Stroomstoring zorgt voor problemen bij mobiele providers en publieke omroep

De stroomstoring die grote delen van Noord-Holland lamlegde, heeft gezorgd voor problemen bij de publieke omroep en bij de mobiele providers. Alle websites van de publieke omroep lagen eruit, en de meerderheid van de masten van T-Mobile en Vodafone lag uit de lucht.

KPN T-Mobile VodafoneOm kwart voor elf lag 70 procent van de zendmasten van T-Mobile in het getroffen gebied uit de lucht. De rest zou toen binnen een paar uur ook uitvallen, als de aanwezige accu's waren uitgeput, waarschuwde T-Mobile. Inmiddels is tachtig procent van het netwerk weer terug. "In de komende uren zal het netwerk zich weer herstellen", zei een woordvoerder van de provider. Inmiddels is dat gebeurd.

Vodafone heeft ook last gehad van de storing. "De meerderheid van de masten in Noord-Holland lag eruit", aldus woordvoerder Richard Mes. Sommige zendmasten bleven nog even in de lucht, dankzij een aangekoppelde accu, maar die houdt het maximaal een uur vol. Een deel van de masten kon langer in de lucht blijven door een aangekoppeld dieselaggregaat, maar onduidelijk is hoeveel zendmasten daarvan waren voorzien.

KPN stelt dat het netwerk geen problemen heeft gehad, maar meerdere klanten van de telecomprovider uit Noord-Holland-Noord en Flevoland meldden tegen Tweakers dat ze uit de lucht waren. Zowel internetten als sms'en was voor hen het grootste deel van de tijd niet mogelijk. Mogelijk kwam dat door overbelasting: KPN stelt dat het netwerk zelf in de lucht is gebleven, maar dat het 'erg druk' was op het netwerk, doordat het vaste internet door de stroomstoring niet te gebruiken was.

Ook de publieke omroep kampte met problemen als gevolg van de stroomstoring, die grote delen van Noord-Holland platlegde. Hoewel het datacenter van de omroepen overschakelde op noodstroom, viel de koeling in het datacenter uit. Daardoor steeg de temperatuur in het datacenter, waarop de publieke omroep besloot om de servers gecontroleerd uit te schakelen, meldt een woordvoerster.

Het datacenter van KPN-dochter Xs4all had korte tijd last van de stroomstoring. "Een kwart van onze servers viel uit", aldus woordvoerder Niels Huijbregts. Daarbij ging het onder meer om mailservers en een aantal interne servers; de website bleef wel online. De problemen werden kort na de start van de stroomstoring weer opgelost.

Ook de wijkkasten van UPC/Ziggo en KPN vielen uit, evenals modems van gebruikers. De backbone van het netwerk bleef volgens KPN wel online. Internetprovider Ziggo, waar UPC ook onder valt, zegt geen grote problemen te hebben gehad, buiten de gebieden waar klanten zelf waren getroffen door de storing. "Het zou wel kunnen dat sommige klanten aangesloten zijn op een centrale die in een ander gebied ligt dan waar de gebruiker woont", zegt Erik van Doeselaar. Ook komen sommige modems niet automatisch online na een stroomstoring, waarschuwt hij: die moeten handmatig worden gereset. Daarnaast zijn in Haarlem mogelijk nog problemen, al is onduidelijk of dat door de stroomstoring komt.

De meeste websites lijken geen problemen te hebben gehad door de stroomstoring; datacenters zijn doorgaans aangesloten op een backup-stroomvoorziening. Wel lag betalingsprovider Buckaroo er korte tijd uit. De AMS-IX handelde wel wat minder internetverkeer af dan normaal, maar dat kan worden verklaard door het feit dat minder mensen toegang hadden tot een vaste internetverbinding.

In de fysieke wereld zorgde de stroomstoring, die rond kwart voor tien begon en werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation, voor meer problemen. Zo reden trams en metro's in Amsterdam niet meer, evenals treinen in Noord-Holland en delen van de aangrenzende provincies. Schiphol handelde enige tijd geen vluchten af. Ook liften stopten massaal met werken, zodat de brandweer vaak moest uitrukken om mensen te bevrijden.

Overigens had Tweakers zelf geen last van de stroomstoring. Het is niet duidelijk of de twee datacenters waar Tweakers gehost wordt niet in het gebied van de stroomstoring lagen, of dat de backup-stroomvoorziening zijn nut heeft bewezen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-03-2015 • 11:57

233

Reacties (233)

233
219
160
1
0
0
Wijzig sortering
Outerspace Moderator General Chat + Wonen & Mobiliteit 28 maart 2015 00:00
Overigens had Tweakers zelf geen last van de stroomstoring. Het is niet duidelijk of de twee datacenters waar Tweakers gehost wordt niet in het gebied van de stroomstoring lagen, of dat de backup-stroomvoorziening zijn nut heeft bewezen.
True zat zeker wel in het gebied waar de storing aanwezig was (380kv Diemen), dus een goed noodaggregaat is een plus ;)

Voor verdere info over de stoomstoring:
http://www.tennet.eu/nl/n...chting-stroomstoring.html
De storing in Noord Holland vanmorgen heeft een technische oorzaak en is het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden.

De oorzaak van de storing ligt in het hoogspanningsstation Diemen. Dit station is dubbel uitgevoerd, hetgeen betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Vanmorgen zijn bij een omschakeling – in verband met werkzaamheden - beide helften gedurende een korte periode gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

Op dat moment (om 09.37 uur) is er vermoedelijk een kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften (lijnen en transformatoren) automatisch zijn afgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan, vergelijk het met de zekeringen in de meterkast thuis. Daardoor waren we in staat om het station binnen het uur weer in bedrijf te nemen. Vervolgens zijn de aan station Diemen gekoppelde provinciale distributienetten weer operationeel gemaakt en kregen de grote klanten weer beschikking over elektriciteit. Ook kon regionale netbeheerder Liander de elektriciteitsvoorziening lokaal weer gaan herstellen.

Rond één miljoen huishoudens zijn getroffen door de storing, een van de grootste van de afgelopen jaren in Nederland. De laatste storing op het hoogspanningsnet vond in 1997 plaats.

TenneT is zich bewust van de vervelende gevolgen die dit voor velen heeft gehad. Door de hoge betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet is de afhankelijkheid groot en heeft een storing een grote impact. Om die reden investeert TenneT voortdurend in de leveringszekerheid van het net. TenneT heeft inmiddels een intern onderzoek opgestart naar de oorzaak van de storing en daarnaast DNV GL gevraagd onmiddellijk een extern onderzoek te doen.
En de discussie op GoT:
Grootste stroomstoring in tien jaar tijd
Ik vind het wel erg kwalijk dat de website van onze nationale rampenzenders (NOS, Radio 1) bij een 'simpele' stroomstoring plat gaan. Daar zou je toch wel een noodvoorziening voor verwachten...
Het is inderdaad vervelend, maar bij een stroomstoring hebben veel mensen ook geen toegang tot internet (modem, wijkcentrales, zelfs mobiel internet kan uitvallen). De overheid raadt aan om een radio op batterijen te gebruiken. Dit was in dit geval genoeg, aangezien de radio het gewoon bleef doen.
Het enige waar je echt op kunt vertrouwen is de analoge radiozender.
Maar als er niks uitgezonden word wegens een stroomstoring, dan kan je ook niks van die gene ontvangen..
Dan kan je wel de gettoblaster op een lood accu uit de kast halen maar dan nog zul je niks ontvangen doordat er niks uitgezonden word..
maarja, waar digitale zenders vaker last hebben van atmospherische storingen en dus totaal niet te ontvangen zijn, zijn analoge zenders vaak nog wel (al dan niet met veel ruis) nog wel te ontvangen.. En vaak zijn dan de zenders ook op batterijen... Dus IMHO is het hele overstappen op digitale radio helemaal niet zo'n plus punt, in iedergeval zeker niet bij extreme rampen waar informatie juist belangrijk is..
Dan kan je wel de gettoblaster op een lood accu uit de kast halen maar dan nog zul je niks ontvangen doordat er niks uitgezonden word..
Het duurt misschien wat langer maar op een gegeven moment gaat dan toch 'Radio Londen' ons vertellen wat er zoal loos is.. Kon 70 jaar geleden ook al met een buizenradio uit de prehistorie. Dus die looien radio moet je goed bewaren.

Een nationale ramp hoeft trouwens niet per se hier te ontstaan. Een gifwolk of een dampende kerncentrale bij de buurlanden en verkeerde wind, is genoeg.
Dat is niet juist. De ouderwetse telefoon met ee draadje Dan moet je thuis dus niet een draadloze (DECT) set hebben, maar echt een ouderwets toestel.
Alle KPN telefooncentrales zijn voor zover ik weet uitgerust met accu's om het langer vol te kunnen houden. Dus, met een fysieke verbinding kan je dan nog steeds bellen (je belstroom komt uit de centrale). Ik weet niet hoe goed ze dit hebben opgelost als ze via wijkcentrales gaan, ik ben ondertussen een aantal jaren uit de telecom wereld.
Bij een ramp kun je geen 10.000 mensen op de ouderwetse telefoon gaan bellen.
Het enige waar je echt op kunt vertrouwen is de analoge radiozender.
Mits je er een hebt en genoeg batterijen en waxinelichtjes en zakjes soep en flessen water en al die andere dingen die we tegenwoordig ook niet meer op voorraad hebben .. ;)
De radio werkte zeker niet overal. Hier in Rotterdam was gewoon stroom maar was het een tijdlang doodstil.
Toen ik eindelijk mijn oude transistor radiootje aan de praat had bleek dat Radio Noord Holland wél in de lucht, . Daar haalde ik de eerste info vandaan.

Maar ja, wie heeft r nog een transistor radiootje, afgezien van de autoradio en wie denkt er nog aan het hebben van batterijen voor 't radiootje ?
Ja auto heeft altijd een noodvoorziening energie :). Omvormertje erin en klaar ;)
We zijn niet allemaal van die "handige dhz-ers", leg dit maar 's uit aan mijn oma.
(die 'grap' over haar scootmobiel heb ik al 100x gehoord)

Reken maar dat er 'veel oma's' zijn.
Haha goed voorbeeld, Had nog niet bedacht dat auto accus en basis kennis van elektronica voor sommigen onbereikbaar is. Wel leuk dat er nu weer even bij stil gestaan wordt hoe hulpeloos sommigen zijn zonder elektriciteit . Ook dat de mensen die er veel hinder van ondervinden, misschien toch een manier vinden om (tijdelijk) zonder elektriciteit rond te komen.
Er zijn nog voldoende radiowekkers die ook op een batterij werken.
De autoradio deed het wel, radio 1 had informatie over de stroomstoring.
Dat zijn alleen rampenzenders bij een nationale ramp. Ten eerste was hier geen sprake van een ramp, en zeker geen nationale, maar hooguit een regionale. In dat geval moet je bij de regionale zenders zijn voor uptodate informatie :)

Zie deze site van de overheid.
als je even heel goed gaat lezen - dan merk je op dat hij het niet had over of ze al dan niet informatie konden of wilde verschaffen, maar over het feit dat een simpele stroomstoring deze informatiebron al wist te vellen, terroristen zullen nu iig wel weten, waar ze moeten beginnen om de chaos compleet te maken... eerst even een stroomvoorzieningje opblazen en dan pas de echte aanslag... en heel nederland in blinde paniek... puik werk denk ik zo.
Landelijke paniek veroorzaken is zonder enige vorm van communicatie erg lastig... Je mag een flinke bom hebben wil je het in heel nederland merken, zonder tv/internet/radio/twitter.

Juist angst helpt terrorisme. Dus de media uitschakelen is niet echt een 'voordeel'
landelijke paniek hoeft niet om dezelfde oorzaak te zijn of hoeft niet door communicatie te komen. Als op plek A in een land er paniek ontstaat door het weg vallen van de stroom, kan de zelfde paniek ontstaan op plek B om dezelfde redenen zonder dat daar over gecommuniceerd is. Dit geld natuurlijk alleen als de stroom op beide locaties weg valt.

Mensen zijn over het algemeen hetzelfde waar je ook komt. Paniek ontstaat dus ook om dezelfde redenen. Dus ik denk juist dat het weg vallen van stroom en het niet kunnen communiceren er zeker voor zorgt dat en spontane paniek uitbreekt op verschillende locaties.
Stroomuitval alleen zorgt alleen niet zo snel voor paniek gelukkig....
als er een aanslag is, zoals jij noemt.... en er is geen enkele communicatie over... dan is men op plek B niet in paniek omdat men het niet weet op plek B.
Tenzij terroristen zo slim zijn om vooraf te dreigen met aanslagen op stroomvoorzieningen en hun dreigementen daarna nog uit kunnen voeren ook.

Dergelijke slimme terroristen bestaan wel, maar wat ze te zoeken hebben in zo'n klein landje als Nederland?

Vergeet niet dat wij nu niet bepaald staan als een dominante politieke grootmacht, wij Nederlanders staan vandaag de dag om heel andere zaken bekend:

Nederland is als natie vermaard om zijn rijke historie, missionarissen die op zorggebied veel goeds hebben gedaan, welvaart, handelskennis, innovatief vermogen, hoge opleidingen, verregaande tolerantie, onze topsporters en de daarbij horende cultuur, (internationaal gezien dood onschuldige) monarchie en het internationale tribunaal in Den Haag.

Enne oh ja, het feit dat Nederlanders heel erg eigenwijs overal gaan en staan, waar ze maar willen. "Laura het zeilmeisje" is wat dat betreft helemaal niet zo uniek. Nederland heeft veel vaker internationaal het nieuws gehaald wegens dat soort vrijgevochten geesten.

Waarom zouden terroristen een aanslag willen plegen op een natie die voor elk wat wils iets te bieden heeft? Tot nu toe zien kwaadwillende geesten Nederland eerder als een vluchtoord, net zo als Argentinie.

Nederlandse individuele burgers zijn tot nu toe internationaal gezien grotere doelwitten gebleken dan ons complete land. Voor zover ze al specifiek een doelwit waren.

Voor zover ik op kan maken uit kranten -en nieuws archieven zijn het vooral Amerikaanse en Britse burgers die specifiek iets te vrezen hebben van terroristen.

Nederlanders komen meestal om nogal mysterieuze redenen om het leven. Meestal omdat ze dachten slim en onaantastbaar te zijn, wat geen wonder is als je nagaat hoe veilig het door de bank genomen is in ons land. Er is ooit eens na de mishandeling van een stel Nederlandse vakantiegangers gezegd dat er bijna geen ander volk ter wereld zo naief denkt dat de hele wereld een groot gevaarloos vakantie paradijs is.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 14:45]

Tsja, als je het zo bekijkt is het natuurlijk veel effectiever om het datacentrum waar die site gehost wordt op te blazen, of de studio vanwaar de uitzending gedaan wordt. Er zijn altijd kwetsbare punten, daar doe je niet veel tegen.
Het feit dat de stroomvoorziening niet in orde is, is toch kwalijk. Zoals gezegd hoort dit niet te gebeuren bij zo'n belangrijk medium als NOS/Radio 1. Dit hoort ten alle tijde te werken (ja oke, buiten hun deuren kunnen ze niets doen) Maar als de stroom bij AMS-IX uitvalt ligt niet gelijk heel Nederland zonder internet op z'n gat lijkt me :+
Dat laatste klopt zonder meer, maar het is zeker niet in alle gevallen te voorkomen dat Radio 1 eruit klapt. Natuurlijk is dat iets dat voorkomen moet worden waar mogelijk maar zoals gezegd zijn er gewoon dingen waartegen je niets kan beginnen.

Of dat in dit geval het geval was laat ik maar in het midden. :+
Nederland heeft geen terroristen.
Dus als er een nationale ramp is en toevallig ook stroomstoring in Hilversum (of waar de servers van de NOS ook staan) dan werkt het wel denk je? Het is sowieso raar dat de koeling niet op noodstroom staan. Alle grote datacentra's hebben geen enkele probleem gehad met de stroomstoring, en het zijn er nogal wat in de regio Amsterdam. Wel noodstroom hebben en kennelijk niet voor je koeling is voor een organisatie al de publieke omroep prutswerk.
Er staat niet dat de koeling niet op de noodstroomvoorziening zat. Er staat dat deze is uitgevallen. Het kan zijn dat bij het overschakelen de koeling een tik heeft gehad en daardoor is uitgevallen.
Dat zijn alleen rampenzenders bij een nationale ramp.
Impliceer je nu, dat de betreffende diensten conditioneel enkel bij landelijke stroomuitval hun noodstroom aanzetten? :-P
En wat nu als er tegelijk een nationale ramp gebeurd?
Of de stroom juist uitvalt dóór een nationale ramp?

Ok, dat was in dit geval niet zo, maar blijkbaar is er dus niet veel voor nodig om die sites uit te doen vallen. En volgens mij moet het in de 'Cloud-age' toch niet zo moeilijk zijn dit redunant uit te voeren en binnen seconden om te schakelen naar een andere locatie.

[Reactie gewijzigd door jfversluis op 22 juli 2024 14:45]

En wat nu als er tegelijk een nationale ramp gebeurd?
Of de stroom juist uitvalt dóór een nationale ramp?
Of dat het een nationale ramp kan worden ALS de stroom uitvalt. Maar het is al gauw lastig: als een verwarde man de studio binnenloopt gaan de zenders ook uit de lucht.
En zo zullen er nog wel meer futiliteiten tot grote gevolgen kunnen leiden.
En ook het voorgeval is een probleem. Dus je kan makkelijk een aanslag plegen. zolang je 1 extra man heb die het NOS gebouw ingaat. En dat terwijl de NOS altijd bereikbaar moet zijn. Zo moeten er regels komen dat ze snel gebruik kunnen maken van andere studio's als er een ramp is.
Zo moeten er regels komen dat ze snel gebruik kunnen maken van andere studio's als er een ramp is.

Of mischien moeten we nue ens niet meteen regels gaan vragen, maar gewoon accepteren dat niet elk risico af te dekken is ... O-)

En dat stroomstoringen van een uur of twee eens in de 2 a 3 jaar of zo misschien stiekem helemaal niet het einde van de wereld zijn _/-\o_
Klopt. Maar voor de mobile telefoon markt moet het wel komen bij langdurige storing overgaan op een ander netwerk. Maar nationale veiligheid niet 8)7
Er zijn genoeg studios beschikbaar. En een nationale rampenzender moet nood maatregelen hebben. Als bv at-5 wel in de lucht kan blijven is er iets niet goed.
Als bv at-5 wel in de lucht kan blijven is er iets niet goed.

Vast maar om meteen onderzoeken en nieuwe wetgeving te eisen is wel weer heel erg typisch Nederlands. Je kunt ook gewoon accepteren dat de overheid niet altijd alles voor jou kan regelen, en je misschien zelf ook gewoon af en toe enkel op jezelf aangewezen bent. En ja, ook in noodsiuaties.

Of wellicht, juist in noodsituaties ...
Mee eens. In Nederland is de infrastructuur heel redelijk.
tja, en wat heb je er aan als alle stroom uitvalt? dan kun je niet het internet op, dus heeft een cloud-age ook weinig nut, naast het feit dat het wel kan zijn dat de websites wel blijven draaien (omdat die ergens buiten de stroomstoring staan), maar de toegang kan er uit liggen doordat daar wel last is van de stroomstoring... Enuh, Cloud-age, hoe vaak hebben de cloud servers van amazon er al uitgelegen..... enough said.....
Dan heb je nog steeds een mobieltje of tablet of laptop met een accu erin.
En natuurlijk moet je dan nog bereik hebben van je internet provider, maar eer een een ramp gebeurd die al deze variabelen meeneemt dan moet er wel heel wat gebeuren denk ik.
Ik constateer alleen maar dat niet het hoogst haalbare op dit moment gedaan is om dit soort voorzieningen in de lucht te houden. Uiteraard kan dat ook niet voor 100%, maar ik denk dat we het eens kunnen zijn dat het beter kan dan dit.

En Amazon zal er vast vaak uit liggen, maar dat is zeker niet de enige en ook daar zijn wel weer oplossingen voor.

Een oplossing als een 'rampenzender' heeft als enige bestaansrecht dat ze toch tegen enig stootje kunnen lijkt me in tijden dat er onvoorspelbare dingen gebeuren. En nu met een enigszins uit de kluiten gewassen stroomstoring liggen ze er al uit, dat zou ik als opdrachtgever niet acceptabel vinden.
Dan heb je nog steeds een mobieltje of tablet of laptop met een accu erin.
En natuurlijk moet je dan nog bereik hebben van je internet provider, maar eer een een ramp gebeurd die al deze variabelen meeneemt dan moet er wel heel wat gebeuren denk ik.
Een stroomstoring bijvoorbeeld......
Inderdaad. Ik had niets meer. Bij vodaphone kon ik alleen nog sms-en. Heb paar anderen gevraagd om info, maar die wisten ook niets, ook geen stroom,
Uiteindelijk transistor radiootje en wat batterijen gevonden en daarna op zoek gegaan naar de rtvnh, de regionale omroep. Pas toen hoorde ik het hele verhaal.
Sirenes afschaffen? Ik heb zo mijn twijfels of dat verstandig is. Deze stiring was een perfecte wakeup call.
Toch hebben wij met z'n allen geaccepteerd dat de accu backups al na een uur uitgeput raken (staat in 1 van de artikelen). In het verleden was het gebruikelijk in de openbare telefonie om minsten 24 uur accu backup te hebben. De oude telefoontoestellen aan een draad kregen (en krijgen) hun spreekstroom uit de centrale, dus dat bleef allemaal werken.

Ik weet niet of KPN nog steeds dezelfde standaarden hanteert, en of die dan ook gelden voor alle wijkcentrales.

Als we vinden dat telefonie (draadloos of niet) belangrijk genoeg is moeten we in de politiek hier regels voor laten opstellen. We moeten dan ook accepteren dat onze gesprekken wat duurder kunnen worden.
Er ligt mijns inziens nog wel een heel spectrum voor 'overlevenden zijn er dan dus hoegenaamd niet'.
Daarnaast heb je het over 'moedwillige rampen'. Een 'simpele' nieuwe watersnoodsramp is natuurlijk een ander voorbeeld dat een heleboel mensen raakt en waarbij het toch wel erg handig zou zijn als er een centraal informatiepunt is.
Je denkt toch niet dat bij een echte ramp staatsgerunde bedrijven OOIT niet een zooitje ervan zouden maken?
En dat zal in ieder geval nooit gebeuren als mensen niet kritisch zijn op de werking/werkwijze zoals hij nu is.
Als we dit nu constateren en dankbaar zijn dat er niet echt iets aan de hand is, waarom dit niet signaleren en er iets mee doen?
En waar zou die watersnoodramp zich moeten afspelen?
Op welke fysieke lokatie in Nederland?

Dit is toch lachwekkend scenario. Water komt niet zo maar eventjes onverwacht.

Over kritiek gesproken: het is toch hoog tijd om fiks budget weg te halen bij de nationale omroep. Daar bijna een miljard aan uitgeven is pure luxe.

Wat ze er met name mee doen is artificieel de prijs van nationale voetbalwedstrijden omhoog krikken. Weggegooid belastinggeld kortom!

Ondertussen wordt de zorg uitgekleed hier en daar op lokaal nivo - daar kun je toch beter dat miljard aan besteden.

Dus haal heel veel budget bij die gasten weg ipv te vereisen dat ze nog taak XYZ erbij moeten doen - want dat gaat ze toch niet lukken.
Je kunt nu mijn voorbeelden stuk voor stuk onderuit gaan halen maar dat draagt volgens mij weinig bij aan een constructieve discussie. Er zijn natuurlijk tal van scenario's te bedenken.

Ok, misschien water komt niet zomaar even onverwacht, een vliegtuig uit de lucht op een flat is dan misschien wel onverwacht genoeg voor je?

Daarnaast zeg ik ook al dat een dekking van 100% nooit gaat lukken en ik ben het met je eens dat de bedragen die ermee gemoeid gaan belachelijk zijn. Maar juist daarom verbaast het mij zo dat een oplossing die informatie moet geven in tijden van rampen zo makkelijk omver ligt, terwijl wij (beste stuurlui aan wal) al vrij snel met vrij beschikbare oplossingen kunnen komen.

Uiteraard kunnen we nu het hele landelijke beleid tot aan de zorg aan toe erbij halen, maar dat heeft denk ik niet zoveel met dit onderwerp te maken. Wat niet wegneemt dat we het daarover eens kunnen zijn.
Een vliegtuig die neercrasht is een tragedie die breed uitgemeten wordt op TV.

Maar alleen dat blok waar hij valt heeft er fysiek last van.

Dat noem ik geen grootschalige nationale ramp waar de noodzenders in actie dienen te komen.

Die noodzenders dat stamt allemaal nog uit koude oorlog.
Nou als die Belgen het verkloten met hun kerncentrales of er iets mis gaat met de waterkering bij Rotterdam is het toch wel gauw een nationale ramp.
Dit is toch lachwekkend scenario. Water komt niet zo maar eventjes onverwacht.
Dijkdoorbraak? niet langs de kust maat langs een kanaal bijv.
Al heeft nieuws uitzenden niet zoveel zin, met je eigen ogen zal je sneller het water zien komen dat dat wanner je leest dat er een uitbraak is.
Zeker als je huis vlak naast zon dijkdoorbraak staat.

[Reactie gewijzigd door mrc4nl op 22 juli 2024 14:45]

Anoniem: 455646 @wildhagen27 maart 2015 12:43
Maar deze sites moeten wel blijven werken.. Wat er ook gebeurd.
Dit toond namelijk alleen aan hoe zwak onze overheid is en dat het gemakkelijk is om informatiebronnen van de Nederlandse staat uit de lucht te krijgen.
Anoniem: 582487 @wildhagen27 maart 2015 15:55
neemt niet weg DAT ze uit de lucht gaan met 1 storing die word veroorzaakt door een defect in een basis station.. dat zou als het gebeurd moeten worden opgevangen door een backup systeem ONGEACHT of er een 'nationale ramp' of een 'simpele' stroomstoring is... (WAAR ik overigens na 5 UUR pas vanaf was) (begon rond kwart voor 10.. en 14:45 had ik pas weer prik in mn contacten zitten.. zegt tochwel genoeg denk ik..

grote blunder dit..

stel je maar even het volgende voor.. kwaadwillende/hackers veroorzaken op welke manier dan ook een soortgelijke stroomstoring in een centrale... heel NH/utrecht/flevoland vallen uit..
iedereen denkt het is een 'stroom storing' dus valt mee.. tot er opeens berichten op de NOS verschijnen van wie dan ook... wij hebben X/Y/Z gedaan en als dit en dit niet word gedaan.. dan zijn de gevolgen niet te overzien..

veel succes met je 'nationale ramp zenders' als ze niet werken..

ander voorbeeld: black out van engeland in 2003 londen.. 5 dagen geen stroom
http://en.wikipedia.org/wiki/2003_London_blackout

gebeurd ook zomaar even.. ALLES ligt plat... zelfs de noodvoorzieningen kwamen pas 1.5-2 dagen later weer opgang.. pure chaos.. mensen die na 3 dagen winkels gingen plunderen.. noem t maar op..

moraal van dit verhaal: zelfs een 'simpele stroomstoring' die een 'nationaal rampen net als NED 1/2/3) platlegt.. kan grote gevolgen hebben..
Dat klopt maar een regionale of zelf lokale zender als RTV NH en AT5 bleven gewoon draaien en zonden zelfs live uit. Die lijken dus voor deze situatie hun zaakjes beter op orde te hebben. Dat is natuurlijk vreemd.

Overigs vind ik een stroomstoring waarbij de hoofdstad van Nederland (inclusief financieel centrum), de nationale luchthaven en het nationale tv en radio centrum zonder zitten wel van dergelijke ernst dat de nationale rampenzender mag worden geactiveerd. Wellicht dat er nu niet veel is gebeurd maar in potentie had er heel veel kunnen gebeuren als de stroom niet terug was gekomen.
Overigens vind ik een stroomstoring <nip> wel van dergelijke ernst dat de nationale rampenzender mag worden geactiveerd.
De rampenzender die op zwart gaat als er een verwarde man met klapperpistool binnenkomt; die rampenzender. :+
Ik vind het wel erg kwalijk dat de website van onze nationale rampenzenders (NOS, Radio 1) bij een 'simpele' stroomstoring plat gaan
De websites van de zenders zijn irrelevant, bij een ramp moeten de zenders werken, op internet is de informatie bij rampen te vinden op http://www.crisis.nl en die site is niet van de NOS/NPO
Kwalijker zijn de mobiele netwerken. Over twee jaar moeten die het luchtalarm gaan vervangen voor een besparing van 4 miljoen 8)7 .
Op zich eens dat dit onwenselijk is, maar de zenders zelf bleven voor zover ik weet in de lucht, en dat zijn de kanalen die de rampenzender functie vervullen en niet de website. (internet ligt bij grote rampen sowieso eerder plat dan radio)
Anoniem: 382732 @Sand0rf28 maart 2015 15:41
Het is erger als een regionale zender plat ligt. De meeste rampen zijn regionaal en als dan de verantwoordelijke zender niet beschikbaar is heb je een probleem. Als een nationale zender plat ligt, kan je altijd nog terugvallen op de regionale zenders.
4G van KPN (HI) lag er wel uit hier in Hoorn.
Anoniem: 445817 @hjs27 maart 2015 12:14
Hier ook (ook Hoorn). 4G stopte er vrijwel direct mee. 3G en 2G werkte verder wel, zij het langzamer dan normaal.
Hier in Amsterdam ook.

Ik kon ook met geen mogelijkheid bellen. Internet was daarentegen wel beschikbaar.
Hetzelfde in Haarlem. Geen mogelijkheid tot bellen en de DNS servers werken niet voor mobiel data. Effectief dus ook geen data verkeer.

VoIP bellen vanaf mijn mobiel werkte zodoende nog wel op IP adres (eigen centrale in data centrum).
Was dat ook met de KPN want ik haalde volle bak G4 met mijn telefoon in de Waarderpolder. Moet ik wel zeggen dat ik redelijk dicht bij die grote kpn toren zit.
Telfort in mijn geval.

Als browsen voor jou wel werkte dan denk ik dat we kunne stellen dat Telfort andere DNS servers gebruikte én dat zij last hadden van de stroomstoring.
Ik heb de hele tijd prima kunnen bellen. Mijn telefoonlijn bleef werken (maar dat is dan ook een vaste lijn....)
Eindelijk iemand die nadenkt... Een vaste lijn met een vast toestel krijgt de spreekstroom uit centrale. De centrale (tenminste die van KPN) hebben een accu backup en dus blijft de boel gewoon draaien. De zaak kan wel overbelst raken natuurlijk, maar dat kan je niet voor zijn.

De moraal van het verhaal: Als communicatie je lief is neem een vaste telefoonverbinding bij KPN of wordt zendamateur (maar dan wel met eigen accu/agregaat).
Logisch eerst wordt 4G/LTE afgeschakeld bij het werken op de batterij back-up van de site, vervolgens 3G en als laatste 2G (om de batterij te beschermen tegen te diep ontladen). Althans voor sites die uitgerust zijn met alle drie technologieën. Normaal gezien is de batterij back-up berekend op 1 tot 4 uur. Hangt af van operator tot operator alsook van de belangrijkheid en bereikbaarheid van de site.
Tegenwoordig allemaal Single-RAN op het KPN netwerk, vrijwel alle locaties zijn voorzien van 2/3/4G.
Hier ook Hoorn, inderdaad alles eruit en sinds 11:05 hadden we weer stroom, internet alles.
In de buurt van Hoorn, 4G bleef nog een uurtje werken en lag er daarna ook uit. Had wel af en toe even 3G.
10 kilometer verderop had ik totaal geen verbinding meer. Zowel Vodafone als Ziggo mobiel, beide geen netwerk meer. Kennelijk zijn de mobiele masten bij ons in de buurt niet voorzien van noodstroom.
Anoniem: 382732 @Frank__B28 maart 2015 15:42
Ziggo mobiel draait op het Vodafone netwerk....
4G van KPN (HI) lag er wel uit hier in Hoorn.
m'n vriendin iMessagede me juist via haar werktelefoon op KPN, omdat haar privetelefoon op t-mobile geen signaal meer had. (ook Hoorn).
Nergens last van, maar ik woon dan ook in Limburg.

Ik wist trouwens niet dat de reserve accu's van de masten maar zo kort meegingen. Wel fijn dat ze relatief duidelijk zijn in de communicatie.

Ik hoop dat mijn medetweakers in de randstad niet al te veel last hebben van de stroomstoring.

T.net gaat trouwens nog goed zo te zien? Servers op reservestroom?
T.net gaat trouwens nog goed zo te zien? Servers op reservestroom?
Een beetje datacenter heeft natuurlijk flinke dieselaggegraten staan voor dit soort gevallen.

Tennet heeft overigens gemeld dat vanaf 10:50 de stroom gelijdelijk weer opgeschakeld wordt, het probleem is dus van korte duur geweest :)
Problemen van korte duur? Hier in Amsterdam-Zuidoost ging rond 09:40 alles plat en pas 11.30 hadden weer elektriciteit. Een downtime van 1 uur en 50 minuten. Ik vind het anders best lang.
Een downtime van 1 uur en 50 minuten. Ik vind het anders best lang..

We zijn dan ook verwend in Nederland 8-)

In mijn Amerikaanse woning zat ik ooit eens twee dagen zonder stroom. Goed het weer wat dat veroorzaakte was dan ook ietsje extremer dan we in Nederland gewend zijn O-) , maar het viel me op hoe rustig die Amerikanen daar onder bleven terwijl we in Nederland bij wijze van spreke in totale paniek raken. Goed ik overdrijf want ik weet ook wel dat je dat niet bedoeld, maar het feit dat een downtime van minder dan 2 uur indruk maakt en jij ook nog eens op de minuut nauwkeurig weet hoe lang het was _/-\o_ geeft aan dat we het in Nederland eigelijk goed geregeld hebben.
Als het bij mij thuis was geweest had ik mij nergens druk om gemaakt. Echter heeft het bedrijf waar ik voor werk bijna 2 uur geen productie kunnen draaien. Gelukkig hebben we een UPS en heb ik cruciale servers op een nette manier kunnen afsluiten.
Twee uur productie verlies is binnen dat bedrijf kennelijk een ingecalculeerd en acceptabel risico. Was dat niet zo dan had men immers wel geinvesteerd in een andere oplossing naast/dan een UPS.
Mijn Raspberry Pi in Amsterdam Zuidoost was ook rond die tijden down. Het heeft erg lang eruit gelegen ja.
In die datacenters zullen de dieselaggregraten 24 uur werken, dan moeten ze worden bijgevuld. Dus maak je geen zorgen, zelfs bij een storing van meer dan een dag zou Tweakers nog in de lucht zijn
Meestal draait het core netwerk eerst kort op de UPS (voldoende om korte onderbrekingen op te vangen), dan pas gaan de noodstroom generatoren aan.
Meestal draait het core netwerk eerst kort op de UPS (voldoende om korte onderbrekingen op te vangen), dan pas gaan de noodstroom generatoren aan.
Dat klopt, zo'n systeem heet een 'no-breaksysteem'.

Als je een systeem met alleen een UPS hebt, en geen aggregraat, wordt de UPS gebruikt om de systemen op een nette manier down te brengen. Een UPS is in dat geval niet bedoeld om de omgeving gewoon langere tijd (meer dan enkele minuten) door te laten draaien.
In een dergelijk geval springt het aggregaat direct aan, echter duurt 't een paar seconden (tot een minuut meestal) voordat 't ding goed en wel draait en stabiel stroom levert. Díe tijd wordt overbrugd met een batterijgebaseerd UPS-systeem of (voor kleinere installaties meestal) een vliegwiel.
T-mobile dus niet...

Je zou zeggen dat er voorschriften zouden zijn om ervoor te zorgen dat (mobiel) belnetwerk een minimaal aantal uren actief blijft zodat je in ieder geval de tijd hebt om noodvoorzieningen te treffen.

Enkele jaren geleden was er een grote storing bij Vodafone door een grote brand.
nieuws: Vodafone kampt met regionale netwerkproblemen na brand - update

Maar we zijn dus nog niet veel opgeschoten.
Dit vind ik dus zelf DE reden om niet van de lucht alarmen af te zien.

Natuurlijk begrijp ik dat je meer en vooral duidelijkere informatie kan geven om wat het gaat mocht zoiets afgaan middels mobiele devices. Maar je bereikt een aanzienlijk deel van de bevolking niet, en zeker niet als er dit soort dingen tussen door komen bij providers (al zijn de noodmeldingen niet netwerk specifiek dacht ik, correct me if i'm wrong).

Een lucht alarm bereikt iedereen ongeacht of degene nou in het bezit is van een telefoon of niet, en of die telefoon nog aanstaat of niet (tot een half jaar geleden had ik zelf ook geen smartphone).
Helemaal mee eens. Als er iets gebeurd tijdens zo'n storing (en die kans is altijd aanwezig, als de noodvoorziening van een chemische fabriek oid. faalt) hoe ga je de mensen dan informeren?
Helemaal mee eens. Als er iets gebeurd tijdens zo'n storing (en die kans is altijd aanwezig, als de noodvoorziening van een chemische fabriek oid. faalt) hoe ga je de mensen dan informeren?
Dan rijdt uiteindelijk de politie / brandweer met backupvoertuigen door de wijk en laat een boodschap spelen.
Helemaal mee eens!
Gelukking gaat (of is reeds?) het landelijk noodnet ook digitaal 8)7
Dat komt dus allemaal helemaal goed. Gaat u maar rustig slapen.
Die dingen hebben echter ook stroom nodig en communicatie met de beheerder.
Maar we zijn dus nog niet veel opgeschoten.

In die zin zijn we in Nederland verwend. Stroomstoringen in nederland zijn gelukkig extreem zeldzaam vergeleken met veel andere westerse landen. Maar daarom zijn onze backup systeemen ook nooit echt beproefd. Dikke kans dat T Mobile het wel had, maar het ergens niet werkte. Denk aan het verhaal van de omroepen. Het backup systeem werkte, maar de koeling van die systemen weer niet.
T-mobile is Sowieso een bagger provider. Scoort hier in Friesland uitermate slecht, zelfs geen goede 3G dekking, en al jaren beloftes over 4G.
Vodafone en KPN scoren hier het beste.
Anoniem: 455646 @xoniq27 maart 2015 12:45
Ik heb juist altijd verbindingsproblemen met Vodafone gehad. Met T-Mobile nooit verbindingsproblemen gehad tot nu toe.
Ik ben juist van T-mobile naar KPN gegaan en later naar Vodafone. Ik ben ermee eens dat T-mobile hier het slechtste uit de bus komt.
Maar het zal ook best gebied afhankelijk zijn hoor, maar over het algemeen scoort T-mobile een stuk slechter dan de concurrentie.
Anoniem: 455646 @xoniq27 maart 2015 13:48
Ik woon zelf in de randstad en Lfs in het centrum van Rotterdam had ik vaak geen bereik met Vodafone.
Aan mijn toestel lag het niet maat dat met andere toestellen ook zo was.
Ben sinds 2013 klant van T-Mobile en moet zeggen dat ik er blij mee ben.
Goede klantenservice als extraatje.
Hosting van tweakers staat bij TRUE.
TRUE heeft alles goed afgedekt met nood stroom e.d
Als redactie plat ligt krijg je alleen geen nieuws maar site draait wel door :)

[Reactie gewijzigd door Qualixo op 22 juli 2024 14:45]

De hosting is inderdaad grotendeels bij True, maar dat is in het datacentrum van EUNetworks. Onze tweede locatie (onafhankelijk van true) zit in Telecity3 aan de gyroscoopweg in Amsterdam.

Beide locaties hebben genoeg redundantie gehad en/of hadden in hun geheel geen last van de stroomstoring ;)
Beide locaties hebben genoeg redundantie gehad en/of hadden in hun geheel geen last van de stroomstoring ;)
TC heeft goeie noodstroom agregaten. Ik was op TC5 met collega's en de diesels stonden lekker te brullen. :)
Toch is dat ook pas gekomen na het mega fiasco enkele jaren geleden, waar ze niet alleen het netwerk flink overbelast hadden en de backup niet op orde hadden: maar ook nog in een vlaag van verstandsverbijstering eens besloten om, toen eindelijk alles plat was gegaan door brak beheer, te proberen alle racks tegelijk weer online te brengen toen de stroom terug kwam, waardoor de circuit-breaker *PLOPPPP* zei en alles *weer* plat ging en er honderden servers beschadigd zijn geraakt...

Mooi dat ze lering hebben getrokken, nu hopen dat andere datacentra die het er vandaag niet zo goed vanaf hebben gebracht er ook van leren.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:45]

Toch is dat ook pas gekomen na het mega fiasco enkele jaren geleden
Was dat niet SARA?
Nee was in Telecity 3. Al heete het toen nog officieel "RedBusTelecity 3".
Anoniem: 382732 @lars_jj28 maart 2015 15:43
Normaal gesproken gaan die accu's lang genoeg mee. Maar als een storing veel langer duurt dan normaal dan houdt het op. Je kunt natuurlijk wel voor bijvoorbeeld 24 uur aan capaciteit neerzetten maar dan wordt alles aanzienlijk duurder.
Vodafone lag hier ook uit. Misschien is het een beetje doem denken maar ik denk er toch aan om een survival kit aan te schaffen. Je ziet pas na zo een grote stroom storing hoe ontregeld het leven dan wel niet is. Geen warm water, geen communicatie middelen, etc.

Ook een radio op batterijen, wat zooo 1999 is, moet ik maar aanschaffen. Hoe kom ik anders aan informatie over dit soort grote problemen? Buren en zelfs de hele provincie had hier last van O-)
Met je telefoon? Die op batterijen werkt en zeer waarschijnlijk een FM ontvanger heeft.
Om een iPhone als voorbeeld aan te dragen, die heeft geen FM ontvanger.
Juist. De iPhone is een goed voorbeeld O-)

Positief was wel dat de gehele infra binnen 5 minuten na de storing geheel weer up and running was. Internet, gsm, alles werkt weer netjes. Mag gezegd worden dat het ongemakkelijk was maar zeer snel opgelost! :Y)
Anoniem: 382732 @dadaemon28 maart 2015 15:44
En de Samsung S4/S5. Dus dan heb je meteen een groot deel van de markt van phones die geen FM ontvanger hebben...
Om een iPhone als voorbeeld aan te dragen, die heeft geen FM ontvanger.
klein detail: hij heeft wel degelijk een FM ontvanger ( in dezelfde chip als de bluetooth/wifi module ), maar wordt niets mee gedaan.
Dat is nieuw voor mij, maar zoals gezegd aan het einde van je zin: je hebt er niets aan ;)
In Hilversum hadden ze blijkbaar een goede noodvoorziening, want ik heb gedurende de hele storing gewoon signaal gehad (3G H+), kon bellen buiten het gebied en had zelfs normaal internet (soms een kleine hickup). Vond ik zelf eigenlijk wel netjes. Echter, een collega die ook bij Vodafone zat had weer helemaal niets. Was dus wel heel erg mastgebonden. Blijkbaar deed de mast het nog wel, maar liep er geen traffic meer van en naar de mast.
Vodaphone misschien wel, maar UPC (TV/telefoon/internet) en KPN (mobiel en mobiel internet) lagen er hier helemaal uit. Internet van UPC heeft er tot een paar minuten geleden uitgelegen, TV was eerder terug. Ik heb mobiel internet afgelopen uur niet geprobeerd.
De server van mailing bij xs4all ligt nog steeds plat:

Er is een fout opgetreden!
close
Serverfout: STATUS: Internal error occurred. Refer to server log for more information. [2015-03-27 12:32:33]

Maar kan altijd gebeuren een storing. Alleen jammer dat iedereen gelijk in paniek is.
Het is geen grote ramp, alleen iets wat mensen tegenwoordig een premiere levensbehoefte vinden...
Ja als de stroom uitvalt in Nederland - dat is altijd een ramp.
Al die moderne CV's in huizen vallen dan ook uit - die kunnen ook niet meer zonder stroom.
Modern... Sinds CV ketels een elektrisch pompje hebben vallen ze uit en dat is al jaren 60/70 ofzo. Je zou er een UPS op kunnen zetten. :D
Anoniem: 445817 @Koenwel27 maart 2015 12:42
News server (niet te verwarren met newszilla) ligt er ook nog steeds uit.

Hoewel ik er persoonlijk weinig last van heb vind ik het wel frappant dat juist een van de duurste providers het minst voorbereid blijkt.
Anoniem: 445817 27 maart 2015 12:15
Weet iemand of de (vectoring) straatkasten van KPN voorzien zijn van (tijdelijke) noodstroom? Zo ja, dan overweeg ik een klein UPS-je om laptop+modem overeind te houden bij eventuele toekomstige storingen.
De ene kast wel, de andere niet, ligt aan het type kast.
Ik heb wel begrepen dat uiteindelijk alle straatkasten een (kleine) noodstroomvoorziening gaan krijgen, maar of dat dan ook voor alle klanten op die kast is, of alleen voor de (meer betalende) belangrijke diensten, weet ik niet, dan moet je bij KPN zelf zijn.
Zou kunnen werken, hoewel de laptop natuurlijk zelf op een accu gewoon doorwerkt en in theorie de UPS niet nodig heeft voor zijn spanning.
Ik gebruik hier UPSjes voor alle netwerk switches en modem/router plus een lampje en de desktop dus ik kan een uurtje zonder stroom gewoon doorwerken (Internet verbinding bleef gewoon op van zowel Ziggo als KPN die ik als ADSL backup heb). Ik werk bekabeld maar als je WIFI gebruikt is het meestal wat simpeler.

Bedenk wel dat een UPS natuurlijk niet uren lang alles van spanning voorziet als je veel apparatuur aan dat ding hangt. Een goede UPS beschermt overigens je apparaten ook tegen spanningspieken en -wisselingen die nog wel eens willen optreden , dus zeker een aanrader.
Hmm, dit is vast en zeker een late reactie op de stroomuitval die veroorzaakt zou worden door de zonsverduistering! }>

Even serieus. Men denkt er over na om van de sirenes over te schakelen op social media en telecommunicatie. Nou, dit laat maar mooi zien hoe kwetsbaar die zendmasten zijn! Nee, ik heb liever dat er een mooie sirene staat te blèren die nog steeds werkt door een aparte voeding dan dat ik zou moeten vertrouwen op telecomproviders en smartphones.
Echt, het is haast ziekelijke hoe graag men over wil stappen op het meest high-tech snufje van het moment terwijl vaak de eenvoudigste oplossing ook nog eens het meest effectief is.
Nee, ik heb liever dat er een mooie sirene staat te blèren die nog steeds werkt door een aparte voeding dan dat ik zou moeten vertrouwen op telecomproviders en smartphones.
Beetje dom natuurlijk, als GSM masten waren voorzien van dezelfde voeding dan zouden we dus gewoon bericht krijgen, en als het luchtalarm niet zo'n voeding zou hebben dan werkt die niet. Je kan de ene oplossing niet beter noemen dan de ander als de oorzaak van het probleem niet aan de oplossing zelf ligt maar de invulling ervan.

Of wilde je beargumenteren dat een luchtalarm met zwendel beter is dan de huidige modellen? Of nog beter, we gaan terug naar seinvlaggen.
Hoeveel noodstroom heeft een GSM-mast nodig om voldoende te kunnen zenden naar alle mobieltjes in de omgeving, en hebben ze dat? Als dat nog niet voldoende geregeld is, moet de sirene nog blijven lijkt me, op z'n minst als backup. Het lijkt me heel verstandig om te kijken wat er gebeurt bij zo'n stroomstoring. Zo'n gek scenario is dat immers niet bij een noodsituatie.

Seinvlaggen zijn nooit echt geschikt geweest voor noodsignalen. Dan moet je meer denken aan de ouderwetse klokken :)
Een GSM mast heeft genoeg vermogen om tussen de 25 en 35 kilometer te zenden, afhankelijk van bebouwing en de weersomstandigheden. Uiteraard staat er tussen 70 kilometer meer dan 1 mast, maar het komt er op neer dat je meer dekking hebt met 1 GSM mast dan een luchtalarm. Het akoestische signaal van een luchtalarm dekt een stuk minder en in steden zijn er veel meer van nodig.

Kortom, ik denk dat noodstroomvoorzieningen voor GSM masten goedkoper uitvallen dan dat voor luchtalarmen. Ik kan er uiteraard naast zitten :)
Anoniem: 382732 @nst6ldr28 maart 2015 15:47
Je kunt het vermogen wel opschroeven maar de hoeveelheid communicatie die mogelijk is binnen 1 cel ligt vast. Hoogstens voor cell broadcast zou je het vermogen tijdelijk kunnen verhogen. Maar dan werkt andere communicatie niet meer omdat de capaciteit dan binnen no time volloopt. Tenzij mensen niet meteen gaan bellen en SMS-en bij een calamiteit. Maar dat is ijdele hoop vrees ik.
Nou, het punt wat ik wou is: die zendmasten doen het nu dus niet omdat ze aan het draaien waren op accu's die het normale telefoonverkeer probeerden te verzorgen! Als het overschakelplan al was uitgevoerd had dus een groot deel van Noord-Holland niet een alarmbericht kunnen krijgen. Zouden we dan nu accu's voor de accu's er bij moeten zetten?

Nee, naar mening is het vele malen handiger en veiliger om een dedicated systeem te hebben voor het massaal waarschuwen van de populatie. En ik denk dat de huidige luchtalarmen deze taak goed genoeg kunnen uitvoeren. Wellicht nog wat beter als jouw suggestie voor handmatig aanzwengelen er aan toegevoegd wordt.
Wat was nu precies de oorzaak van de storing? Ik moet namelijk meteen aan de Blackout optie bij WatchDogs denken waardoor de hele stad plat gaat ;)
Een probleem in een hoogspanninginstallatie (380 kV) was hier de oorzaak. Eerder gingen geruchten over een brand in een energiecentrale in Diemen, maar dat bleek niet het geval.
Dus één centrale kan ervoor zorgen dat de complete infrastructuur van een deel van het land tijdelijk ermee stopt? Je zou toch denken dat zoiets niet mogelijk moet zijn.
zoiets is hier in hardenberg ook eens gebeurt, ze kennen tegenwoordig geen redunantie meer denk ik
Juist wel. Deze locatie van TenneT is juist volledig redundant opgebouwd, dat is prima in orde. Er was vandaag echter onderhoud waarbij de 2 aan elkaar gekoppeld waren, daar is het mis gegaan bij de schakeling en is er kortsluiting ontstaan waardoor beide feeds er volledig uit zijn geklapt teneinde grote schade te voorkomen.

Gezien de laatste keer dat er zo iets is gebeurd 18 jaar geleden was, zit het met die redundantie en het beheer wel snor bij TenneT. ;)
Dat is een paar jaar geleden in Z-limburg ook gebeurd. Had je daar een complete blackout voor een paar uur.
Anoniem: 382732 @brick549228 maart 2015 15:51
Als je redundante systemen bouwt, dan zou je moeten weten dat het nooit 100% waterdicht is. Er zijn altijd uitzonderlijke situaties waar het mis gaat. Ik heb ooit eens een probleem gehad met een 3-dubbel uitgevoerd systeem, waarbij een software bug in de switches er voor zorgde dat er niets meer bereikbaar was. Achteraf bleek dat die bug er al jaren in zat maar de uitzonderlijke combinatie van events was wereldwijd nog nooit voorgekomen. Dan denk je dat je veilig zit, maar kan er onverhoopt toch iets fout gaan.
Die man van Tennet had het erover dat er twee rails tegelijk uitgingen, die als backup voor elkaar dienden, anders had één van de twee het opgevangen. Wat dat technisch precies inhoudt weet ik niet :)

Edit: Volgens NOS is het nog niet echt duidelijk wat er nou mis was.

[Reactie gewijzigd door Mitsuko op 22 juli 2024 14:45]

Storing in een 380kV transformator in Diemen.
Wanneer censureert de overheid iets? Als je kijkt op de nieuws websites zie je gewoon beelden van de plek in Diemen.
Gezien de kwetsbaarheid van het GSM netwerk bij een stroomstroring zou ik het maandelijks testen van het luchtalarm toch maar niet afschaffen.
Het gaat niet om het maandelijks testen van het luchtalarm, het hele luchtalarm-systeem gaat eruit. Dus geen typische sirenes meer, alles via Radio/tv/mobiele netwerken/ social media.
En daar zit hem de kneep, het hele social media/media netwerk valt dus weg bij situaties met een lange stroomstoring. Het lijkt gelukkig niet lang geduurd te hebben. maar wat als het een halve dag duurt en er tussentijds iets ernstigs gebeurd? Op dat moment heb je alleen nog maar twee manieren om de bevolking te informeren: Radio (hoop dat je nog eentje hebt op batterijen, al hebben de meeste phones gelukkig ook een fm optie met headphones) en het luchtalarm.

Ik zie dit incident als goed argument dat het luchtalarm maar beter kan blijven bestaan. En zo'n test op elke 1e maandag van de maand is goede manier om de burgers er aan te herinneren.

*En dat de sirenes gewoon blijven werken bij een stroomstoring. Dat is denk ik goedkoper dan alle GSM masten voorzien van extra batterijen voor backup.

[Reactie gewijzigd door CapTVK op 22 juli 2024 14:45]

*En dat de sirenes gewoon blijven werken bij een stroomstoring. Dat is denk ik goedkoper dan alle GSM masten voorzien van extra batterijen voor backup.
Handig, dat alarm. Sluit ramen en deuren en luister naar radio of tv.
Die het dan niet doet. :+ :+
Toch handig,zo'n ouderwetse radio met batterijen. :)

(Yes, captvk heeft nog een kleine radio met batterijen voor het geval dat)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.