Zweedse eigenaar voegt kabelaanbieders Caiway en Delta samen onder nieuwe naam

De Zweedse investeringsmaatschappij EQT gaat kabelaanbieders Caiway en Delta samenvoegen in een holding onder de naam Delta Fiber Nederland BV. De integratie van de twee bedrijven verloopt stapsgewijs en begint vanaf 1 augustus.

Volgens Emerce blijven de merknamen van beide aanbieders zelfstandig bestaan en behouden ze hun portfolio met eigen producten. Voor klanten zou er daardoor weinig tot niets veranderen. Huib Costermans, eerder bij KPN werkzaam als chief financial officer en daarna bij het Ierse telecombedrijf Eircom, wordt ook de cfo van het nieuwe samengevoegde bedrijf. De directeur van Delta, Marco Visser, gaat de nieuwe holding leiden.

Toen EQT in november vorig jaar bekendmaakte Caiway te willen overnemen van het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund, was al duidelijk dat de investeerder Delta en Caiway uiteindelijk wilde samenvoegen. Toezichthouder ACM ging in januari akkoord met de overname van Caiway. De Zeeuwse provider Delta verkocht al in 2016 zijn retailactiviteiten aan EQT en de Zweedse investeerder nam in 2017 ook de voormalige fiberexploitant CIF over. Door de overname van Caiway en CIF heeft EQT zowel een coax- als een glasvezelnetwerk in handen.

EQT gaat de energieactiviteiten van Delta ook in een apart, zelfstandig bedrijf onderbrengen, Delta Energie BV. Hiermee scheidt EQT de verschillende bedrijfsstructuren en volgens TotaalTV is de samenvoeging van Caiway en Delta daarbij een logische stap, omdat dit het gemakkelijker maakt om het nieuwe bedrijf weer te verkopen.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-07-2018 • 14:56

64

Submitter: Flappie

Lees meer

Reacties (64)

64
62
54
1
0
4
Wijzig sortering
"Delta Fiber Nederland" nog wel... En dan internet aanbieden via de ouderwetse coax kabel natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 17:19]

Nogal misleidend inderdaad, volgens mij bieden zowel caiway als delta geen enkele dienst aan via glasvezel.

edit: Schijnbaar heeft caiway toch glas. nooit geweten.

[Reactie gewijzigd door Toet3r op 22 juli 2024 17:19]

Caiway biedt wel degelijk glasvezel aan. Grootste voordeel van Caiway is dat je standaard een modem krijgt en zelf de keuze hebt of je een eigen router erachter hangt of 1 van Caiway los erbij koopt. Kunnen flink wat providers nog wat van leren.
Welke provider kan je geen eigen router achter hangen? de meeste providers geven je wel alles in een maar als je de wifi er af haalt heb je al bijna een modem(zit idd nog wel meer troep in maar voor snelheid gaat het niet heel veel uitmaken.

ben alleen bekend met ziggo, kpn en tele2 maar heb daar nooit problemen gehad met een eigen modem erachter te gooien.
de meeste providers geven je wel alles in een maar als je de wifi er af haalt heb je al bijna een modem(zit idd nog wel meer troep in maar voor snelheid gaat het niet heel veel uitmaken.
Als je de WiFi uitzet heb je nog steeds te maken met een router functie en een NAT functie die standaard niet uit te zetten valt. Dit noem ik niet bijna een moden, want het komt nog steeds niet in de buurt ervan.

Voor de snelheid zal het zeker niet uitmaken of je achter de dmz een extra router zet (dit heb ik nu ook bij KPN), maar dubbele nat is zeker voor een console zeker niet ideaal.

De grootste reden dat ik zelf wil bepalen welke router ik heb komt voornamelijk doordat KPN zonder enige autorisatie in kan loggen op je netwerk. Zelfs de service desk heeft tools om op bv de Experiabox in te loggen en kunnen zeer gemakkelijk zien wat erachter hangt. Dit vind ik totaal niet wenselijk. Los van het feit dat ze instellingen kunnen verwijderen bij bijvoorbeeld een firmware update vind ik niet dat ze zomaar ff mijn netwerk kunnen binnen wandelen.

Verder draaien de meeste routers op een aangepaste Linux kernel en die wil ik zelf kunnen patchen en monitoren met mijn Zabbix omgeving :).

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 17:19]

Bij Ziggo kan je de connectbox in bridge modus zetten en je eigen router erachter gooien.
Je vergeet alleen dat support hierdoor wel stukken minder is en dat ze vaak storingen op je eigen router(instellingen) gooien.
Dat zsullen ze altijd doen totdat jij aantoont dat het daar onmogelijk aan kan liggen en daarvoor moet je dat ding afsluiten en de DHCP van de ziggo router weer aanzetten waardoor je effectief flink wordt ontmoedigd om een andere router aan te schaffen.
Precies, dit is dus de reden waarom vele providers nog kunnen leren van Caiway. Op dit moment moeten wij wachten op een wet die het hun forceert om naar de wensen van de klant te luisteren.
Is geen voordeel.. en ze bieden echt slechte bereikbaarheid services aan bij storingen
Tja, iedere provider kan storingen hebben. Ken anders aardig wat mensen in het westland en over storingen hoor ik er vrij weinig.

Het ligt er tevens ook aan of je glas hebt of koper. Met glas ligt het aantal storingen aangezienlijk lager.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 17:19]

Er zijn alleen nooit storingen. Heb in 5 jaar tijd 1 keer bericht gehad dat er iets was, maar daar zelf niks van gemerkt. Altijd zeer snel. Ook mooi: de oude coax infrastructuur is dedicated voor digitale tv zonder vage encrypties en kaartjes of kastjes.
Caiway heeft volgens mij alleen maar glas toch? Ik ken Caiway enkel van een plaats uit brabant die volledig op het glas zit.

Verder bied Delta ook glas aan mits er een aansluiting is of aangelegd kan worden. Delta levert voornamelijk zijn diensten over het COAX netwerk, snelheden tot 400mbit worden nu aangeboden in de toekomst zal dit weer omhoog gaan. Persoonlijk ben ik zeer tevreden over het "verouderde" COAX netwerk en zie zeker op dit moment geen noodzaak om glasvezel aan te laten leggen.
Ook nog genoeg coax only bij caiway. Op een bepaald moment hebben ze de beglazing van het Westland gewoon stop gezet.
Delta weet ik niet, maar wij zitten via Caiway zekersteweten op de glasvezel.
Erg tevreden over trouwens!
Delta heeft wel glas, maar lang niet overal. Bedenk goed dat Delta een Zeeuwse onderneming is, en in Zeeland wonen veeeeel minder mensen dan in de Randstad, dus is het relatief erg duurd om glas in de grond te stoppen.
Ook krijgen ze in Zeeland geen subsidie van de gemeente/provincie voor het aanleggen van glasvezel
En laten we eerlijk zijn, het coax-netwerk van Delta is dik in orde. De noodzaak van snel alles op glas zetten is er dus niet echt.
Caiway heeft hier in Loenen aan de vecht toch echt iedereen op de glasvezel hoor. Al jaren 300MB op en neer. :)
Ik denk dat je 300Mb/s (of Mbit/s) bedoeld ;)

300MB is net iets anders :)
Ik heb wel glasvezel van Caiway hoor. In 't Westland.
Caiway levert in hun thuisgebied via CIF en dacht ook Cogas glasvezel, maar grootste deel (net name volledige rekam gebied - glas bij rekam loopt via andere glasaanbieders) is nog kabel.
In Schiedam biedt CAIW internet via glas aan. En volgens mij ook in meerdere gemeente.
https://www.caiway.nl/glasvezel

Ik zit hier op internet via glasvezel van caiway, dus....
Delta biedt ook glasvezel aan in Noord Brabant: https://www.deltaglasvezel.nl/
Zeker weten ik heb o.a. glas via caiway zelfs glas only FTTH.
Heb al een paar jaar Glas van Caiway, u hoort mij niet klagen. Zelden een storing. Glas tot in de woning. Dus geen wijkkast. Locatie is Oldenzaal. Down: 106. Up: 107. Ping: 6.

[Reactie gewijzigd door Kaisho op 22 juli 2024 17:19]

Ik heb inmiddels al jaren Glas 600 bij Caiway. Super snel en vrijwel nog nooit storing gehad. Tevreden!
Delta biedt wel glasvezel, maar niet particulier. Er zijn wel huizen in Zeeland via glas aangesloten, maar die werken met een omvormer waar een coax-modem aan hangt.
Delta biedt wel glasvezel maar alleen aan bedrijven binnen Zeeland.
Het is een Hybrid Fibre-Coax (HFC), dus technisch gezien is het grootste deel al glasvezel tot aan de wijkkast aan toe :P
Ja alles kan glas zijn behalve het laatste stukje van de voordeur tot in de meterkast en je haalt nooit de glas snelheden. Dus kan je het het mijn inziens geen glasvezel noemen.
Maar dat ligt denk ik meer aan het DOCSIS protocol, ze zijn hier al bezig de wijkkasten te upgraden naar DOCSIS 3.1 waardoor symmetrische snelheden straks mogelijk zijn, maar inderdaad zal het nu voorlopig nog niet glasvezel snelheden evenaren
Medio 2015 is de straat waaraan ik woon, in Schiedam Centrum, toch echt een poos opgebroken geweest. Helemaal tot aan de voordeur. Sterker nog, ze kwamen voorbij de voordeur om tot in de meterkast een glas-kabel aan te leggen. Inclusief modem!

Met betrekking tot de snelheid, heb je wellicht een punt. Ik haal de opgegeven snelheden al jaren niet. Vanaf dag één gaan we over de opgegeven snelheden heen...
Ja, hier in Berghem ook glas via Caiway. Tot in de meterkast, vanaf de bouw. De bestaande bebouwing is ook allemaal voorzien van glas. Snelheden zitten ook soms boven de 500 up en down.
Met die beredenatie kan je ook stellen dat 4G = fiber. Dus iedereen in Nederland is aangesloten op glasvezel.
Fiber wordt niet in de specificaties van LTE benoemd
In tenminste Frankrijk, Spanje en Italie wordt met fiber meestal kabel bedoelt. Misschien dus Nederland de uitzondering.

[Reactie gewijzigd door Brent op 22 juli 2024 17:19]

Klopt, glasvezel wordt daar meestal vertaald als fiber optic/optic fiber. Fiber los wordt gezien als kabel omdat kabel daar ~synoniemish is aan draad (en fiber opzichzelf vertaald prima naar draad). In het Amerikaans spreekt met ook wel eens over electric wire bijv.

Taaltechnisch zitten wij dus eigenlijk meer fout (maar ook niet heel fout) door glasvezel enkel naar fiber te vertalen en niet naar fiber optic.
Fiber is volgens mij kort voor glass fiber (glasvezel) en fiber optic kan niet op de coax kabel slaan omdat dat electrisch signaal is en dus niet optic maar ik kan het fout hebben.
"Fiber or fibre is a natural or synthetic substance that is significantly longer than it is wide."

Fiber is dus erg breed en slaat dus op zowel optic fiber (glasvezel kabels, glass fiber kan op zowel glasvezel kabels voor internet slaan, als op glaswol dat we gebruiken voor insulatie bijv.), COAX kabels, de wol van een schaap en langwerpige moleculen zoals voedingsvezels :)
Fiber in het algemeen ja maar niet specifiek optic fiber.
Zolang ze het op ontbijtgranen mogen zetten zal dit ook wel kunnen :)
Geen probleem toch?

Betekenis 'fiber'
Je hebt gezocht op het woord: fiber.

fi·ber (het/de; o en m; meervoud: fibers)
1 kunststof voor allerlei doeleinden, bv. voor isolatie

vandale.nl
omdat dit het gemakkelijker maakt om het nieuwe bedrijf weer te verkopen.
Met die gedachte om gewoon weer met winst door te verkopen, verwacht ik dus bar weinig van enige vorm van innovatie/ontwikkeling binnen Caiway, al helemaal niet in het 'non caiway' gebied. Want ook rekam heeft zich helemaal los gegooid op glasvezel, voor die ~20% huishoudens die het daadwerkelijk hebben, zal kabel straks wel einde oefening zijn en ooit nog mee gaan met Ziggo snelheden (200 of straks hoger) zal wel een droom blijven.

Eerste stap zal straks wel meteen een prijsverhoging worden, zal neem ik aan nog wel aan de klanten ook kenbaar worden gemaakt hoe ze daarna verder gaan.
Hebben ze al gedaan https://www.buitengewoong...nl/applicatie/wijzigingen

de salarissen van een steeds belangrijk wordende directeur/Management/aandeelhouder(s) moeten ook betaald worden. :(
Prijzen van Delta zijn in 2018 ook al 2x gestegen helaas..

Dit is de meest recente wijziging:
https://www.delta.nl/wijzigingen2018

[Reactie gewijzigd door Viducius op 22 juli 2024 17:19]

De snelheden zijn ook verhoogd, en in sommige gevallen ben je goedkoper en sneller uit als je je abonnement een stapje omlaag schroeft.

Ik ben deze maand overgestapt van:
TV & Internet Instap van € 47,00 met 50/4 (oude prijs en snelheid) naar
TV & Internet Budget € 41,50 met 50/5 (nieuwe prijs en snelheid)
Zou kunnen, maar hoeft niet. EQT heeft in 2009 twee kabelbedrijven in Bulgarije opgekocht om later weer te verkopen. Eerst werden Eurocom en CableTel gekocht. De waarde hiervan werd geschat op 200m euro. Daarna zijn ze samen gegaan onder de nieuwe naam Blizoo. Maar Blizoo werd pas in 2015 verkocht. Niet nadat EQT eerst het netwerk en het aanbod had verbeterd. Wel hadden ze in 2013 een poging tot verkoop gestaakt, mogelijk omdat het bod te laag leek. Uiteindelijk is het toch alsnog voor 120m euro verkocht. Als ze er wint op willen maken zullen ze een bedrijf moeten bieden dan aan de vraag van de kopers voldoet en in de tussentijd ook nog genoeg rendement heeft opgebracht voor EQT. Ik denk niet dat ze er rekening mee hoeven te houden dat de kopers in de rij staan. Dus zullen ze zich ook moeten richten op de inkomsten voordat een verkoop in zicht is.
Het voordeel voor hun inkomsten is dat nu samen met CIF, zij zowel op glasvezel en op de kabel dus alleenrecht hebben, en dat is al een enorm deel van hun ~300k klanten. Ze hebben dan nog marginale concurrentie vanuit de zuster-gebieden waar eigen glasnetwerken komen (zoals rekam), maar net als KPN met zijn DSL, zit daar verre van enige vaart in.

Gezien het nu 1 geheel is, verwacht ik dat KPN straks wel weer een poging gaat doen, ze wilde volgens mij een jaar of 6 geleden CAIW al overnemen, maar dat is toen afgeketst door de ACM.
Tja het is een investeringsmaatschappij. Die hebben een doel en dat is investeren in iets om er later winst uit te halen.

Als investeringsmaatschappij is het natuurlijk een slimme keuze om als je meerdere dezelfde bedrijven in je portefeuille hebt te kijken of deze meer waard zijn samen of apart.

Dus ja, het draait alleen om marktwaarde van het bedrijf.
Ik begrijp niet goed waarom caiway in mijn gemeente een monopoly heeft op de coax en glazvezel ?
Omdat zij de investeringen hebben gedaan om die netwerken aan te leggen. Niets belet een andere partij om ook een vergunning aan te vragen om coax/fibre onder de grond te steken in een gebied maar meestal blijft het bij 1 speler omdat de kost gewoon te groot is.
In Almelo en andere delen van het Cogas/Cotec kabelgebied, wilden ze graag glasvezel. Ziggo wilde dit niet aanleggen, omdat Caiway dit wel wilde aanleggen is Ziggo dus van de kabel "geschopt" (einde van het huurcontract).

Resultaat is dat internet via de kabel nu min of meer de status EOL heeft. Internet via glasvezel is goedkoper (toen men beide aanbood) en de kabel is in Almelo weer vooral in gebruik voor waar het bedoeld was, TV en radio.

[Reactie gewijzigd door Hexley op 22 juli 2024 17:19]

Omdat de overheid in haar wijsheid heeft besloten dat het prima is om op de kabelmarkt maar 1 aanbieder te hebben overal en dat dat heus de concurrentie en de consument niet benadeelt en dat het niet nuttig is om te investeren in het toelaten van meerdere aanbieders op de kabel omdat we allemaal toch straks glasvezel hebben over 50 jaar als de KPN het goed vindt.
Anoniem: 1065991 17 juli 2018 20:46
Het zou wel fijn zijn als de prijs van interactieve televisie van Caiway nu ook zakt naar de prijs van Delta, dus 3,50 euro per maand.
Is delta en Caiway niet eerder samen geweest? M'n vader heeft vroeger (jaren 80) heel Terneuzen van kabel voorzien voor t bedrijf CAI? Ik kan het hem niet meer vragen helaas
CAI staat voor Centrale Antenne Installatie, Caiway is een bedrijfsnaam
en CAIway is de uitspraak van CAI-W (CAI westland) zoals het vroeger heette
Maar daar komt de naam wel vandaan, CAIW handelt onder de naam Caiway, daarvoor heette zij CAI Westland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.