Buitengebieden Sint-Michielsgestel en Meierijstad krijgen eventueel glasvezel

Glasvezel buitenaf is een glasvezelcampagne begonnen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van de gemeentes Sint-Michielsgestel en Meierijstad, ten zuiden van 's-Hertogenbosch.

Inwoners van beide gemeenten kunnen zich inschrijven voor een glasvezelaansluiting. Glasvezel buitenaf heeft bepaald dat voor 7 mei minimaal 50 procent van alle adressen in het gebied een glasvezelabonnement moet hebben afgenomen bij een van de aanbieders. Als dat aantal niet wordt gehaald, gaan de plannen niet door.

Zoals gebruikelijk moeten inwoners niet alleen al bij voorbaat een overeenkomst voor een glasvezelverbinding afsluiten, maar ook kiezen uit het betalen van een vastrechtvergoeding. Deze vergoeding kan worden voldaan door gedurende de gehele looptijd elke maand 15 euro bovenop de abonnementsprijs te betalen, of door eenmalig 1815 euro over te maken.

Volgens Glasvezel buitenaf zijn niet alleen Caiway, Solcon, WeServe en C-Bizz beschikbaar om diensten te leveren over het glasvezelnetwerk, maar heeft ook Delta zich hierbij gevoegd. Delta is een Zeeuwse provider die voornamelijk in de provincie Zeeland actief is, maar nu dus ook eventueel glasvezelabonnementen gaat aanbieden in de buitengebieden van Sint-Michielsgestel en Meierijstad.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-02-2018 • 14:26

188

Submitter: Doane

Reacties (188)

188
180
163
15
1
0
Wijzig sortering
Belangrijk voor een stukje beeldvorming (het betreft hier namelijk het buitengebied en géén laaghangend fruit zoals in de meeste dorpen/steden):

1815 euro lijkt heel veel geld, maar ik vermoed dat de meeste mensen die dit roepen dit typen vanaf een minstens 20 Mbit/s snelle internet verbinding. In het buitengebied is dat veelal niet het geval en ligt de snelheid gemiddeld meestal een stuk lager dan dat. De paar "lucky ones" die dicht bij een centrale wonen halen dat en hoe verder je van de centrale af zit (je praat dan vaak over kilometers) hoe trager je verbinding is. Het is niet uitzonderlijk dat sommigen slechts de beschikking hebben over een verbinding van slechts enkele Mbit/s. Waar je overigens wel de volle mep voor mag aftikken (hoewel de KPN wel 5 euro korting geeft indien je snelheid onder de 12Mbit/s ligt).

1815 euro eenmalig betalen is niet de enige optie, het is ook mogelijk om doorlopend 15 euro bovenop je abonnement te betalen. Opnieuw: dat klinkt als veel geld, maar bedenk je dat veel mensen in het buitengebied geen gebruik kunnen maken van triple play en vaak los betalen voor internet, telefonie (POTS/ISDN welke overigens in 2019 stopt) en TV via de schotel. Abonnementskosten lopen opgeteld dan al gauw op tot 80-100 euro per maand en het is dan een stuk interessanter om over te stappen naar een triple play abonnement via glas. Voor 48 euro per maand (+15 euro óf eenmalig 1850 euro) heb je dan een 75Mbit/s supersnelle en betrouwbare verbinding liggen. Geen last meer van uitval van TV tijdens een regen/sneeuwbui, geen blikseminslag meer op de telefoonlijn, etc etc.

Er is geen Ziggo in het buitengebied, 4G is geen optie (KPN heeft een cap op het aantal gebruikers van een 4G hotspot op basis van het aantal buren die dit afsluiten) en het is totaal niet toekomstbestendig. 5G ook niet, hiervoor moeten veel meer masten worden op korte afstand van elkaar dan bij 4G. KPN/Vodafone/T-Mobile hebben al niet eens een dekkend 4G netwerk, laat staan dat ze gaan investeren in extra masten waarna ze zelf glaslijnen moeten leggen in het buitengebied. Sterker nog: de kans op een dekkend 4G/5G netwerk wordt alleen maar groter wanneer er al glasvezel in het buitengebied aanwezig is. :)

[Reactie gewijzigd door Steephh op 23 juli 2024 09:40]

Voor een particuliere gebruiker is € 1815 veel geld om in 1x af te tikken, de € 15 bovenop de abonnementsprijzen vind ik een redelijke deal. Ik kan me goed voorstellen dat agrarische bedrijven echt wel staan te springen om een goede internetverbinding, zodat het vee, akkers maar ook het erf goed gemonitord kunnen worden, niet alleen met een data bestandje wat over-en-weer gaat, maar ook video stream om te kunnen kijken of melkrobots werken, er geen gespuis over je erf loopt.

Even snel gekeken op de site van een leverancier voor melkstallen, moet je maar eens zien wat die al voor management applicaties en omgevingen hebben, en dan is dit nog maar 1 van de vele leveranciers:

https://www.delaval.com/nl/onze-oplossingen/management/
Los daarvan wil men in het buitengebied gewoon fatsoenlijk internet.

D'r ligt geen coax waar je met allerlei trucjes theoretisch een hoge snelheid kan krijgen.
En daarnaast heeft elke vorm van koper/elektrische signalen het probleem dat het over een lange afstand niet op hoge snelheid kan verzenden (weerstand, interferentie).

Naast dat het handig is om "de koeien te bekijken", maakt men in het buitengebied niet minder gebruik van internet (maar is het wel langzamer).
Glasvezel is nu eenmaal een toekomstgerichte oplossing. Men kan ook coax neer gaan leggen, zodat het soort van gelijk is met veel stedelijke gebieden. Maar dat is mijn inziens niet een slimme zet.
Oneens. kabel (ziggo)werkt altijd als het er ligt ook de snelheid. Dit is een heel andere techniek ten opzichte van KPN. Coax gaat niet gebeuren omdat ziggo een prive bedrijf is en die investeerd alleen in nieuwbouw
Ik kom zelf oorspronkelijk uit Sint-Oedenrode en interessant feitje is dat het voor een dorp met 18.000 inwoners relatief een groot oppervlak heeft van +/- 65 km2. Dit is van oudsher omdat het ooit historisch belangrijk was en voordat Eindhoven allerlei fusies onderging zelfs groter dan hun grote Zuiderburen qua vierkante meters. Leuk feitje uit de oude doos, we moesten toch ergens trots op zijn. 😉 Met de fusie naar Meijerijstad komt het totaal op 184 km2 (moest ik opzoeken) en bestaat het uit een heleboel dorpskernen en vooral heel veel buitengebied.

Mijn ouders wonen nog steeds in dat buitengebied en hebben dus ook een brief ontvangen. De aanbieder vraagt per buurtschap 1-2 personen als aanspreekpunt om de communicatie te bevorderen. Mijn ouders overwegen om niet over te stappen omdat met een afstand van 1,8 km naar de centrale we (=ik) jaren terug ADSL hebben aangevraagd, deze op eigen risico was, maar gelukkig een redelijke snelheid voor internet (qua wensen van mijn ouders ruim voldoende) en stabiel TV. Daarnaast is de 1815,- euro nu betalen niet relevant voor velen als mijn ouders want met de vergrijzing is de kans groot daar over 5-10 jaar niet meer te wonen. Een aantal agrarische en vee bedrijven in de buurt is wel laaiend enthousiast (begrijp ik van mijn pa weer) omdat deze logischerwijs met de huidige ontwikkelingen in die sector steeds groter en digitaler (moeten) worden.

[Reactie gewijzigd door JeanJeremy op 23 juli 2024 09:40]

Bedenk wel dat wanneer het overgrote deel aansluit het huis van je ouders qua verkoop net wat minder interessant (of een paar duizend euro minder waard) wordt. Naderhand aansluiten is altijd duurder en afhankelijk van de afstand tot een ondergrondse verdeler zou dit zomaar op kunnen lopen tot een paar duizend euro.

erwachten ze er over enkele jaren niet meer te willen wonen dan zou ik voorstellen om een abonnement te pakken met 15 euro vastrecht in plaats van af te kopen. Wat je sowieso kan doen is voor een jaartje een abonnement afsluiten en de boel vervolgens weer op zeggen. Dan ligt het glas in ieder geval al binnen en hebben ze het mooi een jaartje kunnen proberen. :-)

[Reactie gewijzigd door Steephh op 23 juli 2024 09:40]

Welnee, in de gemeenten Gestel en Meijerijstad is gewoon nagenoeg overal Ziggo beschikbaar.
Het zijn geen boerengehuchten, met name Veghel (50.000+) en Schijndel (20.000+) hebben meer dan genoeg inwoners om rendabel te zijn.
Ter informatie: In alle plaatsjes en dorpjes in deze gemeente (Meierijstad) ligt vziw al glasvezel. In ieder geval alles met meer dan 500 inwoners. Ziggo is er inderdaad ook overal in de kernen maar niet in het buitengebied, en omdat er glas ligt is het ADSL netwerk niet meer geupgrade naar VDSL. Het gaat hier in ieder geval alleen maar om aansluitingen die (wat verder) buiten de bebouwde kom liggen. Vreemd genoeg heeft Reggefiber, de eigenaar van het bestaande glasnetwerk dus niets van zich laten weten over het buitengebied, het zal ze schijnbaar aan hun derrière oxideren. Daardoor kunt je dus in de plaatsen het "reguliere" glasaanbod krijgen, in het buitengebied nu dus andere providers.
De 50% grens is wel beduidend hoger dan bij de aanleg bij ons in Veghel (30%), maar dat is gezien de veel grotere afstanden best te verantwoorden. Het gaat hier dus letterlijk om gehuchten en landweggetjes, er zal waarschijnlijk niet 1 rijtje woningen of appartementengebouw tussen zitten, die zijn allemaal al 5 jaar of langer met glas verbonden in deze regio.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 23 juli 2024 09:40]

Dat Reggefiber niets heeft laten horen is niet vremd. Het immers een onderdeel van KPN en die willen voorlopig niet meer investeren in Glasvezel
Nou ja, het is vooral vreemd omdat zij in principe nog verplicht waren het buitengebied van de voormalige gemeente Veghel te verglazen, echter is dat net zo lang opgerekt totdat ze gingen fuseren en (dus) niet meer hoefden. Het meest vreemd is dat ze nooit aan die afspraak gehouden zijn, ik vind het een normale eis van de gemeente dat je voor toestemming in de bebouwde kom ook verplicht wordt het niet-rendabele buitengebied mee te verglazen.
Reggefiber is niet gefuseerd maar overgenomen door KPN.

Kan me ook niet voorstellen dat zij een verplichting hebben om niet-rendabele buitengebieden te verglazen als er geen subsidie hiervoor is gegeven door de gemeente zelf.

Een fusie/overname betekend niet dat reeds gesloten contracten niet meer geldig/uitvoerbaar zijn dus als er al sprake was van een verplichting zou deze gewoon via een contract geregeld zijn, schijnbaar is dit niet het geval.
Dan heb je niet helemaal begrepen waar ik op doelde, ik bedoelde dat de gemeente Veghel is gefuseerd (met Schijndel en Sint-Oedenrode). Niet Reggefiber.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 23 juli 2024 09:40]

Inderdaad verkeerd begrepen, maar dit maakt geen verschil. Ook bij een fusie tussen gemeente vervallen reeds gemaakte afspraken/contracten niet.
Een commerciele partij kun je als gemeente nooit ergens tot toe verplichten, dan de al geldende wetgeving.

Gemeente dient te allen tijde te gedogen wanneer een Telecom bedrijf infrastructuur wilt aanpassen of aanleggen. Die verdragen bestaat niet uit het verplicht aansluiten van boerderijen.
Reggefiber heeft veel glasvezel aangelegd en via VDSL zijn nu snelheden tot 200Mbit/s technische haalbaar, waardoor de noodzaak voor KPN voor glasvezel minder aanwezig is.

Los dat ze bij initiatieven regelmatig werden tegengewerkt door Ziggo die leugens verspreid over glasvezel t.o.v. coax. Zo staat in de folder en op hun website dat 98% van hun netwerk al glasvezel is (wat simpel te weerleggen is) dus dat glasvezel niet nodig is.
Je begrijpt het bericht denk ik een beetje verkeerd. Het gaat hier niet om de gehele gemeentes St Michielsgestel en Meierijstad, maar de *buitengebieden* van deze gemeentes, dus die stukken van deze gemeentes die buiten de algemeen bebouwde kom van deze gemeentes vallen. Het is dus niet zo dat deze gemeentes in het geheel als "buitengebied" bestempeld worden.
Juist. Het bijzondere is dat het dus aangelegd wordt in het buitengebied zonder dat er ook maar 1 bebouwde kom bijzit. Die zijn namelijk al jaren van glasvezel voorzien. Schijnbaar is het toch rendabel om dit te doen, ondanks de extreem lage aansluitingsdichtheid. Het gaat dus om maximaal een paar duizend huizen verspreid over 250km2. Dan valt 50% participatie zelfs nog wel mee...
Gemonde heeft genoeg inwoners die ruim in de slappe was zitten.
In het buitengebied ja? :o
Het zijn vrij grote gemeenten.
Het gaat erom dat veghel nu niet echt buitengebied is en dus helemaal buiten dit bericht valt. Buitengebied is niet bebouwde kom.

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 23 juli 2024 09:40]

In hoeverre valt Sint-Michielsgestel dan wel een buitengebied te noemen? Het heeft dan wel minder inwoners, maar het is grotendeels toch wel bebouwde kom.
Het gaat om de buitengebieden van beide dorpen.
In de dorpen zelf zal het wel goed zijn
Zeker! Maar die worden niet meegenomen in de berekening met de 50%
Gaat goed daar in die regio.
Ook in Landerd en Boekel zijn ze al aan de glasvezel en Bernheze wordt nu aangelegd.
"geen blikseminslag meer op de telefoonlijn, etc etc."
Zijn er nog plaatsen in Nederland waar nog telefoonlijnen bovengronds zijn? Grenzend aan België wellicht, of rond Rotterdam?
Kan de bliksem niet via de centrale op de telefoonlijn komen? Hier licht de telefoonlijn onder de grond en toch was de modem defect na blikseminslag. Wel heel toevallig mocht dat niet via de telefoonlijn gekomen zijn want de modem was het enige wat defect was.

Bij glas mag de kabel geraakt worden met bliksem, de kabel breekt misschien? Maar normaal zou glas niet mogen geleiden tot in je modem.
Tja blikseminslag op zo'n straatkast is niet onmogelijk... dat zou inderdaad een hoop vernielen.
Inductiespanni heeft hier ook ooit het modem vernield, nu sloeg dat in langs de gevel hier en heeft het ook de rookmelder + de computer opgeblazen, maar slaat het in op het net, dan kan je je huis haast wel opnieuw opbouwen, alle bedrading mag je dan opnieuw trekken.

Glas zou inderdaad niet moeten geleiden, vraag me af hoe ze dat doen in Amerika, daar doen ze alles bovengronds en komt glasvezel toch ook zeker op meer en meer plaatsen voor.
Heel af en toe. Veel is het niet in elk geval.
Blikseminslag niet direct, maar wel inductiespanningen ten gevolg van. Bij mijn ouders zijn de vervangen modems al niet meer te tellen. Er wordt niets aan gedaan, behalve dan elke keer een nieuw modem opsturen. Slaat het door op de rest van je netwerk, dan mag je dus hopen dat je een goede inductieschade verzekering hebt afgesloten.
Voor snel internet moet je in ons buitengebied bij Ziggo zijn, die halen gewoon de 'normale' snelheden die ze overal halen. Via KPN is de maximale snelheid 3Mbps, en kun je geen tv krijgen via KPN want daar is de 3Mbps te langzaam voor. Beetje monopolie-achtig.
Hoop heel erg dat de 50% gehaald wordt, maar ben bang van niet, aangezien eigenlijk iedereen in de buitengebieden hier op Ziggo zit, en het verder allemaal wel prima vindt.

[Reactie gewijzigd door Luuk58 op 23 juli 2024 09:40]

Kan je nagaan, een heel gebied wat Ziggo prima vindt. Dat mag ook wel een keer gezegd worden.
Ditzelfde is al reeds in aanleg in gemeente Stadskanaal en Westerwolde.
Hier buitengebied Ermelo (Gelderland).

Ik zit 5,5km van de wijkcentrale, en heb een maximale snelheid van 3mbit via adsl. Tv kijken gaat via de schotel.. Wij hebben als compensatie van Kpn een 4g router gekregen, als het werkt is het een goede oplossing, maar meestal zoekt het verbindeing en valt het steeds weer weg, terwijl signaal wel goed is.

Maar wij krijgen glasvezel, kost maar €60 p/m inclusief de vastrechtvergoeding, dus het kost ons een 10tje meer als onze huidige situatie, maar geen ergenissen meer, en alles onder 1 dak!
In regio Terschuur is recent een vergelijkbare brief / deal binnengekomen. Ik was dan ook verrast toen mijn ouders zeiden dat glasvezel wellicht mogelijk zou worden in het buitengebied. Momenteel hebben we een verbinding van KPN, maar een simpele foto downloaden duurt al een eeuw. Om nog maar te zwijgen over upload. Downloaden gaat met ~480 kB/s en upload ~55 kB/s... (Nog geen 4mbit down dus...)

Die 15 euro per maand extra is begrijpelijk, maar als ik kijk wat mijn ouders nu kwijt zijn voor het beetje crappy internet + telefoonaansluiting die amper gebruikt wordt + tv, dan maakt het allemaal niet veel uit. Behalve dat je er wat betreft aansluiting enorm op vooruit gaat. Dus wat dat betreft: erg tevreden!
Zo, even alles op een rijtje wat verglazing van de buiten gebieden van Nederland betreft, ook wel eens handig.

31-01-2017 Buitengebieden noordwest-Utrecht en gemeente Ouder-Amstel krijgen glasvezel
11-07-2017 Buitengebieden Twente en Gelderland krijgen glasvezel
21-07-2017 Buitengebieden Groningen krijgen binnen twee jaar glasvezel of straalverbinding
04-10-2017 Kabelnoord gaat buitengebied van Friesland voorzien van glasvezel
Dit artikel: Buitengebieden Sint-Michielsgestel en Meierijstad krijgen eventueel glasvezel

Stukje bij beetje komen we er dus wel, al is het natuurlijk jammer dat het allemaal zo lang heeft moeten duren, maar goed, beter laat dan nooit natuurlijk.
:)
Het is wel jammer dat het initiatief voor glasvezel in de buitengebieden door particulieren moet worden genomen. Monopolist KPN hoor je niet, maar de kans is groot dat die de netwerken wel opkoopt als het eenmaal goed werkt. Voorbeelden zijn er inmiddels genoeg.

Ik heb wat moeite met de opstelling van de KPN. Ze laat op deze manier het werk door anderen opknappen, maar zodra er te profiteren valt zijn ze er als de kippen bij.
Ik sprak met de campagneleider en directeur van glasvezel buitenaf en blijkbaar hebben ze KPN meerdere malen een aanbod gedaan om te leveren over de door hun aangelegde glasnetwerken, maar weigert de grote KPN elke keer.
Ze vinden het interessanter om in te zetten op het upgraden en uitrekken van bejaard koperdraad en haperende LTE netwerken.
Die stelling verkondigd de KPN inderdaad telkens. Leveren over andere netwerken dan het eigen netwerk doen ze niet. Buiten bedrijventerreinen leggen ze ook nauwelijks glasvezel netwerk aan. Men houdt krampachtig vast aan het idee dat het oude koper nog wel verder uitgerekt kan worden.

KPN lijkt gewoon geen glasvezel te willen aanleggen.In een nieuwe wijk hier hadden ze het recht om kabels aan te leggen. Onze gemeente heeft als beleid dat alle nieuwe communicatie kabels glasvezels moeten zijn. Toch kwam KPN hiervan terug en wilden ze uitsluitend koper aanleggen. Na lang soebatten is er geen KPN kabel gekomen. Alleen Ziggo heeft nu kabels liggen. Glasvezel via een wijkkast naar kasten per straat en de laatste meters koper. Omdat die laatste kabel niet gedeeld wordt is de maximale snelheid vergelijkbaar met glasvezel.
Niet gaan zeuren dat je de kabel van wijkkast tot het netwerk met meerdere klanten moet delen. Dat is bij andere (glasvezel)netwerken niet anders. Er loopt nergens een kabeltje direct van een huisaansluiting naar de patch-kast van de provider.

De KPN doet met steeds meer denken aan het mopje van onze zuiderburen: "Weet je wie het koperdraad hebben uitgevonden? Twee Nederlanders, die trokken net zo lang aan een stuiver dat het een draad werd." Bij de KPN lijken ze nog steeds te trekken.
Omdat die laatste kabel niet gedeeld wordt is de maximale snelheid vergelijkbaar met glasvezel.
Je reinste onzin!!!!!!

Met een Reggefiber glasvezelaansluiting heb je een maximale snelheid van 2 keer 1 Gbit/s aan bandbreedte, dus zeg bij elkaar een slordige 2.000 Mbit/s. Zelfs wanneer er slechts 7 meter coax tussen je huis en de ZIGGI-Kast zit ga je dat never te nooit niet halen.

Om maar te zwijgen van de toekomst. De Reggefiber glasvezels kunnen met de hedendaagse techniek reeds 2 keer 100 Gbit/s aan, dus zeg bij elkaar een slordige 200.000 Mbit/s. 100 Gbit/s glasvezel-tranceivers zijn echter vrij prijzig (en tevens best wel flinke overkill), vandaar dat er momenteel 1 Gbit/s glasvezel-tranceivers gebruikt worden voor consumenten-glasvezelaansluitingen.

De reden dat je niet de volledige 1 Gbit/s haalt over een Reggefiber aansluiting is omdat er layer-2 rate-limiting toegepast word. Heb je een 50/50 Mbit/s abonnement, dan word de glasvezelverbinding op ethernet-niveau 'kunstmatig' gelimiteerd op 50 Mbit/s.

Op Reggefiber kun je verschillende providers kiezen, waaronder XS4ALL. Ja, dat is een dure provider, maar dan haal je niet alleen 500 Mbit/s in een speed-test binnen Nederland, maar ook nog zo'n 250 Mbit/s in een speed-test naar de middle-of-nowhere in Nieuw Zeeland.

Een provider als XS4ALL is duurder omdat ze daadwerkelijk meer geld uitgeven aan bandbreedte naar de rest van de wereld. Wanneer een hoop mensen tegelijk Netflix willen kijken dan start er bij XS4ALL gewoon een transit-sessie naar Amazon (waar Netflix gehost word) omdat daar budget voor is ingecalculeerd. Bij ZIGGI stopt de Netflix-stream dan gewoon even, omdat transit-sessies aanzienlijk duurder zijn dan peering-sessies.

[Reactie gewijzigd door 2TheMaks op 23 juli 2024 09:40]

Over een coaxkabel zijn best hogere snelheden mogelijk. De Docsis 3.1 standaard kan zelfs tot 10 gbs. Desgewenst zelfs full duplex. Zie: https://www.nlconnect.org/wat-is-docsis-3-1-factsheet/,
Ziggo is daar al mee aan het testen.

Glas kan (in theorie) sneller, maar dan moet er aan de andere kant ook een partij zijn die de bits met die snelheid op de lijn krijgt. Speedtesten zijn leuk, maar werken met door de server gegenereerde data. Tijdens normaal gebruik moet de data ergens van een opslagmedium komen en haal je die snelheden nooit. Alleen als je de lijn met meerdere gebruikers binnen je eigen netwerk deelt kom je aan die hoge belasting. De bottleneck is niet meer de internetlijn, maar het ophalen van de data van de opslagmedia bij de aanbieder.

Glasvezel is voor digitaal datatransport ontworpen en zit al vrij dicht tegen de natuurkundige grenzen. Koper kabel heeft een analoge achtergrond en de ontwikkeling is nog gaande. Coax is ook goed afgeschermd (in tegenstelling tot de KPN kabels) en ik vermoed dat de koperen coax-kabel nog wel wat meer in huis heeft dan wat er nu uitgehaald wordt, zeker als op den duur de analoge signalen komen te vervallen.

Voor de goede orde: Ik ben er voorstander van om ook de laatste meters gewoon glas te leggen, maar koper is minder kwetsbaar en goedkoper. Als het om de theoretische maximale capaciteit gaat, dan wint glasvezel. Het is echter maar de vraag of dat voor een huisaansluiting nodig hebben.
Buitengebieden van Staphorst, Zwartewaterland, Steenwijkerland en delen van Kampen en Zwolle is eind vorig jaar ook bekend geworden dat aanleg doorgaat:
https://www.glasvezelbuit...ezel-voor-buitengebied-ko
@nickko & @jip_86
Thx voor jullie toevoegingen.
Zo zie je maar weer, samen sta je sterker, topie dus.
:)
Blijkbaar wordt er niet over elke vernieuwing omtrent glasvezel iets geschreven. Achterhoek-Zuid heeft inmiddels aan de minimale inschrijving(en) 50% voldaan. https://www.glasvezelbuit...gstelling-glasvezel-buite

Ook hier zijn dezelfde vier aanbieders beschikbaar om de diensten aan te bieden. De eenmalige kosten afkoop is 1600,- of 12,50 per maand. Iets lager als in de genoemde gemeentes in het artikel.
https://www.glasvezelbuit...d/de-vastrechtvergoeding/
Alle provincies gaan de buitengebieden verglazen. De zogenoemde witte gebieden(huizen waar geen ziggo aanwezig is)Dit gaat alleen in fases. Cif is de grootste partij die de meeste aansluiting gaat aanleggen. In de provincie utrecht zijn er al ruim 18.000 witte gebieden.
Kan me haast niet voorstellen dat een dergelijk percentage bewoners bereid is zoveel extra te betalen voor snel internet....? Ik zou het in ieder geval niet doen! Wil zelf graag glasvezel (komt helaas niet op mijn adres omdat benedenburen het destijds niet wilden en de monteur niet binnenlieten voor doortrekken van glasvezel door hun meterkast naar mijn meterkast...), maar ik zou daar geenszins nu nog 15 euro per maand of 1800 euro ineens voor neer willen tellen!
In het buitengebied liggen over het algemeen boerderijen. Anno 2018 zijn dat grote stallen, in feite vergelijkbaar met een bedrijventerrein. Tegenwoordig draaien die allemaal op een flinke berg hardware en software welke aangestuurd en gemonitord moeten worden. Ook de boer gaat met zijn tijd mee! Zij hebben apps waarin zij dag en nacht alles op afstand in de gaten kunnen houden. Als ik een boerenbedrijf had, leek mij een stabiele internetverbinding het investeren waard!

En niet omdat de kinderen dan lekker kunnen Netflixen, nee puur vanuit zakelijk oogpunt.

Iedereen die roept, neem dan Ziggo....is nog nooit buiten de stadsmuren geweest denk ik, want in de meeste delen van het land ligt er geen coax in het buitengebied.
Beetje offtopic, maar je benedenburen mogen een dergelijk standpunt helemaal niet innemen. Ik citeer uit de telecommunicatiewet, hoofdstuk 5.

Artikel 5.2
1 De rechthebbende op of de beheerder van openbare gronden is verplicht te gedogen dat ten dienste van een openbaar elektronisch communicatienetwerk kabels in en op deze gronden worden aangelegd, instandgehouden of opgeruimd.
3 Voor zover het voor het aansluiten van gebruikers op een openbaar elektronisch communicatienetwerk nodig is, strekt de gedoogplicht zich wat lokale kabels betreft tevens uit tot niet-openbare gronden, met inbegrip van tuinen en erven die met bewoonde percelen één geheel vormen.
4 Voor zover het voor het aansluiten van gebruikers op een openbaar elektronisch communicatienetwerk nodig is, is bovendien de rechthebbende op een gebouw verplicht de aanleg, instandhouding of opruiming van netwerkaansluitpunten en kabels in en aan dit gebouw te gedogen

Als je graag glasvezel wilt, er ligt glasvezel semi in de buurt, zou het nooit zo mogen zijn dat je onderburen jou de toegang tot blokkeren.
Tja. toch gebeurd. Zij weigerden de monteur de toegang tot de woning. En blijkbaar mocht dit... In ieder geval was er niks tegenin te brengen door mij of de provider. Hele wijk heeft glasvezel liggen, maar ik dus niet :(
Zou ik het nu nog willen moet ik in ieder geval 500 euro aftikken, maar het kan nog steeds niet (laatst nog weer eens nagevraagd bij de provider).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 23 juli 2024 09:40]

De netbeheerder zal een dergelijk verzoek moeten kunnen doen (=Reggefiber). Maar wellicht handig om eerst je onderburen hier op aan te spreken.

Mijn ervaring is ook dat gelijk hebben een stuk lastiger is dan gelijk krijgen in dit soort zaken. Wat was de argumentatie van je onderbuurman? En hoe staat de gebouweigenaar (VvE of verhuurder?) hier dan in? Want dat is de partij waar je feitelijk zaken mee doet.
Onderburen begrepen het volgens mij gewoonweg niet - was destijds een buitenlands gezin dat nauwelijks Nederlands sprak... Er is contact geweest tussen provider, reggefiber en de verhuurder (is mij althans verteld)... Maar het resultaat was: geen glasvezel... Heeft me heeeel wat uurtjes telefoneren gekost destijds (en tientallen mailtjes, en zelfs tweemaal wachten op een monteur die niet op kwam dagen omdat hij toch niks kon doen - maar even verzuimd had dit bij mij te melden...).
Uiteindelijk voor de overlast wel een jaar lang een mooie korting gekregen op mijn ADSL abo. Maar ja - glasvezel dus nog steeds niet! En zelfs al zou het nu wél lukken (inmiddels wonen er ook nieuwe mensen onder mij) moet ik nu 500 euro aftikken voor de aansluitkosten. Dat ga ik absoluut niet doen. Dus er nu nog achteraan gaan heeft helaas weinig zin... Het is balen, maar het is niet anders! (thx voor het meedenken trouwens hoor!! goede adviezen zijn altijd welkom!)

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 23 juli 2024 09:40]

Haha...
Zie boven. Ik heb er destijds letterlijk uuuuren voor aan de telefoon gehangen, tientallen mails gestuurd.... Op een gegeven moment was ik er ook wel klaar mee. De provider kon niks, reggefiber kon niks, de verhuurder kon niks (of deed niks - geen idee). Dus ja, wat moet je dan? Een burenruzie was het me in ieder geval niet waard...
Benedenburen zei je he? ;)
Ooit al eens overwogen om zoiets te kopen: https://www.toolnation.nl...jaar-dealer-garantie.html

En dan met timer tegen een blok gewapend beton, zodat hij overdag de hele dag aan en uit gaat. :P

Maar gewoon een rechtszaak kan natuurlijk ook. :)
Ik had het er niet bij laten zitten in ieder geval, zeker niet als de hele buurt het heeft.
Want er zijn niet genoeg topics op GOT ?
nieuws: Buitengebieden noordwest-Utrecht en gemeente Ouder-Amstel krijgen gla...

Hier gelde exact dezelfde eisen. Daar is het ook gelukt.
In het buitengebied in bovenstaand artikel haalde de mensen op een goeie dag 1 mbit internet.
Dan ben je sneller bereid om wat meer af te tikken.
Wat meer wel.. Maar 1800 euro / 15 euro per maand? het zal dan aan mij liggen denk ik - ik zou het er gewoon echt niet voor over hebben...
Ik denk dat in deze gebieden dit nou juist geen enkel probleem is.
Even uitgaande wat er nu beschikbaar is:
kpn adsl (2mbit) 39,- per maand + tv via de schotel €25,- per maand
is bestaand minimaal: €64,- per maand
Glasvezelabbonnement incl tv: €52,- per maand
dan heb je de keuze of 15 euro per maand, maakt nieuwe vaste last €67,-
of in een keer €1800,- betalen (na 10 jaar terugverdient)

Niet te vergeten dat ze van rampzalig internet naar goed internet gaan voor 3 euro extra per maand.

Als ze dit bij ons vragen weet ik bijna zeker dat ruim 90% mee doet.

Edit: bovenstaande berekening is in het meest gunstige geval. Ik verwacht dat voor bijna iedereen de maandlasten zelfs omlaag zullen gaan.

[Reactie gewijzigd door robvdheijden op 23 juli 2024 09:40]

Hm. zo had ik het niet bekeken... En zoals elders gezegd wordt in het geval van een koopwoning de woning ook nog eens meer waard. Ik geloof dat ik het toch wel snap dat 50% of meer dit zou willen (al blijft het een boel geld :P )
Mijn ouders konden bijvoorbeeld nooit thuiswerken, Netflix werkt niet, youtube werkt niet enz.
Het is net wat je er voor over hebt om zulke dingen te doen.

Later dit jaar stopt ISDN, dus zouden ze via VoiP moeten gaan bellen, en ook dat werkt niet via zo'n trage/instabiele lijn.

Het is voor iedereen zelf om te kijken of de kosten opwegen tegen de baten. Je wordt niet gedwongen om het af te nemen.
Woy Moderator PRG/SEA @kazz198020 februari 2018 15:12
15 euro per maand is helemaal niet zo gek voor een glazvezel kabel. ADSL aanbieders betalen voor het gebruik van de laatste KM koper ook iets van € 10,- aan KPN per aansluiting. Het is dat hier het vastrecht los gespecificeerd is, maar dat maakt het niet perse duur. Ook bij Ziggo zit er in de abo kosten gewoon een vergelijkbaar gedeelte voor de aansluiting zelf.

[Reactie gewijzigd door Woy op 23 juli 2024 09:40]

1815 is een koopje. Hier in het buitengebied van midden Brabant heeft ongeveer 80% van alle huizen en bedrijven zich aangesloten, dus animo is er meer dan voldoende.
Een koopje?? Ik kan heel wat leukere dingen bedenken voor 1800 euro dan sneller internet... Vind het nogal een smak geld! En denk dat het voor de meeste huishoudens nogal een smak geld is (voor bedrijven is het natuurlijk een ander verhaal). Zoals gezegd, als ik puur naar mezelf kijk: geen haar op mijn hoofd die er over denkt zoveel geld daaraan te spenderen... Zelfs niet als het enige alternatief een 2 Mbit lijntje zou zijn! (en dus geen 4G dekking? geen fatsoenlijk koper? geen kabel?)
Relatief veel mensen die in het buitengebied wonen hebben ook een bedrijf erbij. De (voormalige) agrarische bedrijven zijn groot en trekken nu behoordelijk wat andere bedrijvigheid. Daarbij is er weinig sociale woningbouw, veel van de bewoners van het buitengebied zijn dus kapitaalkrachtiger dan gemiddeld.
Bovendien zijn de voorzieningen op dit moment zo karig dat veel mensen het er dus voor over hebben, zeker als je dat kan betalen door 15,- per maand extra te betalen is het voor veel particulieren ook goed te doen.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 23 juli 2024 09:40]

Dat betekent dus geen streaming video, om eens wat te noemen. Anno 2018 wordt dat in het algemeen niet meer geaccepteerd.

En vergeet niet dat jij op de een of andere manier ook betaald hebt voor je aansluiting.

Je kunt het gespreid betalen voor €15 per maand. Vergelijk dat eens met je ziektekostenverzekering of de mrb van de auto.
Natuurlijk is het veel geld. Maar ook weer niet dramatisch doen. Veel huishoudens geven rustig zo'n bedrag uit aan een vakantie. Doe je dat een keer wat rustiger aan.

Voor IT'ers, kijk eens wat de baas ervan zegt als je voorstelt dat dit je productiviteit vanuit huis zou verhogen. Bijvoorbeeld dat hij de aansluitkosten of vastrechtkosten voor zijn rekening neemt (nooit geschoten, altijd mis). Ik ken genoeg bedrijven waar ze medewerkers een 'internetvergoeding' geven, omdat in hun functie goed internet thuis echt hun inzetbaarheid vergroot (standby, thuiswerken).

[edit]
Het ironische is natuurlijk dat je het nagenoeg kan financieren door je 4K Netflix-abonnement (13,99) op te zeggen... Maar ja, waar gebruik je die bandbreedte vervolgens dan voor... ;-)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:40]

Ter vergelijking: 15 jaar geleden werden alle gemeenten verplicht om riolering in het buitengebied aan te bieden. (Het was zo goed als verplicht. Er werd gezegd: "als je nu niet mee doet, wordt het later misschien verplicht. en dan zijn de volle kosten voor jou"). Een deel werd door de gemeente betaald. Een deel moesten de bewoners zelf betalen.

Bij ons kwam het neer op dat iedere familie 2500 euro moest betalen om zijn huis te laten aansluiten op de riolering. Voor bedrijven (zoals boerderijen) was het nog meer.

Ik vind 1800 euro voor glasvezel een koopje.
Als ze het hier zouden aanbieden, zou ik geen seconde twijfelen. En ik zou die 1800 euro vooruit betalen. Dan ben je er vanaf.

Je moet ook niet vergeten dat de meeste mensen die in het buitengebied wonen niet in de Bijstand zitten.
FYI, mijn koperlijntje (3.5km) kan zo'n 7.5 Mbps doen. En 700 Kbps upstream. Ik werk veel van huis. En deze snelheden zijn eigenlijk wel voldoende daarvoor. Maar blijft dat ook zo ? Geef mij maar glasvezel.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 09:40]

En dat is niet alleen jouw idee. De boeren in de plattelandsgemeente waar ik woon staan te springen om een stabiele glasverbinding. Het is hier echt wel een puntje. Gelukkig is COGAS hier in het buitengebied glas aan het leggen. Zelf heb ik ook direct getekend voor glas en nu ik deze vrijwel rotsvaste verbinding heb ben ik er ook erg blij mee.
Tja hier in de gemeente Bernheze werdt ook het buiten gebied gewoon gratis aangesloten. Zo kan het dus ook! En wij liggen ten noorden van de boven genoemde gemeente.

https://www.bd.nl/bernhez...ratis-glasvezel~a6572416/

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 09:40]

Vrienden van me wonen in een buitengebied en die moeten het doen met 2 mbit, ik weet zeker dat ze dit zo zouden doen. Mijn ouders wonen in een buitengebied en die hebben nu een 10 mbit lijntje, ik zou het zo neerleggen voor ze, al is het alleen maar om van het gezeur af te zijn dat die ´computer zo langzaam is´, wat onzin is, alleen doet 50% van je webpagina´s er een uur over voordat ze geladen zijn.
Gemeente Rucphen werd ook glas aangelegd, dat ligt op 10 km afstand van hier.
De gemiddelde reactie was "het werkt nu toch ook"
Ziggo en DSL waren voor vrijwel alle aansluitingen voldoende, ze hebben het gehaald na een campagne waarin aangegeven werd dat interesse genoeg was.
Vaak moet je naast de interesse minimaal 1jaar overstappen, dat is voor veel 'gewone' mensen een brug te ver
( ik zie onder de tweakers al regelmatig dat ze zich hechten aan hun provider mailadres, want al zo lang )
Haha, hier in het dorp is een woning waar internet nog verre toekomst is; er is daar géén waterleiding, géén electriciteit, géén gasleiding, géén telefoon; dan heb je andere prioriteiten dan internet... ;-)
Ik denk inderdaad dat heel weinig mensen dit zouden gaan doen. Maar misschien dat het interessant is voor juist die mensen die nu vast zitten aan een 2 mbit ADSL-lijntje en geen andere keus hebben.
Nou ik denk dat je huis ook wel meer waard is als die een glasvezel lijntje heeft ipv koperen 12Mbit lijntje. Je kan het ook zien als een investering ;)
Waar ik ff benieuwd naar ben. Stel dat ik die vastrechtvergoeding in 1x afkoop, maar toch eerder verhuis, moet de volgende bewoner dan alsnog weer die vergoeding betalen?

Anders is het gewoon iets dat meegenomen wordt in de waarde van mijn huis bij verkoop en dan kan ik er nog minder mee zitten. Sowieso lijkt de komst van glasvezel mij positief voor de waardeontwikkeling van mijn woning.

Qua kosten, ik woon middenin een stad met alternatieven (4G, DSL, Kabel), maar nog zou ik tekenen voor glasvezel (wat nu nog geen optie is) en wel vanwege de volgende overweging: (getallen fictief, maar niet onrealistisch, imho)

DSL +- 50/5 Mbit, 30 euro per maand (huidige situatie)
Kabel +-200 Mbit/20 Mbit, 50 euro per maand (Wel incl. wat TV-zenders, die ik niet kijk)
Glasvezel: 500/500 Mbit, 35 + 15 euro per maand.

Kortom: Glasvezel zou voor mij net iets goedkoper uitkomen dan de kabel, en in plaats van 4x versnellen, 10x versnellen en de upload 100x.

De sommetjes veranderen iets als je wel graag lineaire TV kijkt, maar ook dan blijft glasvezel, inclusief het vastrecht wel competitief.

@mtthw
Bedankt voor je antwoord. Nou ja, dan is het inderdaad gunstig. Voor 1800 euro krijg je dan minstens 2500 euro (de kosten bij aansluiting buiten het project) aan huiswaarde erbij.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:40]

De afkoop van de vastrechtvergoeding betekent dat je het vastrecht afkoopt voor het adres. Een volgende bewoner hoeft die vergoeding dus niet meer te betalen.
Dit is tenminste het geval in het gebied "Groene Hart Noord" (ook via Glasvezelbuitenaf), dus ik ga er gemakshalve even vanuit dat het hier op dezelfde manier werkt.
Ik ken voorbeelden van verkopen van huizen (in het buitengebied) die afketsen door het ontbreken van een goede internetverbinding. Als je dat dan voor € 1815 euro kunt voorkomen, dan lijkt me dat een koopje.
Je woning wordt ook meer waard. Dan betaal je toch 15 per maand, dan betaal je er 10 jaar aan.
Zit je op -+65euro per maand dat kost een Ziggo abonnement ook al snel.
Bij ons in de buurt is toevallig hetzelfde initiatief bezig waarbij wij 1600 euro moeten betalen of 12,50.

Wij hebben nu met een huishouden 4mbit te verdelen. Geloof me dan betaal je graag die 12,50 of 1600 euro extra voor glasvezel. Er is geen alternatief, daarom doen toch veel mensen hier aan mee denk ik.
Ik weet niet wat voor snelheid jij haalt, maar mensen in het buitengebied moeten het soms met 1-2 Mbit doen. Dat veranderd de zaak vaak.
Nou ze zitten er om te springen. En er is veel animo (bericht van vandaag in ander gebied https://www.gelderlander....achterhoek-zuid~a7f608c0/) Vriend van mij woont in dat gebied en is helemaal blij dat het minimum ruim behaald is. Die zit al jaren te kutten met een 4Mbit KPN adsl-lijntje waar als we geluk hebben 2,5Mbit doorheen komt...
Het is veel geld, maar als je nog niet over die infrastructuur beschikt en wel diensten wil die daaroverheen moeten, dan hoort dit er gewoon bij. De kabel en het graafwerk (met personeel en machines aan toe) moet ook gewoon betaald worden. Meestal wordt dit tijdens projectontwikkeling van nieuwbouw geregeld en zitten de kosten gewoon in de prijs van het pand verwerkt (voorzover ik weet), maar linksom of rechtsom, aanleg van kabel wordt altijd door iemand betaald en €1815 klinkt als een hoog bedrag, maar voor hecto-/kilometers kabel is dit zo gek nog niet.
108000 bewoners gedeeld 2 5200 keer 1815 is 9.438.000 das best duur denk dat 4G plus een goedkoper alternatief is
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @AMDvsIntel20 februari 2018 14:56
De 28.619 inwoners voor Sint-Michielsgestel en 79.980 Meierijstad (totaal dus 108.000 inwoners) zijn wel alle inwoners. Dit artikel en het aansluitingen gaat over het buitengebied.

Ik kan niet voor alle dorpen binnen Meierijstad spreken, maar bijvoorbeeld St. Oedenrode is grotendeels al voorzien van Glasvezel. De daadwerkelijke aansluitingen waar het hier over gaat is dus echt vele malen minder.
Hoe weet je dat het gemiddeld huishouden wat 1 internetlijn heeft 2 is? Mag je daar wel eens van uit gaan gezien dit om buitengebieden gaat? En 108k / 2 = 54k. Ik denk dat gezien het om het buitengebied gaat het eerder rond de 10% van de inwoners gaat, de grootte van het gemiddelde huishouden in het buitengebied zal wel hoger liggen. Echter is het percentage van deze huishoudens die interesse voor een aansluiting moet hebben minimaal 50%.

Mijn schatting is dat het, mits 50% ja zegt, tussen de 1 miljoen en de 2 miljoen zal zijn. Maar nogmaals, bij mij ontbreken veel benodigde gegevens.

[Reactie gewijzigd door Somoghi op 23 juli 2024 09:40]

Volgens het CBS bestond in 2014;

- Sint-Michielsgestel uit 11900 huishoudens
- Veghel uit 15800 huishoudens
- Schijndel uit 10200 huishoudens
- Sint-Oedenrode uit 7500 huishoudens

Dat is dus een totaal van 45400 huishoudens in 2014.
Het grove delen door 2 klopt wel aardig aangezien de bedrijven/winkel/etc ook zich kunnen inschrijven op glasvezel en daarmee het aantal in aansluitingen hoger zal liggen.

De grote vraag is alleen hoeveel procent heeft al glas?

En ik begrijp niet dat er zelfs op hun site over 50% van de inwoners word gesproken en niet over het aantal potentiële aansluitingen/huishoudens.

[Reactie gewijzigd door A-Jay op 23 juli 2024 09:40]

Bij dit initiatief worden alleen de huishoudens meegenomen in het buitengebied en dan waarschijnlijk ook nog huizen ZONDER een kabelaansluiting of al bestaande glasaansluiting. Het aantal potentiële aansluitingen zou inderdaad wel een goede toevoeging zijn aan het artikel.
Bij ons is het ook gelukt,... dus waarom daar niet?
https://mabib.nl/gemeente/asten-someren/
Moest bij jullie ook 1800 euro (of 15 euro per maand) afgetikt worden?
Ik zie dat totaal niet gebeuren dat veel mensen daartoe bereid zijn... Maar kan me natuurlijk vergissen!
Moest bij jullie ook 1800 euro (of 15 euro per maand) afgetikt worden?
Ik zie dat totaal niet gebeuren dat veel mensen daartoe bereid zijn... Maar kan me natuurlijk vergissen!
Je huis wordt er ongeveer 5000 euro meer van waard, het is dus wel een verstandige investering, al blijft het voor een hoop mensen (te) veel geld.
Heb je hier een bron van? Interessant :)
Ik kan zo snel geen concrete bron vinden over de Nederlandse situatie (volgens mij heb ik die wel ooit gezien), maar dit komt ongeveer op hetzelfde neer:
http://www.terraincognita...ningwaarde-met-3-stijgen/
Ah, dat is natuurlijk een goed punt... In het geval van een eigen woning is het dan al snel een nette investering...
15 euro per maand is alleen de "aansluit" kosten neem ik aan? is dit dan voor een bepaald aantal jaar of voor altijd? En wat zijn daarnaast de abonnement kosten? Als je op een totaal uitkomt van bijvoorbeeld 50 euro p/m dan valt het wel mee namelijk.
Die 15 euro is enkel het vastgoedrecht op de vezel, je moet dus los nog het abonnement betalen (wat ongeveer hetzelfde is als 'normaal'). Dit vastgoedrecht is persoonlijk, dus als jij verhuist, verhuist dat vastgoedrecht mee. De volgende eigenaren van je vezel in je oude woning krijgen dan ook weer de keuze: 1800 of 15 euro per maand.

Het grootste voordeel van die keuze is, is dat de volgende keer je geen >2500 euro hoeft te betalen om de vezel aan te laten leggen.
Niet helemaal waar volgens mij. Als je nu gaat voor het afkopen van de vastrechtvergoeding, dan koop je dat af voor het adres. De volgende bewoner hoeft dan dus niet af te kopen.
Als je nu kiest voor de 15 euro per maand, dan kan de volgende bewoner dat ook doen. Of hij kan kiezen om het eenmalig af te kopen (maar door inflatie zou dat bedrag wat hoger kunnen zijn dan die 1815 euro).
In het Twentse buitengebied is een maandelijkse betaling van tien euro verplicht om je aansluiting te gebruiken. Dit begint op maand 1 en zal doorlopen tot opzegging, en toch gaat de meerderheid mee in de vaart die glasvezel heet.

Als je mensen de keus laat zullen ze dat tientje in eigen 'tuk' steken maar om met een tientje van 1 á 2 mbit naar het vijftig-voudige te gaan is niet zo'n hele moeilijke keuze voor de meeste mensen.
yep, die kosten hebben wij ook
sterker nog, als je nu nog mee wil doen (dus na het behalen van de 50%) betaal je zelfs nog meer
Wij hebben dit ook gehad bij ons in het dorp en hebben bij lange na niet de 50% gehaald.
Dit is bijzonder valse manier van producten verkopen. Tenslotten is er bij ons een 27% dekking gehaald en toch is alles netjes met glas aangesloten.
Het is druk op je consumenten zetten die onnodig is omdat tenslotte het toch wel wordt aangelegd. Op deze manier hopen ze meer klanten te krijgen, maar er is geen enkele relatie met het niet halen van die 50%.
Hier zou echt eens naar gekeken moeten worden of dit juridisch wel mag en of dit dus niet klanten lokken is met foutive informatie.

We hadden zo'n winkel in het dorp waar ik wel eens ben wezen praten. En daar zeiden de verkopers ook dat het geen relatie had. Ook was de opdracht al verstrekt en hebben ze daarna pas die actie opgestart.
Hier zat het buitengebied er sowieso al bij! Iedereen op glas, voor niks

https://www.bd.nl/bernhez...ratis-glasvezel~a6572416/

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 09:40]

In Den Bosch hebben we niet eens Glasvezel. Woon daar in een jaren 80 wijk, de gootste van Den Bosch. Dat ze daar eens beginnen!
Vraag eens aan de gemeente wat het kost om de straat een maandje of 2 open te breken. Hun stilte is je antwoord...
Alsof een gemeente daar echt rekening mee houdt
Hier is 2 jaar geleden een rotonde aangelegd, waar de straat 2 maanden voor dichtgegaan was

Nu werd er in Oktober een begin gemaakt met herinrichten van een stukje doorgaande weg.
Dat is klaar, en half november mocht de plantsoenendienst in het verlengde van deze weg ( en het verlengde van de rotonde-route ) bomen kappen en uitfrezen.
Dat stukje weg ( wat juist de ontsluiting van de rondweg door de dorpskernen is ) is nu TOT eind maart dicht.
Busvervoer is omgeleid, en zelfs gesloten.
Ouderen kunnen met moeite bij de huisarts komen ( 6km omweg ipv 400m doorsteek )

en zouden ze nu ook direct de infra aanpassen ?
Nee, want de weg om de hoek is vorig jaar een half jaar gesloten voor nieuwe riolering, welke met omwegen aansluit op de oude ( nieuwe 5jaar ) bestaande.
Inderdaad. 2-4 jaar terug hier in veel wijken de gasleidingen vervangen, dus stoepen volledig open. Maar om dan gelijk het kabeltje te schieten denken ze niet aan. Hierin is zo ontzettend veel te besparen.
de straat een maandje of 2 open te breken
@FreezeXJ
Hier is een aantal jaar terug ook glasvezel aangelegd. (In de wijk waar UPC destijds Goldmine is begonnen.) Er is natuurlijk wel wat gegraven maar de straat heeft echt geen twee maanden open gelegen, eerder 2 dagen. Daarbij is de bereikbaarheid nooit een probleem geweest. De mantelbuizen worden gewoon onder de bestrating doorgeschoten. Dan moeten ze wel aan de stoep en bij je huis nog even graven om de glasvezel bij je binnen te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Dronium op 23 juli 2024 09:40]

Misschien moet je dan in plaats van hier als een jaloers kind zitten miepen zelf iets op touw zetten om ervoor te zorgen dat ze dat gaan doen, blijkbaar lukt het mensen in het buitengebied wel om in ieder geval tot bovenstaande actie te komen, ik denk dat daar iets meer moeite voor gedaan is dan op Tweakers piepen "dat ze daar eens beginnen" :/
Wat een reactie/toon ook weer. Ik hoef zelf geen glasvezel, dus ga dit ook niet opzetten. Ik vergelijk het met een zeer dicht bevolkt gebied, wat geen glasvezel heeft, met een zeer dun bevolkt gebied. Ik ken die omgeving zeer goed. Daar glasvezel aanleggen is echt een rare zet als dichtbevolkte gebieden dat niet hebben. Kosten/baten slaat nergens op in dit verhaal.

/ edit
De wijk waar ik het over had is qua inwonersaantal een kleine stad:
"Het stadsdeel herbergt ca. 17.800 inwoners."
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maaspoort_(%27s-Hertogenbosch)

[Reactie gewijzigd door ixl85 op 23 juli 2024 09:40]

Als je geen glasvezel hoeft, wat klaag je dan? Blijkbaar heeft iemand in het gebied met maar een paar mensen de moeite genomen om een initiatief op te zetten om de huizen daar van glasvezel te voorzien, volgens jouw logic mag dat niet omdat eerst de dichtbevolkte gebieden (waar blijkbaar niemand een dergelijk iniatief heeft opgezet) eerst moeten.

Dus mensen die moeite doen moeten maar wachten tot mensen die geen moeite doen glasvezel hebben. Ik vind het gewoon een rare gedachtegang, dat is alles.

Denk trouwens ook even aan het feit dat internet in het buitengebied bijna altijd ruk is en glasvezel er dus een welkome verbetering is. In de stad blijven veel mensen gewoon bij hun kabel/ADSL verbinding dus waarom investeren in glas? In het buitengebied is een investering sowieso nodig dus dan kun je net zogoed direct in glas investeren in plaats van kabel of ADSL wat dan gewoon weggegooid geld is.
Jouw toon ("wat klaag je dan") is echt enorm constructief daarom ga ik na dit bericht ook niet meer op je reacties in. Glasvezel is een investering in de infrastructuur. Investeringen die in je land moeten gebeuren om voorruit te gaan/bij te blijven. De huidige houding in Nederland tegen dit soort ontwikkelingen is ronduit jammerlijk. Om vervolgens een zeer afgelegen gebied in mijn omgeving te voorzien van glasvezel, terwijl dichtbevolkte gebieden dat niet hebben, is slechte prioriteiten management, in mijn ogen.
De huidige houding in Nederland tegen dit soort ontwikkelingen is ronduit jammerlijk. Om vervolgens een zeer afgelegen gebied in mijn omgeving te voorzien van glasvezel, terwijl dichtbevolkte gebieden dat niet hebben, is slechte prioriteiten management, in mijn ogen.
Dit heeft niks met 'de houding in Nederland' te maken, de overheid heeft hier geen rol in. Het is gewoon een commercieel initiatief van een commercieel bedrijf. Dat bedrijf heeft blijkbaar commerciele redenen om het ene gebied boven het andere te verkiezen.

Als je iets aan de staat en het volk van Nederland wil verwijten dan wijs ik je graag op hoe KPN de macht heeft gekregen over Reggefiber om vervolgens de uitrol stil te leggen. Vanuit KPN gezien een heel verstandige beslissing, maar voor ons land als geheel nogal jammer. Op dit moment had IMHO de staat (bv via de ACM) moeten ingrijpen, maar goed, die discussie is al vaak genoeg gevoerd, die hoef ik hier niet nog eens te herhalen.
Het probleem met steden is juist dat ze zo dicht zijn bevolkt. Dat maakt het moeilijk om de straat open te breken en nog een laag infrastructuur toe te voegen. In een dorpje heb je typisch veel meer ruimte en is het verschil tussen glasvezel en de alternatieven (basic adsl, satelliet) een stuk groter dan in de stad.
Buitengerbied is uiteraard geheel anders dan dorpskernen.
Hierin zal je zelf als bewoners initiatieven moeten ontplooien, hier in het dorp heeft een stichting die een aantal windmolens heeft draaien hierin hun winst gestoken, een subsidie voor de bewoners aan de straat waar de windmolens liggen van elke boerderij ruim 3000 euro.
Men ging in deze straat van telefoonverbinding naar 100Mbit glasvezel!
Rosmalen heeft al een tijdje glasvezel. Alleen Den Bosch zelf heeft het niet. ;)
In Rosmalen hoef je zelfs niet een vastrecht te betalen, daar is hier wel sprake van.
Ach in Zoetermeer heeft een gedeelte wel glas en een groot gedeelte weer niet....
Laten ze dat eerst gelijk trekken ;)

Vind het sowieso jammer dat alles zo gigantisch stagneert |:(
Rosmalen is al (grotedeels) verglaasd.
Goed nieuws, fijn voor de inwoners van die gemeenten en voor de provincie als geheel. Brabant toont zich weer eens het technische hart van Nederland. Een goede internetverbinding is snel een van de belangrijkste voorzieningen aan het worden die een gemeente biedt. Niemand kiest z'n huis nog op de aanwezigheid van riolering of stromend water, we gaan er allemaal van uit dat dit overal in NL gewoon goed is geregeld (voor de hand liggende uitzonderingen daargelaten). Een bibliotheek, zwembad of theater in de buurt is aardig, maar de meeste mensen komen daar hooguit een paar keer per jaar. Internet gebruiken we allemaal de hele dag door. Tegelijkertijd zijn er enorme verschillen in kwaliteit en beschikbaarheid.
De inwoners van deze gemeente kunnen verwachten dat hun huizen snel meer waard worden door deze actie.
Zoals gebruikelijk moeten inwoners niet alleen al bij voorbaat een overeenkomst voor een glasvezelverbinding afsluiten, maar ook kiezen uit het betalen van een vastrechtvergoeding. Deze vergoeding kan worden voldaan door gedurende de gehele looptijd elke maand 15 euro bovenop de abonnementsprijs te betalen, of door eenmalig 1815 euro over te maken.
Is dat gebruikelijk?
Ik heb er eerder van gehoord, maar toen ze mijn huis kwamen verglazen was er geen sprake geweest van een vastrechtvergoeding, wel van het vooraf afsluiten van een abonnement.
Het zou kunnen zijn omdat ik in een huurhuiswoon en de rekening dus naar de huisbaas is gegaan. Het zou ook kunnen dat het komt omdat ik in een grote stad woon. Of is het gewoon omdat het een ander bedrijf is, en is het bij "Glasvezel buitenaf" gebruikelijk maar niet bij anderen?
Iemand die weet hoe het zit?

PS. Ik zeg niet dat er iets mis is met zo'n vastrechtvergoeding, zoals ik eerder al schreef stijgt de prijs van je huis genoeg om die investering er uit te halen.
Brabant toont zich weer eens het technische hart van Nederland
Dat valt wel mee. Kijk maar eens naar de kaart op https://www.glasvezelbuitenaf.nl. Dan zie je dat vooral Overijssel en Gelderland goed bezig zijn. Brabant loopt niet zo hard.
Overigens lopen er soms nog andere lokale initiatieven naast die van CIF. In Lochem mag je kiezen tussen CIF en Lochem Digitaal.

De 50% wordt in al deze gebieden volgens mij met gemak gehaald. Het alternatief is langzaam adsl of 4g. Het is ook één van de eerste dingen waar ik naar kijk in mijn zoektocht naar een huis in het buitengebied. Is er (of komt er) glasvezel.
Dat kaartje klopt van geen kant:

Rosmalen (ten oosten van 's-Hertogenbosch) is al nagenoeg geheel voorzien van glasvezel. En ook in de gemeente Bernheze (richting Oss) zijn ze ook hard bezig.

Eindhoven en Best zijn ook voor een groot deel voorzien van glasvezel.

[Reactie gewijzigd door Domino op 23 juli 2024 09:40]

Kan maar dan zijn dat andere initiatieven dan die van CIF waar deze kaart van is.

De uitspraak dat Brabant voorop loopt klopt alleen niet zoals deze kaart wel laat zien. De hele provincie Overijssel en Gelderland zijn verglaast of worden dat binnenkort. De lege gebieden op de kaart van CIF zijn stedelijk gebied dat verglaast is. Deventer bijv. was in 2008 de eerste stad die volledig over over glasvezel beschikt. Succes daarmee in bijv. Eindhoven of Den Bosch.
Nee. Wat je zegt klopt niet.

Je kunt enkel stellen dat CIF meer aansluit in Overijssel en Gelderland. Voor je stelling heb je meer data nodig die je niet presenteert.

Dat 's-Hertogenbosch ontzettend achterloopt heb je helaas gelijk in. Maar daar zijn Ziggo en (v)vdsl dan weer valide alternatieven.
Als heel Overijssel verglaast is hoe loopt Brabant dan voor?
Een deel van overijssel moet nog, zelfs van de hoofdstad is slechts 1 wijk verglast.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Domino20 februari 2018 15:13
Op dat kaartje worden dan ook alleen de Glasvezel Buitenaf locaties weergegeven. Je moet dat kaartje dan eigenlijk ook langs dit kaartje leggen voor een volledig overzicht.
Ook dit kaartje is niet volledig, is van Reggefiber, maar mist een gebied wat hun zelf aangelegd hebben...
tsja, KPN is daar de baas!
Dat valt wel mee. Kijk maar eens naar de kaart op https://www.glasvezelbuitenaf.nl. Dan zie je dat vooral Overijssel en Gelderland goed bezig zijn. Brabant loopt niet zo hard.
Dat kaartje gaat alleen over Glsavezel Buitenaf, er zijn ook nog andere aanbieders.

Overigens bedoelde ik mijn opmerking breder dan alleen glasvezel, ik had het over het totaalplaatje. Denk bijvoorbeeld aan ASML in Veldhoven, of de TU/e van Eindhoven. Natuurlijk gebeurt er ook een hoop in de rest van Nederland, maar IMHO is Noord-Brabant in totaal de meest actieve provincie als het om techniek gaat.
Het is vrij gebruikelijk ja. Komt omdat er veel minder aansluitingen in het buitengebied gerealiseerd worden - en het vaak daar een ander bedrijf is dat de kabel legt, tov van degene die diensten gaat aanbieden. Dat recht is dan voor het aanleggen van de kabel.
Wat ik me nu eens afvraag? Snelheden van rond de 100 down 20 up over de kabel. Wat wil een mens nu nog meer? Die upload hoger zodat je eigen server kan draaien? Heb een flauw vermoeden dat er maar een kleine doelgroep is die echt 100/100 thuis wil hebben.
Maar dit gaat over buitengebieden. Die hebben meestal geen kabel en ook vaak geen VDSL.
verander de regels in NL... eerst buiten gebieden dan bv de grote steden...
Dat lijkt me nou ook niet handig..

In het buitengebied ligt het kostenplaatje heel anders, dus daar is het niet bepaald interessant om met nieuwe technieken te beginnen. Als bedrijven daar verplicht zouden moeten beginnen met glas, heb je grote kans dat het er helemaal nooit gaat komen.
we hebben geen glas nodig... ook in buitengebieden niet! via 4G heb je al snelheden! Dus waarom glas?
4G werkt alleen omdat niet iedereen het heeft. Er zal nooit zoveel ruimte in de ether zijn als in kabels.
Dat is een feit! waarom werkt compleet oostenrijk? via 4G en heel dat internet gebeuren?
In Oostenrijk werkt niet iedereen via 4G. Daar heb je net zo goed glas en ADSL zoals hier. Als we allemaal zoveel data gaan verbruiken als we doen via bekabeld internet (zeg 500GB/maand/gezin) via 4G dan kan dat gewoon niet uit. Of er moet echt voor elk rijtje huizen een 4G basisstation staan en dan kan je net zo goed die laatste 20m ook bekabelen. Stuk goedkoper ook.

Met 5G geldt dat net zo goed. Die nieuwe technieken zijn geen magische bandbreedte; het grootste deel van de nieuwe draadloze technieken komt vanuit meer spectrumgebruik. Dat zie je ook aan WiFi, die 13 kanalen is gereduceerd tot maar 3 bruikbare omdat de kanalen steeds breder zijn geworden. In het begin had je maar 1 of 2 mbit per kanaal en dan had je er ook echt 13 aparte. Het aantal bits dat je in een Hz kan stoppen is lang niet zo snel toegenomen en heeft ook een theoretische limiet. Dat houdt natuurlijk een keer op.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:40]

daarom eerst die gebieden... en dan de grote steden!!!! Duitsland bv is het zelfde eerst buiten de grote steden alles ok dan mogen ze pas in de grote beginnen....
En zeker als je nog 1815 euro extra mag aftikken om het überhaupt te kunnen krijgen!
Je bent beter af die €15/maand te betalen, want het duurt maar liefst 11 jaar voordat dat bedrag er uit is
Los daar van, hoe zit het met die kosten als je verhuist? Als je het hele bedrag in een keer betaald is het geen probleem denk ik maar wat als je per maand betaald?

Betaal je dan een boete/restbedrag als je het abbo opzegt?
Houd het dan gewoon op?
Krijgen de nieuwe bewoners elke maand een rekening van 15 euro?

Is wel ook iets waar je rekening mee mag houden. Los daar van vind ik het een fors bedrag.
Het is inderdaad een fors bedrag. En mag hopen dat als je weggaat je niet die €15 hoeft te betalen.
Maar mij lijkt dat iemand die gaat betalen. Het idee is immers dat daarmee de aanleg word bekostigd, dus wie gaat dat dan betalen?

Mogen nieuwe kopers hier mee worden opgezadeld als ze geen glasvezel abbo nemen?
1815 of 15 euro per maand voor de looptijd dat zal dus vermoedelijk neer komen dat je er minimaal 10 jaar aan vast zou zitten dat is wel een behoorlijke periode (1815/15= ongeveer 10 jaar)

mensen moeten dan toch echt wel zitten te springen om glasvezel. ik zelf woonde tot voorkort ook in het buiten gebied waar geen ziggo beschikbaar is en snelheden tot 10 mbit eerder uitzondering dan regel zijn. echter zullen veel mensen die niet zo veel met pc`s/internet hebben. toch zeker wel 3 of 4 keer nadenken voor ze er in mee gaan wat de kans van slagen voor dit project toch wel een stuk moeilijker maakt.

ben toch blij dat hier bij ons in de wolden http://glasvezeldewolden.nl de aansluiting gratis was ook al had ik het ook wel gedaan als ik zou moeten betalen maar had ik er wel een paar dagen langer over na gedacht

[Reactie gewijzigd door hjvg op 23 juli 2024 09:40]

Boeren moeten tegenwoordig van alles en nog wat digitaal bijhouden / opsturen naar de overheid. Dit gaat (bijna) niet met adsl. Die leggen dus glasvezel aan en als ik de kaarten zo bekijk slagen deze initiatieven allemaal wel. Zo'n probleem zal het dus niet zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.