Vodafone en Digitenne ondervinden hinder van instorten zendmast

Digitenne is in delen van het noorden van het land niet te ontvangen doordat vrijdagmiddag de zendmast in Hoogersmilde is ingestort. Ook Vodafone ondervindt hinder van de ingestorte zendmast; 70 zendmasten in het gebied werken niet meer.

Volgens KPN kunnen vooral klanten in Drenthe hinder ondervinden van de zendmast, die vrijdagmiddag deels instortte. De eindtijd van de storing wordt nog niet gemeld op de storingspagina. De toren zond ook de dvb-t-signalen uit. Dvb-t is de netwerktechnologie achter KPN's tv-dienst Digitenne. Vodafone meldt dat dertig gsm-masten en veertig umts-masten niet meer werken door het instorten van de mast in Smilde. Het is onduidelijk wanneer de masten weer ingeschakeld kunnen worden.

Vrijdagmiddag waren veel zenders die via fm ontvangen kunnen worden in grote delen van Noord- en Midden-Nederland onbereikbaar. Na het instorten van de zendmast bij Hoogersmilde werd ook de mast in IJsselstein uitgeschakeld naar aanleiding van een brand. Inmiddels is dat deels opgevangen door andere zendmasten in te schakelen en door twee noodzenders, meldt NOS. De noodmasten staan in Hilversum en in het Friese dorp Tjerkgaast. De mast in IJsselstein wordt naar verwachting zaterdag weer ingeschakeld. In Hoogersmilde komt een noodmast te staan, die binnen enkele dagen in gebruik kan worden genomen. Het herstel gaat maanden duren.

De oorzaak van de branden in de zendmasten is onduidelijk. De branden in de zendmasten zouden niets met elkaar te maken hebben. Rampenzender Radio1 schakelde vanwege de uitgeschakelde zendmasten terug op de oude frequentie AM 747.

Update 11:05: Informatie over Vodafone is aan het artikel toegevoegd. Met dank aan PolarBear voor het melden van de Vodafone-storing.

Ingestorte mast Smilde

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-07-2011 • 10:35

128

Reacties (128)

128
123
54
9
1
24
Wijzig sortering
Tja het is niet zo gek dat er nog steeds problemen zijn. De belangrijkste (en hoogste) zendmast van het noorden van het land is ingestort. Zelfs met wat noodzenders kan je dat niet zomaar opvangen. De noodmast die nu naar het noorden gaat is ongeveer een 1/3 (100 meter) tov van de 297m die er stond. Ik kan mij niet voorstellen dat daarmee de problemen volledig zijn opgelost (immer met 100 meter kom je door de bolling van de aarde gewoon minder ver dan met een toren van bijna 300 meter).

Overigens heeft Vodafone ook grote problemen:
Storing door brand in TV-toren
15-07-2011: Door een brand in de TV-toren in Smilde werken zo'n 30 2G en 40 3G sites niet meer in het gebied rondom de toren. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer deze sites weer online zullen zijn.
Uit het artikel:
Rampenzender Radio1 schakelde vanwege de uitgeschakelde zendmasten terug op de oude frequentie AM 747.
Gezien de functie van Radio 1 had die nooit van de AM mogen verdwijnen, dat blijkt nu maar weer.
De noodmasten staan in Hilversum en in het Friese dorp Tjerkgaast.
Nou ja het zijn masten die weer ingezet worden voor FM radio (wat ze volgens mij al een tijdje niet meer deden). De 'echte' noodmast is een stalen constructie die gebruikt is bij de mast nabij Amsterdam RAI toen die verhoogd werd.

[Reactie gewijzigd door PolarBear op 23 juli 2024 23:14]

Kan wel goed komen hoor als ze de noodzender sterk genoeg opvoeren dan weerkaatst het signaal tegen de atmosfeer en weer terug naar de aarde.

http://nl.wikipedia.org/w...#De_kromming_van_de_aarde

En ik denk niet dat veel radio's nog middengolf hebben, dat is ook een probleem dan.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 23:14]

Ehm, niet bij FM radio.
De ultrakorte golf, of VHF (very high frequency), is een radioband die loopt van 30 tot 300 MHz (in golflengte: 1 tot 10 meter). Het bereik is in principe beperkt tot zichtafstand: de antennes moeten elkaar kunnen zien.

