Kabelnoord gaat buitengebied van Friesland voorzien van glasvezel

Kabelnoord gaat in het buitengebied van alle gemeenten in Friesland glasvezel aanleggen. Het gaat om gebieden waar nu nog geen snel internet beschikbaar is. Het bedrijf krijgt daarvoor een subsidie van 35 miljoen euro.

Een voorwaarde van de subsidie is dat Kabelnoord binnen een half jaar begint met de werkzaamheden. Binnen drie jaar moet minimaal 90 procent van de adressen in het buitengebied kunnen beschikken over snel internet. Het gaat dan om ruim 20.000 adressen.

Kabelnoord en de provincie Friesland werken samen een leningsovereenkomst uit, schrijft de provincie op zijn website. Dat is een voorwaarde van de subsidieverlening, die verstrekt wordt als achtergestelde lening. Marktpartijen konden tussen 18 juli en 21 augustus een subsidieaanvraag indienen.

Voor de duurste vijf procent van de aansluitingen gaat de provincie op zoek naar maatwerkoplossingen. Deze adressen zijn niet meegenomen in de plannen van Kabelnoord. De provincie zegt dat een aanpak hiervoor volgt voordat Kabelnoord start met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Ook doet de provincie onderzoek naar een aantal 'grijze gebieden', daar is een beperkt aanbod van snel internet. Volgens de provincie is het nog niet voldoende duidelijk waarom deze gebieden niet aangesloten worden door meer gevestigde partijen. Een marktconsultatie moet dat duidelijk maken. Vervolgens zal verder onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn om ook op deze plekken snel internet aan te bieden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-10-2017 • 15:47

147

Submitter: AlleD

Reacties (147)

147
144
78
5
0
48
Wijzig sortering
Als ik het zo lees, worden de mensen die net buiten het huidige "snelle" gebied wonen hier aangesloten waarbij de mensen die echt ver weg zitten alsnog worden overgeslagen. Suboptimaal zeg ik dan. De kans dat iemand nog iets gaat doen voor die huishoudens lijkt me dan nihil, buiten het aanbod van 4G door KPN aan de buitengebieden.

Wat een gemiste kans, had nu die derde partij verplicht iedereen aan te sluiten, dus ook die 5 procent. Dit is weer een vorm van cherry picking. Jammer.
Als ik het zo lees, worden de mensen die net buiten het huidige "snelle" gebied wonen hier aangesloten waarbij de mensen die echt ver weg zitten alsnog worden overgeslagen. Suboptimaal zeg ik dan. De kans dat iemand nog iets gaat doen voor die huishoudens lijkt me dan nihil, buiten het aanbod van 4G door KPN aan de buitengebieden.

Wat een gemiste kans, had nu die derde partij verplicht iedereen aan te sluiten, dus ook die 5 procent. Dit is weer een vorm van cherry picking. Jammer.
De provincie zegt zelf een oplossing te gaan regelen voor die laatste vijf procent. Als ze woord houden denk ik dat het een goed compromis is. Die laatste vijf procent gaan de kosten flink opdrijven. Als je daar een maatwerkoplossing voor maakt zou dat wel eens goedkoper kunnen zijn dan een generieke oplossing oprekken om iedereen dezelfde behandeling te geven.
In een gebied als Friesland, veel sloten en kanalen en een redelijk vlak oppervlak, denk ik dat straalverbindingen soms een betere keuze zijn dan glasvezel. Een glasvezelboer heeft daar geen verstand van, dat kun je dan beter door een gespecialiseerde partij laten aanleggen.
Wel jammer dat dit met subsidiegelden geregeld wordt. De huizenprijzen zijn in het noorden van het land zoveel lager dan in het westen dat die bewoners ruime middelen hebben om voor hun eigen aansluiting te betalen. Ook zijn er sowieso wel alternatieven voor glasvezel (4G, satelliet, enz.). Het is echt niet nodig hier belastinggeld aan te verspillen.
Anoniem: 40104 @ari34 oktober 2017 23:12
Ook zijn er sowieso wel alternatieven voor glasvezel (4G, satelliet, enz.).
4G en satelliet zijn geen alternatieven voor glasvezel. Erg jammer dat iemand dit weer moet roepen onder elk artikel over dit onderwerp, probeer het zelf eens voor een maand en kijk hoe snel je terug wil naar je 500/500 glasvezel. Families en thuiswerkers kunnen niet met een 4G of satelliet verbinding opereren.

Mensen die in buitengebieden wonen hebben net zo goed betrouwbaar en snel internet nodig zonder datalimiet als mensen in de randstad of dichtbevolkte delen van het land. Net als dat die mensen elektriciteit, riolering en wegen nodig hebben. De overheid had jaren geleden al moeten regelen bij de privatisering van de telekom markt dat dergelijke gebieden niet buitengesloten hadden kunnen worden. Dat de provincie Friesland nu meer dan 10 jaar te laat een initiatief moet starten om die tekortkomingen in te halen is eigenlijk te zot voor worden.
De huizenprijzen zijn daar wel lager dan in de randstad, maar de salarissen ook, ik weet niet hoe dat in verhouding tot elkaar staat.

Wellicht wegen de economische voordelen op tegen de kosten. Als de economische productiviteit omhoog gaat of de huizen weer waard worden dan kan die investering weer terugverdiend worden. Als de overheid zich er mee bemoeit zou er schaalvoordeel kunnen zijn boven iedereen het voor zichzelf laten regelen.
Economisch lijkt het me wel gunstig als je er op kan vertrouwen dat iedereen in een bepaald gebied goed internet heeft, in plaats van dat je dat van huis tot huis moet gaan bekijken.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 25 juli 2024 20:58]

De huizenprijs wordt zoals overal bepaald door de vraag. Omdat er minder mensen wonen is de vraagprijs lager. Dat de lonen laag zijn heeft met hetzelfde marktprincipe te maken. Er is weinig vraag naar mensen met een overwegend lage opleiding. De opmerking over boeren van Lord Sinclair is ook niet juist. Boeren hebben veel vermogen maar dat zit allemaal vast in hun bedrijf.
De huizenprijs wordt zoals overal bepaald door de vraag.
Elke makelaar kan je vertellen dan een huis zonder snel internet veel moeilijker te verkopen is. Daardoor moeten die snel in prijs dalen om te verkopen. Ik ken eigenaren die zelf lijnen hebben laten aanleggen voor vele duizenden euro's om een verkoop maar rond te krijgen.
O dat zal zeker. Maar dat bevestigt wat ik zei. Er is minder vraag naar huizen zonder internet. En dat komt in dit geval boven op de toch al lagere vraagprijs die Friesland kent.
Volgens mij hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Er zijn genoeg bedrijven waarbij je gewoon hetzelfde salaris als in de randstad krijgt (Zeker met meerdere vestigingen, die hebben echt niet in hun arbeidsvoorwaarden staan dan je 20procent minder salaris krijgt als je in Friesland woont). Ook de boeren zouden juist meer moeten kunnen verdienen aangezien de grond daar goedkoper is dan in de randstad.
De inkomens liggen lager en de voorzieningen verder weg dus daar worden ook meer onkosten gemaakt. Daarnaast liggen banen ook niet altijd voor het oprapen dus de groep 1 verdieners zal een stuk groter zijn.

Wel is het zo dat boeren vaak in grond heel veel geld bezitten. Dus die zouden eventueel prima zelf voorzieningen kunnen treffen.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 25 juli 2024 20:58]

Ik vraag me af , of lonen die via een CAO geregeld zijn, echt lager liggen in de buitengebieden. Krijgen leraren, supermarktvakkenvullers, verpleegkundigen, enzovoort echt minder loon dan in Wormerveer of Pijnacker?
Ik weet niet precies hoe het in Friesland geregeld is, maar in mijn regio is de veruit de meeste grond niet van de boeren en is het nog steeds allemaal in pacht van de stad.
In Friesland is de grond in de meeste gevallen van de boeren zelf, dit is al sinds de middeleeuwen zo. (Friese vrijheid enzo, geen horrigen.)
Een boer kan wel grond hebben, betekent niet dat ze er zomaar een glasvezeltje door mogen trekken. Zeker omdat weilanden eens in de paar decennia van hand wisselen, een volgende boer moet natuurlijk niet met zijn ploeg de glasvezel van de mensen kapot trekken. Mede daardoor zullen er voor zover ik weet geen glasvezeltjes worden getrokken door weilanden, anders zou je toch ook wel verwachten dat er boeren op inspelen die een buurtschap willen aansluiten op een dorpskern met centrale maar daar geld voor willen zien.
Inkomens liggen gemiddeld ook lager in die regios.
mensen uit het Noorden zijn vaak de laatsten die ergens van kunnen profiteren. Mobiele dekking? Pas véél later dan in het westen/zuiden. ADSL/breedband jaren later, economische ontwikkelingen ook vele jaren later. Behalve aardgaswinning, want dan zijn ze hier als eerste :+

Laat die mensen ook lekker eens met de tijd meegaan :). De gemeentes zijn aandeelhouders van KabelNoord, uiteindelijk komt een deel van het geld weer bij de gemeentes terecht.

Het Noorden is altijd al het buitenbeentje geweest, ook als er wel glasvezel ligt gaat de vergrijzing gewoon door. Werkgelegenheid daalt, mensen vertrekken, dus nog minder te doen hier. En ook al zijn de huizenprijzen véél lager dan in de randstad, als starter kom je er ook al niet tussen omdat de lonen hier veel lager liggen dan iemand die hetzelfde doet in Utrecht.
In Amsterdam, en andere grote delen van de randstad, is anders ook nog bijna geen glas :+
Errmm.. Ik kan me herinneren dat we in Leeuwarden toch 1 van de eersten waren met internet via de kabel. (Naast Arnhem of zo, einde vorige eeuw). Dat was toen nog Telekabel. Met 300 abonnees op 250 ipadressen... Hoei, goeie oude tijd.
En de dorpen erom heen niet ;).

En zeker niet in de Wouden.

Telekabel.. Werkte vaker niet dan wel met tv bij ons. Dat is nu 20 jaar later nog steeds niet anders..
Het is geen verspilling, het is een investering voor de toekomst aangezien KPN e.d. niet hierin willen investeren. Dan moet het maar met subsidie want niet iedereen kan dit betalen waardoor dan de kosten voor "the few" torenhoog worden en ook afhaken... Snap je??

Tegenwoordig lijkt het wel populair te zijn om belasting verspilling te roepen zonder eerst na te denken.

Wie aan mijn internet komt, komt aan mij :+

[Reactie gewijzigd door AndromedaM31 op 25 juli 2024 20:58]

> aangezien KPN e.d. niet hierin willen investeren.

Ik weet niet of het zo eenvoudig ligt. Enerzijds is KPN een commercieel bedrijf in handen van aandeelhouders, anderszijds worden ze volledig lam gereguleerd. In de situatie dat ze moeten investeren onder hoge druk en regellast met lage kans op winstegevendheid/rentabiliteit op korte termijn en nog allerlei toegang derden rond kostprijs kan ik mij voorstellen dat ze even een stapje terug doen. Als de 'sterren' weer wat beter zijn kunnen ze kijken of tegen een vaste prijs toegang verkregen - of 'the whole package' gebruikt kan worden.
Ook zou het zelfs zo kunnen zijn dat iedereen op korte termijn beter geholpen is als KPN (of een andere mobiele provider) de laatste 5% bedient over 4G.

Was in Friesland en Groningen ooit niet eens door de gasunie vermaast met glasfiber verbindingen ? Waarom die niet 'leasen' ?
Het is onzin dat men in het noorden maar zelf moet opdraven voor de kosten omdat de onderhoudskosten lager zijn. Hier een linkje naar het landelijk gemiddelde salaris: https://www.cbs.nl/-/medi...3C9CECA4247A358237CDCE2C8 Friesland staat ver onderaan.

Nogmaals, het is niet zo dat de Friezen daardoor in armoede leven, veel armoede is er niet, immers zijn de onderhoudskosten er ook zo laag dat het redelijk goed uit komt. Wel betekent datzelfde feit dat men er net zoveel "recht" op heeft als de rest van het land.

Ook blijkt dat initiatieven als deze de leefbaarheid van zo'n gebied drastisch vergroten. Mensen kijken niet alleen nog naar de locatie, prijs en staat van het huis. Mensen die van techniek afhankelijk zijn en of kinderen hebben die ervan dienen te profiteren kiezen tegenwoordig ook met dat feit in hun achterhoofd voor een huis. Men is tegenwoordig steeds minder afhankelijk van de lokale bakker of slager, met glasvezel vergroot je de leefbaarheid dusdanig dat men ook daar niet meer een woonlocatie op af kan kraken, je vermindert de krimp van een dorp.
[...]
Die laatste vijf procent gaan de kosten flink opdrijven. Als je daar een maatwerkoplossing voor maakt zou dat wel eens goedkoper kunnen zijn dan een generieke oplossing oprekken om iedereen dezelfde behandeling te geven.
Dat betekent in mijn ogen dat die laatste 5 procent wellicht 25% van alle kosten mogen betalen. Dat is niet renderend te maken en dan ook voor die mensen onbetaalbaar. Heel flauw kan je dan zeggen dat het hun eigen keuze is om niet mee te doen. En dat is wat ik bedoel, die laatste 5-10% drijft inderdaad de kosten enorm op en is daarmee nooit economisch te halen, daar zal de BV Nederland over de brug moeten komen. Aangezien ze een lening krijgen, kunnen ze ook niet anders dan dit besluiten, anders krijgen ze nooit een business case rond. Maar het is erg zuur voor die 5%.
Je kan je ook afvragen of het nuttig is om 10km te graven om één of twee huizen aan te sluiten. En die bewoners zitten misschien helemaal niet te wachten erop?
@Houtenklaas De bedoeling van dit soort initiatieven is dat niemand wordt overgeslagen. er staat
Voor de duurste vijf procent aansluitingen zoekt de provincie naar maatwerkoplossingen
Dus niet dat ze niet worden aangesloten...
In Noord Drenthe is het vergelijkbaar daar wordt niemand overgeslagen mits 65% van een gebied(je) meedoet. Een gemiddelde aansluiting inclusief straatkasten hoofleidingen etc. komt dan uit tussen de €2000 en €2500. Alle bewoners betalen straks zo'n €60,- per maand abonnement. Globaal komt dat neer op €5 voor de coöperatie €30 aan een provider en €25 voor de afschrijving en aanleg van de glasvezel. Dan ben je binnen 10 jaar uit de kosten, fantastisch ! Voor € 65 een dik totaal pakket met 1000MB up and down :9
Na tien jaar kan de coöperatie zelfs beslissen dat de prijs naar beneden kan...
Er zijn in Nederland meer dan 100 van dit soort initiatieven trouwens... Allemaal vergelijkbaar. Soms moeten mensen die iets verderaf wonen iets langer een premie doorbetalen of een iets hogere, dat verschilt per initiatief.
De 'subsidies' die worden verstrekt zijn trouwens goedkope leningen en geen wegggeverij.

Ter aanvulling:
Iemand die 'ver weg woont' aansluiten is in principe duur, maar er wordt natuurlijk gekeken naar de totale aanlegkosten. Op het gehele netwerk van straatkasten en hoofdleidingen vertegenwoordigen die paar 'verwegwoners' slechts een klein (extra) bedrag. Bovendien worden er sowieso veel zogenaamde lussen aangebracht langs buitenwegen. Als er een keer ergens een kabel stuk gaat wordt alles omgeleid en heeft iedereen via een andere route weer snel licht op de kabel.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 25 juli 2024 20:58]

@Houtenklaas De bedoeling van dit soort initiatieven is dat niemand wordt overgeslagen. er staat
Voor de duurste vijf procent aansluitingen zoekt de provincie naar maatwerkoplossingen
Dus niet dat ze niet worden aangesloten...
Nee, dat staat er niet nee. Maar als de maatwerkoplossing 5000 euro gaan kosten per gerbruiker, dan kiezen de klanten er zelf wel voor om niet aan te sluiten. Laat ik het anders zeggen, ik ben machtig benieuwd naar deze maatwerkoplossing. Ik blijf er bij dat een voldoende breedbandige verbinding wat mij betreft tot de standaard nutsvoorzieningen mag behoren uit een saamhorigheidsbeginsel. En dat mag wat mij betreft ook in een driekleuren strategie. Woon je in de rode zone, dan heb je minimaal 100Mb up/down, de witte zone 50/50 en de blauwe zonde 10/10. Iedereen blij.
Uiteraard zou het een nutsvoorziening moeten zijn, maar de liberalisering staat dat niet toe helaas.
Toch is het mogelijk verwegwoners misschien met een kleine extra vergoeding mee te nemen. Iedereen heeft trouwens in 2022 minimaal 100MB nodig (zie dit TNO rapport) dus je zone voorstel is geen goeie optie.
Is ook meer om de loeiers in het westen de mond te snoeren dat "ons" belastinggeld verspild wordt in het oosten/noorden/zuiden :)

Beste optie m.i. als de weg weer eens opengaat, er verplicht glas in te leggen. Geen glas? Dan mag de weg niet dicht :)
Beste optie m.i. als de weg weer eens opengaat, er verplicht glas in te leggen. Geen glas? Dan mag de weg niet dicht :)
Zo is dat. Of in elk geval buizen waar die glasvezel evt. doorheen kan worden getrokken. Bij mij in de straat is de bestrating in een paar jaar tijd diverse malen open geweest voor nieuwe riolering, elektriciteitsleidingen, gasleidingen en waterleidingen. Ook naar elk individueel huis zijn die gas- en elektriciteitsleidingen getrokken tot in de meterkast. Maar is de gemeente zo slim geweest om van al die inspanning gebruik te maken door er gelijk een keertje glasvezel bij te laten leggen? Welnee. Daar mag alles nog een keertje opnieuw voor opengebroken worden.

Wát een inefficiëncy en verspilling. :F
Helaas heeft de politieke afdeling die de 100mbit eis heeft ingevoerd niet hard nagedacht en is vergeten om mobiele oplossingen buiten te sluiten. Het idee had natuurlijk moeten zijn dat iedereen in 2022 over 100mbit bedraad internet moet beschikken, zonder datalimiet. Ten eerste krijgen de gebieden die nu nog geen normaal breedband hebben ook vaak als laatste pas nieuwe 5G technieken en gaat de oplossing dus gewoon 4G+ worden met een datalimiet waar je in 2 dagen doorheen bent. Helaas zorgt die wetgeving niet voor een versnelde aanleg van glasvezel voor huishoudens die nu helaas nog steeds op max 4-6mbit ADSL zitten.
Ik woon in buitengebied en heb 4 tot 6 Mbs. Ik zou best kunnen leven met 20 of 50 of 100 Mbs maar helaas heb ik die mogelijkheid (waar ik woon) niet. Het is ofwel het aloude koperdraadje ofwel glasvezel. Er is geen middenweg!

Omdat je met die koperdraad steeds minder kunt doen (een paar jaar geleden kon ik uitzending gemist zien zonder horten en stoten en nu niet meer) heb ik nu mijn hoop gevestigd op glasvezel en in mijn regio is er veel solidariteit en ik heb vertrouwen dat het gaat komen. Maar het is wel een gevecht van ca. 2 jaar.

Als de overheid 10-20 jaar terug aan de kabelaanbieder (hier Ziggo) de eis had gesteld dat iedereen moest worden meegenomen, dan hadden we nu overal gemiddeld internet. Dat is niet gedaan, omdat de overheid dat niet als regel stelde en het commercieel niet overal rendabel was.

De discussie over glasvezel is niet heel veel anders dan de discussie in vroeger tijden over riolering en water. Dat is ook ooit aangelegd in de buitengebieden, nadat het in steden gemeengoed was. Wie nu zegt dat glasvezel in buitengebied niet nodig is, zegt dus hetzelfde als wie toen zei dat riolering en water niet nodig was. Terwijl ik nu denk dat iedereen dat toch wel normaal vind, toch?

Facturen per post worden vervangen door facturen per email. Zorgverlening via de huisarts gaat over 10 jaar ook via glasvezel. Het wordt op termijn een 'normale' nutsvoorziening. Dus laten we maar zo snel mogelijk aan de slag gaan in alle buitengebieden, om de krimp aldaar tegen te gaan en de leefbaarheid te vergroten. Nederland is groter dan alleen de randstad!
Kpn 4g buitengebied wat of is dat bereik niet afdoende?
Daar loop ik al 2 jaar over na te denken, maar als je dat doet dan kom je erachter dat 4G en 5G geen echte oplossingen zijn. De snelheid 4G is hier wel meer dan 6 Mbs maar niet veel meer. Ook daarmee ga je dus geen 20 Mbs halen of iets dergelijks.

Als je er iets meer in verdiept dan bieden 4G en 5G geen echt alternatief voor glasvezel. De snelheden alleen hoog zijn als je dicht bij een mast woont. Om iedereen via 4G of 5G een snelheid van 50-100 Mbs te geven zou je heel veel masten moeten plaatsen. Dan is glasvezel toch echt goedkoper. Dan hebben we het nog niet eens over de landschapsvervuiling (windmolens zijn ook niet geliefd alhier).

Vroeg of laat komt er overal glasvezel, er is geen argument om langer te wachten. Daarmee wordt het niet goedkoper. De plannen alhier zijn duidelijk: voor wie kabel heeft gaan de prijzen niet of heel weinig omhoog (eindprijs 50-70 euro/mnd), wie geen kabel heeft gaat in snelheid enorme stappen maken. Overal zijn initiatieven gestart en die krachten worden gebundeld. We gaan de goede kant op!
Bij KPN is het ongeveer 38 euro, helaas hebben ze geen trial/test periode in geval het tegen valt.


Voor zover ik begreep is het gratis als je al een abonnement bij ze hebt, je hebt dan dual WAN (want je ADSL wordt gekoppeld aan je 4g modem) dus het is extra snelheid.. Een paar details moet ik nog bij ze lospeurteren (modem in bridge mode voor mijn VPN server) maar als dat kan ga ik waarschijnlijk over.

Dit is pas sinds 1 augustus zo... dus vrij nieuw.

[Reactie gewijzigd door mjl op 25 juli 2024 20:58]

t-mobile heeft ook een aanbod 4G buitengebied en de laatste keer dat ik het vergeleek is dat nog iets aantrekkelijker, omdat die 's nachts onbeperkt is. Dus als je nog af en toe iets groots download of verstuurt via wetransfer kun je dat buiten 'je bundel' houden. Bij KPN kon dat (de laatsdte keer dat ik keek) niet en dan moet je jezelf afvragen of je wel binnen de bundel blijft.

Maar dan ben je er nog niet. Je hebt eenmalige kosten voor het aansluiten en het modem en dat maakt het onaantrekkelijk voor een enkel jaar. Dan moet je denken aan 120-199 euro en als je dat verdeeld over 12 maanden is kom je terecht tussen 50-70 euro per maand en dan zit je voor een middelmatige verbinding al heel dicht bij glasvezel dat echt veel sneller is!

Maar nog belangijker dan prijs is betrouwbaarheid. Als je op een plek woont waar mobiel bereik af en toe wegvalt, heb je ook geen internet in huis. Hier is de mobiele verbinding drie weken terug 6 dagen weg geweest. Toen drie weken OK en nu is hij weer weg! De koperdraad van KPN is over meerdere jaren bezien gemiddeld 1 dag per jaar uit en heeft dus een hogere uptime.

Dus ik heb besloten toch op glasvezel te wachten en accepteer dat uitzending gemist af en toe stottert. Duimen draaien dat we snel verglazen!
Kpn is nu onbeperkt 24/7!
Dat is dan veranderd. Ik ga ernaar kijken. Als het voor 39 euro/mnd onbeperkt is en sneller dan ik nu heb via koper, dan is het interessant. Dan blijft de afweging over de extra kosten en betrouwbaarheid wel staan. Voor betrouwbaarheid zou het ideaal zou zijn om koper en 4G samen te hebben. Ik zie "Voeg deze oplossing zonder extra kosten toe aan jouw Internet abonnement!" dus wie weet dat het kan. Maar ik zeg: eerst bellen/chatten en dan geloven, er komen nog wel eens extra kosten boven drijven in een chat ;-)
Of je biedt via dezelfde kabelaar deze mensen een 4g abonnement aan met dezelfde voorwaarden als wanneer ze kabel zouden hebben. Dan hoeft er geen 10km gegraven te worden voor 1 of 2 huizen, en loopt het netwerk niet over, omdat je alleen de 5% die erbuiten valt op het 4g aansluit.
Als er 10km gegraven moet worden naar het dichtstbijzijnde glasvezelpunt kan het ook maar zo zijn dat de dichtstbijzijnde 4G zendmast >10km verwijderd is en je dus net in een dode zone valt waarin het bereik niet dekkend is. Woon zelf in zo'n dorp, Vodafone heeft nu na jaren eindelijk een vergunning bemachtigd. Sommige mensen zijn heel creatief in het verzamelen van handtekeningen, vertellen de halve waarheid aan de mensen die hun handtekening vervolgens zetten en vervolgens bieden ze de lijst aan alsof het hele dorp tegen plaatsing van een mast is.
Beetje kort door de bocht dit allemaal.
4G en straks 5G kunnen de glasvezel niet bij fietsen, bovendien is betalen per MB erg duur.
Als je echt wil weten hoe het zit kun je dit TNO rapport lezen
De toekomst van digitale connectiviteit in Nederland, ben je wel een dagje zoet ;)
Eén van de conclusies: Een gemiddelde gebruiker heeft in 2022 aan 350MB's download niet meer genoeg en een matige huis tuin en keuken gebruiker heeft in het jaar 2022 109MB's nodig…Dat is al over 5 jaar.
Ik kan het me nog niet voorstellen, maar als je ziet wat er de afgelopen 5 jaar verandert is...
"4G en straks 5G kunnen de glasvezel niet bij fietsen"
Hoe kom je hierbij? Bedoel je met de huidige hardware of...
Misschien ben ik een leek maar ik meen toch echt dat glasvezel (en ik heb geen idee of daar onderscheid in valt te maken) ongelooflijk grote datastromen aankan. Net als toen de telefoonlijnen werden aangelegd er ook dusdanig zwakke hardware bestond dat men nooit verwachtte de VDSL datastromen erdoor te kunnen pompen van vandaag de dag. Naar mijn weten is glasvezel behoorlijk "futureproof" <-- en ja ik weet dat je die term niet mag gebruiken ;)

Dus in dat opzicht denk ik dat glasvezel naar elke woning gewoon een must is, de komende 40 jaar.

Probleem de afgelopen jaren was dat als je een glasvezeltje zou trekken naar een open geul (voor onderhoud gegraven bijvoorbeeld) je als provider of initiatiefnemer gewoon moest dokken voor het liggen van de glasvezel, ook al was die niet aangesloten. Dat is een jaar geleden geloof ik afgeschaft, iets wat dus op langere termijn een verglazing van jewelste oplevert.
:)
Ik bedoel dus dat glasvezel inderdaad een must is want draadloos gaat het helaas niet redden
In Duitsland bijvoorbeeld maken ze zich grote zorgen omdat daar de buitengebieden nog veel meer buitenaf liggen dan in Nederland. Daar investeren ze tot 2025 zelfs 100 miljard euro in een netwerk Ze willen daar in 2025 dan een landelijk dekkend gigabitnetwerk hebben, bestaande uit een vast breedbandinternet en 5G... De vraag is gaat 5G dat (stabiel) redden en veel data mobiel streamen is in 2025 waarschijnlijk nog steeds erg duur, ik denk dat een dicht glasvezelnetwerk in Nederland wel uit kan... Daarom schieten die glasvezelinitiatieven ook als paddenstoelen de grond in :+
nieuws: Duitsland steekt 100 miljard euro in landelijk gigabitnetwerk
Glasvezel is zeker futureproef, Ziggo en KPN harken helaas steeds maar door met vectoring en Docsis 3.1, heel knap bedacht hoor, maar kom op jongens... Buitengebieden zijn de dupe geworden van investeerders die Ziggo en KPN tegenhouden om te verglazen, want dat duurt een jaar of 10 voordat het terugverdient is... dat heet niet rendabel. Jammer.
Ik las, zelfs na het quoten iets in de richting van "4G en straks 5G kan glasvezel niet bij fietsen"
Excuus :)
Ik kan je vertellen uit eigen ervaring dat een belachelijk trage verbinding niet echt leuk is. Dus ja, die mensen die heel traag internet hebben zitten er echt wél op te wachten.
Of het dan verstandig en nuttig is om daarvoor glasvezel aan te leggen is een tweede.
Tegenwoordig hoef je niet her hele eind te graven maar boren ze hem van put naar put.
https://www.youtube.com/watch?v=Cn7o-XIJ7KU
De biutengebieden hebben in sommige gevallen dan ook niet eens riool (ja dat komt nog voor, ik kan het weten) waardoor zelfs zoiets geen optie is.
Je zult maar net op zo'n plek wonen.
Het gaat voor een deel ook om economische haalbaarheid. Je hebt nu al een subsidie van zowat €1750 per adres, wil je die laatste paar procent er ook bij gaat de subsidie al snel moeten stijgen tot een stuk boven de €2k.

En wat zou er voor die laatste paar % mis zijn met een 4G oplossing? Of in de toekomst 5G? Snelheden die niet zoveel zullen onderdoen voor goed bekabeld internet en omdat het maar om een beperkt aantal mensen gaat ook niet direct een capaciteitsprobleem. Vanuit economisch standpunt een veel slimmere investering.

En als je daar gaat wonen dan weet je dat je ook nadelen gaat hebben aan die locatie. Een school of winkel heb je dan ook niet op 5 minuten van je deur en ook een ambulance zal er in geval van nood net iets langer over doen dan wanneer je in het midden van een stad woont.
4G heeft een zeer goede snelheid maar zeer beperkte bandbreedte, goed om een boerderij hier en daar aan te sluiten maar niet voor veel meer. Door de schaarste aan bandbreedte blijft de kost per byte ook gewoon hoog. 5G zou een oplossing kunnen zijn als de providers niet te veel hoeven te betalen voor de licenties anders zitten we weer met hetzelfde probleem. Ik weet wel dat tweakers denken dat providers goed verdienen op mobile internet maar iedereen die de jaarverslagen leest weet dat dat niet zo is. De investeringen zijn massief en vaak met geleend geld gedaan.
Vrijwel iedere investering word met geleend geld gedaan.
En providers verdienen belachelijke bedragen. Een combinatie als Vodafone Ziggo goed voor een 50-70 miljoen bedrijfsresultaat (winst) per kwartaal. Daar zijn dus alle kosten vanaf. Daar staan dan ook hele hoge investeringen tegenover maar het is niet alsof ze armlastig zijn.
Het probleem bevindt zich bij de mensen die geen keuze hebben omdat ze al krap bij kas zitten.

Komt vaak voor bij boerengezinnen in een redelijk afgelegen stuk gebied zoals in Friesland waar je met 5 kinderen zit, 1 die boer wordt misschien (of vader houdt al op met de boerderij omdat het gewoonweg niet meer toekomst heeft) waar de andere kinderen toch ook een opleiding moeten krijgen om de "armoede" waarin het gezin zich bevindt te ontsnappen, maar door de slechte verbinding de opleiding eronder lijdt.

Dit komt echt meer voor dan men denkt, kinderen die de armoede dus niet gemakkelijk kunnen ontsnappen omdat de ouders ook al vast zitten in hun boerderij omdat het niet te verkopen is en de zaak sowieso al slecht loopt door de lage melkprijs of dergelijken.


Mijn punt is dus, niet iedereen kiest ervoor om in een afgelopen stuk Nederland te wonen.
Er wordt een vergelijkbare constructie gebruikt als in provincie Groningen, door dezelfde bedrijven. Glasvezel waar het kan en microwave straalverbindingen waar glas geen optie is.

[Reactie gewijzigd door Kassad op 25 juli 2024 20:58]

Gaat hard nu met de buitengebieden. Kop van Overijssel is recent een convenant voor getekend:
https://www.destentor.nl/...17-weten-we-het~adabe3eb/
Vorige week de brief hiervan in de bus gekregen bij familie dat ze glasvezel kunnen krijgen.

Valt uiteindelijk vies tegen; slechts 3 particuliere providers (Caiway, Solcon en Kliksafe) en je betaalt €15 p/maand bovenop je abonnementskosten of €1900 eenmalig Vastrechtvergoeding.

Kliksafe biedt alleen internet dus je houdt alleen Caiway en Solcon over. Dat is voor hen echt niet die maandelijkse/eenmalige investering waard om al je geld op 2 providers te zetten.
Als er nou meer aanbieders waren misschien, maar echt niet bij maar 2 providers, op de koper heb je hier nog meer aanbieders naast KPN.

Nee, die blijven wel bij KPN en nemen eventueel een KPN Buitengebied 4G modem erbij.
Dat laatste omdat hun max. snelheid over de koper zo'n 6Mbit/s is welke halveert wanneer je 1 TV aanzet (2e TV lijkt me dus niet eens mogelijk). Daarnaast een upload van nog geen 0,7Mbit/s.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 25 juli 2024 20:58]

Tja met een snelheid van 6Mbit/s is SD televisie ook niet de slimste aankoop, daar bestaat dan weer digitenne voor, wat voor zover ik weet overal werkt in Nederland.
Behalve dan dat je beeld stoort zodra er een gemotoriseerd voertuig voorbij komt rijden.
Daar hebben wij een oplossing voor... We hadden nog zo'n oude "hark" antenne liggen, die moet je een kwart slag draaien, NIET voeden, en die inpluggen op de tv en richten op een bepaalde zendmast ergens. 3x beter bereik dan dat kastje wat je in de vensterbank legt.
Hah, Kampen. Waar men in 2008 is begonnen met een glas initiatief, ze waren er wat dat betreft vroeg bij. De straten door de hele stad opengetrokken en overal glas neer heeft gelegd.... Behalve de laatste meters tot de voordeur. Pas in 2014 begonnen met het industriegebied aan te sluiten.

Je kan al vele jaren overal in de stad glas krijgen, kost je wel even 2500-5000 euro aansluitkosten en 500 euro per maand voor 50/50 oid. Waardoor de stad volgens mij wel landelijk meegenomen wordt in de statistieken van "hoeveel huishoudens hebben glasvezel".

En nu de buitengebieden aansluiten....
En ik woon in een gebied waar ik Ziggo kan krijgen, dus val ik lekker buiten de boot. Maar wil gewoon glasvezel.
Met 5G is dit allemaal niet meer nodig als de providers een bijdrage van het rijk krijgen voor redelijke abonnementsprijzen voor die aansluitingen.
Met 4/5G heb je weer beperkingen op capaciteit en glijktijdig gebruik. Het is een oplossing voor dunbevolkte gebieden, maar als je ineens wat meer mensen dicht op elkaar hebt wordt het weer minder interessant
Er gaat niets boven een vaste glasvezelaansluiting. Daar kan geen 5G tegenop.
<joke>
Een toepolev met LTO7 bandjes transporteert data sneller van A naar B. Alleen het inlezen en uitlezen dan nog 8-)
</joke>
Als ze die glaskabel gewoon even doortrekken naar alle steden van Friesland ipv alleen buiten de grote steden. Ik heb in Heerenveen heb gelukkig wel de optie om Ziggo te kiezen, maar ik zou ook graag glasvezel willen (al is het maar voor de upload). Maar voorlopig is alleen het bedrijven terrein van Heerenveen voorzien van glas.

Laatst de hele straat er uit, van voor naar achter. Nieuwe riolering alles vervangen, maar meteen even een glaskabel neerleggen ho maar. Al was het maar om de voorbereidingen te treffen voor later.

Liever over een paar jaar weer de heel straat open breken om alsnog glas aan te leggen. :Y)

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 25 juli 2024 20:58]

Ik weet niet hoe dit maar da zou wel eens lastig kunnen zijn omdat je als kabelmaatschappij dan gaat concurreren met Ziggo die daar als kabelmaatschappij ook levert. Nergens in Nederland is voor zover ik weet overlap met kabelmaatschappijen. Kabelnoord gaat namelijk een kabeldienst via glasvezel leveren en levert dus min of meer dezelfde dienst al Ziggo. Of dat afspraaktechnisch mogelijk is weet ik niet maar omdat dit nergens in Nederland voorkomt voor zover ik weet zou dit wel eens niet kunnen. Kabelnoord staat namelijk geen andere providers toe op hun netwerk (iets wat ze ook niet moeten gaan doen willen ze de kwaliteit van de geboden diensten via hun kabel hoog houden).
Ik heb me laten vertellen dat Kabelnoord nog zo'n drie jaar het alleenrecht heeft om diensten over het glasnetwerk te leveren. Daarna zullen ze ook andere aanbieders moeten toelaten.
Ikzelf ben net verhuisd vanuit het Kabelnoord bedieningsgebied :'( en nu overgeleverd aan de grillen van onze grote nationale aanbieders. Ziggo met pakweg elke drie maanden een prijsverhoging en KPN die weigert verder te verglazen.

In het veleden heb ik Chello (UPC), @Home (Ziggo) en Kabelnoord gehad, allemaal over dezelfde coax in hetzelfde huis, er zijn er denk ik niet veel die dat kunnen zeggen.

[Reactie gewijzigd door trendweaver op 25 juli 2024 20:58]

Herkenbaar, ik ben ook erg blij met Kabelnoord, de pakketten zijn heel schappelijk geprijsd en de service is niet te vergelijken met andere providers. Die is zoveel beter. Ik heb laatst nog een smartcard laten activeren die zeker al jaren niet gebruikt was en niet eens actief was op mijn klantnummer. Even gebeld, zo geregeld en werd niet moeilijk over gedaan.

Ik vraag me af of het openstellen interessant is voor andere providers, ik weet wel dat het weinig toevoegt. Er komen dan weer cowboyproviders bij zoals fiber, online en dat soort budget providers. Je moet er eigenlijk niet aan beginnen. Als netbeheerder moet je zelf voor de diensten zorgen en alles zoveel mogelijk in de hand houden. Dat werkt het beste.
War is de definitie die de provincie EN kabelnoord hanteren voor buitengebied.
Zelf zou ik zeggen geen kabelaansluiting en geen vaste gasaansluiting. En ja, dat heb je ook in de Randstad.
Even doorklikken naar de link vd provincie. Wit is eigenlijk alleen koper. Dus geen coax of glas in het gebied. Daar zitten zelfs nog stukjes van in Leeuwarden (de rest van de stad is diep zwart met alle 3).
www.arobantennebouw.nl is ook een alternatief voor de adsl/coax verbinding in Noord Nederland, en werkt goed!
Vind je? Ik heb 2 verbindingen van ze meegemaakt, ene was een proef van onze verhuurder omdat ie glasvezel te duur vond, toen we het gingen testen werkte het niet, nooit meer wat gehoord van die toko.

Andere was bij een klant van me, had een 5Mbit straalverbinding, vrolijk een 4GB ISO van Microsoft downloaden (Windows 2012R2), na krap een uur is de download voltooid en heb ik een ISO van 2GB. Klant heeft ondanks de hoge kosten inmiddels toch maar z'n straalverbinding ingeruild voor glasvezel.
Geen problemen mee en elke dag stabiel internet. Aanschaf is duur, en 10 mbit voor 50 euro is ook prijzig.. maar ja toen ik het aanschafte was er nog geen unlimited 4g. Als ik nu weer moest kiezen dan was een tele2 onbeperkt 4g verbinding goed genoeg geweest.
Ben benieuwd. er is laatst ook glas gelegd op het "industrie" terrein bij ons, maar het dorp helaas niet.. Kan het wel krijgen nu, zakelijk gezien, maar dan moet ik diep in de buidel voor 250 p/m voor 10/10 en 20k eenmalig, maar het kan :P
Ja dat geintje zie je meer gebeuren. Particulier bedrijfje dat glasvezel aanlegt op een industrieterrein en vervolgens overgenomen wordt door KPN die echt zo'n winstmarge niet weg gaat geven. Waar je elders met concurrentie € 120 betaald voor 100/100, betaal je daar € 250 plus aanlegkosten laatste meters voor 10/10. Dit alles exclusief BTW uiteraard.
Jups :( Houd het daarom ook nog maar bij ziggo. Straks 400/40, dus kan eerst wel weer vooruit :P
Zoals ik dit lees is het een lening en geen subsidie, klopt dit?
Ligt een beetje aan de voorwaarden. Als het rentevrij is kan je dat deel best als een soort subsidie zien.
Anoniem: 55184 4 oktober 2017 16:11
Eindelijk is het dan zover, en hopelijk gaat de aanleg van de glasvezel voorspoedig. We zitten nu nog op een lijntje van 6.0 Mbit down en 0.8 Mbit up. De witte gebieden zijn gebieden veelal in het buitengebied die alleen maar een kpn koper aansluiting hebben. Hopelijk komt er ook een goede oplossing voor de grijze gebieden, omdat die anders de nieuwe witte gebieden worden. Veelal zijn dat bedrijventerreinen in de wat grotere kernen die wat dichter bij een KPN aansluiting zitten. Een partij die zich daar voor inzet is http://www.dfmopglas.nl
Ik hoop voor je dat KPN de boel niet inlijft en vervolgens het koper gaat uitmelken zoals ze doen op veel andere plaatsen.
35 miljoen over 20.000 potentiele abonnees is vrij duur. Lijkt me dat andere oplossingen goedkoper zijn?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 20:58]

Dat is 1750 euro per adres, niet kinderachtig.

Ff de business case op een papiertje, laten we zeggen +-40 euro/maand aan abonnement en een marge van 5%.. Ff afronden naar 10 miljoen per jaar aan inkomsten uit abonnement (500x20.000).

Dan heb je een half miljoen per jaar aan marge, als provider. Als je die lening van 35 miljoen moet afbetalen, dan ben je dus 70 jaar bezig. En dat is zonder rente.

Nou is de verstrekker een provincie, dus die heeft die lange adem wel, maar toch is dat erg lang . En met zo'n achtergestelde lening vraag je erom dat het bedrijf over een jaar of 5 failliet gaat. Veel voordeliger voor het bedrijf dan dat ze die investering gaan afbetalen. Dan ligt er voor de opvolger plotseling "gratis" infra.
In het krantenartikel stond ook:
Aan de subsidieverlening is de opschortende voorwaarde gekoppeld dat Kabelnoord en de provincie Fryslân een leningsovereenkomst afsluiten. Daarnaast moet er een financieringsovereenkomst met een bank afgesloten worden.
Dus als ik het een beetje snap: de provincie verzorgt het kapitaal voor de infra-investering, maar een bank moet daarnaast nog een reguliere financiering verzorgen voor de operationele investeringen!

Benieuwd welke bank dat aandurft. Dat zal een flink kleiner bedrag zijn, maar lijkt me toch vrij risicovol. De potentiele markt van 20k abonnees is gewoon erg klein en de abonnementsgelden worden dan al snel te hoog om de operatie draaiende te houden. Mijn bierviltje berekening ging er van uit dat alle potentiele klanten geconverteerd worden! Dat is al niet realistisch..

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 juli 2024 20:58]

40 euro per maand? 5% marge? beetje rare aannames

men gaat uit van 50 a 60 euro per maand
waarvan de helft is gereserveerd voor de lijn en de andere helft voor de dienst
300x20.000= 6 miljoen, dus die 35 miljoen is terug betaald in 6 jaar

die 1750 euro valt dus reuze mee. Bij ons in het buitengebied gaan ze uit van 2500 gemiddeld voor een aansluiting en terugverdientijd van 10 jaar

en dat is dus het hele probleem. er is voor een beursgenoteerd bedrijf geen buisinuscase te maken. Want een investering als deze moet binnen 5 jaar terug verdient te zijn. Ze kijken bij kpn niet verder dan 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door born2rule op 25 juli 2024 20:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.