instellingen niet wijzigen in de router zelf, dus jouw linkje kwam als geroepen.
Vanaf de pc doet alles het weer.
Heb de ip adressen van de dns servers die vermeld staan op de router gepingd, geen sjoege, dus dat maakt het wat mij betreft wel duidelijk waar het probleem ligt 8-)
Bij mij is het er helaas niet mee opgelost :(
Nog steeds de meest onzinnige reden om geen internet te hebben imho.

Hoe moeilijk is het voor je ISP om een ander DNS adres naar je modem te sturen.
Hoe moeilijk is het in deze tijd voor je MS windows om zelf met een suggestie te komen ipv "Geen Internet" als melding waardoor mensen onnodig hun ISP gaan rijk maken door hun onnodig te bellen.

Zoals DNS functionaliteit werkt voor de niets wetende thuisgebruiker is mij nog steeds verbazend.
Erg moeilijk, de DNS settings worden alleen opgehaald als het modem start.
Om de rest van hun services niet offline te trekken moeten ze dus modems in batches rebooten (vandaar dat snelheidupgrades ook meerdere weken duren). Als ze heel Nederland een modemreboot geven zal het alleen maar erger worden.

Windows een fallback dns laten kiezen als auto repair is wel een goede optie

Zelf nergens last van, eigen dns lopen met forward zone naar Google

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 18 augustus 2015 22:46]

De troubleshooter van Windows is echt wel verbeterd hoor. Tegenwoordig geeft die (in de meeste gevallen) netjes aan dat de DNS server(s) niet bereikt kan worden. Ook kan je lezen hoe je een andere DNS kan instellen.
Wat de meeste mensen doen is het modem restarten, maar zoals je al hebt gelezen verlies je daardoor je IP/DHCP-records van Ziggo.

Verder zijn de IP-adressen gewoon verwijzingen naar servers. Die servers kun je wel wijzen naar bijvoorbeeld OpenDNS, maar dit zal Ziggo niet doen. Mede doordat Ziggo je DNS-records kan aanbieden die alleen op het Ziggo netwerk werken.
Ik snap het niet. Die DNS servers stel je toch alleen open voor je klantenbasis? Dan is meteen terug te vinden wie de boosdoener is/zijn.

Waarom zou jeje dns servers publiek toegankelijk maken |:(
Omdat de DNS verbind met andere DNS'en? Volgens mij is het zo dat als je bv naar tweakers gaat, dat het verzoek eerst naar ziggo DNS gaat, die komt met IP van de volgende DNS terug die weer een IP van een volgende DNS geeft waar dan uiteindelijk het IP van www.tweakers.net achter hangt. Althans zo begrijp ik het maar jij bent netwerkbeheerder dus zeg jij het maar xD
That's not exactly how it works.
Het klopt dat verkeer VANAF de Ziggo DNS servers NAAR andere DNS (root)servers toegestaan moet zijn.
Andersom echter zou totaal niet geval moeten zijn. Ik ben dan ook erg benieuwd naar het antwoord maar waarschijnlijk kan het ze bij Ziggo geen donder schelen of het publiek een duidelijk antwoord krijgt.

Inzicht in hun infra zullen ze nooit geven, want stel je voor dat een concurrent ermee vandoor zou gaan ofzo :O
Maar als je verkeer vanaf andere DNS naar Ziggo DNS blokkeerd dan kan iemand die bij Ziggo zit toch geen eigen webserver hebben? Want dan word de hostname toch nooit omgezet tot IP adres? Of is dat weer een andere DNS subserver?
Als deze zelfde servers worden gebruikt om verbinding naar de servers van klanten zelf te faciliteren, dan heb je inderdaad een punt.
Hier had ik niet bij stilgestaan, ik weet ook niet of Ziggo het toestaat.

Je zou natuurlijk altijd nog een externe DNS naam kunnen registreren en die naar je eigen server laten verwijzen.

Of je zet een (cluster) interne DNS servers neer voor je eigen klanten, en een ander cluster voor de buitenwereld.

