Duitsland steekt 100 miljard euro in landelijk gigabitnetwerk

Duitsland investeert 100 miljard euro in de uitbreiding van zijn digitale infrastructuur. Het doel is om in 2025 een landelijk dekkend gigabitnetwerk te hebben. Volgend jaar moeten alle huishoudens in het land de mogelijkheid hebben een 50Mbit/s-verbinding af te nemen.

Het plan werd dinsdag gepresenteerd door de Duitse minister van Verkeer en Digitale Infrastructuur, Alexander Dobrindt. De uitbreiding moet plaatsvinden in vier fasen. In eerste instantie moet een downloadsnelheid van 50Mbit/s voor alle Duitse huishoudens beschikbaar komen. Dat moet in 2018 al gerealiseerd zijn. Momenteel heeft 75,5 procent van de huishoudens een verbinding met die snelheid. Onderdeel van de eerste fase is dat nieuwe woonwijken alleen nog van glasvezelkabels worden voorzien, al kan het laatste stuk van de wijkkast naar de woning nog uit koper bestaan.

In de tweede fase moeten de buitengebieden op het glasvezelinternet worden aangesloten. Dat moet eind 2019 gebeurd zijn. Het gaat dan niet om woonwijken, maar om bedrijventerreinen en andere gebieden met commerciële activiteiten. Nieuw te ontwikkelen gebieden worden voortaan exclusief op glasvezel aangesloten.

Tegen 2020 moet er vervolgens een dekkend netwerk voor 5g gereed zijn. In het komende jaar wil Dobrindt de hiervoor benodigde frequenties ter beschikking stellen aan de telecomindustrie. Ten slotte moet eind 2025 de laatste fase afgerond zijn; Duitsland moet dan een landelijk dekkend gigabitnetwerk hebben, bestaande uit vast breedbandinternet en 5g.

De Duitse overheid werkt voor het plan samen met de telecombedrijven en de partijen zijn verenigd onder de noemer Netzallianz Digitales Deutschland. Het ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur stelt per direct 4 miljard euro beschikbaar voor de uitbreiding. Vanaf 2018 investeert de overheid jaarlijks 3 miljard euro in breedband. De overige investeringen moeten van de kant van de bedrijven komen.

"In de toekomst hebben we meer bandbreedte, realtimedataverbindingen en intelligente netwerken nodig. Die netwerken moeten data zelfstandig verwerken en prioriteren, en zo snel mogelijk naar de gebruikers transporteren", noemt Dobrindt als reden voor de uitbreiding van de digitale infrastructuur.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-03-2017 • 10:25

134 Linkedin

Reacties (134)

134
128
90
11
2
2
Wijzig sortering
Het is wel weer de bekende Pavlov hoor; gelijk weer klagen hoe slecht het wel niet in Nederland is.

https://en.wikipedia.org/...nternet_connection_speeds
Het is wel weer de bekende Pavlov hoor; gelijk weer klagen hoe slecht het wel niet in Nederland is.

https://en.wikipedia.org/...nternet_connection_speeds
Wel in Nederland zal het niet slechter worden. Nederland gaat hetzelfde doen als Duitsland en niet in het minst omdat dit een beslissing is genomen door de EU in september 2016. Nederland gaat tegen 2025 klaar moeten zijn.
https://ec.europa.eu/digi...arket/en/broadband-europe
This vision relies on three main strategic objectives for 2025:

- Gigabit connectivity for all main of socio-economic drivers,
- uninterrupted 5G coverage for all urban areas and major terrestrial transport paths, and
- access to connectivity offering at least 100 Mbps for all European households.
De doelstellingen en data die er in het artikel vermeld worden komen toevallig overeen met wat de EU verwacht van de lidstaten. En zo zie je maar weer dat positieve initiatieven van de EU als een nationaal iets verkocht worden.

Als je wat meer documentatie gaat lezen zie je dat de EU geld heeft geïnvesteerd in deze projecten en dat ze het beschikbare budget willen verdubbelen.
To date, funding from ESI Funds for broadband investment has largely taken the form of grants; the regulatory framework for the ESI Funds for 2014-2020 introduced a new possibility for use of financial instruments in this field, as underlined by the Communication on the Investment Plan for Europe, which called for a doubling in the use of financial instruments under these funds.
Uiteraard is er in het document ook sprake dat er andere financiering gezocht moet worden en dat het lidstaten toegestaan is ook zelf te investeren.
http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17182

edit: typo

[Reactie gewijzigd door bbc op 9 maart 2017 09:07]

Zo zie je maar weer, die EU-bashers hebben niet altijd gelijk (en vaken kramen ze ook onzin uit...)
Goede ontwikkeling, maar met name in Nederland mag er nog wel wat meer geduwd worden op glasvezel in de (oudere) binnensteden. Die lijken nu het laatst aan de beurt (if), en dat moet toch echt anders.
Biutenggebiex niet vergeten! Moeten hier een 2000 euro ophoesten als we op glas aangesloten willen worden.
Zie hier (pdf) voor de recentste cijfers (Q3 2016).

Nederland 9e plek wat betreft gemiddelde snelheid, 65% boven 10 Mbps, 95% boven 4 Mbps.
Belgie 16e gemiddeld, 64% boven 10 Mbps, 93% boven 4 Mbps.
Duitsland 26ste gemiddeld, 47% boven 10 Mbps ,89% boven 4 Mbps.

Moet wel zeggen dat het vooral gaat om de onderkant van het segment. Of je 100 of 500 Mbps hebt maakt veel minder uit dan het verschil tussen 4 MBps en 20 Mbps (of helemaal geen flat fee verbiding).

Bonus tip: als je wat tevredener wilt worden over ons internet (en TV), lees dan wat Amerikaanse tech sites, zoals arstechnica.com. De prijzen daar zijn veel hoger dan hier en de support is heel slecht. Dit zegt natuurlijk niet dat het bij ons niet nog beter kan, maar plaatst het wel in perspectief.

Edit: tekstuele verbetering

[Reactie gewijzigd door Thirler op 8 maart 2017 11:57]

Anoniem: 120539
@Thirler8 maart 2017 12:27
Zie hier (pdf) voor de recentste cijfers (Q3 2016).
Leuke sheet, dank.

We (als in: Nederland) scoren aardig in het middensegment. Als je echter gaat kijken naar de adoptatie van verbindingen van 25Mbps en hoger zitten we niet eens in de top tien (figuur 11), terwijl we bij een grens van 10Mbps de 'beste' van Europa zijn. (figuur 9/31)

Op zich niet eens zo verkeerd, op dit moment in ieder geval; eerst zorgen dat iedereen de beschikking heeft over 'een beetje breed'; daarna kunnen we werken naar 'iedereen heel breed'.
Volgens mij is dat gewoon een keuze voor een groot deel.
Ziggo is vaak wel beschikbaar en glas steeds vaker maar zat mensen gebruiken een goedkopere adsl verbinding < 10 mbps...

Tenminste hier in het zuiden van het land bijvoorbeeld willen ze niet opschieten met glas en hier is adsl/adsl2/vdsl toch een alternatief naast het duurdere ziggo en terwijl mensen er voldoende snelheid aan hebbeb.

Kwa beschikbaarheid zitten we in Nederland toch heel erg goed eigenlijk en als mensen er meer geld aan wilden spenderen kunnen we vrij goed scoren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 887817 op 8 maart 2017 16:59]

Zelfs Duitsland is veel duurder. Voor een 25/2 Mbit koperlijntje betaal je makkelijk zo'n 30 à 35 euro per maand. In Nederland krijg je daar 100/100 Mbit glaslijntje voor.
Snelheid is dus niet alles.
Ja, ik betaal ook 30EUR per maand voor mijn 15mbit lijntje bij SKY in Central Londen (W2). Sneller kan ik niet krijgen of het moet 4G zijn.
Oh, dan zit ik best fijn met mijn 100/10 lijn van Virgin Media voor 39,00 incl. TV en bellen hier in Luton.
Virgin is dat ook echt kabel? Volgens mij wel toch? Wij kunnen niet eens BT Infinity krijgen. Maar het zit er aan te komen volgens Openreach ~4-5 maanden. Kan mij nog herinneren dat ik in 2013 naar Londen kwam en toen zou het ook 4-5 maanden zijn :p
Ze noemen het fiber, maar dat betwijfel ik eerlijk gezegd, volgens mij is het kabel. Het huis wat ik huur was voorbereid met een schotel van Sky, kabel/fiber van Virgin en kabel van BT dus ik kon kiezen :-) Virgin was het snelst en het goedkoopst, moet ik zeggen dat ik constant de beloofde snelheid haal.
Wij hebben alleszins goed ervaring met 4G via Relish. Is maar €23 per maand en haalt tot 40Mbit.
Ja, ik wil dat weer proberen. Een jaar geleden was het echt ruk in W2.
Ik betaal €35 voor 100/50 in München en €40 voor 100/100 in Eindhoven (beide glasvezel).

Natuurlijk zijn er gebieden waar nog geen glasvezel is en een boel mensen hier in Duitsland zweren bij koper (geen idee waarom).
Is de levensstandaard niet hoger in Duitsland? Verdienen ze daar niet meer per maand en een ander belastingstelsel? Ik weet het niet, geen zin in Google ff....😂
Niet in buitengebieden, een 25/2 voor 35 euro zou ik zo afnemen!

Betaal hier bij caiway 52 euro voor 20/2 en een brak tv signaal!

[Reactie gewijzigd door mjl op 8 maart 2017 21:20]

Op zich bizarre cijfers want Telenet kan in Belgie in gans zijn gebied (Vlaanderen/Brussel) 200 Mbps leveren en effectief behalen (in tegenstelling tot Proximus met z'n xDSL techniek).
Nederland heeft simpelweg nog geen glimp getoond van een vergelijkbaar initiatief terwijl dit hier ook al heel lang heel hard nodig is. Het Duitse plan is dermate simpel en iets dat ik hier ook al 10 jaar+ roep. We hadden hier ook 17 jaar geleden de verdere uitrol en upgrades van het kopernetwerk bij wet moeten verbieden. Het is te bespottelijk voor woorden dat huizen die gebouwd zijn in 2015 en 2016 nog met koper zijn ontsloten.
Onderdeel van de eerste fase is dat nieuwe woonwijken alleen nog van glasvezelkabels worden voorzien, al kan het laatste stuk van de wijkkast naar de woning nog uit koper bestaan.
Het is teleurstellend dat Duitsland anno 2017 ondanks een zeer goed plan het nog steeds acceptabel vind om koper de grond in te blijven leggen. De kosten zitten niet in het materiaal maar het aanleg en graaf werk, als dat dan toch moet gebeuren, want het is nieuwbouw, leg dan meteen glasvezel neer. |:(
In de tweede fase moeten de buitengebieden op het glasvezelinternet worden aangesloten. Dat moet eind 2019 gebeurd zijn. Het gaat dan niet om woonwijken, maar om bedrijventerreinen en andere gebieden met commerciële activiteiten. Nieuw te ontwikkelen gebieden worden voortaan exclusief op glasvezel aangesloten.
En hier heb je de oplossing. Het verbieden van het gebruik van iets anders dan glasvezel is de enige manier om ook in de toekomst alles te kunnen blijven aanbieden. Dus geen coax of koper meer en 3G/4G niet als alternatief voor een vaste verbinding bekijken want dat is het gewoon niet.

Ik hoop dat onze volgende overheid een vergelijkbaar plan presenteert, dit jaar nog.
Amen! Iedem voor de Belgische overheid! Beetje concurrent op de markt, die onze duopolie openbreekt. Letterlijk en figuurlijk dan }>
Best dramatisch ja. Jouw link geeft het bewijs. 5% van de Nederlanders hebben een verbinding langzamer dan 4 Mbps. En 40% onder de 10 Mbps.
Ik behoor tot de 40% met 7mbit om 0.7mbit ik heb geluk dat ik halverwege de straat woon maar aan het eind van de straat zijn er die niet een youtubefilmpje kunnen kijken op 360p
Bij ons in de gemeente zijn ze nu bezig om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Aan het eind van het jaar dan hopelijk 100/100 mbit
Wat een verademing zal dat worden.
ik kan me er redelijk goed mee redden maar voor degenen aan het eind van de straat wel die klagen steen en been.
Door flinke uploads en downloads uit te stellen totdat ik naar bed ga (ben meestal de laatste die na bed gaat) is het voor de rest vant gezin nog redelijk beheersbaar te houden. Dit is dan wel weer een nadeel van het landelijk wonen maarja je kunt niet allen hebben
Het valt relatief gezien wel mee hoe snel en betrouwbaar de meeste internet verbindingen in Nederland zijn, echter komt deze stap van Duitsland op mij over alsof ze echt eens vooruit kijken in de politiek met een haalbaar doel. Ik vind al een tijdje dat ze in Nederland, net als vroeger ieder huis recht had op een telefoon aansluiting, nu ieder huis recht moet hebben op een glasvezel aansluiting op kosten van de overheid/telco. Iedereen, ook die boer die in the middle of nowhere woont.
En Zumpelvelder is de vrijwilliger die flink meer belasting wil gaan betalen.
Ja, sommige dingen kosten nou eenmaal geld...
Een weg, water, riool, elektriciteit, dan kan een glasvezeltje er ook wel bij.
Hey, als we nu allemaal gaan klagen hoe slecht het hier wel is (ongeacht dat de feiten dat niet ondersteunen), en daardoor de overheid overal gigabit gaat uitrollen... dan klaag ik niet!

Het is een samenzwering om allemaal beter internet te krijgen ;-)
Met een monopolie voor Ziggo voor >20Mbit/s in grote delen van Techhoofdstad Eindhoven en een gemeente die voorover bukt en de broek laat zaken voor KPN is het ook slecht gesteld.
Zeker als je kijkt hoe compact Nederland is t.o.v. vergelijkbare landen als Noorwegen, Japan, Zuid-Korea en Zweden presteren wij ondermaats.
Maar dit zijn werkelijke gemiddelde snelheden. Dat kun je dus niet vergelijken met het Duitse voorstel.
De werkelijke snelheid zal wellicht lager liggen dan de potentiële snelheid. Want niet iedereen neemt het snelste abonnement.
Ik ben eerder benieuwd naar de huidige status van de netwerken, de toekomstige door de ingrepen die standaard plaatsvinden en dat vergelijken met de extra slag die de Duitsers doen.
Gaan ze straks beter af zijn dan ons of hebben ze enkel een achterstand ingehaald?
Hoe slecht het in NL is hangt af van waar je woont en of je bereid bent te betalen voor onzin die je niet gebruikt. Bij mij (Heerhugowaard) is het ofwel 8Mbit ADSL, ofwel veel meer betalen voor Ziggo met bijbehorend verplicht TV abonnement (en gesloten SMTP poort waardoor ik niet meer m'n eigen mail kan hosten). Ik hoef geen lineaire TV en ga daar niet voor betalen. Dus ik zit vast aan 8mbit totdat ze hier eindelijk degelijke lijnen aanleggen.
Ach zo zijn Nederlanders he. Het meest welvarende en politiek stabiele land ter wereld maar het is nooit genoeg. Raar voor een volk dat over de hele wereld reist maar ik kan er wel om lachen. Amerikanen aan de andere kant zijn er van overtuigd dat ze in het beste land ter wereld wonen terwijl de infrastructuur om te huilen is.
Het is wel weer de bekende Pavlov hoor; gelijk weer klagen hoe slecht het wel niet in Nederland is.

https://en.wikipedia.org/...nternet_connection_speeds
Dat gaat over de gemiddelde snelheid. Dat betekend dat er zijn die sneller hebben en ook dat er zijn die langzaam hebben. Een paar (handjevol) hele snelle aansluitingen (bv gigabit of glasvezel) krikt het gemiddelde gigantisch omhoog terwijl de modale aansluiting misschien nog steeds traag is (bv 4Mbit/s of langzamer) en er nog steeds aansluitingen zijn die nog trager zijn of plaatsen/mensen die helemaal geen aansluiting kunnen krijgen.

Op veel industiegebieden ligt er geen kabel (want er is toch geen behoefte aan tv-kijken) en is er slechts elektriciteit en telefoon. Kantoren worden dan bij gebrek aan beter elektrisch verwarmd en als op de telefoon ook de wijkcentrale ver weg ligt heb je er ook geen bruikbaar internet. Uitzonderingen zijn er dan als een bedrijf dan zelf de aanleg van glasvezel naar zijn pand betaald.

Je moet dus beter rekenen met de snelheid die overal bereikbaar is en dat is nu op sommige plaatsen 4Mbit, 2Mbit of minder dan 1Mbit. Als dat overal 50Mbit wordt als minimum, is dat een grote stap voorwaarts. Voor de meeste consumenten is dat absoluut genoeg.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 8 maart 2017 15:46]

Singapore had tientallen jaren geleden met een vooruitziende blik al glasvezel aangelegd, nog voordat men ADSL snelheden haalde met de toenmalige technologie. Dit heeft zich nu dubbel en dwars terugbetaald, omdat de investering nadien een flink stuk lager liggen door de bestaande infrastructuur te upgraden naar glasvezelsnelheid. Hong Kong had toen al GSM versterking aangebracht in haar ondergrondse MTR stations en in de tunnels, zodat je moeiteloos en zonder onderbreking kon bellen zelfs 20 meter onder grond en onder water (Het traject onder zee door tussen Kowloon en Hong Kong Island). Dit heet vooruitzien.
Het is inderdaad jammer zoveel relativerende reacties te zien. Dat je ergens in een Top 10 staat zegt weinig. De vraag is hoeveel geld, materiaal en milieu we op de langere termijn verspillen en innovatieve voorsprong we mislopen door steeds maar oude verbindingen stukje bij beetje op te krikken (en zelfs nog aan te leggen in de nieuwbouw!) ipv stevig te investeren op een infrastructuur met een voorsprong en betere toekomstvastheid.
Het artikel heeft als kop 100 miljard en is weer de typische tweaker kop om aandacht te trekken.

Als je goed leest staat er het volgende:
Men stelt direct 4 miljard ter beschikking en daarna 3 miljard per jaar van 2018 tot 2025, dat is totaal 8x3 = 24 miljard + 4 = 28 Miljard door de Duitse overheid.

Die overige 76 Miljard moet dan van andere partijen komen. De vraag is of die er komt en hoeveel van die 76 miljard er al niet gekomen zouden zijn.
Alle netwerken investeren jaarlijks in hun netwerk.

Wat je ook leest is dat de overheid frequenties ter beschikking stelt voor 5g. Die frequenties worden normaal tegen hoge bedragen verkocht.
Nu komen ze ter beschikking. De vraag is dus onder welke voorwaarden en tegen welke prijzen voor de consument.

Buitengebieden moeten dan met 5g bediend worden en bevolkte en industrie met glas.
Duitsland loopt wat dat betreft ook veel achter om Nederland. Dit heeft natuurlijk ook te maken met grote afstanden waar glas aanleggen gewoon te duur is en 5g of straks 6g een mooi alternatief is.

Wat de Nederlandse overheid kan doen is vooral buitengebieden die langzaam internet hebben daar ook frequenties ter beschikking stellen. Daar hangen dan voorwaarden aan als dekking, maximale prijs enz
Die overige 76 Miljard moet dan van andere partijen komen. De vraag is of die er komt en hoeveel van die 76 miljard er al niet gekomen zouden zijn.
Alle netwerken investeren jaarlijks in hun netwerk.
De overheid heeft meer mogelijkheden dan 'te hopen' dat er iemand 'iets doet'.
Het simpelste voorbeeld is de veiling van de 5g frequenties. Je kunt heel eenvoudig voorwaarden stellen aan het gebruik daarvan. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe gebieden kun je eisen stellen voordat een vergunning wordt afgegeven om daadwerkelijk een aansluiting te mogen realiseren. Bijvoorbeeld dat een lucratief contract voor een verbinding naar een overheidsgebouw alleen gegund wordt aan een partij die in die regio 100% dekkend glasvezel aanbied.

In NL kun je ook dergelijke initiatieven bedenken. Zo zou je kunnen bepalen dat alle sociale/studenten huisvesting glasvezel moet krijgen. Doet een woningbouwcorporatie dat niet, dan vallen ze bijvoorbeeld af bij aanbestedingen voor nieuwbouw. Op die manier hebben we in NL in no-time overal glasvezel liggen.
En de kosten? Reggefiber kon het ook zonder (al teveel) subsidie. En die corporaties hebben veel flatgebouwen die in een keer geheel verglaasd kunnen worden... dan staan de KPN's/Ziggo's in de rij om het te mogen aansluiten...
In NL kun je ook dergelijke initiatieven bedenken. Zo zou je kunnen bepalen dat alle sociale/studenten huisvesting glasvezel moet krijgen. Doet een woningbouwcorporatie dat niet, dan vallen ze bijvoorbeeld af bij aanbestedingen voor nieuwbouw. Op die manier hebben we in NL in no-time overal glasvezel liggen.
In no-time dat valt wel mee hoor. We bouwen ongeveer 50.000 woningen per jaar terwijl we er zonder komst van nieuwkomers (o.a. asielzoekers) en zonder vergrijzing (ouderen moeten langer zelfstandig wonen) en zonder de verkleining van de gezinnen (door echtscheidingen) al zo'n 90-100duizend per jaar zouden moeten bouwen (gegevens van voor de crisis, dat is dus rond 2008 of 2006).

In dat opzicht lopen we al meer dan 500.000 huizen achter. Daarnaast zijn veel woningen kwalitatief dusdanig slecht dat ze vervangen zouden moeten worden. Helaas kunnen de bewoners van die huizen zich geen nieuwbouwhuis veroorloven, noch als koophuis, noch als huurhuis.

Op dit moment wordt inderdaad slechts een klein deel van de huizen bij de bouw voorzien van glasvezel en dat zijn meestal niet de goedkopere woningen (sociaal+studenten, laatste is toch al miniem)

Ook als de huidige nieuwbouw allemaal opgeleverd zou worden met glasvezel (ftth) dan nog zou het tergend langzaam gaan omdat het bestaande huizenarsenaal niet wordt aangepast.
Ik denk dat wij in Nederland ook al richting zo'n hybride oplossing gaan, de docsis 3.1 standaard komt al aardig richting gigabit, en de eerste 5G proef is ook net gestart in Groningen. Tel daarbij op dat Rabobank met een investeringsvehikel glasvezel aanlegt in gebieden waar Reggefiber (= KPN) op de rem heeft getrapt, en dan denk ik dat wij met wat goede wil en marktwerking zo'n planning en doel ook moeten kunnen waarmaken, maar dan zonder al te veel inmenging van de politiek. Hun grootste rol zal bestaan uit het goed veilen van de 5G frequenties, dus niet puur op geld zoals bij 4G.
Voordat iedereen hier iets zinnigs over zegt zou hij of zij eigenlijk dit TNO rapport De toekomst van digitale connectiviteit in Nederland eerst moeten lezen.
De schattingen lopen een beetje uiteen maar reeds in 2022 heeft een huis-tuin-en-keuken-gezin meer dan 100MB 'nodig'. 5G met 50MB is leuk, maar lang niet voldoende om aan onze steeds groter wordende download-behoefte te voldoen.
Onze eigen overheid zegt zelfs dat er geen totale 5G dekking komt :
Een 100% dekking van 112 op afgelegen percelen in goed geïsoleerde woningen is te duur en onhaalbaar. Daar is een vaste lijn noodzakelijk.
bron: Vereniging Nederlandse Gemeenten
Het lijkt me veel verstandiger om iedereen aan te sluiten op glas zodat er meer ruimte komt om andere zaken 'door de lucht te kunnen laten gaan'.
En dan hebben we het nog niet eens over de toekomstige 360º beelden die je straks kunt ontvangen en besturen :9~ met 5G ... wat je dan mag afreken per GB :+
Docsis 3.1 is een prachtige ontwikkeling maar legt het toch af tegen glas, en de vraag is of bedrijven als Ziggo daarin (3.1) genoeg gaan investeren.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 8 maart 2017 11:01]

Waarom iedereen op glas? Een Cat5e kabel haalt makkelijk gigabit snelheden en meer, maar is toch echt van koper.

Glas tot en met de wijkkast (zoals Duitsland wil) kan ik nog begrijpen maar tot in je woning niet.
Hier heb je Ziggo die bijna landelijk dekking heeft. Ik zou zelf ook graag op glasvezel willen, maar woon er net zo'n 100 meter naast.
Er wonen ook mensen buiten de bebouwde kom hè! Coax is alleen voor de bebouwde kom. KPN ligt wel buiten de bebouwde kom maar dan heb je een erg lange afstand tot de centrale.

Gelukkig zijn ze in mijn gemeente dit jaar wel begonnen met de aanleg van glasvezel voor ALLE inwoners, dus ook mensen die achteraf wonen krijgen nu de beschikking over razend snel internet waar ze voorheen tv keken via de schotel en een zeer trage DSL verbinding hadden.

Daarom vind ik het jammer dat geen een grote partij glasvezel als punt heeft, ik heb over een paar maanden 1000/1000 voor 30 euro per maand en zit niet meer vast aan Ziggo of KPN voor snel internet. Dat moet voor iedereen mogelijk worden!
1000/1000 voor 30 euro per maand
Waar zit je als ik vragen mag, kan niks voor die prijs vinden?
Tweak levert voor 40 en zelf zit ik bij Netrebel die voor 37 euro levert.
Tweak 1000/1000 voor 365 euro per jaar. 365 / 12 = 30.41euro :)

https://www.tweak.nl/glas...r-maar-e365-per-jaar.html

[Reactie gewijzigd door GrooV op 8 maart 2017 12:57]

Ah zo, thanks! :*)
Tweak 1000/1000 voor 365 euro per jaar. 365 / 12 = 30.41euro :)

https://www.tweak.nl/glas...r-maar-e365-per-jaar.html
De echte winst halen ze dan kennelijk bij hun dsl-klanten. Wat een fantasiebedragen durven ze daarvoor te vragen.
Hier in het oooosten is net een proef begonnen waar iemand met een glasvezelverbinding, de verder gelegen woningen van snel internet voorzien dmv straalzenders. Ik was verbaasd over de snelheden die je daar nog mee kan halen, en dat scheelt een slok op een borrel qua aanlegkosten voor glasvezel, want dat kan ineens een stuk minder fijnmazig.
Leuk 400-1000 mit, maar 99% gebruikt die snelheid niet.

Laat ze hier in Nederland eerst maar eens zorgen dat iedereen minimaal 50 mbit heeft. Zoals bij mijn ouders die niet boven de 10 mbit uitkomen. Enige keus daar is adsl.

Ze wonen op nummer 1 aan een buitenaf weg. Ongeveer 100 meter buiten de bebouwde kom en hun buren aan een andere straat hebben gewoon glasvezel en kabel |:(

[Reactie gewijzigd door Blackouts op 8 maart 2017 10:33]

Leuk 400-1000 mit, maar 99% gebruikt die snelheid niet.
Als je het doet, doe het dan goed. Je gaat geen 100 miljard uitgeven aan een netwerk dat over vijf jaar weer verouderd is. Glasvezel kan dat soort snelheden makkelijk aan. Als je die kabels dan toch trekt dan kun je de bandbreedte maar beter aanbieden ook, of iedereen dat nu gebruikt of niet. De waterleiding die mijn huis binnen loopt kan ook veel meer water leveren dan ik ooit zal gebruiken.

Daarbij is het ook een economische investering. Als je er op kan rekenen dat iedereen een goede internetverbinding heeft met een bepaalde minimumsnelheid dan opent dat nieuwe mogelijkheden. Je kan er dan bv van uit gaan dan iedereen bidrectioneel HD video kan streamen, een spel van 50GB downloaden voor het einde van de dag of een grote backup maken. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, dat kan pas los komen toen er voldoende mensen waren met een redelijk snelle internetaansluiting.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 8 maart 2017 11:48]

Tip, ik heb een identieke situatie (ook eerste huis buiten de kom): KIjk eens naar de aansluiting in huis. Ik heb de KPN huisaansluiting vervangen door een CAT6A aansluiting. Deze geaard via de blauwe grondkabel. Mijn ping halveerde en de down- en upload snelheid steeg met 30%.
Vervolgens in huis alle telefoonkabels vervangen door UTP kabel en de rest afgekoppeld.
Dit scheelde ook weer aanzienlijk. Ik zit nu op mijn ADSLlijntje op 10Mbps up, 40Mbps down en een ping van 18ms.
Overigens mag de Nederlandse overheid zich ook zulke doelen stellen. Het is voor iedereen beter.

[Reactie gewijzigd door Floor op 8 maart 2017 10:50]

Heb je hierbij het ISRA vervangen? Dat mag officieel alleen KPN. Wel goed dat je verbinding een stuk beter is geworden.

Plak ik er meteen een tip achteraan. Even inloggen in je modem en bij geavanceerd kijken bij FEC en CRC fouten. FEC fouten zijn niet zo erg, die mag je gerust 1000 per minuut hebben. CRC fouten zorgen vaak voor meer problemen. Als je die ziet oplopen in het modem, kan je ervan uitgaan dat je een slecht contact ergens hebt of een ander probleem.
Bij mij zit/zat er geen ISRA tussen. De blauwe kabel zat rechtstreeks in een plastic opbouwdoosje waar een ouderwetse 4 pins telefoonaansluiting in kon.
De aansluiting was gedateerd., huis uit de jaren 60.

Bedankt voor je tip. Ik ga er vanavond meteen naar kijken :)
Hoe doe je dat, die aansluiting vervangen?
Ik heb de dikke blauwe kabel gestript vervolgens opnieuw aangesloten. Het is zaak om de gebruikte adres in de oude te fotograferen anders moet je dat naderhand uitzoeken.

Hier zat een 4 pins plastic contactdoosje. Daarin werd weer een 4 pins stekker gestoken met een verloop naar een RJ11.
Wat heb ik gebruikt:
zoals gezegd een
 • CAT6A aansluiting met front
 • opbouwdoos
 • afdekraampje
 • Patchkabel RJ45 - Rechte kabel Cat. 6 - SFTP-afscherming, hiervan heb ik aan één kant 2x een RJ11 connector opgezet welke in het modem gaan.
Bij mij wordt er overigens maar 1x RJ11 gebruikt maar ik was toch bezig en heb er meteen maar 2 opgezet. Mocht hier ooit de wijkkast worden omgebouwd dan ben ik voorbereid.

Ik wil overigens de ongebruikte Cat6 aders nog op de aarding van de blauwe KPN kabel aansluiten.
Mocht je meer vragen hebben, stuur maar een PM of maak een topic aan en stuur een verzoekje om te reageren. Ik zit namelijk weinig op het forum.
10, wees blij, bij m'n pa is 3 het maximum.
In Frankrijk zou je al blij zijn als je boven de 200 Ko/s geraakt op sommige plekken....
Dat is ook meteen het probleem. Nederland is niet het enige land met mensen die vrij afgelegen wonen het moeten doen met ADSL. Ik woon in de grensstreek en heb wel eens naar een woning in Duitsland gekeken. Als nerd zoek je dan meteen uit hoe snel je internetverbinding kan zijn. Nou, 6Mbit was het hoogst wat ze me konden bieden en daarvan was 2Mbit gegarandeerd.

Het is als particulier niet te betalen om een glasvezelkabel te laten trekken naar je huis, ook al verhoogt dat je woningwaarde met enkele duizenden euro's. Als de overheid dat gaat sponsoren en we zo met z'n allen meebetalen aan moeilijk aan te leggen glasvezelkabels zou dat wat kunnen oplossen, zolang maar niet 60% van je inwoners "lastig veraf wonen" ;)

En los daarvan is het in grote steden ook kostbaar om de wegen op te breken om glasvezel aan te leggen. Vooral nieuwbouwwoningen worden momenteel van glasvezel voorzien, gelukkig schaalt dat een beetje, dus daarmee kunnen we lange tijd vooruit :Y)
Ik woon in een splinternieuw appartement in Utrecht noord. Het pand zelf is uitgerust met glasvezel.
Echter is er geen verbinding met het glasvezelnetwerk van Utrecht.....
Oftewel zit ik alsnog op 50/50 terwijl ik in de stad woon. ;(
Ik woon aan de rand van het centrum van Arnhem en ook ik moet het doen met koper. Weliswaar 60/10 dus het kan erger maar het is ook niet zo dat in de rest van Nederland wel glasvezel ligt.

Overigens kun je van KPN een kaart zien waar en wanneer glasvezel aangelegd wordt en dan zie je dat we toch aardig goed bezig zijn.
Je geeft het al mooi aan. De kabelboeren investeren meestal helemaal niet. Bordje einde bebouwde kom en ze stoppen. Iedereen zeurt over kpn maar die doen tenminste nog iets. De nadruk op iets want het is beter dan niets.
Ik heb zelf 1000 mbit en inderdaad veel servers ondersteunen het niet (cappen het lager) en daarnaast in praktijk 500 naar 1000 ga je echt niet merken. Die paar seconden / minuten dat iets langer duurt.
Aan de andere kant je hoort mij ook niet klagen als ik bij steam wat wegtrek (die haalt +- 100-110 mb per sec) :Y)
Duitsland leeft op IT gebied echt in de middeleeuwen. Dit zal Duitsland misschien een heel eind op weg helpen naar de digitale wereld. Ik gun het onze buren echt.
Soms heb ik dat gevoel hier ook met max 20 Mbit/s in een binnenstad.
Je hebt niks te klagen emistery. Ik heb zelf 4Mbit/s en 0.6 upload ofzo. Ik zou willen dat ik jouw verbinding had ;)
Je kan es bij die nieuwe dienst, 4G voor thuis, van T-mobile kijken?
Precies, dat zou toch niet meer moeten kunnen in een land met een infrastructuur als Nederland?
Dat jij vrijwel op Keniaanse kwaliteit zit te internetten, maakt zijn klacht niet minder valide. 20Mb/s was 10 jaar geleden veel, maar standaarden veranderen eenmaal, en tegenwoordig is dat erg karig. 2 UHD Netflix streampjes, en je zit vol op 20Mb/s. Als je een dergelijk lijntje ook nog eens moet delen met een heel huishouden van 4 of meer mensen...
Ik heb 500/500 in een dorp :D
Uit de kluiten gewassen dorp zag ik op je profiel want het is groter als waar ik woon. Heb hier ook 500/500 trouwens, maar hier is wel stadje.

Mn pa, die woont in Emmerik, had t er laatst met mij nog over waar dit artikel over gaat. Heeft zelf,, hij mist het nu minder als in begin na ruim een jaar geen internet te hebben, volgensmij kabelinternet wat ik uit de flyer kon opmaken bij unitymedia, wat eind vorig jaar werd geintroduceerd daar. Je snapt t niet in zo'n groot land en dan al helemaal als hij zegt dat het in Oost Duitsland wel is zoals hier in Nederland.
Als ik het een stad noem, krijg ik op mijn donder van de locals haha! Maar klopt, 80.000 inwoners is een erg groot dorp. ;)

Ja, ik kan ook echt niet geloven dat daar eigenlijk geen echt internet te krijgen is. Maar ja, zo ben ik hier ook verbaasd dat er nog mensen in Nederland zijn die alleen 3Mbit ADSL kunnen krijgen, belachelijk!
De meeste dorpen hebben inderdaad glasvezel. Maar echte buitengebieden en in de binnenstad van steden is het een drama. In de stad heb je meestal nog keuze uit kabel naast adsl. Maar het blijft een drama
Nieuwbouwwijk buiten randstedelijk gebied, FTTH. Bijna ongelimiteerde snelheid, mocht ik bereid zijn er voor willen te betalen. Doe het met een 20Mbit/s budget abbo en dat haalt hij helemaal prima hier.
Dan zit je vast in zo een mooi oude middeleeuwse binnenstad ;-)
Zeker mooi, maar de infra vernieuwen zou ook heel mooi zijn.
Mijn vriendin woont in het grensgebied (Meppen), vastnet daar op het 'platteland' is om te huilen, binnenstad weet ik niet trouwens.
In haar vorige woning was ongeveer 1 Mbit haalbaar.

Ze zitten voor mijn gevoel echt in de middeleeuwen. Ik ken mensen die geen computer hebben, laat staan een internetaansluiting. En dat zijn gewoon mensen tussen 20-30jaar oud..
Maar wel een mobieltje met internet gok ik?

Da's namelijk een trend onder jonge mensen: geen computer, wel smartphone + mobiel internet.
Dat dan wel inderdaad, onder die steen zitten ze niet.

Die trend zou wel kunnen, hoewel ik me persoonlijk geen leven in kan beelden dat ik alles digitaal van dat kleine rotschermpje moet halen. Doe mij maar thuis een computer / laptop.
Doe mij maar thuis een computer / laptop.
Ik val ook in die groep ( 22 ), maar moet er niet aan denken dat ik alleen een telefoon heb. Lijkt mij verschrikkelijk!
In vergelijking met steden als Bucharest en Timisoara leeft Nederland behoorlijk in de middeleeuwen. En met "steden" bedoel ik dan inclusief een straal van enkele tientallen kilometers er omheen....

Als Nederland net zo vooruitstrevend zou zijn in het aanleggen van Internet als de meeste voormalig oostblok landen dan zou letterlijk het hele land op 500/500 glasvezel zitten.
Dat is nu eenmaal de wet van de remmende voorsprong. Wij hebben al jaren 'breedband' internet wat grotendeels op de destijds beschikbare technieken is gebaseerd. Als we het vandaag zouden aanpakken dan zou het ook gebaseerd worden op de nieuwste technieken.

Uiteraard zie je nu al ontwikkelingen in die richting want ook Nederland staat niet stil. Maar een complete rebuild van de infrastructuur zoals in een land waar in feite nog niks is gaat niet gebeuren.
Komt omdat zij en wij er te vroeg bij waren. Overal ligt top notch kabel, van 30 jaar terug. Die infrastructuur moet vervangen worden. Als je nu met een schone lei zou beginnen leg je meteen overal glas.
Ik wil even pleiten voor Trommelrems reactie. Deze investering kan niet los worden gezien van de huidige zeer slechte staat van de Duitse internetverbindingen. In landelijk gebied is er vaak geen verbinding boven een telefoonlijn, en niet zelden ook geen 4G netwerk. In de steden, inclusief Großstädte als Hannover en Berlijn, zijn verbindingen vaak instabiel en zelden snel. Eigen glasvezel aanleggen kost veel meer geld als in NL vanwege het ontbreken van een landelijk correct kabelregister. Kortom: er is nogal wat ruimte voor investering, en op zijn Duits doen ze dat nu 'einmal Richtig' in plaats van over de jaren verspreid ontwikkelen.
Eat your heart out KPN: Bah1, bah2.

100 miljard is echter ook voor Duitsland erg veel geld. Het duurt wel een tijdje voor die investering zijn vruchten gaat afwerpen lijkt me. Toch ben ik hier zeker voorstander van, afgezet tegen het laffe KPN met zn 'terug naar koper'. In buitengebieden snap ik de financiele discussie, maar in de steden? Komop zeg. Dat gezegd hebbende, over het algemeen gezien hebben we het niet zo slecht in NL met het internet. (En ja, ik woon in het buitengebied, zonder glas.)

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 8 maart 2017 10:41]

Ze hadden nooit moeten toestaan dat KPN Reggefiber zou overnemen. Heeft de uitrol van glasvezel echt enorm beperkt in Nederland.
Zowieso de drager niet laten verzorgen door marktpartijen, gewoon diensten scheiden van de drager net als bij Elektriciteit. Kan de overheid voorzien in de techniek en providers concentreren op de diensten. KPN had destijds gesplitst moeten worden in netwerkdeel en nu is het een gedrocht geworden met koper en telefoonkabel en nog wat losse initiatieven.

Dat doen die Duitsers dan gewoon een stuk beter (zoals bijna alles).
Kent Duitsland ook zo een stroperige ambtenarij? Wie weet dat?
Ambtenarij weet ik niet maar in het bedrijfsleven zijn ze wel stukken trager dan in NL.
Alles moet eerst netjes uitgekristalliseerd en afgewogen zijn voordat er begonnen wordt.
Maar geeft dat niet betere resultaten dan?
Het is erg veralgemeent van me maar bij het samenwerken in projecten merk ik het verschil wel.
Duitsers willen eerst meer details, meer risico's analyseren, etc. Dit betekend in het algemeen meer werk (kosten + tijd) in het begin maar dus ook minder issues tegen het einde (besparing in tijd en kosten).
De Nederlandse mentaliteit laat je dan weer sneller starten maar je moet vaker bijsturen. Je kunt dan vaak sneller een pilot op de markt zetten waar wel nog veel foutjes inzitten.
Ik denk dat de Duitse methode beter is als je erg zeker bent van je eindproduct. Ben je niet zeker, en verwacht je nog veel wijzigingen (door voortschrijden inzicht) dan is de NL methode wellicht handiger.
Geen van beiden is in mijn ervaring perse de beste. Het hangt van de situatie af.
Maar wat wel is, is dat je in gezamenlijke projecten extra afstemming nodig hebt om deze "cultuurverschillen" geen remming te laten vormen (lees: vooraf afspraken maken om discussies te vermijden) :)
Het artikel gaat alleen maar over 50mbit *download* voor iedereen. Dat gaat KPN met de huidige plannen nog wel halen. Over *upload* wordt zoals gewoonlijk weer niet gerept. Er zijn zat redenen om een goede *upload* snelheid belangrijk te vinden: servers draaien, bewakingscamera's op afstand kunnen bekijken en streamen naar een opslag-service, videobellen met kwalitatief goed beeld, etc., etc.
Welke *upload* snelheid gaat Duitsland met die 100 miljard bereiken. Dat wil ik graag weten. Download snelheid boeit mij erg weinig.
Snap niet wat er mis is met kpn (nee ik werk er niet) ik heb 60 mb lijn en kan prima alles draaien inclusief Netflix in HD op meerdere toestellen. Ik zou niet weten wat ik met 500 mb moet doen gezien het illegaal is films ed te downloaden heeft dit ook geen nut. Al die snelheid is volgens mij helemaal niet nodig maar een leuke verkoop truuk, dat ome Jan op de verjaardag kan bluffen hoe snel zijn algemeen dagblad pagina wel niet opstart...

@Rataplan, vreemd maar ik reageerde op iemand anders en dat bericht is ineens weg. Dus niet aan jou gericht 😉

[Reactie gewijzigd door Xipe op 8 maart 2017 19:09]

Anoniem: 310408
8 maart 2017 11:03
Ik geloof nooit dat het inderdaad om ALLE huishoudens gaat. De mensen die veraf op een huisje op de hei wonen krijgen echt geen fibertje de grond ingegraven.
In het artikel staat dat men ook draadloos internet in de vorm van 5G gaat gebruiken.
In de toekomst hebben we meer bandbreedte, realtimedataverbindingen en intelligente netwerken nodig. Die netwerken moeten data zelfstandig verwerken en prioriteren, en zo snel mogelijk naar de gebruikers transporteren
Wat zeg je nou toch eigenlijk allemaal?
Dat net neutraliteit voorgoed verleden tijd is ;)
Kweet niet, als netwerken zelfstandig(!) prioriteren lijkt het me prima binnen netneutraliteit te passen.
Ja als...

dan wel inderdaad. Ik heb het vermoeden dat die "zelfstandigheid" wel eens in de praktijk zou kunnen tegenvallen
Je moet eerst en vooral de laagste snelheden omhoog krijgen.
Als 90% van de bevolking glas/ heeft wat >200mbit geeft, maar er zit nog altijd 10% op een 1 mbit lijn, dan heeft het weinig zin om mensen die op kabel zitten om te zetten naar glas.
Er moet vooral voor de traagste verbindingen iets gedaan worden.

Of dat gebeurt met kabel, glas of via 5G kan weinig boeien. Hoofdzaak, de snelheid en volume is OK, en betaalbaar.

[Reactie gewijzigd door Tommie12 op 8 maart 2017 10:42]

De overheid geeft maar 3 miljard per jaar dus dat is bij lange na geen 100 miljard. Beetje kromme titel dan om te zeggen dat duitsland 100 miljard investeert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee