KPN lijft kabelaanbieder Caiway in

Telecombedrijf KPN neemt voor een onbekend bedrag Caiway over. Deze kabelaar heeft ruim 150.000 klanten en is vooral actief in het zuidwesten van Nederland. Opvallend is dat KPN geen eigenaar wordt van de netwerkinfrastructuur zelf.

Volgens KPN past de overname binnen zijn strategie om een grotere rol te spelen in de Nederlandse televisiemarkt en om zijn positie op de breedbandmarkt te versterken. Caiway voorziet nu zo'n 158.000 klanten van internet en digitale radio en televisie via zowel kabel als glasvezel.

Deze infrastructuur, die buiten de overname valt, is in handen van regionale kabelbedrijven en Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund, een Nederlands investeringsfonds dat investeert in Nederlandse communicatie-infrastructuur, zoals zendmasten en kabelinfrastructuren. Financiële details worden niet bekendgemaakt, aldus KPN.

Voor klanten van Caiway verandert er voorlopig niets. KPN heeft bekendgemaakt de contracten met klanten te respecteren. Wel wil KPN onder de naam Caiway de dienstverlening in het verzorgingsgebied van de kabelaar verder verbeteren, waarbij de telco hint op snelheidsverhogingen.

Door Wilbert de Vries

02-05-2011 • 09:17

171

Lees meer

Reacties (171)

171
169
85
8
0
52
Wijzig sortering
PaT Moderator Mobile 2 mei 2011 10:05
Hmmm dit kan nog wel eens spannend worden in de gemeente Albrandswaard (onder Rotterdam). Daar is de kabelsituatie nu als volgt:

De gemeente heeft zijn eigen cai-bedrijf en verzorgt het televisiesignaal. Dit gaat op een redelijk knullige (dorpse) manier waardoor we welgeteld 3 HD zenders hebben, een aantal pretpakketten als optie en iets als interactieve diensten bestaat niet. Kijken via een DVB-C moidule/cam gaat dan weer wel en werkt verbazingwekkend goed.

Caiway mag van Cai Albrandswaard over haar netwerk internet via de kabel aanbieden. Hoewel ik het zelf niet afneem hoor ik regelmatig mensen klagen dat de opgegeven snelheden in Rhoon en Poortugaal niet gehaald worden.

Nu heeft onlangs de politiek besloten om de kabelmaatschappij te gaan verkopen. Hierbij zijn spelers als UPC en Ziggo in beeld en als ik mij niet vergis ook Caiway. Part-of-the-deal zou dan worden dat alle bewoners van de gemeente binnen 2 of 3 jaar een glasvezelverbinding in de meterkast krijgen voor RTV en internet en dat gedurende 3 jaar de abonnementsprijzen niet verhoogd mogen worden.

Hoewel ik stiekem hoopte dat Ziggo het zou worden was ik wel bang dat zo'n provider vervolgens niets met die glasvezelverbinding zou gaan doen. Zover ik weet biedt Ziggo en UPC geen glasvezelabonnement aan (maar daar kan ik uiteraard ernstig naast zitten).

Nu KPN ineens in beeld komt gaat het glasvezelnetwerk wel interessant worden, want KPN heeft wel abonnementen op zo'n netwerk.

Aangezien ik al een tijdje "proefpersoon" ben voor glasvezel in onze gemeente (en eerlijk is eerlijk 50/50 is best heel lekker) hoop ik dat ze daadwerkelijk over een half jaar dit soort mogelijkheden gaan aanbieden.

Over KPN zelf heb ik eigenlijk nooit te klagen gehad. Ik vind hun producten altijd redelijk prijzig en ik vraag mij af wat ze met de tv zenders gaan doen.

Het wordt een spannend jaar voor de cai in Albrandsgreppel!

[Reactie gewijzigd door PaT op 24 juli 2024 13:49]

Ga er maar vanuit dat de gemeente met CIF/CAIWAY in onderhandeling is. Dit is namelijk exact dezelfde constructie als die in Krimpen aan de Ijssel toegepast is:
Stichting Kabeltv Krimpen is verkocht aan CIF/CAIWAY op voorwaarde dat binnen 2 jaar alle huishoudens in krimpen een glasvezelaansluiting zouden hebben.

Wat er niet bij werd verteld, is dat CIF/CAIWAY ook planden om na voltooiing van het glasvezelnetwerk, het COAX-netwerk uit te schakelen (lees: iedereen te verplichten over te stappen op glas/IPTV/etc.)

De ervaringen in krimpen aan de ijssel met het glasvezelproduct van CAIWAY zijn zeer slecht. Wellicht biedt deze overname voor de krimpenaren hoop en wordt KPN's glasvezelproduct geïntroduceerd op de glasvezelnetwerken van CIF in Krimpen aan de ijssel / Loenen / Wateringse veld / Oudenbosch.
Anoniem: 375601 2 mei 2011 12:40
Bij KPN is HD niet standaard. Waar ze IPTV aanbieden, zowel over de koperen lijn als de glasvezel vraagt KPN 10 euro extra voor HD. En dan is dat ook nog eens een schamel pakketje wat in geen verhouding staat tot wat Caiway aanbiedt.

Ik vrees met grote vreze dat het Caiwayproduct veel duurder gaat worden als je de Nederlandse zenders in HD wilt zien.

Voor het internet kan het natuurlijk wel een verbetering betekenen. Nu heb ik bij mijn 25mb/s abonnement geen symmetrische snelheid over de glasvezel. Dat is iets wat KPN wel biedt.

Caiway heeft wel in zijn gebied het hoogste percentage klanten, vergeleken bij de andere kabelaars. Dit betekent dus dat van alle televisieaanbieders, de Caiwayklanten het meest tevreden zijn over de prijs/kwaliteitsverhouding.

Ik hoop dat KPN dat graag zou wil houden. Ook kan Caiway binnenkort in veel meer woonplaatsen beschikbaar worden waar nu al glasvezel ligt van Glashart. Maar dan mag Caiway wel meer personeel aannemen, want nu zijn de wachttijden van de helpdesk vaak al belabberd.

De Caiwayshops, blijven deze ook gewoon bestaan?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 375601 op 24 juli 2024 13:49]

Waarschijnlijk wel.
Anoniem: 256386 2 mei 2011 09:19
KPN is weer ouderwets marktaandeel aan het opkopen. Zelfde als met adsl.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 24 juli 2024 13:49]

Opvallend is wel dat ze nu iets totaaal anders doen dat wat ze tot dan toe hebben gedaan...Namelijk een kabelprovider overnemen.

Ik blijft het een vreemde deal vinden, ze worden geen eigenaar van het netwerk maar wel van de klanten. Waarom?

Juist het netwerk geeft de KPN de kans om met kabeltechnieken in aanraking te komen, nu hebben ze alleen een factuurfabriek gekocht.

Ik heb nou niet het idee dat CAIWAY zonder netwerk, dus alleen de 150000 klanten heel veel waard zouden zijn.

Bovendien, wat gebeurt er als het netwerk verkocht wordt aan Ziggo of UPC?
Zal de KPN haar klanten dan omzetten naar glas of xdsl?

Een vreemde deal als je het mij vraagt.
Tot 1997 oid was KPN eigenaar van Casema, toen moesten ze het (gedwongen?) verkopen omdat ze een te grote macht hadden om communicatienetwerken. Grappig dat ze nu weer de kabel kant opgaan.
Maar het blijft vreemd dat ze dan alleen voor de klanten gaan. De techniek komt niet in handen van de KPN.....

Ik heb het idee dat deze situatie verre van ideaal voor Caiway klanten, helemaal omdat de techniek nu bij een andere partij ligt dan de partij die hun diensten leverd.

Hoe gaat dit in de toekomst met snelheidsupgrades e.d. lopen beide partijen dan met elkaar in de pas?
Deze infrastructuur, die buiten de overname valt, is in handen van regionale kabelbedrijven en Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund
Als ik bovenstaand goed begrijp dan is de infrastructuur nu ook al niet van Caiway dus of er nou zoveel verandert... Waarschijnlijk lopen er wel contracten tussen Caiway en de kabelnetwerken die het gebruik door Caiway voor een bepaalde tijd garanderen, die zullen dan gewoon meegaan naar KPN.
Rabo Bouwfons Communication was/is aandeelhouder van Caiway als ik mij niet vergis. KPN heeft nu de abonnemeten overgenomen. De infra blijft dus bij de Rabo, iets wat ik vanuit hun oogpunt wel kan begrijpen.

Alleen de KPN begrijp ik niet helemaal, die hebben nu veel kabelklanten gekregen, welke er veelal bewust voor gekozen hebben om voor de techniek via de coaxkabel te kiezen.

KPN heeft dus een groep klanten gekocht die eigenlijk niet naar de KPN (technieken) willen....


Dat is in mijn ogen nu precies het vreemde aan het verhaal.
Het is maar de vraag of de klanten *bewust* voor kabeltechniek gekozen hebben. Ik kan me eerder voorstellen dat mensen de techniek niets interesseert en dat ze kijken naar prijs/kwaliteit. Dat die kwaliteit resultaat is van techniek is een ander verhaal. Wie weet is dit bijvoorbeeld een volgend interessegebied voor een grotere uitrol van glasvezel en hebben ze zo een achterdeur om nieuwe klanten te benaderen.
Als klant van Caiway heb je eenmaal geen enkele andere keuze. Nadat wij vorig jaar uit Utrecht verhuist zijn naar Aalsmeer kon het niet anders.

Ik wil graag film1, 2, 3 en 4. Eredivisie Live, HD pakket en alle discovery zenders.

Caiway is de enige (coax) aanbieder, geen andere keuze.

Over de kwaliteit van Caiway ben ik totaal niet te vreden. Veel artifacts. Abbonement is relatief duur. Over Ziggo was ik wel te spreken.

Hopelijk weet KPN er iets van te maken... :|
Maar het blijft vreemd dat ze dan alleen voor de klanten gaan. De techniek komt niet in handen van de KPN.....
De techniek kost alleen maar geld, de klanten brengen ht geld in het laatje... Zo vreemd is het dus niet. KPN besteed het (technische) beheer uit en heeft dus alleen kosten als er problemen zijn. Voor de rest is het 100% cashen van KPN voorspel ik.
Ik heb het idee dat deze situatie verre van ideaal voor Caiway klanten, helemaal omdat de techniek nu bij een andere partij ligt dan de partij die hun diensten leverd.
Dat is tot daar aan toe. Bedoel, mij maakt het niet wie een mankement verhelpt, als het maar verholpen wordt. :)
Hoe gaat dit in de toekomst met snelheidsupgrades e.d. lopen beide partijen dan met elkaar in de pas?
Dat zal dan wel voor de internetters op het Caiway netwerk zijn... ;)

Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben is wat de NMa en de OPTA hiervan gaan vinden, wordt KPN nu niet té groot?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 13:49]

Vandaar dat ik ook nu al stappen aan het ondernemen ben om van Caiway af te komen. Als ik KPN klant had willen zijn had ik daar wel bijgezeten, maar heb echt te veel slechte ervaringen met KPN om dat nu nog te willen. Gelukkig zijn er in mijn regio goede alternatieven buiten de grote jongens om.
Geen vreemde deal, aangezien ze geen kans zagen om enige infra over te nemen. Dan was dit toch het dichtste bij dat ze konden komen. Immers draait Caiway op infra van diverse andere partijen, en als zo'n partij er dan alsnog een keer van af wil..
KPN is weer ouderwets marktaandeel aan het opkopen. Zelfde als met adsl.
Het is nog maar de vraag of dit doorgaat. Het staat niet in het nieuwsartikel: dit moet nog steeds goedgekeurd moet worden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De koop staat nog niet vast.

Natuurlijk is het overnemen van een relatief klein kabelbedrijf een slimme zet van KPN. Als ooit de kabelmarkt wordt opengebroken, hebben zij meteen een voet tussen de deur om daarmee hun marktaandeel op dit gebied uit te breiden.
Ben benieuwd of er nog een stokje voor wordt gestoken. KPN wordt hiermee haast monopolist in dat verzorgingsgebied met maar een paar kleine concurrenten er naast. Een van de grote argumenten van bv de OPTA in het regulieren van ons internet, televisie en tv-aanbod was dat er genoeg te kiezen viel met koper en coax naast elkaar. Nu valt dat weg in dit gebied met eigenlijk alleen CanalDigitaal voor tv al onafhankelijke concurrent, de rest heeft allemaal wel iets met KPN te maken.

Verder ben ik benieuwd of ze nu ook achter de onafhankelijke kabelbedrijfjes in bijvoorbeeld Veendam (http://www.kabelnetveendam.nl/) en Assendorp (http://www.assendorp.tv/) aan gaan.
Dit staat op de site van Caiway:

Vandaag hebben KPN B.V. en de eigenaren CAIW Holding B.V. (“Caiway”) Investeringsfonds CIF BV en het management overeenstemming bereikt voor de overname van alle aandelen in CAIW Holding B.V.

CAIW Holding B.V. is onder de naam Caiway landelijk bekend als aanbieder van televisie-, breedband en telefoniediensten. Caiway gebruikt daarvoor de infrastructuur van CIF B.V. en die van andere kabelexploitanten. De overname past binnen de strategie van KPN om zijn positie op de Nederlandse televisiemarkt uit te breiden en zijn positie op de breedbandmarkt te versterken.

CIF en Caiway hebben zich de afgelopen jaren gericht op de ontwikkeling van een geavanceerde infrastructuur en daarbij behorende interactieve dienstverlening. CIF zal zich nu verder focussen op het aanleggen van glasvezel naast de bestaande coaxiale kabelnetwerken. Caiway wil zich onder de vleugels van KPN blijven richten op het ontwikkelen van toonaangevende diensten op de infrastructuren van CIF en andere infrastructuuraanbieders.


Aart Verbree, algemeen directeur van Caiway, over de voorgenomen transactie:
“De activiteiten van Caiway als dienstenaanbieder behoren niet tot de kernactiviteiten van CIF. Daarom is gezocht naar een aandeelhouder die beter aansluit bij de ambities van Caiway. Met de technologische kennis en ervaring van KPN kunnen we blijven investeren in de best mogelijke dienstverlening aan onze klanten. Caiway is voorloper in de Nederlandse kabelmarkt, zoals met de introductie van 100% digitale televisiediensten in 2010. Met de uitrol van een supersnel glasvezelnetwerk door CIF en sterke aandeelhouder KPN kunnen we onze ambitie realiseren om ook op de lange termijn het meest betrouwbare en snelle netwerk met bijbehorende geavanceerde dienstverlening aan onze klanten te bieden. Het team binnen Caiway kijkt uit naar de kansen die deze nieuwe situatie biedt voor verdere professionele en persoonlijke groei”.

De Ondernemingsraden van CAIW Holding B.V. en KPN B.V. zijn op de hoogte gebracht van de voorgenomen transactie en om advies gevraagd. De aandelenverkoop zal worden geëffectueerd na de gevraagde toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Ja idd. Ik vraag me overigens af wat deze overname kost... KPN is toch aan het reorganiseren?

"Opvallend is dat KPN geen eigenaar wordt van de netwerkinfrastructuur zelf."

Dus wel de klanten overnemen, maar geen kosten mbt infrastructuur, dat is slim :)
Ik denk niet dat het slim is. Klanten kunnen (als er ooit meerdere aanbieders zijn in 1 regio) gaan en staan waar ze willen. Als je de enige toegang beheerd kun je vragen wat je wil (mits het niet te gek wordt). De fysieke kabel is natuurlijk veel meer waard.
Dat kunnen klanten misschien ooit wel, maar los van dat het nog maar de vraag is of er ooit meerdere aanbieders op dezelfde kabel komen, de meeste mensen wisselen niet zo snel van provider als ze eenmaal ergens zitten en het werkt gewoon. Zolang er geen grote verschillen ontstaan in prijs, betrouwbaarheid en snelheid zullen veel mensen gewoon blijven zitten waar ze zitten.
Dat kunnen klanten misschien ooit wel, maar los van dat het nog maar de vraag is of er ooit meerdere aanbieders op dezelfde kabel komen, de meeste mensen wisselen niet zo snel van provider als ze eenmaal ergens zitten en het werkt gewoon. Zolang er geen grote verschillen ontstaan in prijs, betrouwbaarheid en snelheid zullen veel mensen gewoon blijven zitten waar ze zitten.
Wat jij bedoeld is misbruik van de monopolie maken, dat is in NL bij wet verboden, voor zover ik weet. En dat het niet slim is, dat weet ik niet. KPN gaat hierdoor veel cashen en heeft geen of weinig beheerkosten, omdat die uitbesteed worden / gebruikt wanneer nodig.
Inderdaad. Straks zijn ze de enige. Zijn we weer terug bij een monopolie. Eigenlijk exact hetzelfde als toen het nog van de staat was alleen dan 10x zo duur. :)
Ik was juist zo blij dat ik van KPN af was... Ben ik opeens toch weer KPN klant...
Ik denk dat we nog maar even moeten genieten van ons HD aanbod voor 17 euro. KPN kennende zullen de prijzen snel stijgen. Er veranderd voorlopig niets, maar hoe lang duurt 'voorlopig' bij KPN?

Is dit trouwens de eerste kabel televisie markt die KPN aanboort? Digitenne kan geen HD aan dus misschien dat dit de eerste stap naar een groter geheel wordt. Caiway liep altijd voorop in de HD markt dus het zou niet eens zo'n slechte keus zijn.

Ook een leuk nieuwsfeitje. Caiway is afgelopen maart door de consumentenbond uitgeroepen tot slechtste provider. Dat is dan weer een slechte keus van KPN.
Pas maar op dat je straks niet moet bij betalen als je youtube gebruikt of veel chat ;)
Anoniem: 120071 @Drexz2 mei 2011 20:14
Uiteraard zul je moeten gaan bijbetalen. We hebben het hier over KPN hé.

OT:
Wat ontzettend zuur moet dit zijn voor de Caiway abonnees. Wordt het eerlijke en open Caiway ineens overgenomen door zo'n verschrikkelijk autoritair graaiersbedrijf als KPN. Ik voorspel dat er op termijn het volgende gaat gebeuren:


- Prijsverhoging voor alle pakketten.

- Alle HD zenders die nu in het basispakket zitten worden in het aparte HD-pakket gestopt, incl. publieke zenders als Nederland 1 HD, Nederland 2 HD, Nederland 3 HD, ARD HD, ZDF HD, ARTE HD, één HD, Canvas HD etc..

- Uiteraard zal het basispakket versleuteld worden. Onversleutelde streams zijn natuurlijk uit den boze bij KPN.

- KPN zal de hoge kwaliteit Technicolor streams vervangen voor zijn reeds bestaande ADSL streams. Dat scheelt weer extra apparatuur en netwerkcapaciteit. Door op kwaliteit te besparen kan er meer winst gemaakt worden.

- Op termijn zal men ook een eigen Ontvanger/CI+ module gaan verplichten. Om de klant zoveel mogelijk uit te melken zal deze levenslang huur moeten betalen voor zo'n Ontvanger/CI+ module. Natuurlijk gaat men dan ook meteen smartcard pairing toepassen (smartcard koppelen aan de Ontvanger/CI+ module) zodat de klant toch niet stiekem een eigen ontvanger koopt en de top van KPN+aandeelhouders inkomsten misloopt.

- Vervolgens zal men alle mogelijke flags bij CI+ gaan aanzetten om maximale controle en autoriteit uit te oefenen op de klant. Opnemen, timeshiften en pauzeren mag alleen nog tegen bijbetaling.


Caiway wordt straks het 2e UPC.
Dit terwijl 1 UPC eigenlijk al teveel is in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 24 juli 2024 13:49]

Ja leuk, je abo opzeggen, maar hoe kan ik dan HD tv ontvangen, die belabberde Digitenne komt er bij mij niet meer in, en ADSL is kansloos tegenwoordig, ik zit 8km van de centrale af. Dus voor 20Mbit betalen en 500kbit ontvangen, daar pas ik ook voor.
HDTV is makkelijk: Canaldigitaal (doen 1080i)
Alleen ja, internet wordt dan wel lastig als je op 8km van de centrale zit.
Anoniem: 243462 @GAIAjohan2 mei 2011 22:04
Toch niet net zo'n groot HD aanbod als Caiway? Mag hopen dat TV voorlopig hetzelfde blijft.. Ben erg te spreken over Caiway's TV aanbod. Zie ook niemand anders met zo veel HD zenders als dat ik hier binnen krijg van Caiway. Als ik dan al die verhalen omtrent Digitenne hoor, dan vrees ik toch voor het ergste.
Hoe groot is dat aanbod dan?
Caiway zegt dit te doen:
Nederland 1, 2 3, SBS 6, Veronica, Eurosport, Eén, Ketnet/Canvas, Net5, RTL 4, 5, 7, 8, ARD Das Erste, ZDF en myZen.tv.
Dat zijn 16 HD zenders

Canaldigitaal biedt in het BasisHD-pakket:
Nederland 1,2,3, SBS6, veronica, RTL4,5,7, Net 5, Discovery HD, NGC, History HD, MTVN HD, Eurosport, Brava en penthouse.
Dat zijn er ook 16, al heeft men het zelf over 25, dus dat zullen dan ook wel de Duitse ZDF etc zijn.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 24 juli 2024 13:49]

Caiway heeft ook BBC1 HD in het basispakket
Anoniem: 243462 @GAIAjohan4 mei 2011 17:24
Dat BasisHD pakket is toch zo'n extra pakket? Caiway doet het standaard.
Wel weer jammer dat ik het zonder Discovery HD en NGC HD moet doen, die zitten bij Caiway in het HD pakket.

Al met al toch netjes dacht ik zo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243462 op 24 juli 2024 13:49]

Tja, misschien dan maar Canaldigitaal doen en internet via XS4All weer samen met bellen. Is welliswaar onderdeel van KPN, maar ik wil niets meer in dit huis hebben met het KPN logo. Wat een stelletje laaienlichters zijn dat toch zeg. Genoeg herrie mee gehad 15 jaar geleden, en nog steeds de broek van vol.
Online een mogelijkheid? Die hebben verder geen directe banden met KPN. Heb er zelf 3 jaar gebruik van gemaakt, en geen problemen gehad alleen biedt Telfort nu betere voorwaarden aangezien ADSL2+ hier beschikbaar is en Online dat niet doet.
Ik heb hier om een of andere reden een zuur gevoel bij... Vooral wat betreft televisie. Caiway is nu lekker open en vrij wat betreft DVB-C, en KPN heb ik nou niet echt een open gevoel bij...
Volgens mij bepaalt de Infrastructuur aanbieder wat voor cordering ed word gebruikt of zie ik dit verkeerd.
Volgens mij bepaalt de Infrastructuur aanbieder wat voor cordering ed word gebruikt of zie ik dit verkeerd.
Om een bepaalde codering te kunnen gebruiken, moet de infrastructuur aan bepaalde eisen voldoen. Dat is logisch.

Caiway gebruikt nu ook al versleuteling. Voor extra-/plus-pakketten. Ook logisch, voor die pakketten moet immers extra worden betaald, logisch dat dat afgeschermd wordt.

Het standaard-pakket wordt echter niet versleuteld. Hoewel veel concurrenten dat wel versleutelen, is het niet meer dan normaal om dat niet te doen. Anders jaag je klanten onnodig op extra kosten.


En hiermee komen we op het cruciale punt: Hoe zal de KPN daar in de toekomst mee omgaan? De mogelijkheid om het standaard-pakket te versleutelen is immers gewoon aanwezig. Het gaat erom of van hogerhand wordt bevolen een bitje om te zetten.
Bij de 'concurrentie' (bewust met aanhalingstekens, er is namelijk geen concurrentie op de kabel) wordt het basispakket versleuteld om mensen te dwingen een 'gecertificeerde' decoder te kopen inclusief smartcard. Een goedkoop standaard decordertje of DVB-C kaartje voldoet niet.
Daarmee willen kabelmaatschappijen klanten op oneigenlijke gronden dwingen ook voor het basispakket een decoder naar hun specificaties aan te schaffen. Het doel daarvan is om de stap naar winstgevende extra-pakketten op die manier veel minder groot te maken. Klanten die enkel het basispakket willen bekijken, worden op die manier gedwongen de extra-pakketten mee te financieren. De OPTA vindt dat alles klaarblijkelijk geen enkel probleem, en laat Ziggo en UPC daar mee wegkomen.

Caiway heeft het basispakket tot nu toe onversleuteld doorgegeven. Daar moet bij worden aangetekend dat ze niet/nauwelijks meer analoog uitzenden, dus klanten wel digitaal moeten. Ze moeten dus al een decoder aaschaffen.
Wat wel voor CAiway pleit is dat het een goedkoop decodertje of simpel DVB-C kaartje kan zijn, omdat het basispakket dus niet versleuteld wordt. Een klant hóeft de duurdere pakketten dus niet deels mee te financieren, door verplicht een 'gecertificeerde' (lees beperkende) decoder te kopen. In moderen TV's zit vaak een DVB-C tuner, en daarmee kan een klant van Caiway direct kijken naar het basispakket zonder extra kosten in de vorm van een CAM plus smartcard.

Waar het nu om gaat is de vraag of de KPN deze meest eerlijke vorm zal blijven hanteren, of dat ook het basispakket onnodig versleuteld gaat worden. Technisch is het niet moeilijk, maar bestaat er ook geen noodzaak toe, het basispakket te versleutelen. Het is een kwestie van mentaliteit.

En juist dat laatse is waar mensen bij de KPN juist zo huiverig voor zijn, zie bijvoorbeeld nieuws: KPN: 'chatheffing' voor mobiel internet komt deze zomer - update . Deze firma met het predicaat 'koninklijk' gedraagt zich jegens klanten niet altijd koninklijk. Als een kruimeldief proberen ze klanten linksom of rechtsom geld uit de zak te kloppen. Het is dus volkomen logisch dat huiverig op de overname wordt gereageerd. Natuurlijk wordt er bij zo'n overname gemeld dat er voor klanten niets verandert, het is alleen de vraag of ze in de (nabije) toekomst daar niet toch volkomen lak aan hebben. Deze koninklijke firma wil immers ook ordinair zoveel mogelijk geld verdienen, dat hebben ze de laatste tijd eens temeer duidelijk gemaakt. En zolang er geen concurrentie op de kabel is, heb je je als consument maar te schikken. Anders moet je overstappen naar een compleet ander platform, wat soms kwalitatief niet voldoet, en wat vaak met grote kosten gepaard gaat (vervangen van alle decoders bijvoorbeeld) en waarbij je vaak weer afhankelijk bent van 1 enkele aanbieder op dat nieuwe platform.
Het standaard-pakket wordt echter niet versleuteld.
Dat ligt eraan in welke regio je woont. In het Rekam gebied (Gouda en omstreken) is het basispakket wel versleuteld omdat er 2 aanbieders op 1 kabel zitten. Rekam biedt zelf ook nog een onversleuteld pakket aan van zo'n 15 digitale zenders over DVB-T. Dit hebben ze gedaan omdat er geen analoog signaal meer wordt uitgezonden en de meeste TV's hebben wel een DVB-T ontvanger.
Dat ligt eraan in welke regio je woont. In het Rekam gebied (Gouda en omstreken) is het basispakket wel versleuteld omdat er 2 aanbieders op 1 kabel zitten.
Klopt, volgens mij zijn er 2 regio's waarin ze het basispakket wel versleutelen.

Dat lijkt mij tevens het grootste probleem als er concurrentie op de kabel zou komen. Kabelmaatschappijen zullen er zeker niet voor vechten om het basispakket onversleuteld door te geven, en ik heb niet de indruk dat de overheid zich daar wel sterk voor zal maken. De overheid is er de laatste decennia nogal sterk in gebleken van alles te privatiseren, echter dikwijls zonder goede spelregels op te stellen of zich er van te vergewissen dat er ook daadwerkelijk vrije concurrentie mogelijk is op een bepaald terrein.

Ik ben op zich helemaal niet tegen privatiseren, integendeel, maar je kunt niet alles aan het bedrijfsleven overlaten, zeker niet zonder goede regelgeving. Als het aan de bedrijven zelf ligt, versleutelen ze het liefst alles. De redenen heb ik al aangegeven. Om burgers voor het basispakket niet teveel te laten betalen, zou de overheid dus moeten verplichten dit onversleuteld door te geven. De extra-/plus-pakketten moeten de extra kosten van versleutelen gewoon zelf betalen, en niet deels gedwongen laten financieren door kijkers van enkel het basispakket.
Het standaard-pakket wordt echter niet versleuteld.............Hoe zal de KPN daar in de toekomst mee omgaan?
Lijkt me niet zo moeilijk te voorspellen... Alles achter de smartcard en dokken maar!
Dit zie je volgens mij verkeerd... Ik weet het niet zeker maar in Gouda (Caiway gebied) worden (+ -) 11 zenders verstuurd over DVB-T zonder encryptie (ja idd vreemd om DVB-T over de kabel te sturen) en de rest van de zenders worden alleen doorgegeven en verzorgt Caiway zelf de encryptie
Niet zo vreemd als je bedenkt dat veel televisies tegenwoordig wel DVB-T kunnen ontvangen maar geen DVB-C (dat kunnen de duurdere modellen dan wel weer). Zie het als service.
DVB-T over kabel is natuurlijk wel een enorme hack, dat tegen alle standaarden in gaat. Het verbaast me dat het uberhaupt werkt :)
Een hack is het niet. De reden dat er twee standaarden zijn is alleen omdat DVB-T meer beveiliging heeft ingebouwd voor verstoringen die "buiten" optreden en DVB-C meer probeert om de doorvoor te maximaliseren.

Als je een tv test hang je er overgens ook geen antenne aan, maar een kabel waarop DVB-T, DVB-C en PAL op word uitgezonden. (Buiten de andere standaarden die overal in de wereld gebruikt worden...)

En de reden dat een boel tv's geen DVB-C demod aan boord hebben, maar wel een DVB-T demod is omdat voor het HD Ready logo je minimaal een DVB-T demod moet hebben. DVB-C is pas later toegevoegd aan het certificering proces.
Wat een onzin, DVB-T door OFDM zorgt voor een robustere ontvangst. Er is geen MIMO model in DVB-T1 dus waarom zou het niet beter werken? Het is 'on cable' geintroduceerd om de adoptie van digitale TV te verbeteren. Want ja, waarom er nogsteeds geen eenvoudige softradio's worden gebruikt voor dit soort tuners, heeft waarschijnlijk ook met de NXP chips te maken voor DVB-T (spotgoedkoop) en ja... voor DVB-T moet je dus meer demoduleren dan DVB-C.
Het is een nette oplossing van caiway om ook dvb-t aan te bieden over de kabel, omdat caiway afgelopen zomer analoge tv in de ban heeft gedaan. Zo kan je alsnog met een goedkope tv / decoder van 2 tientjes digitale tv kijken.
Het zal alleszins prima werken, het enige nadeel is de uitruil van robuustheid tegen kwaliteit. Met DVB-C kan je er meer uithalen, en dat doet Caiway dan ook.
I know I know ik heb bij de Rekam (infrastructuur beheerder) gewerkt en heb dat bij me post vermeld om ondoordachte opmerkingen te voorkomen :)
De infrastructuur aanbieder routeert de eentjes en nulletjes van KPN door naar de klant, of die stream gecodeerd is of niet maakt ze geen bal uit.
KPN is op de glasvezelnetwerken waar ze DVB-C voor leveren net zo open en vrij. Zorgen maken is terecht, maar ik zie geen reden waarop KPN bij Caiway restrictief zou worden en op glasvezel juist open.
Het beleid wat tot nu toe bij Caiway gevoerd wordt staat haaks op het gene wat KPN altijd heeft gedaan...

Caiway laat de gebruiker vrij in keuze van apparatuur (humax, samsung enz.) en ze hebben geen codering in gebruik. Twee punten waarbij de KPN aantoont het altijd anders te doen.

Ik vrees voor de huidige Caiway klanten, kunnen ze over 2 jaar ook nog gebruik maken van hun huidige apratuur of worden ze dan gedwongen tot een relatief gesloten systeem waarbij de KPN mee werkt op zowel haar glasvezel en xDSL netwerk als Digitenne.
Hoe kom je daar bij? Glasvezel via KPN is gewoon ongecodeerd DVB-C, en bij Digitenne wordt wel gecodeerd (hoewel, de PO is FTA), maar kan je nog altijd je apparatuur zelf kiezen, dat functioneert met elke ontvanger die Conax aankan.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 24 juli 2024 13:49]

Anoniem: 120071 @dmantione2 mei 2011 22:19
KPN bied zelf geen DVB-C via glasvezel. Als je op een glasvezelnetwerk zit waar KPN de Operator is dan heb je waarschijnlijk Lijbrandt als provider, gezien die DVB-C doorgeven als provider op het KPN netwerk.

Maar het feit blijft: Als het aan KPN lag gaat alles achter de encryptie. Zo zit dat bedrijf in elkaar. Het is dat in dit geval die DVB-C dienst niet van KPN zelf komt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 24 juli 2024 13:49]

Dat was ook mijn eerste gedachte, ik heb nu gewoon mijn Sony TV zonder kaart of CAM aan de kabel hangen. Gaat me straks zeker weer geld kosten voor een CAM en kaart en het zappen gaat ook weer langzamer...

Wellicht dat de prijs/snelheid van internet wel omhoog gaat en daardoor interessant wordt.
En waar baseer je dat op dan? Volgens mij heb je gewoon een klein vooroordeel want bij de Caiway krijg je de eerste decoder gratis (vandaar dat vrijwel het gehele gebied al digitaal tv kijkt) en het zappen is vergelijkbaar met een normale TV... Toevallig ben ik laatst overgestapt op Digitene en ook daar is het zappen vergelijkbaar als met een normale TV
Waarom zou ik een vooroordeel hebben? Die gratis decoder kan me gestolen worden die staat hier gewoon in de kast.

Ik vergelijk het met mensen die wel naar een gecodeerd signaal kijken (exact zelfde televisie/model). Iedere keer als ze van zender wisselen dan zit er een veel grotere vertraging tussen dan wanneer wij dat doen. Dat komt omdat het signaal gedecodeerd moet worden. Tevens krijgen ze vaak een melding op het scherm te zien over de CAM module dat deze aan het decrypten is. Dat heb ik al gezien bij meerdere merken TV bij verschillende aanbieders.

En het gaat hier over digitale TV via de kabel en niet over Digitenne. Digitenne heeft volgens mij nog niet eens HD zenders.

edit: en het hele gebied kijkt digitaal niet vanwege de gratis ontvangers, maar vanwege het feit dat Caiway geen analoge TV meer biedt.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 24 juli 2024 13:49]

Dan was je geen echt goede TV's gewend. Overigens is voor veel mensen de door de exploitant vastgelegde kanaalvolgorde ook een groot nadeel bij het zappen. Zo rond 1970 begon het fenomeen voorkeuzezenders een beetje gangbaar te worden, dus gaan we voor het gemak met veel ontvangers maar weer ruim 40 jaar terug in de tijd...
Wow! Een goede zet van KPN. Misschien wordt het dan toch nog wat met de internet-snelheden in de plaatsen waar alleen Caiway als kabelinternet-aanbieder actief is.. Caiway zelf is nou niet echt bepaald een vooruitstrevend bedrijf.
Volgens mij als je kabelaar bent wordt alleen maar makkelijker om de concurrentie met andere kabelaars aan te gaan. Dit is wat KPN al heel lang wil en wat de concurrentie verder bevorderd op de kabelmarkt.

Daar worden we volgens mij allemaal blij van.
Caiway heeft als enige geen eis dat je een CAM gebruikt voor het standaard TV pakket. Tevens hebben ze het meeste zenders in HD zonder extra abonnement. Wat moet ik nog meer hebben? Ik vrees dus dat het alleen maar slechter kan worden en dat ik er niet blij van ga worden.
Ik snap niet hoe je als kabelaar direct de concurentie aan wil gaan met andere kabelaars. Aangezien alle kabelaars opereren in hun eigen gebied.

Ben er trouwens ook niet echt blij mee. Hoewel een hogere internetsnelheid een plus zou zijn vrees ik dat de openheid van het DVB-C en DVB-T signaal zal gaan verdwijnen.

Ook snap ik niet waarom KPN in hemelsnaam de kabelmarkt wil instappen, ze hebben al een landelijk dekkend netwerk waarover ze hun diensten aanbieden.
Misschien worden er in Caiway gebied relatief weinig KPN producten afgenomen en willen ze gewoon een concurent uitschaken.
Je moet het zo zien... De KPN krijgt hiermee geen netwerken en zullen dus de initiële contracten met de netwerk beheerders moeten respecteren (ik weet dat de "openheid" contractueel is vast gelegd). Dit zorgt ervoor dat jou zorgen (grotendeels) nog niet nodig zijn...
KPN is bezig om 'klanten' in te kopen door middel van bedrijfsovernames. Dit kan dus ook een strategische keus zijn om deze klanten uit handen van de andere kabelaars te houden. Tevens krijgen ze wat meer inzicht in de kabelmarkt en kunnen ze aanschuiven bij overleggen tussen de overige kabelaars. Ook zullen ze nu steeds meer druk gaan uitoefenen om een landelijk open kabelmarkt.
Anoniem: 372372 @shytah2 mei 2011 09:30
Qua internetsnelheden misschien niet, maar wat dacht je van de openheid van het DVB-T televisiesignaal? Geen smartcards nodig, dus zoveel tv's als je wilt aansluiten.
En voor zover ik mij kan herinneren de eerste aanbieder die het hele pakket louter digitaal aanbied. Kun je goed of slecht vinden, vooruitstrevend is het wel.
Dan zou je verwachten dat ze de vrijgekomen analoge frequenties gaan gebruiken om de internet-snelheid mee op te krikken.

Elke keer als ik op de website van Caiway kwam dacht ik, ow, nog steeds hetzelfde als altijd. Voor mij leek het alsof er echt niks gaande was bij Caiway. Voor mijn gevoel niet echt een dynamisch bedrijf.
Hoe bedoel je? Als in: Leg eens uit.

KPN biedt zelf Digitenne aan(DVB-T), daarvoor moet je ook een smartcard gebruiken.

[Reactie gewijzigd door shytah op 24 juli 2024 13:49]

Caiway biedt DVB-T aan over de kabel. En voor het basis televisiepakket heb je geen smartcards nodig bij Caiway.
Via digitenne wordt gecodeerd omdat simpelweg iedereen met een dvb-t tuner en antenne deze kanalen anders gratis kan ontvangen, klinkt heel leuk maar veel klanten zou kpn dan niet overhouden...

Op de kabel kan je het signaal pas ontvangen als je een aansluiting hebt waar je voor betaalt. Dan zal het kpn/caiway echt niks uitmaken of de basiszenders gecodeerd zijn of niet.
Ik prefereer *kwaliteit* boven *snelheid*.

Ben zelf al 11 jaar klant van Caiway Internet (toen nog Kabelfoon) en heb *zelden* last van storingen gehad en de snelheid hoor je me ook niet over klagen, die is gewoon super.

Broer van me had 2 jaar geleden internet via KPN en daar was het gewoon vanaf dag 1 knudde zowel qua verbinding als snelheid. Ook hij zit nu sinds een jaar bij Caiway en ik hoor hem nooit meer (in de zin van: kun je even komen kijken want de boel werkt weer niet).

Persoonlijk heb ik nu zoiets van 'benieuwd waneer het gedonder gaat beginnen', maargoed. Met de tijd zal ik daar wel achter komen...

[Reactie gewijzigd door ironx op 24 juli 2024 13:49]

Die infrastructuur krijgen ze nooit van de NMA, want anders zouden ze en de telefoonlijn en de kabel beheersen. Effectief een monopolie (als er al ergens glasvezel ligt is het ook vaak van Reggefiber, wat ook grotendeels KPN is).
Reggefiber, wat ook grotendeels KPN is
Dat is 41%, een minderheidsaandeel dus niet grotendeels.
Inderdaad in deze regio's kun je dan kiezen tussen KPN of KPN...
Wanneer je het over TV hebt ja, maar niet over internet.
Waarbij je dus voor een alles in 1 pakket van canal digital kunt kiezen waar KPN het internet en bellen voor levert ;)
Wij hebben in Pijnacker voor het internet de keuze tussen KPN powered internet en Caiway. Wordt dus een leuke dooddoener. Dit kan nooit goedgekeurd worden, dus het zal binnenkort wel rondkomen.
Ik ben heel erg benieuwd wat dit voor impact heeft.
Ik ben al jarenlang Caiway-abonnee:
Caiway heeft (sinds een aantal jaren) de stabiliteit van het netwerk eindelijk op een goed niveau gekregen en daarom hoop ik dat KPN daar niet al te veel afbreuk aan doet.
De snelheden mogen wel omhoog, hier loopt Caiway al jarenlang achter mee!
Ben ook benieuwd of de servicedesk ook verhuist naar onze grote jongen .. dat zou mooi k*t zijn :S
De infrastructuur gaat niet mee, dus aan je netwerk verandert niks. KPN wordt degene die de eentjes en nulletjes jouw kant op stuurt, maar de jongens van de Rabobank beheren je lokale netwerk nog steeds.
Ik denk dat ze Caiway gaan gebruiken om te laten zien hoe het hoort en waarschijnlijk door het snel en goedkoop te maken. Zodat ze misschien daar mee sneller de markt open krijgen omdat ze dan zien hoe het kan.
denk je dat of hoop je dat?

KPN die iets snel en goedkoop gaat maken, klinkt me als een contradictie in de oren.
We hebben het hier over KPN toch? Hoe het hoort, snel en goedkoop lijkt me niet echt te passen. Er is niets mis met hoe caiway zijn diensten levert. Ik vrees intussen al voor mijn Humax :(
Wat zeg jij? KPN? Snel en goedkoop? Caiway is snel, en relatief goedkoop (je koopt wel kwaliteit...).

En dan is er nog die vreselijke helpdesk van de KPN, tegenover een relaxte helpdesk van Caiway.
Het gaat niet om of ze het doen (ik ben geen KPN fan, eerder een hater) maar ik vermoed dat ze Caiway willen gebruiken om sneller de kabel markt open te krijgen. Want dat is KPN al een poos aan het proberen (om op de kabel markt te komen).

Daarom verwacht ik ook dat ze met de prijzen zullen gaan stunten, zodat overheden denken van 'die kabel moet gewoon open'.

Maar LET OP het is mijn vermoeden, het is geen feit.

[Reactie gewijzigd door AndreStarTrek op 24 juli 2024 13:49]

KPN kan inderdaad wel stunten, zoals met Digitenne maar ook op andere gebieden, alleen weten ze dan als geen ander wel weer ergens op te beknibbelen zodat je hooguit waar naar je geld krijgt.
Tjonge wat een slecht bericht. Ik ben zo enorm tevreden over Caiway, als eerste in Nederland met HD tv via de kabel, de meeste HD zenders gratis in het pakket, zeer betrouwbare snelle internet verbinding. En nu worden ze door de grootste proleten club die het aan de deriere zal oxideren of de klant tevreden is zolang ze de boel maar pootje kunnen lichten.

KPN, klant en respect in 1 zin. ROFLOL

Jammer, Ik ga op zoek naar een alternatief...

[Reactie gewijzigd door Midpitch op 24 juli 2024 13:49]

Wat dit heel interessant maakt is hoe andere kabelaars en telco's hierop gaan reageren. Ik denk al een hele poos dat telco's en kabelaars elkaars directe concurrent gaan worden.

KPN maakt hier nu al stappen in door een kabelaar op te kopen. UPC en ZIGGO hebben al een LTE licentie (toch?).

Ik hoop dat wij als consument gaan profiteren van hele fijne combinaties van abonnementen (super voordelig mobiel bellen icm digitale tv en internet thuis).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.