Duitse deelstaten stellen schadevergoeding voor als middel tegen traag internet

De Duitse Bondsraad, waarin de deelstaten zijn vertegenwoordigd, heeft de regering gevraagd onderzoek te laten doen naar maatregelen die gebruikers moeten helpen bij trage internetverbindingen. Ze stellen schadevergoeding of prijsverlagingen voor.

In een vrijdag gepubliceerd besluit schrijft de Bondsraad dat er onderzoek nodig is naar de vraag of Duitse gebruikers wel goed voorgelicht worden over de internetsnelheden door providers. Daarnaast moet de mogelijkheid onderzocht worden dat gebruikers een lagere prijs betalen als de geadverteerde snelheden niet worden gehaald. In het geval dat er sprake is van zware, aanhoudende prestatievermindering moet het mogelijk zijn schadevergoeding te krijgen van een provider.

De Bundesnetzagentur, de toezichthouder voor onder meer telecom, zou dan verantwoordelijk zijn voor de metingen. De provider moet vervolgens bewijzen dat de snelheden wel worden gehaald. In een bijgaand document legt de Bondsraad uit dat het verzoek is ingegeven door het feit dat bijna dertig procent van de Duitse gebruikers minder dan de helft van de geadverteerde internetsnelheden haalt. Dat baseert de raad op cijfers van de toezichthouder. Het ontbreekt gebruikers bovendien aan rechten die ze ook daadwerkelijk kunnen inzetten tegen providers.

Onder meer in Nederland en België moeten providers informatie verstrekken over de werkelijk haalbare internetsnelheden. De regels verplichten providers onder meer om in hun contracten te vermelden wat de minimale up- en downloadsnelheden van een abonnement zijn, naast de snelheden die normaal gesproken worden gehaald en de maximale snelheden.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

19-10-2018 • 19:56

99 Linkedin

Reacties (99)

99
95
51
4
0
13
Wijzig sortering
Anoniem: 562971
19 oktober 2018 20:13
Duitsland is het land van de Funklöcher (de gaten in de mobiele verbinding) en wifi-woestijnen. Hoe dat komt? Deels door de eeuwige trouw aan de koperkabel. Waar in Nederland ruim een derde van de huishoudens is aangesloten op glasvezel, is dat in Duitsland maar 1,8 procent.

Bron: NOS
Vergeet niet dat Nederland een heel klein landje is met heerlijk zachte grond waar je bijna een kabel uit kan rollen en na wat wachten deze vanzelf de grond in zakt...
De 1.8% van de mensen is al snel 1.480.000 mensen in Nederland zitten we net even over de 2.000.000 mensen, Dus het verschilt niet zo veel als je het op die manier bekijkt.

Als je je ook bedenkt dat in Duitsland de overheid wel pushed om mensen van een goede verbinding te voorzien, waar in Nederland KPN simpel weg alle succesvolle glasvezel aanbieders heeft opgekocht en de nek om gedraaid dan denk ik dat het verschil binnen kort heel erg veel groter zal zijn. Simpel weg omdat de Nederlandse overheid het te druk heeft met geld in eigen zakken en dat van de grote bedrijven te steken in plaats van het land te verbeteren.
Anoniem: 1092407
@Rob Coops21 oktober 2018 01:57
Vergeet niet dat Nederland een heel klein landje is met heerlijk zachte grond waar je bijna een kabel uit kan rollen en na wat wachten deze vanzelf de grond in zakt...
Waarom moeten kabels per se onder de grond? Ik snap dat boven de grond niet mooi is en zo maar wat mij betreft is functie uiteindelijk belangrijker dan uiterlijk als het om internet gaat. Hier in Azië gaan kabels bijna nooit de grond in. De glasvezel penetratie onder huishoudens is dan ook gigantisch. Het kost bijna niks om wijken aan te sluiten en bijbehorende abonnementen zijn bijzonder goedkoop. Je hebt voor omgerekend 30 euro per maand een 200/100 aansluiting en na aanvraag ben je binnen een paar dagen aangesloten. Ben je de eerste in de wijk dan rollen ze letterlijk eventjes een nieuwe kabel uit (ze gaan aan de gang met die grote spoelen met kabel) en voor je het weet zit je thuis met bewondering naar de eerste speedtest resultaten te kijken.

Heerlijk als een zekere simpliciteit zo'n enorm resultaat oplevert. Ik zie alleen al om die reden voor landen als Duitsland dan ook geen excuus voor het lage percentage huishoudens dat aan glasvezel hangt. Overigens denk ik dat ze in veel dorpen in Nederland ook wel op die manier graag van snel internet zouden worden voorzien. Overigens kan ik dan ook nog wel andere oplossingen bedenken dan kabels boven de grond. Met WiFi en parabolische antennes kom je ook een heel eind. In het platte Nederland kun je makkelijk vele kilometers overbruggen met zeer goedkoop materiaal maar schijnbaar hebben mensen daar oogkleppen op en moet alles per se via kabels onder de grond. Ik denk dat Nederland met een beetje creativiteit makkelijk tot 100% super breedband penetratie kan komen zonder veel kosten te maken maar dan moet de wil er wel zijn.
Mensen missen inderdaad de creativiteit. "Er gaan meer wegen naar rome". En durven niet out of the box te googlen. Een paar simpele fantasie searches kom je op de meeste geniale aansluit manieren. Het is wel zo dat tv(met flink wat zenders)en vaste telefonie(mocht je dat nog gebruiken) altijd over de kabel moet gaan. Gebruik je alleen internet dan kun je heel veel varianten bedenken.

[Reactie gewijzigd door x25GSRW op 21 oktober 2018 22:44]

Anoniem: 1092407
@x25GSRW22 oktober 2018 06:03
Wat bedoel je hier met "de kabel"? Er komt alleen een dun glasvezel kabeltje mijn huis in en daar kan ik alles mee incl tv kijken. Glas heeft meer bandbreedte dan coax dus je kunt daar zelfs veel meer zenders doorheen persen als je zou willen. En ouderwets bellen (als ik dat zou willen) kan ook gewoon maar dat gebruik ik niet en heb ik dus niet. Tenzij we voip-versies zoals whatsapp/signal/skype als bellen beschouwen, wat eigenlijk gewoon klopt want het oude belnetwerk is in Nederland vanaf de wijkkasten ook allang door voip vervangen.

Coax als zijnde kabeltelevisie bestaat hier niet (meer). Uiteraard wordt het wel voor satelliet-tv gebruikt maar dan komt die kabel natuurlijk niet van buitenaf. In apartementen-gebouwen worden wel DSL-technieken toegepast omdat condo's niet rechtstreeks op glas gezet worden vanaf de straat. Maar als je zoals ik op straatniveau woont in een normaal huis dan krijg je tegenwoordig standaard gewoon glas. DSL is dan niet eens meer te krijgen, al was het maar omdat een ouderwets telefoonnet simpelweg niet meer wordt aangelegd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 22 oktober 2018 06:06]

Allemaal een kabel die de woning in gaat.Glas,koper(telefoonlijn, coax) dat zijn allemaal kabels, vandaar.

En die heb je nodig om tv te kunnen kijken. Nu zijn er 4g only routers maar daar zijn maar een beperkte hoeveelheid zenders op te krijgen tot 15, er is een mogelijkheid tot dvb-t maar ook daar zijn de zenders beperkt.

[Reactie gewijzigd door x25GSRW op 22 oktober 2018 07:24]

Anoniem: 1092407
@x25GSRW22 oktober 2018 08:07
Op die manier. Ik denk dat we op dat vlak al heel snel ingehaald zullen worden door de realiteit. 5G staat om de hoek. Binnen een paar jaar is dat al sneller dan coax.
Het heeft niks met snelheid te maken je hebt immers maar 8mbit 3.5g hsdpa is al 7.2mbps. nodig for full hd streams. Gaat om de latency en packet losses. Draadloos te onstabiel
.

[Reactie gewijzigd door x25GSRW op 23 oktober 2018 00:01]

Anoniem: 1092407
@x25GSRW23 oktober 2018 07:58
Latency is juist geen issue bij streaming. Dat is het alleen voor realtime toepassingen zoals remote desktop en gaming. Ik gebruik onderweg af en toe remote desktop via 4G en dat werkt prima. Ik kijk bijna dagelijks video via 4G (ik heb geen datalimiet) en dat werkt uitstekend. En dan kijk ik niet alleen youtube maar bijv ook live tv voor bijv F1 en dat is een prive stream van thuis. Zowel latency als packet loss heb ik bijzonder weinig last van dus jouw verhaal herken ik helemaal niet.
Klopt, op veel plekken in Duitsland, zelfs in bepaalde kleinere steden, is de elektriciteit bovengronds. Een glaskabel, die sowieso niet van interferentie last heeft, kan er dan prima bij lijkt mij.
De problemen met kabel boven de grond zijn nog al groot. Niet alleen is het extreem lelijk, en gevoelig voor storingen dankzij natuur maar ook is het een groot risico wat betreft moedwillige beschadiging door derde. Denk je eens in dat als je die kabel gewoon maar overal heb hangen er mensen simpel weg met een stok hele wijken offline kunnen halen. Ook per ongeluk zal er veel kapot gaan denk maar eens aan de hoeveelheid bruggen en viaducten die net even te laag blijken voor de vracht vervoerder die dacht dat het wel zou passen...

Kabels boven de grond zijn leuk voor ontwikkelingslanden (een groot deel van Amerika is zo aangesloten en wat betrouwbaarheid van het netwerk (of het nu elektra, telefoon of iets anders is) is het ook echt een ontwikkelingsland. In de gebieden waar dat een stuk minder het geval is (de grote steden) is het overgrote deel van de kabels onder de grond gestopt.

Natuurlijk zijn voor veel van dit soort dingen oplossingen te bedenken maar het is en blijft ongelooflijk lelijk om al die kabels maar te zien hangen in elke straat.
Ook zijn er regels rond om dit soort dingen die voorkomen dat het zo'n rommel wordt in Nederland/Duitsland, en dat zijn geen regels die je zo maar even aan de kant kan schuiven omdat het het aansluiten van klanten voor bedrijf X een stuk makkelijker maakt of omdat het de maandelijkse kosten die zo'n bedrijf moet vragen voor de verbinding (om de aansluit kosten te compenseren) om laag zou kunnen brengen.
Anoniem: 1092407
@Rob Coops22 oktober 2018 13:44
Uit jarenlange ervaring kan ik zeggen dat ik veel van de door jou geschetste issues niet herken. Veel is persoonlijk en zou ik ook niet zomaar op de praktijk toepassen.

Voornaamste is dat in veel regio's kabels simpelweg niet of moeilijk in de grond kunnen. Zoals iemand anders al terecht opmerkte, heeft niet elke regio de zachte Nederlandse kleigrond waar kabels vanzelf in wegzakken als je maar lang genoeg wacht. Als je met rotsachtige bodem te maken hebt bijv dan zijn kabels onder de grond doorgaans geen optie.

Kabels uit het zicht onttrekken door ze te begraven is daarbij zowel een voordeel als een nadeel. Het nadeel is dat je alles perfect moet documenteren en dat lukt niet altijd even goed. Zelfs in Nederland zijn er op dat gebied flinke gaten in de documentatie, vooral als het om oude gasleidingen gaat.

Het esthetisch aspect kan ik deels in meegaan. Natuurlijk, hoe minder kabels je ziet hoe mooier. Maar het is ook een verschijnsel dat eigenlijk alleen opvalt als je erop let. Het is net als steden met trams: die bovenleidingen vallen niet op als je niet steeds naar boven kijkt. Ga je er wel op letten dan zie je echter bizar veel palen staan met daarin kilometers dikke koperdraden. Hier in Azië hangt het vol met stroomdraden maar ik zie het allang niet meer, om dezelfde reden dat ik vroeger in Rotterdam die tramleidingen en -palen niet meer zag.

Mijn punt was overigens niet dat Nederland of Duitsland van kabels onder de grond moeten afstappen. Ik schreef slechts dat met een beetje creativiteit veel meer mensen van breedband internet kunnen worden voorzien zonder al teveel kosten te maken. Die kosten zitten vooral in het openbreken van straten. Probeer dat dus anders aan te pakken voor die gebieden waar de straat openbreken te duur is maar mensen wel om breedband zitten te springen. Dat kan dus een bovengrondse kabel zijn maar als vandalisme een issue is (iets wat hier zeldzaam is dus niet in mijn gedachtegang voorkwam) doe het dan bijv met straalverbindingen. Zet desnoods een mast neer bij een gehucht, hang er een parabolische antenne in, doe hetzelfde 10 kilometer verderop, en ontsluit op die manier een heel gebied zonder kilometers kabel te hoeven trekken. Het is maar een idee en zeker geen perfect idee. Gaat erom dat je probeert een out of the box oplossing te bedenken.

Trouwens, je zegt ontwikkelingslanden.. Het ligt er maar aan hoe je dat definieert. Ik woon in een land waar mensen nooit honger hebben gekend, waar de medische zorg op veel vlakken beter is dan die in Nederland, waar de kwaliteit van voedsel beter is, waar mensen veel minder stress en bijbehorende klachten hebben. Ik schat dat de economische standaard hier ongeveer een vijfde is van die in Nederland dus op papier kun je het een 'arm' land noemen maar dat betekent binnen de landsgrenzen hier bijzonder weinig. Omdat mensen hier niet veel waarde hechten aan meer of minder kabels boven de grond hebben we hier wel ongelofelijk veel en betaalbaar fiber. Daarnaast zie ik bijna altijd een 4G+ symbooltje op m'n telefoon staan; het mobiele netwerk is hier ongelofelijk snel. Terwijl ik in Nederland vaak niet eens 4G ontvangst heb.. En onderweg in auto of trein vaak onderbrekingen, terwijl ik hier onderweg praktisch altijd ononderbroken m'n werk kan doen. Ik werk vaak via remote desktop dus een goeie verbinding met weinig lag is cruciaal.

Ik ben een pragmaticus dus ik woon op de goeie plek denk ik. ;)
Het grote probleem in Duitsland is de burocratie en het feit dat de grootste aanbieder (Telekom) niet wil investeren en liever het bestaande netwerk uitmelkt, dit omdat ze vanwege hun giga schuldenberg niet echt de centen hebben om te investeren.
Volgens mij is het ook zo dat het kopernetwerk wat er ligt heel erg goed is, de oude PTT heeft een zeer degelijke infrastructuur achtergelaten. Wat bijzonder is dat de lengte van de telefoonaanskuiting van het huis naar de colo(catie) vaak niet meer is dan een paar honderd meter en vrijwel nooit meer dan een kilometer. Dit maakt hoge snelheden op dat oude spul mogelijk omdat tussen de wijkcentrales een T1 of T3 ligt. Zelfde geldt voor kabelinternet , dat netwerk is heel goed en kan nog jaren mee met nieuwe docsis modems kan je er steeds meer snelheid uitpersen.

Toen ik vroeger bij Versatel werkte (ergens in 2001 toen ze net adsl uitrolden) moest ik de kwaliteit meten van het koper per aansluiting om zo een inschatting van de snelheid te geven (en de monteurs te helpen het juiste ISRA punt te vinden) en ik kan me herinneren hoe goed de kwaliteit was in vergelijking met andere landen waar ook adsl werd uitgerold.

Edit: daarom werkt kabel en adsl internet hier zo goed, het is niet echt nodig om glas te hebben. Koper is goed genoeg, en tussen de wijkcentrales ligt al glas, dus alleen naar je huis ligt koper. Glas naar je huis wordt je internet niet sneller van in de meeste gevallen. Er is dus helemaal geen noodzaak om nieuwe kabels te trekken, en in Duitsland wel. Die hebben geen goede oude infra liggen zoals Nederland.

[Reactie gewijzigd door terracide op 21 oktober 2018 23:58]

PTT en later KPN hadden jaren lang een uitzonderingspositie, men mocht zonder enige noodzaak voor complexe aanvragen etc simpel weg de weg open breken en kabels de grond in stampen. Om die reden ook is meer dan 90% van het "koper netwerk" van KPN gewoon glas. Men is jaren geleden begonnen met het verglazen van het netwerk en in middels is dat al weer een flinke tijd af. Het is het laatste stukje naar jouw huis toe dat nog koper is de rest is dat al lang niet meer, en ook veel huizen hebben al gewoon glas dat de deur binnen komt maar dan in de meterkast wordt omgezet naar koper omdat dat nu eenmaal is hoe jouw telefoon werkt.
KPN heeft de mogelijkheid om heel veel betere verbindingen te bieden, maar het probleem is in vele gevallen dat laatste stukje naar het huis toe. Dat is waar nu flink wat vergunningen voor nodig zijn om te mogen graven, vaak door tuinen en eigen grond gegraven moet worden (heel moeilijk om daar toestemming voor te krijgen) en waar de meeste mensen het nut niet van inzien. Vergeet niet dat de kosten op iemand verhaald moeten worden en KPN dus de maandelijkse kosten voor hun verbindingen flink zal moeten verhogen om die kosten te dekken. En dat is het probleem waar de vraag naar nog sneller internet er simpel weg nog niet is. Mensen vinden in veel gevallen sneller niet nodig en als ze dat wel nodig vinden zijn ze vaak niet bereid er flink extra voor te betalen.

De oplossingen voor dit probleem zijn simpel:
Wacht tot mensen wel massaal vragen om een snellere verbinding. Het risico is dat men KPN simpel weg verlaat om die reden heeft KPN ook de glasvezel aanbieders in Nederland gesloopt.
Investeer enorme hoeveelheden geld, belasting geld KPN heeft het vermogen niet om dit te doen en niet financieel ten onder te gaan, maar dat mag natuurlijk niet want overheidssteun en zo.

De oplossing voor KPN is dus simpel, zing het zo lang mogelijk uit met het huidige netwerk en sluit alle nieuwbouw automatisch aan op een glas verbinding om zo concurrenten de wind zo veel mogelijk uit de zeilen te nemen en lobby er op los om te voorkomen dat de overheid bijvoorbeeld besluit om voor de aanleg van glasvezel de procedures voor de aanvraag van graaf werkzaamheden te versimpelen. Als de overheid uiteindelijk probeert je te dwingen toch wat meer vaart te maken dan stel je dat dat niet mogelijk is zonder kapitaal injectie en dat zij dat dan maar aan de EU moeten uitleggen.
In het ergste geval koop je een concurrent uit als zij te veel tractie krijgen en eventueel instaat zouden kunnen zijn om je positie te bedreigen. De mededingingswetten werken niet echt goed omdat het om een heel klein landje gaat en de EU dus simpel weg toestaat dat er maar 2 echte providers zijn en dat de rest simpel weg geen kans maakt om te groeien.

KPN zal voorlopig niet verkocht worden omdat een van de groot aandeelhouders de Nederlandse overheid is en zij enorme delen van hun ICT behoefte bij KPN hebben neergelegd (want voormalig staatseigendom) en dus bang zijn dat als het verkocht wordt zij minder macht zullen hebben en hun geheimen in handen vallen van andere overheden.
Uiteindelijk zal KPN echt wel verkocht worden de Nederlandse overheid weet dat zelf ook wel de EU zal niet eindeloos toestaan dat de Nederlandse overheid zich blijft bemoeien met een bedrijf dat al jaren geleden is geprivatiseerd. Om die reden ook kijkt de Nederlandse overheid steeds vaker naar mogelijkheden om zich los te weken van KPN en zijn er serieuze plannen om bijvoorbeeld een deel van wat zij nodig hebben voor telecommunicatie weer bij de overheid onder te brengen. Zodat mocht KPN verkocht worden in ieder geval de top geheime communicatie niet meer over dat netwerk gaat.
Simpel weg omdat de Nederlandse overheid het te druk heeft met geld in eigen zakken en dat van de grote bedrijven te steken in plaats van het land te verbeteren.
Niet om meteen te politiek te willen zijn, maar dat zijn wel weer de typische dingen die je al snel krijgt met de VVD aan de macht. Die houden daar wel veel van.
Yep maar er komt veel meer bij
nieuws: Duitsland steekt 100 miljard euro in landelijk gigabitnetwerk

Duitsland investeert 100 miljard euro in de uitbreiding van zijn digitale infrastructuur. Het doel is om in 2025 een landelijk dekkend gigabitnetwerk te hebben. Volgend jaar moeten alle huishoudens in het land de mogelijkheid hebben een 50Mbit/s-verbinding af te nemen.
En toch heeft een goeie vriend van mij die in Duitsland woont, en 3 kilometer van het dichtstbijzijnde plaatsje woont wel glasvezel. Hij woont echt tussen de weilanden in.

Maar mijn ouders welke nog binnen een dorp in Nederland wonen nog niet eens kabel / glasvezel hebben.
Het blijft natuurlijk een enorm groot land met grote verschillen tussen de verschillende Bundesländer. Ik woon in Duitsland en heb snel en goed 400mbit internet.
Grappig, ik woon ook in Duitlsland ( Hamburg ) en ik heb 25 MBit op een 50MBit abonnement. Minder dan 2 km van het centrum van een 2 Miljoen mensen stad. De lijn synchroniseert op maximaal 35MBit, m.a.w, ze word gekapt op 25 MBit voor stabiliteit. En om zout in de wonden te smijten, heeft men provider intussen 100MBit abonnementen tegen 34 Euro ( vanaf jaar 2, eerste jaar discount ), waar ik nog altijd 40 euro betaald voor de gekapte 50MBit.

Kwam die grap vandaag te weten met rond te zien naar wat er nieuw is op ISP gebied. Nu ja, gaan verhuizen en is de moeite niet waard om te gaan klagen erover maar ik vind het toch maar smerig.

M.a.w, zelf in de groot steden is het niet altijd rozen en wijn. Beter dan op het platten land in Duitsland waar ik vroeger 1MBit /s had ( ja, dat is geen typo! ).

Die 400MBit klinkt me enorm dat je op UnityMedia (kabel) zit. Had die vroeger ook in Frankfurt ( toen 50MBit maar das 3 jaar geleden ). Haal je echt die 400MBit?
Hier in België is het omgekeerd. Woon je in een stad zal je nooit de max van je abonnement halen. Woon je in een dorp naast een stad, heb je bij Telenet je volle snelheid. Hier kan ik downloaden aan 35 megabyte/s das zowat de limiet heb ik gemerkt. Je zal mij niet horen klagen en dat is met een Wiggo 240mbps down en 30mbps up. In steden halen ze soms met moeite 50mbps ofzo op piekmomenten.
En hier in België heb je maar 2 keuzes, Proximus of Telenet. En alle andere maken gebruik van hun netwerk kabel of adsl.

Wist niet dat het in duitsland zo slecht gesteld was. Ik heb al kabel sinds ergens begin de jaren 2000 ofzo.
Nu in noorwegen hadden ze toch al sinds begin 2000 bredbandbolgsanet of zoiets. Daar hadden ze zelfs toen in the middle of nowhere 100mbit voor 2 keer niks
Ja, Duitsland is ook geen rozen en maneschijn. Het grote voordeel is dat de meeste providers nu allemaal dat verdoemt download limiet laten vallen hebben. Maar de internet snelheid is soms enorm gokwerk wat je zal krijgen.

Zit je op de kabel zoals UnityMedia ( zitten in 3 bondslanden ) of Vodafone dan heb je betere snelheden in mijn ervaring. Het probleem is dat Vodafone UnityMedia wilde opkopen en zo een defacto monopolie op de markt zou brengen voor kabel. Feitelijk zat je nu met een bijna dual monopolie want Unitymedia en Vodefone concurreren niet op kabel gebieden.

En voor de rest ... de ADSL/VDSL is vaak enorm afhankelijk van de Duitse Telecom hun oude monopolie opbouw van koper. De "Belgacom" van Duitsland. Je heb de nodige providers maar weinig hebben hun eigen netwerk.

Het voelt me aan dat het overal een lapwerk is van netwerken en oude systemen maar geen deftig opbouw van toekomstige infrastructuur.

Ik vind dat men in Spanje sneller is met de opbouw van kabel netwerk maar daar hebben ze een voordeel. Men route veel van de elektriciteit en telecom kabels over de huismuren in de steden. Geen dure en tijdrovende graafwerken. Nu, het ziet er niet mooi uit maar het helpt wel dat Spanje een veel beter dekking heeft voor kabel. Ondanks dat het veel groter is en de bevolking ook enorm gespreid is ( als je de paar grote steden niet meetelde ).

Hier in Duitsland moet je dat niet proberen want de mensen zouden snel klagen over de waardeverlies en looks van hun woningen *lol*
Ik woon in Saarbrücken op een 1-2 km van het stadscentrum, in een redelijk "gegoed" woongebied. Kabel is van het vroegere KabelDeutschland, nu Vodafone. Ik haal die 400mbit effectief en constant.
In Nederland komen onze providers met troep als vectoring voor ADSL omdat het goedkoper is dan glasvezel aanleggen door het hele land. Een eenvoudigere methode dus om de winst te maxen in plaats van een moderne infrastructuur aan te leggen (first hand information btw).
Bandbreedte-fetisjisme alert gaat af.

Natuurlijk is FttC van KPN een manier om kosten te besparen. Alleen: de snelheden met VVDSL zijn prima. Genoeg mensen die het budget-abonnement nemen. Meer dan 40 Mbps down is voor het overgrote gedeelte van de huishoudens overbodig. Leuk om te hebben, maar zonder significante impact op de gebruikservaring.

Nederland staat overigens rustig in de top-10 van gemiddelde internetsnelheid, wereldwijd.

Er is maar beperkte business case te maken voor glasvezel en die is vooral op plekken waar de koperlijnen echt niet voldoen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 oktober 2018 20:37]

Hoewel het klopt dat 40mbps voor veel huishoudens meestal voldoende is blijft investeren in koper maar een tijdelijke maatregel. Tien a vijftien jaar geleden kon je ook nog prima internetten met een 8mbps lijntje. Tuurlijk, het was niet snel, maar de gemiddelde Nederlander downloadt toch niet zo veel.

Nu zijn die mensen waarbij destijds werd gedacht "ach het is snel genoeg" overgelaten aan de 10mbps VDSL-verbindingen. Als tien jaar geleden een glasvezelproject begonnen was, hadden die mensen nu niet naar hun drie kinderen moeten roepen Youtube uit te zetten omdat er wat belangrijks moet worden gedaan op internet.

VVDSL kan alleen als je heel dicht op de centrale zit en als KPN je aansluiting de moeite vindt om te upgraden. Ook moet je dan nog het geluk hebben dat in de centrale genoeg VVDSL-poorten over zijn (gaat in dorpen nog wel eens mis). Oh, en je moet natuurlijk niet de pech hebben dat de koperkabel ooit in de afgelopen 50 jaar gelast is door een omgewaaide boom of door een grondverzakking en dat de isolatie van de vooroorlogse kabels nog goed genoeg is dat je DSL sync niet wegvalt als het regent.

Ik heb het zien gebeuren dat KPN op zijn beschikbaarheidscheck de beschikbaarheid van VDSL terugtrok nadat de bliksem was ingeslagen en de koperkabel was geraakt, waardoor na herstel de lijndemping te hoog was voor stabiele VDSL. Antwoord KPN: tja, overmacht, nieuwe kabel trekken te duur, ga maar over op Ziggo of 4G ofzo als je meer wilt.

DSL is prima zolang het goed gaat. Als je echter een keer gedonder krijgt op de koperkabel kun je net zo goed meteen overstappen. En als je geen glasvezel hebt, zit je dus bij Ziggo, wat enorm prijzig is en waar in ieder geval het komende jaar nog 0 concurrentie te vinden zal zijn.

DSL is het paradepaardje van KPN en daar maken ze lekker veel winst op en dat willen ze zo houden. Dat is de reden dat men nog steeds klooit met DSL-verbindingen om de snelheid omhoog te halen in plaats van glasvezel leggen. Je ziet het keer op keer gebeuren wanneer KPN weer een ander bedrijf opkoopt dat investeert in glasvezel: ze trekken lekker geld uit de bestaande klanten, desnoods door een paar prijsverhogingen, en de glasvezelaanleg die het bedrijf deed wordt puur symbolisch gedaan in twee wijken per jaar ofzo.
Voor KPN is het natuurlijk ook prima als klanten die problemen hebben vertrekken naar de concurrent... dan blijven de klanten over waar ze maar weinig hoeven te doen om geld te blijven ontvangen.

Ik had zelf via diverse DSL providers ook regelmatig packetloss (heb tijden pings naar google laten lopen en dan zag je dat steeds af en toe de verbinding even een paar seconden weg was). Geen probleem als je wat aan het browsen of zelfs video aan het kijken bent, bij streaming vangt het buffer dat wel op en bij browsen weet je toch nooit of het nou de webserver was die even iets trager reageerde of dat je DSL lijntje weer roet in het eten aan het gooien was. Maar voor (online) gamen was het funest, dat ging gewoon niet. Bij verschillende providers gehad en bij allemaal uitgebreid door de helpdesk laten checken, maar ze kwamen er gewoon niet uit. Waarschijnlijk dus ook gewoon een minder goede kabel in de grond denk ik.

Ondertussen dan maar bij Ziggo, die is in mijn geval wel rocksolid. En ik kan eigenlijk niet terug naar DSL, want hoe kom ik er achter of het probleem nog steeds speelt zonder gelijk weer een jaar aan een contract vast te zitten? Niet... Dus Ziggo is mijn enige optie.
Hier in Boz hetzelfde, KPN 50 jaar oude koperkabel die niet genoeg leverd, 400m van vdsl punt, maar trekken ze niet de wijk in. Ziggo zit op 20m met zijn kast en die koper kabel geeft lekker 400/40. Had liever een 100 symmetrische, maar dat zal hier wel nooit komen. Huishoudens >60 plusseres 80% braaf bij kpn en tv bij ziggo. Zodra de zorg bandbreedte nodig heeft aan bed, zal dit soort wijken een probleem krijgen.
Een boete structuur heeft hier geen zin.

[Reactie gewijzigd door BobJung op 20 oktober 2018 06:04]

Ik heb een 50 mbit Abo (de goedkoopste, kabelinternet), bel en internet de hele dag over die verbinding (thuiswerken) en ik heb er geen last van als anderen met YouTube en Netflix bezig zijn. Ik kan ook een 200 mbit nemen (voor 2,5 keer de prijs, maar dat verandert niks aan mijn gebruikerservaring)
Ziggo? Alsof er overal kabel is.
Ik ben heel lang van mening geweest dat 40 Mbps voldoende is voor iemand die niet vaak downloadt. Totdat ik fortnite ging spelen en de verbinding waardeloos werd als mijn vriendin op hetzelfde moment wifi gebruikte op haar telefoon. Dan voelt die snelheid wel erg waardeloos.
Dit verbaasd me om te lezen. Volgens https://www.google.nl/amp/amp.abc.net.au/article/9836186 verbruikt Fortnite gemiddeld 70 MB per uur. Dat moet 40 Mbps makkelijk kunnen terwijl er een telefoon gebruikt wordt (al ligt het er natuurlijk wel aan wat er gedaan wordt op de telefoon). Misschien dat de modem moeite had meerdere dingen tegelijk te doen/conflict tussen apparaten. Of toch een kwestie van de je wel 40 Mbps abonnement heb maar niet echt 40 Mbps binnen kan halen (te grote afstand van de centrale bijvoorbeeld). Of je upload snelheid was niet goed genoeg.
Ping is wat anders dan latency.

En die 'goedkope' streaming oplossingen zijn gewoon veredelde downloaders. Bufferen zoveel als kan.

Dus wat er gebeurt is dat je je verbinding tijdelijk helemaal dicht trekt wat je ping heel hard beïnvloedt.

Helpt glasvezel hier? Ja want de bandbreedte van glasvezel is zo hoog dat je dat niet dicht kan krijgen met een enkele streaming server.
Kan het ook anders opgelost worden, ja maar daar heeft het streaming platform geen incentive voor.
Ik reageerde op pgs010. Daar werd niets over een streaming dienst gezegd. Maar ik heb hier op mijn oude adsl aansluiting waar in maar 10 mbit per seconde binnen kreeg gewoon nog aardig goed netflix (dan heb ik maar een hd ready tv dus geen 4k streamen) en online gamen kunnen doen. Daarom verbaasde het me een beetje dat een telefoon en Fortnite zoveel problemen gaf
Zelfs een telefoon gesprek voeren via ADSL (8 mbit down /1mb up) haperde als je iets te enthousiast aan het downloaden was.
Dat ligt niet aan de internetpijp, maar aan het gebrek aan fatsoenlijke QoS
Daar kon je toch bar weinig aan instellen in het modem.
Die 40mbps kan redelijk stuk als hij Fortnite speelt terwijl z’n vriendin iets upload/download. 40Mbps is maar 5MB/s. Netflix 2K is 20-30Mbps en 4K kan volgens mij oplopen tot 50-60Mbps. Dan zit je lijn aardig vol.
Ik snap inderdaad dat het niet oneindig is. Daarom stond er ook bij van dat het er ook aan ligt wat er gedaan wordt. Maar vooral omdat het over een telefoon denk ik niet snel aan 4k netflix of torrents gebruiken. Maar dat kan ook wel zijn omdat ik zelf ook geen 4k apparatuur heb.
Een nieuwe mid/high-end smartphone is al al snel boven de 2K. YouTube/Netflix zullen wel standaard de resolutie matchen.
Eh nee ze kiezen de optie met de hogste bandbreedte die je kan tonen zonder bufferen. Als je 1080p youtube kijkt op een 720p scherm ziet dat er ook nog beter uit dan de 720p stream omdat de bitrate hoger is. Overigens is youtube 1080p ongeveer gelijk qua kwaliteit aan een 720p video met fatsoenlijke encoding en bitrate, hun codec is best wel blurry. Bij netflix hangt het erg van af van welke video je opzet.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 20 oktober 2018 19:50]

Die nummers kloppen niet helemaal.

Netflix 1080p heeft een bitrate tussen de 4300-5800 Kbps.
Netflix 4K heeft een bitrate van 8000-16000 Kbps.

Bron:
https://medium.com/netfli...optimization-7e99442b62a2
https://www.howtogeek.com...ch-data-does-netflix-use/
Bullcrap er is geen enkele game die meer dan 1024kbps(1mbit) trekt de meeste heb je aan 0.256 of 512kbps genoeg. Enkel het downloaden van nieuwe contents met updates trekt data. Maar het gamen zelf is al jaren heeel weinig data. Waar het omgaat is dat deze data voorrang krijgt vanaf het modem/router en daar ligt vaak het probleem.

[Reactie gewijzigd door x25GSRW op 22 oktober 2018 07:32]

Denk eerder dat de latency van je verbinding minder is en net op het randje ligt van een goede speelervaring, wat heb je voor pings baar bv Google? Als je vriendin dan iets doet is die eventueel nog net iets slechter, 40 mbit zouden als je die daadwerkelijk hebt voldoende moeten zijn, maar 40 mbps zegt nog niets over de latency. Speel je zelf trouwens via wifi of via ethernet? Want ook dat draagt al enorm bij tot de latency.
Ik ben was om eerlijk te zijn net zo verbaasd als @Daoka. Ping bij google zit gemiddeld tussen de 13ms en 25ms. Ik speel via ethernet. Is zij niet thuis dan haal ik een ping van 35ms. Gaat zij scrollen op haar telefoon - lees instagram/facebook - dan loopt mijn ping op naar 350/500ms.

Als ik een speedtest doe dan haal ik een ping van 12ms, een download van 40mbps en een upload van 4mbs. De geadverteerde snelheid haal ik dus gewoon. @Daoka 40Mbps was voor mij ook altijd voldoende voor donloads, 4k netflix etc, maar zodra ik ging gamen werd het een ander verhaal.
Het is leuk om elke keer de 40 mbps en 4 mbps die de provider hoort te leveren te noemen, maar misschien is het handig je mede te delen dat bij een oud werkgever 90% van de wifi-problemen te maken heeft met dat een willekeurig wifi-netwerk zélden de enige is binnen een spectrum opereert; en alle netwerken hebben de totale zendtijd binnen dat spectrumdeel te verdelen.

Vaak genoeg tegen gekomen dat een klant dit voornamelijk tijdens de avonduren pas ervaart, en wat blijkt als je dan verder kijkt; er zijn dan zo'n 3 tot 6 netwerken actief op hetzelfde kanaal en meerdere gebruikers proberen daar gebruik van te maken; zogauw een redelijk aantal continue datastreams gebruikt (bijv. streamen) belasten zij het netwerk met lange "frames" waardoor voor overige gebruikers weinig/geen zendtijd overblijft, dit laatste omdat de wifi netwerken niet echt onderling afspreken wie-wanneer-zendt; apparaten wachten met random intervals af tot ze een gaatje lijken te zien en proberen dan weer requests te zenden.

Hierom is het handig om niet uit te gaan van de snelheid die je provider zou moeten leveren, maar als je het onderwerp verder wilt uitzoeken kan het handig zijn een speedtest-mini in je interne netwerk op te zetten om via die weg (op meerdere momenten, want dit verandert.) jullie maximale WIFI-snelheid vast te stellen; eventueel kan je dit op probleemmomenten herhalen en als mijn vermoeden hierin klopt zou op het probleemmoment ook die speedtest slechter presteren.

Als dat zo is kan de provider zelf daarin weinig betekenen; de oplossing ligt echt tussen accepteren dat bij bepaalde netwerkdrukte onbetrouwbaarheid is, of een kanaal te vinden zonder die drukte (gezien AP's nagenoeg altijd automatisch kanaalhoppen tegenwoordig kom je dat maar zelden tegen, echter)

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 20 oktober 2018 15:34]

Zit jouw game-PC ook op WiFi? Dan ligt het waarschijnlijk daaraan (trekken jullie samen WiFi vol) en niet aan die 40 Mbps. Of jouw vrouw moet altijd en continu extreem intensief HiRes foto's aan het kijken zijn op Instagram ofzo...

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 20 oktober 2018 08:39]

Denk dat je dan baat kan hebben bij een goede (WIFI) router met QOS. Deze kan game packets prioriteit geven, waardoor de download een paar procent trager gaat maar je ping nagenoeg zo goed blijft als zonder download.
Uiteindelijk over 10 20 jaar komt die glasvezel er wel, onze datahonger groeit.
En inmiddels zijn er heel veel (semi-private) initiatieven die zelf de schep in de grond zetten
Hier in Noord Drenthe is het zelfs zeer betaalbaar en over een jaar of 15 afbetaald inclusief onderhoud, zonder subsidie (wel stimuleringsfonds) Abo's concurrerend met KPN Ziggo rond de 60 euro met 1000 Mb

Met Fixed Broadband zijn we trouwens al een tijdje uit de top 10
Op moment van schrijven plek 15 met 86.47 Mbps Duitsland plek 27 met 59.59 Mbps

1 Singapore 184.00
2 Iceland 153.17
3 Hong Kong (SAR) 136.43
4 Romania 115.37
5 Hungary 106.50
6 South Korea 102.69
7 United States 101.95
8 Switzerland 97.42
9 Spain 96.30
10 Sweden 96.18
11 Luxembourg 96.16
12 Macau (SAR) 95.78
13 Norway 90.56
14 France 89.37
15 Netherlands 86.47
Ligt de kabel in Duitsland wel overal in de grond? Als dat niet zo is heb je niet eens altijd een schep nodig.

Is in België ook vaak niet (laatste stuk loopt over palen of langs huizengevels) daarom vind ik het vreemd dat er niet meer glas is. De rest is al wel ver verglaasd (in de grond)

[Reactie gewijzigd door Marzman op 20 oktober 2018 05:47]

Uiteindelijk over 10 20 jaar komt die glasvezel er wel, onze datahonger groeit.
En inmiddels zijn er heel veel (semi-private) initiatieven die zelf de schep in de grond zetten
Hier in Noord Drenthe is het zelfs zeer betaalbaar en over een jaar of 15 afbetaald inclusief onderhoud, zonder subsidie (wel stimuleringsfonds) Abo's concurrerend met KPN Ziggo rond de 60 euro met 1000 Mb

Met Fixed Broadband zijn we trouwens al een tijdje uit de top 10
Op moment van schrijven plek 15 met 86.47 Mbps Duitsland plek 27 met 59.59 Mbps

1 Singapore 184.00
2 Iceland 153.17
3 Hong Kong (SAR) 136.43
4 Romania 115.37
5 Hungary 106.50
6 South Korea 102.69
7 United States 101.95
8 Switzerland 97.42
9 Spain 96.30
10 Sweden 96.18
11 Luxembourg 96.16
12 Macau (SAR) 95.78
13 Norway 90.56
14 France 89.37
15 Netherlands 86.47
Ik ben bang dat de meetnorm èrg van invloed is..., dat het platteland niet meetelt.
Over Ijsland... dat is voor het grootste deel geheel internetloos, er zijn zelfs enorme stiltegebieden zonder mobiel bereik.

Het is veel belangrijker dàt er breedband is. Ik heb zelf een 20Mbit ADSL die altijd minimaal 16 à 17 Mbit levert. Daar ben ik dik tevreden mee, sneller hoeft echt niet.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 20 oktober 2018 12:18]

Leuk als iemand op Tweakers zegt dat het niet sneller hoeft ;)
Breedband is een achterhaald begrip. Alle koper gaat er op den duur wel uit, helaas is de investering in glasvezel te duur voor veel bedrijven, dus stellen ze het zo lang mogelijk uit. Omdat het nu nog niet (vaak) vastloopt komen ze er nog mee weg, behalve in de buitengebieden, maar daar valt geen 'eer' (geld) te behalen en doen veel locale initiatieven het zelf.
Ben benieuwd of je over 10 jaar nog blij bent met je 20Mbps, waarschijnlijk niet.
De voorspellingen, die de experts doen van TNO bijvoorbeeld, alle providers, Europa, kortom we kunnen er van uit gaan dat het uitkomt, wijzen er op dat 20Mbps over een paar jaar niet meer voldoet.
Als je terug kijkt en door redeneert kun je op je vingers natellen dat een 100Mbps abootje ongetwijfeld in 2025 nodig zal zijn. Mind you, Europa pleit zelfs voor minstens 1Gb up and down in 2025 !
Alles is relatief uiteraard, maar Netflix heeft nu al een aanbevolen snelheid van minimaal 25Mb voor Ultra HD.
sept 2016 EU (.pdf Mededeling Connectiviteit)
Een basis internetsnelheid is volgens de Europese Commissie onvoldoende om te voldoen aan de toekomstige behoefte. De Commissie stelt dat nieuwe technologieën en apparaten snelheid, kwaliteit en responsiviteit vereisen die alleen kunnen worden geleverd door zeer snelle breedbandnetwerken. De Commissie pleit daarom voor Gigabit connectiviteit, waarmee ze een internetverbinding bedoelt met een download- en uploadsnelheid van minstens 1 Gbps (Gigabits per seconde). Bovendien moet
volgens de Commissie worden ingezet op internetverbindingen in buitengebieden. Door goede
internetverbindingen kunnen bedrijven in deze gebieden voordelen halen op het gebied van onder
andere video-conferenties, online administratie en e-commerce. Huishoudens in zowel stedelijk als in
buitengebied zouden daarom, volgens de Commissie, toegang moeten hebben tot een vaste of
draadloze verbinding met een minimale snelheid van 100 Mbps (Megabits per seconde).
Onzin, pertinente onzin. Niet iedereen moet per se quintuplet hd Netflix op z'n nieuwste megaphone of krankzinnige 60'' tv.

Alhoewel, misschien is dat inderdaad wel de norm aan het worden. Ik als die hard nerd heb recent wegens de kosten gedowngrade van 100 naar 50 mbit. En ja YouTuben met twee man gaat prima...
Je hebt hier zeker een goed punt voor wat betreft bestaande woningen. Daar is FttC best een goed alternatief. Wat ik echter niet snap is dat in nieuwbouwwijken niet meteen FttH gelegd wordt. Is dat op de lange termijn nu echt zoveel duurder?
Het gaat niet alleen om bandbreedte, maar nu je er toch over begint: die gemiddeldes waar Nederland het aardig in doet ook vooral te danken zijn aan de uitschieters zoals glasvezel en kabel abonnementen waar mensen een paar honderd MBit afnemen. De vele ADSL gebruikers met een paar MBit komen er niet duidelijk uit naar voren en er zijn nog voldoende gebieden in Nederland met dusdanig dramatische ADSL dat je er bijvoorbeeld nog geen 720p TV zou kunnen kijken.

Minstens zo belangrijk als snelheid is stabiliteit van je verbinding en (naar bevinding van eigen onderzoek van) KPN blijkt dat glasvezel de minste storingen ervaart, gevolgd door kabel, gevolgd door ADSL ADS gebruikt vaak verbindingen (iig op een deel van het traject naar je huis) van rond net na de oorlog. Wat mij betreft is het tijd om van die ouderwetse troep af te stappen.
Ik zal je wel over enkele jaren horen bandbreedte fetisjisme zeggen als men niet meer mee kan komen met hun iptv streams omdat moeder en dochter beiden een 4k kanaal kijken en vader nog amper z'n administratie in de cloud gaat doen.

40mbit is misschien nu leuk maar de nabije toekomst vraagt toch echt om minstens 100mbit. En dat is op vele plekken nog lang niet beschikbaar. (Werk bij een dsl isp, dus ook firsthand info)
Ik zou echt heel ongelukkig worden als ik nu nog een verbinding beneden de 100mbit zou hebben. Ik vind het ook diep triest dat de overheid het überhaupt toelaat dat in een land als Nederland nog steeds in technologie uit het stenen tijdperk geïnvesteerd mag worden.
Hier in drenthe zie je zelfs nog op sommige plekken nieuwbouwwijken waar nog doodleuk een koperlijntje getrokken word, echt achterlijk.
Stenen tijdperk is onzin. Heb jij soms ook glasvezel in je huis liggen? Koper geleid prima.

Daarnaast, dat gaat alleen over ‘last mile’. FttC betekent glas tot in je straatkast. Dat laatste stuk is, in Nederland, extreem duur.

Jij bent bereid dat te betalen, ik ben bereid dat te betalen (vanwege upload, niet download), maar mijn buren zijn dat niet.

Dat voor nieuwe wijken er niet meteen glas wordt gelegd zou stom zijn, maar heb ik geen gegevens over...
Hoezo onzin? Het is techniek die letterlijk van voor de 2e wereldoorlog komt. Met een beetje pech is de leiding die in de grond ligt bijna net zo oud in je wijk.

Dat heeft niks te maken met wat de burger wil. Als we naar iedereen zouden luisteren die "iets niet nodig vind" dan reden we nu nog steeds met paard en wagen rond en hadden we petroleum lampen in huis. Zoiets moet vanuit de overheid gestimuleerd worden en is in het algemeen belang van de bevolking (snel internet gaat alleen nog maar belangrijker worden in de toekomst).

Dat iets goed geleid zegt op zichzelf ook niks, je hebt meer factoren die meespelen (dikte van de kabel/gevoeligheid voor storing).
Jij als Tweaker moet toch weten dat ADSL door een koperdraadje sturen heel wat meer omvat dan er domweg een signaaltje doorsturen. Juist door slimme modulatietechnieken en foutcorrectiemethodes kan er veel meer door dan vroeger. Ik had ooit nog zo'n telefoonmodem met 300/600 bits per seconde. Vergelijk dat met 20Mbps: dat is ruim 30.000 (dertigduizend) maal zo veel door dezelfde koperkabel.

Je neerkijken op de 'vooroorlogse' techniek getuigt van weinig respect en kennis.
Techniek evolueert langzaam. Ik gebruik al 40 jaar een PC, en in wezen is het nog steeds toetsenbord+beeldscherm+processor. Ook een smartphone is in wezen niets anders.
Ik kan je verzekeren dat ik op mijn eerste PC even serieuze rekenprogramma's draaide. Het enige verschil is dat er nu een muis (windows) interface overheen ligt, en die vraagt het leeuwendeel van de computercapaciteit.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 20 oktober 2018 18:12]

[...]
Jij als Tweaker moet toch weten dat ADSL door een koperdraadje sturen heel wat meer omvat dan er domweg een signaaltje doorsturen.....
Uhhh. Ja dat zeg ik toch ook? En jij als tweaker zou ook moeten zien dat koper gewoon aan het einde van zijn leven is. Je kunt wel eindeloos geld blijven pompen in een oude techniek maar dat is puur korte termijn visie.

Ook pairbonding en nieuwe modulatietechniek gaat er niet voor zorgen dat ADSL ineens een soort wondermiddel is. Wel jammer dat je vervolgens maar op de man gaat spelen en niet echt met een argument komt waarom ik volgens jou fout zit. Dat die koperlijn nu een stuk sneller is als vroeger is natuurlijk logisch, dat heeft ook met je backbone te maken. Glasvezel zit ook nog lang niet aan zijn limiet.
Nogmaals, jij hebt dus glasvezel in je huis, want een koperen kabel is vooroorlogs?

Je hebt ook geen apparaten meer met wielen, want stenen tijdperk?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 20 oktober 2018 19:07]

Wat heeft of ik wel of niet glasvezel heb überhaupt met deze discussie te maken?

Jij begint over bandbreedte fetisjisme en dat 40mbit ruim voldoende is. Ik beweer dat dat niet zo is. En dat nu nog investeren in koper korte termijn visie is en zorgt dat we over x aantal jaar niet meer in die top tien staan zoals je zo mooi als voorbeeld aanbrengt.

De vraag zou niet moeten zijn waar men nu genoeg aan heeft maar wat men over 10 jaar nodig is. Nederland is een vooruitstrevend land in heel veel opzichten maar als je niet bereid bent om te blijven investeren in je infrastructuur dan moet je ook niet over 10 jaar klagen dat we hopeloos achterblijven. Want dat is namelijk wel het gevaar van korte termijn visie.

@Keypunchie je weet de discussie ook wel lekker uit context te halen. Ik zie nog steeds geen argument van jou kant uit waarom ADSL nog steeds toekomst heeft. In plaats daarvan ga je het maar over kabels in het algemeen hebben terwijl de discussie duidelijk over ADSL ging en het koperen lijntje waar dat overheen gaat. Dat jij het woordje koper wel heel erg letterlijk neemt en daarop gaat focussen.... Tja..

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 20 oktober 2018 23:36]

Wat heeft of ik wel of niet glasvezel heb überhaupt met deze discussie te maken
Omdat je koper steentijdtechnologie noemt. Dus in jouw huis zullen de kabels allemaal fiber-optisch zijn..

Of is het misschien onzin om de ‘leeftijd’ van een technologie als maatstaf te nemen. (hint: ja, dat is onzinnig)

Lees anders even je eigen posts en argumenten terug.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 20 oktober 2018 23:31]

Wat een onzin zeg. Je eigen hobby erdoor drukken.
We stonden ooit ( jaren geleden ) in de top 5 met snelste breedband internet.
Maar dat is al jaren niet meer het geval.
We zakken steeds verder op de ranglijst wat toevallig begon met de overname van reggfiber.
http://www.speedtest.net/global-index#fixed

Probeer toch eens iets verder naar de toekomst te kijken.
4k tv en 2 kinderen die ook 4k netflix kijken gaat niet over 40mb.
En de eerste 8k tv's worden al verkocht.
IDD Zelf hier in mijn straat,mijn woning is geen glas. maak hier ook nog op een ADSL koper lijntje van KPN, Tele2 gebruik, abo 20 MBit en kom maar net aan 3 Mbit als ik het tvbakje uizet haal ik 7-8 Mbit. Dud Tsjaaa schadevergoeding voor als middel tegen traag internet of in mindering abo van Tele2 zou een goede zaak zijn.
en nog wekelijks hebben sommige zender een black screen
Sorry hoor maar de snelheden kunnen nogal afwijken van de tijd (het moment) dat je online bent.
Het is dus niet goed laat staan exact te bepalen hoeveel down/upload snelheid je hebt
Providers geven in Nederland een indicatie waarvan je kunt afvragen wat je er aan hebt en of ze dat wel waar kunnen maken.
Ziggo bijvoorbeeld
Maximale download- en uploadsnelheid Gelijk aan de geadverteerde snelheid
Normale download- en uploadsnelheid Hoger dan 80% van de geadverteerde snelheid
Minimale download- en uploadsnelheid Hoger dan 40% van de geadverteerde snelheid.

Aangezien het verbruik per dag toeneemt in Europa lijkt mij deze op zich goed bedoelde missie schier onmogelijk, excessen daargelaten natuurlijk...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 19 oktober 2018 20:13]

Ik werk voor ziggo als monteur, nee heb geen aandelen. Bekabeld haal je, mits je aansluiting en installatie in orde zijn, altijd de geadverteerde snelheid. Zo niet, is er iets aan de aansluiting of bekabeling niet in orde. Bij adsl adverteren ze altijd met t hoogst haalbare, imo en in my ervaringen van de afgelopen 20j.
Goed dat je reageert en ik heb niks tegen Ziggo hoor, ik verwijs enkel naar hun (jullie) eigen site.
En daar staat toch echt
Vaak valt de snelheid hoger uit, soms wat lager. Als iedereen tegelijk online is bijvoorbeeld. Op zo'n druk moment kan het gebeuren dat de snelheid onder het maximum ligt.
(en uiteraard ook dat het aan je eigen bekabeling/wifi kan liggen … is ook vaak zo)
Logisch omdat coax een gedeelde kabel is, maar dat hoef ik jou niet te vertellen ;)
Als je het nog niet kent ArChies uitgebreide 'coaxonderzoek' 2015-2017 is erg de moeite waard.
Ik bedoelde het ook niet als verdediging oid. Kheb niks met of tegen ziggo.

[Reactie gewijzigd door erhan12 op 19 oktober 2018 23:35]

Anoniem: 159816
@erhan1219 oktober 2018 23:34
Dit is ook mijn ervaring, heb eigenlijk nooit dat ik niet mijn complete verbinding vol trek.
Ik heb van KPN een soortgelijke schatting gekregen, gemiddelde en maximale download- en uploadsnelheid. Minimale download- en uploadsnelheid zat er hier dan niet bij. Maar dit ligt redelijk gelijk aan mijn eigen geconstateerde snelheden (soms erboven, soms eronder).
Overdag en begin van de avonds rond gemiddelde snelheid en savonds laat zie ik mijn download- en uploadsnelheid omhoog lopen richting het maximale.

Ook hebben ze mij een indicatie gegeven wat mijn maximale download snelheid is op verschillende plekken in het huis op de WiFi (als ik alleen hun WiFi signaal zou gebruiken zonder Extender) en dit is ook vrij kloppend.
Nog nooit, buiten een enkele uitval, lager gehad dan de beloofde snelheid bij Ziggo.

Dat is heel anders bij ADSL. Met 25mbit haalde ik misschien 12. Toen ik naar 50 ging 18! Niet eens een verdubbeling. Was het zo zat dat ik toen was ik over gegaan naar ziggo en nooit dips gehad.
Ik heb eigenlijk nooit begrepen hoe je een Internet snelheid kunt beloven. Als provider heb je controle over je eigen lijnen, en met de nodige SLA's misschien over bepaalde upstream routes, maar onmogelijk over elke server op het Internet en elke verbinding daar naartoe. Waar gaan deze providers precies op afgerekend worden?
Ik had een 20 mbit adsl abonnement maar omdat ik te ver van de centrale af woon krijg ik maar maximaal 10 mbit binnen. Dus niet omdat diegene die upload niet aan kon maar omdat het signaal niet sterk genoeg was. Nu was die 20 mbit die ik had dan het goedkoopste abonnement die verkrijgbaar was omdat ik het al wist van de afstand. Maar als ik dus een hogere abonnement genomen hebben dan betaal je extra voor iets wat onmogelijk te behalen is. En zelfs dus eigenlijk voor die 20 mbit betaalde ik al 10 mbit te veel.
Je hebt nooit te veel betaald. Providers hebben altijd duidelijk gezegd dat de geleverde snelheid "TOT" zoveel MBit/s is. Op een of andere manier kunnen mensen dat woordje al jaren niet lezen en blijven er dit soort claims komen. Het is gewoon een eigenschap van DSL techniek dat de afstand een lagere snelheid geeft, daar is nooit geheimzinnig over gedaan, door geen enkele provider. DSL heeft last van afstand, coax heeft last van drukte omdat het een gedeeld medium is. Maar de snelheid volgens je contract is nooit een probleem geweest.
Zoals ik al zei ik wist waar ik aan begon. Maar de provider heeft mij toen niet geïnformeerd over dat me afstand te groot was om te de maximale snelheid te kunnen behalen. En ja het is inderdaad TOT zoveel. Het betekent inderdaad dat dat je het maximale niet altijd behaald. Maar je mag wel verwachten dat je wel redelijke hoeveelheid heb en niet maar de helft. Anders kan je technisch gezien ook zeggen dat als je 1 Kbps je ook niet mag klagen omdat het TOT zoveel is.
Lees de kleine lettertjes maar, vaak genoeg staat er een minimale snelheid van 1Mbit/s. De techniek laat gewoon niet anders toe en om die reden hebben providers al sinds jaar en dag adreschecks. Het woordje "tot" betekent dat er geen snelheid beloofd wordt. Marketing is een bitch maar ze doen niets fout.
Ik durf het niet te zeggen wat er toen in de in de kleine letters stond. Ben dan wel benieuwd of jij dan eerst kijk of je onder de 1 mbit/s zit voordat je gaat klagen ;). Al verwacht ik ook wel dat er bepaalde overheid regels zijn die hierover gaan.
Het gaat over de snelheden die de provider maximaal kan leveren over de kabel naar je huis. Niet over de server snelheden van andere partijen.
Ze kunnen per adres alle snelheden leveren tussen het langzaamste en het snelste abonnement. Een afwijkend verhaal is per definitie een smoesje.

De laatste trend bij mij lijkt het kunstmatig verlengen van response-tijden van bekende ad-servers. Kan je mooi je bandbreedte knijpen zonder dat snelheid-testservices iets laten zien.
Goede tip: pi hole, worden de ads niet eens geladen.
Op dsl is het niet altijd mogelijk de max te leveren, een goede verwachting op basis van afstand tot de wijkcentrale geeft dan een goede indicatie van de te halen snelheid, maar dit moet wel goed gecommuniceerd worden natuurlijk. Ook heftige overbooking op de kabel kan problemen geven.
Gebeurt dat echt?
Blijf me altijd verbazen over de zeer matige internet verbindingen in Duitsland. Een paar Mbit is heel normaal als je buiten de grotere steden woon zover mij bekend is.

Waar ik me ook enorm over verbaas is hoe slecht het 4G netwerk in Duitsland is, zoveel gebieden waar je geen of zeer slechte dekking hebt. Zelfs in redelijke plaatsjes.
Rij je 20 km verder zit je in Oostenrijk op een berg in de middle of knowhere en heb je gewoon 4G 8)7 .

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 19 oktober 2018 20:08]

In Duitsland heb je wel heel goed 4G bereik, maar dan moet je kunnen roamen op Telekom.de (T-Mobile Duitsland).

Vodafone is stukke minder en O2 is helaas echt bagger 4G alleen in grote steden en voor de rest mag je blij zijn als je überhaupt 3G haalt maar meestal heb je 2G.
Met roamen kun je kiezen. Tenminste bij iPhone.
Dan met je provider wel roaming overeenkomsten hebben met alle providers ;) , maar dat is dus meestal niet.
Is dat niet van voor de nieuwe roaming regels?

Ik reis aardig wat af en wissel regelmatig. Soms is provider A (eigen merk) in buitenland minder dan B (concurrerend merk) en het werkt gewoon om met B te verbinden.
Altijd dat gezeur met bandbreedte.

Stabiliteit, latency en jitter zijn veel belangrijker en dat schort hier nog wel eens in nederland.

Nog niet te spreken over (Onnodige) storingen van ISP's.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 19 oktober 2018 21:36]

Heb onlangs in Duitsland een wel hele vreemde setup gezien in een nieuwbouw kantoor. (Wittlich)
DSL over glasvezel |:(
Dan betaal je bij partij A een vastrecht voor de glasvezel, maar ben je tevens door partij A verplicht om internet te nemen bij partij B of C.
Partij B en C zijn DSL only aanbieders.
Ze leveren dan een echt DSL modem, met daarachter een soort mediaconverter dat het DSL signaal dan weer omzet naar glas.
En dan krijg je een max van 40/4 of 50/5....
Een echte fullduplex 50/50, 100/100 of hoger internet kan niet, want daar doet partij A geen zaken mee.
Volkomen debiel
Het klinkt inderdaad heel vreemd. Kan het ook niet geweest dat de gebouw geen glasvezel aansluiting had waardoor je van de centrale naar het gebouw via ADSL moet? En dat dan partij A ook wel via party D en E glasvezel levert maar dat die dus gewoon niet beschikbaar waren voor dat gebouw?
Nee, het was een nieuwbouw gebouw, op een nieuw industrieterrein.
Daar heeft een bepaalde partij ( partij A uit mijn vorige post ) exclusieve rechten verkregen om glasvezel te mogen leggen. Vervolgens rekenen ze daar na een absurd initieel instap bedrag van €8500,-, vervolgens €115,- vastrecht per maand.
Er komt dus een fysieke glasvezel in jouw bedrijfspand, maar er is geen enkele glasvezel internet provider dat kan (of wil?) leveren via deze vastrecht leverancier. Dus ben je aangewezen op de providers die wel samenwerken met deze leverancier,en die doen normaliter alleen DSL.
Zodoende dien je dus een DSL abonnement aan te gaan, en plaatsen ze een kastje tussen je DSL modem en jouw glasvezel aansluiting. De DSL modem communiceert dus met een 1.5 meter RJ11 DSL kabel naar 'het internet', op PPOE overigens.
Koper is daar (nog?) niet aanwezig.
Het werkt, het is erg stabiel, maar blijft het een debiele oplossing vinden.
Probleem is dat het nooit zo makkelijk zal gaan.

Ik zat bij o2 Duitsland, en moest een dreigbrief opsturen om te stoppen bij hun.

De snelheid die op mijn adres was hier in Neunkirchen 16MB/s.
Ik haalde misschien 0.7 -/ 3MB/s dat is meer dan de helft wat ik niet haal en betaalde flink ervoor.

Hun antwoord was telkens ja het ligt aan het gebouw en niet aan ons. Maar nemen van T-Mobile netz af. Toen eindelijk gestopt en we wouden ook vergoeding van alle maanden die we niet hadden kregen er ook niet. Maar bij T-Mobile krijg ik gewoon de volle 100mb/s op onze woning.

Je moet echt goed spelen met hun.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 19 oktober 2018 20:11]

Iedereen heeft gewoon internet nodig, het zou een stuk goedkoper zijn geweest als het allemaal genationaliseerd was.
Het is hier (Duitsland) inderdaad wel een probleem dat je als consument nauwelijks iets kan doen als je je snelheden niet haalt. Het is sowieso al lastig om iets anders dan de maximale snelheid van je verbinding te vinden in je contract. Ik weet oprecht niet of er überhaupt iets is als een 'minimale gegarandeerde snelheid'. (In Oostenrijk is dat bijvoorbeeld voor particulieren niet zo.) Als je dan een keer klaagt wordt je gelijk afgewimpeld en ligt het aan alles en iedereen, behalve aan zich zelf. Ik hoop dan ook dat de Bundesnetzagentur daadwerkelijk de mogelijkheid biedt te bemiddelen en de (bureaucratische) drempel hiervoor niet te hoog is.

Maar inderdaad, infrastructuur is over het algemeen niet vergelijkbaar met Nederland. Zowel wegenonderhoud als mobiel internet en vast internet. Tot voor kort hadden wij ook nog een 3 Mbps verbinding die regelmatig wegviel. Gelukkig is er nu glasvezel gelegd (50 Mbps abbo). Soms halen we dat bijna, maar meestal blijft het rond de 20 hangen. Het is ten minste genoeg om de dagelijkse dingen mee te doen (Netflix, Xbox online etc.).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee