Kabelnoord wil in het buitengebied van alle gemeenten in de provincie Friesland glasvezel aanleggen. Het gaat om gebieden waar nog geen goede internetverbinding aanwezig is. In het voorjaar van 2017 moet de aanleg van start gaan.
De Gedeputeerde Staten zijn dinsdag gekomen tot een voorgenomen besluit over de aanleg van glasvezel in de gebieden. Eind september moet een definitief besluit genomen worden door de aandeelhoudende gemeenten van Kabelnoord en Provinciale Staten. Vervolgens kan er van oktober tot december een aanbesteding gedaan worden en een aannemer geselecteerd worden voor de aanleg.
Kabelnoord zegt dat in oktober bekendgemaakt wordt welke postcodes geselecteerd zijn voor aanleg. In december moet vervolgens het eerste aanleggebied bepaald worden. Minimaal 60 procent van de inwoners moet akkoord gaan. Als dat het geval is, kan in het voorjaar van 2017 begonnen worden met de aanleg. Volgens Kabelnoord gaat het om bijna 25.000 potentiële aansluitingen.
Kabelnoord heeft in Noordoost-Friesland al 16.000 percelen aangesloten op glasvezel. De provincie Friesland koopt aandelen in Kabelnoord en mogelijk doen de betrokken gemeenten dit ook. Door het extra kapitaal van de nieuwe aandeelhouders kan Kabelnoord de aanleg financieren, naar schatting is daar 70 miljoen euro mee gemoeid.
Inwoners van de gebieden die straks glasvezel willen afnemen, betalen een bijdrage van 15 euro per maand voor de aanlegkosten. Dat bedrag komt naast de kosten van het abonnement voor diensten als internet, televisie en bellen. Abonnementen kunnen na aanleg afgenomen worden bij verschillende providers.
Het doel is dat Kabelnoord binnen drie jaar 95 procent van alle 'witte adressen' in Friesland van een glasvezelverbinding voorziet. Op deze witte adressen is nog geen snel internet beschikbaar. Voor de duurste vijf procent van het 'witte gebied' zoekt de provincie naar maatwerkoplossingen. Later dit jaar wordt hiervoor een plan van aanpak gemaakt.