Glasvezelprovider OnsBrabantNet kampt al meer dan 24 uur met storing - Update

Klanten van glasvezelprovider OnsBrabantNet zitten al meer dan 24 uur zonder internet en televisie door een storing. De problemen begonnen woensdagochtend en duren nog altijd voort. De oorzaak is niet duidelijk.

OnsBrabantNet storingOp een storingspagina en op Twitter maakt OnsBrabantNet melding van de storing en worden er updates geplaatst. Hoewel de provider in de afgelopen 24 uur verschillende updates heeft geplaatst, is er inhoudelijk niets bekend over storing en is het niet duidelijk wanneer klanten weer online kunnen.

Woensdagavond meldde de provider dat de storing 'complex van aard' is en dat er voorlopig nog geen oplossing in zicht was. Ook het ondernemen van 'diverse acties', die niet verder zijn gespecificeerd, leverden geen resultaat op. Het bedrijf zegt donderdag om 8.30 uur met een nieuwe update te komen.

Volgens user888 is het wel mogelijk om te pingen naar websites, maar is het laden volledig geblokkeerd. Dat duidt erop dat er geen dns-problemen zijn en sluit ook een kabelbreuk uit.

OnsBrabantNet is een provider die in de zuidelijke provincies van Nederland internet, interactieve tv en telefonie aanbiedt via het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Naar eigen zeggen heeft de provider zestigduizend klanten.

Update 8.30 uur: Hoewel OnsBrabantNet van een landelijke storing spreekt, ondervinden niet alle gebruikers problemen. Dat blijkt onder andere uit de reacties op dit artikel van klanten van de provider. OnsBrabantNet geeft in een nieuwe update aan dat het onderzoek een 'mogelijke oplosrichting' heeft opgeleverd, die momenteel wordt uitgewerkt. Om 09.00 uur volgt een nieuwe update.

Update 10 uur: Inmiddels heeft OnsBrabantNet aangegeven dat de storing ongeveer vijfduizend klanten treft. Ook licht de provider de storing verder toe. Er zou een probleem zijn met apparatuur van een van de netwerkcentrales. De provider test of het overzetten van gebruikers naar een andere centrale uitkomst biedt. Als dat het geval is worden alle getroffen klanten overgezet.

Update 11.40 uur: Op Gathering of Tweakers melden meerdere gebruikers dat de storing ook geldt voor andere providers. Zo kampt Solcon met vergelijkbare problemen en ook klanten van Fiber ondervonden problemen, al bericht die provider daar zelf niet over.

Update 14.00 uur: OnsBrabantNet meldt dat de problemen bij het merendeel van de klanten zijn verholpen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-08-2016 • 08:14

120

Submitter: user888

Lees meer

Reacties (120)

120
116
97
7
0
3
Wijzig sortering
Inderdaad plaatsgebonden lijkt het. In Noord-Eindhoven hebben we klanten die (zakelijk!) afnemen en nu op ADSL overgefaild zijn. Maar in andere hoeken en Veldhoven geen probleem. Dochterprovider ON heeft hetzelfde probleem, maar dat wordt letterlijk vanuit de zelfde apparatuur geserveerd.
Het lijkt overigens iets met bepaalde peerings of transits te maken te hebben; ik kan van vanuit Ziggo, OBN (duh) en KPN gewoon bij de OBN / ON storingspagina's, maar vanuit Claranet verbindingen (ik meen dat die van oudsher over de voormalige Telfort lijnen lopen) niet te bereiken.

Jammer om te zien hoe een provider onderuit kan gaan. Natuurlijk is het complex allemaal, maar als je na 24 uur nog steeds geen workaround hebt dan heb je het gewoon slecht geregeld. Zoals de eerste reactie al aangaf denk ik dat de vakantietijd hier zeker iets mee te maken heeft; ik denk dat veel kennis niet in het land is momenteel. Helaas zie je dat maar wat vaak. Murphy trekt zich daar (gelukkig?) niks van aan.

[edit]
ze hebben zojuist een update geplaatst:
De storing betreft ongeveer 5000 gebruikers in de volgende regio's:
Venray, Deurne, Helmond, 's-Hertogenbosch, Venlo
Dit is dus NIET waar. Ook in Eindhoven hebben wij gebruikers zonder verbinding.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 29 juli 2024 10:00]

Nee. Je hebt OnsBrabantNet (OBN) en OnsNet (ON), die als twee afzonderlijke providers op de markt worden gezet. ON had initieel alleen internet meen ik, geen telefonie en tv, maar inmiddels is het nagenoeg gelijk. In eindhoven heb je indien er glas ligt de keuze voor allebei.
ON is voortgevloeid uit OnsNetEndhoven. Welke weer een kopie was van OnsBrabantNet voor in Eindhoven. Beide namen (en nemen) hun diensten af van Edutel. Wel waren het aparte verenigingen (of was het nou stichtingen?).

Anyhow, toen KPN de hele boel heeft overgenomen zijn het huidige OnsBrabantNet en ON gecreëerd, waarbij ON dus is afgesplitst van OnsNetEindhoven. Ze bieden identieke diensten aan. Ze delen alles (helpdesk, website, etc) dus, behalve op papier, zijn het dezelfde providers.
OBN kun je als particulier overigens NIET krijgen in Eindhoven. Vul je een Eindhovens adres in op de site van OBN wordt je netjes doorverwezen naar ON (en andersom geld hetzelfde).
ON is van oorsprong Nuenen (daar lag immers als eerste glasvezel van OnsNet), het eerste domein van OnsNet was ook onsnet.nu (denkende dat dat voor Nuenen zou staan...) en de meeste gebruikers hebben ook daar nog steeds een e-mail adres.
OnsNet heeft vanaf het begin televisie en telefonie gehad. Zowel via coax vanaf het glasvezel kastje als via de eerste Amino IPTV boxjes.

Pas later zijn ze naar Eindhoven en omgeving uitgebreid en weer wat later is het OnsBrabantNet geworden. Inmiddels is alles OnsBrabantNet, alleen intern is de split nog duidelijk.

Ik ben ondertussen allang overgestapt op XS4All omdat die wel 500Mbit aan kunnen bieden en IPv6. Ook biedt OnsNet geen vaste IP's meer aan (alleen als je die op tijd hebt kunnen krijgen), wat XS4All nog wel doet.
Sowieso niet waar, in ON gebied heb je enkel ON en in en OBN enkel OBN. Ze overlappen elkaar niet, ondanks dat letterlijk alles op de naam na gelijk is :).
Gevalletje O'Toole dus. (Die beweerde dat Murphy een optimist was.)
Ook Amsterdam e.o. via Fype/Fiber geen internet via glas sinds Woensdag ochtend. Helpdesk refereert aan groot landelijk probleem, geen ETA..
In Tilburg zijn er eveneens problemen met OBN.
Ik woon in Eindhoven (woensel noord), heb glasvezel via ON en niks gemerkt (gelukkig).

Ik dacht aan het volgende: aangezien pingen wel kan lijkt me dat een transparant proxy probleem als ze die er in hebben staan.
24 uur een storing is niet meer van deze tijd. Dit betekent gewoon dat deze provider zijn zaken niet op orde heeft, geen calamiteitenplan en geen (goed) uitwijkscenario. Internet is niet meer "voor de lol" het is voor een boel mensen in de samenleving onmisbaar voor communicatie, thuis werken, alarmsystemen, informatievoorziening. Natuurlijk heb je thuis vaak al je eigen backup geregeld (dmv van Data op je mobiel) maar je moet er eigenlijk van uit kunnen gaan dat storingen van 24 uur of langer niet meer zonder meer voor mogen komen. (natuurrampen oid uitgesloten)
Daarom levert xs4all ook gratis een dongle mee of een simkaart zodat je router automatisch overschakelt naar mobiel internet. _/-\o_
Dan heb je nog 24 uur storing.
Hoe kun je nou een landelijke storing hebben als je alleen in Brabant zit... :O
Onsbrabantnet zit, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet meer alleen in Brabant.
Oh net als dat radiozender 100% NL nu ook engelstalige muziek uit zend :/
Dat doen ze altijd. En 100% NL gaat ook op als de producer Nederlands is. Er staat ook niet 100% Nederlandstalige NL. Daarbij draaien ze ook nog een klein percentage dat, inderdaad, niks met Nederland heeft te maken.
Wel met een hele grote kanttekening:
Maximaal 500mb verbruik en anders betalen!
als er storing is hoef je dat niet te betalen.
Bij KPN is het wel anders...

Glasvezel lag er een maand uit en ik kreeg een dongel met een miezerige 1GB. Na veel bellen kon ik meer krijgen - zou ik zelf data moeten kopen en declareren bij KPN.

Ja daaaag :/
Daarom heb ik ook voor xs4all gekozen. ;)
Dan moet het verkeer via het mobiele netwerk uiteindelijk niet over hetzelfde netwerk gaan uiteraard. Vaak wordt door zulke virtuele operators het mobiele netwerk van KPN, Vodafone, T-Mobile of Tele2 gebruikt, maar die leveren het verkeer vervolgens af op het netwerk van de aanbieder zelf.
mobiel verkeer komt meestal "binnen" op een groot centraal punt met voldoende failovers.
Dat hebben we gemerkt met de vodafone brand...
Denk dat het risico op een 2e vodafone style brand samen met een nationale uitval van glasvezel vrij klein te noemen is.
elke provider die ook veel grote zakelijke contracten heeft zal zijn backend wel zo op orde hebben dat er wel heel veel moet gebeuren om het systeem plat te krijgen. de vodafone brand was voor alle providers ook een motivatie om de structuur zo aan te passen dat zelfs zo'n incident niet nogmaals kan voorkomen. het kost gewoon klanten met hele grote contracten. je hoeft geen expert te zijn om te weten hoe een bedrijf zoals vodafone of kpn zijn toko draaiende houd. dat is gewoon corporate economics les 1.
Zeg, pot, welke kleur ben jij eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 29 juli 2024 10:00]

Als je doelt op Service Plus, die wordt niet meer geleverd. En het gratis simkaartje met mobiel internet komt zonder dongle en heeft maar 250 MB volgens mij.
Van glas naar mobiel, vooruit je kan surfen maar snelheid is wel stuk minder. Daarbij komt dan nog een beperking in data voor mobiel, maar het is een noodoplossing.

Natuurlijk vervacht je van een provider als dit een backup, aan de andere kant het moet allemaal goedkoop goedkoop en nog goedkoper maar klanten willen dan wel 100% uptime zonder daar voor te betalen.
Ik kan me nog de tijd heugen dat @Home een DNS storing had die een week of 2 aanhield. Dat is een kleine 10 jaar geleden. Wat was het gezellig troubleshooten aan de telefoon in die weken. Je was met veel klanten snel klaar. Behalve met degenen die daadwerkelijk verbinding hadden en een ander probleem hadden. Dat was een verademing. :)
Een jaar of 10 geleden had men daar een DHCP storing van ruim 48 uur waarbij men uiteindelijk de persoon die het DHCP platform wat men daar gebruikte op heeft gezet in moest laten vliegen om de boel opgelost te krijgen.

(toen ik daar een maand na de storing in dienst kwam werd dit uitgebreid verteld + de maatregelen die men genomen had om zoiets in de toekomst te voorkomen : kant en klaar platform van Cisco afnemen met een support contract ipv op eigen brouwsels blijven werken).

Die goede oude tijd :P
Ik zit bij ziggo en bij ons in de wijk Barendrecht heb ik vorige maand ongeveer 5-6 dagen downtime gehad op internet & telefonie. Helaas gebeurt het maar al te vaak :(
Ik heb 2 jaar op Ziggo gezeten en in die 2 jaar zo'n 6 of 7 keer een storing gehad van 24 uur of meer. Buiten nog andere vage problemen zoals mijn gamesessies routeren via Frankfurt of London naar servers in Amsterdam (bedankt voor de +50 ping, YOLO), of een klapperende lijn (is een DSL euvel), op DSL nooit gehad op Kabel een half jaar lang last van gehad, de verbinding was gewoon niet langer dan een half uur stabiel te houden.

Dat terwijl ik zo'n 10-15jaar geleden bij @home zat en ik op wat waarschuwings mailtjes na er never nooit problemen mee had.

Nu sinds een jaar weer terug bij VDSL van Online (die hebben in de wijkcentrale hier eigen apparatuur staan), nog maar 50mbit (tikt doorgaans de 60 aan) i.p.v. 100mbit, maar oh wat ben ik weer blij dat ik terug ben bij DSL.
Moet je voor mensen die echt aan de data beademing liggen, niet gewoon kabel en een adsl lijn als Back-up hebben?
zijn zaken niet op orde heeft, geen calamiteitenplan en geen (goed) uitwijkscenario
Het zal je waarschijnlijk tegenvallen hoeveel (belangrijke) bedrijven slechts een sumier calamiteitenplan / uitwijkscenario hebben. In verschillende vorige werkplekken ging het calamiteitenplan slechts uit van 1 falen, wat dan dus betekend als er 2 onderdelen in de hele omgeving falen de hele omgeving zo goed als plat is. Dan kom je in hele moelijke discussies van kosten/baten en het risico - betaal je dan 200k eur per jaar extra om een 2de falen op te vangen (en wat dan bij de 3de?) of kies je als bedrijf er voor dat het risico zo klein is, dat je de kosten van de downtime dan maar voor lief neemt (moet je wel met een juist risico management oog er naar kijken want een risico van 1% kan natuurlijk ook altijd morgen plaatsvinden....).

Dat kan hier ook best aan de hand zijn. Een opstapeling van falen en bijvoorbeeld een wat losser contract met een leverancier die pas later bepaalde onderdelen kan leveren. Of waar het juiste te vervangen onderdeel pas laat wordt geidentificeerd.

Maar 24 uur down is inderdaad lang voor een ISP. Zeker gezien dat het voor de basis service gaat (de connectie) en niet bijvoorbeeld een extra service als een usenet server waar de storage van weg valt en men x TB aan data opnieuw moet zien binnen te halen
Over negen maanden worden er een hoop nieuwe tweakertjes geboren! :P
Apache tegen glasvezel kabel aan gevlogen ;)
Ja zo'n storing is alleen acceptabel bij een natuurramp of een oorlog. Ik woon in Brabant en heb niks van dien aard gezien.
Anoniem: 472916 4 augustus 2016 09:19
Ook bij Solcon speelt dit probleem. Sinds gisterochtend 7:30. Zelfde beeld als hierboven beschreven. Solcon spreekt over "een een storing op de glasvezelverbindingen op het WMP+ netwerk"

Net weer een update van Solcon geweest:

10:30
Momenteel wordt er nog steeds door onze leverancier met man en macht gezocht naar de oplossing. Het is mogelijk dat uw verbinding op een andere centrale zit dan iemand anders in uw wijk, dus dat u wel hinder ondervindt en uw buurman niet. De storing is beperkt tot één getroffen centrale. We proberen onze klanten om te zetten naar een andere centrale. Het is nog niet bekend of dit het probleem zal verhelpen. Volgende update is uiterlijk om 11.30 uur.

Ik heb natuurlijk net een verbinding die niet werkt.... het glasdraadje van de buurman werkt gelukkig wel (andere provider).

11:27
De verbinding lijkt weer te werken. Zie in de log van mijn modem dat ik om 11:14 een nieuwe lease van de dhcp server heb ontvangen.

Laatste update van Solcon:
13:00
De glasvezelstoring is opgelost. Mocht uw verbinding nog niet zijn hersteld, adviseren wij u uw modem te herstarten.
Indien dit niet het gewenste resultaat geeft, neemt u dan contact op met onze medewerkers van klantenservice.

Solcon is nog in afwachting van een officiële afmelding vanuit de leverancier.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 472916 op 29 juli 2024 10:00]

erg vaag ook allemaal:

https://www.onsbrabantnet...ve-TV-landelijke-storing/

Wees eens duidelijk en geef aan wat er aan de hand is.
Nu gaat men met een test het probleem verhelpen?

Een test is volgens mij nog altijd diagnostisch van aard en heeft nog nooit wat opgelost. Hooguit de wond wat beter aangeduid.

[Reactie gewijzigd door boyette op 29 juli 2024 10:00]

Update 10.00 uur: Er is een storing geconstateerd in de apparatuur van een van de netwerkcentrales, die internet- en telefonieverkeer verdeelt naar verschillende plaatsen en wijken in Nederland. Het is mogelijk dat uw verbinding op een andere centrale zit dan iemand anders in uw wijk, dus dat u wel hinder ondervindt en uw buurman niet. Momenteel wordt getest of klanten van de getroffen centrale overgezet kunnen worden naar een andere centrale, om te kijken of hiermee de storing verholpen wordt. Als dit de gewenste oplossing biedt, worden alle getroffen klanten overgezet.
24 uur is wel erg lang downtime voor een glasvezel ISP
Dit kan bij elke ISP gebeuren. Ongeacht of het via glasvezel of koper gaat. In dit geval is er wel verbinding, alleen het netwerk erachter blokkeert blijkbaar iets.
Beetje BS als je t mij vraagt. Computers zijn geen magische wolken die 'blijkbaar iets blokkeren'. Je voert je gehele netwerk minstens 1x redundant uit met nog wat peering links mocht er een datacentrum uit liggen. Het klinkt hier meer alsof ze maar 1 functionele core router hadden, geen spare en dat hun redundante oplossing niet werkt doordat ze ingewikkelde zaken als BGP routing niet op de rails hebben.
Zonder verdere informatie is uw gok naar de oorzaak zo goed als de mijne. Je kan niet oordelen over waarom het hier misloopt en zo lang moet duren. En ja, er zullen nog al te vaak single points of failure zijn of backupsystemen die niet werken op het moment dat het nodig is.
Ik doelde specifiek op "Dit kan bij elke ISP gebeuren.". Te generaliserend wat mij betreft, zeker gezien de frequentie van storingen die langer dan 24h duren.
Redundancy is geen magische oplossing. Als door een hardware defect ergens verkeer wordt geblackholed zonder dat redundancy protocollen zoals BGP iets opmerken dan kan er alsnog vanalles stuk gaan ondanks al je fraaie redundantie.

Daarnaast verplicht niemand je om iets redundant uit te voeren. Ik ken OnsBrabantNet niet, maar als het een consumenten ISP is zonder garanties, waarom zou je dan iets redundant uitvoeren? De klant betaald er immers niet voor. Marges op consumenten aansluitingen zijn minimaal.

Alleen om wille van de reputatie was het misschien verstandig geweest, het blijft nu toch een tijdje 'de ISP die 24 uur storing had'.

Pay peanuts, get monkeys
Dat vliegertje gaat alleen op als de consument de keuze had om een bepaald serviceniveau te kiezen. Dat wordt slim genoeg niet aangeboden, waardoor de consument altijd een 'peanuts' verbinding krijgt.

Ik zeg ook niet dat redundancy alles voorkomt. Ik zeg dat de stelling "Dit kan bij elke ISP gebeuren" m.i. onjuist is. Veel ISP's hebben dit wel op de rails en kunnen de storingen vaak tot enkele uren en/of slechts enkele verzorgingsgebieden beperken. Dat heeft mede met de inrichting en redundancy van de netwerken te maken, ondanks dat er peanuts betaald wordt.
24u is zeer lang voor elke ISP.
Tja.. als je geen sla hebt met je leverancier als je glasvezelkaartjes naar de haaien gaan zul je ff moeten wachten
glasvezelkaartje ?

Dit lijkt me geen glasvezelkaartje/pop probleem.

De mensen van Teltec zijn vaak binnen een paar uur op locatie om dergelijke problemen op te lossen.
Inderdaad.. lijkt wel een soort van mislukte migratie naar ander netwerk.
Hahaha, netwerkbeheerders zijn zeker met vakantie :)
Je wordt hier gemind maar hoeveel bedrijven wij tegenkomen waar er op gebied van kennis single points of failures hebben... laatst nog bij een ziekenhuis notabene, daar moest iets aan een switchconfiguratie (vlan) gewijzigd worden, maar dat ging niet want de netwerkman was tot medio 2017 (!) op wereldreis...

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 29 juli 2024 10:00]

Dat gebeurt heel vaak. Vroegah deden de netwerkbeheerders een paar switches, firewall en een router voor het hele bedrijf. Tegenwoordig worden alle niet windows producten over de schutting gegooid: telefonie, wireless, loadbalancers, proxyservers, toegangscontrole, domotica, complexe firewalls met content scanning en securityvraagstukken. De gemiddelde vacature voor netwerkbeheerder staan meerdere applicatieproducten.

Daarom verbaast mij het niks dat in dit soort vakantieweken dit soort complexe infra zonder de juiste persoon met troubleshooting skills moeilijk te herstellen is.
Zeker snap ik dat maar je zou toch mogen verwachten in een dergelijk bedrijf wat 24/7 diensten levert, en zeker zoals in mijn ervaring laatst een ziekenhuis dat er een competentiematrix is, waarvan altijd minimaal één persoon aanwezig moet zijn? In genoemd ziekenhuis zou nu tot 'ergens' in 2017 niks aan het netwerk moeten gebeuren omdat meneer de ciscoman op vakantie is? Dat is toch te zot voor woorden. Ik heb jaren in het grootste datacenter voor een niet nader te noemen voormalig gloeilampen-concern in het zuiden des lands gewerkt (antwoorden op een briefkaart) en daar werd een dergelijke matrix gebruikt. Het mocht nooit voorkomen dat er van een bepaalde competentie (backup, netwerk, storage, windows, *nix, solaris, noem maar op) niemand aanwezig was. Uiteraard zijn er de guru's en daarnaast mensen die 'er in geval van nood op kunnen troubleshooten'. In vakantietijd was dat 'voldoende'. Maar geen kennis op de vloer was absoluut niet toegestaan.

Een provider levert 24/7 diensten. Op consumenten zal er weinig SLA afgegeven worden, op zakelijke lijnen echter wel. Daar moet je ook voorzieningen voor hebben. meer dan 24 uur offline als provider is werkelijk een doodzonde in mijn ogen. Vakantie of niet. Toen een paar jaar terug een datacenter van Vodafone uitfikte kwam er vanuit de overheid commentaar op het redundancy beleid van telecom providers; wat mij betreft geldt dat voor internet net zo. Denk al eens aan alarmsystemen die nu niet bereikbaar zijn. Niet alles heeft nog een tweede lijn als backup.
Troubleshooten is een kunst, niet voor alle IT'ers weggelegd. Bijna bij elk bedrijf waar ik over de vloer kom loopt er maar één eenoog rond die meer van de omgeving snapt dan alleen zijn eigen stukje. En als eenoog op vakantie is, moet je hopen/duimen dat er niks fout gaat.

Een kennismatrix is leuk, maar door de complexiteit van de omgevingen bij grote bedrijven heb je gewoon weken nodig voordat je de inrichting snapt. Vooropgesteld dat het goed gedocumenteerd is. Dus even een interne/externe ciscoman op standby hebben werkt ook niet echt.
Een kennismatrix is leuk, maar door de complexiteit van de omgevingen bij grote bedrijven heb je gewoon weken nodig voordat je de inrichting snapt.
Nou en? Juist DAAROM moet je dus zorgen dat er méér mensen zijn die er wat mee kunnen, omdat je bij geval van nood niet zomaar 1-2-3 iemand anders hebt die je kan helpen. Ik snap nog steeds het argument niet om maar één persoon te hebben die de echte know-how heeft. Wat als die tegen een boom rijdt? Dit kan je je als serieus bedrijf toch niet veroorloven?

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 29 juli 2024 10:00]

Dat is het probleem vaak niet: datastromen gaan tegenwoordig door (te) veel (virtuele) apparaten waardoor de keten veel complexer is geworden om te troubleshooten.

We gaan langzaam naar toe dat fysieke devices (routers, firewalls, loadbalancers, proxies, etc) gewoon als virtuele appliance draaien op een blade enclosure. Kostentechnisch zeer interessant, maar als het mis gaat...

De innovatie gaat zo snel dat de meeste netwerkbeheerders de vmware-slag (of ander virtualisatie platform) nog moeten inhalen qua kennis.
Als je techneuten de omgeving waar je naar toe wil nog niet kennen kan je er toch ook niet naar migreren? Dit is nou wat er in mijn ogen mis is in een groot deel van de bedrijven. Er wordt puur gestuurd op kosten zonder de gevolgen in te dekken.
Ik kan er simpelweg niet bij hoe algemeen het blijkbaar geaccepteerd is dat bedrijven zo te werk gaan.
Een ander probleem is dat er genoeg van dat soort personen zijn die de kennis niet willen overdragen/delen. Die voelen zich graag onmisbaar en belangrijk. Hier lopen er ook een paar rond helaas.
Dan ben je als manager een slappe zak. Je moet je continuiteit borgen zoals je die in je SLA afgeeft. Als je personeel daar niet in meewil moet je maatregelen nemen.

Maargoed, genoeg hierover. Ik vind dat het niet kan, in mijn eigen (IT)bedrijf pakken we zoiets ook duidelijk anders aan. Maar blijkbaar vindt 'men' het heel normaal dat het zo werkt. Wij verzetten ons al jaren tegen de gevestigde afschuif, gladjakkers, zakkenvullende en 'de klant interesseert me geen f#ck als ik mn geld maar krijg' mentaliteit. Dat werpt voor ons prima vruchten af.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 29 juli 2024 10:00]

En dan heb je ofwel mensen waarvoor je onvoldoende werk hebt of dan heb je mensen die hoofdzakelijk andere taken moeten doen en in geval van nood bijspringen maar op dat moment niet meer weten hoe het nu weer werkt.

En stel je nu voor in het ziekenhuis geval dat die wereldreiziger wel een backup heeft en die backup rijdt tegen een boom? Wat dan? Zelfde probleem. Heb je ineens al 2 backups nodig en dat terwijl tijdens de normale werking 1 persoon voldoende is om het draaiende te houden. Ga maar investeren als instelling die het zo al financieel moeilijk genoeg heeft.
Ja en als die 2 backups van de 2 backups ook tegen een boom rijden? Natuurlijk als er een bom valt in de stad / dorp waar het gros van je medewerkers zit heb je een probleem. Maar je moet het wel spreiden. Alles bij één persoon leggen is not-done. En 'niet meer weten hoe het ook alweer werkt' moet ook niet kunnen. Die kennisoverdracht moet je borgen. OBN is geen bedrijfje met 5 man in dienst.

Maargoed, genoeg hierover. We weten de oorzaak niet, dus speculeren hierover heeft uiteindelijk ook weinig zin.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 29 juli 2024 10:00]

Niks van gemerkt, gewoon continue internet gehad (Veldhoven). Ik maak gebruik van OpenDNS servers.
Het probleem is niet de DNS (Eindhoven trouwens). Ik heb Google DNS ingesteld, en dat werkt gewoon. Ping en trace werkt ook prima. Heck, zelfs een wget op een random server werkt, ik krijg redirects, maar zodra er een http connectie is opgezet en de content gestuurd moet worden, niks, nada, noppes.
Deep packet inspection doet moeilijk? :D
Is er nog een verschil of je HTTP, HTTPS of FTP gebruikt? En redirects zijn toch eigenlijk niet te verwachten?
VPN geprobeerd ? Of ssh tunnel ?

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 29 juli 2024 10:00]

Klinkt als een packet size issue. Packets groter dan X bytes worden gedropped?
Kijkend naar net tcp/ip model. Het zal waarschijnlijk iets zijn in de applicatie laag. Want hij kan wel pingen maar geen request maken. In de applicatie laag zit namelijk HTTP in en HTTPS. Dat er een ping kan verstuurd worden maakt het alleen maar meer zeker dat er in die laag een storing zit.

Edit: Text bijgevoegd

[Reactie gewijzigd door Janspook op 29 juli 2024 10:00]

Ik ben geen ONB klant en werk er ook niet, maar mijn analyse o.b.v. wat ik nu heb gehoord:

Het kan nog steeds in de transportlaag zitten. Pingen doe je middels ICMP, websites bezoeken via TCP.

TV werkt ook niet lees ik in het artikel, dus multicast UDP werkt ook niet.
Omdat niet alle klanten er van last hebben lijkt het ook niet in het core-netwerk te zitten.
Omdat wel heel veel klanten er last van hebben, lijkt het ook niet in een access-switch te zitten.
Vermoedelijk iets in de distributieswitches?
Sorry had niet gelezen dat mensen ook geen tv hebben. Denk ook dat het in een distrubutieswitch zit. Want ik lees hier dat sommige mensen er geen last van hebben.
Zit op ON in Eindhoven en de storing is hier opgelost. Mijn eigen monitoring geeft aan dat de storing begon rond half acht op woensdag. Ik check elke 5 minuten een website met een PRTG http sensor en dat ging van van 800-1.200 msec naar 40.000-45.000 msec gedurende de hele storing, behalve wanneer er even geen netwerk was i.v.m. herstarts of overschakelingen bij de provider. Vandaag tussen 9:05 en 9:45 down en daarna weer normaal. Het aparte is dus ook dat hoewel er geen normaal internet verkeer mogelijk was, er wel andere zaken werkte zoals Ping.
Dat kan. Ping is ook geen http protocol. En er is ook geen fysieke onderbreking van het netwerk maar iets op hoger level. Dus dat bevestigt opzich wel de berichtgeving van OBN.
Ping is inderdaad geen http, maar http codes komen geloof ik niet terug als ping :P Vandaar mijn vermelding van de HTTP sensor van PRTG. Ingesteld als HTTP GET request. Dus http verkeer was wel mogelijk tijdens de storing, zei het ernstig vertraagd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.