Buitengebieden van Alkmaar en Heerhugowaard krijgen glasvezel

De buitengebieden van Alkmaar en Heerhugowaard krijgen een eigen glasvezelnetwerk. FiberNH maakt bekend dat er voldoende aanmeldingen binnen zijn om volgend jaar te beginnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Volgens FiberNH ligt het huidige aanmeldpercentage op 57 procent; een percentage van 50 was voldoende om met de aanleg van het glasvezelnetwerk te beginnen. In de afgelopen zes weken hadden bewoners van de buitengebieden de mogelijkheid om zich aan te melden.

In deze Noord-Hollandse regio zijn er verschillende glasvezelprojecten die van de grond komen, zoals in de gemeente Koggenland. FiberNH gaat in meerdere omliggende gebieden glasvezel aanleggen, zoals in het buitengebied van West Friesland. Wellicht komen er ook glasvezelnetwerken in de gemeente Schagen en Den Helder.

Het was ook de bedoeling dat een ander glasvezelbedrijf, E-Fiber, in de stad Heerhugowaard glasvezel zou aanleggen. In juni bleek dat het door E-Fiber weergegeven actuele percentage al dan niet bewust te hoog was weergegeven. Er waren uiteindelijk te weinig aanmeldingen, waardoor E-Fiber het niet rendabel vond om glasvezel aan te leggen.

Zoals gebruikelijk bij dit soort regionale glasvezelprojecten, moeten bewoners extra geld betalen om gebruik te maken van een glasvezelverbinding. Afnemers in de buitengebieden van Heerhugowaard en Alkmaar kunnen eenmalig 1950 euro betalen, of men moet voor de duur van het abonnement elke maand 20 euro bovenop de abonnementsprijs betalen.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-12-2018 • 19:00

89

Reacties (89)

89
86
40
4
0
37
Wijzig sortering
Het is toch eeuwigs jammer dat binnen Alkmaar & Heerhugowaard (en waarschijnlijk meer Ziggo gebied steden) nooit meer glas (tot het huis) zal worden gelegd en en we hier het Ziggo "gedrocht" zullen moeten accepteren omdat er geen andere aanbieder >200Mbit kan leveren!

eFiber heeft moeten liegen omdat ze er zelf van geschrokken zijn dat vrijwel niemand het wil hebben... 3.3% is wel extreem laag

"Gedrocht" omdat ik vanwege de Black-Friday deal naar een 500/50 zou gaan en sinds afgelopen donderdag ze het niet voor elkaar krijgen het daadwerkelijk te leveren! En er nu dus de afgelopen 6 dagen geen internet is... en dat voor een zakelijke abbo!
Dat is dan een echte 'black' week, geen internet is echt dramatisch als er op gewerkt moet worden.

Over het algemeen ben ik wel te spreken over Ziggo maar er mogen echt een aantal dingen anders:
  • Hogere upload, desnoods ten koste van download. Docsys 3.1 mag nu eindelijk komen hoor..
  • Laat me aub de televisie afsluiten, ik hoef die troep niet. Hoewel dat volgens mij geen Ziggo specifiek probleem is?
  • Statisch IPv4 adres voor particulieren zou wel fijn zijn. Of rol gewoon daadwerkelijk een keer IPv6 uit.
Maar goed, tot we hier glasvezel krijgen zit ik aan Ziggo gebonden. :-(
Inderdaad, een vast ip en hogere upload zou wel de minimale verbetering zijn. helaas zal glas wel een droom blijven in het centrum.
xDSL is geen optie, boven de 50Mbit word niet gegarandeerd, dus je bent aangewezen op Ziggo.
Kijk eens op fourstack, doe een lijnmeting, het kan wel degelijk 100-200mbit zijn.

Dat dsl fabeltje blijft maar hardnekkig hangen bij sommige tweakers, het is natuurlijk afhankelijk waar je woont true.

Genoeg gebieden die het wel voor elkaar hebben.

Heb zelf binnen een winkelcentrum gewoond, was gewoon strak 100mbit down / 30mbit up leverbaar over 1 aderpaar, en werd ook daadwerkelijk behaald.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 01:44]

Je krijgt op geen enkele consumentenlijn "garanties", Ziggo garandeert je ook niet 100% dat je de snelheid haalt.

Wil je "garanties" dan ga je richting zakelijke 1:1 lijnen met SLA.

En ik betwijfel of jouw buren technisch in staat zijn om in de modem te kijken naar de lijnwaardes(als die überhaupt al niet afgeschermd zijn), en ook nog zeker weten dat hun modem de technieken juist ondersteund(dus niet verouderd), en de bedrading voldoet en juist aangesloten.

Het maakt mij niet uit hoor maar meten=weten.
Je wordt er niet slechter van om even te bellen en te vragen naar een lijn meting en de mogelijkheden.

Dat "buren ervaring" heeft weinig zin, teveel factoren wat de snelheid negatief kan beïnvloeden.
Ik ben bij genoeg personen geweest, waarbij standaard de provider natuurlijk de schuld weer krijgt, terwijl het probleem bij de klant ligt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 01:44]

Wel leuk dat jij mijn buren kent.
Alleen grappig dat het bij "toeval" allemaal ITers zijn, inclusief ik zelf en dat 3 ervan als netwerk beheerder werken in een redelijk groot datacenter. Dus ja, ik begrijp je dat voor jou buren ervaring niet erg veel waarde heeft.
offtopic:
Dat is nou wel heel erg "toevallig" en allemaal buren van elkaar, hoe groot is die kans nou, er zijn nog steeds zaken waarbij een "ervaren" netwerkbeheerder ook niet van op de hoogte is(tenzij intern iemand), degene die het netwerk het beste kent is de beheerder/provider zelf.

Einde discussie.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 01:44]

Precies. Ik zit nu op de 400/40 van Ziggo, maar het gaat mij helemaal niet om die 400 down. Ik zou het prima vinden als deze naar 100/100 gaat. Dan kan ik tenminste fatsoenlijk zaken hosten zonder constant over bandbreedte na te moeten denken.

En met de paar storingen van de afgelopen maanden merk je pas hoe irritant een dynamisch ip is. Langer dan minuten stroom uit is een nieuw IP. Met als gevolg dat ik vrolijk m'n DNS records weer mag gaan lopen aanpassen.
Precies. Ik zit nu op de 400/40 van Ziggo, maar het gaat mij helemaal niet om die 400 down. Ik zou het prima vinden als deze naar 100/100 gaat. Dan kan ik tenminste fatsoenlijk zaken hosten zonder constant over bandbreedte na te moeten denken.

En met de paar storingen van de afgelopen maanden merk je pas hoe irritant een dynamisch ip is. Langer dan minuten stroom uit is een nieuw IP. Met als gevolg dat ik vrolijk m'n DNS records weer mag gaan lopen aanpassen.
Daar heb ik bij Ziggo nog nooit last van gehad, maar dan nog, draai een dyndns tooltje op je pc of nas en maak van je benodigde records een cname naar je dyndns adres en klaar ben je.
Inderdaad, 100/100 is veel interessanter dan 400/40. helaas gaan ze daar voorlopig, ook met Docsis 3.1 nog niks mee doen.
Voor een standaard huishouden is die asymmetrische snelheid prima, maar een beetje IT hobbyist of tweaker is symmetrisch toch een betere optie.

Waarom Ziggo vasthoud aan DHCP is me nog altijd niet duidelijk, bij een xDSL verbinding is het bijna standaard om een vast IP te krijgen, op enkele uitzondering daar gelaten dan.
Zet je modem in bridge mode, krijg je een statisch IP ;)
door je modem te bridgen krijg je geen statisch ip adres hoor :P
klopt, maar wel een statischer. Ik wil niet eens een statisch IP.
Jammer, maar verkeerde gedachte. De kans is wel groter dat je het zelfde IP terug krijgt, maar het is nog steeds DHCP en als ze een herstart doen op de DHCP server, heb je gewoon pech.

Mijn modem staat in bridge met een eigen router er achter, maar ook ik heb toch af en toe een nieuw IP.
oplossing voor DHCP dynamisch IP, is bijv. een DynDNS.
Ik gebruik al jaren onze Synology daarvoor, werkt uitstekend en de ideale oplossing vind ik..
Voor een NAS is DynDNS inderdaad een handige workaround, er zijn echter ook toepassingen waarbij je dat niet wil en een vast IP noodzakelijk is. Ik weet me tot nu toe ook wel te redden, maar het is toch niet meer van deze tijd om een wisselend IP te hebben op een vaste verbinding.
klopt helemaal mee eens, ik zie dit dan ook als mooie work arround..

Ik vrees echter wel dan dynamische ip adressen voorlopig nog wel even zullen blijven bij isp's in Nederand.
Dan bedoel ik op consumenten verbindingen natuurlijk.. ;)
Hier eigelijk ook nooit grote problemen gehad, alleen een modem swap vanwege de ouderdom ervan

Maar 6 dagen zonder internet en dan alles via 4G is een geld verslinder, dan zie je pas wat je verbruikt aan data (is ~ 1GB per dag)

Als Glas op dezelfde manier als nu wordt aangeboden zal er NOOIT glas in Alkmaar komen. In Heerhugowaard is het overigens naast het eFiber fiasco al een keer eerder via Regifiber geprobeerd en dat is ook doodgebloed vanwege dis-interesse!
Grootste afkeer factor is denk ik toch de eenmalige kosten voor het neerleggen van die aansluiting. Ik durf met vrij grote zekerheid te zeggen dat die investering zich niet terugbetaald in de vorm van een meerwaarde voor de woning. Simpelweg omdat het gros van de mensen hier niet in geïnteresseerd is.

Ik zou dolgraag glasvezel willen, maar goed, zit in een flat met merendeel senioren. Met daarnaast een groot eigenaar in de vorm van een woningbouw (gemengd beheer van de VvE). Die glasvezel gaat er dus de komende tien/vijftien jaar nog niet komen. Terwijl dat echt zonde is, vanwege andere problemen (betonrot) moet er toch een steiger om de hele flat heen voor de reparaties. Ik zou zeggen, trek dan gelijk die paar kabels door de hele flat..

Enfin :-(
Nôh, als er alleen een KPN lijntje ligt ver van de centrale is glasvezel wel degelijk een meerwaarde.
De meeste initiatieven vragen tussen de €1500 en €2500, dat is (relatief) niet een enorm bedrag als het om een nieuwe infrastructuur gaat die zeker 10-20 jaar mee kan. Mind you prijsverhoging voor het upgraden van dit netwerk is de komende jaren niet nodig dit in tegenstelling tot de grote kabelboeren die er elk jaar een paar euro bij op doen."De reden is dat het dataverbruik explosief toeneemt, dat vergt investeringen"....

Hier een leuk artikel maart 2018 waarin wordt gezegd dat snel internet zeer waarschijnlijk een meerwaarde is voor je huis.
Vereniging van Makelaars bevestigt dat snel internet ook een rol speelt in de huizenprijsvorming hier te lande, maar durft die rol (nog) niet te kwantificeren.

Twee Amerikaanse universiteiten brachten in 2013 een studie uit die uitwees dat een aansluiting op snel internet de prijs van een huis evenveel verhoogt als ‘een open haard of een halve badkamer’, dat wil zeggen met gemiddeld zo’n 5500 dollar. Steeds vaker laten met name jonge Amerikaanse huizenzoekers huizen zonder zo’n aansluiting links liggen, zo meldde The Wall Street Journal destijds al in een groot stuk over dit onderzoek. Een ander onderzoek sprak een jaar later zelfs van een waardevermeerdering van gemiddeld 11.000 dollar.

Zeer recent verscheen in de Britse krant The Telegraph een artikel met de kop ‘Slow broadband wipes 20% off house prices’. Uit onderzoek onder 3000 Britten die op zoek zijn naar een huis bleek dat zij informatie over de kwaliteit van de internetverbinding belangrijker vinden dan informatie over bereikbaarheid en afstand tot scholen. Breedband heeft zich voorgoed gevoegd bij de klassieke trits water, gas, licht, zo stelt The Telegraph.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 01:44]

dat is leuk gedacht. Daarnaast haal je een Amerikaans en een Brits onderzoek er bij.

Waarbij beide totaal niet overeenkomen met Nederland. Vergeet niet in de US zijn nog voldoende dorpen en kleine steden hellemaal nog niet gedekt met internet.

In Nederland zal een gemiddeld persoon wel internet willen hebben in huis net als tv. Daarbij zal deze gemiddelde personen echt niet kijken of ze nu 100 of een gigabit verbinding kunnen krijgen. Als er maar internet is. Werkt de DSL niet goed genoeg?? We hebben ook nog de kabel.

In de randstad is het over het algemeen helemaal niet zon groot probleem. Meer in Groningen Friesland Drenthe waar buren soms.paar kilometer bij je vandaan wonen.
Ik haal er geen andere (land)onderzoeken bij hoor, dat doet het bewuste artikel ;)
Ik ben het met je eens dat het buitenland anders is.
Maar ik denk dat als je een huis wilt verkopen zonder een internetverbinding , of een hele slechte, je dat inmiddels wel moet vermelden... da's wel zo netjes... O-)
Ik vind dat lastig, wie bepaald of een verbinding traag of slecht is?
Er zijn geen standaarden die aangeven dat een 128kbps lijn traag is. ja je bent 3 dagen bezig om 1.5gb bestand te downloaden. maar het werkt wel.

Wel ben ik het er mee eens dat je zou moeten vermelden of internet op de locatie niet mogelijk is door b.v. ontbreken van de kabel, of een te grote afstand van de telefoon centrale.
Het melden dat het internet slecht is of traag. dat kan ik niet beoordelen.

NUTS voorzieningen zijn ook geen verkoop argument. Of je nou in LIANDER gebied zit, ENECO, VITENS, DUNEA..
Maar die gemiddelde persoon, die in het buitengebied een huis wil kopen, die zal er zeker wel iets meer voor over hebben als hij zou moeten kiezen tussen 10 Mbps/1 Mbps snelheden (vaak nog lager) of normale glasvezelsnelheden. Want die lage snelheden zijn namelijk de realiteit. 100 zoals jij noemt komt 'nergens' in het buitengebied voor. En de enige kabel die ik hier kan vinden is de elektriciteitskabel.

[Reactie gewijzigd door retroguy op 23 juli 2024 01:44]

Wat heb je in godsnaam aan een halve badkamer. Loopt het water dan niet uit het bad? Als ik de badkamer uit mijn huis haal dan is tie heel wat minder waard, dat kan ik je wel voorspellen.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 01:44]

E-Fiber had helemaal geen eenmalige aansluitkosten. En ze waren ook goedkoper dan Ziggo, zeker als je niet geinteresseerd bent in ouderwetse TV. Ik denk dat het grootste probleem met het gebrek aan interesse gewoon is dat niemand ooit ergens moeite voor wil doen. Ziggo werkt “goed genoeg”, ook al is het langzamer dan die 1000/1000 lijn die E-Fiber wilde bieden, en blijkbaar zijn er niet genoeg die van de TV af willen, of het niet erg vinden om daarvoor te betalen?

Wat ik alleen niet snap is dat het in sommige gemeenten wel werkt en in andere niet. Volgens mij hoefde Heerhugowaard maar 35% te halen, waar dat voor andere gemeenten vaak veel hoger ligt. Waar ligt nou toch dat verschil in? Puur het feit of Ziggo ergens beschikbaar is of niet?
Ook bij E fiber betaal een afkoop of een maandbedrag.hoor
Glasvezelbuitenaf is de kabelaar, E-fiber is de provider en 'mag daarop diensten aanbieden'

Per gebied (vaak over gemeentegrenzen heen) wordt een inschatting en berekening gemaakt wat een gemiddelde aansluiting gaat kosten. Verschillende offertes worden gemaakt door aanleggers (BAM enz.) Afhankelijk van het percentage deelnemers, het aantal 'aanleg-afbetaal' jaren, onderhoudscontracten over de komende tien jaar etc etc. rolt er een afkoopbedrag uit, en / of een bedrag per maand. Gemeentes en provincies mogen de aanleg niet rechtstreeks subsidiëren (concurrentie vervalsing) maar wel 'pushen' (toch wat subsidie ;) ) Eerst wordt aan alle bestaande providers netjes gevraagd of ze iets willen gaan doen de komende jaren (marktconsultatie). Is het antwoord neen, dan mag een relatief goedkopere lening worden verstrekt door een provincie en/of gemeente.. Afhankelijk van al deze factoren rolt er overal in Nederland een (iets) ander bedrag uit
Nee hoor. Of het in andere gemeentes anders werkt weet ik niet, maar in Heerhugowaard moest je alleen een abo afsluiten bij een van de aangesloten providers (tweak of trined). Er was geen eenmalige aansluitkosten van een paar duizend euro.
Heh, meerwaarde is er zeker wel, hier in de buurt raken woningen gewoon niet verkocht omdat het internet zo slecht is.
Er wordt wel gekeken of er snel internet aanwezig is, of het via rooksignalen, glasvezel, 4g, kabel etc gaat maakt de gemiddelde gebruiker geen hol uit.
Grootste afkeer factor is denk ik toch de eenmalige kosten voor het neerleggen van die aansluiting. Ik durf met vrij grote zekerheid te zeggen dat die investering zich niet terugbetaald in de vorm van een meerwaarde voor de woning. Simpelweg omdat het gros van de mensen hier niet in geïnteresseerd is.
Nou, ik ben op zoek naar een huis en ben nog steeds aan het kijken hoe ik een glasvezelkaart over Funda heen kan leggen. Huis zonder glas valt bij mij per definitie af.
Ziggo is voor mij gewoon niet geschikt. Ik wil niet betalen voor TV, ik wil geen geforceerde poortblokkades (zoals poort 25) en ik wil een vast IP adres. Ziggo wil mij dat niet bieden, dus zit ik op 8Mbit adsl. En zolang mensen blijkbaar tevreden genoeg zijn met die Ziggo rommel dat ze glasvezel links laten liggen gaan er ook nooit betere alternatieven komen, helaas. Je zou toch verwachten dat in bijna 2019 het internet in ontwikkelde landen als Nederland toch wel eens goed geregeld zou moeten zijn?
Je betaald voor vastrecht over de coax kabel, en daar krijg je gratis wat TV zenders bij. Bij ADSL betaal je eveneens vastrecht voor dat koper draadje, alleen zie je dat vaak niet omdat het in de prijs meegenomen zit. Wat Ziggo overigens ook al een hele tijd doet.

Poortblokkades bij Ziggo zijn al, 10 (?!) jaar niet meer van toepassing.
En je kunt gewoon een vast IP adres krijgen als je een zakelijke abonnement neemt die ze ook gewoon aan particulieren leveren.
Verder eigenlijk weinig/geen klachten over Ziggo (was wel anders in de UPC tijd), maar om jezelf anno 2018 een 8mbit DSL ipv een max Ziggo 500/50 aan te doen moet je toch wel heel erg gefrustreerd zijn 😉
Een zakelijk abonnement zit ook een zakelijk prijskaartje aan. Die adsl kost minder dan €30 p/m (inclusief kpn raw copper lijn). Ziggo begint ergens bij €60. Ik verwacht dat zakelijk richting of boven de €100 zal gaan.

En die poortblokkades waren er nog gewoon in 2010 hoor. Had er toentertijd nog met ze over gemaild of dat uit te zetten was. Was niet mogelijk. Of dat ondertussen veranderd is weet ik niet, maar ik ga het risico niet lopen.

Aangezien glasvezel toch niet gaat gebeuren hier, zouden ze mij als klant kunnen krijgen als ze gewoon internet-only aan gaan bieden met een vast IP en geen blokkades. Lijkt me niet zo heel moeilijk. De meeste mensen laten toch 24/7 hun modem aan dus ze hebben toch al net zoveel IP’s als klanten nodig, en iets blokkeren lijkt me meer moeite dan dat niet doen. Moeten ze alleen nog stoppen met TV door je strot duwen.
Ik snap je punt niet, TV wordt niet door je strot gedrukt, het zit nou eenmaal toevallig op de kabel, coax is en blijft een broadcast medium, er zitten iets van 320+ zenders op deze verbinding.
Het merendeel is gecodeerd, en wil je die bekijken, moet je een zenderpakket afnemen, maar dat is volledig naar eigen keuze en dus optioneel. Je hoeft dus niets extra's te betalen voor TV als je dat niet wilt.
Dan zijn er nog 3 NPO HD zenders en een handjevol commerciële zenders op SD die ongecodeerd worden doorgegeven, die zijn 'gratis' of in iedergeval, deze zitten bij je vastrecht inbegrepen. Dat vastrecht zit weer verwerkt in de maandprijs, neem je dus bijvoorbeeld Ziggo Start, betaal je dus netto €43,95 per maand, en geen cent meer.
En als extra (gratis) bonus, je kunt met je login gegevens ook voortaan elders (ook in EU landen) online TV kijken naar de zenders die gratis zijn inbegrepen.

Ziggo Zakelijk heeft al heel lang geen hoog 'zakelijk' prijskaartje meer, het is wel iets duurder dan een consumenten abonnement, maar dan krijg je ook hogere snelheden (vooral upload), een veel betere klantenservice (meestal) en een vast IP adres voor terug.

Consument: Ziggo Start 40/4 €43,95
Zakelijk: Ziggo Start 60/10 €47,19

Consument: Ziggo Complete 200/20: €54
Zakelijk: Ziggo Complete 250/40: €67,50

Consument: Ziggo Max 400/40: €62,50
Zakelijk: Ziggo Max 500/50: € 78,65

Dus voor €47,19 krijg je internet only met gratis TV, vast IP adres en geen blokkades. Oh en datalimiet is ook al een tijdje afgeschaft ( dacht meld het maar ff ;) )
Statisch IPv4 adres voor particulieren zou wel fijn zijn. Of rol gewoon daadwerkelijk een keer IPv6 uit
ik heb al een hele tijd ipv6 (minstens een jaar) op m'n ziggo modem. Sterker nog, als ik 't goed gehoord heb: tunnelen ze je ipv4 verbinding nu over ipv6 op het interne netwerk.

Ik heb 't uitstaan omdat ik een veel grotere reeks (/48) van xs4all krijg over m'n backup lijn, en die gebruik.
Anoniem: 818773 4 december 2018 21:37
Bij ons in de buurt (Noordoost Drenthe) zijn ze ook bezig met glasvezel buitenaf, maar ik zie geen voordeel in glasvezel over Coax. Blijf lekker bij Ziggo. 1000 euro betalen voor een aansluiting is gewoon veel geld. (Plus het feit dat ik ooit al betaald heb voor de COAX aansluiting) Ik heb op dit moment een 40/4 abonnement en heb niet het idee dat ik nu tegen een plafond aanloop. Sinds @home al klant bij Ziggo en nooit geen noemenswaardige storingen gehad, ook klantenservice altijd tip-top in orde.

Ben erg benieuwd of ze het percentage halen om het aanleggen van glasvezel daadwerkelijk te doen. (Nu 24% moet 45% op 17 december zijn).

Ook geen "Fatsoenlijke" aanbieders voor glasvezel, bij leveranciers als Fiber heb ik geen belang, jammer want waren leveranciers als KPN/T-Mobile/Vodafone beschikbaar had ik serieus de keuze overwogen. En ik wil gewoon niet een jaar vast zitten aan een k*tprovider, waar je dan weer allemaal trammelant mee hebt. En waar dan een oelewapper aan de telefoon hangt die alleen de vraag "Heeft u uw modem al gereset?" Bij Fiber ooit eens meegemaakt dat een medewerker daaro mij vertelde dat als je het modem reset je het mac-adres ook reset. :+

Informatievoorziening is ook niet erg best (https://www.glasvezelbuitenaf.nl), website staat vol misleidende informatie en veel informatie klopt niet. Jammer, want ik wil best glasvezel maar dan op een andere manier.
Die duizend euro afkoop is een hoop geld, maar op termijn betaal je die dan anders aan Ziggo.
Linksom of rechtsom in elk abonnement zit een bedrag voor een kabelnetwerk. Zowel aan KPN, Ziggo, of een Glasvezelboer, betaalt elke Nederlander rond de (natte vinger) €20 elke maand mee aan een netwerk en met name aan de upgrades daarvan... (en onderhoud etc.)
Dit (stukje van het maand)bedrag stijgt niet zo snel bij een nieuw glasvezelnetwerk omdat ie up to date is. Bij oude netwerk betaal je ook voor een vernieuwing alleen gaat dat geleidelijker
voor DOCSIS bij Ziggo nieuws: Ziggo gaat prijzen van deel van zijn abonnementen verhogen met 2 euro...
voor v(+)dsl bij KPN nieuws: KPN verhoogt prijzen en internetsnelheden per 1 juli
Helaas zijn er inderdaad nog niet zoveel aanbieders op de verschillende glasvezel netwerken, maar het aantal stijgt, je kunt er na 1 jaar vanaf (wil je niet natuurlijk) en klachten... zijn er altijd, ook op KPN en Ziggo is wel wat aan te merken :+ En dan heb ik het niet alleen over misleidende informatie... ;)
Kortom die duizend euro kan over een jaar of 10 nog wel eens goedkoer uitpakken dan je denkt
De bekabelde internet aansluitingen , zoals COAX , glasvezel, koper zie ik geen 10 jaar volhouden; als ze tenminste een beetje haast maken met 5G etc.
Het is veel te duur en te storingsgevoelig om kabels te blijven aanleggen in de grond, het is nu al een zootje , je kan er bijna niet meer doorheen komen; data ligt normaal op 60 cm diepte, op sommige plekken moet je blij zijn dat je er nog bedekking op krijgt.
Gemeentes, waterschappen , etc klagen er terecht steen en been over en nig niet te spreken over de bewoners waar om de zoveel weken het trottoir opengehaald wordt, omdat er weer een kabelboer moet graven
Er is een bepaalde hoeveelheid data die door de ether kan, en ook 5G is lang niet genoeg voor wat mensen willen. Bedraad is de enige manier om data goed te scheiden, waardoor er genoeg bandbreedte voor iedereen is.
Wat zijn de "buitengebieden" is dat al huiswaard 1 en 2, of pas daalmeer en Sint Pancras?
De buitengebieden zijn fysiek de gebieden buiten de stadsgrenzen van Alkmaar (en Heerhugowaard) dus de dorpen om Alkmaar zoals Oterleek, Hensbroek, een deel van Obdam, Schermer, etc

Daalmeer en Huiswaard x liggen binnen de stadsgrens van Alkmaar en hebben allen alleen Ziggo of VDSL

Sint Pancras is gemeente Langedijk, is ook geen buitengebied, en daar staan op dit moment niets op de planning voor Glas
De zelfstandige gemeente Heiloo grenzend ten zuiden van Alkmaar heeft ftth in de gehele gemeente.

Het goedkoopste pakket a €45 is van Telfort:
Alles-in-1 Glasvezel 50 / 5 Mbps Internet, TV en bellen

Het duurste pakket a €99,95 is van Fiber:
Alles-in-1 Top 500 Mbps Internet, TV en bellen

Het goedkoopste 500/500 pakket is van KPN a €65,49:
KPN Glasvezel Internet en TV Basis 500 Mbps (incl. Bellen) Internet, TV en bellen

bron
Denk aan de eenzame huizen/boerderijen in de polder ;)

Alleen met dit project zijn de woningen binnen de blauwe plaatsnaamborden ook uitgesloten.
Dit omdat met een eerder project daar het uiteindelijke percentage flink omlaag werdt getrokken en dus 3 jaar terug de eerste poging mislukt was.
Ik zit nog steeds te wachten op glasvezel in Alkmaar. Staat er ergens beschreven waar glasvezel ligt in Alkmaar zelf?
basically, de schelphoek
Alle nieuwbouw wijken/straten in Alkmaar krijgen glas

- Vroonermeer-Noord (Reggefiber)
- Schelpenhoek (waarschijnlijk Reggefiber)
- Emmastraat + Van Everdingenstraat (Reggefiber)
Wij hebben pech yde :( Daalmeer etc trekken aan het korste eind. Industriegebieden zijn wel voorzien.

[Reactie gewijzigd door Jelle Brolnir op 23 juli 2024 01:44]

alkmaar is een grote verspreide gemeente, wat houdt buitengebieden precies in....
Het gaat bijvoorbeeld om de schermer, maar dan dus wel weer buiten de kernen. Dus bijv. in de dorpen Stompetoren of Zuidschermer niet, maar wel de woningen/boerderijen die net buiten de kernen staan.
maar wat zijn de buitengebieden
Goede zaak!
Zo zie je landelijk veel van dit soort projecten.
De groei gaat gestaag door het kan sneller maar de investeringen zijn hoog.
Uiteindelijk zal niemand meer afhankelijk hoeven te zijn van het monopolie van de kabelaanbieders.
Yep inmiddels meer dan honderd
De een heeft het wel beter voor elkaar dan de ander, maar concurrerende prijzen van €60-65 euro voor een 500+ Mbits up and down en TV totaalpakket in de buitengebieden zie je steeds vaker.
Klopt.
Het excuus dat aanleg te duur en onrendabel zou zijn klopt dus niet.
Kabelaars zeggen ook dat het laatste stuk coaxkabel naar de huizen te vervangen voor glasvezel te duur is, dat klopt dus ook niet. Het blijft vreemd dat niemand tegengas geeft aan dit soort monopolisten.
Het grappige is dat partijen als Ziggo wèl een groot deel van hun netwerk verglaasd hebben. Als het om de backend spullen gaat kan het blijkbaar wel.
Ik verbaas me daar ook al jaren over, maar de reden dat ( bijna ;) ) niemand zich druk maakt is omdat coax tot nu toe snel genoeg is. Iedereen met een KPN lijntje die ver van de centrale woont heeft baalt inmiddels, of heeft sinds kort mazzel om dit te combineren met een 4g combi. Maar uiteraard is dat ook een uitstel van de glasvezel.
Gelukkig zijn er ontwikkelingen nieuws: KPN reorganiseert en richt zich weer op glasvezelaanleg

Zolang Ziggo nog kan verdienen aan de coax zullen ze dat blijven doen, klinkt best logisch.
Economisch op de lange termijn is verglazen de beste optie voor de klant, maar dan moet er een te groot bedrag in 1 keer geïnvesteerd worden is de redenatie. Erg vreemd, want ooit gaat ook DOCSIS 3.1 tegen een limiet aan lopen, is die investering dan voor niks geweest :? en moet er alsnog verglaasd worden...
Zijn we wel 10 (20?) jaar verder... en de klanten een hoop prijsverhogingen

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 01:44]

Precies. Wat Ziggo nu doet is uitstel van executie, uiteindelijk trekken ze aan het kortste eind.
Glasvezel aanleg kun je ook gefaseerd doen moet ook wel want je hebt maar beperkte capaciteit van aannemers die de aanleg uitvoeren.
Ik heb ook gelezen dat KPN de aanleg weer op gaat pakken.
De aanleg van coaxkabel is al zolang geleden dat de kosten hiervan al terugverdiend zijn.
Zo niet zo ik graag een berekening zien wat er nog overblijf.
Juist omdat die kabels al zijn afgeschreven hoeft er bij de kabelbedrijven alleen geïnvesteerd te worden in technology en apparatuur. En wat betreft uitstel va executie, wie had 20 jaar geleden gedacht dat er met straks een 5Gbit verbinding over je COAX kan lopen en de eerste provider (Delta) al een 1Gbit abonnement aanbied.

Misschien niet leuk om te horen, maar op dit moment levert Delta over de kabel sneller (ok, is wel alleen downstream) internet dan bijv. een T-Mobile over glasvezel aanbied. Zolang de snelheden over coax blijven groeien zoals nu gebeurd kan dat echt nog vele jaren vooruit. Ik verwacht niet dat je de komende jaren sneller dan 1Gbit nodig hebt namelijk (ikzelf zit nog op een 40/4 en dat werkt echt prima, jammer dat een update soms een uur duurt om binnen te halen).
MDe techniek staat niet stil, dit betekent echter ook dat je vooruit moet kijken en toegeven dat coaxkabel geen toekomst meer heeft. Je kunt er nu met moeite wat meer uitpersen maar het is halfbakken werk. De upload blijft (ver) achter tov de download snelheid. Daarbij komt dat juist het belang van uploaden toeneemt terwijl downloaden minder relevant wordt. Een download van 1Gbit is minder belangrijk dat een upload van 100 Mbits om maar iets te noemen. Men heeft liever 100/100 dan 1 Gbit/50.
De diensten van kabelaars sluiten gewoon niet aan op de behoefte en wensen van de consument.
Hoezo geen toekomst. Omdat een coaxkabel "oud" wordt gevonden en glasvezel hip is?
Op dit moment wordt er gewerkt aan een 10Gbit full duplex standaard via Docsis. Wat is daar halfbakken aan en lijkt me voor de komende jaren meer dan voldoende voor elk huishouden.
Hoezo geen toekomst. Omdat een coaxkabel "oud" wordt gevonden en glasvezel hip is?
Op dit moment wordt er gewerkt aan een 10Gbit full duplex standaard via Docsis. Wat is daar halfbakken aan en lijkt me voor de komende jaren meer dan voldoende voor elk huishouden.
Als je dat zo hoort is de rek er nog niet uit inderdaad. Mits het ook kwalitatief gehaald kan worden natuurlijk. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb eigelijk totaal geen klachten over m'n huidige 250Mbit/s ziggo verbinding. (is zakelijk, die is iets sneller dan de consumenten variant dacht ik)
Het is ook totaal niet noodzakelijk om laatste stuk te upgraden...
Zit zelf ook in glasvezel FTTH business, maar ik zie persoonlijk de meerwaarde niet voor mijzelf persoonlijk.
Het kan theoretisch sneller dan kabel, maar daar betaal je de hoofdprijs dan ook voor; abbo gezien dan.

Aanleg is redelijk duur voor FTTH, plaatsing meerdere POP's; materiaal kosten valt nog wel mee.
Vergunning/legeskosten gemeentes hoog, dan heb je onderhoud en beheer nog....(vaak storingen, kwaliteit glasvezelkabel is toch minder en bloot in de grond)
Glasvezel is misschien anno 2018 luxe en voor jou zonder meerwaarde, maar glasvezel is niet duur.
Sterker nog, kijk maar eens rond bij Caiway of Fiber waar snelle abo's zijn voor €50 inclusief TV.

Een gemiddelde glasaansluiting in Nederland kost zo'n (natte vinger) €2000,- . Niemand overgeslagen, Inclusief 10 jaar onderhoud, hoofdnetwerk, POPs met apparatuur, graafwerkzaamheden en vergunningen noem maar op. Elke consument betaalt dat in 10 jaar af met zo'n €20 in de maand.
Dat 'kabelnetwerk-bedraggedeelte' zit dus nu ook in je maandbedrag van KPN of Ziggo
De crux is dat als je een miljoen mensen wilt aansluiten op glas, je 2 miljard nodig hebt en daar zijn Ziggo en KPN (terecht) niet zo happig op.

Ziggo gaat wel overal in Nederland het laatste stukje coax (wat je deelt met de hele wijk 400-1000 aansluitingen leesvoer) upgraden met een nieuwe standaard DOCSIS 3.1. Dat is op zijn minst bedenkelijk als je ziet wat met glasvezel mogelijk is. Die ligt gemiddeld maar een paar honderd meter van elke Ziggo aansluiting... raar.

Zo'n zakelijke lijn die jij hebt is ongetwijfeld de hoofdprijs, met goeie service en zo, dat is ook wat waard, maar daar kun je vast van af ;)
Heb het niet over zakelijke aansluitingen, maar over FTTH....
Zit zelf in de GZM en FTTH aanleg, dus weet ook dat die 2000 euries niet klopt....vooral niet met wat je allemaal opnoemt.
Men probeert het al goedkoper aan te leggen met bijv. meerdere aansluitingen op 1 glasvezel, maar geeft nog meer problemen met storingen.
En je wilt niet weten hoeveel storingen we nu al moeten verwerken.

En er zijn heel veel problemen met de content leveranciers op de FTTH netwerken, lage kwaliteit signaal en service.
Als burger sta je nu eenmaal achteraan bij storingen, zakelijke markt gaat voor....paar klagende bewoners maakt niet zoveel uit.
En kwaliteit van glasvezels bij FTTH is ook niet zo hoog als bij Glaszakelijke markt, denk je echt dat ze nog goed zijn na 10 jaar?
En nog niet te speken over de apparatuur, pigtails, HFTP's etc... het is gewoon goedkoop spul.
Die 2000 euro kloppen wel degelijk (ongeveer), ik weet 'toevallig' van de BAM die in een buitengebied 260 woningen gaat aanleggen voor een half miljoen. Dat is geen gedeeld glas, maar iedereen krijgt zijn eigen fiber naar huis geblazen vanaf de POP. De POP staat er sinds kort al voor een ander stukje gebied en zit dus niet bij die prijs van een half miljoen in. Het inmiddels aangelegde gedeelte werkt alles prima, wel 2 dikke storing gehad, nu al maanden zeer stabiel.
Ik weet hoe de ‘BAM’ aanlegt , je kan niet zo’n simpel rekensommetje erop loslaten, omdat de meerwerkkosten niet zijn meegenomen daarin. En gedeelte van de POP moet apparatuur in geplaatst worden, kabels invoeren etc.
En fibers worden niet geblazen vanaf de POP, maar vanaf de lasputten in de grond; er gaan hoogvezelige kabels vanaf de POP naar de putten , welke ook geplaatst dienen te worden.
En er wordt met de gemaakte kosten ook al rekenschap gehouden met de ‘inflatie’- verhogingen bij de abbo’s in de toekomst.
Extra zuur dat het centrum van hhw geen glasvezel verbinding krijgt. Ik had hier nog wel extra geld voor over voor de aanleg, maar helaas behoorde ik tot de 3% die uiteindelijk wel interesse had. Niet dat ik negatief ben over de kwaliteit van ziggo, maar voelt wel beetje als gedwongen optie. Concurrentie is er gewoon niet, zodat je elke prijsverhoging maar moet accepteren.
Hoezo gedwongen optie, is er in hhw geen ADSL?
Het enigste alternatief is kpn met max 100Mbits down en 10 Mbits up. Bij Ziggo haal ik het 4 voudige van deze snelheid. Met het glasvezel project zou 1Gbits up en down mogelijk zijn.
Je hebt dus wel een alternatief. In het buitengebied waar je in veel gevallen (veel) minder dan 20Mbits down hebt en je voor TV kijken een schotel moet hebben is er geen alternatief. Dan kan je per maand ± € 75,- aftikken voor belabberd internet en een duur Canal Digtitaal abo. In die gevallen mag je jammeren over gedwongen en geen concurrentie, je hebt gewoon een luxe probleem.
Ik snap je punt, in bepaalde gebieden is de internet nog lager. Maar je kunt Ziggo en KPN niet bepaald een gelijkwaardig alternatief noemen. Met jouw redenatie hoeven de buitengebieden ook geen glasvezel, want ze hebben al internet.
Je schrijft dat in jouw geval KPN het alternatief is met max 100Mbits down en 10 Mbits up. Met dat alternatief kan je alles doen wat je in de "witte" buitengebieden niet kan. Als je wil spreken van gedwongen optie, waar je in je eerste reactie over schreef zie ik dat toch anders.
In het buitengebied wil je juist glas, dan pas kan je van die gedwongen koperlijn af en kan je kiezen. Nu kan dat niet, met snelheden van 5Mbits down kan je eigenlijk helemaal niets.
maar niet voor hetzelfde geld.
"Wellicht komen er ook glasvezelprojecten in Schagen" --> eh, beste redactie: dat klopt niet, want in Schagen gaat het juist niet door: https://www.tweak.nl/nieu...rijgt-geen-glasvezel.html
(bron: https://schagenopglasvezel.nl) Graag even het artikel aanpassen, dus :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 01:44]

Als inwoner van één van de buitendorpen rond Alkmaar kan ik het alleen maar toejuichen... Helaas pies ik naast de pot en zitten we hier aan Ziggo vast. :'(
Pfff ik was zo blij toen ik van de zomer hoorde dat Efiber glasvezel wilde aanleggen GRATIS. Direct aangemeld en al een leuke onbekende provider uitgekozen met een mega goedkoop 1000/1000 abbo voor 4 tientjes blijkt voor de rest in HHW niemand zich aangemeld te hebben. JEZUS. Typisch weer. Altijd maar klagen en klagen maar geen vinger uitsteken hier in NH.
Baal er ook nog steeds van. Kon goedkoper dan Ziggo en zonder tv afname. Helaas, zal wel slechte marketing zijn. Ik ben ook op zo'n informatie avond geweest en dat was eigenlijk bedroevend, werd er zelf niet warmer van en alle leken om mij heen waren al bevooroordeeld en ook niet toekomst gericht aan het denken.

Dit leek mij een hele mooie deal en had ook bij willen leggen, nu kunnen we helemaal niets.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.