Ik blijf het opmerkelijk vinden.
Je slaat nog 2 stappen over, althans wanneer het gaat om web browsen. In dat geval heeft de browser zelf een cache. Weet die het niet, dan wordt het OS geraadpleegd, en pas daarna de DNS van de ISP.
Signaalstoring bij Ziggo
Sorry, door een storing werkt Internet tijdelijk niet goed. De internetverbinding is bijvoorbeeld langzamer dan normaal of hij valt weg. Wij werken hard aan een oplossing.

Storing opgelost en bij jou niet? Start het modem dan opnieuw op..

Status: onopgelost
Melding bekend > 18-08-2015 21:35
Verwachte oplostijd > voor 19 augustus, 00.00 uur

Dus voor 12 uur verwachten ze het opgelost te hebben. Ben benieuwd of er een compensatie komt 8)7
Overigens whatsapp op mijn android komt wel gewoon binnen. Loopt dit niet via een dns server of hoe zit dit? :?

[Reactie gewijzigd door k---evi-n op 18 augustus 2015 22:51]

Waarom zouden ze compensatie geven voor een probleem dat je binnen een tel zelf kan oplossen, en zoals ze zelf ook al zeggen nog voor twaalven opgelost is? Beetje onzinnig om dan om compensatie te vragen.

WhatsApp gebruikt hardcoded verbindingen met de server, om zichzelf te beschermen tegen DNS poisoning als er ooit iets met hun domeinen gebeurt. (En een paar jaar geleden is dat een keer gebeurd toen een hele grote Amerikaanse provider is gehacked; toen waren WhatsApp, AVG, Alexa en Avira de l*l. Maar de WhatsApp service had dus nergens last van.)
Was ook niet serieus bedoeld maar omdat tmobile ook een compensatie gaf voor die paar uur :P
En uhm binnen een tel oplossen? Ik zie mijn vader niet zijn DNS even veranderen want die zal eerder meteen ziggo bellen omdat het internet het niet doet.. dusja dat met 1 tel is een beetje onzinnig antwoord :/

Bedankt trouwens voor je antwoord over whatsapp :) weet ik dat ook weer!
Paar uur? T-Mobile was voor een behoorlijk aantal klanten ruim twee dagen geheel offline :P
Dat is wel ff wat andere koek natuurlijk. :)

Een DDoS is trouwens overmacht gok ik, daar zullen ze geen compensatie voor uitbetalen dunkt mij; hoogstens klanten informeren hoe ze andere DNS servers moeten instellen...
We zullen zien hoe ze 't oplossen, ik ben eerlijk gezegd een beetje uit 't veld geslagen dat een provider zo groot als Ziggo geen propere anti-DDoS op een van de belangrijkste onderdelen van haar infrastructuur heeft uitgerold... Ik bedoel, het is niet alsof ze de resources er niet voor hebben ofzo.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 19 augustus 2015 00:56]

Klopt sinds een half uurtje (vanaf 21:30) geen internet hier (omgeving Enschede). Instellen van een google dns 8.8.8.8 en alles werkt weer.
Wel blijf ik het nog steeds erg triest vinden dat anno 2015 Ziggo het niet voor mekaar krijgt om snel een storing op hun website te zetten.
Je moet op allestoringen kijken of er iets aan de hand is.
Maar goed, de website van ziggo ligt nu sowieso plat (of is heeel erg traag) dus dat heeft geen zin.

Update inmiddels 45 minuten verder en zelfs hun twitter account meldt niks noppes nada.. Slecht hoor.
Waarschijnlijk zijn ze meer bezig de synergie voordelen uit de fusie te halen (lees ontslagen bij helpdesk) dan daadwerkelijk zich te richten op de klanten.

[Reactie gewijzigd door Tmaster op 18 augustus 2015 22:12]

Dit dus, 20 minuten na meldingen hier.

1. Geen melding op site, en bij DNS servers zou dat gewoon direct moeten kunnen ivm logging.
2. Geen melding op facebook
3. Geen melding op twitter.
4. Alles van ziggo down

dus het lijkt me iets interns mogelijk redelijk groot. Ach gelukkig heb ik daar geen storingsdienst.
Hun eigen site was ook kapot. De pagina die je heel traag geserveerd kreeg was een gecached variant. Maar van Facebook of Twitter heb je gelijk. Het is niet zo dat het hele personeelsbestand in het datacenter gaat staan hijgen ofzo. Ik moest het ook op Twitter lezen toen ik de tweet van Tweakers voorbij zag komen.
Waarom denk mijn vrouw altijd dat, wanneer internet niet meer werkt, ik iets heb gedaan :(
Ik kan gelukkig tegen mn ouders zeggen dat ik dit voorkomen heb door thuis altijd google's dns als standaard te gebruiken :)
Inmiddels is de Ziggo site weer bereikbaar (met Google DNS dan)

Status: onopgelost
Melding bekend 18-08-2015 21:35
Verwachte oplostijd voor 19 augustus, 00.00 uur

[Reactie gewijzigd door friggler op 18 augustus 2015 22:42]

Herkenbaar. Hier min of meer hetzelfde verhaal. Ik gebruik al jaren de OpenDNS servers voor DNS i.p.v. die van mijn provider. Wel geinig om te zien hoe collega's en vrienden last hebben van haperend internet en ik niet :+ O-)
ik kan gelukkig tegen mn ouders zeggen dat ik dit voorkomen heb door thuis ziggo op te zeggen en telfort glasvezel in te kopen.
In te kopen? Doe je dit per kilo? En waar sla je het allemaal op? :)
ow dat is dus niet alleen bij mij :*)
Nee hoor, mijn vrouw denkt ook altijd dat grote_oever de boosdoener is :+
):

[Reactie gewijzigd door Limeroundup op 18 augustus 2015 22:26]

Mijn zusje liep ook al op mij te schelden.
Zoals ze dus altijd doet. Heef dus niks met de storing te maken. :)
Kreeg hier dezelfde reactie toevallig haha :P ze begreep het woord landelijke storing niet eens : 8)7 godzijdank heb ik andere mobiele provider en tweakers raadplegen
Ik dacht dat dat bij mij alleen maar was :D

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 444220 op 18 augustus 2015 23:26]

Nee hoor, er zijn genoeg anderen met ook een vrouw. :)
Oh, dat gevoel ken ik maar al te goed. Als netwerk problemen heeft voel ik me al schuldig zonder dat ik de oorzaak weet.
Ik werd gebeld met de vraag of ik Netflix niet had betaald 8-)
Haha, klinkt erg bekend, alleen dan met andere familie. Niet de vrouw. :p
Haha, wat herkenbaar. ;)
Hier ook altijd zo'n zelfde roep of ik iets heb aangepast als iets weer niet werkt.
Vanavond mijn modem in bridge modus laten zetten en een nieuwe router aangesloten. Alles werkte voor 5 minuten.

Toen QoS aangezet en niks deed het meer.

Hele avond zitten klooien en dan lees ik dit nieuwsbericht.

What are the odds :-(

Vrouwlief begon ook al te piepen.

[Reactie gewijzigd door Lekkerbek312 op 18 augustus 2015 22:53]

Mijn staat ook op bridge mode en dan de google DNS in mijn router ingesteld.
Heb al de hele avond geen problemen :)
Haha als er hier iets niet meer werkt op internet hoor ik de kids op de achtergrond...pap!
Ze zei tegen mij omdat jij altijd loopt te kloten met de router. Ken da kloppuh? :)
Dus toch..

Beetje raar alleen, heb alternatieve dns van google maar helaas hier geen internet..
Ipconfig /flushdns wil wel eens helpen.
https://allestoringen.nl/storing/ziggo/kaart

Zo te zien Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam de meeste problemen
(Ook vrij logisch natuurlijk)
Yup, Zeist geen internet. Google dns servers werken wel.
1 2 3 ... 25

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee