Delta gaat op grote schaal glasvezel in Zeeland aanleggen

Delta start in januari 2020 met de aanleg van glasvezel naar bestaande klanten. Aanvankelijk start het bedrijf voornamelijk met glasvezel in drie Zeeuwse steden, maar 'uiteindelijk wordt alles glas', aldus het bedrijf.

Delta investeert 100 miljoen euro in zijn plannen om glasvezel aan te leggen. Dat zal als eerste gebeuren in Middelburg, Goes en Terneuzen en een aantal kleinere gemeenten in Zeeland. "Uiteindelijk wordt alles glas. Dat is het meest toekomstbestendig. Door heel Nederland leggen we glasvezelnetwerken aan en dat gaan we nu ook in Zeeland doen", zegt Delta-directeur Marco Visser.

Op beperkte schaal voorzag Delta klanten al van glasvezel. Het bedrijf deed dat onder andere bij bedrijven en nieuwe woningen, maar de aanleg wordt nu uitgebreid naar bestaande woningen. Delta biedt al 1Gbit/s-verbindingen aan via zijn kabelnetwerk, binnenkort gaan de uploadsnelheden naar maximaal 100 megabit per seconde, belooft het bedrijf.

Delta reageert hiermee op KPN's strategie om zich weer op glasvezel te richten. KPN wil in Zeeland bijvoorbeeld 50.000 huishoudens van een 1Gbit/s-glasvezelverbinding voorzien. Het moederbedrijf van Delta heeft kennis in huis voor glasvezelaanleg. De Zweedse investeringsmaatschappij EQT heeft vorig jaar Caiway en Delta samengevoegd in een holding onder de naam Delta Fiber Nederland BV en nam in 2017 de voormalige fiberexploitant CIF over.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-11-2019 • 07:45

96

Submitter: Doane

Reacties (96)

96
95
75
10
1
5
Wijzig sortering
PON of GPON is de vraag die even vermeld moet worden denk ik ;)
En nu hopen dat Ziggo volgt !!

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 21:08]

PON of P2P bedoel je? GPON is een vorm van PON. Al zou het verstandig zijn voor niet-budget ISP's om voor XGPON te kiezen/voor te bereiden.
Ik zou eerder zeggen stop met die passieve onzin, en leg gewoon overal actief fiber aan. Nu wel wat duurder maar veel beter op termijn. Dan kunnen ook andere partijen er voor kiezen sneller internet dan KPN aan te bieden door eigen apparatuur in de POP te zetten. Passief is een gedeeld medium in de wijk net zoals kabel. Het onderscheidende punt van glas vs kabel (het niet hoeven delen van bandbreedte in de wijk) valt straks weg als men via DOCSIS ook symmetrische snelheden aan kan bieden. Hopelijk gaat KPN keihard op zijn bek in de toekomst.
Of je het nou op splitter-niveau deelt of in de wijkcentrale waar alle 2000 aansluitingen uiteindelijk over 1 of 2 vezeltjes weer naar een regionaal knooppunt gaat maakt niet uit. Buiten dat heeft p2p als nadeel dat iedere ISP zelf eigen apparatuur moet aanbrengen willen ze het ook daadwerkelijk kunnen gebruiken, dat gebeurt vaak niet en een ISP koopt het ook maar ergens in.

Een high split PON kan alsnog hoor, en heeft als voordeel dat je veel minder apparatuur nodig hebt en vaak nog bestaande coaxinstallaties in de woning kan blijven gebruiken door rf-over-fiber te ondersteunen. Bovendien is het makkelijker upgraden in de toekomst door meerdere systemen tegelijkertijd te kunnen gebruiken. Het is niet voor niets overal op de wereld zo'n beetje in gebruik.
Ben ook benieuwd of je dan bij Delta moet afnemen of ook andere provider mag kiezen.
Schijnt dat GPON soms met opzet wordt gekozen omdat het technisch veel lastiger is je netwerk open te stellen voor een ander.

GPON is verder gewoon niet toekomstbestendig. Je wil gewoon AON

[Reactie gewijzigd door Snow_King op 22 juli 2024 21:08]

En dan moeten we over naar IP-TV? Of kun je hiermee ook Radio Frequency over Fiber realiseren?
Volgens mij kan dat laatste ook. Maar DVB-IP zou prima kunnen door het gebruik van Multicast
Je wil gewoon PON
Ik neem aan dat je AON bedoelt.
PON is de 100Mb variant van GPON.
Ah, juist! Dat was even een foutje aan mijn kant :-)
Niet te verwarren met APON dus. ATM PON, ATM vs. Ethernet destijds op DSL Europe in 99 al de grote divider. Naast Alcatel vs. Thomson op chip niveau.

Verder is PON ook de aanduiding voor de gehele categorie Passive Optical Network(ing).
Ze moeten dat toch ook vrijgeven voor anderen?
Nee, alleen KPN moet dat om historische en dominante markt redenen. VodafoneZiggo is een jaar geleden ook gedwongen tot openstelling van haar netwerk in verband met een machtspositie op de markt maar dat loopt nog allemaal en voor zover ik dat weet zijn er nog geen andere aanbieders die hier gebruik van maken. De kosten die zij vragen voor toegang zijn nogal hoog/raar. Bij KPN worden die "wholesale prijzen" door de AFM vastgesteld.

Hier zijn regelmatig discussies over. Toen KPN een jaar of 5 (?) geleden gedwongen werd om het glas netwerk open te stellen stopte ook de aanleg zo goed als volledig, m.u.v. nieuwbouw. Het vreemde van dit alles is dat Delta haar netwerk waarschijnlijk nooit hoeft open te gooien, ondanks dat zij net zo dominant zijn als VodafoneZiggo in de regio's waar ze actief zijn. De enige competitie op de markt voor Delta is KPN.

De rol van beheerder/aanleger en exploitant van de verbinding had eigenlijk nooit gecombineerd mogen worden. Maar daar is het nu wat laat voor :P Het beste wat er nu kan gebeuren is wat mij betreft alle fysieke netwerken verplicht open (dan kan daar ook bij de aanleg rekening mee gehouden worden!) en een toezichthouder die de prijzen bepaald voor exploitatie van dat netwerk, waarbij natuurlijk de partij die het heeft aangelegd/beheerd best wat mag verdienen.

Maargoed, vrije markt.. en toezichthouders in Nederland :+

[Reactie gewijzigd door Mmore op 22 juli 2024 21:08]

KPN stopte de uitrol niet vanwege de openstelling. KPN stopte omdat ze de marketing van de VDSL-verkopers geloofde. Ze had niet gedacht dat ze maar 36% marktaandeel zou hebben in VDSL gebieden en kabel meer dan 50%. Ze had ook niet gedacht dat de uitrol van FTTH veel goedkoper is en minder Opex kost. Er is nu onderzoek van ACM naar de lokale glasmarkten. Er is een instrumentarium om die markt open te dwingen.
KPN stopte dat wel degelijk vanwege de openstelling. En terecht. Als jij als bedrijf de investering mag doen en ACM bepaalt dat een concurrent voor enkele euro's een aansluiting kunnen afnemen die ze per maand kunnen opzeggen, dan is dat niet heel aantrekkelijk om daar een investeringsrisico te nemen. De VDSL uitleg was alleen maar om klanten te behouden.

Daarnaast heeft ACM in mijn ogen heel weinig - of geen - gereedschap om een markt open te dwingen met louter private en beursgenoteerde bedrijven. Die hebben slechts één doel en dat is winstmaximalisatie. Met of zonder glas, dat zal ze verder jeuken, zolang het primaire doel maar wordt behaald. Tenslotte, het aanleggen van glasvezel is een investering en dus CAPEX, OPEX is wat je nodig hebt voor onderhoud. OPEX is inderdaad niet het grootste struikelblok, zolang er geen heipaal door je glas heengaat blijft dat het wel doen. De investering - CAPEX dus - daarentegen is een iets grotere hobbel om te nemen, dat gaat gelijk over heel veel geld.

Die 100 miljoen is wat (bron: Gelinkte artikel) Delta alleen al de komende jaren gaat investeren. Ik denk dat dat voor heel Zeeland bij lange na niet genoeg is om iedereen van glas te voorzien. Ook Delta heeft een investeringsmaatschappij, ik vraag me oprecht af of de agrariërs in de polders ook worden voorzien. Ik zou juist daar verwachten dat de gemeenschap in staat is om met de eigen machines sleuven te graven en weer dicht te gooien, dat zou denk ik al een aardige duit schelen.
KPN werkt al jaren onder de openstelling van netwerken want die hebben we al sinds 2001. De openstelling van het netwerk van Reggefiber was al het geval voordat KPN in stapte. Reggefiber was ook niet gek, je moet dienstverleners hebben. De openstelling van het glasvezelnet was toen ook geen bezwaar voor KPN om in Reggefiber in te stappen. Daarna was het geen probleem bij de verdere uitrol. KPN is alleen gestopt met glasvezel omdat het dacht dat het rendement op glasvezel te laag zou zijn. Als je hun Capital Markets Day presentatie leest, dan zie je ook de getallen die ik noem.

En zoals Ad Scheepbouwer je kan uitleggen, andere partijen op je netwerk is niet erg. zij betalen een gereguleerd tarief met een goede WACC. Dus je krijgt je geld met rente terug op het vaste net. Het mooie is dat elke lijn die zij verkopen is een lijn die Ziggo niet verkoopt en waar jij nog wel een deel van de omzet van vangt. Beter nog, dit zijn klanten die je wel aansluit, maar waar je geen voorinvestering in modem en dienstverlening hoeft te doen. Het open zetten van je netwerk is echt niet zo vervelend als mensen doen voorkomen.
Ik ben het met Raindeer eens.
KPN kon de laatste jaren gelijke tred houden met Ziggo/UPC mbt bandbreedte met xDSL. Nu Ziggo met DOCsis 3.1 binnenkort (10) GBit snelheden uitrolt, moet KPN dat ook doen. En GBit snelheden over xDSL is mogelijk, lees ik net, maar waarschijnlijk zijn de investering daarvoor minder toekomstbestendig dan voor glas.
Ook is ACM bezig om te zorgen dat Ziggo de kabel openstelt.

Mooi voor de consument.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 22 juli 2024 21:08]

Ziggo heeft direct protest aangetekend en ik vermoed dat ze driftig aan het lobbyen zijn bij 'Europa' om in te grijpen in het NL besluit. En als het zo fijn is dat klanten met een WACC meebetalen aan jouw investeringen zoals @Raindeer meldt, dat zou Ziggo dus eigenlijk blij moeten zijn met die openstelling. En dat zijn ze niet.En terecht, de tarieven die KPN aanrekent aan marktpartijen zijn vrij in te zien op hun wholesale site. Voor goed 27 euro (drager + bandbreedte) heb je een FttH aansluiting. En daar zal inderdaad een stukje afschrijving en zo in zitten, maar de voorinvestering voor KPN is enorm en elke euro die bij de concurrent binnenkomt willen ze vanzelfsprekend liever zelf binnenharken. En dat snapt Ziggo ook heel goed.

Toevoeging: Voor Gbit snelheden op xDSL moet je zo ongeveer op max 200-300 meter uit de wijkkast zitten. In veel gebieden prima haalbaar, maar juist in de minder stedelijke gebieden is dat niet haalbaar ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 21:08]

Als ik Ziggo was zou ik ook lobbyen. Ook als ik KPN was overigens.
Want niet openstellen levert toch een mooi stukje monopolie op.

Echter in dat geval hebben we effectief landelijk twee aanbieders en daar wordt het voor de consument echt niet beter van. T-Mobile heeft nog niet echt slagkracht m.i. Ook blijkt uit onderzoek dat er 4 aanbieders nodig voor een volwassen markt. Zolang dat niet zo is, moet de ACM dat op een andere manier zien af te dwingen.

Nog aansluitend op de eerdere tekst, je ziet dat in stedelijke gebieden waar nieuwe aanbieders glasvezel proberen aan te leggen KPN er als de kippen bij is om toch ook dat te gaan doen, en daarmee de nieuwe initiatieven laat mislukken. Ook dat is een signaal dat de markt nu niet werkt voor de consument. Wel voor de aanbieders.
Tja, dat krijg je als je de partij die in naam van meerdere organisaties glasvezel aanlegt opkoopt. De overname van Reggefiber door KPN had nooit goedgekeurd mogen worden.
.
De overname van Reggefiber door KPN had nooit goedgekeurd mogen worden.
Het netwerkbedrijf van KPN/Ziggo had nooit naar de beurs gebracht mogen worden. Eind jaren tachtig was dat ook al glashelder, maar de VVD moest en zou het privatiseren tegen beter weten in, de vrije marktwerking mocht niet geblokkeerd worden! En nu zitten we met de brokken dat de BV Nederland krachteloos iets roept over een bepaalde bandbreedte die elk huishouden zou moeten hebben op een (on)zeker moment, maar verder geen idee heeft hoe dat handen en voeten te geven en er al helemaal geen geld voor over heeft. Die geven liever geld aan grote bedrijven (mislukt dividend plan) in plaats van de BV Nederland echt verder te helpen met nutsvoorzieningen voor de burger zoals onderwijs, zorg en genoeg bandbreedte om bedrijven ook in de periferie te kunnen huisvesten in plaats van de dure, overbevolkte Randstad.
Nutsbedrijven zouden zowieso door de staat geregeld moeten zijn.

Je hebt een bedrijf met gegarandeerde afname waar je met degelijk management altijd winst op kan maken en dat verkoop je dan.

Vervolgens verdwijnt het geld van de verkoop in de bodemloze put van de B.V. NL.

Andersom kon de regering nu zelf de prijzen bepalen, zelf de investering in buitengebieden regelen etc. en was je als burger gewoon gedwongen mee te betalen, maar dan voor 1 aanleg en niet 2x.
De reden dat Delta het niet hoeft open te gooien is omdat als dat wel zou moeten, ze het niet eens zouden gaan aanleggen.

De Zeeuwse markt is bijzonder onaantrekkelijk voor investeringen. Grote afstanden, veel water, moeilijke grond, weinig bewoners. De reden dat KPN er zit is dat ze vroeger als staatsbedrijf daar opereerden en op gemeenschapskosten koper hebben aangelegd. Delta is ook ontstaan uit Nuts-bedrijven.

Private investeringen zullen er niet snel komen, zeker niet als je vervolgens anderen met de vruchten ervan moet laten meedelen.
De rol van beheerder/aanleger en exploitant van de verbinding had eigenlijk nooit gecombineerd mogen worden.
Als je dat niet doet wordt het pas ellende. Dan krijg je een NS/Pro rail verhaal. Je hebt dan te maken met tegengestelde belangen. Het aansluiten van een nieuwe stad zal voor deze twee bedrijven een hele andere business case opleveren.

Verder ben je als consument dan afhankelijk van de grillen van de (enige)netwerk leverancier. In geval van Enexis moet je eens kijken naar wat ze gedaan hebben met de kosten voor het afsluiten van gas, die waren eerst <100 euro. Ook krachstroom kan aardig wat kosten. Het is niet alsof je dan ergens anders kunt aankloppen.

Het is ook nergens voor nodig. Wij hebben ondergronds prima ruimte voor diverse netwerken, sterker nog die liggen er al. Er zijn echt wel wijken te vinden waar je zowel KPN, BBned, Ziggo en mogelijk iets van glas tegen komt.

Als de overheid iets zinnigs zou willen bijdragen dan zouden ze overal waar nog geen 3 netwerken binnen komen een subsidie kunnen aanbieden voor een derde partij waarbij ze 50% van de aanleg kosten vergoeden. (Vergelijkbaar met de regeling wanneer jij op je dak een groene laag aanbrengt).
Bij de kabel gebeurd dat ook niet en is Delta de enige die zijn producten daarop aanbied.
Volgens het ACM was er voldoende concurrentie in Zeeland en is openstelling hiervan dus niet nodig.

Als grootgebruiker zie ik niet hoe een DSL verbinding van 30mbit concurrentie is, maar goed, laten we maar zeggen dat er opties zijn als je daar mee uit de voeten kan.

[Reactie gewijzigd door joon op 22 juli 2024 21:08]

Lekkere wassen neus dan, er zijn nieuwbouwwijken in Goes waar geen telefoonlijn of glas ligt. Daarmee vallen ADSL en glasvezelaanbieders af, en blijft er één mogelijkheid over voor internet.... Delta/Zeelandnet.

Mooie concurrentie is dat.
Herken dit verhaal idd..

Delta/ZeelandNet is ook heel traag met het activeren van het glas als het er wel ligt, lijkt of ze te weinig capaciteit hebben qua installateurs.

Aantal nieuwbouwwijken in Goes zijn al maanden bewoond maar nog geen activering/aanmelding op de kaart.
Zolang jouw adres nog niet in het systeem staat kun je ook geen internet of tv afnemen. Het is heel makkelijk om dan een 4G router tijdelijk aan te bieden, maar in de praktijk blijkt dit heel lastig te zijn voor Delta.

KPN daarentegen gaat hier wel netjes mee om weet ik uit ervaring (oma verhuist op een plek zonder glas/kabel) Ook geen aanmelding in het systeem, maar in de tussentijd keurig een 4G router gekregen in bruikleen. Dit boden ze zelf aan.

Iemand enig idee hoe ze glas zullen gaan aanbieden voor appartementen/flats? Wordt dan de hoofdkabel naar de flat veranderd naar glas en dan in de flat verder met het bestaande koper/kabel? Of tot in de meterkast van elk appartement?

Offtopic: ook een Goesenaar XyritZz?
Installateurs genoeg, ken er een aantal die nu wel een contract hebben maar niet eens werkzaamheden hebben.. Die zitten dus gewoon thuis te wachten op een belletje zodat ze in ieder geval iets kunnen doen.
Thnx voor je reply!
Vaag dat er zo vaak melding is dat het mega traag gaat, van aansluiting tot problemen oplossen voor de klant..
Waar licht dat dan aan? Mismanagement van kantoor?
Ja, inwoner van Goes hier.

Woon zelf in Aria waar ik gelukkig wel toegang heb tot glas.

Bij verhuizing bewust Delta/Zeelandnet gehouden. Ging er vanuit dat bestaande abonnementen verhuizen minder gedoe zou geven dan nieuwe abonnementen afsluiten.

Helaas was het dramatisch slecht geregeld en had ik na m'n verhuizing een paar weken nog geen TV en internet.

Daarna overgestapt op KPN, heerlijke provider. Bij problemen zelfs rond de kerst binnen no-time een monteur voor de deur.
Precies dit, KPN regelt hun zaken wel netjes. Ik heb jammer genoeg nog geen mogelijkheid tot glas..
Over jaartje verhuizen, 1 van de wensen/eisen is glasvezel.

Is de KPN verbinding stabiel? En de standaard wifi/router ook goed/afdoende? Ik gebruik normaal gesproken altijd een eigen router maar is goed te weten uit eerste hand of het goed werkt.

Aria is trouwens al een mooie/nette wijk geworden.
Verbinding is erg stabiel, misschien twee keer per jaar dat ik het idee heb dat het ietwat traag is... misschien zit het tussen m'n oren maar dan reboot ik het modem even voor de zekerheid.

Standaard wifi router is genoeg voor beneden/boven. Op zolder heb ik er geen bereik meer mee, nu gebruik ik de zolder eigenlijk nooit, zodra ik die wel ga gebruiken trek ik een kabel naar de bovenverdieping en sluit ik daar nog een tweede router aan.
Van mij mag de overheid wel eens gaan verplichten in nieuwbouwwijken/-huuzen bepaalde infrastructuur aan te leggen / te installeren, zoals glasvezel of de voorbereiding voor een (eigen) laadzuil.
Bij ons was het toen aangelegd door Caiway met een exclusieve deal van 5 jaar. hoewel ik zeer tevreden ben met Caiway (prijs kwaliteit verhouding) mogen we volgend jaar pas een andere provider kiezen...
En als je dan verhuist moet de nieuwe bewoner het dan ook afnemen?
Ja het is regio gebonden (CIF gebied).
Op het glasvezelnetwerk van CIF zijn Caiway, Fiber en Solcon actief. Meer niet. CIF is wel opengesteld, maar financieel niet haalbaar momenteel.
Het is gewoon te duur voor bijvoorbeeld KPN om ruimte te huren op het netwerk van CIF, de concurrent. Caiway staat dat wel toe, maar vraagt gewoon te veel. Het is ook niet zo verwonderlijk dat er alleen die 3 op actief zijn.
Wil je glasvezel in CIF gebied dan zul je over moeten stappen naar een van die 3.

Maar nogmaals niks te klagen over Caiway. Ondanks hun Monopoly zijn de prijzen zeer schappelijk.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 22 juli 2024 21:08]

Er zijn al een tijd meer partijen actief op het CIF glasvezel. Fiber is alweer verdwenen. Verder kan je in het CIF gebied ook Online, Delta, helden van nu en zakelijk Cbizz krijgen.

Er is geen monopoly meer en er zijn al zeker meer dan 3 partijen. Die exclusieve deal heb ik ook nog nooit iets over gehoord, verzin je dat laatste?
Wellicht fiber tot aan de voordeur en wanneer het contract voortijdig beeindigt wordt alsnog de aanlegkosten betalen ofzo
Bij caiway kon je bij de aanmelding voor buitegewoonglas kiezen tussen delta, caiway of orange (en een paar zakelijke opties). Dus in ieder geval 2 van dezelfde holding en orange ben ik zelf geen fan van.

Best ons dat je iets vergelijkbaars qua keuze.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 21:08]

je bedoelt https://www.glasvezelbuitenaf.nl/ ? Daar staan toch echt Caiway, Delta, helden van nu en online.nl.

Je bent denk in de war met online ipv orange.
Ja online was vroeger orange :)
Denk niet dat Ziggo dit op korte termijn gaat doen. Ze hebben nu al in nieuwegein en Utrecht een gigabit netwerk. Helaas wel weer met een veel te lage upload snelheid.
Wauw eigenlijk is dit een enorm signaal naar de markt. Caiway heeft al jaren een glasnetwerk naast het coax netwerk, Delta volgt nu ook.

De grote vraag blijft wat Ziggo gaat doen, COAX is zeker niet verkeerd, Ziggo is enorm stabiel (grote storingen daar gelaten, die heeft KPN ook gehad met TV en 5Ghz modems etc). Maar Ziggo zet vol in op COAX only met een vrij hoge prijsstelling, dat laatste zou nog wel eens mensen naar glas kunnen jagen. Als de prijzen op COAX en glas gelijkwaardig zouden worden, denk ik dat Ziggo hier voordelen uit haalt in aantallen abbonees.
Wanneer Ziggo docsis 3.1 breed gaat uitrollen kan daar de snelheid flink omhoog zowel upload als download. Dat is denk ik de primaire reden waarom KPN vol in zet op glasvezel, wanneer ze dat niet doen worden ze straks door Ziggo de markt uit geconcurreerd.
Laat Ziggo eerst maar eens waarmaken wat ze roepen.
Al jaren hoor ik dat Ziggo hogere snelheden belooft.
Alleen de downloadsnelheid is opgetrokken de uploadsnelheid blijft nog ver achter.
Laat Ziggo eerst maar eens waarmaken wat ze roepen.
Al jaren hoor ik dat Ziggo hogere snelheden belooft.
Alleen de downloadsnelheid is opgetrokken de uploadsnelheid blijft nog ver achter.
Ziggo is, net als KPN, geen uitvinder van het internet. Die nemen gewoon apparatuur af die werkt via een bepaalde standaard.

Dit is hem voor docsis (kabel):
Docsis 1.0 40/10 Mbps afgerond in 1997 eerste praktijk toepassing in 1998
Docsis 1.1 40/10 Mbps (met Voip) afgerond in 2001, eerste praktijk toepassing 2002
Docsis 2.0 40/30 Mbps afgerond in 2002, eerste praktijk toepassing 2003
Docsis 3.0 1Gbps/100 Mbps afgerond in 2006, eerste praktijk toepassing 2008
Docsis 3.1 10Gbps/1-2 Gbps afgerond in 2013, eerste praktijk toepassing 2016
Docsis 4.0* 10 Gbps/10 Gbps afgerond in 2017, eerste praktijk toepassing moet nog komen

*was eerst Docsis 3.1 full duplex.

Voor KPN kun je ook zo'n overzicht maken met ADSL/ADSL2/ADSL2+/VDSL/enz. Zowel KPN als Ziggo hebben daar weinig tot geen invloed op. Die implementeren gewoon 1 op 1 de apparatuur.

Overigens is de timing van Delta dus vreemd met 10 Gbps full duplex in het vooruitzicht. Maar goed, dat zal ongetwijfeld nog jaren duren. Het heeft even grof gezegd een jaar of 10 geduurd voor we in de buurt kwamen van hetgeen Docsis 3.0 volgens specificatie aan kan. Ziggo heeft dit jaar pas een voorzichtig begin gemaakt met Docsis 3.1. Ik denk dat 5 jaar voor een 5 Gbps / 500 Mbps pakket al heel optimistisch is.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 21:08]

Daar heb je wel gelijk in maar Ziggo had naar mijn mening, wel veel eerder kunnen inzetten op volledig glasvezel ipv de Docsis standaarden te volgen.
Natuurlijk kost investeren in glasvezel aanleg veel geld (en tijd) maar daarna heb je er weinig omkijken meer naar.
KPN heeft hetzelfde gedaan met gewoon koper uit te melken.
Oorspronkelijk was koper alleen bedoeld voor analoge telefonie.
Techniek gaat vooruit dus het medium, koper of coax, na X jaren vervangen is niet zo heel vreemd.
Reggefiber heeft jaren terug goed begrepen dat het aanleggen van glasvezel noodzakelijk was.
Jammer dat KPN Reggefiber heeft kunnen opkopen.
Daar heb je wel gelijk in maar Ziggo had naar mijn mening, wel veel eerder kunnen inzetten op volledig glasvezel ipv de Docsis standaarden te volgen.
Natuurlijk kost investeren in glasvezel aanleg veel geld (en tijd) maar daarna heb je er weinig omkijken meer naar.
Verwar jij hier niet kunnen met zouden moeten?

Verder heeft Ziggo natuurlijk, in tegenstelling tot KPN die na 15 jaar nog altijd niet klaar zijn met de street cabinets voor VDSL, al die jaren al enorm in glasvezel geïnvesteerd. Alleen dat laatste stukje naar de huizen toe is niet verglaasd. Alsnog heeft dit veel geld gekost. Ziggo heeft een enorme schuld van 10.9 miljard euro uit staan.

Docsis 4.0 toont aan dat glasvezel verder zeker niet noodzakelijk is. Vergis je niet, die standaarden specificeren snelheden per cable modem. Om dat even te duiden, een Docsis 3.0 segment zou theoretisch 5500 Mbps download kunnen doen met 1000 Mbps per cable modem. Zie https://gathering.tweaker...message/58864600#58864600

Eigenlijk is Docsis 4.0 een enorme mazzel voor Ziggo. Door te beginnen met verglazen van de backend konden ze immers altijd nog besluiten om het laatste stuk ook te verglazen. Ziggo heeft dat ook gedaan en hebben (zakelijk) wat glasvezel klanten. Echter met docsis 4.0 in het vooruitzicht is dit simpelweg niet meer nodig.

Dat Ziggo is begonnen met de backend verglazen is een veel slimmere dan wanneer Ziggo volgens jou suggestie 10 jaar geleden was begonnen met een deel van Nederland volledig verglazen. Met diezelfde 10 miljard sla je dan namelijk nog geen deuk in een pakje boter. Vergis je niet Ziggo heeft 7.2 miljoen 'homes passed' en 3.3 miljoen internet klanten. Mag jij eens uitrekenen wat dat kost om dat volledig te verglazen. Nu heeft 'iedereen' de hogere snelheden.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 21:08]

Sorry hoor maar de coax die overal in Nederland 40-50 jaar geleden in de grond is gelegd zal toch ooit vervangen moeten worden. Kun je wel een beetje krampachtig Docsis in stand gaan zitten houden omdat het zo mooi bedacht is (toegegeven en dat is het!) maar volgens mij kun je er dan beter meteen glasvezel leggen, dat kost geen cent meer. Mind you dat dit artikel juist gaat over dat Delta het om die reden heeft omarmd. En KPN is inmiddels ook tot het inzicht gekomen.
nieuws: KPN start met overschakelen van koper naar glasvezel in zes gebieden

Investeren in koper wordt (is) pennywise pound foolish, het is een kwestie van tijd en ook de aandeelhouders van ZIggo gaan wel om ;)
Met 10 miljard euro kun je trouwens met gemak 5 miljoen aansluitingen maken op een splinternieuw glasvezel netwerk, aangezien een gemiddelde aansluiting nog geen 2 duizend euro kost.
Al die net opgestarte kleinere glasvezel initiatieven in het noorden en oosten van het land geven de abonnees voor dat bedrag een eigen glasvezel, met een keurige totaalpakketmaandprijs van rond de 60 euro. voorbeeldje https://www.glasvezelnoord.nl/

edit: En dat zonder subsidie In die 60 euro zit een bedrag van rond de 20 euro voor afbetaling van de glasvezel. Na 10-15 jaar (afhankelijk van het aantal deelnemers) is die kabel inclusief Pops etc. afbetaald.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 21:08]

En KPN is inmiddels ook tot het inzicht gekomen.
nieuws: KPN start met overschakelen van koper naar glasvezel in zes gebieden
Kpn is tot dat inzicht gekomen omdat ze met xdsl techniek op een dood spoor blijken te zitten. Nieuwe technieken die 10 Gbps over koper mogelijk maken zitten simpelweg niet in de pijplijn. Ondertussen is dat bij hun primaire concurent wél het geval, dus KPN kan niet anders dan overstappen naar een ander systeem.
Sorry hoor maar de coax die overal in Nederland 40-50 jaar geleden in de grond is gelegd zal toch ooit vervangen moeten worden. Kun je wel een beetje krampachtig Docsis in stand gaan zitten houden omdat het zo mooi bedacht is (toegegeven en dat is het!) maar volgens mij kun je er dan beter meteen glasvezel leggen, dat kost geen cent meer.
...
Met 10 miljard euro kun je trouwens met gemak 5 miljoen aansluitingen maken op een splinternieuw glasvezel netwerk, aangezien een gemiddelde aansluiting nog geen 2 duizend euro kost.
Maar goed dat jij geen bedrijf runt :P . Natuurlijk kost dat veel meer. Die 2000 euro die jij aanhaalt geld voor het laatste stukje. Dat zijn dus de kosten die je naast de huidige investeringen had moeten doen om het achterliggende netwerk te verglazen en operationeel te houden voor 3 miljoen klanten. Natuurlijk kun je daar de docsis apparatuur vanaf trekken, maar daar komt glasvezel gerelateerde apparatuur voor terug. Dus daar win je ook niets mee financieel.
Al die net opgestarte kleinere glasvezel initiatieven in het noorden en oosten van het land geven de abonnees voor dat bedrag een eigen glasvezel, met een keurige totaalpakketmaandprijs van rond de 60 euro. voorbeeldje https://www.glasvezelnoord.nl/
Mooi toch? Zijn overigens wel bijzondere constructies:
Opzeggen lidmaatschap coöperatie
Uit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt een grote tevredenheid over de providers en de door hen geleverde diensten. Toch kan het voorkomen dat u om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld verhuizen) het contract met uw provider wilt beëindigen. Indien u zou besluiten om niet over te stappen naar een van de door ons gecontracteerde providers houd dan rekening met het volgende: de aanlegkosten van uw glasvezelverbinding moeten geheel of gedeeltelijk aan de coöperatie worden terugbetaald.

De algemene voorwaarden zeggen daarover het volgende:

Na vijf jaar lidmaatschap van de coöperatie kunt u zonder terugbetaling van de werkelijke aanlegkosten (met een minimum van € 1.750,-) uw lidmaatschap van de coöperatie beëindigen.
Tot vijf jaar na het aangaan van het lidmaatschap dient u de werkelijke kosten met een minimum van € 1.750 (naar rato van het verstrijken van het aantal jaren met 20% per jaar te verlagen), terug te betalen aan de coöperatie.
De coöperatiebijdrage wordt over een periode van 36 maanden (in totaal € 180) bij u in rekening gebracht, niet naar rato en ook als u na vijf jaar opzegt.
Indien u de coöperatiebijdrage heeft afgekocht wordt deze niet gerestitueerd.

De achtergrond van deze regeling is, dat de Coöperatie veel geld heeft moeten lenen om glasvezel bij u in de woning te krijgen. Wij betalen daarvoor rente en de leningen moeten in 20 jaar worden terugbetaald. Uw abonnement en de coöperatiebijdragen maken het mogelijk, dat de coöperatie aan deze financiële verplichtingen kan voldoen. Als u na bijvoorbeeld een jaar uw contract bij de provider opzegt en niet bij een van onze providers een nieuw contract zou nemen, ontvangt de coöperatie onvoldoende geld om aan die financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Als u uw woning verkoopt, spreek dan af met de koper dat deze een abonnement neemt bij een van onze providers. Dan blijven de inkomsten van de coöperatie immers gewoon doorlopen en zijn er dus voor de verkoper geen kosten.

Samenvattend: beëindiging van het contract met uw provider betekent niet automatisch dat u zonder kosten ook het lidmaatschap van de coöperatie kunt beëindigen.
Het leek ons goed dat nog een keer uit te leggen omdat wij hebben gemerkt dat niet iedereen zich dat realiseert.
Welke provider je krijgt is ook even spannend zie ik:
Fiber en Stipte overgenomen
Op 8 maart heeft de M7 groep, waartoe Fiber en Stipte behoorden, alle klanten van Fiber en Stipte een e-mail gestuurd, waarin wordt meegedeeld dat Fiber en Stipte zijn verkocht aan XS Provider.

XS Provider is glasvezelspecialist in de buitengebieden met de focus op service. De mensen in het bedrijf zijn zeer ervaren en weten hoe belangrijk het is om een goede klantenservice te bieden. Wij weten zeker dat u in goede handen terecht komt. XS Provider zal u snel berichten over de verdere verbeteringen van de klantenservice.

XS Provider blijft de handelsnamen Fiber Nederland/Stipte gebruiken. De incasso van uw abonnementskosten zal voortaan door XS Provider worden gedaan.

In de nabije toekomst zal de inhoud van de zenderpakketten enige wijzigingen ondergaan. De TV diensten worden straks geleverd door Interactieve TV van Canal Digitaal. U kunt daar binnenkort meer informatie over vinden op onze website www.glasvezelnoord.nl, en wordt uiteraard op de hoogte gehouden door de providers.

Voor vragen kunt u terecht bij Fiber 020-7605040 optie 2 / Stipte 0320-294444
Het aantal providers verschilt uiteraard bij de verschillende initiatieven, vaak kun je kiezen uit een stuk of 3-4. Maar dat wil niet zeggen dat dat over 5 jaar ook nog zo is, het is booming bizbniz. Ik zie het nog wel gebeuren dat je straks op deze kabels diensten van KPN of Ziggo kunt afnemen ;)

En geloof mij nou maar een aansluiting én een heel nieuw netwerk aanleggen kost zo'n €2.000 per aansluiting. Ik weet 'toevallig' dat het in het buitengebied van Noord Drenthe zelfs onder de €2.500 ligt.
Inclusief hoofdlussen, omleidingen (niemand wordt overgeslagen), Pops, onderhoudscontract van 15 jaar afschrijvingen etc. etc.
De betaalconstructie/boeteclausule die hier is opgetuigd is meer dan redelijk te noemen denk ik.
Mocht je onverhoopt over 3 jaar moeten verhuizen betaal je iets van €700,-
Een volgende bewoner neemt dat bedrag echt wel over, anders terug naar KPN :*)
en huurders krijgen sowieso geen boete.
Je zou wel kunnen zeggen dat je daar dan 5 jaar aan vast zit, maar als je geen glasvezel neemt zit je daar in die contreien de rest van je leven vast aan KPN of in sommige gebieden Ziggo :+

Bovendien is hier sprake van een coöperatie. Dat houd in dat iedere abonnee aandeelhouder is.
Dus providers die te veel wanprestaties leveren zijn vrij snel verleden tijd.
Er is een raad van 19 personen (uit elk dorpje iemand) die toezicht houdt op van alles.
Over 13 jaar is een algemene ledenvergadering gepland waar alle (duizenden) abonnees mogen meebeslissen over de winst die dan gemaakt gaat worden omdat de kabel en het netwerk is afbetaald.
De kans is groot dat het maandbedrag dan naar beneden gaat, echt waar, zo kan het ook !! ;)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 21:08]

Geheel mee eens.
Ziggo heeft het “geluk” gehad dat er steeds nog wat meer uit coax geperst kon worden doordat Docsis verder is ontwikkeld. Het laatste stuk verglazen biedt zeker toekomst omdat je dan gewoon niet meer afhankelijk bent want (beperkte) frequentiebanden en andere technieken.
Het aanleggen kost geld maar is terug te verdienen na een aantal jaren.
Dat heeft men toch men de coax ook zo gedaan en die kosten zijn er al lang uit.
Nou ja, het is gewoon bekend dat Docsis 3.1 veel hogere snelheden gaat bieden, de vraag is wanneer gaan ze het een keer uitrollen...
Docsis 3.1 wordt nu al uitgerold, dat is dat GigaNet waar ze nu mee adverteren. Voor hogere upload moeten ze alleen nog meer aanpassen, het netwerk wordt nu beperkt tot 0-65MHz voor retoursignaal. Wil je profiteren van hogere upload met Docsis 3.1, moet je die beperking overal wegnemen. Houdt in dat er veel (eind)versterkers en filters vervangen moeten worden.

Huidige 50Mbit is ook wat je realistisch kunt aanbieden op het huidige netwerk met Eurodocsis 3.0: er zijn 8 upstreams mogelijk in de 0-65MHz band. 8 kanalen * 27Mbit = 216Mbit, die deel je met het hele segment. Met 5 klanten die voor langere tijd de hele upload vol staan te drukken zit je daar al overheen. Met 3.1 kan je andere modulatie algoritmes toepassen die iets meer bandbreedte geven per kanaal, maar heel veel extra doet dat niet zolang upstream beperkt blijft tot 0-65MHz.
Precies wat je zegt. Tal van beperkingen ontstaan door historische redenen en besluiten.
Dit beperkt de snelle uitrol alweer. Dit alles was te voorkomen geweest door veel eerder te starten met het verglazen van het gehele kabelnetwerk.
Ziggo is glasvezel tot de wijkcentrale. Vanaf daar is het glasvezel of coax naar de straatkast en coax naar de huisaansluiting. Zo zit KPN ook met VDSL: glasvezel tot de straatkast, koper naar de eindgebruiker.

Ziggo investeert nog steeds in coax omdat er rek in zit, net zoals KPN tot nu toe steeds in VDSL heeft geinvesteerd. Een provider die met oude zooi werkt, zoals Delta of KabelNoord, die heeft zo lang gewacht met investeren dat ze nu voor de keuze staan: of de hele rotzooi vervangen door moderne standaarden, of er nog wat geld bovenop gooien en het meteen goed doen en overal glasvezel.
Kabelnoord is druk bezig met verglazen en heeft het grootste deel van dekkingsgebied nu voorzien van glas. Ik heb het zelf al jaren. Kabelnoord heeft daarnaast de zaakjes wel op orde. Het is super stabiel en veel bijna storingsvrij.

Ik heb ook bij Ziggo gewerkt en los van dat het een uitstekende provider is met prima diensten was de coax wel brak en storingsgevoelig. Daar was toch wel veel mis mee. Het werd altijd goed opgelost hoor maar je merkte het wel. EV's zijn gewoon heel gevoelig. Verder zit er nog veel rek in en met de nieuwe snelheden en mediabox heeft Ziggo alles wel op orde voor de toekomst.

Toch ben ik zelf wel erg blij met kabelnoord, in huis gewoon coax met CI+ via de omvormer. Een dikke pluim voor de uitvoering.
KabelNoord glasvezel is prima: stabiel, snel, lage prijs en DVB-C. Waar ik op doel is hun coax netwerk. Dat ligt gewoon 10 jaar achter op Ziggo. Daarvoor moeten ze apparatuur vervangen en heel veel rotte coax vervangen. Met die insteek kan je beter glasvezel gaan leggen. Komt bij dat KabelNoord geen winstmaximalisatie nastreeft, aandeelhouders zijn de gemeentes waarin ze opereren.

Ze zijn destijds begonnen in een paar grote dorpen, daarna was het geld op en hadden de banken geen zin meer. Vervolgens het glasvezel buitengebied project dat lekker volgens planning loopt en nu zien banken er weer heil in om de rest te verglazen.
Huh, wil jij zeggen dat Ziggo niet met ouwe meuk werkt. :?
Alle Centrale Antenne Systemen van de gemeentes zijn aangelegd in de jaren 70-80.
Het is dus inmiddels 40-50 jaar geleden dat een coaxkabel elke wijk in is gegaan. Inclusief vele kasten, splitters, huisaansluitingen enz. Ongetwijfeld gaat dat nog wel een aantal jaren goed, maar ook Delta zegt in dit artikel "Uiteindelijk wordt alles glas. Dat is het meest toekomstbestendig. Door heel Nederland leggen we glasvezelnetwerken aan en dat gaan we nu ook in Zeeland doen"
Het lijkt mij dat Ziggo daar (straks) ook niet meer onderuit komt. Des te vreemder is het dat Docsis verder wordt ontwikkeld, als je nu al weet dat over een jaar of 10 (oké 20) je verder gaat/moet verglazen.
Helaas is het minder vreemd als je bedenkt dat een lange termijn investeringen bij dit soort bedrijven niet meer mogelijk is vanwege aandeelhouders die daar niet op zitten te / willen wachten. De kans is groot dat uiteindelijk de consument betaalt voor een upgrade naar de volgende Docsis standaard en later nog een keer voor de upgrade naar verdere verglazing ;(
Benieuwd of het glasvezelnetwerk van Delta dan wel stabiel is. Ik hoor erg veel klachten over het glasvezelnetwerk van Caiway.
Je hoort meestal alleen de klagers. Ik heb Caiway glas sinds het begin en ik heb één keer geen verbinding gehad door een storing. Heb ik het alleen over de verbinding, niet over andere issues zoals toen met de mail (die ik niet gebruik, maar dat ter zijde). Tevreden klant hier.
In Gouda,bij mijn broer, ben ik er zelf bij betrokken en het is niet stabiel te krijgen. Op een gegeven moment dezelfde apparatuur (routers switches) meegenomen die ik thuis heb (Reggefiber gebied, dus nu KPN) en ook dat hielp totaal niet. Helaas is daar geen echt alternatief beschikbaar.
Na deze ervaring ga je dan googelen of je de enige bent en dan blijkt dat dus niet zo te zijn.

Tot op de dag van vandaag is het niet goed.
Caiway is inderdaad een onbetrouwbare provider, ik heb al jaren pings lopen naar familieleden vanuit mijn monitoring server. Het komt vaak voor dat ze er regelmatig uit liggen diep in de nacht, zowel coax als glas tegelijk.

Ik denk dat Caiway best een stabiel glasnetwerk heeft, maar dat je de redundancy in de core in twijfel zou kunnen trekken. Ze lijken niet heel veel alternatieve paden te hebben om verkeer af te handelen, als het onderhoudswerkzaamheden waren tijdens mijn metingen. Mochten het verstoringen zijn, dan hebben ze relatief veel core verstoringen. Want alleen bij core verstoringen zie ik, met mijn kennis, glas en coax tegelijk plat gaan.

Misschien een goede stap om die core's van Caiway en Delta eens samen te voegen in Amsterdam met nieuw spul.
Wellicht dat het regiogebonden is, maar ik heb nu een jaar of 4 glasvezel via Caiway en het is retestabiel. Ik geloof dat ik in die tijd 1x problemen heb gehad i.v.m. DNS servers die niet goed werkten, dus die heb ik toen in mijn router aangepast en sindsdien geen problemen meer gehad.
Laat Ziggo de prijs maar lekker verhogen. Meer ruimte onder hun prijs om glas aan te leggen.

Probleem is dat veel mensen bij Ziggo bijven voor sport en vooral F1
Ziggo Sport kan je nu ook bij veel andere aanbieders krijgen, zoals KPN, XS4ALL, Tweak, etc.. Kost wel extra maar het totaalbedrag is veelal nog lager (of vergelijkbaar) dan een vergelijkbaar abonnement bij Ziggo.
Caiway heeft al jaren een glasnetwerk naast het coax netwerk, Delta volgt nu ook.
Beide zijn eigendom van EQT en fungeren als merknaam.
Ruim 95 procent van het VodafoneZiggo netwerk bestaat uit glas, dat laatste stukje tot de woning is COAX. Ziggo heeft hier al jaren geleden veel geld in gestoken. https://www.ziggo.nl/zakelijk/internet/glasvezel/
Dit had ik eerlijk gezegd niet verwacht en als Middelburger ben ik ook aangenaam verrast, het centrum zal wel lastig gaan worden om glas te leggen lijkt mij.

Zie alleen in hun aankondiging niet wanneer ze hier mee gaan beginnen.
Edit: zie nu januari 2020.

[Reactie gewijzigd door joon op 22 juli 2024 21:08]

Waarom zal het centrum lastig worden? Juist door alles in een keer te doen valt het relatief gezien mee. In Amersfoort hebben ze in 2011 al alles verglaasd, hoewel het in/rond monumentale panden soms iets lastiger is, zijn daarbij geen noemenswaardige problemen geweest in het centrum voor zover ik weet.
Dat bedoel ik, zo goed als het hele centrum/stad van Middelburg zijn monumentale panden.
Maar als dit in andere steden is gelukt zie ik niet waarom dat hier niet zou lukken :)

[Reactie gewijzigd door joon op 22 juli 2024 21:08]

Ze hebben er vandaag toch ook alle andere nutsvoorzieningen. Werken moeten mogelijks het originele karakter bewaren, maar mogen wel uitgevoerd worden. Soms moet het zelfs gewoon om te voldoen aan wetgeving.
Vreemd is ook het volgende: volgend jaar gaan wij verhuizen naar een nieuwbouw in Vlissingen. KPN gaat glas aanleggen. DNWG (netwerkbeheerder) gaat gewoon coax aanleggen. Op mijn vraag waarom zij geen glas gaan doen is omdat ze niet genoeg monteurs hebben die dit kunnen werd mij afgelopen maandag nog verteld....
Nu heeft de gemeente gelukkig al voorzien in dit soort zaken en loze buizen in de straten laten liggen dus ik verwacht dat Delta (DNWG) alsnog glas gaat leggen.
Alsof Middelburg al niet her en der overhoop ligt!
(en gisteren een ongeval, toen was het helemaal chaos)
Toen Delta werd overgenomen door EQT was er ook op deze site best wel wat commentaar op. Achteraf (zoals zo vaak) onterecht naar nu blijkt.
Wat is er precies onterecht aan? Deze grootschalige glasvezel uitrol brengt grote investerings kosten met zich mee wat de abbonnee's uiteindelijk op moeten hoesten. Ik verwacht geen scherpe tarieven a la Caiway in Zeeland voor glasvezel. De investeringen zijn hoog en het aantal gebruikers is relatief laag.
Kan Delta even naar brabant komen? Bij Ziggo duurt het nog wel even..

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 22 juli 2024 21:08]

Deltafiber (voorheen CIF) legt heeft ook in Brabant diverse glasvezelnetwerken hoor.
Tja, met het tempo dat KPN er op nahoudt m.b.t. aanleg glasvezel snap ik wel dat andere clubs er op inspringen... Ik woon in één van de wijken waar KPN een pilot doet om het kopernetwerk uit te schakelen en helemaal over te gaan op glas. Anderhalf jaar geleden groots aangekondigd, overal in de wijk reclameborden, nieuwsbrieven die melden dat het bijna zover was! En paar maanden later doodse stilte.... Inmiddels bijna een jaar verder en nog steeds niks. De nieuwsbrieven zijn gewoon gestopt en KPN geeft geen thuis als je er naar vraagt. Binnenkort komt er weer een monteur in mijn meterkast kijken om te constateren dat daar écht nog geen glasvezel zit... (heeft een andere monteur een maand of 7 terug ook al eens geconstateerd - maar blijkbaar zijn ze dat vergeten! En dat ik het ze zeg is uiteraard niet voldoende want als domme consument kan ik dat niet weten).

Over een maand of 3 a 4 gaat het kopernetwerk uit. Het zal mij benieuwen of ik tegen die tijd glasvezel heb liggen of dat ik dan gewoon offline ga (want naast Ziggo zijn er geen alternatieven - en Ziggo wil ik ook absoluut niet meer! Héél veel ellende mee gehad op mijn adres).
Heb er bar weinig vertrouwen meer in. KPN is nog steeds een typisch overheidsbedrijf - zelfs al zijn ze dat niet meer.
Misschien kun je als back-up nog overstappen op 4G thuis.
Hier in het westerkwartier van Groningen is ook een initiatief gestart(ja ik weet dat delta dat niet is) maar het komt amper van de grond. Niemand die iets wil op gebied van glas.
Dat is niet hoe ik het hier ervaar ;) KPN is iig in Zuidhorn al volop glas aan het leggen en wat ik begreep volgt de rest ook..
Hmm als ik op de site van glasdraad westerkwartier kijk is de adoratie zielig laag. Zal eens bij kon kijken gaan.
Ik kom wel eens in het Westerkwartier en het is soms net alsof bij ieder huis in het buitengebied een ander bordje met een ander initiatief staat: Snel Internet Groningen, Glasdraad, Westerglas... Ze maken zelfs elkaar zwart: "U wordt toch niet de melkkoe van Glasdraad?" Op die manier snap ik het wel als ze geen van allen de drempel halen.
Anoniem: 1252674 1 november 2019 21:19
Heb zelf ook Zeelandnet abonnement. Echter ben ik wel een beetje klaar met elke jaar de prijsverhoging. En ongevraagd dat ze je internetsnelheid verhogen, en je daar dan gewoon weer meer voor moet betalen. En dan lul verhaal krijgt, dat het nodig is om de kwaliteit te blijven leveren en voor de onderzoeken etc.
Na storing nummer zoveel bij Delta, nu monteurs in de wijk om alle glasvezel converters te vervangen voor nieuwe

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.