Uit jarenlange ervaring kan ik zeggen dat ik veel van de door jou geschetste issues niet herken. Veel is persoonlijk en zou ik ook niet zomaar op de praktijk toepassen.
Voornaamste is dat in veel regio's kabels simpelweg niet of moeilijk in de grond kunnen. Zoals iemand anders al terecht opmerkte, heeft niet elke regio de zachte Nederlandse kleigrond waar kabels vanzelf in wegzakken als je maar lang genoeg wacht. Als je met rotsachtige bodem te maken hebt bijv dan zijn kabels onder de grond doorgaans geen optie.
Kabels uit het zicht onttrekken door ze te begraven is daarbij zowel een voordeel als een nadeel. Het nadeel is dat je alles perfect moet documenteren en dat lukt niet altijd even goed. Zelfs in Nederland zijn er op dat gebied flinke gaten in de documentatie, vooral als het om oude gasleidingen gaat.
Het esthetisch aspect kan ik deels in meegaan. Natuurlijk, hoe minder kabels je ziet hoe mooier. Maar het is ook een verschijnsel dat eigenlijk alleen opvalt als je erop let. Het is net als steden met trams: die bovenleidingen vallen niet op als je niet steeds naar boven kijkt. Ga je er wel op letten dan zie je echter bizar veel palen staan met daarin kilometers dikke koperdraden. Hier in Azië hangt het vol met stroomdraden maar ik zie het allang niet meer, om dezelfde reden dat ik vroeger in Rotterdam die tramleidingen en -palen niet meer zag.
Mijn punt was overigens niet dat Nederland of Duitsland van kabels onder de grond moeten afstappen. Ik schreef slechts dat met een beetje creativiteit veel meer mensen van breedband internet kunnen worden voorzien zonder al teveel kosten te maken. Die kosten zitten vooral in het openbreken van straten. Probeer dat dus anders aan te pakken voor die gebieden waar de straat openbreken te duur is maar mensen wel om breedband zitten te springen. Dat kan dus een bovengrondse kabel zijn maar als vandalisme een issue is (iets wat hier zeldzaam is dus niet in mijn gedachtegang voorkwam) doe het dan bijv met straalverbindingen. Zet desnoods een mast neer bij een gehucht, hang er een parabolische antenne in, doe hetzelfde 10 kilometer verderop, en ontsluit op die manier een heel gebied zonder kilometers kabel te hoeven trekken. Het is maar een idee en zeker geen perfect idee. Gaat erom dat je probeert een out of the box oplossing te bedenken.
Trouwens, je zegt ontwikkelingslanden.. Het ligt er maar aan hoe je dat definieert. Ik woon in een land waar mensen nooit honger hebben gekend, waar de medische zorg op veel vlakken beter is dan die in Nederland, waar de kwaliteit van voedsel beter is, waar mensen veel minder stress en bijbehorende klachten hebben. Ik schat dat de economische standaard hier ongeveer een vijfde is van die in Nederland dus op papier kun je het een 'arm' land noemen maar dat betekent binnen de landsgrenzen hier bijzonder weinig. Omdat mensen hier niet veel waarde hechten aan meer of minder kabels boven de grond hebben we hier wel ongelofelijk veel en betaalbaar fiber. Daarnaast zie ik bijna altijd een 4G+ symbooltje op m'n telefoon staan; het mobiele netwerk is hier ongelofelijk snel. Terwijl ik in Nederland vaak niet eens 4G ontvangst heb.. En onderweg in auto of trein vaak onderbrekingen, terwijl ik hier onderweg praktisch altijd ononderbroken m'n werk kan doen. Ik werk vaak via remote desktop dus een goeie verbinding met weinig lag is cruciaal.
Ik ben een pragmaticus dus ik woon op de goeie plek denk ik.