Volgens mij bepaalt de Infrastructuur aanbieder wat voor cordering ed word gebruikt of zie ik dit verkeerd.
Om een bepaalde codering te kunnen gebruiken, moet de infrastructuur aan bepaalde eisen voldoen. Dat is logisch.
Caiway gebruikt nu ook al versleuteling. Voor extra-/plus-pakketten. Ook logisch, voor die pakketten moet immers extra worden betaald, logisch dat dat afgeschermd wordt.
Het standaard-pakket wordt echter niet versleuteld. Hoewel veel concurrenten dat wel versleutelen, is het niet meer dan normaal om dat
niet te doen. Anders jaag je klanten onnodig op extra kosten.
En hiermee komen we op het cruciale punt: Hoe zal de KPN daar in de toekomst mee omgaan? De mogelijkheid om het standaard-pakket te versleutelen is immers gewoon aanwezig. Het gaat erom of van hogerhand wordt bevolen een bitje om te zetten.
Bij de 'concurrentie' (bewust met aanhalingstekens, er is namelijk geen concurrentie op de kabel) wordt het basispakket versleuteld om mensen te dwingen een 'gecertificeerde' decoder te kopen inclusief smartcard. Een goedkoop standaard decordertje of DVB-C kaartje voldoet niet.
Daarmee willen kabelmaatschappijen klanten op oneigenlijke gronden dwingen ook voor het basispakket een decoder naar hun specificaties aan te schaffen. Het doel daarvan is om de stap naar winstgevende extra-pakketten op die manier veel minder groot te maken. Klanten die enkel het basispakket willen bekijken, worden op die manier gedwongen de extra-pakketten mee te financieren. De OPTA vindt dat alles klaarblijkelijk geen enkel probleem, en laat Ziggo en UPC daar mee wegkomen.
Caiway heeft het basispakket tot nu toe onversleuteld doorgegeven. Daar moet bij worden aangetekend dat ze niet/nauwelijks meer analoog uitzenden, dus klanten wel digitaal moeten. Ze moeten dus al een decoder aaschaffen.
Wat wel voor CAiway pleit is dat het een goedkoop decodertje of simpel DVB-C kaartje kan zijn, omdat het basispakket dus niet versleuteld wordt. Een klant hóeft de duurdere pakketten dus niet deels mee te financieren, door verplicht een 'gecertificeerde' (lees beperkende) decoder te kopen. In moderen TV's zit vaak een DVB-C tuner, en daarmee kan een klant van Caiway direct kijken naar het basispakket zonder extra kosten in de vorm van een CAM plus smartcard.
Waar het nu om gaat is de vraag of de KPN deze meest eerlijke vorm zal blijven hanteren, of dat ook het basispakket onnodig versleuteld gaat worden. Technisch is het niet moeilijk,
maar bestaat er ook geen noodzaak toe, het basispakket te versleutelen. Het is een kwestie van mentaliteit.
En juist dat laatse is waar mensen bij de KPN juist zo huiverig voor zijn, zie bijvoorbeeld
nieuws: KPN: 'chatheffing' voor mobiel internet komt deze zomer - update . Deze firma met het predicaat 'koninklijk' gedraagt zich jegens klanten niet altijd koninklijk. Als een kruimeldief proberen ze klanten linksom of rechtsom geld uit de zak te kloppen. Het is dus volkomen logisch dat huiverig op de overname wordt gereageerd. Natuurlijk wordt er bij zo'n overname gemeld dat er voor klanten niets verandert, het is alleen de vraag of ze in de (nabije) toekomst daar niet toch volkomen lak aan hebben. Deze koninklijke firma wil immers ook ordinair zoveel mogelijk geld verdienen, dat hebben ze de laatste tijd eens temeer duidelijk gemaakt. En zolang er geen concurrentie op de kabel is, heb je je als consument maar te schikken. Anders moet je overstappen naar een compleet ander platform, wat soms kwalitatief niet voldoet, en wat vaak met grote kosten gepaard gaat (vervangen van alle decoders bijvoorbeeld) en waarbij je vaak weer afhankelijk bent van 1 enkele aanbieder op dat nieuwe platform.