Hoe hoger de antennes zijn, hoe verder het bereik: voor twee auto's zal het bereik meestal onder de 20 kilometer blijven, maar wanneer gebruik wordt gemaakt van een hoge toren, zoals de Gerbrandytoren in IJsselstein voor de FM-band, dan zijn veel grotere afstanden mogelijk.
Anoniem: 131956 @Soldaatje16 juli 2011 13:31
Dat kan alleen bij AM (amplitude modulatie op de draaggolf)
AM gaat 'op en neer' tussen aardoppervlak en ionosfeer, vandaar de grote afstanden die mogelijk zijn. FM is anders 'opgebouwd' ('vaste' draaggolf) en werkt in princype 'op zichtafstand'.

AM heeft grappig genoeg wel enkele voordelen, o.a. een veel kleinere bandbreedte nodig en b.v. zeker handig in de luchtvaart kan men 2 zenders, die op dezelfde frequentie uitzenden, toch tegelijk horen. Bij FM hoort men alleen het sterkste signaal of als beide zenders vrijwel even sterk zijn, alleen een pieptoon.
De modulatiemethode (AM/FM) heeft geen invloed de propagatie van de radiosignalen.
Alleen de gebruikte frequentie.

Wel is het zo dat AM vaak op de lage golf, midden golf en korte golf, (dus tot ca 30 MHz) gebruikt wordt, waar je inderdaad het effect van de geioniseerde lagen in de admosfeer hebt.
FM wordt op de VHF (vanaf 30 MHz) en hoger gebruikt. Op die frequenties heb je normaal gesproken alleen bereik tot de horizon. Wel heb je soms effecten zoals tropo/duct of sporadisch E.

Verder heb je bij AM wel last als er twee zenders op dezelfde frequentie uitzenden. Alleen bij AM met onderdrukte draaggof en 1 onderdrukte zijband (SSB) hoor je beide zenders doorelkaar heen.

Overigens kan je wel meerdere zenders of dezelfde frequentie laten werken. Door de zenders extreem nauwkerig met elkaar te synchroniseren. Laat dit nu bij DVB-T (Digitenne) gebruikt worden.
Door een brand in de TV-toren in Smilde werken zo'n 30 2G en 40 3G sites niet meer in het gebied rondom de toren
Kan iemand mij uitleggen hoe deze technieken met elkaar verbonden zijn. Waarom gaan er een paar 2G en 3G masten down als er een TV toren uitvalt. Of werden er vanuit die TV toren ook signalen naar die 2G en 3G masten gestuurd om deze daarna verder te versturen.
Straalverbindingen. Dat het een TV toren heet betekend niet dat er alleen maar TV signalen werden verstuurd. Ook FM radio werd verstuurd vanaf die mast en kennelijk waren er dus ook een aantal straal verbindingen naar telefoniemasten.
Nee, juist omgekeerd. Zo'n tv mast fungeert dan als baken waarop alle lokale (zicht-verbinding) 3G en/of 2G masten worden uitgericht (met die witte schoteltjes), en in de toren gaat het als een gecombineerd signaal het grondnetwerk in. Deze schotels staan vaak in de ringen onder het begin van de stalen topmast.
Offtopic: er is mij ooit ten gehore gekomen dat Lopik en Smilde ook dienst doen voor het militaire telefonie-/datanetwerk. Is dat nu ook down en welke gevolgen heeft dat concreet?
Anoniem: 415408 16 juli 2011 17:03
Even een aanvulling op dit artikel. Door de uitval van digitenne hebben erg veel mensen geen televisie meer, Lees, niet alleen KPN klanten maar ook Online en Scarlet klanten. Bij online en scarlet wordt in het alles in 1 pakket ook standaard gebruik gemaakt van digitenne. Erg vervelend voor al deze mensen die nu mooi de tour missen.
Ik vind wel dat deze toren weer in ere moet worden hersteld anders is het vergane glorie. Daarnaast zaten volgens mij de meeste GSM gerelateerde onderdelen op de betonnen basis. En zo te zien is die nog "redelijk in takt" Lijkt me voor vodafone gewoon een kwestie van de prik er weer op en wat units vervangen.

Wat ik me verder afvraag wat is er nu precies gebeurd. Er zou brand zijn op 180 meter hoogte ? (Antenne gone hot ?) Is een van de spandraden dan gewoon weggesmolten waarna de toren is omgewaaid ?

Ik dacht gisteren overigens staaldraden in de stalen toren te zien maar dit zijn gewoon de antenne kabels :p

http://www.rtvdrenthe.nl/

[Reactie gewijzigd door raymonvdm op 23 juli 2024 23:14]

Is een van de spandraden dan gewoon weggesmolten waarna de toren is omgewaaid ?
Dat hoeft niet... bij een bepaalde temperatuur verliest het staal zijn sterkte. Het staal wat er dan bovenop zit drukt er dan natuurlijk op, waardoor hij op een gegeven moment knakt.

Die tuidraden zijn mooi, maar kunnen dat soort dingen ook niet meer opvangen natuurlijk.

En aangezien die mast (het ingestorte deel dan) hol is, werkt dat natuurlijk als één grote schoorsteen, wat het vuur nog eens aanwakkert.

Foto's van het daadwerkelijke instorten: foto 1 en foto 2.
PaT Moderator Mobile @wildhagen16 juli 2011 16:27
Het zit nog een klein beetje anders.

Door het vuur stijgt de temperatuur enorm. Door de vorm van de toren, in feite gewoon een schoorsteen, krijg je ook nog eens trek (net als in een open haard), waardoor het vuur, maar vooral de hitte zich enorm goed verspreidt. Door deze hitte zal al het vocht dat nog in het beton zit verdampen (even voor je beeldvorming, het beton in de metersdikke voet van de Hooverdam is na dik 50 jaar nog steeds aan het uitharden/drogen)

Doordat het vocht in het beton wordt verhit gaat het uitzetten en ontstaan er dus scheuren/barsten. Daarbij hebben we dus fase 1 van de verzwakking. Vervolgens zal de warmte nog beter door deze scheuren heen gaan en het wapeningsstaal gaan verhitten. Zoals Wildhagen hierboven terecht stelt bereikt staal bij extreme verhitting z'n zogenaamde vloeigrens. Vanaf dat moment gaat het staal vloeien. Hierdoor wordt het extreem elastisch en heeft het niet meer de capaciteit om trekkrachten op te nemen (het beton neemt de drukkrachten voor zijn rekening). Op dat moment is slechts een beetje instabiliteit voldoende om zo'n toren te laten kantelen en in te laten storten. Die paar tuien zijn niet sterk genoeg om het hele gewicht van de toren te stabiliseren

In Nederland moeten gebouwen gedurende een bepaalde tijd bestand zijn tegen dit soort extreme omstandigheden (zie artikel 2.9 van het Bouwbesluit 2003). Afhankelijk van hoe hoog de hoogste vloer in deze toren was, kan dat oplopen tot 2 uur voordat er onderdelen mogen gaan bezwijken (misschien op basis van een gelijkwaardige oplossing nog iets langer, maar dat kan ik niet bepalen).

Wel jammer, ik heb het speciaal opgezocht, maar deze Gerbrandytoren was dus het hoogste bouwwerk van Nederland. 366,8 meter is voor Nederlandse begrippen toch een serieuze hoogte. Het hoogste gebouw is net de helft!
Op zich klopt het verhaal, maar is totaal niet van toepassing op deze situatie. Ten eerste heeft er geen brand gewoed in het betonnen deel, maar in de stalen mast die daar op staat. Ten tweede betreft het niet de Gebrandytoren maar de toren in Hoogersmilde. Misschien eerst lezen voordat je reageerd?
Ik vind wel dat deze toren weer in ere moet worden hersteld anders is het vergane glorie.
Het in ere herstellen is natuurlijk helemaal afhankelijk van de staat waarin het geheel zich nu nog bevind. Als de schade te groot is, zou het best eens kunnen dat ze toch gaan beslissen om het plat te gooien en opnieuw op te bouwen.
Daarnaast zaten volgens mij de meeste GSM gerelateerde onderdelen op de betonnen basis. En zo te zien is die nog "redelijk in takt" Lijkt me voor vodafone gewoon een kwestie van de prik er weer op en wat units vervangen.
Het stroom is volledig onderbroken, hoe kan Vodafone er dan wat prik op zetten? Zolang de brandweer e.e.a. niet heeft vrijgegeven, de inspectie niet is afgerond zal er geen stroomtoevoer zijn.
Laat wel weer zien hoe gevoelig digitenne is voor storing, nu is het niet een "normale" storing maar toch.

Was al nooit fan van het draadloze tv kijken teveel storing bij vrienden gezien als er slecht weer was bv.
Hoe vaak het wel niet voor komt dat bepaalde zenders op CAI of glasvezel (of IPTV) op 'zwart' gaan omdat ze ergens op een kopstation digitaal van de sateliet worden opgepikt en er atmosferische storing of slecht weer is.....

Zelfs de 'bekabelde' televisie en radio zijn vaak afhankelijk van draadloze ontvangst van sateliet of straalverbindingen.

Alleen de zenders die in Hilversum 'geproduceerd' worden komen bij mijn weten altijd via bekabelde verbindingen bij de distributeurs terecht.

Verder sluit ik me aan bij Klojum. In de 4 jaar dat ik zelf van Digitenne gebruik hebt gemaakt (omdat ik geen CAI had) heb ik zelden last gehad van (grote) storingen. Hoogstens een enkele keer bij bliksem of opgevoerde brommers.
En toch is voor genoeg mensen Digitenne een makkelijke oplossing... ik heb bijv geen eens kabel, dus ik heb geen keus... Een ander wil graag ze abbo mee op vakantie dat kan ook enkel met digitenne, en weer een ander heeft nog een CRT/gare tv en daar is de kwaliteit prima voor :)

Tuurlijk heb ik liever HD zenders, maar wat ik weer kan is 3 zenders opnemen en 1 kijken, terwijl je daar een ziekelijk dure tuner voor moet hebben als je dat op de kabel wilt (of 2 kastjes met ieder 2 tuners :P)

Het heeft gewoon een bepaalde markt en die zal echt niet snel overstappen, ook de prijs speelt een rol, bijna gratis :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 23:14]

Ik heb mijn HD-decoder voor € 50 op marktplaats gekocht. Die vlieger met "ziekelijk dure tuner" gaat niet per definitie op. Nu Ziggo met nieuwe pakketten aankomt bieden ze me een interactieve HD-decoder aan voor maar € 99. Als je ziet dat een CI+ module ook al rond de € 70 (en minder functionaliteit biedt dan een losse decoder-) zit vind ik die prijzen nogal meevallen.
Dit dus. Voor mij voldoet het niet (meer) maar ik ken ontzettend veel mensen voor wie TV nou ook weer niet zo veel boeit (laat staan dat ze HD willen) en voor wie Digitenne een ideale oplossing is.
Mwah, zelfs op een 33cm CRT TV'tje uit 1982 zie ik het verschil nog wel tussen analoog en digitenne. In het nadeel van digitenne dus welteverstaan. Het zal ook wel meespelen dat ik (als part time servicetechnicus) een vrij kritische kijker ben.
Misschien zit je dan bij de verkeerde vrienden...

Ik woon 3-hoog, en heb zo goed als nooit storing op Digitenne. Hooguit een enkele seconde bij een bliksemschicht die langsvliegt, en hoe vaak gebeurt dat nou in NL? Voor de rest is de ontvangst prima. Misschien hebben je vrienden verouderde Digitenne-toestellen (Samsung?) die vatbaarder zijn voor dat soort storingen.
Ik nodig je uit om eens bij ons langs te komen om te zien hoe goed Digitenne op sommige plaatsen werkt.

Moeten ze wel snel die noodmasten in de lucht krijgen want deze brand was de druppel. Gisteravond hebben we gelijk Ziggo aangevraagd.. We hadden erg veel last van storingen.. Als de auto start, als er een vrachtwagen voorbij rijdt, onweer, regen.. En dan storingen bij Digitenne zelf..

Hetzelfde bij een vriendin van mij, er rijden daar in sommige periodes de hele dag tracktors de straat op en neer. Elke keer als er zo'n ding voorbij kwam kreeg je op zijn minst "artifacts" in beeld, maar meestal stopte het beeld gewoon een seconde. En dan van 6:00 tot soms wel 22:00.. En een buitenantenne heeft toen ook niet veel geholpen..
Dat komt doordat die tractoren, scooters e.d. niet goed afgeschermd zijn. Je signaal valt dan weg vanwege de bougie vonken, waarbij de kabel als antenne gaat fungeren en een heel breedbandig signaal afgeeft. Bij auto's zijn de eisen mbt. deze storing hoger, ook omdat anders de autoradio en de navigatie in de auto zelf ook niet goed werken. Je kunt er niks mee, maar dit is wel de oorzaak van wegvallend beeld.
OT: wel vervelend dat beide masten er tegelijk uitknallen. Lopik gaat hopelijk vandaag weer onair, alleen vrees ik voor de duur (zowel tijd als kosten) van de herstelwerkzaamheden in Smilde. Het is bijzonder te noemen dat er geen gewonden of doden zijn gevallen.
Verder, streaming en internet (zoals hierboven genoemd) is geen vervanger voor broadcasttechnieken als FM en DVB. Stel dat iedereen in de auto een radiostation streamt. Dan zou a) het 3G netwerk op zijn gat gaan en b) de server van het radiostation ook, en/of worden de kosten voor het dataverkeer te hoog om op te vangen (al is een FM licentie ook niet goedkoop). Broadcast (1-n) werk veel efficiënter dan IP-based technieken (1-1) voor radio en tv distributie (een-weg verkeer).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 23 juli 2024 23:14]

Tractoren hebben doorgaans dieselmotoren, waardoor je verhaal niet helemaal lijkt te kloppen. :)
Dan klopt het verhaal van veldmuis dus ook niet.

Tractors hebben doorgaans idd dieselmotoren en het is technisch dus onmogelijk dat zij de Digitenne ontvangst storen.
Grote blokken metaal die langs elkaar schuiven, dynamo's, onafgeschermde kabels, elektrisch aangedreven lucht/vloeistofpompen, aanjager voor koeling (fan), etc.

Ik dank dat ik er nog wel 10 kan noemen die in een diesel motor gewoon aanwezig zijn.

ofwel: Deze apparaten kunnen weldegelijk em-golven opwekken.

Wat wel wil helpen (iig bij mij en mijn ouders) is een degelijke kabel gebruiken. Het meeste ruis bleek op de kabel binnen te komen en niet bij de ontvanger. Na het vervangen van de bekabeling heb ik alleen nog de storing van kpn en niet langer artefacts bij normaal weer e.d. Er rijd een tram langs op ~30 meter welke flink wat interferentie veroorzaakt.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 23:14]

Uiteindelijk moet alle apparatuur, of dit nu een tractor auto of TV is EM compatible (EMC) zijn. Dat betekent dat de een toestel zijn omgeving niet te veel zal stroren en dat een toestel zelf ook niet te veel gestoord mag worden.

Hier zijn sinds 1993 gewoon eisen voor voor heel veel verschillende apparaten en later zijn hier ook eisen voor voertuigen bij gekomen.

Ook voor het digitenne spul van KPN zal de leverancier van het toestel er voor moeten zorgen dat deze apparatuur niet gestoord wordt door inkomende elektrische en magnetische velden.

In de norm zijn echter performance criteria aangegeven en ik vermoed dat er bij de digitenne apparatuur soepel om is gegaan met deze criteria. Hiermee is bijvoorbeeld een artifact in het beeld als acceptabel op te geven. Aangezien het beeld van de TV echter functioneel is lijken mij artifacten juist niet acceptabel. Ik denk dat hier de basis van het probleem bij digitenne zit.
Het beste zou men de TV gewoon helemaal over zetten op de sateliet, wel FTA dan.
Dat scheelt enorm veel bandbreedte in de ether die voor iets anders gebruikt kan worden.

In de auto neem je niet zo makkelijk een schotel mee, en richten is wat moeilijk tijdens het rijden, dus de radio mag op de FM blijven.
Doe mij maar gewoon lekker digitale HD-TV van Ziggo. In tegenstelling tot Digitenne en Satelliet nooit storing, ook niet bij noodweer. Kan wel zijn dat Digitenne een stuk goedkoper is maar daar krijg je ook een beperkt zenderaanbod en beperkte kwaliteit beeld en geluid voor terug.
En als je nou geen kabelaansluiting hebt?
Of je zit op de camping of woont op een bungalowpark.
Dan zul je toch iets anders moeten nemen dan HD-TV van Ziggo
Dan kan je gaan voor een budgetoplossing (digitenne) of een oplossing voor de wat kritischer kijker (satteliet).
Anoniem: 382732 @Titan_Fox17 juli 2011 11:24
Dat is appels met peren vergelijken. Digitenne is niet bedoeld voor de doelgroep die HD en veel kanalen wil, maar voor mensen die niet veel geld willen uitgeven omdat ze tv niet zo belangrijk vinden.
Misschien hebben je vrienden...
Dus omdat jij geen storing hebt is het onmogelijk dat iemand anders in NL wel storing heeft? Wat is dat nou voor redenering?
De afgelopen weken heeft het flink gestormd en geonweerd. En ik heb toch al die tijd uitstekende ontvangst gehad met digitenne. Doet zeker niet onder voor UPC digitaal wat ik voorheen had.

Ik gebruik wel een insteekkaart in combinatie met de nieuwste antenne.
Storing of geen storing: de bitrate ligt stevig lager dan met dvb-c en HD kan je al helemaal vergeten. Digitenne is leuk voor onderweg/camping/platteland maar de kwaliteit is gewoon minder, zei het vaak wel acceptabel.

Het is natuurlijk sterk afhankelijk van de signaalkwaliteit op jouw locatie of je last hebt van storingsbronnen
Drie hoog zal het best meevallen, ik heb echter gelezen dat mensen op de begane grond al storing hebben als er een brommer voorbij rijdt.

Verder hoeft het helemaal niet te liggen aan verouderde toestellen, het signaal is sindsdien niet veranderd. Dat zou anders zijn als men op een andere codec overgegaan zou zijn, maar dan ontvingen die digtitale toestellen helemaal niets meer.

Wel is het zo dat water electromagnetische golven aantrekt en bij ons op de dijk flatgebouwen staan van zo'n 10 etages hoog. Het signaal dat door het water naar beneden is getrokken, wordt vervolgend door de betonnen flats teruggekaatst. Achter die flats is er dus geen signaal, dat was met de analoge TV zo en is met de digitale niet anders.
Daarnaast is de beeldkwaliteit van digitenne niet om over naar huis te schrijven.
Aan de andere kant is het ideaal voor op de camping bijvoorbeeld. Gewoon je digitenne kastje meenemen en je hebt TV. Ook voor plaatsen waar het lastig is om met een coax kabel te komen is het ideaal. Ik had bijvoorbeeld in de bouwmarkt waar ik werk vorig jaar met het WK een beamer neergezet, midden in de winkel, waar we met behulp van digitenne alle wedstrijden hebben kunnen laten zien. Er was daar geen mogelijkheid om een coax kabel te trekken, het dichtstbijzijnde muurpunt was al snel 30-40m verderop, plus dat ze er geen kabelabonnement hebben.
Ik kijk niet veel TV dus hoef niet zo'n duur abonnement. Daarnaast voor de programma's die ik kijk boeit het me niet of het SD of HD is. Ik heb nooit problemen met kwaliteit of storing met digitenne. Erg tevreden over voor die lage prijs. Alles wat ik HD wil zien dat download ik wel dan heb ik ook geen reclames er doorheen.
Dit is totale overmacht, je verwacht niet dat zo'n mast instort. Als een langsvliegende meteoriet de bekend Astra satelliet ramt zit half Europa ook zonder TV. Wat kan Canal Digitaal daar aan doen volgens jou?
Een paar reserve satellieten op (vrijwel) dezelfde positie in de Clarke belt zetten, zodat die het over kunnen nemen wanneer er een hoofd satelliet er uit knalt (letterlijk of figuurlijk). Dit is namelijk al standaard practice bij de grote netwerken (Astra, Hotbird e.d.). Ook verzetten ze soms satellieten ('in transit') om zo de capaciteit op een andere orbitpositie op te vangen.
Oh ja want als er nog analoge TV via de ether was dan was dit niet gebeurd. Een beetje rare redenatie. Ja, via de ether is de ontvangst weer afhankelijk (zelfs met sateliet heb je dat probleem tot op zeker hoogte), maar om het daarom af te schrijven. Er zijn voldoende scenario's te verzinnen waarbij digitenne meer dan toereikend is.

Overigens, ik heb bij een kabelmaatschappij gewerkt en kabelbreuken of ander 'molest' gebeurde bijna weekelijks. Dit heet overmacht.
Wat dacht je van brand in een telefoon centrale of een brand in een hoofdstation van de kabelverdeler of een satelliet die uitvalt ja dan is alle techniek gevoelig ;) .
Beetje vreemd dat KPN met haar Digitenne geen prioriteit heeft tov FM radiozenders.
Klanten met Digitenne betalen ervoor maar radiostations niet.
Dat wil zeggen niet direct want iedereen betaald mee aan publieke radiozenders middels de belastingen.
Ondanks dat zou het in de lucht brengen van een nood-Digitenne prioriteit moeten hebben.

Ik heb er zelf geen last van want ik kijk via satelliet.
Dat is gewoon aan de uitbater van de toren, volgens mij heeft de overheid daar helemaal niets mee te maken. Verder betalen radiostations ook gewoon om te kunnen zenden (afaik betaal je voor een plekje op de mast).
NOVEC is de eigenaar van de televisietorens. Tot 2007 was dit eigendom van de Staat, maar de aandelen zijn overdragen aan TenneT, wat eveneens van de Staat is. TenneT heeft op zijn beurt weer aandelen in NOVEC.
http://nl.wikipedia.org/wiki/NOVEC

[Reactie gewijzigd door In Search of Sunrise op 23 juli 2024 23:14]

KPN is gewoon een commercieel bedrijf die zijn eigen nood protocol moet gebruiken lijkt mij. Dat is niet een zaak van de overheid of de publieke zenders.

Ik denk ook dat digitene een ingewikkelder signaal is terwijl FM al zo oud en bekend is dat ze zeer makkelijk en snel nood locatie kan opzetten.
Uh.. Volgens mij hangt het landsbelang toch wel erg af van comunicatie. zeker bij een ramp, of andere nood oproepen.

Ga eens na als je niet kan bellen, Radio doet het niet en de TV ook niet. Je hebt alleen een krant van vanmorgen. Maar er komt wel een hele groene wolk op je dorp af.. Dan raakt iedereen in paniek.
Als er nou toch nog een vorm van comunicatie is. Kan men elkaar inlichten wat er gebeurd waardoor de paniek beheersbaar is.

Kortom, zo'n toren is van landsbelang ofwel Nationale veiligheid
FM is een wat makkelijkere technologie (want analoog), bovendien kan ik mij zo voorstellen dat in de zendmasten in Hilversum en Tjerkgaast al voorzien waren van FM zenders uit het verleden.
dat vind ik dan weer niet. de echte nood zender is radio 1. die is direct terug gezet op de am frequentie zodat er een nooduitzending blijft. verder is de fm zo snel overgenomen omdat veel kleine masten 'in de buurt' het over kunnen nemen. fm zenders zijn er immers van allerlei bedrijven en op allerlei plekken.

digitenne is van kpn en die had zijn masten op smilde. als die instort is het aan kpn om het op te lossen. digitenne is niet iets waar 'de overheid' zich mee bezig gaat houden.

het is immers 'niet belangrijk', alleen radio 1 is echt belangrijk voor het noodsysteem. dat de rest toevallig kan profiteren van masten om hun heen is alleen maar mooi meegenomen
Wie zegt dat die FM-radiostations niet betalen? Die hebben wel geen abonnées maar toch wel degelijk geldstromen.
Zal het uitvallen van deze masten nog invloed hebben op de noodprotocollen? "Sluit ramen en deuren en zet radio of TV aan" gaat dus ook niet altijd meer op...
Bij een grote brand als bij ChemiePack of een overstroming zal het nog wel opgaan, maar voor kwaadwillenden worden de zwakke punten in het Nederlandse communicatienetwerk steeds duidelijker.
Radio en TV die via de CAI-kabel gaat had hier, als het goed is, geen last van. Het ging hier vooral om radio en TV via de ether.

En de meeste mensen hebben thuis denk ik tegenwoordig wel een CAI-aansluiting, en zijn niet afhankelijk van de ether.

Tevens was Radio1, wat de primaire nieuws-zender is, ook al heel snel weer overgeschakeld naar hun oude frequentie (AM747), zodat die al vrij snel weer in de lucht was.

En het is puur pech dat er toevallig twee zendmasten tegelijkertijd hetzelfde euvel (brand bedoel ik) hadden, waaronder nu net de Gerbrandytoren in IJsselsteijn, de grootste zendmast van Nederland, die in zijn eentje zowat de hele randstad bedient.
Is het niet zo dat radio 1 op zowel FM als AM conteneu uitzend?
Kortband heeft een lagere kwaliteit maar wel een verdere reikbaarheid.
Nee dat is niet zo.
Momenteel wordt uitsluitend op de FM-band uitgezonden. Voorheen zond het station ook op de middengolf uit op AM 1008 kHz, 298 m (1950 tot 1975, 2001 tot 2003). Tussen 1975 en 2001 op AM 747 kHz (402 m). Hierdoor was de zender ook ver buiten Nederland te horen. Als gevolg van de herverdeling van de frequenties is Radio 1 sinds 1 juni 2003 van de middengolf verdwenen.
'Wegbezuinigd bij een herverdeling van frequenties' ... Maar de frequentie is nu nog wel beschikbaar?
Nu ben ik natuurlijk maar een toeschouwer, maar dit klinkt niet alsof het echt nuttig was om Radio 1 van de AM frequentie af te halen.
Er is wel wat voor te zeggen om weer op beide frequenties uit te zenden.
Juist bij echt grote problemen bied de am frequentie grote voordelen.

Trouwens, hoe moesten we weten dat we Radio1 daar konden vinden wanneer hij daar al sinds 8 jaar niet meer te vinden is?
Radio 5 zend uit op 747 AM
Dat zeggen ze op de radio en tv :+
Vanwege de nieuwe wetgeving (0-base) was het niet meer toegestaan om als zender zowel op FM als AM uit te zenden. Dit geldt zowel voor commerciële als voor de publieke zenders. Van mij had Radio 1 op 747 of 1008kHz mogen blijven; die was 's-nachts tot Polen en Spanje te ontvangen.
De frequentie is eigenlijk niet beschikbaar. Radio 5 zit er tegenwoordig op en op de 1008 zit een relizender.

Overigens ben ik het helemaal met je eens dat dit soort zenders alleen al vanwege het bereik en het doel van weergeven van gesproken woord, (ook) op de middengolf thuishoort... Alleen er was een of ander flauw regeltje dat een dubbele dekking niet meer mocht.

Juist nu de wereldomroep wordt wegbezuinigd is een groot bereik op de middengolf wel te rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 23:14]

AM 747 is geen ""korte band"" maar middengolf en heeft zodoende een langere golflengte dan de ultrakortegolfzenders (FM) die nu uitvielen. Helaas zijn de middengolffrequenties hevig ingekrompen en word de laatste paar jaar voor het eerst in een zeer lange geschiedenis slechts 1 zender (radio 5) op de middengolf uitgezonden. Die hebben ze er nu tijdelijk afgekieperd.

Er zijn overigens wel kortegolfzenders met Nederlandse programmering, maar die zijn heel druk bezig wegbezuinigd te worden bij de wereldomroep, en waren sowieso al niet op Nederland zelf gericht.
En het is puur pech dat er toevallig twee zendmasten tegelijkertijd hetzelfde euvel (brand bedoel ik) hadden, waaronder nu net de Gerbrandytoren in IJsselsteijn, de grootste zendmast van Nederland, die in zijn eentje zowat de hele randstad bedient.
En voor de rest ook niet zo heel relevant omdat die 2 masten elkaar toch niet kunnen vervangen. Het maakt het storingsgebied nu wat groter, maar als alleen de zendmast in Hoogersmilde was omgevallen (zoals nu) dan was het probleem nog hetzelfde.
ja net als het backup systeem wat niet hoort te falen,op het moment dat het nodig is toch faalt.Dan heb je zonder ander opvangoplossing altijd een groot probleem.
Al te vaak dat soort situaties gezien,die eigenlijk net voor mochten komen.Daarom ga ik daar zowat vanuit dat het dus echt wel voorkomt.
En de meeste mensen hebben thuis denk ik tegenwoordig wel een CAI-aansluiting, en zijn niet afhankelijk van de ether.
Daar zeg je het precies: 'De meeste mensen" dus die anderen hoeven van jou geen TV te kijken/mogen niet klagen, omdat ze toch maar met een paar zijn.

Nee, zo ken ik er nog een paar. Straks zeg je nog dat het hun eigen schuld is omdat ze zelf daar zijn gaan wonen.

Als het technisch niet kan, prima, als het financiëel niet haalbaar is, bv omdat eht te duur is om aan te leggen, kan ik ook mee akkoord, maar het soort argumenten als, het zijn er toch maar een paar, die tellen toch niet mee, daar gaan bij mij de haren recht van overeind staan. Helaas werkt het in de praktijk vaak wel zo.
Tja, blijft lastig voor de gebruikers van digitenne maar het gebeuren is ook niet iets waar je iedere dag last van zou kunnen hebben. Kans was zo klein, helaas wel gebeurd. Zover ik het nieuws begreep zijn ze met kleinere zenders bezig om het probleem zsm te verhelpen.
Mijn eerste gedachte was: Joh, je meent het! Ik vind het al knap dat ze de meeste radiozenders weer zo snel in de lucht hebben kunnen krijgen.
Het zijn vooral de straalverbindingen die er uit liggen geloof ik. Althans op veel GSM mastern viel het me gisteren op dat ze gericht zijn op Smilde. Dit moet eerst ondervangen worden denk ik door het plaatsen van nieuwe straalantennes en het uitrichten van de bestaande antennes op de nieuwe straalantennes. En ik weet niet hoe het zit met evenementen antenne's. Of die ook op een straalverbinding worden ingesteld of dat het repeaters zijn. Maar het zal wel iets zijn wat eventjes duurt voor dat het probleem opgelost is. ;)

Maar goed. ben niet werkzaam in dat soort werk dus het is allemaal speculatief. :P

[Reactie gewijzigd door Henkie-Jan op 23 juli 2024 23:14]

Ik ga mee met de stelling dat het blijkt dat nationale belangen v.w.b. communicatie hierdoor in het geding komen. Bedrijven zoals Vodafone die hier waarschijnlijk ruimte huren en hun umts apparatuur op hangen, informationale zenders die hierdoor niet meer kunnen zenden... Ik vind dat de staat moet helpen dit weer in orde te brengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.