Providers kampen met landelijke storing glasvezelverbinding - update 2

Telfort en andere providers kampen vanaf vijf uur maandagmiddag met een grootschalige storing op de glasvezelverbinding. Daardoor kunnen er bij klanten problemen optreden met internet, interactieve televisie of vaste telefonie.

TelfortTelfort bevestigt op zijn site de storing, waarvan de oorzaak vooralsnog onbekend is. Volgens de provider doen de problemen zich voor in het hele land. In een lijst met getroffen plaatsen worden onder meer Groningen, Amsterdam en Maastricht genoemd. Het is niet duidelijk hoe lang de storing nog gaat duren. Telfort zegt te werken aan een oplossing.

Behalve Telfort kampen er meer providers, zoals Lijbrandt en Onsbrabantnet, met een glasvezelstoring. Mogelijk hebben die met elkaar te maken. Reggefiber, dat glasvezelverbindingen aan de genoemde providers levert, bevestigt de storingen, maar laat weten dat het probleem bij de providers ligt. Wel zou het probleem vanavond verholpen moeten zijn.

Update, 21.10 uur - Meer providers kampen met de storing. Het artikel is hierop aangepast.

Update, dinsdag 8:09: De storingen lijken opgelost.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

04-08-2014 • 20:45

89 Linkedin

Submitter: tinzarian

Reacties (89)

89
87
51
7
1
16
Wijzig sortering
Anoniem: 612370
4 augustus 2014 23:45
De reden dat bij sommige providers maar een deel van de klanten getroffen zijn, soms zelfs in hetzelfde dorp, is dat er twee parallelle glasvezelnetwerken bestaan; WGDO en WMP+. Het onderscheid tussen de twee netwerken is nu even niet belangrijk, maar deze storing bestaat alleen op het WMP+-netwerk. Het signaal bestaat uit twee parallelle vezels per FTTH-aansluiting, wat ook de reden is dat analoge R/TV nog wel werkt; alleen de IP-vezel wordt getroffen. Het gaat hier over een fysiek onderdeel van de actieve laag, dus inderdaad iets waar (zo goed als) alle providers mee werken.

Op dit moment is er een storing op een van de zeven WAPs in dit netwerk (WAP4). Hier zijn al sinds de directe oorzaak bekend is (na enige tijd die verloren is gegaan aan diagnostiek) technici van ITNS aan bezig. Rond 7 uur is er een en ander vervangen, maar dat heeft geen oplossing geboden. Toen ik rond tien uur mijn werkplek verliet, was er nog geen oplossing, en gezien dit artikel en de reacties is die er nog steeds niet.

De impact wordt geschat op tussen de 60.000 en 90.000 klanten. Het is te hopen dat het snel verhopen wordt, aangezien in het verleden ook is voorgekomen dat dergelijke storingen zich dagen (of zelfs weken) voortsleepten.
Lochem is een 100% WMP+ gebied (helaas :) ). Hoe het dan kan dat een deel van de glasvezel gebruikers maar getroffen wordt snap ik niet.
Anoniem: 612370
@JoepW5 augustus 2014 15:07
Het hele WMP+-netwerk zit aangesloten op 7 WAP's (zie het als een DSLAM maar dan een maatje groter). Een van deze WAP's was het probleem. Blijkbaar is de verdeling hierover niet geografisch. Dat was bij mij ook niet bekend.
Je relaas klopt voor wat betreft het onderscheid tussen netwerken.

Maar dat is in dit geval niet de volledige verklaring. Want ik zit op WMP+ en heb dus ook nergens last van gehad.
Anoniem: 612370
@eymey5 augustus 2014 15:07
Zie mijn reactie @JoepW
Is het niet zo dat je voor glasvezel 2 vezels nodig heb om te verzenden en de andere voor te ontvangen ? volgens mij moet het dan ook de IP Vlan zijn in plaats van vezel.
Anoniem: 612370
@hidden5 augustus 2014 15:09
Dat klopt niet. Een vezel is voor IP-diensten (Internet, digitale TV en VOIP), zowel up als down. De tweede vezel is voor analoge televisie en radio (en digitaal via DVB/C of DVB/T)
zie al waar ik de mist in ga. fibers zijn idd full duplex
VLAN 6 = internet
VLAN 4 = IPTV
VLAN 7 = telefonie
Bron: netwerkje.com
analoge tv/radio en dvb met f-connector word niet door elke isp aangeboden. volgens mij was dat hier alleen Lijbrandt .
Anoniem: 612370
@hidden5 augustus 2014 21:42
Iedere provider moet het kunnen aanbieden over WMP+. De plus staat immers voor de toevoeging van de analoge vezel. Het kan zijn dat providers er voor kiezen om dat niet te doen, om zo hun digitale tv te pushen.
Storingsoverzicht meldt:

Update 22:20 uur
Er is op een stuk glasvezel abnormale demping waarde ontdekt. Hierdoor treedt er signaal verlies op in de kabel. Men is aan het onderzoeken wat de oorzaak hiervan is. Daarnaast gaat men nu kijken naar het omleiden van internetverkeer, om dit als tijdelijke oplossing te hebben.

De storing treft onderstaande regio’s:

Almelo
Amersfoort
Amsterdam
Apeldoorn
Coevorden
Deurne
Den Bosch
Deventer
Diemen
Dieren
Driebergen
Druten
Eindhoven
Eindhoven
Elburg
Emmen
Enschede
Groningen
Harderwijk
Helmond
Hengelo
Huizen
Lochem
Maastricht
Nieuwegein
Nijmegen
Oldenzaal
Raalte
Sliedrecht
Tilburg
Utrecht
Venlo
Venray
Beetje brak Nederlands en geen directe verklaring waarom dit een landelijke storing oplevert, maar het lijkt op z'n minst een stukje vooruitgang. Heb zelf vanavond weinig productiefs kunnen doen aangezien alleen iptv gewerkt heeft..
Het is vrij normaal dat je eerst een storing op lost, en dan pas met een verklaring komt.

Je kan ook geen status / verwachte oplostijd geven vaak, domweg omdat je geen kristallenbol hebt.

Sommige storingen zijn in 5 seconden opgelost, en sommige kosten de nodige uren. Zelfs als ze ogenschijnlijk hetzelfde lijken te zijn.
je hoeft ook niet een kristallenbol te hebben maar enige monitoring zal wel op zijn plaats zijn :)
Jammer dat dit zo lang heeft geduurd, had na mijn mening niet gehoeven. Je moet in je NOC zo kunnen zien waar het probleem zit en kunnen zien wat voor impackt dit heeft. Zo'n beetje alles is dubbel uitgevoerd dus had omgeleid kunnen worden. waarschijnlijk is dit niet gebeurd door dat de link niet helemaal was weggevallen, wat voor een failover had gezorgd.
Harderwijk? We hebben hier nergens Reggefiber glas, was het maar zo'n feest!
Harderwijk? We hebben hier nergens Reggefiber glas, was het maar zo'n feest!
Vermoedelijk was het een backbone verbinding, er loopt immers wel glas naar je wijkcentrale en soms zelfs naar je straatkast. (Voor VDSL2).

Omdat het een glasvezel verbinding betrof die een hele bak providers over een behoorlijk groot gebied trof, moet het wel een backbone verbinding of iets dergelijks zijn.
Ik heb Fiber.nl (Lochem) en ook sinds vanmiddag geen Internet, DigiTV en telefoon. Het is wel een hele vreemde storing. Mijn overbuuf met Telfort heeft wel internet, maar geen TV en Telefoon. Mijn buurman met Telfort geen enkele service. Vanmiddag gaf eerst internet het op. Reactietijden werden steeds langer om vervolgens niet meer te reageren. Maar TV en Telefoon hebben nog zeker een half uur gefunctioneerd.
Van Reggefiber (die had ik ook maar ff benaderd) kreeg ik de volgende update:
Het probleem ligt in het actieve gedeelte. Wij beheren het passieve gedeelte. Er is op dit moment een monteur ter plekke. Als deze het op kan lossen, heeft iedereen als het goed is vanavond weer verbinding.Ik begreep (twitter, facebook, in het dorp) dat de providers weinig tot geen info geven. Dat moet toch beter!
Gisteren (4-8) vernam ik rond 15:00 uur dat mijn verbinding super traag werd en dat ik niks meer kon resolven. Enkele momenten laten was er helemaal geen verkeer meer mogelijk. De DVB-C leek nog wel te functioneren, maar mijn internet en IPTV lag er dus uit. Het meest aparte was, was dat andere familieleden geen problemen hadden en dat alles leek te werken. Gezien de logs op mijn router, was mijn verbinding rond 24:00 weer online.

Ik blijf het apart vinden dat ik (wederom) mijn informatie over storingen bij een andere provider vandaan moet halen en dat de communicatie vanuit diverse providers echt ronduit belabberd is geweest.

Mijn eigen provider (Fiber) gaf (in eerste instantie) zelf geen enkele storing aan, hetzelfde geldt voor Lijbrandt, Telfort en Reggefiber. Uiteindelijk heb ik via Solcon de statusupdates en relevante informatie kunnen verkrijgen:
Omschrijving werkzaamheden/storing
Er is een storing op het glasvezelnetwerk (WMP+)

Update 6 - 1:00

Na het vervangen van hardware zijn alle poorten weer open gezet. De interface blijft nu stabiel up. Het verkeer heeft zich ook zo goed als herstelt. Indien u nog problem ondervind kunt u telefonisch contact opnemen met 088-032222.

Update 5 - 21:47

Er is demping ontdekt op een fiber. Momenteel wordt onderzocht waar deze demping vandaan komt. Hiernaast worden de mogelijkheden bekeken het internetverkeer om te leiden om zo een tijdelijke oplossing te bewerkstelligen.

Om 20:45 heeft de leverancier een kaart vervangen. Dit heeft helaas geen oplossing geboden. De leverancier vervolgd het onderzoek in volle gang.

Update 4 - 21.00 uur:

De monteur heeft de oorzaak nog niet kunnen achterhalen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Update 3 - 20.00 uur:

De monteur is momenteel op locatie en is begonnen aan het onderzoek naar de oorzaak van het probleem.

Update 2 - 18.30 uur:

De monteur zal naar verwachting rond 20.00 uur op locatie zijn en zal onderzoek doen naar het probleem.

Update 1 - 17.00 uur:

Er is helaas nog geen oplostijd gegeven.

Verwachte impact
Eindgebruikers kunnen momenteel geen gebruik maken van de glasvezeldiensten.

Er word aan een oplossing gewerkt. Onze excuses voor het ongemak.
Het lijkt er op dat XMS hier ook problemen mee heeft.
niet heel vreemd gezien de overname. maar leek me wel even het vermelden waard
Aan allestoringen.nl te zien is inderdaad meer dan alleen telfort getroffen
Dat klopt dus wel, het is precies wat ik schreef
Nou ik vind eigenlijk de opmerking "niet heel vreemd gezien de overname" een beetje misplaatst. Ik heb tv bij KPN Glasvezel (waar je waarschijnlijk naar suggereert) en hier werkt het gewoon.

Wel balen trouwens dat de tv er uit ligt, ik kreeg al diverse personen aan de telefoon dat hun tv eruit lag en of ik wist wat aan de hand was.
Hij heeft het denk ik over XMS dat Telfort wordt.

http://xmsnet.nl/gegevens
Concepts, Lijbrandt en XMS zijn al Telfort. Alleen de naam op de factuur is niet veranderd evenmin de rekeningnummers (vzv ik weet) maar in principe komt dit ales nu gewoon in het potje van Telfort terecht.

Wat ik wel begrepen heb, is dat alle klantenservices (XMS, Lijbrandt, Concepts en Telfort) nu worden bediend door wat voorheen Concepts medewerkers waren in Breda. Dit geldt trouwens ook voor de facturaties die door (wat voorheen) Concepts worden verwerkt.

Bel als XMS, Lijbrandt of Telfort klant maar eens naar het 076-nummer wat op de site van concepts staat, ben al vaker geholpen door hen voor mensen die ik op weg help met de diensten de ze aldaar afnemen.
Gisterenavond was er al wat met XMS, de snelheid was 'tergend traag' tussen de 2 en 4Mb/s up/down. Op zich niet zo gek voor een zondagavond, maar toch...
Glasvezel heeft toch geen ups en downs? Daar moet een zondag avond niks aan veranderen toch?
Klopt. Blijkbaar was er al iets anders mis maar glasvezel blijft in principe altijd even snel als je de aansluiting in je huis hebt zitten.
Je zit niet met 100Mbit aan de AMS-IX, KPN maakt hiervoor natuurlijk ook gebruik van overboeking. Dat hoeft helemaal geen nadeel te zijn maar er kan natuurlijk een probleempje zijn. lijkt me dat er iets is mis gegaan in Amsterdam waardoor de capaciteit niet genoeg meer was.

[Edit] http://storingsoverzicht.nl/ meld een kink in de kabel.

[Reactie gewijzigd door hidden op 5 augustus 2014 08:59]

Vodafone in omgeving Eindhoven ligt er ook uit. Internet werkt, maar iptv en telefoon liggen er uit.
Bij OnsBrabantNet vanaf 15:30 al storing. Ik zie ook Lijbrandt, ON en andere kleinere providers storingen vertonen, allemaal overgenomen door KPN.
Dit heeft absoluut 0,0 te maken met overname door KPN.

KPN zelf en XS4ALL hebben nergens last van. De problemen zitten hoogstwaarschijnlijk in het wholesale access / ISP deel van KPN ITNS en betreft niet alleen door Telfort over genomen partijen maar ook andere providers die nog wholesale diensten afnemen van KPN ITNS.

Verbanden leggen prima, maar leg dan wel de juiste.
KPN zelf lijkt er echter geen last van te hebben, tenminste, ik zit hier in een van de regio's die volgens de storingslijst getroffen zou moeten zijn, maar heb hier geen enkel probleem met de glasvezelaansluiting.
Ben hier (Nuenen) overgestapt naar XS4All, vooralsnog werkt alles prima.
nergens last van op CampZone!
Huh wtf is dat nu gaande? Normaal doet tweakers hier groot verslag van...
In Veenendaal werkt zowel Telfort glasvezel internet als interactieve televisie. :) Hopelijk is het voor de gedupeerden weer snel opgelost.
In het nieuws artikel staat het een beetje vreemd volgens mij. Telfort heeft een storing op zijn eigen glasvezelverbinding dus hun eigen backbone. Daardoor kunnen meerdere klanten (zowel adsl, vdsl en glas) geen verbinding maken).

Ik merk het namelijk ook en ik zit op adsl.
Ik heb er in ieder geval geen last van met Telfort interactieve tv en internet over VDSL, in de omgeving Leiden. Dus niet iedereen heeft er last van blijkbaar.
Of het is al gedeeltelijk opgelost, ik heb er in ieder geval niks van gemerkt tot nu toe.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 4 augustus 2014 21:10]

Anoniem: 277035
@prekz4 augustus 2014 21:32
Op adsl en vdsl is er geen sprake van een storing.
Op storingsoverzicht.nl stond dit echt al sinds 16:00 erop en met live-updates. En het gaat om meerdere providers, niet alleen Telfort.
Hihi,

Onze monteur zal op locatie zijn.. Die heeft dan wel een gespleten persoonlijkheid... :+
Vodafone Thuis (glasvezel) in Ermelo heeft ook problemen. Internet werkt wel, telefoon en tv niet sinds een uur of 17:00.
Niets van gemerkt ik heb ook Vodafone en woon in Ermelo.
Lijkt erop dat alleen KPN wholesale-providers getroffen zijn, of de providers die gebruik maken van bijvoorbeeld televisie via KPN (o.a. Vodafone doet dat geloof ik). KPN zelf gek genoeg dan weer niet...
Klopt :).

Specifiek: Telfort, Fiber NL, Solcon en Vodafone maken gebruik van de wholesalediensten van KPN ITNS ( WMP+ ). Dat betreft internet access bij een deel van de providers, het IPTV platform maar het layer 2+3 gedeelte tot in de meterkast.

KPN zelf maakt gebruik van een andere access infra.

Overigens is Vodafone inmiddels over op een eigen platform voor IPTV en internet (nog wel gebruik makend van Wholesale Broadband Access van KPN). Hetzelfde geldt voor Tweak.

Alleen bestaande Vodafone klanten van voor April 2014 (zoals ik) zitten nog op ITNS .
eymey

Solcon maakt geen gebruik van KPN tv diensten, alles gaat via glashart media bij Solcon
Ik heb deze provider Solcon sinds 2008, voor de ADSL diensten gaat Solcon een eigen tv dienst starten. Dit is ook te lezen op hun eigen website, ben zeer tevreden met Solcon en
de service is uitstekend
Glashart Media is sinds enkele jaren van KPN en opgenomen in KPN ITNS. Dus ja, óók Solcon maakt inmiddels al weer geruimte tijd van "KPN diensten" en dus wel dezelfde waar Telfort ook gebruik van maakt (voor glasvezel dan).

[Reactie gewijzigd door eymey op 5 augustus 2014 13:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee