KPN voorziet voor eind 2021 minstens 80.000 Haagse huishoudens van glasvezel

KPN zegt dat het de aanleg van glasvezel in Den Haag gaat versnellen. Dat betekent dat tegen eind 2021 minimaal 80.000 huishoudens in verschillende wijken via een glasvezelverbinding op het netwerk van KPN moeten zijn aangesloten.

Om dit aantal nieuwe glasvezelverbindingen in de Hofstad te realiseren, begint KPN vanaf juli in het Regentessekwartier met de aanleg. Dit vormt volgens het bedrijf de start van het 'opschalen van de uitrol in Den Haag'. In het verleden zijn de wijken Benoordenhout en Ypenburg al voorzien van glasvezelverbindingen.

In Den Haag is concurrent T-Mobile ook bezig met de aanleg van glasvezel, samen met VolkerWessels Telecom. Inmiddels is deze uitrol begonnen in de Haagse wijk Segbroek, waar 33.000 woon- en zakelijke adressen toegang tot het glasvezelnetwerk krijgen. Het netwerk is net als het KPN-netwerk open voor derden en is volgens T-Mobile daarmee geschikt voor 5g- en Smart City-toepassingen. Rondom de overname van Tele2 maakte het bedrijf bekend flink te investeren in glasvezelprojecten.

KPN erkent dat het niet de enige partij is die in Nederland glasvezel aanlegt, maar het bedrijf zegt zich van andere initiatieven te onderscheiden doordat het de enige partij is die 'massaal in Nederland glasvezel uitrolt'. De provider gaf in november vorig jaar aan dat het zich weer sterk op de aanleg van glasvezel gaat richten. Het telecombedrijf wil tegen 2021 meer dan een miljoen nieuwe huishoudens op ftth aangesloten hebben. Die ambitie stond in het verleden op een laag pitje; na de overname van Reggefiber in 2014 trapte KPN flink op de rem bij de aanleg van glasvezel en werd vooral getracht het maximale uit de bestaande koperlijnen te halen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-06-2019 • 11:22

146 Linkedin

Submitter: Houtenklaas

Lees meer

KPN-topman Maximo Ibarra stapt op Nieuws van 25 juni 2019

Reacties (146)

Wijzig sortering
Dat is leuk en zo, maar dat zal betekenen dat sommige huizen meerdere glasvezelkabels van verschillende bronnen zullen hebben. T-Mobile legt er namelijk ook glasvezel aan naar dezelfde huizen. Dit terwijl er hele gebieden in Nederland zijn waar bijna geen enkel (particulier) huis een glasvezel heeft(en waar het waarschijnlijk ook nooit komen gaat!). Glasvezelaanleg is toch zo kostbaar? Waarom dan geld verspillen door meerdere aansluitingen in één huis te realiseren? Waarom geen redelijk wholesale systeem inzetten waarop standaard alle providers zitten die überhaupt verbindingen over glas leveren in Nederland? Waarom gaan KPN en haar dochter merken niet gewoon op de vezel van T-Mobile en CIF leveren en T-Mobile en CIF op de vezels aangelegd door KPN NetwerkNL? Dan hoeven ze niet te graven en heeft iedereen een even grote dekking in Nederland. Dat beetje lijnhuur kost veel minder dan het zelf moeten graven en aanleggen van een eigen kabel, zelfs op de lange termijn...

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 19 juni 2019 12:24]

Consequentie van jarenlang liberaal overheidsbeleid. Ben zelf altijd voorstander geweest dat infrastructuur een taak van de overheid is.
dat is voor veel infrastructuur ook wel redelijk zo toch (sowieso semi overheid)
ik krijg toch ook geen 2 water aansluitingen, 3 elektriciteits kabels en 4 riooleringen ?
(naast gas maar dat gaat al lang niet meer naar de nieuwe huizen toe)

Daar zit hem het probleem, glasvezel en tv kabel worden niet onder dezelfde noemer geschoven als bovenstaand 3a4 "producten"

Dat zou gewoon moeten. elk huis krijgt gewoon 1 tv kabel en 1 glasvezel kabel (en laat POTS maar zitten) zodat mensen de keuze hebben uit een kabel aanbieder (mischien later meerdere) en alle providers die via glas aanbieden..
jah, dat zou je ook verwachten van de post, openbaar vervoer, of internet; nee alles verkocht en uithanden gegeven aan bedrijfsleven. Wat een winstoogmerk heeft, en dus de consument nog meer benadeeld. -O- immers zien we hoe goed het loopt bij postnl, of de prijs van de treinkaartjes :N

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 19 juni 2019 13:53]

Dat laatste hoeft niet zo te zijn.

De infrastructuur zou, zoals @drs.titulaer zegt, een overheidstaak moeten zijn. Een zaal van algemeen belang.
De leveringen zouden wel door commerciële bedrijven kunnen worden gedaan.
Anders krijg je een monopolist (De overheid) die alles bepaalt.

Winstoogmerk hoeft niet nadelig te zijn ais er maar voldoende concurrentie is.
Bij KPN kan iedere provider nu al via de wholesale constructie zowel koper als glasvezel verbindingen afnemen. Bij KPN zijn de wholesale ODF tarieven volgens mij gereguleerd door de overheid. Kennelijk doet KPN dit beter(goedkoper) dan bijv. Glasvezelbuitenaf (CIF/EQT)als je kijkt hoeveel providers je kunt kiezen op het KPN glasvezelnetwerk. Wat T-Mobile gaat rekenen als wholesale tarief kennelijk nog niet duidelijk. Ziggo moet haar kabel ook gaan openstellen van de overheid…….. maar dat kan nog wel ff duren. Maakt mij dus niet uit kom maar met die dubbele vezels…. Mijn meterkast is groot genoeg 😊
Het lijkt me sterk dat er dan ineens 2 glasvezelkabels liggen.

Het zal eerder een kwestie zijn welke partij geld krijgt voor dat kabeltje zodra de burger een glasverbinding neemt. Dat willen ze natuurlijk niet te veel aan T-Mobile gunnen. Deze concurrentiedrang lijkt er eindelijk voor te zorgen dat er weer meer glas wordt aangelegd.

Daarnaast kan ik het mij ook niet voorstellen dat een gemeente toestemming gaat geven om de grond open te gooien voor iets dat er al ligt.

[Reactie gewijzigd door Youri219 op 19 juni 2019 13:38]

Helaas is dat precies wat er gaat gebeuren. Het gebied van KPN overlapt dat van T-Mobile, terwijl er al aangegeven is door T-Mobile aan KPN dat dit kapitaalvernietiging is en de consument er geen baat bij heeft. En dat KPN van harte welkom is op het fiber netwerk van T-Mobile.
Gewoon ontmoedigingsbeleid. Voor de T-Mobile investeerders wordt het lastiger om een fatsoenlijk rendement te behalen als KPN er ook ligt. De volgende ronde voor T-Mobile wordt dan gelijk een stuk lastiger. Er zijn in mijn ogen twee oplossingen:
 • Infra wordt weer een overheidstaak. Maar dat is schier onmogelijk omdat een zekere regeringspartij dat publiek heeft gemaakt met de beursgang van KPN
 • De eerste partij die glas neerlegt heeft direct het alleenrecht op de aangesloten huizen, maar wel tegen wettelijk vastgestelde (ACM) tarieven en servicelevels en is verplicht een scheiding aan te brengen in de infra- en dienstenleverancier. En elke dienstenleverancier mag aankloppen bij de infraclub. En een wettelijke subsidie voor de locaties die anders niet interessant zijn voor infra leveranciers. Dat staat op gespannen voet met "Europa", maar daar mag een slimmerik een oplossing voor verzinnen. Bij banken in staatssteun inmiddels gemeengoed, waarom bij Telecombedrijven dan niet.
Die eerste is letterlijk onmogelijk, dat houdt in dat onze regering alle infra in dit land weer moeten opkopen. Dat geld is er domweg niet. De tweede heeft een betere kans van slagen lijkt me.
Daarnaast kan ik het mij ook niet voorstellen dat een gemeente toestemming gaat geven om de grond open te gooien voor iets dat er al ligt.
De gemeente heeft hier alleen niet heel veel in te willen, want voor telecombedrijven heeft de gemeente een gedoogplicht. Ooit in de jaren 90 in de telecommunicatiewet opgenomen, om snel internet aan te kunnen leggen. Dit is echter de consequentie.
Gedoogplicht en de macht om voorwaarden te stellen, zoals bijvoorbeeld: binnen 5 jaar de stoep niet opnieuw open mag voor vergelijkbaar werk. Die eis is nu bijvoorbeeld gesteld door de gemeente Deurne.

Kortom. De gemeente bepaalt nog altijd wat en wanneer iets de grond in gaat.
Welke KPN dochter merken?
Solcon bijvoorbeeld. Die levert Glasvezel in gebieden waar KPN het soms niet doet.
Omdat er een hogere return on investment verwacht wordt. Zelfs met het aanleggen van glasvezel op een plaats waar een andere provider hetzelfde doet kan de opbrengst een stuk groter zijn als er maar voldoende huizen dicht bij elkaar staan tegenover het aanleggen van glasvezel op een locatie waar je alleen bent maar waar huizen heel ver uit elkaar staan.

En het huren van die lijnen kan op termijn duurder zijn dan ze zelf aan te leggen en te onderhouden.
voor het aanleggen van 5g is er een veel fijnmaziger glasvezel netwerk nodig dan wat er nu ligt.

Elke provider wil natuurlijk zijn eigen netwerk/kabels gebruiken. En niet die van zijn concurrent.

Een paar extra aansluitingen die niet gebruikt worden bij mensen thuis maakt dan waarschijnlijk niet zo heel veel meer uit en zal als er ook maar een kleine groep klanten gebruik van gaat maken toch rendabel geacht worden.

Omdat de noodzaak voor glasvezel er nu door 5g ineens wel is en het daardoor te “verkopen” is aan de aandeelhouders wordt glasvezel nu wel ineens prioriteit bij alle providers.

Eigenlijk heeft KPN dus heel erg dom gehandeld door na de aankoop van reggefiber de aanleg van glasvezel tot aan het huis stil te leggen. Waren ze door gegaan in het zelfde groei tempo als dat reggefiber deed dan waren ze nu spekkoper en liepen ze voorop. Ipv een beetje voor op de concurrentie.
Omdat andere fabrikanten waarschijnlijk een ander signaal hebben.
Kpn heeft misschien een ander signaal dan zigo heeft ook weer een andere aansluit mogenlijkheid dan T-Mobile.Maar ik snap jouw filosofie waarom geen nationaal netwerk waar alle providers op aangesloten kunnen worden?Een ding staat vast als ze allemaal glassfiber leggen kunnen ze inderdaad dezelfde infrastructuur aanleggen.Een stukje concurentie komt ook nog om de hoek kijken.wie heeft de snelste modem?En wie heeft de beste bekabeling en korste ping?Allemaal dingen waarmee telecom bedrijven rekening mee moeten nemen.
Hetzelfde probleem speelt nu in Gouda. Twee partijen willen nu een glasvezel netwerk gaan aanleggen, dus iedereen krijgt straks vezels binnen van twee aanbieders, die niet tegelijk gaan graven. Tegelijk wordt je als bewoner bestookt met brieven dan weer van de een, dan weer van de ander. Er is jarenlang niets gebeurd en er was alleen KPN of een lokale kabelaanbieder (nee, dus geen ziggo), en nu dit. 8)7
Een straat verder ligt het volgens mij, maar voor ons nog niets gepland. maar VDSL is al duur genoeg, al halen we hier voor die prijs maar 30 mbit.
Ik ken hier in de buurt ook een straat.
Liggen al jaren 2 glasvezel netwerken in de huizen die niet werken.
Beide niet voltooid, omdat er geruchten gingen over sloop.
Dus nu ze de hete adem voelen van zowel Ziggo als T-Mobile gaan ze plotseling wel in een hogere versnelling glasvezel aanleggen.
Ja en? Logisch toch? Als je geen echte concurrentie hebt en kan volstaan met de huidige technieken voor die locatie dan ga je toch niet mega investeren om maar sneller aanbod te hebben? De enkeling die snel snel snel internet willen die wachten maar. Het is de investering op dat moment immers niet waard.

Vreemd dat mensen denken dat bedrijven maar de mens tegemoet komen in al hun behoeftes. Verhuis dan naar een locatie waar het er wel ligt als het zo noodzakelijk is glasvezel te willen.
Ze hebben het bedrijf wat dat wél deed overgenomen en vervolgens de uitrol stopgezet.
Reggefiber is nooit een concurrent van KPN geweest. Dat is een fabeltje dat altijd weer opduikt op Tweakers. Ook in deze thread zijn er weer veel mensen die het blind herhalen.

Reggefiber was vanaf de oprichting een dochteronderneming van KPN en Reggeborgh. KPN had in 2008 al een 41% aandeel in de onderneming.

Hier is het besluit van de ACM tot goedkeuring daartoe: https://www.acm.nl/en/node/2570

Als je dat artikel 5 minuutje doorleest dan zie je dat het vanaf de oprichting al het plan was om uiteindelijk Reggefiber volledig onder KPN te laten vallen. In de statuten bij de oprichting is die mogelijkheid voor KPN nadrukkelijk opgenomen. Namelijk:
12. KPN B.V. heeft op twee momenten de mogelijkheid haar belang van 41% in de G.O. uit
te breiden. Deze momenten vallen samen met het bereiken door de G.O. van twee in de
Samenwerkingsovereenkomst gedefinieerde doelen³ en de uitoefening van verschillende call- en
put opties door KPN B.V. respectievelijk Reggefiber.
Hier de voetnoot met de gedefiniëerde doelen:
Namelijk het realiseren van 1 miljoen respectievelijk 2 miljoen ‘homes connected. Een ‘home connected’ is een huis dat voorzien is van een aansluiting op het glasvezelnetwerk, zonder dat er sprake hoeft te zijn van een werkende verbinding. Indien er ook sprake is van een werkende verbinding, spreekt men van ‘home activated’.
Maargoed, dat bekt minder lekker in de Tweakers comments dan dat het grote boze KPN dat prachtige bedrijf dat zo snel Glasvezel aan het aanleggen was opkocht om het de nek om te draaien!

Surprise: dat 'geweldige bedrijf' dat in heel niet-Randstad Nederland in rap tempo Glasvezel heeft aangelegd was dus altijd al KPN.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 19 juni 2019 15:23]

Uit de archiven van tweakers:
nieuws: Glasvezelinvesteerder Dik Wessels is overleden
nieuws: Nederlandse rechtbank: KPN mocht inderdaad Reggefiber overnemen
reviews: Minder nieuw glas in de grond - Waarom de glasvezelaanleg is gestokt
reviews: Minder nieuw glas in de grond - Waarom de glasvezelaanleg is gestokt
nieuws: Vertrekkende KPN-directeur komt in directie voormalige holding Reggef...

Dus ja: KPN had vanaf 2008 een redelijke vinger in de pap bij Regefiber. Waar Reggefiber al sinds 2005 bestaat en netwerken aanbiedt. KPN heeft ook altijd haar eigen glasvezel netwerken gehad!

Uit mijn persoonlijke herinnering: Hier op Ypenburg was het een reggefiber initiatief dat bij ons een paar jaar geleden glasvezel heeft aangelegd (dat had ook bij de bouw in 2000 al gekund). In die tijd kreeg een collega ook een aanbod, daar via de KPN. Dat bleek toen geen ftth maar fttc te zijn: Glasvezel tot de kast in de straat en de rest adsl. Kwa glasvezel aanbod waren kpn en reggefiber duidelijk 2 verschillende partijen met verschillende inzichten. Of was het dat KPN geen ftth durfde aan te leggen? Dat de geschiedenis zich heeft herhaald (kpn en internet voor consumetenten -> hacktic -> xs4all).

[edit: jaartallen].

[Reactie gewijzigd door beerse op 19 juni 2019 15:05]

In het begin was er ook een namen verwarring.
Zo is hier de glasvezel door Glashart aangelegd, dat eigenlijk ook Reggefiber is.
dan heb je nog de gemeenten die het startschot moet gaan geven samen met kpn en reggefieber.
De gemeente van bijv rotterdam of amsterdam gaan daarmee akkoord en leggen een paar miljoen bij
bij de aanleg van glass.Als het aan mij lag dan lag glass al door geheel nederland maar:het is een dure hobby glas alleen al is best duur de mensen die dat gaan aanleggen moeten ook betaald worden, ondertussen moet kpn proberen flinke winst te maken.Misschien is er nog een europeesch potje waar het geld vandaan zou kunnen komen.Wie gaat wat betalen?
Klopt! En voor die overname is betaald... Wie betaalt, bepaalt.
Als het stopzetten van de uitrol met geld te maken had hoefden ze Reggefiber niet over te nemen. Was niets anders dan concurrentie uit de markt halen. Maar nu moeten ze alsnog gaan investeren omdat de concurrentie wel gewoon verder gaat.
Tsja... En als het stopzetten van de uitrol niet (direct) met geld te maken had was er mogelijk een andere situatie geweest. E.e.a. ter bepaling door het bestuur resp. de eigenaren van de onderneming.
De klant betaalt. Dus die bepaalt?
Nee, dit ging over de overname. In dit geval betaalde KPN voor de overname van Reggefiber. Vanaf dat moment bepaalt KPN dus de koers van dat bedrijf.

Tegelijkertijd kan de klant inderdaad proberen invloed uit te oefenen op de koers van een bedrijf, o.a. (en voornamelijk) met zijn portemonnee. Of het bedrijf daar gevoelig voor is behoort, wederom, bij de verantwoordelijkheid van het bestuur van dat bedrijf.

[Reactie gewijzigd door RetroMan op 19 juni 2019 12:47]

Rond die tijd waren ze bang om overgenomen te worden. Dan is het normaal dat je geld in kas houd. Want fiberglas is een dure investering
Ja dat doe je wel, want als je als bedrijf verder denkt dan 2 jaar en de volgende aandeelhouders vergadering dan was je nu verder geweest, snellere verbindingen dienen ook het algemeen belang en de groei van de economie en dus ook de groei van kpn zelf en hun eigen positie, ze hadden sinds 2014 1/5 nederland van glasvezel kunnen voorzien en dan was nederland in de top geweest van internet verbindingen en hun snelheid. Nu zijn er oostblok landen waar je in "dorpjes" sneller internet kan aanvragen dan hier in de grote steden. We lopen achter...
Yep, de snelste van de hele wereld zijn, mega kosten, minder opbrengsten (immers merendeel van de Nederlanders willen niet de eerste zijn met de hoogte kosten). Goed business plan.
Klinkt prachtig ideologisch, wat zou het toch geweldig zijn als we in Nederland sneller internet hadden dan in die "dorpjes" in die Oostbloklanden, Maar dat is niet de (door diens bestuur bepaalde) doelstelling van KPN. In mijn persoonlijke opinie: Gelukkig maar. In deze wereld voorop willen lopen kost meestal meer geld dan het oplevert.

Wat wil (het bestuur van) KPN dan wel? Nou, dit: https://overons.kpn/nl/het-bedrijf/onze-missie
De klant is koning........ Behalve als er geen concurentie is.
Maar dan nog moet een bedrijf toch klantvriendelijk zijn????
Nee. Een bedrijf "moet niets" op één ding na: Op langere termijn meer geld ontvangen dan uitgeven. De rest is, hoezeer we dat misschien niet leuk vinden, bijzaak. Het lijkt alsof "klantvriendelijk zijn" altijd een goed ding is; het klinkt in ieder geval positief. Economisch bezien kan het best wel eens meer geld kosten dan het oplevert, en dan moet je je als bestuurder van zo'n bedrijf afvragen of je dat wel wilt. Klantonvriendelijk zijn zal wellicht niet helpen, maar ik ken genoeg bedrijven die niet extreem klantvriendelijk zijn (resp. waarvan ik minder klantvriendelijke ervaringen heb vernomen) en die toch al jaren bestaan.
Er bestaat echter ook nog zoiets als maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Zeker een bedrijf als KPN opereert niet in een vacuüm, 'with power comes responsibility'. En dat gaat verder dan enkel binnen de kaders van de wet blijven. Consumenten mogen een bedrijf als KPN dan ook zeker aan hogere standaarden houden en daar iets van vinden.
KPN doet toch echt wel iets met maatschappelijke verantwoordelijkheid ... Maar primair is het gewoon een bedrijf met winstdoelstelling. Dat moet van de aandeelhouders O-)
Inderdaad. Walgelijk bedrijf, ik probeer er weg te blijven. Eerst alles afkappen want 'koper is de toekomst' terwijl ze heel goed weten dat dat puur om de winst op te drijven te doen was. Nu ze echt achter beginnen lopen gaan ze maar weer aan de slag. Gelukkig is dat beetje concurrentie er nog, maar wat een walgelijke bedrijfsvoering.
Of juist slim? KPN doet dit om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Goed voor de klanten, goed voor de aandeelhouders, goed voor de continuiteit van het bedrijf. Ik zie niet in wat daar "wagelijk" aan is en vind te term sowieso nogal overtrokken. Wordt jouw individuele casus er zo hard door geraakt?
Vooral goed voor de aandeelhouders, de consument komt op het tweede plan.
Ik betwijfel of die soep écht zo heet wordt gegeten zoals jij 'm nu opdient. Een bedrijf kan immers moeilijk zonder klanten. Maar economisch klopt je stelling wel. Een bedrijf moet niets anders doen dan op lange termijn meer geld ontvangen dan uitgeven. Anders houdt het nl. op te bestaan.
Anders houdt het nl. op te bestaan
ik zou het nog extremer tiepen: "anders houdt nl op te bestaan"

als nederlandse bedrijven niet kunnen, of in het geval van kpn niet mogen concurreren met buitenlandse partijen, zullen de aktiviteiten door het buitenland overgenomen worden. Als nederland eerder consument wordt dan producent (met handelen in als tussenvorm) zal de economie langzaam afbrokkelen...

Dat onderdeeltje heeft Trumpf goed begrepen: america first ...
Het woordje "walgelijk" gaat wat ver idd. Een bedrijf (ook KPN), zal toch winst moeten maken om minimaal te overleven, of liever zelfs een goed fundament te leggen voor haar toekomst.

Echter heeft een organisatie als KPN ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid (samen met de gemeente den Haag). Voordat T-Mobile met een alternatief kwam, was de consument, zzp-er en MKB volledig afhankelijk van KPN als het om hoge snelheden gaat. Je kunt natuurlijk zeggen: "Dan moet je je maar ergens anders gaan vestigen!", maar Den Haag is nou niet bepaald een buitengebied waar verder niets gebeurd".

En nee, ik vraag dan niet om glasvezel tegen bodemprijzen, maar het was wel fijn geweest als in de afgelopen jaren in iedergeval glasvezel werd aangeboden.

Betreft de persoonlijk cases: Het gaat inderdaad om betrekkelijk kleine groepen die anno 2019 (en eigenlijk al veel eerder) niet buiten een snelle verbinding kunnen. Voor die groep is glasvezel een basisvoorziening.
Voordat T-Mobile met een alternatief kwam, was de consument, zzp-er en MKB volledig afhankelijk van KPN als het om hoge snelheden gaat. Je kunt natuurlijk zeggen: "Dan moet je je maar ergens anders gaan vestigen!", maar Den Haag is nou niet bepaald een buitengebied waar verder niets gebeurd".
Waarom? Je kan toch Ziggo afnemen? Net als de rest van NL?
Dus zolang bedrijven zich maar focussen op rendement want 'goed voor de klant ( :? ) etc.' Dan is het prima? De maatschappij, klimaat, enz zijn verder niet relevant?
Dat is correct. Als een klant-onvriendelijk en a-sociaal bedrijf een klimaat-onvriendelijk product verkoopt en er binnen de kaders van wet- en regelgeving in slaagt om zo op langere termijn meer geld te ontvangen dan uit te geven, is het wat jij noemt "prima", m.a.w. is de economische zelfstandigheid gewaarborgd. De kans dat dit in mijn bewust absurd gemaakte voorbeeld lukt is niet heel groot, ziedaar de macht van de consument en die van de overheid en/of toezichthouders die kunnen bijsturen met aanpassen van wetten en regels.

Maar dus inderdaad, zolang cash in > cash out is 't prima.
Je bent tegen kapitalisme neem ik aan?
Zeker niet. Maar voorheen werd er groot ingezet op glasvezel. KPN nam o.a. Reggefiber over, en draaide ze al gauw genoeg de nek om. Mijns inziens is dat doelbewust de vooruitgang tegengaan, ten koste van de consument, die heeft immers geen keuze meer. Daarna wordt er allerlei propaganda rondgestrooid dat koper met bonding de toekomst is en nog jaaaren meekan. Mooi niet dus. Veel, heel veel commentaar is erop geweest, maar KPN had meer trek in blijven cashen op een verouderde infra. Bij ondernemen hoort ook investeren, maar daar zullen ze aandeelhouders niet van willen weten.
Pas nu ze aan alle kanten ingehaald worden gaan ze doen wat ze jaren terug hadden kunnen en moeten doen. Dan had de concurrentie nu wellicht een serieus minder marktaandeel gehad. Dus ja, ik vermoed dat KPN zich enkel zelf in de voeten geschoten heeft, en meer winst had kunnen maken door te investeren toen het relevant was.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 19 juni 2019 18:48]

KPN heeft destijds gekozen om "snel" het land te upgraden door kopernetwerken aan te pakken en glas tot in de straat aan te leggen naar de straatkastjes. Hierdoor kon KPN in een paar jaar tijd miljoenen aansluitingen van veel sneller internet voorzien dan mogelijk was met het aanleggen van glasvezel, waar ze elk huis bij langs moeten. Dus zo'n rare move was het nou ook weer niet. Als KPN zich direct op de glasvezeluitrol had gericht, dan hadden alleen de grotere plaatsen glas gehad (want rendabel); en de rest kon door sukkelen op 20Mbit koper.

Ik kan me prima voorstellen dat steden zoals Eindhoven en Haarlem hier wel vreemd van stonden op te kijken, want daar is het nu 50/50 glas en koper.
De VVD heeft het toenmalige plan bedacht om de toenmalige PTT te verzelfstandigen. Daar heeft de BV Nederland een niet onaanzienlijk bedrag voor gekregen. Met de verzelfstandiging werd het een commercieel bedrijf. Dat is keurig door onze democratisch gekozen regering zo geregeld.

Een commercieel bedrijf met aandelen heeft een winstoogmerk. Allemaal omdat jij in een westers democratisch land woont waar dit soort dingen wettelijk gewoon mogen en kunnen. Ik vind er ook wat van dat infrastructuur waarvan men toen ook wel besefte dat dat geld waard was, verkwanselt is aan de markt. Om daar het woord "walgelijk" aan te koppelen gaat mij echt te ver. Dat heeft de democratisch gekozen BV Nederland voor jou bepaald dat het zo werkt, dat is kapitalisme. Winstmaximalisatie is wat telt voor de aandeelhouder en jij bent het middel om dat te bereiken.
En dan ook nog eens in de wijk naast Segbroek.
Je hebt gelijk de stadsdelen zijn gewijzigd. Had dit nog niet door.
Het is vrij flexibel. De gemeente zelf gebruikt voor verschillende werkgroepen die in Segbroek actief zijn verschillende grenzen. Bij een vergroeningsproject mocht ik officieel niet meedoen omdat ik buiten Segbroek woon en bij de ander mijn maatje niet welke wel bij de ander mee werkt. Ook wordt ReVa nog gebruikt voor Regentesse en Valkenbos los van Segbroek maar valt er ook weer onder en ook weer niet. 8)7
Goed nieuws, zeker vanuit concurrentie overwegingen. Voor de huis tuin en keuken gebruiker is kabel internet meer dan snel goed. Het zou mooi zijn als daar een concurrent bijkomt.

(Ik hoop wel dat ziggo dan haar services ook kan aanbieden via glasvezel. Ze zijn voor mij qua aanbod onverslaanbaar met formule 1 en hbo en prettig geprijsde combi deals met Vodafone)
Ziggo gaat geen glasvezel aanleggen, dat is veel te kostbaar terwijl de kabel nog redelijk 'rekbaar' is.

Een echt goede oplossing zou het verbieden van dit soort exclusieve deals zijn. Ziggo Sport kost enkel 15 euro per maand zodat mensen niet meer overstappen naar een andere aanbieder, en de F1 uitzendrechten zijn gewoon gekocht. Geldt ook voor HBO.
Combi deals doen inmiddels alle grote providers, maar zorgt er alleen maar voor dat mensen minder snel opzeggen.
Ik denk dat je dat alleen bereikt als je van overheidswege Ziggo, KPN en T-mobile verplicht opsplitst in een open netwerk deel (waar ook andere aanbieders hun eigen apparatuur mogen plaatsen in de wijkcentrale), een ISP deel en een Content deel. Echter als dat gebeurt draaien alle advocatenkantoren op de Zuidas overuren.
Je bedoelt zoals KPN al jaren biedt en - hopelijk - Vodafone-Ziggo ook binnenkort? Het KPN Wholesale aanbod is te vinden op hun site met dienstbeschrijvingen, servicelevels en prijzen die de afnemers ervoor mogen betalen. Keurig ACM gereguleerd. Het consumenten (en zakelijke) KPN deel koopt net zoals alle concurrenten van KPN hun spullekes bij KPN Wholesale ...

Edit: Laatste zin toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 19 juni 2019 20:47]

Ja, maar dan zodanig dat er echte concurrentie kan ontstaan. KPN (en Ziggo zeker) schijnt nogal aan de dure kant te zijn met hun wholesale. Dus als dat analoog aan Prorail een net wordt met als prijs kostprijs + bijvoorbeeld 10% krijg je meer concurrentie en lagere prijzen/betere service.
ACM heeft die prijzen vastgesteld voor KPN - en straks voor Ziggo. Het is in het belang voor die partijen dat de prijs reëel wordt vastgesteld omdat hun eigen verkoopprijs daar ook door wordt bepaald. KPN moet een verkoopprijs hanteren van die wholesale prijs plus een bepaalde marge. Alle marktpartijen hebben zo exact dezelfde kostprijs om mee te beginnen. Te goedkoop zal KPN niet willen en te duur ook niet omdat dan Ziggo voordeel heeft. Het bijzondere van vandaag is dat KPN dus een bodemtarief kent wat niet lager mag van ACM en dat Ziggo daar onder kan omdat die nog steeds "los" mogen. Ziggo probeert uiteraard het ACM besluit te vertragen waar kan, tot 2020 is dat blijkbaar al gelukt.

Toevoeging: Ziggo heeft het referentieaabod gepubliceerd op deze pagina ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juni 2019 18:21]

Ziggo gebruikt ook glasvezel, alleen niet tot in de meterkast/woonkamer.
Coax van huis naar eindversterker, coax naar groepversterker, coax naar wijkcentra en daarin word coax omgezet naar glasvezel en gaat het naar Ziggo.

Zodra straks analoge TV/Radio weg is, gaat Ziggo over naar docsis3.1 en als je die op volle snelheid laat draaien, kunnen ze 10.000Mbit down aanbieden. Dus Ziggo kan nog jaren vooruit ;)
Upload zal nooit gelijk aan download zijn, mja wie heeft er 500mbit upload nodig? Bijna niemand.
mja wie heeft er 500mbit upload nodig? Bijna niemand.
Misschien nu niet, maar steeds meer diensten worden cloudbased. Denk dat in de toekomst een hoge(re) upload wel van belang gaat worden.
Als, als, als...
Dat hoor ik al jaren bij Ziggo.
Ze lopen gewoon flink achter met hun uploadsnelheid.
Veel mensen gebruiken clouddiensten, uploaden filmpjes en foto’s.
Daarvoor heb je toch echt een fatsoenlijke upload snelheid nodig.
Glasvezel levert dit.
Dat is ook mijn gedachte. Ik woon in de wijk Segbroek, maar Formule 1 is leuk, HBO kijk ik eigenlijk niet.
Combinatie met Vodafone (wat ik al jaren voor de samengang heb) is tof.
Maar T-Mobile glasvezel is wel veel goedkoper per maand dan Ziggo met internet only.

Liefst heb ik dus ook glasvezel via Ziggo.
Je kan natuurlijk kijken of een combinatie van T-Mobile glasvezel + Ziggo TV only niet goedkoper is.

Ik heb glasvezel via TriNed en Ziggo TV (ook voor F1) en heb daarbij voor fatsoenlijke prijs toch het beste van 2 werelden (voor mij dan).
Mja, misschien. Zal eens kijken.
Als het minder word dan 65+ Euro per maand is het al goed :-)
Voor gigabit verbinding heeft Ziggo geen glasvezel van KPN nodig..

nieuws: VodafoneZiggo brengt in 2020 5Gbit/s-kabelinternet met docsis 3.1 uit...

(uiteraard blijft de upload een puntje, maar veelal is een snelle download gewenster dan een snelle upload)
De upload is gewoon een commercieel bullshit verhaal bij Ziggo. Technisch kunnen ze nu al 100/100 leveren.

Als ze een beetje up to date uitrollen met Docsis 3.1 Full Duplex dan zouden ze technisch gezien gewoon 10Gbit/10Gbit kunnen leveren over de coax en lachen ze KPN uit met hun aangekondigde GPON glas uitrol.

De techniek is niet het probleem in deze.

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 19 juni 2019 13:53]

De backend van Ziggo wel.
Toch denk ik dat daar wel een dingetje zit. De bandbreedte is hoe dan ook beperkt in de headend, veel gebruikers downloaden meer dan dat ze verkeer versturen. De kabelaar heeft dan ook behoefte aan meer bandbreedte naar de straat toe, dan er vandaan. De techniek is inderdaad het probleem niet, het gebruik van vandaag echter wel. Pas als clouddiensten echt gaat boosten, wordt dat wellicht anders. Tot die tijd blijft het gewoon asymmetrisch en vindt de kabelaar dat prima zo. Die ene verdwaalde ziel die 10Gb upload wil kunnen ze voorlopig nog wel even negeren. Buiten dat ze er denk ik een aardig prijskaartje aan zullen hangen.

Tweede wat je dan gaat zien is dat je niet in staat bent om die bandbreedte te gaan vullen. Stel dat ik mijn NAS wil uploaden naar mijn cloudprovider, dan vindt die het vast niet fijn als ik zijn upload voor 8-9Gb vol zet voor een half uur of zo. Die gaat dat keurig op IP niveau shapen tot een bepaalde bandbreedte. Dat wordt nog wel een leuk feest als de bottleneck bij de klant thuis wordt opgelost, dat noopt bedrijven tot maatregelen om hun access netjes te verdelen onder hun klanten.
(Ik hoop wel dat ziggo dan haar services ook kan aanbieden via glasvezel. Ze zijn voor mij qua aanbod onverslaanbaar met formule 1 en hbo en prettig geprijsde combi deals met Vodafone)
Ik zou er maar niet vanuit gaan dat Ziggo dit gaat doen. Anders hadden ze dit inmiddels al wel gedaan in bestaande glasvezelgebieden.
+1Anoniem: 1132027
@giantgiantus19 juni 2019 11:45
Hallo giantgiantus
Ziggo blijft een kabelboer en zal nooit glasvezel tot aan huis leggen, zij hebben het glasvezelnetwerk tot aan de kasten net vóór de straatkasten.
Wat een grap zeg. KPN heeft een aantal jaar geleden zelf de nek van de glasvezel uitrol omgedraaid. Nu T-mobile de klanten afsnoept gaan ze ineens wel aanleggen. 8)7
Toch een teken dat er nu wel concurrentie is, en voorgaande jaren niet. Nu nog redelijke prijzen vragen, als tweak gigabit kan leveren voor 400 per jaar kan kpn dat zeker.
Ik heb uit nieuwsgierigheid de abonnementen van Tweak eens bekeken. Betreft prijs maakt het erg weinig uit met KPN (internet & TV). Het zit voor beide aanbieders rond de €60 - €65 per maand. Ja, je hebt dan een 1gbit internet lijn tenopzichte van 100mbit of 200mbit bij KPN. Dat is leuk, maar niet direct een meerwaarde. Voor mij in ieder geval geen reden om over te stappen.

[Reactie gewijzigd door M14 op 19 juni 2019 11:49]

Dat is wél een meerwaarde, namelijk een 5 tot 10 x snellere verbinding. En ik sluit niet uit dat de upload nog vele malen sneller is. Dat dit geen meerwaarde voor jou inhoudt is een ander verhaal.
Tenzij er specifieke redenen zijn is die meerwaarde er dus niet. Zie hieronder: 200mbit up/down is al bovengemiddeld.
Ik denk nu iedereen toch zo graag wilt streamen, uploaden etc de 200mbit echt wel magertjes wordt. Vooral wanneer je hogere content wilt gaan streamen dan red je het niet meer met een 200mbit lijntje.
Huh? Met 50Mbit/s kan je al op hoge kwaliteit 1080p/60 op bv Steam in-home streaming spelen (Lan of wan)

Een typische youtube/twitch stream is ergens tussen de 5/10Mbps
Dat is per persoon ;) dubbel dat maar eens door 4-5 personen zit je toch al gauw aan de limieten.
En niet iedereen kijkt het zelfde, waarom denk je dat er maar 4-5 personen tegelijkertijd kunnen kijken etc.
Je praat over 1 persoon, daarnaast we gaan naar 4K dat is toch wat je wilt dan wordt het al automatisch hoger kortom je zit aan je limieten.

Wij in iedergeval wel..
In 1 huis met vier of vijf personen tegelijkertijd naar verschillende dingen kijken? Klinkt als kamers zonder een woonkamer. Iedereen zijn ding hoor, maar dit zal vast een niche zijn waar KPN natuurlijk niet op mikt.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 19 juni 2019 14:42]

Klinkt als een gemiddeld gezin met kinderen in tienerleeftijd. En ik zie echt nog wel ruimte tot verder oplopend verbruik hierin in de komende jaren. De huidige bitrates op streams zijn tenslotte beroerd. Als dit eindelijk eens een beetje wordt opgeschroefd heb je voor een stuk of 4 a 5 goede 4K streams toch echt snel ergens tussen de 250 - 500 mbit. Tel daar bovenop dan ook nog eens wat mensen die streamend aan het gamen zijn in de toekomst, en dit loopt alleen nog maar verder op.
Denk je dat Netflix eerst kijkt welke bitrate mogelijk is wereldwijd en niet hogere bitrates voor specifieke landen gaat aanzetten omdat die zo voorop lopen?
Ik zou het ook willen hoor. Geef mij maar 10Gbit, gewoon omdat het mijn vakgebied is. Niet dat ik ga volledig uitnutten.
250-500mbit betekent ook dat de core netwerken moeten worden geupdate. Zoiets moet groeien, dat is toch niet ineens op te vangen als overal glasvezel met tweak snelheid van 1Gbit gegeven wordt? Ja er zal ongetwijfeld overboeking worden toegepast, maar die verwachting die je schetst zou geen enkele provider aankunnen vanuit hun core.
Ik denk zeker dat Netflix internationaal kijkt, maar Nederland is hierin op het gebied van bedraad internet zeker geen koploper meer. In de speedtest.net data staan wij momenteel op de 18e plaats met een gemiddelde van 106.75 mbps, Singapore is leidend met 199.39 mbps gemiddeld. Het globale gemiddelde is in het afgelopen jaar gestegen van 45.48 mbps naar 59.60 mbps.

En die toename zit ook globaal gezien zeker nog geen einde aan op dit moment. En Netflix is qua klanten iets dat zich doorgaans toch een beetje in het hogere brandbreedte spectrum het meest wegzet.

Voor wat betreft de verwachting die ik schets, tsja, uiteindelijk is dit gewoon waar de consumenten verwachting steeds meer naar toe zal gaan. Als ik nu al kijk naar mijn eigen bandbreedte verbruik op maandbasis dan schommelt dat een beetje tussen de 1 en 2TB op maandbasis, het grootste deel hiervan gaat op aan streaming. Zo'n 3 jaar geleden was dit nog circa 250 GB - 500 GB op maandbasis. De overstap naar 4K en het in toenemende mate consumeren van digitale content heeft hier duidelijk aan bijgedragen. En als ik kijk naar collegae, dan ook daar kijken de meesten nog nauwelijks traditionele televisie maar voor bijna alles online diensten als Netflix.
"iedereen toch zo graag wil streamen". Je maakt een grapje zeker? Die paar mbit voor een stream? Die gooi je nog over een dsl lijntje heen. Daar heb je in de verste verte geen 200mbit voor nodig. Ter vergelijking: ultra hd 4k bluray piekt op 100mbit. Dat lullige streampje van een particuliere gebruiker is precies helemaal niks qua bandbreedte. 200mbit magertjes? Ik gebruik 25mbit up van een ziggo abonnement en zit vrijwel nooit aan deze limiet, laat staan 200mbit.
Nu nog redelijke prijzen vragen, als tweak gigabit kan leveren voor 400 per jaar kan kpn dat zeker.
Het gaat er niet om of KPN dergelijke snelheden voor die prijzen kan aanbieden, dat kunnen ze tenslotte gewoon. Alleen is dat niet waar de gemiddelde consument over het algemeen om vraagt. KPN heeft zich nog nooit als budget provider gezien noch willen presenteren. Niet voor niets behoort KPN tot één van de duurste providers van Nederland, maar onderscheiden ze zichzelf wel door de 24/7 bereikbaarheid en zeer snelle modem swaps (express delivery).

Niet alleen de snelheid of prijs maar ook andere zaken (zoals die 24/7 bereikbaarheid) is iets waar klanten over het algemeen naar kijken, en natuurlijk de bekendheid van een bedrijf.
Oke, maar heb je uberhaupt een keuze tot een budget (met daadwerkelijk lage prijzen) provider op het kpn netwerk :)
Zover ik weet zit Tweak ook op het glasvezel netwerk van Reggefiber/KPN netwerkNL. Ze hebben wel hun eigen netwerk, maar dat is alleen de achterliggende infra.
Het gaat meestal alleen om het laatste stukje, in de wijkcentrales ligt al glas, het moet nu alleen nog naar de huizen toe. Het netwerk is open, dus iedereen mag er over aanbieden, het is wel afhankelijk van de regio, maar er zitten zeker prijsvechters op.
https://vergelijken.eindelijkglasvezel.nl
De prijzen van de totaalpakketten van zowel KPN, Ziggo als de overige (hier nog een paar) kleinere providers verschillen inmiddels niet zo veel meer. Uiteraard kun je details aanpassen, bijvoorbeeld meer TV of sneller internet. De standaardprijs voor een gemiddeld totaalpakket ligt rond de 60 euro
De alles-in-een pakketten schelen inderdaad niet zoveel, maar als je alleen internet wilt, dan kan je al snel voor 10 euro minder een sneller pakket nemen bij de kleinere providers dan bij bijvoorbeeld KPN en Ziggo. (Bij Ziggo krijg je daar dan standaard online TV bij, maar ik kan zo snel niet vinden of het nog zonder kan)
Ja dat kan bij Ziggo maar is niet goedkoop. https://www.ziggo.nl/pakketten/#internet-only
50 down/5 up 43,95 p.m.
250 d / 25 up 54,00 p.m.
500 d / 40 up 62,50 p.m.
Bovendien is op de upload enorm bezuinigd, dit om bandbreedte vrij te houden voor de rest.
Er past helaas een stuk minder door een coax dan door een glasvezel ;)
Komt niet door druk die ze voelen vanuti T-mobile, hun netwerk is immers open voor gebruik door KPN. De zorgen bij KPN zijn met name dat Ziggo overal gigabit zal kunnen leveren en dat dit zeker weten niet mogelijk zal worden op korte termijn met xDSL (G.fast op een paar meter van de centrale uitgezonderd).

De inzet vanuit KPN is duidelijk: Irrelevant worden of upgraden.
Het is zeker zo dat de kabel steeds verder uit gaat lopen op VDSL. Waar een "standaard". Ziggo abonnement al 250MBit levert zit KPN met 100MBit maximaal. Op sommige plekken 200MBit maar dan wordt het uiterste uit de techniek gehaald (met bijbehorende hoge kosten en potentiele problemen). En zelfs die 100MBit is in de praktijk een utopie voor veel mensen, waar nog oude ADSL lijnen liggen die niet boven de 40MBit uitkomen. Consumenten beginnen dat ook te snappen en trappen niet meer in de mooie reclamepraatjes van de geadverteerde theoretische maximumsnelheid. Die zien ook gewoon verschil met het internet van de buurman die wel Ziggo heeft.
Maar goed, leuk dat Den Haag aan de beurt is maar ik ken nog wel meer grotere gemeentes waar het nog steeds slecht geregeld zijn en die zijn dus voorlopig niet aan de beurt. Alles wat met fiber te maken heeft is dus voor heel veel mensen, ook in de Randstad, nog steeds een techniek van de toekomst en de eerstkomende 5 jaar niet binnen handbereik.
Op sommige plekken 200MBit maar dan wordt het uiterste uit de techniek gehaald (met bijbehorende hoge kosten en potentiele problemen). En zelfs die 100MBit is in de praktijk een utopie voor veel mensen, waar nog oude ADSL lijnen liggen die niet boven de 40MBit uitkomen.
Je bekijkt het met een wat gekleurde bril denk ik, of redeneert op basis van verouderde informatie:
KPN kan in het grootste deel van Nederland meer dan 100 mbit leveren (ik geloof meer dan 80% zelfs) en in veel gevallen daarboven. Ook de snelheid die je meld mbt ADSL is incorrect. Technisch gezien ging ADSL tot 8 mbit. ADSL2+ (de laatste standaard die ADSL genoemd werd) tot 20 mbit. VDSL tot 50 en VVDSL tot 110 mbit. Die laatsten zijn ook in pairbonded vorm beschikbaar waardoor effectief 220 mbit de max is met brede beschikbaarheid.

Bovendien kleeft er nog steeds een nadeel aan de kabel: Je zit aan een TV abonnement vast en volgens de meest recente info die ik heb (tijdje terug, dus verbeter me als het niet klopt) deel je de lijn nog steeds met de rest van de buurt. Daardoor is congestie een groter issue is dan bij Glas/DSL infra, waar je een eigen verbinding hebt tot aan de DSLAM/POP (die direct op een dikke redundante backbone aangesloten zit).
> 200 MBit op een enkel aderpaar is ook weer bijna een jaar beschikbaar als je erg dicht op de straatkast zit. (Het is dan wel jammer dat je upload niet verder boven de 30 MBit komt)

[Reactie gewijzigd door rhuijben op 19 juni 2019 12:45]

Correct. Vplus is echter beperkt beschikbaar en leek me voor mijn verhaal daarom niet relevant. Bovendien komt ook vplus zelfs pairbonded (wat nog niet aangeboden wordt) maar tot 440 mbit max. Vandaar ook dat ik G.fast wel eerder al even aanstipte aangezien die dat wel haalt.
Ik heb ongetwijfeld een bias, de informatie die ik heb is gebaseerd op eigen ervaringen (verschillende plekken in Utrecht) en die van mensen om mij heen die ADSL/VDSL hebben overwogen.
Alhoewel er zeker verschil is tussen ADSL, ADSL2/+ en (V)VDSL is het uiteindelijk allemaal koper. In mijn straat komt niemand boven de 40MBit met koper (welke variant dan ook), sommige niet boven de 5MBit. Dan hebben we het over een relatief nieuwe wijk in een verstedelijkt gebied. Een paar 100 meter verder is wel fiber aangelegd in een paar wijken, hier dus 5MBit koper of Ziggo.
Als ik er dan bij optel dat die 200MBit snelheden maar tot enkele 100en meters of minder van de wijkkast gehaald kunnen worden, en dat in combinatie met de dramaverhalen die ik om me heen hoor, dan is 80% met 100MBit voor mij een optimistisch getal. Maar nogmaals, daar zit een gevoelselement in. En als 100MBit voor 70-80% het max haalbare is, dan geldt nog steeds dat dat ver ligt van een Ziggo gebruiker die 500MBit kan halen of een glas-klant die soms tot 1GB synchroon kan.

Die congestie die jou noemt bij kabel is er theoretisch nog wel maar stelt in de praktijk weinig voor. Op zeldzame momenten zakt de snelheid naar 150MBit of 250Mbit, in de praktijk is het 98% van de tijd gewoon 100% bandbreedte. Daarmee is Ziggo niet ideaal, het nadeel van ziggo is zeker dat je met hun brakke apparatuur opgescheept zit.
Als ik er dan bij optel dat die 200MBit snelheden maar tot enkele 100en meters of minder van de wijkkast gehaald kunnen worden, en dat in combinatie met de dramaverhalen die ik om me heen hoor, dan is 80% met 100MBit voor mij een optimistisch getal.
Daar is KPN juist enorm in aan het investeren geweest de afgelopen jaren, er zijn heel veel 'straatkasten' bijgekomen waardoor de afstand tussen jouw huis en de straatkast veel kleiner mee geworden is. Die afstand van max. een paar 100 meter is dan dus niet meer zo'n issue.
Je vergeet de UPLOAD snelheid, die blijf bij Ziggo nog verder achter.
Iets wat mensen nu juist meer gaan gebruiken de laatste jaren.
Glasvezel lost dit probleem op maar is helaas nog niet overal aangelegd mede door de traagheid van KPN.
Ook VDSL lost dit op, want KPN laat de upload wagenwijd open staan. Zo haalde ik met een bonded lijn op mijn vorige adres 200 Mbps down en 60 Mbps up.
Dat de upload bij Ziggo achter blijft is slechts een commercieel bullshit verhaal, technisch gezien kan zelfs docsis 3.0 al 1,2Gbit down en 200Mbit up. Dus zelfs op docsis 3.0 zouden ze al makkelijk 100/100 moeten kunnen leveren.

Het kabelnet Veendam heeft zelfs in de overgangs fase tussen coax en glas de pakketten gelijk getrokken zodat ze zowel op glas als op coax hetzelfde konden leveren. Het hoogste pakket had destijds wel de beperking van 100Mbit up (op coax). (start 50/50, medium 100/100 en hoog 200/100 waarbij de laatste op glas wel 200/200 was)

Onderhand is geheel hun verzorgingsgebied voorzien van glas en zijn de limieten losgelaten, en hebben we in Veendam een aanbod waarbij de rest van NL het nakijken heeft op het gebied van prestatie/prijs:
https://www.skv.nl/skv-alles-1-pakketten/
Kabelnet Veendam heeft het dan blijkbaar beter voor elkaar!
Snelheden van 50/50, 100/100 enz. zijn prima en ook precies wat de klant wil.
Feit blijft dat veel mensen noodgedwongen nog aan Ziggo vastzitten en weinig keuze hebben.
Meer glasvezel opent dus deuren.
"Komt niet door druk die ze voelen vanuti T-mobile, hun netwerk is immers open voor gebruik door KPN"

Dit is wel wat kort door de bocht. Als je het zo stelt, kan KPN net zo goed wachten totdat T-Mobile over glasvezel uitrolt en dan meeliften op hun netwerk. Dat zullen ze nooit doen. Ze willen zelf (voor een groot gedeelte van Nederland) eigen bekabeling hebben. Ze hebben dat nu en waarom zouden ze naar een mindere situatie willen?
MIsschien dat het nog veel simpeler is: met 5G masten op korte afstanden van elkaar die allemaal hoge snelheid verbindingen nodig hebben is het makkelijk om de lokaties die je passeert ook van glas te voorzien.
Ik ken de situatie in de haagse wijk niet, maar veelal worden opstappunten gedeeld, kortom daar waar de ene partij glas (in ieder geval naar de masten) uitrolt, lift een tweede partij op dezelfde verbinding mee, of legt zijn kabels naar precies dezelfde masten.
t-mobile gaat wat ik lees testen in den haag, kpn test in de provincie groningen , of ze ook in den haag van de partij zijn ?
Waarom zou je dan een netwerk graven naast dat van je concurrent? Je kunt toch gebruik maken van wholesale?
Weet het natuurlijk niet zeker, maar het lijkt me stug dat er in woningen een tweede fiber wordt ingebracht en dat daar ook toestemming voor is gegeven/vergunning voor is verleend door de gemeente. Dus ja ik bedoel juist wel dat er gebruik gemaakt kan worden van wholesale.
Ik weet dat het raar is maar een deel van het (nieuwe) KPN glas overlapt letterlijk met dat van T-Mobile. Dus die fibers liggen straks inderdaad naast elkaar onder de grond
Erg merkwaardig. Redundante fiber in mijn huis lijkt me eigenlijk wel wat, maar een tikkie overbodig is het wel...
Komt best wel voor... bij mij bijvoorbeeld. ;)
Heb zowel een fiber van Caiway als Reggefiber in de meterkast.
Klinkt in mijn oren als concurrentie. Mooi toch dat ze opgejaagd worden door T-mobile.
Klopt, en waar ze de uitrol de nek hebben omgedraaid beginnen ze niet eens opnieuw!
Eindhoven zou zogezegd een high-tech regio zijn maar de uitrol van glasvezel is zo rond 2012 stilgelegd en behalve in nieuwbouwwijken ligt hij nog steeds stil. Je zou toch denken dat onze grote techbedrijven en instellingen bij KPN zouden gaan lobbyen om de inwoners (dus hun werknemers) glasvezel te geven, denk aan ASML (maar ja, Veldhoven is goed voorzien), Philips, Fontys, TU/e... wordt eens wakker!

[Reactie gewijzigd door pauldebra op 19 juni 2019 13:28]

T-Mobile is dan ook geweldig!
Heb de hoogste internetabbo bij hun voor een spotprijs(glasvezel). Van het weekend overgestapt met mobiel van KPN naar T-Mobile..., Als klant voordeel kon ik mijn internet snelheid verhogen maar ik had al de hoogste snelheid..., dus kreeg ik korting op mijn internetabbo.
Nou, geweldig... geweldig in liegen, ja. Hun site zegt dat ik Glasvezel Internet kan krijgen terwijl er geen glasvezel in deze straat ligt. Als voorliegen de manier is om klanten te trekken, dan wil ik daar geen zaken mee doen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 19 juni 2019 12:07]

Toets je wel de juiste postcode in?
Ja. ReggeFiber bevestigt ook dat hier geen glasvezel ligt op deze postcode en die ene kaart gemaakt door een tweaker (die kaart met die wijkkasten en zo) ook. Dus dan is het óf een foutje bij T-Mobile (maar dat lijkt me toch niet) óf het is voorliegen.
Liegen is een wel erg overdreven uitspraak. Hoezo kan men hiermee klanten trekken? Ze kunnen uiteindelijk toch niet leveren? Het zal waarschijnlijk een foutje zijn.
Ze kunnen wel degelijk leveren, alleen dan met een veel lagere snelheid (die van ADSL). Gelukkig heb je dan wel weer 2 weken opzegtermijn.

Als het echt een foutje was, dan hadden ze me dat allang kunnen vertellen, maar totnutoe hebben ze me niet geantwoord op deze bevinding (heb het overigens netjes aan ze gemeld, en niet met die aantijging "voorliegen" zoals ik hier deed).
Waarom hadden ze het kunnen vertellen als het een foutje is? Niet zo negatief ;) Wellicht is hun systeem gewoon niet op orde.
Oké, maar dan nog schept het niet veel vertrouwen als hun systeem op voorhand al niet op orde is...
Nu hopen dat ze AON aanleggen ipv GPON.

Met AON heb je een eigen fiber naar POP en met GPON is je fiber gedeeld met de hele straat.

Met de eerste heb je echt een provider keuze (zolang KPN ze nog niet allemaal heeft opgekocht) en bij de 2e is het zo gedeeld dat er vziw alleen WBA kan worden afgenomen en je bv geen gigabit van Tweak zonder WBA kan krijgen.
Kpn zal geen GPON neerleggen ( zoiezo in nederland niet heel erg populair) maargoed al zou het GPON worden nog niet heel erg. 10xpon komt er snel genoeg aan. 10gbps met de hele straat delen is niet zo n ramp..
Voor zover ik het begrepen heb, krijg je bij GPON alsnog een eigen fiber naar de dichtstbijzijnde verdeelkast. Daar wordt die vervolgens met een passieve "splitter" aangesloten op de "aanvoerleiding" van de provider die je gekozen hebt.
Op die manier kun je behoorlijk op apparatuur, energie en ruimte besparen en toch vrije aanbiederkeuze hebben met GPON :)
KPN erkent dat het niet de enige partij is die in Nederland glasvezel aanlegt, maar het bedrijf zegt zich van andere initiatieven te onderscheiden doordat het de enige partij is die 'massaal in Nederland glasvezel uitrolt
De enige reden waarom ze nu massaal uitrollen is omdat anders T-mobile het doet en dan lopen ze achter. Ze konden het jaren geleden al makkelijk massaal uitrollen.

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 19 juni 2019 13:21]

Inderdaad, en als je als KPN zijnde al niet eens glas kan leveren in de stad waar je hoofdkantoor staat en je grote concurrent wel dan heb je het moment bereikt dat je het als bedrijf niet meer kan uitleggen bij je aandeelhouders.

Kortom gevalletje glasvezel oorlog in eigen achtertuin.
Bij ons gaat e-fiber begin 2020 glasvezel leggen als er tenminste genoeg aanmeldingen zijn....ik zit nu nog bij ziggo met compleet tv+max internet, maar moet me toch eens gaan verdiepen in welke glasvezelaanbieder nou goed is met prijs/kwaliteit...daarnaast hopen dat alles goed synchroon loopt beeld/geluid en anel zapt ipv die rot horizonbox
Beter gewoon afwachten wat aangeboden wordt. Niet alle providers willen op het netwerk aanbieden dus vaak heb je nauwelijks keus.
Op e-fiber staat aangegeven welke providers worden ondersteund.
Zijn dit aansluitingen met een AON of PON netwerk?

OT edit: Weet iemand toevallig welke van de twee netwerken concurrent T-Mobile aanlegt?

[Reactie gewijzigd door Tim2010 op 19 juni 2019 11:54]

zo blijkt maar weer dat concurrentie goed is.
Interessant, Ziggo heeft dan Docsis3.1 als het goed is al uitgerold over grote delen van Nederland.

Het is vrij onzinnig om straks 2 of meer glasvezel aansluitingen binnen een woonhuis te hebben, ik zou graag zien dat infra en diensten gescheiden worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee