Dns-storing Ziggo is dinsdagnacht opgelost

Ziggo-klanten kunnen sinds 01.30 uur dinsdagnacht weer internetten; toen was de dns-storing weer opgelost, meldt Ziggo. De storing werd veroorzaakt door een ddos-aanval. De meerderheid van de Ziggo-klanten had er last van.

ZiggoDe ddos-aanval, waarvan de oorsprong nog niet duidelijk is, was om 01.30 weer opgelost, meldt RTL op basis van een woordvoerder van Ziggo. De provider was woensdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens RTL had 60 procent van de Ziggo-klanten last van de storing, wat neerkomt op 2 miljoen aansluitingen. Alleen het gebied dat voor de overname door UPC-moederbedrijf Liberty Global al tot Ziggo behoorde, had last van de storing; het oude UPC-deel lijkt van problemen gevrijwaard te zijn gebleven, waarschijnlijk omdat het oude UPC-gebied nog zijn eigen dns-servers heeft.

Het instellen van alternatieve dns-servers hielp om de problemen te voorkomen, al zijn er ook berichten dat de server in het Ziggo-netwerk die ip-adressen uitdeelt, problemen vertoonde.

Door Joost Schellevis

Redacteur

19-08-2015 • 07:44

324

Reacties (324)

324
311
158
1
0
0
Wijzig sortering
Ik zag dat sommige gebruikers ook bij voorbaat een DNS alternatief gebruiken (bijvoorbeeld Google). Wat is daar het voordeel van (buiten een storing om)?
Ik heb in het verleden slechte ervaringen gehad met de DNS-servers van (toen nog) @Home (nu dus Ziggo). Ze hadden toen vaak storingen, waren traag qua response, en vaak duurden DNS-syncs ook heel lang. Weet niet hoe dat nu is,.

De DNS-servers van Google gebruik ik niet, ik heb liever niet dat de VS en/of Google weet ik welke sites ik wil bezoeken.

Ik gebruik sinds een tijdje de OpenNIC-DNS-servers (zie deze reactie voor een overzichtje), heb er tot nu toe uitstekende ervaringen mee eigenlijk :)

Deze houden, in tegenstelling tot de DNS-servers van Google, ook geen logs bij van wie wat wanneer bezoekt bijvoorbeeld :)

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 07:59]

Je kunt ook je eigen lokale DNS server runnen ;)
En waar laat je die dan naar verwijzen ;)
Dat legt er aan. Configuur je DNS server zo dat alle non-auth domains door forward naar een andere resolver, of doe je het verkeerd en doe je bij elke query een *.rootserver.net aanvraag.

In eerste instantie pakt ie alleen je server dus weet de secondary DNS server niet voor wie die aanvraag is(hoog uit je interne DNS server).

Ga een query tegen een rootserver doen, belast je onnodig het netwerk. Je moet namelijk eerst een rootserver aanvraag doen
rootserver.net
Dan de ns tld server
ns.tld
En dan nog de website
domain.tld
Dus let op waar je die naar verwijst
Ah dus als je niet afhankelijk wilt zijn van een resolver doe je het verkeerd?

Zal die RFC wel gemist hebben dan.

@CamelNLD Google DNS servers hebben bijv. problemen als je zen.spamhaus.org gebruikt om spam te weren, vanwege limieten die spamhaus stelt aan de gratis queries. Google's servers hebben wel erg goede reactie tijden echter, vaak beter dan de gemiddelde ISP z'n servers.
Het gaat erom dat je rootservers niet teveel moet belasten met requests. Ze zijn er namelijk vooral om als basis voor andere servers te dienen en niet om user requests af te handelen.
Root servers kunnen geen user requests afhandelen, ze retourneren alleen de TLD nameservers + glue records welke standaard een TTL van 2 dagen hebben. M.a.w. ze doen geen recursie en veel DNS clients kunnen dat niet zelf.
Anoniem: 668730 @SRich19 augustus 2015 12:28
Bij elke query de root servers raadplegen zou inderdaad verkeerd zijn, maar dat is niet wat er gebeurd als je geen forwarder gebruikt.

Je eigen DNS server zal namelijk een hoop cachen en als het eenmaal ontdekt heeft welke DNS verantwoordelijk is voor *.facebook.com gaan alle queries voor verschillende facebook hosts daarheen.

Uiteindelijk komt dus slechts een heel klein deel van je queries bij de root servers terecht. Resulteert dat in extra load? Jazeker. Is dat erg? Wat mij betreft niet. (Als RIPE member betaal ik er indirect aan mee.)

Het gebruiken van de root servers heeft ook belangrijke voordelen: het werkt bijvoorbeeld altijd. Als je de root servers gebruikt heb je in 30+ jaar nooit last gehad van DNS storingen. Ook is de informatie van de root servers altijd correct.

Dat laatste lijkt misschien voor de hand liggend, maar bijvoorbeeld Google DNS vervangt ongevraagd de TTL waarden door veel lagere waarden. Dit heeft tot gevolg dat je hun servers veel vaker dan nodig raadpleegt. (Het waarom laat zich raden.)
^O^

Hoe begint een nieuwe DNS server zonder forwarders ;)
Tuurlijk. Uiteindelijk ga je een local cache opbouwen, maar de aller eerste aanvragen zullen uiteindelijk via de rootservers lopen. Met eventuele forwarders zal dat beter zijn.

Ik heb al 10 jaar een interne windows dns server draaien, en ik heb nog nooit een storing gehad.
Records hebben een TTL daarna vallen ze uit de cache. Voor de TLD nameservers die de root servers retourneren is dit 2 dagen. Of de server nieuw is, is in het grotere plaatje niet echt erg spannend dus.

Hij begint overigens hetzelfde als een server met forwarders: met een lege cache. Hij zal wel minder records cachen met forwarders omdat hij minder aanvragen zal doen gezien hij een gedeelte van wat de forwarder afhandelt nooit zal zien.

Geen idee wat je bedoelt met je 'ik heb al 10 jaar geen storing op m'n DNS server' melding. Ik hou het er maar op dat je nog op Server 2003 draait, zonder patches en veel geluk hebt met de kwaliteit van je hardware en stroomvoorziening.
meestal praten ze tegen DNS root servers. mooi geografisch uitgesmeerd over de wereld: http://www.root-servers.org/
Ik dacht dat ik per ongeluk mijn eigen DNS server had aangezet en er daarom was afgedonderd door Ziggo. Ik zat namelijk net met de OSX server instellingen te spelen toen internet wegviel. Wel afzien een paar uur zonder internet.
Ik kom dus net terug van vakantie en heb mn server uitgelogt en een gebruikers account toegevoegd. Daarna werkte mn internet nog welgeteld 10 seconden. Nu naar meerdere restarts nog steeds helemaal niks. Zat dus met hetzelfde en dacht ook ffffuuu wat heb ik nou gedaan.
De tijd dat Ziggo nog Home was is ruim 10 jaar terug. Ok, er waren toen wat problemen maar om daar nu nog oude koeien uit te sloot te trekken....
Ik ben zeker sinds het Ziggo tijdperk een tevreden gebruiker. Elke provider kan dit meemaken en we weten allemaal hoe moeilijk het is om een gerichte DDOS aanval af te slaan. Zelfs tweakers heeft daar wel eens last van gehad.

In ieder geval slim van ze om middels de DHCP renew's nieuwe DNS servers uit te delen, zo weet je zeker dat na de renewtijd alle klanten om zijn naar een andere wel werkende DNS server.
Klanten blij en kan de helpdesk zich richten op de server (die misschien nog steeds wel) onder de DDOS aanval ligt.
rdfej: ik heb zelf ook ziggo, maar vloeiend internet is het alles behalve... de afgelopen 3 weken is het internet al ontzettend traag... al 4x weg gevallen (das even incl deze dns storing ook al staat die er feitenlijk los van)
Ik heb nog steeds niet echt het gevoel dat alle problemen volledig opgelost zijn :-/
kan ook aan je router liggen natuurlijk, de router die ik van ziggo heb ontvangen moet ik minimaal eens per week herstarten. Of omdat wifi uitvalt, of omdat er zo'n 20 a 30% packet loss is richting mn router.

Verder een prima ervaring met ziggo
DIt is ook niet bepaald normaal. Zowel met de Ubee als met de Cisco heb ik dat probleem iig niet gehad. Effe een belletje doen naar Ziggo maar?

Trouwens, nu ik dit zeg... Met die Ubee had ik dat op een gegeven moment ook. En dat moest steeds vaker. Om de dag op een gegeven moment. Toen ik ik die Cisco gekregen.

Even een vraag, hopelijk weet iemand dit: Als ik in de router de DNS heb aangepast naar OpenNIC. Moeten mensen die statische IP's hebben toegewezen, dit dan ook aanpassen? Of kan daar gewoon 192.168.1.1
blijven staan, waarop via de router dan dat DNS gebruikt wordt?
Ja, je kunt gewoon 192.168.1.1 als DNS-server gebruiken. Je router is DNS-forwarder.
Dat heb ik met mijn Ubee modem (default gateway 192.168.100.2) geprobeerd. Ik vulde dat IP-adres dus in de ipv4 settings (preferred DNS) van mijn Windows PC in en disablede en enablede die adapter.

Bij mij werkt dat niet, ik kan dan geen websites oproepen.

Enig idee waar dat aan kan liggen?

edit: Kan het zo zijn dat de modem de DNS adressen UITSLUITEND doorgeeft aan DHCP clients, en niet aan clients met een fixed IP?

[Reactie gewijzigd door RetroMan op 25 juli 2024 07:59]

Probeerde je dat tijdens de storing?
Nee, ook erna. Werkt niet, de Ubee serveert geen DNS adres aan de host met een fixed IP en wel aan DHCP clients.

Ik heb me behoorlijk verdiept in het Ubee modem, met name om de meest ideale workaround voor het DHCP/Static reserve probleem te vinden. Tot nu was dat om de static IP adressen buiten de DHCP range te houden, maar dan werkt de DNS setting dus niet.
Ah ok. Ik heb ook gezeur gehad met mijn Ubee-modem en heb de DHCP gewoon uitgezet. Ik heb sowieso een thuisservertje draaien en daar draai ik DHCP en DNS op. Ik had dus ook geen last van de storing ;)
Kun je gewoon laten staan op 192.168.1.1
De Ubee modems hebben nog steeds last van een bekend probleem met Static IP's, dat uiteindelijk resulteert in brakke wifi of 'stotterende' modem. Simpel gezegd lopen DHCP range en reserves voor static IP's dwars door elkaar, waardoor de modem in de war raakt. Een restart van de modem lost het probleem tijdelijk op, maar de oorzaak zit in de firmware en is tot op heden niet opgelost. Ziggo zit met dit probleem in haar maag; ze krijgt Ubee tot op heden niet zo ver om het op te lossen. Bijkomend probleem is enerzijds dat de symptomen vrij algemeen worden beschreven: "wifi doet het niet" of "ik zie het wifi netwerk wel maar ik krijg geen data" waardoor een helpdesk niet (h)erkent dat het dit probleem is; anderzijds zijn er verhalen bekend waarbij Ziggo de klacht wegwuift door te melden "geen static IP te ondersteunen" (waarbij dan, ten onrechte, wordt gedoeld op de WAN zijde en niet op de LAN zijde). Het probleem is ook niet perfect reproduceerbaar. Het is al meer dan 1 jaar bekend bij Ziggo 2e lijn en productspecialisten, maar tot op heden niet opgelost.

Dit is jammer, want het doet fors afbreuk aan de kwaliteitsbeleving van het Ziggo netwerk. Het aantal keren dat Ziggo de afgelopen jaren te kampen had met een grotere storing is m.i. nl. minimaal.

[Reactie gewijzigd door RetroMan op 25 juli 2024 07:59]

Ah, dat herken ik wel inderdaad. Mijn Diskstation staat op een statisch IP en de rest niet. Over snelheid geen klagen, maar inderdaad van die vage klachten als wel verbinden maar niks doorkrijgen zijn mij wel bekend. 5 minuten de stroom eraf en alles draait weer, maar irritant is het wel.

De Wifi-ontvangst is ook dramatisch trouwens, maar dat is meer "feature" dan "bug", ben ik bang.
Neen, maar wifi-dekking is wel heel erg afhankelijk van een heleboel omstandigheden. Ik heb een huis met gewapende betonvloeren. Het Ubee/Ziggo modem staat op de begane grond. Daar overal prima dekking, maar op de 1e verdieping al veel minder (black spots) en op de 2e meer niet dan wel. In de tuin niet eens zichtbaar.

Ik las een tip: "Zet je modem zo dicht mogelijk bij de verdiepingsvloer." Dat betekende voor mij dat de modem ca. 20 cm hoger werd opgesteld. Presto: In het hele huis én de tuin prima dekking...
Het statisch IP verhaal ken ik wel, maar dan met Cisco router. Die "vergeet" statische IP toewijzingen wel eens, of de hele setting werkt niet goed. Dus op mijn Ps4 bijv. maar buiten de dhcp range een vast ip ingestelt. Dat soort dingen.
Dat zelf moeten herstarten is eigenlijk al iets wat je niet eens zou moeten hoeven doen... Iig niet op zo'n reguliere basis :-/
Koop een degelijke router en je problemen zijn over.
Anoniem: 399807 @Dekar19 augustus 2015 11:05
Zijn die Ubee's niet goed dan?

Ik doe zeer zelden een speedtest maar ik kan niet klagen over snelheden. Ik zit bij Ziggo sinds 1999 en heb eigenlijk nooit problemen ondervonden. Er is wel eens een storing maar die zijn snel opgelost.

Van Steam download ik met maximale snelheid. Games werken goed, filmpjes blijven niet hangen.
Ik had geen Ubee maar een Cisco en die had bijna dagelijks problemen. Misschien haalde die router de downloadsnelheden wel, maar als hij het aantal connecties niet aankan of soms kort geen verbinding heeft is dat funest voor online gaming.
Ik heb de zelfde probleem met mijn Cisco router van ziggo en als ik vraag voor een vervangende router krijg ik te horen dat ze er niks aan. Kunnen aan het probleem.
Nee, maar dat is ook niet gek, want dat ding werkt volgens de norm naar behoren. Wil je wat fatsoenlijks? Dan moet je zelf in de buidel tasten. De Asus N-66U of iets dergelijks werkt als een tierelier
Zal ik eens voor gaan kijken bedankt voor de tip.
Ik heb destijds een router van asus gekocht, eentje van rond de 40 euro. Al mijn problemen zijn opgelost en het bereik is ook stukken beter. Het is jammer dat het moet, aangezien Ziggo met een hoop stampij verkondigt dat ze zulke geweldige gratis Ubee routers meegeven met hun service. Voor mij was het niets meer dan ellende. Ging je met meer dan 2 devices internetten, of er ging iemand streamen of p2p technologie gebruiken dan kan kon je het wel vergeten. Gamen was ook amper te doen, je moest net mazzel hebben dat de router een goeie dag had.
Ik ben een leek kwa routers enz

Maar ik merk aangezien iedereen tablet telefoons laptops ps4 enz allemaal veel op wifi hebben en ziggo dynamic ip uit geeft veel routers hebben ook lease time als mijn internet wegvalt ik de lease tijd reset alles het weer doet.

Is dit toeval of gebruiken we zoveel thuis dat de lease time ook echt opraakt en daardoor na reset het weer werkt?
Ik ben een leek kwa routers enz

Maar ik merk aangezien iedereen tablet telefoons laptops ps4 enz allemaal veel op wifi hebben en ziggo dynamic ip uit geeft veel routers hebben ook lease time als mijn internet wegvalt ik de lease tijd reset alles het weer doet.
Wat Ziggo uitgeeft aan dynamic IP heeft niets met je interne apparaten te maken.
Ziggo geeft je een dynamisch adres voor je WAN verbinding.
Je eigen DHCP server (die op je router draait) deelt intern 192.178.x.x adressen uit, kan ook iets anders zijn, maar in elk geval een 192 of een 10 adres.
De leasetijd bepaalt wanneer de clients opnieuw aan de DHCP server (die op je router draait) gaan vragen of ze het huidige adres mogen blijven gebruiken of dat ze een nieuw adres moeten aanvragen.
Is dit toeval of gebruiken we zoveel thuis dat de lease time ook echt opraakt en daardoor na reset het weer werkt?
De leasetijd raakt niet op hoor.
Zodra de leasetijd 50% is verstreken, zullen de clients opnieuw gaan babbelen met de DHCP
Bedankt voor je antwoord :)
Moet geen opvallende problemen geven. Als een lease vervalt krijgt je apparaat gelijk hetzelfde ip weer toegewezen als ie aanstaat. Of je past de lease time aan naar 0 (verloopt niet) of langere tijd.
Ga er na kijken bedankt voor je antwoord!
Elke week je router herstarten en dan zeggen dat je een prima ervaring hebt met Ziggo? Dan ben je een rasoptimist. Ik zou dat namelijk strontvervelend vinden om elke week opgezadeld te zitten met wéér een uitval van wifi.

In het UPC-tijdperk heb ik nauwelijks tot geen uitval gehad van de verbinding. Sinds een paar maanden is het schering en inslag. Vooral in de nachtelijke uurtjes. En dat terwijl alles werkt onder dezelfde modem die ik vorig jaar van UPC ontving, en de door mijzelf aangeschafte TP-Link TL-WDR3600, ook vorig jaar gekocht.

Wel héél toevallig dat sinds de overname ik ineens veel vaker wordt geconfronteerd met uitval. De afgelopen maanden méér dan in de 7 jaren ervoor (sinds mijn verhuizing). Er is op de achtergrond wel degelijk iets veranderd sinds de fusie (vermoed ik).
Ik ben dan ook nog in het trotse bezit van een Ubee gateway en niet de moderne alles in 1 dozen van Ziggo. Deze gateway gaat naar mijn eigen stabiele router en ik heb nergens last van ;)
Hier is het ook een drama. Sinds 15:00 weer geen internet. Bellen heeft ook geen zin want 20 minuten wachttijd
Maw, dit is voorlopig nog niet opgelost zo te horen
Deze houden, in tegenstelling tot de DNS-servers van Google, ook geen logs bij van wie wat wanneer bezoekt bijvoorbeeld :)
Nou, zo heel erg is het ook weer niet:

"Google Public DNS does not permanently store personally identifiable information."
"We don't correlate or combine information from our temporary or permanent logs with any personal information that you have provided Google for other services."

https://developers.google.com/speed/public-dns/privacy?hl=en

[Reactie gewijzigd door airell op 25 juli 2024 07:59]

Anoniem: 406468 @airell19 augustus 2015 13:09
Maar sluiten ze ook uit dat ze die informatie niet eerst doorspelen naar de NSA? Met al die gag orders en Patriot-act toestand geloof ik er geen ruk van dat een Amerikaans bedrijf dergelijke zeer interessante data zomaar los kan laten.
Klopt, maar dat slaat op alle Amerikaanse diensten, niet alleen Google.
Misschien heb ik iets te snel gereageerd, ik ging op basis van deze zin af op de advertentie/inkomsten informatie die de ze uit het surf gedrag (zouden kunnen) halen.
Ik gebruik sinds een tijdje de OpenNIC-DNS-servers (zie deze reactie voor een overzichtje), heb er tot nu toe uitstekende ervaringen mee eigenlijk :)
Volgens deze lijst heeft OpenNIC ook DNS servers in de VS. Let dus op welke DNS servers je instelt, en vergeet niet dat nl.zepiseenbetrouwbaregozer.extensie of een IP adres op een dag ook kan (door)verwijzen naar een server in de VS. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 07:59]

En hoe weet jij dan 100% zeker dat deze dns servers GEEN logs bijhouden ???
Misschien zijn het wel honeypots ? Zolang het niet je eigen servers zijn is het imo gewoon schijnveiligheid... Vind ik toch wel een beetje naïef hoor..
Buiten het feit dat je dat inderdaad niet weet moet je je afvragen of je een partij zoals Google liever je DNS laat resolven dan een andere willekeurige 'free' DNS provider op het Internet (als je een tijdelijk alternatief nodig hebt).

Google is relatief transparant in haar doelen. Dat kun je van veel andere DNS services die onder andere gebruik maken van failed DNS redirects niet zeggen. Waar naast je request die gelogt wordt ook nog even 'gratis' een dubieuze site/search engine voor je kiezen krijgt.
Is dat niet vreemd ? Je wilt geen dns gebruiken van Google omdat je weet dat ze bekend staan om het vergaren van data, maar wel een onbekende dns provider nemen die ook exact hetzelfde kan doen en evt nog veel erger. Het is dan toch allebei even erg ?

Dat is toch geen rocket science ?
Zei ik dat? Volgens mij zei ik dat Google het minder invasive alternatief kan zijn als je niet op je ISPs DNS kunt terugvallen. Sterker nog, Google kan in sommige gevallen zelfs een beter alternatief zijn dan je eigen ISP. Er zijn namelijk nog steeds ISPs die hun klanten willen 'helpen' met dit soort dubieuze DNS redirection praktijken.

Overigens zeg ik zeg ook niet dat er betere alternatieven zijn dan Google DNS. Die zijn er. De opmerking was meer om aan te geven dat er veel meer vervelende dan minder vervelende alternatieven zijn.

Dus voordat mensen blind een DNS server inkloppen doen ze er goed aan te kijken wat eventuele gevolgen zijn.
Bij elke referentie aan Google DNS lees ik het weer dat Google je surf gegevens zou gebruiken.
Volgens hun doen ze dit NIET.
Het eerste wat je doet als je hebt leren praten is ontkennen..
;)
Of werken volgens het principe "plausible denial".

[Alu-hoedje AAN]: Google geeft de NSA toestemming om de data door te snuffelen, zonder dat Google inhoudelijk weet wat de geheime diensten ermee doen. Iedereen ingedekt, iedereen blij. [Alu-hoedje UIT]

Jullie mogen vinden dat ik uit mijn nek lul, maar bewijs dat dit niet zo zou kunnen zijn is er ook niet. :)
Gewoon keihard de nummer noemen...
Maakte tot nu ook gebruik van Google DNS (ivm brakke Ziggo DNS), bedankt voor je waardevolle tip!


https://www.opennicproject.org/

Nearest DNS Servers:
http://www.opennicproject.org/nearest-servers/

Of

Give me the numbers, I know what I’m doing!
151.236.29.92 (ns1.nh.nl) -- 99.14% uptime
31.220.43.191 (ns1.fl.nl) -- 99.10% uptime
192.71.249.249 (ns1.vwv.be) -- 99.55% uptime
62.141.38.230 (ns1.dus.de) -- 99.41% uptime

[Reactie gewijzigd door Fermion op 25 juli 2024 07:59]

De DNS-servers van Google gebruik ik niet, ik heb liever niet dat de VS en/of Google weet ik welke sites ik wil bezoeken.
Welke andere veiligheidsmaatregelen tref je dan om dit te voorkomen? Enkel een andere DNS-server gebruiken gaat je namelijk geen moer helpen. Het vangnet van de NSA vist jou er supermakkelijk uit, en dat van de AIVD - die deze info ook doorspeelt naar de NSA - net zo goed.

Gebruik je een buitenlandse VPN? En gebruik je een tracker-blocking setup die zoveel mogelijk tegenhoudt maar op zodanige manier dat je fingerprint niet uniek is?
Allemaal goed en wel natuurlijk, maar ik vertrouw een Google of OpenDNS toch echt wat meer dan een aantal vrijwilligers van wie ik niets weet.

Dat is omdat DNS toch een vertrouwenskwestie is. Bij Google vertrouw ik er toch echt op dat hun DNS-servers resolven naar het juiste ip-adres. BIj OpenDNS doe ik dat ook (sinds ze NX-domains niet meer doorsturen) maar bij dit soort projecten weet je het simpelweg niet.

Laat ik het zo zeggen: Een MITM-attack is wel heel makkelijk als je de DNS-server aanlevert. Dan vertrouw ik Amerikaanse bedrijven, inclusief logs, toch net iets meer dan mensen die zich 'fusl' of 'd0wn' noemen. Hoe goed die het misschien ook bedoelen.

Ps.: Ik draai tegenwoordig gewoon mijn eigen-dns servertje. Eentje thuis en eentje op mijn colocated speeldoosje. Mezelf vertrouw ik wel.
Waarom heb je liever niet dat vs / Google weet wat je surf gedrag is?
Gewoon gezonde privacy redenen, net als mijn vitrage voor mijn ramen.
Gewoon gezonde privacy redenen, net als mijn vitrage voor mijn ramen.
Daarom heb ik ook lamellen en rolluiken.

Een browser heeft toch een private modus ? Dat is toch afdoende ?
Nee. Dat is niet voldoende. Dat zorgt er slechts voor dat lokaal geen data wordt opgeslagen, zoals geschiedenis en cookies. De ISP kan nog supermakkelijk meekijken.
Het is niet alsof alleen via DNS te achterhalen is wat jij doet. Los van het feit dat het eigenlijk dweilen met de kraan open is, heeft het weinig zin om maar op 1 vlak je te 'verstoppen' op internet. Als je op een IX getapt wordt kan je daar weinig aan doen. Stel dat je geen Google DNS gebruikt dan kan je via Google Ads, DoubleClick enz. nog prima gevolgd worden. Of via Google Search, maar dat gebruik je dan vast niet. Misschien dat je Chrome gebruikt, dan is het helemaal makkelijk. Of misschien dat mensen waar je mee communiceert Google diensten gebruiken, dan komt je data via hun wel bij Google terecht.

De enige manier om zonder dat Google (of multinational xyz/insert name) data van je binnen krijgt te leven is door geen internet te gebruiken. Of alleen op I2P en Tor te zitten. VPN of Proxy heeft geen zin, want je moet hoe dan ook het clearnet op.
Ik vind de Google DNS servers sneller reageren dan die van Ziggo, dus die gebruik ik sinds jaar en dag.
Maar is het dan zo dat Google dan echt al het internetverkeer van je monitort en volgt?

Edit:
Google kan dus al je internet verkeer inzien. Maar "beloven" dit binnen 24 uur te vernietigen.
Interessant artikel:
"Should we be afraid of Google Public DNS?"
http://www.techrepublic.c...aid-of-google-public-dns/

echter wordt er ook een kanttekening gemaakt die het weer in een ander perspectief zet:
[...] If you think you cannot trust Google with your DNS request history, you really should think twice about trusting at least most ISPs. Consider, if nothing else, the fact that your ISP has a lot more information about you than just your IP address, regardless of whether you also have a GMail account — including financial information, physical address and telephone number, name, age, gender, credit card information, and so on. One breach in security at Google — an event most would consider highly unlikely — could be no more damaging than revealing your browsing habits. The same at your ISP, on the other hand, could tell an attacker pretty much everything about you that is stored on almost any computer outside your home. Regardless of how much you distrust Google, you might want to ask yourself whether you at least trust it more than Comcast.

[Reactie gewijzigd door satoer op 25 juli 2024 07:59]

Anoniem: 474132 @satoer19 augustus 2015 08:30
Beetje naief stuk, natuurlijk weet je internet provider potentieel meer dan Google maar het bedrijfsmodel van Google is marketinginformatie verzamelen en doorverkopen. Die DNS lookups bij Google kunnen dus prima informatie toevoegen aan je profiel aldaar in welke sites (of categorie van sites) je geinteresseerd bent. Anders gezegd: Google heeft een motief DNS lookups te minen.
Google verkoopt geen gebruikers data.
Gebruik je Chrome? Google weet het al, of je nou die DNS gebruikt of niet...
Gebruik je Google services op Android? Dan hebben ze ook rechten om je browser historie in te zien. :Y)

edit: Hopelijk blijft dat "don't be evil" een beetje plakken in de toekomst, dan komt alles toch nog goed ;)

[Reactie gewijzigd door lometje op 25 juli 2024 07:59]

Anoniem: 474132 @lometje19 augustus 2015 08:46
Ik gebruik Google alleen soms om searches te doen. (via een VPN). Andere producten/diensten van Google gebruik ik niet (Android/Chrome), juist ivm het 'hebberige' karakter van Google als het om gebruikersdata gaat.
Respect _/-\o_
Zelf ben ik gestopt met Facebook eind vorig jaar en zoek al met duckduck. Maar geen chrome/Android lukt me nog niet.
Firefox/UbuntuOS op je foon, is dat niets voor je wellicht? :)
Dit merkte ik gisteren dus ook. Ik had nog nooit eerder zelf een DNS opgegeven, maar door die storing toch maar eens geprobeerd (wou toch nog wel even LoL spelen). Tot mijn verbazing voelde het veel sneller aan, een beetje vergelijkbaar met het verschil tussen HDD en SSD.
Maar ik wist niet of dat nu kwam omdat het internetverkeer verder bijna plat lag, of omdat Google's DNS veel sneller reageerde.
Googles DNS server voelt voor mij ook een stuk sneller
Ze zijn over het algemeen minder storingsgevoelig (veel meer servers beschikbaar). Daarnaast ontsnappen deze veelal ook aan opgelegde DNS blokkades en hebben bepaalde DNS diensten de mogelijkheid om filtering op DNS niveau in te schakelen
Ik moet zeggen dat het bij mij niet altijd zo mooi is. Ik heb Tele2 en daarbij zijn de DNS servers soms nogal gammel, waardoor ik dan de Google servers tijdelijk aanzet. Soms vergeet ik ze echter uit te zetten en heb ik dan een periode dat het internet opeens trager wordt. Hoe dit komt weet ik niet, maar als ik de Google DNS dan weer uitzet gaat het internet weer snel.
Persoonlijk vind ik het sowieso fijner om meer controle te hebben wat er over mijn interne netwerk gaat. Zolang er een internetlijntje is aangesloten (dus met signaal), hangt daar dus mijn eigen pfSense firewall aan. Niet alleen heb je zelf controle over de firewall maar je kan ook aanvullende zaken instellen zoals DNS-servers, bepaalde routeringen en, waar mogelijk/kennis, ook nog VPN-tunnels etc. zelf aanleggen. Het enige wat daarna nodig is, is vaak een (simpele) router, al dan niet met WiFi, en klaar ben je.

Dus zolang er wel signaal op mijn internetlijn staat, ben je niet gevoelig/getroffen als de provider issues heeft met DNS bijvoorbeeld.
De DNS servers van UPC gaven vroeger ook nog wel eens problemen hier. Daarom staat hier standaard Google DNS ingesteld in ons modem/router. Ik heb gisteren ook geen problemen gehad met het internet.

[Reactie gewijzigd door Mrten op 25 juli 2024 07:59]

Dat je dus gisteren geen problemen had zoals ik. Wist niet eens dat er een storing was lol.
Ik had ook geen storing, wij zijn net overgegaan van Ziggo naar Vodafone. Qua product prima te doen, maar qua bedrijf zijn mijn ervaringen gewoon minder als Ziggo.
KNBSB.nl lag er bij ziggo uit nederlandse honk en softbal site werd aan gemerkt als slechte site

heb al vaker gehad dat de DNS van ziggo bagger werkt en dus direct over gestapt naar OpenDNS
Ik heb al sinds jaren Ziggo, hoe weet jij dat de DNS van Ziggo als bagger werkt en hoe vaak heb jij er problemen mee gehad?

Het enige wat DNS doet is naam naar IP omzetting, heb daar nog geen problemen mee ondervonden.
een DNS kan ook "slechte" sites filteren en met bagger bedoel ik dus sites aanmerken als slecht terwijl ze dat niet zijn of gewoon weg niet de site door geven.
ok..zal er eens op letten
Erger nog, een dns kan je bewust doorsturen naar een adres van een vervalste site zonder dat je het doorhebt. Een dns is dus een simpele manier om een mitm aanval te beginnen. Een dns server moet je dus kunnen vertrouwen wat lang niet altijd simpel is.
Ik gebruik zelf een betaalde service, unblock-us. Dit simpel om in het hele huishouden de US versie van Netflix te kunnen kijken.
Toch jammer dat een Ziggo niet een backupplan heeft voor dergelijke knooppunten. Al is het een workaround die gisteravond snel door diverse tweakers in de comments werd gezet met een alternatief DNS. Dit had Ziggo ook kunnen doen op hun Twitter of website.

Bedankt Tweakers, netto downtijd was maar halfuurtje daardoor _/-\o_
Maar als ze aan verder niet erg goed ingevoerde klanten uitleggen dat ze externe DNS-servers kunnen gebruiken heeft de servicedesk de volgende keer nog een moeilijke vraag erbij als er ergens wat misgaat. Dus dat ze dat niet doen lijkt me niet zo heel vreemd...er gaat nu al meer dan genoeg mis met de dames en heren van genoemde helpinstantie.
Ingevoerde klanten gebruiken uiteraard fluks iets als OpenDNS, al vind ik nog steeds dat het instellen op je telefoon een klein, priegelig, rampje is. }>
Precies, en als die alternatieve servers een keer hikken, mag de Ziggo servicedesk uit gaan leggen hoe je weer terugkomt bij de Ziggo DNS servers :)

Ik heb de Google DNS in de Ziggo router gezet (Cisco/Linksys ding), die ging daarvan meteen rebooten, deelde nieuwe leases uit en klaar. Geen drama met ienieminie config schermpjes ;)
De technische kennis van een gemiddelde tweakers.net bezoeker is net even anders dan de gemiddelde ziggo klant. De gemiddelde gebruiker weet niet eens wat DNS betekent. Laat staan dan ze weten hoe je het instelt. Ja, je kunt het beschrijven. Maar voor welk apparaat? (Ubee) modem? Weten ze het wachtwoord niet (sommige weten niet eens dat ze zo'n ding hebben). Individuele apparaten? Windows XP, Vista, 7, 8, 10, Android, iOS, WP, Ethernet, wireless, etc. In ieder OS/versie/apparaat zijn de instellingen weer net even anders. Ga je dat allemaal beschrijven? En wat als ze nou het verkeerde IP adres hebben ingevuld? En hoe zorg je ervoor dat ze na de storing weer de DNS adressen van ziggo weer gebruiken?

Kortom, dit soort workarounds levert klanten/ziggo meer problemen op dan dat het oplost. Ook denk ik dat Ziggo geen adressen voorstelt die niet in hun eigen beheer zijn.
Precies, voor tweakers niet zo'n probleem, voor de doorsnee internetgebruiker een hele uitdaging.
Precies, voor tweakers niet zo'n probleem, voor de doorsnee internetgebruiker een hele uitdaging.
De doorsnee internetgebruiker zonder kennis van zaken zal zijn/haar modem niet in bridge modus hebben laten zetten om er een eigen router in eigen beheer achter te handhaven.

Voor de doorsnee internetgebruiker kan Ziggo remote inloggen op het modem en de instellingen voor de DNS daar aanpassen. Dat gaat transparant en daar ziet de doorsnee gebruiker niets van.
En jij gaat even 2 miljoen ip's in al die modems tikken? leuk remote login maar met zoveel getroffen klanten geen doen.
Hij heeft het over een remote login op het modem, niet de computer. De modems kunnen met 1 druk op de knop geüpdatet worden, dat is allemaal geautomatiseerd. Bij de meeste gebruikers bepaalt de modem het gebruikte DNS.

Maar goed, welke DNS ga je dan instellen voor 2 miljoen gebruikers? Google? Wat vinden de gebruikers daarvan? Wat vind Google daarvan? Wat voor neveneffecten heeft dat? Kan dat juridisch allemaal zomaar?

Voordat al die vragen beantwoord zijn ben je zomaar een paar maanden verder. De eigen DNS weer online brengen was, naar mijn mening, het snelste en meest correcte dat Ziggo kon doen.
Nee kan niet, of gedeeltelijk, aangezien geen 1 config.cm file zefde is, dus daar zit ook wel werkje in en ook niet zo 1/2/3 gedaan.
Dan kom ik het ze van harte uitleggen. Een search&replace op de DNS instellingen tast de rest van de config niet aan.
Daarvoor is geen bridge modus nodig. gewoon eigen dhcp op je eigen router aanzetten en ip reeks zoals 90% vvd gebruikers met eigen router heeft.
Daarvoor is geen bridge modus nodig. gewoon eigen dhcp op je eigen router aanzetten en ip reeks zoals 90% vvd gebruikers met eigen router heeft.
Veel success met port forwarding als het modem nog in routing modus staat.
Ziggo kan niet inloggen in de modems/routers van de klanten. Geavanceerde instellingen laten zij aan de klant zelf over of zij verwijzen door als de klant dit niet zelf kan.
Remote ondersteuning gebeurt dan ook niet bij Ziggo.
Ziggo kan niet inloggen in de modems/routers van de klanten.
Dan mag je even uitleggen hoe updates geadministreerd worden. Of hoe zij remote jouw modem op verzoek in bridged modus kunnen zetten.
Het in en uitschakelen van de router in het ziggo modem gebeurt niet door remote in te loggen in het modem. Dit gebeurt via een apart systeem wat die aanpassing doorvoert.

Simpele aanpassingen zoals fabrieksinstellingen, routerfunctie en normale resets kunnen vanuit ziggo natuurlijk uitgevoerd worden in het modem maar wezenlijke instellingen aanpassen, waaronder bijvoorbeeld wifikanalen of dns-server kan niet.
Ik weet dat dit niet een optie is voor de gemiddelde gebruiker, maar je mag informatie toch ook wel een beetje toespitsen. Het had al fijn geweest als ze aan hadden gegeven dat er een DNS issue was imo.

En true, als ze tips gaan geven oer hoe een DNS aangepast moet worden, gaat elke Gerrit in zijn modem zitten vrotten. Aan de andere kant is de helpdesk een betaald nummer, dus zo'n anti-DDOS verdient zichzelf dan weer terug :P
Ik denk dat als de ziggo een extern DNS als alternatief opgeeft, dat dan de DDOS'er daar ook zijn aandacht op gaat richten. De externe partij zit daar niet op te wachten.
Hey TheMak, ik denk niet dat dat het grote issue is, maar wie weet.
Ik weet niet of alternatieve DNS servers alles oplossen, ondanks mijn Unblockus DNS dienst, kon ik wel internetten naar een hoop sites, echter niet naar alle, bijvoorbeeld Netflix zelf deed het ook niet.
Dus behalve het niet resolven waren er nog meer problemen door de ddos aanval.
Anoniem: 324173 @Haaguit19 augustus 2015 11:23
DNS zal wel gebruikt worden voor het omleiden van verkeer...scan? Dat ga je niet omleiden naar een DNS ergens anders op internet.
ik denk niet dat je de gebruikers wil belasten met het weizigen van de dns servers.

wil je dit op de router doen lukt het ze niet.

op de computer moeten ze ook een fixed ip mee geven. [probleem 1]

windows, android (phone/tablet), iphone/ipad allemaal verschillende configuraties. [probleem 2]
stel ze vullen zomaar wat in. zetten een cijfer verkeerd of wat dan ook hangen ze uuren aan de helpdesk [probleem 3]
De DNS-servers van Ziggo zijn gewoon verschrikkelijk. Zit al jaren op alternatief (Google & OpenDNS). Maar sinds de overname zijn de storingen wel toegenomen. Hun mail-server is ook een ramp, mail-service is echt wekelijks wel een keer offline voor een tijd.
Deze mening/ervaring deel ik totaal niet. Nog nooit problemen gehad in de afgelopen tijd. Als jij zegt dat je de DNS van Ziggo al jaren niet meer gebruikt is je ervaring misschien niet helemaal up to date meer ;)
Ik heb open dns een tijdje gebruikt en de pingtijden naar die servers lag in mijn geval een stuk hoger dan die van ziggo. ik heb persoonlijk dus best goede ervaringen met ziggo dns servers.
Ziggo's DNS-servers doen het tegenwoordig normaal gesproken prima. Een paar jaar geleden, net na de samenvoeging tot Ziggo, was het soms rampzalig, maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo.
De DNS-servers van Ziggo zijn gewoon verschrikkelijk. Zit al jaren op alternatief (Google & OpenDNS). Maar sinds de overname zijn de storingen wel toegenomen. Hun mail-server is ook een ramp, mail-service is echt wekelijks wel een keer offline voor een tijd.
Gelukkig draai ik mijn eigen DNS server en deze gebruikt de roothints, nooit DNS ellende.
Mail draai ik ook op mijn eigen mailserver en uitgaande mail gaat niet via de SMTP servers van Ziggo.
De aansluiting an sich is top, 200Mbit en die krijg ik ook netjes.
Ik heb met ziggo geen problemen met de mailserver hoor. Zit er al een paar jaar en dit is voor het eerst dat ik een DNS storing heb sinds die niet direct aan Ziggo te wijten valt. Een DDOS vind ik een zielig iets waarmee je een hoop mensen dupeert. Helaas gebeuren dit soort dingen wel, maar het kan slechter. De laatste storing die ik gehad heb is twee jaar geleden
Ik heb mijn eigen dns (bind9)
Nergens last van.
Doe alles zelf, gebruik van de provider geen enkele service.
Internet lag er ook bij mij uit maar ik zat een film te kijken op Netflix op m'n smart tv en dat bleef wel gewoon werken. Ik dacht dat dat ook gewoon via internet ging maar blijkbaar niet?
Jawel, maar als je pc/tv eenmaal de naam heeft om kunnen zetten naar een IP adres heb je die DNS voorlopig even niet nodig. Als je op je smarttv na de start van de storing naar youtube was gegaan had je waarschijnlijk een probleem gehad.
Ah, blij dat ik op tijd Netflix had gestart dan :) Bedankt.
of de tv (decoder) uit en aan gezet had...
Dat gaat het ook. Het internet lag er dan ook niet uit, maar alleen de 'telefoonboek' tot websites. Omdat je voor Netflix eerder al het 'telefoonnummer' had opgezocht, ondervond je geen problemen.
Duidelijk, bedankt voor de uitleg.
Als de naamomzetting naar IP (DNS) al hemaakt is wordt dit gecached op je pc totdat je de pc herstart ( of ipconfig /flushdns in de command-line uitvoert of de service DNS Resolver cache herstart).

De naamomzetting was dus al gemaakt en jij kon je film blijven kijken.
Rond 21:00 (19-8) kreeg ik weer problemen (Den Haag)... even kijken of er een tweede ddos in de maak is...
./ping 212.54.40.25 down
./ping 212.54.44.54 down

Klopt, alhoewel er geen tot weinig verkeer nu nog naar de name servers gaan zijn de 2 name servers wel opgehangen en dus down. Dus even alternatieve dns aanzetten en je kan weer surfen :).
Hier geprobeerd op de router maar t werkt niet. Wanneer bij Ziggo de dns servers er uitliggen dan ligt de wlan ip van onze Ziggo aansluiting er ook uit. Ik vind t raar dat bij zowat iedereen t aanpassen van de dns servers de internetverbinding t weer doet, maar bij mij niet...
DNS-servers aanpassen. Even de WiFi-verbinding van je laptop, tablet of telefoon uitzetten. Dan weer aanzetten en.....dan zou het weer moeten werken.

Althans: dat werkte bij mij icm met de Open NIC DNS-servers
Nope t werkt niet. De Cisco 3925 kan ondanks de gewijzigde dns servers geen wlan ip adres ophalen...
Wat is een "WLan IP"? Bedoel je een WAN IP?
Anoniem: 441506 @Steelo19 augustus 2015 21:31
App me maar even rechtstreeks, lossen we het zo op.

~Greets
Idem in Groningen stad, wijk Vinkhuizen.
Volgens RTL had 60 procent van de Ziggo-klanten last van de storing, wat neerkomt op 2 miljoen aansluitingen.
Typisch dat RTL het weer zo moet opblazen. Het was om half twee 's nachts. Dan hebben geen 2 miljoen huishoudens last van een internetprobleem. Ook al trof de storing ALLE aansluiting van ALLE providers, dan nog kan die 2 miljoen nooit kloppen.
Typisch dat RTL het weer zo moet opblazen. Het was om half twee 's nachts. Dan hebben geen 2 miljoen huishoudens last van een internetprobleem. Ook al trof de storing ALLE aansluiting van ALLE providers, dan nog kan die 2 miljoen nooit kloppen.
Het was om 01:30u opgelost. De aanval was begonnen omstreeks 21:00u.
Dat wil dus zeggen dat toch wel echt je hele avond naar de gort is als je niet weet hoe je een alternatieve DNS in moet stellen en bijv. een avondje wilde gamen met een internet connectie vereist...
Nouja, bij mij begon het probleem pas veel later.

Maar dan nog, ik denk dat die 2 miljoen het aantal aanlsuitingen is (dus niet het aantal mensen zoals de RTL website blaat) dat er last van heeft *kunnen* hebben. Maar no way dat ze er ook echt allemaal last van hadden.
Dat staat er toch ook letterlijk? Maar 2 mil geloof ik wel hoor. Hoeveel mensen wel niet via internet online zijn om 21:00 is schrikbarend.
Ik weet niet hoor... RTL noemt nml geen bron. Het is een mainstream-nieuwssite, dus mainstream media, dus opblazerij, en duimzuigerij. Misschien klopt het wel (ik denk van niet), maar dan kunnen ze best laten zien waar zie dat getal vandaan toveren.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 25 juli 2024 07:59]

Was al veel eerder. Het was rond half twee pas opgelost.
Voor een rare reden kon ik nog wel internetten, maar alleen als ik Bluestacks gebruikte.
Ik heb geen idee waarom Bluestacks wel werkte en mijn browser niet.
Hoe werkt dat?
Omdat dat (Google) Android is en het me niets zou verbazen als die gewoon Google DNS gebruikt. Bluestacks is gewoon een compleet OS op geemuleerde hardware en heeft dus ook gewoon zijn eigen netwerkconfiguratie.
Standaard Android pakt van je DHCP server de DNS servers aan, zoals het hoort.
Zou wel moeten ja. Maar niemand houdt Google natuurlijk tegen als ze als fallback hun eigen DNS-servers er hardcoded in zetten. Geen zin om uit te zoeken of ze dat inderdaad doen, maar daar zou je natuurlijk vrij eenvoudig achter kunnen komen.

Die queries worden beantwoord en dat antwoord moet toch "ergens" vandaan komen. Kan me voorstellen dat er misschien wel wat gecached wordt, maar dan zou je het als gebruiker toch nog steeds zeker wel merken als je geen DNS meer hebt.

Ach, de post van ArmEagle hieronder helemaal gemist!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 39993 op 25 juli 2024 07:59]

Dat kan toch niet als de DNS op de wifi netwerkkaart anders ingesteld is...

dns over dns lol
Dat kan prima hoor. De NIC in Bluestacks is waarschijnlijk gewoon gebridged. Daar kun je hele andere DNS-servers gebruiken dan op je PC. En ik kan me voorstellen, dat het heel goed te programmeren is om - naast de door de DHCP server gepubliceerde DNS servers - nog een hardcoded DNS server te configureren als fallback voor als de door de DHCP server gepubliceerde DNS servers niet reageren. (Dat zou qua User Experience zelfs misschien best eens een geniale zet van Google kunnen zijn.)

Maar zoals ArmEagle al opmerkt: Sommige Bluestacks versie gebruiken 8.8.8.8 standaard als DNS server.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 39993 op 25 juli 2024 07:59]

Ik had op meerdere Android devices (telefoons & tablets) geen verbinding gedurende de storing, totdat ik alternatieve DNS servers uitdeelde op de router. Er wordt dus niet automatisch omgeschakeld (gelukkig :))
Op mijn standaard Android devices gebeurt het ook niet (die deden het hier ook pas weer toen ik Google DNS had ingeklopt op de Ziggo router). Maar het is technisch prima mogelijk om zoiets te doen. (Of het netjes is om het ongemerkt te doen, is weer ander vraagstuk.)
Een korte google search vertelt me dat Bluestacks standaard de Google DNS server(s) gebruikt.
De naam was al resolved en toen was er storing...
Dat kan heel even goed gaan inderdaad. Maar meestal kom je er tijdens het browsen vrij snel achter als DNS eruit ligt. 1 keer op een link naar een andere website klikken is vaak al genoeg (tenzij die natuurlijk ook toevallig al geresolved was).
dat is waar..
Ligt het aan mij of ligt ziggo er weer uit vanavond??
Hier ook wederom issues!
Same dat schreef ik dus net...
Mag ik de eigenaar vd DDOS verzoeken ermee op te houden?
Soort herhaling op het moment?

Kan in dat technicolor ding van ziggo ook niet terug vinden waar je die andere DNS nou kan instellen? 8)7
Als je een technicolor ding van Ubee hebt:

1) geadvanceerd aanklikken in het hoofdvenster
2) dan op DHCP klikken
3) drie DNS-servers invoeren (staan nu alle drie op 0.0.0.0)
4) druk op apply

[Reactie gewijzigd door brain75 op 25 juli 2024 07:59]

Zal zo nog is kijken, maybe overheen gekeken, nu op de router ingesteld die erachter hangt en het werkt weer. :)
En.....
Ziggo ligt weer plat in Amsterdam e.o.
Volgens alle storingen.nl zijn den Haag en Utrecht ook getroffen.

Wtf is het met die ddos aanvallen?

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 25 juli 2024 07:59]

En.....
Ziggo ligt weer plat in Amsterdam e.o.
Volgens alle storingen.nl zijn den Haag en Utrecht ook getroffen.

Wtf is het met die ddos aanvallen?
Yup. Hier in Tilburg ook weer.

Tot zover de mythe dat Ziggo het probleem 'opgelost' heeft. Zal wel weer puur toeval geweest zijn dat de aanval vanochtend om 01:30 AM tijdelijk stilgelegd is.

Weer tof hoor...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.