Buitengebied van Nederlandse gemeente Hollands Kroon krijgt glasvezelnetwerk

Het buitengebied van de gemeente Hollands Kroon, gelegen vlakbij Den Helder, krijgt definitief een glasvezelnetwerk. Na een eerder uitstel van de deadline is inmiddels het vereiste aantal inschrijvingen gehaald.

Om de aanleg van het glasvezelnetwerk te realiseren, was er de voorwaarde dat minimaal 60 procent van de inwoners in het buitengebied, ofwel 1860 inschrijvingen, zich zou inschrijven voor een glasvezelabonnement. Dat aantal is inmiddels gehaald, al werd de deadline hiervoor eerder nog uitgesteld tot 30 juni. Het glasvezelproject in de gemeente Hollands Kroon is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het van origine uit Texel afkomstige kabelbedrijf Kabeltex, de gemeente en de Provincie Noord-Holland.

De aanleg van het glasvezelnetwerk gaat na de zomer van start. Het is de bedoeling dat nog dit jaar het hoofdnetwerk worden aangelegd, waarna begin 2019 de eerste abonnees van hun glasvezelverbinding gebruik kunnen maken. Naar verwachting is eind 2020 het gehele buitengebied van de landelijke regio in het noorden van Noord-Holland voorzien van een werkende glasvezelverbinding.

Consumenten kunnen kiezen uit abonnementen met alleen internet of ook met televisie. Een abonnement met alleen internet kost 47,50 per maand voor een upload- en downloadsnelheid van 100Mbit/s. Er kan ook worden gekozen voor 200Mbit/s of 600Mbit/s, voor maandelijkse prijzen van respectievelijk 52,50 en 57,50 euro. Daar komt nog wel de gebruikelijke vastrechtvergoeding bij, ter hoogte van 2700 euro. Een abonnee kan dit bedrag in één keer betalen of kiezen voor een doorlopende maandelijkse toeslag van 15 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-07-2018 • 10:44

102

Submitter: DutchBigB

Reacties (102)

102
99
48
7
0
30
Wijzig sortering
Begrijp ik dat je vind dat dit nieuws teveel aandacht heeft op Tweakers?

Als inwoner van buitengebied hebben al deze berichten voor mij nieuwswaarde. Hier zitten we ook in dat proces en dat is best spannend. Ik ben zelf niet echt geïnteresseerd in games, maar een ander vind een release van een nieuwe game mogelijk juist heel spannend.

Ik denk dat in algemene zin de stapsgewijze verhoging van internetsnelheden wel een onderwerp is voor Tweakers. De mogelijkheden om deel te nemen aan de digitale wereld worden ermee vergroot, dat heeft impact op iedereen die in die digitale wereld leeft. Niet iedereen heeft 20+ Mbs via de kabel!
Inderdaad, voor iemand die daar woont misschien leuk maar ik zie liever nieuws waar iedereen wat aan heeft en niet alleen de 300 mensen uit een bepaalt dorp of gemeente.
Mijn punt is juist dat dit geen nieuws is voor alleen mensen van die gemeente... Het onderwerp speelt landelijk en de ontwikkelingen in andere regio's zijn echt interessant voor tienduizenden of honderduizenden inwoners in andere regio's. Dus veel breder dan jij nu denkt.

Aanvulling: ik denk dat de mensen die dit nieuws overbodig vinden of er verveeld van zijn, niet echt weten hoeveel werk er in dit soort initiatieven gaat zitten. Van het verzamelen van handtekeningen tot het zoeken naar financiering (omdat overheden niet veel mogen). De karren in dit soort regio's worden in grote mate getrokken door burgers. Niet alleen door burgers met slecht internet, ook mensen met kabel die degenen zonder kabel willen helpen.

Hoewel tweakers best iets meer info kan toevoegen, helpen deze berichten mij wel bij mijn afwegingen. Hoe meer plaatsen er glasvezel komt, hoe groiter de kans dat het hier komt en hoe sneller het komt. Mede door deze berichtgevingen heb ik toch 4G buitengebied genomen met looptijd van 12mnd, met een grote kans dat we glasvezel krijgen over 18mnd. Ik dank de burgerinitiatieven overal in het land. Chapeau!

