Straat in Nederland krijgt internet via Duits glasvezelnetwerk

Inwoners van een straat in Limburg, die aan de Duitse grens ligt, krijgen glasvezelinternet via het netwerk van een Duitse provider. Een inwoner van de straat zorgde daarvoor toen hij zag dat er in Duitsland een glasvezelverbinding werd gelegd.

Het gaat om de straat Heringsbosch, die praktisch op de grens met Duitsland ligt. De straat ligt aan de buitenkant van Schinveld, waar in het centrum glasvezel beschikbaar is, maar die lijn doortrekken zou 250.000 euro kosten volgens 1Limburg.

Straatbewoner Bram Doorakkers zag dat er op het Duitse grondgebied 'vijf a zes meter verderop' een glasvezelnetwerk werd aangelegd. Hij zegt tegen L1 Radio dat hij direct in contact trad met de Duitse maatschappij en vroeg of het mogelijk was om het netwerk naar de Nederlandse straat door te trekken.

Dat bleek mogelijk en de kosten daarvan zijn zo'n 18.000 euro. Die worden vrijwel geheel vergoed door de provincie Limburg en de gemeente Onderbanken. Voor zover bekend is de straat het eerste gebied in Nederland waar een vaste internetverbinding beschikbaar komt via een netwerk van een buitenlandse aanbieder.

Heringsbosch

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-03-2018 • 20:25

117

Reacties (117)

117
110
64
5
1
40
Wijzig sortering
Nemen ze dan nu internet bij een Duitse provider af? Zijn die dan ingericht op buitenlandse klanten? :o
Internet = internet, dat verschilt niet zoveel. Alhoewel de meeste geo-lokatie ze wel "Duits" zal beschouwen. Beetje alsof je een VPN-dienst met een Duits endpoint zou afnemen.

Aan de zakelijke kant:
De communicatie gaat in het Duits, maar in de grensstreek zou dat geen probleem moeten zijn. Post versturen zal wat wat duurder zijn, maar die verstuurt een leverancier nauwelijks. Gewoon meeste elektronisch doen en je hebt geen extra kosten.

Facturen kunnen vanwege IBAN binnen de Single European Payment Area gewoon vanaf een Nederlandse bankrekening betaald worden zonder extra kosten. De provider kan zelfs incasso afnemen via zakelijke rekening bij een NL-bank.

Voor ondersteuning moeten klanten wel bellen met een "buitenlands" nummer voor de helpdesk, maar desnoods kan de provider daar een 0800-nummer voorzetten en dat laten doorschakelen via een VOIP.

Al met al, wel een wat bijzondere doelgroep, maar in het moderne Europa kan je met heel weinig moeite gewoon grensoverschrijdend zaken doen.
Internet = internet, dat verschilt niet zoveel.
Daar zit nog wel een verschil in ;). Ik ben zelf bestuurslid bij een ISP op de grens, en we krijgen regelmatig aanvragen van Nederlanders die net aan de andere kant van de grens wonen of we een stuk glas door kunnen trekken. Uiteindelijk heb ik dit laten onderzoeken: ja, de feeds zijn verschillend, aan de ene kant van de grens nemen we een Nederlandse internetfeed af, maar aan de andere kant van de grens moet diezelfde feed ineens aan andere eisen voldoen. Dit gaat voornamelijk op voor content-filtering. In Nederland hoeven we alleen kinderporno en terroristische sites te blokkeren (hier zijn voorgeschreven lijstjes voor, doen we niet zelf, regelt de feedprovider voor ons), in Duitsland moet je ook (neo)nazi content, holocaustontkenning en nog een hele rits meer blokkeren. Nu zijn dat ook niet sites die je als weldenkend mens op zou zoeken, dus hier is geen gemis. Maar waar we voornamelijk tegenaan liepen en besloten om 'Duitse' aanvragen af te wijzen is dat die Duitse feed iets duurder is en wij als Nederlandse instelling, ín Nederland een onverwachte audit zouden kunnen krijgen van een Duitse instantie die wil controleren of we de klanten aan de Duitse kant van de grens ook op de Duitse feed hebben aangesloten. En dat was een principe-kwestie (zal wel iets met onderbewuste angst zijn voor onverwachte bezoekjes van Duitsers).
Maar hoe zit het bijvoorbeeld met dingen zo als aftappen? dit kan de AIVD (via een rechtelijk bevel) afdwingen bij bijvoorbeeld kpn of ziggo, maar hoe zit dat als je bij een buitelandse ISP je internet afneemt, hellemaal omdat de infrastructuur dus ook nog van hun is
Dan belt de AIVD met hun "Kumpels" bij de BND.
Ik denk dat de vraag eerder is, is de Nederlandse of Duitse wet van toepassing?
De Nederlandse. Waar het bedrijf zich bevind maakt niet uit, als het in Nederland opereert moet het zich aan de Nederlandse regels houden.
Ja.

Beetje flauw, maar je hebt hier een probleem te pakken wat in de EU wel vaker speelt. Wie in twee landen werkt, moet zich aan beide wetten houden. Wie optimistisch probeert in 28 landen te werken, moet zih zelfs aan alle 28 wetten houden. En dan negeer ik Vlanderen, Schotland en andere sub-nationale autonome regio's nog. Het zou de EU sieren als ze beter gaan regelen. Ik denk dat een Duitse consument in de grensstreek kan snappen dat een Nederlands bedrijf met 99% Nederlandse klanten voor 100% onder de Nederlandse wet valt.
Als er een aanslag is, dan buitelen de politici over elkaar heen om te roepen "meer internationale samenwerking". Als zoiets ooit al gestalte krijgt dan is het door zo'n telefoontje: "daar zitten verdachten houden jullie die in de gaten, wij kunnen er niet bij".
Dat nog niet eens. Inlichtingendiensten zijn eigenlijk niets anders dan marktplaatsen voor gunstjes. Grote gunsten, de kleintjes laat je links liggen natuurlijk. (een beetje gechargeerd gezegd)
  • "Jahaa, we kunnen die informatie over persoon X wel delen met de Duitsers, maar we zouden graag in ruil daarvoor informatie over instantie Y willen hebben.."
  • "Dachten die Belgen echt dat we die lijst met namen gratis en voor niks aan ze zouden verstrekken? Die Belgen houden wel van grapjes."
  • "Okay, omwille van dit-en-dit internationale verdrag geef ik jou deze informatie. Maar dit onthoud ik wel voor de volgende keer als ik iets nodig heb."
En dan verzand je soms ook nog eens in het moeras dat heet "Schatplichtigheid & Gedeelde Lotsbestemming".
  • "Sinds die oranje orang-oetan in het Witte Huis woont, delen we niks meer met de Amerikanen. Dan zullen we dit ook maar niet met Engeland delen."
  • "We hebben mogelijke vermoedens over een Marokkaanse journalist, dat niet gedeeld mag worden met Marokkaanse overheid. Vanwege de Europese samenwerking delen we het met alle Europese inlichtingendiensten, behalve met de Fransen."
Of combinaties:
  • "Ja, eigenlijk had ik de Fransen belooft dit niet met jou te delen. Maar ik zie dat jij dat rapport over Vaticaanstad hebt...."
Post versturen zal wat wat duurder zijn, maar die verstuurt een leverancier nauwelijks
Duitsers doen nog erg veel qua post (vooral bedrijven) dus grote kans dat ze de factuur maandelijks per post ontvangen, en een toelage moeten betalen voor de extra postzegel.
Volgens mij heeft zo'n ISP de postafhandeling gewoon afgekocht, het gaat in ieder geval met postzakken en dan is de verdeelsleutel anders dan dat je als jan doorsnee postzegels op een envelop plakt.
Volgens mij kost het meer werk om uit te zoeken wat ze kunnen doorfactureren dan het oplevert.
Die zijn heel goed met post versturen. Me pa heeft al jaren sky Duitsland op een NL adres en die krijgt gewoon netjes elke week het TV blad van hun :D
Anoniem: 532811 @Keypunchie21 maart 2018 08:42
Je vergeet even te benoemen dat glasvezelproviders veelal ook interactieve tv en VoIP aanbieden. De vraag is natuurlijk of ze voor zo'n beperkte doelgroep een Nederlandstalige tv-ontvanger (qua software) en commerciële zenders aanbieden. Bieden ze VoIP aan met Nederlands netnummer? Idem voor de klantenservice/helpdesk. Leuk zo'n doorgeschakeld 0800-nummer, maar wie krijg je aan de lijn en in welke taal?

Uiteraard kan je het alleen bij internet houden, dan maakt het weinig uit, maar de overige diensten wordt het al snel anders. Die zou je dan mogelijk elders moeten afnemen. De meeste mensen zoeken natuurlijk een makkelijk 2-in1, 3-in-1 of zelfs 4-in-1-pakket bij één partij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 28 juli 2024 00:54]

De vraag is natuurlijk ook, welke providers gaan over deze glasvezel aanbieden. Zijn dat de Duitse, of wordt er iets geregeld dat ook Nederlandse providers van deze glasvezel gebruik kunnen maken?
Anoniem: 532811 @--Andre--21 maart 2018 15:08
En welke Nederlandse provider wil überhaupt over een Duitse lijn leveren aangezien je mogelijk weer met andere regels te maken krijgt. Voor dat handje vol klanten is dat waarschijnlijk de moeite niet waard of je kijkt naar hele hoge maandlasten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 28 juli 2024 00:54]

In Duitsland is internet wel degelijk verschillend in de zin van:

- Over het algemeen hebben ze veel lagere snelheden, zeker voor hetzelfde geld
- Downloaden is daar echt not done en daar staan ook zwaardere straffen op dan hier
Zijn die dan ingericht op buitenlandse klanten?
Wat moet je daarvoor inrichten dan? Je Nederlandse IBAN moet elk EU bedrijf uberhaupt al accepteren, en identificatie kan gewoon met een ID/paspoort. Ze hoeven alleen maar de "fake" straat Heringbosch in hun database aan te maken in Niederbusch Gangelt en klaar. :-\

[Reactie gewijzigd door Rex op 28 juli 2024 00:54]

Ik kan me heel goed voorstellen dat een ERP systeem bij providers niet is ingericht op buitenlandse adressen. Voor de beeldvorming: Om diensten daadwerkelijk te laten werken moet er een hoop geconfigureerd worden in netwerk en achterliggende systemen. Als ook maar één van die systemen in de war raakt door een onbekend postcodegebied, dan kan alles in de soep lopen.

Aan de andere kant, misschien ondersteunen ze het al wel - anders hadden ze die kabel niet gelegd. :)
Bedenk wel dat de postcodes in NL enorm gespecificeerd zijn per straatdeel. In NL kun je op postcode en huisnummer zo een adres vinden, dit kun je bv in België, Duitsland of Frankrijk vergeten, daar gaan postcodes per plaats. Enig ander land dat ik met een soortgelijk postcodesysteem ken is het Verenigd Koninkrijk. Voor een Duitse provider is een fictieve straat "Heringbosch" in het systeem invoeren voldoende. Kwestie van het echte adres en telefoonnummer van de klant bij de opmerkingen invullen. Genoeg adressen binnen NL waar het ook wemelt van busnummers, toevoegingen, etc. Utrecht heeft huisnummers met "bis" erachter, Haarlem zit vol met rood en zwart, dan moet dit ook te regelen zijn.
Of misschien doen ze letterlijk wat ik zei in de bericht waar jij op reageerde: Ze maken de (Nederlandse) straat Heringbosch in het (Duitse) Gangelt aan. Het adres wordt dan Heringbosch XX, 52538 Gangelt, DE.
Ik heb mijn eigen glasvezel (door omstandigheden) ook op een adres die helemaal niet bestaat. Facturen kan ik niet met de post krijgen, maar wel online. Het is misschien niet netjes om je database te vullen met valse informatie, maar het is 1000x makkelijker om de straat in Gangelt toe te voegen, dan al je systemen te veranderen om NL adressen te accepteren.

[Reactie gewijzigd door Rex op 28 juli 2024 00:54]

Op zich zou er gewoon een Nederlandse provider kunnen aanbieden op de Duitse glasvezel. Drager en diensten zijn net als in NL gescheiden.
Ja, maar dan zou een KPN waarschijnlijk voor minder dan 10 woningen een akkoord moeten sluiten met de Duitse provider, om die verbindingen te kunnen doorverkopen.
Technisch kan het misschien wel, maar niemand gaat daar ooit moeite voor doen.
Nee, een Duitse provider is een dienstverlener, niet de drager.
De Nederlandse providers moeten toch bij iemand een contract afsluiten om dat stukje glasvezel te kunnen gebruiken?
Zo ja, dan blijf ik gelijk hebben: Technisch kan het misschien wel, maar niemand gaat daar ooit moeite voor doen.
De glas leverancier zou de betreffende gebruikers op de POP gewoon aan een Nederlandse provider kunnen knopen die daar een interconnect heeft.

Zo heb ik ook een glas verbinding geleverd door KPN maar met NTT als provider.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 28 juli 2024 00:54]

Ok, maar nogmaals, die connectie komt niet uit de lucht vallen. Elke Nederlandse provider moet apart een contract afsluiten met de Duitse leverancier.
Ik vraag me sterk af of ze dat zullen doen. Ik hoop dat we dat ooit nog te weten zullen komen :-)
Ik denk dat je mij niet helemaal begrijpt, de meeste leveranciers van glas (vaak de last mile genoemd) hebben al overeenkomsten cq POP (=point of presence) bij deze partijen. Het is dan niet veel anders dan deze verbinding 'doorgeven'.
De last mile van mijn glasvezel is van Telefonica, en ik weet dat mijn provider (Vodafone) daar glasvezelinternet op kan aanbieden. Het internet gaat dan vanaf mijn huis, via de glasvezel van Telefonica naar de POP en daar gaat het een poort van Vodafone binnen en word ik verder het Internet opgestuurd.
Mijn provider betaalt Telefonica hier een wholesale prijs van 16 EUR/mnd voor aan Telefonica.
Niet iedereen kan zomaar diensten op die glasvezel aanbieden. Daarvoor moet elke provider onderling contracten sluiten met de eigenaar van het last mile-glasvezel. (De eigenaar zal wel een X bedrag vragen voor het gebruik van hun netwerk en daar tegenover zal wel een SLA garantie staan.)

Ik geloof niet dat de Nederlandse providers hier al deals voor hebben gesloten met hun Duitse collegas, omdat het voor het eerst is een Nederlandse provider gebruik zou maken van een Duits netwerk voor glasvezel aan te bieden.
(Het kan natuurlijk ook zijn dat de gemeente heeft geeist dat de glasvezel gratis doorgegeven moet worden aan Nederlandse providers, omdat de gemeente en provincie zelf voor de aanbouw hebben betaalt, maar ja, wie betaalt dan het onderhoud?)

Correct me if I'm wrong :)

[Reactie gewijzigd door Rex op 28 juli 2024 00:54]

Das toch precies wat ik eerder schreef:
De glas leverancier zou de betreffende gebruikers op de POP gewoon aan een Nederlandse provider kunnen knopen die daar een interconnect heeft.
Helaas kan ik nergens opmaken welke leverancier het is maar zeker in de grens gebieden is POP van vrijwel alle grotere ISP's.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 28 juli 2024 00:54]

Geinig. Hoe zit dat dan in combinatie met de sleepwet? Op zich valt het contract neem ik aan onder Duits recht, maar aangezien die aanbiedt op Nederlands grondgebied...
Wat denk je betreffende illegaal downloaden? Hoewel in beide landen verboden, is bekend dat men in Duitsland vrij kort op de bal (agressief zou je het zelfs kunnen noemen) speelt.
Ik heb deze verhalen wel eens meer gehoord in Duitsland en ook echt meegemaakt dat iemand een boete kreeg van 1000 euro hiervoor (advocaat op zijn dak enzo). Helpt een VPN hier niet bij? of wordt het ''illegaal'' downloaden nog steeds gedetecteerd?

En wat als je als Nederlander in Duitsland ''illegaal'' download via 3 of 4G van je eigen provider? (je hebt volgens wel je eigen Nederlandse ip adres), kan je hier ook een boete voor krijgen of omdat het via Nederland loopt niet?
Als de Duitsers data over een VPN verbinding kunnen inzien dan hebben we met z'n allen een flinke uitdaging...

Een VPN verbinding via een ander land zorgt er gelukkig voor dat de Duitse overheid geen boetes op kan leggen. Mochten ze heel moeilijk doen, dan zouden ze bij de VPN provider de logs en accountgegevens op kunnen vragen en dan alsnog beboeten, maar als de VPN server in, bijvoorbeeld, Rusland staat dan zal dat niet zo makkelijk gaan.
Het is ook in Duitsland geen boete. Dat maakt extreem veel uit in dit geval. Boetes worden door de overheid opgelegd, en dan maakt het natuurlijk uit wélke overheid.

De schikkingen echter worden door de content providers geïnitieerd, en die kunnen dat gewoon doen in het land waar dat het meest rendabel is (dus Duitsland).
En dan kun je je beroepen op het feit dat je daden zijn verricht op Nederlandse bodem en dat daar de Duitse wetgeving niet va toepassing is.
En nog steeds geldt natuurlijk dat het in beide landen niet is toegestaan.
Precies: het is in beide landen niet toegestaan. Dat maakt het mogelijk om schadevergoeding in Duitland te eisen voor een actie die in Nederland gebeurd is. Dat is niet anders dan wanneer je vanaf Nederlands grondgebied een steen door een Duits raam zou gooien.

Het wordt meteen een stuk lastiger als een bepaalde handeling in het ene land wél legaal is, in het andere niet, en de handeling zelf grensoverschrijdend. Dan kan bijvoorbeeld bij de Duitse censuur-wetten gebeuren.
Ze zullen in ieder geval geen uitzending gemist kunnen kijken ;-)
Ze kunnen wel terugkijken met een kpn abo hoor :)
Sinds wanneer levert KPN in Duitsland?
Ik had gelezen dat je nu kpn tv via de app in heel europa kunt kijken ipv enkel in NL.

Daarnaast is een stukje e-plus van KPN :)
Waar had je dit gelezen? Op de website staat nog steeds nadrukkelijk vermeld dat online kijken alleen in nederland kan. Door te kunnen kijken in heel europa zouden een hoop mensen namelijk hun sat weg kunnen doen.
https://forum.kpn.com/int...de-itv-app-van-kpn-447915

En voor de techneuten doet een vpn servertje thuis wereldwijd hetzelfde ...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 28 juli 2024 00:54]

Had het inmiddels ook gevonden; is maar max 4 maanden. Daarmee geen makkelijke oplossingen voor nederlanders elders in europa (niet iedereen is techneut en daarmee in staat met vpn's te klooien). Daarmee helaas nog steeds geen definitieve oplossing.
Had het inmiddels ook gevonden; is maar max 4 maanden.
Ik weet niet of dit techniek, politiek en/of marketing is. Waar de providers bang voor zijn is dat je een abonnement in bijv. Roemenie neemt wat mogelijk goedkoper is en dan in West Europa spekkoper bent. Wat ze even vergeten is dat als je dat echt wilt een sip account of meerdere abo's ook oplossingen zijn.
Daarmee geen makkelijke oplossingen voor nederlanders elders in europa (niet iedereen is techneut en daarmee in staat met vpn's te klooien)
Veel NAS'sen ondersteunen al vpn's out of the box. Kant en klare oplossing zijn al beschikbaar voor weinig geld en een raspberry met wat tweakers huisvlijt staat ook z'n mannetje ...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 28 juli 2024 00:54]

Moet die Roemeense provider ook willen meewerken natuurlijk, want die krijgt een factuur na 4 maanden voor de data die jij hier gebruikt. Daarnaast dient je SIM ook in Roemenië geactiveerd te worden. Voor een Roemeen die in principe hier woont en een paar keer per jaar terug in Roemenië is, is dit wel nog goed te realiseren.

Zijn er nog geen websites waar je data-only SIM kaarten kan kopen afkomstig uit andere landen? :) Ik zie hier nog wel mensen een handeltje in opzetten.
Is toch in nederland?
Ik kijk ook Rtl XL vanuit Belgie, server in NL met Plex ;)
Er zijn meer van dit soort situaties. Bijvoorbeeld in Baarle Nassau werd tot kort geleden kabeltelevise en internet verzorgd door het Belgische Telenet en ik heb nooit over problemen gelezen met de toenmalige tapwet. Ik vermoed dat er daarom regelingen voor dit soort situaties bestaan.
De regering heeft de mogelijkheid om apparaten te hacken, of dat over n NL of DE lijn gaat maakt weinig uit.
Het is een sleepwet. Nadruk op sleep. Gewoon heel de Duitse deelstaat tappen. Zoals het een inlichtingendienst betaamt.
Nouja als het niet kan wil ik ook wel even een lijntje naar hem trekken ;)
Heel duitsland tappen via die fiberverbinding !
Aha, daarom dat de gemeente er voor betaalde ;)
Eis is wel dat je een @gmail.de email account gebruikt voortaan :+

OT: Kijk. Assertiviteit loont toch. Vraag me alleen af hoe dat zit met betalingen. Mag je zomaar een dienst uit Duitsland afnemen? Hoe wordt de BTW en zo dan verrekend?
We hebben in de EU toch vrij verkeer van diensten en goederen? BTW gewoon netjes in Duitsland afdragen denk ik dan
ja, maar als je meer dan xxx bedrag omzet draait in een ander land, moet je in dat land de btw betalen.
bij Amazon is het altijd paar euro duurder voor Nederlanders omdat onze btw iets hoger is.
Nee hoor, bij Amazon (prime) krijg je korting zodat je het 'Duitse' bedrag betaald.
We hebben in de EU toch vrij verkeer van diensten en goederen?
In de praktijk niet helemaal. Apple wordt gek als je iets probeert te kopen van de iTunes store in DE, terwijl de buurman van diezelfde bewoner als in dit artikel dat wel gewoon mag. Zelfde voor Netflix.

Zo vrij is dat verkeer helemaal niet, voornamelijk vanwege slimme trucjes van wat je onder "diensten en goederen" schaart. Voor streamen of downloaden zijn de fabrikanten klaarblijkelijk erin geslaagd dat als iets anders te laten gelden, en daardoor kunnen ze de Europese regels ontwijken en iedereen weer lekker blokken.
Dat heeft niets met vrij verkeer van goederen en diensten te maken. Dat is gewoon winstbejag van de bedrijven die het betreft. Als ze je de goederen of diensten vanuit Duitsland wel zouden willen verkopen dan kan dat zonder dat de Nederlandse overheid jou dan importheffing etc oplegt of de Duitse export heffingen.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 28 juli 2024 00:54]

Voor streamen of downloaden zijn de fabrikanten klaarblijkelijk erin geslaagd dat als iets anders te laten gelden
Bedrijven de schuld geven? Beetje kortzichtig weer.

Cultuur, waaronder beeld en geluid, is uitgezonderd van EU regels over diensten omdat de Fransen hun bestaande wetgeving wilden handhaven. Die Franse wetgeving eist een minimum-hoeveelheid Franse content in de media. Zou beeld en geluid onder de standaard EU regels vallen, dan was alle content uit de hele EU daaraan gelijkgesteld.
Sorry, ik snap het niet helemaal.

Door de Fransen is er geen EU die de bedrijven van hun natuurlijk drang afhelpt om te gaan region locken, maar dat die drang bestaat is toch iets wat van bedrijven komt?

Apple en co doen wel HEEL erg hun best om mij te verbieden wat in Duitsland aan te schaffen. Dwingt Frankrijk of de EU Apple er toe om mij zo dwars te zitten?
Oh, alle bedrijven hebben die neiging. Alleen: je suggereert dat voor streamen en downloaden een uitzondering bestaat, én dat die uitzondering door fabrikanten is bedongen.

Dat laatste is dus niet waar. Frankrijk heeft de EU verboden om op te treden, niet de fabrikanten-lobby. En Frankrijk heeft dat gedaan om te voorkomen dat de EU Engelse artiesten zou beschermen in de Franse media.

Omdat de EU op dit gebied dus geen macht heeft gekregen, kan de EU Apple niet verbieden wat VW wél verboden is. Auto's mogen niet ge-regio-lcoked worden.
Okay, dan begrijpen we elkaar ;)

Frankrijk heeft dit gat veroorzaakt en diverse fabrikanten maken er graag misbruik van. Het was de Fransen natuurlijk nooit te doen geweest om mij als Nederlander te verbieden Duitse content te kopen.
Snap het probeem niet?
Als ik in Duitsland een brood koop betaal ik toch ook gewoon Duitse btw?
Als het product in Nederland wordt geleverd, zoals bijvoorbeeld een bestelling bij Amazon.de dan moet er Nederlandse BTW worden berekend.
De basisregel is nog steeds dat een bedrijf BTW in eigen land afdraagt. Alleen is voor giganten als Amazon een speciale regeling bedacht omdat die de plek opzoeken waar de laagste BTW geldt (Luxemburg). Dat soort bedrijven betalen BTW waar de afnemer zit.
De basisregel is dat je de BTW afdraagt in het land waar je klant gevestigd is, oftewel dat je buitenlandse BTW toepast. Tenminste als er sprake is van particulieren anders kun je verlegde BTW (0%) gebruiken.

De Belastingdienst zegt het volgende:
Verkoopt u goederen aan een klant die geen btw-aangifte doet, bijvoorbeeld een particulier? Dan brengt u de btw in rekening die geldt in het land van uw klant. (Bron Belastingdienst)

Er is een belangrijke uitzonderingsregel en dat is dat indien je onder een drempelwaarde blijft dan mag je Nederlandse BTW in rekening brengen. (Bron Belastingdienst)

[Reactie gewijzigd door ignitem op 28 juli 2024 00:54]

De basisregel heeft zoveel uitzonderingen dat die nauwelijks een basis regel genoemd kan worden. De regel wordt namelijk overruled door wetten in andere landen. Ook voor grensstreken zijn er uitzonderingen mogelijk. Ik de praktijk kan men zo vlak langs de grens gewoon kiezen in welk land de BTW wordt afgedragen. Meestal wordt de keuze dan door de leverancier bepaald. Als de Duitse provider verder geen plannen heeft om in Nederland uit te breiden, zal die de Nederlandse klanten net zo behandelen als de Duitse. De kans is groot dat ze de Duitse BTW gaan betalen.
voor ieder bedrijf dat goederen verkoopt over de grens aan particulieren is een een minimum bedrag. Ga je met je verkopen over dat minimum bedrag heen moet je je registreren in het land waar je levert en de plaatselijke btw in rekening brengen.

https://www.belastingdien...bedragen_afstandsverkopen

De drempelbedragen zijn verschillende van land tot land. In het ene land moet je je vanaf 100.000 euro registreren voor de btw in andere land al vanaf 35.000 euro particuliere verkoop.

Wat betreft digitale diensten, die moeten berekend worden met btw in het land van de klant.

https://www.belastingdien...itale_diensten_vanaf_2015

Om te voorkomen dat u zich in elk EU-land waar u digitale diensten levert moet registreren, is de mini One Stop Shop-regeling (MOSS) ingevoerd. Met deze regeling kunnen ondernemers de btw over de digitale diensten die ze leveren aan particulieren aangeven via 1 EU-land. Meer informatie over de MOSS

m.a.w de Nederlandser die gebruik maken van Duits glas krijgen hun rekening uit Duitsland maar er staat gewoon 21% Nederlandse btw op.
Nee hoor, voor telecommunicatie diensten waar dit onder valt is dit niet het geval. Je betaald gewoon de Nederlandse btw. Dit kan dankzij de eu best eenvoudig uitgevoerd worden. Zie ook https://www.belastingdien...2015/eu_btw_melding_doen/

[Reactie gewijzigd door servicedb op 28 juli 2024 00:54]

De MOSS regeling heeft alleen betrekking op digitale diensten. Ik betwijfel sterk of een fysieke dienst zoals een glasvezelkabel en een internetabonnement onder deze regeling vallen.

Digitale diensten zijn diensten die over het internet of een digitaal netwerk worden geleverd. Ze zijn
grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd.
(Bron PDF Belastingdienst)
Telecommunicatiediensten vallen ook onder deze regeling. Je kan de test hier uitvoeren: https://www.belastingdien...in_en_uit_het_buitenland/.
Telecommunicatiediensten
Deze diensten gaan over de transmissie, uitzending of ontvangst van signalen, tekst, beelden, geluiden of informatie via draad, radiogolven, optische of andere elektromagnetische systemen. Daarbij horen ook de overdracht en het verlenen van het recht om gebruik te maken van capaciteit voor een dergelijke transmissie, uitzending of ontvangst.

[Reactie gewijzigd door servicedb op 28 juli 2024 00:54]

Dan moet je dringend eens wat bestellen bij Amazon want dat gebeurt gewoon aan 19% BTW :)

Heel Europa op 20% BTW zou anders ook wel is fijn zijn.
Dat gaat bij je aankopen bij de Duitse webwinkel van Amazon toch ook gewoon goed?
Vraag me alleen af hoe dat zit met betalingen. Mag je zomaar een dienst uit Duitsland afnemen? Hoe wordt de BTW en zo dan verrekend?
Waarom zou dat niet mogen er is toch gewoon vrij van verkeer en diensten. Je kan ook gewoon bij een Duitse webshop kopen.
Misschien kunnen we onze oosterburen ook het netwerk voor de rest van het land laten aanleggen. Zal sneller gaan dan als we het KPN overlaten. :+
Nou... Duitsland loopt echt dramatisch achter, de gemiddelde snelheid per inwoner ligt er al gauw 3 a 4x lager dan wat we hier in NL hebben.
Als je al jaren niet hoger komt dan 1 tot 4 Mbit, dan ben je denk ik overal blij mee. Triple-play diensten lijken me veel vervelender, vooral Duitse zenders (82 verschillende versies van beschuldigd, overspel in de liefde enz.) En een duits telefoonnummer waardoor het krengerig duur telefoneren word.
Geo-lokatie op Duitse netflix ook.

Triple-play gaat niet werken, maar Televisie kun je via Digitenne kijken, als je per se het Nederlandse zenderaanbod wilt.

Telefoon lijkt me makkelijk verhaal, gewoon een Nederlandse VOIP afnemen (voor wie een vaste lijn nog boeit), over glasvezel gaat dat wel werken.
Of je neemt een OTT dienst als KNIPPR om televisie te kijken.

Lijkt mij allemaal niet zo ideaal met Duitse Netflix content (ik was paar weken geleden in Duitsland en dan ontbreken opeens de Nederlandse ondertitels bij de series) en veel Nederlandse content.
KNIPPR werkt niet in Duitsland.
Toevallig 3 weken geleden zelf ervaren, je krijgt dan de melding “Niet beschikbaar in deze regio”
Vanaf 1 mei is Europees geregeld dat ze binnen Europa de dienst moeten toestaan (niet mogen blokkeren) dus dat is over ruim een maand opgelost.
Helaas...
Vanaf 20 maart zijn in EU-landen de geoblokkades voor online diensten opgeheven. Het betekent dat producten en diensten in alle landen van de EU beschikbaar moeten zijn. Bedrijven mogen klanten dan niet meer weigeren op basis van hun woonplaats of nationaliteit. Maar het geldt nog niet voor streamingdiensten, omdat zij te maken hebben met auteursrechten. Dit betekent het voor jou!
[BRON]

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 28 juli 2024 00:54]

Ze mogen je als klant nog wel weigeren. Maar áls je klant bent, dan mag je overal in de EU de dienst afnemen. Dus ook op vakantie.
Yup, dus je kunt van 1 mei tot 1 juni KNIPPR in Duitsland kijken. En daarna stoppen ze sowieso.
Anoniem: 97348 @_ferry_20 maart 2018 22:59
klopt, woon in Duitsland en internet is een DRAMA!
Enige snelheid die ik kan en kon nemen is VDSL2, 16/2.
Dit via Vodafone.
glas en kabel is enkel in dure steden, buitenwijken en dorpen moeten genoegen nemen met het koperlijntje.

Mobiel internet kun je ook vergeten, 2G als max....
Denk het echt niet. In DE is het vooral DSL en erg weinig glas.
Grappig, vanmiddag dit gesubmit :). Ik had bij mijn submit de vraag gesteld hoe dit samen gaat met de strenge Duitse copyright wetten waarbij je al snel een boete/schikkingsvoorstel van een paar duizend euro krijgt voor een paar gedownloade mp3tjes.
Je begaat je fout op Nederlands grondgebied waar de Duitse wetgeving geen macht heeft.
Maar wel tot de grens natuurlijk. Ze kunnen je glasvezeldraadje doorknippen.
En op basis waarvan zou de glasvezel gekapt mogen worden dan?
Ik zou zeggen wees creatief, maar om je op weg te helpen:

Als er een strafbaar feit via een Duits netwerk verloopt, vermoed ik dat de Duitse autoriteiten dit kunnen stoppen op basis van hun wetgeving.
Dat kan tevens via een aanvraag van onze autoriteiten bij de Duitse. We werken namelijk ook vaak samen met de Duitse justitie.

[Reactie gewijzigd door jqv op 28 juli 2024 00:54]

Ik zou zeggen: voor het civielrechtelijk deel is het juridisch vergelijkbaar geregeld in beide landen omdat er Europese richtlijn achter zit. (http://www.iusmentis.com/...eid/providers-strafrecht/)

Voor het strafrechtelijk deel: jouw provider moet blokkades installeren om bepaalde overtredingen te voorkomen als de rechter dat besluit, dat kennen wij hier al (PirateBay), in Duitsland gebeurt het ook (kinox).

Maar om de persoon in kwestie echt aan te kunnen pakken, moet je naar het arrondissement van de rechtbank waar de persoon woont. Dus klant woont in Nederland en voegt jou vanuit Nederland schade toe -> Nederlandse rechter.
Lijkt mij irritant, overal duitse versie van websites voorgeschoteld te krijgen door je ip. Tenzij ze die Nederlandse klanten een eigen ip-range geven die bij ARIN als NL getoont worden, echter lijkt mij dat stug.

Edit; en Netflix? Ook Duits zeker.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 28 juli 2024 00:54]

De provider kan een ip subnet voor nederland instellen waardoor het voor de buitenstaander ook Nederlands lijkt. Of ze het gaan doen is een tweede :-)
Vast wel toch? Als ze de moeite nemen om in NL vergunningen aan te vragen, kabels te trekken, Nederlanders te gaan factureren, dan is een ip-rangle instellen als NL wellicht de kleinste actie van allemaal.
Noujazeg, ik was een maand gelden al opzoek of ik ook een provider uit een ander land kon aanvragen.
Ik kwam er achter dat het niet kon, bij de aanvraag, en zie nu dit.
En voordat iemand reageert, ja ik heb me in hun wet ingelezen als eerste.
En nee het heeft niets met de sleepwet te maken, nee ik wilde gewoon 2 providers, 1 uit Nederland en 1 uit europa.
ps.
ik kwam bij 4g providers uit. (roaming)

Edit:
En zo kwam ik bij Duitsland, Deutsche_Glasfaser, en nog een andere, met een site die oranje gekleurd was, maar die kan ik niet weer vinden vooralsnog. (edit; gevonden, bleek een satelliet isp te zijn, https://www.filiago.de/ met een proef abo van 6,00 €p/m )


Een paar Nederlanders schijnen het te hebben gefaciliteerd
Quote wiki link Deutsche_Glasfaser
Gegründet wurde Deutsche Glasfaser im Jahr 2011 von der niederländischen privaten Investmentgesellschaft Reggeborgh, die in den Niederlanden mit der Unternehmenstochter Reggefiber schon einige Jahre zuvor im Bereich des FTTH-Ausbaus tätig war und dabei ca. 2,5 Millionen Glasfaseranschlüsse anlegte (30 % der niederländischen Haushalte).[7] Zunächst wurde der Glasfaserausbau schwerpunktmäßig in Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Schleswig-Holstein und Bayern realisiert.[8]

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 28 juli 2024 00:54]

Wordt er nou zoveel geld uitgegeven om een paar huizen van glasvezel te voorzien?
Anoniem: 470811 21 maart 2018 09:36
Mooi dat dit dankzij de EU (open grenzen e.d.) dit kan!
Leuk omdat het hier om een internetverbinding gaat.

Helemaal uniek zijn dergelijke grensoverschrijdende infrastructuurnetwerken echter niet.
Het Duitse gehucht Grafwegen, vlak bij Groesbeek, heeft al heel lang een aansluiting op het Nederlandse aardgasnet, waternet en riolering.
Castelré bij Minderhout krijgt ook al sinds jaar en dag de nutsvoorzieningen uit België. Gezien hoe krom de grens daar loopt is het te begrijpen. Enige plek in Nederland met stroomkabels op palen langs de weg overigens :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.