België verplicht isp's om e-mailadressen van klanten 1,5 jaar in stand te houden

Belgische internetproviders moeten vanaf donderdag elke abonnee die naar een andere isp overstapt nog minimaal 1,5 jaar toegang bieden tot een oud e-mailaccount en mailadres. Ook de online opslag moet gedurende deze periode beschikbaar blijven.

De vernieuwde telecomwetgeving verplicht providers om vertrekkende abonnees zeker achttien maanden toegang te blijven bieden tot een e-mailadres en in-box, en eventueel gebruikte webruimte. De wetswijziging werd begin dit jaar goedgekeurd en is op 8 mei ingegaan. Volgens de oude verplichting moesten Belgische internetproviders zes maanden na een opzegging e-mailboxen en online opslag voor bijvoorbeeld een website blijven aanbieden.

De initiatiefnemers van de wetswijziging, die eerst aanstuurden op een bewaarperiode van twee jaar, menen dat de nieuwe regels er voor zorgen dat internetgebruikers ruimer de tijd krijgen om van e-mailadres over te stappen als zij van isp wisselen. Ook het migreren van een website moet zo gemakkelijker worden, waardoor met name sites van bedrijven beter bereikbaar zouden blijven. Volgens de Standaard is Europees commissaris Neelie Kroes enthousiast over de Belgische wet en zou zij die willen uitbreiden naar de gehele Europese Unie.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-05-2014 • 14:58

74

Submitter: Flying

Reacties (74)

74
73
57
1
0
11
Wijzig sortering
Goeie zaak.
Mocht eigenlijk veel langer zijn.
Wat mij betreft is 6 maanden al lang genoeg. Dit betekent dus dat het aanbieden van een email adres en/of webspace de provider meer kost (hij moet ze immeres langer in de lucht houden) waardoor deze kosten uiteindelijk toch weer op de klant verhaald zullen moeten worden.

Resultaat: duurdere ISPs.
Ikzelf was werkzaam bij een ISP (stage), en die mailboxen zijn echt zeer goedkoop om bij te houden. Het systeem op zich is vrij duur (spamfilters, serveronderhoud, ...) maar de opslag is werkelijk ene peuleschil. Het bijhouden van een niet-actief e-mailadres is dus geen probleem voor een ISP lijkt me.
Ja inderdaad maar de kosten voor misschien een nieuwe spamfilter, serveronderhoud enz. worden niet meer doorgerekend aan de klanten die niet meer betalen maar wel nog de services gebruiken.
Dus zullen de huidige klanten volgens mij een hogere kost betalen?
Die kost zal in het hele verhaal van de kosten van een internetverbinding een fractie zijn.

Er zijn klanten die massaal de mailbox gebruiken en anderen helemaal niet. Je kan dan ook weer zeggen ik wil geen mailbox en wil daarvoor x bedrag terug.

Wat ik in België wel veel zie is bedrijven die echt nog met telenet, belgacom, of skynet als domain voor hun mail werken. Een eigen domein kost een paar euro en het staat mooier om jouwnaam@jouwdomein.be te hebben dan dat van je provider. bovendien ga je naar een andere provider kun je de mailbox zo omzetten.
Bekijk het eens niet van de kosten kant, maar van de "Security" kant van de klant...

Tegenwoordig kan je bijna elke website in met je e-mail adres. Ze vragen wel om een wachtwoord, maar als je doet alsof je dat vergeten bent, dan sturen ze je gewoon een nieuw toe naar het bij hen bekende e-mail adres. Zo veilig als de bescherming van je e-mail account is, zo veilig is de toegang tot facebook, twitter, google, whatever...

Op het moment dat je vertrekt en jouw account niet meer van jou is, dan kan het theoretisch van een ander zijn. Iemand kan met jouw gegevens een e-mail adres maken dat wellicht nog bij heel veel websites geregistreerd staat. En dan is het niet heel erg moeilijk om voor die websites een password reset aan te vragen die netjes in je nieuwe mailbox terecht komt. Want hoeveel mensen veranderen nu hun login gegevens op alle websites waar ze een account hebben?

Het laten bestaan van een mail account is dus niet alleen verstandig als service naar de klant, maar ook voor de veiligheid van diezelfde klant...
Op het moment dat je vertrekt en jouw account niet meer van jou is, dan kan het theoretisch van een ander zijn.
Dat is nou net wat de wet voorkomt. Het adres blijft 18 maanden lang geblokkeerd voor de oude gebruiker.
er is een grace period die je als (ex)eigenaar zelf direct kan laten stoppen of gewoon laten uitdoven.
Volgens mij zijn de kosten voor een spamfilter en serveronderhoud niet veel groter bij een groter aantal gebruikers.
Absoluut niet.

De kost voor 5000 mailboxxen of 10000 mailboxen is nagenoeg hetzelfde. Die paar extra mailboxen die wat langer moeten worden bijgehouden veroorzaken dus echt geen enkele meerkost dan tot nu toe al het geval was.

Er is dus niets extra dat door dit wetsvoorstel kan worden aangerekend.
Onzin. Klant A stapt over van ISP1 naar ISP2. Klant B doet het omgekeerde. De ene ISP moet de mail van een oude klant bijhouden en krijgt een nieuwe klant erbij die de mail ook bij z'n oude ISP laat staan. Per saldo zal er wel wat gebeuren, maar het is niet zo dat er opeens twee keer zoveel opslag nodig is.
Ik zou als isp voor een klein bedrag ( 25 euro/ jaar) zo'n mailbox in leven houden. Ik denk dat veel mensen daar blij mee zijn.

Daarom ook liever hotmail(outlook) en gmail. Niet perse vanwege de provider, maar wel omdat die niet gekoppeld is aan je isp. (of zelf hosten natuurlijk).
Hoeveel mensen gebruiken die mail nog ? Ik denk niet dat het een frappant deel is van de gebruikers. Met de prijs van storage denk ik niet dat het een verantwoording is voor een prijsstijging.
Je zou je verbazen hoeveel mensen het adres van hun ISP nog gebruiken. Zelfs bij bedrijven zien je nog vaak een @provider.nl/be staan.
Ik heb enkele cursussen "tablets" gegeven.
Het eerste wat ik gedaan heb is met iedereen een gmail/outlook.com/... aangemaakt want zowat iedereen gebruikte daar nog zijn of haar skynet/telenet/pandora/... adres!
Heb je er ook bij verteld dat ze hun mail dan "uitleveren" aan "de NSA" en deze spamboeren? Of wist je dat zelf niet?
Als je geen eigen domein hebt, kan je beter je ISP-mail gebruiken.

"Als je graag je e-mailadres wilt behouden dan ben je beter af met een eigen domein en een bijbehorend e-mailpakket. Dat kan hartstikke goedkoop bij meerdere hostingpartijen en je bent zeker van behoud van je adres, want jij bezit immers het domein." zie hier onder. Beter verwoord.

[Reactie gewijzigd door onetime op 25 juli 2024 10:50]

Skynet bijvoorbeeld zet reclame op zijn webmail pagina's...
Resultaat: duurdere ISPs.
Of (hopelijk) e-mail als losse betaalde dienst.

En dan is de stap naar een propere e-mailprovider die snapt hoe e-mail moet, opeens niet zo groot meer.
Slechte zaak.

Het moet eens afgelopen zijn met die email adressen van ISP's, waardoor je eraan vast zit, ookal hou je het nog 1,5 jaar.

Beter zou er Gmail/Hotmail/Yahoo, of een andere centrale wereldwijde email dienst op de achtergrond draaien zodat het gewoon doorgelinkt word daarnaar toe, zodat ongeacht waar je heen gaat, nationaal of internationaal, altijd je eigen e-mail adres houd.

Tweakers begrijpen het, de andere 95% snapt niet dat je een @upcmail.nl of @ziggo.nl of whatever niet mee kan nemen naar een andere ISP, en als je het probeerd uit te leggen, snappen ze het nog niet (heb jaren terug bij Ziggo Customer Care gewerkt). Dus dit is gewoon een manier voor ISP's om die klanten te houden.
Zolang je bij je provider betaalt en Yahoo, Gmail en hotmail de dienst gratis krijgt Zie ik dit liever niet gebeuren. Immers, je hebt garantie tot de deur.

Ik mis oprecht een goede en betrouwbare emailprovider voor wanneer ik mijn isp de deur uit zou doen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 25 juli 2024 10:50]

Bij genoeg hostingsbedrijven kan je een E-mail only pakket i.c.m. een domein nemen hoor ;)
Zoals:
Transip
Hostnet
Mijn proivider, luna.nl, biedt ook een e-mail only dienst aan. Als ik naar een andere provider zou willen overstappen (luna heeft een IP-TV), dan zou ik daarmee nog wel een tijdje doorgaan.
Als je maar 1 mailbox nodig hebt, kan je zelfs gratis een instap-webhosting pakket nemen.
Het gaat mij om de veiligheid, betrouwbaarheid en stabiliteit. Die acht ik bij een willekeurige eenhoren ook niet hoog. Wat als zij failliet gaan? Dat blijft een groot afgankelijkheidsrisico.
Dat je graag een e-mailadres zou willen behouden voor lange tijd ondanks overstappen kan ik helemaal in komen. Maar waarom iedereen beter GMail, Hotmail, Yahoo of een ander groot bedrijf zijn/haar data zou moeten toevertrouwen ben ik het niet mee eens.
Bij dergelijke gratis diensten ben je onderhevig aan de grillen van die dienst. Bij GMail ben ik na jaren gebruik vertrokken omdat er per se allerlei veranderingen doorgevoerd waar ik niet op zat te wachten. En Hotmail en Yahoo heb ik ook nogmaals bekeken, maar die halen het niveau van GMail al niet eens voor mij.

Als je graag je e-mailadres wilt behouden dan ben je beter af met een eigen domein en een bijbehorend e-mailpakket. Dat kan hartstikke goedkoop bij meerdere hostingpartijen en je bent zeker van behoud van je adres, want jij bezit immers het domein.

Zelf heb ik voor mijn domein een eigen e-mail server opgezet en doe het op die manier met grote tevredenheid. Had ik eerder moeten doen, want ik heb nu alles in eigen beheer en het is een stuk sneller dan GMail. Dat is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar dan is dat eerdergenoemde hostingpakket een goede optie.
Wat niet wegneemt dat GMail een verademing kan zijn als je bedrijf een Outlookserver heeft en via een cloudomgeving met Citrix werkt. Je kan de GMail je mails laten afhalen van de Outlookserver en laten versturen via de Outlookserver zodat:
* je kan blijven mailen als de cloudomgeving uitvalt zoals af en toe gebeurt,
* je verliest ook geen e-mails als de cloudomgeving ineens uitvalt,
* je bent niet afhankelijk van een vreselijk onstabiele Citrix Receiver (versie 13 voor Linux is volgens mij zelfs nooit getest; dat is een development build die helemaal blokkeert als je toetsen als Ctrl intikt...Ik raad iederaan versie 12.1 uit 2012 aan die nog wel redelijk werkt. Overigens snap ik niet waarom Citrix versie 13 op haar site laat staan na mijn mail van enkele maanden geleden...die build is rampzalig voor hun bedrijfsimage bij Linux-gebruikers...elke IT'er met een Linux-systeempje die meebeslist over een eventuele uitrol haakt af bij dergelijk onstabiel geknoei),
* je e-mails via een e-mailpakket naar keuze met IMAPS kan binnentrekken uit GMail als de Outlookserver die optie niet heeft aanstaan,
* je niet moet mailen in een Windows 8 cloudomgeving,
* je een veel grotere mailbox hebt dan de standaardinstelling van de Outlook-server van je bedrijf.

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 25 juli 2024 10:50]

Anoniem: 112334 @Ultraman8 mei 2014 16:39
Klopt, maar stel je zit dan (als voorbeeld) bij Leaseweb, die een stap maakt naar de U.S., zit je weer onveilig (patriot act etc). dus je dient dan een klein lokaal hosting bedrijfje te vinden die in een lokaal datacentrum zit, en dit is al te ingewikkelt voor 95% van de bevolking, niet voor jou of mij of een andere mede-tweaker. maargoed.
Het punt privacy had ik nog niet eens aangesneden, maar als je dat belangrijk vind zul je dat inderdaad moeten meewegen (heb ik ook gedaan).
Als je GMail/Hotmail/Yahoo ook meedingen als optie dan is privacy wel een van je mindere zorgen. Gezien de populariteit van die diensten denk ik niet dat de gemiddelde consument zich hier druk om maakt, laat staan zo'n uitbreiding van Leaseweg naar de VS. Voor de privacybewuste personen wel natuurlijk.
Anoniem: 112334 @Ultraman8 mei 2014 17:05
Dan zou Gmail een goed alternatief zijn (qua simpelheid) voor de gemiddelde consument, zeer gemakkelijke IMAP ondersteuining in hun 'oude vertrouwde' outlook. :)
Als je niet voor een dienst betaalt ben je zelf het product/ dienst.

Ik gebruik daarom geen gratis e-mail diensten. Je kan daarom (uit privacy overwegingen) beter je @ziggo email gebruiken en dan af en toe migreren.
Bij ISPs ben je ook vaker en vaker een product hoor, omdat er op die markt gewoon te weinig concurentie is.

Het beste is gewoon een eigen domein hebben en betalen voor een mailserver. Helemaal niet duur, in eigen beheer, en betrouwbaar.
Slechte zaak.

Het moet eens afgelopen zijn met die email adressen van ISP's, waardoor je eraan vast zit, ookal hou je het nog 1,5 jaar.

Beter zou er Gmail/Hotmail/Yahoo, of een andere centrale wereldwijde email dienst op de achtergrond draaien zodat het gewoon doorgelinkt word daarnaar toe, zodat ongeacht waar je heen gaat, nationaal of internationaal, altijd je eigen e-mail adres houd.
Het concept van een wereldwijde email dienst op de achtergrond klinkt wel interessant. Ik weet echter niet of je dat dan aan een partij als Google, MS of Yahoo moet overlaten. Google analyseert bv gewoon de inhoud van alle mails. Dat is onderdeel van hun business model. Die gegevens, tesamen met gegevens over het zoek/surfgedrag van jou, je familie en vrienden worden vervolgens verkocht aan bv reclamebureaus zodat jij van die "mooie" op jou gerichte reclame voorgeschoteld krijgt.

Wie je dan wel kunt vertrouwen met zo'n taak weet ik ook niet echt. Degene die deze service host heeft potentieel toegang tot nagenoeg alle informatie over nagenoeg iedereen op deze planeet. Ik persoonlijk vind dat erg griezelig klinken.
Bovendien geven de providers je een pop3 account. Dit protocol is antiek en onveilig. Pop3 (zonder secure) schijnt je wachtwoord plain text over het internet te sturen. Pop3 daarbij instellen op je smartphone/tablet wordt dan een drama met kopietjes e.d.
Of helemaal erg een mailbox van 25MB :X Ook bij bedrijven...
XS4ALL geeft al best wel lang IMAP toegang, POP3 is inderdaad niet meer van deze tijd met de trend om alles in de 'cloud' te zetten i.p.v. op je eigen computers. Beide zijn overigens te beveiligen met SSL, en net zo onveilig zonder SSL, dat is op zich niet zo'n factor.
Langer niet en in eerste instantie dacht ik 'wat een onzin', maar laatst een vergelijkbaar iets gehad.

Hosting met mail (eigenlijk alleen nog voor mail in gebruik gehad) opgezegd ivm kosten en vooraf zoveel mogelijk gechecked of er geen belangrijke mails die kant in gestuurd werden en die zoveel mogelijk omgezet... maar je hebt er altijd die je vergeet. Dus domein opnieuw geregistreerd, ditmaal zonder hosting en alleen nog in gebruik voor mail :p

Je moet wel oppassen dat mensen niet denken dat hun mailadres voor 'eeuwig' daar blijft werken en na anderhalf jaar ineens klagen dat de mail niet meer werkt, dus iets van reminders oid dat de mailbox stopt met werken na x tijd, mogelijk nog met een 'overstapservice', links bieden naar bv hotmail en gmail.

Waarom die providermails steeds... tja, makkelijk, je krijgt een papier in huis 'dit zijn je gegevens' incl mail, die klop je in je mailprogram en klaar. Waarom moeite nemen voor wat anders? (ja 'wij' tweakers weten dat wel)
WTF? Een domeinnaam is in een dag over, een website helemaal. Wat een onzin zeg, voor die flutadressen van je provider. Je maakt een Gmail of Outlook adres aan en je stuurt dat via je nieuwe adres naar al je contacten en klaar is Kees. Is echt binnen een uur gepiept.
Hoe is dit in NL geregeld?
Ik heb een tijdje Tiscali gehad.
Ik had die mail doorgelinkt naar mn nieuwe provider, 5 jaar later werkte het nog steeds. ;)
Geloof dat het ergens vorig jaar gestopt is.
Daarna had ik Speed-XS, maar die was gelijk na opzegging gestopt.
Maar hoe/of het officieel geregeld is, geen idee.
Niets geregeld in NL. Opzeggen is einde verhaal, de rest is mooi mee genomen.
Je krijgt een email adres van een provider ( of je die gebruikt is uiteraard jouw keus)
Echter zijn de mensen met weinig technische know how vaak gewend aan zo'n email adress.
een overstap om naar een andere ISP te gaan word hierdoor erg tegen gegaan omdat de huidige ISP het email adres bezit. Deze word na 1 maand afgesloten.(is per provider een beetje verschillend)

[Reactie gewijzigd door tellavist op 25 juli 2024 10:50]

KPN doet het geweldig:
Huidig e-mailadres behouden bij overstappen
Als u gebruik wilt blijven maken van uw e-mailadressen van KPN, dan kunt u contact opnemen met de Klantenservice via telefoonnummer 0800-0402 (gratis). Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Het Internet abonnement van KPN wordt omgezet naar een betaald E-mail Only pakket.
Het email only pakket is vervolgens niet op KPNs eigen site te vinden, maar 3 jaar geleden koste het al €3,50 PER MAAND om je mail te kunnen behouden na het overstappen naar een andere provider: nieuws: Verdubbeling tarieven E-mail only-abo's KPN wekt woede

Destijds reden voor mij om voor mijn ouders een domein+gapps op te zetten. Als ze nu besluiten ooit weer weg te gaan van hun nu huidige provider, dan krijgen we het gezijk met overal en nergens verkondigen dat je een nieuw email adres hebt niet nog eens.
Wonderlijk dat er altijd gmail/hotmail/yahoo wordt aangeraden als alternatief voor ISP mail.
Ik hoor niemand over een eigen domeinnaam met mailadresssen.

Zelf regelmatig overgestapt van ZIGGO via Alice naar UPC.
En met een eigendomein naam, nooit problemen gehad met ISP mail adressen.
(Heb daarnaast ook nog gmail accounts en een historisch, ongebruikt Hotmail archief)
Gmail, Hotmail en Yahoo Mail zijn gratis en dus een uitstekend alternatief voor ISP mail.
Een eigen dommeinnaam met mailadressen is omslachtig en bovendien, als je dan een eigen domeinnaam hebt, gooi ik er zelf altijd weer Google Apps op, waardoor ik dus in feite nog steeds Gmail gebruik.
Anoniem: 457607 @TheMe8 mei 2014 15:57
"Ik hoor niemand over een eigen domeinnaam met mailadresssen."

Is dat verwonderlijk?
Anoniem: 189749 8 mei 2014 15:09
Wat een rare wet is dit zeg? Verplicht ISP gewoon tot goede forwarding service van een email adres naar een door de klant opgegeven email adres voor de periode van een half jaar.

Erg vreemd dit.
Ik heb een paar maanden voor Telenet gewerkt (retention) en je wil niet weten hoeveel mensen er alleen gebruik maken van Webmail. Als je het emailadres dan om zou zetten naar forwarder zijn ze alles kwijt. Heb trouwens nooit iemand horen klagen dat 6 maanden niet genoeg was dus daar sta ik ook wel van te kijken.
Anoniem: 189749 @vlijmen8 mei 2014 15:14
Zit wat in, maar ik vind dat een klant ook een stukje verantwoordelijkheid heeft en zeker niet gepamperd hoeft te worden door de overheid in deze mate.

(of ik begrijp het artikel niet op de goede manier) De klant besluit ten slotte over te stappen?
Pamperen? Toen ik mijn UPC Abbo opgezegd had (2maanden opzegtermijn) gooiden ze binnen een week mijn mailaccounts eruit .. En mooi niet dat ze die terug zetten ...
Raakt kan noch wal je bericht.

Ben je het met me eens of oneens? En waarom leg je de nadruk op pamperen? Je gebruikt in een heel andere context als hoe ik het gebruikt. Alleen de termijnen zijn al anders. Ik gebruik pamperen zoals de regelgeving wordt weergegeven in het artikel.
Alles dat nog op de webmail staat, raakt de klant sowieso kwijt. Hier ligt de verantwoordelijkheid mijn inziens bij de klant zelf.

Het e-mailaccount doorzetten als forwarder, vind ik een veel vriendelijkere methode voor providers -en eigenlijk ook voor klanten-.
Door de mailbox nog voor een bepaalde periode aan te bieden, blijven klanten doorgaan met het gebruikmaken van de oude mailbox. Dat is volgens mij niet handig. De klant zal vroeger of later alsnog in een keer afgesloten zijn van de mailservice.
Door de mailbox om te zetten naar een forwarder zal de klant gepusht worden om een nieuwe provider uit te zoeken. En dit zorgt ervoor dat de mailbox niet nog onnodig lang gebruikt wordt.

Een forward zou naar mijn idee wel langer in de lucht mogen blijven. Ik kom namelijk vaak genoeg klanten tegen die nog een oud mailaccount voor een bepaalde service hebben gebruikt, maar deze mailbox niet meer hebben.
Zelf werk ik toevallig bij een ISP. en ik adviseerd sinds dag 1 al gmail/hotmail enz.
Van mij mogen ze het ook overnemen in NL!
Of nog mooier een eigen domein nemen en die laten redirecten naar je huidige e-mail provider, of technischer zelf hosten.
Ik ga er vanuit dat mensen die @telenet.be of andere varianten nemen als e-mail adres niet de technische know-how hebben om @domein.be te maken;
Ikzelf heb een eigen domein en deze via Google Apps for Domains gekoppeld aan een Gmail adres. Best of both worlds, en destijds nog gratis.
Dit is de reden dat ik een gmailadres heb. Mijn emailadres gebruik ik bij zo veel accounts, waar ik sommige van misschien minder dan 1x per jaar gebruik. Dan is het niet handig dat je emailadres zomaar verdwijnt, eigenlijk zou je er altijd toegang toe moeten hebben, of mee kunnen nemen.
Als iemand er niet in lukt zijn e-mails/contacten over te zetten binnen de zes maanden, gaat hij er ook niet in lukken dit op 18 maanden in orde te krijgen.
Ik raad iedereen ook aan een gmail/hotmail/... acoount te gebruiken.

Dit biedt eigenlijk geen meerwaarde, integendeel: nieuwe klanten moeten soms nu nóg langer wachten om hun voorkeursadres te gebruiken, als dit reeds gebruikt werd door een vorige klant.
En dat zijn er meer dan je denkt (ik werk ook bij een ISP ;) ).
Belachelijk, blijft een klant dan ook nog anderhalf jaar betalen voor licentie, domeinnamen en andere kosten?
Ik vindt 1,5 jaar eigenlijk best lang.

Sowieso raad ik niemand aan om een e-mailadres van een ISP te gebruiken, juist om de reden dat als je overstapt hem gaat verliezen. Het "met name sites van bedrijven" snap ik ook niet helemaal. Die hosten hun website meestal niet bij de provider, in ieder geval niet als onderdeel van hun internet verbinding, hooguit als losse dienst. Daarnaast hoop ik persoonlijk toch dat ze een website wel sneller kunnen verhuizen dan er 1,5 jaar over doen. Je weet toch dat je dit moet gaan doen als je van ISP gaat overstappen en dan neem je dat toch mee in de voorbereidingen.

Dat particulieren voor deze eenvoudige mail en hosting oplossing kiezen begrijp ik nog wel een beetje. Maar een hobbyist die een website online kan zetten heeft meestal een website die even eenvoudig te verhuizen is.
slechte zaak

dat wil zeggen dat wanneer iemand momenteel mijn gewenst emailadres gebruikt en veranderd van provider dat dat adres nog eens 18maand onbeschikbaar blijft voor over te nemen

wat een onzin, als je switcht van provider weet je toch dat er een nieuw emailadres aankomt ( tenzij je slim genoeg was om al je outlook, gmail of gelijkaardige adres te gebruiken )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.