Onderzoek: aantal Nederlandse huishoudens met glasvezel bereikt miljoen

Het aantal Nederlandse huishoudens met een abonnement op glasvezelinternet is in de afgelopen maand de miljoen gepasseerd. Dat beweert onderzoeksbureau Telecompaper. Ongeveer 900.000 van die miljoen abonnees zouden gebruikmaken van de diensten van KPN.

De overige 100.000 zitten bij kleinere providers en lokale initiatieven voor abonnementen met glasvezel, zegt Telecompaper. Enkele maanden geleden lag volgens datzelfde onderzoeksbureau het aantal huishoudens met glasvezelinternet op 947.000. Het aantal lijkt dus nog altijd een stijgende lijn te vertonen.

In totaal heeft ongeveer 13 procent van de huishoudens met een internetabonnement een glasvezelverbinding. KPN lijkt zich bij de uitbreiding van het glasvezelnet in de komende tijd vooral te richten op nieuwbouwhuizen. Voor bestaande huizen breidt KPN glasvezel uit tot de wijkkast, waarna de provider probeert met nieuwe technieken meer snelheid uit de bestaande koperverbindingen te halen.

Het aantal huishoudens met glasvezel is nog altijd veel kleiner dan dat met dsl en kabel. Er waren in de recentste cijfers van Telecompaper 2,98 miljoen huishoudens met dsl en 3,23 miljoen met internet via de kabel.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-04-2016 • 11:21

153 Linkedin

Reacties (153)

153
152
85
2
0
51
Wijzig sortering
De huidige stand nu (in miljoenen huishoudens):
  • DSL: 2,98
  • Kabel: 3,23
  • FTTH: 1,00
Dit betekend dat slechts 13.8% van Nederland gebruikt maakt van glasvezel, terwijl 44.8% op kabel zit en 41.3% op ADSL.

Glasvezel heeft veel meer bandbreedte, waardoor niet alleen het sneller down- en uploaden van bestanden en 4k en VR streamen mogelijk wordt, maar er ook allemaal nieuwe gebruiksscenario's bij komen.

Met een symmetrische gigabit lijn (1000 Mb/s down & up) zoals Google die bijvoorbeeld aanbied, zijn er werk scenario's mogelijk die tot nu toe ondenkbaar waren. Nu kunnen we bijvoorbeeld real-time aan een tekstdocument samenwerken (zoals met Google Docs), terwijl je met de snelheden die glasvezel bied ook zware presentaties, 3D modellen, foto's en video's in real-time samen zou kunnen bewerken terwijl je op een ander continent zit.

Met gigabit wifi en gigabit internet worden ook hele andere toepassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een realtime thin client. Ik heb thuis een krachtige PC staan met veel opslag en snelle hardware. Als ik dan een gigabit+ verbinding heb hoef ik alleen maar een scherm met een internetverbinding te hebben om ergens anders te kunnen werken aan bestanden die op die PC thuis staan. Dit kan natuurlijk ook met een cloud systeem: Ergens in een serverpark staan al je bestanden, en jij hebt alleen nog maar een scherm, toetsenbord en muis nodig om te kunnen werken. Hierbij moet je natuurlijk wel de cloudprovider vertrouwen en is goede encryptie essentieel.

Bovendien is er veel meer concurrentie op plekken waar glasvezel ligt, en is glasvezel veelal goedkoper dag kabel of DSL internet.

Maar waar ik dus heen wil: Snelle symmetrische verbindingen maken scenario's mogelijk dit tot nu toe niet mogelijk waren. De beste techniek daarvoor is nu glasvezel, en heel Nederland zou dat moeten omarmen.

Hierbij is het dus heel jammer dat KPN reggefiber heeft overgenomen (en over heeft mogen nemen), internet zou een algemene voorziening moeten zijn net zoals water, elektriciteit en gas. We moeten naar een systeem net als het elektriciteitsnetwerk, waar de overheid het in beheer heeft en elektriciteitsproviders het mogen gebruiken om stroom te leveren. Elke boerderij heeft internet, ook als ze ver weg in het buitengebied wonen. En zo zou het ook met Glasvezel moeten zijn.
Snelheid is lang niet alles, ook latency is een issue.
Meerdere collega's van me starten wel eens een remote sessie naar hun computer op het werk, maar dat blijft slecht werkbaar omdat bijv. de muisbewegingen nogal hortend en stotend gaan. Laat staan als je een 3D model wil ronddraaien om ergens een gat op te meten bijv.

Bedrijf heeft glasvezel, collega heeft Ziggo kabel 150Mbit.
Werk voornamelijk vanuit huis met Ziggo 40/4 naar een Windows 2012 remote desktop omgeving (die op glasvezel draait). Zo goed als geen latency.
(maar je hebt wel gelijk, latency is nog vele malen belangrijker met een remote sessie dan je snelheid - met een 2Mbit verbinding kan je nog uit de voeten).
Als dit met horten en stoten gaat dan is er iets aan de configuratie mis. We hebben sommige remote werkers ook weleens aan de lijn, maar dan is het meestal een huisgenoot die behoorlijk wat zit te downloaden of hun wifi is niet geweldig. Het is eigenlijk nooit de VPN verbinding.
Weet jij toevallig wat het latency verschil is tussen een kabel (ziggo) en VDSL2?
Ik heb nu ziggo 150MBit met lage pings (10-20ms op speedtest), maar overweeg over te stappen naar KPN met VDSL2 100MBit (Hebben een aardig combi aanbod).
Je hebt kans dat als je naar glasvezel gaat dat je ping tussen fe 1 en 6ms zal schommelen. Een vriend van mij haalt een ping van 1-3ms* en ik haal zelf een ping van 2-4ms* tijdens speedtests**.

* beide een glasvezelabbonement bij CIF dus caiway, geen reggefiber.

**Dit is natuutlijk wel afhankelijk van de afstand van A naar B. Aangezien licht met 2/3 snelheid door glasvezel reist kan je die wel als lijdraad gebruiken al komt er nog een beetje extra latency door het verwerken etc.
Oke, dat is snel! Helaas heb ik nog geen glasvezel op huis zelf, alleen naar de straatkast. Laatste stukje is dus koper.
Ik heb wel wat gezocht op Internet, maar kan niet echt iets vinden wat het het verschil met VDLS2 over koper met andere soorten t.a.v. latency. Als het namelijk richting de 100ms zou gaan dan is dat het niet waard.

Ik weet dat ADSL altijd problemen had met de afstand tot de wijkcentrale, en dus kabel een verademing was.

[Reactie gewijzigd door Faab de nde op 11 april 2016 15:21]

Ik heb zelf een tijdlang adsl gehad bij mijn ouders en hier lag de ping altijd tussen de 30-60 tenzij er gedownload werd waarbij de ping kon oplopen tot 800ms.

Dit was bij een telfort 20-2 verbinding met bellen van kpn.
Hier ook glasvezel maar via utp een Ping van rond de 30 ms volgens speettest.net
Tegenwoordig is ping best laag. VVDSL zit rond 10 ~ 15 ms, gewoon VDSL 20~30 ms.
tnx! goed om te weten.
Dit kan ik wel beamen. Ik had eerst een klein kabel abonnement en het belang van een goede QoS oplossing was daar cruciaal. Vooral vanwege de zeer kleine upload t.o.v. de download (1.5Mbps up / 25 Mbps down). Toen ik eenmaal een fatsoenlijke router achter het modem had gezet die het verkeer fatsoenlijk prioriteerde waren vrijwel alle latency problemen voorbij.

Nu ik op 100/100 glasvezel zit merk ik dat de latency van nature al een stuk beter is. Van ~20ms op de kabel naar <1ms via glasvezel. Dit gecombineerd met mijn gefinetunede* QoS oplossing en ik kan doen ik laten wat ik wil zonder ooit last te hebben van torrents tijdens mijn game- en VoIP sessies.

Wat betreft je remote werkers zou ik dan zeker eens gaan polsen over hun QoS instellingen. En dan niet die lullige vinkjes in die modem-router combi's, als die überhaupt al een QoS hebben, want die werken voor geen meter.

*Een symmetrische verbinding vereist heel andere getalletjes voor de QoS dan een asymmetrische.
Je doet een beetje geheimzinnig over jou QoS oplossing. Niet in de router of modem gedaan. Dan is de vraag, hoe en waar heb je dat dan wel gedaan?
Oh, niet de bedoeling om geheimzinnig te wezen. Ik doelde op het negeren van de QoS oplossingen die je in het router/modem van je provider en de goedkope huis, tuin en keuken routers aantreft. In plaats daarvan kun je er voor kiezen een Open/DD-WRT oplossing die je veel beter kan tunen, hetzij via de web interface hetzij via eigen geschreven scripts.

Ik zelf draai meerdere virtuele servers op een enkele computer waaronder een pfSense firewall. Van alle oplossingen die ik tot nog toe heb gebruikt om mijn internetverkeer te regelen vind ik deze nog het fijnst. De ingebakken wizard is een goed start punt en met de informatie die tot je beschikking staat is het mogelijk om het helemaal af te stemmen op je lijn.

Het kost wel wat studietijd want QoS is een uitgebreid onderwerp met flink wat valkuilen. Toch waag ik het om alvast wat vuistregels te geven:

- Stel de maximaal te gebruiken bandbreedte in op 95%, beide richtingen.
- Gebruik een klassegebaseerd traffic control voor het kunnen delen van overschotten tussen klassen. HTB en HFSC zijn voorbeelden hiervan.
- Voor een soepele interervaring zijn de belangrijkste typen verkeer 1) TCP ACKs, 2) VoIP en daarna HTTP(S).
- Prioriteer met mate. 100% van je lijn geven aan ACKs betekent dat niks anders meer doorkomt. 1% en je krijgt te veel retransmissions en je download stort in. 15-20% van je lijn voor ACKs is genoeg.
- Buffer packets, maar buffer niet te veel. Te grote buffers zorgen voor een flinke latency, te kleine en je snelheid stort in.*
- Zorg voor voldoende RAM en CPU om al je verkeer te kunnen bufferen en verwerken. (Softwarematig) routeren kost ongeveer 1MHz per Mbit aan verkeer. En elke Mbit per seconde bufferen voor een seconde lang kost je 1/8 megabyte aan RAM.
- test, test, test.

Goed, hoop het hiermee een beetje minder geheimzinnig te hebben gemaakt. Ik moet nu toch echt naar werk toe dus moet het hier helaas bij houden. :)

*De pfSense wizard geeft standaard queues van 500. Dit is onvoldoende voor een 100Mbit lijn. Ik heb zelf nu queues van 1700 en bereik net het punt van verzadiging. Grotere snelheden zullen nog grotere queues nodig hebben.
Wauw, top uitleg. Haha, had niet kunnen denken toen ik zei "geheimzinnig", dat je zo uitgebreid zou reageren. Toptweaker. Je baas kan en mag blij met je zijn. Ga dit zeker even onthouden.
Ik ben van ADSL2+(20/1) naar FTTH (100/100) gegaan en man man man wat was dat toch een verschil. Heb nu onderhand 4 jaar FTTH en ik moet zeggen de meegeleverde Experia Box van KPN is heel stabiel. In deze 4 jaar heb ik het misschien 4 a 5 keer moeten restarten voor een of andere firmware update.

Wat meeste mensen niet weten is, dat het echt super stabiel en echt 24/7 internetten is op FTTH O+
Zoals je zelf al aangeeft bandbreedte is niet de leidraad voor een remote sesie. Echter het configureren van je remote sessie kan ook loonen. in geval van Windows RDP updaten naar versie 8.1 kan al een boel horten en stoten verhelpen gezien 8.1. ook RemoteFX kan gebruiken waarbij je dan zelfs zou kunnen gamen (mits zowel host als Clients minimaal RDP8.0 draaien en latency goed is :))

maar je zou met een 5/2 lijntje al redelijk kunnen RDPen naar huis..
Hoezo is Glasvezel goedkoper? Dat zie ik niet terug in de abonnements-prijzen. Ik geef toe je kunt er dan ook hogere snelheid voor krijgen, maar in absolute zin is Glas volgens mij duurder.
Ik denk dat je een fout in je redenering hebt. Glasvezel is Laag1. Je hebt ook nog L2 (ethernet oid) en L3 IP nodig om te kunnen communiceren.

In nederland hebben we grofweg 4 miljoen huizen. Dat zou in het maximale scenario een Miljoen keer 1G capaciteit vergen oftwel 4 exabit/s. Dat zou enorm veel actieve apparatuur kosten.

Glasvezel is wat dat betreft heel goedkoop. Dat leg je 1 keer aan en vergt nauwelijks onderhoud. Investeerders zien het dan ook als een grootheid net als vastgoed. Het neemt in waarde toe. Actieve apparatuur scrhijft af in pakweg 5 jaar (als het niet sneller is) en kost ook nog eens veel.

Dus end-toend 1 Gigabit zullen we de eerste jaren niet halen. Zet daar maar rustig een enorme overboeking op.
Ik had een droom, maar na dat kpn ragefiber heeft overgenomen zal die droom nooit uit komen :(
Ik vind dat je met je relaas de zaak erg eenzijdig belicht en geen goed beeld geeft van hetgeen nu technisch mogelijk is in verbindingstechnieken. Leuk, een symmetrische verbinding, echter, de situatie die je schetst is er nou niet bepaald één die symbool staat voor de gemiddelde gebruiker. Jij wilt op hoge resolutie remote gamen over een symmetrische glasverbinding. Leuk, de meeste mensen zijn al tevreden met een paar mbit en deugdelijk wifi.

Daarnaast ageer ik tegen het idee dat het "werken in de cloud" de enige en echte manier van doen is. Er is niets mis met software lokaal draaien, dan kan je tenminste doorwerken wanneer je cloudprovider wegens ddos plat ligt.

Dat je qua latency enkel met glas goed uit bent is eveneens onzin; met een ziggo verbinding en fatsoenlijke router doe ik altijd 11ms, niks mis mee en ik heb, net zoals de 90% vd gebruikers geen behoefte aan meer.

Om af te sluiten dat je glas naar boerderijen in het buitengebied wilt leggen. Prima plan, maar betaal het aub uit je eigen zak. Er zijn allerlei (draadloze) manieren om in het buitengebied breedbandige aansluitingen te realiseren. Om dit met glasvezel te doen is een textbook voorbeeld van kapitaalvernietiging. Tuurlijk, als we zo rijk als dubai of quatar waren dan was dit geen probleem geweest echter, om nou de meest dure vorm van internet infrastructuur in een buitengebied te gaan uitrollen is totale kolder.

Ik sluit af met de gedachte dat de liefhebbers, of zoals sommigen zichzelf noemen "power user" nou niet bepaald model staan voor de gemiddelde gebruiker. Voor diegene die 24/7 over low latency synchrone verbindingen willen beschikken zeg ik: ga alsjeblieft naast een datacenter wonen, jeetje... Of ga lekker naar buiten de natuur in en genieten van wat voor moois er nog meer om ons heen bestaat naast de digitale wereld.
Eindelijk iemand die een beetje vooruitkijkt. We blijven soms in de discussie hangen dat glas niet nodig is. Daar ben ik het 100% mee oneens.

Het is volstrekt duidelijk dat het de nieuwe standaard is, dat het onvermijdelijk is. Maar ook dat het nodig is. Nu al, niet in de verre toekomst. Kijk bij een modern gezin hoe pa/ma iets on demand kijkt, de zoon Netflix streamed en de dochter Spotify luisterd. Allemaal tegelijk. Dit nog even los van het toenemende aantal apparaten wat op de achtergrond vanalles aan het syncen is.

Dat is slechts huidig gebruik, en dat loopt nu al rap vol. Dat staat nog los van nieuwe toepassingen, waar jij er al een aantal van noemt.

Het is nodig en het is onvermijdelijk. Het maakt niet zo veel uit hoe het gebeurd, als het er maar komt, en in een veel hoger tempo dan nu het geval is.
Bij mij hebben ze glasfiber niet stabiel kunnen krjgen- Eerst van allerlei problemen dat internet wegviel, toe dat bi de 3e modem en 3e router eindelijk was opgelost viel de te;efoonverbinding regelmatig weg. Gewoon stilletjes geen kiestoon en niet gebeld kunnen worden, soms in he midden van een gesprek. Ook hiervoor nieuwe modem, en daarna ook nog een modem firmware update gehad. Provider: Vodafone over Reggefiber... Een van de problemen is dat de fiber zelf door Kong & Hartman wordt beheerd voor Reggefiber. K&H heeft dat weer uitbesteed aan anderen; Vodafone huurt de functionaliteit in bij KPN. Uiteidelijk wijzen ze allemaal naar elkaar, en ik heb ze allemaal (behalve Vodafone) over de vloer gehad.
Uiteindelijk na 10 maanden modderen teruggegaan naar Coax (UPC) en sindsdien alles stabiel.
Mooi voorbeeld (maar niet heus): netflix streamen: 6mbit, spotify: 0,2 mbit (max),her en der wat syncen: 1mbit. Hou je bij een ziggo 150mbit abo ruim 140mbit over. En docsis doet nu al 500mbit. Niet genoeg zeg je???
Ja, en laten we dan afzakken naar de echte wereld waar je de helft krijgt van het maximum. Vervolgens nogmaals een halvering door de gemiddeld brakke/drukke Wifi, en dan heb je al een heel ander verhaal.

Maar goed, ik hoop dat de strekking van het verhaal duidelijk is: nu al explodeerd het internetvebruik, tot enkele jaren geleden zat een enkele persoon achter een PC een web pagina te openen, dat is rap veranderd.
Onzin, 150mbit ziggo is 150mbit ziggo, niks helft daarvan. Ook heb ik genoeg 100mbit vvdsl2 verbindingen opgeleverd, gewoon meter in de hoek, geen probleem. Wifi probleem los je op door accesspoint plaatsen, fatsoenlijk 2x2 of 3x3 mimo receivers in laptops of computers plaatsen (kost niet veel), en gebruik van 5ghz wifi. Als je enigszins weet waar je mee bezig bent zijn dit soort zaken prima op te lossen. Het verhaal wat jij verteld is precies het tegenovergestelde: omdat internet content steeds vaker door mobiele apparaten wordt bekeken wordt deze aangepast aan minder breedbandige verbindingen. Zo wordt h265-hevc/vp9 steeds vaker toegepast om bandbreedte te besparen, en zijn mobiele versies van websites een stuk kleiner in omvang dan de fullsize desktop site. Er wordt dus volop ingezet op content voor mobiele apparaten, en dan ga jij verkondigen dat het internet explodeerd. Onzin.
Doe je een record poging kortzichtig en lomp uit de hoek komen?

Het is een welbekend feit dat internetverbruik expontentieel is toegenomen sinds de opkomst van streaming. Het is een welbekend feit dat het aantal devices per gezin enorm is toegenomen in de afgelopen 10 jaar.

Ga je dit soort simpele vaststellingen bestrijden met als argument "onzin"?
Haha, ik doe een heel betoog met onderbouwingen en argumentatie welke mijn standpunt bevestigd. En sluit af met "onzin". En exact dit éne woord neem je als argument om mijn relaas als kortzichtig af te doen. Kwestie van de pot verwijt de ketel ... mannetje!

Ik heb je overigens nog niet één keer kunnen betrappen op een inhoudelijk, goed beargumenteerd tegenwoord. Wellicht kun je je daar eens toe zetten ipv. een ander beschuldigen van je eigen kortzichtigheid.

Wanneer je niet begrijpt wat de relatie van "streaming" tot toenemend efficiente compressie algoritmes betekend, wellicht is het dan beter niet te reageren.
Je doet geen betoog en onderbouwd niets. Je dropt stellingen en wuift iedere andere mening weg. En als je je zin niet krijgt, ga je persoonlijk worden. Iets harder roepen maakt iets niet meer waar, het maakt het alleen triester. Veel success met de discussie met jezelf.
Ik "drop" stellingen? Eerst maar eens goed nederlands leren knul.
Vergeet niet dat nieuwbouw huizen niet voorzien worden van koper, maar de mensen kunnen hier wel kiezen voor een ADSL abonnement. Ik vraag me dan af of deze mensen ook opgeteld worden bij glasvezel.. dat betekend dan dat er in 2015 53.000 huizen zijn gebouwd en dus afhankelijk van "ZIGGO" of "KPN" keuze dat aantal sterk is gegroeid. terwijl gros misschien wel voor een ADSL snelheid..
Ik snap dat het makkelijk is om nieuwbouw als eerste op Glas aan te sluiten. Gemak dat de wijk al open ligt. Echter zou ik toch verwachten dat er meer effort gestoken word in het ontsluiten van oude wijken. Het lijkt of dat geheel stilstaat. De nieuwe technieken die ze willen gebruiken geven in sommige gevallen een ietwat hogere snelheid. Echter blijft het nog vaak achter bij de mogelijkheden via de kabel of als jet het kunt krijgen glasvezel. Het aansluiten tot de wijkkast is aardig, maar een stuk verder mag inmiddels ook wel.
Bij mij in Uithoorn heeft de gemeente geïnvesteerd samen met CIF (Caiway) om in het hele dorp glasvezel aan te leggen 2 jaar geleden.
Ik heb nu dan ook glas liggen in mijn woning uit 1932! :)
Dat hebben ze in Schiedam ook gedaan. Echter veel mensen wilden best die gratis aansluiting, alleen niet klant worden bij Caiway vanwege de slechte naam (erfenis van Kabelfoon tijdperk) en het slechte aanbod ten opzichte van andere opties.

Beroerde is dat ik al jaren bij KPN zit en best via hen een glasverbinding wil, helaas is KPN als moederbedrijf van Caiway niet van plan om te gaan aanbieden in de nabije toekomst. Laatste keer dat ik het navroeg bij KPN was dat tot en met 2017 Q2.

Dan blijft Fiber over en die is qua aanbod/prijs ten opzicht van wat ik nu heb gewoon veel te duur.
Ik zit nu enkele jaren bij Caiway in Aalsmeer en het bevalt prima, hoorde ook veel negatieve verhalen maar heb eigenljk niets te klagen.
Glasvezel 150 naar boven en beneden, mijn ouders zijn ook net over gegaan en dat is ook vlekkeloos verlopen dus Caiway is volgens mij echt niet zo slecht als veel mensen denken.

Ik weet dat de overheid van marktwerking houdt maar ze zouden toch eigenlijk glasvezel op de 1 of andere manier moeten stimuleren want het is toch wel de toekomst denk.

[Reactie gewijzigd door 687957 op 11 april 2016 13:12]

...helaas is KPN als moederbedrijf van Caiway niet van plan om te gaan aanbieden in de nabije toekomst...
KPN is geen moederbedrijf van Caiway
Die had ik gemist, thanks.

Verklaart wel waarom KPN er niet op gaat en zich richt op het verbeteren van de ADSL verbindingen naar VDSL in mijn wijk/gemeente. Nu kom ik niet verder dan max 16mbit, terwijl ze een tijd geleden iedereen "gratis" ophoogde in alle pakketten. Alleen haalde ik niet eens de snelheid van het laagste pakket. Maar er werd mij in de KPN winkel verteld dat wanneer de lijnen overgezet zijn, dit automatisch doorgezet wordt in je account. Alleen jammer dat dit nog tot Q3 of 4 van dit jaar duurt, maar goed.
Hier ook in een dorp Caiway met glasvezel en het bevalt me prima. Had hier eerst alleen TV via een lokaal bedrijf met overigens een uitgebreid zender aanbod. Vervolgens kabel van Caiway met in het begin 5GB data per 2 maanden maar wel snelheden die je met ADSL. Sinds 2013 glasvezel en TV behouden via kabel, geen gedoe met irritante kastjes, gewoon via DVB-C, basis pakket ongecodeerd.

Dichtstbijzijnde stad heeft ook Caiway en glasvezel, maar verder alle omringende kleinere plaatsen en steden als Nieuwegein en Utrecht niet omdat Ziggo zo vooruitstrevend is.

Veel problemen met Caiway heb ik niet, wel eens een grotere storing gehad, maar dat kan altijd gebeuren (kabelbreuk). Activeren van nieuwe modems is nog nooit goed gegaan. En tjah, de klantenservice wel eens nodig gehad bij storingen of het aansluiten van nieuwe modems, daar kreeg ik inderdaad de meest voor de hand liggende opmerkingen die ik zelf al had geprobeerd. Ze lieten me vrolijk een kabel modem aansluiten op de TV aansluiting, wat nooit gaat werken, in dit huis wordt het internet signaal wel gesplitst wordt TV/radio.

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 11 april 2016 13:18]

en daar lag een taak voor de gemeentes....die men niet heeft opgepakt! men had bij de beprekingen over aanleg van glas als voorwaarde moeten stellen dat ALLE wijken binnen een dorp ontsloten zouden worden...ipv alleen de commercieel aantrekkelijke wijken.....de vraag blijft ook wanneer men dan wel de wijken die niet gedaan zijn wel gaan doen.....NOOIT denk ik! ik zit hier op een industrieterrein waar men alleen ADSL kan aanvragen...1 straat verder ligt wel glas....en als je nu glas wil kan je alleen een zakelijke KPN huurlijn afsluiten....dus technisch ligt er wel glas....maar kan er blijkbaar alleen een heel duur abonnement overheen!??!?!?!
Nee, waarschijnlijk moet het glas dan nog naar het bedrijf gelegd worden.
Nee het ligt hier al wel, en kan het ook aanvragen bij verschillende glasboeren....maar dan komt na 3weken het bericht dat KPN heeft gemeld dat het niet kan....en dat ik met KPN contact kan zoeken over het aansluiten hiervan....en dan kom je ineens op een abonnement van 200,- per maand (goedkoopste!) uit!
Ik woon in een oud wijkje van een paar straten, om ons heen is een flinke nieuwbouwwijk uit de grond gestampt. Daar ligt natuurlijk glas, deze straten zijn nooit meegenomen. Effectief ligt er dus glas op nog geen 50m afstand.
Ik kan wel glas krijgen, kost me €3500. Reggefiber heeft al aangegeven dat mijn wijk de komende jaren (5+) geen glas zal krijgen omdat ons DSL netwerk voldoet. 36 Mbit is niet heel ellendig maar ik zou toch glas willen, en niet voor €3500.
Omwonenden hebben minimale interesse en willen al helemaal geen (hoge) aansluitkosten, dus dat wordt hem niet.

Kortom: Zuur.
Dat wordt verhuizen naar een minder achterlijke buurt
Verhuizen kost meer dan €3500. Dus ik blijf maar in deze achterlijke buurt.
Nieuwbouw? Nee hoor, mijn huis uit 2011 heeft geen glasvezel. 7Mbit ADSL of ZeelandNet zijn mijn opties.

Het is ook in de nieuwbouw nog erg slecht gesteld.
Een huis van 5 jaar oud was 5 jaar geleden nieuwbouw, nu niet meer..
Maar 5 jaar geleden wisten we ook dat glas de toekomst was. Dus waarom dan niet gelijk glas bijleggen? die ene kabel er bij stoppen zal voor een aannemer de kosten niet zijn.
Dat zeggen we in 2021 ook over een huis dat in 2016 gebouwd is. Is het dan ook een reden om glas niet aan te leggen?

In 2011 had KPN allang een groot aandeel in Reggefiber:

* nieuws: KPN koopt zich in bij glasvezelaanbieder Reggefiber (2008)
* nieuws: KPN krijgt Reggefiber volledig in handen (2014)

Nee, in 2011 had ik ook gewoon glas kunnen krijgen in mijn huis. Een huis van 5 jaar is ook niet oud.
Ik snap dat het makkelijk is om nieuwbouw als eerste op Glas aan te sluiten. Gemak dat de wijk al open ligt. Echter zou ik toch verwachten dat er meer effort gestoken word in het ontsluiten van oude wijken. Het lijkt of dat geheel stilstaat. De nieuwe technieken die ze willen gebruiken geven in sommige gevallen een ietwat hogere snelheid. Echter blijft het nog vaak achter bij de mogelijkheden via de kabel of als jet het kunt krijgen glasvezel. Het aansluiten tot de wijkkast is aardig, maar een stuk verder mag inmiddels ook wel.
Bij ons in de wijk (1980 gebouwd, dus ver voor de komst van glasvezel) is de glasvezel een paar jaar geleden aangelegd (toen woonden wij er nog niet). Het kan dus wel degelijk, maar zal waarschijnlijk gecombineerd worden met andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld onderhoud aan het riool o.i.d. Kostentechnisch is het gewoon lastig om nog even een extra kabeltje te schieten...

Ik prijs me in ieder geval gelukkig dat het hier ligt, maar vooral de grote steden blijven bijzonder achter op het gebied van deze ontwikkelingen.
Valt mee met kosten (alles is relatief natuurlijk) en het ligt op de plek van de andere kabels, niet het riool. Hier kwam een leger Polen en Duitsers langs. Rijtje tegels er uit, gleufje graven pijpen erin glaskabels erdoor, glaskabel vanaf de stoep onder de voortuin naar het huis schieten. En de stoep weer dichtgooien. Daarna huis voor huis de kabel in de meterkast installeren. Ging supersnel en goed.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 11 april 2016 12:45]

Ja dat zou je denken, maar het is ook bij nieuwbouw erg slecht gesteld. Simpelweg vanwege het feit dat ze niet weten hoeveel van die nieuwe huishoudens glasvezel willen en een initiatief nemende partij dus niet kan inschatten of de baten de kosten overtreffen.

Mijn huis (buurt) in 2013 opgeleverd: geen glasvezel. Hele stoep in de hele buurt weer opgetrokken om glasvezel te leggen.
Vreemd, mijn huis zijn ze nu aan het bouwen en daar wordt als onderdeel van de bouw gewoon glas neergelegd. Er is alleen nog niemand die het wil exploiteren, dus voorlopig is het een stuk glas wat naar een kabel "put" loopt aan de rand van het bouwterrein. }:O
Ik ken die reactie wel. Commercieel ergens glas neerleggen is heel wat anders dan de exploitatie ervan. Zeker als de commerciële partijen je postcode nog niet kunnen vinden in hun databases.
Bij ons in de wijk kwam ook het glas eerst (onderdeel van de standaard aanleg) en de exploitatie later, maar in sommige gevallen ook echt maanden later, omdat de leveranciers het allemaal nog niet ingetekend hadden in hun eigen systemen.
Het kan nog gekker...

Bij mijn nieuwbouw woning zat er netjes een glasvezelkastje....

Paar jaar later werd er pas daadwerkelijk een glasvezel netwerk aangelegd. Echter mochten ze de kastje niet gebruiken (concurrent).. Ik heb nu dus 2 glasvezel kastjes in mijn meterkast. 8)7
ja, logisch.... pfff....hoe verzinnen ze het. }:O
zou er niet op moeten reageren, maar is niet logisch..

er maar een kastje ophangen in de veronderstelling dat die het wel gaat worden. Zoiets is een meerjarenplan.. Ik woon er iets meer dan 3 jaar.. en ik heb meer dan een jaar glasvezel (het netwerk is dus super snel aangelegd).. dus nee is niet logisch.

[Reactie gewijzigd door Quakie op 11 april 2016 15:00]

Dat noemen we visie en sommige bestuurders hebben dat gewoon niet ;)
Ik snap dat het makkelijk is om nieuwbouw als eerste op Glas aan te sluiten. Gemak dat de wijk al open ligt.
En als bonus wordt soms een deel van de 'oudere nieuwbouw' naast nieuwbouw ook van glasvezel voorzien. Win-win. :)
Echter zou ik toch verwachten dat er meer effort gestoken word in het ontsluiten van oude wijken. Het lijkt of dat geheel stilstaat.
Het heeft simpelweg met investeringen te maken. Bestaande straten en stoepen openmaken kost veel meer dan bij nieuwbouw een extra kabel trekken als de grond toch al open ligt en nog makkelijk bewerkbaar is.
De nieuwe technieken die ze willen gebruiken geven in sommige gevallen een ietwat hogere snelheid.
Ik neem aan dat je praat over nieuwe technieken voor DSL. Dat helpt wat, maar het blijft schipperen als je beseft hoeveel moeite het kost om wat bandbreedte door een oude telefoonaansluiting te krijgen en hoe weinig moeite dezelfde bandbreedte kost over de coax kabel en glas.
Echter blijft het nog vaak achter bij de mogelijkheden via de kabel of als jet het kunt krijgen glasvezel. Het aansluiten tot de wijkkast is aardig, maar een stuk verder mag inmiddels ook wel.
Dat is het kostenplaatje, helaas. Zelf zie ik liever ook overal glasvezel. Dat houdt Ziggo ook scherp, omdat er dan tenminste echte concurrentie is en meer keuze (bijvoorbeeld: een hoge upload).
Het heeft simpelweg met investeringen te maken. Bestaande straten en stoepen openmaken kost veel meer dan bij nieuwbouw een extra kabel trekken als de grond toch al open ligt en nog makkelijk bewerkbaar is.
Investeringen akkoord, maar hoe vaak zie je niet dat een half jaar geleden de straat openlag voor kabelboer X, waarna nu dus dezelfde leidingsleuf wordt opengegraven door kabelboer Y en over 1 jaar weer door kabelboer Z.

Ik heb vaak nog het idee dat investeringen niet goed op elkaar aansluiten, er te weinig lange termijn visie is en men bang is voor overdimensionering. Dat laatste is wel belangrijk, maar alles bij elkaar kan men zich ook afvragen of overdimensionering uiteindelijk duurder is dan 3x dezelfde sleuf opengraven voor 3 verschillende aanbestedingen. Met daarbij uiteraard nog de extra kosten voor geleden overlast (bedrijven) en graafschade aan leidingen. Stop dan meteen als de sleuf open ligt wat extra kabels erin van actuele technieken... zoals glasvezel e.d.. Materialen zijn vaak niet de grootste kostenposten, eerder manuren, afzettingen, veiligheid, etc.
Ik weet niet hoe het in de nieuwbouw is gesteld. Maar in de buitengebieden zoals Betuwe ligt al glasvezel in de kleinere dorpjes terwijl de randstad (waar ik woon) achterblijft terwijl daar juist de bedrijvigheid zit - maar misschien is dat ook wel het probleem: de KPN en consorten kunnen aan die bedrijvigheid nog geld verdienen zodra deze bedrijfjes en eenpitters uit armen moede maar besluiten om zelf een zakelijk lijntje te laten aanleggen. Kassa voor KPN / Reggefiber. Het gedoe met gemeente vergunningen is vast ook ingewikkelder in de randstad.

Misschien een idee om naast een energielabel ook een connectiviteitslabel toe te voegen aan woningen? Een huis van Snow_King met slechts 7 MBit zou ik alleen al om die reden niet hebben gekocht.
Ik zou tegenwoordig ook eerst de aansluiting willen weten voordat ik een huis koop.
De gemeente Rotterdam nam in 2004 het voornemen om binnen 8 jaar heel de stad aan te sluiten: nieuws: Rotterdam pleit voor snelle start aanleg glasvezelnetwerk

Volgens het plaatje van Reggefiber heeft inmiddels nog geen 10% van de stad inmiddels glasvezel. Eigelijk alleen Nesselande (Nieuwbouw) en Overschie (deels Nieuwbouw). Weet niet hoe accuraat dat is, maar heel veel meer zal het niet zijn.
Ik snap dat het makkelijk is om nieuwbouw als eerste op Glas aan te sluiten. Gemak dat de wijk al open ligt. Echter zou ik toch verwachten dat er meer effort gestoken word in het ontsluiten van oude wijken. Het lijkt of dat geheel stilstaat. De nieuwe technieken die ze willen gebruiken geven in sommige gevallen een ietwat hogere snelheid.
De mensen in de oude wijken gaan nergens heen, die blijven wonen waar ze wonen en moeten het doen met de kabels die er liggen. Een glasvezel abonnement is over het algemeen niet significant duurder dan een ADSL-abonnement, zeker in het middensegment. Er wordt dus net zo veel verdiend aan oude koper als aan nieuw glas. Daarom is er weinig aandrang om te moderniseren, zeker in gebieden waar coax ook al niet goed geregeld is.
Toch gek dat meer mensen kabel hebben dan DSL. DSL is een stuk goedkoper en de meesten hebben de hogere snelheid van kabel helemaal niet nodig.. Ik betaal €34/mnd voor tv/internet (was €32, verhoogd vorig jaar, Telfort) en internet is snel zat. TV kan ik pauzeren. Opnemen totaal geen behoefte aan. Lekker IPTV dus een doodsimpel, klein, stil en zuinig kastje zonder hdd tov de giga Horizon box.

Dat internet snel zat is, is ook een kwestie van planning waarschijnlijk. Als ik iets wil kijken is het meestal al binnen.
Bij dat DSL weet je nooit wat je krijgt. Sommige hebben gewoon 40 of 60 mbit, maar ik lees ook weer mensen die net 1 tot 8 mbit halen. Voor dat soort potentieel gezeik met lage snelheden ga ik niet op de gok van kabel naar ADSL.
Je kan het met deze website controleren.

https://netco-fpi-info.fourstack.nl/
Klopt niet helemaal.
Als ik mijn postcode en huisnummer invul krijg ik als uitkomst dat ik glasvezel kan krijgen tot 500 mBit/s.
Ik woon in Enschede en heb Tweak als provider en zit daar lekker mee op het gigabit netwerk. Betaal ook nog eens per jaar ( € 365.00 ) en heb dus 1000 mBit/s voor ongeveer 30 euro per maand :)
Je kan met KPN 500 mbit down- en uploaden.
Met Tweak kan je 1 gbit downloaden maar niet tegelijk uploaden met de 1 gbit want de FTU ondersteund maximaal 1 gbit.
Ik ben juist blij dat ik geen kastje nodig heb met Ziggo, gewoon kaart in mijn tv en klaar.
Ik doe ook niet aan opnemen geen behoefte aan, en ook geen kastje nodig eigen afstandsbediening van de tv ook gebruiken :).
Dat vind ik ook ideaal aan Ziggo ja, pasje erin en tv-kijken.
Omdat DSL brak is op langere afstanden.
Alsof mensen alleen maar kopen wat ze echt nodig hebben O-)

Ik betaal 55 euro per maand, mocht je het je afvragen en heb KPN (compleet) Glas en ben zeer tevreden, weet ook niet of er ADSL is waar ik woon maar gezien ik dat verafschuw maakt het me ook helemaal niet uit. Ik wil gewoon halen waar ik voor betaal, en dat bestaat in de prak

Glas > Kabel > DSL

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 april 2016 11:43]

Wat is "snel zat"? Ik was het inderdaad echt zat, die trage up- en download. Als je niet direct naast een wijkkast woont, kun je snelheid wel vergeten, helemaal als je kilometers van een wijkkast woont.
Ik vermoed dat mensen de kabel als een stuk stabieler ervaren. In het verleden ook ADSL gehad van verschillende aanbieders en bij bijna allemaal regelmatig problemen. Ook tijdens mijn bijbaan adsl aansluiten ben ik redelijk wat issues tegengekomen. Nu zal het in een groot aantal gevallen ook prima werken, maar mijn persoonlijke ervaring doet mij met gemak 20 euro extra in de maand betalen voor een stabiele aansluiting. Dat die dan ook nog eens sneller is, is dan alleen maar mooi meegenomen.
Toch gek dat meer mensen kabel hebben dan DSL. DSL is een stuk goedkoper en de meesten hebben de hogere snelheid van kabel helemaal niet nodig..
Zeker mee eens, echter vind ik het bijzonder handig om alles nu in eigen beheer te hebben. Met name de uploadsnelheid van glas en de lage ping maken het voor mij waard om het beetje extra t.o.v. DSL en/of kabel te betalen. Ik heb geen Dropbox meer nodig, want Synology+100/100=Cloudstorage. En lage ping = win, o.a. voor online gaming.
Onze televisie kan intern geen iptv weergeven, wel CI+. Voor mij is DSL daarom geen optie.
Het ligt aan ieders situatie. Kabel is meestal wel het makkelijkst als je meer TV's in huis hebt. En dat hebben de meeste gezinnen tegenwoordig.
Dat is helemaal niet gek, maar volstrekt logisch. Door de bank genomen is kabel veel sneller. KPN probeert nu een inhaalslag te maken met vervangen van allerlei straatkasten, zodat ze (en dan alleen nog op korte afstand) 100 Mbit max kunnen halen. Nou, hopla daar gaat je kabel naar 150 mbit zonder een schop in de grond. De hogere en zakelijke abonnementen gaan nog sneller. Voor kabel zit er nog wel meer in dan nu geleverd wordt.
Het is juist gek dat zoveel mensen bij KPN blijven met die K* experiabox van ze.
KPN heeft de macht gegrepen op de glasvezelmarkt (én koper en Ziggo op de kabel) dus zeg maar dag tegen grote uitrol van glasvezel en concurrentie op genoemde glasvezel...

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 11 april 2016 11:44]

Gelukkig staat het glasvezel netwerk open voor concurrenten en is KPN in de praktijk dus helemaal niet zo aan de macht ;)
KPN gaat over de uitrol van glasvezel (in veruit de meeste gevallen).
Die hebben dus alle macht over de uitrol en kunnen simpelweg dit niet gaan aanleggen om concurrentie op hun huidige koper tegen te houden.

En concurrentie qua aanbieders? Kijk eens hoeveel concurrenten KPN al heeft overgenomen of uiteindelijk in handen zijn van KPN.
Nee - in de meeste gevallen is dat Reggefiber. De grootste shareholders zijn Reggeborgh (investeringsmaatschappij) en KPN. Als je shareholder bent staat dat niet gelijk aan een bevoorrechte positie. Monopolieposisties zijn nog steeds niet toegestaan (ook al wordt daar niet veel gehandhaafd, ik noem maar even Ziggo)
Nee - in de meeste gevallen is dat Reggefiber. De grootste shareholders zijn Reggeborgh (investeringsmaatschappij) en KPN. Als je shareholder bent staat dat niet gelijk aan een bevoorrechte positie. Monopolieposisties zijn nog steeds niet toegestaan (ook al wordt daar niet veel gehandhaafd, ik noem maar even Ziggo)
Ik zou nog eens controleren. KPN had inderdaad eerst 60% van de aandelen, maar heeft later de resterende 40% van - inderdaad - Reggeborgh overgenomen.
nieuws: KPN krijgt Reggefiber volledig in handen

Met andere woorden; Reggefiber is van KPN.

De enige manier van glasvezel krijgen en concurrentie daarop is als het wordt aangelegd door een onafhankelijk bedrijf. En dat gebeurd nu dus niet (op uitzonderingen na).

Zoals ik al eerder zei; men had dit nooit mogen toelaten en had de aanleg/onderhoud van glasvezel door een onafhankelijk (overheids?)bedrijf moeten laten doen waarom elke ISP kon concurreren.
Dan had men eindelijk concurrentie op deze markt wat tot nu toe niet gebeurde doordat KPN koper in handen had en Ziggo de kabel.

Maar KPN heeft het overgenomen en ronduit aangegeven de uitrol niet interessant te vinden. Immers; waarom zou zij een concurrent (glasvezel) gaan uitrollen (wat hen heel veel zou kosten) als ze nog even meer geld uit hun huidig product (koper) kunnen persen?

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 11 april 2016 12:21]

Dat kan wel zo zijn, maar waar baseer jij op dat KPN überhaupt nog koper actief wilt verkopen? Het is oude techniek, de snelheid is zeer ondermaats (10/1 als je geluk hebt en fysiek in de wijkkast woont /s), et cetera. Nogmaals: KPN hoort gewoon hun netwerk voor eerlijke prijzen open te stellen. Ik noem ook MVNO's op het mobiele netwerk...
De 10/1, die je noemt, is als de DSLAM nog "ouderwets" in de centrale hangt. Met glas naar de wijkkast zijn uiteraard veel hogere snelheden mogelijk. Met technieken als VDSL2 en vectoring VDSL hebben sommige mensen nu al 70/20.
Probleem met het "rustig aan" upgraden van wijkkasten, is dat ik niet weet wanneer dat in mijn wijk mogelijk wordt (en wat KNP voor prijs gaat vragen).
Maak daar maar 100/30 van 8-) en dat voor slechts 40 euro per maand met tv
Dat kan wel zo zijn, maar waar baseer jij op dat KPN überhaupt nog koper actief wilt verkopen?
Uit het feit dat ze de uitrol van glasvezel willen vertragen (geen prioriteit) en zich willen richten op ("verbetering" van) koper; dat hebben ze zelf aangegeven.
Vergeet niet de grote investeringen die KPN nu doet met de upgrade van de VDSL kasten en de ambitie om 85% van Nederland te voorzien van 100Mbit eind dit jaar. Dat doe je niet met glas.

Zie ook dit oude bericht waar deze strategie als is kenbaar gemaakt:
http://nos.nl/artikel/202...elheden-kopernetwerk.html
Maar KPN gaat wel over de uitrol van het glasvezel in veel gebieden. Dan maakt concurrentie niet uit, als het glasvezel er niet ligt.
Macht?

Volgens mij bestaat er iets als 4G en 5G. En de technieken gaan zo hard dat ze al experimenteren om op lantaarnpalen op straat kastjes neer te zetten om er maar voor te zorgen dat op bepaalde locaties genoeg bereik blijft. En zonder dat je er stil bij staat zijn we al gruwelijk ver.

Wekelijks zijn er grote wedstrijden over de gehele wereld waarbij alles op alles wordt gezet om die maximale snelheid aan te blijven bieden. Er wordt niet om gevochten maar in stadions als Wembley, Barcelona, PSG, daar komen mensen vanuit de hele wereld een wedstrijd bezoeken en dan wil je wel dat alles blijft doen en blijven partijen innoveren.

Hartstikke interessant dat KPN vrijwel alle glasvezel heeft,
maar interessanter wordt als ze diezelfde techniek gaan gebruiken 4g/5g aan te bieden. Ipv graven tot binnenshuis, strategisch een aantal locaties gebruiken voor draadloos.
Techniek is redelijk ver, betrouwbaarheid is nog de vraag.
Leuk, 4G en 5G, maar dit gaat over glasvezel en daar heeft KPN een dikke vinger in de pap nu ze eigenaar van Reggefiber zijn. Zou me niets verbazen als KPN Reggefiber heeft gekocht om de uitrol van glas te vertragen zodat we langer aan het koper blijven.
KPN en Ziggo (samen met Vodafone dmv een joint-venture) zitten ook in de 4G markt. De enige echte concurrentie komt dus van T-Mobile en Tele2 en die zitten niet op de vaste aansluitingen. (Ja, via het koper/glasvezel dat van KPN is)
Dat is een beetje erg kort door de bocht.
Alle netwerken hebben een backbone van glasvezel of het nou gaat om DSL, DOCSIS of 4G mobile. De providers hebben alleen een verschil met het laatste aantal kilometers naar de eind gebruiker.
Het backbone van DSL en 4G is wettelijk geregeld en ook al wordt het voornamelijk door KPN onderhouden is iedereen vrij om zijn eigen vorm van eind stuk te regelen naar zijn klanten. Als de meeste virtuele providers gewoon willen huren van KPN dan is dat ook hun keuze en behoort tot de regels die het rijk heeft opgelegd voor het in handen krijgen van het landelijk glasvezel netwerk na het privatisering van KPN.
Ziggo heeft zelf zijn eigen backbone opgekocht en gelegd van glasvezel en zijn daarom ook niet geheel verbonden van de regels van het rijk voor toelaten van concurrentie.
Verder heeft Vodafone ook een eigen glasvezel backbone liggen in Nederland al is dit hoeveel een druppel vergeleken met die van KPN en is het ook vermoedelijk de echte reden waarom Ziggo het will kopen en niet vanwege uitbreiding van mobile concurrentie opties.
Tja en toch zijn ze (reggefiber) hier in Den Haag-Ypenburg glasvezel in de bestaande wijk aan het aanleggen op grote schaal. De hele wijk ligt/lag open.
Dus blijkbaar doen ze het toch wel.
Wat is nu precies het verschil met dit nieuwsberichtje van 31 maart?:

nieuws: Bijna miljoen Nederlandse huishoudens hebben internet via glasvezel

edit: Oh, 'we' zijn nu over de 1 miljoen. De vlaggen kunnen uit jongens!

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 11 april 2016 11:29]

Het woordje "bijna"? :P
CTRL+C, CTRL+V, CTRL+R "bijna " "" *replace all* klaar :)
1000y
p
:%s/bijna//g
:wq
Nou, toen was het BIJNA een miljoen...
Omdat het bericht van 31 maart ging over een rapport wat rapporteerde over Q4 2015. Het is dus niet over een periode van 11 dagen naar de 1 miljoen gegroeid.
In dat hele artikel wordt niet genomed dat het om Q4 2015 gaat, sterker nog, de grafiek noemt expliciet maart 2016 als datum. Ik kan me niet voorstellen dat tweakers.net zo zou blunderen.

Ik vind het dus indrukwekkend dat er in de afgelopen 11 dagen zo'n 80.000 nieuwe aansluitingen zijn bijgekomen (netto dan wel, het aantal kabelabonnees is achteruit gegaan).
Je mag er nochtans trots op zijn... in België hebben we zo goed als niets.

Enkel Proximus heeft een officieus aanbod in sommige nieuwbouw wijken.
Wimpeltje er ook aan ! Feest !
Bijna 7 miljoen huishoudens willen graag glasvezel maar kunnen dit niet krijgen. Ik zit nu met een 10 Mbps lijntje in het centrum van Den Haag en een snellere verbinding is niet mogelijk via KPN of Ziggo. Glasvezel ligt er wel maar is niet beschikbaar voor particulieren.
Dat zal wel loslopen. De meeste mensen zijn best tevreden met een kabelverbinding. Van die 7 miljoen huishoudens zal het de meeste waarschijnlijk worst wezen of er glas aangelegd wordt.

Dat wij tweakers vinden dat ze dat zouden moeten willen al was het maar omdat het goed is voor de concurrentie is een ander verhaal.
Het zou best kunnen dat mensen tevreden zijn maar ik denk dat iedereen een zo groot mogelijke snelheid wil voor zijn bestaande abonnementsgeld als je het zou vragen. Je wilt toch altijd zoveel mogelijk waar voor je geld?
Exact, ik wil best glas ipv. DSL, maar niet het dubbele betalen. (Nu Internet voor 20,- incl. Usenet)
Ja ik wil ook wel dat mijn internetaanbieder mij veel meer bandbreedte geeft voor hetzelfde geld of dat mij minder rekent voor hetzelfde, maar over het algemeen zijn de glas abonnementen wel lekker snel maar niet heel goedkoop.
En waarom is een snellere lijn dan 10Mbps niet mogelijk?
Je hebt in centrum Den Haag toch gewoon Ziggo?
Ziggo beweert dat er al een aansluiting is, maar ze weten niet waar die het huis binnenkomt.
Zelf hebben we ook gezocht naar de ziggo kabel maar niet kunnen vinden,

In het huis werken/wonen meer dan 15 mensen, dus dan is 10Mbit wel erg weinig

[Reactie gewijzigd door veltnet op 11 april 2016 17:02]

Als je in randstad woont kan je lang wachten is mijn ervaring zelfs buitengebieden zijn ze rapper er mee.

Mijn ouders wonen in Dokkum en die hebben al glasvezel en de omliggende plaatsen in verzorgingsgebied van kabelnoord zijn ze aan het beglazen.

Terwijl ik in Delft nog heeeeeeeel lang van kan dromen er over want er zijn nog niet eens plannen gemaakt om eventuel glas neer te leggen.
Ja, in dicht bebouwd gebied heb je het nadeel dat dsl nog wel aardig werkt, dus wordt er niet in glas geinvesteerd.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 11 april 2016 11:35]

Toch niet helemaal waar, Den Haag-Ypenburg (bestaande bouw) wordt helemaal verglaasd momenteel door Reggefiber.
Den Haag Ypeburg is nu aan de buurt Wateringseveld heeft na mijn weten ook glasvezel ... Dan ben je nog blij dat je Glas hebt maar voor de rest ??

[Reactie gewijzigd door ice angel op 11 april 2016 20:30]

De wet van de remmende voorsprong :P
Op mijn locatie nog lang geen glas in zicht. Jammer, want ik zit er op te wachten. Helaas gaat de uitrol erg langzaam, en adsl is tegenwoordig echt geen optie meer.

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 11 april 2016 11:28]

Top bij ons heeft heel het dorp glasvezels behalve de dijk waar ik aan woon (want ze willen de dijk niet open breken). Dus daar zit je dan als laatste met je ADSL 40 up 2 down terwijl iedereen 200 up en down heeft. Wat is het leven toch soms oneerlijk #firstworldproblems
Ach ja, als het hoog water is zit jij droog met je 40mbit, terwijl de rest van het dorp het slijk uit de woonkamer aan het scheppen is.
In mijn week ook geen glas beschikbaar echter zit ik er ook niet op te wachten, upload voor mij helemaal niet belangrijk.
De kabel voor mij snel zat dan heb ik maar een coax kabel van de muur na de tv geen probleem, gewoon kaart in de tv geen extra kastjes ideaal(opnemen en alles doe ik niet aan).

Mijn downloads/netflix enz moeten gewoon snel werken, iets uploaden na dropbox duurt iets langer boeit mij niet(doe zo goed als nooit iets in de cloud zetten).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee