'Aanleg glasvezel groeit weer door lokale projecten en aanleg in buitengebieden'

De aanleg van glasvezel in Nederland is weer aan het toenemen, zo stelt adviesbureau Stratix op basis van eigen onderzoek. De stijging van het aantal glasvezelaansluitingen is vooral te danken aan lokale initiatieven en onafhankelijke exploitanten in de buitengebieden.

Stratix meldt dat sinds een jaar de aanleg van glasvezel weer toeneemt; deze is gegroeid van 100.000 naar 150.000 nieuwe aansluitingen. Eind maart had Nederland 2,87 miljoen glasvezelaansluitingen tot aan de voordeur, dat is 36 procent van de huishoudens, maar minder dan de helft van de adressen heeft ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement afgenomen: in totaal zijn er 1,33 miljoen abonnees.

De stijging van het aantal glasvezelaansluitingen komt vooral doordat in de afgelopen jaren verschillende commerciële bedrijven actief zijn geworden om in de buitengebieden glas in de grond te stoppen. Het gaat hierbij vooral om Glasvezel buitenaf, GlasDraad en E-Fiber, waar respectievelijk de investeerders EQT, Tinc en Arcus Infrastructure Partners achter zitten. Daarnaast zijn er verschillende lokale glasvezelinitiatieven die losstaan van deze partijen.

Volgens Stratix zal de ingezette groei in het komende jaar aanhouden, vooral door het succes van de vele campagnes in de buitengebieden, waarbij lokale bewoners worden bewogen om zich in te schrijven voor een glasvezelabonnement van een nog aan te leggen netwerk. Stratix denkt dat Overijssel de eerste Nederlandse provincie wordt met een volledig verglaasd buitengebied. Om per gemeente te bekijken wat het huidige percentage is van het aantal huishoudens met een glasvezelaansluiting, heeft Stratix zijn Glaskaart bijgewerkt.

De aanleg van glasvezel in de buitengebieden hangt vooral samen met het feit dat KPN sinds de overname van Reggefiber is gestopt met de grootschalige aanleg van glasvezel. De recente opleving is voorafgegaan door een periode van enkele jaren waarin steeds minder nieuwe glasvezelverbindingen werden aangelegd. Deze daling hing samen met het feit dat KPN en Ziggo inzetten op het upgraden van hun huidige koper- en coaxnetwerken, in de vorm van respectievelijk Vplus met pair bonding en docsis 3.1. Glasvezel leggen ze veelal niet meer aan tot aan de voordeur, behalve bij een deel van de nieuwbouwwijken.

Stratix meldt dat KPN en Ziggo respectievelijk al technologieën als G.fast en docsis 3.1 hebben getest, maar de introductie hiervan kan vertraging oplopen doordat deze technologieën deels gebruikmaken van dezelfde frequenties als de fm-radio. In theorie kan dat tot storingen leiden en de zendvergunningen voor fm-radio lopen nog tot 2022. Het onderzoek naar eventuele storingen hierbij en de onderhandelingen met de overheid en de radio-omroepen kan de introductie van deze technologieën flink vertragen. Hierdoor vormen de snelheidsupgrades die KPN en Ziggo willen doorvoeren in de komende jaren, geen grote concurrentiedruk voor de aanleg van glasvezel, zodat er kansen zijn voor nieuwe toetreders op de markt.

G.fast heeft ook andere nadelen, zoals het feit dat de hoge snelheid beperkt is tot aansluitingen die dicht bij de centrale zitten, en de verwerking van het signaal vergt veel rekenkracht. De docsis-technologie die kabelaars zoals Ziggo willen gaan inzetten, heeft ook beperkingen, zoals het feit dat de snelheid van 1Gbit/s of de 10Gbit/s bij docsis 3.1 full duplex vanaf de wijkcentrale wordt gedeeld met de hele wijk. Aangezien de databehoefte van consumenten alleen maar verder zal toenemen, zal de effectieve snelheid per huishouden beduidend lager kunnen uitvallen.

Bron: Stratix.

Cijfers van Stratix van vorig jaar laten zien dat het aantal nieuwe glasaansluitingen per halfjaar daalde. Nieuwe cijfers waarin de groei is verwerkt, zijn nog niet gepubliceerd.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-07-2018 • 16:09

99 Linkedin

Submitter: Raindeer

Lees meer

Reacties (99)

99
98
69
9
0
26
Wijzig sortering
Ook een leuke kaart.

Geeft wat meer detail dan de in het artikel aangehaalde link.

[Reactie gewijzigd door -Colossalman- op 17 juli 2018 16:31]

En ook nog een leuke animated GIF (ja, ik werk bij Stratix) https://www.stratix.nl/gl...ix_Glaskaart_Timeline.gif
Ziet er leuk uit, maar ik was stomverbaasd dat er in mijn gemeente sinds begin dit jaar blijkbaar 0-20% glasvezel heeft. De kaart van @-Colossalman- erbij gepakt; dan zie ik dat er een handjevol huizen in 1 straat + enkele aanpalende huizen van glas zijn voorzien. Een vlotte telling levert pakweg 35-40 panden met glas op in de hele gemeente. We hebben een kleine gemeente, maar dan nog is het zelfs afgerond nog niet eens 1% van de gemeente.

Formeel is het weliswaar correct, want 0,3% is meer dan niets, maar het geeft nogal een geflatteerd beeld zo.
Je hebt een goed punt. Misschien dat we de kaartjes in de toekomst zo aanpassen, dat het pas bij 1% of 5% van wit naar roze springt. Op deze wijze zorgt een nieuwbouw projectje niet voor een vertekening.
Zeer interessante kaart! Kijk vooral ook eens bij andere Thematische lagen (Kaartlagen -> panden).

Hij staat standaard op snelste verbindingstype, maar die vind ik zelf minder interessant. Of mijn internetverbinding over koper, glasvezel, coax, door de lucht of door de wc komt, maakt mij niet (veel) uit. Het is de snelheid (= bandbreedte en latency) en betrouwbaarheid die het verschil maakt.

We moeten vaker praten over de internetsnelheid, minder vaak over de techniek.

Twee voorbeelden om mijn punt te illustreren:
 • [li]Wij hebben op kantoor geen KPN- of Ziggo-lijn, dus zitten we vast aan glasvezel. 20 Mbit up/down, €375,- ex. BTW per maand. Door een onbetrouwbaar Wifi-netwerk ligt internet er regelmatig enkele uren uit. Oplossing: even 4G aan zetten. Collega's (8 personen) zijn er al aan gewend en ben ik nog de enige die klaagt. Ziggo heeft aangegeven een coax-netwerk te willen aanleggen bij voldoende belangstelling. Helaas, ondernemers in de buurt willen niet overstappen "omdat glasvezel de toekomst heeft". Geen van de ondernemers heeft gelijke up/down of lage latency echt nodig.[/li] [li]Bij mij in de buurt zijn bewoners boos omdat de gemeente niet actief meewerkt (lees: de portemonnee trekt) aan de aanleg van glasvezel. De hele buurt heeft coax en ongeveer 90% van de buurt kan gebruik maken van pair bonding, waardoor snelheid van >100Mbit/s gehaald wordt).[/li]
Wel een beetje een raar verhaal. Glasvezel zou 'gewoon' fantastisch moeten/kunnen werken.
Wifi heeft waarschijnlijk niets met je glasvezel te maken, maar eerder met je hardware.
En welke provider vraagt in hemelsnaam €375 per maand :?
Voor wat dan... ben wel benieuwd. En zou zeker niet overstappen naar Ziggo op coax... ;)
Zal wel een zakelijk abonnement zijn via een niet reguliere partij.

Bij zakelijke aansluiting leveren ze overigens zelden wifi apperatuur, er van uit gaande dat ze een IT afdeling hebben die dat regeld.

Als je dus klachten hebt over de wifi zou ik zeggen, schakel iemand in die een goed product kan leveren met een stabiel wifi netwerk. Kwa internet snelheid ben je helemaal overgeleverd aan de partij die het galsvezel levert. Maar met zakelijke leveringen zal dat niet mals zijn.
Uiteraard nam ik aan dat het een zakelijke aansluiting zou zijn, maar dan nog... €375 slaat ook zakelijk echt nergens op tenzij er ook mobile abonnementen aanhangen of iets dergelijks.
@StephanVierkant Als het mijn bedrijf zou zijn, ging het morgen anders ;)
Heeft met SLA's te maken en graafkosten die in het abbonement zijn meegenomen.
Valt nog mee eigenlijk... ff rond gekeken, zakelijk glasvezel 100/100 lijntje zonder overbooking kost maandelijks makkelijk 400 tot 500 euro.
maar dat is ook een stuk meer dan een lijntje van 20/20
20/20 lijntje is 350 euro...
Het is vooral de 'zonder overbooking' die het zo duur maakt. En dat is ook niet zo vreemd. Veel goedkopere glasvezel abonnementen hebben een overbooking van 1:20, waarmee je dus de kans loopt op een tragere verbinding, want je deelt een stuk van je lijn met anderen. Dat de prijs dan ook 10% van de non-overbooked prijs is, is niet zo heel vreemd.
375 euro per maand voor 20 mbit up en down? Jullie worden echt keihard bedonderd.
Neuh, als dat een lijn is zonder overbooking is dat een hele normale prijs.
"Door een onbetrouwbaar Wifi-netwerk ligt internet er regelmatig enkele uren uit. Oplossing: even 4G aan zetten."

Wat gaat coax aan die situatie veranderen? Helemaal niks. Dat soort volk is lekker naief bezig en moet eens gaan nadenken over een professioneel wifinetwerk (waarschijnlijk 1 AP), als glas voor 375 euro er van af kan, is een paar tientjes voor managed wifi oid helemaal niet duur.
Dat is een super kaart! Ik zie echter, in mijn dorp (~2500 inwoners) wel een redelijk groot aantal fouten, zoals huizen midden in een straat waar geen coax zou zijn wat wel zo is. Daarnaast is volgensmij de "download snelheid" een simpele formule met afstand ofzo maar erg kloppend is die, in iedergeval in de straten waar ik thuis ben geweest en de snelheid weet niet.
Daarnaast wordt voor kabel volgensmij een vaste "300" gepakt terwijl dat niet zo is (dit is een aanname, maar volgensmij kan ik 400Mbit/s bestellen bij Ziggo)

[Reactie gewijzigd door RobinF op 17 juli 2018 16:43]

De Breedbandatlas geeft alleen het snelste verbindingstype. Dus het kan zijn dat er in je dorp al wel glasvezel is en dat dat dan de snelste verbinding is. Het is dus zelfs mogelijk dat er op een locatie 3 typen verbindingen liggen, dsl, coax en glasvezel en dat je alleen glasvezel ziet.
Yes dat las ik in de FAQ, maar is niet van toepassing. Alleen DSL en Coax, en sommige huizen hebben gewoon coax maar volgens de atlas niet.
Daarnaast wordt voor DSL niet altijd de goede snelheid gesuggereerd, en zoals ik eerder aangaf zit volgens de legenda coax op max 300, maar kan ik wel 400 afnemen.
Mocht je een dorpsnaam kunnen noemen, dan kunnen we achterhalen wat er fout gaat. De 400Mbit/s variant wordt binnenkort actief in de kaart :-)
En wat als er in mijn dorp (Roderwolde) staat dat er alleen koper is maar ik al weer 2 jaar een 200/200Mbit glas verbinding heb?
Dank en er is al contact met De Kop Breed :-) De nieuwe versie zal gebruik maken van hun bestanden
Zou ook mooi zijn als we eens een kloppende internetvergelijker kregen, waar alle soorten verbinding in meetellen en alle aanbieders vertegenwoordigd zijn.

Zo woon ik midden in Rekam-gebied (Groene Hart). Ga ik naar eender welke internetvergelijker, dan zou glasvezel niet beschikbaar zijn. Ga ik naar de website rekamverbindt.nl dan kan ik uit tig aanbieders van glasvezel kiezen. Sinds ruim een jaar maak ik daar dan ook met groot plezier gebruik van. Verschil komt omdat over het algemeen glasvezel is aangelegd door Reggefiber / KPN en het hier een eigen netwerk van de Rekam betreft. Kwam er gelukkig op tijd achter dat het dus wel kon, maar dat was wel even goed zoeken.
Daar ben ik het zeker mee eens, het probleem is alleen dat veel aanbieders dit niet zomaar willen publiceren
Heb je een postcode (4 cijfers) of eventueel vergelijkbare locatie waar dat fout gaat? Mag eventueel ook via DM.

[Reactie gewijzigd door djiwie op 17 juli 2018 19:30]

Ik zag dat mijn oude werkgever ook nog een koper lijntje met 30mbit/sec moet hebben. Toen ik daar werkte is daar een hoofd glasvezelkabel door het gebouw getrokken en maakt men daar ook zelf gebruik van. de verbinding zou zelfs 100gbit/sec moeten kunnen genereren, maar de apparatuur kon dat niet aan.
Ik heb rond zitten kijken in de buurt waar ik net een huis heb gekocht en geen glasvezel ligt. Volgens die BreedbandAtlas zijn er toch een flink aantal huizen met glasvezel, maar Fourstack geeft aan dat daar alleen koper ligt. En ik kan ook bij geen enkele glasvezelaanbieder een abonnement afsluiten voor die adressen.

Volgens mij klopt die BreedbandAtlas niet heel erg dan ...
Het blijft een work in progress. Heb je een tip welke dorp/postcode we moeten kijken? Dan kunnen we kijken of er in de code/scripts/data fouten zitten.
Ik ben even aan het rondkijken geweest, en ik stuitte hier en daar ook wel op een paar kleine foutjes. Eentje die me vooral opviel is dat de Utrechtse wijk Lombok (vrijwel?) in zijn geheel is verglast door een lokaal initiatief genaamd Lomboxnet. Dit zie ik echter niet in het kaartje terug.
In de database achter de Breedbandatlas zit Lombox wel, maar! Lombox gaat tot 160Mbit/s. Ziggo biedt echter hogere snelheden aan. De Breedbandatlas laat alleen de hoogste snelheid zien op de publieke site.
Ah, dat verklaart. Ik zou in dat geval zelf alsnog voor glas gaan, want lekker uploaden enzo :P
Ik zie in Zuilenstein in Nieuwegein wat vlekjes glasvezel die er in werkelijkheid niet zijn volgens mij. Postcode is 3438.
Ook Groene Hart? Dan moet je kijken bij rekamverbindt.nl. De meeste (alle?) vergelijkers kijken alleen naar glasvezel aangelegd door KPN / Reggefiber. Hier ligt eigen glas van Rekam en dat wordt niet meegenomen in de normale vergelijkers. Helaas, want als je dat niet weet, mis je dus een goede optie.
Volgens de kaart heb ik hier maar max 30 mbit, terwijl ik toch al ruim een half jaar op 160 mbit zit. Ditto voor de buren.
Niet echt betrouwbaar dus.
we updaten het continue, maar mocht je een tip hebben, welk gebied en postcode, dan stuur ik dat door naar de juiste collega
Volgens die kaart heeft ASML in Veldhoven geen glasvezel? Klopt dat wel? Ik vind dat maar moeilijk te geloven.
zakelijk glasvezel staat er niet op. Grote kans dat ASML op die locatie gebruik van van het Eindhovense glas via de Eindhovense Internet exchange
Wow, 1e keer in 2 jaar dat mijn iphone 7 plus spontaan reboot door iets (die kaart dus).

Wel een mooie kaart; bookmarked!

[Reactie gewijzigd door slijkie op 17 juli 2018 18:22]

Ons hele dorp is oranje (glas) behalve het industrie terrein. Maar ook daar zijn ze bezig glas aan te leggen.

Het platteland is voorloper :)
is ook niet vreemd. De bevolkte gebieden hebben VDSL en/of kabel.

Het dorp hiernaast, Jonkerslân met 300 inwoners krijgt glasvezel van KPN. Waarom KPN dat doet? Omdat er max 2-4Mbit DSL is, iedereen televisie kijkt via schotel en een lokaal initiatief voldoende animo had. Een aantal bewoners vonden het lokale initiatief te duur en vroegen KPN om een offerte, dat kon voor de helft.

In mijn woonplaats hebben alle huizen Ziggo kabel, de huizen die dat niet hebben liggen te ver uitelkaar om glas rendabel te maken. Als je hier probeert glas in de grond te krijgen doet 75% niet mee omdat ze Ziggo wel prima vinden verder.
Hier hebben we Ziggo, DSL en glasvezel. Je hebt dus de keuze.

Industrie terrein heeft nu alleen DSL en eventueel Greennet. Binnenkort daar dus ook glasvezel.
het grappige vind ik dat als je op plekken inzoomt in stedelijke gebieden dat je veel huizen ziet met glasvezel, en ineens 1 huis ertussen dat geen glasvezel heeft.

de frederiklaan in eindhoven is hier een leuk voorbeeld van (bij het voetbal stadium huisstraat [no 35 als ik me niet vergis]) (weet niet of het een kaart fout is, of dat die bewoners werkelijk geen glas kunnen ontvangen)
Mooi alleen zit ik op een super langzaam ADSL lijntje met een groot gezin te internetten.
Dit haal ik op mijn postcode 2493ZB...

Max. downloadsnelheid: 6 Mb/s Max. uploadsnelheid: 1 Mb/s

Maar volgens de kaart heb ik coax...., was het maar waar....
Er missen hier bepaalde glaswerken van o.a. cif.
Ik zie in ieder geval major verschillen in IJsselstein en Krimpen a/d Ijssel, waar veel meer mogelijk is dan in die kaart staat. (Zeer hoge percentages glas, maar zogenaamd < 100 MBit mogelijk)
Ik vind het toch apart om te zien dat een woonplaats (die van mij) met ongeveer 30.000 inwoners in Q3 van 2011 al 100% voorzien was van het glasvezelnetwerk en dat anno 2018 bepaalde grote steden (o.a. Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Maastricht) nog nauwelijks glasvezel hebben.
Ik vind het toch apart om te zien dat een woonplaats (die van mij) met ongeveer 30.000 inwoners in Q3 van 2011 al 100% voorzien was van het glasvezelnetwerk en dat anno 2018 bepaalde grote steden (o.a. Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Maastricht) nog nauwelijks glasvezel hebben.
Heeft misschien ook te maken met het beleid v/d gemeente, hoe lastig het is om het aan te leggen, de vraag etc?

Als je een klein dorpje pakt (alhoewel 30k niet klein is) "steekt iedereen elkaar aan", is het, afhankelijk van hoe de straten liggen/zijn makkelijker te leggen etc
Dat is niet zo gek hoor.. Abonnees van KPN en Ziggo zijn door quadplaycombi's in een groot aantal gevallen veel goedkoper uit. Dat loopt met meerdere abonnementen in hetzelfde gezin ook steeds hoger op. Glasvezel is leuk, maar als je niet enigzins dezelfde prijzen/combi's kunt bieden, zie ik het maar somber in voor dat soort steden/gebieden. Daar komt bij dat veel glasvezelbedrijven ook niet echt overtuigend hun product tegenover dat van Ziggo/KPN kunnen zetten. dwz: Veel mensen zien de waarde/nut er niet van in.

[Reactie gewijzigd door ed1703 op 17 juli 2018 16:46]

Dat is een beetje het probleem van een natuurlijk monopolie, zoals een kabelnetwerk is.
Als er eenmaal eentje is, dan is het voor nieuwe spelers haast niet mogelijk om er tussen te komen. De kosten die nieuwe spelers moeten maken zijn gigantisch in vergelijking met de gevestigde partij. Wat voor aanbod die nieuwkomer ook doet, de gevestigde partij kan altijd onder de prijs gaan zitten en nog steeds meer winst maken door schaalvoordeel.

We hebben in NL dan nog het geluk dat we van oudsher twéé kabelnetwerken hebben, telefoon en televisie, omdat die twee in het verleden niet samen konden gaan. Dat houdt er nog een concurrentie in, maar de twee marktleiders lijken wel tevreden te zijn met de verdeling van de markt en doen dus weinig moeite om met elkaar te concurreren.

Dit is waarom ik regulering van dergelijke netwerken zo belangrijk vindt. Dit komt niet vanzelf goed als je het aan de markt overlaat. De "natuurlijke" situatie is dat we toegroeien naar één aanbieder die een waar monopolie krijgt. We moeten actief reguleren om dat te voorkomen, bijvoorbeeld door netwerken verplicht open te stellen voor andere aanbieders, zoals we dat nu doen met koper en glas. KPN doet daar heel zielig over, begrijpelijk, en wijst graag naar Ziggo dat die verplichting niet heeft. In dat laatste hebben ze gelijk, ook Ziggo/UPC zou gedwongen moeten worden om het netwerk te delen.

Als dat technisch gezien pijn doet dan is dat jammer maar dan moet het maar, de maatschappelijke belangen zijn te groot. Als het te veel snelheid kost kunnen we altijd overstappen naar glasvezel, dat is er klaar voor.
Dat heeft ook te maken met een "moeilijkheidsgraad". Voor kleinere gemeentes is glasvezel eemn optie om inwoners aan te trekken waar dat in grotere steden totaal geen argument is. Daarnaast is het lastiger om bijvoorbeeld de Coolsingel of het Rokin open te halen dan de kerkstraat in Sapperdeflap-Allee. Vaak mag je in grote steden ééns per jaar in het centrum wat uitspoken in de grond. Redenen genoeg dus om voor de makkelijkere locaties te gaan en waar de gemeentes meewerken - zelfs meebetalen - in plaats van tegenwerken.
KPN (Reggefiber) zit hier ook zelf tussen.

Denk aan projecten/wijken die worden aangesloten via flashnet.

https://www.eindelijkglas...rk-in-de-goorn-van-start/
In de hoorn zijn ze reeds klaar en ook in vleuten/de meern.

Als het goed is zijn ze ook nog bezig in Hoorn met zelfde project.
Tevens worden er nog duizenden glasvezel lijnen opgeleverd per jaar (nieuwbouw)
Iedereen schreeuwt het uit dat KPN zelf stil zit maar dit is zeker niet het geval. Het is echter zo dat Gemeentes helemaal niet meewerken in dit soort initiatieven.

[Reactie gewijzigd door Minaaj op 17 juli 2018 16:41]

Dat KPN zelf stil zit is zeker WEL het geval. Glasvezel wordt alleen aangelegd daar waar de afstanden voor koper te groot zijn om iets van een bruikbare downloadsnelheid te halen, en upload komt dan heel dicht bij nul. Daar waar Reggefiber beloofd had om glasvezel aan te leggen waar koper ook wel een beetje zou kunnen, denk aan steden als Eindhoven, ligt de aanleg sinds de overname door KPN wel degelijk stil. KPN blijft maar trekken aan het dood paard dat koper heet en kan op deze manier nooit een acceptabele upload snelheid gaan bieden. Bedroevend. En laat ik nou net in deze brain-less-port regio wonen.
Nou, de diverse overheden hebben de KPN business case na de overname van Reggefiber vakkundig de nek omgedraaid. KPN wil gráág meer verglazen, en ziet graag dat rijks- en lokale overheid mee-investeert in de aanleg van een open glasvezel infrastructuur. Die weigeren dat omdat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Overigens móet KPN alles dat over koper loopt (want bruidsschat van het Rijk bij privatisering) open stellen voor anderen, dus investeringen daarin vallen ook ten goede aan andere aanbieders. VDF/Ziggo zie ik nog niet half zo hard hun best doen om het de klant naar de zin te maken...
Er was een overeenkomst (niet echt een waterdicht contract voor zover ik weet) tussen de gemeente Eindhoven en Reggefiber om heel Eindhoven van glasvezel te voorzien tegen eind 2012. Na de overname is KPN/Reggefiber de overeenkomst niet meer nagekomen (en dat zou geen contractbreuk zijn geweest). Ik ken lang niet alle details, maar het is zeker niet de gemeente Eindhoven geweest die de verdere uitrol van glasvezel in Eindhoven heeft tegengehouden of nog maar ontmoedigd. Nu zit onze regio die graag een high-tech uitstraling wil hebben met de gebakken peren...
KPN en andere grote moesten zich schamen.

Je kan wel zeggen dat het niet rendabel is. Maar hieruit blijkt duidelijk dat het dat wel is. Bedrijven zonder bestaande backbone kunnen wel dergelijke netwerken aanleggen. En bedrijven met backbone (KPN specifiek niet?).
Daarnaast bieden de kpn's van vodafones ook nog eens geen abbonement aan over deze netwerken. Waardoor je dus ook geen gebruik kan maken van mooie "koppelverkoop" truckjes die ze nu steeds meer gebruiken.

Ik hoop dat dit door zet en deze locale partijen samenwerken en komen tot één goede concurrent.

Deze partijen waren overigens vaak duurder. Maar door de prijsstijgingen van de grote is dat nu zeker niet meer).
Voor KPN, Vodafone etc is het minder eenvoudig om dit soort projecten op te zetten.
Lokale initiatieven hebben meer steun en krijgen minder weerstand.

Het risico voor een klein lokaal project is ook minder groot.
Ja, maar ze kunnen prima op die netwerken hun service aanbieden. Ook dat gebeurd niet.
Denk dat dit is omdat het voor hun niet winstgevend is.
Hoe kan het niet winstgevend zijn voor een bedrijf wat slechts de helft hoeft te doen?
Niet winstgevend genoeg, maar dat is een heel andere discussie.
KPN en andere grote moesten zich schamen.
De overheid moet zich schamen: die maakte het voor KPN onmogelijk om rendabel diensten en produkten in de markt te zetten.Op inkomsten werden boven en ondergrenzen gesteld, daardoor kan commercieel weinig in de markt gezet worden en wordt bv nederland uitverkocht aan het buitenland.

Op lange termijn is de consument de dupe: ipv 3 a 4 landelijke marktpartijen zijn er slechts 2 grote operators met elk hun eigen media (coax versus telefoon/koper en fiber) en diverse kleine initiatieven op lokaal gebied. Weg concurrentie.
KPN en andere grote moesten zich schamen.
En de overheid ook dat ze de overname toegestaan hebben. Lees voor de grap de reacties op Tweakers over alle artikelen die er over zijn geschreven. Vodafone heeft de overname niet voor niets aangevochten, om precies déze reden en zoveel medetweakers waarschuwden hier al voor.

Om met de woorden van de legendarische Lau te spreken; "Ik krijg d'r huilbuien van."
Tja, dat is de makkelijke reactie. Lees de reactie van @tweazer even. Grap nummer 2 lijkt nu te worden dat ook Ziggo gereguleerd gaat worden, in plaats dat KPN zijn (haar?) regulering kwijtraakt. Wat de consument daarmee opschiet is niemand duidelijk. KPN heeft een alternatief voorgesteld met garanties voor afnemers.

Zowel Ziggo als KPN willen geen onderlinge regulering. Ik geloof oprecht dat de regulering in het mobiele land heeft gezorgd voor veel goeds, maar daar zijn dan ook net wat meer dan 2 spelers. En daar zit m.i. de crux. KPN is inmiddels op gelijke grootte gekomen t.o.v.Ziggo, wellicht tijd om de teugels te laten vieren. Zou het werkelijke ACM probleem niet zijn dat ze niet goed weten wat ze nog toevoegen na zo'n besluit? ** @Houtenklaas mompelt wat over nut en noodzaak van de ACM **
geef het een poosje totdat KPN ook deze glasboeren heeft opgekocht en de nek omdraait.
Je kan bezwaar maken zodra ze het proberen...
En ik denk dat veel initiatieven ontstaan juist omdat ze het gezeur van KPN zat zijn.

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 17 juli 2018 16:13]

iedereen was ook erop tegen dat ze reggefiber overnamen maar dat was uiteindelijk ook geen probleem ondanks dat iedereen waarschuwde voor exact hegene wat is gebeurt: reggefiber bestaat niet meer.
Het verschil is alleen dat er nogal wat van deze initiatieven zijn (niet alle) in bijvoorbeeld coöperatief verband. Dat betekend dat ze niet zomaar de macht uit handen (kunnen) geven, want er zijn nogal wat leden... namelijk iedereen die in aangesloten. (voorbeeld in Drenthe)
Het hangt uiteraard van de statuten etc. af, maar zoals de coax ooit verkocht/verpatst is door gemeenten
zal met deze 'coöperatieconstructies' niet zo snel gebeuren.
Met coax zijn er trouwens ook ooit een paar survivors overgebleven zoals de Kabelstichting in Veendam.(SKV) Die stichting weigerde naar de gemeente te luisteren en hebben de coax in eigen beheer gehouden. Daarna hebben ze jaren geld kunnen sparen en zijn nu bijna klaar met de verglazing ;)
edit: link klaar met de verglazing

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 17 juli 2018 17:50]

Het werkelijke probleem heet ACM. KPN moet verplicht tegen nagenoeg kostprijs hun diensten leveren aan derden. KPN loopt dan ook financieel risico zonder dat door te mogen zetten aan afnemers. Daar vinden aandeelhouders wat van. Dan de boel opkopen voordat iemand anders dat doet en de boel op slot zetten is niet "aardig" maar zakelijk gezien wel een strakke zet. Wat ook al talloze malen voorbij gekomen is, NL verglazen is duur, een kostprijs van 1000-2000 euro per aansluiting is niet gek. Gezien het aantal aansluitingen in het bewoonde deel van NL kost verglazen een astronomisch bedrag. Niet voor niets kosten lokale initiatieven vaak juist die aansluitkosten, om daar geen averij op te lopen in financiële zin, of je moet verplicht een fors maandelijks bedrag betalen op je dienstenpakket.
Op zich wel knap als men ziet hoeveel projecten 5-10% van de gevraagde vraagbundeling strandde.
Is natuurlijk ook een kwestie van je doelgroep en je informatievoorziening.
Bij bijvoorbeeld de gemeente Heerhugowaard werd de complete gemeente betrokken, inclusief de mensen binnen de bebouwde kom gewoon al coax hebben. Daarnaast is het een toch redelijk verstedelijkte gemeente waarbij de ADSL snelheid voor de meeste mensen voldoet.

Projecten die zich specifiek op het buitengebied richten zijn veel succesvoller omdat mensen daar alleen een ADSL verbinding hebben die vaak ronduit traag is. Dan is het niet vreemd dat je project ineens wel de inschrijfdoelen haalt, zeker als de informatievoorziening en voorlichting op orde is. Voor het buitengebied van de gemeente Bronckhorst heeft men bijvoorbeeld zelfs 70% inschrijvingen behaald. Meerdere informatieavonden, folders, artikelen in de gemeentekrantjes en de juiste doelgroep benaderen levert echt wel wat op.
Dat is idd ook voor een grote gedeelte het probleem in gemeente Montfoort. De kernen worden meegeteld en daar hebben de meeste een coax verbinding die welliswaar op de Ziggo monopolie is, maar de meeste zullen het een worst wezen. Alleen maar de buitengebieden gaat 'm niet worden.
Nou ja, sinds het akkefietje in Heerhugowaard hecht ik iets minder waarde aan die cijfertjes:
nieuws: Glasvezelproject Heerhugowaard heeft veel minder aanmeldingen dan het...
Dat was idd wel beschamend, ja!
het vervelende aan dit soort projecten is het ontbreken van KPN en Tmobile als aanbieders op deze netwerken! soms zal het vast wel gaan...maar in 90% vd gevallen kan je niet kiezen voor deze 2 en kom je bij duurdere kleine providers uit!
In situaties als deze zou je KPN ook helemaal niet moeten willen als provider. Als die gewoon hun werk hadden gedaan had je ook niet deze aparte projecten nodig gehad.
De reden daarvoor is omdat KPN dan het complete beheer van dat netwerk opzich wil nemen.

Dus er worden eerst dikke kosten gemaakt voor de aanleg, en vervolgens "eist" KPN het beheer van dat netwerk als jullie KPN als provider willen.

Daar zitten niet veel mensen op te wachten.
Het is niet alsof kpn zelf zo goedkoop is hoor.
In onze gemeente (Woensdrecht, Zuidwest Brabant) ligt door alle dorpen glasvezel. Echter: er is één klein stukje van de gemeente dat men niet heeft aangesloten op de glasvezel. En laat ik nu net daar wonen :'(

Nu zijn er echter initiatieven geweest om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Deze aanleg start ook binnen een aantal weken. Maar de aanleg stopt precies aan de rand van ons dorp (meer buurtgenootschap). En er is geen enkele aannemer die de glasvezel kabel door wil trekken. Het aantal inwoners van de buurtgenootschap weegt niet op tegen de kosten die het aanleggen met zich meebrengt.

Gelukkig heeft Ziggo gewoon alle pakketten beschikbaar (waar ik dus ook gebruik van maak). ADSL is maar leverbaar tot maximaal 8Mbit. Overstappen naar glasvezel hoeft wat mij betreft niet direct. Maar mijn buren die dus ADSL hebben lopen steeds te klagen dat ze geen snelle internet verbinding hebben. Maar overstappen naar Ziggo denken ze niet aan :z

Maar ik heb zo'n vermoeden dat er door het hele land wel meer van dit soort situaties zullen zijn. En dan gaat men volgens mij ook niet zo snel van glasvezel voorzien.

[Reactie gewijzigd door nextware op 17 juli 2018 16:33]

Klopt, hier net zo... Op het industrie terrein is het wel beschikbaar (dacht ik), maar in het dorp zelf niet... en wat moeten die garages nu met glasvezel???? Het ligt dus nog geen 1000m vanaf mijn deur :(
Yup same here ...
Een prachtige glas-ring, die de 3 industriegebieden met elkaar en het landelijke netwerk verbindt ...
Maar ze vergeten erbij te vermelden dat het alleen dat is, een 4-tal knooppunten die 'de mogelijkheid' bieden.
Ga je een prijsaanvraag doen, krijg je een 'globale' schatting van de afstand naar het knooppunt, en vervolgens ( in mijn geval ) een afwijzing, want niet in industrieel gebied ( overkant van de weg ).

Pak je een postcode of willekeurig bedrijfsnummer, krijg je een soort van online offerte, gebaseerd op een geschatte afstand tot dat knooppunt, met prijzen die beginnen over de 2000€ - zonder nog maar een aanbieder te hebben
Mabib/Glasvezel buitenaf zegt te werken aan de aanleg, maar dat komt nog steeds niet van de grond, helaas
Eind maart had Nederland 2,87 miljoen glasvezelaansluitingen tot aan de voordeur, dat is 36 procent van de huishoudens, maar minder dan de helft van de adressen heeft ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement afgenomen: in totaal zijn er 1,33 miljoen abonnees.
En wie hebben die loze aansluitingen allemaal betaald? :P

Maar die cijfers, we pakken wat cijfers, 150.000 aansluitingen sinds Q1 2017
Dan pak ik even random rapport:
https://www.btg.org/2017/...dingen-nederland-stabiel/
Kabel had in het 2e kwartaal van 2017 een marktaandeel van 45,9 procent, DSL 38,4 procent. Glasvezel is met 15,3 procent nog relatief klein.
Vervolgens:
Breedbandinternet is dan ook al lang gemeengoed geworden, met een marktpenetratie van 94% van de Nederlandse huishoudens
Vervolgens in dit nieuwsbericht:
dat is 36 procent van de huishoudens
Dus hoe kan 15,3% van 94% van de huishoudens in een jaar tijd 36% worden, terwijl er maar 150.000 aansluitingen bij zijn gekomen?

Zijn we nu allemaal gewoon random cijfers aan het bedenken? Zoals eerder dat glasinitiatief die even de cijfers fictief een boost gaf terwijl het werkelijk aantal aanmeldingen niet eens in de buurt kwam?

Goed, telecompaper is ook niet al te best in gokken, oud T.net bericht:
Volgens een onderzoek van Telecompaper zullen in 2021 ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting hebben
Hoewel dat makkelijk haalbaar is in aansluitingen, maar stel dat Telecompaper hier praat over daadwerlijke afname, als we de afname van 50% doortrekken de komende 2,5 jaar om 3miljoen te halen, hebben we dus nog eens 3,5 miljoen extra aansluitingen nodig (50% is 1,75 plus huidig 1,3 maakt die verwachte 3 miljoen).. En dat met momenteel 150.000 aansluitingen per jaar?

Natuurlijk, veel mensen met kabel zullen weinig reden hebben, straks helemaal als de nieuwe docsis komt, maar heb dan toch het idee dat het gros van de aansluitingen dan blijkbaar _juist_ in die ziggo gebieden worden gedaan, waar veel mensen dus blijkbaar geen nut in overstap zien (zeker niet met die aansluitkosten).
Heb je dit wel goed gelezen:?

De docsis-technologie die kabelaars zoals Ziggo willen gaan inzetten, heeft ook beperkingen, zoals het feit dat de snelheid van 1Gbit/s of de 10Gbit/s bij docsis 3.1 full duplex vanaf de wijkcentrale wordt gedeeld met de hele wijk. Aangezien de databehoefte van consumenten alleen maar verder zal toenemen, zal de effectieve snelheid per huishouden beduidend lager kunnen uitvallen.
> Dus hoe kan 15,3% van 94% van de huishoudens in een jaar tijd 36% worden, terwijl er maar 150.000 aansluitingen bij zijn gekomen?

> Zijn we nu allemaal gewoon random cijfers aan het bedenken? Zoals eerder dat glasinitiatief die even de cijfers fictief een boost gaf terwijl het werkelijk aantal aanmeldingen niet eens in de buurt kwam?

36% heeft een glas aansluiting tot zijn beschikking, 15% (iets minder dan de helft) maak daar ook echt gebruik van.
Goed nieuws! Bij mijzelf (buitengebied Utrecht) en mijn ouders (buitengebied midden Brabant) gaat binnenkort ook de schop in de grond. Nu op beide locaties nog internet via 4G (dsl is allebei rond de 3 Mbit). Jammer van de aansluitkosten van iets van 2000 euro, maar dat is het zeker waard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee