Mijndomein begint pilot in Leeuwarden met internet van 1Gbit/s voor 40 euro

Hostingprovider Mijndomein begint in Leeuwarden met een pilot waarbij wordt gepolst hoeveel interesse er onder consumenten en bedrijven is om voor veertig euro per maand een glasvezelinternetabonnement af te nemen.

Mijndomein introduceert daarvoor Supersnel, een internetabonnement van 1Gbit/s voor zowel de download- als de uploadsnelheid. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van het in Leeuwarden bestaande glasvezelnetwerk van KPN. Mijndomein wordt dan een operator op dit netwerk. Het bedrijf zegt dat het onafhankelijk is van andere bedrijven en eigen apparatuur in de wijkcentrales heeft aangebracht.

Een woordvoerder van Mijndomein zegt tegen Tweakers dat er op dit moment gekeken wordt hoeveel interesse er is onder consumenten en bedrijven in Leeuwarden. Uiteindelijk moet het 1Gbit/s-abonnement voor het einde van dit jaar daadwerkelijk beschikbaar zijn. Bij voldoende animo overweegt Mijndomein om ook buiten Leeuwarden internetabonnementen van 1Gbit/s aan te bieden. Daarvoor is het bedrijf wel afhankelijk van bestaande glasvezelnetwerken.

Op het glasvezelnetwerk van Leeuwarden wordt overigens al een all-in-oneabonnement van 1Gbit/s aangeboden door glasvezelprovider Tweak. Dit abonnement, inclusief bellen en tv, kost 55,95 euro. Tweak biedt ook een internetabonnement van 1Gbit/s aan voor 365 euro per jaar. Een abonnement van Telfort met alleen glasvezelinternet van 100Mbit/s voor downloaden en uploaden kost 42,50 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-07-2018 • 09:20

208

Submitter: Thyraon

Reacties (208)

208
207
153
7
0
25
Wijzig sortering
Ik heb al 1Gbit/s bij Tweak voor 30 euro per maand in Leeuwarden. Waarom zou ik dan voor Mijndomein gaan? Bij Tweak kan ik tevens mijn eigen modem gebruiken (Al werkt de Fritzbox die ik van Tweak heb stukken beter dan de airports die door het huis heenstaan)

Frappant dat in het artikel wel Tweak genoemd wordt, maar vervolgens alleen de prijs van het all-in-one abonnement wordt genoemd, terwijl bij het pakket van Mijndomein niet wordt genoemd of het enkel internet is of niet. Bij Tweak kun je dus voor 1 euro per dag glasvezel afnemen, in 1 keer betalen, kom je tegen de 30 euro per maand aan.

[Reactie gewijzigd door Eduardboon op 25 juli 2024 14:25]

Ik heb al 1Gbit/s bij Tweak voor 30 euro per maand in Leeuwarden. Waarom zou ik dan voor Mijndomein gaan? Bij Tweak kan ik tevens mijn eigen modem gebruiken (Al werkt de Fritzbox die ik van Tweak heb stukken beter dan de airports die door het huis heenstaan)
Simpel. Als tweak niet de eigenaar van jouw kabel is, dan kun je bij tweak niet voor 30 euro pm 1gbit afnemen.

Ik heb KPN/reggefiber als eigenaar, en kan nergens hoger dan 500/500 afnemen. Daarnaast is elke provider bij wie ik 500/500 wil afnemen duurder dan bij kpn zelf doordat andee bedrijven een soort belasting aan kpn moeten afdragen voor het gebruik van de lijn. (Dat is wat tweak mij verteld heeft).

Mijndomein heeft schijnbaar een deal met KPN om het goedkoper aan te bieden dan KPN zelf, en ik hoop dat andere steden zullen volgen.
Even een aanvulling/correctie:

Reggefiber (overigens wel onderdeel van KPN) is de eigenaar van het glasvezelnetwerk en beheert de fysieke kabels en de PoP's (glasvezelcentrales).

In die PoP's kunnen operators hun apparatuur plaatsen (en dark fibers huren op de ring tussen de Area-PoP's en City-PoP) en dan vanuit de City-PoP zelf hun backhaul naar hun netwerk regelen.

KPN is de grootste operator, maar afhankelijk van de plaats zijn er dus meer operators bij gekomen In een aantal plaatsen bv. Jonaz, of XSYou in Ermelo, of Tweak in een heel aantal plaatsen, maar ook T-mobile heeft in veel plaatsen eigen apparatuur.

In plaatsen waar je als provider geen eigen apparatuur plaatst ben je afhankelijk van "Wholesale Broadband Access" (WBA) diensten van bv. KPN. En dan zit je dus inderdaad vast aan de profielen die de WBA operator aanbiedt.

Verder is KPN met WBA best duur (waardoor Tweak in gebieden waar ze geen eigen apparatuur hebben ook helemaal niet aantrekkelijk is).

Maar de tarieven voor ODF toegang (toegang tot de glasvezels naar de huizen toe) bij het inzetten van eigen apparatuur zijn gereguleerd door de ACM en die tarieven zijn ook een stuk lager.

Tweak heeft al eens laten vallen in hun topic (en ook in hun blog) dat, zelfs als je wel moet investeren in eigen apparatuur en backhaul capaciteit , je nog goedkoper uit bent dan wanneer je KPN WBA moet inkopen.

Ik gok dus dat mijndomein, zoals ik ook opmaak uit het artikel, wel degelijk eigen apparatuur heeft geplaatst en ODF afneemt.

Wat meer achtergrond:
https://blog.tweak.nl/algemeen/hoe-werkt-glasvezel/
"Tweak heeft al eens laten vallen in hun topic (en ook in hun blog) dat, zelfs als je wel moet investeren in eigen apparatuur en backhaul capaciteit , je nog goedkoper uit bent dan wanneer je KPN WBA moet inkopen." als dit klopt vind ik het vreemd dat tweak (of jonaz of XSYou, Netrebel etc... niet sneller uitrollen met hun eigen apparatuur in de PoP's in gemeenten waar ze nu nog niet zelf actief zitten en dus via WBA moeten leveren, zoals in de Noordoostpolder. hier heb ik met jou @eymey ook al eens bij stilgestaan in het tweak ervaringen topic op GoT... want blijkbaar is er dus wel degelijk interesse in 1000mbit op meer plaatsen in Nederland.... ik zou het ook graag nemen, en wat Netrebel met trots schrijft op haar website, klopt wel: de kosten voor het leveren van 100 of 200, 500, 750 of 1000 is als de apparatuur er eenmaal staat slechts centen werk, geen honderden euro's en zeker geen tientjes. Het verschil van kosten van levering tussen deze snelheden is nihil... bij apparatuur eenmaal geplaatst is 1000/1000 echt niet veel duurder alsdan 100/100...
Ik denk dat Tweak ook dat aardig uit weet te leggen:

https://blog.tweak.nl/alg...gende-stad-met-1000-mbit/

Dus de uitspraak dat het uit kan om eigen apparatuur te plaatsen behoeft de nuance dat het mogelijk moet zijn om op een kostenefficiënte manier backhaul te verkrijgen. Dat is het duurste deel van de investering. Misschien dat daarom ook een paetij als mijndomein eerst kiest voor een plaats waar die backhaul al aanwezig is / capaciteit ingekocht kan worden
duidelijk! thanks! helaas ben ik dan bang dat Emmeloord voorlopig oninteressant blijft voor dit soort investeringen...
500/500 is ook bij mij in Den Haag het maximum. Ik zou graag 1gbps willen nemen bij Tweak maar dat gaat dus niet.

Eigenlijk zou iedere woning/kavel aangesloten moeten worden op een vrije kabelgoot die ook door de straten ligt in het hele land. Gewoon van de gemeente, een soort kabelriool zegmaar. En ieder bedrijf met centjes moet dan gewoon "kabeldiameterruimte" kunnen huren.
Klein elektra, glas, dsl, coax.. Alles kan erin.

Helaas is dat nog utopie.
Het kan veel simpeler:

Iedere woning / ieder perceel in NL moet gewoon glasvezel krijgen! Waarbij een (semi-overheids-) organisatie over de fysieke vezels en PoP's gaat en waar partijen zelf hun apparatuur kunnen plaatsen.

Eigenlijk beetje zoals Reggefiber het altijd heeft gedaan.

Over glas kan je alles doen wat over coax of DSL ook kan (en veel meer). Alleen 'stroom' uiteraard niet :P
Nu vinden we glas geschikt voor alles, maar ooit gold dat ook voor DSL, ooit ook voor coax.

Hoewel we nu niets beters kennen voor communicatie dan glas, is het idee van deze goten meer toekomstvast. Als er dan ooit een nieuwe uitvinding bij komt is het eenvoudig te plaatsen. Ook hoeft bij onderhoud/nieuwe kabels trekken de straat niet meer open.
Is het met het oog op de toekomst dan niet:

Mobile (5, 6, 7G) > glas > DSL > Coax?
Misschien wel. Misschien niet.

Dat is giswerk, maar het feit is wel dat bij iedere vernieuwing aan infrastructuur er een heleboel tegenwerkende krachten zijn. Zowel op het gebied van budget, alsmede plaatselijk overlast. In iedere straat een speciale kabelgoot zo groot als een riool en de boel hoeft, als je het goed doet, nooit of bijna nooit meer open.
5G draait hoge bandbreedte inderdaad, maar dan wel of op 3,5 GHZ (en tot Burum dicht is kan je dat in het Noorden wel shaken) of op hoge frequenties als 24, 60 en 70 GHZ. 60 en 70 komen niet door je buitenmuur heen. Nee glas is eigenlijk het enige alternatief.
Misschien wel, zeker op plaatsen waar glasvezel leggen niet mogelijk / te duur is. Maar is er met glasvezel niet een hogere snelheid te behalen als 7G?
Wie legt dan de kabel in die goot?
Scheelt wellicht in de kosten, maar weinig providers zullen een eigen infrasstructuur aanschaffen.
Een gemeente, een gebruikerscorporatie, een ander collectief: take your pick. De kosten van een glasvezel kabel zijn peanuts in vergelijking tot het graven/freezen van een geul/aanleggen van een goot. 40km glasvezelkabel doet nu zo een beetje rond de 40.000-60.000 euro.

En een goot is een hele slimme. Portugal heeft dat o.a. en dat werkt prima. Om snel te verglazen, ging/gaat daar het koper van de telefoonlijn eruit en glas er in.

En vergeet niet dat grote delen van Nederland tussen nu en dertig jaar toch al open moeten voor bijvoorbeeld een warmte net (is er in gedeeltes van Den Haag al) of retourkabels naar de buurt batterij voor zonne energie.

@eymey Hear! Hear!
Zal wel over het KPN-netwerk gaan dan?
Die beginnen later dit jaar met 1GBit. Althans, op z'n minst in pilot vorm.
Mijndomein koopt waarschijnlijk de verbinding in bij KPN Wholesale.

De provider KPN koopt die diensten ook bij KPN Wholesale in :P. Alleen de provider KPN verkoopt het duurder met extra opties. Mijndomein verkoopt in feite alleen de pijp, en dan is het goedkoper dan KPN zelf.
Nope. KPN WBA gaat niet harder dan 500 Mbit/s. Ze moeten dit net als Tweak zelf doen of bij een ander inkopen.

Trouwens, een 500 lijn bij KPN WBA kost ruim €45 per maand inkoop. Er is volumekorting mogelijk, maar daarvoor telt alleen het aantal koperaansluitingen, dus een provider die groot wil worden met glas moet korting inleveren. En zelfs dan is die korting slechts 15%, dus je betaalt alsnog €38 inkoop.

Bron: KPN WBA (scroll naar Tarieven en download de PDF)

Dus je betaalt meer inkoop bij KPN WBA dan retail bij Tweak, en je krijgt slechts 500M ipv 1G.

Maar, KPN WBA heeft wel praktisch landelijke dekking, terwijl Tweak's coanet slechts in een handjevol plaatsen buiten de randstad ligt.
I stand corrected.

Ik ging ervan uit zoals het in het artikel staat, dat het via het KPN netwerk loopt. Dat zal dan vanaf wijkcentrale (pop) naar klant zijn.

De tarieven voor glas zijn dan wel erg duur. Een 100Mbit DSL lijn is behoorlijk goedkoper qua Inkoop
Ze maken gebruik van het fysieke netwerk, dus OSI laag 1, oftewel datgene wat vroeger Reggefiber was.

Ik kan trouwens nergens vinden wat daarvan de kosten zijn. Jammer.
andee bedrijven een soort belasting aan kpn moeten afdragen voor het gebruik van de lijn. (Dat is wat tweak mij verteld heeft).
Dat heet gewoon huren in mijn woordenboek :P

Er zijn wel degelijk providers die goedkoper zijn dan KPN op glas van Reggefiber. Maar het ligt zelden ver uit elkaar, dus dat zal KPN wel afdwingen met (vrij) hoge kosten voor het huren van de glasvezel lijn.
Dus Mijndomein gaat concurreren met een al aanwezige partij die hetzelfde levert voor 75% van Mijndomein's prijs. Lijkt mij dat dit geen succes gaat worden.
Is wel bijzonder idd. Helemaal als je ook leest dat "Het bedrijf zegt dat het onafhankelijk is van andere bedrijven en eigen apparatuur in de wijkcentrales heeft aangebracht."
De kosten van apparatuur zijn dus al gemaakt; gaan we nu polsen of er interesse is... Lijkt mij de wereld op de kop. Als ze eerst verder hadden gekeken, waren ze Tweak tegengekomen. Voor 30 euro per maand hetzelfde aanbod (zonder details van Mijndomein te kennen).
Gokje: ze huren dedicated apparatuur die er al hing. Staat wel stoer om te kunnen roepen dat je je eigen apparatuur hebt. Het grootste deel van de dienst (in elk geval verbindingen) blijft ingekocht bij KPN.

Je moet dan wel met een verrekte interessante abonnementen komen wil het een succes worden. Het lijkt erop dat klanten waarvoor de aanbieding van Mijndomein interessant is beter uit zijn bij Tweak. Misschien willen ze het (later) hebben van aanbiedingen die lekker bekken. Zoals ze dat doen met hun abri-posters met een domeinnaam voor € 1,- (wat alleen geldt voor het eerste jaar en waarbij ze er vanuit gaan dat een klant d.m.v. extra diensten toch winst gaat opleveren).
Maar jij zegt nu dus dat ze liegen, dat lijkt me sterk. Als je zegt dat je je eigen apparatuur hebt aangebracht betekent dat heel iets anders als apparatuur die er al hing huren.
Dat ze liegen heb ik niet gezegd.

Op hun eigen website zeggen ze "Wij hebben zelf apparatuur in wijkcentrales hangen". Dat is al wat minder sterk dan "Het bedrijf zegt dat het eigen apparatuur in de wijkcentrales heeft aangebracht" dat Tweakers schrijft.

De beschikking hebben over eigen apparatuur in wijkcentrales hoeft niet te betekenen dat je zelf hardware hebt aangeschaft, die je vervolgens zelf door een mannetje in een busje hebt laten ophangen. Het lijkt mij waarschijnlijker dat KPN/Reggefiber de mogelijkheid biedt om wholesalediensten aan te bieden gebruik makend van dedicated (verhuurde) apparatuur in wijkcentrales.

In de praktijk maakt dit onderscheid voor de klant weinig verschil. Als het je als operator helpt je diensten te verkopen om te communiceren dat je 'eigen' apparatuur kunt inzetten dan zou ik dat zeker doen.
Mijndomein.nl heeft ook zijn eigen autos gekocht om deze te leasen aan consumenten. Dit is niet echt een standaard bedrijf.
De fiber ring hier is een open ring. De CityPOP en WijkPOP kasten zijn te gebruiken voor alle aanbieders. Dus als ze de stadsring betalen, mogen ze met switches gaan schuiven.
Vergeet ook niet de gratis nieuwsgroepen die tweak aanbied. Trek daar alles mee binnen met 120MB/s.
Werkelijk? Heb een tijdje 500 Mbit van xs4all gehad en mij i7 (met een ssd) i.c.m. Newsleecher stopte regematig met downloaden omdat de stream te snel was.
Ja, de gratis newsgroepen zijn gelimiteerd kwa snelheid. De internet verbinding zelf trekt netjes de 1gbit dicht; maar wil je sneller dan die 120 mbit; dan zal je moete betalen voor je nieuwsgroepen en/of deze ergens anders afnemen.

Ik heb ook Tweak; en de nas direct op het modem aangesloten. Met 120 mbit duurt het downloaden inderdaad wat langer. Maar voor nieuwsgroepen heb je tegenwoordig toch iets nodig dat het downloaden automatisch doet; anders ben je gewoon te laat en is het materiaal weer verwijderd.

Dat het dus net iets langer duurt, is voor mij totaal irrelevant.

Eindelijk gewoon alleen internet, zonder tv of telefoon, voor maar 1 euro per dag. En ook nog eens retesnel ook.

Zoals ook in een ander artikel gepost; 1gbit is wellicht wat overdreven. Ik gebruik het nooit volop. Maar probeer uberhaupt maar om iets goedkopers te vinden. En dan bijvoorkeur ook nog met een beetje fatsoenlijke upload.
Nee, niet gratis, maar UNS iets van 90 dollar per jaar. Heb trouwens geen flauw idee of xs4all filezilla nog ondersteunt.
Helaas geen tweak hier, maar ik vind xs4all een goed alternatief.
Ik had het toch echt over 120 MegaByte per seconde. Dus minder dan 10 seconden nodig om een GB te downloaden. Op mijn DS214 NAS haalde ik overigens maximaal 60 MB/s, op de DS218+ ging dal al naar de 90MB/s maar op mijn computer (i3-8100 server) haal ik dus wel echt het maximaal haalbare.

En dat gratis :)
Gebruik trouwens NZBGET, is absoluut het beste. (via elk device naar de interface), ook van buiten als je een vpn verbinding opzet. Wat de Fritzbox standaard ondersteund.

Nee, Tweak is echt top!

[Reactie gewijzigd door procyon op 25 juli 2024 14:25]

ook van buiten als je een vpn verbinding opzet. Wat de Fritzbox standaard ondersteund.
Wat bedoel je hier precies mee? Want ik vind vpn op mijn Fritzbox namelijk niet erg fijn werken.
Niet fijn werken? Wat bedoel je daarmee?
Je stelt het gewoon 1 keer in op je telefoon en je activeert het wanneer nodig. Werkt altijd en super stabiel.
Ik wil op de fritzbox een vpn server opzetten. Als ik dan met mijn telefoon een vpn verbinding met mijn thuisnetwerk maakt, wil ik via die gateway het internet op. Krijg ik niet voor elkaar. Was met mij asus rt 66u een koud kunstje.
Tweak zou pas top zijn als ze ook een beetje aan hun DSL-klanten zouden denken :'(
Na 10 jaar overgestapt naar XS4All ivm 200Mb terwijl Tweak niet boven de 50 wil, hun glasklanten zijn veel belangrijker. De support van XS4All is trouwens wel stukken minder dan van Tweak, dagen wachten op antwoord of bellen met 6000 toetsmenu’s.
Grappig dat je afhankelijk bent van je Hardware. Normalerweise nietm
Ligt aan de manier waarop usenet werkt. Usenetproviders hanteren een maximum article size van 1 MB. Het downloaden uit usenet gaat snel, echter 200 bestanden van 1 MB samenstellen tot een rar file kost wat tijd en waarschijnlijk verslikt newsleecher zich daarin.
Ik zie het meer zo dat je SSD en I7 te langzaam waren. }:O
Hmm, ze ik dat dat niet?
Nee, je zei je stream is te snel.
Stream is nooit te snel :+
Ja, heb je gelijk in. Hoe dan ook, ik kon met mijn apparatuur niet eens de volle 500 mbit gebruiken, dus ik vroeg me af hoe Procyon wel met 120 Mb/s uit nieuwsgroepen kon downloaden.
De download kan wel zo snel zijn. Her wegschrijven - par & rar . Kan het echter niet bijhouden.
Nee, par en rar had ik uitstaan. Was puur de 1 MB blocks weer samenstellen tot een rar bestand dat zoveel processorkracht kostte.
Bij tweak heb je geen login en ww. Misschien hierdoor geen encryptie? Ik weet het niet maar zelfs bij 120 megabyte per seconde is de cpu utilisatie 30%. Ik heb ook een M2. SSD van een tb, misschien helpt dat ook.
Kan ook best wel aan Newleecher liggen. Zal nzbget eens proberen.
Marketing bepaald wat een gek er voor geeft.

Niet "technisch" geïnteresseerde mensen zullen niet van Tweak gehoord hebben en net zoals ik niet eens weten dat Leeuwarden "al" glas heeft.

Bovendien bewijst Telfort dat je ook mensen kunt vinden die voor minder meer willen betalen.
Mag toch echt hopen wanneer je een Internet Abonnement afneemt. Je eerst Research doet voordat je het echt afneemt.
Als mensen dat zouden doen dan waren de grote partijen als kpn/vodafone/Ziggo allang failliet.
Paar keer gedaan, Ziggo bracht altijd meeste waar voor mijn geld. Voor een monopolist viel me dat niet tegen :) . Maar weer eens doen trouwens, vergelijk is van 2 jaar geleden....
Als iedereen op basis snelheid/prijs zou gaan selecteren zouden die grote partijen alleen op plaatsen waar geen concurrentie is een marktaandeel hebben (industrie terreinen ?).

Bovendien is infrastructuur eigendom van die paar bedrijven in duopolie.

Kip-en-ei situatie hulde aan de mensen die teveel betalen.
Selectie bij mij op waar voor mijn geld voor het geheel. Zeker als je niet alleen internet afneemt kan er nogal wat variatie in service zitten, waarbij de diverse aanbieders zaken bieden die wel/niet op je persoonlijke situatie zijn afgestemd.
Tevens gekozen voor service. Slechte ervaring met afsluiten abbo bij een kleine partij waar achteraf een eenmalige betaling aan vast hing. Toen snel (kostenloos) afbesteld.
Ben geheel voor concurrentie, ben ook bereid daar € 5,- pm meer voor te betalen. Maar steeds afgehaakt op beperkte keuze / aanbod
Als je het hebt over TV heb je een punt, maar het gaat over puur internet en als je niet specifieke latency gevoelige (en derhalve goede peering een noodzaak is) zaken doet is internet, internet... net als water uit kraan... water is water.

Maar zoals uit onderzoeken blijkt kijken we steeds minder "kabel tv" maar meer "on demand online".
Onze klein kinderen zullen niet begrijpen waarom we "zenders" hadden en we om specifieke tijdstip massaal achter TV gingen zitten, dat we bereid zijn onze "vrijheid" weggaven aan paar monopolisten op TV.
Als je veel tv wenst en internet , dan kun je met ziggo goede deal maken. Internet only en glasvezel mogelijk. Dan kom je er met glas makkelijk.
Leeuwarden is ook echt de enige plek in Friesland waar glasvezel ligt van "voormalig" Reggefiber. Er ligt nergens anders in de provincie glasvezel waar KPN op levert.

De rest zijn allemaal glasvezelverbindingen van de lokale kabelaanbieder KabelNoord. En die bieden alleen hun eigen diensten aan.
Zou Tweak daar niet komen als tweede aanbieder? Staat me zoiets van bij ...
Mag ik vragen hoe je aan €30 per maand komt? Ik zit namelijk op €40 :)

Opgelost!

[Reactie gewijzigd door ZombieRofl op 25 juli 2024 14:25]

Per jaar betalen: 365€ per jaar is ongeveer 30€ per maand.

https://www.tweak.nl/glasvezel/productoverzicht.html

[Reactie gewijzigd door gjmi op 25 juli 2024 14:25]

Dan pas ik mijn betaling aan naar een jaarbetaling :)
Als je per jaar betaald is het €365 = €30,41 per maand. Was voor mij ook een optie geweest alleen kon Tweak pas 2 maanden nadat ik verhuisde een monteur sturen, dus nu heb ik 750 Mbps van T-Mobile Thuis voor €37,50.

Edit: hoe zit het dan trouwens met opzeggen? Kan je dan ook pas nadat je jaar afloopt opzeggen of wordt het dan omgerekend per maand, maar dan à €40?

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 25 juli 2024 14:25]

Offtopic; Hoe kom je aan die 37,50? of is dat de prijs van de eerste 6 maanden? Ik ga er even vanuit dat minimaal internet en tv hebt.
Dat was een actie. Levenslang :-)
Zoals @Travelan ook al noemt, het was inderdaad een actie. Momenteel heb ik TV+Internet voor 42,50. Internet voor 37,50 gedurende de looptijd en 10 euro korting op TV de eerste 6 maanden (5 euro ipv 15). Maar ik kijk bijna nooit normale TV dus die ga ik na die 6 maanden schrappen. Als het goed is behoud ik dan 750 Mbps voor 37,50 per maand. Toen ik het afsloot was er geen 200 Mbps pakket, alleen 100 Mbps voor 36 euro. Dus 1,50 per maand extra = 18 euro per jaar voor 750 Mbps ipv 100 Mbps; dat heb ik er wel voor over.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 25 juli 2024 14:25]

Dan moet je per jaar betalen.
Source: https://www.tweak.nl/glasvezel/productoverzicht.html
€365.- per jaar == €30,42 per maand
Anoniem: 479654 @ZombieRofl4 juli 2018 09:58
Als je per jaar betaald zit je op een euro per dag, dus gemiddeld op €30,42 per maand.
En dan is er natuurlijk nog de vriendenactie, deze geeft zowel de nieuw aangebrachte klant als de reeds bestaande klant een 'maand' korting. In het geval van de jaarbetalers, deze krijgen een bedrag van ongeveer 30 euro teruggestort.
Ik zit zelf ook bij Tweak, Ik betaal gewoon de 365 euro/P.J moet zeggen dat de 1GB/s best goed werkt.
Anoniem: 479654 @Eduardboon4 juli 2018 10:00
Ja Tweak per jaar betalen is geweldig, goedkoop, snel en de Fritzbox levert prima prestaties.
Precies. Ik heb dat abonnement van Tweak in Leeuwarden ook al ruim een jaar; niks mis mee. Nette prijs ook voor een Euro per dag.

Altijd leuk als die mannetjes van Vodafone of UPC voor de deur staan te colporteren. „U kunt sneller internet krijgen bij ons!”, en dan verbaasd weglopen als je zegt dat je al 1Gbit/s hebt voor een heel schappelijke prijs. Tweak lijkt niet voor te komen in de database die ze op hun tablets raadplegen voor elk adres.
bij DSL ga je ook over dezelfde kabel. En daar heb je ook keuze tussen Telfort voor een tientje per maand of XS4All voor 35 euro per maand en nog een half dozijn aanbieders die daar tussenin zitten...

Kortom: roepen dat concurrentie geen zin heeft want er is al een goedkopere aanbieder actief is wat kort door de bocht. Concurrentie is (bijna) altijd goed, ik snap dus eigenlijk niet waarom mensen hierover klagen? :?

prijzen zijn uit de linkerduim en dienen slechts als voorbeeld
Daar komt Ziggo dan met z'n 400:40 voor 62,50 zonder tv en bellen. Niet te genieten. Ik wil ook glas!
Anoniem: 524929 @Eduardboon4 juli 2018 12:58
Ik ben ook enorm benieuwd naar de performance van dit soort providers. Ik heb 3 providers gehad, waarvan bij 2 providers een instabiele 1gbit verbinding. Vanaf AMS-IX naar europese landen (OVH bijv.) was het helemaal erg.

1Gbit was vrijwel nooit haalbaar bij die 2 providers en dan roepen klanten 'Je moet blij zijn als je 20MB/s kan halen' i.v.m. de achterliggende infrastructuur en belasting daarvan.

Daarom zou ik het een perfecte oplossing vinden voor providers om in samenwerking met bijv. ACM speedtests uit te voeren naar verschillende locaties in NL & in Europese landen. Ik betaal nu bijna twee keer zoveel, maar dan heb ik vrijwel overal een ijzersterke verbinding.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524929 op 25 juli 2024 14:25]

Het is gewoon het beste dat de overheid KPN overneemt. En alle provider taken loskoppelt en zelfstandig als dochter of losstaand bedrijf ver laat gaan, en netwerk + datacenters enz.... blijft in directe overheidshanden als een ZBO, met als regel dat ZBO wel beperkte winst moet draaien om te investeren en up-to-date houden van alle systemen.

Elke aansluiting in NL krijgt verplicht glas aanlegt. Dan elke provider een verplichte WBA aansluiting af te laten nemen, voor zegge 20 -30 euro (afhankelijk van snelheid en verbruik) dan is het kwestie van gegevens invoeren en gaan met de banaan.

Hetzelfde met mobiele netwerken. Allemaal in overheidshanden en dan voor marktconforme tarieven aanbieden aan operators die de verbinding dan aansluiten aan klanten.

Kunnen bedrijven echt concurreren en het kritische netwerk en upgrades blijft altijd in handen van de overheid.

EDIT:
COAX trekken we de grond uit... weg ermee...

[Reactie gewijzigd door SRich op 25 juli 2024 14:25]

Anoniem: 524929 @SRich4 juli 2018 16:43
Mee eens, alleen heb ik geen KPN en kan ik ook niet krijgen ;) Het glasvezelnetwerk is open bij ons in de omgeving en dat is ook niet al te best. Politiek veel gezeur en beloofde performance is vaak niet haalbaar.

Het nadeel is dat kleine bedrijven zich aansluiten bij bestaande fiber netwerken of providers. Die bedrijven (zoals mijndomein) kunnen de verbinding goedkoop aanbieden. Ik profiteer op dit moment van een zakelijk netwerk voor een redelijke prijs.

Providers die op voorhand al roepen, of het nou 100Mbit, 200Mbit of 1Gbit is, de kostprijs verandert bijna niet... Dan kan ik het al niet meer serieus nemen. Natuurlijk zal de kostprijs veranderen als 100 klanten tegen verwachtingen in 1Gbit afnemen. Iets met performance en apparatuur.
mijndomein (uit Lelystad) doet/probeer wel meer bijzonder dingen.

Gezien de openstaande vacatures:
https://www.werkenbijmijndomein.nl/vacatures
zijn ze blijkbaar ook van plan om b.v. de energiemarkt te betreden:
Mijndomein is groot geworden in domein- en webhosting, maar richt zich nu ook op nieuwe ‘domeinen’. Denk daarbij aan abonnementen voor mobiliteit, energie, internet.

Private leaseauto's doe ze ook:
https://www.mijndomeinauto.nl/wie-zijn-wij

En in de beleggingswereld:
https://www.mijndomeinobligatie.nl/

Tja, zou je dat willen? Een ISP die FttH abo's aanbiedt in een stad, ver van hun thuisbasis, en zeggen dat ze hun eigen h/w in de PoPs hebben neergezet. Hebben ze de man/vrouwkracht en expertise om dat te onderhouden en/of te servicen in het geval van calamiteiten? Of hebben ze dat via-via ook weer uitbesteed?

[Reactie gewijzigd door ehtweak op 25 juli 2024 14:25]

Hebben ze de man/vrouwkracht en expertise om dat te onderhouden en/of te servicen in het geval van calamiteiten? Of hebben ze dat via-via ook weer uitbesteed?
Ik versta je opmerkingen zeker, maar je mag op dit punt er toch wel van uitgaan dat uitbesteden van bepaalde service taken (zoals hardware vervangen) gewoon normale bedrijfsvoering is van heel wat ISP's.
Loopt waarschijnlijk via Unet.
Natuurlijk voor de bulk van de particuliere gebruikers is 1Gb/s up/down op dit moment zware overkill.

Maar aanbod schept zijn eigen vraag. Ik kom zelf nog uit de inbel-generatie en toen was de overgang naar 1Mb/s al een verademing.
En wat gaat er gebeuren als de Liberty media's en KPN's van deze wereld straks ontvlecht gaan worden in een data/transport en een content gedeelte? Of als IPTV diensten gemeengoed gaan worden, nog maar te zwijgen over 8K tv? Of een andere dienst waarvoor veel stabiele bandbreedte noodzakelijk is?
Dan ben ik heel blij dat dit netwerk (ja, ik ben een van de gelukkigen die hier van gebruik zou kunnen maken ;) ) in single mode fiber is uitgevoerd. En dat het bijvoorbeeld over 10 jaar gemakkelijk naar 10Gb/s of 40Gb/s kan worden geüpgraded zonder dat de stad weer helemaal open moet (ok voor het warmtenet moet dat straks weer, maar dat is een ander onderwerp).
Anoniem: 160587 4 juli 2018 09:22
Mijndomein kennende kun je dan alleen emailen voor ondersteuning als er iets mis gaat, en zodoende zullen er kosten bespaard worden waardoor ze dit scherp kunnen aanbieden.

Ben serieus benieuwd hoe ze dit qua ondersteuning gaan faciliteren en of ik gelijk krijg in bovenstaande. Ook ben ik benieuwd of ze dit qua interesse gaan halen. Het is hoe dan ook interessant gezien de prijs, maar ik vraag me gewoon af waar ze op gaan besparen en of dat niet ten kostte van de kwaliteit van de internetlijn gaat.

Qua hosting welke ze aanbieden zie je bijvoorbeeld een tendens dat het vaak mis gaat qua ondersteuningen en bij storingen (https://www.kiyoh.nl/mijndomein_nl/?stars=1 / https://www.hostingwijzer...iders/mijndomein/reviews/ / https://nl.trustpilot.com/review/www.mijndomein.nl) ik hoop serieus dat ze dat beter aanpakken bij het aanbieden van dit.

(Edit: bronnen toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 160587 op 25 juli 2024 14:25]

Dat is inderdaad iets waar mensen heel goed rekening mee moeten houden.
De support is over het algemeen heel erg slecht. Zo hoor ik van een aantal klanten dat sinds het omzetten naar het nieuwe hosting platform hun website offline is en een MijnDomein landing-page toont. Die krijgen ook gewoon geen antwoord van de technische dienst, enkel een reminder dat ze het heel vervelend vinden maar te druk zijn om je vraag te beantwoorden. Bij sommige mensen/bedrijven is de site dus al doodleuk een dag of 4 a 5 offline zonder enige update. :+ Terwijl het een doodsimpel probleem moet zijn. (Vraag me trouwens niet waarom die mensen überhaupt MijnDomein kiezen hoor, met zo'n (zwaar oversold) dienst ga je toch niet in zee als je website belangrijk voor je is? :X)

Als dat ook de kwaliteit gaat zijn van de dienstverlening en de klantenservice bij dit soort internetabonnementen, dan hou ik m'n hart vast voor de mensen die bij hen een glasvezel abonnement afnemen. Dan moet je echt helemaal niets om je internetverbinding geven en het niet erg vinden als het bij een storing (al is dat lokaal; eg: je modem geeft de geest.) best eens dagenlang plat kan liggen...
Hoe vaak heb jij al een ISP moeten bellen? Dat is voor mij de minder prijs wel waard.
Je hebt blijkbaar 10 jaar geleden niet meegemaakt dat Tweakersleden zworen bij XS4ALL, en Ziggo steevast onderaan bungelde, grotendeels door hun in- en intrieste customer service. Dit is binnen een paar jaar zo verbeterd, hun pakketten zijn ondertussen zo verbeterd dat Ziggo steevast bovenaan te vinden is. Blijkbaar is een stukje gebruiksvriendelijkheid gewaardeerd.

Daarnaast: voor 30 euro/maand bevind je je in het vaarwater van bedrijven die het véél beter doen qua user experience, ook bij problemen. Dat tante Betje dan misschien geen glasvezel nodig heeft voor de snelheid, maar het wel kiest voor de prijs of de bekende naam of op aanraden van kleinzoon omdat die z'n eigen e-mailadres of leaseauto bij Mijndomein heeft zorgt er niet voor dat zo'n bedrijf niet hoeft te investeren in hun customer service.
Ziggo is nu steevast bovenaan te vinden doordat de userbase van tweakers.net is veranderd...
De userbase is veel meer een doorsnee van de Nederlandse bevolking geworden t.o.v. het stelletje nerds dat het de 10 jaar daarvoor was... Daardoor krijg je die kwaliteitsverkiezingen eigenlijk populariteitsverkiezingen zijn...
Ik zie mezelf als “nerd” en heb Ziggo (het is dat er geen glas mogelijk is). Maar ik heb eigenlijk zelden tot nooit problemen met Ziggo. Afgelopen jaar 1x een storing van een paar uur, maar dat was ivm een stroomstoring waar ze niks aan konden doen.

Mijn mening is terecht dat ze hoog staan en niet onderaan. Ok ze zijn misschien niet de beste, maar menig “nerd” kan zelf veel problemen oplossen wat “het gewone volk” niet kan.

@servies Ik kan een mooi voorbeeld geven van klantenservice: Toen ik pas in mijn nieuwe huis kwam, was de standaard kabel die geleverd word bij de modem net te klein. Dus ik vroeg om een langere kabel. Werd 2x verkeerd geleverd (kan je zien als slechte service), na de tweede keer zeiden ze dat ik zelf een kabel mocht gaan halen met keurmerk in de bouwmarkt tot een waarde van max 15 euro. Je kan zeggen wat je wil, maar ik vind dat toch goede service. Ondanks dat ze me twee keer aan toe een verkeerde stuurde.

[Reactie gewijzigd door iMars op 25 juli 2024 14:25]

Nooit problemen gehad en dus nooit van de customerservice gebruik gemaakt en dus waarschijnlijk ook nooit op dat punt van die poll gestemd...
Maar dat jij geen problemen hebt betekent niet dat de customerservice goed is..., ook niet dat deze slecht is.
Echt? Volgens de Consumentenbond scoort XS4ALL nog steeds het hoogst en Ziggo erg laag.
Sorry maar ik zit zelf al bijna 18 jaar bij UPC(nu ziggo) en heb nog nooit hoeven te bellen.. En daarvoor bij mijn ouders hebben we ook UPC gehad en nooit problemen gehad.. Daarentegen mijn ouders toen ze in venray gingen wonen en bij Ziggo (oude ziggo) zaten hebben ze zelfs bijna 3 weken lang geen internet gehad omdat de monteur van ziggo voor die regio op vakantie was en er een storing in de wijkcentrale zat, dus de hele wijk had geen internet 8)7
Anoniem: 160587 @dehardstyler4 juli 2018 09:40
Vrijwel nooit, maar voor veel andere mensen is het wel van belang, vooral voor zoiets als je internet verbinding. Nu is dat belang steeds lager door o.a. 4G, maar alsnog is klanten service van belang.
Ja, maar de mensen waar jij het over hebt hebben ook helemaal geen 1Gbit uplink nodig. :)
Dat is echt een hele andere doelgroep en die kunnen vaak wel met tragere support uit de voeten.
Anoniem: 160587 @dehardstyler4 juli 2018 09:44
Mensen kijken eerder naar prijzen dan naar snelheid.
Helemaal mee eens! Mijn broertje heeft de mogelijkheid om (gratis!) glas in de hele gemeente te laten aanleggen. Maar dan gaan zijn maandelijkste abonnementskosten 7 euro per maand omhoog. Dat zijn verbinding van 40/4 naar minimaal 250/250Mbit gaat maakt hem niets uit. Hij ziet alleen dat zijn maandelijkse kosten 7euro per maand omhoog gaan.
Vaak, helaas. Ik weet niet meer hoeveel KPN monteurs ik in de loop der jaren over de vloer heb gehad voor mijn DSL-lijn. Ze hebben zelfs een keer voor mij de straat opengegraven. En het kost heel wat telefoontjes voor ze zover zijn.
Vaak, helaas. Ik weet niet meer hoeveel KPN monteurs ik in de loop der jaren over de vloer heb gehad
Daar staat dan tegenover dat ik in de afgelopen 20 jaar nog nooit een helpdesk heb hoeven bellen.
In hoeverre zijn dit soort snelheden realistisch ipv leuk om te kunnen zeggen dat je het hebt? Er zijn volgens mij nog niet zo vreselijk veel consumenten routers die ook daadwerkelijk 1gb kunnen routeren?
Tsja, ik heb ook een 35A elektriciteit aansluiting, terwijl ik zelden boven de 10A kom, en gemiddeld maar 0,25A(?) ofzo gebruik (550kWh/jaar).
Maar waarom zouden ze dat ueberhaupt verder beperken, dat heeft weinig voordeel.
Als ze t zouden knijpen op 5A, dan kan ik bijv niet meer fornuis en waterkoker tegelijk gebruiken, dus doe ik dat achter elkaar. Maar dat resulteert niet in minder verbruik.

Zelfde met glas denk ik, de lijnen/apparatuur liggen er toch al dus waarom niet.
Mensen gebruiken gewoon wat ze nodig hebben, dan is de tech iig niet de beperking.
Er is vast n kleine groep die wel 10x zoveel gebruikt als met een 100Mb verbinding, maar gemiddeld genomen zal t wel meevallen.

edit @Tivoler: idd, om precies te zijn kom ik n paar min/dag wel aan 15A, en n paar uur/jaar mss 25A (al kan ik dat makkelijk voorkomen door niet tegelijk was te draaien, stofzuigen en koken).
Elektriciteit is ook veel meer een basisbehoefte, vandaar dat men zulke minima eist. Terwijl supersnel internet vooral luxe is (ja echt, tig 4K streams moeten kunnen kijken etc is toch minder belangrijk dan koken), dus de vergelijking gaat niet helemaal op.
Maar wel dezelfde vraag, waarom zou je het beperken als de infra er toch al is.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 25 juli 2024 14:25]

Die 35A is als voorbereiding op kookplaten in de toekomst (of als je er al een hebt) en reken maar dat jij wel ff over die 10A heen piekt zo nu en dan. Het is overigens verplicht om een aansluiting te leveren van 35A bij oplevering van een woning.
Hier in Almere Stad zelfs 40A op de hoofdzekering :)

Maar goed, verder onderschrijf je het punt van @N8w8 mooi.

Het kan helemaal geen kwaad om aan internetbandbreedte ook wat 'overcapaciteit' te hebben voor de toekomst, of om eens lekker te pieken.
Overcapaciteit moet je houden voor calamiteiten. Sterker, die 1G is echt met een overboeking en wordt niet 24/7 gegarandeerd, zou (financieel)technisch ook niet kunnen.
Oh jawel hoor, die zijn er genoeg. En bv. Tweak levert met de Fritz!box 5490 een zeer capabele router mee, die het zéker haalt. Maar een beetje 'gepeperde' AC router haalt het tegenwoordig ook best wel.

Verder haal ik de 1 Gbps inderdaad niet overal. Het hangt ook een beetje van de andere kant van de TCP connectie af :P. Maar de grotere Ubuntu mirrors of CDN's komen een aardig stuk in de buurt en dan is er ook nog ruimte over als meerdere mensen in huis tegelijk iets groots downloaden.
jup, toen ik anderhalf jaar één van de eerste was met Tweak hier in de buurt (Enschede) was het echt 950/950 (en dan ook nog de TV erbij aan die ook over dat lijntje loopt :P), tegenwoordig zijn er meer Tweakers (pun intended) hiero en varieert het een beetje qua tijdstippen/drukte, maar een gemiddelde speedtest.net gaat altijd nog boven de 700/850. En ja, het valt dan pas echt op hoeveel servers nog steeds ingericht zijn voor 'gemiddelde gebruikers'... maar nieuwsgroepen en torrentjes pompen vlot door ;)
Het is glasvezel dus ik denk dat je wel op die 900Mbit+ kunt rekenen, maar dan wellicht voor een kleiner aantal gebruikers en ervanuit gaande dat iemand die zo'n abbo aanschaft ook daadwerkelijk Gbit netwerk thuis heeft ;)

Vind het overigens een zeer scherp aanbod hoor, hier betalen wij ~65 voor 500/500 KPN glasvezel met TV, bovendien nog nooit uitval van het netwerk gehad.

[Reactie gewijzigd door 454232 op 25 juli 2024 14:25]

Tja, alledaagse consument heeft meer dan genoeg aan de 100Mbit/s, 1Gbit/s is vooral leuk voor bedrijven. Nu moet ik zeggen, had ik in omgeving Leeuwarden gewoond dan had ik zelf toch wel gekozen voor die mooie 1Gbit/s. En vooral om de extreem snelle downloads/uploads die je dan kan halen. TV kijken doe ik niet aan en ben altijd te bereiken op mijn 06.
Anoniem: 636203 @Plainside4 juli 2018 09:26
Wat ik wel fijn vind is dat met een symmetrische snelheid je eindelijk eens fatsoenlijk videobellen kan gaan invoeren met hoge kwaliteit.
Je hebt echt geen 1Gbit upload nodig om te kunnen videobellen.
Het is zelfs te weinig als we eens lossless 1080p zouden gaan streamen. In plaats van die 4k resoluties wordt het misschien eens tijd dat we alle beschikbare 1080p pixels gaan benutten.


24-bit, 1080i @ 60 fps: 24 × 1920×1080 × 60/2[a] = 1.49 Gbit/s
24-bit, 1080p @ 60 fps: 24 × 1920×1080 × 60 = 2.98 Gbit/s.
Waarom zou je in vredesnaam lossless wilen streamen als je prima lossy algoritmes hebt? En zelfs als je lossless wil, dan nog zijn ook daar compressiemethoden voor die het kleiner maken (bij plaatjes bijvoorbeeld png, bij muziek flac, voor video is er een hele waslijst aan lossless codecs). Die bitrates zullen in de praktijk dus niet zo hoog zijn. En we hebben het over videobellen, is lossless dan écht nodig?

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 25 juli 2024 14:25]

Omdat we ook met muziek van MP3 naar Flac zijn overgegaan en we voor plaatjes van jpeg naar png zijn overgeswitched.

Bij video doen we ons best nog de boel lossy te compressen, maar de enige reden hiervoor is: Gebrek aan bandbreedte.

Die <10mbps streams die Netflix, Ziggo en andere gebruiken is eigenlijk om te janken zo slecht in kwaliteit. Zelfs 4K streams komen nog niet eens in de buurt van een beetje goede 1080p bluray.

Daarom snap ik die 4k hype niet zo, we benutten 1080p lang niet eens volledig.
Maar is die slechte kwaliteit dan de schuld van het lossy formaat of van Netflix/Ziggo? Ze kunnen het ook verhogen naar 50 Mbit/s bijvoorbeeld, dan zou het er een stuk beter uitzien. Ik weet alleen niet of het netwerk het aankan als iedereen tegelijk 50Mbit gaat gebruiken.

En de massa neemt genoegen met lossy, dus dan is dat wat er wordt geleverd.
Videobellen met een upload van 5 Mb werkt ook al prima, en je zult het verschil met een 100 Mb verbinding écht niet zien.
Met 1Gbit kom je als bedrijf niet ver hoor als je ietwat omvang hebt. Voor een KMO ok.

Wij zitten zelf aan 500 Gbit, dit is voldoende maar ook zeker geen overkill.
500gbit? tel je al je switch poorten bij elkaar op ofzo :+

TransIP heeft een edge-switching setup van 100Gbit wat al ruim voldoende is, en dat is echt geen kleine speler die puur hosting levert.

Niet elk bedrijf is een kantoor waar alles gevirtualiseerd word via "de cloud". Er zijn genoeg grote ondernemening waar 1gbit/s al ruim voldoende is...

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 25 juli 2024 14:25]

500gbit? tel je al je switch poorten bij elkaar op ofzo :+
_O-

Ik kan inderdaad niks anders bedenken dan dat. Of hij moet in de Eemshaven werken bij Google toevallig, maar anders zie ik het niet snel gebeuren dat je 500Gbit hebt.
Ik gok een gevalletje Gb/Mb verwarring. 500gbit is ook als IT bedrijf niet af te nemen.
Nee klopt inderdaad. Dan wordt het 5x 100Gbit.
Nee hoor dit is geen typo, ik heb nooit gezegd dat we de lijn rechtstreeks van een isp afnemen ( we zijn overigens geen nl bedrijf maar wel een Belgisch) .
Wat? Ik zit hier in een kantoor met 700 man, en wij hebben een 1Gbit uplink! Ik weet niet wat jij doet met 500Gbit en met hoeveel man dat dan is, maar dat lijkt mij aan de hoge kant. Ik kan op elk willekeurig moment van de dag een speedtest starten en 500 tot 600 Mbit halen, zoveel ruimte is er nog vrij op de lijn.
Ligt eraan wat je gebruikt als bedrijf. Ik zit met regelmaat bij grotere bedrijven waar ze heel goed uit de voeten kunnen met 1 Gbit. Het is maar net wat je behoefte is en hoeveel resources je van "de cloud" wil halen en gebruiken. Dus sommige zullen idd 500 Gbit nodig hebben, andere kunnen het goed af met 1 Gbit.
dan ben je geen bedrijf, maar een hostingprovider...

[Reactie gewijzigd door Paradox op 25 juli 2024 14:25]

Nee hoor, wat we wel zijn is een IT bedrijf , dus we genereren sowieso wel een hele boel traffic.

Maar op die lijn wordt quasi niets gehost dat ook buitenaf bereikbaar is

Misschien had ik er moeten bijzeggen dat we wel in de sector zitten, blijkbaar is 500 toch nog extreem veel als ik de reacties zie.
wat jij bedoeld is een 500gbit enkele glaslijn, dan heb je aardig leuke equipment hangen, en waarschijnlijk 3-4 van zulke lijntjes voor redundancy. Ik zie zelfs geen hosting providers die dat hebben, die splitsen het over meerdere 100gbit lijnen gezien dat nu redelijk standaard is.

Ik heb toch ook geen 47gbit upload als ik op mijn switch 47 poorten gebruik als uplink? Het is 47x 1gbit, de maximale throughput per device blijft 1gbit, alleen 47 simultaan is dan mogelijk.
Tuurlijk, bij ons is er wel degelijk maximum 500 Gbit throughput, nu weet ik ook wel dat dat niet standaard is en wij aan het extreme uiteinde van de bell curve zitten.

Maar had ook wel niet verwacht dat er nog zovelen het met 1gbit of minder doen ( zelfs voor 700 werknemers bijvoorbeeld zoals hieronder vermeld) .
Voor 99% van de bedrijven is 1Gbit echt ruim voldoende.
500Gbit dat gaat echt nergens over. Benieuwd waar je dat voor nodig hebt.
Dan heb je zelf met 5000 man tegelijk nog 12,5MB/s 8)7
Nodig is veel gezegd, we hebben de nodige marge ingebouwd teneinde over pakweg 10 jaar weer niet opnieuw te moeten beginnen.

Maar om iets meer context te geven, tot recent hadden we 100 Gbit, dat was niet meer vooruit te branden. Nu schat ik dat we ongeveer 50 % van de lijn effectief gebruiken , heb de statistieken hier niet bij de hand.

We hebben relatief veel gebruikers met vooral een zeer grote diversiteit aan profielen waaronder een heel aantal die echt wel grootverbruikers zijn. Daarnaast is er ook zeer veel data aanwezig en centraliseren we onze setup zoveel mogelijk om een dergelijke lijn maximaal te benutten.
Lol, je betaalt honderden (duizenden?) euro's PER DAG voor een uplink die je misschien over pakweg 10 jaar nodig denkt te hebben?

Geef nou gewoon toe dat je uit je nek lult. Dit slaat nergens op.
Nee hoor, je mag altijd even komen kijken voor mijn part, al vinden anderen binnen de firma dat misschien niet opportuun ;-)

En ja zo werkt het doorgaans wel bij bedrijven die het kunnen betalen , je moet ook denken dat je de infrastructuur voor dit soort verbinding niet om de 10 jaar opnieuw kan gaan updaten, er zit een hele hoop km's glasvezel van ons (letterlijk te nemen) in de grond, de vergunningen alleen al duurde jaren om rond te krijgen.

Het is gemaakt om te schalen met de bestaande opzet, niet om over 10 jaar heel de molen weer opnieuw te beginnen doorlopen.

Edit: Je kan altijd even op speurtocht gaan hé, ik heb al verklapt dat we een Belgisch IT bedrijf zijn, aan mijn uitleg kan je ook al afleiden dat we duidelijk geen kleine speler zijn. Je zal merken dat de lijst van mogelijke kandidaten bijzonder kort is.

[Reactie gewijzigd door kristofv op 25 juli 2024 14:25]

Nou ik heb even gekeken bij de Belgisch internet exchange ( aangezien jullie geen ISP gebruiken ), en zie dat zelfs OVH en Proximus maar 200Gbit uplink hebben ( 2x 100Gbase ).

Weet je zeker dat de lijnen wel verbonden zijn en niet alleen alvast in de grond liggen?
Ja hoor, maar zou me niets verbazen dat de info niet publiekelijk is.
Toevallig Cegeka?
Over Cegeka hun infrastructuur weet ik weinig ;-)
Ja, dat is dan €55.000 per lijn van 100Gbit per jaar. Dus dat is €275.000 per jaar bij BNIX. :P
Dat lijkt me met een zakencijfer van meer dan een half miljard niet zo buitensporig, toch.
Maar het zegt niks. Ik werk voor een bedrijf met meerdere miljarden omzet ( om en nabij de €2 miljard ), en wij hebben 1Gbit uplink. :D
Moet het iets zeggen dan? :) Het is gewoon zo dat we die infrastructuur hebben en ook nodig gaan hebben naar de toekomst toe.

Of je me nu gelooft of niet maakt voor mij weinig uit :)
Ik wil je graag geloven, maar het klinkt gewoon zo onwaarschijnlijk. OVH kan op de AMS-IX uit de voeten met 600Gbit uplink, dan moet jij qua internetsnelheid bij een gigantische partij werken. En dat lijkt onwaarschijnlijk.
;-) ask me in pm als je nu echt twijfelt
Altijd handig om dat alvast af te tikken voor het geval je het over 10 jaar nodig hebt he.
Als je die 47 poorten simultaan als 1 verbinding kan gebruiken, kan je gewoon spreken van 1 verbinding en dus wel van een 47gbit verbinding.

KPN haalt ook 400mbit snelheden door 100mbit per kabeltje te sturen. WiFi en 4g bundelen ook meerdere kanalen om hogere snelheden te halen.
Wat @Anoniem: 636203 zegt: de aantrekkingskracht van glasvezel zit hem in de symmetrische down/up-snelheden.

@jongetje en @Jeffrey87
Hij zegt toch niet dat je 1 Gbit nodig hebt, maar dat symmetrie fijn is.

Videobellen werkt met 5 Mbps inderdaad prima, maar ik merk de laatste tijd dat mijn 7 Mpbs up toch echt aan de capaciteit kan komen door combinatie van gewoon gebruik, VPN van lokatie naar huis,. VPN van huis naar werk, videostreams (webcam) en videobellen.

Die gigabit heb je dan niet nodig, maar 20-40 Mpbs geeft wel lucht. Overigens kan DSL dat ook halen, hoewel ze doorgaans met 100 down, 10 up als maximum adverteren. In de praktijk ligt die upload wel hoger.
De alle daagse gebruiker heeft voldoende aan 640KB.

Maar nu even serieus. 1Gbps, is helemaal zo verkeerd nog niet, steeds meer diensten worden via Internet aangeboden waardoor de honger naar bandbreedte en lage latency steeds groter wordt.

1Gbps is niet alleen even snel downloaden, het is namelijk meer dan alleen dat, met glas heb je naast download ook een hoge upload wat een legio aan mogelijkheden biedt. Denk aan bewakingssystemen zoals camera's of camera's voor patiënten die toch zelfstandig willen wonen en die centraal begeleid kunnen worden. Je kan het zo gek niet bedenken maar met een 1Gbps full duplex kan je dus meer dan alleen up- en downloaden. Helaas denken mensen alleen maar aan dit.
Wat genoeg is, is altijd subjectief lijkt mij.
Ongeacht wat de alledaagse consument nodig heeft, is het grotere vraagstuk: Waarom zou je bij KPN 44 euro per maand voor 100mbit internet only betalen, als je bij Mijndomein of Tweak 10 keer zo snel internet kunt krijgen voor (veel) minder? Zie dat meerdere mensen gefocused zijn op de snelheid en waarom '1Gbit nuttig zou zijn', in plaats van de prijsverhouding in acht te nemen.

Het is alsof Opel de Corsa aanbiedt voor 24.000 euro, en Aston Martin de Valkyrie aanbiedt voor 20.000 euro, waarna mensen zeggen "Ja maar waarom heb ik in godsnaam een Valkyrie nodig om naar mijn werk te komen? Mag toch maar max. met 130KM/u over de snelweg. Ik ga voor die Corsa."
Ik zit zelf bij XS4ALL en dat is een goede ervaring. Beter dan Ziggo \ UPC. Vooral als er wat is.
Het is wel enorm duur als ik naar dit soort providers kijk. Tweak is er ook zo 1.

Ik heb dan op voorhand een (waarschijnlijk onterecht) gevoel dat je dan niet zulke goede diensten geleverd krijg.
"If it looks to good to be true..."

Zijn er mensen die ervaringen hebben met deze providers en bijvoorbeeld XS4ALL? Het is allemaal KPN, maar ik kan mij niet voorstellen dat er geen verschillen zijn.

Hoe is de televisie dienst bijvoorbeeld?

Ik heb niet zulke goede ervaringen gezien van Tele2 bij kennissen met televisie kijken. Haperingen, vastlopers en heel veel irritatie vooral.
Nu zegt dat natuurlijk niet alles over de dienstverlening van Tele2, maar goed voor mijn beeldvorming is het niet.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 25 juli 2024 14:25]

Ik zit bij Tweak eigen netwerk. En het is echt een pracht deal. 365 per jaar voor 1gbps. En afgelopen jaar heb ik 1 avond een wat mindere verbinding gehad. en viel internet soms voor enkele seconden weg. na 2 a 3 uur was de lijn weer stabiel. En bellen is eigenlijk altijd binnen 3 keer overgaan opgenomen. Mailtjes beantwoorden ze meestal binnen 30 min(tijdens openingstijden). Dus het kan zeker wel. TV etc kunnen ze natuurlijk door bv KPN laten uitbesteden.
Hoe vaak is je 1gbps verbinding nuttig? Wanneer haal je deze snelheden?
Bij het downloaden(Via steam etc). Het downloaden van films. binnenhalen van updates. en voornamelijk als iedereen tegelijk de lijn aan het gebruiken is. En voor die prijs(wij gebruiken geen tv). is er weinig anders wat zinvol is. behalve <100mbps voor 1 a 2 euro goedkoper.
Of een 1 Gbps verbinding 'nuttig' is, is natuurlijk aan discussie onderhevig, maar in dit geval is de discussie zélf ook niet zo nuttig....

Zelf neem ik ook 1 Gbps af voor 365 euro per jaar en nee, ik trek de lijn niet iedere dag vol en zeker niet voor langere tijd. Maar áls ik een keer iets groots moet downloaden, dan is het gewoon lekker dat dat rap gaat. En met uploaden helemaal. Dus ook als je niet iedere dag downloadt en niet iedere dag grote dingen uploadt , dan nog geldt dat op moment dat je dat wel doet, het tóch lekker is als dat snel gaat.

Als dat dan ook nog kan tegen een prijs die lager ligt dan bijna alle andere aanbiedingen en de stabiliteit top is, dan is het een no-brainer :).
Thanks, dat is alvast de helft! Ik ga er nog eens induiken.

In principe kom ik uit op hetzelfde bedrag als bij XS4ALL, maar dan met een 1GB verbinding ipv van 100mbps. Dat is toch bijzonder 8)7
Ben blij dat ik bij Xs4All weg ben. Vroeger was het een goed bedrijf, maar van de 1 op de andere dag konden ze bij mij thuis geen stabiele verbinding meer leveren. Zo veel ellende gehad met Xs4All. Nee, doe mij maar Ziggo, stabiel, nagenoeg geen latency op de verbinding, geen last van Jitter en nooit uitval.
Ik heb een jaar of 18 UPC \ Ziggo gehad. Gedwongen, omdat er geen glas beschikbaar was en dat zit je gewoon aan hen vast. Uiteraard is dat een lange periode en logisch dat er in die tijd een hoop mis is gegaan.

Ik ben echter blij dat ik geen diensten van hen meer hoef af te nemen. Met name wanneer er wat aan de hand was lag het echt nooit, maar dan ook nooit aan hen. Mijn ervaring is dus precies andersom. XS4ALL werkt prima bij mij, maar ik vind het wel erg duur. Ik betaal 75 (incl. tv en Ziggo Sport) voor 80mbps (dit wordt 100mbps).

Ik moet zeggen dan ik wel alle providers opnieuw moet vergelijken wanneer de snelheid omhoog gaat (als die dat al niet is). Tweak heb ik destijds ook gezien, maar vertrouwde het niet echt zoals ik hierboven heb beschreven.
Ik had Xs4All. Eerst ADSL en zat toen op 16/2 ofzo. Na een half jaar opeens op 8/1 en constant disconnects. Kon niet eens meer gamen. Klantenservice, en hoppa na een paar dagen weer 16/2. Week later weer tussen de 6-8 mbps. Weer bellen en weer op 16. Dit ging een jaar zo door. In gesprek met overburen en zij precies het zelfde met hun Het Net aansluiting. Dus gevraagd om even op te letten en ja hoor, wanneer bij mij de snelheid weer omhoog ging ging bij mij de snelheid omlaag en visa versa.

Uiteindelijk bleek de monteur in de wijkkast onze twee verbindingen steeds om te wisselen en werd de daar defecte hardware niet gerepareerd/vervangen omdat de kast op nominatie stond om te worden geupgraded. Wanneer ik nu een postcode check doe is er nog steeds (het is 2018) maximaal 50Mbps te krijgen, dus je kan wel begrijpen dat Xs4All nooit meer een optie is. Vreselijk duur, lage snelheden, beroerde service.
Ik heb glas geen ADSL dus dat is niet hetzelfde. Daar waar ik 80\80 zou moeten hebben is het meestal 80\100 (geen idee waarom, maar mijn upload is altijd te hoog)

ADSL zou ik sowieso nooit kiezen, want dan is Ziggo 9 van de 10 keer voordeliger en dan neem ik die slechte helpdesk voor lief.

Nu woon ik in een gebied met glas en heb ik de luxe dat ik uit nagenoeg alle providers kan kiezen met vooralsnog een top ervaring met XS4ALL.

Ik zie alleen wel dat Tweak voor hetzelfde geld 10x zoveel internetsnelheid aanbiedt dus dat zet je wel aan het denken wanneer er weinig negatieve ervaringen worden gedeeld.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 25 juli 2024 14:25]

Glas is bij ons geen optie, ondanks dat het stedelijk gebied is. Keuze is of Ziggo of ADSL met een maximale snelheid van 50Mbps. En gezien ervaringen in het verleden is DSL gewoon geen optie.
Het grappige is dat je Xs4All daar niet op af kunt rekenen. Die monteur is van KPN, het bedrijf dat de lijnen beheert.
Jij klaagt -> Xs4All klaagt bij KPN -> KPN wijzigt het lijntje
Ja, ik betaalde aan Xs4All dus zij zijn voor mij de partij. Al die onderaannemers heb ik niks mee te maken.
het verschil is alleen dat de KPN hier niet de onderaannemer is. Xs4All heeft in dit geval geen zicht op de technische kant van de aansluiting... En kan niet anders dan er op hopen dat KPN het goed oplost...
Ik ben jaloers op die prijzen. We betalen op het moment bij Ziggo voor alles-in-een met 200/20 internet meer dan dat en het ziet er voorlopig niet naar uit dat we hier glasvezel gaan krijgen...
Jullie weten niet hoe goed je 't hebt in Nederland, hier in het buitenland: 5 Mbit down 0.8 Mbit up voor 43 euro per maand :(
Dat weten we heel goed Dreamvoid. En als ik kijk hoe het in delen van bijvoorbeeld de VS is gesteld, dan "ween ik zachtkens en droom ik van postduiven met usb sticks".

Maar maak dan als consument een vuist, en zorg dat je medestanders hebt. En als de markt het niet levert, zorg er dan zelf voor bijvoorbeeld via een corporatie. Dit concept is zelfs bij zeer zelfstandige Amerikanen doorgedrongen, op plekken waar de grote jongens van z'n lang-zal-die-leven never nooit niet een net zouden hebben aangelegd.

http://www.govtech.com/ne...p-Model-for-Internet.html
Bij ziggo kan je ook al 400/40 mb krijgen, maar misschien ligt dat aan de locatie waar je woont.
Hoe jaloers moeten de Belgen dan niet zijn. Zit op 240/24 Telenet. 79 euro per maand ongeveer (heb wel een all in one incl gsm) dus totaal iets meer dan 140 euro per maand.
Misschien emigreren :D alleen op het werk geraken word een lange reistijd gok ik :P
Leuk ter informatie:

https://www.breedbandatlas.nl/

De BreedbandAtlas toont de breedbanddekking op uw locatie.

https://www.stratix.nl/glaskaart/

[Reactie gewijzigd door gandiman75 op 25 juli 2024 14:25]

Heel fraai vormgegeven kaart, maar ben bang dat die verre van volledig is. In eerste oogopslag zie ik dat hij veel bedrijfspanden niet aangeeft dat er glasvezel ligt. Tenminste, ik neem even aan dat een lokatie als Utrecht Centraal en de bijbehorende NS-panden, niet daadwerkelijk hun internet over een DSL-lijntje laten lopen. (Zou wel wat verklaren over vertraagde treinen).

Of een aantal bij mij bekende datacenters staat doodleuk aangegeven als koper.

Maar goed, dat zijn bedrijfspanden, dan ga ik bijvoorbeeld kijken naar de wijk Lombok in Utrecht, waar een lokaal initiatief glasvezel heeft getrokken... ook dat ontbreekt.

Kortom, als een pand oranje is op de kaart, dan zal er wel glasvezel liggen, maar als het niet oranje is, is er nog hoop.
Waarschijnlijk zijn bedrijfs (dark) fibers hier niet in opgenomen en betreft het commercieel beschikbare diensten. Mijn werkgever heeft ook meerdere fibers lopen naar datacenters, deze staan ook niet vermeld.
Kaartje klopt niet echt heb zelf glasvezel in rotterdam zuidwijk 500mbit dit kaartje toont koper aan?
Hoe komt het dat het in Leeuwarden goedkoop kan en op andere glasvezel netwerken niet?
Bijvoorbeeld Tweak is hier 60 Euro voor 500Mb/s zonder tv en bellen i.p.v. 40 voor 1Gb/s plus bellen.
https://blog.tweak.nl/algemeen/hoe-werkt-glasvezel/

Dit blog van Tweak vat het eigenlijk wel goed samen :). Je moet even om hun "kijk eens hoe goed wij zijn" gehalte heen lezen, maar feiterlijk gezien klopt wat ze zeggen.

KPN rekent voor wederverkoop ook behoorlijk hoge tarieven. Tweak heeft in het topic over hunzelf weleens genoemd dat een ISP die van KPN WBA afhankelijk is per klant voor 100 Mbit/s al 40 euro af moet tikken aan KPN .En dan moeten ze hun overige kosten nog betalen, beetje winst maken, etc.

[Reactie gewijzigd door eymey op 25 juli 2024 14:25]

Hmm... wel Reggefiber hier maar zeker alleen met KPN ertussen. Die 40 Euro lijkt me net het verschil voor iedereen op Ziggo kabel of iedereen op glas. Nu is m'n glasvezel aansluiting werkeloos.
Het hoofdnetwerk in Leeuwarden is aangelegd met overheidsgeld met KPN als hoofdgebruiker. Het is dus eigendom van de gemeente. En die kan met minder marge toe dan laten we zeggen een KPN of een andere partij met aandeelhouders.
Aan een gedeelte van deze ring zitten de providers die via toendertijd Reggefiber/Glashart FttH hebben uitgerold.

Het koste een paar centen (Alleen Reggefiber heeft er indertijd al € 31 mln in gepompt), maar dan heb je ook wat ...

http://www.stadsringleeuwarden.nl/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.