Aanleg glasvezel buitengebieden Friesland moet voorjaar 2017 van start gaan

Kabelnoord wil in het buitengebied van alle gemeenten in de provincie Friesland glasvezel aanleggen. Het gaat om gebieden waar nog geen goede internetverbinding aanwezig is. In het voorjaar van 2017 moet de aanleg van start gaan.

GlasvezelDe Gedeputeerde Staten zijn dinsdag gekomen tot een voorgenomen besluit over de aanleg van glasvezel in de gebieden. Eind september moet een definitief besluit genomen worden door de aandeelhoudende gemeenten van Kabelnoord en Provinciale Staten. Vervolgens kan er van oktober tot december een aanbesteding gedaan worden en een aannemer geselecteerd worden voor de aanleg.

Kabelnoord zegt dat in oktober bekendgemaakt wordt welke postcodes geselecteerd zijn voor aanleg. In december moet vervolgens het eerste aanleggebied bepaald worden. Minimaal 60 procent van de inwoners moet akkoord gaan. Als dat het geval is, kan in het voorjaar van 2017 begonnen worden met de aanleg. Volgens Kabelnoord gaat het om bijna 25.000 potentiële aansluitingen.

Kabelnoord heeft in Noordoost-Friesland al 16.000 percelen aangesloten op glasvezel. De provincie Friesland koopt aandelen in Kabelnoord en mogelijk doen de betrokken gemeenten dit ook. Door het extra kapitaal van de nieuwe aandeelhouders kan Kabelnoord de aanleg financieren, naar schatting is daar 70 miljoen euro mee gemoeid.

Inwoners van de gebieden die straks glasvezel willen afnemen, betalen een bijdrage van 15 euro per maand voor de aanlegkosten. Dat bedrag komt naast de kosten van het abonnement voor diensten als internet, televisie en bellen. Abonnementen kunnen na aanleg afgenomen worden bij verschillende providers.

Het doel is dat Kabelnoord binnen drie jaar 95 procent van alle 'witte adressen' in Friesland van een glasvezelverbinding voorziet. Op deze witte adressen is nog geen snel internet beschikbaar. Voor de duurste vijf procent van het 'witte gebied' zoekt de provincie naar maatwerkoplossingen. Later dit jaar wordt hiervoor een plan van aanpak gemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-07-2016 • 17:01

103 Linkedin

Submitter: Carfanatic

Reacties (103)

103
103
47
14
1
48
Wijzig sortering
Vind het een top initiatief wat ze in geheel NL in de buitengebieden moeten gaan uitvoeren.
Woon zelf in een dorp, en heb hier niet heel veel problemen (heb de wijkkast van ziggo in m'n voortuin).

Maar kom regelmatig bij mensen die "buitenaf" wonen en waar het daadwerkelijk bedroevend is.

En men vergeet alles moet tegenwoordig via internet, en jij/wij denken dat we zo afhankelijk zijn, maar de meeste boeren die zijn er voor de bedrijfsvoering geheel afhankelijk van.
Ik noem:
  • Dierenregistraties
  • Mest registraties
  • (Firmware) updates voor machines
  • Het door de leverancier/importeur kunnen controleren van machines
  • Evt. chemicaliën/bestrijdingsmiddelen/voedingsstoffen registraties
  • enz.
Oftewel de gemiddelde boer is er nog meer van afhankelijk dan de "gewone" burger over het algemeen, want wij klagen meestal al als ons filmpje niet snel genoeg binnen geharkt kan worden of dat onze netflix ofzo een x hapert/buffert.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen op bovenstaande maar denk dat het over het algemeen wel redelijk klopt.

Kom zelf uit een redelijk een lint-dorp, waarbij de "oude dorpskern" ook alleen maar beschikking heeft over een oud koperpaar waar hooguit een x tot 10 mbps uit getrokken kan worden, ook daarvoor zou ik het mee pakken, laat uiteindelijk iets van een voorstel o.i.d. komen waar men in NL een soort van minimum vereiste snelheid moet kunnen halen, dan zal ook KPN op moeten schieten met zijn grootse veranderingen, of toch glas de grond in schieten in dergelijke gebieden.

[Reactie gewijzigd door Annuk op 13 juli 2016 17:53]

Wat een raar verhaal, jij doet net alsof er in de buitengebieden niets mogelijk is. Op dit moment kan men daar gewoon een keurige 4g verbinding via kpn, en binnenkort ook via t-mobile afnemen. Wat betreft hoeveelheid data, zijn de punten die jij noemt, voornamelijk telemetrie en simpele objectregistraties, een lachertje.

Daarnaast vind ik het een erg vreemde gang van zaken, waneeer agrariers wel de financien kunnen vinden om nieuwe traktoren á €150.000,- of nieuw vastgoed voor miljoenen aan te schaffen, maar wanneer er over een internetverbinding gesproken wordt moet er ineens belastinggeld aan te pas komen. Te weten: er gaan al sloten geld richting de agrarische sector in de vorm van subsidies. Zo wordt de melkprijs kunstmatig laag gehouden om te blijven kunnen concurreren met oorden waar men het voor minder kan. Daar betalen we met zn allen al aan mee.

Dit is hetzelfde onzinverhaal wanneer men roept: tegenwoordig heeft ieder apparaat een internetverbinding, zelfs op koelkasten en wasmachines vindt je die. Dit kwatsargument wordt vervolgens gebruikt om een symmetrische gbit glasvezelverbinding te rechtvaardigen. Grote onzin en wat mij betreft een verspilling van belastinggeld.

Verhalen over glasvezelnetwerken gaan tegenwoordig veelal over belangen en niet meer over inhoud. Lokaal wordt hier ook zo'n discussie gevoerd, vooral door een groep digibeten en een kleine groep lieden die menen dat ze de ganse dag online moeten zijn.

Uiteraard is het in de tijd waarin we nu leven van belang dat men over een afdoende snelle internetverbinding beschikt. Dit hoeft echter absoluut geen peperdure glasvezelkabel te zijn, dit kan ook prima een 4g verbinding (yagi op dak, 150mbit router eraan en gas erop) zijn, een mesh netwerk, of zoals onze duitse buren het doen: een hybride vdsl/4g combinatie.

Kortom, er is meer mogelijk dan enkel vele miljoenen in (veel te ) dure verbindingen pompen. Laten men toch naar maatwerk oplossingen kijken en pas techniek toe die voldoet en betaalbaar is. Zeker in een tijd waarin we senioren in luiers in verpleegtehuizen hebben zitten (te gek voor woorden toch?).

[Reactie gewijzigd door terradrone op 13 juli 2016 23:09]

...
Wat betreft hoeveelheid data, zijn de punten die jij noemt, voornamelijk telemetrie en simpele objectregistraties, een lachertje.

Daarnaast vind ik het een erg vreemde gang van zaken, waneeer agrariers wel de financien kunnen vinden om nieuwe traktoren á €150.000,- of nieuw vastgoed voor miljoenen aan te schaffen, maar wanneer er over een internetverbinding gesproken wordt moet er ineens belastinggeld aan te pas komen.
Dat is niet de insteek van de boeren. Feit is dat ze daadwerkelijk achtergesteld zijn op internetgebied. Een boer kan wel een glasvezel laten leggen en financieren uit eigen middelen, maar die glasvezel moet toch ergens aangesloten worden. Bovendien loopt de glasvezel door gemeenschappelijk gebied/grond van de gemeenschap/rijk/provincie.

Punt van de boeren (en mensen in de buitengebieden is dat partijen als KPN en Ziggo er geen brood in zien, omdat die hun investeringen in de infrastructuur binnen 3-5 jaar terugverdiend willen hebben en vervolgens verder kunnen gaan melken (pun intended). Liefst geven zij niets uit en helemaal niet aan FTH. In stedelijke gebieden heeft KPN het makkelijk; relatief veel korte kabels en veel wijkkasten/centrales e.d., dat is lekker binnenharken (pun intended, too).

Na de volledige overname van Reggefiber door KPN, is het aanleggen van nieuwe glasvezel op een laag pitje gezet waarbij vooral het aanleggen van FTH sterk gereduceerd is. En ipv FTH kiest KPN voor GPON, stuk goedkoper in aanleg, maar resulteert wel een bandbreedtebeperking en beperking van de keuzevrijheid bij de klanten (zie de reactie van eymey) . Voor KPN wordt het goedkoper, voor de klant duurder.

[Reactie gewijzigd door slb op 14 juli 2016 01:13]

Leuk verhaal, grappig dat je volledig voorbij gaat aan mijn relaas waarin in aangeef dat er prima 4g dekking is en men, wellicht met een nette yagi (richtantenne), een prima breedbandige internetverbinding in het buitengebied kan realiseren. Hierdoor is de aanleg van een peperduur glasvezelnetwerk overbodig. Vreemd genoeg heeft men wel de mond vol met 4g wanneer het over smartphones gaat, dan is het ineens een hot topic. Maar wanneer het over verbindingen voor huisaansluitingen gaat dan passeert met dit station en moet er ineens voor miljoenen een glasvezelnetwerk komen. Redelijk hypocriet, als je het mij vraagt.
Ik ga er zeker niet aan voorbij, en kan ook nog aanvoeren dat glasvezel (bij FTH) een vrijwel ongelimiteerde bandbreedte heeft. Het andere grote nadeel van 4G/5G, of beter gezegd van de providers, is de tariefstructuur in Nederland. Je betaalt per MB ipv onbeperkt internet. Het is -in de huidige vorm- dus zeker geen alternatief voor een vaste breedbandverbinding.

In wat dunner bevolkte gebieden in Scandinavië (Denemarken) zijn 3G/4G verbindingen eerder regel dan uitzondering, maar daar is de tariefstructuur en wetgeving omtrend de tarieven heel anders dan in Nederland. Elke MB buiten de bundel is even duur als binnen de bundel en abonnementen zijn maximaal 6 maanden vast (daarna kan er uiteraard verlengd worden).

Zou er ongelimiteerd 4G/5G leverbaar zijn in NL tegen een vast tarief, dan zou jouw verhaal wel opgaan. Overigens kan er ook met een schotel(tje) ipv een Yagi gewerkt worden.

[Reactie gewijzigd door slb op 14 juli 2016 12:45]

Die zogenaamde ongelimiteerde bandbreedte van glas is geen argument om dan maar met een enorme berg geld te smijten, het is simpelweg niet nodig en wordt veelal door fanboys gebruikt om maar een overbodig snelle verbinding aan huis te krijgen. Mensen die dit perse willen kunnen beter naar de stad verhuizen.

Daarnaast is het onzin dan enkel een 4g verbinding met ongelimiteerde bruikbaar is. Bij kpn 4g krijgt men de beschikking over 50gb data per maand. Bij t-mobile gaat men naar een vergelijkbaar model, maar daar geld geen datalimiet in de nachtelijk uren. Een prima oplossing dus!

En dat je dan zelfs nog even moet zeuren over een schotel als alternatief voor yagi, nog even wilt laten blijken dat je op ieder punt een weerwoord moet voeren, getuigd in mijn optiek niet bepaald van een volwassen houding in deze dialoog. Ter uwer informatie, er zijn vele antennevormen bruikbaar (sector, panel etc), als je wilt stuur ik je een catalogus toe...

Kortom: 4g is een prima oplossing vh buitengebied, zo ook volgens minister Henk Kamp die verheugd was te horen dat kpn deze dienst ging aanbieden. http://www.rtvnoord.nl/ni...-met-4G-van-snel-internet

[Reactie gewijzigd door terradrone op 14 juli 2016 13:04]

4g als alternatief voor kabel/glasvezel? Je maakt een grapje zekers. 2 films in 4k via netflix is al goed voor 30Gb laat staan dat de gemiddelde snelheid in het buitengebied van 4g voldoende en stabiel is om meerdere streams te kunnen handlen. 4g hier op meerdere plekken getest (Zuid Oost Drenthe) gemiddeld tussen de 5 en 15 mbit, dat is vergelijkbaar met 'traag' adsl
Wie maakt er hier een grapje? Jij denkt dat een gemiddelde gebruiker twee 4k films tegelijk streamt? Dit is nou precies waarom de glasvezeldiscussie zo mank gaat, omdat het realiteitsbesef ver te zoeken is.

Ik zal ook meteen die -1's meteen even melden, ik zie dat de fanboys weer bezig zijn geweest.
Hier een linkhttp://www.glasvezelbuite....php?r=site/alternatieven met een overzicht van het gemiddeld gebruik van een gezin. Hier zie je dat in de periode van 2014 2015 het gebruik al flink is toegenomen: boven de 100 GB

We zijn nu reeds een jaar verder dus zal me niet verbazen als we al richting de 200Gb gaan om de komende jaren nog maar te zwijgen
Ga je nou serieus een link delen met als bron een website van een initiatiefgroep welke glasvezel uitgerold wil hebben? Als ik door die website heen lees zie ik allerlei "feiten" welke letterlijk uit de duim gezogen zijn. Klopt helemaal niets van. Ik heb nog geen enkel betrouwbaar rapport kunnen vinden waarin dataverbruik bij particulieren op huisaansluitingen te vinden is.

Da's hetzelfde als zeggen dat je op een politieke partij moet stemmen en je vervolgens als bron hun website toont. Moet niet gekker worden.

Het is te gek voor woorden: zelfs heb ik algemene ams-ix grafiekjes bij glasvezelclubjes gebruikt zien worden waarin de volledige datatraffic van HEEL NEDERLAND als voorbeeld wordt getoond als verbruiksindicatie van een particuliere huisaansluiting. Weer een voorbeeld van misleiding.

[Reactie gewijzigd door terradrone op 14 juli 2016 18:14]

Kom dan zelf eens met cijfers. Een draadloze verbinding kan nooit een serieus alternatief zijn voor een vaste lijn
Waarom die aanvallende houding? Als gelicenseerd zendamateur heb ik wel enige kennis van antennes, maar een catalogus is altijd handig om te hebben, dus als je die zou willen toezenden, graag! Ik gaf het voorbeeld vaan het schoteltje omdat je daar ook perfect een straalverbinding mee op kunt zetten en het minder opvallend is dan een Yagi. Als je dat als zeuren kwalificeert, tjsa, dan valt er geen normale discussie te voeren.

Hoe kun je een dialoog hebben zonder weerwoord? Dat wordt toch een monoloog? Maar als je weerwoord wilt, alstublieft:

Van minister Kamp heb ik sowieso geen hoge pet op als ik kijk naar zijn besluiten/beleid en uitlatingen mbt breedbandinternet (zie zijn antwoorden op de kamervragen in 2012 en 2015) en techniek.

Dat verhuizen naar de stad is geen reële optie voor sommige Noorderlingen waarvan het huis onverkoopbaar is geworden door de gevolgen van de gaswinning.

Je ergert je aan de miljoenen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk alsof je ze zelf moet betalen, maar gaat voorbij aan de miljarden die uit de grond zijn gehaald en waarvan wij onze welvaartsstaat voor een groot deel bekostigd hebben en waar ook jij de vruchten van (ge)plukt (hebt).