[Reactie gewijzigd door Mickey77 op 28 juli 2024 11:13]

Maar het punt is juist wel dat dit nieuws alleen interessant is voor mensen in dat specifieke buitengebied. Interessant voor andere regio's zonder glasvezel? Not so much. Die kunnen alleen verlekkerd kijken naar hoe deze regio wél glasvezel krijgt. Dit is meer nieuws voor een regionaal georiënteerde website. Anders had onderstaand nieuwsbericht ook wel op de FP geplaatst mogen worden, als ook tientallen andere initiatieven.

https://regionieuwshoogev...gen-in-de-buitengebieden/
Om even wat tegenwicht te bieden;

Ik kan me niet vinden in je mening dat dit nieuws alleen interessant is voor inwoners van, in dit geval specifiek Hollands Kroon, buitengebied.
Als inwoner van een ándere buitengebied (Notabene Haarlemmermeer, een uithoek wel, maar nogsteeds Haarlemmermeer) ben ik juist reuze geïnteresseerd in glasvezel projecten van andere gemeenten/regio's en gebieden.
Dit nieuws geeft mij des te meer bronnen, namen, bedrijven en project inzichten om de bij mijn gemeente verantwoordelijken voor Infrastructuur méér berichten en geluid te laten horen dat wij óók glasvezel willen.
Bij ons zijn er een aantal glasvezel projecten en trajecten verlopen vanuit zowel de gemeente en KPN waarbij de betrokkenen de projecten als "geslaagd" hebben bestempeld terwijl er ruim 100 huishoudens en 2 bedrijventerreinen zijn die het nog moeten doen met 4MBit DSL verbindingen.

100 huishoudens in een regio als Haarlemmermeer klinkt misschien als een druppel water in een emmer vol maar het is eigenlijk bijzonder te noemen dat er uberhaupt nog huishoudens en bedrijventerreinen zijn in een gemeente als Haarlemmermeer die niet eens de 10MBit halen, laat staan dat er geen glasvezel is.
In Nederland is er veel meer buitengebied waar onvoldoende dekking is.
en de grote kabelaars laten het afweten (UPC/KPN). En daar mogen ze vaker op gewezen worden.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 28 juli 2024 11:13]

KPN kan inderdaad wel wat meer doen. Ze hebben Reggefiber overgenomen, dus dan mogen ze ook wel wat meer doorpakken.
UPC bestaat trouwens niet meer ;)
Waarom zou KPN dat moeten doen volgens jou? De kans op terugverdienen is door de ACM zo goed als ter ziele geholpen door de regeldrift daar. Wel het risico op de investering mogen nemen en dan de concurrentie aan de haal zien gaan met de zonet aangelegde glasvezels, daar wordt KPN niet blij van en de aandeelhouders zeker niet. Of komt nu het argument dat KPN het netwerk in NL gratis heeft gekregen van de belastingbetaler? Nee dus. KPN is een commercieel bedrijf en zolang de ACM bepaalt dat de winstmarges op infra enkele procenten mag zijn, heeft het voor KPN geen enkele zin om daarin te investeren.
De fout van de overname van Reggefiber ligt dan ook bij de ACM en niet bij KPN. Iedereen kon zien aankomen dat KPN enkel uit was op het beperken van de competitie. Reggefiber kon het glasvezelnet tegen een veel hoger tarief exploiteren dan KPN zou kunnen. Bij genoeg successen zouden zij dan ook meer kunnen investeren in ditzelfde net. Het was al een verloren wedstrijd nog voordat deze was begonnen.
Dat de ACM de overname desondanks alsnog goed heeft gekeurd, blijft dan ook een bijzondere keuze.
Je bedoelt dat de naam UPC zo bezoedeld is dat UPC na de overname van Ziggo, maar de naam Ziggo heeft aangenomen???
Ok Fair Enough, Maar het huidige Ziggo heeft de UPC praktijken gewoon doorgezet.
niet alleen buitengebied ook in andere plaatsen is behoefte aan glasvezel
een nieuwe wijk is volledig van glasvezel voorzien, maar bestaande wijken krijgen het niet.

voor thuiswerken heeft vdsl niet de gewenste snelheid en kabel niet de gewenste upload snelheid maar ik zit dus nog steeds aan de kabel vast waar je ook nog eens verplicht bent om voor het TV signaal te betalen omdat dat nou eenmaal op de kabel zit...
Daar hoef je niet eens voor in het buitengebied te zitten. Delen van de binnenstad Den Haag is qua xDSL om te janken, dat zal niet alleen daar gelden.
Helemaal eens, ik had in Almere ook slechts 8/1 (of eingelijk een falend internet omdat dit alleen werkte als autotraining aangezet werd. Dan was er 8/1 over van de ingestelde 20/2 (dat was de minimale snelheid die geboden werd)...., alleen duurde het elke dag enkele uren voor de verbinding stabiel werd op 10/1 - 8/1 want auto training wordt elke nacht gereset. :-(
Dus toen glasvezel langs kwam was de keus niet zo moeilijk.
Offtopic - autotraining wordt zeker niet elke nacht gereset. Dat is een proces wat wordt gefinetuned over meerdere dagen heen, dat wel om de maximale bandbreedte over je koper er uit te peuteren. Hier kan je docs onderaan de pagina downloaden om dat eens fijn door te lezen. Gelijk de eerste bij de dienstbeschrijvingen, in het tweede deel van hoofdstuk 3 staat het e.e.a. over stabilisatie technieken en DLM. Leuk leesvoer voor als het wat kouder is. 8)7
Het is ook nieuws dat er nog independent MVPDs zijn, dat die buiten hun klassieke gebied durven te stappen. Dat een burgerinitiatief wel kan slagen (heel veel mislukt, in CiF armen gedreven).

Tweakers is een lokale (NL) website, niet regionaal (EUR) georienteerd, laat staan global.

Wow de herrijzenis van Rendo (gebruikt er iemand nog Arachne?), dat is inderdaad nieuws, dat dat niet al minstens twee keer op tweakers heeft gestaan, ook omdat het deels Tweak betreft;-): https://www.tweak.nl/nieuws/re-net-hoogeveen.html.
Mjah, als hollands kroon een netwerk krijgt, hebben de aangrenzende gemeentes *Heerhugowaard/schagen/Alkmaar) weer reden om na te gaan denken over of ze niet alsnog aan kunnen sluiten o.i.d.
In Heerhugowaard gaat het glasvezel project onder leiding van efiber definitief niet door. Voor Schagen is de tweede poging om genoeg inschrijvingen te krijgen net afgerond (deadline was 15 juli) maar er is nog geen uitslag bekend gemaakt.
Aangezien de teller begin juli op 14 procent stond, lijkt het mij zeer aannemelijk dat het niet gehaald is.
Na Heerhugowaard is dat de 2e gemeente waar E-fiber denkt door hogere cijfers op de website te laten zien, mensen over de streep te trekken. (Zie ook https://www.noordhollands...ezel-buitengebied-schagen) We kunnen inmiddels wel concluderen dat deze strategie niet werkt. Werken met bekende providers en het aanbieden van 3-6 maanden welkomstkorting zal wellicht beter werken.
Alkmaar zal het niet worden.
Vroeger (voor dec 2009) zat daar een werkende KPN telefooncentrale. map/afbeelding
Door de komst van de computer werd de omvang van de mechanische schakelingen steeds kleiner en met de komst van glasvezel werd het straalzender gedeelte ook vrijwel overbodig.

Dus glasvezel tot de gemeentegrens ligt daar al jaren.
Nu moet de gemeente het nog willen faciliteren. Zal wel een precario prijskaartje aanhangen.
I know.... Maar ik blijf hoop houden :P (wist niet eens dat dat pand leegstond btw en die plannen zien er wel goed uit)
Ondertussen waarschijnlijk de meest gebruikte uitspraak op deze site : als het je niet interesseert, klik er gewoon niet op.

Blijkbaar vind je het wel interessant genoeg om toch een reactie te geven.

Je kan toch gewoon aan de titel zien of iets je interesseert of niet?
Ook met games wordt niet ieder spel hier behandeld, dus ik kan wel begrijpen dat niet iedereen op nieuws uit elk buitengebied zit te wachten.

Misschien is een soort van 'short news' feed leuk voor op de frontpage, daar vind je dan headlines zonder een artikel er aan vast. Desnoods met een koppeling naar een forum bericht, dat vanuit het forum een bericht gepushed kan worden naar die feed (na approval door redactie).
Ja inderdaad de berichten blijven maar binnen stromen. Is het voor gemeenten gebruikelijk om in de zomermaanden te beslissen of ze wel/niet een glasvezelproject goedkeuren?
Ik gok dat het met planning te maken heeft. Zo'n project wil je niet in de winter doen als de grond is bevroren. Tevens is er veel voorbereiding nodig ter paatste. Vaak komen ze eerst een keer aan je deur om je te vragen om mee te doen aan het project. Dan komen ze een keer langs om te bespreken hoe en waar ze de vezel je huis in boren. Dat alles voordat er ook maar een schep de grond in gaat.
Nu, in de zomer, is een mooie tijd om de deuren langs te gaan. Dan heb je de hele zomer om genoeg inschrijvingen te verzamelen en de hele winter om je plannen uit te werken. Als het lente wordt kun je direct beginnen met graven.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 28 juli 2024 11:13]

Zoals al gezegd is heeft het niets met de planning te maken. Graven in bevroren grond kan best, alleen wordt het vaak door Gemeenten verboden (in verband met verzakkingen na de vorstperiode). In buitengebied hebben aannemers hier minder last van, omdat Gemeenten dan eerder toestemming geven om toch te graven bij vorst. Er hoeft tenslotte minder vaak onder bestrating gegraven te worden.

Glasvezel leveranciers (fabrikanten van de fysieke vezels/kabels) raden af om onder een bepaalde temperatuur glasvezel te blazen. Ze kunnen dan de kwaliteit van de vezels niet meer garanderen. Dit kan een reden zijn om bijvoorbeeld wel te graven bij -3, maar niet te blazen. Ik heb trouwens geen ervaring met FttH projecten, maar hier worden volgens mij meestal 'direct buried' kabels voor gebruikt. Er wordt dan bijna geen kabel geblazen.
Het heeft niets met de planning van graven te maken. Hier hebben we ook zo'n project gehad en ik weet al niet eens meer wanneer dat was, maar zeker meer dan een jaar (mogelijk zelfs twee) geleden, terwijl ze nu pas aan het graven zijn.
Dus tussen de "ja, we willen het" en de daadwerkelijke levering zit een flinke tijd.
Daarnaast hebben ze in het gebied ten noorden van ons de hele winter vrolijk gegeven lekker gegraven en aangelegd.
Door de wijk gaan lopen ? Dit is buitengebeid hoor :-)
En in de zomer zijn veel mensen met vakantie.
Lijkt me niet echt een relevant punt...
Door de wijk gaan lopen ? Dit is buitengebeid hoor :-)
En in de zomer zijn veel mensen met vakantie.
Lijkt me niet echt een relevant punt...
Ok, onhandig verwoord. Door het gebied rijden met een auto om alle gebruikers te vinden. Fixed.
Meestal worden die projecten goedgekeurd als er zoals hier een minimum aantal inschrijvingen gehaald is. Dat traject opstarten inschrijvingen dus sowieso meestal al paar jaar. De zomer heeft hier op zich dus niets mee te maken lijkt me.
Anoniem: 479654 @Tim201019 juli 2018 10:57
Komkommertijd?
Haarlem mist nog steeds in het rijtje :P
De aanleg van glasvezel in haarlem ligt al iets van 2 jaar stil.ze zijn in haarlem noord gestopt in de buurt waar ik woon is het wel aangelegd.
Vollenhove en Blokzijl ook.
Industriegebied in Steenwijk zit nog op een 8mbit ADSL lijn
Het is wel goed nieuws om te lezen dat ontwikkeling van internet weer in een stroomversnelling lijkt te komen. Juist buitengebieden lopen op dat gebied echt enorm achter, 4Mbit is bijv erg normaal terwijl je hier op Tweakers vaak leest dat de gemiddelde Tweaker minimaal 20Mbit+ doodnormaal vind.
Als je de cijfers er eens bijpakt.

Hollands Kroon: 47.585 inwoners (Wikipedia), laten we zeggen zo'n 20.000 huizen (+- 2,5 inwoner per huis)
Buitengebied Veluwe Oost: 5100 adressen (per artikel)
Buitengebied Oudewater: 500 adressen (per artikel)
Overige gebieden: geen cijfers kunnen achterhalen, maar zal ook hooguit om enkele duizenden gaan.

De cijfers van Stratix vatten het mooi samen (per artikel 'glasvezel groeit weer'): op jaarbasis stijgt het aantal nieuwe aansluitingen (homes passed) van 100k naar 150k per jaar.

Dat geeft dan wat hoop, maar blijft relatief klein bier. En dat klopt ook als je wat teruggaat in de cijfers van Stratix. Van 2011-2015 was 150k aansluitingen wat er minstens werd opgeleverd per _kwartaal_

Ondanks dat, ben ik er niet zo negatief over. Hoe graag ik zelf ook FttH zou willen hebben: in stedelijk gebied is de KPN oplossing van Fiber-to-the-Cabinet en Docsis 3.0 door Ziggo een kosteneffectieve oplossing, die voor het grootste gedeelte van de klanten voldoende levert.

Het lijkt erop dat voor stad en platteland er gewoon verschillende oplossingen zijn: glas op het platteland, waar je makkelijker kunt graven maar weinig infra ligt, FttC en docsis 3 voor de stad, waar graafwerkzaamheden duur zijn en er al heel veel last-mile infra is.

In het verleden kwam de stad er doorgaans beter vanaf met telecom-infra (mobiele dekking, snelste internet), op dit vlak heeft het platteland een voordeeltje.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 28 juli 2024 11:13]

Of je hebt pech met je DSL aansluiting en KPN is niet in staat om meer dan 10/1 Mbps te leveren in stedelijk gebied.
Oh ik zit niet meer aan DSL..., er kwam bij ons wel een FTTH langs ==> overstap was heel snel. (1Gbps symetrisch is beter bruikbaar.)
En in UPC (aka Ziggo) gebied.. maar met die partij doe ik geen zaken meer.
Je hebt mensen, onbeschofte lieden, en UPC.als overtreffende trap.

De smartphone uit 2013 heeft geen eens een barst.... maar werkt nog..
Maar verder meet je je een grote broek aan... en is het niet zo relevant wat je blaat.
Het was humoristisch bedoeld, soms is er geen beweging te krijgen in die trajecten om allerlei redenen. Blij dat jij onder de pannen bent, nu de rest nog.
Ben het er mee eens dat het wel een beetje heel vaak aan bod komt, maar alsnog is het nieuws, en nieuws wat voor tweakers belangrijk kan zijn. Ik ben al een tijdje aan het wachten tot de Noordoostpolder nu eens met een goed plan komt voor de kleinere dorpen ipv een prijskaartje van duizenden euro's eraan hangt :(
Daar komt nog wel de gebruikelijke vastrechtvergoeding bij, ter hoogte van 2700 euro. Een abonnee kan dit bedrag in één keer betalen of kiezen voor een doorlopende maandelijkse toeslag van 15 euro.
Gebruikelijk.. klinkt alsof het nu gewoon een standaard is geworden dat je nog paar duizend euro mag aftikken, zelfs in gebieden waar providers al jaren geen klote meer doen aan hun netwerk?

Maar 15/maand, dat is 180 maanden, 15 jaar... :? Bovenop de ruim 50 euro (plus TV/bellen), wat soort van verplicht is voor 15 jaar?
Een hypotheek is doorgaans 30 jaar. Deze aansluiting is meerwaarde voor je huis, dus zo raar is het niet. Bij verkoop van het huis verwerk je de aansluiting of in de vraagprijs, of als je vast betaald, dan zou ik die betalingsverplichting met het huis meeverkopen.

Dus de keuze tussen het een of het ander zou voor mij zijn:
Is de kans groot dat ik er 15 jaar woon: ik betaal maandelijks, rente en inflatie lossen het wel op.
Is de kans groot dat ik binnen 15 jaar ga verhuizen: koop het in 1x af en stop het in de verkoop.
Meerwaarde? Paar 100 euro op z'n best? Net als een nieuwe keuken of badkamer, niets geeft jouw huis 1-op-1 meerwaarde van je investering. Maar 2600, terwijl andere regio's krap 1000 zijn, of zelfs gratis, zeker als er nog steeds kabel of dsl te vinden is, wat als de koper dit helemaal niet wil overnemen omdat ze kabel gaan of straks misschien wel 5G?

Nee, je huis zag echt amper meer waard zijn als jij glasvezel hebt en je buren dit niet, 90% vind internet gewoon internet, of dit nu dsl, kabel of glasvezel is.
"Je huis zag echt amper meer waard zijn als jij glasvezel hebt en je buren dit niet"

Ik denk dat je het andersom moet zien: je huis zal MINDER waard worden als je het NIET hebt. Klinkt als eenzelfde stelling, maar deze is eenvoudiger te begrijpen. Voorzieningen als elektra, water en riool zijn inmiddels dusdanig standaard, dat een koophuis die het niet heeft minder waard zal zijn. Dat gaat ook gebeuren bij snel vs langzaam internet.

"90% vind internet gewoon internet, of dit nu dsl, kabel of glasvezel is."

Het verschil tussen DSL en glasvezel is nu nog niet zichtbaar, maar die zal wel zichtbaar worden. Over 10-20 jaar zullen er veel meer diensten via internet lopen, denk bijvoorbeeld aan zorg op afstand. Ik kon met 6 Mpbs twee jaar terug prima uitzending gemist kijken maar nu niet meer (SD > HD). het verschil tussen DSL en glas zal over 10 jaar wel zichtbaar zijn. Dat is een kwestie van tijd.
Dan neem je toch geen glasvezel abo af? Je hoeft geen vastrechtvergoeding te betalen als je geen gebruik maakt van het glasvezelnetwerk.
Dan neem je toch geen glasvezel abo af? Je hoeft geen vastrechtvergoeding te betalen als je geen gebruik maakt van het glasvezelnetwerk.
Klopt, maar in een gebied waar soms maar max. 6Mb geleverd wordt, is dit een welkome oplossing.
Als jij daarnaast de keuze zou hebben tussen 100 / 400Mb lijkt het eenvoudiger, dan is het alleenmaar de "wens" om glasvezel te krijgen, hoe graag wil jij dit dan.

Hier ook KPN levert 160Mb, Ziggo 500Mb, komt er glasvezel, verwacht ik dat er geen ( of lage ) vastrechtkosten zullen zijn.
Op basis van die prijs, zal ik kijken of ik echt over ga stappen, nu kost het me zo'n 65€ in de maand, daar zal OF een enorme snelheidsverbetering in moeten zitten ( iig simultaan up/down ) OF een heftig verschil ( lagere prijs ) wil ik overstappen vanaf de huidige Ziggo-aansluiting.
Nogmaals, voor niets komt de zon op. Zie mijn reactie boven, je kunt niet van de netbeheerder en providers verwachten dat ze het allemaal gratis voor je doen in een gebied waar relatief weinig mensen wonen maar er veel kosten worden gemaakt voor de aanleg. Als het betalen van vastrechtkosten teveel voor je is, prima is je goed recht maar dan moet je vervolgens niet zeuren dat je maar een 6mbps koper lijntje hebt.
Het heet buitengebied voor een reden. Ja het is lekker rustig, veel natuur en weinig overlast maar keerzijde is weer dat je meer moet betalen voor de nutsvoorzieningen omdat je zo in de middle-of-nowhere zit.
Dat verwacht ik toch helemaal niet ?
Juist die instelling is de reden dat er weinig tot niets meer gebeurt, de klant wil alles maar voor niets, en 24/24 bereikbaar zijn ook.

Ik snap best dat er aansluitkosten zijn, net zo goed dat de aanbieder op zijn beurt berekend hoever de gemiddelde aansluiting wil gaan om dat te betalen.
( daarom is er de 15€/m optie, dan is het te overzien )

Ik maak dat soort beslissingen inderdaad ook op prijs, ik WIL glasvezel, alleen maar om de synchrone verbinding met (minimaal) 100Mb upload
Als de prijs bekend wordt, kan ik pas zeggen hoe GRAAG ik dat wil.
Ja ik ben het met je eens hoor. Alleen SinergyX vind de vastrechtvergoeding teveel. Nou daarom zei ik, je hoeft het niet te betalen als je het teveel vind.
Terug naar het originele probleem, deel van dit gebied zit nog op max 8-12mbit dsl, het is toch geen keuze of op die snelheid te blijven of 2700 aftikken?
Dat is wel degelijk de/een keuze. Hoort loopt een soortgelijk project en ook daarvan wisten we, of maandelijks of eenmalig extra betalen.
De aanleg kost flink wat geld, meer dan dat de provider ooit terug verdient, aangezien deze projecten vaak in het buitengebied zijn, waar simpelweg niet veel bewoners zijn.
Gelukkig is de prijs bij ons een stuk lager (9,95 p/m of 1300 ineens), maar dat is het mij wel waard om van de 4mbit af te komen.
Ja hé, voor niets komt de zon op. Er worden kilometers aan glaskabels neergelegd in een gebied met maar een paar huizen naast elkaar voordat je weer kilometers kabel moet aanleggen tot de volgende klompje huizen. De graafwerkzaamheden an sich kosten niet zoveel per kilometer in het buitengebied (vergeleken met stedelijk gebied), maar je moet echt veel kilometers graven en kabel aanleggen voor het bereiken van relatief weinig huizen. Dit kost gigantisch veel geld voor een aantal aansluitingen waar je je investering anders nooit meer uit terug krijgt. Het is helaas niet anders want de netbeheerder/providers kunnen niet hun investeringen snel genoeg terugkrijgen anders.

[Reactie gewijzigd door Tim2010 op 28 juli 2024 11:13]

Ik volg jouw redenering niet:
15 euro per maand wordt geïndexeerd, tenminste in het gebied waar ik woon. Met indexering meegeteld ben ik binnen +/- 9 jaar goedkoper uit (afkoop bedrag is 1800 hier). Verkoop je het huis en heb je het ineens afgekocht aan gaat dit over aan de nieuwe bewoners. Kortom, kan je het missen, koop het ineens af.
Dat van die indexering wist ik niet. Onder die voorwaarde ben ik het met je eens.
Het kost nu eenmaal heel veel geld om de infrastructuur aan te leggen, als de gemeente of de provincie dat niet willen betalen moeten die kosten gedeeld worden met een relatief klein aantal aansluitingen. De vraagbundeling voor de gemeente Hollands Kroon kwam uit op op ongeveer 1860 aansluitingen.

Om al deze aansluitingen te realiseren moet er 700 kilometer aan glasvezel getrokken worden, aangesloten en afgemonteerd en moeten al deze aansluitingen nog gerouteerd worden. Daar komen de graafwerkzaamheden dan nog bij. Alleen de infrakosten voor het project zijn al begroot op € 14,2 miljoen. Via de vastrechtvergoeding van 2700 euro wordt daarvan slechts €5,02 miljoen van gedekt. De rest moet betaald worden door de provider aangezien de gemeente waarschijnlijk helemaal niks gaat bijdragen behalve garant staan voor de lening van 14,2 miljoen die de coöperatie moet afsluiten samen met de provincie. Logisch dan dat de tarieven van de providers wat hoger liggen maar als ik het vergelijk met de alles in één pakketten van Ziggo is het nog steeds redelijk marktconform.

Overigens krijgen alle mensen die in de vraagbundeling al een contract hebben afgesloten sowieso 350 euro korting op de aansluitkosten / vastrecht. Daarnaast worden de aansluitingen nu alleen voorzien in het echte "buitengebied" dit geld alleen voor locaties buiten de bebouwde kom. Alle locaties in de dorpen of gebieden die binnen de bebouwde kom vallen kunnen op dit moment niet worden aangesloten. Dat komt eventueel pas in een 2e fase van het project.
In Hollandsche Kroon lukt het dus wel!!!
In Heerhugowaard hebben E-fiber en de gemeente er een zootje van gemaakt dus vallen wij buiten de boot

Erg jammer
De aanpak in Hollands Kroon is ook wel beter. Ze zijn daar echt bij de huizen langs gegaan om het nut van glasvezel uit leggen. Een project opstarten in een dichtbevolkt gebied als Heerhugowaard en dat afraffelen met wat flyers, bijeenkomsten, een slecht bezochte Facebookpagina en als klap op de vuurpijl met providers komen die bijna niemand iets zegt gaat gewoon niet werken.
Buiten dat, in Heerhugowaard zijn er al grote delen met glasvezel. Tevens is Ziggo overal beschikbaar. Dat is wat anders dan de buitengebieden waar alles via KPN koper loopt. Hier is de meerwaarde van glas groter dan in Heerhugowaard.
Verder vind ik het wel veel geld dat "even afgetikt" moet worden. € 2700,- voor een aansluiting.
Toch denk ik dat een glasvezelverbinding ook een (licht) waardeverhogend effect zal hebben op de woning. Daarbij komt ook nog, hoelang zal je gebruik maken van de verbinding en wat zijn dan de jaarlijkse kosten? Dan valt het allemaal nog wel te overzien.
hollands kroon is een gemeente met een groot buitengebied. De mensen daar hebben slechte adsl verbindingen en kabel zal alleen in de dorpjes liggen. (als 't er al ligt)
De animo zal daardoor wat hoger zijn dan in het gebied van HHW. Dat zal ook wel meespelen.
Ik heb hier (Hollands kroon) bij XS4ALL 80mbit VDSL2 via pair bonding, maar ik moet er wel bij vermelden dat ik 900 meter van de centrale zit en dus mazzel heb dat ik het daardoor ook haal.
Verder ligt in Holland Kroon bijna overal wel Ziggo kabel, behalve naar de "boeren" (het echte buitengebied) maar zo enorm veel zijn dat er volgens mij niet eens.
Ik zou graag hebben dat Telenet hier eens kijkt, en ook in Belgie in de uithoeken fiber brengt en dan niet over de coax. en de simultane verbinding (up en down).

Wel vind ik het fijn te lezen dat uithoeken van Nederland ook eindelijk fatsoelijker internet krijgt, Ken dr een aantal die echt snelheden halen die net boven ISDN uitkomen en dat noemen ze dan "breedband"

[Reactie gewijzigd door anpat op 28 juli 2024 11:13]

Dan moet je naar proximus die daar mee bezig is. Helaas doet proximus dat maar in dacht 50% van België dus niet in uithoeken maar centra, industrieterrein enz.

Telenet heeft netwerk ook geupdate en zal binnenkort ook sneller worden. Maar blijft idd up zal altijd wel 10% van down blijven. Voor de massa is er ook meer vraag naar down dan up en kabel heeft maar bepaalde bandbreedte, voor meer up komt men dan ruimte tekort.
Zie ik het nu goed, 200 Mbit/s voor 52,50 euro. Dan heb je alleen internet en nog geen tv en bellen daarbij komt ook nog eens 2700 euro ineens of 15 euro per maand bij. Lijkt me een beetje prijzig.
En reken eens uit 2700 Euro gedeeld door 15 per maand, betekent dat ze er de komende 15 jaar aan vast zitten (áls je er al nog 15 jaar woont :| ).
En wát als je binnen die 15 jaar verhuisd? Komen die maandelijkse kosten dan voor rekening van de nieuwe bewoner? Of betaal je op je nieuwe adres nog voor je oude verbinding? Ik ben benieuwd of daar over is nagedacht. :P
Daar is inderdaad bij de meeste initiatieven over nagedacht. De vastrechtvergoeding duurt inderdaad 15 jaar, maar kan later alsnog voor een bedrag worden afgekocht. Indien er gekozen is voor de vastrechtvergoeding blijft dit op de woning zitten, dus daar zal je rekening mee moeten houden bij verkoop.

Van Glasdraad Groene Hart (vergelijkbaar initiatief bij mij in de omgeving)
Ons aanbod
U betaalt € 15,- per maand (vastrechtvergoeding). Dat bedrag betaalt u gedurende 15 jaar, waarna u het kunt afkopen voor € 15,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.
OF
U koopt de aansluiting (oftewel het vastrecht) af voor €1.815,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.
Let op: u betaalt pas als het netwerk is gebouwd en uw huis netjes is aangesloten. Dit geeft u ruim de tijd om de benodigde bedragen te organiseren.
Prijzen zijn inclusief btw.

[Reactie gewijzigd door KoningsGap op 28 juli 2024 11:13]

Afkopen ? je bedoeld het restant in één keer dokken..., ik vroeg bij Simyo wat het zou kosten om mijn jaar abbo voor mijn mobiel af te kopen en dat kwam daar dus op neer.
Je zou denken dat "afkopen" (klinkt leuk) een gereduceerde prijs zou betekenen, mooie woordjes maar meer is het niet.
Afkoop is het ineens betalen van een langdurige geldelijke verplichting, waarna deze ophoudt te bestaan. Voor de afkoop worden bepaalde formules gehanteerd, afhankelijk van het soort verplichting. De formule is er meestal op gericht de ontvanger van de gelden schadeloos te stellen voor hetgeen hij mis zou lopen.
Bronnetje: Wikipedia.

Dus afkopen is inderdáád het restant in een keer betalen.

[Reactie gewijzigd door KoningsGap op 28 juli 2024 11:13]

Interessant, ik wil ook erg graag glasvezel. Maar krijgen we nu bij elk dorp dat een aansluiting op glasvezel krijgt een apart nieuwsbericht?
Het geeft in ieder geval het idee dat er weer wat beweging in de glasmarkt zit, nadat KPN die probeerde de nek om te draaien.
Yep, maar de nieuwste ontwikkeling is dat KPN initiatieven begint te 'kapen'.
Dat betekent ook dat er weer beweging komt is de glasmarkt. ;)
Hier een bericht van 18 juli over Westerveld Drenthe waar nu 2 initiatieven schijnen te zijn.
Dat de keus op KPN is gevallen, is opmerkelijk. Veel burgerinitiatieven op het platteland zijn destijds ontstaan uit onvrede over de opstelling van KPN. Vanwege de dunbevolktheid zag het bedrijf weinig heil in de aanleg van snel internet in de zogeheten witte gebieden.
Daar is nu kennelijk verandering in gekomen. Volgens Eric Olaf Brinkers van Westerveld op Glas is dit zelfs de eerste keer dat KPN in zee gaat met een burgerinitiatief. KPN-woordvoerder Stijn Wesselink tempert het enthousiasme enigszins: ,,We zijn bij meer plaatselijke initiatieven betrokken.’’

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 28 juli 2024 11:13]

Ja. Over het gebied Hollands Kroon (662 km2), dat ruim 24% van Noord-Holland (2670 km2)beslaat mag best apart geschreven worden.

//off-topic
Maar 3100 huizen in het buitengebied. Dat is nog leger dan ik dacht.

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 28 juli 2024 11:13]

Nee, want over de aanleg van glasvezel in het Land van Cuijk heb ik nog geen bericht gezien hier.
Anoniem: 1083749 @chrisborst19 juli 2018 12:31
Alleen als het in de westelijke provincies is.
De rest van Nederland is grotendeels al voorzien.
Mijn gedachte idem. Moet er over elke paar vierkante kilometer "buitengebied" zo zwaar gevochten worden? 8)7
Iemand nog een stukje komkommer? Ik ga hem zo schillen. :D

edit: zo he, veel mensen die hem met schil eten zo te zien. _O-

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 28 juli 2024 11:13]

edit: zo he, veel mensen die hem met schil eten zo te zien. _O-
Das volgens mij dan ook heel normaal, daar zit nog iets van smaak aan :)

Ik ga er dan ook maar van uit dat jij hem schilt voor in je gin tonic :Y)
Hopelijk zet deze trend door. Ik wacht al jaren met smart op glasvezel in mijn woonplaats, maar het schiet niet erg op.
Zucht.. ;(
Ik kan niet wachten tot Tweakers dit een keer kopt met mijn eigen gemeente.

Gefeliciteerd Hollandse Kroon.
Denk dat mensen nu meer bewuster worden van glasvezel en vooral in buitengebieden (boeren upgraden hun machines en zijn bewust dat er een goed netwerk moet zijn voor hun appretuur )
als het zo doorgaat hebben alle buitengebieden glasvezel terwijl er nog genoeg stads/dorpskernen zijn die het met een heel stuk minder moeten doen.
Hier in Amsterdam Centrum wacht ik ook al jaren op glasvezel...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.