KPN gaat 320.000 huishoudens in Amsterdam aansluiten op glasvezel

KPN begint begin 2020 met de aanleg van glasvezel in de wijk Amsterdam-Buitenveldert en in Amsterdam-Noord. Daarna volgen meer wijken zodat uiteindelijk 320.000 huishoudens over glasvezel van het bedrijf moeten kunnen beschikken.

KPN start in het eerste kwartaal van volgend jaar met de aanleg van glasvezel in Amsterdam-Buitenveldert en Amsterdam-Noord, zodat de eerste huishoudens daar halverwege 2020 over een glasvezelverbinding kunnen beschikken. De aanleg in Amsterdam betreft een meerjarig project. Niet bekend is wanneer KPN de aansluiting van de 320.000 Amsterdamse huishoudens afgerond wil hebben. Het project is onderdeel van de strategie van het bedrijf om tegen eind 2021 een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd te hebben.

Momenteel hebben al 90.000 huishoudens de mogelijkheid een fiber-to-the-home-aansluiting van KPN af te nemen, in de wijken Oosterparkbuurt, IJburg, Indische Buurt, De Aker, Nieuw Sloten en Osdorp. KPN claimt met twee derde van de Nederlandse gemeenten te onderhandelen over de aanleg van ftth en in meer dan 65 gebieden bezig te zijn met glasvezelaanleg. Onder andere in Zeeland is KPN weer actief met de netwerktechniek; daar wil het regio's met in totaal 50.000 huishoudens verglazen. In Den Haag gaat het om zo'n 80.000 huishoudens.

Een jaar geleden maakte KPN bekend zich weer op de glasvezelaanleg te richten, nadat die aanleg jarenlang op een laag pitje stond. Het telecombedrijf richtte zich toen op het behalen van snelheidswinst via dsl. De komst van de docsis 3.1-standaard naar kabelmodems maakt dat de kabelaanbieders op grote schaal snelheden van 1Gbit/s aan kunnen bieden, waardoor dsl in ieder geval op het vlak van de downloadsnelheden moeilijker kan concurreren met de kabel.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-12-2019 • 15:37

171

Submitter: Minaaj

Reacties (171)

171
169
86
9
0
67
Wijzig sortering
Nog een interessant lijstje:
Deze gebieden zijn nieuw op de planning
Elke maand komen nieuwe gebieden op de planning voor glasvezel. Onderstaande wijken kwamen daar deze maand bij:
- Groningen Noord Oost
- Den Bosch West
- Nissewaard - Spijkenisse Centrum
- Bergen op Zoom
- Schagen
- Wormerland
- Alkmaar Overdie
- Den Haag Morgenstond

Deze gebieden kwamen vorige maand op de glasvezelplanning
Heb je vorige maand de geüpdatete glasvezelplanning gemist? Geen probleem. Hieronder zie je welke gebieden we vorige maand bekendmaakten:
- Breda Brabantpark
- Maarssen West
- Drachten Centrum
- Emmen Noord
- Nijmegen Biezen en Wolfskuil
Bron: https://www.kpnnetwerk.nl...elplanning-kpn-netwerknl/
Heb jaren in de Wolfskuil Nijmegen gewoond en had vanaf het begin (2006) ftth. Weet niet of dat voor de hele wijk geldt
Vraag me af wat dat gaat doen met de uiteindelijke snelheid ...
Als je 0.32 miljoen aansluitingen mega snel internet geeft zal er ook best gebruik van gemaakt worden en dat zal uiteindelijk de snelheid op het netwerk drukken.

Zelfs glasvezel en de nodige servers hebben hun limieten.
Of zie ik iets over het hoofd ?
Ik heb tweak 1GB synchroom, maar kijk dezelfde films, download dezelfde games en internet even veel als toen ik 500MB bij ziggo had.

Dus dataverbruik zal op den duur exact hetzelde zijn
Uiteindelijk weinig; "glasvezel" als particuliere verbinding betekent niet zoveel. Ja de verbinding van de woning naar de areapop is 1gb, maar de overboeking van iedere particuliere internetverbinding is reusachtig, zeker 1:20 of zelfs veel meer. Dus zolang je in een wijk woont waar de meeste fijn op facebook rondhangen zit je goed; als je de pech hebt een paar grapjassen in de wijk te hebben die dagelijks hun nas syncen met de cloud dan is de lol er snel vanaf. Ter illustratie: 1:1 glasvezelverbindingen zijn weldegelijk leverbaar (dus zonder overboeking/versnijding), kosten zijn reuze.
Providers leveren minstens 80% van de beloofde snelheid op glasvezel. Als dit niet gehaald wordt gaat het oude Reggefiber net zo lang door totdat het gehaald wordt.

Tal van cityrings voeden pops en deze zijn ook bij te schalen of gemakkelijk extra vezels bij te blazen. Je gaat geen glasvezel netwerk aanleggen waarmee je geen snelheidsgarantie kan bieden.

De overboeking waar jij over spreekt is zeker niet merkbaar voor een eindgebruiker. De techniek in de dslams zorgt er voor dat dit allemaal netjes verspreid wordt. Als dit voor problemen zal zorgen kunnen altijd nog de hardware vervangen in de pops en 100gb/s per dslam voeden. Of grootverbruikers verspreiden over dslams. De bekabeling kan het immers aan.

Zolang de infrastructuur er ligt zit KPN op de eerste rij, de actieve apparatuur wordt toch wel allemaal om de zo veel jaar vervangen dan wel vernieuwd, sky's the limit.

Op dreamhack hadden ze met 1 vezel 1.6Tb/s verbinding voor de hele lan party en hier kunnen 100,000+ mensen mee full hd streamen op hetzelfde tijdstip.

https://www.youtube.com/watch?v=WXt2gD4fS_k

[Reactie gewijzigd door Minaaj op 23 juli 2024 05:49]

Je haalt een aantal zaken door elkaar. Het argument van bijschalen of vezels bijblazen is helemaal niet belangrijk, ik geef enkel aan dat er een groot verschil is tussen een particuliere internetverbinding en een zakelijke zonder overboeking. Met 320.000 verbindingen is het niet zo dat er 320.000gbit (= 320tbit) richting ams-ix gaat. Leuk dat je in cityrings en pops vezels kunt bijblazen; een particuliere verbinding die minder dan 100 euro per maand kost heeft nou eenmaal niet dezelfde eigenschappen als een dedicated fiber met 1:1 overboeking die een veelvoud kost.

Het argument over fullhd streamen is natuurlijk erg flauw; fullhd zegt niets over bitrate, enkel iets over uiteindelijke weer te geven resolutie. Op een brakke dsl lijn ergens in het buitengebied kan je nog prima fullhd streamen (3mbit hevc, gaat prima). Vraag me verder af wat een verbinding van een spelletjesfestijn te maken heeft met overboeking van een consumenten glasverbinding. Wat denk je dat die link gekost heeft waar je naar refereert? ;) Zeker geen zes tientjes in de maand 8)7
Misschien draafde ik een beetje weg inderdaad, maar mijn punt is zodra infrastructuur er ligt zal er nooit meer wat beters komen. Er zal nooit een opvolger komen van glasvezel en hiermee zal uiteindelijk KPN aan het langste eind trekken.

De actieve apparatuur kan natuurlijk gewoon geupgrade worden wanneer benodigd en is op dit moment al toekomst bestendig. Nokia die de dslam's levert zit ook niet stil. Capaciteit problemen op glas zijn nihil en zal in mijn ogen ook nihil blijven.
Mijn punt van het filmpje was meer dat apparatuur de drijvende factor is achter de mogelijkheden.
"Er zal nooit een opvolger komen van glasvezel"

Nounou, nu niet gaan overdrijven. Op "korte" termijn misschien niet, maar glasvezelcommunicatie is absoluut niet het einde van de rit:

https://physicsworld.com/...communication-is-a-first/

En wat te denken van quantum netwerken:

https://singularityhub.co...ook-a-great-leap-forward/
Er zal nooit een opvolger komen van glasvezel en hiermee zal uiteindelijk KPN aan het langste eind trekken.
Er gaat geen fysieke opvolger van glasvezel komen. (Het is in ieder geval heel onwaarschijnlijk.)

Maar vervangen door draadloze methodes zie ik nog wel gebeuren.
Denk dat 99,99% van de gebruikers die het aanschaft gewoon snel wifi wil voor hun gezinnetje en geluisterd heeft naar de marketingpraat van KPN. Denk dat het aantal heavy users wel mee zal vallen, al zijn het precies die mensen die hier op Tweakers zitten dus dat is een beetje een vertekend beeld.
Ik hoor het anders geregeld ook van "digibeten" gamen, op glasvezel ben ik veel beter met online spellen, dat klopt want de latency ligt lager.

Ze hebben vaak voordeel door de vijand net iets sneller te zien.

Heb je het over Jan/Henk en pietje die vinden het wel best als Netflix en Spotify maar goed werkt op hun smartphone of tablet, dat zijn vaak mensen die hebben niet eens een laptop of pc, of nog ergens een pc in een hoek op de zolder staan te verstoffen waar ze al jaren niks meer mee doen.

Streaming diensten nemen helemaal niet zoveel als mensen denken vanwege de zware compressie erop.

Boven 100mbit is er weinig verschil meer kwa tijdwinst voor wat de gewone consument ermee doet, daarvoor zijn de bestanden op dit moment te klein voor.
VDSL kan ook gewoon 100mbit aanbieden.

De "power" user heeft wel degelijk voordeel van glasvezel, of ze het de moeite waard vinden is een 2e.

Vroeger was bij elke snelheidsupdate een wereld van verschil, dat hebben we al jaren niet meer, ik zit al jaren op 100 mbit, enige wat omhoog gaat is de prijs, maar snelheid blijft hetzelfde.

De meeste mensen die klagen over langzaam internet is WiFi de veroorzaker en niet de internet verbinding.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 05:49]

Ik hoor het anders geregeld ook van "digibeten" gamen, op glasvezel ben ik veel beter met online spellen, dat klopt want de latency ligt lager.

Ze hebben vaak voordeel door de vijand net iets sneller te zien.
Soms. Sommige games geven prioriteit over wat een speler ziet tov zijn vijand. Ook als jij een lagere latency hebt dan je vijand.

Als jij al achter een muurtje bent op jouw scherm, met je 1ms latency, maar je vijand (met 100ms latency) ziet je nog, dan kan het zomaar dat je dood geschoten wordt achter je muurtje. Dit is afhankelijk van wat de game ontwikkelaar aan de server kant doet met de latency tussen verschillende spelers.
Dat noem ik glitchen/cheaten, dan zou ik bewust de boel vertragen om voordeel te krijgen.

Vaak voegen ze tegenwoordig wel toe dat een potje pas begint als de laatste speler er is, dan is het weer wachten op de hdd mensen, zit je 2 minuten in een lobby te wachten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 05:49]

Dit wordt inderdaad dan ook gebruikt om te cheaten. Het is echter niet zo dat er alleen naar de speler met 100ms latency gekeken wordt, maar er wordt óók naar gekeken. Uiteindelijk hangt het af van hoe de servers van een multi-player game geschreven zijn om om te gaan met latency.
De snelheid zal inderdaad wel van ondergeschikt belang zijn voor de meesten. Maar ik denk dat de keuzevrijheid wel een goede reden kan zijn.
Voor mij was in elk geval de belangrijkste reden om afscheid van Ziggo te nemen en heb daar nooit spijt van gehad.
De snelheid zal inderdaad wel van ondergeschikt belang zijn voor de meesten. Maar ik denk dat de keuzevrijheid wel een goede reden kan zijn.
Voor mij was in elk geval de belangrijkste reden om afscheid van Ziggo te nemen en heb daar nooit spijt van gehad.
Voor de meeste klanten maakt het niets uit
Die kijken naar de prijs.
Is KPN goedkoper dan Ziggo, stapt men over, en moet je nog maar afwachten of ze het jaar erna nog eens gaan vergelijken.
Als de één niet eens leverbaar is, valt die af ( veel vergelijkingssites laten de niet leverbare abonnementen niet eens zien )

Hier in het dorp komt men met glas, rond feb 2020 word duidelijk OF het doorgaat.
De reacties die ik gehoord heb hier, zijn niet richten 'we hebben nu keuze' - er is al VVDSL 200GB KPN/XS4ALL en Ziggo
Maar de optie "1GB + TV -> 60€" ( t.o vergelijkbaar Ziggo 75€ ) is de belangrijkste, glas is goedkoper.

Gelukkig heeft het buitengebied ( wat letterlijk tegen onze wijk aanligt ) geen snelle verbindingen, Ziggo is niet doorgetrokken, want 'industrie' en KPN levert max 15Mb aan de buitenrand, en binnenring is met geluk 10Mb.
( er zijn een paar bedrijven die op eigen kosten glas hebben laten trekken, die nu op een WhootWhoot 50/50 lijn zitten, tegen 200€ in de maand.
Voor de meeste klanten maakt het niets uit
Die kijken naar de prijs.
Niet helemaal. Even los van het feit dat het ook onder de keuzevrijheid valt, lijkt het er op dat het aangeboden pakket ook van belang is.
Ik heb zelf geen lineaire TV meer, maar het schijnt zo te zijn dat bijvoorbeeld voetbal of ander sporten nog wel eens de doorslag kan geven om een bepaalde provider te nemen.
Volgens mij gaat dat meer op voor de samenstelling van het gezin.
Niet persé sporten, maar in een modaal gezin ( ouders + kinderen ) zal je eerder een TV pakket vinden, dan bij een single / koppel zonder kinderen.

Het hele cordcutting is lastig toe te passen als je rekening moet houden met allerlei meningen ;)
Met daarbij, dat het helemaal niet goedkoper hoeft te zijn, aangezien de samenstelling van losse diensten, net zo divers is, als op de TV-boeketten
Als single kan je prima afwisselen door maandelijks te wisselen, maar een gezin zal eerder de programmering van Netflix, Videoland en Disney+ in huis willen.

* FreshMaker hoeft echt niet thuis te komen met de mededeling, IK kijk geen lineaire TV, dus vanaf nu is het network-only
Je zegt nu hetzelfde als ik, maar dan in drie keer zoveel tekst. Dus ik begrijp dat we op één lijn zitten.

Bij ons thuis constateerde we dat we geen lineaire TV meer keken, dus hebben we besloten dat het nutteloos was geworden. Het ging dus andersom en daar hoef hoef je zeker niet alleen voor te zijn. Verder is Netflix voorlopig voldoende, maar als ze zo door gaan met matige content bieden dan kijken we weer verder. Ik moet wel zeggen dat het makkelijker is als niemand sport kijkt, dan valt er gelukkig veel te kiezen.
Klopt, hier alleen F1 wat ik graag wil kijken, maar 2 kids in grote leeftijdsafstand.
De vrouw kijkt vnml NF en Videoland, dus die boeit het niet erg.
Ik kijk Ziggo momenteel op de CI+ van schoonmoeders, omdat die alleen maar naar NPO / RTL kijkt ;) maar wel een VF abbo heeft.

Over een half jaar komt er glas ( hoop ik dan toch ) en heb voorlopig internet only genomen.
Ik neem het risico dat Ziggo de verbinding niet direct verbreekt ( laatste keer was het 7 jaar met signaal )
Dan blijft de CI+ gewoon in de TV, of kijken de kinderen maar via de ZiggoGO app en CC
Precies zoals we ons afvroegen wat we moesten met 4G en straks 5G, of met een harde schijf van een gigabyte - het is een kwestie van tijd en dan wordt er in 4K gestreamd, twee kanten op om oma de baby te laten zien, en dat met twee of drie apparaten tegelijk. De datahonger kent geen grenzen.
Het zal denk ik niet zo zwaar belast worden. De meeste huishoudens willen Netflix kunnen kijken en misschien fatsoenlijk online kunnen gamen, wat ook vaak prima op dsl of kabel kan. Zolang dat kan interesseert de rest ze weinig. Hier ligt ook glasvezel, het gros neemt gewoon het allerlaagste basispakketje af en gaan echt niet bijbetalen voor hogere snelheden. ;) Weet van een dat hun kind de meerprijs zelf moet dokken van de krantenwijk omdat ze het onzinnig vinden. Wat overigens prima is.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 05:49]

Weet van een dat hun kind de meerprijs zelf moet dokken van de krantenwijk omdat ze het onzinnig vinden. Wat overigens prima is.
Dat hebben wij gedaan met Spotify en Netflix
De oudste wilde persé ook Spotify, en kwam er achter dat Spotify Family 5€ voordeliger is dan 2 losse accounts, Nu betaald hij 1/3e zelf
Idem met Netflix, we hadden de basic 1 screen, maar hij wilde tegelijk en ook UHD kijken, dus betaald daar ook 1/3e van.
Ja dat klinkt redelijk :) Ook wel handig eigenlijk, gewoon altijd laag instappen en wachten tot kindlief ook wil en dan mee laten betalen. :+ Nee grapje natuurlijk, maar mee laten betalen lijkt me prima - leren ze ook meteen dat niet uit de lucht komt vallen. Met minder kan je ook uit de voeten, wil je meer (zoals naar andere shit kijken dan pa en ma): go for it, op eigen kosten. ;)
Hij is ondertussen 18
Dus gewoon de verantwoording nemen/krijgen voor wat hij wil.

Vandaag kreeg ik ineens de inlog van Crunchroll in mijn handen - kijk ... da's gaaf
Zijn broertje was er iig blij mee, nu al de halve dag japans in de huiskamer :+
Mijn zakgeld werd naar ziggo gestuurd voor de upgrade naar 150 mbit toen (ipv de 30 die het toen geloof ik was)
Dan moeten die 320.000 huishoudens wel constant hun lijn 100% belasten wil je er moeite mee gaan krijgen. Het ligt overigens ook aan de abonnementen welke die gezinnen afnemen. Lijkt me heel sterk dat hier problemen mee gaan komen.
Futureproofing van het netwerk is het meer en een upsell voor KPN straks want glasvezel klinkt natuurlijk ook iets moderner dan ADSL. Meeste gebruikers gaan denk ook niet 24/7 lopen downloaden daar is het netwerk ook niet op berekend, maar dat geldt nu ook voor DSL- of kabelverbindingen.
Als je 0.32 miljoen aansluitingen mega snel internet geeft zal er ook best gebruik van gemaakt worden en dat zal uiteindelijk de snelheid op het netwerk drukken.
Juist niet.

Je hebt het "gewone" verkeer, dat veel sneller wordt afgehandeld en voor de "excessieven" blijft er dus vele malen meer bandbreedte over.

Er zal meer data worden verstookt, maar dit kan bijna per definitie alleen maar omdat de snelheid *omhoog* is.

Dus ja, er zal misschien iets meer gefileshared worden, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat het slecht is voor de connectiviteit.

Daarnaast zijn de capaciteiten dusdanig hoger, dat ieder huishouden een 4K 'fireplace'-stream 24x7 kan draaien en dat er dan nog steeds capaciteit over blijft.

Stel huidige situatie: 100 Mb/s, die met piekbelasting volgetrokken wordt.
Nieuwe situatie 1000 Mb/s - 25 Mb/s voor het haardvuur - 100 Mb/s van de huidige piekbelasting = 775 Mb/s aan 'headroom' voor versnellen van de huidige piekbelasting, of nog wat andere toepassingen.

Realiteit is overigens dat zelfs met die 25 Mb/s permanente belasting een verbinding van 100 Mb/s al voor 98% van de huidige huishoudens voldoet, qua download.

Alleen in de upload zit echt ruimte voor vernieuwende diensten.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 05:49]

Het mooie van een snel netwerk is dat de gebruikers hun data ook snel(ler) binnen hebben...
De vraag is of 0.32 miljoen aansluitingen daadwerkelijk (veel) meer bandbreedte gaan verbruiken. De gemiddelde burger gaat beetje voor beetje omhoog dus providers hebben de tijd om beetje voor beetje te upgraden lijkt me zo. Correct me if i am wrong.
Ja, daar heb je een punt ....
Op termijn zal ZIGGO ook alles verglazen tot in de woning.

Waarmee wij in de absurde situatie komen dat in heel Nederland 2 glaskabels de woning in komen. Tegelijkertijd zullen beide netwerken wel zijn open gegooid voor andere aanbieders zodat alle aanbieders ook op beide netwerken zitten. 8)7
Nee absurd wordt het pas als er maar één aanbieder is; ik woon in een gebied waar DSL maar 3Mbps haalt, dus niet echt geschikt voor streaming; de enige andere aanbieder is glasvezel, met de bekende hoge snelheden. Maar je wil niet weten wat voor extreme tarieven, gecombineerd met belachelijk slechte (klanten-)service, je van deze de facto monopolist voorgeschoteld krijgt....

Dus beter maar twee of drie concurrerende netwerken voor de deur...

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 23 juli 2024 05:49]

Het hangt er maar vanaf wat je bedoelt met 'aanbieder'.
Op zich is 1 glaskabel genoeg als vervolgens de aanbieders maar het hele spectrum van snelheid/diensten/prijzen bestrijken.

Eigenlijk komt het hier op neer: de glaskabel is overduidelijk een nutsfunctie geworden waar het beheer door de overheid aan commerciële partijen met tenders moet worden uitbesteed.

Dat wat er vervolgens op die glaskabel wordt gedaan is voor de aanbieders.
Dat moet, in het belang van de consument, absoluut voorkomen worden. Er moeten juist meer (grote) aanbieders komen.
Nee, deze discussie zie je te pas en te onpas langskomen hier. De verbinding naar de buitenwereld had een nutsfunctie moeten zijn, net als bij electra, gas, riolering en water. Maar dat heeft de VVD grenzenloos verpest eind jaren tachtig en daar is (vrees ik) geen weg terug. Niemand zit er op te wachten om drie glasvezels binnen te krijgen, de consument betaalt hoe dan ook die rekening. En andere minder interessante gebieden worden dan in zijn geheel overgeslagen. Je zou KPN/Ziggo/Delta/Caiway moeten kunnen dwingen op de één of andere manier om ook de minder leuke gebieden van glas te voorzien. Ik zou alleen niet weten hoe. Het enige wat ik kan verzinnen is: Vraag KPN/Ziggo/Weetikveelwie om de boel te verglazen. Doen ze dat niet, dan een truc verzinnen om met subsidie dat alsnog vanuit het rijk te doen (jaja, mag niet van Brussel weet ik) en tegen betaling leveranciers toelaten op dat glas. Maar daar heb ik ook vast niet goed genoeg over nagedacht.

Overigens zijn er geen andere grote providers en een nieuwkomer heeft geen enkele kans van slagen. "Wachten tot je een ons weegt" is hierop van toepassing.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 05:49]

Even ter relativering. Er is een verschil tussen kabelaars en providers.
Inmiddels hebben we KPN die gaat verglazen en Ziggo die het nut er nog niet van inziet (zeggen ze ;) )
Dit zijn kabelaars en providers
Daarna volgen heel veel kleine kabelaars die geen provider zijn, maar een aantal toelaten.
We praten dan over met name de buitengebieden waar inmiddels tientallen kabelaars actief zijn
Glasdraad, glasvezelbuitenaf (Deltafiber) Glasvezelnoord enz enz.
Deze kabelaars pluggen diverse kleine providers (alleen aanbieders van tv telefoon en internetdiensten)
Multifber, Solcon, Stipte, Fiber, Trined en consorten.
Werkt in de provincie uitstekend en is niet duur en er komen steeds meer bij
Tevens timmert ook bijvoorbeeld ook T-Mobile aan de weg icm KPN of kleine kabelaars.
Het duurt nog een paar jaar, maar die glasvezel komt er echt wel (bijna) overal.
Want zo duur is het niet .pdf aanleg in buitengebied Drenthe
Globaal zit er een afschrijving in (inclusief POP's onderhoudscontract enz.) van zo'n €15 tot €20 in de maand in de aboprijs over een periode van 15 jaar. Dat betaalt elke klant nu ook in de maand aan de kabelaar KPN of Ziggo voor de kabel...
Keurige prijzen hiero van rond de €60
Je vergeet een kleinigheid. Geen enkel beursgenoteerd bedrijf - of bank - gaat akkoord met een terugverdientijd van 15 jaar. Daarnaast willen ze met garantie de investering terug. Daarom moet je vaak op voorhand intekenen of in één klap de aanleg betalen. De 15-20 euro per maand die men nu aan KPN of Ziggo betaalt is voor kabel die er inmiddels al even ligt en afbetaald is. Glasvezel graven kost simpel gezegd een aardig vermogen wat binnen 3 jaar terugverdiend moet zijn. Dat is ook exact de reden dat het zo mondjesmaat van de grond komt. Het ontgaat me overigens wat je met je betoog nu precies duidelijk wil maken. Het ging mij er om dat er geen aanbieder/provider/kabelaar van het formaat Ziggo/KPN meer bij zal komen.Dat was ook de opmerking waar ik op reageerde. Dat er verschil kan zitten in het eigenaarschap van de kabels en die dienstaanbieders, eens. Maar daar ging het niet om.
Die kleinigheid was ik niet vergeten hoor en mijn betoog was geen commentaar maar een relativering. ;)
De 15-20 euro per maand die men nu aan KPN of Ziggo betaalt is voor kabel die er inmiddels al even ligt en afbetaald is gaat nu rechtstreeks naar de aandeelhouders, terwijl ze er ook voor kunnen kiezen om verder te verglazen. Dit is een kwestie van tijd. KPN neemt niet voor niets deze stap en Ziggo gaat ongetwijfeld straks ook verder de wijk in met glas. Het vervangen van het oude netwerk zal in de toekomst 'vanzelf' meer glas opleveren, dat zullen de aandeelhouders wel moeten accepteren. :)

nieuws: Delta gaat op grote schaal glasvezel in Zeeland aanleggen
"Uiteindelijk wordt alles glas. Dat is het meest toekomstbestendig. Door heel Nederland leggen we glasvezelnetwerken aan en dat gaan we nu ook in Zeeland doen", zegt Delta-directeur Marco Visser.
Dat uiteindelijk alles glas wordt ben ik volledig met je eens. Ik hoop het alleen nog in de komende 20 jaar mee te maken. En daar heb ik ernstige twijfels over. Delta heeft het aardige voordeel dat ze een aanzienlijk marktaandeel in Zeeland hebben en KPN en Ziggo aardig buiten de deur weten te houden. Dat investeert toch net wat zekerder dan elders. Rustig afwachten maar. Maar wat wel zuur is, er is hier in de buurt mega verglaasd en op 100 meter van mijn huis is het gestopt. Maar sinds die tijd staat er wel een wijkkast daar en heb ik een VDSL snelheid die niet onaanzienlijk is. Voor mij is glas daarmee luxe, maar hoevelen zitten niet midden in een stad en hebben daar een paar Mb down en nog minder up.

De bottleneck die blijft zijn de - voor kabelaars - onrendabele gebieden. De bebouwde kom wordt als eerste verglaasd omdat daar domweg geld te halen valt, maar al die mensen in buitengebieden. Daar zit de ellende. Ik ben stellig van mening dat zonder overheidsingrijpen dat niet vanzelf wordt opgelost. We will see.
Met overheidssteun is niet zoveel mis als het de commerciële bedrijven maar niet in de weg zit.
Daarom wordt er met elk glasvezel initiatief altijd eerst een marktconsultatie gehouden.
In Noord Drenthe liep die deze net af
https://www.provincie.drenthe.nl/@134638/marktconsultatie/
Hiermee nodigen we u uit om uiterlijk 4 december 2019 om 12:00 uur aan te geven of u concrete plannen heeft om binnen drie jaar in dit gebied een NGA-breedbandnetwerk aan te leggen naar alle vermelde woningen en bedrijven.

En zo kunnen provincie en diverse gemeenten legaal leningen verstrekken aan de diverse coöperaties en (semi) commerciële bedrijfjes. nieuws: Noorden van Drenthe krijgt glasvezel met subsidie en lening (ook de subsidie wordt terugbetaald) De rente is erg laag en de terugbetaaltijd varieert tussen de 15 en 20 jaar.
De abonnee betaalt in die jaren de kabel terug in zijn maandbedrag.

Mensen die ver weg wonen worden niet overgeslagen. Het is een groot misverstand om te denken dat daar de meeste kosten in zitten. Die zitten vooral in de hoofdstructuur en de POP's met bijbehorende apparatuur. Tevens worden deze 'verre lijntjes' en de hoofdstructuur straks gebruikt voor 5G. In Drenthe is zelfs een kabel gelegd door Coöperatie Glasvezelnoord icm KPN en T-Mobile
Bovendien is het mogelijk met de vele lussen die zo ontstaan eenvoudig een omleiding te maken als er een storing ontstaat. Erg jammer dat we dit niet overal in Nederland zo kunnen doen. Leve de privatisering, not...
Maar wie moet dat in hemelsnaam allemaal gaan betalen. Het aanleggen is extreem duur en heel veel mensen zitten niet te wachten op nog meer kabels in huis met bijbehorende wegopbrekingen, asfaltvernieuwingen, hak en breekwerk in huis etc.(bij mijn moeder kon het niet in de meterkast door afwezigheid kruipruimte, de kabel komt dus binnen in de woonkamer. 1 kabel is al lelijk, 3 kabels met doosjes enzo is onacceptabel.)

Hoeveel extra heb je er per maand voor over om uit meer aanbieders te kunnen kiezen?

[Reactie gewijzigd door Arokh op 23 juli 2024 05:49]

Anoniem: 345323 @Arokh7 december 2019 00:23
Tja, ooit is ook de waterleiding en elektriciteitskabel aangelegd. Misschien moeilijk voor te stellen nu, maar dat was ook in de tijd dat de overheid dat soort investeringen voor haar rekening nam. En de burgers en bedrijven netjes hun belasting betaalden om dat soort infrastructurele projecten van de grond te tillen.

Vervolgens is in de jaren 90 met de liberalisatie (mooie woordwaarde, net als aflosvrij) waarbij al het tafelzilver verpatst is en de burger, eh sorry, consument nu de monopolisten mag betalen die voor een relatief prikje zichzelf een mooie positie hebben verworven.
Maar wie moet dat in hemelsnaam allemaal gaan betalen. Het aanleggen is extreem duur
Dit alleen al zegt dat meer dan 1 kabel nooit gaat gebeuren. Dit komt omdat een bedrijf ervan uitgaat dat je bij hun een abonnement zal afsluiten als glasvezel is aangelegd; immers worden veel hogere snelheden gehaald.

Maar wat nou als er al 1 ligt? Dan is de kans veel groter dat deze niet over zal stappen en dat de investering niet terugverdiend kan worden. Dit alleen al is genoeg voor mij om te weten dat meer dan 1 kabel echt nooit zal gebeuren. In ieder geval niet door een commercieel partij.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 05:49]

nee inderdaad. En dat is ook helemaal niet erg.
Je hebt 100% gelijk. Kabel is een nuts functie.
Waarom gaat we niet over op het model van de stroom in Nederland.
Een netwerk beheerder en allerhande bedrijven die daar diensten overheen aanbieden.
Dan zou je tv van ziggo kunnen nemen, internet van xs4all en alarm van g4s
Wil jij meebetalen aan het aansluiten van de echte buiten gebieden waar de woningen honderden meters uit elkaar liggen? Dat gaat dan natuurlijk wel gebeuren, waar moet dat geld vandaan komen? Minder besteden aan de zorg, minder naar het onderwijs of minder naar de politie? Zeg het maar.
Als je het collectief aansluit scheelt het een hoop, buiten dat kan de overheid als enige het zich permitteren een tvt van 10+ jaar te stellen. En als de isp's gewoon een tientje pm betalen voor de vezel oid heb je na 50 jaar 6 ruggen ontvangen, want zo lang gaat een stuk glas hoogst waarschijnlijk mee. En als de pop's wat groter worden is het voor veel isp's aantrekkelijk eigen apparatuur te plaatsen in de pop's.
Wil jij meebetalen aan het aansluiten van de echte buiten gebieden waar de woningen honderden meters uit elkaar liggen?
Ja daar wil ik aan meebetalen. Doe ik al op andere vlakken zoals het electriciteits- gas- en waternetwerk. Maar ook voor ziekenhuizen, politiebureau's enz. in minder 'rendabele' gebieden.
Het is relatief vrij snel terugverdiend, bovendien maak je Nederland in het geheel leefbaarder wat weer in het belang van iedereen is.
Om een voorbeeld te geven: een boer heeft snel internet nodig om met de nieuwe technieken efficiënter en met minder maar gerichter gebruik van mest- en bestrijdingsmiddelen te kunnen werken. Oa door preciese weersomstandigheden te kunnen zien, bestellingen enz.
Daar profiteerd heel Nederland van en zelfs daarbuiten.
Ik durf zelfs de stelling aan dat de 'winst' die wordt gemaakt door het aanleggen van minder snel renderende gebieden groter is dan de (aanvangs)kosten.

Bovendien is het een vorm van solidariteit die gewoon fatsoen is!
Vergeet niet: iemand in Limburg betaald ook mee aan de afsluitdijk ;)

edit: werkelijk gruwelijke typefout (laten we het daar op houden) verbeterd

[Reactie gewijzigd door Yev op 23 juli 2024 05:49]

Waarom zou het wel werken als de aanbieders de overheid betalen via een tender als het zonder die kosten al niet gebeurd.

Aan de andere kant, de uitrol van glasvezel is nog nooit zo groot geweest met veel lokale initiatieven en daarnaast KPN en T-Mobile die het weer opgepakt hebben. Je hebt ook veel mensen nodig om het aan te leggen. Veel sneller dan het huidige tempo gaat volgens mij niet. Of we moeten mensen gaan invliegen om het aan te leggen.
Een tender om tegen de laagst mogelijke kosten iets aan te leggen welke kosten dan door de overheid worden betaald. Ongeveer hetzelfde principe als de aanleg van windmolenparken op zee (tegenwoordig subsidievrij muv de stroominfrastructuur) of de veiling van mobiele frequenties, enz.

Met zo'n tender vergroot je de markt ook meteen want je bent nu niet afhankelijk van de paar semi-monopolisten, maar kan dit EU wijdt uitzetten. Met zonder twijfel veel prijsdruk tot gevolg.

Overigens is het nu misschien eindelijk weer een beetje druk met de uitrol, maar het heeft natuurlijk al heel lang stilgelegen, bewust door diezelfde partijen. Juist een bewijs van een falende markt!
Welke glasproviders kan je uit kiezen dan? En wat zijn de tarieven?
In mijn geval 1000 euro aansluitkosten terwijl ik de laatste woning die wel gratis is aangelegd nog kan zien liggen. Maar ik heb geluk, vanaf twee huizen verder betalen ze 1900.

Mij niet gezien.
Tja, ik heb hetzelfde gehad. Mijn argumenten om het wel te doen:
Ik ben van plan om hier nog minimaal 25 jaar te blijven wonen.
Met glas gaat thuis werken soepeler.
Niet aanleggen betekend huis minder waard TOV huizen die wel glas hebben (let op, glasvezel betekent daarentegen geen meerwaarde).
Ik heb er dus niet lang over gebracht en die 1900,- gewoon betaald.

[Reactie gewijzigd door Floor op 23 juli 2024 05:49]

Dan val je waarschijnlijk net buiten het gebied wat ''gratis'' aangesloten zou worden. Glasvezel aanleggen is natuurlijk niet goedkoop.

Ik snap dan wel dat ze een kleine bijdrage vragen voor levenslang genieten, maar dat is een persoonlijke keuze.
Ik deel die mening niet. Bij de initiële aanbestedingsprocedure had de gemeente moeten bedingen óf alles óf niks. De boeren zijn weer eens de sjaak. Ze worden al aan alle kanten uitgekleed door wetgeving o.a. verplichte aanleg luchtwassers, stankcircels hier, quotum daar. Let wel, daar ben ik het ook mee eens hoor. Maar ook boeren zijn gewoon mensen in je gemeente die vaak nog veel meer belasting betalen (veel grond) dan de mensen ín de kern. Wat mij betreft is het een vorm van discriminatie op basis van woonplaats (of eigenlijk adres). Allicht kost het veel geld om jetyaan te leggen maar spreid dat dan ook uit over je hele gemeente. Wij betalen hier ook hondenbelasting en allerlei gemeente belastingen. Maar de dichtstbijzijnde hondenstront prullenbak is twee kilometer verder, het dichtsbijzijnde speeltuintje voor de kinderen ook. Maar dan hoor je ze uit de kern niet klagen. Als hún aanleg nou bv 200 gekost zou hebben zodat iedereen hetzelfde had betaald was het land te klein geweest.

Nee twee maten wordt mee gemeten. Overigens, ik ben geen boer maar ben eigenaar van een clouddiensten bedrijf. Ik had best glas kunnen nemen en zakelijk aftrekken. Maar uit principe niet gedaan. Hier ligt nog wel ziggo, waar ik voor minder geld meer bandbreedte krijg. En de latency waar mensen over klagen bij Ziggo, ik zie het niet. 10ms is prima, glas haalt hier rond de 7. Dat is me geen 1900 en ook geen 1000 waard.
Nu betaal je dus elke maand zo'n €15 voor de coaxkabel. :z
Wat @Floor nu als voordeel heeft dat ie een nieuw netwerk heeft (af)gekocht voor een veel kleiner maandbedrag. Weliswaar uitgesmeerd over een flink aantal jaren. Maar hij zit nu niet meer de rest van zijn leven vast aan KPN of Ziggo.
Ik betaal nu 47.50 voor een 300/40 Ziggo verbinding en TV zit daar in. Prima content mee. Wat daar aan afdracht voor de kabel zelf in zit boeit me niet. Áls ik glas gekozen had, had ik m zeker afgekocht, dat is uiteindelijk natuurlijk de meest rendabele keuze. Doe je dat niet betaal je inderdaad je (glas)leven lang 15 per maand voor de glas lijn an sich.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 05:49]

Is dit gemeente ermelo icm caiway (buitengebied)? Ik hoor meer van dit soort geluiden van die richting uit komen. Ook weer een lokaal initiatief...
Het is inderdaad erg krom geregeld op sommige plaatsen. Zo was in mijn gemeente het centrum reeds voorzien van glasvezel. Ik woon in het buitengebied en daar kon afgelopen jaar voor €1800 een aansluiting gerealiseerd worden, onder het mom van 'anders is het niet rendabel'.
In de buurgemeente was nog nergens glasvezel. Daar wordt momenteel gewerkt aan een netwerk dat voor zowel de dorpskernen als het buitengebied geheel gratis aangesloten worden. Je zou denken dat het onder aan de streep voor beide gemeenten evenveel kost, maar schijnbaar moet er hier wel dik betaald worden voor een aansluiting.
Ik ben benieuwd welke en wat voor prijzen? Zo slecht kan het toch niet zijn zou je zeggen?
Theorie in Gouda ligt op tafel dat er zelfs 3 kunnen gaan komen :P (Delta, rekam en KPN).
Om het maar nog absurder te maken. Want 3x hetzelfde (op termijn) is weinig toegevoegde waarde.
Inderdaad, vooralsnog in theorie, KPN zegt nog geen plannen voor die wijk te hebben (maar doet wel andere wijken), Rekam heeft nog geen vergunning, enkel Delta is bezig, maar het is wel aardig onnodig dubbel werk wat ze hadden kunnen graven in steden/wijken waar nog niets ligt.
En dat graven zijn de kosten. De prijs van glasvezel is al jaren enorm aan het dalen. Met uiteindelijk 0 toegevoegde waarde. Uiteindelijk zal dat allemaal door de consument moeten worden opgehoest. Waar het dus enorm kostenbesparend zou kunnen worden gewerkt!
Of het wordt door financiers opgehoest, de consument kiest voor een ander aanbod en de marktpartij gaat failliet en de financiers kunnen fluiten naar hun geld. En dan komt er een partij die het glasnetwerk goedkoop opkoopt en daar diensten op gaat aanbieden. Mooi toch?
In onze wijk is de riolering net vernieuwd, maar even glasvezel in de gleuf leggen zat er niet in.
Dan moet dat wel kunnen. Glasvezel ligt namelijk onder de stoep en het riool onder de weg. Dan zou dus nog veel meer open moeten...

En daarnaast iemand het willen aanleggen plus een vergunning hiervoor krijgen.
Allicht zit er op z'n minst een duct in? :)
Ja, het zouden er twee moeten worden. Vooralsnog is Rekam nogal vaag wanneer dan, terwijl de concurrentie vandaag een buis geboord heeft naar mijn huis en de straat open gehad heeft.
Rekam, Glasdraad voor Rekam, Glasdraad, KPN, Delta.
Bij consumenten is het ongewoon om nog een keer fiber aan te leggen indien het pand dit al beschikt, Ziggo gaat dan gewoon de bestaande fiber huren(KPN WBA), is veel goedkoper voor ze.

In de zakelijke wereld is het normaal maar particulier echt niet.
Ze zullen eerst wel een survey doen, kans dat de doelstelling niet wordt gehaald is groot omdat er al (open) fiber ligt.

Ziggo zou dan flink moeten concurreren anders gaan mensen niet overstappen, gevolg onrendabel, providers hebben een winstoogmerk, als ze denken het wordt niet rendabel gaan ze dat echt niet doen.

Je ziet het nu ook al glasvezelprojecten hebben moeite wanneer in dezelfde woning al coax ligt, de eindgebruiker vind het dan wel best omdat ze op moment snel internet hebben, ze kijken niet verder etc en doen daardoor niet mee.
Ook zakelijk is het gewoon om een fiber te huren van andere partijen. Tele2 huurt bijv. Ook bij eurofiber vezels in.
Wij hadden al glasvezel van KPN in het pand, maar Surfnet kwam gewoon een nieuwe kabel trekken, de straat ging open etc toen we wilde overstappen, misschien is dat dan een uitzondering.
Bij overstappen zal KPN de vezel niet vrij geven omdat er nog een actief contract op zit.
Er lagen nog meerdere vezels vrij in het pand.
Tja, het kan zijn dat kpn te duur was, surfnet niet met ze samen werkt etc. Ik ken de werkwijze van surfnet zelf niet zo heel goed. Voorbeeldje: Laatst had eurofiber een locatie ontsloten, maar door dezelfde duct kwamen vezels van BT ook het pand binnen. En ik weet dat Relined een stuk KPN fiber huurt voor een klant van ons. Dus het gebeurt zeker wel.

[Reactie gewijzigd door Nox op 23 juli 2024 05:49]

Dan kan ik je nog een sterker verhaal vertellen. Ik heb dadelijk 2 glasvezel verbindingen van KPN netwerk bij mij thuis liggen. Dus als Ziggo gaat verglazen 3 stuks.
Gaat nog gewoon over de oude koperen leidingen.Hier is het een paar maanden geleden verglast maar er is geen schep de grond ingegaan.
Is er al iets duidelijk of dit AON of GPON wordt?

Ze zijn er niet duidelijk over, maar ik heb zelf AON met een eigen router met SFP.
Bij GPON is dit niet mogelijk en ben je aan de helse apparatuur van KPN overgeleverd.
Ook is het voor andere providers niet mogelijk om geen WBA af te nemen; Dus WBA is verplicht, dus geen Tweak of andere providers met eigen apparatuur in de POP.

[Reactie gewijzigd door BushWhacker op 23 juli 2024 05:49]

Bij mijn weten is alle nieuwe glasvezelaamleg van kpn gpon
In Zwolle in ieder geval niet, ik heb afgelopen zomer mijn aansluiting gekregen en die heeft gewoon zn eigen lijntje naar de POP (dus een point-to-point verbinding). Ik weet ook dat dit het geval is voor de wijk waar ze nu bezig zijn met het aanleggen en aansluiten.

[Reactie gewijzigd door V-rg op 23 juli 2024 05:49]

Da's goed nieuws voor mijn collega's.
Daar wordt nu glasvezel aangelegd.
(Zwolle Schelle en Holten broek).
Ze gaan mijn huis daar binnenkort ook aansluiten dus het maakt mij ook wel enthousiast...
Ook hier in Friesland AON aanleg. Volgens mij doet KPN alleen in Zeeland momenteel die proef met gpon
Bij GPON heb je ook een mediaconverter (ONT), vergelijkbaar met de NTU constructie aangezien je gewoon een RJ45 aansluiting krijgt..
Daarop kan je dus ook prima je eigen router aansluiten. :)
Tja, misschien wel xgs-pon
nieuws: KPN treft voorbereidingen om later dit jaar 1Gbit/s-glasvezelinternet...
Bij de 1Gbit/s-verbindingen van KPN gaat het om gpon-netwerken. Om snelheden tot 10Gbit/s te halen is een overstap naar xgs-pon nodig, wat is te beschouwen als de opvolger van gpon.

Deze pon-techniek wijkt af van de in Nederland nog veelgebruikte point-to-pointarchitectuur, waarbij er vanuit de centrale een aparte glasvezel naar ieder huis loopt. Er is overigens een technologie die op zijn beurt weer verfijnder is dan de pon-techniek: de wdm-techniek. Daarbij worden verschillende lichtgolflengten gebruikt om de verschillende signalen van elkaar te onderscheiden; zodoende zijn de tijdsvensters van de pon-techniek, die niet naast elkaar kunnen bestaan, niet meer nodig.
XGS-PON zeker nog niet, dat zal KPN bewaren voor later, wanneer het nodig is (concurrentie Ziggo), en zeker niet eerder. Daarbij is het netwerk van KPN er nog niet op gebouwd om 10G aan huis te leveren.
Omdat dit een project is voor volgend jaar kun je er denk ik wel vanuit gaan dat het GPON word.
Euh nee. Hier (meerdere plaatsen in Friesland trouwens) wordt ook glasvezel aangelegd door KPN en is 100% AON en geen GPON. En in andere gebieden is ook nog steeds AON.
In Maarssen heeft KPN al gpon met ONT's. Ook ergens in zeeland.
Mogelijk waren die opgestart binnen KPN al voor de beslissing over GPON door KPN gemaakt was.
Dus WBA is verplicht, dus geen Tweak of andere providers met eigen apparatuur in de POP.
Sinds VDSL bestaat is er geen eigen apparatuur meer in Pops. Dat heeft te maken met het "vectored" deel. Bij die techniek wordt er gekeken naar het aanwezige stoorsignaal op de koperdraden en dan wordt er vanuit de DSLAM zeg maar het negatieve stoorsignaal meegestuurd zodat die signalen elkaar opheffen. En dat werkt alleen maar vanuit één "doos". Sinds die tijd bestaat dan ook "VULA" (Virtual Unbundled Local Access" waar andere partijen een stukje van die DSLAM "virtueel" kunnen huren.

Hoe dat bij glas werkt is een aardige vraag, dat weet ik niet of daar nog wel eigen apparatuur van providers aanwezig is, iemand?
Bij glas kunnen de providers ook eigen apparatuur ophangen in de PoP's. Dan krijg je bijvoorbeeld Tweak of T-Mobile die 1Gbit voor goedkoop bedrag kunnen leveren.

WBA is op dit moment max 500/500 en loopt wel via KPN.
Anoniem: 63672 6 december 2019 15:39
Als dit eindelijk een keer echt goed doorgezet wordt dan zal dat mijn interesse zeker opnieuw opwekken.
Ik kijk er halsreikend naar uit.
Bizar dat Amsterdam zo achterloopt op het platteland. Bijna elk dorpje hier heeft al jaren glasvezel...
Het is nu eenmaal lastiger te graven en verwerken dan in een (nieuwer) dorp

Grote steden liggen de straten al redelijk vol met de buizen en bekabeling, hoe meer er ligt, hoe duurder het word om 'erbij' te komen
Klopt, maar het aantal (potentiële) aansluitingen per gegraven meter is wel aanzienlijk hoger. Woningdichtheid in een ‘standaard’ wijk met rijtjeshuizen is ca 35 per hectare, in Amsterdam ga je snel over de 100 heen.

Dan heb je alleen nog wel het gedoe om glasvezel een pand in te leiden met meerdere appartementen, je zal een stuk meer meters binnen de gebouwen zelf moeten maken. Wat als alleen iemand van 3 hoog graag glas wil?
Glasvezel heb ik in Amsterdam tot nu toe alleen gezien in nieuwbouw- en renovatiewoningen. Daar is de glasvezel bij de bouw aangelegd tot in de meterkast. Hoe dat bij bestaande woningen gaat ben ik ook benieuwd naar.
Toevoeging: in het stuk van KPN is sprake van aanleg tot in de woning, en een afspraak met de bewoner wanneer er wordt aangesloten. Elke woning krijgt dus een aansluiting. Op langere termijn is dit zowel economisch als technisch ook de enig juiste weg.

[Reactie gewijzigd door antidote op 23 juli 2024 05:49]

Amsterdam is groot hoor. Er zijn de laatste 10 jaar toch al eerder hele wijken verglaasd (dus bestaande bouw), net als nu. Check deze kaart maar eens. Donkerblauw is verglaasd:
https://www.kpnnetwerk.nl...amsterdam/glasvezelkaart/
Mijn beeld klopte niet helemaal: er zijn inderdaad wijken met bestaande bouw verglaasd in Oost en Nieuw-West. Dat zijn de grootste blauwe vlakken op de kaart, en ook de gebieden waar destijds de aanleg door Glasvezel Amsterdam is begonnen.
Later, en buiten die gebieden is de uitrol van glasvezel grotendeels stilgevallen. De grootste blauwe vlakken daarbuiten zijn meer recente nieuwbouw: nieuwe fase IJburg, Zeeburgereiland in Oost, Overhoeks en De Bongerd in Noord, Houthavens in West, en langs de ring West nog een aantal blokken (ver-)nieuwbouw.
Ik zou niet zo enthousiast zijn..... :/

KPN is bij mij in de wijk ook iets aan het doen. Er staat een nieuwe wijkkast, een paar Oost Europeanen zijn aan het graven geweest en er ligt nu een grote holle buis met daarin 4 kleinere holle buizen. Er viel een keer een flyer op de mat en er kwam een keer een brief waarin ze aangaven de wijk op "snel internet" te zullen aansluiten. :9 :*) :Y)

Nu ben ik een beetje aan het zoeken gegaan en het is me gewoon niet duidelijk wat ze exact gaan doen. Het is echt Jip-en-Janneke taal. Straat openbreken, wijkkast aansluiten, huizen aansluiten. :?

Wat blijkt : ze stellen hun netwerk niet open voor de standaard glas aanbieders die je bijvoorbeeld met glasvezelbuitenaf wel krijgt. Ik heb weten door te klikken en dan zie je dat je met meer geld dan Ziggo met minder snelheid zit.

Dus het feit dat je glasvezel krijgt wil niet zeggen dat je ook aanspraak kan maken op 500/500 ofzo. Dat zat er niet in.
Gaat het om VVDSL (vectoring DSL) in jouw geval?
Gezien de omschrijving zal dat inderdaad VVDSL zijn.
Daar zijn ze juist heel erg vaag in. Het woord glasvezel of ftth wordt nergens genoemd maar ze suggereren heel veel.

Gebakken lucht dus :O
Nouja, mij vdsl lijn is van 50mbit (pairbonding) naar 211 mbit gegaan (pairbonding) en upload van 5mbit naar 60mbit.

En dit gebeurde allemaal gratis zonder dat er iemand bij mij thuiskwam. Kan daar niet echt over klagen.
Dan graaft men glasvezel naar een kastje waar de KPN lijnen op aangesloten zijn. De afstand van de telefoonlijnen naar dat kastje zijn fors korter dan de route naar de wijkcentrale.

Kortere telefoonlijn is hogere snelheid. Dus in huis verandert er niets.
ik heb sinds een paar weken glasvezel in België. De kabel kwam al binnen maar moest binnen nog aangesloten worden zodat ie naar de router kon gaan. Dat moet gelast worden en duurde ongeveer 2u. Vervolgens moest de kabel in het distributiepunt van Proximus nog aangesloten worden. Nog eens 3u voor die hele aansluiting. Ik hoop dat KPN een leger technici heeft.
Meeste huizen komt de glaskabel nog niet binnen, dus dat kan in 1x. Het aansluiten in het distributie-kastje op de hoek van de straat zal ook voor de hele straat in 1x (sleuf graven, kabels er in, inprikken op kast) gedaan worden.
Ja, en hoe ziet het er dan uit, als ze bij jou komen aansluiten? Moet ik dat voorstellen als dat de stoep op halve meter voor de voordeur opengaat en dan een kabeltje naar mijn meterkast? Klinkt raar, dacht dat last mile to the home, zo duur was, omdat ze tot in huizen gaan, maar nu hoor ik dat ze dat pas doen als iemand abonnee wordt.
Bij mij thuis kon je aangeven waar ongeveer je meterkast zat. Naast mijn huis kwam toen een de fiber de grond uit ongeveer ter hoogte van waar mijn meterkast zit. Een andere persoon heeft toen met de hand moeten graven, gat in de muur boren en het daadwerkelijk naar binnen gelegd.
Hebben ze niet, tegenwoordig worden daar gewoon onderaannemers voor ingehuurd. Is de opdracht klaar dan ben je ineens van een berg personeel af.
Dat klinkt goed.
Anoniem: 63672 @Lekstok6 december 2019 15:53
Maar bent u er zelf ook tevreden mee?
Krijgt u hetgeen u ervan verwacht had?
Hmmm... Ik woon in Amsterdam (Landelijk Noord) en daar is de aanleg bezig van glasvezel door Glasdraad. Dit is in eerste instantie bedoeld om de buitengebieden (Ransdorp, Holysloot, Durgerdam, Schellingwoude en wat omliggende dorpen) van glas te voorzien. Maar ik woon dus wél in Amsterdam-Noord en heb nu een VDSL abbo bij de KPN. Ik vraag me af hoe deze twee trajecten elkaar gaat beïnvloeden.
Ik heb moeten intekenen voor de aanleg via Glasdraad met een eenmalige afkoop van €1.815,00 maar als nu blijkt dat de KPN het gaat aanleggen ben ik benieuwd hoe dit gaat uitpakken.
Waar Glasdraad aanlegt zal KPN Netwerk NL niet aanleggen. Dat hoeft ook niet want KPN WBA komt als operator op het netwerk van Glasdraad.
Dus daar doet KPN het via een derde partij, in de rest van Amsterdam legt het een eigen netwerk.
Wow ik heb €0,- betaald voor mijn Tweak verbinding. Via regefiber aansluiting dacht ik.
Al met al toch best ambitieus:
'Het project is onderdeel van de strategie van het bedrijf om tegen eind 2021 een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd te hebben.' Da's in twee werkjaar, dus 500 werkdagen, een miljoen aansluitingen erbij. 2.000 per dag.
Is de enige reden dat ze de hete adem van Ziggo in hun nek voelen? Want het lijkt me dat de doorsneegebruiker (da's niet de nerd/tweaker/tech-geïnteresseerde die hier op Tweakers zit) in een stedelijk gebied leuk uitkomt met het huidige adsl/tv-aanbod, ik hoor mensen niet echt piepen.
Of is dit een stap om uiteindelijk het kopernetwerk buiten werking te stellen? Dat wordt al steeds ouder en op een zeker moment is glas dan gewoon goedkoper en meer toekomstbestendig.
De start van die 1 miljoen extra aansluitingen was eind vorig jaar. Dus er is drie jaar voor uitgetrokken, niet twee jaar. Ziggo heeft er zeker wel mee te maken maar investeren in de toekomst nog meer. Op den duur moet het koper netwerk uit. Op 5 plaatsen in Nederland loopt daar nu al een proefproject voor. Eerst alles 100% op FttH krijgen, dan koper uit.
Is er ergens een overzicht van alle projecten die bezig zijn of in de planning staan?

[Reactie gewijzigd door samo38 op 23 juli 2024 05:49]

Alleen van gebieden die al aangelegd zijn of officieel gepubliceerd naar marktpartijen. Alle andere geplande gebieden worden later stap voor stap bekend gemaakt.

https://www.kpnnetwerk.nl...amsterdam/glasvezelkaart/
Ter info, Amsterdam heeft ongeveer 462.000 huishoudens.
Maar een aantal wijken zit al op het glas zoals IJburg.
Dat zijn 90.000 huishoudens in totaal, IJburg en andere wijken. Staat ook gewoon al in de tekst. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.