De discussie over de voor en tegens van KPN 4G voor de buitengebieden is hier al eens uitvoerig gevoerd.

KPN ziet geen heil om te investeren in de buitengebieden en de lokale glasvezelinitiatieven worden gedwarsboomd. Gelukkig zijn de initiatieven in de buitengebieden redelijk succesvol: bijvoorbeeld in Drenthe
Dus ik begrijp werkelijk niet waar jij je zo druk om maakt. Alleen omdat we verschillen van mening over het inzetten van 4G?

In bepaalde situaties zal 4G prima zijn, dat zal ik niet tegenspreken. Maar IMO is 4G een beperkte oplossing voor dit probleem en zeker niet de oplossing cq heilige graal.

Alleen al de hoeveelheid data waarvoor men betaalt; beperkt tot 50GB voor € 50 is te weinig. Ik gaf al eerder het voorbeeld van Denemarken, daar heb je dus het tienvoudige (500GB) en kost elke MB eroverheen net zoveel als binnen de bundel. 50GB (en geen gb) is tegenwoordig niet veel meer. Als KPN dit nu eens zou verhogen naar 500GB of beter nog onbeperkt, dan is het nog een redelijk alternatief voor xDSL.

Het feitelijke probleem is dat data het melkkoetje voor KPN (en andere mobiele providers) is, en snijden in eigen vlees (of beter gezegd vet) niet makkelijk is uit te leggen aan de aandeelhouders.

Intussen is de ommekeer in deze eeuw tot stand gekomen en is een internetverbinding tot een basisbehoefte verworden. Vroeger zat ik met een 1200/300 baud modem op BBS-en en zag ik ASCII-tekens op mijn fluoriserende monchroom scherm te kijken, nu stream ik 4k films, koop ik games van ettelijke GB's online, etc etc.

Naar mijn mening is het aan de staat om een nieuw netwerk (black fiber pair to home) aan te leggen, en dat het netwerk van ons allen blijft ipv dat het weer in private handen wordt overgedragen. Anderen zijn ervan overtuigd dat je de markt het werk moet laten doen.

[Reactie gewijzigd door slb op 14 juli 2016 18:21]

De tijd van sociale initiatieven, netwerken in beheer vd. overheid, helaas is die tijd lang voorbij. Tegenwoordig is men overtuigd dat marktmerking de oplossing voor alles is. Men wil alles voor weinig en het liefst vandaag. Dan krijg je dit soort zaken.

Ik erger mij vooral aan de manier waarop lokale initiatieven glasvezel in het buitengebied uitgerold willen krijgen; veelal gebeurd dit door ronduit leugenachtige campagnes te voeren en mensen in de bebouwde kom bang te maken met uitspraken als "binnen drie jaar zit uw internetverbinding verstopt" en "uw koperen kabels in de grond zijn oud en versleten". Via deze praktijken probeert men de bewoners binnen de bebouwde kom het netwerk in het buitengebied te laten betalen.

Daarnaast ben ik van mening dat een glasvezelnetwerk de meest kostbare internetverbinding is die je in het buitengebied kunt uitrollen. Als je daadwerkelijk kennis van hoogfrequente verbindingen bezit dan weet je dat er veel meer mogelijk is en dat dit zeker niet de hoofdprijs hoeft te kosten.

Kwatsargumenten zoals je die hoort, dat men meent dat een heel gezin netflix 4k tegelijk moet kunnen kijken, of het veelgehoorde argument dat men 100-en gb's in "the cloud" wil zetten, gaan nergens over en zijn totaal niet op realiteit berust.

Ook op het punt dat lokale initiatieven succesvol zijn deel ik je mening niet: veel van dit soort projecten eindigen in misere en ellende, zoals in boekel: http://www.bd.nl/regio/os...helder-failliet-1.4218819

Als afsluiter vindt ik de houding die sommigen aannemen: dat kpn en ziggo kwaadaardige winst beluste bedrijven zijn, erg raar. Dat deze bedrijven een winstoogmerk hebben is evident. We leven dan ook in een kapitalistisch land, niet in china of noord korea. Maar dat men bij deze bedrijven enkel op winst uit is, is natuurlijk grote onzin. Ik denk dat je geen idee hebt van de investeringen die zijn gedaan. Ik zeg: pak je fiets en rij eens van stad tot stad. Het aantal antennemasten die je tegen zult komen zijn enorm. Nederland staat ramvol zendmasten, simpelweg doordat de hoogfrequente techniek die we voor 2g/3g/4g gebruiken, en de relatief slechte antennes in smartphones , een beperkt bereik hebben, kan men niet anders dan het land volplanten met antennes. Vervolgens heeft marktwerking er voor gezorgd dat we niet één, maar drie landelijke netwerken hebben. De boel staat er dus driedubbel.

Wie het huidige systeem niets vind, moet maar eens nadenken wanneer de volgende verkiezingen zich aandienen. Ik ga absoluut geen stemadvies uitbrengen echter, de zaken staan er nu voor zoals ze er voor staan simpelweg vanwege het huidige politieke klimaat. Raar dat met dan achteraf klaagt over de niet sociale insteek van kapitalistische bedrijven als kpn en ziggo.

[Reactie gewijzigd door terradrone op 14 juli 2016 18:33]

Daarnaast ben ik van mening dat een glasvezelnetwerk de meest kostbare internetverbinding is die je in het buitengebied kunt uitrollen. Als je daadwerkelijk kennis van hoogfrequente verbindingen bezit dan weet je dat er veel meer mogelijk is en dat dit zeker niet de hoofdprijs hoeft te kosten.

Kwatsargumenten zoals je die hoort, dat men meent dat een heel gezin netflix 4k tegelijk moet kunnen kijken, of het veelgehoorde argument dat men 100-en gb's in "the cloud" wil zetten, gaan nergens over en zijn totaal niet op realiteit berust.
Datahonger en -verbruik zijn geen kwatsargumenten. Die stijgen toch echt nog steeds elk jaar met het voortschrijden van de techniek. Alleen al Netflix verstookt al heel wat.

En ik heb inderdaad kennis van hoogfrequente verbindingen zowel theoretisch als praktisch. Dat de stedelijke gebieden ramvol staan met masten is overigens ook een indicatie dat er flink verdiend wordt.

De bandbreedte die een enkele glasvezel biedt zal nooit met hoogfrequente technieken bereikt worden. Op dit moment op een praktische 5 Tbps per single fiber (wat dus theoretisch met een FTTH gerealiseerd zou kunnen worden). In laboratoria zijn al snelheden van 225Tbps gehaald. Apparatuur om 1Gbps in huis te hebben is nu standaard, en 10Gbps apparatuur bestaat ook al voor thuisgebruik.

4G is te duur/ontoereikend door het huidige verdienmodel/beperkingen, dat probeer ik nu al de hele tijd duidelijk te maken. Zou KPN dit verdienmodel expliciet voor de buitengebieden loslaten dan is 4G een goed alternatief voor xDSL, maar niet voor (de mogelijkheden van) glasvezel. Tot 2022, want dan is er misschien 5G in de buitengebieden te krijgen. En misschien wel later, want KPN zal waarschijnlijk 5G eerst in de stedelijke gebieden (waar het in feite het minst nodig is) uitrollen.

Het is nu echt wel tijd om het 100 jaar oude kopernetwerk te vervangen door glasvezel.
Je komt weer met een heel relaas over fantastische snelheden mbt fiber. De grap is dat het helemaal niet nodig is, zeker niet voor een enkele boerderij. Daarnaast zijn hoogfrequente verbindingen zeker wel toereikend om breedbandige verbindingen op te zetten, zowel in het 4g spectrum als het nieuwe 60ghz gebied. Sterker nog, deze technieken worden as we speak in de praktijk toegepast.

Het bevreemd me des te meer dat je jezelf tegenspreekt: enerzijds geef je aan dat men in scandinavie op grote schaal 4g verbindingen toepast, je denkt er zelfs verstand van te hebben, maar vindt dat dat in nederland niet mogelijk is, wegens het toegepaste "verdienmodel". Wanneer ik vervolgens aangeef dat t-mobile met een 4g verbinding komt welke overdag 50-100gb/maand doet, en in de nachtelijke uren ongelimiteerd is, dan lijkt dit niet bij je aan te komen.

Ik kan hier enkel uit opmaken dat je niet openstaat voor goede inhoudelijke argumenten en telkens maar weer hetzelfde relaas recycled om dan zo maar te proberen je punt erdoorheen te drukken. Gezien ik graag op inhoud discussieer zal dit mijn laatste betoog naar jou persoon in deze discussie zijn. Mijn tijd is te kostbaar om hier nog langer voorlichting over te geven. Succes daar in het noorden...
Rofl, Ik zit niet in het Noorden, maar in de Randstad, met oude rottige telefoonlijnen in de grond, waar Ziggo het enige alternatief is voor een beetje fatsoenlijke internetsnelheden..

We praten kennelijk langs elkaar heen, o, alwetende.LOL
Ik sta wel degelijk open voor goede argumenten, maar 4G (op de manier waarop het nu aangeboden wordt) is geen passende (totaal)oplossing voor het probleem.
60GHz is voor korte afstand (Wifi,Small-Cell).

Hier een wit papiertje van Cisco, waaruit blijkt dat internetverkeer per inwoner exponentieel groeiend is, en dat is geen grap. Om enige toekomstbestendigheid te hebben is een (flinke) capaciteitsreserve geen luxe, maar een investering in de toekomst. Dan kun je toch beter een flinke reserve hebben dan een marginale.

Ik spreek mezelf niet tegen, maar heb steeds gezegd dat 4G -in de huidige vorm- geen passende oplossing is voor de buitengebieden door de huidige tarieven/beperkingen. Dat is ook de reden dat ik Denemarken aanhaal, daar werkt het wel. Althans, om het nog maar even wat verder te nuanceren, in de praktijk is de bandbreedte door de signaalsterkte ook beperkt en is op sommige plaatsen een buitenantenne noodzakelijk (ik kom regelmatig in Scandinavië).en zit je eerder op 2G/3G dan 4G. Netflix 4k kun je dan vergeten.

Ik heb nog even moeten googlen naar het T-mobile initiatief omdat jij te lui was een linkje te plaatsen }>

Om toch even op T-mobile-voor-thuis in te gaan; volgens mij was dat een pilot die al volgeboekt was een bèta-dienst met een maximum van 1000 klanten. De tarieven zijn 29, 59 of 89 euro per maand, voor respectievelijk 25, 100 of 200 Gigabyte. In ieder geval al een iets betere prijsstelling dan KPN. Dat had je ook in je antwoord kunnen vermelden. De dekkingskaart van T-mobile heeft nog aardig wat lichte gebieden op 4G, dus ik denk dat het niet overal even goed zal werken.

Hoe je het ook wendt of keert, een 4G verbinding kan een alternatief zijn voor xDSL, maar (nog) niet voor een glasvezelverbinding. Misschien dat 5G nog wat gaat brengen, maar ik denk dat dat op de lange termijn duurder zal zijn (met name voor de gebruiker) dan fiber.

Voor 59 of 89 Euro per maand is een glasvezelaansluiting (onbeperkt) mogelijk, de meeste initiatieven (vooral succesvol in Drenthe) komen op €10-€20 per maand voor de aansluiting (zonder provider) uit.

En investeren in glas is investeren in de toekomst, liefst op de socialistische manier ;)

P.S.:Ik denk dat we dichter bij elkaar staan dan je denkt, terradrone. We kijken alleen iets anders naar hetzelfde.
Je hebt overal gelijk in.
Maar de aanvraag van alle mensen vooral die internet dagelijks nodig hebben vraagt naar een snellere verbinding.
Reggefieber en kpn zouden gaan beginnen overal sneller internet door geheel nederland te leggen.
En trouwens nu de dag iedereen moet internet hebben ook al is het maar om te kijken wat voor een loon je binnen krijgt.
Iedereen heeft een digitaal bank rekening en iedereen moet er gebruik van maken want de bankbriefjes hebben ze ook al afgeschaft omdat iedereen nu afhankelijk is van internet.
En ook ik heb natuurlijk internet van kpn de wijkcentrale licht ver weg en heb een slechte verbinding,ik vind het anno 2016 niet normaal dat mensen zo een trage internet verbinding hebben.
Ik zit maar maximaal op 700 kb download en kan vandaag de dag echt niet meer.
ik zit dus met andere woorden te springen op een glasvezel verbinding net als alle andere mensen in deze omgeving of ze moeten al ziggo hebben die is sneller dan kpn.
Alles zou sneller moeten zijn maar ik merk er niks van.
Misschien is de suggestie van terradrone: T-mobile 4G voor thuis wel een mogelijkheid voor jou?
Reggefieber en kpn zouden gaan beginnen overal sneller internet door geheel nederland te leggen.
Reggefiber zou glasvezel in heel Nederland gaan uitrollen en was daar al aardig mee bezig, totdat KPN een meerderheid van het bedrijf in handen kreeg. Nogmaals, zie de reactie van eymey en het nieuwsbericht erboven.
Zeker in een tijd waarin we senioren in luiers in verpleegtehuizen hebben zitten (te gek voor woorden toch?).
Ja inderdaad schandalig! Ik zeg: trek uit die luiers en iedere bejaarde een eigen verple(e)g(st)er. Dan zijn ze er lekker op tijd bij wanneer meneer of mevrouw de broek vol zit te schijten. Gelukkig kost dat maar:

14.7% ouder dan 65, maar laten we daar 10% van maken, want niet iedere 65-jarige heeft verpleging nodig.

10% van 17.000.000 = 1.700.000 mensen krijgen 40 uur zorg, dus een full-time job.
De kosten voor 1 zo'n FTE = €60.000 (schatting).
Per jaar dus: 1.700.000 x €60.000 = €102.000.000.000

Lijkt me beter om voor 5 miljard overal glasvezel aan te leggen, dan kunnen we de verpleegrobots makkelijker aansturen...
Ik zeg absoluut niet dat er niets mogelijk is, zo bedoel ik dat in ieder geval niet.
Maar ik kom bij mensen thuis waar je met geluk een 3g verbinding kunt krijgen of soms zelfs edge-gprs, laat staan 4G.
En het is absoluut niet alleen telemetrie, en er zijn ook meer dan genoeg boeren die om deze of gene reden ip-camera's gebruiken. Ook dat heeft nog enigszins data nodig.
En ik weet niet of je enigszins bekend bent met het gebruik van o.a. de melkrobot's maar deze verstoken ook nog best wel data voor een grote firmware update. Ze proberen vanuit de fabrikant de firmware te pushen, en als dit echt niet mogelijk is (verbinding stokt weer eens een x) dan komt een monteur er voor langs om dit te doen.

Bij de boer waar ik nu op doel daar kan/wil alleen KPN een internet dienst aanbieden, geen mogelijkheid voor Tele2 of Telfort o.i.d. die daar de dienst aan kan of wil bieden, hij is zelf op onderzoek geweest, en in de winkel van telfort langs geweest. Zij willen geen dienst aanbieden.
Ze zijn nu bij hem bezig om met een aantal buren iets op te zetten met iets als een straalverbinding of mogelijk zelf graven voor glasvezel, maar dit heeft nogal wat voeten in de aarde wat betreft provincie en gemeente, deze willen nog niet echt mee werken.

En natuurlijk het is niet per direct nodig om "verplicht" glasvezel te gaan leggen, maar zeg jij zelf nu eens eerlijk, zie jij Ziggo in dergelijke gebieden bezig gaan?
Of zou je als je toch de kans hebt zelf ook maar een glasvezeltje aan leggen. Ik denk dat het kwa kosten voor het graven geen ene fluit uitmaakt, en de verschillen in kosten kwa kabel zal ook niet heel erg veel uitmaken in mijn veronderstelling (ik weet geen exacte glasprijzen en/of coax prijzen).
Dan moet je ook even vermelden op welke manier men een 3g/4g verbinding heeft proberen te gebruiken. Als je inderdaad een kant en klaar apparaat midden in huis neersmijt, en dan denkt dat je met een mast kilometers verderop verbinding kunt maken, nee natuurlijk heb je dan geen spectaculaire verbinding. Ga je echter een voor 4g bedoelde richtantenne hoog aan de buitengevel vh pand plaatsen, met een zo kort mogelijke kabel van hoge kwaliteit en vervolgens hierop een degelijke 150mbit 4g transceiver, dan wordt het verhaal heel anders. Kost een beetje, maar dan heb je ook niets. En dit alles kost nog steeds een heel stuk minder dan kilometers glas de grond in graven om één boerderij aan te sluiten.

Je gaat ook niet een conceptronic wifi ap in je woonkamer plaatsen en dan klagen dat je twee straten verderop geen verbinding kunt maken.
Tenzij je dus weer langs de grens woont, daar heb je dusdanig veel last van storing dat 4G dus het lachertje is.
En OK voor bedrijven zou jou oplossing misschien werken, maar wat dacht je dan van de vele mensen die dus niet het geld kunnen missen?
Als je dan aan het eind van het lijntje zit, haal je daar nog maar een magere1 á 2Mbps
Gelukkig heb ik zelf een goede 150Mbps dus ik heb geen klagen, maar genoeg van mijn klanten wel
Een extra tarief tussen de 10 en 15 euro, maar voor hoe lang? Het lijkt mij dat na een aantal jaar er niet meer betaalt hoeft te worden voor de eerste aanleg. Upgrades van het netwerk zouden dan vanuit de providers gefinancierd worden die gebruik maken van het netwerk?
De bijdrage van het extra tarief hangt meestal af van het aantal deelnemers.
Als 100% meedoet is het aantal jaren dat de aanleg terug betaald is uiteraard korter dan bij 60%
Het streven van de meeste corporaties die worden opgericht in het noorden van het land is een jaar of 15. Zelf woon ik in Drenthe waar veel initiatieven zijn die in een later stadium de krachten bundelen. Na 15 jaar wordt de bijdrage van het bedrag teruggeschroefd naar een lager tarief. (voor onderhoud etc.) Het belangrijkste is natuurlijk de totaalprijs. Die ligt voor een totaalpakket (TV - internet - onbeperkt bellen) tussen de 55 en 60 euro, dit is concurrerend met bv. KPN en Ziggo. Ook dit is afhankelijk van het aantal deelnemers. Maar de verschillende initiatieven kiezen er vaak voor om bij een laag aantal deelnemers de duur van het 'aanleg-terugbetaal-bedrag' gewoon te verlengen, zodat iedereen ongeveer op dat bedrag uitkomt.
De te betalen 60 euro (globaal tussen 12 en 20 jaar lang) is dus opgebouwd uit
€25-30 abonnementen TV-internet en bellen
€15 aanleg en onderhoud
€10 lidmaatschap corporatie
KPN of Ziggo zijn niet van zins zelf een glasvezel in de grond te leggen omdat het niet binnen 5 (tot 10) jaar terugverdiend kan worden.
Het kleinste initiatief is voor slechts 250 huizen in Altena en het gaat ze waarschijnlijk binnenkort nog lukken ook ! De prijs voor een 'all in pakket' (tv-onbeperkt bellen-internet) wordt straks 55-60 euro 12-15 jaar lang. (afhankelijk van het aantal deelnemers) Dit is inclusief onderhoud, afschrijving etc. Daarna gaat de op te richten coöperatie een lagere prijs hanteren. Uiteraard wordt ook daar t.z.t. samengegaan met de omliggende dorpen van verschillende gemeenten.
...
KPN of Ziggo zijn niet van zins zelf een glasvezel in de grond te leggen omdat het niet binnen 5 (tot 10) jaar terugverdiend kan worden.
Het kleinste initiatief is voor slechts 250 huizen in Altena en het gaat ze waarschijnlijk binnenkort nog lukken ook ! De prijs voor een 'all in pakket' (tv-onbeperkt bellen-internet) wordt straks 55-60 euro 12-15 jaar lang. (afhankelijk van het aantal deelnemers) Dit is inclusief onderhoud, afschrijving etc. Daarna gaat de op te richten coöperatie een lagere prijs hanteren. Uiteraard wordt ook daar t.z.t. samengegaan met de omliggende dorpen van verschillende gemeenten.
Daar ligt ook de crux: KPN/Ziggo willen een hoge return van de investering. Dit is natuurlijk te wijten aan de aard van de bedrijven; de aandeelhouders moeten tevreden gesteld worden.

Ik vind het prachtig om te zien dat het de talloze initiatieven lukt een snelle FTH verbinding te realiseren, maar heb er een dubbel gevoel bij. Internet is ondertussen een minimale basisvoorziening en de aanleg van een fatsoenlijke infrastructuur zou daarom een taak van het rijk moeten zijn. Misschien eens een groot burgerinitiatief opstarten en/of gedurende verkiezingstijd het onderwerp flink naar voren schuiven.

Ik denk alleen dat wanneer dat daadwerkelijk zou gebeuren KPN, Ziggo etc. een schadeclaim zouden indienen tegen de Nederlandse staat.
Jammer inderdaad dat het niet wordt gezien als Nutsvoorziening net als water, gas etc.
Alle bestaande aanbieders wordt trouwens eerst keurig netjes door alle initiatieven gevraagd of ze van zins zijn een kabel in de grond te willen leggen. Marktconsultatie zodat ze achteraf niet kunnen 'zeuren'.

We nodigen u met bijgaande marktconsultatie uit om binnen vijf weken (uiterlijk x juli 2016, 12.00 uur) aan te geven of u concrete plannen heeft om binnen drie jaar in het gebied van dorp x e.o. een NGA-breedbandnetwerk aan te leggen naar alle vermelde woningen en bedrijven.
Dat is alleen een eis van de provincie Drenthe om "aanspraak te kunnen doen op een garantstelling door of een gunstige lening van de Provincie Drenthe"

Niet nodig wanneer er een andere manier van financiering wordt gezocht.
Het fijne weet ik er niet van, maar het heeft met subsidie te maken van witte en grijze gebieden (wel of helemaal geen ZIGGO) anders wordt het oneerlijke concurrentie.
Die 10 tot 15 euro zal over een hele lange periode gaan, de kosten per aansluiting zijn € 70.000.000 voor ca 20.000-25.000 aansluitingen, dus ruwweg € 3500 per aansluiting. Bij een tientje per maand is dat dus 30 jaar, bij € 15 ca 20 jaar (excl inflatie e.d.).

Eigenlijk vind ik dat heel Nederland verglaast zou moeten worden met FTH, naar elke woning, ook de afgelegen gebieden en eilanden. Vanuit de staat (dus net als het kopernetwerk dat een eeuw geleden is aangelegd), dus niet privaat, op zo'n manier dat er vrije providerkeuze is zonder exclusieve rechten voor een bepaalde provider. Zou minder kosten dan de Betuwelijn (die heeft inmiddels € 5 miljard gekost) of JSF (5,5 miljard), maar veel meer opleveren (zeker voor de burger) niet alleen economisch gezien.
Op dit netwerk mogen ook andere providers hun diensten aanbieden. Op deze manier is het zeer goed initiatief, want in de buitengebieden (soms zelfs net buiten een dorp) het internet echt zeer slecht gesteld, slecht in de zin van onder de 4 mbit..
Ik beweer ook niet dat het een slecht initiatief is. Ik vind ook dat er altijd vrije providerkeuze zou moeten zijn.

Voor een snelle internetverbinding ben ik aangewezen op Ziggo, omdat er hier (nog) geen alternatief is. Gevolg: Ziggo kan hoge tarieven rekenen en de mensen betalen toch wel.
Yep.
Wat 'vervelend' is dat Ziggo en KPN niet beschikbaar willen zijn als je zelf (in groepsverband uiteraard) glasvezel aanlegt. Een beetje kinderachtig, maar ja dat is marktwerking. Dit is voor sommige mensen een reden om niet deel te nemen aan een glasvezel initiatief omdat ze dan bijvoorbeeld hun KPN mailadres kwijtraken..
Misschien dat er een soort forward-verplichting zou moeten zijn om dit te voorkomen. Zelfde als nummerbehoud eigenlijk.

KPN wil wel, maar bijvoorbeeld in het initiatief van de Wolden wilden ze het exclusieve recht hebben. -Link-
Waarom is KPN geen provider bij Glasvezel De Wolden?

Wij wilden KPN natuurlijk erg graag als provider op ons netwerk. Zij gaven echter aan dat zij dat alleen wilden onder 2 voorwaarden:
1) KPN moest alleenrecht op, en volledige controle over het netwerk krijgen.
2) KPN wilde per abonnement veel minder dan gebruikelijk betalen voor het gebruik van het netwerk.
Door deze eisen bleek het aanleggen van glasvezel in De Wolden financieel niet haalbaar en bovendien zou u dan niet kunnen kiezen tussen providers en KPN vrij spel hebben, ook wat betreft abonnementsgeld.
Dan zie je meteen wat voor soort partij KPN nu werkelijk is.
Quote:
Dan zie je meteen wat voor soort partij KPN nu werkelijk is.

KPN kan er eigenlijk niets aan doen, dat is marktwerking, ze zijn geen nutsbedrijf laat staan filantropisch instelling. Marktwerking brengt strategie met zich mee die is meestal hard en zelden sympathiek.
'We' hadden de telefoon, gas, elektra, het spoor, de ziektekosten etc, gewoon van ons zelf moeten houden :z

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 13 juli 2016 23:28]

Mee eens, maar het had ook een zakelijke overeenkomst kunnen zijn zonder de "alleenrecht en volledige controle over het netwerk"-conditie.

Het is dus feitelijk een 'nee' van KPN, tenzij ze op een wel heel goedkope manier haar zakken kan vullen. Beetje oligopolist/monopolisten-gedrag waarmee ze zichzelf in de vingers gaan snijden.

Steeds meer ontevreden mensen ondernemen zelf actie in de achterstandsgebieden en ik geef ze geen ongelijk. Aan de andere kant is het ook een teken dat er in stedelijk gebied te veel voor de diensten wordt gevraagd.

Bij aanleg van een FTH zou ik liever in één keer (al is het € 2.000) betalen, dan maandelijks extra kosten te hebben. Bij de bouw van een huis moet je ook de aansluitingen op de nutsvoorzieningen betalen.
Quote:
Bij aanleg van een FTH zou ik liever in één keer (al is het € 2.000) betalen, dan maandelijks extra kosten te hebben.
Ha leuk dat je dat zegt, dat is bij vele glasvezel-initiatieven ook mogelijk en er zijn behoorlijk veel mensen (tientallen procenten zelfs) die dat doen, ook om de kosten te drukken, want je krijgt dan en beetje korting.
Internet, met discussies als deze, heeft zeker invloed op het bedrijfsleven, het voorkomen en bestrijden van negatieve publiciteit staat bij velen hoog in het vaandel. Dus als u dit leest meneer ZIGGO of mevrouw KPN: Maak dingen meer transparant en duidelijk en streef niet enkel naar winst, á-commercieel zijn' is namelijk al lang commercieel, want dan komt de klant 'vanzelf' naar toe :+
Sterker nog; ik zou er ongeveer € 4000 voor over hebben om twee (of meer) dark fibers in huis te krijgen, maar als enkel persoon (de rest in mijn straat is tevreden met hun "cable company" @6:15) is dat lastig voor elkaar te boksen.
Alleen willen opereren als je een monopolie krijgt op het betreffende netwerk, daar kunnen ze prima wat aan doen.
Ze zijn er blijkbaar aan gewend en denken dat dat normaal is maar in normale markten is het verboden.
Een provider mailadres kan je altijd meenemen.
Doen ze daar moeilijk over dan kan je altijd Radar oid erbij halen.

Elke provider heeft een mail only pakket. Het is tenslotte ook een soort van reclame een e-mail adres met een provider suffix.
Werken alle providers hieraan mee?
Oftewel: Is het verplicht?
@Bongoarnhem niet zo maar wat roepen op tweakers...
KPN doet er alles aan om het zo moeilijk mogelijk te maken
Het is niet mogelijk om je KPN emailadres mee te nemen naar een andere provider (info 0800-0402) en mail only bestaat niet meer... }:O wat natuurlijk geen optie was omdat je dan extra kosten maakt(kostte €3,56 p. maand €7,12 voor alle mailboxen)
Hier ook nog een bronnetje gevonden

24 januari 2016
Ik vind het erg vervelend om te zeggen, maar we kunnen helaas geen E-mail Only accounts meer aanmaken. Vorige week ontvingen we bericht dat deze abonnementen uitgefaseerd zijn. Hoe graag ik het ook anders had gezien, ik kan je hier helaas niet meer mee helpen.
Ik heb nog eens verder gezocht, XS4ALL had/heeft hiervoor het packet PACK kost wel 15,- per maand.

Bij KPN is dit dus uitgefaseerd, bij Compuserve kon je deze blijven gebruiken totdat ze dit begin dit jaar ook de nek hebben omgedraaid(CS is door Telfort overgenomen wat ook weer Kpn is).

Daarnaast vond ik dit nieuwsbericht uit België, waarin staat dat Neelie kroes het mogelijk op Europees niveau wilde invoeren.

Helaas niks meer van gehoord.
Het beste is dus om inderdaad een provider onafhankelijk mail adres te nemen, echter is dat voor een hoop consumenten misschien lastig/onbekend terrein of ze zitten al vast aan een mail adres en zien ze op tegen een verhuizing.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 14 juli 2016 11:06]

Quote:
Ik heb nog eens verder gezocht
Now we're talking :)
Een soort forward-verplichting zoals slb als schreef is voor een provider een fluitje van een cent, maar brengt met zich mee dat als die oude klant nóg een keer of 5 overstapt en daarna zijn email adres opzegt dit moet gebeuren bij iedereen uit het verleden :Y) niet te doen denk ik, dus ik snap een limit van een (paar) jaar wel.
Er zijn trouwens initiatieven die iedereen een nieuw mailadres aanbieden zodat je een leuk alternatief krijg bijv: p.jansen@naamvanjedorp.nl
In dat geval is mijn info onjuist, ik maak namelijk nog gebruik van een mail only pakket en daarop bazeerde ik mijn uitspraken. De woordkeuze mee nemen is daarbovenop ook niet zòn handige woordkeuze.

Mea culpa
Voor mijn gevoel houd de marktleider dit tegen en probeert die zolang mogelijk op het liggende koper te leveren. Tegen de tijd dat het koper uitgerangeerd is is er 5G beschikbaar en is glas niet meer nodig.
Die gedachte had ik ook al, ook al is de totale capaciteit van 5G is minder dan die van glasvezel.

Nu proberen de providers zelfs de staat te chanteren en hebben aangegeven de netneutraliteit op te willen heffen, omdat deze in de weg zou staan voor een snelle uitrol van 5G.

Nu de marktleider geheel op eigen benen staat is het zaak om internet juridisch als nutsvoorziening te kwalificeren en als staat weer eens nieuwe kabels in de grond te leggen.
5G kan inderdaad wel eens een draadloze oplossing worden, maar enkel met aanvaardbare/geen datalimieten wat bij 4G momenteel niet haalbaar lijkt voor de providers i.v.m de nogal beperkte bandbreedte.
je neemt me de woorden uit de mond :)
Mooi natuurlijk voor de buitengebieden, voor de mensen in steden is het helaas weer de remmende voorsprong...
Weliswaar is hier snel internet (Ziggo) beschikbaar, maar wat keuze zou niet verkeerd zijn.
Mooi natuurlijk voor de buitengebieden, voor de mensen in steden is het helaas weer de remmende voorsprong...
Weliswaar is hier snel internet (Ziggo) beschikbaar, maar wat keuze zou niet verkeerd zijn.
Het hele punt van dit soort initiatieven is dat deze mensen veelal geen opties of alleen hele slechte opties hebben. Ze zouden een gat zin de lucht springen als er Ziggo beschikbaar zou zijn. Vaak hebben ze alleen de laagste ADSL snelheden of 2-3G en dat is absoluut waardeloos en daar kom je in 2016 niet meer mee rond. Het voldoet niet voor mensen die thuis werken, voor kinderen die voor school of studenten die voor hun opleiding internet toegang nodig hebben. Daar bovenop moeten dergelijke huishoudens dat soort aansluitingen dus ook nog eens met de hele familie delen.

Ik vind het erg positief dat dit probleem word aangepakt en oplost om geen maatschappelijke verdeling te krijgen waarbij mensen die in deze gebieden worden buitengesloten van digitale middelen en principes. In onze omgeving ken ik een paar gezinnen met dit probleem en het is geen pretje, ik hoop dat het concept ook naar andere buitengebieden in Nederland word gebracht via lokale gemeentes of provincies. Uiteraard zal men bij de uitrol van breedband in gebieden waar dat nog niet of alleen slecht beschikbaar is niets anders dan fiber installeren.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 13 juli 2016 17:26]

Helemaal mee eens. Internet is op dit moment essentieel. Zaken met de overheid moet je tegenwoordig regelen via een digitaal loket (mbv DigiD). Maar ook andere vormen van communicatie verlopen uitsluitend via internet. Ook veel sociaal verkeer.
[...]
Het hele punt van dit soort initiatieven is dat deze mensen veelal geen opties of alleen hele slechte opties hebben. Ze zouden een gat zin de lucht springen als er Ziggo beschikbaar zou zijn. Vaak hebben ze alleen de laagste ADSL snelheden of 2-3G en dat is absoluut waardeloos en daar kom je in 2016 niet meer mee rond. Het voldoet niet voor mensen die thuis werken, voor kinderen die voor school of studenten die voor hun opleiding internet toegang nodig hebben. Daar bovenop moeten dergelijke huishoudens dat soort aansluitingen dus ook nog eens met de hele familie delen.
Zo krijgt het begrip 'achterstandswijk' een heel andere definitie.

Niet alleen breedband zou op ieder adres in Nederland beschikbaar moeten zijn, maar vooral betaalbaar breedband. Het koper (ook de coax) wordt nu uitgemolken omdat de infrastructuur in handen is van bedrijven met maar een ding voor ogen: winstmaximalisatie.
Jahoor, ik ben het ook helemaal met je eens, ik weet wat voor ellendige verbindingen je buitenuit kunt hebben.
Ik begrijp alleen niet goed waarom dan niet 'gewoon' de hele provincie aangepakt wordt in één keer. Dat lijkt me nog veel efficiënter en rendabler. Bovendien is het ook mijn belastinggeld, dus geef mij ook gewoon die keuze. Vijftien euro per maand als bijdrage in de aanlegkosten, daarmee kan het totaalaanbod nog steeds interessant zijn.
In Leeuwarden is destijds wel huis-aan-huis glasvezel aangelegd, zonder extra kosten op het abonnement. In de rest van Friesland staat het geheel stil op 't moment. Al jaren dus.
Ik vind dat jij al blij mag zijn dat je keuzes hebt, die hebben buitengebieden niet.

En zo erg slecht zal xDSL in de stad toch niet zijn denk ik.

Hier in België heb ik het gevoel dat Proximus het geld dat ze in de dorpjes met traag ADSL verdienen (ze hebben immers amper kosten want de infrastructuur ligt er al een hele tijd) lekker investeren in fatsoenlijke infrastructuur in de steden.

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 13 juli 2016 18:03]

Wat ik me blijf afvragen is "Wat houdt geen goede internetverbinding in?"

Ik heb het nu al een paar keer gezien, maar definieer een goede internetverbinding dan eens. Ik zit zelf op een verbinding van 25mbit. Zeker niet heel slecht, maar goed is het ook niet. Toch kwam in principe het hele bedrijventerrein niet in aanraking hiervoor. Handig. :Y)
Wat ik me blijf afvragen is "Wat houdt geen goede internetverbinding in?"
Er ligt dan hoogstens een koperlijn, waarop waarschijnlijk een snelheid van maximaal 10-15Mbit te halen is. Een harde grens weet ik niet, maar meestal mag je in het buitengebied al blij zijn als je 8Mbit haalt. Als er (ook) een coax-verbinding aanwezig is, gaat men ervan uit dat er snel internet aanwezig is op dat adres.

In Overijssel is een vergelijkbaar project gaande. Glasvezel Buitenaf (CIF/Cogas) legt in een groot deel van Twente/Salland e.o. glasvezel aan als minimaal 50% van de adressen in het buitengebied meedoet. In veel gebieden is de 50% inmiddels gehaald en op sommige plaatsen zijn de graafwerkzaamheden al begonnen. Hier geldt een vastrechtvergoeding van €9,95 die betaalt dient te worden zolang er een glasvezelabonnement actief is.

[Reactie gewijzigd door knetterboy3 op 13 juli 2016 17:27]

Ik weet niet precies hoe de situatie bij mij thuis is en heb er ook niet al te veel verstand van, maar het komt ongeveer neer op dit:
Ik woon zo'n 2 kilometer van de wijkkast af, de verbinding loopt over een telefoonlijn welke er meer dan 50 jaar is (rechtstreeks door landbouwland), waarbij de verbinding is gemaakt met een soldering in plaats van een las of zo (iemand van KPN had dit in de 25 jaar die hij er werkte nog nooit gezien).
Tot voor kort was het mogelijk hier ongeveer 6 mbit over te halen. Nu zit ik op 18 mbit, wat blijkbaar op het moment het maximale is wat over het lijntje kan. Met het abonnement zou maximaal 20 mbit ''geleverd'' kunnen worden.

Ik hoop zeker ook dat die 60% bij mij in de buurt kan worden gehaald. Al vraag ik me af of ik wel in aanmerking kom: ik woon 800 meter van de openbare weg af, waar ook de dichtstbijzijnde buren wonen..
In overijsel, gaat CIF met de 'dure' gevallen in overleg om te kijken hoe ze aanleg kunnen realiseren. Vaak wordt daarbij gekeken naar alternatieve routers voor het leggen van de kabel (CIF zelf mag alleen uitgaan van aanleg naast de openbare weg en dan rechtstreeks naar huis) maar ook opties als zelf (een deel) graven e.d worden mee genomen+ evt een eenmalige bijdrage. Het is in elk geval maatwerk dan, maar ze doen wel hun best om het mogelijk te maken en betaalbaar te houden.
Zelf die 800 meter graven vrees ik :P
En als je pech hebt zelf dat stuk glasvezelkabel betalen.
In het echte buitengebied kan het voorkomen dat je überhaupt geen internetverbinding kunt krijgen, of dat je het moet stellen met 2mbit ADSL. KPN heeft bijvoorbeeld speciale 4G internetbundels voor dergelijke gebieden.
we hebben al van voor de tweede wereldoorlog koper in de grond liggen voor telefonie ! het wordt eens tijd dat men gaat beseffen dat dit zijn geld wel heeft opgebracht en relatief gezien is uitgerangeerd .

Ja men kan vdsl en Bvdsl doen , pair binding etc.. maar dat is ook maar tijdelijk behelpen.

Als men nu investeert in glasvezel kan men weer vooruit , koper is ruim 70 jaar oud en heeft zijn beperkingen zeker met betrekking tot buitengebieden en men wil niet investeren in glas maar heeft wel ruim 70 jaar geprofiteerd van het koper .. dat is er ruim, zeeer ruim uit.

Glasvezel biedt veel meer voordelen en gebruiksbreedte toe, is toekomstgericht en zorgt ervoor dat men nog beter voorop kan lopen in de technologische infrastructuur van ons land in de wereld...
Een verbinding waar concurrentie op mogelijk is. In toenemende mate verslechterd de concurrentie positie van adsl ten opzichte van kabel.

Ik zou 10 eur per maand overhebben om glasvezel te krijgen.
Nou, dan heb je echt véél te weinig over voor je verbinding. Dan kan je beter maar brieven sturen.
Haha, eens met NoxiuZ hierboven. Ik zou er graag een significant deel van mijn vermogen in investeren. En daar sla je de spijker wel op z'n kop, want wie zegt dat jij na 30 jaar nog wilt betalen, 5x verhuisd bent, of überhaupt nog niet onder dezelfde zoden ligt als die dure glaskabel?

Oftewel, een directe grote investering is noodzakelijk. Dus die 10 euro per maand, uitgesmeerd, is niet toereikend.

[Reactie gewijzigd door noopie op 13 juli 2016 20:21]

Ik gok dat snel internet vanaf 20mb begint. Vaak hebben zulke huizen maar internet tot 8mb
<10ms, zonder packetloss en minimaal 30mbit per gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 13 juli 2016 20:46]

>10ms, zonder packetloss en minimaal 30mbit per gebruiker.
Waarom wil je in 's hemels naam minimaal 10ms latency introduceren?
In dat soort gebieden moet je denken aan het koperpaartje van KPN wat 40 jaar geleden aangelegd is.
Meh, alleen voor "witte" gebieden? Zelf zou ik graag ook wat meer keuze hebben dan alleen Ziggo voor een enigzins vlotte verbinding. Teleurstellend, weer.
Ik zit ook te wachten op glas, al is het maar om een keuze te hebben. Als je niet op *DSL wilt, dan zit je gewoon vast aan Ziggo. En die is nou niet echt de goedkoopste. (En dat hoeft ook niet, want velen hebben toch geen keuze)
Ik heb hier een klant die woont ook in een buitengebied (Westland), die heeft de volgende verbinding 8,21 Mbps down 0,5 Mbps up (instabiel connection resets)
Buiten gebieden en industrie gebieden worden hier altijd overgeslagen.

Ik vind dit een mooie ontwikkeling in Friesland, hoop dat de rest van de providers hier een voorbeeld aan neemt.

[Reactie gewijzigd door ReTechNL op 13 juli 2016 17:23]

Dat is nog netjes, ik ken iemand die haalt nog geen eens 2mbit stabiel.
Inwoners van de gebieden die straks glasvezel willen afnemen, betalen een bijdrage van 15 euro per maand voor de aanlegkosten.
Maandelijks betalen voor iets wat eenmalige kosten zijn? Als je dan lang klant blijft (je hebt immers in het buitengebied niet echt een alternatief en als er glasvezel ligt wordt de kans op alternatieven ook weer kleiner) ga je je vanzelf wel een keer opgelicht voelen.
En als consumenten eenmalig 5000 euro aansluitkosten moeten betalen haakt iedereen ook weer af en komt het niet van de grond. Neem aan dat die 15 euro voor een bepaalde periode is.
In Twente rekent men €675 eigen bijdrage in het buitengebied. De kostprijs wordt op 3x dat bedrag genoemd. Dus pakweg €2000. Dat zou je dus in 12 jaar toch wel een keer afbetaald moeten hebben.
Ik woon dus in een van de ''buitengebieden'' en het is jammer dat de prijzen gelijk blijven voor mensen die al op glasvezel zitten en die dat nog niet hebben. Ze zouden deze best mogen verlagen om tegemoet te komen waar nog geen glas ligt.

Voorbeeld:

KNID basis : 20/2 - 50/50
KNID familie: 40/3 - 100/100
KNID comfort 80/4 - 200/200
KNID super 120/6 - 300/300

Terwijl de prijzen gelijk blijven. Ikzelf zit op het comfort abonnement en krijg 80/4 binnen. Op zich een prima snelheid maar als je voor dezelfde prijs 200/200 kan krijgen nog geen paar km verderop waar al wel glasvezel is aangelegd is dat toch niet leuk. Je zou zelfs nog een stap lager kunnen en alsnog 100/100 krijgen voor 10 euro minder dan dat ik nu betaal.

Echt tevreden ben ik dus niet helaas.
Dat is inderdaad jammer, ik mag niet klagen met mijn 200Mbit lijntje van kabelnoord.
Ook in de Achterhoek loopt momenteel een glasvezel project, in de eerste 2 gemeenten te weten Winterswijk en Berkelland is het benodigde aantal van 50% ruim gehaald, en ook de rest van de gemeentes welke meedoen zullen dit percentage ruim halen.
De regio heeft al heel lang gevraagd aan diverse instanties om sneller internet, nu is het niet meer dan 2 of 4 Mbit, een heel enkeling maar dat is nog geen 1% kan soms 10 tot 15Mbit halen.

Voor zover ik weet betaald men een opslag van ongeveer 10€ per maand boven op de maandelijkse abonnementskosten, ondanks dat veel belangstelling.
Prachtig! Hier geen vdsl en ziggo beschikbaar op sommige plekken. Het zou eerst niet komen omdat het te duur was maar blijkbaar is kabelnoord van plan gewijzigd

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee