De stroomstoring die grote delen van Noord-Holland lamlegde, heeft gezorgd voor problemen bij de publieke omroep en bij de mobiele providers. Alle websites van de publieke omroep lagen eruit, en de meerderheid van de masten van T-Mobile en Vodafone lag uit de lucht.
Om kwart voor elf lag 70 procent van de zendmasten van T-Mobile in het getroffen gebied uit de lucht. De rest zou toen binnen een paar uur ook uitvallen, als de aanwezige accu's waren uitgeput, waarschuwde T-Mobile. Inmiddels is tachtig procent van het netwerk weer terug. "In de komende uren zal het netwerk zich weer herstellen", zei een woordvoerder van de provider. Inmiddels is dat gebeurd.
Vodafone heeft ook last gehad van de storing. "De meerderheid van de masten in Noord-Holland lag eruit", aldus woordvoerder Richard Mes. Sommige zendmasten bleven nog even in de lucht, dankzij een aangekoppelde accu, maar die houdt het maximaal een uur vol. Een deel van de masten kon langer in de lucht blijven door een aangekoppeld dieselaggregaat, maar onduidelijk is hoeveel zendmasten daarvan waren voorzien.
KPN stelt dat het netwerk geen problemen heeft gehad, maar meerdere klanten van de telecomprovider uit Noord-Holland-Noord en Flevoland meldden tegen Tweakers dat ze uit de lucht waren. Zowel internetten als sms'en was voor hen het grootste deel van de tijd niet mogelijk. Mogelijk kwam dat door overbelasting: KPN stelt dat het netwerk zelf in de lucht is gebleven, maar dat het 'erg druk' was op het netwerk, doordat het vaste internet door de stroomstoring niet te gebruiken was.
Ook de publieke omroep kampte met problemen als gevolg van de stroomstoring, die grote delen van Noord-Holland platlegde. Hoewel het datacenter van de omroepen overschakelde op noodstroom, viel de koeling in het datacenter uit. Daardoor steeg de temperatuur in het datacenter, waarop de publieke omroep besloot om de servers gecontroleerd uit te schakelen, meldt een woordvoerster.
Het datacenter van KPN-dochter Xs4all had korte tijd last van de stroomstoring. "Een kwart van onze servers viel uit", aldus woordvoerder Niels Huijbregts. Daarbij ging het onder meer om mailservers en een aantal interne servers; de website bleef wel online. De problemen werden kort na de start van de stroomstoring weer opgelost.
Ook de wijkkasten van UPC/Ziggo en KPN vielen uit, evenals modems van gebruikers. De backbone van het netwerk bleef volgens KPN wel online. Internetprovider Ziggo, waar UPC ook onder valt, zegt geen grote problemen te hebben gehad, buiten de gebieden waar klanten zelf waren getroffen door de storing. "Het zou wel kunnen dat sommige klanten aangesloten zijn op een centrale die in een ander gebied ligt dan waar de gebruiker woont", zegt Erik van Doeselaar. Ook komen sommige modems niet automatisch online na een stroomstoring, waarschuwt hij: die moeten handmatig worden gereset. Daarnaast zijn in Haarlem mogelijk nog problemen, al is onduidelijk of dat door de stroomstoring komt.
De meeste websites lijken geen problemen te hebben gehad door de stroomstoring; datacenters zijn doorgaans aangesloten op een backup-stroomvoorziening. Wel lag betalingsprovider Buckaroo er korte tijd uit. De AMS-IX handelde wel wat minder internetverkeer af dan normaal, maar dat kan worden verklaard door het feit dat minder mensen toegang hadden tot een vaste internetverbinding.
In de fysieke wereld zorgde de stroomstoring, die rond kwart voor tien begon en werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation, voor meer problemen. Zo reden trams en metro's in Amsterdam niet meer, evenals treinen in Noord-Holland en delen van de aangrenzende provincies. Schiphol handelde enige tijd geen vluchten af. Ook liften stopten massaal met werken, zodat de brandweer vaak moest uitrukken om mensen te bevrijden.
Overigens had Tweakers zelf geen last van de stroomstoring. Het is niet duidelijk of de twee datacenters waar Tweakers gehost wordt niet in het gebied van de stroomstoring lagen, of dat de backup-stroomvoorziening zijn nut heeft bewezen.