KPN wil dekking glasvezel verder uitbreiden - update

KPN wil de dekking van zijn glasvezelnetwerk uitbreiden. Op dit moment kunnen 2,1 miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelabonnement nemen, maar dat aantal is in 2015 minder toegenomen dan voorgaande jaren.

KPN vermeldt het plan voor de grotere glasvezeldekking in zijn strategie voor de komende jaren, die de provider maandag presenteert aan investeerders op Capital Markets Day. Tweakers heeft de provider proberen te bereiken voor een toelichting op waar en in welke mate het de dekking wil uitbreiden, maar KPN heeft vooralsnog geen toelichting gegeven.

Het afgelopen jaar vlakte de groei in de glasvezeldekking van KPN af. Inmiddels kunnen 2,16 miljoen huishoudens een abonnement met glasvezel afnemen, 159.000 meer dan een jaar geleden. Dat is zowel absoluut als relatief de minste stijging van het aantal huishoudens met glasvezel in jaren. In 2014 en 2013 kwamen er bijvoorbeeld meer dan 350.000 huishoudens met glasvezel bij.

De provider heeft zich afgelopen jaren gericht op het versnellen van de koperverbinding met technieken als pair bonding en vdsl vectoring. Daardoor legde de provider minder aandacht op fiber-to-the-home. KPN kreeg eind 2014 glasvezelbedrijf Reggefiber geheel in handen.

Update, dinsdag: KPN heeft verduidelijkt dat de uitbreiding van het glasvezelnetwerk niet bestaat uit veel meer aansluitingen voor fiber-to-the-home, maar meer glasvezelverbindingen naar mobiele masten en wijkkasten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-03-2016 • 09:45

262

Reacties (262)

262
262
127
7
0
25
Wijzig sortering
Ben benieuwd.

Tot nu toe lijkt KPN vooral het 'koper' tot de laatste Mbit/s uit te willen wringen, wat ook te zien is aan het aantal FttH aansluitingen wat er in 2015 bij is gekomen.

Het lijkt me erg vreemd dat KPN nu ineens plotseling van strategie zou veranderen en toen weer meer energie in FttH zou willen stekne. Want dat zou inhouden dat hun strategie om 'koper' op te waarderen ineens toch minder rooskleurige vooruitzichten biedt?

Niet dat je mij hoort klagen hoor.

FttH, zeker zoals het tot nu toe door Reggefiber is aangelegd en ook mede door de ACM gereguleerd op het gebied van concurrentie en ODF, is zeer toekomstvast. En maakt concurrentie mogelijk.

Mooi voorbeeld is Tweak, dat in div. plaatsen, waaronder mijn woonplaats, 1000/1000 Mbit/s abonnementen aanbiedt (gigabit dus) doordat ze eigen apparatuur in de PoP's van Reggefiber/KPN hebben geplaatst.

Dus kom maar op met meer van zulke glasvezelnetwerken.
Ik zie dit meer als een aanvulling op de strategie. KPN is al een tijd bezig geweest om de CAPEX terug te schroeven vanwege de meest basale reden; er was geen geld gezien de verliezen van de laatste jaren. Nu begint de winstgevendheid terug te keren waarmee er meer ruimte ook voor investeringen komt.

De korte termijn-strategie is om te investeren in DSL technieken aangezien daarmee de concurrentie met Ziggo aangegaan kan worden. Dat begint ook zijn vruchten af te werpen aangezien de hoeveelheid adressen waar KPN een quadplay aanbod kan doen flink is gegroeid en verder zal groeien. Doordat de hoeveelheid klanten groeit wordt KPN winstgevender, waardoor er ruimte komt om de lange termijn-strategie te financieren, namelijk glasvezel. Brutowinst gaat omhoog en samen met de geplande bezuinigingen voor de komende jaren wordt een gedeelte weer teruggestoken in verdere uitrol van glasvezel.

Op zich lijkt dit een goede strategie te zijn welke ook houdbaar is, echter als er "killer" diensten ineens opkomen die een veel hogere snelheid noodzakelijk maken dan zal KPN het moeilijk krijgen om te concurreren op performance. Op dit moment zijn die er niet en zijn via xDSL snelheden te halen die KPN in staat stellen een concurrerend aanbod te doen.

Ander risico is dat de winstgevendheid van Ziggo hun makkelijker in staat stelt op prijs te concurreren. KPN zal gezien de lage marges daar veel moeilijker in mee kunnen gaan. Echter dit risico lijkt me een stuk kleiner aangezien bij een virtueel duopolie de kans van een prijsoorlog ook veel kleiner wordt.
Ik denk dat je hier gelijk in hebt.

Laten we hopen voor mensen die nog geen glas hebben, dat kpn er weer meer in gaat investeren.

Nog een voordeel van glas in de topologie zoals Reggefiber het aanlegt, is dat dus ook andere partijen via ODF hun eigen apparatuur kunnen plaatsen. Weliswaar nauwelijks winst voor KPN, maar iig wordt de aansluiting wel gebruikt tegen een vergoeding.

Op die manier kan ik dus bv. Genieten van 1 Gbps via Tweak, dat in steeds meer plaatsen eigen apparatuur en backhaul gebruikt.

Dus in ieder geval iets meer concurrentie dan via de coax boer.
Anoniem: 743289 @eymey7 maart 2016 12:51
Gigabit ethernet is toch al 10 jaar gangvaar binnen bedrijven. Waren die centrales (uit het jaar 2000, schat ik) dan al zo snel verouderd? Wellicht speelt hier de manier van kabels trekken een grote rol?
Ik weet niet precies of je nou doelt op xDSL of glasvezel.

KPN sloot pas rond 2007 een Joint-Venture met Reggefiber, waarna de uitrol van glasvezel op een grootschalige manier begon. Voor die tijd rolde Reggefiber op kleine schaal glas uit, vooral in gebieden met woningen van "Portaal".

In die tijd was apparatuur om lijnsnelheden van 1 Gb/s te halen nog zo kostbaar dat bijna overal 100 Mbit/s werd uitgerold.

De laatste jaren is die apparatuur fors goedkoper geworden en heeft waarschijnlijk ook mee gespeeld dat kabelaars met hun downloadsnelheden boven de 100 Mbit/s gingen zitten.

Aan de manier van kabels leggen is echter niets veranderd. Is gewoon altijd point to point topologie geweest. Dus 2 fibers per huisaansluiting termineren op 2 aansluitingen in de PoP.
Anoniem: 743289 @eymey7 maart 2016 20:21
Glasvezel.
Ik had het verkeerd ingeschat wat jaartal betreft. Het lijkt al langer geleden...

Sorry, ik maakte een denkfout: de apparatuur in zo'n centrale verschilt van de switches in een doorsnee bedrijf in zoverre dat het bij een bedrijf meestal een UTP/ethernet netwerk betreft.

Ik hield het voor mogelijk dat de manier van kabels leggen/aansluiten invloed had op de maximale snelheid die gehaald kan worden. Ook hier moest ik denken aan cat6 utp-kabel waar de manier van kabels trekken van invloed is. Maar glasvezel werkt natuurlijk heel anders.
Inderdaad :-). Vooral veel minder demping, als je het goed aanlegt. Maar sowieso staat er wel in ongeveer iedere woonwijk (per 2500 woningen) een area-pop.
Mocht er ooit een glasvezel initiatief in je woonplaats van de grond komen, dan is mijn advies: altijd intekenen.
Ookal zou dat betekenen dat je een jaar meer betaald dan bij huidig aanbieder. Daarna heb je tenminste de keuze om te switchen. Het is enorm jammer dat mensen vanwege de huidige situatie niet vooruit denken en daarom niet (tijdelijk) overstappen op glas. Ik had destijds geen enkele klacht over Ziggo, werkte uitstekend. Alleen vanwege voorgaande redenen ingetekend op glas. De drempel was net gehaald en we kregen glas. Nooit meer teruggegaan naar ziggo want glas beviel gewoon nog beter. Thuiswerken gaat alsof je op het bedrijfsnetwerk zit. Na verhuizing naar het buitengebied terug op ADSL, dat is wel even slikken. Maar goed, bezig met glasvezelinitiatief in het buitengebied. Hopelijk in de toekomst....
Het initiatief hoeft niet eens van de grond te komen. Je kunt nu al intekenen. Bij voldoende interesse wordt het initiatief gestart.
MAar ik heb de hoop eigenlijk al wel opgegeven. Ik woon midden in het centrum van Gorinchem. Daar zitten heel veel winkels die hier niet voor intekenen.
Anoniem: 105188 @SunnieNL7 maart 2016 12:58
Dorpen, kleine steden of gebieden met rijtjes huizen hebben de voorkeur. Een binnenstad of centrum is over het algemeen problematisch qua aanleg en daar zijn ze terughoudender.
Precies, als je dan ook naar de uitrol kijkt de afgelopen jaren zie je dat dit voornamelijk in (duurdere) dorpen en woonwijken gebeurt.

Maar dit is niet helemaal af te schuiven op KPN natuurlijk maar komt grotendeels door de bureaucratische rompslomp die erbij geboeid is vergunningen te krijgen om de straten open te mogen breken (bij gemeenten ed.).

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 25 juli 2024 00:56]

Problematisch bij aanleg hoeft dat niet te zijn. 2 jaar geleden is de hele riolering in de binnenstad vervangen. Ziggo en KPN hebben toen gelijk meegedaan met wat nieuwe leidingen leggen. Toen hadden ze net zo goed fiber kunnen voorbereiden.

Zelfs een nieuwe wijk hier had glasvezel in de hele wijk liggen, maar KPN weigerde het laatste stukje (aansluiten op het fibernetwerk vanaf de wijkkast) te regelen.
Wel vreemd eigenlijk. Een wijk met veel flats bijvoorbeeld geeft wel heel erg veel potentiële klanten terug voor relatief weinig moeite voor de aanleg, qua oppervlakte in ieder geval.
Juist voor winkels is glas erg interessant vanwege lagere latency. pinapparaten kunnen daardoor sneller hun werk doen, je algehele verbinding met de buitenwereld gaat gewoon een stukje sneller. Voor bedrijven met online diensten is het ook een enorme verbetering. Inloggen via portals gaat immers een stuk sneller. Misschien is het als tweaker verstandig om eens met een aantal "buren" te gaan praten. Als bewoner heb je ws meer invloed dan als verkoper.
De lage latency? De latency in gaming die ik had met ADSL2 was 40 ms, met VDSL2 rond de 10 ms, en met kabel (DOCSIS3 geloof ik?) ook rond de 10 ms. Nou kan ik me voorstellen dat je met glas een paar ms latency hebt, maar het zal niet bijzonder veel uit gaan maken behalve voor het hoogste segment in real-time spellen zoals FPS (dwz de allerbeste FPS spelers). Stel ik heb hier een bedrijf en ik heb een pinautomaat. Denk jij dan werkelijk dat die paar ms ook maar iets uit gaat maken? Hou toch op man.
Niet die latency. Heb je ooit het verschil gemerkt tussen een ADSL pinapparaat en een Galsvezel/kabel variant? Dat is niet miliseconden werk meer. Dat kan enkele seconden verschil maken en per klant lijkt dat niet zo veel, maar over de hele dag kan dat een behoorlijk verschil maken hoor. Bovendien is er altijd dat one moment of akward silence totdat je het biepje hoort dat alles is goed gegaan.
Nee, en ik denk ook niet dat ik het zou merken. Het biepje is voor mij ook niet awkward, ik weet dat er genoeg op staat, YMMV. Ik denk dat wanneer je echt zo'n belangrijk punt had, winkels al lang en breed allemaal naar kabel waren gegaan.

Als je efficiëntie in een supermarkt wilt dan kan ik mij wel betere manieren bedenken:

1) Minder troep in het eten. Gewoon een X aantal goede producten, met een zo klein mogelijke ingrediëntenlijst. Less is more. Klanten eten gezonder, en zijn sneller klaar ipv. dat het een junkie centrum wordt.
2) 'Baggers'. Dat heb je in de VS al sinds jaar en dag. Dat is een hulp bij de kassa die de boodschappen inpakt. Bonuspunten: kan itt. een kassière die op zijn/haar kont zit makkelijker iemand aanhouden die snel langs denkt te lopen bij een kassa. Kosten van baggers? Miniem, minimumjeugdloon en minder kassières nodig.
3) Omdat ik niet hoef te 'baggen' kan ik checken of alles correct wordt afgerekend. Scheelt mij heel veel tijd (tientallen seconden of zelfs achteraf terug moeten). Ik weet dat velen dit niet doen, maar de keren dat er fouten worden gemaakt is toch zeker wel maandelijks als het niet meer is.
4) Een regeling zoals bij de Plus dat wanneer er 3 mensen in de rij staan te wachten de derde gratis de boodschappen krijgt. Dit verhoogd de doorstroming enorm.

Dit zou mij veel tijd en geld schelen. Die paar seconden dat ik bij een pin automaat extra moet staan scheelt mij vrijwel niets.

Nou heb ik het specifiek over een supermarkt, je zou veel van deze punten ook toe kunnen laten passen op een winkel als de Mediamarkt terwijl bij een dierenspeciaalzaak het weer niet zo belangrijk is want daar is het niet zo druk. Maar als het niet druk is, dan gaat jouw argument al helemaal niet op.
Die paar seconden dat ik bij een pin automaat extra moet staan scheelt mij vrijwel niets.
en dat is dus precies waar het fout gaat in de redenering. Want daar ging het hierboven ook al fout: "Ik heb er niets aan."
Een regeling zoals bij de Plus dat wanneer er 3 mensen in de rij staan te wachten de derde gratis de boodschappen krijgt. Dit verhoogd de doorstroming enorm.
Ja en de Jumbo doet dit ook, maar juist door alle processen bij de kassa zo snel mogelijk te laten verlopen voorkom je dat je extra personeel in moet zetten. Die paar extra seconden die je nu weggooit zijn daarmee dus ineens een stuk belangrijker. Stel nou eens dat het bij iedere klant 5 seconden scheelt. Dat is op een gemiddeld uur bij de Jumbo toch gauw enkele minuten die je het raam uit gooit. Zo'n investering heb je er dus binnen een aantal weken al uit. Ik zal even navraag doen bij een vriend die leidinggevende kassa is bij een Jumbo over de aantallen en het pin-gedrag. Dan kan ik het zo voor je uitrekenen.
'Baggers'. Dat heb je in de VS al sinds jaar en dag. Dat is een hulp bij de kassa die de boodschappen inpakt. Bonuspunten: kan itt. een kassière die op zijn/haar kont zit makkelijker iemand aanhouden die snel langs denkt te lopen bij een kassa. Kosten van baggers? Miniem, minimumjeugdloon en minder kassières nodig.
Daar hebben ze al genoeg maatregelen voor uitgevonden. Een succesvolle winkeldiefstal komt nog maar weinig voor bij Ketens als Albert heijn of Jumbo. Vaak is het helaas ook een kwestie van kosten. Een scholier die een blikje energy drink jat is totaal niet interessant om achteraan te rennen. Die 0,30 euro die dat blikje niet opbrengt (ik zeg express niet 'kost') haal je nooit meer terug en kosten je alleen maar geld. De echte grote vissen zien ze al van mijlenver aankomen.
Kosten van baggers? Miniem, minimumjeugdloon en minder kassières nodig.
Hoe wil je dat gaan doen op een doordeweekse dag? In Nederland hebben we een leerplicht t/m 21 jaar tenzij je een startkwalificatie hebt (geldig Havo/VWO/MBO diploma).
Nou heb ik het specifiek over een supermarkt, je zou veel van deze punten ook toe kunnen laten passen op een winkel als de Mediamarkt
Ik zou me daar toch meer druk maken om de enorme berg papierwerk die je daar in 3-voud moet indienen voor iets simpels als een iPad. Ik wist de vorige keer direct wat ik moest hebben voordat ik de winkel inliep, maar toch wisten ze me vast te houden tot 10 min na sluitingstijd voor het tekenen van allerlei dingen. Als ze het opstellen van een offerte bij een aankoop van meer dan 35 euro nou eens schrappen dan scheelt dat al de helft.
en dat is dus precies waar het fout gaat in de redenering. Want daar ging het hierboven ook al fout: "Ik heb er niets aan."
Ik heb er inderdaad weinig tot niets aan, tenzij je van een mug een olifant maakt. Ik denk dat er meerdere andere verborgen olifanten zijn. Ik denk dat een 2 seconde winst bij iets als een stoplicht vele malen belangrijker is voor de maatschappij.
Stel nou eens dat het bij iedere klant 5 seconden scheelt.
Hoe kom je bij 5 seconden? De lag in-game bij ADSL2 was voor mij 40 ms, en bij VDSL2 was het 10 ms. Hoe kom je dan in vredesnaam er bij dat kabel 5 seconden lag zou schelen tov ADSL2? Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat VDSL2 onder doet voor kabel. In-game had ik ongeveer dezelfde ms met beide technieken.
Dat is op een gemiddeld uur bij de Jumbo toch gauw enkele minuten die je het raam uit gooit.
Stel het is maar 2 seconden. Dan is het afhankelijk van het aantal mensen in de rij. Maar bij de Jumbo openen ze heel snel een extra kassa. Er staan er nooit meer dan 1 a 2 in de rij. Ik doe zelf mijn boodschappen bij de Deen. Max 1 a 2 mensen voor me. Nooit 3. Maar er zit ook veel verschil tussen iemand die voor 100 EUR boodschappen doet en iemand die voor 20 EUR boodschappen doet. En als je veel oude omas in je winkel hebt dan heb je pech.

In de VS heb je nog iets moois: "fast lane". Heb je minder dan 5 producten, kun je hier afrekenen.
Hoe wil je dat gaan doen op een doordeweekse dag? In Nederland hebben we een leerplicht t/m 21 jaar tenzij je een startkwalificatie hebt (geldig Havo/VWO/MBO diploma).
21? Nee hoor, officieel t/m 16, in de praktijk t/m 18.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht

Het stikt in de supermarkt van jonge medewerkers. Ouderen (dwz: 23+) willen ze zelfs in de regel niet want die zijn te duur.

Er zijn vacatures bij AH om 's morgens te werken. 's Middags zijn er ook gewoon medewerkers in een supermarkt, maar veel minder (er zijn ook veel minder klanten).
Ik zou me daar toch meer druk maken om de enorme berg papierwerk die je daar in 3-voud moet indienen voor iets simpels als een iPad. Ik wist de vorige keer direct wat ik moest hebben voordat ik de winkel inliep, maar toch wisten ze me vast te houden tot 10 min na sluitingstijd voor het tekenen van allerlei dingen. Als ze het opstellen van een offerte bij een aankoop van meer dan 35 euro nou eens schrappen dan scheelt dat al de helft.
Meer dan 35 EUR? Sinds wanneer is dat? De laatste keer dat ik bij de Mediamarkt ben geweest is vorige zomer ivm een scheerapparaat plus oordopjes. Tesamen zo'n 75 EUR (scheerapparaat 45, oordopjes 30). Offerte? Ik kreeg een bon, en dat was het.
Dat het initiatief niet van de grond komt is juist een probleem. Een stad als Hengelo heeft ook niet zo'n initiatief. Nu moeten de inwoners zichzelf inschrijven om hun interesse te melden. Het word niet kenbaar gemaakt dat er ingeschreven kan worden, dus niemand weet hiervan totdat ze zelf navraag doen. Kleine dorpen van ongeveer 2500 inwoners in Twente hebben daarintegen al wel een glasvezel verbinding. Dat vind ik nogal krom..

[Reactie gewijzigd door mszwolle op 25 juli 2024 00:56]

Het initiatief hoeft niet eens van de grond te komen. Je kunt nu al intekenen. Bij voldoende interesse wordt het initiatief gestart.
MAar ik heb de hoop eigenlijk al wel opgegeven. Ik woon midden in het centrum van Gorinchem. Daar zitten heel veel winkels die hier niet voor intekenen.
Bij mij in de stad hebben ze de ondergrens na een tijdje laten vallen. Toen er eenmaal een paar wijken waren met genoeg intekenaars zijn ze begonnen met het daar aan te leggen en vervolgens zijn ze verder gegaan met de naburige wijken. In alle steden zullen gebieden zijn met weinig bewoners, ik denk dat ze die gewoon meenemen. Nu overslaan en later terugkomen is veel duurder.
Het is volgens mij wel iets veranderd. Zo'n initiatief is leuk, maar als dat eenmaal lost komt, wordt er ook gekeken of er ook/al bedrijven bijvoorbeeld zijn die ook al van plan zijn om glasvezel in de regio aan te leggen. Als dat zo is, dan mag dat bedrijf dat gaan doen, want goedkoper. En laat KPN een monopolie hebben op de glasvezel uitrol in NL.

Dat hoeft niet per se slecht te zijn, maar je ziet wel, dat er opeens wel minder glasvezel uitgerold wordt dan voorheen, onder het mom dat KPN de aandacht niet op glasvezel had gevestigd, voorgaande jaren hadden allemaal boven de 250.000 huishoudens die er jaarlijks bijkwamen op het glasvezel netwerk en 'opeens' is dat bijna gehalveerd. Noem mij een doemdenker, maar zou het bijna opzet noemen, als ik zo eerlijk mag zijn. KPN komt er in elk geval met een slap excuus van af, als je het mij vraagt.

Een (nagenoeg) halvering van de uitrol gebeurd niet zomaar en ik zou bijna denken (al heb ik hier geen bewijs voor) dat het expres gebeurd, om zo het FTTH-project (om landelijk een glasvezelnetwerk te hebben) te vertragen, omdat het de staat dan uiteindelijk meer geld kost. En wij maar klagen, dat IT projecten vanuit de overheid falen of buiten proporties duur zijn. Is inderdaad een niet gestaafde complottheorie, maar zoiets zou mij totaal niet verbazen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 00:56]

Gelukkig zit je dan nog in het buitengebied en maak je nog enige kans op glasvezel. Woon je meer in het centrum van - met name de grotere - steden, dan kun je het wel vergeten :-(
Heb hier toendertijd ook voor ingetekend en er hangt hier ook een glasvezel aansluiting, maar nog verder niks mee gedaan. Heb nog steeds Ziggo.
Werk voornamelijk vanuit huis en heb van Ziggo het laagste pakket (40Mbit) en werkt prima.
Ligt er denk ik aan hoe je vanuit huis werkt op het bedrijfsnetwerk.
Een remote desktop connectie kan je met een 1Mbit ook af, dan gaat het net zo snel als op een lokatie met 50Mbit.
In mijn ogen: internet is internet, of dat nou via glas is of kabel. Je kan hoogstens een betere deal krijgen bij de één. En ik weet niet hoe het nu is maar voorheen was het beeldkwaliteit van Ziggo beter dan KPN glas, maar weet niet of dat nu nog zo is.
Toen ik nog bij UPC (later: Ziggo) zat en iedereen in de buurt, was het beeld gewoon bagger: blokjes en vertrokken beeld. Over gestapt naar KPN met glas, resultaat een zeer goed glashelder beeld! Bij mij komt de kabel er niet meer in, ondanks al die juichende verhalen van enkelen. Als ik bij de buren kijk, naar Ziggo, ziet dat er best goed uit, ondanks het feit dat Ziggo de oude kabel diverse malen heeft moeten vervangen. Maar de buren zijn ook zo ongeveer de enigen die nog via kabel kijken en hebben dus de volledige bandbreedte. Ik denk dat, wanneer meer mensen zouden over stappen naar Ziggo, de kwaliteit met sprongen naar beneden gaat.
Inderdaad, altijd inschrijven. En volgens mij hoef je, als het er op aan komt, niet eens glasvezel af te nemen. Die definitieve beslissing neem je pas als het glas er ligt en je daadwerkelijk de diensten over glas kan gebruiken. Tenminste, zo was het hier een paar jaar geleden.

Maar ook belangrijk is om te zorgen dat er meer concurrerende mogelijkheden komen. De kabel timmert redelijk aan de weg met hoge download snelheden, maar met ADSL gaat/ging het niet zo snel. Als kabel de enige 'provider' is weet je we wat er met de prijzen gebeurt, toch?
Ik ben de slechte kwaliteit zo zat van mijn 2 vdsl2 verbindingen dat ik er nu graag 1500 euro voor neertel als ik volgend jaar een 1:1 1Gb/s glasvezel kan afnemen van tweak of xs4all...
Glasvezel ligt hier op 50 meter afstand. Maar een gesprek met reggefiber leerde me toen dat zij bij een buurtinitiatief meer aan 40k aansluitingen (heel Purmerend dus) dacht ipv de 100+ midden segment woningen (veel zzp en kantoor-aan/in-huis) die ik mischien wel kan overhalen.
De kaart met darkfiber van eurofiber laat zien dat er (backbone) fiber zat is en dat ze allemaal keurig met een grote boog om mijn wijk heen gaan :-(.
Dus ook een zelf initiatief is niet handig.
Dan hebben we breednet: die biedt aan om 100Mb/s glasvezel aan te leggen alleen voor mij. Voor maar 3000 euro ex. BTW. En het onderhoud is 250 euro ex. BTW/maand. En een provider die levert over breednet vraagt maar 180 euro ex. BTW/maand voor een 10Mb 95 percentiel.
Omdat hier heel veel UPC haters zitten zie je hier relatief veel schotels ("blanke" buurt, het is dus echt voor de Nederlandse zenders). Dus KPN heeft alleen de koper ge-upgrade naar VDSL2 om de klanten te behouden. Niemand hier die aan UPC wil branden.
Hoe we het ook wenden of keren, uiteindelijk is FTTH vanuit welk gezichtspunt dan ook gezien, de beste oplossing. Er lopen ook heel wat discussie door elkaar:
- prijs/prestatie
- fysieke eigenschappen kabels
- gebruikte technieken
- toepassing
- eigendom fysieke infrastructuur
- implementatie kwaliteit

Allereerst de prijs/prestatie discussie die ik hier lees, is verre van een zuivere "appels met appels" discussie. Als je abonnementen met elkaar vergelijkt moet je wel heel goed zoveel mogelijk dezelfde zaken met elkaar vergelijken. Wat ik veelal lees is dat mensen een inhoudelijke afweging meewegen in de prijsdiscussie. Opmerkingen als "dat hoef ik toch niet". Zo kan ik ook iets goedkoper of duurder maken. Overigens lees ik vaak dat zaken daar wel werken en hier niet. Besef dat overal waar techniek gebruikt word, vaak te maken heeft met de manier waarop de aanbieder de zaak heeft ingericht en de manier waarop de abonnee de zaak heeft ingericht. Ik heb bij veel vrienden en familie beiden zaken meegemaakt, waarbij het hoge hobby gehalte eruit heb gehaald en de aanbieder vaak zwaar onder druk heb moeten zetten, om in de wijkkast echt de noodzakelijke veranderingen aan te brengen.

Zowel het oude POTS (Plain Old Telephone System, de koperen kabels) als de COAX (de coaxiale kabel, de antenne kabels) zijn historisch gegroeid. Een ding is zeker: de koperen kabels waren oorspronkelijk bedoeld voor spraak. De coaxiale kabel voor tv/radio signalen. Tot in de jaren 90 er het internet kwam. De PTT/PTT Telecom/KPN en kabelbedrijven/Ziggo zetten uiteindelijk op twee zaken in:
- zoveel mogelijk verglazen (vaak tot op wijkniveau)
- technieken gebruiken om zowel internet, tv/radio als spraak beschikbaar stellen

Met name die laatste is natuurlijk een poging om een in principe niet geschikte fysieke kabel te gebruiken voor al deze diverse signalen. In deze eeuw is met name op het gebied van spraak een nieuwe manier gevonden, VOIP. Dat niets anders is dan spraak via het internet. Daarvoor hoeft geen aparte techniek te worden verzonnen. Het zal niet lang meer duren of alle tv programma's (ik zeg nadruk programma's en geen zenders,dat is een achterhaald concept) via het internet worden aangeboden. We hebben daar eigenlijk al een tussenvorm van gezien: Netflix (nog wel een zender, maar geheel IP georganiseerd). Uiteindelijk gaat alles op basis van IP. Het protocol is dus voor de toekomst bekend.
Een tweede belangrijke toepassing is dat ook up belangrijker gaat worden. Videobellen op hogere kwaliteit dan nu met Skype, interactief onderwijs, e-mail, streaming video van je eigen bibliotheek. etc...
De enige fysieke kabel die daar voor geschikt is, is gewoon glasvezel. Dus ook Ziggo zal op den duur die laatste paar meters doortrekken. Of ze het leuk vinden of niet.

En dan komen we tot het eigendom van die kabels en de enorme bergen boter die politici en toezichthouders op hun hoofd hebben. Bij de verzelfstandiging van de KPN hebben ze geeist dat de fysieke kabel toegankelijk moet zijn voor derde partijen. Bij de kabelbedrijven is dat niet zo. Hierbij zie je dat politici en toezichthouders het verschil tussen fysieke infrastructuur en dienst niet (willen) begrijpen. Bij de liberalisatie van de energiemarkt hebben ze dat wel gedaan: het netwerk loskoppelen van de leveranciers (en producenten en meetbedrijven). De fysieke infrastructuur van ons communicatie netwerk is zo belangrijk (zeker zo belangrijk als ons energienetwerk) dat we eigenlijk in een tien of twintigjaren plan weer terug moeten kopen (als overheid). Dan kunnen we ook naar 1 fysieke glas netwerk en iedere zogenaamde aanbieder mag zich onderscheiden in de diensten, want als ik daar nu naar kijk, is het heel dun. Ze voegen qua dienst niet veel toe. Overigens is dan de prijs voor toegang van internet vast in heel NL.
Interessant verhaal, maar als je bedenkt dat er tegenwoordig al 400mbit over coax geleverd kan worden (en het einde is nog lang niet in zicht, DOCSIS3.1 gaat al richting de 1000mbit) valt het allemaal wel mee, met die glasvezelnoodzaak. Bovendien blijven er altijd beperkende factoren in huis. Hoeveel mensen ik wel niet hoor klagen over "hadden we maar glasvezel" die gewoon problemen hebben met brakke routers.
Ja dat is allemaal leuk, maar zodra je iets wilt uploaden mag je in de handjes klappen als dat met 40 mbit gebeurt. Daar zit bij mij het verschil waardoor het direct byebye ziggo zal zijn als hier glas zou worden aangelegd.
Ja maar dat is geen fysieke beperking. Dat is gewoon een oude regel die overgenomen is om het "makkelijk" te houden voor bedrijven om meer te vragen als iemand een hogere upload nodig heeft (en daar direct een veel hogere download bij afneemt).

Ziggo gaf laatst aan dat niemand 40mbit upload gebruikt. Dat is ook wel logisch want bedrijven en particulieren die meer dan 20-30 nodig hebben, gaan direct voor glas omdat die wel 100 aanbieden. Je kan namelijk of af met 30 omdat je niet vaak gebruik maakt van hoge uploads (paar kleine bestanden, e-conference via Skype) óf je hebt direct veel meer nodig dan dat en gaat gewoon voor 500/500 omdat het net zo veel kost.
Hoe kunnen ze nu aangeven dat niemand 40 mbit gebruikt? Als ik iets upload, gaat dat met 40 mbit. Dus gebruik ik het.
Het gaat er niet om hoe lang je het gebruikt, ik heb nu ook de hoogste snelheid die ik kan krijgen wat downloaden betreft, niet omdat ik dat 24/7 doe, maar omdat ik wil dat als ik iets download, dat er snel is.
Ik gebruik mijn Ziggo verbinding dus wel degelijk volledig en wanneer ze symmetrisch aan zouden bieden, hebben ze aan mij direct een afnemer.
Bied een ander het aan, ben ik direct een opstapper.
Dat ligt eraan of de ontvangende partij jouw 40mbit ook accepteerd hea. Ik kan me voorstellen dat de hema fotoafdeling zegt jo 10mbit voor deze klant is genoeg, of dat je stream wordt beperkt door jou 14,4 down op 3G.

De andere partij moet jouw 40mbit wel accepteren en jij moet wel een 40mbit lijntje hebben. Ik zit zelf met 12mbit up omdat de stap naar 40 zo veel meer kost dat het dit voor mij niet waard is en glasvezel betekent dat m'n ouders hoofdpijn krijgen.
De ontvangende partij ben ik meestal zelf als ik iets upload en onze servers doen niet moeilijk over 40 mbit bandbreedte. Wat mij betreft mag dat 1000/1000 abonnement vandaag nog komen.
Ja dat zal allemaal best. Maar in de meeste gevallen is dat niet het geval. 1gbit symetrisch zou ik ook erg fijn vinden, maar gezien er slechts een handjevol mensen zijn die het daadwerkelijk willen gaat het er voorlopig niet komen.
Dan raken ze die volgens jou (want je baseert je aanname op niets) handvol mensen dus kwijt wanneer er een ander aanbod beschikbaar komt.
Het hoeft ook niet perse 1gbit te zijn, met 200/200 zou ik al blij wezen.
20 mbit voor hun particuliere en 40 mbit voor hun zakelijke abonnementen is gewoon vreselijk ondermaats. Het is ook nergens voor nodig dat dit nog zo is.
Veel bedrijven en particulieren die meer dan 20-40mbit nodig hebben en de keuze hebben voor glas zijn ook al om hoor.

Bij ons hebben ze ook net pas glas aangelegd, maar door een aanstaande verhuizing gaan we ook pas in augustus over. Als ze het twee jaar geleden hadden gedaan had ik het wel geweten hoor.

Het punt is dat je moet kijken naar het gemiddelde. Dat doet Ziggo immers ook en daaruit mogen zij concluderen dat er geen vraag naar is. De mensen die het daadwerkelijk willen gaan namelijk linea recta naar de concurrent die het wel aanbied. De vraag komt dus nooit bij ziggo terecht.
Anoniem: 663905 @Mathijs7 maart 2016 13:25
Precies dat! Het boeit mij zelfs niet als het relatief wat duurder zou zijn, maar aangezien ik niet in een stad woon zal ik nog wel 10 jaar moeten wachten. Met zowel ADSL en kabel liepen wij ook zo'n 10 tot 15 jaar achter (weet het niet meer precies, maar ADSL was er hier volgens mij 12/13 jaar geleden net).

Als ik nu glas zou willen, dan wordt het heftig dokken en een zakelijk abonnement, waar ik totaal niet op zit te wachten. Helaas leeft het in de buurt niet genoeg om het met een petitie of iets dergelijks "aan te kunnen vragen"... De meesten vinden het wel goed zo (of ze moeten een paar Euro per maand gaan besparen) of willen gewoon niet van provider veranderen want (vul in: willekeurige reden).

De pijn dat fijn/ruim/rustig/betaalbaar wonen (in de regel) heet...
Als je in een grote stad woont kun je het ook vergeten hoor :-(
Ik heb thuis nu 500/500, en niet alleen dat maar naar veel plekken in Nederland is de latency net aan 1ms. Voor gaming, streaming, filmpjes uploaden etc is het gewoon een ongeëvenaarde ervaring. Dat via coax 400 gehaald wordt is knap, maar ik denk dat de limiet voor glas nog wel een stukje hoger ligt. Sowieso wordt er al jaren 10gbit gehaald over single mode fiber zover ik weet.
Je hebt het over filmpjes uploaden. Maar wat zou je zeggen van bij je vrienden zitten en dan je filmpjes streamen... Budy backup/budy cload enz...
Met 500/500 ben je onderdeel van de cloud, niet een gebruiker die afhankelijk is van de cloud.
Ik heb regelmatig met lede ogen moeten zien hoe een ex$collega de belangrijkste evenementen van zijn sat-receiver thuis op het werk kon streamen. Daarvoor heb je niet eens een dikke pijp nodig (20..50Mb/s upstream), maar wel een low latency-low-jitter pijp.
En je moet uiteraard nog daarnaast normaal gebruik kunnen maken van je glas.
Ik benut de mogelijkheden ook nog niet vol. Ik seed wel een toerent voor de ISO van de populaire bf2 mod project reality bijv. En upload / stream gameplay voor vrienden. Ik moet eens naar wat meer mogelijkheden gaan kijken.
VPN server, cloud based storage voor je telefoon, media server, nigthly back-up naar offsite locatie, and so on... Er zijn genoeg particuliere toepassingen te bedenken waarbij 500 symmetrisch gewoon een uitkomst is (het kan ook met minder, maar het is gewoon veel beter en makkelijker met 100+).
COAX is idd behoorlijk gegroeid de afgelopen decennia. Maar als de keuze is 100Mbit up/down tegen over Coax 120down/20up zullen meer mensen naar glas trekken.

Daarnaast vind ik Ziggo geen goede provider.. Ja het is stabiel, en werkt verder prima.. maar in de tijd zoals nu.. wil ik graag domotica hebben, die ook zelf mail verstuurd. bereikbaar is over het internet.. enz..

Nog steeds steld ziggo dat een eigen server thuis niet is toegestaan.. terwijl andere providers daar niet heel moeilijk doen..
Nog steeds steld ziggo dat een eigen server thuis niet is toegestaan.
Het is overigens geen enkel probleem om een server thuis te draaien. Web/ftp/ssh werkt allemaal prima, zonder gedoe. Incoming mail is misschien wel een dingetje, maar een old-skool onversleutelde dienst wil je ook eigenlijk niet zelf doen (been there, done that). Daar zijn betere oplossingen voor (desnoods een pull-mechanisme op een echte mailbox).
Klopt Ziggo doet ook niet zo moeilijk bij een FTP servertje of een klein apache servertje.. Maar als jij serieus requests krijg belast je te veel de lijn en kapt ziggo je van het netwerk af..

Zo had ik een klein webwinkeltje draaien thuis van een oom. Liep lekker en ik merkte dat we de volgende stap moetsen gaan zetten gezien 20Mbit up te weinig zou zijn.. In die tijd was de verhuizing naar een huis met glas al in voorbereiding..

geloof 2 maanden voor mijn verhuizing heeft ziggo mij een mail gestuurd dat zij vreemd gedrag zagen op mijn lijn en na onderzoek wisten dat ik een webserver had draaien die moest ik uitzetten..

Dus nee Ziggo heeft daar problemen mee en Ja ziggo doet niet moeilijk met kleine websites voor prive gebruik..
Dergelijke dingen zijn dus ook zakelijk KPN zal hier ook moeilijk over doen als je een niet zakelijk abonnement hebt. Dan wordt vriendelijk doch dringend verzocht een ander abonnement te nemen wat wel past bij het contractueel afgesproken verbruik en de praktijk.
Nope.. Bij KPN mag je volgens de voorwaarden eigen server hosten thuis.. Geen enkel probleem.. Bij ziggo staat in de voorwaarden dat je geen eigen server mag hosten..
COAX is idd behoorlijk gegroeid de afgelopen decennia. Maar als de keuze is 100Mbit up/down tegen over Coax 120down/20up zullen meer mensen naar glas trekken.
Dat is een echte Tweaker-opmerking. Ik ben het met je eens dat ik liever ook voor 100/100 ga dan voor 120/20, echter, er zijn ZO VEEL mensen die het gewoon echt niet boeit. Die zien daarnaast ook dat 120mbit sneller is dan 100 en hebben geen idee wat upload nou precies is. Daarnaast, laten we eerlijk zijn, hoe vaak heb je het nou echt nodig?

Ik heb één ding geleerd de afgelopen tijd. Ik woon zelf in Wijchen en bij het hele proces betrokken geweest om glasvezel in Wijchen te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt. Maar ik zie steeds meer in dat met de huidige snelheden en abonnementen en mogelijkheden er eigenlijk helemaal niks over is van de 'onbegrensde mogelijkheden' van glasvezel. Natuurlijk in de toekomst heeft het meer potentie, maar voor de meerderheid van de mensen heeft het helemaal geen enkele meerwaarde, maar eerder nadelen: veel mensen moesten nieuwe kabels voor IPTV gaan trekken.

Nee, glasvezel is leuk en ik ben blij dat ik het heb, maar ik snap heel goed dat heel veel mensen er niet expliciet op zitten te wachten.
Misschien wel een echte tweakers opmerking ja :+ maar ik denk echt dat mensen wel over zouden stappen bij een hogere upload dan bij een lage upload.. zeker als je meerdere PC's/devices hebt is een hogere upload dan 20 soms wel een must..
Heeft ziggo toch echt pech. Als ik een Private VPN server wil draaien dan zullen ze het daar toch echt mee moeten doen. Ik gok dat ze met thuisserver toch op een wat grotere schaal mikken: webserver voor populaire blog die je zelf hebt opgezet en dus dag en nacht flinke hoeveelheden requests binnen krijgt.
Lijkt precies het verkoop praatje van Ziggo. Ziggo verhoogt de prijs, 'geeft' een 'gratis' kanaal (voor 1 jaar maar, alleen zeggen ze dat er niet bij). Zo is het nu zelfs goedkoper om glasvezel te nemen in plaats van de coax van Ziggo voor een snellere snelheid down en upload. En als ze nog jarenlang verder kunnen, waarom laten ze dan niks zien en spenderen het geld in plaats daarvan in marketing? Veel praatjes maar weinig acties.
Zeker in combinatie met mobiele abonnementen. Voor ons huishouden scheelde het ongeveer 12 euro per maand. Maar dan wel met 4x de bandbreedte over de "kabel" (als in, cat 6) en ik zit nu op 10gb mobiele data ipv 3, en heb er nog een zooi belminuten/SMS bij.
Over Ziggo Familie geen slecht woord. Momenteel zeer goed geprijsd al ben ik bang dat dat tijdelijk is. Welke mobiele abonnementen heb je het hier dan precies over?
KPN compleet.
-1x alleen belminuten (ik deel elke maand 250mb met deze persoon die daar genoeg aan heeft)
-1x 1gb (wat verdubbeld wordt naar 2) en ik weet niet precies hoe veel belminuten
-1x 5gb / 200 min/SMS wat ook verdubbeld wordt naar 10/400.
- abbo thuis is 500/500 + interactieve TV en TV gemist gedoe en gratis HBO (dit tel ik niet mee want dit hadden wij hiervoor bij ziggo niet)
Allemaal leuk en aardig, maar er hoeft maar iets te gebeuren... Die coax netwerken zijn zo fragiel en gevoelig als wat...

99% uptime is over het algemeen gesproken een drama.
Coax netwerk fragiel?
Volgens mij is coax één van de betere afgeschermde kabels die juist weinig tot geen invloed van 'buitenaf' heeft en kan wel tegen een stootje.
Glasvezelkabels daarentegen...voorzichtig mee zijn want anders 'breek' je de kabel.
99% uptime is ook het service level van glasvezel. 100% kun je nooit garanderen. En coax is allesbehalve "fragiel".
Dat kan allemaal wel zo zijn maar atillav heeft helemaal gelijk! Hier en daar is coaxkabel gewoon bagger: blokjes en vervormd beeld van Ziggo. Dus het valt niet mee en het ligt bepaald niet alleen aan die brakke routers!
soms blokjes bij Ziggo en soms haperend beeld bij iTV van KPN..

Blokjes heb ik zelf nauwlijks meegemaakt. blokjes duiden op lage resolutie.. Wat ik nu wel heb met iTV is dat de setupbox eerst een buffertje moet leggen. Dan pas beeld. bij overschakkelen zie ik 2 sec stilstaandbeeld en soms tussendoor ook alleen geluid gaat verder..
Het is heel simpel. Of de oorzaak ligt in je huis, of het ligt daar buiten. Veel klanten geven de kabelaar de schuld van hun slechte beeld en hebben zelf 10 meter coax van 20 jaar oud liggen. Ja, daar krijg je problemen mee met HD ontvangst, zeker met 4G instraling van zowel masten als toestellen.

Maar als je weet dat je binneninstallatie in orde is, en je hebt nog steeds storing, dan moet de kabelaar dat gewoon voor je oplossen. Dat doen ze bv. bij Delta ook. Is soms best kostbaar, maar de klant betaalt ervoor dus die krijgt het dan ook, maar daar moeten ze wel zelf ook even iets voor doen. En het is natuurlijk altijd makkelijker om te roepen dat Ziggo of wie dan ook de schuldige partij is.
Als oud-KPN-er heeft me het alsmaar voortdurende zigzag beleid rond glasvezel altijd hogelijk verwonderd. Een deel kan je verklaren uit de asymmetrische regelgeving waarmee de overheid KPN dwingt die open te stellen voor concurrenten, terwijl kabelaars als Ziggo daar altijd van verschoond bleven en daar ook met Vodaphone erbij als DE nieuwe monopolist willen blijven houden. KPN investeert dus noodgedwongen ook voor zijn concurrenten, Ziggo doet dat welbewust niet en neemt de klant met hun setupbox in de houdgreep.
Maar er is ook zoiets als toekomstvastheid van investeringen en het niet op je lauweren rusten, iets dat ik toch zie in het door KPN alsmaar door blijven sleutelen aan de ADSL/VDSL en pair bonding technieken. Ziggo heeft sinds DOCSIS 3 een beter kostenplaatje in huis en de rek op de kabel is er nog lang niet uit.
Gezien de wijze waarop Ziggo met zijn klanten omgaat zou ik graag bij hun weg willen, maar helaas laat KPN het bij de verglazing bij mij in de buurt hopeloos afweten, dus blijf ik noodgedwongen toch bij hen. Overigens ondanks de lagere Internetsnelheid hiervoor toch bij KPN-dochter XS4ALL, waar de veel betere klantenservice de snelheidsbeperkingen op het accessnetwerk van KPN voor mij nog compenseren.

Sneller investeren in glas door KPN? Eerst zien en dan geloven is mijn devies gezien het verleden..
Ik denk dat KPN meer in lobbyisten moet investeren. De kabelboer heeft al die jaren zijn monopoly kunnen en mogen uitbouwen ten koste van KPN.
(KPN heeft het vooral in de buitengebieden flink laten liggen. Pair bonding? 6mpbs is toch genoeg meneer?)
Klantenservice van ziggo heb ik geen problemen mee gehad. Altijd vriendelijk en behulpzaam personeel aan de lijn gehad met keurige restitutie van gemaakte belkosten als de telefoon er uit lag.

De settop boxxen zijn overigens niet meer nodig bij Ziggo. Schijnbaar hebben ze het smartcard gedoe afgeschaft en kan je gewoon direct inprikken op je tv. Ik ga daar zelf binnenkort mee experimenteren, maar een vriend van mij heeft het al werkend. De horizonbox zorgt echter voor zoveel gemak dat dit kastje geen slecht idee is.
Wat jammer zeg. Glasvezel begon net een beetje los te komen in NL en nu is de rem er al weer opgezet. Was reggefiber maar onafhankelijk van KPN gebleven dan was de uitrol waarschijnlijk gewoon door gegaan. Nu laten we de vooruitgang in het hele land kapen door een enkel bedrijf.
De titel zegt: KPN wil dekking glasvezel verder uitbreiden
En jij maakt er van dat er een rem op wordt gezet. Deze snap ik niet helemaal.

Volgens mij wordt het aantal mogelijke aansluitingen juist vergroot.
Het maakt in zoverre verschil dat veel gemeenten in het verleden de aanleg van glasvezelnetwerken voor huishoudens hebben gesubsidieerd. Ik kan me zo voorstellen dat gemeenten eerder bereid zijn om geld te geven aan een onafhankelijke partij (wat Reggefiber was) dan aan een marktleider als KPN. Dus zullen de aanloopkosten volledig voorgefinancierd moeten worden op de exploitatie. In combinatie met dat door de grote groei in eerdere jaren de grootste krenten wel uit de pap zijn snap ik de afvlakking wel. Het is niet KPN die de rem er op zet, maar het is wel lastiger geworden om dit soort projecten van de grond te krijgen.

[Reactie gewijzigd door ssmeding op 25 juli 2024 00:56]

Anoniem: 40104 @ssmeding7 maart 2016 10:41
Het probleem is dat subsidies en initiatieven uit gemeentes moeten komen en niet landelijk geregeld worden via de overheid. KPN is toch ook geen regionale speler?

Het is ondertussen tijd dat de overheid ingrijpt bij een KPN die iedere vorm van glasvezel concurrentie blijft opkopen en tegelijkertijd 100 jaar oude infrastructuur nieuw leven probeert in te blazen.

Ten eerste zou het aansluiten van nieuwe koperparen simpelweg verboden moeten worden en enkel nog glasvezel toestaan. Daardoor word nieuwbouw meteen uitgerold met fiber, ipv een nieuwe vinex wijk hier waar KPN vrolijk nieuwe koper heeft neergelegd.

Ten tweede zou elk huishouden in Nederland voor een vast bedrag (ja ik snap dat dit waarschijnlijk duizenden Euro's betreft) moeten kunnen overstappen. Laat KPN maar langskomen en het neerleggen.

Nederland zou een target moeten neerzetten waarop alle huishoudens bijvoorbeeld op 1 Januari 2020 aangesloten zijn met glasvezel en het kopernetwerk uitstaat.

De twee grootste problemen met glasvezel aanleg zijn de return of investment periode en vergunningen. Vrij simpele problemen om te verhelpen als nationale overheid. Maak het zo simpel mogelijk voor KPN of andere geïnteresseerden om glasvezel uit te rollen en breng de return of investment terug naar een vast gestelde periode waarbij de overheid de aansluitingen die daar buitenvallen via een regeling mogelijk maakt. Iets dat niet per definitie een 100% subsidie hoeft te zijn maar er voor zorgt dat een bedrijf als KPN er geen langdurige financiële druk van ondervind.

Er waren in Nederland 7,7 Miljoen huishoudens op 1 Januari 2015, dus een uitrol van 350.000 huishoudens per jaar zet geen zoden aan de dijk. Een teruglopende uitrol gedurende 2015 nog veel minder. Tijd voor een pragmatische en doelgerichte aanpak.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 40104 op 25 juli 2024 00:56]

De overheid die ingrijpt is juist het hele probleem. Het is allemaal dankzij het ACM dat innovatie en uitrol van nieuwe producten bij KPN op een laag pitje staat en ze zichzelf beschermen tegen concurrentie door bedrijven op te kopen en stil te leggen.

Je moet dus bij de ACM klagen, niet bij KPN.
Overheids bemoeienis oplossen met nog meer overheids bemoeienis is een heel slecht plan, en zou KPN mogelijk totaal slopen.
Niet doen dus. Eerst de oneerlijke benadeling van KPN stoppen, en dan eens kijken wat ze gaan doen.
Ik vind juist dat de ACM juist erg mild naar KPN is geworden. Oneerlijke handelspraktijken worden bestraft maar markt verstorende acties zoals het opkopen van vrijwel alle internet providers en het opkopen van Reggefiber werden gewoon toegestaan. Aan de grafiek boven dit artikel zie je in 1 oogopslag waarom dat geen goed idee is.
Ten eerste zou het aansluiten van nieuwe koperparen simpelweg verboden moeten worden en enkel nog glasvezel toestaan. Daardoor word nieuwbouw meteen uitgerold met fiber, ipv een nieuwe vinex wijk hier waar KPN vrolijk nieuwe koper heeft neergelegd.
Ze leggen het er wel neer, maar doen er verder weinig mee. Ouders wonen in een nieuwbouwwijk, 5 jaar oud. Kunnen maximaal 4mbps krijgen.
Een andere verklaring (naast de prioriteit vit het opwaarderen van het kopernetwerk) kan zijn dat eerst de meer stedelijke gebieden voorzien zijn van glasvezel. Dat is per aansluiting een stuk goedkoper. Immers hoe meer mensen van zo'n aansluiting gebruik kunnen maken, hoe sneller de investering is terugverdiend. Nu de grote vissen uit het water gehaald zijn, moet er meer moeite gedaan worden om ook de minder rendabele stukken aan te sluiten. Niet leuk voor de mensen in minder stedelijk gebied, maar helaas en gevolg van financieel economische overwegingen.
ik denk niet dat dat echt een punt hoeft te zijn,
de gemeente dordrecht heeft bijv alles gesubsidieerd met als voorwaarde dat alle aanwezige spelers kpn EN regfiber een open netwerk moesten optuigen, dit resulteerde er uiteindelijk in dat je
als consument uit tal van virtuele providers kon kiezen.

van kpn, en xs4all, tot plinq, en heldenvan.nu, sommige privers (zoals tweakfiber en conceptsitc), boden zelfs abonementen op beiden netwerken, tweak groen en tweak blauw (voor de mense die dat nog weten).

wat mij betreft kan kpn ook in zijn eentje prima aan zulke verplichtingen worden gebonden, dvb-c over glas is al een tijdje niet meer populair (helaas), en heel wat providers hebben nu eigen platforms voor bijv tv...

als er ano nu weinig tot geen glas word aangelegd is dat ook grotendeels te weiten aan gemeenten die geen vergunningen voor graafwerkzaamheden willen geven, of niet willen meebetalen
Dat vergunningen gezeik komt mij ook de strot uit. Heb twaalf weken moeten wachten op de gemeente voor het afgeven van een vergunning voor het vervangen van een coax kabel omdat de weg open gebroken moest worden (volgens hen). Een vergunning rijker en twaalf weken armer (met al gevolgen van dien. Ik heb gewoon internet nodig voor mijn studie) kwam volker wessel een nieuw kabeltje leggen. Zo hoppa 1,2,3 ONDER DE STRAAT DOOR. Ik had bijna de neiging de straat zelf open te trekken. Echt wtf gemeente. Doe normaal en communiceer met de uitvoerenden over wat er precies gaat gebeuren. Dankzij jullie goedkope krachten was de kabel in eerste instantie kaduuk gegaan en dan ga je ook nog zo lopen aanklooien met het vervangen?

Nee die overheidsbemoeienis hoeft van mij niet hoor.
1 KPN neemt in 2014 reggefiber over.
2 In 2015 worden opeens 200.000 aansluitingen minder gerealiseerd dan in de jaren daarvoor.

Hoezo niet de rem erop?
KPN is altijd al een behoorlijke monopolist geweest in gedrag. Al in het tijdperk van de telefoonlijnen en de eerste ADSL projecten. Daar ben ik me van bewust. Maar als KPN strategisch roept dat het wil gaan innoveren en (quote: KPN wil de dekking van zijn glasvezelnetwerk uitbreiden) dan ga ik er toch van uit dat KPN dat ook wil gaan doen. Wat ze de afgelopen twee a drie jaar gedaan hebben komt niet overeen met (KPN wil de dekking van zijn glasvezelnetwerk uitbreiden) omdat dat ook niet in lijn met hun strategische doelstellingen was (als je de bron van het artikel leest dan kan je dat zien). Ik ben zelf volledig af van KPN omdat ik hun gedragingen in het verleden volledig afkeurde. Echter door het bronartikel te lezen en omdat ik nu begrijp waar de speerpunten lagen kan ik ook begrijpen (en hopen) dat KPN nu wel glasvezel verder wil uitbreiden. Net als in de financiële wereld: Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En dat kan ook positief zijn. Laten we hopen dat KPN nu eindelijk doorheeft dat glasvezel de toekomst is en daar ook nu aan gaat werken.
Ze hebben geen keus aangezien er concurrentie komt op het vaste net.
Vodafone en Ziggo gaan samen en hebben daardoor een behoorlijk groot (glasvezel!) netwerk.

Vergis je niet hoeveel glas Ziggo in de grond heeft liggen... Alleen nog het laatste stukje naar woningen is (meestal) nog niet fiber.

Ik denk dat ze daardoor weer wat g(l)as gaan geven :+
De concurrentie van de KPN valt vies tegen. Toe de PTT KPN werd hebben ze nog snel op veel plaatsen in Den Haag glasvezel in de grond gestopt en vervolgens zijn ze dat blijkbaar vergeten. Er ligt nu al vele jaren glas voor mijn deur maar er is niemand die het wil of kan aansluiten. Als ik zoek op beschikbaarheid komt mijn adres niet voor op de lijst.
Ik weet niet op het dommigheid of beleid is, maar een abonnement kan ik niet nemen in het 2561 postcodegebied op de bestaande infrastructuur. Ziggo wil het wel leveren maar dan gaan ze vanuit een centrale vele straten verderop een nieuwe glasvezel lijn trekken. Dat natuurlijk voor veel geld.
Stumper :(
10.000 extra glasvezel aansluitingen is ook een uitbreiding. Ik ben, en ik denk met mij velen, benieuwd hoeveel extra aansluitingen einde 2016 gerealiseerd zijn. Heb er helaas niet zo heel veel vertrouwen in (onderbuikgevoel).
"Probleem" is dat KPN zijn netwerk open moet stellen voor concurrenten. Dit omdat het telefonienetwerk voor het grootste deel met belastingeld is betaald (voor de privatisering).

Met het overnemen van Reggefiber heeft KPN "strategisch" de investeringen de nek omgedraaid. En hoewel internet over koper toch eens stuk is ontwikkeld, gaat het in de toekomst toch tegen beperkingen aan lopen (Dat doet het nu al, omdat de DSLAM steeds dichter in de buurt van de woning moet staan).

Ook de kabel heeft beperkingen, maar daar zit nog wel wat rek in. En wil KPN op lange termijn de concurrentie kunnen blijven aangaan dan zullen ze wel moeten concurreren met glas, en dus investeren.

Ik zou dolgraag glas willen hebben, en ik hoop van harte dat ze in Amstelveen en omgeving gaan investeren in glasvezel.
door het bronartikel te lezen en omdat ik nu begrijp waar de speerpunten lagen kan ik ook begrijpen (en hopen) dat KPN nu wel glasvezel verder wil
Het bron artikel is erg summier. "een grotere glasvezeldekking" staat er. Als ze in 2016 de de halvering van de groei die ze in 2015 gedaan hebben nog eens herhalen voldoen ze nog steeds aan een grotere glasvezel dekking.
Dat KPN geen details kan/wil geven aan de Tweakers redactie maakt me angstig dat het slechts lege marketing praat is en ze helemaal niet voor echte groei van het aantal glasvezelaansluitingen gaan. De kop van Tweakers boven dit artikel is m.i. nogal optimistisch en niet echt onderbouwd.
Je vergeet een belangrijk aspect : de consument.

Voor men alle vergunningen gaat aanvragen en de straat openbreekt om glasvezel aan te leggen doet men eerst een buurtonderzoek. Iedere potentiële klant wordt gevraagd of men een glasvezel aansluiting zou nemen als die beschikbaar zou komen. Dat is ook in de wijk waar ik woon gedaan, en de animo was te laag om de kosten te verantwoorden.

Als je dan kijkt naar wat een glasvezel abonnement kost, en dat vergelijkt met een aanbieder als Ziggo, dan liggen de prijzen een paar euro uit elkaar. De gemiddelde consument heeft zat aan 40/4 Mbps. Zelf heb ik nu 120/12 Mbps en ik zie mezelf als grootverbruiker. Ik krijg het alleen niet vol.

Ik de begintijd van glas was de downloadsnelheid van de kabel niet zo hoog, en de upload was helemaal om te huilen. Daardoor was er veel vraag. Nu loont het amper de moeite om naast de kabel ook glas te leggen.

Wat ik wel zie is dat de nieuwe wijk die de laatste jaren is neergezet geen normaal koper meer heeft, maar enkel glas kent. Daar kan je dus geen Ziggo meer krijgen.
De upload is nog steeds om te huilen bij Ziggo. Het goedkoopste abonnement van een glasvezelboer heeft al net zoveel of meer uploadsnelheid dan het duurste Ziggo abonnement.
De gemiddelde consument boeit die upload echter niet. Als die tv kan kijken en op internet kan is het best. En dus blijven ze bij Ziggo.
Heb zelf het 200 Mbps abo van Ziggo maar zou niet weten wat mijn upload is, ik heb ook nooit de behoefte aan meer upload gehad.
Dat is in mijn ervaring een gevalletje onbekend maakt onbemind. Toen mijn ouders bij mij waren en een route met foto's wilden mailen naar bekenden, viel ze direct op dat dat wel heeeel snel ging. Evenzo met mijn zus en zwager die af en toe een thuiswerkdag hadden en sowieso 's avonds nog regelmatig werken aan presentaties voor de volgende morgen en die dan in de cloud zetten voor de collega's.

Toen zijn zij direct overgestapt naar glasvezel toen zij thuis waren toen ze hoorden dat ik bij Vodafone voor €23,50 het 20/20 abonnement had. (Zo'n beetje de goedkoopste verbinding op glasvezel die er is/was)
Eerst zien dan geloven, Waterland zou glasvezel krijgen. Toen Reggefiber werd overgenomen door KPN werd alles opeens stopgezet.

Het is mooie PR dat KPN het verglazen wil gaan uitbreiden, maar dat neemt niet weg dat KPN al heel veel verglazingsprojecten heeft stopgezet.
Opzich niet zo gek, gezien KPN nog altijd door die achterlijke insantie, ACM, dwars wordt gezeten waardoor zij absoluut niet mogen concurreren en worden verplicht hun netwerk open te stellen aan derde partijen, terwijl andere aanbieders zoals Ziggo hun netwerk absoluut niet open hoeven te stellen; terwijl dat prima mogelijk is. Die hebben dus een betere concurrentie positie en kunnen meer geld vragen, en dat terwijl er al een mega bedrijf achter zit, terwijl KPN dat absoluut niet mag.

Dan is het logisch dat KPN niet flink gaat investeren in de uitrol van glas, immers worden ze door de overheid dan toch meteen weer benadeeld en dwars gezeten.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 25 juli 2024 00:56]

Maar KPN heeft juist Reggefiber gekocht daar de rem gezet om de concurrentie van glasvezel te verhinderen. En dat mocht allemaal van de ACM. Dus ofwel KPN en ACM zijn inmiddels dikke vrienden of de ACM heeft een plaat voor het hoofd van het formaat kluisdeur.
Nee, KPN is geforceerd door de ACM dat te doen; doordat ze in een hoekje worden gedrukt. Het zijn dus absoluut geen dikke vrienden, en daarom heeft KPN de rem er op gegooid bij Reggefiber.

Het is heel simpel: van de ACM mag KPN niet concurreren en moeten zij verplicht hun gehele netwerk openstellen. Niet enkel koper, maar *alles*. (Behalve mobiel, dat is weer een andere tak.) Tegen kostprijs. Dat ondermijnt de concurrentie positie van KPN enorm, zeker als de concurrenten wél hun netwerk gesloten mogen houden/vragen wat zij willen. KPN is gebonden aan maximale vraagprijs en dergelijken.

En wat doet KPN dus vanwege die restrictie? Die zet de uitrol van fiber lekker op een rem, zodat ze de kosten van het bouwen niet hebben en hun netwerk niet open te hoeven gooien. Het netwerk is er immers niet.
Ze concurreren dus door *niet* te concurreren, en te zorgen dat de concurrentie op glas zelf erg klein blijft door die bedrijven te kopen.

KPN *kan* dus niet anders dan op deze manier "te concurreren".
Allemaal dankzij het ACM, die inderdaad een plaat voor het hoofd hebben van het formaat kluisdeur; omdat ze KPN als enige extreem zwaar benadelen tegenover de rest van de markt; terwijl LibertyGlobal notabene groter is dan KPN. :') Dubbel genaaid dus.

Doordat het ACM KPN zo belachelijk oneerlijk behandeldt, moet KPN dus dit soort dingen doen. En dan zeg je jij dus "okee, laat de ACM dan maar nog strenger worden". :') Ja, want al die achterlijke regeltjes laten echt zien dat het goed is voor de markt... Vooral die idioten van de ACM nog meer macht geven en nog meer restricties laten opleggen, dat klinkt echt als een heel goed plan; en we kunnen nu bij KPN al zien dat die restricties erg goed werken. :P

De ACM moet KPN loslaten zodat ze kunnen concurreren en de baas zijn over hun eigen netwerk, aldanniet met een paar jaar grace periode, OF de ACM moet gewoon de andere providers aan dezelfde regels verbinden.
DAN heb je pas een level playing field, waar de markt eerlijk is voor iedereen en er niemand benadeeld wordt. En dan KPN pas haar werkelijke kracht en innovatie laten zien. Kijk eens hoe ze innoveren op het 4G netwerk waar ze geen achterlijke restricties hebben... Het is niet heel gek dat we zien dat KPN overal innovatief is en erg goed bezig is; behalve met het vaste netwerk waar de ACM zich overal mee zit te bemoeien... ;)

Je moet KPN dus niet de schuld geven van de acties van de ACM.
Het zit iets anders.
Het is heel simpel: van de ACM mag KPN niet concurreren en moeten zij verplicht hun gehele netwerk openstellen
KPN heeft als voormalig staatsbedrijf en monopolist dat netwerk dat door de belastingbetaler betaald is gratis gekregen. In den beginne was er geen concurrentie en is verplicht openstellen van dat eigenlijk publieke netwerk een logische zaak.
Ziggo wat ook gefuseerde lokale kabelbedrijfjes zijn zit in dezelfde situiatie, alleen is dat netwerk technisch wat minder geschikt om open te stellen.
Dat open stellen van het netwerk door KPN is eigenlijk ook een wassen neus, want KPN heeft bijna alle internet providers opgekocht. Er zijn nog maar weinig niet KPN bedrijven die van het KPN netwerk gebruik maken. Dat openstellen waar jij zo op hamert is eigenlijk helemaal geen probleem voor KPN, zelfs een pluspunt. Zij kunnen pijnloos open zijn en tegelijkertijd naar Ziggo wijzen, en zij dan?
Het is de taak van de ACM KPN te remmen zodat er concurrentie kan ontstaan, KPN werkt dat door overnames actief tegen en dus kunnen de teugels van de ACM nog niet los. Ik zou ze inderdaad nu eerder strenger aanhalen.
KPN de vrije hand geven leidt tot een duopolie met Ziggo. Terwijl we met KPN, Ziggo/UPC en Reggeifiber voorheen een gezonder verdeelde markt hadden.
KPN heeft als voormalig staatsbedrijf en monopolist dat netwerk dat door de belastingbetaler betaald is gratis gekregen.
Waar komt die mythe vandaan?
De staat heeft KPN destijds naar de beurs gebracht, en toen hebben al die aandeelhouders netjes betaald voor KPN en het kopernetwerk...

Er is geen cent gratis bij.
Bovendien is intussen dat hele koper netwerk al vervangen en geupgrade, dus een situatie van tig jaar geleden is sowieso al niet meer van toepassing en is oneerlijk oude koeien niet uit de sloot halen: maar gewoon zorgen dat ze blijven drijven.
In den beginne was er geen concurrentie en is verplicht openstellen van dat eigenlijk publieke netwerk een logische zaak.
Dat is een heel ander verhaal, en *dat* was destijds inderdaad een begrijpelijke keuze. Intussen niet meer.
Ziggo wat ook gefuseerde lokale kabelbedrijfjes zijn zit in dezelfde situiatie, alleen is dat netwerk technisch wat minder geschikt om open te stellen.
En die hebben dat expres zo gehouden, en de ACM vond dat prima. ;) Mede omdat EU regels stellen dat enkel één provider de boel hoeft open te gooien. (Fijn, die EU.)

Maar het kan wel degelijk zonder probleem opengesteld worden, dmv whitelabels. Maar om de een of andere reden hoeft dat niet van de ACM, en dat is erg raar. :/
Dat open stellen van het netwerk door KPN is eigenlijk ook een wassen neus, want KPN heeft bijna alle internet providers opgekocht. Er zijn nog maar weinig niet KPN bedrijven die van het KPN netwerk gebruik maken
Hoe kom je daar nou weer bij?
Zelfs Vodafone, die nu samen gaan werken met Ziggo, maken gebruik van het KPN netwerk voor internet en TV thuis.

Er zijn heel veel bedrijven die van het KPN netwerk gebruik maken, zowel groot als klein.
Dat openstellen waar jij zo op hamert is eigenlijk helemaal geen probleem voor KPN, zelfs een pluspunt. Zij kunnen pijnloos open zijn en tegelijkertijd naar Ziggo wijzen, en zij dan?
Pijnloos, terwijl ze niet hun eigen tarieven mogen vaststellen, geen winst mogen draaien (behalve op eigen diensten via dat netwerk.) en transparant moeten onderhandelen terwijl alle andere providers bij onderhandelingen gesloten mogen zijn? (Zie Tele2 debakel met de overheid destijds...)

Ja, heel pijnloos. :P
Het is de taak van de ACM KPN te remmen zodat er concurrentie kan ontstaan
Precies, maar door KPN te remmen ontstaat er juist geen concurrentie; omdat KPN niet *kan* concurreren en geforceerd wordt om innovatie voor zichzelf flink te remmen.
En dus past ACM de rem verkeerd toe, en op zeer oneerlijke wijze.
KPN werkt dat door overnames actief tegen en dus kunnen de teugels van de ACM nog niet los. Ik zou ze inderdaad nu eerder strenger aanhalen.
Nee hoor, er is toch nog steeds concurrentie?
Ziggo is groter dan KPN geworden, als je dat nog niet doorhad.
Het enige dat KPN doet, is zichzelf beschermen tegen concurrentie op de glas markt; en dat is haar goede recht, maar voornamelijk een gevolg van het wanbeleid van de ACM.

De tegels nog strenger aanhalen is dus zeer kortzichtig, en een extreem slechte keuze. De ACM moet minder macht krijgen, niet meer. DAN pas kan er eindelijk weer goed en vooral *eerlijk* geconcurreerd worden.

Waarom je heel erg hard tegen bent op een eerlijk level playing field, en vindt dat KPN inderdaad als enige provider extreem hard benadeeld moet worden: dat is mij een raadsel.
KPN de vrije hand geven leidt tot een duopolie met Ziggo. Terwijl we met KPN, Ziggo/UPC en Reggeifiber voorheen een gezonder verdeelde markt hadden.
Aha, dus KPN vrijer spel geven is een probleem; maar Ziggo de vrije hand blijven geven is geen probleem?
Want Ziggo, dat dus geen regeltjes heeft om zich aan te houden, is zo open en concurrentie gezind wil je zeggen? :P

Ik stel voor dat je dan toch nog eens een keer naar Ziggo kijkt, want het tegenovergestelde is waar. ;)

Allemaal de schuld van de ACM. Die moeten *of* KPN vrij laten, *of* Ziggo aan dezelfde regels binden. Je kan niet beiden willen en slechts één partij aan regels stellen; want dat is oneerlijke concurrentie, valsspelen en gewoon een achterlijke situatie. Waarvan akte, zo zien we nu.
Noem mij een doemdenker maar ik heb zo'n gevoel dat de ACM, achter de schermen, ook flink beïnvloed wordt door belanghebbenden in de VS.

Denk maar eens aan de overname van Ziggo door Liberty Global (amerikaans en de grootste breedbandprovider ter wereld) en het aanstormende TTIP.

(Daarnaast zitten we hier natuurlijk ook nog eens op één van de grootste internet exchange points (AMS-IX) waar Liberty Global uiteraard ook z'n dikke amerikaanse vinger in heeft zitten. Daar zullen ook wel wat plannetjes voor klaarliggen.)

KPN moet gewoon "uit de weg geruimd worden" zodat Liberty Global straks het monopolie heeft. En wanneer TTIP er doorheen gedrukt is kunnen ze uiteraard ook mooi dat monopolie houden. Mocht namelijk iemand dan verzinnen dat Liberty Global concurrenten moet toelaten op zijn netwerk dan treedt uiteraard TTIP in werking en kan Liberty Global de Nederlandse staat aanklagen en een brute gigaclaim indienen wegens misgelopen inkomsten.

Om die claim te voorkomen zal de eis dan van tafel moeten. Maar één ding is, in ieder geval, zeker: de internetklant is de klos.
Waar komt die mythe vandaan?
De staat heeft KPN destijds naar de beurs gebracht, en toen hebben al die aandeelhouders netjes betaald voor KPN en het kopernetwerk...
En wie was de belangrijkste aandeelhouder de eerste 10 jaar? De staat der Nederlanden oftewel de belastingbetaler.
Ja ook Ziggo is raar bezig en hier is de ACM ook niet voldoende scherp. Maar dat pleit KPN niet vrij.
Het enige dat KPN doet, is zichzelf beschermen tegen concurrentie op de glas markt; en dat is haar goede recht, maar voornamelijk een gevolg van het wanbeleid van de ACM.
Inderdaad wanbeleid van de ACM. KPN beschermt zichzelf, een logische zakelijke beslissing maar marktverstorend en dus onwenselijk en een duidelijk voorbeeld dat de ACM niet bepaald streng is naar KPN.
Je kan niet beiden willen en slechts één partij aan regels stellen; want dat is oneerlijke concurrentie,
Dat kan wel. KPN kwam vanuit een monopoliepositie en moest dus geremd worden om concurrentie een kans te geven. Dat KPN die concurrentie omzeep kan helpen door ze op te kopen is fout van de ACM.
En wie was de belangrijkste aandeelhouder de eerste 10 jaar? De staat der Nederlanden oftewel de belastingbetaler.
Ja ook Ziggo is raar bezig en hier is de ACM ook niet voldoende scherp. Maar dat pleit KPN niet vrij.
Ten eerste: was, ja. Ze hebben zelfs hun gouden aandeel van de hand moeten doen. (Dat was nog even schrikken toen Carlos Slim opeens om de hoek stond... Mooi dat KPN zelf een constructie had gebouwd om zich te beschermen tegen zulke overnames.)

Het pleit KPN niet vrij, maar het is intussen wel enkel KPN die gebonden is aan extra regels...
Inderdaad wanbeleid van de ACM. KPN beschermt zichzelf, een logische zakelijke beslissing maar marktverstorend en dus onwenselijk en een duidelijk voorbeeld dat de ACM niet bepaald streng is naar KPN.
Ik denk dat we in cirkeltjes gaan.

- KPN beschermt zichzelf vanwege ACM regels
- Doordat KPM zich moet beschermen vanwege ACM regels, kan marktverstoring optreden

Jou conclusie: de ACM moet nog meer regels bij KPN instellen.
Dat rijmt toch niet? :P

Nogmaals, een level play field is veel belangrijker.
Dus juist het tegenovergestelde, KPN meer ruimte geven, of *alle* providers verplichten aan deze regels te voldoen.
Dan wordt die marktverstoring ook opgeheven, want dan kan ACM strenger zijn **tegen iedereen**.
Dat kan wel. KPN kwam vanuit een monopoliepositie en moest dus geremd worden om concurrentie een kans te geven. Dat KPN die concurrentie omzeep kan helpen door ze op te kopen is fout van de ACM.
KPN kwam ooit jaren geleden uit een monopoliepositie, intussen is dat al jaren niet meer het geval; en is Ziggo zelfs groter dan KPN qua marktaandeel...

Het is de fout van de ACM dat KPN die concurrentie op de glasmarkt MOET helpen. Dat is een betere strekking van de situatie.
Nogmaals, een level play field is veel belangrijker
Daar ben ik het helemaal mee eens en dat vereist een minder dominant KPN. De ACM moet zo ver gaan dat KPN zch niet niet tegen ACM regels kan beschermen. Ziggo mag inmiddels wel groter zijn maar op het gebied van vast internet en glasvezel is KPN nog altijd veel te dominant.
Je bent het er mee eens, maar stelt vervolgens voor dat het nog veel oneerlijker gemaakt moet worden... Yeah, that makes sense. ;)
Je kan het niet met me eens zijn dat er een level play field gecreerd moet worden, om vervolgens te claimen dat je dus het tegenovergestelde wilt door enkel KPN te grazen te nemen. Dat is juist niet level; en zeer oneerlijk.

En Ziggo is groter, maar toch is KPN de dominante partij...? Yeah, that makes sense as well. :P

Als ik jou zo hoor; ACM moet niet achter Ziggo aangaan maar uitsluitend achter KPN, ACM moet het niet eerlijk maken op de markt maar moet KPN juist nog harder benadelen zodat andere providers nog groter kunnen worden ten koste van KPN, en Ziggo is intussen een stuk groter geworden (mede dankzij het oneerlijke beleid van de ACM): maar is nog steeds niet klein genoeg naar jou mening en moet derhalve nog verder kapot gemaakt worden; dan lijkt de conclusie dus te zijn dat je vindt dat KPN geheel moet verdwijnen.

Naja, dat is jou mening. :)
Ik hoop dat de ACM eindelijk hun waanzin inzien, en niet KPN nog harder gaan benadelen om KPN te slopen; maar nu eindelijk eens een keer achter Ziggo aangaan... Of anders KPN meer vrijheden geven zodat er weer een eerlijke markt ontstaat met eerlijke concurrentie; ipv dat enkel bij Ziggo het handje boven het hoofd wordt gehouden, en KPN steeds wordt afgestraft.

Jou methode, Ziggo laten gaan en KPN nog harder straffen, gaat in ieder geval niet werken. Het is nu al een mega groot probleem, extreem oneerlijk en de ACM regels werken extreem marktverstorend; dat nog erger maken zal betekenen dat de markt kapot gaat en dat Ziggo op termijn een monopolist zal worden.
Laten we dat maar niet doen; en de ACM nu zo snel mogelijk tot de orde roepen om KPN vrij te laten; of Ziggo aan te pakken; zodat het EERLIJK wordt.
Hoho. Ik heb nergens gezegd Ziggo laten gaan. Een bedrijf dat zulke marges hanteert als Ziggo (25%) is ook ongezond bezig.
Maar KPN is op de vaste internet markt op dit moment gewoon te dominant. Dat moet een paar tandjes naar beneden om concurrentie te krijgen. Want alleen Ziggo en KPN is geen "level playing field" we hebben meer marktpartijen (3 of 4) op vast internet nodig. We hadden met Reggefiber een veelbelovende 3e partij en maar door het niet opletten van de ACM heeft KPN die goeddeels de nek omgedraaid.
Bovendien zou ik me geen zorgen maken dat de ACM KPN kapot maakt maar dat KPN directie dat doet, na het terugtrekken op de Nederlandse markt en het niet meer actief investeren in moderne infrastructuur is KPN weer smakelijk brokje voor buitenlandse partijen geworden.
Hey, daar woon ik ook. Heb je meer informatie over hoe en waarom het gecancelled is?
Zoals in het artikel staat neemt de groei echter hard af. Gezien dat KPN enkel zegt dat ze niet totaal stoppen met nieuwe glasvezel aansluitingen is er nog niet heel veel hoop dat die groei weer gaat aantrekken.
Sorry, ik ben nog een beetje zuur van hoe ze de uitrol van glasvezel hebben stil gelegd zodra ze Reggefiber in handen hadden. Nu komen ze met mooie woorden met hoe ze meer glasvezel gaan uitrollen maar in mijn beleving zijn ze nog vooral bezig met projecten afsluiten. Ze geven geen enkele concrete aanwijzing over hoeveel ze willen groeien. Als ze komend jaar maar 1 nieuwe aansluiting hebben dan kunnen ze nog zeggen dat ze het netwerk verder hebben uitgebreid. Eerst zien, dan geloven.
Gelukkig zijn er meer glasvezel initiativen dan alleen KPN, en die timmeren juist wel goed aan de weg (er wordt veel gedaan aan glasvezel in buiten gebieden door kleine partijen en of andere bedrijven) Dit beeld is alleen KPN, maar er is dus meer.
Nu moet ik zeggen dat ik zo'n lokale partij heb, en die blijven toch bij mij (Waalre) flink achter tov een Reggefiber (KPN) in aanbod/prijs.
bij mijn ouders thuis hebben ze caiway, en waar ik daar enorm van schrok was de manier van aanbieden.

caiway heeft blijkbaar een prima werkend cai netwerk waar ze de komende jaren nog tv op willen blijven aanbieden via dvb-c. dus alleen de internet diensten en telefonie worden overgezet prima..

kom ik in de aansluitwinkel, krijg ik een mooi verhaal te horen ... dat het 75mbit abo dat ze als laagste aanbieden niet geschikt is om netflix te kijken ... en sterker nog, de betreffede verkoopster wilde beweren dat 75mbit glas beduidend trager is (ze noemde zelfs ongeveer 10x), dan 75mbit over coax... ik hoop echt oprecht dat het service-center personeel bij die toko iets meer verstand van zaken heeft.
De kleine aanbieders hebben vaak ook het glas gelegd en moeten dat terug verdienen waardoor de prijzen (vaak) op het niveau liggen van de snelste abbo's bij ziggo/KPN. Echter zien de grote providers de buiten gebieden als niet rendabel genoeg om glas aan te leggen.... Tja ben toch heel blij als het straks bij mijn ouders ligt want de 2 Mbps die ze nu halen over ADSL (geen kabel aanwezig) is echt traag.
Volgens mij staat in het artikel juist dat ze de rem er afzetten...

Glasvezel is gewoon de toekomst. Verder ben ik dik tevreden met 100/100. Alleen is bij mij de prijsverhoging in het verkeerde keelgat geschoten dankzij mijn verhuizing. Ik moet nu €20 meer betalen per maand. :'(

[Reactie gewijzigd door Torisuta op 25 juli 2024 00:56]

Anoniem: 743289 @Torisuta7 maart 2016 13:01
Er zijn nu meerdere providers, dus even kijken welke de goedkoopste is:
https://www.eindelijkglasvezel.nl/keuzehulp/resultaten/
Die is niet 100% up to date helaas. Echter heb je mij wel getriggerd. Ik zie dat Reggefiber nu zelf ook pakketten aanbiedt in de regio. En het verschil met KPN is gewoon die €20. Thanks! _/-\o_
Hebben we hetzelfde artikel gelezen?
Mocht je problemen hebben ergens bij het ISRA punt, mogelijk een gevolg van slechte kabels, dan stelt KPN je aansprakelijk. En dat voor kabels die al tachtig jaar in de grond liggen. ADSL, koper, heeft het op dit adres nooit normaal gedaan. En dit verhaal heb ik vaker gehoord. Kabel geeft minder storing en is bovendien recent compleet vervangen. Er valt in dat opzicht heel veel winst te behalen voor KPN.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 25 juli 2024 00:56]

Ik snap al die positiviteit over glas niet. Natuurlijk er kan enorm veel overheen, echter betaal je je dan scheel. Ik zou iedereen Ziggo - UPC willen adviseren, daadwerkelijk 12 tot 14 mb/s downloaden.
Ik betaal nu bij KPN minder als bij ziggo. Minder betalen voor (veel) meer internet. Ik ga van 120/20 a 65 in de maand (Alles in 1) naar 500/500 a 55e per maand. Toegegeven, Ik heb KPN Compleet (ook 2 mobiele abbos van KPN) waardoor ik nog korting krijg.

Letterlijk alles ervaar ik bij KPN als beter dan bij Ziggo. De modem is beter en sneller via de WiFi, de TV is vele malen scherper (plus een extra ontvanger gratis) en het internet haalt de 500/500 met gemak. Dit terwijl ik bij Ziggo blij moest zijn als ik 100 Mbit haalde.

Het is een kwestie van de juiste abbo uit kiezen. Het standaard abbo wordt voorzien met bijv. Spotify Premium waar je meteen al meer voor betaald bijv.
Dan ben ik benieuwd hoe je dat gedaan en berekend hebt. Ik heb zelf ook 2 mobiele abo's bij KPN, maar ze belden me 2 weken geleden op met een mooie offerte, die gewoon hetzelfde was wat op hun website staat. Ik ging juist meer betalen voor minder (100/100 bij KPN tegen 120/12 bij Ziggo). Moet er wel bij zeggen dat ik het goedkoopste tv pakket (standaard) van Ziggo heb. Misschien dat daar het verschil in zit.

Als ik 500/500 ga afnemen bij KPN, dan ben ik helemaal meer kwijt dan bij Ziggo.
100/100 is veel meer dan 120/12, ik zou in elk geval meer over hebben voor 100/100 dan 120/12. Die 20 Mbit verschil downloaden merk je niet, die 88 verschil uploaden des te meer!
Zowel mijn vrouw als ik krijgen 5 euro korting per mobiel. Dus dat is al 10 euro korting in totaal (wat ik in dit geval voor het gemak reken bij het glasvezel pakket).

Ik betaal nu om exact te zijn €54,30 p/m voor Alles-in-1 Instap plus sneller internet (500/500). Dit is dan nog inclusief de €10,- korting voor de eerste 6 maanden.

Na 6 maanden wordt dit €64,30. Ik kom dan met een standaard bedrag iets van 4 euro duurder uit als bij Ziggo.

Maar ik reken de 10 euro korting op mobiel in dit geval mee waardoor ik uiteindelijk alsnog minder kwijt ben als bij Ziggo.
Waarom neem je geen tv bij kpn? Via 661 tm 670 heb je de Nederlandse zenders in hogere hd kwaliteit dan bij adsl/vdsl. Daarnaast kun je dan ook gratis hbo krijgen omdat je compleet bent. En als je 2 abonnementen hebt bij kpn dan heb je recht op €5 familie korting per nummer.

Edit: De 661 tm 670 wordt binnenkort verplaatst naar 1 tm 10. Ik ervaar de beeldkwaliteit van deze zenders beter als voorheen ziggo.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 25 juli 2024 00:56]

Je moet de prijzen van Ziggo ook vergelijken met de alles-in-een pakket prijzen van KPN. Internet bij Ziggo is namelijk enkel af te nemen als je ook minimaal analoge TV van hun afneemt.

Daarnaast is 100/100 meer dan 120/12, maar je kan bij KPN ook kiezen voor 100/10 als je niet gebruikt maakt van de upload (scheelt wel maar 2,50 per maand).

Als je een alles-in-een pakket afneemt + mobiel abonnement(en) hebt kan KPN vele male goedkoper zijn. Je krijgt namelijk 5 euro korting op elk mobiele abonnement en de minuten\sms\data worden verdubbeld (waardoor je eventueel bij verlening een goedkoper contract kan nemen) en je krijgt nog eens een gratis zender pakket erbij (HBO of plus pakket of het kids pakket).
Hier vind je wat daar laat je wat. Voordeel van glas is dat je tenmiste ook paketten zonder TV kan nemen en er meerdere providers zijn om uit te kiezen (niet dat ik nu geen TV wil, maar hou van de keuze vrijheid). Nadeel (voor mij) is dat nu bij de meeste paketten DVB-C er niet meer in zit waardoor je vast zit aan een losse decoder bij je TV (+ netwerk kabel). Zou fijn zijn als KPN die insteek modules waar ze mee bezig waren/zijn konden gaan leveren.

Heb beide een jaar lang samen gehad (telfort glas en ziggo), toen was ziggo toch nog de stabielere van de 2 en zeker beter voor TV.... (toegegeven, glas was net aangelegd en het was nog voor de UPC-Ziggo fusie en voordat Ziggo de bitrates van HD zenders aan had gepast.....) Ping op glas was wel iets lager (1-2 ms)
Tegenwoordig zijn de bandbreedtes van de Nederlandse zenders (npo en commercieel) verhoogd van 7-8 mb naar 12,75mb bij glasvezel. Zowel bij kpn als telfort.
Als je TV "vele malen scherper" is, dan heb je zeker geen HD gekeken bij Ziggo? Anders is dat onmogelijk.
Jawel hoor. Nu heb ik ook "HD" maar ook "Glasvezel HD" waarvan de bitrate simpelweg hoger ligt als bij Ziggo.

Sterker nog, Ik had nog tijdelijk zowel KPN als Ziggo en heb beide ontvangers aangezet om het te vergelijken. Je zag merkbaar dat de "Glasvezel HD" kanalen van KPN vele malen scherper waren.

De "normale" HD kanalen waren nagenoeg gelijk qua scherpte.

Maar het is puur en enkel gebaseerd op mijn mening.
Het aantal pixels op je TV blijft toch echt hetzelfde.
Jouw opmerking is beetje hetzelfde als "Ja maar Fiat Punto is toch hetzelfde als een Porsche? Het heeft ook 4 banden".

Of "Een HD Cam Screener van een film is net zo goed als een Blu-ray want het zijn evenveel pixels".

Ja. Beide zenders worden op dezelfde resolutie uitgezonden. Maar er zijn meerdere variabelen dan enkel de hoeveelheid pixels wat het uiteindelijke beeldkwaliteit bepaald.
Ik bedoel dus het aantal pixels van HD beeld. Dat is een vast gegeven. Tenzij je naar 4K gaat. Anders betekent het dat "normaal"KPN HD dus eigenlijk geen HD is.
Dat klopt wel en niet. Toen Reggefiber begon betaalde je 30 euro p/m voor een 100Mbit symetrische verbinding (onsbrabantnet). Pas toen KPN het overnam betaalde je je scheel. Dat heeft alles te maken met dat KPN een lange geschiedenis heeft van het frustreren van nieuwe technologie (zie ook ADSL, dat kom KPN ook pas toen ze verplicht waren om andere providers toe te laten, toen kon het ineens wel). Het wordt tijd dat die oude ex-monopolist eens failliet gaat, en er echte innovatieve bedrijven een kans krijgen. Nu is het eeuwig zonde dat Reggefiber uiteindelijk door KPN is overgenomen.
KPN valt in dezelfde categorie als platenmaatschappijen. Niet willen innoveren, en met hand en tand proberen om oude verdienmodellen in stand te houden. Modellen die al lang achterhaald zijn. En straks zielig gaan lopen piepen als het fout gaat. Maar innoveren? Nee, echt niet.
Anoniem: 743289 @EelcoG7 maart 2016 12:55
Het verrast mij ook. Waarom heeft de concurrentie-waakhond dit niet tegengehouden?
Helaas ben je bij Ziggo verplicht er ook TV bij te nemen. Ik kon zo'n €20/m besparen door over te stappen naar glasvezel.
Bij Tweak kost 1 jaar Gbit glasvezel nu €365,- Komt neer op €30 per maand. Goede deal lijkt me.

Ervaring leert wel dat de download ergens bij 600-700 Mbit ophoudt, maar goed. Nog steeds een stuk sneller dan je 12-14Mbit :+

[Reactie gewijzigd door oef! op 25 juli 2024 00:56]

Almere, Enschede & nog een woonplaats only. ;)

In mijn woonplaats kan ik alleen dit krijgen bij Tweak als goedkoopste glasabbo:
- Glasvezel Internet 50 Mbit € 40,00 p/m -
En dat was ooit 35 euro pm, maar dankzij 'pesterijen' van KPN hebben ze het tarief naar 40 euro pm moeten brengen.
Anoniem: 80487 @limp_19837 maart 2016 11:01
Volgens mij valt dat wel mee, Ziggo is ook structureel duur.
Ik ben bijvoorbeeld standaard geld kwijt aan een TV abonnement die ik eigenlijk niet hoef.
Als in, ik heb nu ik het heb de TV af en toe aan maar ik heb ook jaren zonder geleefd. Antiek medium.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 25 juli 2024 00:56]

Ik snap al die positiviteit over glas niet. Natuurlijk er kan enorm veel overheen, echter betaal je je dan scheel. Ik zou iedereen Ziggo - UPC willen adviseren, daadwerkelijk 12 tot 14 mb/s downloaden.
je hebt overduidelijk echt geen flauw idee waar je over praat,

50/50 verbinding (voor 32,50) is een schijntje vergeleken met de 45+ die ziggo van je wil, en zelfs als je wel tv wilt kijken, dan heb je met vodafone, telform of kpn van die compleet-aanbiedingen zodat je extra pakketten en kortingen krijgt als je alles bij één provider afsluit.

vb: vodafone thuis ... basis paket 100/100 +/- 60 zenders + gratis thema pakket, + 3tb data blox per vodafone red-abonement dat je in je gezin hebt... zo krijg je bijv 300minuten +4gb data voor 29 per user..

vergelijk dat maar eens met ziggo, die als je alleen naar het thuis gedeelte kijkt al een 8x lagere upload snelheid bied (fijn als je gebruik maakt van bijv office360,
Nou om de reden dat ik alleen maar voor Ziggo kan kiezen. Ik zou misschien liever KPN nemen, maar dan moet ik over koper en snelheid inleveren.
Met glas heb ik tenminste nog opties om uit te kiezen.
Ik heb al 8 jaar genot van glas, mijn buurman is de afgelopen paar jaar bij UPC gebleven. Onwijs veel uitval, snelheden die alle kanten op gaan, enorm veel jitter op de lijn.

Zelfde zie ik bij een andere kennis en een van mijn broers. Bij mij thuis ga ik liever nooit meer naar kabel.
goh, toch wel raar dan, want ik en een boel anderen die ik ken hebben nergens last van, en ik ken juist ook weer mensen die wel weer problemen hadden met glasvezel.. toch grappig hoe verhalen altijd weer verschillend kunnen zijn.
Anoniem: 146626 @limp_19837 maart 2016 10:18
Als je het niet snapt dan raad ik je aan ook geen advies te geven. Glasvezel is superieur aan kabel/koper. En dan heb ik het nog niet eens over Liberty Global (eigenaar Ziggo) die een zeer destructieve doen en laten heeft voor het open internet. De nieuwe Ziggo is een zeer slechte provider geworden wat na de technische fusie van Ziggo en Liberty Global alleen maar gaat verergeren.
Downloadsnelheid, who cares? Uploaden, daar gaat het om. Althans, in mijn geval.

Dus: glas.
Uploadsnelheid, who cares? Downloaden, daar gaat het om. Althans, in mijn geval.

Dus: kabel... oh wacht maakt niet uit, want ik heb geen keuze, bij ons ligt geen glasvezel en ligt ook nog niet in de planning voor de komende jaren als ik mijn gemeente goed begrijp..
I feel your pain... hetzelfde geldt voor mij. :(
Pfff.. 500/500 waar heb je dat in godsnaam voor nodig ? Staat wel stoer natuurlijk.

Ben echt benieuwd hoe lang dit zo door kan gaan. Als iedereen deze snelheden gaat krijgen moet er toch elders een bottleneck ontstaan ? En dan als iedereen dan zijn lijntje vol gaat gebruiken zal de provider waarschijnlijk ook diep in de buidel moeten tasten voor de data op de IX.

Ook maar even een tegen geluidje wat betreft ervaringen bij UPC. in 3135 eigenlijk nooit problemen gehad. Kort wel eens wat problemen met een enkele zender gehad maar die was na contact ook snel weer op een andere frequentie gezet wat nu al een paar jaar goed werkt,
Wat internet betreft nooit problemen, geen lag met gamen of wat dan ook. Leuke snelheidsverhogingen erbij en de huidige 200/10 (?) ofzo is ruim voldoende.

MIsschien gebruik ik internet niet op zijn "tweakers" maar boeiend voor mij en de 85% van de andere interneters. Ik download geen LINUX iso's meer.
Maakt het thuis werken een stuk makkelijker als ik dingen van de server moet synchroniseren. Als er iemand aan komt met een ander project en ik moet eerst (een deel van) die projectmap ophalen en dat kan dat best lang duren op de huidige lijn. Zeker omdat ik deze deel met m'n huisgenoten.
Thuiswerken kan een legatieme reden zijn maar dan betwijfel ik nog steeds of je daarvoor alleen 500/500 nodig hebt. Want je bent dan afhankelijk van meerdere schakels die waarschijnlijk niet eens een zelfde lijntje hebben.

Je geeft zelf ook al aan dat je de snelheid moet delen met meerdere (groot)verbruikers.
Maar voor alleen gebruiker, of voor een gezin is 500/500 onzin.

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 25 juli 2024 00:56]

Zoals ik al 'aangaf', het hangt er vanaf waar je het voor gebruikt en hoe veel mensen er (tegelijk) gebruik van maken.
Periodisch kan het ook heel handig zijn aangezien er steeds meer grote bestanden over het internet gaan.

Als het puur voor jezelf onzin is, dan schaf je het toch niet aan? Je probeert nu gewoon zelf een probleem te maken.
Pfff.. 500/500 waar heb je dat in godsnaam voor nodig ? Staat wel stoer natuurlijk.
Zei je dat ook met je oude inbelverbinding? Nu misschien niet nodig die snelheid, maar over een paar jaar heb je het wellicht ook. Thuis een 4K blu-ray op je NAS en elders bekijken om maar een simpel voorbeeld te noemen.
Waarschijnlijk zei ik het ook van een inbelverbinding ja dat 14k4 genoeg was en 28k8 en 56KFlex overkill was enzenz. Ook toen had je waarschijnlijk de "tweakers" die thuis dachten een T1 lijn nodig te hebben. Dat het later allemaal misschien noodzakelijk gaat worden is logisch... maar dat duurt nog wel even een jaartje of wat.
Verder zie ik je punt niet.. ik geef mijn mening en twijfels erover. Je negeert het of je corrigeert het met aanwijzingen in gebruik.

Het is een mening en voorlopig zie ik nog steeds niet de noodzaak in voor een (legale) toepassing van een 500/500 verbinding. Dat je "eigen" BD collectie wil sharen is iets waar ik me vraagtekens bij heb om de bekende redenen. Maar dat maakt het nog niet dat het een noodzakelijk iets is.
De ruime meerderheid die steeds maar roepen "waar heb je XXX/XXX bandbreedte voor nodig, huff puff enzovoort?", zijn of bewust/onbewust jaloers, of proberen zichzelf te overtuigen dat ze niks missen door een publiekelijk statement te maken (en dus hopen op bevestigingen van peers).

Feit is dat met een 500/500 aan bandbreedte je simpelweg meer ruimte krijgt om dingen te doen waar je voorheen niet aan dacht dat die van toepassing op jouw konden zijn (en nee, niet de illegale praktijken). Althans dat heeft mijn huishouden gemerkt. Breeder toegang tot het internet maakt je gewoon creatiever in wat je met het internet doet, en uiteindelijk dus efficiënter. Ik kan bijvoorbeeld niet wacht dat een paar van mijn familieleden in de toekomst elders wonen (met hopelijk ook glas), zodat wij bijvoorbeeld ons eigen backup netwerkje kunnen creëren, zonder afhankelijk te zijn van de commerciële cloud.
Mooi blabla verhaaltje...
En nee het is niet jaloersheid. Ik hoef niet meer omdat ik het internet niet op die wijze belast.

Natuurlijk geeft je 500/500 meer ruimte om "dingen" te doen. Alleen die dingen zijn er niet en komen er nog niet zolang de basis snelheden van de grootste groep gebruikers niet zonder problemen kan worden verhoogt. Het gaat dus nog wel even wat tijd kosten voordat je "je dingen" gaat zien op de markt die dit soort snelheden noodzakelijk maakt.

Het creatieve en efficienter valt ook allemaal wel mee. Dit zou je ook al moeten kunnen zien na de verhogingen van de afgelopen tijd. En je ziet dat de normale gebruiker maar mondjesmaat gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden en daarbij zijn er nog genoeg die met een ADSL lijntje genoegen nemen of juist uit financieel oogpunt een stapje terug doen omdat ze het verschil toch niet merken.
Mooie marketingpraatjes van kpn weer. Zoals ook duidelijk in de grafiek bij dit nieuwsitem Is te zien is de aanleg van glasvezel gehalveerd sinds kpn reggefiber heeft opgekocht.
Dit komt door het feit dat het voor kpn veel voordeliger is om "hybride" internet vebindingen aan te bieden dit houd in dat er tot aan de buurtkast glas ligt en de verbinding naar de huizen nog steeds Een schrale dsl over 100 jaar oude koper is.

Door reggefiber te kopen heeft kpn 90 procent van de concurrentie lamgelegd en voor zichelf de noodzaak om te innoveren weggehaald. Bijvoorbeeld bij mij in haarlem heeft reggefiber met veel tamtam angekondigd glasvezel an te leggen maar ze zijn nooit verder gekomen dan 1 wijk... nu krijg ik reclame van kpn dat hybride d toekomst is en ziggo blijft me maar spammen met folders waar in staat dat glasvezel nergens goed voor is
Ze zitten met het probleem dat ze elke euro maar een keer kunnen uitgeven en dan zoveel mogelijk ermee moeten doen.

De grote groei in de eerste jaren is eenvoudig te verklaren. Aan het begin ga je de plekken af waar het zo goedkoop/eenvoudig mogelijk gerealiseerd kan worden, of waar je weet dat je veel klanten ermee trekt.

Maar na een tijdje blijf je zitten met veel regio's waar de vraag minder is.
Ik zelf zou dolgraag glasvezel willen maar in mijn regio zal dit de komende 20 jaar niet gebeuren. Simpelweg omdat de meeste mensen in mijn buurt nogal oud zijn en glasvezel bied hun niets extra's boven kabel.
Mooie marketingpraatjes van kpn weer. Zoals ook duidelijk in de grafiek bij dit nieuwsitem Is te zien is de aanleg van glasvezel gehalveerd sinds kpn reggefiber heeft opgekocht.
Dit komt door het feit dat het voor kpn veel voordeliger is om "hybride" internet vebindingen aan te bieden dit houd in dat er tot aan de buurtkast glas ligt en de verbinding naar de huizen nog steeds Een schrale dsl over 100 jaar oude koper is.
Schrale DSL? Dat hangt er van af waar je woont. Ik kan hier 3 mbit down krijgen via DSL. Terwijl ik in een stad woon. Maar dan nog, er zijn ook veel gemeentes waar je wel prima VDSL2 kunt krijgen, met 50 of 100 mbit.

De schoen wringt hier: aan jou de taak de bewijzen dat de burgers (cq. klanten) een of andere hoge nood of baat hebben bij glasvezel. Voor mijn moeder is 100/10 mbit VDSL2 zwaar maar dan ook zwaar overkill.

Het is logisch dat KPN zoveel mogelijk eerst FttC (VDSL2) probeert uit te rollen. Als er genoeg animo is, komt er FttH (glasvezel). Wat jij doet is klagen dat er niet genoeg animo is, en dan de schuld aan KPN geven.

Terwijl je niet weet of de factoren van Reggefiber voorheen hetzelfde waren als voor KPN nu. Bijvoorbeeld bewijzen dat de animo tegenwoordig hoger moet zijn om het uit te rollen. Dergelijke argumenten zouden wel hout snijden. Maar wat je nu stelt is circumstantial evidence.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 25 juli 2024 00:56]

Zou het eigenlijk wel leuk vinden als andere netwerken wat meer gingen uitbreiden, zoals bijvoorbeeld dat van Tweak :) Dan heb je eens wat anders dan KPN en co.
Het graven van kabel kost een vermogen en andere aanbieders kijken in dat geval puur naar kosten baten. hoeveel mensen kunnen ze aansluiten als ze gaan graven.

Daarnaast blijf je wat betreft kpn het gedoe hebben dat ze anderen verplicht toegang moeten geven op hun netwerk. Dus waarom veel geld investeren in glas als anderen dat voor een dubbeltje op de eerste rang diensten via dat glas van kpn kunnen aanbieden.

Met het verbeteren van koper is men goed op weg om ook snelle verbindingen te kunnen aanbieden. De 100 mpbs is voor de meeste gebruikers meer dan voldoende en kpn richt zich op de massa markt en niet op de paar % die misschien 200 of 400 mbps wil.

Andere netwerken uitbreiden tja kijk je naar de toekomst dan zal het op termijn goedkoper zijn in 4g of 5g te investeren. Als je de snelheden van 5g nu hoort en de lagere ping tijden moet je je afvragen of je op termijn glasvezel nog wel nodig hebt. In druk bevolkte gebieden ja, in minder is draadloos op termijn de toekomst

En ja er zijn nu datalimieten op mobiel maar die worden steeds groter en op termijn zullen die misschien tot 1tb vergroot gaan worden.
2Dutch heeft het hier over het plaatsen van eigen apparatuur in de glas-POP's, zoals Tweak dit gedaan heeft in Almere & Enschede. ;)
Anoniem: 725776 @bbob7 maart 2016 11:34
Momenteel kun je met 4G al internetten met snelheden die ver boven de 30Mbit/s liggen. Het graven van vezel kost een vermogen vergeleken met het plaatsen van bijv. een paar extra masten in het buitengebied. Peanuts vergeleken met het bedrag dat de EU evt. wil uitgeven aan het leggen van vezel. Als we met z'n allen de handen uit de mouwen steken dan is het buitengebied binnen korte tijd voorzien van draadloos 4G internet. Jammer dat alles zo lang wordt uitgesteld door een aantal halsstarrige investeerders die alleen aan zichzelf denken en een alternatief geen podium gunnen...
Gigabit voor €1 per dag, ik zie het graag :)

Mijn moeder heeft het (overkill voor haar maar cheap) maar bij mij thuis niet :')
Blijven ze AE uitrollen of wordt het toch GPON (volgens mij gingen daar wat geruchten over) ? Dat laatste zou een erg kwalijke zaak zijn namelijk.
Inderdaad, liever FTTH en geen GPON, liever geen bottlenecks door overboeking.
De provider heeft zich afgelopen jaren gericht op het versnellen van de koperverbinding met technieken als pair bonding en vdsl vectoring. Daardoor legde de provider minder aandacht op fiber-to-the-home. KPN kreeg eind 2014 glasvezelbedrijf Reggefiber geheel in handen.
En dat geeft dus al geen goed gevoel voor FTTH aanleg, persoonlijk zal ik ook niet naar VDSL overstappen vanuit de kabel, ook al hebben ze een hogere snelheid, zoveel heb je momenteel vaak niet nodig en de upload is waarschijnlijk net zo triest, terwijl de ping op de kabel mogelijk lager is dan op VDSL.
Tegenwoordig zijn er op VDSL al uploadsnelheden van 30Mb tot 60Mb te behalen, met downloadsnelheden van 100Mb. Een 200Mb pakket zal binnenkort worden aangeboden. Qua upload is het al sneller dan ziggo momenteel aanbiedt. De ping zit dan rond de 5 tot 10ms. Vergelijkbaar met kabel.

Overigens is hier de ping op een ziggo verbinding al snel 20ms... Friesland..
Hier is de ping op de kabel tussen de 8-14ms veelal, toen ik 2 jaar terug nog bij Online zat had ik 18-20ms, volgens mij zijn er ook mensen bij met 1-3ms op de kabel.
Maar opgezegd vanwege instabiliteit en frequent herstartend modem (speedtouch, brak & erg gesloten) met veel connecties, verergerd nadat er werkzaamheden plaatsvonden in augustus 2013 waardoor de snelheid inkakte tot een paar Mbit of minder, sindsdien meer abrupte uitval gehad.
Toen ging ook de digitenne mediabox kapot, toen maar overgestapt, en simpele wifi is handig voor bezoekers, dat had de speedtouch niet.

Terug gaan naar koper zal ik niet meer doen, ik ga de oude techniek niet meer ondersteunen met geld, daarmee zou ik het stimuleren om koper te blijven gebruiken.
Veelal is de theoretische snelheid leuk maar vaak wordt deze niet gehaald, waar de kabel providers grotendeels gewoon hun snelheid waarmaken, soms met een paar Mbit erboven.
Bij XS4ALL 500/500 is het zelfs mogelijk dat de upload boven de 800Mbit schiet op glasvezel (FTTH).

VDSL is ook niet alles, bij een vriend kakte de snelheid steeds verder in na verloop van tijd (Telfort), 20MB belooft, haalde normaal 18Mbit en toen was na een tijd hoger dan 15-16 amper mogelijk met vele drops naar enkele Mbits, kwam door een te druk netwerk blijkbaar in de buurt.
Konden ze overzetten naar een apart netwerk in de wijkkast maar die had nog minder stabiliteit, en dit duurde zo'n 2 jaar voort met veel (vaak nutteloze) helpdesk calls.
Heel krom aangezien de straat verderop gewoon 100Mb mogelijk was maar bij hun niet.
Enkel goede bij die provider was dan dat ze Zyxel leverden met wat meer instelmogelijkheden, XS4ALL doet het wat dat betreft nog het beste.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.