Glasvezelproject Heerhugowaard heeft veel minder aanmeldingen dan het claimde

In Heerhugowaard heeft niet 23 procent van de inwoners zich aangemeld voor glasvezel van E-Fiber, zoals deze organisatie beweerde, maar slechts 3,3 procent. Bij 35 procent zou gratis aanleg volgen.

Op de pagina van E-Fiber staat op het moment van schrijven nog steeds dat het aantal behaalde aanmeldingen in Heerhugowaard 23 procent bedraagt. Wethouder Monique Stam van Heerhugowaard deelde donderdagavond echter mee aan de gemeenteraad dat het werkelijke percentage 3,3 bedraagt.

De gemeente vermoedt dat E-Fiber met opzet het percentage verhoogd heeft om bewoners tot een eindsprint te bewegen. Het doel van het glasvezelproject was om voor komende zondag 35 procent van de bewoners zich te laten aanmelden voor een abonnement. Vanaf dat percentage zou de aanleg van het netwerk gratis zijn.

Door de verkeerde voorstelling van zaken zijn er volgens het Heerhugowaards Dagblad ook twijfels in de gemeenten Koggenland en Schagen. Bij die gemeenten staat de teller op respectievelijk 27 en 25 procent.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-06-2018 • 14:42

444 Linkedin

Submitter: plientje

Reacties (444)

-14440434+1174+222+31Ongemodereerd207
Wijzig sortering
Waarom zouden mensen dit *niet* willen?
Ja, dat dacht ik dus ook toen ik deur-aan-deur ging voor ons lokale initiatief. Een paar citaten, voornamelijk afkomstig van de 60-plussers.

"Het werkt nu goed, IK ben tevreden, waarom moet het anders"?
"Het is [x] euro duurder per maand" (dit bedrag ligt vaak onder de 5 euro)
"Ik verlies de 'gratis' dubbele databundel op mijn telefoon" (overstappen? Moeite! Eng!)
"Het zenderpakket is minder compleet" (maar kijkt u daar ook naar? "Nee, maar...")
"Maar binnenkort komt 5G dit toch voor ons oplossen?"
"Overstappen is eng, straks ben ik een week onbereikbaar!"
"Provider [x] krijgt een lagere score op [reviewsite]!"
"Maar mijn @kpnplanet emailadres dan!" (gratis student die het voor je omzet was geregeld)

Alles kan je weerleggen. Maar mensen, voornamelijk ouderen die niet teveel van techniek begrijpen, zijn doodsbang voor verandering. En het mag natuurlijk geen cent kosten. De jaarlijkse prijsverhoging van KPN en Ziggo is men altijd allang vergeten.

[Reactie gewijzigd door Richh op 29 juni 2018 15:04]

Klopt helemaal, maar ook in de leeftijd 40-60 is het niet heel veel anders. Vaak zat heb ik gesprekken met mensen die ik glasvezel aanraadt, en vaak krijg ik als vraag.... "Waarom moet ik nu echt overstappen op glasvezel" ?

In principe sta je dan best met een mond vol tanden want geef maar eens één goede reden. Voor een Tweaker is die upload "de bomb" maar de gemiddelde consument interesseert het zich echt niet.

Zelfs onder 30 jarigen hoor ik soms wel eens dat het ze weinig uitmaakt dat die ene foto echt niet instant op Facebook, Instagram of Twitter hoeft te staan. Voor die paar euro verschil wilt de gemiddelde consument niet ook nog een dag thuis blijven "die vaak kostbaarder is dan het geen men ermee uitspaart op jaarbasis". het geen ik ze dan vaak nadien adviseer is om dan even contact op te nemen met de huidige provider en dan weer voor een jaar bij te tekenen om weer een aantal maanden korting te krijgen.

Want zeg nu zelf en eens heel eerlijk, wat heeft glasvezel op dit moment nu echt te bieden wat de kabel niet te bieden heeft "naast een hogere upload?". En waarom zou die consument nou echt een (zoals Tweakers vaak) stijve moeten krijgen van een hoge upload ?
Tegenover kabel sta je inderdaad met een mond vol tanden, tenzij je qua prijs wat kan betekenen. Het is echt bizar hoeveel mensen zeggen de snelheid niet belangrijk te vinden, maar toch het dikste Ziggo-pakket afnemen.

Het echte probleem zijn de <20 mbit ADSL-verbindingen. Daar hoef ik het snelheidsargument vaak niet uit te leggen.

Maar een aantal argumenten buiten het snelheidsargument, dan :)
 • Monopolie/duopolie van vaste aansluitingen in onze markt, resulteert in jaarlijkse prijsverhogingen. Dit is de kans op een alternatief.
 • Woningwaarde, vergrijzing van de buurt
 • Solidariteit met buren
 • Nieuw wifimodem (met 5ghz)
 • Klaar voor de toekomst. Iedereen begrijpt dat de huidige verbindingen ooit onvoldoende zullen blijken. Dit is de kans om daarop voor te zijn; over 10 jaar is er heus geen tweede initiatief. Waarom wachten?
 • De meerkosten zijn (als ze er al zijn) echt minimaal en je zit er maar een jaar aan vast. In het slechtste geval kost het je een keertje 50 euro...
Woningwaarde, vergrijzing van de buurt
Solidariteit met buren
Nieuw wifimodem (met 5ghz)
Dat zijn natuurlijk kul-argumenten. Hoe ik mijn huis meer waard laat worden met glasvezel mag je me uitleggen. Er zijn maar bar weinig dingen die je aan je huis kunt doen die de waarde verhogen. En die hebben meer met ruimte (dakkapel, serre) of met duurzaamheid te maken.
Nieuw modem is ook niet echt een USP naar mijn idee. En solidariteit met de buren klinkt als een dwang-argument: als ik het niet doe, benadeel ik de buren. Nou boehoehoe...

Voorlopig mag je ook wel oog hebben voor de nadelen. Ik ken ook zo'n lokaal initiatief in een dorp vlakbij. Alles zou helemaal geweldig zijn, maar uiteindelijk hebben ze een systeem dat veel storingen kent en ze zitten helemaal vast aan de apparatuur van de provider. En dat heeft nadelen. Ik ben tevreden met mijn Ziggo aansluiting en heb bv een eigen oplossing voor tv kijken op een manier die mij het beste uitkomt en voor mij het beste werkt. Als ik zou moeten omschakelen naar een systeem waarbij ik geen invloed meer kan uitoefenen op de manier van kijken, zou ik erg ongelukkig worden. Ik heb altijd al een hekel gehad aan de kastjes van de providers en heb er ook nooit gebruik van gemaakt. Mijn eigen TVHeadend in combinatie met mijn Kodi box kijkt nog altijd het prettigste. Helemaal in het begin van de digitale tv keek ik al met een Dreambox en dat beviel me ook al prima. Veel meer functionaliteit dan de tv kastjes of standaard tv's. Providers willen je steeds meer in een keurslijf dwingen zodat zij (en de adverteerders) vrij spel hebben en ik alleen nog maar kan wat zij mij aanbieden.
Gelukkig neemt de rol van de traditionele TV steeds meer af dus over een jaar of wat is ook dat niet meer belangrijk. Misschien dat ik dan overstap. Voorlopig is het bij mij niet eens mogelijk, maar ook niet noodzakelijk. Kabel vs glas ontloopt elkaar niet veel.
Dat zijn natuurlijk kul-argumenten. Hoe ik mijn huis meer waard laat worden met glasvezel mag je me uitleggen.
How Fast Internet Affects Home Prices
A nationwide study released on Monday by researchers at the University of Colorado and Carnegie Mellon University finds fiber-optic connections, the fastest type of high speed Internet available, can add $5,437 to the price of a $175,000 home—about as much as a fireplace, or half the value of a bathroom.
Amerikaans onderzoek. Relevant voor de Nederlandse markt? I doubt it. De internet markt in Nederland is heel erg verschillend met die in de VS. Dus ik geloof het nog steeds niet. Zeker niet omdat je met kabel, wat in heel veel huizen mogelijk is, vrijwel dezelfde snelheid haalt. Het aantal mensen dat dáár een punt van maken is te tellen op de vingers van één hand.
Je mag alles in twijfel trekken over je woning waarde, maar ik geloof dat mensen véél liever gaan voor (de mogelijkheid tot) snel internet vs. langzaam internet wanneer zij een huis kopen. I know I would.

Kijk, uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf weten, maar ik zie vooralsnog 5 voordelen bij glasvezel:
 • hogere snelheid
 • gegarandeerde snelheid
 • mogelijkheid tot symmetrische verbinding
 • goedkoper abonnement
 • lagere ping / stabielere verbinding
Tmobile glasvezel €40,- p.m.
750Mb/s download
750Mb/s upload

Ziggo kabel €54.98* p.m.
400 Mbit/s download
40 Mbit/s upload

*1e 4 maanden 39,95, daarna 62,50 p.m., voor 1 jaar p.m. gemiddeld 54.98

Ziggo kabel is 1.3745× (37.45%) duurder.
Ziggo kabel download is 1.875× (53%) langzamer.
Ziggo kabel upload is 18.75× (5.3%) langzamer.

Significant duurder, de helft langzamere download en een belachelijk lagere upload. Yay kabels!
Ik heb zelf een 400mbit lijn van Ziggo (en uiteraard aan het wachten op docsis 3.1 uitrol) maar geen enkele glas aanbieder hier kan me meer dan 500mbit leveren. Daarnaast is glas in verhouding duurder. Minder zenders, geen dubbele data (tenzij ik ook overstap bij mijn mobiele provider). Ik begrijp heus wel dat dit niet voor alle plekken geldt, maar bij mij in Eindhoven is dit wel het geval.

Ik geloof er geen bal van dat een glasvezel aansluiting de waarde van het huis verhoogt in Nederland, aangezien vrijwel bijna alle huizen in NL een coax aansluiting hebben (en dus diensten van bijv. Ziggo af kunnen nemen). En al helemaal geen 5000 euro meer waard.

In de VS is de situatie anders, waar de gemiddelde downloadspeed landelijk onder de 15mbit ligt, ligt die in Nederland ver boven de 50mbit. Dat is een flink verschil en zou een waardestijging verklaren. In Nederland zullen de meeste mensen niet een huis zoeken specifiek met een glasaansluiting. (Ook omdat in veel gemeentes al glas aanwezig is). Overigens bij de taxatie werd de waarde van mijn appartement niet meer omdat er toevallig een glasaansluiting binnen lag en ook al zou dat wel zo zijn, waarschijnlijk zijn mensen niet bereid om 5000 euro meer te betalen enkel voor die glasaansluiting.

Je hebt absoluut een punt hoor, maar een Amerikaans onderzoek is totaal niet representatief voor Nederland en sowieso is de situatie in NL niet te vergelijken met de VS (zelfs adsl/vdsl lijnen in Nederland bieden hogere snelheden dan het gemiddelde in de VS).
... (en dus diensten van bijv. Ziggo af kunnen nemen) ...
Bijvoorbeeld Ziggo?????

Via die coax-kabel kun je ALLEEN diensten afnemen van Ziggo.

Glasvezel waarbij je kunt kiezen uit een scala aan service-providers is een enorme meerwaarde. Dus dan heb ik het niet over glasvezel van bijv. Caiway, waar je nog steeds met handen en voeten aan de kabelaar gebonden bent.

Kabelaars, Ziggo voorop, zorgen voor het ontbreken van marktwerking, en bijbehorende lage prijs/kwaliteit/prestatie verhouding. Blijf dus vooral lekker hangen bij Ziggo. Heb je geen last van innovaties waar je toch het nut niet van snapt, en ook geen keuze-stress wanneer je kunt kiezen uit meerdere aanbieders die elkaar beconcurreren op prijs en dienstverlening.
Hm beetje jammer dat je het op de man gaat spelen (waar ik het nut toch niet van snap?). Wie denk je wel dat je bent?

Ik snap het nut heel goed ervan, ik heb liever ook 10GB verbindingen, maar in Nederland verhoogt een glasvezelaansluiting de waarde van je huis niet hoor en als dat wel zo zou zijn, dan echt geen 5000 euro zoals in dat Amerikaanse voorbeeld. Maar je hoeft me niet te geloven hoor, ik zou zeggen test het uit en laat een taxateur komen (iets wat ik al gedaan had voor je en je dus kosten bespaar, maar goed zelf weten, eigenwijs is ook wijs zeggen ze).

Overigens is Ziggo niet de enige kabelaar in Nederland, alleen is het wel zo dat je op veel plekken alleen ziggo kunt krijgen en inderdaad geen keuze hebt.

Als laatste, Ziggo werkt hard aan hun netwerk en in verhouding met glas zijn ze in Eindhoven nog altijd het goedkoopst. En ja voor kabel is 400/40 helemaal niet zo slecht. Volgend jaar hopelijk docsis 3.1 en dan kunnen we gigabit snelheden krijgen over de coax. Ik wil Ziggo niet verdedigen, want het zijn net als alle andere bedrijven laaielichters, maar om nu te zeggen dat IK het niet zou snappen, omdat ik kijk wat de massa nodig heeft is nogal kortzichtig en zeer onbeschoft (en dan ook nog dit doen via een tekstbericht op het internet). Een andere mening er op nahouden is prima, maar blijkbaar ken je me zo goed, dat jij weet dat ik het toch niet zal snappen. Met je opmerking impliceer je dat mijn intelligentie ontoereikend is om progressie te begrijpen. Ik denk eerder dat jij het niet snapt dat de massa het gewoon niet nodig heeft en er geen enkele goede reden bestaat om mensen over te halen het wel te doen. Misschien over een aantal jaar als we de snelheden echt nodig hebben. Maar ik ken een zeer grote groep gebruikers die nog harde schijven gebruiken, en die kunnen toch niet sneller downloaden dan 300/500mbit (afhankelijk van type schijf natuurlijk).

De massa hoeft geen gigabit verbindingen of t nu 10 of 100 euro kost. En no offense, maar glasvezel aanbieders innoveren nou ook niet echt hard, hier in Eindhoven is er pas sinds een jaar of 2 500mbit mogelijk terwijl eerst 100mbit max was, waar de kabel al jaren 300+ heeft.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 1 juli 2018 14:07]

Als laatste, Ziggo werkt hard aan hun netwerk en in verhouding met glas zijn ze in Eindhoven nog altijd het goedkoopst.
Het voorbeeld dat ik gaf geldt specifiek voor waar ik woon in Eindhoven. T-mobile glas is 15 euro per maand goedkoper, download bijna 2x zo hoog en upload bijna 20x zo hoog. Hoe is Ziggo nog altijd het goedkoopst?
Ik heb net even een ISO van de nieuwe Linux Mint gedownload. Met m'n 200/20 Ziggo verbinding was dat net zo lang als even een kopje koffie maken. Op de achtergrond wordt er nu een VM gebakken.

Vertel eens: waar heb ik 750/750 voor nodig?

(Ziggo is opgezegd, overigens, en ik ga over op 100/100 glasvezel, maar dat is omdat ik dan goedkoop BBC4 kan kijken..)
Jij niet. Ik heb "cloud" backup en dat is wel fijn met wat meer upload. Ook mijn server op afstand reageert wat vlotter. En heb wat tunnels hier en daar.

Alles op afstand werkt gewoon beter met een wat hogere upload. Vooralsnog is 750Mb niet echt nodig, denk dat nu 80 tot 100Mbit perfect is.
Je mag alles in twijfel trekken over je woning waarde, maar ik geloof dat mensen véél liever gaan voor (de mogelijkheid tot) snel internet vs. langzaam internet wanneer zij een huis kopen. I know I would.

Kijk, uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf weten, maar ik zie vooralsnog 5 voordelen bij glasvezel:
 • hogere snelheid
 • gegarandeerde snelheid
 • mogelijkheid tot symmetrische verbinding
 • goedkoper abonnement
 • lagere ping / stabielere verbinding
Tmobile glasvezel €40,- p.m.
750Mb/s download
750Mb/s upload

Ziggo kabel €54.98* p.m.
400 Mbit/s download
40 Mbit/s upload

*1e 4 maanden 39,95, daarna 62,50 p.m., voor 1 jaar p.m. gemiddeld 54.98

Ziggo kabel is 1.3745× (37.45%) duurder.
Ziggo kabel download is 1.875× (53%) langzamer.
Ziggo kabel upload is 18.75× (5.3%) langzamer.

Significant duurder, de helft langzamere download en een belachelijk lagere upload. Yay kabels!
Volgens mij kloppen je percentages niet.

[Reactie gewijzigd door SECURITEH op 30 juni 2018 11:08]

Glasvezel is alleen goedkoper bij hogere snelheden en die hebben de meeste mensen echt niet nodig.
Met een stabiele DSL verbinding in combinatie met TV ben je op Texel bijvoorbeeld veel goedkoper uit. Daarbij speelt dat de DSL prijzen landelijk concurreren en er slechts 1 aanbieder is die glasvezel kan leveren, de lokale kabel maatschappij.
... slechts 1 aanbieder is die glasvezel ... leveren, de lokale kabel maatschappij.
Volgens mij ben je af: De kabel maatschappij die glasvezel levert ;)

Bij de kabel is het overigens het probleem dat het niet open is. Bij glas juist wel. Dus volgens mij haal je het ook nog eens door elkaar.
Nope hier heb je enkel glas via de kabelmaatschappij.
Ziggo biedt ook glasvezel verbindingen voor o.a. Bedrijven.

Een open glasvezelnetwerk heb je hier niet.
Allemaal goeie argumenten. Deze gaan voor het grootste gedeelte echter alleen op voor veeleisende gebruikers. Voor de "gewone" consument is het voldoende dat Facebook werkt en dat er wat met internet bankieren gedaan kan worden (en misschien nog wat Youtube/Netflix). 20Mbit DSL is dan meer dan voldoende, hier is geen 500/500 glas voor nodig.
Iets dat 18.75× langzamer is, is 5.3% van het totaal.

750Mb / 40 Mb = 18.75
100 / 18.75 = 5.333333333333333%

Ik hoop dat je die bachelor nog niet afgemaakt hebt ;)
Een vergissing heeft natuurlijk niks met opleidingsniveau te maken.
Als dat is wat je probeerde te zeggen met '18.75x (5.3%) langzamer', dan is rekenen niet je probleem, maar wel je uitdrukkingsvermogen.

Ik geloof dat de meesten mensen dat namelijk zullen lezen als '18.75x oftewel 5.3% langzamer' en niet als '5.3% van het totaal'.
I doubt it.
Sorry, maar het is toch echt zo.

Dat jij het niet gelooft betekent niet dat het niet bestaat. Huizen markt is geen kinderspel en een goede internet infrastructuur is echt een pluspunt voor een woning in verkoop. Daarnaast haal je niet dezelfde snelheid die glasvezel kan halen, want dat kan gewoon niet. Wel kun je een abonnement afnemen met glasvezel dat ook over de kabel had gekund. In dat geval moet je je beseffen dat het hier dus niet gaat over max snelheden maar de gewenste snelheid.

En dan nog een puntje: Als jij met de straat van 2-3 appartementscomplexen (dus allemaal op 1 wijk-/straatkast) op koper zit en iedereen heeft een 50Mb abonnement dan zul je zien dat als iedereen die 50Mb gebruikt, iedereen een stap terug doet qua snelheid. Die kabel is gewoon vol. Als jij datzelfde abonnement hebt - samen met de rest - en jullie zitten allemaal op glasvezel, dan merkt niemand hier iets van. Een goede internet infrastructuur is dus wel degelijk van toepassing als je een woning gaat kopen. Niet alleen maakt het de woning aantrekkelijker, je hoeft hier geen geld in te stoppen als je een stabiele 50Mb wilt ten alle tijden (Wanneer de voetbal is, of wanneer je Netflix wilt kijken op UHD, gamen, veel werken met foto's of video's, überhaupt van huis uit werken, etc.).

Het is soms misschien wat beter om het argument iets dieper te onderzoeken dan het in eerste instantie eruitziet. Want zoals hier had jij je conclusie van: "BULLSHIT!", al getrokken nog voor je er duidelijk over nagedacht hebt.

[Reactie gewijzigd door sxbrentxs op 29 juni 2018 18:24]

Ik lees geen argumenten die bewijs van je gelijk leveren. Als je van mening bent dat een ander geen gelijk heeft omdat die geen bewijs levert dan is dat omgekeerd ook toepasbaar. Dan kan je je eigen gelijk ook een vooringenomen houding verklaren.

Wat mij opvalt is dat niemand echt bewijs levert dat glasvezel of veel betere connectiviteit dan gemiddeld voor betere, gelijke of slechtere verkoop van onroerend goed zorgt. Wel zijn er veel losse meningen en vermeende ervaringen. Ondertussen lijkt men in Heerhugowaard niet warm te lopen voor de invloed op de waarde. Maar zelfs zulke bevindingen lijken mij te kleinschalig om absoluut te beweren wat de invloed bij de waarde bij verkoop is.
Leuk dat je dat zegt, maar ik meen mij niet te herinneren het een argument te noemen.

Ik geloof dat dit meer is wat ik zei:
Dat jij het niet gelooft betekent niet dat het niet bestaat.
Daarnaast, hoe is het hebben van glasvezel in een woning niet een pluspunt? Dit staat los van bewijzen of meningen. Los van of het meer opbrengt in verkoop of niet, het is gewoon een feit dat glasvezel beter is dan kabel. Vrij apart dat je daar nog bewijs voor hebben wilt.

Om nog niet te spreken over de tweede alinea, heb je mijn reactie überhaupt wel gelezen?

[Reactie gewijzigd door sxbrentxs op 30 juni 2018 14:14]

Tja, en toch stip ik het nog wel eens aan bij vrienden die recent zijn verhuist.

Als er in desbetreffende woning kabel aanwezig is hoor ik eigenlijk geen geklaag. Maar het moment dat er alleen adsl mogelijk is dan klinken er al vlot andere geluiden. Maargoed, das allemaal sub 30, die hebben niet teveel koopkracht wat dat betreft.
Als je kan kiezen,voor een woning met of zonder.
Latere aansluiting op FTTH, kost je veel meer, of zelf onmogelijk.

de tijd zal het leren.
Ik zit op VDSL2 80mbit via de telefoonlijn, en ja kabel is hier aanwezig (Ziggo) heb ik gehad, helaas is de kabel vanaf mijn woning tot aan de straatkast naar z'n grootje en Ziggo weigerde een nieuwe te trekken...

Heb hier ook ingetekend voor "Fiber/Glasvezel", na meerde keren na vragen of en hoeveel mensen ingetekend hadden kwam ik er samen met de aardige mevrouw aan de andere kant van de lijn achter (nou ja achter...) dat ik volgens haar gegevens helemaal nooit had ingetekend...

Laten velen eerst de procedures en dat soort voor trajecten maar eens goed gaan regelen !
Nu komt het er op neer dat wanneer het hier op een gegeven moment gerealiseerd word ik mijn eigen aansluiting zal moeten gaan betalen omdat men gewoon mijn handtekening kwijt is, je hoort er hier ook helemaal niets meer over in mijn woonplaats.

Ze zullen er wel een zooitje van gemaakt hebben denk ik dan maar.
Het lijkt wel alsof men Nederland helemaal niet wil verglazen... (concurrentie ?) bedrijven zullen ze vast eerst doen, de consument is niet belangrijk of zo ?

Ik roep zomaar even mijn gedachtes op basis van mijn bovengenoemde ervaringen.
Ik weet niet of ik drie jaar geleden m'n huidige appartementje gekocht zou hebben als er geen glasvezelinternetmogelijkheid zou zijn geweest... Maar ik ben dan ook een Tweaker ;) En, ik ben ook de (m'n oude) buurt langs geweest met 'Glasvezelinternet. Ja dat wil ik!' foldertjes.

Het stond er keurig bij Funda bij vermeld (Met Glasvezel!). Het was na de vraagprijs (part-time en beperkte hypotheekmogelijkheden en zo) m'n belangrijkste zoekcriterium.
3 jaar geleden was de huizenmarkt een stuk ruimer, en kon je kiezen.
Nu mag je blij zijn als je al een huis kan kopen, en heb je daarna nauwelijks nog geld over voor dialup verbinding;-)
Het aantal mensen dat dáár een punt van maken is te tellen op de vingers van één hand.
Nu wellicht.

Maar als jij over 25 jaar naar een verzorgingstehuis wil?
Onze woning is bij oplevering direct voorzien van glas. De aannemer wist niet of het wel/niet zou komen tot op het laatste moment. Voor de duidelijkheid, het initiatief was gaande tijdens de bouw.

Nu zal ik niet een woning laten vallen omdat het wel/geen glasvezel heeft... echter bij 2 gelijke woningen waarbij het enige verschil wel/geen glasvezel is... dan ga ik met voorkeur toch voor die gene mét glas. Of ik er meer voor zou uitgeven? Niet meer dan het aanleggen ervan kost maar wel dus.

Ik ben ik elk geval blij met mijn 500/500 Mbit voor 42,50 p.m.
Net nog even getest; 600/540. Geregeld haal ik 750+ :+
Voor 10 euro p/m extra kan ik naar 1Gbit overigens... maar daar zie ik, momenteel, de meerwaarde niet van in.
In 2016 was dit voor mij zelfs een breekpunt. Mijn vriendin en ik werken allebei thuis 1 dag per week. En een dikke lijn naar kantoor is gewoon kritisch dan. Een paar GB uploaden aan het einde van de middag is dan geen uitzondering.
En ik wil dan niet wachten.
Daar sla je de plank toch stevig mis! Het mees recente praktijkvoorbeeld wat me zo te binnen schiet is Tilburg Reeshof. Toen daar een aantal jaar geleden werd aangekondigd dat de gehele wijk van glasvezel zou worden voorzien, stagneerde de waardedaling van de huizen, terwijl de rest van Nederland nog bezig was met een vrije val. Ik zal maandag eens kijken of ik nog bij de betreffende gegevens kan komen en in hoeverre ik deze kan/mag delen.

Zelf heb ik glasvezel (500/500), maar ik zou kabel ook een acceptabel alternatief vinden als ik hiervoor anders mijn droomhuis zou moeten laten schieten. Echter, wanneer er enkel A/V-DSL beschikbaar is kan het huis nog zo mooi zijn, maar dan is het voor mij geen stuiver meer waard en gaat de zoektocht verder.
In mijn gemeente woont 30% van de huishoudens in de buitengebieden, waar vaak geen kabel te krijgen is en de KPN ADSL verbinding erg slecht is (ik heb zelf max 10 Mb/0,7 Mb. Met wind mee). Als die huizen aangesloten zouden kunnen worden op glasvezel zou dat zeker uitmaken in de keuze van potentiele kopers.
Jij vind zeker ook dat het nog niet bewezen is dat de huizen in Groningen minder waard zijn door de (dreiging van) aardbevingen? Het zal in de praktijk ook wel lastig zijn om daar onderzoeken voor te vinden. Maar ga eens kijken in Groningen hoeveel mensen er staan te dringen om een huis te kopen...

De omslag die jij (en vele 60+ ers) moet maken is dat je even anders moet gaan denken. Denk jij dat een huis zonder waterleiding of elektra aantrekkelijk is? Over 25 jaar is een huis zonder glasvezel gewoon duidelijk minder aantrekkelijk. Tegen 60+ers die geen internet nodig hebben, zou ik willen vragen wat ze ervan vinden als hun kinderen na hun dood met een on verkoopbaar huis zitten.

Ziggo kabel is allemaal leuk en aardig, later glasvezel aanleggen hoeft niet reteduur te zijn. Maar in buitengebied is er vaak geen Ziggo en is later aanleggen toch echt duurder dan nu meegaan. Laat onverlet dat het heel dom is om met cijfers te knoeien. Ik mag hopen dat ons percentage alhier klopt...
Relevant voor de Nederlandse markt? I doubt it.
Nou ik weet dat het bij bedrijfspanden al echt een overweging is. En ik vermoed dat je als je een tot woning omgebouwde boerderij in Groningen probeert te verkopen, dat de afwezigheid van snel internet dan ook wel degelijk een obstakel zal blijken.

Maar de meeste Nederlandse woningen hebben nu al heel behoorlijke verbindingen dus het zal hier vast wel minder invloed hebben.
Amerikaans onderzoek. Relevant voor de Nederlandse markt? I doubt it. De internet markt in Nederland is heel erg verschillend met die in de VS. Dus ik geloof het nog steeds niet. Zeker niet omdat je met kabel, wat in heel veel huizen mogelijk is, vrijwel dezelfde snelheid haalt. Het aantal mensen dat dáár een punt van maken is te tellen op de vingers van één hand.
Je mag eraan twijfelen, maar dat maakt het nog geen onzin. Toen mijn vriendin en ik voor ons huidige huis gingen kijken, was de glasvezelcheck wel een van de dingen die we hebben gedaan. (Snel) Internet wordt steeds belangrijker en met glasvezel heb je de mogelijkheid. Achteraf aanleggen is altijd erg duur en moet met buurt initiatieven als de overheid of de ISP's zelf niks regelen.

Een van de huizen waarin we interesse hadden, lag wat buitenaf en had een ADSL-aansluiting. Vanuit ervaring op werk wist ik hoe k*t een "24Mbit" ADSL-verbinding kan zijn als je kilometers van de telefooncentrale zit, dus dat huis viel automatisch af. Erg jammer, want het was het mooiste huis in de rij, maar het lag buitenaf zonder buren dichtbij, dus glasvezel aanleggen was voor geen enkele partij interessant.
Over alles uit zijn verband trekken gesproken.....het voegt mogelijk die waarde toe aan woningen waar GEEN of heel TRAAG internet aanwezig is. Onze kabel aansluiting is al snel in vergelijking met de gemiddelde snelheden wereldwijd. Dus ja, het zou kunnen en nee, niet vergelijkbaar met Nederlandse woningen die al snel internet hebben.
De meerwaarde is meestal de aanleg van glasvezel. Achteraf aanleggen begint meestal met prijzen van €500 en kan oplopen tot €10000. Dus als je de keuze hebt... Moeten de mensen zelf weten toch? (Maar niet achteraf zeuren dan) ;)
Met achteraf aanleggen bedoel je van de straat naar je huis?
Meestal wel maar wat nou als er geen animo was in de hele straat? Dan zullen ze de straat overgeslagen hebben en misschien zelfs niet genoeg capaciteit op het primaire voedende net hebben om de straat later als nog aan te sluiten. Dan kunnen de kosten heel snel oplopen.
Gemiddeld kost het aanleggen van een kabel van de hoofdader van de straat naar je huis rond de 2500 euro. Dat neemt natuurlijk toe naarmate de afstand toeneemt.
De mensen die de beslissing maakten zeuren ook niet; dat doen de volgende bewoners
Mijn grootste bezwaar zou juist zijn dat je bij iedere tv in huis een losse ontvanger aka extra energieverbruiker nodig hebt itt een cam in je tv schuiven.
Heel handig ook als je tv aan de muur hangt en je geen plaats hebt voor een losse ontvanger.
En dat je als het tegenzit alle coax door netwerkkabels kunt gaan vervangen.
Dat hoeft niet; bij Trined heeft het glasvezelmodem een DVB-C aansluiting waardoor je voor TV geen aparte ontvanger nodig hebt.

https://www.trined.nl/diensten/televisie/digitale-televisie/
Je zou het niet zeggen, maar jongeren zijn daadwerkelijk gevoelig voor snel internet. Dat het nu nog geen rol speelt snap ik ook wel. Dat betekent niet dat het nooit het geval zal zijn. Ik heb het hier over 20-25 jaar en, eerlijk is eerlijk, mijn persoonlijke glazen bol.
Nieuw modem is ook niet echt een USP naar mijn idee.
Voor jou wellicht niet, voor anderen wel.
En solidariteit met de buren klinkt als een dwang-argument: als ik het niet doe, benadeel ik de buren. Nou boehoehoe...
Ikke ikke ikke en de rest mag stikken. Wie nu leeft, wie nu zorgt. Bij de tweedekamerverkiezingen lekker stemmen op 50+ en laat de belastingdruk voor de jongeren maar lekker oplopen, who cares!
Ik ken ook zo'n lokaal initiatief in een dorp vlakbij. Alles zou helemaal geweldig zijn, maar uiteindelijk hebben ze een systeem dat veel storingen kent en ze zitten helemaal vast aan de apparatuur van de provider.
Tweak is naar mijn weten de enige provider van Nederland die je daadwerkelijk vrije routerkeuze biedt, maargoed :P en ja, storingen zijn mogelijk, maar dat is overal zo. Jouw situatie is er slechts één.
Het is ook helemaal niet zo dat Ziggo de enige aanbieder die je meer mogelijkheden voor het kijken biedt. Werkt Kodi alleen over Ziggo?
Als een nieuw modem voor jou een argument is om over te stappen, ben je een bijzonder mens. Die dingen kosten geen drol. En ik ga persoonlijk voor functionaliteit, dus heb ik een uitgebreide wifi-router die mij geeft wat ik wil en heb ik niets te maken met dat brol van Ziggo. Misschien is een 'gratis' nieuw modem voor een aantal mensen een argument, maar niet voor mij.

Waar je nou weer dat ikke ikke ikke geleuter vandaan haalt is mij een raadsel. En waarom ik glas moet nemen om solidair met de buren te zijn, mag je me ook uitleggen. Leven we in de Soviet Unie ofzo?

En kodi werkt met vele providers, alleen niet met dat gekke Solcon (oid) waar ze in dat dorp verderop mee werken. Ik heb het voor een vriend van me nagekeken, want hij wilde weten of dat voor hem ook een optie was. Maar ze hebben een nogal vreemd eigen protocol.


Je doet net of ik een soort Dino ben die niets van moderne techniek moet hebben. Waarschijnlijk omdat ik niet in jou argumentatie meega. Maar helaas, zo werkt dat in een vrij land. Niet iedereen heeft dezelfde eisen en wensen. Ooit wilde ik ook hel snelste internet hebben, maar ik heb mijn abo gedowngrade omdat het eigenlijk onzin was. Downloaden (wat ik erg veel doe) gaat via een aparte server en ik zit echt niet naast dat ding te wachten tot mijn film binnen is. Als dat een uurtje langer duurt is dat niet belangrijk. Maar uiteindelijk zit ik toch weer op 120Mbit door de snelheidsverhogingen van Ziggo. Geloof ik. Ik weet niet eens meer op welke snelheid ik zit. Zo belangrijk vind ik het. Zolang ik mijn porno maar snel genoeg binnen heb :+
Misschien is een 'gratis' nieuw modem voor een aantal mensen een argument, maar niet voor mij.
Dat is inderdaad wat ik zei :)
En waarom ik glas moet nemen om solidair met de buren te zijn
Je moet niks. Het is een argument wat niet voor jou geldt, opnieuw.
En kodi werkt met vele providers, alleen niet met dat gekke Solcon (oid) waar ze in dat dorp verderop mee werken.
Solcon is tegenwoordig onderdeel van KPN en legt helemaal geen glas meer aan voor zover ik weet, dus een beetje oud nieuws dit :P
Voor wie nu twijfelt over een glasvezelabonnement is dit dus geen argument.
Je doet net of ik een soort Dino ben die niets van moderne techniek moet hebben.
Dat valt wel mee hoor, zo is het in ieder geval helemaal niet bedoeld. Wellicht is het een stukje jaloezie, ik had ook graag gewild dat ik geen beperkingen merkte aan mijn internetverbinding ;)
een gratis nieuw modem is geen argument. Ik kan je ten eerste verzekeren dat het gros van de mensen moeite heeft te begrijpen wat het is. Ten tweede is service meer een ding: je ziet internet nog als een productvorm, mensen verwachten echter dat ze gewoon facebook of wat dan ook op hun pc hebben en mail en dat de tv het doet. Dat is een heel andere mindset dan wat jij beschrijft.

Het grootste probleem met glasvezel is de immense rompslomp van zoeen projecten, dat is gedoe en daar hebben weinig mensen zin in en al helemaal niet als ze geen noodzaak ervaren. Dus het initiatiefsysteem is een draak van een systeem wat moeilijk / slecht werkt en die verkooppraatjes gaan dan gewoon niet werken. Mensen zijn bijzonder slecht in iets te doen waar ze geen zin in hebben ;)
Het zal je verbazen hoeveel mensen naar Ziggo bellen 'omdat de wifi uitvalt' en erachter komen dat het uit en aanzetten van het modem tijdelijk helpt. Om wat voor reden dan ook. Voor de leken is het wel degelijk een argument is mijn ervaring.
Daarnaast is het imho belachelijk hoeveel providers nog modems uitleveren zonder 5ghz. Ook dat is een argument.
Ten tweede is service meer een ding: je ziet internet nog als een productvorm, mensen verwachten echter dat ze gewoon facebook of wat dan ook op hun pc hebben en mail en dat de tv het doet. Dat is een heel andere mindset dan wat jij beschrijft.
Waarop baseer je dat ik internet als een product zie en niet als dienst/service? Dat zeg ik nergens.
ik baseer het op het punt van gratis routers wat je als argument aanvoert of zelfs huisprijs bij verkoop.

Toegegeven: het is een nuance, maar het is een hele grote.
voor huizenprijs: ik betaal niet extra omdat er een internetaansluiting mogelijk is, ik verwacht het. Ik betaal minder als hij er niet is
voor het routerpunt: je bent je aan het focusen op een oplossing (een technische ook nog) en die is _niet_ relevant voor een klant (hooguit op tweakers). Dat is ook waar veel providers zich op stuk bijten en wat bv xs4all heel goed heeft begrepen. Het boeit me niet hoe ik wifi op mijn wc krijg, of dat het zelfs wifi is. Mijn functionele vraag is: ik eis dat ik kan internetten op de wc als jij mijn ISP bent. Dan moet je niet aankomen met allerlei technische mumbo-jumbo: i do not care.

Je kunt Coolblue als een voorbeeld nemen, die dat verschil heel goed begrijpen: als ik een koelkast bestel, leveren 9/10 bedrijven een koelkast tot voor mijn deur en voor al de rest moet ik betalen. Als ik een koelkast bestel bedoel ik dat ik morgen een koelkast wil op de plek waar de oude staat. In essentie is mijn vraag dus aan Coolblue: ik wil eten koelen, regel het maar. Stel ze zouden binnen 5 minuten een koerier voor mijn deur hebben met het gekoelde eten/drinken wat ik op dat moment wil (zonder meerprijs :P ): ook helemaal prima. Mijn functionele vraag is vervuld :)

En daarmee is jouw herhaalde punt op veel plekken 'dat is ook een argument' absoluut geen argument. Het is ene argument in jouw wereld (ik neem even aan dat je iets van zakelijk/professioneel belang hebt in glasvezel) en daar maak jij en een hoop andere ISP's een gigantische denkfout mee: de argumenten in jouw wereld tellen niet in mijn wereld ;) 5ghz zegt me niets, ik wil internet op de wc! Regel het maar.
Ik wil ook geen glasvezel, ik wil wel film kijken op 4k op elke plek binnen mijn huis, wanneer ik wil.
Je zou wel degelijk geïnteresseerd moeten zijn in het type oplossing. Het "kunnen internetten op de toilet" en "film kijken op 4K op elke plek binnenshuis" kan op meerdere manieren worden gerealiseerd en de "beste" methode ben ik nog bij geen enkele provider tegen gekomen. Het plaatsen van een of meerdere repeaters is geen oplossing; daar ga je vroeg of laat problemen mee krijgen en zorgt voor onnodig veel stralingsbronnen.

Idealiter wil je een Modem > Router > Switch > WAP configuratie, waarbij je de verschillende devices op de meest gunstige plek kunt zetten. Dus geen WAP in de meterkast (i.v.m. interferentie) maar centraal in de woonkamer aan het plafond (UFO) of als een design ornament op een andere praktische plek. Je WAP bedraad (kabels weggewerkt in muur of plint) aangesloten op je router/switch en niet als WiFi client verbinding laten leggen met de appliance in je meterkast.

XS4ALL biedt je die vrijheid, maar komt het niet op die manier voor je aansluiten.
Had ook dat probleem met Ziggo, 1-2 keer per dag had mn modem er spontaan geen zin meer in.

Erg vervelend als je midden in een game zit..
Dat zijn natuurlijk kul-argumenten. Hoe ik mijn huis meer waard laat worden met glasvezel mag je me uitleggen.
Een van de doorslaggevende redenen van de plaats waar ik nu woon (en een huis heb gekocht een paar jaar geleden) was de glasvezel verbinding met 500/500 snelheden. Een woonplaats waar ik traag internet zou hebben is de eerste die af valt in mijn overweging. Dit punt is voor mij belangrijker als de huizenprijzen.

Ik snap dat ik niet een standaard burger ben maar voor mij is dit punt zeker waarde verhogend, meer als een mooie badkamer of een grotere tuin.
In Denemarken hetzelfde als in de USA: huizen met glasvezel zijn een paar duizend euro meer waard dan vergelijkbare huizen zonder.

In een aantal plekken in Nederland lijkt er ook zo'n trend te zijn, maar voor een definitieve conclusie zijn meer huizenverkopen nodig.
De meerkosten zijn (als ze er al zijn) echt minimaal en je zit er maar een jaar aan vast. In het slechtste geval kost het je een keertje 50 euro...
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar veel van die collectieve glasvezel projecten werken met een maandelijkse bijdrage, soms eenmalig af te kopen.
In mijn gebied gaat het om 9,95 per maand of eenmalig 1300 euro. Iets meer dan jouw 50 euro.
Vaak liggen de abonnementskosten ~8 euro lager dan wat je nu hebt en bedraagt de maandelijkse bijdrage dan ongeveer een tientje. Het verschil is dan 2 euro per maand, en na een jaar mag je bij ons weer opzeggen. Meerkosten zijn dan 24 euro + 20 euro aansluitkosten = minder dan 50 euro in totaal voor een glasvezelkabel, die je altijd nog kan gebruiken als je dat wil.
Eenmalige aansluitkosten bedragen 800 euro bij ons.

De maandelijkse bijdrage hoef je bij ons alleen te betalen als je een glasvezelproduct afneemt.
Ook daar ligt er maar helemaal aan waar je woont. Nogmaals, in mijn gebied, ligt alleen koper, met abominabele snelheden. Echter de abo prijzen zijn wel een stuk lager dan de prijzen voor de glas providers (bij aanleg keuze uit een select groepje).
Tel daarbij die 9,95/1300 euro op en je komt echt (flink) duurder uit soms. Wat gelukkig de meesten hier niet heeft tegen gehouden om voor glas te stemmen. (Nu nog aanleggen).
@Richh
Ik heb het goedkoopste ziggo abonnement, niks mis mee, zelfs games lopen er goed op.
Hickups van het internet zijn er ook als je duurdere abonnementen neemt want die komen
meestal door werkzaamheden of overbelasting, en dan maakt het type abbo ook niet echt uit.

Reden om het niet te nemen.

Waarom zou je nu meer betalen voor iets wat je niet nodig hebt.
Waarom niet gewoon wachten op de volgende technologie om dan pas alles open te trekken en nieuwe kabels in te graven.
Minder kabels in de grond is meer groen in de stad. (geloof me in leiden willen ze geen bomen terug plaatsen op plekken omdat er te veel kabels in de grond liggen)
Woning waarde is hoger met meer groen in de wijk dan sneller internet.
Laat de buren maar iets hebben om over op te scheppen dat willlen ze zo graag.
Blijf je oude modems een paar jaar langer gebruiken, beter voor het miljeu dan nog goeie modems weg te gooien.
Laat je kinderen meer buiten spelen in een groene wijk dan achter een computer zitten.
"Minder kabels in de grond is meer groen in de stad. "

Wat een totale onzin 8)7 als je met dit soort argumenten komt ben je gewoon tegen om het tegen zijn.
Die kabels liggen onder de grond he :P

En oude modems worden niet weggegooid.
Argument klopt wel hoor. Vaak mogen op kabels en leidingen geen bomen geplant worden. Ook mag het oude tegel-fietspad dan vaak niet geasfalteerd worden.
Zeker ten tijde van de grote glas-acties rondom de eeuwwisseling zijn heel veel mantelbuizen in de grond gestopt die nu zorgen voor bovenstaande problemen.
Het is echt bizar hoeveel mensen zeggen de snelheid niet belangrijk te vinden, maar toch het dikste Ziggo-pakket afnemen.
Bedoelen ze dan niet dat ze het niet belangrijker vinden om nóg sneller te zijn?
Zelf heb ik het middenpakket van Ziggo, 200/20 Mbps. Langzamer zou ik echt niet willen (ook omdat de stap omlaag gelijk maar 40/4 is) dus snelheid is op zich wel belangrijk voor mij. Maar dat wil niet zeggen dat ik méér snelheid nodig heb.
Overigens zou ik zelf wel meedoen met glas als hier een initiatief voor zou komen in mijn buurt, maar ik begrijp best dat mensen er een beetje huiverig tegenover staan. Ook wat betreft mogelijke storingen, ja dat kan overal gebeuren, maar de kans lijkt in ieder geval gevoelsmatig groter op het moment dat je in een nieuw project instapt. Als je bij je huidige aanbieder al jaren nergens last van hebt dan is dat een bekende factor, terwijl glas dan een gok is. Als ze dan daarnaast niet echt overtuigd zijn van het voordeel, ja waarom zou je het risico dan nemen?
Nogmaals, ik redeneer vanuit de leek he, zoals gezegd ik zou zelf graag glas zien komen in mijn buurt, maar ik ben dan ook een tweaker :+
Bedoelen ze dan niet dat ze het niet belangrijker vinden om nóg sneller te zijn?
Nee, dat bedoelen ze echt niet :P Zeker 40% van de mensen heeft naar mijn ervaring geen idee wat men nu heeft aan internet/tv/bellen, laat staan wat men ervoor betaalt. En praten al snel de buren na als die zeggen dat 'sneller niet nodig is' :P

Storingen is inderdaad het enige argument waar ik begrip voor heb :)
Ok, dat is wel een beetje jammer dan ja :P
Storingen kunnen bij een nieuw project een factor zijn, maar ik heb begrepen dat de infrastructuur van glasvezel (ring-leidingen) er voor zorgt dat storingen (theoretisch dan) minder voor zouden moeten komen.
Leuke poging voor een aantal valide punten, maar toch:

- Nieuw wifimodem: Wat je hier aanhaalt krijg ik ook bij Ziggo.
- Solidariteit met buren (Ik geloof dat maar weinig personen zoiets in dicht bewoonde gebieden dat iets boeit)
- Klaar voor de toekomst: Meeste mensen (be)leven toch echt in het hier en nu. Men moet al ergens last van hebben wat nu niet kan en bij glas wel. Een trage verbinding zou dan een mooie start zijn.

Heel eerlijk: De waarde wat glasvezel nu nog heeft om over te stappen is in Heerhugowaard minimaal. Snelheid zitten de meeste mensen niet op te wachten, tel daarbij de onbekende providernamen, geen mogelijkheden voor kortingen en quadplay bij op en je staat als glasprovider in een gemeente waar de infrastructuur al grotendeels netjes op orde is, behoorlijk machteloos. Dit gaat 'm zonder namen als Telfort, XS4all, KPN zelf gewoon niet worden met dit als basis.
Geef ze als argument: met glasvezel wordt uw huis meer waard.
Uhm, tot 1900,- euro hoor. Voor hoelang is de maandbetaling bij Glasvezel Buitenaf? Geen einddatum, maar wel een minimum duur? Bij Glasdraad is het dan 15 jaar internetabonnement of niet.
Bij ons (zaanddorpen op glas) is het 10 euro per maand vastrecht. Deze 10 euro hoef je alleen te betalen als je een glasvezelabonnement afneemt. In principe kan je het na 1 jaar dus opzeggen.

Bij veel andere providers hangt er inderdaad een ander prijskaartje aan.
"Het is echt bizar hoeveel mensen zeggen de snelheid niet belangrijk te vinden, maar toch het dikste Ziggo-pakket afnemen. "

Waarom is dat bizar? Dat abonnement is voor bijna iedereen voldoende toch? Dus waarom dan glasvezel als de koper (coax) kabel al afdoende snelheid biedt!
Sterker, ik heb het "medium" abonnement en kan met 2 pubers, netflixen, youtuben, gamen en candycrushen :-) tegelijk.. Waarom naar glas?
Praktijk ervaring van het werk: 20 jaar oud systeem updaten:
koper kan blijven liggen, glas vervangen want 50nm mmf gaat geen 10Gbit over als er wat patches in zitten....
Mijn punt is dat heel veel mensen zeggen "Snelheid is voor mij niet belangrijk!", terwijl ze ondertussen wel het 400/40 abonnement van Ziggo afnemen. Vaak is snelheid inderdaad helemaal niet belangrijk voor hen, dat hebben ze inderdaad goed begrepen. Maar zij kunnen prima uit de voeten met een 40/4 verbinding, en toch gaan ze voor 400/40. Ontzettend veel mensen hebben geen idee wat ze daadwerkelijk afnemen en uitgeven aan dit soort zaken, maar staan toch voorop met een mening over enge nieuwe dingen.

Sidenote: zeer waarschijnlijk heb jij ook voldoende aan het kleinste abonnement, maar toch zit je op dat medium abo ;)

Waarom naar glas?
 • Ontkomen van de duopolie die we in Nederland op vaste aansluitingen hebben, die jaarlijkse prijsstijgingen rekenen
 • Woningwaarde
 • Klaar voor de toekomst. 10 jaar geleden was het ook niet denkbaar wat we nu van het internet verwachten. Ons internetgebruik gaat stijgen. Ooit zal het nodig zijn. Waarom zou je nog wachten op het laatste moment? De aanleg zal niet goedkoper worden.
 • Solidariteit met de mensen die geen keuze hebben uit een Ziggo-aansluiting, maar het moeten doen met een <10 mbit lijn
En bovenal:
 • Waarom niet? Over welk bedrag hebben we het nou, je zit er immers maar een jaartje aan vast. Als je geen F1 kijkt (wat is opgekocht door de eerder genoemde duopolist :) ), is glas zeer waarschijnlijk zelfs goedkoper. En anders hebben we het over minder dan 200 euro...
Je praktijkervaring van het werk ging waarschijnlijk over korte afstanden, ik denk dat jij ook wel begrijpt dat 10Gbit ondenkbaar is over het oude kopernetwerk :P
En de lagere latency. Dus webpagina's laden sneller e.d. (theoretisch dan). Ook leuk voor bijv. de zoon die online gamed. Blij dat ik niet in Heerhugowaard woon, man man man.
Dit zijn goede argumenten. In het buitengebied krijgt de makelaar direct de vraag of er een goede internetverbinding is. In het buitengebied is er dan maar 1 oplossing en dat is glasvezel. Bij de makelaar melden zich vooral jongere mensen en gezinnen met kinderen. Als je 1 keer een woning hebt gehad met beroerd internet, dan ben je er wel klaar mee. Bijna alle nieuwe tv's kunnen 4K aan, maar content op de lijnen van KPN en Ziggo is er niet. Kunnen ze niet leveren, zeker niet interactief.

Een aantal reageerders hier gedragen zich als oude regenten, een houding van "ik vind het goed genoeg, dus is het goed genoeg" en daar helpen we Nederland niet mee vooruit. Waarde creëer je aan infrastructuur, alleen het beste is goed genoeg.
Want zeg nu zelf en eens heel eerlijk, wat heeft glasvezel op dit moment nu echt te bieden wat de kabel niet te bieden heeft "naast een hogere upload?".
De mogelijkheid om geen televisie af te nemen.
En waarom zou die consument nou echt een (zoals Tweakers vaak) stijve moeten krijgen van een hoge upload ?
Geef aan dat telewerken een stuk beter gaat met een symmetrische verbinding dan met een asymmetrische. Ooit wel eens VoIP/video communicatie gehad waarbij de kwaliteit brak was, omdat iemand het vertikt wat meer upload af te nemen? Een gedeelde kabel (als zoon/dochterlief zit te downloaden) met een lagere upload draagt niet bij aan een goede gebruikservaring.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juni 2018 15:32]

Dat zijn natuurlijk leuke punten, maar allemaal niet echt algemeen. Telewerken is voor een leraar, dokter of veel andere beroepen gewoon geen mogelijkheid.

Kijk eens o er heel Nederland wat het percentage is can mensje die ECHT geen TV pakket meer willen afnemen. Ik denk dat je schrikt van het kleine aantal.

Belle doe ik met mijn mobiel, en downloads kun je ook in je router als 'geen voorrang' classificeren.

Ik weet niet hoor. Heb zelf wel glasvezel, maar ik zit nu dus op het punt over te stappen op de kabel, omdat ik geen los kastje met losse afstandsbediening meer wil voor mijn TV.

Dan kan ik los glasvezel afnemen voor internet, en bij Ziggo een los TV pakket voor 25-35€, maar dat is echt veel en veel duurder dan een gecombineerd kabelpakket.... Dan maar wat minder uploadsnelheid. Jammer dan.
Ik denk dat dat aantal toch groeiend is. Ik heb jaren getwijfeld omdat het toch als een basisbehoefte voelt. Ondanks dat ik al tijden geen tv meer keek.

Begin dit jaar glasvezel afgenomen bij tweak, 1000mbit twee kanten op, voor 365 euro per jaar.

Heerlijk! Bespaar hiermee ook nog eens 20 euro per maand tov een veel trager ziggo abonnement en gratis nieuwsgroepen, wat ook nog eens 8 euro bespaard.

Dat geld kan weer naar Netflix, HBO, of videoland. Kijken wat je wil, zonder reclame.
Tweak is wel slechtste voorbeeld wat je kan noemen. Ze bieden dat pakket zo wat nergens aan en ook de prijzen voor andere abbos van Tweak die wel op meerdere plaatsen worden aangeboden zijn niet echt concurrerend te noemen. Wel leuk voor jou. ;)
Ze bieden dat pakket op alle plekken aan waar ze een eigen netwerk hebben. Bij de rest betalen ze KPN wholesale tarieven en liggen de prijzen dus hoger.

Het geeft vooral aan hoe goedkoop glasvezel eigenlijk kan zijn en dat de prijsverhogingen van de duopolie eigenlijk niet nodig zijn. Het geeft aan dat concurrentie nodig is om de prijzen te drukken.

Naast Tweak heb je overigens ook Jonaz, die hetzelfde doet met de prijzen op een eigen netwerk.
We hebben hier 12 of 13 aanbieders op de glasvezel. Kan nu niet direct zeggen dat er heel veel concurrentie plaatsvindt m.b.t. de prijs. Dat moet veel beter kunnen als je het mij vraagt.
Al die aanbieders moeten hetzelfde wholesale tarief aan de netbeheerder betalen. Dit was anders als je vezel niet van KPN was.
Als je alleen in financieel aantrekkelijke gebieden je netwerk aanlegd kan je inderdaad goedkoop leveren..
Trek je niet te veel aan van de “woordige; ik wil geen tv” mensen hier. Ze vertegenwoordigen een zeer klein deel van de bevolking. De reden dat ik nog een tv abbo heb is voor mijn vrouw en voor sport. De kwaliteit van streams (zowel legaal als illegaal) is ondermaats vergeleken kabel-tv en ook zit er een te grote vertraging in voor live sporten.
Je wil die reclame inderdaad natuurlijk wel in de beste kwaliteit zien :+

(grapje, ik snap best dat veel mensen gewoon nog graag TV zenders in goede kwaliteit ontvangen)
Wat vind je "zeer klein"? En hoe denk je dat dat veranderd de komende laten we zeggen 5 jaar? https://www.metronieuws.n...anders-geen-tv-abonnement
5% vind ik jou niet echt een significant deel van de huishoudens. Ja er zit groei in, maar wil jij me echt vertellen dat het iedereens wens is om geen tv thuis te hebben? De groei is altijd afhankelijk van het aantal mensen dat dit verlangt en het feit dat het nu mogelijk is zorgt ervoor dat de mensen die het altijd verlangt hebben hun tv abbo opzeggen.

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 29 juni 2018 21:05]

Ja 5% NU. Maar als je het artikel gelezen had heb je ook kunnen lezen dat dat een groei is van 50% vergeleken met het jaar ervoor. Stel dat gaat de komende jaren zo door (onrealistisch maar relevant voor mijn punt). 50% groei van die 5% is 7,5%, jaar erna 11,25%, jaar erna 16,9%, jaar erna 25%, jaar erna 37,5% etc. etc.

Voor mij is internet only abonnement een must en dat zal alleen meer sterk toenemen de komende jaren!
Ik erkende de groei in mijn vorige reactie. Ik probeerde enkelt aan je uit te leggen dat je die groei in perspectief moet zien. De groei zit in de belanghebbende en hoeveel zullen dat werkelijk zijn? Ik ken persoonlijk (ja ik weet het, een kleine poel voor conclusies) niemand die reguliere tv wilt opzeggen.

Vergeet ook niet dat deze discussie pas over een paar jaar kan worden gesloten. Als we echt weten hoeveel mensen hun mening met jou of met mij delen ;)
De mogelijkheid om geen tv af te nemen, daar heeft Ziggo al rekening mee gehouden. Prijsverschil is te verwaarlozen, je krijgt tv er praktisch gratis bij.
Euh, nee. Je krijgt TV er niet gratis bij. Je bent verplicht te betalen voor tv, ook als je dat niet wil.

Bij kabel internet betaal je verplicht voor de tv aansluiting. En bij adsl betaal je verplicht voor je telefoonlijn.
Ik snap hoe het werkt. Maar puntje bij paaltje scheelt het je 15 euro als je F1 wilt kijken bij de concurrent.
Klopt, je krijgt het er niet bij. Maar de combinatie TV en internet met dezelfde downloadsnelheid is veel goedkoper bij mij via Ziggo dan de combinatie TV en Glas...
T-Mobile en XS4ALL bieden beide alleen glas aan. Verwacht dat er wel meer aanbieders te vinden zijn
En de onmogelijkheid om je ingebouwde TV-tuner te blijven gebruiken, waardoor je verplicht voor elke televisie een trage en slecht werkende settopbox moet gebruiken. Dat is voor mij de belangrijkste reden om niet over te stappen; daarin is glas echt inferieur aan coax. Ik heb wel eens gekeken wat het zou kosten om televisie via Ziggo te houden en de rest via glas. Maar dan raak je zoveel voordelen kwijt (dubbele databundels bij Vodafone, extra sportzenders) dan het onderaan de streep niet de moeite waard is.
Het probleem met ingebouwde TV-tuners is dat providers het signaal onnodig versleutelen waardoor je moet investeren in CI+ moduels en bijbehorende kaarten. Hierdoor gaat het zappen bijna net zo langzaam als met een los kastje.

Ik heb een tijdje DVB-C via glasvezel gehad van Telfort (ex-XMS regio) en dat was niet versleuteld en zapte dus lekker snel. Nu Jonaz, met versleutelde DVB-C zenders waardoor er 2 seconden zwart beeld zit tussen iedere zenderwisseling.
De mogelijkheid om geen televisie af te nemen.
Klopt, je betaalt bij glasvezel bijna het zelfde voor Internet-Only als Ziggo met TV :-)
Geef aan dat telewerken een stuk beter gaat met een symmetrische verbinding dan met een asymmetrische.
Heb ik ook heel vaak gedaan en ik heb nog nooit zulke slimme reacties gehad van mensen. Een paar leuke voorbeelden en ik moet zeggen, het klopt ook nog;

- Sneller je boeltje verzenden/synchroniseren naar kantoor.
- Hé, dan krijg ik meer werk mee naar huis!

- VoIP/Video Communicatie
- Video? En dan ook mijn hebben en houden op die camera laten zien die ik juist liever niet in huis wil.
- Thuis is thuis, kantoor is kantoor... video gesprekken voer ik op kantoor en niet thuis
Een gedeelde kabel (als zoon/dochterlief zit te downloaden) met een lagere upload draagt niet bij aan een goede gebruikservaring.
Als zoon of dochter lief zit te downloaden op een 50Mbit/s glasvezel verbinding dan heb je dat probleem net zo goed. Of te wel, je zult dan niet alleen een gelijkwaardig glasvezel abonnement moeten nemen maar meteen een duurdere om het capaciteitsprobleem op te lossen. Iets wat al heel wat anders is.

Daarnaast; het merendeel van de mensen die ik spreek werken op kantoor en niet thuis en willen dit ook pertinent niet als in "werk en privé gescheiden houden'. In mijn maar ook hun omgeving spreken we geregeld ook over kapot gelopen huwelijken/relaties omdat het oh zo makkelijk is om nog even na kantoortijd het werk af te maken. Grappig, want die dag erop ligt er gewoon nieuw werk omdat management/supervisor etc. toevallig zag dat het werk klaar was en er wel wat bij kon.

En mensen het maar gek vinden dat de werkdruk zo hoog ligt en steeds meer mensen zwaar overspannen thuis zitten :-/
Daarnaast; het merendeel van de mensen die ik spreek werken op kantoor en niet thuis en willen dit ook pertinent niet als in "werk en privé gescheiden houden'.
Het merendeel van de mensen die ik spreek wil juist veel vaker thuiswerken:
- Niet allemaal op gelijktijdig op kantoor betekent dat werktijden tussen collega's minder overlappen waardoor communicatie uit noodzaak efficiënter gaat worden. Omdat werktijden niet meer overlappen zal er minder mondeling ad-hoc overleg zijn en meer schriftelijk/gestructureerd gecommuniceerd worden.
- Minder reistijd en files. Zelfs als je enkele reistijd maar kwartier fietsen is, levert dat bij een vierdaagse werkweek al twee uur per week op -> acht uur per maand! Een hele werkdag extra vrije tijd dus! Voor veel forensen is een uur enkele reis zelfs normaal: dat is vier werkdagen vrije tijd extra per maand!
- Thuiswerken bevordert innovatie en efficiëntie: als een werkgever meent dat iemand 8 uren aanwezig moet zijn dan wordt het werk verdeeld over die 8 uren, je mag immers toch niet eerder weg. Mensen die thuiswerken innoveren en verbeteren hun doelmatigheid: als je immers het werk in 7 uur kan doen in plaats van 8 dan win je een uur voor jezelf.
- Minder verkeer op de weg -> goed voor de doorstroming van verkeer en het milieu.
- Productiever want minder socialiseren en minder kantoorpolitiek.
- De cultuurverandering van 80% vanuit huis werken heeft veel voordelen: Het maakt werkrelaties minder persoonlijk waardoor het makkelijker wordt om elkaar aan te spreken en je op een zakelijke manier tot werkafspraken komt.
- Beter te combineren met huishouden en kinderen -> Niet meer stressen om naar huis te racen om kinderen van de BSO te halen en het avondeten te bereiden. Je bent immers al thuis.
- Minder vaak ziek want veel minder blootgesteld aan andere mensen op kantoor en in het OV.
Ik heb glasvezel bij verhuizing opgedrongen gekregen. Het leek me uiteraard top, maar dat is het niet. Ik kan niets dat ik niet met 20mbit adsl kon, maar betaal een tientje meer. Wat moet ik met een upload van weet ik hoeveel? Niets. En down is 2 Netflix streams genoeg. Vreemd genoeg heb ik nu ook af en toe traag internet. Net als met adsl. Nauwelijks hinderlijk, maar redelijk onverklaarbaar aangezien ik in theorie op 50mbit zit en kan upgraden naar 200 of zo. Als ik voor een tientje per maand terug kon naar 20mbit adsl zou ik het doen. 120euro per jaar makkelijk bespaard. Ik kan werkelijk geen enkele meerwaarde voor mij bedenken.

Als er iemand aan mijn deur komt om een probleem op te lossen dat ik niet heb, maar dat wel iets kost... Dan is het geen ouderdom of conservatieve instelling, maar heel normaal dat ik daarin niet meega. Wil je alvast betalen voor een laadpaal voor een elektrische auto bij je huis? Of voor een (buurt)accu voor zonne-energie? Allemaal vet handig ooit.

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 30 juni 2018 00:09]

Ja upload boeit mij ook geen reet, ik heb al een seedbox en fotos uploaden?! Ik ga niet mensen lastig vallen met mijn leven. In een 1 persoons huishouden heb je echt geen gigabyte verbinding nodig.

Als mensen dit willen betalen ze zélf maar. Ziggo ziet er geen brood in en ik ook niet.
Dit is allemaal een prachtige beschrijving van je eigen situatie. Ik ben een hobby-fotograaf en ik zou er een moord voor doen als ik mijn foto's online zou kunnen backuppen. Ook moeten mijn jongens en mijn vrouw voor hun opleidingen regelmatig bestanden uploaden naar de opleiding (vaak filmpjes of media-presentaties). Die bestanden neem ik nu mee naar kantoor om ze daar te uploaden.
Ik werk af en toe thuis en ook in die situatie moet ik soms grote bestanden heen en weer slingeren. Dat kost allemaal uren en in die uren kan ik dan verder niets met het internet.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat smartphones en tablets hun foto's synchroniseren met de cloud (mits ingesteld). Dat kan ook een behoorlijk upload geven.

Dus "upload boeit me geen reet" geldt lang niet voor iedereen.
Absoluut, dit geld voor mij. Ik heb niks tegen fiber maar ik wil hier níét collectief voor betalen. Ik zie het niet als een NUTS voorziening.
Dat is een ander argument en ook interessant. Voor elke nutsvoorziening is er wel een groep te verzinnen die het niet nodig heeft of vindt en er dus ook niet voor wil betalen. In mijn gemeente heeft een groot deel van de ondernemers (boeren voornamelijk, maar ook grote bedrijven als zaadveredelaars, aannemers, loonbedrijven e.d.) echt last van feit dat de capaciteit van het internet zo laag is. En het heeft daarmee een economische component. Het internet is soms zo slecht dat skypegesprekken niet mogelijk zijn. Dat zijn allemaal zaken die de gemeenschap als geheel raken en ik vind dat best een sterk argument om over een nuts-voorziening te spreken die een gezamelijke inspanning (financieel) vraagt.
Is toch heel simpel op de vraag waarom overstappen.......je hebt meer keuze in de toekomst ;) en glas is de toekomst gaat echt sneller dan de koperdraad van ziggo.en de ping is ook lager.

[Reactie gewijzigd door noway op 29 juni 2018 17:40]

Dan stappen ze in de toekomst toch gewoon over...niet nu.
Stabiliteit. Ik heb weken met een vriend die ook Ziggo monteur is een degelijke verbinding te krijgen. Toen dat eindelijk gelukt was... was het nog niet in de buurt van stabiel als glasvezel. Ziggo regelmatig liepen ze te kloten met de zenders. Zelfs zo erg dat kleuren compleet verzadigd waren en grijzen bars bij een 4:3 uitzending op een breedbeeld TV en dan niet eens maar continue. Hetgeen waar kabelaars groot mee zijn geworden doen ze slechter dan DSL/glasvezel aanbieders. Random disconnects en niet te vergeten hun helpdesk... Sorry om het te zeggen ook tegen die vriend maar Ziggo's helpdesk bestaat letterlijk uit lui die enkel van een blaadje aflezen. Elke keer weer door dezelfde lijst heen als een robot. Nee De snellere download en upload waren in eerste instantie mijn drijfveer maar achteraf ben ik ongelooflijk blij dat ik het gedaan heb want hoewel ik best tevreden was met Ziggo is het met glasvezel toch wel een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 29 juni 2018 19:53]

Ik vind het enkel leuk dat ik een lagere ping heb. Maar de ping van Ziggo was ook al de bomb. Nu soms 4ms ongeveer 12 met VPN. En vroeger was het minimaal 12 en ongeveer 24ms. Ping naar ovh server is van 20ms naar 10ms gegaan.
Het is niet alleen het toekomstbestendig zijn (500/500 of zelfs meer), hogere upload dus de fotoboeken staan sneller bij albelli :( :P ) maar ook om deals af te gaan en te hoppen tussen dsl, glas, kabel. Mensen vergeten blijkbaar dat als jij lekker bij die ene isp blijft hangen en niks aan korting geregeld krijgt na een jaar of 2, je alleen op dat medium nog van provider kunt wisselen waar weinig verschil tussen kan zitten. Oh wacht eens, de kabel is helemaal niet vrij! Zozo, wat een keus :P
Je geeft jezelf zoveel meer keuze, dus als geld de kwestie is zou je juist meer opties voor jezelf mogelijk moeten maken. En als het niet bevalt wegens wanprestatie ga je toch gewoon terug naar je oude isp?

Toch wel apart, zat naar een Kassa-filmpje te kijken van mensen in het buitengebied die met 1 Mbit/s (!) zitten te pielen, die zouden een moord doen voor een beetje snelheid. Denk dat een live demo van een snelle internetverbinding misschien nog wat mensen over de streep trekt :P Netflix zonder bufferen en niet teruggeschaald. Want als je eenmaal sneller hebt gezien/gemerkt, kun je je beter een beeld vormen mbt het verschil tussen wat er is en wat kan. Ik werd al iebelig van 20mbit upload op het werk (inmiddels 100/100 glas, hoezee) met uploaden van pdf's en co, maar ja ik ben begonnen met inbellen met 33k6 hoor. Dus ik kan me wel goed inleven hoeveel snelheid en stabiliteit uitmaakt (laten we niet vergeten dat glas minder storingsgevoelig is dan kabel), en hoeveel bandbreedte bepaalde dingen kosten.

Maar ja, wel jammer als je als jong gezin tussen van die oude zure taarten zit die verandering eng vinden :+

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 29 juni 2018 19:52]

Ja die straatkast is er vier jaar later nog niet, KPN met zijn mooie praatjes. Nu komt er glas, maar daarvoor betaal je wel de hoofdprijs. En KPN heeft zich hier ook ingewurmd, door Solcon op te kopen. Toch voor eerste jaar gegaan voor Solcon :X . We gaan het zien of Multifiber zijn belofte van 5 jaar geen prijsverhogingen gestand doet, dan stappen we misschien wel over na het eerste jaar wanneer KPN de prijs verhoogt. Meer keus heb je niet.
"Want zeg nu zelf en eens heel eerlijk, wat heeft glasvezel op dit moment nu echt te bieden wat de kabel niet te bieden heeft "naast een hogere upload?"

Het antwoord hierop is dat het kip/ei is. Glasvezel kan toepassingen aan die kabel mogelijk niet aankunnen. Die toepassingen komen echter niet van de grond omdat er geen glas is.

Dat is een enigzins vaag antwoord, maar wel de werkelijkheid. Ik denk er heel simpel over: glas gaat er gewoon komen, hoe dan ook. Als je dat weet, doe niet zo moeilijk en rol het uit. Investeer in de toekomst.
Vooral de stabiliteit is een voordeel.
Goeie reden? Wat dacht je van bijna geen storingen en als je ze hebt, snel opgelost.

Ik als monteur heb liever glasvezel om op te lossen.

Als dat nog geen goeie reden voor die lui is, dan kunnen ze net zo goed op dail up. :P
Op een aantal punten ben ik het toch niet met je eens.
Natuurlijk verhoogt kpn etc ook elk jaar hun prijzen. Maar als je overstapt en het is direct een paar euro duurder. Dat kunnen sommige mensen niet missen. Dat zijn mensen die ook klagen bij de jaarlijkse verhoging van hun huidige operator.
"Ik verlies de 'gratis' dubbele databundel op mijn telefoon" (overstappen? Moeite! Eng!)
Als je dat gebruikt is dat toch wel een ding lijkt me en ik zou daar toch ook even over na moeten denken. Ik ben 32 jaar om het in perspectief te zetten.
"Het zenderpakket is minder compleet" (maar kijkt u daar ook naar? "Nee, maar...")
Dat was voor mij ook een reden om niet naar Proximus over te stappen vanaf Telenet. Ze hebben BBC one HD niet in hun pakket zitten. "ach zoveel maakt dat toch niet uit in kwaliteit" kreeg ik van de man te horen. Als dat een van de weinige zenders is die je kijkt moet het wel iets zijn. Ik kon hem ook direct het verschil laten zien omdat telenet beide heeft. Toen moest hij uit eindelijke wel toegeven dat er toch wel een verschil in kwaliteit zit tussen SD en HD.
"Overstappen is eng, straks ben ik een week onbereikbaar!"
Dit kan best eens gebeuren en is natuurlijk een groot probleem als je vanuit huis werkt. Ik heb zelf ook veel miserie gehad in het verleden met overstappen van aanbieders. Dus nee, graag doe ik dat inderdaad niet.
Het is vooral de oudere generatie die over het algemeen in een afgelost koophuis woont, die klaagt over 5 euro per maand, maar dat terzijde :P

Wat betreft die 'dubbele databundel', dat zijn dan mensen die nu 20 euro per maand betalen voor 2GB en dat dan verdubbeld hebben naar 4GB.
Als ik ze dan vertel dat ze bij Simpel voor 10 euro per maand, 5GB hebben, dán is het opeens moeilijk en eng :P wat natuurlijk onzin is. Overstappen in de telecomwereld is simpel, snel en gaat in 99,9% van de gevallen zonder problemen.

Het gaat inderdaad een verschil worden als er een aanbod überhaupt niet beschikbaar is bij aanbieder B, maar wel bij aanbieder A. Dat is in Nederland echter over het algemeen niet het geval.
Probeer voor jezelf eens weg te blijven bij aannames in je posts ;)
Je haalt namelijk de ene na de andere aanname tevoorschijn terwijl jij als verkoper wel beter hoort te weten
Waar doe ik aannames? :)

En ik ben geen verkoper, verre van. De aanmeldperiode is in mijn gebied zes maanden geleden al gesloten.
Als je de aannames in je eigen post niet eens ziet staan, dan is het wel heel erg ;)

Je bent dan misschien geen verkoper, maar mijn inziens geef je dat wel een beetje aan als je dit post:

"Ja, dat dacht ik dus ook toen ik deur-aan-deur ging voor ons lokale initiatief. Een paar citaten, voornamelijk afkomstig van de 60-plussers."
@Richh • 29 juni 2018 21:07
Als je de aannames in je eigen post niet eens ziet staan, dan is het wel heel erg ;)
Op deze manier vult deze draad zich wel erg snel met berichten waar de lezers verder niets aan hebben. Vermeld die aannames gewoon even, een quootje is snel geplaatst. Lekker compact communiceren, altijd prettig.
Het is vooral de oudere generatie die over het algemeen in een afgelost koophuis woont, die klaagt over 5 euro per maand, maar dat terzijde :P
Als je beseft dat de meeste huizen in het verleden zijn gekocht met een aflossingsvrije hypotheek raakt deze aanname kant nog wal.

Zou jij mij kunnen overtuigen met gegevens hierover? Een onderzoek dat aangeeft dat oudere mensen met afgeloste huizen die klagen?

Succes met zoeken. Die zijn er niet. Jij denkt dit. Of heb ik gelezuh op Facebook?
Nee, ik ben zelf van deur tot deur gegaan. In een kleine gemeenschap is het wel degelijk duidelijk wie zijn huis wel en niet heeft afgelost en wie een hoog of laag maandelijks budget hebben.

Maar geloof wat je wilt geloven ;)
En generaliseer je voor iedereen.

En waar zie je dat afbetalen dan aan, ook langs de deur als hypotheekadviseur?
Zullen we dat samen doen.
Ik geloof nog in sprookjes...Net een wit paard gekocht. Nu nog de prinses zoeken.

[Reactie gewijzigd door jqv op 29 juni 2018 19:43]

Nee, ik gebruikte het woordje 'vooral'. Je probeert me nu woorden in m'n mond te leggen die ik niet heb gezegd.

En in de wat kleinere gemeenschappen weet je meestal wel meer over de geldstromen in je omgeving. Je weet het wel als een huis uit de familie geërft is, of wanneer een gezin eerder stopt met werken na het succesvol verkopen van een bedrijf, dat soort situaties.

Mijn ervaring is nou eenmaal dat de mensen met een 'dikke BMW' voor de deur het meeste letten op een prijsverschil en dat als bepalend argument gebruiken om het niet te doen. Ik heb er zelfs eentje gesproken die in een villa woont maar weigerde een cent meer voor internet te betalen ;)
Geloof je echt dat dat niet kan? Je bent ook wel heel stellig in het afwijzen van Richh's argumenten. Ik kan in mijn omgeving ook vrij goed aangeven waar het geld zit, terwijl ik inderdaad niet hun belastingopgave heb. Het hebben van hun aangifte zou volgens in jouw redenatie nog niets zou zeggen want misschien zitten de centjes wel in een belastingparadijs.
IK heb zelf nog altijd een prepaid moble vikings en dat bevalt prima :) 10 euro per anderhalve maand gaat geen enkele provider met abonnement kunnen evenaren.

In die regio's hebben de mensen het inderdaad niet slecht en is het inderdaad peanuts. Maar voor sommige ouderen zijn die paar euro ook best veel als ze van een klein pensioen moeten rondkomen.

Wat ik toch altijd in mijn achterhoofd houd is dat je niet echt kunt weten hoe iemands financiële situatie is. Schijn kan bedriegen.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 29 juni 2018 16:27]

Misschien is die paar euro het probleem niet. Misschien ervaren ze geen glasvezel als onbelangrijk. Waarom zou je dan enige moeite doen. Er zijn tal van goede doelen die ik liever steun voor een paar euro per maand dan glasvezel die ik niet mis. Dat is toch helemaal niet lastig te begrijpen lijkt me?
Uh bij twee fysiek gescheiden netwerken, nee,je betaald eerder dubbel dan dat je niets hebt.
Mijn grootste bezwaar om niet over te stappen is dat ik geen aanbieder op glasvezel kan vinden die mij kan bieden wat Ziggo mij op dit moment biedt en dat dan ook voor dezelfde prijs. Ze zijn allemaal stuk voor stuk duurder.

Tweede wat mij tegenhoudt is mijn email-adres dat niet mee kan verhuizen. Ik heb dit adres al meer dan 10 jaar en ik zou zo niet weten bij welke instanties ik dan mijn email-adres moet aanpassen voor een soepele overstap. Het zou dan zomaar kunnen dat je zeer belangrijke en kostbare mailtjes mist. ;)
Wat voor bijzonders geeft Ziggo je op dit moment dan wel niet? :P
Al eens gekeken wat een Tweak jaarabonnement kost, plus een los Ziggo TV pakket? Dan blijft TV hetzelfde als wat je nu hebt, inclusief Ziggo Sports (ik vermoed dat die bewuste lock-in je prijzen een beetje verpest), en ontvang je toch glasvezel.
Over welk prijsverschil hebben we het dan nog? Gerekend over 12 maanden, want dan mag je weer terug. Heb je dat niet over voor een paar andere voordelen? Richh in 'nieuws: Glasvezelproject Heerhugowaard heeft veel minder aanmelding...

En het e-mailadres is natuurlijk een perfecte lock-in zodat jij de rest van je leven bij aanbieder X blijft, die innovaties tot in den treure vooruit mag schuiven omdat je toch niet weg gaat. Het is heel bewust dat je je e-mailadres niet mee kan verhuizen (al bieden sommige providers daar wel een abonnement voor trouwens).

Maar laten we wel zijn, het is echt geen hogere wiskunde en het zal me verbazen als jouw initiatief geen studentaanhuis-achtige constructie heeft opgezet om je er mee te helpen. Je maakt een nieuw e-mailadres aan (natuurlijk niet verbonden aan wat voor provider dan ook!). Op je oude mailadres zet je een auto-reply 'hallo, mijn nieuwe mailadres is X'. Voordat je daadwerkelijk op glas zit ben je 6 tot 12 maanden verder. Dikke kans dat je alle instanties tegen die tijd wel een keertje gehad hebt.
Middagje er voor zitten en het is klaar.

[Reactie gewijzigd door Richh op 29 juni 2018 15:42]

E-mailadres is gewoon van oudsher en ik vind hem gewoon mooi. :P

En ja, ik verschillende aanbieders bekeken maar geen van alleen biedt mij hetzelfde als mijn Ziggo abonnement mij nu biedt. Ik komt altijd weer terecht bij extra abonnementen die ik moet afnemen.

Ik heb ook even een berekening gedaan bij Tweak. Wil ik daar hetzelfde hebben als wat ik nu bij Ziggo heb dan ben € 125,95 per maand kwijt. ;)
Zouden er vroeger ook mensen zijn geweest die geen riolering wouden hebben omdat het huidige WC-hok met een gat in de grond, zo'n mooi spiegeltje had? :+

Maar nogmaals dan: wat voor bijzonders geeft Ziggo je op dit moment dan wel niet? Mag ook in een DM. Eventueel met wat je écht wil en écht gebruikt erbij.
126 euro per maand slaat natuurlijk nergens op. In mijn omgeving moest je nog 10 euro vastrechtsvergoeding per maand betalen, dit soort astronomische bedragen ben ik niet tegengekomen.

Om het voor te zijn, tuurlijk is glasvezel niet altijd goedkoper. Maar als 'Tweaker op leeftijd' zal geld toch niet zo'n belangrijke rol moeten spelen dat je technologische innovatie zou willen blokkeren én een duopolie in werking wil houden?
Met een verbinding van 50/200 ben ik ruim tevreden. Het gaat mij vooral om het gemak dat ik door mijn huis alleen maar een coax-kabeltjes hoef te leggen. Bovendien vind ik de beeldkwaliteit van Ziggo vele malen beter dan de beeldkwaliteit die ik bij de mensen met kpn etc. heb gezien.

Ik heb wel een glasvezelkastje in mijn huis hoor dus ik zou zo over kunnen stappen. Maar voor mij wordt dat pas interessant op het moment dat je gewoon de ethernetkabel in de tv kunt pluggen en lekker zappen. Helaas is dat tot nu toe nog toekomstmuziek. ;)
Dus, wat betaal je nu precies voor welk pakket, en wat gebruik je daarvan? :P
Het gaat mij vooral om het gemak dat ik door mijn huis alleen maar een coax-kabeltjes hoef te leggen.
Want coax is veel makkelijker dan een UTP-kabel? :P Want aan dat tv-kastje of een CI+-lezer ontkom je toch niet meer nu binnen 2 jaar de analoge TV eraf gaat.
Je weet dat onder andere Trined de mogelijkheid biedt om de COAX-aansluiting om te stekkeren? Kan je gewoon lekker coax blijven gebruiken, en in tegenstelling tot Ziggo zenden zij ook nog eens veel meer kanalen ongecodeerd uit zodat je wellicht met minder CI+-lezers uit kan.
Bovendien vind ik de beeldkwaliteit van Ziggo vele malen beter dan de beeldkwaliteit die ik bij de mensen met kpn etc. heb gezien.
KPN is iets anders dan deze alternatieve glasvezelaanbieders :P over het algemeen kan je bitrates vinden van beide providers.
Maar voor mij wordt dat pas interessant op het moment dat je gewoon de ethernetkabel in de tv kunt pluggen en lekker zappen. Helaas is dat tot nu toe nog toekomstmuziek.
Ik vrees dat dat nooit gaat gebeuren. Punt is: bij Ziggo gaan ze het simpel coax inprikken ook keihard beperken, waardoor dat argument sowieso zal komen te vervallen.
Ik heb gewoon digitale tv hoor met netjes een CI+ module en een stuk of wat ontvangers. ;)
Alle andere kunst en vliegwerk is voor mij voorlopig nog niet aan de orde.

[Reactie gewijzigd door sjaool op 29 juni 2018 16:35]

Dan kan ik me écht niet voorstellen hoe je aan 126 euro bij Tweak komt :+
Internet 500Mbit à €65,- per maand, Sparql Basic à €21,95 per maand (en dan mis ik ook nog een aantal zenders die ik veel kijk), Sparql Ziggo Sport Totaal à €15,50 per maand, 2 extra ontvangers à €4,- per maand. Tel maar op.

Dan heb ik misschien maar 50/200Mbit, maar ik ben met mijn huidige abonnement bij Ziggo veel goedkoper uit. ;)
Ooh, je woont in een KPN-gebied :P Dan snap ik het, dan moet je ook zeker niet bij Tweak gaan shoppen :P NLE, KPN, Telfort zijn dan goedkoper.
Tweak biedt in zijn eigen gebieden 1000/1000 aan voor omgerekend 1 euro per dag.
Ik dacht dat jij een van de Heerhugowaarders was die in dit specifieke gebied woonde :P

Qua TV kan je bij Ziggo natuurlijk voor 25 euro per maand TV-only nemen, dat is inclusief Ziggo Sport en in principe onbeperkt aantal TV's als je er maar CI+-modules in hebt zitten.

In een Tweak-gebied was je dan voor 55 euro per maand klaar, waar Ziggo 64,50 per maand vraagt voor het middelste pakket wat jij hebt met 200/20 mbit.
Ik woon in de polder dat verklaard alles. ;)
Dat coax inprikken werkt hartstikke goed middels de digitale tv. Evenals je argument dat je een ci+ module of tv kastje nodig hebt, is dat dus niet nodig middels digitale tv. Dit blijft namelijk allemaal gewoon werken.
Ligt er aan welke zenders je wil kijken ;) en bij Trined is dit dus hetzelfde.
wat voor tv abonnement heb jij dat het los 95.95 kost? tenminste dat is het verschil met mijn maandprijs met als tweak abonnee, maar dan heb ik wel het voordeel dat ik direct op het tweak netwerk zit met een gigabit lijn voor 1 euro per dag. Maar goed, anders zit je bij t-mobile met 750 mbit voor iets van 40 euro dacht ik? nouja niet iedereen is altijd beter uit met glas, zeker niet nu, maar dat glas meer voordelen bied voor de toekomst is wel iets wat niet weerlegt kan worden
Ik reken er ook de losse ontvanger huur bij. De extra pakketten om het tv-aanbod weer hetzelfde te krijgen en zo nog wat dingen dan kom ik op een behoorlijk hoger maandbedrag uit om het abonnement enigzins hetzelfde te krijgen. Maar goed ik ben een ouwe hond, die verhuis je niet zo gemakkelijk. ;)
Dat weten zij(ziggo)daarom betaal jij de hoofdprijs.

Als jij zegt dat je weg gaat gaan zij onderhandelen met jouw om te blijven......
ik kreeg pas aanbiedingen nadat ik al goed en wel was overgestapt om dan terug te komen. Proberen om ex-klanten na de bedenkperiode terug te krijgen, terwijl ik voor het opzeggen heb gevraagd of er mogelijkheden waren voor trouwe klanten van meer dan 10 jaar, werd er kortweg met nee geantwoord. nadat ik een maand was overgestapt werd ik ineens gebeld of ik weer terug wilde komen... na meer dan 365 euro en administratie kosten betaald te hebben, ga ik dat toch niet weggooien omdat ik een gratis decoder krijg en gebruik mag maken van de actie die er op dat moment liep...
Hier nog iemand met 1gbit voor 365 euro per jaar. Wat een verademing. :)
ja hel leuk idd dat gigabit maar waar heb je dat voor nodig ?
mensen die veel downloaden hebben vaak vpn er langs lopen die halen die gigabit nooit. verdr streamen is met een kabel van 200 al overkil.
zoizo de glasvezel bedrijven zijn ook nog in opbouw fase , hier zijn ze al jaren bezig en is er nog nix fatsoenlijks op glasvezel, als glasvezel hier echt gemeengoed word voor weinig dan zal ziggo er zijn prijzen ook op aan gaan passen,
glasvezel moet ook terug verdient worden en echt goedkoop is dat ook niet echt nog terwijl glasvezel juist een veel goedkopere optie zou moeten zijn als ziggo,
Die gigabit is inderdaad niet nodig. Ik zou liegen als ik zeg dat ik hem maximaal gebruik. Punt is vooral; die gigabit up en down kost mij ~ 30 euro per maand. Het snelste abo van Ziggo is 400/40 mbit, en die kost 62.50 per maand. Ik werk veel thuis, en met grote bestanden. Dus een snelle upload is hier echt wel merkbaar.

Zou ik het goedkoopste pakket nemen bij Ziggo, betaal ik nog steeds meer; 43,95 per maand voor 40/4 mbit. 4 mbit upload is voor mij echt te weinig.

TLDR; Nee, ik heb geen gbit verbinding nodig. Maar probeer eens te vinden voor 30 euro per maand; met een fatsoenlijke upload.
En je betaald nu bij ziggo ?
€64,95 geloof ik.
En voordeel bij Ziggo is ook dat ik vrijwel elk jaar gebeld wordt door hun voor een betere goedkoper en sneller abbo wijziging :-)
Wordt hier al zo lang over mogelijke glasvezel (wat ik zelf trouwens het nut ook niet van inzie) gesproken dat Ziggo blijft stunten met de abbo prijzen.
"Het is X euro duurder per maand". Als dat een zwart op wit gegeven is wil ik je dat wel eens zien weerleggen. Ja het kan zijn dat je voor die paar euro extra meer snelheid krijgt of andere voordelen maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. Dus waarom betalen voor iets waar je zelf geen voordeel uit haalt? Dat jij het de moeite vindt wil niet zeggen dat het voor iedereen ze is. En een snelle rekensom: 5 euro per maand is 60 euro per jaar. Daar kan je al eens iets leuk mee gaan doen.

Ik verlies de "gratis" dubbele databundel op mijn telefoon. Erg hé, mensen die dankzij dit product meer gaan moeten betalen om eenzelfde dienst te behouden. En we komen weer bij mijn vorig punt uit.

"Het zenderpakket is minder compleet" Ik kijk niet naar die zenders, mijn vrouw misschien wel? Die zenders worden niet opgenomen om niet bekeken te worden. Dat ze er in zitten betekend ook dat er een redelijk groot percentage naar kijkt. Dat de persoon aan wie je het vraagt er niet naar kijkt zegt ook niet veel want vele mensen wonen niet alleen.

"Maar binnenkort gaat 5G dit toch oplossen" Wie weet heeft hij/zij wel gelijk? Glasvezel voor particulieren wordt stilaan ingehaald door mobiele verbindingen. Als de prijs ook nog volgt (die volgens jouw niet zo belangrijk is als het maar enkele euro duurder is)

"Overstappen is eng, straks ben ik een week onbereikbaar" Kan ze geen ongelijk geven. Je zou niet de eerste zijn. Natuurlijk gaat het vaak goed. Maar het toont ook weer aan dat wat je verkoopt onvoldoende voordeel geeft aan deze personen om het toch te overwegen.

"Provider krijgt een lagere score" Tjah, daar valt moeilijk over te oordelen maar je moet je ergens op baseren wanneer je een dienst gaat afnemen die je niet zomaar even vrij kunt uitproberen. Ben je er zeker van dat het niet waar is dan kan je andere sites aanhalen waar de provider beter scoort. Vind je die niet, dan heb je pech.

"maar mijn mailadres" Ja, die student kan dat regelen. Maar gaat die student ook overal op alle sites het adres aanpassen? Kan die student garanderen dat er niemand meer naar het oude adres zal proberen te sturen? Dat omzetten moet lang op voorhand gebeuren en het is spijtig dat er nog zulke mensen zijn. Maar dat aanpassen op het moment van overstap is wel het domste wat je kan doen.
Een week onbereikbaar? Je kan gewoon kabel en glasvezel parallel aan elkaar laten lopen. Als alles is overgezet kan je de kabel doorknippen. Die was wel erg makkelijk te weerleggen.
En dan zit je daar ineens met 2 abbonementen gelijktijdig die je niet nodig hebt. Weer extra kosten. Neen, de meeste mensen zullen hun oude abbonement dus opzeggen op het moment dat het nieuwe zal opgeleverd worden. Daarnaast schakelt niet iedereen over naar glasvezel. Vaak wisselen mensen gewoon van ISP maar blijven ze met hetzelfde medium zitten. DSL, Cable of fiber.
"Het werkt nu goed, IK ben tevreden, waarom moet het anders"?
Een heel legitieme vraag voor iemand die gevraagd wordt om het geld en de moeite op te hoesten.

Alsof iedereen behalve die 3% gek zou zijn... dat is pas arrogantie.

Glasvezel is een goed produkt, met heel veel mogelijkheden, maar je moet er wel een goeie 'case' voor hebben. Als je nog niet eens 1 op de 20 mensen kunt overtuigen, moet je je toch achter de oren gaan krabben.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 29 juni 2018 17:17]

Daar heb je dan ook helemaal gelijk in. Ik heb verderop ook gevraagd hoe het mogelijk is dat maar 3,3% zich in heeft getekend, maar nu blijkt: in dit gebied heeft iedereen blijkbaar al Ziggo. Dan snap ik het wel :P
En DIT is precies de reden dat glasvezelprojecten in o.a. Eindhoven niet doorgaan. Na een paar wijken gedaan te hebben stapt bijna niemand over!
Huh, dat in Eindhoven was toch van KPN zelf? Buiten het prijsverschil blijven er dan geen argumenten over.
Yes. Maar als er vervolgens niemand overstapt kan ik wel begrijpen dat ze t niet willen voortzetten.

Daarnaast betwijfel ik of zoveel mensen KPN afnemen of een andere aanbieder. O.a. Tele2, NLE etc zetten niet automatisch om naar Glasvezel en mensen vanaf o.a. Ziggo zien t nut niet
Yes. Maar als er vervolgens niemand overstapt kan ik wel begrijpen dat ze t niet willen voortzetten.
Precies, het is niet meer dan logisch dat KPN het niet verder oppakt. Het kost hun alleen maar geld, terwijl het niets oplevert.

Wat nodig is, is een nieuwe speler die de boel wil verglazen, zoals Reggefiber dat deed :P
fout, wat nodig is, is dat de OPTA de telecomwetgeving aanpast waarbij men niet meer min of meer dwingt dat een bedrijf vast moet houden aan het kopernetwerk. Dat is een hele grote grondslag waarom glasvezel via het huidige gepruts uitgerold moet worden (en dus niet wordt uitgerold).

KPN is verplicht een immens kopernetwerk in de lucht te houden, te onderhouden en ook nog vrij toegankelij kte maken voor andere partijen. Deze partijen hoeven dat op hun beurt niet te doen en hoeven ook niet mee te lappen voor het kopernetwerk als ze er niet op gaan zitten.

Je redeneringen hier op veel posts hebben weinig relatie met de realiteit helaas, je mag je wat meer verdiepen in hoe de internetwereld in elkaar hangt in Nederland. Want een nieuwe speler die de boel wil verglazen, zal ook instant opgekocht worden for sure.
Dat doet de opta op dit moment helemaal niet. Ben het wel met je eens dat de situatie voor kpn niet eerlijk is. Je hebt gelijk dat veel kleine partijen erg snel worden overgenomen, zo had ik het nog niet bekeken.
dat doet de OPTA wel degelijk, de OPTA ziet namelijk toe op naleving van de telecomwet en dat is waar dat koperstuk onder zit (en dat hangt weer samen met hoe KPN van een staatsbedrijf zelfstandig is geworden). Men heeft in die wet het fysieke medium beschreven in plaats van los van technologie de service te beschrijven en dat is waarom glasvezel zelfs totaal killing is voor de markt. Die wet moet aangepast worden en dan zal glasvezel snel genoeg, regulier worden uitgerold.
In dat geval geef ik je volledig gelijk :)
haha, de vraag is niet zozeer of ze bang zijn voor verandering, maar of ze het ook nodig hebben...
Zelf zou ik er alleen op zitten wachten op het moment dat ik dan eindelijk eens een concurrent van Ziggo tegenkom die me voor ongeveer hetzelfde bedrag een even hoge snelheid kan geven (wat nu niet het geval is met ADSL), maar verder...snelheid is nu al meer dan voldoende dus who cares?
Kan anders worden in de toekomst als de huizen meer geautomatiseerd worden en mensen veel meer op afstand kunnen en willen bedienen, maar vooralsnog kan de doorsnee internet gebruiker prima af zonder glasvezel...
En daarom heeft er in België praktisch niemand een glasvezel verbinding tot in het huis.

In Belgie had je zelfs Belgacom die relame maakte met een gele Telenet kikker die dood gereden werd. Met als slogan "soms blij je beter waar je bent" 8)7

En dan die belgen maar klagen dat ze in het zak gezet worden!!!! |:(
De prijs vind ik een goede reden. Maar goed er is vanalles mis met deze initiatieven in Nederland. Niet zozeer met het initiatief, maar wel met de grotere andere bedrijven.

- bundels, welke niet op e-fiber kunnen. Kpn en andere grote providers weigeren om op deze onafhankelijke netwerken iets aan te bieden. Erg dubieus als je het mij vraagt.
- de prijs. je moet goedkoper zijn immers stappen mensen dan toch pas over
- E-mail: zoals hierboven al staat willen mensen graag hun @kpnplanet accoutn houden. Dat snap ik. Het had ook al lang mogelijk moeten zijn om deze e-mail adressen te houden onafhankelijk van de provider. (en in mijn ogen gratis).
Je doet de niet overstappers echt te kort.

Ik woon in een stad waar de aansluiting gratis werd aangelegd. Dat heb ik laten doen. Tv en internet Abo via glasvezel is voor mij nog altijd duurder dan mijn kabel abo (terwijl het voor mijn gebruik geen meerwaarde heeft). Na het laten aanleggen continue de terreur van de glasvezelaanbieder dat ze langs willen komen.... Wil ik niet, wanneer begrijpen ze dat nu eens?

Ik heb het laten aanleggen omdat ik dacht: Mocht het goedkoper worden dan kabel dan stap ik over. Dat is nog niet gebeurd. Bij verkoop van het huis zou het toch lullig zijn dat uitgerekend mijn huis geen aansluiting heeft terwijl later laten aansluiten extra geld kost.

Dus ja, de glasvezel aansluiting ligt er, maar biedt nog geen meerwaarde, maar abo is duurder, telefoon tereur van reggefiber. Genoeg redenen om nog even niet over te stappen.
Nou nou, volgens mij heb jij niet heel veel met klantvriendelijkheid!

Voor de meeste "slechte" redenen die jij aangeeft zou ik het helemaal eens zijn geweest 8 jaar geleden toen ze bij mij voor de deur stonden voor glasvezel.
Ik had toen een super stabiele Ziggo verbinding (duurste pakket) en geen wensen of klachten.
En ondanks het dreigement dat ik later 300,- euro aansluitkosten zou moeten betalen zit ik toch al aardig wat jaartjes op glasvezel, zonder bijbetalen (kwam qua pakket en prijs toevallig zo uit).

Maar ook als ik nu zou moeten overstappen vind ik het onzin om over te stappen als ik geen klachten heb, het duurder is, ik mijn KPN compleet voordeel kwijt raak, je minder zenders krijgt en nog niet weet waaraan je begint.
Daarnaast bestaat er inderdaad altijd de kans dat je een tijdje geen aansluiting hebt (100% garantie heb ik bij geen enkele overgang nog gekregen) en dat kan ik voor het werk echt niet hebben (tenzij gepland maar dat is juist het probleem).
En als ik veel op de boot/camping/buitenshuis zou zijn dan zou ik ook graag op 5G wachten (en waarschijnlijk al 4G hebben).
Daarnaast stap ik nooit meer over naar een onbekende Provider na mijn Tweak avontuur.
En hoe een gratis student ervoor kan zorgen dat iemand z'n email adres bij zijn/haar provider kan behouden waar ze weg gaan snap ik niet. Of stel je nou echt voor zo'n persoon alle login gegevens van jouw accounts te geven zodat ze dit gaan aanpassen? Dat hoop ik toch niet. Zullen ze bij de bank leuk vinden om maar iets te zeggen.

Dus alleen omdat jij vind dat glasvezel er moet komen moeten al deze mensen maar water bij de wijn doen?
Want wat valt er te "weerleggen" als het gewoon feiten zijn?
Leg het aan, toon mij wat ik mis en ik zal overwegen over te stappen.
Niet andersom.
Wat heeft dit nou weer te maken met klantvriendelijkheid? First of all zijn het geen klanten, second of all heb ik gewoon met mensen vriendelijk om de tafel gezeten en alle verschillen duidelijk uitgelegd zonder een bias door te laten schemeren. Ik heb niemand zitten pushen. Je kan prima uitleggen wat de verschillen zijn.
Hier op Tweakers stel ik het natuurlijk wat stelliger dan hoe ik huis-aan-huis rond ben geweest.

Er is maar één valide nadeel. Je weet inderdaad niet waar je aan begint. Hoewel glas in theorie sowieso stabieler zou moeten zijn, zit je met een nieuwe minder ervaren netbeheerder en dat is inderdaad een nadeel.
En dat nadeel had ik er niet eens bij staan, want dat is gek genoeg helemaal geen nadeel waar het gros van de mensen bij nadenkt.
De meeste mensen kijken niet verder dan 1 jaar vooruit, denken met hun portemonnee en willen er zo min mogelijk tijd in stoppen. En dat snap ik best, dat is best logisch ook. Over het algemeen merk je vrij snel of iemand er zo in staat, en als dat zo is dan stop ik er verder ook geen tijd meer in.
Maar ook als ik nu zou moeten overstappen vind ik het onzin om over te stappen als ik geen klachten heb, het duurder is, ik mijn KPN compleet voordeel kwijt raak, je minder zenders krijgt en nog niet weet waaraan je begint.
- KPN compleet is marketing. Zeker 90% van de mensen die een Compleet-deal sluit is voordeliger uit met een Simpel, Youfone of Tele2 mobiel abonnement en bespaart daarmee al meer dan 5 euro per maand.
- Minder zenders: welke kijk je precies? 90% kijkt niet naar deze 'gratis zenders' en regelmatig is glas + extra tv pakket voordeliger. In het geval van Ziggo is de combi glas internet + Ziggo TV vaak interessant.
- Duurder: veel mensen hebben van de buren gehoord dat het duurder is. De enige oplossing is: reken het uit. Daar help ik dan mee. Regelmatig was men goedkoper uit en regelmatig scheelde het minder dan 50 euro op jaarbasis.

Maargoed, wellicht behoor jij bij beide tot de 10% die er wel behoefte aan heeft. Ja, dan word het iets duurder. Ten opzichte van de voordelen moet je je dan afvragen of je dat er voor over hebt.
Daarnaast bestaat er inderdaad altijd de kans dat je een tijdje geen aansluiting hebt (100% garantie heb ik bij geen enkele overgang nog gekregen) en dat kan ik voor het werk echt niet hebben (tenzij gepland maar dat is juist het probleem).
Nee, want je glasaanbieder zegt je vaste lijn niet op. Hier zit overlap in waardoor je nooit zonder zit. Als je geen vertrouwen hebt in de opleverdatum van je glasaanbieder zit je wel een maand met dubbele kosten, dat is waar.
En als ik veel op de boot/camping/buitenshuis zou zijn dan zou ik ook graag op 5G wachten (en waarschijnlijk al 4G hebben).
Je hebt wel erg veel vertrouwen in een techniek die nog niet eens is vastgelegd als je serieus denkt dat 5G een goede vervanger voor vast internet gaat worden. Laat staan dat we iets weten over leverdata, TV-mogelijkheden en bijbehorende prijzen. En dat terwijl de techniek waarmee 5G-masten met elkaar verbonden gaan worden, dit jaar nog naar je voordeur gelegd kan worden.
En hoe een gratis student ervoor kan zorgen dat iemand z'n email adres bij zijn/haar provider kan behouden waar ze weg gaan snap ik niet. Of stel je nou echt voor zo'n persoon alle login gegevens van jouw accounts te geven zodat ze dit gaan aanpassen? Dat hoop ik toch niet. Zullen ze bij de bank leuk vinden om maar iets te zeggen.
Het is vrij simpel; je stelt een mailforward in met de tekst "pas bij deze afzenders je mailadres aan" en een auto-reply naar de afzender. Vervolgens zal je er zelf een middagje voor moeten zitten, dat klopt en daar doet niemand vaag over.
Dus alleen omdat jij vind dat glasvezel er moet komen moeten al deze mensen maar water bij de wijn doen?
Nee, maar jij focust je alleen op nadelen nu. Als je geen cent meer wil betalen en er geen minuut aan wil verliezen, dan is het geen optie.
Sowieso is dit een hele flauwe opmerking, het is helemaal niet zo dat ik de enige ben die vond dat er glas in mijn omgeving moest komen. De gebieden buiten de dorpskernen waren enorm snel overtuigd.
Want wat valt er te "weerleggen" als het gewoon feiten zijn?
Dat heb ik al heel vaak op deze pagina uitgelegd, hierboven nogmaals. Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust.
Leg het aan, toon mij wat ik mis en ik zal overwegen over te stappen. Niet andersom.
Waar pretendeer ik dat het andersom moet? Maar een klein beetje eigen onderzoek zou je wel sieren.
Ha ha, onderzoek.
Als er iemand altijd de sjaak is om dit soort dingen uit te zoeken voor familie en vrienden dan ben ik dat wel.
Zonder uitgebreid Excel overzicht zal je mij geen uitspraak zien doen.

Maar uit jouw reactie begrijp ik dus dat jij, in je eigen vrije tijd en niet in opdracht, vrijwillig langs de deur bent gegaan om te helpen het glasvezel netwerk te realiseren? Want "First of all zijn het geen klanten". Waarom wil je dit dan zo graag want je probeert mensen wel heel erg over te halen.

En ik denk dat jij wat dingen door elkaar haalt.
Zo geef je zelf aan dat het glasvezel pakket duurder was (met indicatie dat dit minder dan 5 euro was) en dat er minder kanalen bij zaten. Maar dan klopt dit ineens weer niet want "veel mensen hebben van de buren gehoord dat het duurder is" en kan je met een extra pakket toch meer kanalen krijgen en is dit goedkoper? Want "regelmatig is glas + extra tv pakket voordeliger".
Dus het is al duurder maar met een extra tv pakket toch voordeliger en completer???
Ik denk dat de marketing mensen een iets duidelijkere folder hadden moeten maken met (blijkbaar) een simpelere vergelijking met de andere aanbieders want zo is het niet te volgen.
Maar laten we de details even achterwege laten.

Argument 1 ("Het werkt nu goed, IK ben tevreden, waarom moet het anders") is de meest valide reden die er is!
In ons land is iedereen vrij om zelf te kiezen wat ze (binnen de wet) willen.
En als ik 10 euro per maand meer zou willen betalen voor iets wat slechter is dan het alternatief dan mag dat gewoon.
Ook al lijkt jou dat raar.

En nou is KPN Compleet natuurlijk niet noodzakelijk maar met de 5 euro extra korting kom ik bij mij voor zowel Simpel als Youfone iets duurder uit en bij Tele2 veel duurder voor een gelijkwaardig pakket.
En met het gratis tv pakket ook iets goedkoper uit dan de meest serieuze concurent (Ziggo) voor een soortgelijk pakket.
Dus voor mij 2x bevestiging dat ik goed zit.
Misschien dat in met een Ziggo/Vodafone combo dan weer iets goedkoper ben maar ik wil niet naar Ziggo.
Daarnaast zou ik (persoonlijk) voor een kleine beetje korting niet naar een virtuele provider willen (iets te vaak problemen gehad).

En inderdaad, ik heb extra moeten bijbetalen voor mijn Ziggo aansluiting omdat er iets niet helemaal goed ging met de aansluiting van destijds Tweak.
Met redelijk wat moeite die kosten terug gekregen maar het kost je dus wel tijd en energie.
Had ik niet gehad als ik was blijven zitten waar ik zat.

En als ik zou willen wachten op 5G (ik niet maar er zijn vast mensen) dan mag dat toch?
Maar dan is 5G ineens geen alternatief? Terwijl 4G dat nu al wel is?
Want ik ken genoeg mensen die met 20GB aan 4G thuis wel de maand door komen hoor.
Maar dat zijn veel ouderen die toch niet willen switchen. :)
En dan heb je natuurlijk ook geen 500/500 verbinding.
Wat ook echt nergens voor nodig is (net zelf gedowngrade naar 100/10 omdat ik de kosten niet vond opwegen tegen het snelheidsvoordeel).
Echter zit ik met een paar klikken zo op 500/500 dus wat is het probleem?
Heb je dat echt nodig? Dan maakt het niet uit.

En je KPN email adres blijft maar 3 maanden bestaan na het opzeggen.
Log jij in die 3 maanden echt overal in waar je (ooit) een account gemaakt hebt (Belastingdienst)?
Want ik heb overal alle communicatie op een minimum staan.
Dan valt er ook niks te forwarden.

Maar ik krijg meer het gevoel dat jij probeert mensen te overtuigen van de mogelijkheden die ze mislopen en de "fout" die ze maken als ze het niet doen.
Wat natuurlijk prima is maar dan zal je dus met voordelen moeten komen en geen nadelen voor het gevoel van de gebruiker.
En dan wuif je wel heel erg snel alle argumenten weg omdat dit voor jou geen probleem zou zijn.
Maar wij op Tweakers zijn niet zoals de meeste mensen.
Ik ben waarschijnlijk net zo als jou en ik denk ook eerder in oplossingen en ben dus tot nu toe altijd geswitched als de mogelijkheid er was en er een (voor mijn gevoel) betere optie was.
Soms met groot voordeel, soms klein en dus inderdaad ook soms met problemen.
Dat is nou eenmaal het risico.
Maar met de jaren komen er toch dingen bij en vallen er dingen af die belangrijk zijn.
En omdat ik al zo vaak mensen van informatioe heb voorzien weet ik inmiddels dat het kleinste detail ("welke kleur heeft het kastje dat bij de tv komt te liggen") al een breekpunt kan zijn.
Of mensen die een extra kabel trekken al teveel vinden, gehecht zijn aan hun email adres van Casema of een bepaalde provider niet willen ook al kost ze dat 20 euro in de maand extra.
Dus toon ze de opties en laat ze lekker zelf kiezen and walk away...
Anders gaat dat ten kost van jou, niet hun!

Dat wij excuses raar vinden betekent dus niet dat het geen valide redenen zijn.
Iedereen mag net zo gek/verstandig zijn als dat ze zelf willen!
Maar uit jouw reactie begrijp ik dus dat jij, in je eigen vrije tijd en niet in opdracht, vrijwillig langs de deur bent gegaan om te helpen het glasvezel netwerk te realiseren?
Dat klopt :)
Ik denk dat de marketing mensen een iets duidelijkere folder hadden moeten maken met (blijkbaar) een simpelere vergelijking met de andere aanbieders want zo is het niet te volgen.
Die folders zijn er zeer zeker geweest. Het probleem is dat ontzettend veel mensen dit lastig blijven vinden en het niet begrijpen, én geen zin hebben om het uit te zoeken.
Ja, voor de een is het 5 euro duurder (de ziggo klanten). Voor de ander is het zo 10 euro goedkoper (de ADSL+schotel klanten). En dan zit er nog ontzettend veel variatie tussen dataverbruik op mobiel, zenderpakketten, onbeperkt bellen via de vaste lijn... enzovoorts enzovoorts. Daarom varieren de uitspraken hierboven.
Er is geen eenduidig antwoord op te geven.
Argument 1 ("Het werkt nu goed, IK ben tevreden, waarom moet het anders") is de meest valide reden die er is!
In ons land is iedereen vrij om zelf te kiezen wat ze (binnen de wet) willen.
En als ik 10 euro per maand meer zou willen betalen voor iets wat slechter is dan het alternatief dan mag dat gewoon.
Ook al lijkt jou dat raar.
Dat vind ik helemaal niet raar. Ik vind het kortzichtig. Maar als mensen kortzichtig willen zijn, dan mag dat. Ik heb niemand gepushed hoor :P ons datagebruik over vaste lijnen zit in een stijgende lijn, ooit gaat het niet voldoende zijn. Je kan op het laatste moment wachten, of je kan je er op voorbereiden.
En nou is KPN Compleet natuurlijk niet noodzakelijk maar met de 5 euro extra korting kom ik bij mij voor zowel Simpel als Youfone iets duurder uit en bij Tele2 veel duurder voor een gelijkwaardig pakket.
Ik ben heel benieuwd welke pakketten je afneemt voor welke prijs.
Bovenal: ik pretendeer nergens dat glasvezel voor iedereen het goedkoopste is, zeker niet. Ik begrijp dat jíj het goed hebt uitgerekend. En zo hoort het :) Je gaat eraan voorbij dat er ontzettend veel mensen zeggen 'dat het te duur is' terwijl ze het niet hebben uitgerekend. Ik heb verschillende mensen die er zo in stonden meer dan 100 euro per jaar bespaard.
Echter zit ik met een paar klikken zo op 500/500 dus wat is het probleem?
Dat veel mensen daar alleen maar van kunnen dromen. Als jij die optie al hebt, is het inderdaad onzin.
En als ik zou willen wachten op 5G (ik niet maar er zijn vast mensen) dan mag dat toch?
Maar dan is 5G ineens geen alternatief? Terwijl 4G dat nu al wel is?
Ik denk niet dat ik jou hoef uit te leggen wat de nadelen zijn van een draadloze verbinding tov een vaste lijn - nog buiten de bijbehorende tijdlijnen.
En je KPN email adres blijft maar 3 maanden bestaan na het opzeggen.
Log jij in die 3 maanden echt overal in waar je (ooit) een account gemaakt hebt (Belastingdienst)?
Want ik heb overal alle communicatie op een minimum staan.
Dan valt er ook niks te forwarden.
Als je de boel nu afsluit, komt er volgende week iemand de boel instellen, pas over 6 maanden gaat de schop in de grond en dan heb je dus nog 3 maanden, waar je eventueel voor 4 euro per maand nog tijd bij kan kopen. Dat moet lukken.
Dat wij excuses raar vinden betekent dus niet dat het geen valide redenen zijn.
Je hoeft mijn persoonlijkheid niet zo snel in te schatten van een forum. Ik praat heel anders met buurtgenoten (die ik buiten dit glasvezelinitiatief ook gewoon te vriend wil houden :) ) dan hier op Tweakers, op een fora waar ik gewoon antwoord geef op een vraag van iemand anders. Tuurlijk zijn er tegenargumenten en voor de een weegt het ene argument zwaarder dan het ander.
Maar: ga er over in gesprek! Zorg op z'n minst dat men goed is ingelicht.
"Ik verlies de 'gratis' dubbele databundel op mijn telefoon" (overstappen? Moeite! Eng!)
-- Dit is voor mij toch een reden geweest om lang te blijven hangen bij de KPN in de hoop dat die het hier nog mogen gaan aanbieden. Ik gebruik mijn databundel goed en die zien halveren is wel vervelend. Die extra kosten tel ik er dan wel bij op ja. Beetje flauw om dan te zeggen, overstappen? Eng!, er is niets engs aan, maar 10 euro p/m bij moeten betalen voor de extra GB's is ook gewoon weer 10 euro.

"Maar mijn @kpnplanet emailadres dan!" (gratis student die het voor je omzet was geregeld)
Provider email is altijd dom, maar als die mensen gewoon tevreden zijn met hun kpn adsl lijn waarom zouden ze dan overstappen? Het brengt ze meer werk mee dan dat het zin voor ze heeft. Zij zijn immers tevreden over wat ze hebben, jij vraagt van ze een paar euro meer te betalen voor iets wat ze niet gebruiken, waarbij ze er nog werk mee krijgen ook omdat ze iedereen op de hoogte moeten brengen van hun nieuwe mailadres.

Verder, tjah, het is een persoonlijke keuze. Ik snap dat het vervelend is voor mensen die daardoor geen glasvezel krijgen omdat er niet genoeg mensen overstag gaan, maar er verlet jou ook niets om glasvezel aan te laten leggen met je buurt met de mensen die het wel willen.

Voor ons heeft het zin (of is het zelfs nodig). Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik geen huis zou kopen wanneer er geen mogelijkheid voor glas was, iets met thuiswerk en VPN etc., maar ik denk dat dit voor meer dan 70% van de bevolking niet geld en dan krijg je dit (dat blijkt ook wel want ze krijgen nog geen 30% overstag).
"Ik verlies de 'gratis' dubbele databundel op mijn telefoon" (overstappen? Moeite! Eng!)
-- Dit is voor mij toch een reden geweest om lang te blijven hangen bij de KPN in de hoop dat die het hier nog mogen gaan aanbieden. Ik gebruik mijn databundel goed en die zien halveren is wel vervelend. Die extra kosten tel ik er dan wel bij op ja. Beetje flauw om dan te zeggen, overstappen? Eng!, er is niets engs aan, maar 10 euro p/m bij moeten betalen voor de extra GB's is ook gewoon weer 10 euro.
Hoeveel data gebruik je en wat betaal je daarvoor? Bij Youfone (is een KPN dochter op het KPN netwerk!) heb je 10GB data en 100 belminuten voor 10 euro per maand. Dat is goedkoper dan welk KPN sim-only abonnement van 5GB dan ook, inclusief de dubbele data inclusief de 5 euro korting.
Er is een zeer grote kans dat je met overstappen goedkoper uit bent, KPN compleet is grotendeels marketing, zeker sinds de prijsverhogingen de laatste jaren.
De kosten moet je er zeker bij optellen, maar er zijn slechts zeer weinig situaties waarin een KPN sim only daadwerkelijk het voordeligste is (abonnementen tussen de 20 en 25 euro van >20GB, of databundels delen). Het is een vendor lock-in zodat je er nooit meer weggaat.
in de hoop dat die het hier nog mogen gaan aanbieden
Maar dát gaat dus nooit gebeuren. Dit is essentieel voor het gehele glasvezelprobleem.
Ik heb dit al eerder hier uitgelegd: Richh in 'nieuws: Glasvezelproject Heerhugowaard heeft veel minder aanmelding...
Provider email is altijd dom
Precies, dus ik vind dat een stom tegenargument. Ik snap het wel hoor :) als je het grote plaatje niet ziet is het natuurlijk wel een argument.
maar als die mensen gewoon tevreden zijn met hun kpn adsl lijn waarom zouden ze dan overstappen? Het brengt ze meer werk mee dan dat het zin voor ze heeft. Zij zijn immers tevreden over wat ze hebben, jij vraagt van ze een paar euro meer te betalen voor iets wat ze niet gebruiken, waarbij ze er nog werk mee krijgen ook omdat ze iedereen op de hoogte moeten brengen van hun nieuwe mailadres.
Of mensen overstappen moeten ze natuurlijk zelf weten ;) Maar er zijn ontzettend veel mensen die niet alle mogelijkheden hebben bekeken; soms is glasvezel wel degelijk goedkoper. En dat je nú tevreden bent, betekent helemaal niet dat je over 10 jaar nog tevreden bent. Vroeger waren mensen ook tevreden zonder riolering...
Je zegt het zelf al: jij en ik zijn de mensen die geen huis meer gaan kopen zonder de mogelijkheid voor glas!

Het gesprek aangaan is het minste wat je kan doen. Ik heb lang niet iedereen kunnen overtuigen die ik heb gesproken. Maar daar tegenover staan ook talloze mensen die verkeerd geïnformeerd waren en door mij nu meer dan 100 euro per jaar gaan besparen en een snellere verbinding terug krijgen :)
Tsjah, ik val niet onder ouderen en toch zou ik er ook zeker niet voor pleiten...
- ADSL op 50mbit voldoet voor mij ruim voldoende qua snelheid
- Ik heb alle benodigde zenders dus waarom veranderen
- Glasvezel is inderdaad 5 euro per maand duurder maar enkel in upload sneller, dus als ik dat niet nodig heb waarom zou ik 60 euro per jaar meer betalen
- Het belangrijkste : op het moment komt mijn ADSL in de woonkamer binnen, daar heb ik alles op bedraad (PC's en TV's bovenverdieping). Met glasvezel komt deze het huis binnen in de meterkast, dan moet ik alles overnieuw bedraden, wegwerken, boren enz enz, gerust een volle dag werk. Waarom zou ik dat willen ?
- Op dit moment. Over 10 jaar nog steeds? Ons internetverbruik stijgt ieder jaar. Steeds meer nieuwe toepassingen vereisen nieuwe datatechnieken: 4K, VR, AR. 10-20 jaar geleden had ook niemand gedacht dat we überhaupt 50mbit zouden gebruiken.
- Heb je die zenders niet met glasvezel?
- Hoe zit het financiële systeem van de netwerkbeheerder in elkaar? Bij ons was het zo dat je een jaar opzegtermijn hebt en dat je alleen vastrechtvergoeding hoeft te betalen als je een abonnement hebt. Na 1 jaar terug naar de ADSL is dus gewoon mogelijk. Voor zes tientjes zou ik die glasvezelverbinding gewoon aan laten leggen.
- Dit is niet waar, althans, ik heb nog geen glasnetwerk gezien waar het zo werkt. Er komt een schouwer langs waarmee jij kan afspreken waar het modem opgehangen gaat worden, dat kan ook gewoon in de woonkamer en hoeft zeer zeker niet in de meterkast. Aan bekabeling veranderd verder niks gekeken vanaf het modem.
- Over 10 jaar misschien niet nee, maar voor hetzelfde geld zal over 10 jaar het 6G netwerk beter of betaalbaarder zijn dan dit glasvezelnetwerk... Waarom moet ik dan ondertussen 600 euro betalen (immers 60 euro 10 jaar lang) hieraan ?
- Die zenders heb je ook met glasvezel, dus dan blijft de vraag : waarom zou ik voor het zenderaanbod willen switchen ? Niet dus....
- De netwerkbeheerder heeft alles al aangelegd, dus de prijzen staan al vast en zijn inderdaad duurder dan ADSL.
- Dat is zeker wel waar, sterker nog dat was niet alleen bij mij het geval maar in de hele buurt ;) Ze komen gewoon gratis een glasvezel aansluiten in de meterkast, niet waar je wilt, maar in de meterkast. Punt. Trust me, over bekabeling weet ik wel wat er moet gebeuren, en de modem staat dus niet meer in de woonkamer maar in de meterkast...
- Dat moet nog maar blijken hoor. Met glasvezel heb je zekerheid, en per direct een verbinding die schaalbaar is voor de toekomst. Naar 5G zendmasten komt net zo'n glasvezeltje te liggen :P
- De zenders maken dus geen verschil en is geen argument voor beide kanten.
- Het is bijzonder dat de netbeheerder al spul heeft aangelegd maar dat nog niet de woningen in heeft getrokken, die situatie hoor ik voor het eerst. Maar bij ons is het dus het geval: sluit 1 jaar af (kost je dus 60 euro meer) en zeg de boel weer op. Kan je nog 9 jaar gebruik maken van het goedkopere ADSL en pas in jaar 10 weer terug gaan naar glas - maar de verbinding ligt er dan dus al. Bij jou gaat het blijkbaar anders, heel onhandig van de netbeheerder.

- Hier is het de netbeheerder die in zijn eigen voet schiet :P heb ook nog nooit van zoiets gehoord; het is totaal niet logisch: vermoedelijk is de woonkamer makkelijker bereikbaar dan de meterkast. Onze aanlegger doet daar totaal niet moeilijk over, zolang je het maar op de begane grond aan laat leggen mag je het zelfs in het toilet laten aanleggen :P (bovenwoningen daargelaten). Heel raar. Misschien eens met de netbeheerder om tafel zitten waarom ze het zo aanpakken? Hier schiet niemand wat mee op immers.
- zoals jij zelf aangaf :
10-20 jaar geleden had ook niemand gedacht dat we überhaupt 50mbit zouden gebruiken.
En in het geval van mobiele netwerk al helemaaaaaaaaaal niet ! 10 jaar geleden had je met je GPRS verbinding echt nooit gedacht aan de huidige 4G netwerken ;)
- als ik zo je redenatie doorlees denk ik dat je een verkeerde aanname hebt gemaakt. Immers glasvezel wordt niet per definitie wel aangelegd maar niet doorgetrokken in de woning. In onze week is glasvezel in 2016 aangelegd terwijl de woningen van 1995 zijn. Oftewel de hele wijk stond er al. Vervolgens mocht je gratis een glasvezel aansluiting krijgen. Dan komen ze kosteloos langs, boren een gat in de muur richting de straat, trekken dan de kabel door naar de meterkast (dichter bij de straat dan de woonkamer) en vervolgens komt daar de modem te hangen. Dit is geen uitzonderlijke situatie aangezien 2 jaar hetzelfde is gedaan bij de woning van mijn vriendin terwijl zij in een andere stad in een oudere wijk woonde.
Méér dan nul cent nodeloos duurder, een week onbereikbaar zijn en een 'gratis student' die dan zaken maar even moet komen regelen..

Dat vat wel een beetje samen wat vaak het probleem is ja :Y)

Punt is, als een bedrijf met zóveel moeite/marketing mensen moet gaan overhalen dan is het -kennelijk- om te beginnen al verkeerd bezig :X Want als je echt goed iets voor je klanten aanpakt, en dat óók consistent is met je imago, dan moet het niet nodig zijn om tègen de stroming van die klanten in te communiceren.

Edit= Disclaimer: Ik heb voor zover ik weet nooit te maken gehad met deze partij, dit is dus ook geen rant ofzo; veel eerder een stevig onderlegde nuance bij hetgeen hierboven werd gepresenteerd.

[Reactie gewijzigd door BStorm op 29 juni 2018 20:27]

Maar is het écht duurder? Je zou de eerste niet zijn die het niet helemaal uitrekent. En je gaat uit van de slechtste situatie, in principe ben je nooit onbereikbaar omdat je je abonnement pas op gaat zeggen na de aansluiting. En je gaat er vanuit dat je e-mailadres al in bezit is van een provider én dat je niet handig genoeg bent om dit zelf te fixen in een middagje.

Maargoed, ik woon zelf niet in HHW en heb geen idee waarom dit zo mis gaat. In mijn omgeving hadden we al heel snel 20% binnen, 3,3% is echt ongekend laag voor dit soort projecten. Waar communiceert dit project tegen de stroming van klanten in, wat pakt het verkeerd aan en waar schaad het imago zo op? Ik ben oprecht benieuwd.
Ik woon wel in HHW (buitengebied dus zelf geen snel internet) maar ik weet dat duizenden huishoudens in HHW al op glasvezel zijn aangesloten én op de kabel (het is een groeigemeente en al jarenlang worden er elk jaar een paar honderd huizen gebouwd waarvan de laatste jaren alles op glasvezel wordt aangesloten). Ze kunnen dus al kiezen. Verder wonen mijn 2 zoons in het centrum en hebben gewoon 50/50 Mb via - vermoed ik - VDSL2. Dus ja, prima internet is dus voor de meesten al beschikbaar bij meerdere aanbieders.
Ik heb toevallig onlangs een woning gekocht in Heerhugowaard en ik was enthousiast in eerste instantie dat ik hoorde dat mijn woning op glas zou worden aangesloten.
Echter het aanbod bleek behoorlijk tegen te vallen.
In het gebied in Heerhugowaard is maar max 100mbit (meesten zijn 40) beschikbaar en dat is dan ook nog eens bij maar 1 van de aanbieders te krijgen welke dan weer een beperkt zender aanbod (46 zenders waarvan 16 HD)heeft (en geen uitzending gemist/on demand, etc.) Dat kost dan ook nog eens €65,- .

Bij Ziggo krijg ik voor €67,50,- dus 200mbit, 77 zenders (waarvan 36 HD). Een horizon box met uitzending gemist en on-demand.
Ik vindt het dus niet zo heel raar.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 29 juni 2018 21:40]

Dit dus +ziggo zender(s) (formule 1!) waar je bij glasvezel abo's nog eens extra voor moet betalen. En ziggo go app die dan niet meer werkt (die hier in huis veel gebruikt wordt). Voor mij was de keuze als HHWer ook niet moeilijk.
Dit dus +ziggo zender(s) (formule 1!) waar je bij glasvezel abo's nog eens extra voor moet betalen
Tja, het is logisch dat Ziggo die zenders enkel voor een belachelijk hoge prijs wil doorverkopen. Ziggo eigent zichzelf gewoon een monopoliepositie toe door de F1-rechten te bezitten. En dat laten we lekker gebeuren :)

Maarehh, Ziggo TV + Tweak jaarabo al eens overwogen? Kan maar zo voordeliger zijn.
Het probleem zit hem niet in de mensen met een ADSL aansluiting en/of daarnaast ook nog Digitenne (zoals ik). Die gaan er technische gezien enorm op vooruit en dat kun je in de meeste gevallen ook wel goed uitleggen. Maar ik heb als "ambassadeur" huis-aan-huis bezoeken afgelegd en zelfs met een persoonlijk benadering kwam ik niet verder dan 20%. Ouderen interesseert het helemaal niets. Mensen met Ziggo gaan er praktische gezien niets op voorruit, maar moeten wel Ziggo-sport inleveren (of bijbetalen). Je raakt je mailadres kwijt (als je het provider-adres nog gebruikt). Dan is er een groep die niet meedoet uitsluitend omdat ze geirriteerd zijn door de intensieve reklame-campagne (werkelijk waar). En een deel vertrouwd het allemaal niet. Die horen aan de borreltafel allerlei horror-verhalen over slechte verbindingen, kunnen dat vervolgens niet relativeren, verdiepen zich niet en zien er dus maar van af.

Ongelooflijk dom overigens van E-Fiber om met de cijfers te sjoemelen. Dat doet hun naam niet goed...
Omdat het een vreselijk businessmodel is. Eerst moet x% verplicht afnemen, voordat het aangelegd gaat worden, ofwel het glasvezelbedrijf wil geen enkel risico lopen.

Als je zo overtuigd bent van je product, leg je dat gewoon aan, en overtuig je daarna de bewoners met een goed aanbod.
Je begrijpt dat het aanleggen van een dergelijk netwerk al snel in de miljoenen euro's loopt? Dat geld kan je alleen lenen als je een fatsoenlijk businessmodel hebt. Een gegarandeerd inkomen van abonnees is daarom dus nodig voor een investering.

Zonder die x% afnemers gaat het er simpelweg niet komen omdat het dan letterlijk niet te financieren is.
Omdat er door Ziggo en andere kabelinternet-aanbieders, pro-actief campagne wordt gevoerd met verhalen dat Glasvezel slechter/langzamer/onstabiel enz... is. Puur omdat ze bang zijn klanten te verliezen. Dat is ze in meerdere steden helaas gelukt.
Heb je enige bron voor deze claim?
Wij in hollands kroon kregen een FUD brief van ziggo toen er voor glasvezel gelobbyd werd. Ik heb die flyer niet meer, maar er stonden ergere verzwijgingen in dan dat er hier staan:
https://www.ziggo.nl/internet/glasvezel/

max van glasvezel 500Mbs? hmm, er zijn providers welke 1Gbs aanbieden. is dus een keiharde leugen.

er word nergens gerept over wat je nodig hebt wanneer je vlogende kinderen hebt, of zelf vaak in de cloud werkt, of zelfs alleen maar daar een backup hebt. upload. die is bij ziggo gwoon nog steeds triest.
ook wanneer je veel gamed, je upload beinvloed een groot gedeelte van je pingtijd!!!

Ik zit helaas bij ziggo, omdat ik helaas niet in buitengebied woon. en zit bij ziggo vast aan 200/20, maar ik zou graag overstappen naar een abbo van 100/50 ofzo.

en nee, vdsl is geen optie... woon meer dan 4KM van de centrale
Nee, sorry. Ik ook niet. Ik heb alle spamtroep van Ziggo weggedonderd toen er glas in de grond kwam.
Er was toen bijzonder veel reclame toen. Nu valt het mee.
Oh! Een bron kan zijn, als je even moeite doet, rijd naar de grote rode witgoedzaak (die begint met een m, weetjewel, en eindigt op 'ediamarkt') in leeuwarden. Daar is een stand ingericht van/voor/met Ziggo sales. De onzin die daar verkocht wordt... Een grote stroom aan leugens, ik ben echt boos geweest daar.
Nee niet meer. Ik weet dat Tilburg door o.a. Ziggo van Glasvezel is onthouden.
Dat is inmiddels 5 jaar geleden, maar dat soort haat en laster campagne verhalen onthoudt ik veel.
Ik heb het destijds ook gekregen...
Bij ons werd glasvezel uitgerold en diezelfde dagen liepen er allemaal ziggo verkopers door de straten.

Ik was toen nog klant bij Ziggo en ook bij mij werd aangebeld.
"Bent u nog tevreden?"
"Heeft u meegedaan met het reggefiber initiatief?"
"Ziggo is echt veel stabieler dan glasvezel en wij adviseren u om bij Ziggo te blijven"

Je begrijpt dat ik gewoon ben overgestapt naar glasvezel. Vooral de stabiliteit van TV was een verademing!
Bronnen zijn lastig te vinden, maar ook in ons gebied is er pro-actief naar ieder adres gebeld of ze het Ziggo-contract niet tegen een aantrekkelijke korting nog een jaartje extra wouden verlengen.
Die campagnes heb ik anders nog nooit gezien. Heb je hier een bron van?
Bij ons werd er actief rondgebeld door Ziggo toen er werd gelobbyd voor glasvezel. Uiteindelijk is de aanleg wel doorgegaan, maar Ziggo liet zich echt van zijn allerslechtste kant zien.
Zie hierboven en mijn reactie.
Mm geen bron dus. We moeten je maar op je nickname geloven 8)7
In Katwijk (Zuid-Holland) hetzelfde een vijftal jaren geleden. In bushokjes werden toen allerlei posters gehangen met daarbij dat Ziggo qua snelheid al prima is, bla bla bla.

Je hoeft ons niet te geloven, maar het is wel zo ;-)
Bij ons is er actief rondgebeld door Ziggo, of mensen tegen een kleine korting hun contract nog 1 jaar vast zouden willen leggen. Gelukkig bedekte Ziggo slechts een klein gebied van ons netwerk.
Dit heb ik nog nooit gehoord. Bij mij kwam de KPN gewoon aan de deur om glasvezel te verkopen.
1 mogelijk nadeel is iptv ten opzichte van kabeltv. De kwaliteit is beter dan de oude analoge kabelaansluiting, maar je moet ook door je hele huis nieuwe kabels aanleggen, en voor iedere televisie of radio een extra kastje kopen/huren. Als het goed is gaat er binnenkort een wet in die regelt dat die vorm van koppelverkoop onmogelijk is, maar de manier waarop iptv op dit moment werkt is echt niks. Zodra je weer gewoon de utp kabel in je televisie kan prikken is dat probleem opgelost, maar dan moet je nog steeds alle kabels opnieuw trekken.

(ik heb glasvezel van Tele2, maar ik keek sowieso al amper tv)
nu analoog door ziggo per regio wordt uitgezet heb je die kastjes toch wel nodig, lang niet alle tvs werken standaard met dvb-c op de ziggo implementatie en zelfs als dat wel zo is dan hebben ze de verkeerde smartcard aansluiting.

het zou al sinds jaren beter zijn geweest wanneer tv-fabrikanten hun rommel uit je tv zouden slopen en enkel nog een huiskamer monitor zouden maken. gewoon een 52inc monitor met hdmi of soortgelijke aansluiting, vervolgens koop of huur je een tvkastje waarmee je tv kunt kijken. dat kan al met een rasberrypi en de juiste software wanneer je het over iptv hebt.

door gebruik te maken van standaard kastjes, software en abonnementen kun je vervolgens steeks zelf kiezen.

welk scherm,
grootte: 20 tot 100 inc
techniek: ips, tn, qled / oled, plasma, anders
resolutie: hd, qhd, 4k 8k
welke tuner: (instekkaartjes, met verschillende dacs en audiochips, en aansluitingen
en welk OS: linux+kodi, androidTV appleTVos. etc.

dergelijke kastjes zullen uiteindelijk niet groter zijn dan een gemiddelde UPC tuner. maar door moderne hard- en software veel beter bij de consument passen.
En ik wil dan juist geen enkel kastje. De TV zit aan de muur geplakt met smartcard erin verstopt. En voor een los kastje met afstandsbediening zal ik toch iets in het zicht hebben. En dat wil ik juist niet. Het zou nog mooier zijn als de Blu-ray speler ook geïntegreerd kon zitten in de TV.
En voor een los kastje met afstandsbediening zal ik toch iets in het zicht hebben. En dat wil ik juist niet.
Dat kan als je TV werkt met RF (radio frequency) in plaats van IR (infrarood) werkt. Dat gaat door muren heen.
Dat is niet helemaal waar; onder andere de aanbieder Trined biedt de optie om de COAX-aansluiting om te stekkeren. Deze provider is ook actief in Heerhugowaard. Kan je gewoon dezelfde kabels blijven gebruiken.
Kanttekening: analoge TV's kan je inderdaad vergeten en Trined is over het algemeen een van de duurdere providers om uit te kiezen.
Onderschat ook het gratis Sport kanaal van Ziggo niet. F1 kijken kost 15+ euro bij de concurrent waardoor het kostenplaatje al snel in het voordeel van Ziggo uitvalt.
Ziggo heeft de F1-uitzendrechten niet voor niks opgekocht, hierdoor eigent zich het op een zeer smerige manier een monopoliepositie inderdaad. En we laten het allemaal gebeuren voor die paar euro per maand ;)
Ook leuk voor je concurrenten.
Een pakket moeten aanbieden dat Ziggo Sport heet :P
waaro
Waarom zouden mensen dit *niet* willen?
Waarom zou een gemiddelde gebruiker het wel willen? Die ene website werkt met adsl ook, net als youtube en netflix. Zeker als die mensen geen kinderen hebben en geen 4k streamen is voor hun de noodzaak niet direct aanwezig.
Moet er direct een noodzaak aanwezig zijn om hierin mee te gaan, dan?

Je internetverbinding moet naar verwachting nog jaren mee, denk ik dan. Hoe lang gaat die koperlijn nog mee (er vanuitgaande dat je ADSL hebt en geen coax)? 5 jaar? 10 jaar? En dan? Ga je dan een nieuw glasvezelinitiatief starten?
Of bereid je je buurt nu vast voor? Het kost vaak bijna niks meer (soms zelfs minder) en je kan direct van de voordelen genieten, ookal gebruik je het bijna tot niet.
Woningwaarde? Vergrijzing van de buurt? Dit zijn factoren die óók meespelen.

Buiten het solidariteitsargument voor je buurtjes die het wel willen... het moet jou toch ook opvallen dat KPN en Ziggo ieder jaar structureel hun prijzen verhogen - dit is dé kans (en wellicht de enige kans) om een alternatieve verbinding te krijgen. Tweak levert voor 365 euro per jaar een 1000/1000 verbinding; dat is letterlijk goedkoper dan coax of adsl voor een veel snellere verbinding.
Nee, maar zonder noodzaak boeit het mij eigenlijk ook niet hoor....

Ik zit mijn hele leven al belachelijk veel achter de PC, wordt zometeen 36 en kijk veel youtube video's en download series en games van 60+ GB via Steam etc. en toch vind ik het goedkoopste Ziggo abbonnement prima volstaan. Daarnaast ben ik ook echt wel een techfreak en weet ik alles op gebied van nieuwe hardware. Verandering van provider vind ik geen gigantisch probleem, maar het is zeker wel vervelend en kost absoluut inspanning. Ik weet er alles van want ik heb genoeg ziggo/kpn etc. bij klanten thuis aangelegd.

Regelmatig gaan installaties toch niet helemaal zoals verwacht en dat is denk ik ook waar veel potentiële klanten op doelen. Ze weten uit ervaring dat het niet van een leien dakje gaat. Dit geldt voor zowel de klant als degene die de service verleent. Het wordt nu net gebracht alsof alles niets voorstelt maar dat is zeker niet waar.

Een simpel voorbeeld zijn alle externe factoren, e-mail clients en e-mail adressen die bij allerlei instanties en kennissen/vrienden bekend zijn. Dit gaat nooit goed, gegevens zijn simpelweg niet meer aanwezig maar de boel moet wel blijven werken. Wij kunnen als tweakers wel makkelijk blaten over hoe je je shit op orde moet hebben en hoe goed wij wel niet weten hoe alles moet, maar de helft hier snapt echt niet hoe dit in de praktijk gaat en dat is bij 99% van de huishoudens van nature belabberd. En dat is juist 'normaal', wij zijn echter de uitzondering op de regel en daarom telt onze mening hier ook niet.

Als je glasvezel wilt verkopen, zul je je moeten verplaatsen in deze grote groep mensen, niet alleen de 60+ ers maar ook ik val daar onder. Regel je zaken met een grote internet aanbieders en zorg dat alles grootschalig landelijk gebeurt. Schiet op bedrijfen, industriegebeiden etc... Maar proberen het geld te halen bij de doorsnee consument binnen de woonwijken is gewoon belachelijk, wij hebben glasvezel niet nodig.

Het is alsof ze ons een Airbus A380 door de strot proberen te drukken met het verhaal dat het zoveel praktischer is dan de auto, opzouten .
Joh, jij hebt keuze uit het goedkoopste Ziggo abonnement. Dan zit het wel goed :P

Wat betreft e-mailadressen: ben je van plan om tot je 80e dat @ziggo emailadres te gebruiken? :P Daar moeten mensen sowieso vanaf, onafhankelijk van dit verhaal.
De meeste glasvezelinitiatieven regelen overigens support voor dit soort zaken.
Regel je zaken met een grote internet aanbieders en zorg dat alles grootschalig landelijk gebeurt.
Toch wel een beetje de kern waarom ik op je reageer. Want dit is wel héééél makkelijk gezegd. Ons initiatief liep jaren, waarvan de eerste jaren gesprekken met KPN waren (monopolist in ons gebied).
Nee: KPN wil de boel niet versnellen. Alle klanten die KPN in ons gebied heeft, kost KPN praktisch niks. Het levert wel geld op. Het netwerk versnellen betekent over het algemeen niet dat mensen dan dikkere abonnementen gaan nemen. Het zou KPN alleen maar geld kosten om het netwerk te verbeteren, hoe dan ook. Ja, of je moet de miljoeneninvestering in 1x van tevoren op tafel kunnen leggen.

Niet eens ten negatieve van KPN, dit is heel algemeen. Plaats je eens in het perspectief van een provider. Waarom zou je de snelheden verhogen? Je wint er geen klanten mee en ontevreden klanten kunnen toch niet weg ;)
Manmanman mijn buurman van 70+ weet het soms beter dan mij...dus het excuus voor of over email te blijven bij de huidige profider is echt bullshit.
Bijna iedereen neemt een hot of live account voor de easyway.

Waarom zou je überhaupt een gebonden emailadres nemen bij de profider ?
Die koperlijn kan nog wel wat jaren meegaan. Nee deze is niet zo snel als een fiber verbinding maar als je ziet dat ze er ondertussen ook al 400Mbit uithalen en er nog altijd rek op zit dan weet je dat deze nog wel even meekan. Moet ik dan echt meer geld gaan uitgeven uit solidariteit zodat mijn buurman sneller internet heeft? Mag ik niet meer kiezen wat ik wil of waar ik mijn geld uitgeef omdat ik solidair moet zijn? Als het zo zit, hernationaliseer dan AUB alle telecominfrastructuur en sluit de markt opnieuw.

En ik vind het spijtig dat mensen de prijsverhoging aangrijpen om te roepen dat je naar een alternatieve provider over moet. Alsof die hun prijzen niet verhogen. Heb me er ooit al eens aan laten vangen aan dat argument. 5 jaar later betaal je er evenveel als bij de grote jongens die uiteindelijk toch een beter product lijken te bezitten.
Die koperlijn kan nog wel wat jaren meegaan. Nee deze is niet zo snel als een fiber verbinding maar als je ziet dat ze er ondertussen ook al 400Mbit uithalen en er nog altijd rek op zit dan weet je dat deze nog wel even meekan.
Al deze snelheidsupgrades van het kopernetwerk zijn alleen van toepassing als je binnen 1km van de centrale afwoont.
Wie meer dan een kilometer van de centrale afwoont, heeft sinds ADSL geen snelheidsupgrades gekend, en daar zijn al deze theoretische getallen ook niet relevant tot.
Moet ik dan echt meer geld gaan uitgeven uit solidariteit zodat mijn buurman sneller internet heeft? Mag ik niet meer kiezen wat ik wil of waar ik mijn geld uitgeef omdat ik solidair moet zijn? Als het zo zit, hernationaliseer dan AUB alle telecominfrastructuur en sluit de markt opnieuw.
Guttegut, ik verplicht het je niet. Het is alleen maar een argument wat je mee kán tellen.
Als redelijk rechtsgeorienteerd persoon ben ik overigens voorstander van het opnieuw nationaliseren van telecominfra, maar dat terzijde ;)
En ik vind het spijtig dat mensen de prijsverhoging aangrijpen om te roepen dat je naar een alternatieve provider over moet. Alsof die hun prijzen niet verhogen.
Ik vind het spijtig dat we in Nederland een duopolie hebben waardoor de vrije markt zijn werk niet kan doen. Ik vind dat je alle kansen aan moet grijpen om concurrentie mogelijk te maken.
En nee, Tweak bied al een jaar of 5 een 1000/1000 verbinding aan voor 365/jaar. Geen garanties voor de toekomst, maar wel iets om over na te denken.
Rede is om over te stappen is....goedkopere aanbieders...bedoel hoe dom kun je zijn....met meer aanbieders kan je onderhandelingen verrichten.

Ik stap elk jaar over.
Ik heb net meteen gekeken, maar helaas.

Ik heb nu glasvezel van Tmobile, en heb hiervoor Vodafone en Fiber (nare bende daar!) gehad.

Ik kan bij Tweak als goedkoopste mogelijkheid voor 500mb (1000 lijkt bij mij niet leverbaar te zijn helaas) een verbinding kopen van 65€ per maand (!) dat is heel wat meer dan 365€ per jaar voor 1000). Zelf een eenvoudig 50mb verbindingkje kost al 40€ per maand (dus nog steeds 480€/jaar.
Tweak levert alleen 1000/1000 voor 365/jaar als je in een Tweak gebied woont. In een Tweak gebied kan je ook niet zomaar overstappen op T-mobile Vast (ex Vodafone Vast) of Fiber.

Als je alleen voor 500mbit kan kiezen, levert Tweak gewoon over een KPN-glasvezel en betaal je dus de hogere KPN wholesale tarieven. Kan Tweak niet zoveel aan doen.
Okee. Maar dan nog, via NLE of Tmobile kan ik voor zo'n 35-37,50€ diezelfde 500Mbit verbinding krijgen :-)
Ja, Tweak is superduur over een KPN-lijn en supergoedkoop over een eigen lijn :P
Je mag in je handjes knijpen met zo'n snelheid voor minder dan 40 euro per maand tho ;)
Om hierop in te haken. Ik ben midden dertig, programmeur, heb héél veel/vaak internet nodig, het geld heb ik wel, en tóch hoef ik ook geen glasvezel.

Zoals Automark al aangeeft; ik bezoek websites, kijk her en der wat filmpjes, en voor ssh heb je geen snelle verbinding nodig. Voor mij, mijn vriendin en onze zoon zie ik inderdaad geen enkele reden om glasvezel te nemen. Waarom mensen die een stuk ouder dan ik zijn, en een stuk minder met internet doen het dan wel nodig zouden hebben weet ik idd ook niet.
Voor ssh heb je geen snelle verbinding nodig, maar wel lage latency!
De ziggo verbinding doet op kantoor ruwweg 20ms naar de eerste hop, waar dat 3.9ms thuis met glas is.

Maar de dag dat je dat merkt in je ssh sessie, komt er rook uit re toetsenbord ;-)

[Reactie gewijzigd door Heidistein op 29 juni 2018 15:34]

lage latency is ook relatief. 15ms extra merk je niet. Maar das wel een hoge latency naar moderne normen. Ik heb maar een 6ms nodig over VDSL om mijn eerste hop bij de ISP te bereiken en 10ms om buiten het netwerk van mijn ISP te geraken. Op kantoor zitten er natuurlijk nog wel wat beveiligingssystemen tussen die je in een trace niet opmerkt.
Ik heb Telfort VDSL en 10ms RTT naar tweakers.net, sommige andere sites 7ms.
Dus de latency is maar 4-5ms, vergelijkbaar met (jouw) glasvezel.
(edit: oh, ik zie dat men met latency meestal de RTT bedoelt ipv 1 kant op?)
En idd, daarbij werkt SSH prima.
Maar ja Ziggo heeft doorgaans idd wel hogere ping en meer jitter.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 29 juni 2018 19:03]

Voor mij persoonlijk was snelheid verre van het grootste argument voor glasvezel. Kabelinternet was heel erg instabiel en dan is het bijzonder fijn om een alternatief te hebben. Helaas is er in grote delen van het land eigenlijk geen alternatief voor de kabel en is er daarop maar 1 aanbieder.
Meer voor de toekomst.

Als je ziet dat landen als Denemarken al 26MBIT HD zenders aanbieden...
Er zit veel meer bandbreedte in, dus meer potentie. Waarde van je huis...

Nee hier is iedereen zo gehecht aan Ziggo... Fijn zo'n partij die meer zenders aanbiedt en sindsdien een aantal van die zenders heeft teruggeschroefd van 12mbit naar 9mbit... Niet gek dat mensen na de overname met UPC klagen over kwaliteitsverlies. Sinds die overname is het omlaag gegaan voor een aantal HD zenders.
Vriend komt van ADSL, heeft nu 4g buiten gebied. Glasvezel aanvraag geannuleerd. Want dit is snelgenoeg. Er zijn geen nuttige use cases voor hem. Hij gamed voornamelijk.
Bij online gamen wil je juist glasvezel vanwege de lagere latency/ping en hogere up- en download snelheden.
Wauw. Juist voor gamen zou ik niet graag 4G willen gebruiken met datalimiet (toch?)
Zijn broertje speelt al ruim een half jaar met 4G, CSGO enzo, vroeg klaagde hij over zijn ping. Volgens mij tegenwoordig wat minder. Mijn vriend gebruikt 4G voor game updates, en speelt normal over ADSL.
En dat is tegenwoordig ongelimiteerd 4g, met geen data cap of snelheidslimiet. (KPN, standalone modem)
Internetten thuis via 4G kan nu ook zonder datalimiet.
90% heeft dit, zeker nu, nog niet nodig. Als ze alleen wat browsen en gewoon nog tv kijken via de kabel, waarom dan glasvezel en weer aan weet ik veel wat gebonden zitten. (ik zou het wel doen, maar bedenk hoe jan-modaal denkt...)

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 29 juni 2018 14:52]

Omdat het voornamelijk onbekende kabelaars zijn. Hier in gemeente Bergen was ook een initiatief met Plinq, Fiber en nog een. Alleen willen de meeste oudjes niet weg bij Ziggo en KPN. Vooral door hun emailadres. En ze willen gewoon geen verandering
Als het project van start gaat, wordt het bedrijf toch gewoon door de KPN overgenomen?
Over het algemeen gebeurd dat niet zoveel (meer).
Je schrijft je ook niet in om het *niet* te willen.

Oorzaak is eerder: waarom zouden mensen dit *wel* willen?
Gros weet amper wat hun snelheid is, laat staat dit gebruiken, de rest zal waarschijnlijk al met tripple/quad abo's zitten dat ze weinig zin hebben over te stappen, de rest boeit het gewoon niet of hebben behoorlijke twijfels bij het 'gratis' aspect (niets is gratis).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 29 juni 2018 14:53]

Ik heb destijds door reggefiber een verbinding laten aanleggen omdat het gratis was. Ook als ik daarna niet zou overstappen. Prima dus, gratis? Leg maar aan tot in de meterkast.

Pas 2 jaar na de aanleg ben ik overgestapt naar glasvezel...

Gratis was dus echt gratis in dit geval!
Glasvezel is ver overrated. Tuurlijk je hebt een mooie stabiele verbinding en een mooi upload, maar verder zie ik geen meerwaarde t.o.v. de "gewone" kabel aansluiting. Daar komt ook bij dat het gemiddelde abonnement van een glasvezel aansluiting duurder is met een veel lagere snelheid dat bij een kabelaansluiting. En hoe je ook wendt of keert, de meeste mensen wil goed internet tegen een goede prijs (we blijven Nederlanders) en maakt het echt niet uit of dat nou via de kabel of via glazvezel komt.
De e-fiber verbindingen zijn vaak rond de 55 euro ( tv internet bellen). Waarbij de snelheid rond de 500 mbit ligt.

Het is geen KPN die veel te veel vraagt over glasvezel met een te lage snelheid ;-).

Nadeel is dat er weinig goedkope abonnementen zijn. En KPN achtige partijen weigeren aan te bieden op een ander netwerk dan "hun" netwerk. De moderne koppelverkopen door gratis data of tv zenders kunnen dus niet via e-fiber. Een smerig truckje om een kleine partij uit de markt te drukken.
Vroeger was een paar MB ram ook voldoende. En een ISDN lijntje was ook ooit voldoende.

De tijd staat niet stil he.


Bij een groot deel van de glasvezel initiatieven kun je je gewoon inschrijven, en wordt het gratis tot je deur of tot in je meterkast gelegd. Je moet er hooguit 1 jaar een abonnement bij nemen. In dat geval zie ik totaal geen reden om het niet te doen.
Omdat KPN en Ziggo propaganda verspreiden dat glasvezel nergens goed voor is.
Omdat veel mensen het helemaal niet boeit dat ze nu gebruik maken van een inferieur medium (kabel), zolang het maar werkt. Daarbij houden veel mensen nu eenmaal niet van verandering, zeker niet als het om ‘techniek’ gaat. Hoe moet ik straks mijn 2e en 3e TV aansluiten? Heb ik dan voor elke TV een kastje nodig? Etc.

Wij hebben hier de beschikking over PSTN, kabel en FTTH. Ik heb alle coax kabels vervangen door UTP en vanaf dag een maken wij gebruik van glasvezel. Ik verwacht ook nooit over te stappen naar kabel of xDSL.

[Reactie gewijzigd door Dj-sannieboy op 29 juni 2018 17:05]

Mijn vader heeft al jaren een @"ziggo email adres, het is het voor hem niet waard om 5x zo snel internet te hebben als iedereen zijn email-adres niet meer heeft (je kan dit adres niet meenemen).
Dan nog kan je toch een gmail of iets dergelijks nemen en een jaar of twee de mail overzetten (mensen mailen met je nieuwe adres, wijzigen bij instanties etc) en dan alsnog ziggo opzeggen? Anders blijf je ook eeuwig schipperen op deze manier.
Dat kan ja, als je genoeg waarde hecht aan een snellere internetsnelheid.
Precies de reden waarom ik nooit snap dat mensen hun ISP mail gebruiken als main mailbox.
Dat e-mail adres is inderdaad een prachtige vendor lock-in waardoor klanten niet meer overstappen. Ziggo kan zijn prijs dus zo 5 euro per maand verhogen; je vader gaat er toch niet weg.
Snap het ook niet. Bij ons was het aanleggen gratis en dan hoefde je niet eens direct op glas over te gaan, maar dan had je wel alvast de aansluiting in je huis. Toen waren er ook mensen die het weigerden. Wil je het nu alsnog, dan mag je in de buidel tasten voor het graven en het plaatsen.
Ik snap het ook niet, qua prijs ben je in mijn regio meer kwijt voor ouderwetse ADSL dan voor glasvezel.
Er wordt extra geld gevraagd bij je abonnement. Bij m'n ouders in het buitengebied was dat een substantieel bedrag. Ze hebben al VDSL en dat kan tot 80mbit. TV via satelliet werkt prima. Er is gewoon geen reden om het wél te willen eigenlijk op zo'n moment.

Ze hebben overigens eerst een 30mbit aansluiting gehad van Telfort, deze is recent verhoogd naar 50. Werkt echt super

[Reactie gewijzigd door ksborg op 29 juni 2018 15:41]

E-fiber heeft geen naamsbekendheid bekendheid. Het is wat anders als regifiber (KPN) verkoper voor je deur staat.
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Is maar een suggestie...

Overigens afgelopen weken zijn veel partijen in Nederland duurder geworden.

Tele2 wilde 8 euro per maand meer heb ze gebeld en weten af te dingen betaal nu ipv 96 meer per jaar, 18 euro meer per jaar.
Genoeg mensen die momenteel al prima internet hebben, en als je redelijke meerkosten hebt bij sub 35 % aanmeldingen snap ik best dat velen daar voor passen.Op Tweakers leeft men in een bubbel waarin blijkbaar iedereen het snelste internet wil, en waar men huizen afwijst op basis van de DSL-snelheid. Dat is in ieder geval niet de realiteit waar de gemiddelde Nederlander in leeft.
In dit specifieke geval, E-fiber/TriNed is een jaartje of wat terug op een haartje van het faillissement gered (ze hadden al 'uitstel van betaling'). Ook kan je na aanleg niet kiezen voor een betrouwbare aanbieder, zoals bijvoorbeeld XS4ALL. Het TV platform van TriNed nogal slecht, dus zullen ze in dit gebied TV via coax van Ziggo aanbieden.

Er is in de loop van de tijd wel wat veranderd. Inmiddels kan je na 1 jaar voor 2 andere aanbieders kiezen, zoals bijvoorbeeld Tweak (bekend hier) en SNLR (soort virtuele provider), die misschien redelijk maar aardig barebones zijn.

Recent ook dit vreemde vooral dat ze toch al beginnen met aanleggen. Wel fijn voor de mensen in het buitengebied, als het blijft/blijkt te werken.

Ik wil héél gráág glasvezel, maar binnen deze voorwaarden bedank ik.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 30 juni 2018 09:59]

E-Fiber is een andere toko dan TriNed. E-Fiber is de leverancier van het netwerk. TriNed is één van de providers die levert over dat netwerk. Tweak levert bijvoorbeeld ook over het netwerk. En dat is zeker geen barebone, Tweak is een redelijk grote toko. Het zou mij niks verbazen als ze na KPN en Ziggo de meeste glaskabels in Nederland exploiteren.
Ook kan je na aanleg niet kiezen voor een betrouwbare aanbieder, zoals bijvoorbeeld XS4ALL.
Wat maakt XS4ALL een betrouwbare aanbieder? De eigenwijsheid en koppigheid dat XS4ALL (inmiddels gewoon KPN overigens) enkel over eigen netwerken wil leveren en weigert die eigen netwerken te upgraden?
Het TV platform van TriNed nogal slecht, dus zullen ze in dit gebied TV via coax van Ziggo aanbieden.
Het woordje 'dus' is een beetje misplaatst, naar wat ik begrijp is Ziggo's coax-netwerk sowieso al actief hier. Je kan overigens prima internet van Tweak combineren met TV van Ziggo.
Ik wil héél gráág glasvezel, maar binnen deze voorwaarden bedank ik.
Welke voorwaarden had je dan wel gewild? XS4ALL verdient nu ~50 euro aan jouw abonnement. Leggen ze glasvezel voor jou aan (wat een miljoeneninvestering is), dan verdienen ze misschien wel 55 euro aan je. Dat is gewoon geen reeel businessplan :P
Je zou als spindoctor moeten gaan werken ;). Geen van de grote aanbieders wil op dit netwerk zitten. Mag je dan vraagtekens over de betrouwbaarheid zetten? XS4ALL (als voorbeeld) wordt al tijden door verschillende tests de beste aanbieder genoemd, door ze eigenwijs en koppig te noemen verander je daar weinig aan.

En zo'n bundel glasvezel blijft super lang relevant. Dus al zou de terugverdientijd langer 20 jaar zijn, als de bank maar regelmatig de afbetaling krijgt toegestopt dan zijn zij tevreden.

Van begin af aan moest je hier minstens een jaar TriNed afnemen, dan lijkt me de conclusie dat e-Fiber en TriNed toch wat meer met elkaar verbonden zijn dan andere providers toch vrij snel gemaakt; en de tweede aanbieder hier SNLR is een virtuele provider van een voormalig TriNed medewerker 🤷‍♂️.
Spindoctor? :+ nee sorry, het is echt heel simpel. Dit is een kwestie van belangen.

XS4ALL levert nu internet over verbindingen die in principe allang zijn afgeschreven door KPN. Deze vereisen enkel nog minimaal onderhoud. KPN investeert (XS4ALL is immers een dochter en gebruikt ongeveer dezelfde hardware) de laatste jaren enkel nog in hardware-upgrades aan het begin en het einde van de bestaande verbindingen. In de grond graven zal zo lang mogelijk vermeden worden omdat dat extreem kostbaar is.

Stel, jij levert als XS4ALL klant nu €50 per maand op.
Stel, XS4ALL investeert nu 5 miljoen euro in een glasvezelupgrade in jouw gebied. En jij wil graag glasvezel en bent bereid daar iets meer voor te betalen. Wat ga jij dan als klant betalen aan XS4ALL? €55? En gaat iedereen die meerprijs betalen? Reken maar uit wat de terugverdientijd van een dergelijke investering is.
Stel, XS4ALL wil leveren over een ander netwerk. En dan laat ik nog even alle technische beperkingen die zoiets meebrengt in het midden. Jij bent bereid om als klant €55 te betalen, maar het inhuren van die lijn kost, laten we zeggen €30. Het huren van een lijn (waarvan de aanlegger een lening moet terugbetalen) is altijd duurder dan een afgeschreven netwerk in de lucht houden. De omzet per klant van XS4ALL zal hoe dan ook dalen als het gebruik maakt van een dergelijk netwerk.

Het is voor KPN, Ziggo, XS4ALL en alle bestaande providers die nu in jouw regio opereren, veruit het meest voordelig als een glasvezelinitiatief niet door gaat. Zij zullen er dan ook alles aan doen om niet op dergelijke lijnen te leveren. Dat heeft niks te maken met betrouwbaarheid van een toekomstige lijn, dat is een puur economisch spelletje.

Het is voor geen van de bestaande netwerken interessant om glasvezel uit te rollen, gezien dit erg kostbaar is en de klant er slechts beperkt voor wil bijbetalen. Ironisch genoeg zijn de enige gebieden waarin het wel interessant is, de gebieden waarin Ziggo al een relatief snelle lijn heeft liggen. Dan kan KPN immers nog klanten winnen. De gebieden waarin KPN een monopolist is, zijn niet businesswise gewoon niet interessant om te verglazen door KPN. En andere partijen zullen er ook niet veel trek in hebben.
Dit is waarom deze initiatieven het enige kantelpunt zijn.

Re-net, de investeerder in ons lokale glasvezelinitiatief, heeft een lening van 4 miljoen euro afgesloten voor een gebied met ~1300 adressen. Daarvoor hebben ze een lening van 30 jaar lang afgesloten bij de provincie (die hiervoor extra gunstige rentetarieven aanbied, die overigens niet zomaar beschikbaar zijn voor commerciële partijen zoals KPN en Ziggo).
Andere investeerders zoals CIF kregen het hier niet rond omdat zij na 20 jaar een lening afbetaald wouden hebben, en dat was financieel niet te regelen. Zo simpel als dat jij het stelt is het in de praktijk dus niet :P

Ik weet niet precies hoe e-Fiber en TriNed zich met elkaar verhouden, daar zou je best gelijk in kunnen hebben. Vraag me wel af wat Tweak met het trio te maken heeft :P
Omdat je je blauw betaald aan een commercieel plannetje welke met publiek geld gesponsord wordt. Daar houd ik niet zo van, kosten socialiseren en winsten privatiseren.
Hier in Cuijk zijn ze hier ook mee gestart. Ik ben er ook niet direct in gestapt:

- ik moet me direct inschrijven op providers die ik niet ken.
- de pakketten zijn bepaald niet goedkoop, ik kwam veel duurder uit.
- belangrijkste...Ziggo werkt hier goed en ze bieden best wel een compleet en goed pakket aan, ik ga dus dingen missen of moet er veel geld bijleggen.

De “monopoly” van Ziggo stoort mij best en een hogere upload snelheid zou ik graag willen. Maar 1,2,3 maar erop instappen? Dan wacht ik liever dat het er ligt en dat ik dan rustig kan kijken voor een provider welke een beetje concurrerend pakket kan aanbieden.

Hier in Cuijk haalde ze het aantal aanmeldingen ook niet, vooral niet in Cuijk omdat Ziggo het daar prima doet. Gelukkig gaan ze het alsnog aanleggen en kan ik later nog kiezen.
Heel simpel, de gemiddelde consument interesseert het helemaal niks ;)
Internet moet werken, en als het ook een beetje snel en voordelig is, dan is het mooi meegenomen.
Kwa snelheid wel, kwa kosten niet, tenminste op mijn adres waar Tweak actief is.
Bij mij kost Tweak 65€ per maand voor een 500MB verbinding. Daarmee is het een van de duurste in mijn gemeente.
Dan zit je in een gebied waar Tweak geen eigen apparatuur heeft en ze bij KPN moeten inkopen.
Dat denk ik ook.

Maar NLE koopt dezelfde verbinding zo in, dat ze hem voor de helft TOV Tweak aan kunnen bieden. Helaas. Maar ja, zo is het.
De reden waarom mensen die op koper zitten, glasvezel zouden moeten nemen is eenvoudig. Het koper dat in de grond ligt heeft een economische levensduur van 31 jaar. Op sommige adressen ligt dezelfde kabel al meer dan een halve eeuw onder de rododendron. KPN vervangt langzaamaan het koper voor glasvezel, iedereen krijgt uiteindelijk glasvezel. Je moet niet over, maar als er iets met het koper gebeurt kun je alleen nog op glas verder. Wanneer je tijdens de intekening meegaat ben je meestal wat voordeliger uit dan wanneer je een paar jaar later een monteur laat komen om de installatie te doen. Dat het niet belangrijk is dat het wat sneller gaat, is een kulargument. Je hoeft die snelheid niet continu te gebruiken, maar soms wel. En als je samen met de rest van de postcode een OS update uitgereikt krijgt is het best prettig dat je tv kunt blijven kijken.
Voor kabelaars geldt volgens mij hetzelfde. Ik kan me voorstellen dat Ziggo geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de kwaliteit van de infrastructuur die in de jaren 80 door CAI Smallingerland is ingegraven en waar na zes kabelaarovernames en twee gemeentelijke fusies alleen een gepensioneerde aannemer die weer kinderliedjes zingt van weet dat op het kruispunt Dorpstraat/Schoolstraat het halve dorp met een kroonsteentje is aangesloten.
Gewoon meedoen is het handigst, als je er niets mee opschiet blijft het in ieder geval zoals je het gewend bent.
Sterker nog, het koper heeft ook een technische levensduur. Ik woon in het buitengebied van Heerhugowaard en zo'n 2 km van een straatkast. Volgens mijn provider (XS4all) zou ik met ADLS2+ (geen Ziggo kabel beschikbaar helaas) zo'n 18 Mb moeten hebben, maar helaas blijft het steken op 6 Mb. Ws een "rotte plek in de kabel". Tsja, het zal er in de loop van de jaren zeker niet beter op worden, dus ik hoop dat ons buurtinitiatief om glasvezel aan te leggen gaat slagen!
Waarom is het voor een consument relevant wat de economische levensduur is?
Waarom is het voor een consument relevant wat de economische levensduur is?
Omdat de koperen infrastructuur die je nu gebruikt uitsterft nu slecht koper door glas wordt vervangen en niet door nieuw koper. Het koper is in grote delen van het land afgeschreven, door het te blijven gebruiken verzeker je je van een op termijn duurdere overstap dan nu. De aanbieder maakt de deal op dit moment extra prettig omdat hij een betere financiering krijgt als de intekengraad hoger is. Het is zinnig mee te lopen als je leverancier voor een nieuwe distributiemethode kiest.
Veel mensen snappen weinig van economie. Daarom zien ze ook niet wat deelname aan zo'n project betekent: een eenmalig aanbod voor een verzekering tegen een lokale monopolist (Ziggo) die in de toekomst kan gaan woekeren of wanpresteren. Dat de lokale breedband monopolist nu een goed produkt levert is feitelijk niet eens relevant.

Die verzekering kost typisch maximaal 600 euro (12x50 euro, inschrijven voor minimale pakket, upgraden kan altijd nog). Tegelijkertijd heeft die verzekering typisch ook een verwachtingswaarde van 500-600 euro, want er wordt meestal gewoon een keurige dienst geleverd met hooguit een opstartprobleem. De verzekering zelf kost netto dus waarschijnlijk vrijwel niets. (Zelf heb ik het toenmalige UPC pas opgezegd toen glasvezel aantoonbaar werkte en de paar tientjes kosten overlap voor lief genomen.)

Reken er maar op dat adressen waar meerdere competatieve aansluitingen geleverd kunnen worden betere aanbiedingen kunnen krijgen. (Desnoods alleen overstapaanbiedingen.)

Niet voor niets dat gedurende dit soort aanmeldingsprojecten Ziggo als een dolle FUD verspreid en zeer agressieve marketing pleegt per post, huis-aan-huis, telefonisch, in de wijk, etc. Die eenmalige moeite schakelt een potentiele concurrent mogelijk voor decennia uit. Prima investering dus :7

[Reactie gewijzigd door Rukapul op 29 juni 2018 16:21]

Wij wonen op een adres waar competitieve aansluitingen geleverd kunnen worden en het aantal (overstap)aanbiedingen is minimaal en zo goed als niet bestaand. Bij aanleg is er een klein beetje aandacht geweest vanuit destijds UPC met een vage folder vol halve waarheden en dat was het wel zo'n beetje.
Die betere aanbiedingen kan je gerust op je buik schrijven, hier ligt glasvezel in huis (heb ik niet om gevraagd, heb ook geen abonnement), maar alle aanbiedingen zijn minstens zo duur als die van Ziggo, en bieden minder, hooguit een hogere upload-snelheid waar ik toch nul behoefte aan heb.

Ik heb er heel bewust voor gekozen NIET vooraf in te schrijven, JUIST vanwege die opstartproblemen (heb heel veel horrorverhalen gehoord), en omdat ik het aanbiedingsmodel van die glasvezel-boeren niet wil supporten (die befaamde '35% moet meedoen' acties, pure chantage)
Ik woon in HHW en heb getwijfeld om me aan te melden voor fiber. De 200mb/s van Ziggo is ruimschoots genoeg voor mij(gezin) en verschil in maandbedrag niet erg groot. De extra snelheid levert mij niks op.
Tegen de "ellende" aan werkzaamheden in huis zag ik wel op: aansluitingen in meterkast, nieuwe convertors/router/modem, eventueel (afhankelijk van de keuze vd provider) extra kastjes per tv.
Ik hoopte echter wel dat het zou lukken, zodat ik er in de toekomst wel gebruik van kon maken. Maar ja, als iedereen er net zo als ik over denk....
Ik woon ook in hhw en heb mij wel ingeschreven om deze reden:

- Het is goedkoper dan 1 abo bij Ziggo (30 euro voor glas bij betaling per jaar plus 18 voor tv)
- Sneller
- Coax komt binnen in mijn woonkamer, glas zou binnenkomen in de meterkast
- Zagen aan het monopolie van Ziggo, voor een sneller verbinding kan je eigenlijk alleen bij hun terecht
Ik woon ook in HHW en heb mij wel ingeschreven. Ik woon net buiten het dorp, en heb een maximale snelheid van ~11mbit, het maximale wat we hier kunnen krijgen. Ik had graag gezien dat het kwam maarja.
Tsja, als je belangstelling had, moest je ook meteen een abonnement voor een jaar afsluiten. En dan maar afwachten wat de kwaliteit van de geleverde dienst zou worden. Onder die voorwaarden is het niet verwonderlijk dat zo weinig mensen belangstelling hadden. Slimmer was geweest een proefabonnement voor een maand aan te bieden. Weet je als klant zeker dat de kwaliteit goed genoeg is en ben je als aanbieder verzekerd dat de meerderheid van de proefabonnees hun abonnement definitief maken....
Dat is niet meer dan normaal. Enig idee wat het kost om zo'n aansluiting te realiseren? Een maandje proefabonnement met daarna een hoop opzeggers zal enorm snel een faillissement betekenen voor de aanlegger.

Maar ja: je 8mbit lijntje 'werkt'. Lekker aan vasthouden, en vooral boos worden als het straks tekort blijkt te zijn...
Hoe je reageert lijkt het alsof je persoonlijk bij E-Fiber betrokken bent, maar voor de consument die dat niet is, is het gewoon een aanbieder die je probeert te verleiden tot een contract maar verder niet heel veel toevoegt.
Het grootste gedeelte van HHW zit bij Ziggo en heeft dus helemaal geen 8mbit lijntje. Het kabelnetwerk is ook voor het allergrootste gedeelte van glas en alleen tot aan je huis is het docsis.
DOCSIS leent zich ook nog voor groei tot wel 10Gb/s down en 2Gbit up. De meesten hebben dit alleen (nog) helemaal niet nodig. Ik woon niet in HHW, maar als ik dezelfde aanbieding had gehad, dan had ik er ook niet op in gegaan.
Zie mijn profiel, ik woon verre van die regio af :P
Ik ben wel persoonlijk betrokken geweest bij een lokaal glasvezelinitiatief (zaanddorpen op glas, ~1000 aansluitingen rond Hoogeveen) en herken ontzettend veel opmerkingen terug uit wat ik destijds ook van mensen heb gehoord.
Het grootste gedeelte van HHW zit bij Ziggo en heeft dus helemaal geen 8mbit lijntje.
Dat geeft een zeer goed antwoord op deze vraag :P Richh in 'nieuws: Glasvezelproject Heerhugowaard heeft veel minder aanmelding...

Het is natuurlijk altijd een prijsafweging, maar ik zou zeker eens naast elkaar zetten wat je Ziggo-abonnement kost, en wat een jaartje Tweak + Ziggo TV kost. Als je niet te gek doet hebben we het dan over een prijsverschil van nog geen 100 euro, waarna je wél die vezel in je woning hebt liggen. Dat zou ik dus wel doen. En na 1 jaar weer lekker terug naar Ziggo.
Vol blijven houden erg slim ....niet dus hoe naïef kun je zijn om de toekomst tegen te houden ?

Er zijn al veel positieve pluspunten met glas.

En NEE ik werk niet voor efiber of reggifiber.
Hier waar ik woon(gelderland)heb ik de keuze om te kiezen.
Waar heb je het over? De toekomst hou je niet tegen, zelfs ik niet, die komt vanzelf.
Zodra het in de toekomst wel nodig is komt er wel weer een ander bedrijfje met een soortgelijk aanbod, misschien dat mensen er dan wel op ingaan.
Waar ik het over heb?dat jij en ik en anderen meer keuze krijgen met meer profiders en niet alleen ziggo of andere kreupele verbinding.
Meer keuze is niet altijd waar mensen op zitten te wachten. Zie de privatisering van de Zorg. Mensen wisselen nauwelijks en de premies zijn alleen maar omhoog gegaan.
Internet is eigenlijk een nutsvoorziening tegenwoordig en moet het gewoon doen. Met maar 3,x procent van de mensen die over willen stappen, doet internet in Heerhugowaard het kennelijk prima :)
Ik wissel elk jaar van telfort naar ziggo en krijg altijd goede korting.
Ik ga nooit betalen wat zij vragen(handelen)zit 9 van de 10x .....10 euro onder de vraag prijs.
Dat is toch kostenbesparing 120 euro op jaar basis

[Reactie gewijzigd door noway op 29 juni 2018 21:46]

En niet te vergeten, je verpest de boel voor toekomstige eigenaren van die woning die wél glasvezel willen. Ik zou serieus een woning lagere prioriteit geven op huizenjacht als er geen glas te krijgen was.
Bij ADSL of Kabel heb je toch ook eerst een jaarabonnement?
Daar hebben ze ook niet eerst gevraagd wilt u een abonnement nemen van een jaar en dan gaan we de infra aanleggen. Dat is denk ik waar het om gaat
Neem toch aan dat je pas gaat betalen na oplevering.
Uiteraard, maar je zit meteen aan een abbo vast zonder dat er een garantie is. Als je iets wil als bedrijf dan onderzoek je eerst of er behoefte aan iets is zonder mensen te verplichten een abonnement aan te gaan.
Maar die hoeven ze niet meer aan te leggen.
Precies dat. Mensen gaan niet zomaar vooraf overstappen naar iets nieuws en onbekends waarvan je niet wat je ervoor gaat krijgen, terwijl je dat met Ziggo (veruit de grootste aanbieder in de regio) wel weet. Als je op internet zoekt naar recensies dan krijg je ook zeer wisselende berichten te lezen, dat zal zeker niet meehelpen. Mensen kiezen dan toch voor zekerheid.

Daarnaast is een drempel van 35% bizar en totaal onrealistisch.
Hier in het zuiden van het land was precies hetzelfde verhaal, je moet je eigen perse aanmelden met een abonnement wil je hoge kosten in de toekomst voorkomen, wij waren hier best wel huiverig voor. Je moet alvast iets gaan aanvragen terwijl je nog nooit iets met die organisatie te maken hebt gehad. Laat staan dat er een kabel in de grond ligt.
Draai het eens om en jij bent de partij die voor veel geld een netwerk moet aanleggen. Dan wil je ook de zekerheid van abonnees. En je hoeft niet eens vooruit te betalen. Ik vind het een redelijke eis, je krijgt er een stukje toekomst voor terug.
Daar heb je marktonderzoek voor.
Uit marktonderzoek is blijkbaar gebleken dat het het risico niet waard is.
op marktonderzoek, kan je niet bouwen, je wilt commitment.
Succes bij de bank met je marktonderzoek :P
Ik kan me het enigszins begrijpen maar het is gewoon voor de meeste consumenten te ver weg.. Een contract aangaan voor een jaar wat pas ingaat zodra de kabel er ligt. Ja dat is niks concreet.

En dan moet je vergelijken dat hier in de kernen Ziggo en KPN vrijwel overal uitstekend levert, tja dan is de keuze niet zo moeilijk en hebben de meeste mensen overstapangst.
Maar je betaald toch pas wanneer het product geleverd wordt?
Daarna kan je er na een jaar vanaf.

Zo'n gelijke constructie hadden we ook in Zeewolde.
Nu opgeven voor een abo en aansluiting gratis, later laten aansluiten zou iets van 350 euro gaan kosten.
Ik moet zeggen, dat ik geen dag spijt er van heb gehad. Alleen wel na 1 jaar overgestapt naar een andere ISP op het zelfde netwerk.
Uitstel tot het aflopen van huidige abonnement bij Ziggo is ook geen probleem (Trined/Tweak)
Hebben ze bij ons (noorden vh land) ook gesuggereerd. Ik vond aanleggen in de woning prima, maar géén glasvezel abo af hoeven sluiten.

En geloof je echt dat ze 'in de toekomst' geen klanten meer willen? Niemand stapt over naar glasvezel als het je ineens 300 euro aansluitkosten gaat kosten én dan nog je maandelijkse abonnement. Die bedrijven willen in de toekomst óók klanten hebben, dus zal dat tegen die tijd óók wel "gratis" kunnen, net als nu. Ze hebben dealtjes met de grote ISP's, "als wij jullie <x> aantal abonnementen leveren, sluiten wij ze 'gratis' aan". Zo simpel is het.

Reden dat ze dat zeggen is omdat 'ze' in korte tijd véél geld hopen te verdienen door die aansluitingen te regelen, en dat niet over 10 jaar te verspreiden. Want daar kan de directeur van zo'n club niet van leven natuurlijk. Die cashed snel, koopt een nieuw huis, mooie Tesla, en verkoopt z'n bedrijf dan aan de KPN's van deze wereld. (*Kuch*REGGEFIBER*kuch*)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 29 juni 2018 15:03]

Die bedrijven willen in de toekomst óók klanten hebben, dus zal dat tegen die tijd óók wel "gratis" kunnen, net als nu.
Je hebt je destijds echt niet goed geïnformeerd. De reden dat de aanleg enigszins betaalbaar kan is omdat het op zo'n grote schaal gebeurd. Als je nu niet bent aangesloten en je wil dit later kost, dan moet er speciaal los materiaal worden aangeschaft, speciaal een aannemer worden ingehuurd, speciaal een planner komen opdagen, speciaal een monteur langskomen en speciaal iemand in je wijkkast de nodige aansluitingen realiseren, enzovoort enzovoorts.

Nee, dat lukt niet gratis; dat kost achteraf letterlijk al snel meer dan 1000 euro voor één losse aansluiting.
Doe je mee in de groep, dan kan dit in 1x worden meegenomen en valt je rekening in het niet.
Ze hebben dealtjes met de grote ISP's, "als wij jullie <x> aantal abonnementen leveren, sluiten wij ze 'gratis' aan". Zo simpel is het.
Ik weet niet welk netwerk er bij jou is aangelegd, maar als we het over glasvezelinitiatieven hebben (wat me waarschijnlijk lijkt gezien het verplicht intekenen voor een aansluiting) - dan is er helemaal geen dealtje met grote ISP's. Die grote ISP's blokkeren waar ze kunnen. Grote ISP's zoals KPN kunnen een aansluiting, zeker op een bestaand netwerk, veel goedkoper realiseren.
Reden dat ze dat zeggen is omdat 'ze' in korte tijd véél geld hopen te verdienen door die aansluitingen te regelen, en dat niet over 10 jaar te verspreiden. Want daar kan de directeur van zo'n club niet van leven natuurlijk. Die cashed snel, koopt een nieuw huis, mooie Tesla, en verkoopt z'n bedrijf dan aan de KPN's van deze wereld. (*Kuch*REGGEFIBER*kuch*)
Deze opmerking is zo ontzettend misplaatst dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Sowieso is er na Reggefiber geen grote glaspartij opgegaan in een grotere ISP naar mijn weten.
Bij ons riepen ze ook dat 50% mee moest doen. (wat ze totaal niet haalden)
Maar op elk adres ligt er een vezel in de meterkast.
Resultaten behaald in het verleden... :P
Financiering is lastiger geworden van dit soort projecten en daar is wel degelijk een aantal abonnees voor nodig. Bij ons ging het echt niet door onder de ~43%, waar 50% gecommuniceerd werd.
Tja. Jammer dan. Je kunt mensen moeilijk verplichten.
Begrijp me goed, het ging wel door, we hadden 52% :P
Intern was duidelijk dat de echt benodigde grens daar enkele procenten onder lag.
Hebben ze bij ons (noorden vh land) ook gesuggereerd. Ik vond aanleggen in de woning prima, maar géén glasvezel abo af hoeven sluiten.
Dat is overal mogelijk, áls ze besluiten om glasvezel aan te leggen in je wijk.
De beslissing of ze gaan aansluiten is afhankelijk van hoeveel mensen wel meedoen.
Jij hebt de mazzel gehad dat genoeg van jouw buren zich wel hebben ingeschreven.
Als de hele stoet eenmaal in je straat is aangekomen dan is het een kleine moeite om iedereen aan te sluiten.
En geloof je echt dat ze 'in de toekomst' geen klanten meer willen? Niemand stapt over naar glasvezel als het je ineens 300 euro aansluitkosten gaat kosten én dan nog je maandelijkse abonnement.
300 euro? Ik denk eerder 3000 euro, of eigenlijk nog wel meer.
Er moet een grondboor komen en een half dozijn kerels van drie verschillende bedrijven om dat ding te bedienen, de stoep open te breken, een gat in je muur te boren en alle aansluitingen te maken, etc.... Typisch is het een traject dat meerdere dagen duurt, al zal het vast wel sneller kunnen als ze maar 1 huis hoeven te doen. De voorrijkosten alleen al zullen stevig doortikken.

Natuurlijk willen ze wel klanten, maar niet als een aansluiting meer kost dan ze in 30 jaar aan het abonnementsgeld kunnen verdienen.

Dit soort projecten is alleen maar te betalen als je het in bulk kan doen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 30 juni 2018 21:12]

Niemand stapt over naar glasvezel als het je ineens 300 euro aansluitkosten gaat kosten én dan nog je maandelijkse abonnement
Ik heb er anders best wel wat voor over om van Ziggo af te komen. Als ik voor een lager maandbedrag alleen een internetverbinding kan krijgen ipv verplicht een tv abbo erbij en dan ook een fatsoenlijke uploadsnelheid dan is het dat mij wel waard.
Toch is het hier zo in de gemeente waar ik woon zo dat voor het aanleg in het buitengebied (dorpskernen zijn inmiddels voorzien van glasvezel) eenmalig 1800 euro neergelegd moet worden voor een aansluiting. De drempel van 50% was verassend snel gehaald. Nu moet ik erbij vermelden dat het alleen om buitengebied gaat en de ADSL kwaliteit erg bedroevend is hier.
Ja oké, maar daar heb je het al. Als de kwaliteit van ADSL bedroevend is hebben consumenten een reden om over te stappen naar een andere dienst. Maar als je net zoals hier het hele dorp gewoon loopt en dat vrijwel niemand te klagen heeft over Ziggo/KPN dan is het voor de consumenten moeilijker om te begrijpen waarom ze over moeten stappen. ''Ja maar het werkt toch nog? En wat er over 5 jaar eer is dat zien we dan wel weer'' en daar kan ik ze alleen maar gelijk ingeven. Dit soort acties werkt alleen als het aanbod nu bedroevend is.
Ik heb toevallig net een brief gekregen van E-fiber in Rotterdam (Kralingen). Blijkbaar willen ze ook hier gaan verglazen maar dan moet ik wel alvast een abonnement afsluiten bij een glasvezelkabelaar? ...
Ja want zo hebben ze garantie dat het netwerk echt gebruikt gaat worden, anders laat je het gratis aanleggen en gebruik je het niet dus gaat het bedrijf eraan ten onder.
Maar dan heb ik een abonnement op iets wat niet geleverd kan worden, en waarvan het niet zeker is dat het ooit geleverd zal kunnen worden.
Gaat dan pas in als het echt daadwerkelijk ligt en gebruikt kan worden
Het abonnement is alleen actief indien het glasvezel er inderdaad komt te liggen, als het er ligt ben je verplicht om het af te nemen als je je hebt opgegeven
Bij ons (glasvezel buitenaf) was het zo dat als het percentage niet gehaald werd, het abonnement werd geannuleerd.
Ik verwacht dat het bij jullie niet anders zal zijn, maar dat is iets wat je na moet vragen (maar hoogstwaarschijnlijk) ook wel ergens op de site van de aanbieder staan.
je schrijft je in voor een toekomstig abbonement pas als de glas aansluiting werkend is. Hier in het buitengebied (nabij IJsselstein) zaten wij vrij "voorin" (lintbebouwing) voor de uitrol van het glas en zat de aansluiting dus al vlug in huis, echter pas toen alles gereed was en dus ook afgemonteerd in alle wijkkasten kregen we een briefje dat er over X weken glas abbo's aangevraagd konden worden via de website van Caiway.
nja ze moeten gewoon contract sluiten dat je het zelf wilt in je woning ;) en niet met een shady contract aankomen dat je bij hun aangesloten moet worden.

Want stel je schrijft je nu in? Hoe gaat het dan met de huidige ISP. Kunnen die opens zomaar je contract stopzetten??
Voordat je glasvezel in je huis hebt liggen met zo'n inschrijf-project, ben je al wel een jaar verder. Dan kun je alweer per maand opzeggen bij je huidige provider - als dat al niet voor je wordt verzorgd door de glasvezel provider.
Dat is gebruikelijk, maar het is niet meer dan een belofte dat je in de toekomst een abonnement zal afsluiten. Je hoeft dus pas over te stappen als je nieuwe verbinding is opgeleverd.
Hoe dan, stel jij hebt voor een jaar een nieuw contract afgesloten met een ISP.

Dan kan je toch niet zomaar overstappen? of moet je dan het hele jaar uitbetalen dan?
Bij de meeste kan je het dan pas in laten gaan als je huidige contract af is
Kijk even naar mijn reactie op theduke1989 • 29 juni 2018 15:03
Dan wordt je wel duidelijk dat die angst niet nodig is.
In mijn geval regelde mijn nieuwe provider alles, inclusief het stoppen van mijn oude abonnement.
Ik heb jaren moeten wachten voor het project doorging, er was toen ruim genoeg tijd om het abonnement tijdig stop te zetten. Ik weet niet of zo ook iets geregeld hadden voor als de glasvezel vertraging zou hebben gekregen. Ik heb wel een paar dagen dubbel betaald maar liever een paar dagen dubbel dan een paar dagen zonder. Het was in ieder geval geen probleem.
dergelijke constructies werken meestal op basis van een afname verplichting.

1: je gaat een verbintenis aan,
2: ze leggen het netwerk aan
3: je krijgt internet en stapt al dan niet automatisch naar hen over
4: na de 'verplichte' contractsperiode ben je vrij om op te stappen. meestal is die periode 1 of 2 jaar.

enige probleem met dergelijke constructies is dat je een afname verplichting hebt waar je juridisch lastig onderuit kunt. dat maakt een en ander erg moeilijk als je bijv erg ontevrede bent na de oplevering of wanneer die te laat is. je zou dergelijke dingen in het leveringscontract moeten opnemen maar als consument is het nagenoeg onmogelijk om een nonconformiteitsbeding af te dwingen.

dan moet je dus naar de rechtbank voor een wanprestatie en dat is doorgaans erg lastig en tijdrovend
Heeft iemand enig idee waarom het zó laag ligt?
Dat mensen sceptisch staan tegenover vernieuwing, zeker als het geld kost, is mij bekend. Maar de 25% hadden wij in onze omgeving (die zelfs gedeeltelijk door Ziggo gedekt werd) redelijk snel binnen.

3,3% is echt belachelijk laag; wat is er hier aan de hand?
Omdat je verplicht wordt een glasvezel abonnement af te sluiten waar ik niet op zit te wachten aangezien ik tevreden ben met Ziggo. Mocht dat niet vereist zijn dan had ik het wel laten aanleggen zodat je eventueel in de toekomst zou kunnen overstappen.
Dat is niet meer dan logisch, dat was het in onze omgeving ook. Moet ook wel: het is nou eenmaal niet gratis om zo'n netwerk aan te leggen.
Het was voor ons ook geen beperking om al heel snel op 25% te zitten, en na 3 maanden op 52%.

Mocht je er wel een eenmalig bedrag voor over hebben trouwens; heb je al eens gekeken wat 1 jaar Tweak kost om het vervolgens op te zeggen?
Ja ik snap het ook wel maar dat is dus de reden voor mij in ieder geval om het niet te doen. We hadden eerder een project in een bepaalde wijk waar het niet nodig was om een abonnement af te sluiten en toen heb ik het wel laten doen. (in vorige woning)

Heb niet naar Tweak gekeken omdat ik (op dit moment) geen glasvezel wil :p
Ik weet niet in welk jaar jij je glasverbinding hebt gekregen, maar er zijn de laatste jaren nogal wat zaken anders geworden:

- Bij KPN krijg je combinatiekorting, je zal maar 4 smartphones op hetzelfde adres hebben, daar kijkt men naar. Dan ook nog een gratis zenderpakket, dubbele data en data delen.
- Ziggo/Vodafone, precies hetzelfde verhaal. Sowieso 5 euro korting, dubbele data en opnieuw een "gratis" zenderpakket. En dat scoort blijkbaar.
Daar komt bij dat hier providers op het keuzemenu staan voor de inschrijving waar ik behalve tweak echt nog nooit ook maar iets van vernomen heb. En als je reviews gaat lezen, komen ze daar ook niet heel gezellig in naar voren.

Andere gebieden rondom HHW staan er ook niet zo geweldig voor.
Ik heb geen glasverbinding gekregen, ik heb er keihard voor geknokt :P juist vanwege de twee misverstanden was het zo lastig.

Er zijn maar een zeer select aantal gezinnen dat daadwerkelijk goedkoper uit is met combinatiekorting. Van de ~30 gezinnen waar ik voor heb zitten rekenen zijn er slechts 2 geweest bij wie het voordeliger was. Het gros is goedkoper uit met sim only's van Simpel, Youfone of Hollandsnieuwe, en een los zenderpakket (wat men niet kijkt, dus daar begint extra besparing).
Ziggo is sowieso een verhaal apart. Er is naar mijn weten geen enkel abonnement van Vodafone wat niet goedkoper elders is te krijgen.

Maar inderdaad, de vendor lock-in werkt. Ideaal is het als de einddatum van mobiel en vast niet gelijk ligt, zodat opzeggen altijd tekort doet aan één van de twee abonnementen.
Is toch bij ziggo ook de eerste 12 maanden abbo ?wat is het verschil?
Bij mobiel krijg je ook 12 tot 24 contract.

Echt slappe rede voor overstap
Ik volg je niet, slappe reden voor overstap? Ik stap juist niet over omdat ik geen glasvezel wil (of eigenlijk dat ik mijn Ziggo abonnement wil houden) dus dan maakt het wel degelijk uit dat je er vervolgens 12 maanden aan vast zit aan een ander abonnement toch:?
Dat mensen sceptisch staan tegenover vernieuwing, zeker als het geld kost, is mij bekend. Maar de 25% hadden wij in onze omgeving (die zelfs gedeeltelijk door Ziggo gedekt werd) redelijk snel binnen.

3,3% is echt belachelijk laag; wat is er hier aan de hand?
Ik heb een wat aparte theorie. Toen ik even ging rondklikken op de site zag dat ze het "helemaal gratis" gingen doen bij de 35% aanmeldingen.

Tsja... zonder verder research te doen: daar zit vast een adder onder het gras! Bij veel andere projecten worden burgers om vele honderden euro's eenmalige kosten gevraagd.

Dat zorgt voor 2 mogelijke fenomenen: a) de abonnementen zijn mogelijk relatief duur (verder geen research gedaan) en b) dan krijg je geen psychologische buy-in.

Als iets gratis is, geef je als psychologisch signaal dat het weinig waarde heeft. Van een gratis produkt hebben we veel lagere verwachtingen dan van een duur produkt. Slecht teken.

Daarnaast krijg je dan ook heel weinig buy-in en betrokkenheid. Mensen hebben veel meer de neiging om een dure aankoop 'uit te leggen' dan een goedkope. Waar je bij de andere initiatieven krijgt dat mensen hun buren gaan overtuigen met als argument "ik leg zelf ook die 1500 euro in", heb je hier weinig van dat soort prikkels. Het leeft dan helemaal niet als gemeenschappelijke zaak.
Ik snap je theorie, want dit is gewoon een heel raar verhaal :P

De providers zijn namelijk verre van duur (Tweak doet 1000/1000 voor 365 per jaar, Trined doet ongeveer Ziggo-prijzen). Bij ons zat de catch er dan ook in dat je nog 10 euro per maand vastrechtvergoeding óver die abonnementsprijzen moest betalen.
En desondanks hadden we al heel erg snel 20-25%. Die 3,3% was na een dag al overstegen :P

Ik begrijp echt niet waarom zo weinig mensen meedoen ondanks de dermate lage prijs - of er moet inderdaad een nare catch in zitten.
Het is leuk wat je zegt maar je vergeet dat niet iedereen in de gelegenheid is om in één keer 365 euro te betalen voor een jaar abonnement. Want betaal je bij Tweak gewoon per maand dan betaal je geen 365 euro maar 480 euro per jaar, dat is toch een heel andere prijs.

Ik kom zelf ook uit Heerhugowaard en heb ook gekeken naar een overstap voor glas, maar na veel vergelijkingen bekeken te hebben heb ik toch besloten gewoon bij Ziggo & Vodafone te blijven, omdat dit voor mij persoonlijk toch het gunstige bleek te zijn...

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 30 juni 2018 01:20]

Ik vind het verwonderlijk dat men niet 320 euro (extra) beschikbaar heeft op een rekening. Door dat kleine beetje buffer te hebben kan je met dit soort dingen meedoen en op termijn al snel honderden euro's per jaar betalen, dit is een mooi voorbeeld. Tel uit je winst.

Maar wat heb je op dit moment precies bij Ziggo lopen en wat betaal je elke maand aan Vodafone voor hoeveel GB/min? Zeker als jullie die 10 euro vastrechtvergoeding niet eens hoeven te betalen kan ik me moeilijk voorstellen dat het echt gunstiger is om bij de duopolist te blijven.
Ik vind het verwonderlijk dat men niet 320 euro (extra) beschikbaar heeft op een rekening.
Ik vind het verwonderlijk dat je dit je eigen niet kan voorstellen...
Maar wat heb je op dit moment precies bij Ziggo lopen en wat betaal je elke maand aan Vodafone voor hoeveel GB/min?
Ik heb Ziggo 20/200 (64,95 euro) & Vodafone Red ESSENTIAL met Onbeperkt bellen & onbeperkt sms'en en 6GB data (21 euro), en door deze combinatie krijg ik gratis Ziggo Sport Totaal.

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 30 juni 2018 11:59]

Die discussie wil ik wel aangaan, maar hier lijkt me niet de juiste plek :P

Anyhow, je betaalt aan Ziggo als het goed is 64,90 per maand voor je 20/200. Voor Red Essential betaal je voor 6GB data en onbeperkt bellen 21 euro per maand (daarin is de 5 euro 'korting' en de 'gratis' dubbele data al verrekend). Totaal draag je grofweg 86 euro per maand af aan VodafoneZiggo, op jaarbasis is dit €1032.

Je zou kunnen overstappen naar Tweak voor 1000/1000, voor 365 per jaar.
TV behoud je bij Ziggo voor 25 euro per maand. (kan natuurlijk goedkoper, maar om het simpel te houden en de Ziggo Sport discussie te ontlopen hou ik het even bij Ziggo TV los)
Je zou kunnen overstappen naar Youfone voor 10GB data + onbeperkt bellen voor 12 euro per maand; 144 euro per jaar.
Op jaarbasis is dat €809 per jaar. Scheelt je dik 200 euro per jaar op vaste lasten, terwijl je sneller internet en meer data ontvangt. Kijk je geen TV, dan kan je je vaste lasten op dit gebied zelfs halveren.
Weiger je een jaarbetaling te doen, dan word het 40 voor Tweak, 25 voor Ziggo en 12 voor Youfone; 77 euro per maand. Toch weer 9 euro per maand te besparen dus, terwijl je er een beter product voor krijgt.
maar na veel vergelijkingen bekeken te hebben heb ik toch besloten gewoon bij Ziggo & Vodafone te blijven, omdat dit voor mij persoonlijk toch het gunstige bleek te zijn...
Ik ben dus heel benieuwd wie die vergelijkingen heeft opgesteld :)
Je berekening is leuk, maar ik vind het appels met peren vergelijken. Je gaat er in jouw berekening alweer vanuit dat ik maar even 365 euro in één keer kan betalen en met minder optie's genoegen neem dan dat ik nu heb 8)7 . Maar laten we nu even een gelijk waardige vergelijking maken met wat ik nu ook bij Ziggo en Vodafone heb.

Dan wordt het voor 1000/1000 dus 40 euro per maand.
De TV houden we inderdaad gewoon lekker bij Ziggo, maar ik wil dan wel graag dezelfde tv optie's houden als ik nu ook bij mijn 20/200 heb, dan ben ik geen 25 euro maar 36,95 euro kwijt, want bij het pakket van 25 euro die jij in je berekening noemt zit geen "Opnemen, Live-tv pauzeren, Begin gemist & Movies & Series" wat ik nu dus wel bij mijn 20/200 abonnement heb. Dan mis ik nog mijn Ziggo Sport Totaal deze wil ik echt niet wil missen omdat ik een echte F1 fanaat ben en ook alle vrije trainingen wil zien, dus daar komt ook nog eens 14,95 euro per maand extra voorbij. Dan de overstap naar Youfone, daar zou ik zelf nooit voor kiezen maar vooruit omdat hij zo goedkoop is stem ik er mee in dat is dus 12 euro per maand. Dat geeft dus een geheel van 40 + 36,95 + 14,95 + 12 = 103,90

Dan heb ik dus sneller internet en 4GB mobiele data extra, maar betaal ook bijna 20 euro meer per maand...

:)

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 1 juli 2018 00:43]

Dus we hebben het nu over een denkbeeldig persoon die geen 320 euro op z'n lopende rekening heeft, maar wel ieder jaar fors teveel betaald omdat hij wel premium F1 wil kijken (en zelfs dan nog; er zijn meer F1 aanbieders dan Ziggo Sport) en niet wil overstappen naar een provider 'omdat hij zo goedkoop is'? 8)7

Met dat soort tegenstrijdige randvoorwaarden kom ik er inderdaad ook niet meer uit ;)
Je kunt het leuk brengen, maar ik betaal nu toch ook gewoon per maand ? En heb nu toch ook TV waar de optie's Opnemen, Live-tv pauzeren, Begin gemist & Movies & Series bij zit ? En heb nu toch ook gewoon Ziggo Sport Totaal waar ik de vrije trainingen bij kan zien ?

Maar ook al zou ik die 365 euro in één keer kunnen betalen dan ben ik toch nog steeds duurder uit, want dan wordt het zeg maar 365:12 = 30,41 + 36,95 + 14,95 + 12 = 94,31

Dan ben ik dus even goed bijna 10 euro meer per maand kwijt dan dat ik nu betaal (waarvan ik 365 euro ook nog eens in één keer moet ophoesten), en daar krijg ik sneller internet en 4GB mobiele data voor terug, nou dat is het mij persoonlijk dus niet waard om een over te stap te maken. :)

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 30 juni 2018 09:38]

Dat duopolist Ziggo enkele jaren de F1-rechten heeft gekocht en daarna besloten heeft om een kunstmatig hoge prijs te vragen voor Ziggo Sport op andere netwerken, heeft inderdaad als gevolg dat men er niet meer bij weggaat en de duopolist verder zal groeien.
Maar oke: je hebt een punt. Als je per se Ziggo Sport Totaal wilt is Ziggo het goedkoopste.

Hoe dan ook wel een gratis bespaartip naast je bestaande Ziggo-abonnement: stap lekker over van Vodafone op Youfone. Is gewoon KPN-netwerk verder en scheelt je alsnog weer een paar euro per maand ;)
Nee want dan ben ik mijn gratis Ziggo Sport totaal kwijt als ik Vodafone weg doe..

En voor mij geen KPN netwerk meer, dit is namelijk het enige netwerk waar ik totaal geen bereik mee heb in mijn huis. Ik heb daar tot afgelopen jaar bij gezeten en had dus een signaal versterker met buiten antenne nodig om in mijn huis mobiel te kunnen bellen.

Dus zoals ik al eerder aangaf, is dit zoals ik het nu heb, het beste voor mij :)

[Reactie gewijzigd door DON PAPA op 30 juni 2018 08:21]

Ik heb me niet ingeschreven alleen maar omdat ik te lui was.... maar hoop dat ik niet de norm ben hierzo :+

Ok, eerlijk gezegd zit ik meer met mijn kinderen, kijk zelf bijna geen tv maar nickolodeon enzo staat hier dan wel vaak aan als ze er zijn. En heb zelfs nog zo'n mediabox zodat ik op kan nemen...

Tjee ik lijk wel zo'n oudje niet waar :D Kids kunnen ook via internet / nicolodeon play app oid zich wel vermaken en een extra hdd in een van de pc's is eigenlijk niet eens nodig zou alles alleen 'even anders' moeten gaan aansluiten enzo.
Ik heb me niet ingeschreven alleen maar omdat ik te lui was...
Ik weet niet hoe het met dit initiatief zit, maar over het algemeen is dat wel degelijk de norm :P in de laatste week schrijft zich regelmatig nog meer dan 15% in was de ervaring van onze aanlegger. "Ohja, bijna vergeten" :P

Maar reken het eens uit :) Over het algemeen scheelt het weinig tot niets en heb je toch een glasvezelverbinding voor nop. Al moet ik zeggen dat er in jouw omgeving dus waarschijnlijk al Ziggo ligt, dan is de urgentie er wat minder natuurlijk.
Van 'anders aansluiten' is over het algemeen geen sprake.
Nou ja als ik ziggo opzeg heb ik geen tv signaal dus moet alle media via de htpc, da's toch een beetje anders toch :)

edit: ok ok toch maar ingeschreven, dat overzetten naar alles via de pc is ook niet zo'n probleem :D

[Reactie gewijzigd door MarvTheMartian op 29 juni 2018 16:30]

Je kan ook TV over glasvezel nemen (Trined biedt het omstekkeren van de coax aansluiting aan), of van Ziggo enkel TV afnemen ;)
Nuh dan is het prijsverschil te weinig. Gekozen voor Netrebel, maandje aanbieding met NL Ziet om dat eens te bekijken.

Al vraag ik me af wat het nut is, met 3.3% zie ik ze echt niks gaan aanleggen :(
Glasvezelaanleg had vanuit het RIJK aangestuurd en betaald moeten worden...met een netbeheerder...en vrijheid voor providers die er iets op willen aanbieden!

Dat Reggefiber zo goed als gestopt is met de uitrol maar ook geen rekening houdt met de beperkingen van de "vervanger" (VDSL) zegt genoeg! met stopt met glas aanleggen omdat VDSL net zo snel kan...maar vergeet dat VDSL in heel veel dorpen niet kan vanwege de afstand naar de centrale!
Reggefiber is de strot omgedraaid door KPN, niemand anders
De gemiddelde consument wil pas glasvezel hebben als bepaalde limieten behaald zijn. Pas als iemand zijn of haar Netflix film niet meer in 16K gekeken kan worden vanwege te langzame internet wordt er pas een overweging gemaakt. Ze kijken niet naar de toekomst maar zitten vast in het heden.
Tot dat je in het buiten gebied woont en je huis over 10 jaar niet kan verkopen omdat je nog op 20mbit ADSL zit. Dan mag je even een flink bedrag voor de graafmachines gaan betalen (als dat al reeel is)
Want in het buitengebied sluiten ze je nu wel aan voor een appel en een ei?
Ja, bij ons is de hele gemeente aangesloten, ook buiten gebied. Zie https://www.bd.nl/bernhez...ratis-glasvezel~a6572416/
Waar ik woonde was het aanleggen van kabel of gas toch echt een kostenpost van duizenden euro's.
En zo ken ik meer adressen.
20mbit ASDL? Doe maar luxe! I raise you 2(.2 technically) mbit!
Niet zo vreemd toch? Met die ontwikkelingen van xG. Straks gaat alles wellicht door de lucht.
Nee en waarom denk je dat dat zo is? Extra werkzaamheden uit laten voeren voor iets wat je misschien nooit gaat gebruiken? Jij koopt ook nu alvast een Renault Espace omdat je later misschien wel 5 kinderen wil? Of juist een cabrio omdat het over 10 jaar warmer op Aarde is dan nu?

Die mensen denken júist in de toekomst. Waarom nu energie en materiaal verspillen terwijl ik niet weet óf ik het ga gebruiken? Misschien wóón je over 10 jaar niet eens meer in het huis waar je nu zit.
Nee, maar mn eerste flatscreen kocht ik pas nadat ze bij wijze van spreke al bij de Aldi lagen. En een nieuwe auto van een ouder model.

Ik koop niet nu al een Tesla totdat de toekomst van Tesla zekergesteld is, om in je vergelijking te blijven.

EDIT: laat ik het anders zeggen: jij koopt nu toch ook geen motor terwijl je nog niet weet of je een motorrijbewijs ooit gaat halen?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 29 juni 2018 19:45]

Jaja het is goed....vond jouw verhaal erg amusant.
En ik kocht mijn honda 750cc toen ik 18 en ja geen rijbewijs ;)

[Reactie gewijzigd door noway op 29 juni 2018 20:21]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee