De Nederlandse overheid gaat de aanleg van internetverbindingen die een snelheid van 100Mbit/s of hoger mogelijk moeten maken, subsidiëren. Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het verantwoordelijk ministerie dinsdag zal publiceren.
De landelijke overheid komt met een regeling die het makkelijker moet maken voor provincies en gemeenten om de aanleg van netwerken financieel te ondersteunen, schrijft het FD. Bovendien zal het ministerie lokale overheden helpen door kennis te delen over hoe diep bedrijven moeten graven voor het aanleggen van de benodigde kabels en het heffen van leges.
De bedoeling is dat dankzij de hulp elke Nederlander over vijf jaar kan beschikken over een internetverbinding met een snelheid van 100Mbit/s down of hoger. Voor een grote meerderheid moet dat een verbinding zijn van 1Gbit/s of hoger. Het actieplan specificeert niet of dat bedraad moet of ook draadloos kan, via mobiele netwerken. Nu is het percentage Nederlanders dat kan beschikken over vast internet met een snelheid van 1Gbit/s of hoger 3 procent.
Het Actieplan Digitale Connectiviteit staat nog niet online, waardoor de exacte plannen en voorwaarden vooralsnog niet bekend zijn. Dat gebeurt vermoedelijk dinsdag later op de dag. De Nederlandse overheid heeft de invoer van de plannen versneld. Eerder wilde het kabinet dat iedereen over 100Mbit/s-internet zou kunnen beschikken in 2025.